Εντοπισµός χαρακτήρων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εντοπισµός χαρακτήρων"

Transcript

1 Μάθηµα 6 Εντοπισµός χαρακτήρων Το στάδιο του εντοπισµού των χαρακτήρων αφορά την επεξεργασία τµηµάτων κειµένου ώστε να αποµονωθούν οι χαρακτήρες που υπάρχουν σε αυτά. Το στάδιο αυτό επηρεάζει σηµαντικά την απόδοση ενός συστήµατος οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων γιατί η ύπαρξη χαρακτήρων που διαιρούνται σε δύο κοµµάτια ή η συνένωση γειτονικών χαρακτήρων µπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη αναγνώρισης. Τα τµήµατα του κειµένου που επεξεργαζόµαστε µπορεί να είναι τµήµατα που περιέχουν λέξεις ή γραµµές κειµένου. Οι διάφορες µεθοδολογίες για τον εντοπισµό των χαρακτήρων χωρίζονται σε αυτές που αφορούν τυπωµένο και σε αυτές που αφορούν χειρόγραφο κείµενο. Περιληπτική παρουσίαση των µεθόδων εντοπισµού των χαρακτήρων σε τυπωµένο και χειρόγραφο κείµενο δίδεται από τον (Lu 1994) και (Lu 1995). 6.1 Εντοπισµός χαρακτήρων σε τυπωµένο κείµενο Το τυπωµένο κείµενο µπορεί να αποτελείται από χαρακτήρες οι οποίοι ανήκουν σε µία ή παραπάνω από τις ακόλουθες κατηγορίες (η σειρά αφορά και τον αυξανόµενο βαθµό δυσκολίας για τον εντοπισµό των µεµονωµένων χαρακτήρων): Χαρακτήρες ίδιου πλάτους (το νοητό ορθογώνιο παραλληλόγραµµο που περικλείει κάθε χαρακτήρα του κειµένου έχει σταθερό πλάτος) (σχήµα 6.1α). Χαρακτήρες που έχουν πλάτος αναλογικό του µεγέθους τους (σχήµα 6.1β). Χαρακτήρες µε σπασίµατα (σχήµα 6.1γ). Στραµµένους και επικαλυπτόµενους χαρακτήρες (italic - kerned) (σχήµα 6.1δ). Ενωµένους χαρακτήρες (σχήµα 6.1ε). (γ) (δ) (ε) Σχήµα 6.1. Παραδείγµατα τυπωµένων χαρακτήρων. Χαρακτήρες ίδιου πλάτους. Χαρακτήρες αναλογικού πλάτους. (γ) Χαρακτήρες µε σπασίµατα. (δ) Ενωµένοι χαρακτήρες. (ε) Στραµµένοι χαρακτήρες. Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που έχει κάθε µία από τις παραπάνω κατηγορίες έχουν προταθεί διάφορες µέθοδοι που αναλύονται παρακάτω.

2 Χαρακτήρες ίδιου πλάτους Οι κάθετες προβολές χρησιµοποιούνται σε µεγάλο βαθµό για την κατάτµηση των χαρακτήρων. Η κάθετη προβολή V(x) είναι το ιστόγραµµα που προκύπτει αθροίζοντας όλα τα σηµεία εικόνας σε κατακόρυφη διεύθυνση στην οριζόντια θέση x. Σε µία γραµµή κειµένου όπου οι χαρακτήρες χωρίζονται σωστά, η V(x) έχει µηδενικά ανάµεσα στους χαρακτήρες. Εποµένως, αν οι χαρακτήρες είναι σε άριστη κατάσταση, δηλαδή διαχωρίζονται τέλεια µεταξύ τους και δεν έχουν σπασίµατα, ο διαχωρισµός των χαρακτήρων µπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν από τις κάθετες προβολές σε κάθε γραµµή κειµένου. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το κείµενο δεν είναι σε καλή κατάσταση, εντούτοις οι κάθετες προβολές αποτελούν το βασικό εργαλείο για την κατάτµηση των χαρακτήρων. Σύµφωνα µε τον (Lu 1992), το πρώτο στάδιο αφορά την οµαδοποίηση των γραµµών ανάλογα µε την µεταξύ τους απόσταση και το ύψος του γράµµατος. Για παράδειγµα, στο σχήµα 6.2 έχουµε δύο οµάδες γραµµών κειµένου, η πρώτη γραµµή κειµένου ανήκει στην πρώτη οµάδα ενώ η δεύτερη και τρίτη γραµµή ανήκουν στην δεύτερη οµάδα. Σχήµα 6.2. Οµαδοποίηση γραµµών κειµένου. Έχουµε δύο οµάδες γραµµών κειµένου (πρώτη γραµµή δεύτερη και τρίτη γραµµή). Στη συνέχεια υπολογίζονται οι κάθετες προβολές για κάθε οµάδα γραµµών. Εφόσον οι χαρακτήρες είναι ίδιου πλάτους, τα µηδενικά των προβολών θα αντιστοιχούν στα κενά ανάµεσα στα γράµµατα για όλες τις γραµµές της οµάδας (σχήµα 6.3). Τα κενά που µπορεί να εµφανίζονται σε χαρακτήρες µε σπασίµατα δεν επηρεάζουν την κάθετη προβολή της οµάδας των γραµµών κειµένου. Αντίθετα, τυχών θόρυβος ανάµεσα στους χαρακτήρες µπορεί να εµποδίσει την εµφάνιση µηδενικών στην κάθετη προβολή. Για την αντιµετώπιση ανάλογων προβληµάτων, εξάγουµε στατιστικές τιµές για το πλάτος και την οριζόντια απόσταση των χαρακτήρων (σχήµα 6.4). Για να έχουµε ακριβή υπολογισµό, οι στατιστικές τιµές υπολογίζονται µόνο για περιοχές που αποτελούνται από περισσότερες της µίας γραµµής κειµένου. Για παράδειγµα, στο σχήµα 6.3 εξάγουµε στατιστικά υπολογίζοντας την κάθετη προβολή µέχρι και για το τέλος της δεύτερης µεγαλύτερης γραµµής. Σχήµα 6.3. Εντοπισµός των χαρακτήρων µε χρήση των κάθετων προβολών σε οµάδα γραµµών κειµένου.

3 Σχήµα 6.4. Χαρακτηριστικά γραµµής κειµένου µε χαρακτήρες ίδιου πλάτους: ιάστηµα ανάµεσα στους χαρακτήρες, κενό ανάµεσα στους χαρακτήρες, πλάτος χαρακτήρων. Χρησιµοποιώντας τις στατιστικές τιµές για το πλάτος και την οριζόντια απόσταση των χαρακτήρων µπορούµε να διορθώσουµε το αποτέλεσµα ως εξής: Αν από την κάθετη προβολή προκύπτουν γράµµατα µε πλάτος µεγαλύτερο από το µέσο πλάτος που έχουµε υπολογίσει προχωράµε σε διαίρεση της αντίστοιχης περιοχής. Αν προκύπτουν γράµµατα µε µικρότερο πλάτος προχωράµε σε ενώσεις γειτονικών περιοχών µέχρι να προκύψει το µέσο πλάτος του γράµµατος που έχουµε υπολογίσει. Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, επαναλαµβάνω τον στατιστικό υπολογισµό για το πλάτος και την οριζόντια απόσταση των χαρακτήρων. Αν υπάρχουν ακόµα γράµµατα µε διαφορετικό πλάτος, τότε κάθε γραµµή της οµάδας οδηγείται σε αντίστοιχη διαδικασία τµηµατοποίησης που αφορά µόνο µία γραµµή κειµένου. Εναλλακτική µέθοδος είναι η µέθοδος εντοπισµού της περιοδικότητας των κενών ανάµεσα στα γράµµατα (GPD: gap periodicity detection algorithm). Βασίζεται στο γεγονός ότι τα κενά ανάµεσα στα γράµµατα εµφανίζονται σε περιοδικά διαστήµατα όταν το πλάτος των γραµµάτων είναι σταθερό. Για κάθε οµάδα γραµµών κειµένου, υπολογίζουµε τις αντίστροφες κάθετες προβολές (προβολές των σηµείων υποβάθρου) και βρίσκουµε τον βέλτιστο συνδυασµό του µήκους των κενών ανάµεσα στους χαρακτήρες και της απόστασης ανάµεσα στα κενά που ταιριάζουν καλύτερα στις αντίστροφες κάθετες προβολές. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος συνδυασµός µήκους των κενών και της απόστασης ανάµεσα στα κενά ώστε να δίνει αντίστοιχα διαδοχικά µέγιστα στις αντίστροφες κάθετες προβολές, τότε δεν έχει γίνει σωστή οµαδοποίηση των γραµµών κειµένου ή οι γραµµές κειµένου δεν αποτελούνται από χαρακτήρες οµοίου πλάτους. Σχήµα 6.5. Αντίστροφες προβολές γραµµών κειµένου. Υπάρχει κατάλληλος συνδυασµός µήκους των κενών και της απόστασης ανάµεσα στα κενά ώστε να δίνει αντίστοιχα διαδοχικά µέγιστα. εν υπάρχει αντίστοιχος συνδυασµός.

4 Χαρακτήρες µε σπασίµατα Για να αντιµετωπίσουµε τα σπασίµατα που µπορεί να έχουν οι χαρακτήρες (όµοιου ή αναλογικού πλάτους) σε µία γραµµή κειµένου µπορούµε να ακολουθήσουµε την παρακάτω διαδικασίας (Lu 1992): Υπολογίσουµε την κάθετη προβολή της γραµµής κειµένου και στην συνέχεια τα στατιστικά για την απόσταση µεταξύ των χαρακτήρων, το πλάτος τους και το κενό µεταξύ τους. Στη συνέχεια γίνεται µία εκτίµηση για το αν η γραµµή κειµένου αποτελείται από χαρακτήρες οµοίου ή αναλογικού πλάτους. Η εκτίµηση αυτή γίνεται βάσει του αριθµού των περιοχών που παρουσιάζουν µεγάλη απόκλιση από τα στατιστικά για την απόσταση µεταξύ των χαρακτήρων, το πλάτος τους και το κενό µεταξύ τους. Αν η γραµµή κειµένου αποτελείται από χαρακτήρες οµοίου πλάτους, αρχίζουµε και ενώνουµε τις δύο γειτονικές περιοχές που έχουν το µικρότερο κενό ανάµεσα τους. Η διαδικασία αυτή επαναλαµβάνεται µέχρι τα στατιστικά που υπολογίζονται να είναι σε ένα αποδεκτό όριο. Αν γραµµή κειµένου αποτελείται από χαρακτήρες αναλογικού πλάτους, τότε χρησιµοποιούµε µία διαδικασία συνενώσεων γειτονικών περιοχών µε µικρό κενό ανάµεσά τους. Η διαδικασία συνενώσεως χρησιµοποιεί τα στατιστικά για την απόσταση µεταξύ των χαρακτήρων, το πλάτος τους και το κενό µεταξύ τους. Αν οι γειτονικές περιοχές έχουν µικρό πλάτος και το συνολικό τους πλάτος δεν απέχει πολύ από την στατιστικά υπολογισµένη τιµή για το µέσο πλάτος, τότε οι περιοχές αυτές είναι υποψήφιες για συνένωση. Στο σχήµα 6.6 φαίνεται ένα παράδειγµα της διαδικασίας συνένωσης. Οι χαρακτήρες «O», «L», «u», «D» και «v» έχουν χωριστεί σε παραπάνω τµήµατα (oversegmentation) κάνοντας χρήση των κάθετων προβολών (σχήµα 6.6α) ενώ η τµηµατοποίηση διορθώνεται µε χρήση της διαδικασίας συνένωσης. Μέρος της διαδικασίας συνένωσης είναι και η διαδικασία ανάλυσης των χαρακτήρων η οποία χρησιµοποιείται για την αποφυγή της συνένωσης διαδοχικών χαρακτήρων µικρού πλάτους, όπως οι «ll «ti», «ri», «il», «ff». Η διαδικασία αυτή αναλύει δύο γειτονικές περιοχές και αποφασίζει αν ανήκουν σε ξεχωριστούς χαρακτήρες. Η ανάλυση βασίζεται στην σύγκριση µε γνωστούς χαρακτήρες µικρού πλάτους χρησιµοποιώντας τα ύψη καθώς και στο ποσοστό κάλυψης των περιοχών. Η παραπάνω διαδικασία σύγκρισης έχει επιτυχία µόνο όταν επεξεργαζόµαστε χαρακτήρες καλής ποιότητας. Για την συνένωση των χαρακτήρων µε σπασίµατα πολύ αποτελεσµατική µέθοδος είναι η προεπεξεργασία µε χρήση φίλτρων συρρίκνωσης και διόγκωσης (Schilling 2000). Σχήµα 6.6. Συνένωση σπασµένων χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες έχουν χωριστεί σε παραπάνω τµήµατα µε χρήση της κάθετης προβολής. Γειτονικές περιοχές έχουν ενωθεί έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι χαρακτήρες µε σπασίµατα.

5 Στραµµένοι και επικαλυπτόµενοι χαρακτήρες Επικαλυπτόµενοι είναι οι χαρακτήρες που επικαλύπτονται µε γειτονικούς π.χ. «TA», «PA». Τόσο στους επικαλυπτόµενους όσο και στους στραµµένους χαρακτήρες, οι κάθετες προβολές δεν δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για σωστό διαχωρισµό (σχήµα 6.7). Για τον λόγο αυτό γίνεται µία δοµική ανάλυση (structural analysis) της εικόνας (Lu 1992). Σχήµα 6.7. Κάθετες προβολές σε γραµµή κειµένου που αποτελείται από επικαλυπτόµενους χαρακτήρες. Σύµφωνα µε την προσέγγιση της δοµικής ανάλυσης αναλύονται τα γειτονικά συστατικά της εικόνας. Η µέθοδος αντιµετωπίζει την σωστή κατάτµηση των στραµµένων και επικαλυπτόµενων χαρακτήρων, των στοιχείων «.» «`» «;» καθώς και των χαρακτήρων που αποτελούνται από πολλά τµήµατα (π.χ. «i», «j»). Αποτελείται από δύο βασικά βήµατα: την εύρεση των συνδεδεµένων συστατικών και την ανάλυση της δοµής των γειτονικών συστατικών. Η ανάλυση της δοµής αποτελείται από δύο στάδια: Την ανάλυση των στραµµένων και επικαλυπτόµενων χαρακτήρων και τον εντοπισµό των συµβόλων «.» «`» «;». Η ανάλυση των στραµµένων και επικαλυπτόµενων χαρακτήρων επιτυγχάνει την συνένωση των χαρακτήρων µε σπασίµατα καθώς και των χαρακτήρων που αποτελούνται από πολλά τµήµατα ενώ ταυτόχρονα οι στραµµένοι ή επικαλυπτόµενοι χαρακτήρες δεν ενώνονται µεταξύ τους. Κάθε ζευγάρι γειτονικών συνδεδεµένων συστατικών εξετάζονται για κατακόρυφη επικάλυψη. Αν η επικάλυψη ξεπερνάει κάποιο όριο τότε το ζευγάρι των συνδεδεµένων συστατικών είναι υποψήφιο για συνένωση. Στη συνέχεια εξετάζουµε αν το δεύτερο συνδεδεµένο συστατικό είναι ένα από τα σύµβολα «.» «`» «;». Υπολογίζουµε το ποσοστό κάλυψης, το µέγεθος, τον λόγο ύψους προς πλάτος, την απόσταση από το γειτονικό συστατικό καθώς και από το κάτω και πάνω µέρος του ορίου της γραµµής κειµένου. Αν το συνδεδεµένο συστατικό είναι ένα από τα σύµβολα που εξετάζουµε τότε δεν ενώνεται µε το γειτονικό του. Ένα παράδειγµα της παραπάνω διαδικασίας δίδεται στο σχήµα 6.8. Σχήµα 6.8. Εντοπισµός των χαρακτήρων χρησιµοποιώντας την µέθοδο που βασίζεται στην δοµική ανάλυση της εικόνας. Ενωµένοι χαρακτήρες Οι ενωµένοι χαρακτήρες είναι συνδεδεµένα συστατικά της εικόνας τα οποία ανήκουν σε περισσότερους του ενός χαρακτήρες. Ο σωστός διαχωρισµός των παραπάνω συστατικών αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήµατα στην κατάτµηση των χαρακτήρων. Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος των ενωµένων χαρακτήρων θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα: Να εντοπίσουµε τα συνδεδεµένα συστατικά τα οποία περιέχουν δύο ή παραπάνω χαρακτήρες. Να βρούµε τα σηµεία διαχωρισµού ώστε να προκύψουν οι µεµονωµένοι χαρακτήρες.

6 Το πιο συνηθισµένο κριτήριο εντοπισµού των ενωµένων χαρακτήρων είναι τα όρια στο πλάτος αλλά και στον λόγο ύψους προς πλάτος των χαρακτήρων. Το µέσο πλάτος των χαρακτήρων υπολογίζεται στατιστικά. Κάθε υποψήφια περιοχή ενωµένων χαρακτήρων εξετάζεται ως προς την απόσταση από το µέσο πλάτος των χαρακτήρων αλλά και ως προς τον λόγο ύψους προς πλάτος. Οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν πλάτη µικρότερα από τα ύψη τους επίσης έχουν πλάτη µικρότερα από το διπλάσιο µέσο πλάτος των χαρακτήρων του κειµένου. Ο συνδυασµός των δύο παραπάνω κριτηρίων λειτουργεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για τον εντοπισµό των ενωµένων χαρακτήρων. Όπως φαίνεται στο παράδειγµα του σχήµατος 6.9α, οι ενωµένοι χαρακτήρες «In», «rp» και «ed» έχουν µεγαλύτερο πλάτος από το µέσο πλάτος των χαρακτήρων της εικόνας και έτσι µπορούµε να τους εντοπίσουµε χρησιµοποιώντας το κριτήριο του πλάτους ή του λόγου ύψους προς πλάτος. Στο παράδειγµα όµως του σχήµατος 6.9β, οι ενωµένοι χαρακτήρες «tt» έχουν µικρότερο πλάτος από τους χαρακτήρες «J» και «w», ενώ στο παράδειγµα του σχήµατος 6.9γ, οι ενωµένοι χαρακτήρες «LI» έχουν µικρότερο πλάτος από του χαρακτήρες «N» και «G». Επίσης, ο λόγος ύψους προς πλάτος των συµπλεγµάτων «tt» και «LI» δεν διαφέρει από τον λόγο ύψους προς πλάτος των µεµονωµένων χαρακτήρων. Για τον εντοπισµό των παραπάνω προβληµάτων, χρησιµοποιούνται τα µοντέλα των περιγραµµάτων των κάθετων προβολών για τους µεµονωµένους και τους ενωµένους χαρακτήρες. Στο σχήµα 6.10 δίδονται παραδείγµατα περιγραµµάτων κάθετων προβολών για µεµονωµένους και ενωµένους χαρακτήρες. (γ) Σχήµα 6.9. Παραδείγµατα κειµένων µε ενωµένους χαρακτήρες. Σχήµα Παραδείγµατα περιγραµµάτων κάθετων προβολών για µεµονωµένους χαρακτήρες ή συµπλέγµατα χαρακτήρων.

7 Η κάθετη προβολή των ενωµένων χαρακτήρων έχει τουλάχιστον δύο τοπικά µέγιστα. Όµως, και οι χαρακτήρες «H», «n», «N», «u» και «U» έχουν δύο τοπικά µέγιστα στις κάθετες προβολές ενώ οι χαρακτήρες «m», «w» και «M» έχουν τρία τοπικά µέγιστα. Για να διαχωρίσουµε τους χαρακτήρες που έχουν δύο ή περισσότερα τοπικά µέγιστα στις κάθετες προβολές από τους ενωµένους χαρακτήρες, δηµιουργούµε µοντέλα µε τα περιγράµµατα των κάθετων προβολών των χαρακτήρων αυτών. Τα χαρακτηριστικά των κάθετων προβολών που χρησιµοποιούµε για την κατασκευή των µοντέλων είναι: Ο αριθµός των κορυφών Το ύψος και το άπλωµα των κορυφών Το πλάτος, το βάθος και η οµαλότητα των κοιλάδων Η οριζόντια συµµετρία Συγκρίνοντας µε τα παραπάνω µοντέλα µπορούµε να αποφασίζουµε εάν ένα συνδεδεµένο συστατικό ανήκει σε έναν ή πολλούς χαρακτήρες. Για τον εντοπισµό των σηµείων διαχωρισµού των συνδεδεµένων συστατικών που αντιστοιχούν σε ενωµένους χαρακτήρες, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τις παρακάτω τεχνικές: α. Μεγιστοποίηση της συνάρτησης κατάτµησης (Kahan 1987): V ( x 1) 2V ( x) + V ( x + 1) V ( x) (6.1) όπου V(x) είναι η κάθετη προβολή. Η συνάρτηση κατάτµησης είναι η δεύτερη παράγωγος της συνάρτησης της κάθετης προβολής. Ένα παράδειγµα εύρεσης του σηµείου διαχωρισµού µε µεγιστοποίηση της συνάρτησης κατάτµησης δίνεται στο σχήµα Σχήµα Εύρεση του σηµείου διαχωρισµού µε µεγιστοποίηση της συνάρτησης κατάτµησης. Η µέγιστη τιµή της συνάρτησης κατάτµησης είναι 3 και αντιστοιχεί στο τέταρτο στοιχείο της κάθετης προβολής της εικόνας. β. Μεγιστοποίηση της συνάρτησης λόγου κορυφής-κοιλάδας (Lu 1992): Η κάθετη προβολή της περιοχής προβάλλεται σε µια νέα συνάρτηση που ονοµάζεται λόγος κορυφής-κοιλάδας (peak-to-valley ratio) εφαρµόζοντας µία τεχνική γενικευµένης διαφοροποίησης. Παράδειγµα αυτής της συνάρτησης δίνεται στο σχήµα Απότοµα ελάχιστα στην κάθετη προβολή δηµιουργούν µέγιστα στην συνάρτηση λόγου κορυφής-κοιλάδας (σχήµα 6.13). Αυτά τα µέγιστα θεωρούνται σαν πιθανά σηµεία διαχωρισµού των ενωµένων χαρακτήρων. Η τελική απόφαση για τα σηµεία διαχωρισµού λαµβάνει υπόψη και το µέσο πλάτος των χαρακτήρων. Σύµφωνα µε την διαδικασία διαχωρισµού, πρώτα υπολογίζεται µία περιοχή πιθανού διαχωρισµού σύµφωνα µε το µέσο πλάτος των χαρακτήρων. Το µέγιστο της συνάρτησης λόγου κορυφής-κοιλάδας µέσα στην περιοχή αυτή είναι το σηµείο διαχωρισµού. Στην συνέχεια, εξετάζονται τα πλάτη των δύο υποπεριοχών που προκύπτουν. Αν κάθε υποπεριοχή έχει επιτρεπτό µήκος τότε θεωρείται ότι περιέχει έναν µόνο χαρακτήρα. Αν το πλάτος της υποπεριοχής επιτρέπει την ύπαρξη πολλών χαρακτήρων, η διαδικασία αναζήτησης σηµείου

8 διαχωρισµού επαναλαµβάνεται. Αν δεν εµφανίζονται µέγιστα στις εξεταζόµενες περιοχές, τότε η διαδικασία εύρεσης σηµείου διαχωρισµού σταµατάει. Στο σχήµα 6.14 δίδεται ένα παράδειγµα κατάτµησης. Εµφανίζονται δύο επιτρεπόµενες περιοχές κατάτµησης SR βάσει του µέσου πλάτους των χαρακτήρων που αντιστοιχούν σε δύο µέγιστα S1 και S2. Σχήµα ηµιουργία συνάρτησης λόγου κορυφής-κοιλάδας (peak-to-valley ratio) από την κάθετη προβολή της περιοχής των ενωµένων χαρακτήρων. Σχήµα Πιθανά σηµεία διαχωρισµού όπως προκύπτουν από την συνάρτηση λόγου κορυφής-κοιλάδας (peak-to-valley ratio). Σχήµα Κατάτµηση των χαρακτήρων βάσει της µεγιστοποίησης του λόγου κορυφήςκοιλάδας. SR είναι οι επιτρεπόµενες περιοχές κατάτµησης και S1, S2 τα εντοπισµένα µέγιστα στις περιοχές SR.

9 γ. Ελαχιστοποίηση της συνάρτησης κόστους διάσπασης (Tsujimoto 1991): Η συνάρτηση κόστους διάσπασης (break cost function) προτάθηκε για τον εντοπισµό του βαθµού ένωσης µιας περιοχής. Ορίζεται για κάθε θέση ανάµεσα στις γειτονικές στήλες της περιοχής και υπολογίζεται αθροίζοντας τα µαύρα pixels της εικόνας τα οποία έχουν προκύψει από εφαρµογή της πράξης AND µεταξύ γειτονικών στηλών. Τα τελικά υποψήφια σηµεία διαχωρισµού προκύπτουν εντοπίζοντας τα τοπικά ελάχιστα της συνάρτησης κόστους διάσπασης. Η συνάρτηση αυτή αποδεικνύεται πιο αποτελεσµατική για τον εντοπισµό των σηµείων διαχωρισµού σε σχέση µε τις κάθετες προβολές. Ένα παράδειγµα δίδεται στο σχήµα Η συνάρτηση κόστους διάσπασης παρουσιάζει τοπικό ελάχιστο σε αντίθεση µε τις κάθετες προβολές. (γ) Σχήµα Υπολογισµός της συνάρτησης κόστους διάσπασης. Αρχική εικόνα. Κάθετες προβολές. (γ) Συνάρτηση κόστους διάσπασης. δ. Βάσει αναγνώρισης (Casey 1982): Ένα συνδεδεµένο συστατικό εικόνας διασπάται έτσι ώστε να προκύψει σύνολο χαρακτήρων που αναγνωρίζονται µε ασφάλεια. Το συνδεδεµένο συστατικό οδηγείται στην είσοδο του συστήµατος επίβλεψης της κατάτµησης (Segmentation Supervisor - SS). Το παράθυρο αναγνώρισης αρχικοποιείται στο πλήρες πλάτος του συνδεδεµένου συστατικού έτσι ώστε αν αποτελείται από έναν χαρακτήρα να αναγνωριστεί µε ένα πέρασµα. Αν το σύστηµα αναγνώρισης απορρίπτει τον χαρακτήρα, τότε το παράθυρο αναγνώρισης µικραίνει από το δεξί µέρος και το σύστηµα αναγνώρισης εφαρµόζεται στο νέο παράθυρο. Αυτή η διαδικασία επαναλαµβάνεται µέχρι να αναγνωριστεί µε επιτυχία ο χαρακτήρας στο παράθυρο αναγνώρισης ή το πλάτος του παραθύρου έχει µικρύνει τόσο ώστε αποκλείεται να περιέχει κάποιο χαρακτήρα. Αν το πρότυπο µέσα στο παράθυρο αναγνωρίζεται µε ασφάλεια, το σύστηµα καταγράφει τον κωδικό του χαρακτήρα και το σηµείο αποκοπής από δεξιά. Στη συνέχεια, το παράθυρο αρχικοποιείται στο υπόλοιπο δεξί µέρος της εικόνας και η παραπάνω διαδικασία επαναλαµβάνεται. Η διαδικασία κατάτµησης τερµατίζεται αν το παράθυρο της τελευταίας επανάληψης αναγνωριστεί χωρίς να γίνει αποκοπή από δεξιά ή έχει πολύ µικρό πλάτος. Στην περίπτωση που δεν µπορεί να αναγνωριστεί µε ασφάλεια το παράθυρο για καµία θέση του δεξιού ορίου, αν είµαστε στην πρώτη επανάληψη τότε το συνδεδεµένο συστατικό απορρίπτεται. Αλλιώς, θεωρούµε την προηγούµενη αναγνώριση λανθασµένη και αρχικοποιούµε το παράθυρο στο αντίστοιχο όπου έγινε η λανθασµένη αναγνώριση. Στη συνέχεια, αρχίζουµε και στενεύουµε το παράθυρο από το δεξί µέρος και προσπαθούµε να αναγνωρίσουµε ξανά τον χαρακτήρα του παραθύρου. Η παραπάνω διαδικασία τερµατίζει µε επιτυχία µόνο αν το συνδεδεµένο συστατικό χωρίζεται σε επιµέρους κοµµάτια τα οποία αναγνωρίζονται µε ασφάλεια. Στα σχήµατα 6.16 και 6.17 δίνονται δύο παραδείγµατα εφαρµογής της παραπάνω µεθοδολογίας για τον εντοπισµό των σηµείων διαχωρισµού των ενωµένων χαρακτήρων. Στο πρώτο παράδειγµα, επιλέγουµε τα σωστά σηµεία διαχωρισµού εντοπίζοντας κάθε φορά το σωστό αποτέλεσµα αναγνώρισης. Στο δεύτερο παράδειγµα, η µέθοδος φθάνει σε λανθασµένο αποτέλεσµα (σχήµα 6.17δ). Το γεγονός αυτό το εντοπίζουµε γιατί το υπόλοιπο συνδεδεµένο συστατικό δεν µπορεί να αναγνωριστεί. Η διόρθωση γίνεται µε ακύρωση του αποτελέσµατος και αρχικοποίηση του παραθύρου στο αντίστοιχο όπου έγινε η λανθασµένη αναγνώριση. Αν συνεχίσουµε την διαδικασία µικραίνοντας το παράθυρο αναγνώρισης από δεξιά καταλήγουµε στο σωστό αποτέλεσµα διαχωρισµού και αναγνώρισης του συνδεδεµένου συστατικού.

10 (ζ) (η)... (γ) (θ)... (ι) (δ)... (ε) (κ) Σχήµα Βήµατα διαχωρισµού γραµµάτων βάσει αναγνώρισης. -(δ) Το παράθυρο αναγνώρισης µικραίνει από δεξιά µέχρι να πετύχουµε αναγνώριση. (ε) Το παράθυρο αναγνώρισης αρχικοποιείται στο υπόλοιπο µέρος του συνδεδεµένου συστατικού. (ζ)-(θ) Το παράθυρο αναγνώρισης µικραίνει από δεξιά µέχρι να πετύχουµε αναγνώριση. (ι) Το παράθυρο αναγνώρισης αρχικοποιείται στο υπόλοιπο µέρος του συνδεδεµένου συστατικού. (κ) Το τελικό αποτέλεσµα της κατάτµησης.

11 (ζ) (η) (γ) (θ) (δ) (ι) (ε) Σχήµα ιόρθωση λανθασµένης αναγνώρισης κατά τον διαχωρισµό γραµµάτων βάσει αναγνώρισης. -(δ) Το παράθυρο αναγνώρισης µικραίνει από δεξιά µέχρι να πετύχουµε αναγνώριση. Η αναγνώριση αυτή είναι λανθασµένη. (ε) Το παράθυρο αναγνώρισης αρχικοποιείται στο υπόλοιπο µέρος του συνδεδεµένου συστατικού. (ζ)-(η) Το παράθυρο αναγνώρισης µικραίνει από δεξιά χωρίς να µπορούµε να πετύχουµε αναγνώριση. (θ) Θεωρούµε την προηγούµενη αναγνώριση λανθασµένη και αρχικοποιούµε το παράθυρο στο αντίστοιχο όπου έγινε η λανθασµένη αναγνώριση. (ι), (κ) Το παράθυρο αναγνώρισης µικραίνει από δεξιά µέχρι να πετύχουµε την σωστή αναγνώριση. (κ)

12 6.2 Εντοπισµός χαρακτήρων σε χειρόγραφο κείµενο Για τον διαχωρισµό των χαρακτήρων σε χειρόγραφο κείµενο, η χρήση των περισσότερων µεθοδολογιών που ήδη αναφέρθηκαν και χρησιµοποιούνται σε τυπωµένο κείµενο (κάθετες προβολές, ανάλυση των συνδεδεµένων συστατικών, συνάρτηση κόστους διάσπασης) δεν είναι αποτελεσµατική. Οι βασικές τεχνικές που χρησιµοποιούνται είναι η ανάλυση του περιγράµµατος και η επεξεργασία του σκελετού του τµήµατος των ενωµένων χαρακτήρων. Ακολουθούν δύο παραδείγµατα εφαρµογών διαχωρισµού χειρόγραφων χαρακτήρων που χρησιµοποιούν τις παραπάνω τεχνικές. Ανάλυση του περιγράµµατος Η µέθοδος αυτή αφορά την ανάλυσης του περιγράµµατος της λέξης ώστε να εντοπιστούν υποψήφιες διαδροµές κατάτµησης οι οποίες επιβεβαιώνονται µε την χρήση λεξικού (Bozinovic 1989). Τα διάφορα στάδια της µεθόδου είναι τα ακόλουθα: BHMA 1: Εξοµάλυνση της επιφάνειας της λέξης µε χρήση φίλτρου διόγκωσης (swell filter) (Schilling 2000). Παράδειγµα δίδεται στο σχήµα BHMA 2: Εντοπισµός και διόρθωση της κλίσης της λέξης (Bozinovic 1989). Παράδειγµα δίδεται στο σχήµα BHMA 3: Εντοπισµός των τριών ζωνών (πάνω, µεσαία, κάτω) από τις οποίες αποτελείται η λέξη (σχήµα 6.20). Τα όρια µεταξύ των τριών ζωνών αντιστοιχούν στα τοπικά ελάχιστα της οριζόντιας προβολής της λέξης. Σχήµα Εξοµάλυνση της επιφάνειας της λέξης µε χρήση φίλτρου διόγκωσης. Αρχική εικόνα. Εικόνα µετά την εξοµάλυνση Σχήµα ιόρθωση της κλίσης της λέξης. Αρχική εικόνα. Εικόνα µετά την διόρθωση της κλίσης. Σχήµα Οι τρεις ζώνες από τις οποίες αποτελείται η λέξη.

13 BHMA 4: Ακολούθηση του περιγράµµατος της λέξης (Pavlidis 1981). BHMA 5: Εύρεση αρχικών τµηµάτων κατάτµησης (presegments). Στο στάδιο αυτό αναζητούνται κάθετες γραµµές οι οποίες δίνουν ένα πρώτο αποτέλεσµα κατάτµησης της λέξης. Τα τµήµατα που θα προκύψουν θέλουµε να είναι όσο το δυνατόν µικρότερα ώστε να περιλαµβάνονται όλοι οι συνδυασµοί χαρακτήρων. Για παράδειγµα στο σχήµα 6.21, το πρώτο γράµµα της λέξης «model» µπορεί να είναι «m» ή «ui». Θέλουµε να υπάρχουν όλες οι δυνατές θέσεις του διαχωριστικού κάθετου ορίου που αντιστοιχούν σε δυνατά γράµµατα. Σχήµα Εύρεση αρχικών τµηµάτων κατάτµησης (presegments). Ο αλγόριθµος αναζητά τοπικά ελάχιστα του κάτω περιγράµµατος της λέξης στην µεσαία ζώνη της λέξης: όπου PSP είναι τα αρχικά σηµεία κατάτµησης (Presegment Points) τα οποία ορίζονται από την y-συντεταγµένη τους. Η διαδικασία δηµιουργίας σηµείου κατάτµησης από αριστερά (PSPleft) είναι η ακόλουθη: όπου y 0 είναι η τρέχουσα τιµή του y, runs είναι ο αριθµός των κατακόρυφων τµηµάτων που αποτελούνται από διαδοχικά 1, density είναι η κάθετη προβολή και md είναι η µέγιστη τιµή της κάθετης προβολής που αντιστοιχεί στο πάχος της γραµµής του χαρακτήρα. Η διαδικασία δηµιουργίας σηµείου κατάτµησης από δεξιά (PSP-right) είναι αντίστοιχη µε τις παρακάτω αλλαγές:

14 Η επανάληψη τερµατίζεται όταν (y-y 0 <ms) To cy αυξάνεται αντί να µειώνεται όπου ms είναι η µέγιστη µετακίνηση προς τα δεξιά. Η εναλλακτική διαδικασία δηµιουργίας σηµείου κατάτµησης από δεξιά είναι η εξής: Τέλος, η διαδικασία επιλογής των σηµείων είναι η εξής: όπου marg είναι το πλάτος του παραθύρου επιλογής. Παράδειγµα εύρεσης των αρχικών σηµείων κατάτµησης δίδονται στα σχήµατα 6.22 και (γ) Σχήµα Στάδια εύρεσης αρχικών τµηµάτων κατάτµησης (presegments). Τα τοπικά ελάχιστα στο κάτω περίγραµµα του χαρακτήρα. Τα εντοπισµένα τµήµατα πριν την τελική επιλογή των σηµείων. (γ) Τα εντοπισµένα τµήµατα µετά την τελική επιλογή των σηµείων. Σχήµα Εύρεση 10 αρχικών τµηµάτων κατάτµησης (presegments) για την λέξη «might».

15 BHMA 6: Εντοπισµός λέξεων. Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά της λέξης (από το τµήµα 0) δηµιουργούµε µία λίστα πιθανών γραµµάτων. Κάθε εισαγωγή στην λίστα έχει µία τιµή στο διάστηµα (-1,1) ανάλογα µε τον βαθµό εµπιστοσύνης της αναγνώρισης και τον αριθµό των τµηµάτων που καλύπτει. Οι εισαγωγές ταξινοµούνται ως προς τον µεγαλύτερο βαθµό εµπιστοσύνης. Για το παράδειγµα του σχήµατος 6.23, η λίστα είναι της µορφής: ( (m ) (n ) (u ) (w ) (w ) (c ) (j ) (f )) Η λίστα αυτή οδηγείται για έλεγχο στο λεξικό αφού το πρώτο (καλύτερο) αποτέλεσµα (m ) αντικατασταθεί µε το συνδυασµό του µε το επόµενο γράµµα. Η λίστα υπόθεσης µετά το τµήµα 3 είναι η ακόλουθη: ( ( ) (u ) (y ) (v ) (n ) (h ) (k ) (m )) Κάθε αποτέλεσµα της παραπάνω λίστας συνδυάζεται µε το γράµµα m, το δίγραµµα που προκύπτει ελέγχεται από λεξικό και στη συνέχεια γίνεται ξανά υπολογισµός του βαθµού εµπιστοσύνης για κάθε δίγραµµα. Όλα τα αποτελέσµατα αντικαθιστούν την εισαγωγή (m ) στην προηγούµενη λίστα η οποία ταξινοµείται ξανά ως προς τον µεγαλύτερο βαθµό εµπιστοσύνης: ( (n ) (u ) (m (3 1)) (w ) (w ) (c ) (j ) (s ) (e ) (mu (3 2)) όπου µία εισαγωγή της µορφής (m (3 1)) σηµαίνει ότι το δίγραµµα «m» έχει βαθµό εµπιστοσύνης 0.72 και συνολικό µήκος 4 τµηµάτων από τα οποία τα 3 πρώτα αφορούν το γράµµα «m» και το επόµενο 1 τον χαρακτήρα. Βλέπουµε πως στην δεύτερη επανάληψη η σωστή λύση «m» έχει πέσει στην τρίτη καλύτερη θέση της λίστας. Αν συνεχίσουµε τις επαναλήψεις, κατά την τέταρτη επανάληψη η σωστή λύση βρίσκεται στην πρώτη θέση: ( (m ig ( )) (un (2 2)) (nu (2 2)) (mu (3 2))) για να καταλήξουµε µετά από 20 επαναλήψεις στην βέλτιστη λύση: (m ight ( )), Επεξεργασία του σκελετού Μία χαρακτηριστική εφαρµογή χρήσης του σκελετού για τον διαχωρισµό των χειρόγραφων χαρακτήρων δίδεται από τον (Chen 2000) και αφορά τον διαχωρισµό ενωµένων χειρόγραφων αριθµών. Τα βασικά βήµατα του προτεινόµενου αλγόριθµου είναι τα ακόλουθα: BHMA 1: Εντοπισµός εσωτερικού και εξωτερικού σκελετού του συνδεδεµένου συστατικού. (σχήµα 6.24) Σχήµα Εσωτερικός και εξωτερικός σκελετός των ενωµένων χαρακτήρων. Αρχική εικόνα. Ο εσωτερικός και εξωτερικός σκελετός.

16 BHMA 2: ιαχωρισµός των τµηµάτων του σκελετού σε: Τµήµατα στο πάνω µέρος Τµήµατα στο κάτω µέρος Τµήµατα χαρακτήρα Τµήµατα οπών Στο σχήµα 6.25 δίδεται ένα παράδειγµα κατάταξης των τµηµάτων του εσωτερικού και εξωτερικού σκελετού σε µία από τις παραπάνω κατηγορίες. Σχήµα Κατάταξη των εσωτερικός και εξωτερικός τµηµάτων του σκελετού των ενωµένων χαρακτήρων. BHMA 3: Εντοπισµός σηµείων σκελετού. Τα σηµεία αυτά µπορεί να είναι: Σηµεία διακλάδωσης Τελικά σηµεία Σηµεία καµπής Στο σχήµα 6.26 δίνεται ένα παράδειγµα των εξαγόµενων σηµείων του σκελετού. Σχήµα Εντοπισµός σηµείων σκελετού.

17 BHMA 4: Εύρεση διαδροµών κατάτµησης. Μεταξύ των ενωµένων χαρακτήρων µπορεί να έχουµε ένωση σε ένα ή σε πολλά σηµεία. Αν έχουµε ένωση σε ένα σηµείο, τότε ισχύουν τα παρακάτω: Υπάρχει µόνο µία µετάβαση 0->1 και µία 1->0 κατά την διαδροµή κατάτµησης Η διαδροµή δεν περιλαµβάνει τµήµατα οπών Για να εντοπίσουµε κάθε διαδροµή κατάτµησης αν έχουµε ένωση σε ένα σηµείο, ακολουθούµε τον παρακάτω αλγόριθµο: Ξεκινάµε από ένα σηµείο στο πάνω µέρος, περνάµε από ένα σηµείο χαρακτήρα και καταλήγουµε σε ένα σηµείο στο κάτω µέρος. Αν δεν υπάρχει κατάλληλο σηµείο χαρακτήρα ή στο κάτω µέρος η διαδροµή συνεχίζει µέχρι να συναντήσει τµήµα σκελετού στο κάτω µέρος. Αντίστοιχα, αν έχουµε ένωση σε πολλά σηµεία, η διαδροµή κατάτµησης περιλαµβάνει µία ή περισσότερες περιοχές οπών. Ο αλγόριθµος είναι ο ακόλουθος: Ξεκινάµε από ένα σηµείο στο πάνω µέρος, περνάµε από ένα σηµείο χαρακτήρα, µετά από ένα σηµείο οπής, ξανά σηµείο χαρακτήρα και καταλήγουµε σε ένα σηµείο στο κάτω µέρος. Παραδείγµατα εύρεσης διαδροµών κατάτµησης δίνονται στο σχήµα Σχήµα Παραδείγµατα διαδροµών κατάτµησης σε ενωµένους χειρόγραφους αριθµούς.

18 Βιβλιογραφία (Bozinovic 1989) Bozinovic, R.M., Srihari, S.N.: Off-Line Cursive Script Word Recognition. IEEE Trans. On Pattern Analysis and Machine Intelligence, Vol. 11, No 1 (1989) (Casey 1982) Casey, R.G., Nagy, G.: Recursive segmentation and classification of composite character patterns. 6 th Int. Conf. On Pattern Recognition (1982) (Chen 2000) Chen, Y., Wang, J.: Segmentation of Single or Multiple Touching Handwritten Numeral String Using Background and Foureground Analysis. IEEE Trans. Pattern Anal. Mach. Intell. PAMI Vol. 22, No. 11 (2000) (Kahan 1987) Kahan, S., Pavlidis, T.: On the recognition of printed characters of any font and size. IEEE Trans. Pattern Anal. Mach. Intell. PAMI-9 (1987) (Lu 1992) Lu, Y., Haist, B., Harmon, L., Trenkle, J., Vogt, R.: An accurate and efficient system for segmenting machine-printed text. Proc. of the U.S. Postal Service 5 th Advanced Technology Conference, Vol. 3 (1992) (Lu 1995) Lu, Y.: Machine Printed Character Segmentation An Overview. Pattern Recognition, Vol. 28, No. 1 (1995) (Lu 1996) Lu, Y., Shridhar, M.: Character Segmentation in Handwritten Words An Overview. Pattern Recognition, Vol. 29, No. 1 (1996) (Pavlidis 1981) Pavlidis, T.: Algorithms for Graphics and Image Processing. Springer-Verlag (1981) (Schilling 2000) Schilling, R. J.: Fundamental of Robotics Analysis and Control. Prentice- Hall, Englewood Cliffs, NJ (1990) (Tsujimoto 1991) Tsujimoto, S., Asada, H.: Resolving ambiguity in segmenting touching characters. First Int. Conf. On Document Analysis and Recognition (1991)

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Μάθηµα 2: υαδική Μετατροπή 1. Βελτιωµένη µέθοδος προσαρµοσµένης κατωφλίωσης βάσει του πλάτους των γραµµών των χαρακτήρων (Απαλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων Μάθηµα 3 Βελτίωση ποιότητας 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων Οι δυαδικές εικόνες των εγγράφων συνήθως χρειάζονται ένα στάδιο προεπεξεργασίας για την βελτίωση της ποιότητάς τους. Στο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Μάθηµα 4 ιόρθωση στροφής 4. Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Ένα από τα βασικά βήµατα της προεπεξεργασίας του εγγράφου είναι ο εντοπισµός και η διόρθωση της στροφής του (σχήµα 4.). Η στροφή αυτή συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση σελίδας εγγράφου

Κατάτµηση σελίδας εγγράφου Μάθηµα 5 Κατάτµηση σελίδας εγγράφου 5.1 Το στάδιο της κατάτµησης της σελίδας του εγγράφου Το στάδιο της κατάτµησης της σελίδας των εγγράφων είναι από τα πιο σηµαντικά στάδια στην επεξεργασία και κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Εξαγωγή Χαρακτηριστικών

Εξαγωγή Χαρακτηριστικών Μάθηµα 7 Εξαγωγή Χαρακτηριστικών Το στάδιο της εξαγωγής χαρακτηριστικών αφορά το πρώτο βήµα για την αναγνώριση των χαρακτήρων και περιλαµβάνει την µετατροπή κάθε χαρακτήρα σε διάνυσµα χαρακτηριστικών µικρής

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές

Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Εισαγωγή Κατάτµηση µε πολυκατωφλίωση Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1 8. ίκτυα Kohonen Το µοντέλο αυτό των δικτύων προτάθηκε το 1984 από τον Kοhonen, και αφορά διαδικασία εκµάθησης χωρίς επίβλεψη, δηλαδή δεν δίδεται καµία εξωτερική επέµβαση σχετικά µε τους στόχους που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση ΤΨΣ 50 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο Πειραιώς Περιεχόµενα Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΩΓΟΙ & ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ & ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

DIP_05 Τµηµατοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_05 Τµηµατοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης DIP_05 Τµηµατοποίηση εικόνας ΤΕΙ Κρήτης ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Τµηµατοποίηση εικόνας είναι η διαδικασία µε την οποία διαχωρίζεται µία εικόνα σε κατάλληλες περιοχές ή αντικείµενα. Για την τµηµατοποίηση εικόνας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 9 ο. Κατάτμηση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 9 ο. Κατάτμηση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 9 ο Κατάτμηση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ Εισαγωγή () Η κατάτμηση έχει ως στόχο να υποδιαιρέσει την εικόνα σε συνιστώσες περιοχές και αντικείμενα. Μία περιοχή αναμένεται να έχει ομοιογενή χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικός ταξινοµητής είναι ένα σύστηµα ταξινόµησης που χρησιµοποιεί γραµµικές διακριτικές συναρτήσεις Οι ταξινοµητές αυτοί αναπαρίστανται συχνά µε οµάδες κόµβων εντός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις για το µάθηµα Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµάτων

Επαναληπτικές Ασκήσεις για το µάθηµα Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµάτων Άσκηση η α) Πώς θα µετρήσετε πρακτικά πόσο κοντά είναι ένα σήµα σε λευκό θόρυβο; Αναφέρατε 3 διαφορετικές µεθόδους (κριτήρια) για την απόφαση: "Ναι, πρόκειται για σήµα που είναι πολύ κοντά σε λευκό θόρυβο"

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Τμηματοποίηση εικόνας Τμηματοποίηση εικόνας Γενικά Διαμερισμός μιας εικόνας σε διακριτές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 2006-2007 2η Σειρά Ασκήσεων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 2006-2007 2η Σειρά Ασκήσεων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 2006-2007 2η Σειρά Ασκήσεων ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. ίνεται το γνωστό πρόβληµα των δύο δοχείων: «Υπάρχουν δύο δοχεία

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Παρατηρήσεις. Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα (1) Το Λήµµα της Αντλησης. Χρήση του Λήµµατος Αντλησης.

Γενικές Παρατηρήσεις. Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα (1) Το Λήµµα της Αντλησης. Χρήση του Λήµµατος Αντλησης. Γενικές Παρατηρήσεις Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα () Ορέστης Τελέλης telelis@unipi.gr Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων, Πανεπιστήµιο Πειραιώς Υπάρχουν µη κανονικές γλώσσες, π.χ., B = { n n n }. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop.

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop. Η δοµή «Shift register» 1. Η δοµή «Shift register» εισάγεται στο βρόγχο for-loop αλλά και σε άλλους βρόγχους που θα δούµε στη συνέχεια, όπως ο βρόγχος «While loop». Ο τρόπος εισαγωγής και λειτουργίας της

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ

PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ Πολίτη Όλγα Α.Μ. 4528 Εξάµηνο 8ο Υπεύθυνος Καθηγητής Λυκοθανάσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 9 ο. Κατάτμηση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 9 ο. Κατάτμηση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 9 ο Κατάτμηση Εικόνας ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ Εισαγωγή () Η κατάτμηση έχει ως στόχο να υποδιαιρέσει την εικόνα σε συνιστώσες περιοχές και αντικείμενα. Μία περιοχή αναμένεται να έχει ομοιογενή χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κατ οίκον Εργασία 2 Σκελετοί Λύσεων

Κατ οίκον Εργασία 2 Σκελετοί Λύσεων Κατ οίκον Εργασία 2 Σκελετοί Λύσεων 1. (α) Αλγόριθµος: ηµιούργησε το σύνολο P που αποτελείται από τα άκρα όλων των ευθυγράµµων τµηµάτων. Βρες το κυρτό περίβληµα του P µε τον αλγόριθµο του Graham. Ορθότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Άρτια και περιττή συνάρτηση. Παράδειγµα: Η f ( x) Παράδειγµα: Η. x R και. Αλγεβρα Β Λυκείου Πετσιάς Φ.- Κάτσιος.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Άρτια και περιττή συνάρτηση. Παράδειγµα: Η f ( x) Παράδειγµα: Η. x R και. Αλγεβρα Β Λυκείου Πετσιάς Φ.- Κάτσιος. ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πριν περιγράψουµε πως µπορούµε να µελετήσουµε µια συνάρτηση είναι αναγκαίο να δώσουµε µερικούς ορισµούς. Άρτια και περιττή συνάρτηση Ορισµός : Μια συνάρτηση fµε πεδίο ορισµού Α λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΜΑ ο (.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Πέµπτη 7 Ιανουαρίου 8 5:-8: Σχεδιάστε έναν αισθητήρα (perceptron)

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας µέσω της τεχνολογίας των ιαδοχικών Φύλλων Στυλ (cascading

Διαβάστε περισσότερα

DIP_05 Τμηματοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_05 Τμηματοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης DIP_05 Τμηματοποίηση εικόνας ΤΕΙ Κρήτης ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Τμηματοποίηση εικόνας είναι η διαδικασία με την οποία διαχωρίζεται μία εικόνα σε κατάλληλες περιοχές ή αντικείμενα. Για την τμηματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµοι δροµολόγησης µε µέσα µαζικής µεταφοράς στο µεταφορικό δίκτυο των Αθηνών

Αλγόριθµοι δροµολόγησης µε µέσα µαζικής µεταφοράς στο µεταφορικό δίκτυο των Αθηνών 1 Αλγόριθµοι δροµολόγησης µε µέσα µαζικής µεταφοράς στο µεταφορικό δίκτυο των Αθηνών ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Κωτσογιάννη Μαριάννας Περίληψη 1. Αντικείµενο- Σκοπός Αντικείµενο της διπλωµατικής αυτής εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 8 η : Κατάτμηση Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 8 η : Κατάτμηση Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 8 η : Κατάτμηση Εικόνας Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Εισαγωγή στην κατάτμηση εικόνας Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 4 Υπολογιστικά Φύλλα Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 4 Spreadsheets) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 10-14 (δέκα έως δεκατέσσερις) ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΔΡ. Γ. ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επεξεργασία Ιατρικών Εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΣ 03: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. Κατάτµηση Εικόνων:

ΚΕΣ 03: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. Κατάτµηση Εικόνων: KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Περιεχόµενα Βιβλιογραφία Περιεχόµενα Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

προβλήµατος Το φίλτρο Kalman διαφέρει από τα συνηθισµένα προβλήµατα ΜΕΤ σε δύο χαρακτηριστικά: παραµέτρων αγνώστων

προβλήµατος Το φίλτρο Kalman διαφέρει από τα συνηθισµένα προβλήµατα ΜΕΤ σε δύο χαρακτηριστικά: παραµέτρων αγνώστων Φίλτρα Kalman Εξαγωγή των εξισώσεων τους µε βάση το κριτήριο ελαχιστοποίησης της Μεθόδου των Ελαχίστων Τετραγώνων. Αναλυτικές Μέθοδοι στη Γεωπληροφορική Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ιατύπωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Πρόβληµα µεταφοράς Η ανάπτυξη και διαµόρφωση του προβλήµατος µεταφοράς αναπτύσσεται στις σελίδες 40-45 του βιβλίου των

Διαβάστε περισσότερα

Η γραφική απεικόνιση µιας κατανοµής συχνότητας µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους, µε ιστόγραµµα και µε πολυγωνική γραµµή.

Η γραφική απεικόνιση µιας κατανοµής συχνότητας µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους, µε ιστόγραµµα και µε πολυγωνική γραµµή. ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Χρησιµότητα των διαγραµµάτων Η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων µπορεί να γίνει όχι µόνο µε πίνακες, αλλά και µε διαγράµµατα ή γραφικές απεικονίσεις.

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 7 Ιανουαρίου 2005 ιάρκεια εξέτασης: 5:00-8:00 Έστω ότι

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµική Άλγεβρα. Εισαγωγικά. Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss

Γραµµική Άλγεβρα. Εισαγωγικά. Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss Γραµµική Άλγεβρα Εισαγωγικά Υπάρχουν δύο βασικά αριθµητικά προβλήµατα στη Γραµµική Άλγεβρα. Το πρώτο είναι η λύση γραµµικών συστηµάτων Aλγεβρικών εξισώσεων και το δεύτερο είναι η εύρεση των ιδιοτιµών και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κατασκευή µαθηµατικών fractals ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1. Η καµπύλη του Koch H καµπύλη του Κoch ή Νησί του Koch ή χιονονιφάδα του Koch περιγράφηκε για πρώτη φορά από το Σουηδό µαθηµατικό Helge

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Γενικά Μαθηµατικά Ι Οµάδα 8 (λύσεις)

Ασκήσεις Γενικά Μαθηµατικά Ι Οµάδα 8 (λύσεις) Ασκήσεις Γενικά Μαθηµατικά Ι Οµάδα 8 (λύσεις) Λουκάς Βλάχος και Μανώλης Πλειώνης Άσκηση : (α) Να υπολογισθεί το γενικευµένο ολοκλήρωµα (x+)(x 2 +) (ϐ) Να υπολογισθεί το ολοκλήρωµα f(x) f(x)+f(x+) για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλοι Αλγόριθμοι: Ανάλυση Εικόνας και Υπολογιστική Γεωμετρία. Πέτρος Ποτίκας CoReLab 4/5/2006

Παράλληλοι Αλγόριθμοι: Ανάλυση Εικόνας και Υπολογιστική Γεωμετρία. Πέτρος Ποτίκας CoReLab 4/5/2006 Παράλληλοι Αλγόριθμοι: Ανάλυση Εικόνας και Υπολογιστική Γεωμετρία Πέτρος Ποτίκας CoReLab 4/5/2006 Επισκόπηση Ετικέτες σε συνιστώσες (Component labelling) Hough μετασχηματισμοί (transforms) Πλησιέστερος

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 1 / 43 Κεφ.5. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών και Ιδιοδιανυσµάτων ίνεται ένας πίνακας A C n n και Ϲητούνται να προσδιορισθούν οι

Διαβάστε περισσότερα

11 Το ολοκλήρωµα Riemann

11 Το ολοκλήρωµα Riemann Το ολοκλήρωµα Riem Το πρόβληµα υπολογισµού του εµβαδού οποιασδήποτε επιφάνειας ( όπως κυκλικοί τοµείς, δακτύλιοι και δίσκοι, ελλειπτικοί δίσκοι, παραβολικά και υπερβολικά χωρία κτλ) είναι γνωστό από την

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις που χρειάζονται για την επίλυση αυτών των προβληµάτων (αφού είναι απλές) µπορούν να τεθούν σε µια σειρά και πάρουν µια αλγοριθµική µορφή.

Οι πράξεις που χρειάζονται για την επίλυση αυτών των προβληµάτων (αφού είναι απλές) µπορούν να τεθούν σε µια σειρά και πάρουν µια αλγοριθµική µορφή. Η Αριθµητική Ανάλυση χρησιµοποιεί απλές αριθµητικές πράξεις για την επίλυση σύνθετων µαθηµατικών προβληµάτων. Τις περισσότερες φορές τα προβλήµατα αυτά είναι ή πολύ περίπλοκα ή δεν έχουν ακριβή αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα)

1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα) 20 1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα) 1.3.1 Ορισµός- Είδη - Χρήση Σκαρίφηµα καλείται η εικόνα ενός αντικειµένου ή εξαρτήµατος που µεταφέρεται σε χαρτί µε ελεύθερο χέρι (χωρίς όργανα σχεδίασης ή

Διαβάστε περισσότερα

στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας

στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ : Εισαγωγή δειγµατοληψία Τα στοιχεία που απαιτούνται τόσο για την ανάλυση των µεταφορικών συστηµάτων και όσο και για την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών µοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Επιστήµη και Τεχνολογία των Υπολογιστών Α.Μ.: 403. Πρώτη Οµάδα Ασκήσεων

ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Επιστήµη και Τεχνολογία των Υπολογιστών Α.Μ.: 403. Πρώτη Οµάδα Ασκήσεων ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ LIBATI@CEIDUPATRASGR Επιστήµη και Τεχνολογία των Υπολογιστών ΑΜ: Πρώτη Οµάδα Ασκήσεων 8// Να βρεθούν οι OGF για καθεµία από τις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές

Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές Για να κάνουµε κλείσιµο ισολογισµού και να υπολογίσουµε τις έτοιµες Οικονοµικές Αναφορές, θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα. 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

QR είναι ˆx τότε x ˆx. 10 ρ. Ποιά είναι η τιµή του ρ και γιατί (σύντοµη εξήγηση). P = [X. 0, X,..., X. (n 1), X. n] a(n + 1 : 1 : 1)

QR είναι ˆx τότε x ˆx. 10 ρ. Ποιά είναι η τιµή του ρ και γιατί (σύντοµη εξήγηση). P = [X. 0, X,..., X. (n 1), X. n] a(n + 1 : 1 : 1) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ I (22 Σεπτεµβρίου) ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1ο ΘΕΜΑ 1. Αφού ορίσετε ακριβώς τι σηµαίνει πίσω ευσταθής υπολογισµός, να εξηγήσετε αν ο υ- πολογισµός του εσωτερικού γινοµένου δύο διανυσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos Στο παρακάτω σχήµα: ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ο α) Να ορίσετε τις θέσεις των σηµείων (Α), (Β) και (Γ). β) Να υπολογίσετε τη µετατόπιση (ΑΓ). γ) Να υπολογίσετε το διάστηµα (ΑΒΓ).

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Βασικά Θεωρήµατα του ιαφορικού Λογισµού

Κεφάλαιο 7 Βασικά Θεωρήµατα του ιαφορικού Λογισµού Σελίδα 1 από Κεφάλαιο 7 Βασικά Θεωρήµατα του ιαφορικού Λογισµού Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούµε µε τα βασικά θεωρήµατα του διαφορικού λογισµού καθώς και µε προβλήµατα που µπορούν να επιλυθούν χρησιµοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις 1 ης Σειράς Ασκήσεων (Αξιολόγηση της Αποτελεσµατικότητας της Ανάκτησης)

Λύσεις 1 ης Σειράς Ασκήσεων (Αξιολόγηση της Αποτελεσµατικότητας της Ανάκτησης) Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών ΗΥ-6 Συστήµατα Ανάκτησης Πληροφοριών 7-8 Εαρινό Εξάµηνο Άσκηση Λύσεις ης Σειράς Ασκήσεων (Αξιολόγηση της Αποτελεσµατικότητας της Ανάκτησης) Θεωρείστε µια

Διαβάστε περισσότερα

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ =

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ = Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 1 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ MQN ΣΕ ΟΚΟ ιδάσκων: Αριστοτέλης Ε. Χαραλαµπάκης Εισαγωγή Με το παράδειγµα αυτό αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο. Ταξινόμηση και Αναζήτηση Συναρτήσεις χειρισμού οθόνης ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο. Ταξινόμηση και Αναζήτηση Συναρτήσεις χειρισμού οθόνης ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο Ταξινόμηση και Αναζήτηση Συναρτήσεις χειρισμού οθόνης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1 Εισαγωγή Η τακτοποίηση των δεδομένων με ιδιαίτερη σειρά είναι πολύ σημαντική λειτουργία που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο (2.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2007 5:00-8:00 εδοµένου ότι η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων Κεφάλαιο 6 Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών παραβολικών διαφορικών εξισώσεων 6.1 Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων όγκων είναι µία ευρέως διαδεδοµένη υπολογιστική µέθοδος επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε Κεφάλαιο Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε. Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων διαφορών είναι από τις παλαιότερες και πλέον συνηθισµένες και διαδεδοµένες υπολογιστικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Φροντιστηρίου «Υπολογιστική Νοηµοσύνη Ι» 7ο Φροντιστήριο 15/1/2008

Ασκήσεις Φροντιστηρίου «Υπολογιστική Νοηµοσύνη Ι» 7ο Φροντιστήριο 15/1/2008 Ασκήσεις Φροντιστηρίου «Υπολογιστική Νοηµοσύνη Ι» 7ο Φροντιστήριο 5//008 Πρόβληµα ο Στα παρακάτω ερωτήµατα επισηµαίνουµε ότι perceptron είναι ένας νευρώνας και υποθέτουµε, όπου χρειάζεται, τη χρήση δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων.

Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Αρχίστε αµέσως το πρόγραµµα xline Εσόδων Εξόδων. Βήµα 1 ο ηµιουργία Εταιρείας Από την Οργάνωση\Γενικές Παράµετροι\ ιαχείριση εταιρειών θα δηµιουργήσετε την νέα σας εταιρεία, επιλέγοντας µέσω των βηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 3 Word Processing) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 14-20 (δεκατέσσερις έως είκοσι)

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Μεταγλωττιστών

Θέματα Μεταγλωττιστών Γιώργος Δημητρίου Ενότητα 1 η : Parsers Συντακτική Ανάλυση για ΓΧΣ Οι τεχνικές συντακτικής ανάλυσης κατηγοριοποιούνται με βάση διάφορα κριτήρια: Κατεύθυνση ανάλυσης μη τερματικών συμβόλων Σειρά επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ & ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ & ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ & ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Μετά από την εκτίµηση των παραµέτρων ενός προσοµοιώµατος, πρέπει να ελέγχουµε την αλήθεια της υποθέσεως που κάναµε. Είναι ορθή η υπόθεση που κάναµε? Βεβαίως συνήθως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Δοµές Δεδοµένων. 18η Διάλεξη Ισορροπηµένα δέντρα. Ε. Μαρκάκης

Δοµές Δεδοµένων. 18η Διάλεξη Ισορροπηµένα δέντρα. Ε. Μαρκάκης Δοµές Δεδοµένων 18η Διάλεξη Ισορροπηµένα δέντρα Ε. Μαρκάκης Περίληψη Επανάληψη των Τυχαιοποιηµένων ΔΔΑ, Στρεβλών ΔΔΑ, Δέντρων 2-3-4 Δέντρα κόκκινου-µαύρου Λίστες Παράλειψης Χαρακτηριστικά επιδόσεων - συµπεράσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα 5 ο Σύνθεση Οµιλίας

Θέµα 5 ο Σύνθεση Οµιλίας Θέµα 5 ο Σύνθεση Οµιλίας Εισαγωγή Γενικά µε τον όρο σύνθεση οµιλίας εννοούµε την αυτόµατη παραγωγή κυµατοµορφών οµιλίας. Ουσιαστικά αναφερόµαστε στην µετατροπή ενός κειµένου εισόδου (που αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο:

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: ΕΚΦΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας 1) ) 3) Οι στόχοι του πειράµατος 1. Η µέτρηση της επιτάχυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΣ 3: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 7 8, Χειμερινό Εξάμηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

9 εύτερη παράγωγος κι εφαρµογές

9 εύτερη παράγωγος κι εφαρµογές 9 εύτερη παράγωγος κι εφαρµογές Εστω ότι η y = f x είναι παραγωγίσιµη σε κάποιο διάστηµα το οποίο περιέχει τον x 0 και ότι η f x η οποία ορίζεται στο διάστηµα αυτό έχει µε την σειρά της παράγωγο στο x

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (α) ============================================================== Έχουµε L = π, εποµένως η σειρά Fourier είναι: 1 2 a. cos. a n. b n.

Άσκηση 1 (α) ============================================================== Έχουµε L = π, εποµένως η σειρά Fourier είναι: 1 2 a. cos. a n. b n. http://elear.maths.gr/, maths@maths.gr, Τηλ: 69795 Ενδεικτικές απαντήσεις 6ης Γραπτής Εργασίας ΠΛΗ 7-8: Οι φοιτητές θα κάνουν την δική τους εργασία σκεπτόµενοι πάνω στις ενδεικτικές απαντήσεις. Σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλοι Υπολογισµοί (Μεταπτυχιακό)

Παράλληλοι Υπολογισµοί (Μεταπτυχιακό) Παράλληλοι Υπολογισµοί (Μεταπτυχιακό) ιδάσκων: Επίκ. Καθηγητής Φ. Τζαφέρης ΕΚΠΑ 19 Απριλίου 2010 ιδάσκων: Επίκ. Καθηγητής Φ. Τζαφέρης (ΕΚΠΑ) Παράλληλοι Υπολογισµοί (Μεταπτυχιακό) 19 Απριλίου 2010 1 / 31

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Μεταγλωττιστών

Θέματα Μεταγλωττιστών Θέματα Μεταγλωττιστών Γιώργος Δημητρίου Ενότητα 1 η : Parsers Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συντακτική Ανάλυση για ΓΧΣ Οι τεχνικές συντακτικής ανάλυσης κατηγοριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στις ιδιότητες µιας άγνωστης παραµέτρους του πληθυσµού: Ο κατηγορούµενος είναι αθώος

1. Εισαγωγή Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στις ιδιότητες µιας άγνωστης παραµέτρους του πληθυσµού: Ο κατηγορούµενος είναι αθώος Έλεγχοι Υποθέσεων 1. Εισαγωγή Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στις ιδιότητες µιας άγνωστης παραµέτρους του πληθυσµού: Ο κατηγορούµενος είναι αθώος µ = 100 Κάθε υπόθεση συνοδεύεται από µια εναλλακτική: Ο

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα Εύρεση του π

Δραστηριότητα Εύρεση του π Δραστηριότητα Εύρεση του π Ανάµεσα σε πολλά πρωτότυπα και εντυπωσιακά επιτεύγµατα του Αρχιµήδη, η µέθοδός του για την εύρεση µιας αριθµητικής προσέγγισης για το π ξεχωρίζει για την κοµψότητα και την ασυνήθιστη

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 2: Ανάκτηση εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

7.6 ιευθυνσιοδότηση. Ερωτήσεις

7.6 ιευθυνσιοδότηση. Ερωτήσεις 7.6 ιευθυνσιοδότηση Ερωτήσεις 1. Να εξηγήσετε τους όρους διεύθυνση, όνοµα και διαδροµή στην τεχνολογία TCP/IP και να εξηγήσετε πώς σχετίζονται αυτοί µεταξύ τους. 2. Τι είναι η φυσική διεύθυνση ή διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

5. Μέθοδοι αναγνώρισης εκπαίδευση χωρίς επόπτη

5. Μέθοδοι αναγνώρισης εκπαίδευση χωρίς επόπτη 5. Μέθοδοι αναγνώρισης εκπαίδευση χωρίς επόπτη Tο πρόβληµα του προσδιορισµού των συγκεντρώσεων των προτύπων, όταν δεν είναι γνωστό το πλήθος τους και η ταυτότητα των προτύπων, είναι δύσκολο και για την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων

Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων Δειγµατοληψία και Κβαντισµός: Μια εικόνα (µπορεί να) είναι συνεχής τόσο ως προς τις συντεταγµένες x, y όσο και ως προς το πλάτος. Για να τη µετατρέψουµε

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Χατζηλιάδη Παναγιώτα Ευανθία

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Χατζηλιάδη Παναγιώτα Ευανθία ΜΠΣ «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΒΪΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανάπτυξη λογισμικού σε γλώσσα προγραματισμού python για ομαδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss

4.2 Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss 4.2 Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss Θεωρούµε το γραµµικό σύστηµα α 11χ 1 + α 12χ 2 +... + α 1νχ ν = β 1 α 21χ 1 + α 22χ2 +... + α 2νχ ν = β 2... α ν1χ 1 + α ν2χ 2 +... + α ννχ ν = β ν Το οποίο µπορεί να γραφεί

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Το LINDO (Linear Interactive and Discrete Optimizer) είναι ένα πολύ γνωστό λογισµικό για την επίλυση προβληµάτων γραµµικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 007-008 ιδάσκων: Ν. Παπανδρέου (Π.. 407/80) Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής 1η Εργαστηριακή Άσκηση Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

τη µέθοδο της µαθηµατικής επαγωγής για να αποδείξουµε τη Ϲητούµενη ισότητα.

τη µέθοδο της µαθηµατικής επαγωγής για να αποδείξουµε τη Ϲητούµενη ισότητα. Αριστοτελειο Πανεπιστηµιο Θεσσαλονικης Τµηµα Μαθηµατικων Εισαγωγή στην Αλγεβρα Τελική Εξέταση 15 Φεβρουαρίου 2017 1. (Οµάδα Α) Εστω η ακολουθία Fibonacci F 1 = 1, F 2 = 1 και F n = F n 1 + F n 2, για n

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΕΣ. Δημιουργία Ομάδων

ΟΜΑΔΕΣ. Δημιουργία Ομάδων Δημιουργία Ομάδων Μεθοδολογίες ομαδοποίησης δεδομένων: Μέθοδοι για την εύρεση των κατηγοριών και των υποκατηγοριών που σχηματίζουν τα δεδομένα του εκάστοτε προβλήματος. Ομαδοποίηση (clustering): εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση 1 ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

Παρουσίαση 1 ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Παρουσίαση ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Παρουσίαση η Κάθετες συνιστώσες διανύσµατος Παράδειγµα Θα αναλύσουµε το διάνυσµα v (, ) σε δύο κάθετες µεταξύ τους συνιστώσες από τις οποίες η µία να είναι παράλληλη στο α (3,) Πραγµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο µάζας. + m 2. x 2 x cm. = m 1x 1. m 1

Κέντρο µάζας. + m 2. x 2 x cm. = m 1x 1. m 1 ΦΥΣ 3 - Διαλ. Κέντρο µάζας Μέχρι τώρα είδαµε την κίνηση υλικών σηµείων µεµονωµένα. Όταν αρχίσουµε να θεωρούµε συστήµατα σωµάτων ή στερεά σώµατα κάποιων διαστάσεων είναι πιο χρήσιµο και ευκολότερο να ορίσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Λύσεις µε κατάλληλο σχολιασµό και παρατηρήσεις σε θέµατα από παλαιότερες πανελλαδικές εξετάσεις. Γενικές οδηγίες και παρατηρήσεις κατά την αντιµετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

E [ -x ^2 z] = E[x z]

E [ -x ^2 z] = E[x z] 1 1.ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σε αυτήν την διάλεξη θα πάμε στο φίλτρο με περισσότερες λεπτομέρειες, και θα παράσχουμε μια νέα παραγωγή για το φίλτρο Kalman, αυτή τη φορά βασισμένο στην ιδέα της γραμμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Επιµέλεια Σηµειώσεων : Βασιλειάδης Γεώργιος Θεσσαλονίκη 2012 2 Περιεχόµενα 1 υναµικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone

ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone Hµέθοδος Stepping Stoneείναι µία επαναληπτική διαδικασία για τον προσδιορισµό της βέλτιστης λύσης σε ένα πρόβληµα µεταφοράς.

Διαβάστε περισσότερα