ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ"

Transcript

1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1. Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Υγείας στην Παροχή Συμβουλευτικής Παρακίνησης για τη Διακοπή Καπνίσματος Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΔΔΥΠΠΥ, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε και υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης επαγγελματιών υγείας στην παροχή συμβουλευτικής παρακίνησης για τη διακοπή καπνίσματος. Προτείνεται λοιπόν στους δήμους-μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) η υλοποίηση σεμιναρίου επιμόρφωσης με τίτλο «Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στη παροχή συμβουλευτικής παρακίνησης για τη διακοπή καπνίσματος». Το σεμινάριο απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στους δήμους-μέλη του δικτύου και συγκεκριμένα αφορά τις εξής ειδικότητες: γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Στόχος της εφαρμογής του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που αφορούν την καπνιστική συνήθεια και η εκπαίδευσή τους στις βασικές δεξιότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τον καπνιστή προκειμένου: α) να ενισχύσουν την επιθυμία του για την απόπειρα μιας οργανωμένης προσπάθειας διακοπής (συνειδητοποίηση κόστους-οφέλους, αποσαφήνιση και επίλυση των προσωπικών εμποδίων για την εμπλοκή στην προσπάθεια, ενίσχυση αίσθησης αυτό-αποτελεσματικότητας) β) να παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη για τη διεξαγωγή μιας οργανωμένης προσπάθειας διακοπής (ημερομηνία διακοπής, ενημέρωση για τα στερητικά συμπτώματα, οργάνωση περιβάλλοντος για την αποφυγή υποτροπής, αναζήτηση υποστήριξη από το άμεσο διαπροσωπικό περιβάλλον, σύσταση υπό προϋποθέσεις για τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χορήγηση υλικού αυτό-βοήθειας. Το ανώτατο όριο συμμετοχής των ενδιαφερομένων ορίζεται στα 25 άτομα συνολικά και ο χρόνος διεξαγωγής του σεμιναρίου απαιτεί 10ώρες (σε δυο ημέρες). Στους συμμετέχοντες δίνονται σημειώσεις και πιστοποιητικό παρακολούθησης στο τέλος του σεμιναρίου. Εισηγήτρια: Ηρώ Σχορετσανίτη, Ψυχολόγος, Μ.Sc. Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μέλος Ε.Ε. Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή και Σάββατο (ανοιχτή ημερομηνία), συνολικά 2 μέρες από 5 ώρες ημερησίως. Η ακριβής ημερομηνία υλοποίησης των σεμιναρίων θα καθοριστεί μετά τη συμπλήρωση τις λίστας συμμετεχόντων και εφόσον υπάρχει πληρότητα.

2 Τόπος διεξαγωγής: Μπορεί να υλοποιηθεί σε αίθουσα που θα διαθέσει ο δήμος. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι δήμοι-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ. Στους δήμους εκτός Αττικής, ο δήμος καλείται να καλύψει τη διαμονή για 1 βράδυ των εισηγητών. Κόστος Συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. To κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ/άτομο. 2. Σεμινάριο Κατάρτισης «Τεχνικές & Δεξιότητες Επικοινωνίας» Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΔΔΥΠΠΥ, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε και υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης στις «Τεχνικές και Δεξιότητες Επικοινωνίας». Προτείνεται λοιπόν στους δήμους-μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) η υλοποίηση του σεμιναρίου επιμόρφωσης το οποίο απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στους δήμους-μέλη του δικτύου και συγκεκριμένα αφορά τις εξής ειδικότητες: γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η συνειδητοποίηση των διαύλων επικοινωνίας, του τρόπου παρακώλησης αυτών και των στρατηγικών επίλυσης των εμποδίων, αλλά και των τεχνικών και δεξιοτήτων που διευκολύνουν και προασπίζουν την εποικοδομητική επικοινωνία εν γένει. Οι συμμετέχοντες αποκτούν μια πληρέστερη εικόνα της διαδικασίας της επικοινωνίας και μέσα από βιωματικές ασκήσεις ανακαλύπτουν τις δυσκολίες και τα «λάθη» που τυχόν πράττουν, καθώς επίσης εκπαιδεύονται στην εξάσκηση δεξιοτήτων για τον καλύτερο χειρισμό αυτών. Δομή Σεμιναρίου: Εισαγωγή στην Επικοινωνία Μη Λεκτική & Λεκτική Επικοινωνία Η Γλώσσα του Σώματος Εμπόδια στην Επικοινωνία Στοιχεία και Δεξιότητες που Πλαισιώνουν την Εποικοδομητική Επικοινωνία Βασικές Αρχές Συμβουλευτικής & Επικοινωνίας Ενσυναίσθηση Ανάπτυξη της Γνωστικής Ασυμφωνίας Διαχείριση της Αντίστασης Υποστήριξη και Ενίσχυση της Αυτό-αποτελεσματικότητας Θετικές Δηλώσεις Δεξιότητες Λεκτικής Αποδοχής & Πρόσκλησης σε Διάλογο Δεξιότητες Αντανακλαστικής Ακρόασης

3 Στους συμμετέχοντες δίνονται σημειώσεις και πιστοποιητικό παρακολούθησης στο τέλος του σεμιναρίου. Εισηγητές: Ηρώ Σχορετσανίτη, Ψυχολόγος, Μ.Sc. Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μέλος Ε.Ε. Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Ιωάννα Πετρούλια, Ψυχολόγος, M.Sc. Κλινική Νευροψυχολογία, Συντονίστρια Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ. Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή και Σάββατο (ανοιχτή ημερομηνία), συνολικά 2 μέρες από 4 ώρες ημερησίως. Η ακριβής ημερομηνία υλοποίησης των σεμιναρίων θα καθοριστεί μετά τη συμπλήρωση τις λίστας συμμετεχόντων και εφόσον υπάρχει πληρότητα. Τόπος διεξαγωγής: Μπορεί να υλοποιηθεί σε αίθουσα που θα διαθέσει ο δήμος. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι δήμοι-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ. Στους δήμους εκτός Αττικής, ο δήμος καλείται να καλύψει τη διαμονή για 1 βράδυ των εισηγητών. Κόστος Συμμετοχής: 35 ευρώ (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 35). 3. Ομαδικό Προγράμματος Διακοπής Καπνίσματος για στελέχη των ΟΤΑ ή Δημότες Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΔΔΥΠΠΥ, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε και υλοποιεί ομαδικό πρόγραμμα παρέμβασης για τη διακοπή του καπνίσματος για τα στελέχη των ΟΤΑ ή τους δημότες που επιθυμούν να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Το ομαδικό πρόγραμμα για τη διακοπή του καπνίσματος απευθύνεται στα στελέχη των δήμων ή τους δημότες του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) που είναι κινητοποιημένοι και επιθυμούν ν απαλλαγούν από την καπνιστική συνήθεια. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται: α) η ενημέρωση για τους λόγους που συντηρούν και ενισχύουν την καπνιστική συμπεριφορά, β) η τροποποίηση των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων που αποτελούν εμπόδιο για την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, γ) η παροχή βοήθειας και υποστήριξης για τη διεξαγωγή μιας οργανωμένης προσπάθειας διακοπής (ημερομηνία διακοπής, ενημέρωση για τα στερητικά συμπτώματα, επίλυση των προσωπικών εμποδίων για την εμπλοκή στην προσπάθεια και υιοθέτηση εναλλακτικών συμπεριφορών αντί του καπνίσματος, ενίσχυση αίσθησης της αυτό-αποτελεσματικότητας, οργάνωση περιβάλλοντος για την αποφυγή υποτροπής, χορήγηση υλικού αυτό-βοήθειας). Το πρόγραμμα βασίζεται στις γνωσιακές θεραπευτικές τεχνικές (εντοπισμός των μη ρεαλιστικών πεποιθήσεων που διατηρούν την καπνιστική συμπεριφορά και αντικατάστασή τους από άλλες, πιο ρεαλιστικές), στις συμπεριφοριστικές τεχνικές αυτοελέγχου (αυτοπαρατήρηση της καπνιστικής συνήθειας με τήρηση ημερολογίου, αυτό-ενίσχυση μέσω της σχεδίασης ενός συστήματος ανταμοιβής με στόχο την επίτευξη των επιμέρους αλλά και του τελικού στόχου) και στη χρήση φαρμακοθεραπείας επικουρικά με το πρόγραμμα παρέμβασης, αν και εφόσον ο συμμετέχων το επιθυμεί.

4 Το ανώτατο όριο συμμετοχής των ενδιαφερομένων ορίζεται στα 12 άτομα ανά ομάδα και ο χρόνος διεξαγωγής του προγράμματος απαιτεί 6-8 εβδομαδιαίες συνεδρίες, διάρκειας 2 ωρών έκαστη. Ημερομηνίες διεξαγωγής: 2 ώρες/εβδομάδα (ανοιχτές ημερομηνίες) για 6-8 εβδομάδας. Τόπος διεξαγωγής: Μπορεί να υλοποιηθεί σε διαμορφωμένο χώρο (αίθουσα με δυνατότητα κυκλικής διάταξης) που θα παρέχει για τις ανάγκες του προγράμματος ο δήμος. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι δήμοι της Αττικής. Η ακριβής ημερομηνία υλοποίησης του προγράμματος θα καθοριστεί μετά τη συμπλήρωση τις λίστας συμμετεχόντων και εφόσον υπάρχει πληρότητα. Κόστος Συμμετοχής: Το ατομικό κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 75. Συντονίστρια Ηρώ Σχορετσανίτη, Ψυχολόγος, Μ.Sc. Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μέλος Ε.Ε. Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ 4. Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Προαγωγή Υγείας για τα Στελέχη του Ε.Δ.ΔΗ.Π.Υ. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΔΔΥΠΠΥ, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε και υλοποιεί ένα συστηματικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατάρτισης στην Προαγωγή και Αγωγής Υγείας που απευθύνεται σε στελέχη των υπηρεσιών των δήμων-μελών του δικτύου. Το πρόγραμμα προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης και της απόκτησης νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων, στην απαίτηση για τη διασύνδεση θεωρίας και πράξης και στην ανάγκη για την εφαρμοσμένη διάσταση της Προαγωγής και Αγωγής Υγείας. Σκοπός του προγράμματος είναι: η απόκτηση γνώσης αναφορικά με τους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, η απόκτηση γνώσεων για την ενίσχυση της θετικής υγείας και η εκπαίδευση στη δημιουργία και/ή στην εφαρμογή των συναφών παρεμβάσεων. Η χρονική διάρκεια κάθε κύκλου εκπαίδευσης είναι 3 μήνες. Προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης από τους εκπαιδευόμενους αποτελούν: η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η κατοχή λογαριασμού και οι βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος αφορά στα κύρια σημεία της θεωρίας και είναι εμπλουτισμένο κυρίως με παραδείγματα, λυμένες ασκήσεις, ασκήσεις αξιολόγησης, μελέτες περιπτώσεων πάνω σε πραγματικά δεδομένα και πρόσθετη βιβλιογραφία Το εκπαιδευτικό υλικό στοχεύει στην καθοδήγηση, στην προαγωγή της αλληλεπίδρασης, στην επεξήγηση, στην αξιολόγηση και στην εξειδίκευση της θεωρίας με χρήση εφαρμογών.κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος παρέχονται τεστ αξιολόγησης και προσφέρεται πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη και τηλεφωνική εκπαιδευτική επικοινωνία.

5 Η ύλη του προγράμματος αναφέρεται στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (εισαγωγικές έννοιες), στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην αξιολόγηση προγραμμάτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας με έμφαση στην κοινοτική δράση. Οι εκπαιδευόμενοι, αμέσως μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος λαμβάνουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής 10 διδακτικές ενότητες: Διδακτικές Ενότητες: 1. Εννοιολογικες Προσεγγισεις της Υγειας 2. Η Αγωγη Και Προαγωγη της Υγειας 3. Η Εναρξη της Διαδικασιας Σχεδιασμου των Προγραμματων Προαγωγης Υγειας 4. Ο Προγραμματισμος στην Προαγωγη Υγειας: το Μοντελο Precede-Proceed 5. Θεωριες και Μοντελα στα Προγραμματα Προαγωγης Υγειας 6. Οι Παρεμβασεις στα Προγραμματα Προαγωγης Υγειας 7. Η Οργανωση και Δομηση της Κοινοτητας και Η Ανιχνευση και Κατανομη των Πορων 8. Η Εμπλοκη των Ανθρωπων Στα Προγραμματα Προαγωγης Υγειας και Οι Στρατηγικες Υλοποιησης 9. Η Αξιολογηση στην Προαγωγη Υγειας: Προσεγγισεις, Πλαισιο Εργασιας και Σχεδιασμος 10. Το Ευρωπαικο Εργαλειο Ποιοτητας για την Προαγωγη Υγειας (Equihp), Η Αναλυση των Δεδομενων και η Εκθεση Αξιολογησης Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της υλοποίησης του προγράμματος θα καθοριστεί μετά τη συμπλήρωση τις λίστας συμμετεχόντων και εφόσον υπάρχει πληρότητα. Το πρόγραμμα λειτουργεί εξ αποστάσεως. Δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του συμμετέχοντα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή λογαριασμού e- mail του συμμετέχοντα. Κόστος Συμμετοχής: Το ατομικό κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 50 ευρώ. 5. Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Πρόληψης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1 η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται συχνότερα με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αγγειοπάθειας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων πάνω από είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης (48%) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (41%). Στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι η προτυπωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι 313,97 ανά άτομα, με τους άνδρες να έχουν υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με τις γυναίκες (343,3 αντί 284,4 ανά ) σε όλες τις ηλικίες.

6 Ανάμεσα στους βασικότερος παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είναι υπεύθυνα για το 48% των θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό, συμπεριλαμβάνονται: Α) το κάπνισμα, που υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες για εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και καθιστά τους καπνιστές 6 φορές πιο επιρρεπείς στα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Β) η αρτηριακή πίεση, που όσο υψηλότερη είναι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου, Γ) η ολική χοληστερόλη, που η αύξηση της άνω του φυσιολογικού στο αίμα, μεγιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και Δ) η ηλικία, που σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια και παθήσεις των εγκεφαλικών αγγείων στη Ελλάδα, αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνεται η ηλικία. Η θνησιμότητα αυξάνεται σημαντικά στον πληθυσμό και των δυο φύλων άνω των 40 ετών. Σκοπός Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ηλικιακή ομάδα >40 ετών, μία ομάδα πληθυσμού η οποία λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του συνδυασμού έντονου άγχους κατάθλιψης που προκαλεί, δύο ανεξάρτητων παραγόντων καρδιαγγειακής νόσου, παρουσιάζει αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο σε μία εποχή της ζωής τους που η διατήρηση καλής σωματικής υγείας είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Στόχοι Το σύστημα υγείας μας, μολονότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα κρατικού ταμείου προσφέρει ευρεία πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις υστερεί στον τομέα της ενημερωμένης πρόληψης. Η Ευρωπαική Καρδιολογική Εταιρεία έχει δημιουργήσει με βάση τα στατιστικά δεδομένα της κάθε χώρας απλούς στην εφαρμογή αλγόριθμους, μέσω διαδυκτίου, οι οποίοι προβλέπουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου τα επόμενα 10 έτη. Η έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη για τις μεταβολές που πρέπει να εφαρμόσει στη ζωή του για να αποφύγει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε περίπτωση που ο κίνδυνος υπερβαίνει το 5%, όριο που χαρακτηρίζει τα άτομα υψηλού κινδύνου θα γίνεται παραπομπή είτε σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, είτε στους συμβεβλημένους ιατρούς του ασφαλιστικού τους φορέα εφόσον έχουν ασφαλιστικό φορέα, και στα ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει ασφαλιστικό φορέα.

7 Επωφελούμενοι Οι συμμετέχοντες θα προσέρχονται στα ιατρεία των δήμων όπου μία νοσηλεύτρια μετρώντας τη πίεση τους και ζητώντας τους να φέρουν εξετάσεις χοληστερίνης τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει εξωτερικά τα τελευταία 2 έτη θα υπολογίζουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο με επιμέρους συνεισφορά του κάθε παράγοντα κινδύνου στον κίνδυνο αυτό. Ο έλεγχος θα γίνεται από τους ιατρούς ή από άλλους επαγγελματίες υγείας, ύστερα από δωρεάν εκπαίδευση τους από έμπειρους εκπαιδευτές, με συγκεκριμένο εργαλείο που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων και σκορ που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Όσον αφορά στα άτομα που συμβουλεύονται να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο λόγω αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα μπορούν να απευθύνονται στις υπάρχουσες δομές υγείας του δήμου τους, ενώ εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλοσυνταξιούχοι) θα μπορούν να προσέρχονται στα ιατρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη διενέργεια πιο εξειδικευμένων εξετάσεων (ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς, τεστ κοπώσεως, κ.α.). Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής ολιγόλεπτης συμβουλευτικής παρακίνησης των συμμετεχόντων υψηλού κινδύνου για τον εντοπισμό και την τροποποίηση των συμπεριφορών που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την υγεία (κάπνισμα, διατροφή, φυσική άσκηση κτλ). Για το σκοπό αυτό, προτείνεται οι επαγγελματίες υγείας που θα αναλάβουν τον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στα ειδικά σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει το ΙΚΠΙ σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ). Παράλληλα λοιπόν με τον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου θα παρέχεται συμβουλευτική παρακίνηση από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του δήμου για την τροποποίηση των συμπεριφορών που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παραπομπή τους εφόσον αυτό είναι εφικτό σε ειδικές υπηρεσίες του δήμου (πχ. ιατρεία ή ομάδες διακοπής καπνίσματος) με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μεθοδολογία υλοποίησης Σε κεντρικό επίπεδο Δικτύου Μία συνάντηση όλων των συμμετεχόντων εκ μέρους των δήμων (νοσηλεύτριες, ιατροί κτλ.) ώστε να εκπαιδευτούν στη χρήση του προγράμματος κεντρικά. Σε τοπικό επίπεδο με εθελοντική συμμετοχή δήμων Προσέλευση συμμετεχόντων στα δημοτικά ιατρεία όπου θα υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού καρδιαγγειακού κινδύνου και συμβουλευτικής σχετικά με την τροποποίηση των παραγόντων αυτών.

8 Υλικό 1. Υπολογιστής 2. Εκτυπωτής 3. Σύνδεση με το διαδίκτυο Χρονοδιάγραμμα Μετά την εκπαιδευτική συνάντηση και λαμβάνοντας υπόψη το σχεδόν μηδενικό κόστος του προγράμματος δεν υπάρχει περιορισμός. Αρχικά μία περίοδος ενός έτους θα είναι αρκετή διότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θέλουν να συμμετέχουν θα έχουν προσέλθει για να ενημερωθούν. Αναμενόμενα αποτελέσματα 1. Ενημέρωση για το ατομικό προφίλ κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο τα επόμενα έτη και αναλυτική περιγραφή της συνεισφοράς κάθε παράγοντα στο κίνδυνο αυτό. 2. Η καταγραφή των δεδομένων αυτών δίνει επιστημονικά πρωτοποριακά δεδομένα για την καταγραφή των παραγόντων κινδύνου στον άνεργο ευπαθή πληθυσμό στην Ελλάδα. Απαραίτητοι πόροι - κόστος υλοποίησης προγράμματος Προσωπικό Ένα άτομο μερικής απασχόλησης υγειονομικής εκπαίδευσης. Υποδομές και λειτουργικά Πρόσβαση στο διαδίκτυο- εκτυπωτής-έντυπο υλικό Κόστος ( για το διαδίκτυο) : Μία ημερίδα 4-6 ωρών κεντρικά για την εκπαίδευση των υγειονομικών που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Ο υπολογισμός του κόστους εξαρτάται απo το εάν τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν απo το δίκτυο ή τους δήμους αν αφεθεί όμως στους δήμους το κόστος μπορεί αν είναι από μηδενικό αν η εκπαίδευση γίνει σε γραφεία του διαδημοτικού έως ευρώ αν νοικιαστεί αίθουσα.

9 6. Πρόγραμμα Συνεργασίας του ΕΚΑΒ Με τα Ασθενοφόρα των Δήμων-Μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Εισαγωγή Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει ως σκοπό τον συντονισμό της παροχής άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και την μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ενδεικτικά, το ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας: καλείται σε καθημερινή βάση να ανταποκριθεί σε 600 με 800 περιστατικά. τα 100 περίπου αφορούν χρόνια περιστατικά, δηλαδή την μεταφορά του ασθενούς από το σπίτι στο νοσοκομείο και την επιστροφή ξανά στο σπίτι, και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του στόλου του ΕΚΑΒ περίπου 7 ασθενοφόρα ημερησίως να μην μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων επείγουσων αναγκών. Κάθε ασθενοφόρο μπορεί να εξυπηρετήσει το μέγιστο 5 με 6 ασθενείς ανά οκτάωρο, με μέσο χρόνο μεταφοράς του κάθε ασθενή την 1 ώρα. Καθώς η παρούσα οικονομική κρίση έχει κατευθύνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είναι αναμενόμενο οι υπηρεσίες αυτές, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΑΒ, να δυσκολεύονται και πολλές φορές να αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Η μείωση των δαπανών στο χώρο της υγείας έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ενίσχυσης του ήδη υπάρχοντος στόλου του ΕΚΑΒ με επιπλέον ασθενοφόρα και τη δυσκολία πρόσληψης νέου εκπαιδευμένου προσωπικού που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση περισσότερων περιστατικών ημερησίως. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθίσταται απαραίτητη η συνεργασία του ΕΚΑΒ και με άλλους φορείς, όπως είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα μπορούσαν αφενός να συμβάλλουν στη διευκόλυνση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ και αφετέρου στην αναβάθμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός Ως σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος καθίσταται ο συντονισμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των δημοτικών ασθενοφόρων των δήμων μελών με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους δημότες. Ειδικότερα, το πλαίσιο συνεργασίας συνίσταται στην εθελοντική κατά περίπτωση διάθεση των δημοτικών ασθενοφόρων κατά προτεραιότητα στους δημότες του εκάστοτε δήμου και δευτερευόντως για τους όμορους δήμους, εφόσον το ασθενοφόρο δεν έχει προγραμματισμένη διαδρομή μέσα στην επόμενη 1 ώρα.

10 Επίσης, άλλες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρέχουν τα δημοτικά ασθενοφόρα είναι η παρουσία τους για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται σε αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το φόρτο εργασίας για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και η ενδεχόμενη ένταξη τους στα σχέδια αντιμετώπισης σοβαρών καταστροφών, ενισχύοντας τον ήδη υπάρχοντα στόλο των ασθενοφόρων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Διαδικασία Σε πρώτη φάση, θα αποσταλεί μια επιστολή στους Δημάρχους όπου θα αναφέρεται η δυνατότητα ένταξης του Δήμου τους στο πρόγραμμα συνεργασίας του ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα των Δήμων τους. Στην επιστολή αυτή θα αναφέρονται αναλυτικά όλοι οι όροι της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μελών (Δήμος - Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Υπουργείο Υγείας) ενώ θα παρατίθενται και τα οφέλη που θα έχουν οι δήμοι από τη συνεργασία αυτή. Ενδεικτικά, μερικά από τα οφέλη αυτά είναι: Ο εξοπλισμός όλων των ασθενοφόρων του δήμων με ασυρμάτους του ΕΚΑΒ με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και αντιμετώπιση των περιστατικών. Η δωρεάν εκπαίδευση του προσωπικού των ασθενοφόρων των Δήμων από έμπειρους εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και η απόκτηση πιστοποίησης. Η πιθανή σύναψη συμφωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις ή με ιδιωτικές εταιρείες χορηγούς με σκοπό την πιθανή διάθεση καυσίμων για τα ασθενοφόρα των Δήμων, χωρίς να επιβαρύνεται ο οικονομικός προϋπολογισμός το εκάστοτε δήμου. Μετά την επικύρωση και ψήφιση της συνεργασίας από το δημοτικό συμβούλιο, θα υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, όπου θα συμφωνούν, συνομολογούν και θα κάνουν αμοιβαία αποδεκτή τη μεταξύ τους συνεργασία που θα αφορά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δημοτικών ασθενοφόρων.

Δήμων. Το Παγκόσμιο Συνέδριο. υγεία ISSN: 1790-6792 l ΤΕΥΧΟΣ 32 l Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014

Δήμων. Το Παγκόσμιο Συνέδριο. υγεία ISSN: 1790-6792 l ΤΕΥΧΟΣ 32 l Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014 TΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ-ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ-W.H.O. Δήμων υγεία ISSN: 1790-6792 l ΤΕΥΧΟΣ 32 l Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους,

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης 5. Το Πιστοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Καταγραφή περιστατικών που εµφανίζονται στην ΠΦΥ στο Νοµό Ηρακλείου και ο τρόπος που αντιµετωπίζονται.»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Καταγραφή περιστατικών που εµφανίζονται στην ΠΦΥ στο Νοµό Ηρακλείου και ο τρόπος που αντιµετωπίζονται.» Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Καταγραφή περιστατικών που εµφανίζονται στην ΠΦΥ στο Νοµό Ηρακλείου και ο τρόπος που αντιµετωπίζονται.» Βράχας Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

"Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων

Άθληση για Όλους Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων "Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων Επιµέλεια Έκδοσης: Αθανάσιος Κουστέλιος Πρόλογος «...η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας...»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ Ταχ. Διεύθυνση : Λαμψάκου 5 Πόλη: Αθήνα Ταχ. Κώδικας : 11528 Ημερομηνία :04/07/2012 Πληροφορίες : Γιαννοπούλου Κατερίνα Αρ. Πρωτ. 136 Τηλέφωνο : 210 7222 727 Fax : 210 7487 658 E-mail : info@ispm.gr ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Ψηφιακές Υπηρεσίες Δικτύου Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας Δήμου Μυλοποτάμου Αναθέτουσα Αρχή: Δήμος Μυλοποτάμου Προϋπολογισμός: 211.295,12 (χωρίς ΦΠΑ) 259.892,99 (με

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Υποέργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Υποέργο Μέρος Α: Αντικείμενο και Προδιαγραφές Υποέργου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Υποέργο Προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ, λογισμικών και αναλώσιμων υλικών ΤΠΕ για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. 1. Ιατρό με σύμβαση έργου διάρκειας 11 μηνών (η απασχόληση στην Ο.Ε. 1.2. συνίσταται σε 4 Α/Μ)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. 1. Ιατρό με σύμβαση έργου διάρκειας 11 μηνών (η απασχόληση στην Ο.Ε. 1.2. συνίσταται σε 4 Α/Μ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας και Προληπτικής Ιατρικής, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικό, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόσληψης προαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός 2013

Ετήσιος Απολογισμός 2013 Ετήσιος Απολογισμός 2013 Ετήσιος Απολογισμός 2013 1 2 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Κεντρικά Γραφεία: Παλαιολόγου 9 Μαρούσι - Τ.Κ. 151 24, 3ος Οροφος Τηλ.: 210 8067888, 213 2031930-9 Fax: 210 2031950,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Καλές Πρακτικές σε Θέματα Εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για παρεμβάσεις σε Σωφρονιστικά Καταστήματα και Νόμιμες Εξαρτήσεις

Καλές Πρακτικές σε Θέματα Εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για παρεμβάσεις σε Σωφρονιστικά Καταστήματα και Νόμιμες Εξαρτήσεις ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI 2012 (VETPRO) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Καλές Πρακτικές σε Θέματα Εξειδικευμένων θεραπευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα «Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης ασθενών με χρόνιες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. «Σχέδιο Δράσης για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 2007-2013»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. «Σχέδιο Δράσης για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 2007-2013» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «Σχέδιο Δράσης για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 2007-2013» Δεκέμβριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...4 Ανάπτυξη Στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία...4 1.1. Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα & Προτάσεις

Συμπεράσματα & Προτάσεις ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΔΟΜΩΝ & ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Συμπεράσματα & Προτάσεις Β Παραδοτέο Περιεχόμενα Ι. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΟΡΙΣΜΟΙ. ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ...4 1) ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γενική Γραμματεία Πληθυσμού & Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

10. 11. 12. - 13. 14. Ο

10. 11. 12. - 13. 14. Ο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

«Σχέδιο Δράσης. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

«Σχέδιο Δράσης. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» «Σχέδιο Δράσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2 3. Σχέδιο Δράσης 4. Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης 5. Κανονισμοί ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κυριόπουλος Γιάννης Λιονής Χρήστος Τσιάντου Βασιλική Σουλιώτης Κυριάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Υπουργείο Εσωτερικών Γενική Γραμματεία Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής Γενική Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΌ ΑΡΘΡΟ. Ο ρόλος του κοινωνιολόγου στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας. Καόδά Α.Κ., Μάϊνα Α., Αγραφιώτης Δ.

ΕΙΔΙΚΌ ΑΡΘΡΟ. Ο ρόλος του κοινωνιολόγου στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας. Καόδά Α.Κ., Μάϊνα Α., Αγραφιώτης Δ. ΕΙΔΙΚΌ ΑΡΘΡΟ Ο ρόλος του κοινωνιολόγου στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας Καόδά Α.Κ., Μάϊνα Α., Αγραφιώτης Δ. Το παρόν άρθρο έχει ως στόχο να διερευνήσει το ρόλο που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αντωνιάδου Ιωάννα Κούτης Αντώνης Λιονής Χρήστος Μυλωνέρος Θάνος Παναγιωτόπουλος Τάκης Μπένος Αλέξης, συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο. Χωρίς Κάπνισµα

Πανεπιστήµιο. Χωρίς Κάπνισµα Πανεπιστήµιο Χωρίς Κάπνισµα ΠEPIEXOMENA 4 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ (2008-2012) Α. ΚΑΛΑΝΤΖΗ-ΑΖΙΖΙ 5 ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΗΜ/ΝIA ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 08/03/2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΗΜ/ΝIA ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 08/03/2010 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Στοιχεία εταιρείας... 4 1.1 Στοιχεία εταιρίας... 4 1.2 Μέσα ιασφάλισης Ποιότητας... 4 2. ιαδικτυακό Σύστημα e-συνταγογράφηση...

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Ψηφιακές Υπηρεσίες Δικτύου Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας Δήμου Μυλοποτάμου Αναθέτουσα Αρχή: Δήμος Μυλοποτάμου Προϋπολογισμός: 211.295,12 (χωρίς ΦΠΑ) Διάρκεια: 12 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-2013 ΥΥΠΟΥΥΡΡΓΓΕΕΙ ΙΟ ΕΕΘΝΙ ΙΚΗΣΣ ΠΑΙΔΕΕΙ ΙΑΣΣ & ΘΡΡΗΣΣΚΕΕΥΥΜΑΤΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-2013 ΕΕπι ιχχεει ιρρηη σσι ι αακκόό Πρρόόγγρρααμμμμαα ΕΕκκπααί ίδδεευυσσηη Κααι ι δδι ιαα ββί ίοουυ μμάάθθηησσηη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΛΕΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΛΕΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006 ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΛΕΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 5.1 Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 75 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα