ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2006 ΑΙΤΗΜΑ ΗΜΟΥ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2006 ΑΙΤΗΜΑ ΗΜΟΥ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ"

Transcript

1 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2006 ΑΙΤΗΜΑ ΗΜΟΥ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ Μάρτιος 2009

2 1 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΛΕΜΕΣΟΥ, ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ ( ) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΗΜΟΣ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ (Ha): A. ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) Α1. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ,43% ΑΠΟΓΡΑΦΗ ,71% ΕΚΤΙΜΗΣΗ % (με βάση στοιχεία που μας δόθηκαν από τον Δήμο) ΕΚΤΙΜΗΣΗ % Τα επίσημα στοιχεία των απογραφών πληθυσμού έχουν ήδη καταχωρηθεί

3 2 Α2. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΓΚΡΙΜΕΝΟ 2006) ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΖΩΝΩΝ: ΕΚΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 2006 (Ha) ΕΠΕΚΤΑΣΗ 2006 (Ha) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ (Ha) ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ 60 Ha ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΙΚΤΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΓ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΖΩΝΩΝ: ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (Ha) ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΠΟ: ΣΕ: ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΠΟ: ΣΕ: ΜΙΚΤΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΓ ΑΠΟ: ΣΕ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΠΟ: ΣΕ: ΣΥΝΟΛΟ Α3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡ ΑΔΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ 820m m 2 950m 2 852m m m m m 2 ΕΜΒΑΔΟΝ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΔΕΙΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ

4 3 Β. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ 2 Η φιλοσοφία, το όραμα, καθώς και τα σχετικά αιτήματα και τεκμηρίωση περιέχονται αναλυτικά στη συνημμένη Έκθεση και στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι. Η δομή της Έκθεσης περιλαμβάνει την Εισαγωγή στο θέμα, την υφιστάμενη κατάσταση και προβλήματα, τις προοπτικές και δυνατότητες του Δήμου, σχετικά αποσπάσματα από την Έκθεση Αναθεώρησης του Υπουργού Εσωτερικών, όσον αφορά τις γενικές κατευθύνσεις πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς και τα Αιτήματα του Δήμου και τους λόγους που συνηγορούν υπέρ της αποδοχής τους, κατά θεματική ενότητα. 2 Συνοπτική περιγραφή της φιλοσοφίας ανάπτυξης της περιοχής από την Τοπική Αρχή, των αιτούμενων αλλαγών (επί χάρτου ή σε επίπεδο πολιτικής) μέσα στο πνεύμα της Έκθεσης Αναθεώρησης του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και της τεκμηρίωσης τους. Στους χάρτες αιτημάτων πρέπει να αποτυπώνονται επίσης η μορφολογία του εδάφους, τυχόν αξιόλογα περιβαλλοντικά στοιχεία και γεωλογικά προβλήματα της περιοχής. Τα πιο πάνω δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μια δακτυλογραφημένη σελίδα.

5 4 Γ. ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ Γ.1 ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΖΩΝΩΝ 3 : ΤΥΠΟΣ ΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ (Ηa) ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ Κα6 49,08 Κα7 0,68 Κα8 305,06 Κα8* 17,21 ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (Άξονες ή Περιοχές) ΖΩΝΗ Εβ 23,20 Εβ3 5,59 Εβ4 7,80 Εβ5 31,26 Εβ6 30,80 Εβ/ ΠΜΕΕ 25,29 ΜΙΚΤΕΣ ΖΩΝΕΣ (Κατοικία ή Γραφεία) ΖΩΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ Βδ2 25,09 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΑΛΛΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δα1* (Αστικό Πάρκο) 16,00 ΣΥΝΟΛΟ 537,06 3 Οι αιτούμενες επεκτάσεις και αναβαθμίσεις Ζωνών, θα καταγράφονται στους πιο πάνω Πίνακες ανά Ζώνη. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η υποβολή σχεδίων σε χωρομετρική κλίμακα με αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης (οικοδομές χρήσεις, κλπ). Στους χάρτες πρέπει να αποτυπώνονται επίσης η μορφολογία του εδάφους, τυχόν αξιόλογα περιβαλλοντικά στοιχεία και γεωλογικά προβλήματα της περιοχής.

6 5 Γ.2 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΖΩΝΩΝ 3 : ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΣΕ. ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ Από Κα5 σε Κα3 154,08 Από Κα7 σε Κα6 58,77 Από Κα8 σε Κα6 67,82 Από Κα8 σε Κα7 222,62 Από Κα10 σε Κα7 5,30 ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (Άξονες ή Περιοχές) ΖΩΝΗ Από Εβ6 σε Εβ 3,44 Από Εβ5 σε Εβ3 16,42 Από Εβ5 σε Εβ4 12,1 Από Εβ5 σε Εβ4* 8,11 ΜΙΚΤΕΣ ΖΩΝΕΣ (Κατοικία ή Γραφεία) ΖΩΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΑΛΛΕΣ ΖΩΝΕΣ ΖΩΝΗ ΣΥΝΟΛΟ 548,66 ΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (Ηa)

7 6 Γ.3 ΑΛΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 4 : ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- Δέστε συνημμένη Έκθεση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- Δέστε συνημμένη Έκθεση ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΛΛΑo Ειδική Ζώνη Αναψυχής και Ψυχαγωγίας. o Περιοχές μελλοντικών εμπορικών επεκτάσεων. o Κατάργηση απομονωτικών λωρίδων κατά μήκος τμημάτων δρόμων πρωταρχικής σημασίας Δέστε συνημμένη Έκθεση και Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι 4 Για τα αιτήματα που αναφέρονται πιο πάνω απαιτείται η υποβολή σχεδίων σε χωρομετρική κλίμακα με αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και σύντομη λεκτική περιγραφή κάθε αιτήματος σε μια μικρή παράγραφο.

8 7 Δ. ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 5 : Δέστε Κεφάλαιο 4.4 της συνημμένης Έκθεσης 5 Για τα πιο πάνω αναφερόμενα θέματα, θα πρέπει να γίνεται σύντομη λεκτική περιγραφή του αιτήματος και του προβλήματος που η υφιστάμενη πολιτική δημιουργεί σε μια μικρή παράγραφο.

9 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ PLANNING TRANSPORT AND ENVIRONMENTAL CONSULTANTS ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2006 ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ Προτεινόμενες Τροποποιήσεις και Τεκμηρίωση 1. Εισαγωγή 1.1. Μέσα στα πλαίσια της καθορισθείσας διαδικασίας Αναθεώρησης και Τροποποίησης του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2006 σύμφωνα με το άρθρο 14 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, υποβάλλεται το παρόν αίτημα του ήμου Λακατάμιας. Η παρούσα Έκθεση αποτελεί μέρος του Ειδικού Εντύπου Απόψεων που εκδόθηκε από το Πολεοδομικό Συμβούλιο με σκοπό την αναλυτικότερη επεξήγηση των προτάσεων του ήμου. Το Ειδικό Έντυπο και η παρούσα Έκθεση αποστέλλονται και στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, στα πλαίσια της διαδικασίας του Άρθρου 12Γ του Νόμου Οι προτάσεις του ημοτικού Συμβουλίου που ακολουθούν βασίζονται στην αναγνώριση και διάγνωση των προβλημάτων που παρουσιάζει η περιοχή, στις στρατηγικές κατευθύνσεις που δίνονται στην Έκθεση Αναθεώρησης του Υπουργού, στις απόψεις των ενδιαφερομένων που εκφράστηκαν στη ανοικτή δημόσια συγκέντρωση που έγινε, καθώς και σε όλα τα σχετικά προγραμματικά έγγραφα σε Εθνικό Επίπεδο όπως, το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης », το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την Πολιτική Συνοχής », κ.α Τα επιμέρους αιτήματα φαίνονται στο συνημμένο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι. Τα πρακτικά της ανοικτής δημόσιας συγκέντρωσης που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2009 επισυνάπτονται ως Παράρτημα ΙΙ. 1

10 2. Υφιστάμενη Κατάσταση, Προβλήματα και Προοπτικές 2.1. Όπως είναι γνωστό, ο ήμος Λακατάμιας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση ήμος του αστικού συμπλέγματος Λευκωσίας. Βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση και έχει ένα πολύ ταχύ ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος όμως συνοδεύεται με μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα. Παράλληλα, ο ήμος έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές, οι οποίες θα πρέπει να αναδειχθούν μέσα από την παρούσα τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται σε στρατηγικό επίπεδο και τα οποία περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις αναπτυξιακές προοπτικές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του ήμου είναι: Η ύπαρξη του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Λακατάμιας στη μέση οικιστικών περιοχών. Το αεροδρόμιο αυτό αποτελεί μια εντελώς ασυμβίβαστη και επικίνδυνη χρήση, ενώ ταυτόχρονα αποστερεί τη Λακατάμια και την ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας από ένα κρίσιμο απόθεμα γης το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Η αβεβαιότητα όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Αεροδρομίου Λευκωσίας, με αποτέλεσμα, να παρεμποδίζεται ουσιαστικά ο απαραίτητος προγραμματισμός ανάπτυξης μεγάλων περιοχών παρά τον ανισόπεδο κόμβο Ανθουπόλεως. Η κατ εξακολούθηση θέση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ότι το καθεστώς του Αεροδρομίου θα πρέπει να διατηρηθεί (μέχρι να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό), περιέχει εμμέσως την παραδοχή ότι η λειτουργία του Αεροδρομίου εξακολουθεί να είναι δυνατή. Είναι εντούτοις ξεκάθαρο πλέον ότι τόσο για πολεοδομικούς λόγους όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς και ασφάλειας παρακείμενων οικιστικών περιοχών, αυτό δεν μπορεί πλέον να ισχύει. Κατά συνέπεια, με την παρούσα τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου, το θέμα του καθεστώτος της περιοχής αεροδρομίου θα πρέπει ν αποφασιστεί τελεσίδικα, ούτως ώστε κρίσιμα αποθέματα γης στον περίγυρο του, τα οποία παραμένουν αδρανοποιημένα να μπορούν να αξιοποιηθούν. Στην περιοχή του ήμου εξακολουθούν να παραμένουν σε στρατηγικές τοποθεσίες κρίσιμα αποθέματα γης, τα οποία προσφέρονται για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών που πληθυσμού της μείζονος 2

11 Λευκωσίας στα επόμενα χρόνια. Η διατήρηση των αποθεμάτων αυτών σε αγροτικές ζώνες δεν τα διαφυλάσσει για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται στο μέλλον. Αντίθετα, με τη διασπορά μεμονωμένων κατοικιών, ο ήμος αποστερείται της δυνατότητας ορθολογικής ανάπτυξης αυτών των περιοχών και τη διάθεση τους στην αγορά στέγασης, πράγμα το οποίο θα συμβάλει ποικιλοτρόπως και στην επίλυση πολλών άλλων προβλημάτων. Η χάραξη του νέου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου διχοτομεί τη Λακατάμια στη συγκεκριμένη περιοχή, αποκόπτοντας ένα μεγάλο απόθεμα γης από τον υπόλοιπο κορμό του αστικού συγκροτήματος, το οποίο στο μέλλον θα μπορούσε να αναπτυχθεί για οικιστικούς ή άλλους σκοπούς. Ο ήμος διαφωνεί με τη χάραξη αυτή και ζητεί όπως μελετηθούν άλλες εναλλακτικές οδεύσεις οι οποίες δε θα δημιουργούν αρνητικές συνέπειες στην περιοχή. Η έλλειψη ενός μεγάλου οργανωμένου αστικού πάρκου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Πέραν των πιο πάνω προβλημάτων σε στρατηγικό επίπεδο, άλλα βασικά δευτερεύοντα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες του ήμου, είναι τα ακόλουθα: Οι πολλοί δρόμοι πρωταρχικής σημασίας οι οποίοι διασχίζουν την περιοχή του ήμου με αποτέλεσμα να δημιουργείται οχληρία σε παρακείμενες οικιστικές περιοχές και ιδιαίτερα κατά μήκος των δρόμων και κοντά σε σημαντικούς κόμβους. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει και στην Έκθεση του ο Υπουργός Εσωτερικών η υφιστάμενη περιοριστική πολιτική σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να επανεξεταστεί, με στόχο τη δυνατότητα χωροθέτησης και άλλων κατάλληλων αναπτύξεων εκτός από τις οικιστικές. Οι σχετικά χαμηλοί συντελεστές ανάπτυξης που ισχύουν σε συγκεκριμένες οικιστικές και εμπορικές ζώνες και οι οποίοι θα πρέπει να αναβαθμιστούν ούτως ώστε οι περιοχές αυτές να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με βάση τις δυνητικές δυνατότητες που προσφέρουν στην έννοια της συμπαγούς ανάπτυξης. 3

12 Η διατήρηση ώριμων αποθεμάτων γης σε αγροτικές ζώνες πράγμα το οποίο αποστερεί τη δυνατότητα παροχής επιπρόσθετης αναγκαίας και κατάλληλης γης για ανάπτυξη. Η απουσία πολιτικών και μέτρων με τα οποία να ενθαρρύνεται η δημιουργία μεικτών και πολυσύνθετων αναπτύξεων σε κατάλληλες περιοχές. Η παρούσα πολιτική η οποία βασικά προωθεί μονοθεματικές αναπτύξεις δεν προάγει τους βασικούς στόχους του Τοπικού Σχεδίου οι οποίοι είναι μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών και η ανάγκη για σύγχρονες αναπτύξεις που να ικανοποιούν τις νέες τάσεις της αγοράς Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, ο ήμος της Λακατάμιας βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση του αστικού συμπλέγματος Λευκωσίας και έχει πολλές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν μέσα από το νέο Τοπικό Σχέδιο. Το όραμα του ήμου είναι όπως σταδιακά εξελιχθεί σε μια σύγχρονη αστική πόλη η οποία να προσφέρει ψηλή ποιότητα ζωής και υπηρεσίες. Η βασική φιλοσοφία του υφιστάμενου Τοπικού Σχεδίου, η οποία ακολουθεί κατά απόλυτο τρόπο το μοντέλο της «πυραμίδας» αποστερεί τη δυνατότητα από περιφερειακούς δήμους να αξιοποιήσουν επαρκώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του αστικού συγκροτήματος Τονίζεται ότι η περιοχή του ήμου περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση στα νοτιοδυτικά του αστικού συγκροτήματος η οποία εκτείνεται από την περιοχή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Αστρομερίτη στα δυτικά και μέχρι σχεδόν τις παρυφές του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού. Η συνέχιση της παρούσας πολιτικής η οποία ουσιαστικά θεωρεί την περιοχή του ήμου σαν υπνωτήριο του αστικού συμπλέγματος στην έννοια του απηρχαιωμένου μοντέλου της «πυραμίδας», δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού συμπλέγματος. 4

13 2.6. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, οι βασικότερες προοπτικές και δυνατότητες του ήμου θα αναδειχθούν: Μέσα από τη διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του υφιστάμενου μοντέλου της πυραμίδας και προώθηση εναλλακτικά του μοντέλου της πολυκεντρικότητας, με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των διαφόρων υποπεριοχών. Η βασική αυτή Αρχή καταγράφεται και ως γενική κατεύθυνση στην Έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών. Με την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχονται για σύγχρονες και πολυσύνθετες αναπτύξεις σε κατάλληλες περιοχές των δρόμων πρωταρχικής σημασίας και του προτεινόμενου νέου περιμετρικού αυτοκινητόδρομου. Η υφιστάμενη συμβατική πολιτική η οποία παραβλέπει τις δυνατότητες που προσφέρονται από μεγάλα υφιστάμενα και προτεινόμενα οδικά δίκτυα θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν, ούτως ώστε τα αστικά συγκροτήματα να αποκτήσουν το δυναμισμό και την ευελιξία που χρειάζονται μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπάρχει. Με την αξιοποίηση και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που παρέχονται από τον ποταμό του Πεδιαίου ο οποίος διασχίζει το ήμο της Λακατάμιας. Στο πλαίσιο αυτό ο ποταμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοθεματικά ως ένα γραμμικό πάρκο για πεζούς αλλά ως ένα ζωντανό κύτταρο κατά μήκος του οποίου και σε κατάλληλες περιοχές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν διάφοροι πόλοι δραστηριοτήτων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει ειδική και λεπτομερής μελέτη. Ήδη ο ήμος έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση προς το Τμήμα Πολεοδομίας για αξιοποίηση τμήματος της δυτικής όχθης του Πεδιαίου με την ένταξη στην περιοχή της ιδέας του πάρκου των αισθήσεων, πλατείας, πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.λ.π. αφού προηγηθεί η ετοιμασία του αναγκαίου γενικού χωροταξικού (Master Plan). Στην ανατολική όχθη του Πεδιαίου (έναντι του Κέντρου Υγείας), ο ήμος έχει εξασφαλίσει έκταση γης για την ανέγερση νέου ημοτικού Μεγάρου, του ημοτικού Θεάτρου και της ημοτικής Βιβλιοθήκης Με την οργανωμένη ανάπτυξη ώριμων αποθεμάτων γης τα οποία προσφέρονται άμεσα για ένταξη τους σε οικιστικές ζώνες και με τη διασφάλιση των αναγκαίων κοινοτικών και άλλων υπηρεσιών. Η υφιστάμενη μέχρι τώρα 5

14 πολιτική που ακολουθείται στις επεκτάσεις, με την εφαρμογή ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα των «ποσοστόσεων», αποτελεί αναχρονιστική αντίληψη της σωστής πολεοδομίας και της οποίας τα αποτελέσματα είναι πρόδηλα επί του εδάφους. 3. Έκθεση Αναθεώρησης Υπουργού Εσωτερικών Οι πιο πάνω θέσεις του ήμου συνάδουν πλήρως με τις γενικές κατευθύνσεις, στόχους και επιδιώξεις που αναφέρονται στην Έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών Συγκεκριμένα, στις παραγράφους 6.2, 6.3, 7.6 και 7.9 της Έκθεσης του Υπουργού, καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι βασικοί στόχοι : «Η υιοθέτηση ευέλικτων πολιτικών, που να καθοδηγούν και ενθαρρύνουν εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης». «Η ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλες τις περιοχές της πόλης, μέσω. επαναξιολόγησης των χωροθετικών και των επιμέρους πολιτικών του Σχεδίου». «Η προσφορά της μεγαλύτερης και καλύτερης δυνατής επιλογής ευκαιριών για απόκτηση κατοικίας από όλα τα οικονομικά στρώματα». «Η όσο το δυνατό ευρύτερη ενθάρρυνση του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της αστικής περιοχής, με την κατάλληλη παροχή των απαραίτητων ζωνών υποδοχής για διάφορες λειτουργίες και χρήσεις και προς αποφυγή του αυστηρού διαχωρισμού σε Ζώνες μιας χρήσης» Όσον αφορά τις επί μέρους ενότητες της οικιστικής ανάπτυξης, της εμπορικής ανάπτυξης και γραφεία, της βιομηχανικής και βιοτεχνικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος τοπίου, η Έκθεση του Υπουργού επισημαίνει, πρόσθετα των πιο πάνω βασικών στόχων και τα ακόλουθα: Οικιστική Ανάπτυξη Τη διασφάλιση των δυνατοτήτων επιλογής και στέγασης όλων των εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού. 6

15 Σωστά προγραμματισμένες επεκτάσεις των Οικιστικών Ζωνών, σε περιοχές που είναι πλέον ώριμες για ανάπτυξη με βάση σχεδιασμένα οδικά δίκτυα και με γνώμονα την ολοκλήρωση οδικών δικτύων και τη δυνατότητα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών. Προτίμηση θα δοθεί σε περιοχές που ήδη περιβάλλονται από καθορισμένες Οικιστικές Ζώνες ή βρίσκονται κοντά στα όρια τους. Επαναξιολόγηση των ισχυόντων συντελεστών ανάπτυξης σε επιλεγμένες περιοχές του Τοπικού Σχεδίου στη βάση ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού και η προσαρμογή τους στα ιδιαίτερα δεδομένα της κάθε περιοχής. Εμπορική Ανάπτυξη και Γραφεία Στην ιεραρχημένη και ισόρροπη κατανομή εμπορικών διευκολύνσεων στο σύνολο της αστικής περιοχής με κριτήριο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του αστικού πληθυσμού και της ευρύτερης περιφέρειας, αλλά και την αποφυγή άσκοπων και επιβαρυντικών διακινήσεων. Στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στις ανέσεις των οικιστικών περιοχών. Στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιοχών συγκέντρωσης εμπορικής δραστηριότητας, ώστε αυτές να εξελιχθούν σταδιακά σε περιοχές αναφοράς και επίκεντρα επιμέρους αστικών ενοτήτων. Στην.. ευέλικτη δυνατότητα ανάπτυξης σύνθετων και μεγάλων γραφειακών χρήσεων οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές του αστικού συγκροτήματος. Στην εισαγωγή χωροθετικών πολιτικών για την υλοποίηση εναλλακτικών κατηγοριών εμπορικής ανάπτυξης, που προκύπτουν από σύγχρονες τάσεις και ανάγκες του αστικού πληθυσμού, και η ενθάρρυνση σε ισόρροπη βάση της προώθησης νέων τύπων αναπτύξεων εξειδικευμένων και σύνθετων αστικών χρήσεων στις κατάλληλες περιοχές. 7

16 Στην επανεξέταση της χωροθετικής πολιτικής κατά μήκος δρόμων πρωταρχικής σημασίας, σε περιοχές σημαντικών κυκλοφοριακών κόμβων και σε άλλες επιλεγμένες αστικές περιοχές με στόχο τη μείωση αχρείαστων περιορισμών και πολιτικών που λειτουργούν ως αντικίνητρα. Στην επανεξέταση των περιορισμών που προκύπτουν από την ισχύουσα πολιτική για διείσδυση εμπορικών και γραφειακών χρήσεων και τη μείωση του συντελεστή ανάπτυξης σε περιπτώσεις χωροθέτησης χρήσεων άλλων από τις επικρατούσες σε επιμέρους Ζώνες Ανάπτυξης. Βιομηχανική και Βιοτεχνική Ανάπτυξη Στην Έκθεση του Υπουργού, ως βασική κατεύθυνση για τον τομέα αυτό τονίζεται ότι κατά την επικείμενη Αναθεώρηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται πολιτικές χωροθέτησης και φυσικής ανάπτυξης που να διευκολύνουν τη συνέχιση και αναβάθμιση της συμβολής του τομέα στην οικονομία, σε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο, με ενίσχυση του πολυκεντρικού προτύπου οργάνωσης στον αστικό χώρο. Βασικός στόχος θα είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαφόρων επιμέρους περιοχών. Νοείται ότι καθοριστική είναι η παράλληλη ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις δραστηριότητες του τομέα. Περιβάλλον και Τοπίο Όσο αφορά τη θεματική αυτή ενότητα η Έκθεση του Υπουργού θέτει, μεταξύ άλλων, τους ακόλουθους βασικούς στόχους: Την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του δομημένου περιβάλλοντος, και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Την αύξηση των ανοικτών ελεύθερων χώρων στο σύνολο των περιοχών των Σχεδίων, η αξιοποίηση των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων, και η δημιουργία Περιφερειακών ή/ και Εθνικών πάρκων σε κατάλληλες περιοχές, μέσω διαδικασιών ανταλλαγής ιδιωτικής με κρατική γη, μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων, κ.ο.κ. 8

17 4. Αίτημα και Λόγοι που συνηγορούν υπέρ της αποδοχής του 4.1. Οικιστική Ανάπτυξη Όσον αφορά το θέμα αυτό, το Αίτημα του ήμου περιλαμβάνει αναβαθμίσεις υφιστάμενων οικιστικών ζωνών, καθώς και επεκτάσεις. Αναβαθμίσεις υφιστάμενων οικιστικών ζωνών Οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις δείχνονται στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι και αφορούν τα ακόλουθα: Αναβάθμιση της Oικιστικής Zώνης Κα5, σε Zώνη Κα3, η οποία βρίσκεται περιμετρικά των δύο πυρήνων της Λακατάμιας. Με την προτεινόμενη αναβάθμιση θα καταστεί δυνατή η μέγιστη δυνητική αξιοποίηση των περιοχών που γειτονεύουν και εφάπτονται των πυρήνων, πράγμα το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αύξηση της παροχής ευκαιριών στέγασης σε διάφορα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Η προτεινόμενη αύξηση της πυκνότητας δεν δημιουργεί οποιαδήποτε περιβαλλοντικά ή κυκλοφοριακά προβλήματα γιατί με την υλοποίηση του βασικού οδικού δικτύου που έχει γίνει περιμετρικά του πυρήνα η δυνητική χωρητικότητα της περιοχής αυτής έχει αυξηθεί. Παράλληλα, με την εισήγηση αυτή, προωθείται ο στόχος της συμπαγούς ανάπτυξης με θετικά αποτελέσματα στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων και των υποδομών. Αναβάθμιση της Ζώνης Κα7 σε Κα6, η οποία βρίσκεται κατά μήκος και ανατολικά του ποταμού Πεδιαίου. Η υφιστάμενη Ζώνη αποτελεί ουσιαστικά ένα θύλακα, ο οποίος με βάση το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο, περιβάλλεται στα νότια και δυτικά του από Ζώνες Κα6 και στα ανατολικά του από Ζώνη Κα5. Με την προτεινόμενη αναβάθμιση επιτυγχάνεται η καλύτερη εναρμόνιση των συντελειών ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών, οι οποίες έχουν τα ίδια φυσικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Αναβάθμιση της Ζώνης Κα8 (ΣΤΕΛΜΕΚ) σε Κα6 όπως είναι και οι παρακείμενες με αυτή Οικιστικές Ζώνες. Ο υφιστάμενος συντελεστής δόμησης 0,60:1 9

18 θεωρείται χαμηλός λαμβανομένου υπόψη της θέσης της Ζώνης αυτής στο αστικό συγκρότημα. Με την προτεινόμενη αναβάθμιση προωθείται ο στόχος της συμπαγούς ανάπτυξης και παράλληλα διασφαλίζονται δυνατότητες περισσότερης επιλογής και στέγασης για όλα τα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Αναβάθμιση των Ζωνών Κα8 που δείχνονται στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι σε Ζώνη Κα7. Η Ζώνη Κα7, η οποία έχει συντελεστή δόμησης 0,80:1 σε αντίθεση με τη Ζώνη Κα8 που έχει συντελεστή δόμησης 0,60:1, προσφέρει την ευχέρεια για την αξιοποίηση κανονικών οικοπέδων με δύο ή τρεις κανονικές οικιστικές μονάδες πράγμα το οποίο βοηθά στη στέγαση στον ίδιο χώρο οικογενειών με τα παιδιά τους. Αυτό αποτελεί μια βασική κοινωνική διάσταση η οποία με τις σημερινές ψηλές αξίες των οικοπέδων προσφέρει τις εναλλακτικές ευκαιρίες επίλυσης του προβλήματος στέγασης των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού. Αναβάθμιση της Ζώνης Κα10 σε Κα7 που βρίσκεται στο ακραίο νότιο όριο του ήμου στα δυτικά του ποταμού Πεδιαίου, ούτως ώστε να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες Ζώνες που ισχύουν στην περιοχή, και οι οποίες έχουν τα ίδια φυσικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά Επεκτάσεις Οικιστικών Ζωνών Ο καθορισμός Οικιστικών Ζωνών σε ένα Σχέδιο Ανάπτυξης αποτελεί βασικό στοιχείο της μελλοντικής πολεοδομικής οργάνωσης με βάση τον οποίο μπορούν να προγραμματιστούν και οι υπόλοιπες χρήσεις και υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι στις γενικές κατευθύνσεις που καθόρισε στην Έκθεση του ο Υπουργός Εσωτερικών προνοείται μεταξύ άλλων ότι οι επεκτάσεις των οικιστικών ζωνών θα πρέπει να προγραμματίζονται στις πλέον ώριμες για ανάπτυξη περιοχές και με γνώμονα την ολοκλήρωση οδικών δικτύων και τη δυνατότητα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Έκθεση θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε περιοχές που ήδη περιβάλλονται από καθορισμένες Οικιστικές Ζώνες ή βρίσκονται κοντά στα όρια τους. 10

19 Έχοντας υπόψη τις πιο πάνω αρχές και κατευθύνσεις και τα ιδιαίτερα δεδομένα της κάθε περιοχής ο ήμος προτείνει τις πιο κάτω επεκτάσεις Οικιστικών Ζωνών και με τους ανάλογους συντελεστές δόμησης: Τη μετατροπή της υφιστάμενης Ζώνης Γα4, που βρίσκεται βόρεια της Βιοτεχνικής Ζώνης και μεταξύ της Λεωφ. Τσερίου και των οικοπέδων «Κοτσώνη» σε Οικιστική Ζώνη Κα8. Το ίδιο προτείνεται και για την περιοχή νότια των οικοπέδων «Κοτσώνη» όπως δείχνεται στο συνημμένο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι. Οι περιοχές αυτές ικανοποιούν όλα τα κριτήρια που τίθενται στην Έκθεση του Υπουργού, δηλαδή, είναι ώριμες για ανάπτυξη, περιβάλλονται από υφιστάμενες Οικιστικές Ζώνες, τις οποίες και θα συμπληρώσουν και θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση και πλήρη αξιοποίηση των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών της περιοχής, όπως δρόμους πρωταρχικής σημασίας και βασικούς δευτερεύοντες δρόμους. Τη μετατροπή μέρους της υφιστάμενης Ζώνης Γα4, η οποία βρίσκεται δυτικά του υφιστάμενου δρόμου Ανθούπολης Παλαιχωρίου, σε Οικιστική Ζώνη Κα8. Ο καθορισμός της περιοχής αυτής σε οικιστική αποτελεί προέκταση των υφιστάμενων Ζωνών Κα6 και Κα8 και κρίνεται ότι αποτελεί ώριμη περιοχή για ανάπτυξη όπου παρατηρούνται μεγάλες τάσεις για την ανέγερση κατοικιών για διάφορα στρώματα του πληθυσμού. Η περιοχή εξυπηρετείται πολύ ικανοποιητικά από πρωταρχικό οδικό δίκτυο και βρίσκεται στο δυτικό άκρο της ευρύτερης Οικιστικής Ζώνης του αστικού συγκροτήματος. Η περιοχή αυτή δείχνεται στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι. Τη μετατροπή της Ζώνης α3 που βρίσκεται νοτιοανατολικά του ιεθνούς Αερολιμένα Λευκωσίας σε Οικιστική Ζώνη Κα6. Σημειώνεται ότι η περιοχή αυτή ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της Έκθεσης του Υπουργού και η μη συμπερίληψη της μέχρι τώρα σε Οικιστική Ζώνη είναι παντελώς αδικαιολόγητη. Τονίζεται ότι το υψόμετρο του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής αυτής είναι πολύ πιο χαμηλό από το υψόμετρο του διαύλου προσγείωσης και απογείωσης και επομένως δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα ασφάλειας σε ενδεχόμενη επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας. Αξίζει να αναφερθεί περαιτέρω, ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει υφιστάμενο γυμνάσιο και προβλέπεται η ανέγερση δημοτικού σχολείου. Αν οι ευαίσθητες αυτές χρήσεις έχουν ήδη χωροθετηθεί στην περιοχή αυτή και προγραμματίζονται και άλλες, τότε πως 11

20 δικαιολογείται η μέχρι τώρα μη περίληψη της περιοχής αυτής σε οικιστική. Πέραν τούτου είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι στο πιο ψηλό υψόμετρο της περιοχής αυτής έχει επιτραπεί με πολεοδομική άδεια και ανεγερθεί μεγάλη κατοικία. Τη μετατροπή μιας μικρής στενής λωρίδας Ζώνης Γα4 στα νότια όρια του ήμου στα σύνορα του με τη ευτερά σε Ζώνη Κα7 ώστε να συμπληρωθεί η Ζώνη Κα7. Ουσιαστικά η Ζώνη αυτή έμεινε σαν μια εγκλωβισμένη λωρίδα μεταξύ του ορίου της Ζώνης Κα7 και του συνόρου Λακατάμιας- ευτεράς χωρίς κανένα πολεοδομικό ή άλλο λόγο. Την εισαγωγή στο Τοπικό Σχέδιο ειδικής πολιτικής για την περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου, παρά τον οικισμό της Ανθούπολης. Στόχος είναι όπως, επειδή στην περιοχή υπάρχουν μεγάλης εκτάσεις χαλίτικης γης, προωθηθούν ανταλλαγές με τα ιδιωτικά τεμάχια που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, εκτός από τον ποταμό Πεδιαίο, η περιοχή της Λακατάμιας δεν έχει ένα μεγάλο οργανωμένο αστικό πάρκο. Στο Τοπικό Σχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια ότι η ρύθμιση αυτή θα ενεργοποιηθεί όταν γίνουν οι αναγκαίες προτεινόμενες ανταλλαγές. Με βάση το σχεδιασμό προτείνεται η δημιουργία αστικού πάρκου στο νότιο μέρος της περιοχής, κοντά στον προτεινόμενο ανισόπεδο κόμβο του περιμετρικού, όπως δείχνεται στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι. Το αστικό πάρκο θα είναι Ζώνη α1. Το υπόλοιπο βόρειο τμήμα να ενταχθεί σε Ζώνη Κα8. Τη μετατροπή της Ζώνης Γα4 σε Οικιστική Ζώνη Κα8 στην περιοχή «Γλυφός». Η περιοχή αυτή βρίσκεται νότια του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου και σε αυτή βρίσκεται χωροθετημένο το Αθλητικό Κέντρο Λακατάμιας και δείχνεται στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι. Η περιοχή στα βόρεια και στα δυτικά της περιβάλλεται από Οικιστικές Ζώνες της Λακατάμιας, ενώ κατά μήκος των βορειοανατολικών της συνόρων εφάπτεται οικιστικών αναπτύξεων της κοινότητας Τσερίου. Η περιοχή είναι ώριμη για ανάπτυξη λαμβανομένου υπόψη ότι διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές και παράλληλα παρουσιάζει τάσεις για οικιστική ανάπτυξη. 12

21 4.2. Εμπορική Ανάπτυξη Σύμφωνα με την Έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών, η βασική επιδίωξη όσον αφορά την εμπορική και γραφειακή ανάπτυξη θα πρέπει να στοχεύει πρώτιστα στην ιεραρχημένη και ισόρροπη κατανομή των εμπορικών διευκολύνσεων στο σύνολο της αστικής περιοχής καθώς και στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιοχών συγκέντρωσης, ώστε αυτές να εξελιχθούν σταδιακά σε περιοχές αναφοράς και εμπορικής δραστηριότητας. Παράλληλα, τίθεται ως βασική κατεύθυνση η επανεξέταση τη χωροθετικής πολιτικής κατά μήκος δρόμων πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές σημαντικών κυκλοφοριακών κόμβων, με στόχο τη μείωση αχρείαστων περιορισμών που λειτουργούν ως αντικίνητρα. Όσον αφορά το θέμα αυτό, το Αίτημα του ήμου περιλαμβάνει αναβαθμίσεις υφιστάμενων εμπορικών ζωνών, καθώς και επεκτάσεις υφιστάμενων και δημιουργία νέων εμπορικών περιοχών. Αναβαθμίσεις υφιστάμενων Εμπορικών Ζωνών Αναβάθμιση του Άξονα ραστηριότητας της Λεωφ. Μακαρίου ΙΙΙ από Εβ5 και Εβ4 σε Εβ3 σε όλο το μήκος της, εκτός όπου συνορεύει με την Οικιστική Ζώνη Πα9 που αποτελεί τους γραμμικούς πυρήνες κατά μήκος της Λεωφόρου. Η αναβάθμιση αυτή συνάδει με τις γενικές κατευθύνσεις που έχει καθορίσει ο Υπουργός, λαμβανομένου υπόψη ότι ο εν λόγω δρόμος αποτελεί την κύρια εμπορική αρτηρία η οποία διέρχεται μέσα από το παραδοσιακό και πυκνοκατοικημένο τμήμα της Λακατάμιας. Ο Άξονας αυτός, ως γνωστό, αποτελεί την προέκταση της Λεωφ. Στροβόλου και εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής. Με την προτεινόμενη αναβάθμιση του, αυξάνεται στο βαθμό που είναι δυνατό η δυνητική του χωρητικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται η δυνατότητα ανέγερσης εμπορικών χρήσεων και γραφείων, ως σημείων αναφοράς και κεντρικότητας του κέντρου της Λακατάμιας. Αναβάθμιση των τμημάτων του πιο πάνω άξονα που εφάπτονται των πυρήνων σε νέα Ζώνη Εβ4* με συντελεστή δόμησης 1,40:1 αντί του ισχύοντος 1,20:1, ποσοστό κάλυψης 0,70:1 και 3 ορόφους όπως ήδη ισχύει. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο χαρακτήρας του πυρήνα, αλλά παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας πιο λειτουργικών εμπορικών και γραφειακών αναπτύξεων στους ορόφους 13

22 Τροποποίηση/Αναβάθμιση του Άξονα Κατηγορίας ΙΙΙ επί της οδού Αξιού σε Εβ ώστε να συνάδει με τους συντελεστές ανάπτυξης της συνορεύουσας Οικιστικής Ζώνης. Αναβάθμιση του Άξονα Κατηγορίας Ι της Αγ. Γεωργίου από Εβ5 σε Εβ4. Ο εμπορικός αυτός άξονας αποτελεί ένα από τους σημαντικούς εμπορικούς δρόμους της Λακατάμιας με μεγάλη δραστηριότητα και οποίος εξυπηρετεί τόσο την περιοχή Ανθούπολης, όσο και ευρύτερα μέχρι και την κοινότητα Αγίους Τριμιθιάς. Σημειώνεται ότι, ο δρόμος αυτός σύντομα θα αναβαθμιστεί μέσα από τις διαδικασίες υλοποίησης πολεοδομικών έργων, και ως εκ τούτου η δυνητική του χωρητικότητα, κυκλοφοριακή και άλλη θα αυξηθεί σημαντικά. Αναβάθμιση του υφιστάμενου εμπορικού άξονα της οδού Πεύκου από Εβ6 σε Εβ5. Αυτό αιτιολογείται και από το γεγονός ότι η γειτνιάζουσα Οικιστική Ζώνη έχει προταθεί για αναβάθμιση από Κα8 σε Κα7. Αναβάθμιση του υφιστάμενου Περιφερειακού Εμπορικού Κέντρου ( ΠΕΚ) που εφάπτεται στη Λεωφ. Μ. Μερκούρη από Ζώνη Εβ5 σε Ζώνη Εβ4 όπως φαίνεται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι Επεκτάσεις Εμπορικών Ζωνών Επέκταση του άξονα της Λεωφ. Μακαρίου ΙΙΙ μέχρι τα όρια με την Κ. ευτερά. Η συμπλήρωση αυτή του άξονα δικαιολογείται λαμβανομένου υπόψη ότι ήδη στην περιοχή έχουν γίνει εμπορικές και άλλες παρόμοιες αναπτύξεις και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το υπόλοιπο τμήμα της Μακαρίου. Ο άξονας να ενταχθεί στη Ζώνη Εβ3. Επίσης κατά μήκος της πιο πάνω Λεωφόρου, η υφιστάμενη εμπορική ζώνη, να διορθωθεί κατά τρόπο ώστε αυτή να ακολουθεί, στο βαθμό που είναι λογικά δυνατό τα όρια των τεμαχίων. Μικρή επέκταση του άξονα της Αγ. Γεωργίου στα δυτικά μέχρι τη συμβολή της με το δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου. Η συμπλήρωση αυτή του άξονα δικαιολογείται λαμβανομένου υπόψη ότι έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το υπόλοιπο τμήμα της Αγ. Γεωργίου, βρίσκεται κοντά στη σημαντική συμβολή με το δρόμο Λευκωσίας- Παλαιχωρίου και η παραμονή του οδικού αυτού τμήματος σε Οικιστική Ζώνη δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε σκοπό. 14

23 Επέκταση του άξονα της Αγ. Γεωργίου ανατολικά μέχρι τον κυκλικό κόμβο με την προέκταση της Π. Κατελάρη/Ορφέως. Ένταξη της Π. Κατελάρη σε εμπορικό άξονα μέχρι τη συμβολή της με την Αγ. Γεωργίου (κυκλικό κόμβο), καθώς και των τεμαχίων περιμετρικά του κυκλικού κόμβου. Τα πιο πάνω τμήματα να ενταχθούν σε Άξονα ραστηριότητας Κατηγορίας ΙΙ και σε Ζώνες Εβ4 και Εβ5. Όπως φαίνεται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι. Τα τμήματα αυτά των δρόμων πρωταρχικής σημασίας διασχίζουν πυκνοκατοικημένες οικιστικές περιοχές της Λακατάμιας και μεταφέρουν ψηλούς φόρτους κυκλοφορίας. Η ένταξη τους σε Άξονα ραστηριότητας Κατηγορίας ΙΙ δεν επηρεάζει τον κυκλοφοριακό ρόλο των δρόμων αυτών και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση εκθεσιακών χώρων και γραφείων στο κέντρο της Λακατάμιας. Όπως είναι γνωστό η Λεωφ. Μακαρίου δεν προσφέρεται για τέτοιες χρήσεις (στενός παραδοσιακός δρόμος μέσα από τον οικισμό) ενώ η Αγ. Γεωργίου έχει ήδη αναπτυχθεί σχεδόν πλήρως. Εξάλλου η Λακατάμια στερείται ουσιαστικά Αξόνων Κατηγορίας ΙΙ και η προτεινόμενη ρύθμιση βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις γενικές κατευθύνσεις που καταγράφονται στις παραγράφους 8.2.3(β) και (δ) της Έκθεσης του Υπουργού Εσωτερικών. Μετατροπή σε Εμπορικό Άξονα Κατηγορίας ΙΙ και ένταξη σε Ζώνη Εβ της Λεωφ. Ιπποκράτους μέχρι τον κυκλικό κόμβο που θα κατασκευαστεί στη συμβολή της με τη Λεωφ. Τσερίου. Η αιτιολόγηση στηρίζεται στα ίδια επιχειρήματα που έχουν καταγραφεί για την περίπτωση της Π. Κατελάρη και της ανατολικής επέκτασης Αγ. Γεωργίου πιο πάνω. Ένταξη της Λεωφ. Τσερίου ( Στροβόλου) στη δυτική πλευρά από τη συμβολή της με την Ιπποκράτους μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πεύκου, καθώς και του τμήματος της ανατολικής πλευράς μέχρι τη συμβολή με τη Θεόφιλου Γεωργιάδη σε Άξονα Κατηγορίας ΙΙ και Ζώνη Εβ6. Ισχύει η ίδια αιτιολόγηση και τεκμηρίωση ως η προηγούμενη παράγραφος. Μετατροπή της νότιας πλευράς της οδού Αγίου Στυλιανού από τη συμβολή της με τη Λεωφ. Μακαρίου ΙΙΙ μέχρι τη συμβολή με την οδό Καραβοστασίου σε Άξονα Κατηγορίας ΙΙΙ και Ζώνη Εβ5 για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών των οικισμών «Άσπρες και Αρχ. Μιχαήλ». Παράλληλα, ο άξονας αυτός θα εξυπηρετήσει με κατάλληλες χρήσεις τα υφιστάμενα σχολεία (γυμνάσιο και δημοτικό) και θα συνδεθεί με το Τοπικό Εμπορικό Κέντρο που είναι χωροθετημένο στην ίδια περιοχή. 15

24 Επέκταση και ενίσχυση της οντότητας του ΤΕΚ επί της οδού Αιγαίου. (Ζώνη Εβ6). Η επέκταση αυτή δικαιολογείται λαμβανομένου υπόψη ότι το εμπορικό αυτό κέντρο εξυπηρετεί ένα μεγάλο ανεπτυγμένο οικιστικό τμήμα στη συγκεκριμένη περιοχή κατά οργανωμένο τρόπο. Η επέκταση του ΤΕΚ προτείνεται σε όλο το μήκος του βόρειου τμήματος της οδού Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το υφιστάμενο ΤΕΚ και άλλες κοινοτικές και κοινωνικές υποδομές. Ένταξη σε Άξονα Κατηγορίας ΙΙΙ τμήματος της οδού Παναγούλη και σε Ζώνη Εβ6 για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών της περιοχής και σύνδεση του με το υφιστάμενο στην περιοχή ΤΕΚ. Επέκταση του υφιστάμενου Άξονα Κατηγορίας ΙΙΙ (Αξιού-Καλλιθέας), μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφ. Μακαρίου ΙΙΙ και ένταξη του σε Ζώνη Εβ. Η επέκταση αυτή συμπληρώνει και ολοκληρώνει το υφιστάμενο γραμμικό ΤΕΚ. Μικρή επέκταση του Περιφερειακού Εμπορικού Κέντρου (ΠΕΚ) στη δυτική πλευρά και ένταξη της σε Ζώνη Εβ4, όπως φαίνεται στο συνημμένο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι. Η επέκταση αυτή θεωρείται φυσιολογική γιατί ουσιαστικά αφορά ένα μικρό θύλακα γης ο οποίος περικλείεται μεταξύ του υφιστάμενου ΠΕΚ στα ανατολικά, της Λεωφ. Μακαρίου στα δυτικά, του δρόμου πρωταρχικής σημασίας στα βόρεια και του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου στα νότια. Η χωροθετική ανάγνωση της περιοχής καταδεικνύει ότι η διατήρηση του θύλακα σε Οικιστική Ζώνη θα εγκλωβίσει ουσιαστικά την ανέγερση οποιωνδήποτε κατοικιών σε αυτό, μεταξύ του ΠΕΚ, του Άξονα Κατηγορίας Ι της Μακαρίου και του δρόμου πρωταρχικής σημασίας. Πέραν από το ότι είναι προφανές ότι, η καταλληλότερη χρήση είναι η εμπορική στο συγκεκριμένο θύλακα, τονίζεται επιπρόσθετα ότι σε μεγάλο τμήμα του υφιστάμενου ΠΕΚ ανεγείρεται υπεραγορά με υπαίθριους χώρους στάθμευσης και ένα άλλο σημαντικό τμήμα του ΠΕΚ έχει διαχωριστεί σε οικόπεδα. Αποτέλεσμα αυτών των δεσμεύσεων είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η διαθέσιμη κενή γη του υφιστάμενου ΠΕΚ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν άλλες εμπορικές χρήσεις που είναι επιθυμητό. Μετατροπή της Ειδικής Περιοχής (ΕΠ), που βρίσκεται στην περιοχή του Pavillion, παρά τον ανισόπεδο κόμβο του ΜΕΤΡΟ σε ΠΕΚ με μερική επέκταση του προς τα δυτικά και ένταξη του σε Ζώνη Εβ, όπως δείχνεται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι. 16

25 Όπως είναι γνωστό, η περιοχή αυτή βρίσκεται σε μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές τοποθεσίες του αστικού συμπλέγματος και η μετατροπή της σε ένα μεγάλο και λειτουργικό ΠΕΚ δικαιολογείται για μια σειρά από βασικούς λόγους. Κύρια διότι βρίσκεται σε ένα στρατηγικό κόμβο του αστικού συμπλέγματος, έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αναπτυχθεί με χρήσεις εμπορικές και αναψυχής υπερτοπικής σημασίας όπως είναι το Jumbo και το Pavillion, έχει μεγάλα τεμάχια που επιτρέπουν οργανωμένες αναπτύξεις και παράλληλα εξυπηρετείται από κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, χωρίς να επηρεάζονται οι ανέσεις παρακείμενων οικισμών. Η στρατηγική χωροθετική σημασία της περιοχής αυτής καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η περιοχή αυτή έχει αναγνωριστεί και επιλεγεί από το ίδιο το Τοπικό Σχέδιο ως ένας από τους 4 χώρους Park and Ride για την υλοποίηση του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών. Μετατροπή των τεμαχίων τα οποία περιβάλλουν τον προτεινόμενο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της Λεωφ. Γ. Κρανιδιώτη με την οδό Πεύκου σε Άξονα ραστηριότητας Κατηγορίας ΙΙ και συμπλήρωση/ επέκταση του υφιστάμενου ΤΕΚ με βάση τις νέες οδικές ρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή και ένταξη όλων των πιο πάνω σε Εμπορική Ζώνη Εβ5 όπως δείχνεται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι. Οι ανωτέρω πολεοδομικές ρυθμίσεις δικαιολογούνται αφενός μεν διότι θα κατασκευαστεί στην περιοχή ένας νέος κυκλοφοριακός κόμβος ο οποίος θα δημιουργεί σημαντική κυκλοφοριακή όχληση στις γύρω οικιστικές περιοχές και αφετέρου γιατί συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται το υφιστάμενο ΤΕΚ κατά τρόπο πιο οργανωμένο. Τονίζεται επιπρόσθετα ότι δεν υπάρχει στις γύρω περιοχές άλλος εμπορικός άξονας ΠΕΚ ή/και ΤΕΚ. Στο Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να εισαχθεί πολιτική με βάση την οποία να προνοείται ότι οι ως άνω αναφερόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις θα ενεργοποιηθούν αυτόματα μετά την υλοποίηση του κυκλοφοριακού κόμβου και των άλλων οδικών ρυθμίσεων της περιοχής. Ειδική Ζώνη Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις που καθορίζονται στην Έκθεση του Υπουργού, στις παραγράφους (β) και (δ), προτείνεται όπως οι ιδιοκτησίες που δείχνονται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι, γύρω από τον ανισόπεδο κόμβο Ανθουπόλεως, ενταχθούν σε Ειδική Ζώνη Αναψυχής και Ψυχαγωγίας (Εβ6). Η Ζώνη που προτείνεται στην περιοχή αυτή θα ικανοποιήσει ανάγκες για τη 17

26 δημιουργία χρήσεων οι οποίες είναι βασικά οχληρές, όπως Λούνα Παρκ και κέντρα με μουσική κ.α. και οι οποίες ως εκ της φύσεως τους θα πρέπει να βρίσκονται απομονωμένες από οικιστικές περιοχές. Η περιοχή αυτή θεωρείται πολύ κατάλληλη για το σκοπό αυτό και είναι από τις λίγες που προσφέρονται σχεδόν σε ολόκληρο το αστικό σύμπλεγμα της Λευκωσίας. Παράλληλα η περιοχή που καθορίζεται περιλαμβάνει μεγάλες ενιαίες ιδιοκτησίες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν σωστά για το σκοπό αυτό, με πολύ ψηλές προδιαγραφές όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης που θα πρέπει να υπάρχουν. Στο κείμενο του Τοπικού Σχεδίου θα μπορούσαν να εισαχθούν και πρόνοιες με τις οποίες να διασφαλίζονται προϋποθέσεις όπως, ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες, κατάλληλοι είσοδοι και έξοδοι αυτοκινήτων, διασφάλιση απομονωτικών λωρίδων κλπ. 4.3 Βιοτεχνική Ανάπτυξη Προτείνεται η επέκταση της υφιστάμενης Βιοτεχνικής Ζώνης Βδ2 όπως δείχνεται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι. Οι επιπρόσθετες επεκτάσεις προτείνονται σε περιοχές κατάλληλες για το σκοπό αυτό, με φυσικά σύνορα και στόχο έχουν να δημιουργήσουν στην περιοχή ένα ικανοποιητικό απόθεμα γης για τις μελλοντικές ανάγκες της βιοτεχνίας. Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Λακατάμιας εξακολουθούν να βρίσκονται διάσπαρτες σε Οικιστικές Ζώνες οχληρές βιοτεχνίες. Η διατήρηση και δημιουργία ενός ικανοποιητικού αποθέματος γης διασφαλίζει τη δυνατότητα καλύτερα για τη μελλοντική μετακίνηση τους. 4.4 Απομονωτικές Λωρίδες Προτείνεται η κατάργηση των απομονωτικών λωρίδων α2 κατά μήκος του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου και κατά μήκος του ανατολικού συνόρου της Λεωφ. Τσερίου (Στροβόλου). Οι απομονωτικές αυτές λωρίδες αποτελούν μια αποσπασματική, ενέργεια που έχει εισαχθεί κατά μήκος ορισμένων τμημάτων του οδικού δικτύου ενώ δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε παρόμοιους δρόμους. Αυτή η ενέργεια αποστερεί αχρείαστα από τις επηρεαζόμενες ιδιοκτησίες σημαντικό ποσοστό το συντελεστή δόμησης. Η διαφύλαξη της κυκλοφοριακής ικανότητας των δρόμων πρωταρχικής σημασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από κατάλληλες πολιτικές και τον κατάλληλο σχεδιασμό του δευτερεύοντος οδικού δικτύου όπως γίνεται για όλες τις αναπτύξεις που εφάπτονται δρόμων πρωταρχικής σημασίας στην περιοχή του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας. 18

27 4.5 Τροποποίηση ρόμου Πρωταρχικής Σημασίας Προτείνεται μικρή μετατόπιση του άξονα του δρόμου πρωταρχικής σημασίας (οδός δημοτικού σταδίου) στο τμήμα που βρίσκεται μεταξύ του προτεινόμενου κυκλικού κόμβου στη συμβολή της οδού Πεύκου με τη Λεωφόρο Γ. Κρανιδιώτη και του αθλητικού κέντρου Λακατάμιας. Προτείνεται επίσης, η μετακίνηση του κόλπου στάσης λεωφορείου που βρίσκεται στο ίδιο τμήμα του παρακαμπτήριου (στο τμήμα μεταξύ της συμβολής με την οδό Πεύκου και του ανισόπεδου κόμβου παρά το αθλητικό Κέντρο του ήμου) πλησίον υδατόπυργου και γεώτρησης ελαφρά βορειότερα. 4.6 Τροποποίηση πολιτικών του Τοπικού Σχεδίου Περιβάλλον Η δημιουργία μεγάλων και οργανωμένων χώρων πρασίνου σε συγκεκριμένες περιοχές του ήμου Λακατάμιας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και θα επενεργήσει προς όφελος της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και θα εμπλουτίσει και αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον. Προς το σκοπό αυτό προτείνονται όπως στο Τοπικό Σχέδιο περιληφθούν τα ακόλουθα: Πρόνοια για την ετοιμασία το συντομότερο δυνατό ειδικής μελέτης για την περιοχή του ποταμού Πεδιαίου και των παράπλευρων με αυτή περιοχών. Στόχος της μελέτης θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου με πόλους δραστηριότητας ήπιας αναψυχής και ψυχαγωγίας σε κατάλληλες περιοχές που θα επιλεγούν για το σκοπό αυτό, καθώς και ενός οργανωμένου δικτύου πεζοδρόμων ποδηλατοδρόμων το οποίο θα διασυνδέεται με βασικούς πόλους δραστηριότητας και αναφοράς της περιοχής Λακατάμιας. Τη δημιουργία μεγάλου αστικού πάρκου δυτικά του δρόμου Λευκωσίας- Παλαιχωρίου όπως έχει επεξηγηθεί αναλυτικά κάτω από το Κεφάλαιο «Επεκτάσεις Οικιστικών Ζωνών» πιο πάνω. Το συγκεκριμένο απόσπασμα παρατίθεται για ευκολία πιο κάτω: 19

28 «Την εισαγωγή στο Τοπικό Σχέδιο ειδικής πολιτικής για την περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου, παρά τον οικισμό της Ανθούπολης. Στόχος είναι όπως, επειδή στην περιοχή υπάρχει πολλή χαλίτικη γη προωθηθούν ανταλλαγές με τα ιδιωτικά τεμάχια που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου για την εξυπηρέτηση της ευρύτερη περιοχής. Σημειώνεται ότι, εκτός από τον ποταμό Πεδιαίο η περιοχή της Λακατάμιας δεν έχει ένα μεγάλο οργανωμένο αστικό πάρκο. Η πολιτική που θα ισχύει να υπάρχει πρόνοια όπως ενεργοποιηθεί όταν γίνουν οι αναγκαίες ανταλλαγές. Με βάση το σχεδιασμό προτείνεται η δημιουργία αστικού πάρκου στο νότιο μέρος της περιοχής, κοντά στον προτεινόμενο ανισόπεδο κόμβο του περιμετρικού, όπως δείχνεται στο Σχέδιο 1 του Παραρτήματος Ι. Το αστικό πάρκο θα είναι Ζώνη α1. Το υπόλοιπο βόρειο τμήμα να ενταχθεί σε Ζώνη Κα6, όπως είναι και οι παραπλήσιες οικιστικές ζώνες.» Εμπορικές και Γραφειακές Αναπτύξεις Κατάργηση των αχρείαστων περιορισμών που υφίστανται με την ισχύουσα πολιτική για διείσδυση εμπορικών και γραφειακών χρήσεων με τη μείωση του συντελεστή ανάπτυξης. Η πρόνοια αυτή να καταργηθεί όσον αφορά τους Άξονες ραστηριότητας Κατηγορίας Ι και ΙΙ, ούτως ώστε, να μπορούν να υλοποιηθούν ενιαίες και μεγάλες αναπτύξεις για ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών της αγοράς. Κατάργηση των ανελαστικών προνοιών, που ισχύουν σε σχέση με τα εμβαδά διαφόρων τύπων εμπορικής ανάπτυξης, όπως υπεραγορές, πολυκαταστήματα DIY κλπ, γιατί δεν είναι ο ρόλος της πολεοδομικής νομοθεσίας να μετατρέπεται σε εργαλείο με βάση το οποίο να περιορίζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και οι τάσεις που προκύπτουν από τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Το βασικό κριτήριο σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι η καταλληλότητα της χωροθέτησης των διαφόρων αναπτύξεων και οι επιπτώσεις τους στο αστικό σύμπλεγμα και όχι το μέγεθος ή ο συγκεκριμένος τύπος της εμπορικής ανάπτυξης. Οι επιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται μέσα από την ετοιμασία κατάλληλων μελετών κυκλοφοριακών, εμπορικών κ.α. 20

29 Στα ΤΕΚ να επιτρέπεται η ανέγερση υπεραγορών μέχρι μεικτού εμβαδού 1000 τμ. Η δημιουργία ενιαίων και μεγάλων γραφειακών αναπτύξεων θα πρέπει να επιτρέπεται και εκτός καθορισμένων περιοχών, κατά τρόπο ανάλογο που επιτρέπεται η χωροθέτηση μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων. Η πολεοδομική αυτή πολιτική αποτελεί βασική πολιτική σε όλη την Ευρώπη, γιατί με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα προσέλκυσης επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στις αστικές περιοχές, και επιπρόσθετα δημιουργούνται θέσεις εργασίας κοντά σε οικιστικές περιοχές πράγμα τοι οποίο βοηθά στη μείωση των διακινήσεων. Πέραν τούτου, η πολιτική αυτή βρίσκεται στα πλαίσια του στόχου της προώθησης χρήσεων συμβατών σε διάφορες περιοχές της πόλης ( mixed use districts), η οποία αποτελεί σήμερα βασική πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Η εισαγωγή τέτοιας πολιτικής όπως και άλλων παρόμοιων πολιτικών θα ενισχύσει σημαντικά το βασικό στόχο του ήμου να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών παρέχοντας τις ευκαιρίες για τη δημιουργία τέτοιων αναπτύξεων. Γενικά, θα πρέπει να απαλειφθούν από το Τοπικό Σχέδιο όσες πρόνοιες και πολιτικές δημιουργούν ασάφειες και παρερμηνείες, καθώς και αχρείαστους περιορισμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η γραφειοκρατία και η διαφορετική εφαρμογή τους από τις Πολεοδομικές Αρχές. Εξάλλου, ο στόχος θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για μικρές ή μεγάλες αναπτύξεις και όχι η δημιουργία αβεβαιότητας, η οποία ταλαιπωρεί τον επενδυτή και τον αποθαρρύνει να προχωρήσει με επιθυμητές επενδύσεις. Η γενικότερη προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει στην εισαγωγή κινήτρων για την προσέλκυση αναπτύξεων με την απάλειψη αντικινήτρων ή αχρείαστων μέτρων και πολιτικών, που στο τέλος οδηγούν στην ανάγκη για τη χορήγηση παρεκκλίσεων. Είναι ενθαρρυντικό ότι, η Έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών έχει εντοπίσει όλες αυτές τις αδυναμίες και τα προβλήματα και δίνει πλέον ξεκάθαρες κατευθύνσεις για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων. 21

30 Περιοχές Μελλοντικών Εμπορικών Επεκτάσεων (ΠΜΕΕ) Όλες οι πιο κάτω πολεοδομικές ρυθμίσεις να ενεργοποιηθούν μετά την υλοποίηση των οδικών δικτύων που προβλέπονται σε κάθε περιοχή. Προς το σκοπό αυτό να εισαχθεί ειδική πρόνοια στο κείμενο του Τοπικού Σχεδίου. Οι περιοχές αυτές δείχνονται στο Σχέδιο 1 στο Παράρτημα Ι και αφορούν: Τη δημιουργία Περιφερειακού Εμπορικού Κέντρου (ΠΕΚ) σε περιοχή που βρίσκεται νότια του προγραμματιζόμενου περιμετρικού αυτοκινητόδρομου κοντά στον ανισόπεδο κόμβο του στη συμβολή του με τη Λεωφ. Γ. Κρανιδιώτη, η οποία προτείνεται να προεκταθεί προς την περιοχή «ΛΑΠΑΤΣΑ» και Κ. ευτερά. Η στρατηγική θέση του χώρου αυτού και οι δυνατότητες που προσφέρει για το σκοπό αυτό είναι αυτονόητες. Τη μετατροπή σε Εμπορικό Άξονα Κατηγορίας ΙΙ και ένταξη σε Ζώνη Εβ των τεμαχίων γύρω από τον προγραμματιζόμενο κυκλικό κόμβο στη συμβολή του παρακαμπτήριου Λακατάμιας και του νέου Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου κοντά στο Αθλητικό Κέντρο Λακατάμιας Τη μετατροπή σε Εμπορικό Άξονα Κατηγορίας ΙΙ και ένταξη σε Ζώνη Εβ των τεμαχίων γύρω από τον προγραμματιζόμενο κυκλικό κόμβο στη συμβολή των Λεωφ. Μόρφου και Ηρώων κοντά στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Μεικτή Βιομηχανική Ζώνη Β και Οικονομικών ραστηριοτήτων (Βα3-ΒΕ1) Στη μεικτή Βιομηχανική Ζώνη Β και Οικονομικών ραστηριοτήτων (Βα3-ΒΕ1) να επιτρέπονται πέραν των καθορισμένων χρήσεων και εμπορικές αναπτύξεις, οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζονται μεγάλη έκταση και πολλούς χώρους στάθμευσης. Ως τέτοιες χρήσεις θεωρούνται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα κλπ. 22

31 Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Λακατάμιας Εισαγωγή πρόνοιας στο Τοπικό Σχέδιο, με την οποία να προβλέπεται η μετακίνηση του Αεροδρομίου αυτού μέχρι το 2015 το αργότερο. Με τη μετακίνηση του Αεροδρομίου η περιοχή να ενταχθεί αυτόματα σε οικιστική ζώνη Κα7 Χωροθέτηση νέου Λυκείου Μαζί με τις προτεινόμενες οικιστικές επεκτάσεις στις ανατολικές περιοχές της Λακατάμιας να προβλεφθεί στο Τοπικό Σχέδιο και η χωροθέτηση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία μελλοντικού λυκείου. 5. Καταληκτικό Οι πιο πάνω θέσεις και επιχειρήματα θα αναλυθούν περαιτέρω ενώπιον του Κοινού και Πολεοδομικού Συμβουλίου και ενδεχομένως να ενισχυθούν αν απαιτηθεί, με την παράθεση πρόσθετων πληροφοριών, επεξηγήσεων και ποσοτικών στοιχείων. Μάρτιος 2009 ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΟΝΤΑΝΗ ΠΟΛΕΟ ΟΜΟΣ ΣΤΕΦΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΕΟ ΟΜΟΣ 23

32 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΣΧΕ ΙO

33 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙI ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

34 PP Έργο/ Μελέτη: Αναθεώρηση Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας Διοικητική Περιοχή Λακατάμιας Θέμα: Ανοικτή Δημόσια Συγκέντρωση για Καταγραφή Απόψεων του Κοινού Ημερομηνία: 19 Ιανουαρίου 2009, ώρα 19:00 21:30 Τόπος: Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Παρευρισκόμενοι: Πρόεδρος και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμιας 350 περίπου κάτοικοι-ενδιαφερόμενοι Καταγραφή Απόψεων Παρευρισκομένων και Θεμάτων που ηγέρθηκαν 1.0 Εισαγωγή Η Ανοικτή Δημόσια Συγκέντρωση οργανώθηκε στα πλαίσια της κοινωνικής διαβούλευσης της νέας Διαδικασίας Αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους, ιδιοκτήτες και χρήστες της περιοχής να διατυπώσουν απόψεις και εισηγήσεις και να καταθέσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν στην Ανοικτή Συγκέντρωση και τα θέματα που ηγέρθηκαν έχουν καταγραφεί με συστηματικό τρόπο και θα αποτελέσουν τη βάση για τις εισηγήσεις του Δήμου Λακατάμειας προς το Κοινό Συμβούλιο. Σε πρώτο στάδιο έγινε μια περιγραφή της νέας Διαδικασίας Αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων, καθώς επίσης και τα κύρια σημεία και οι γενικές αρχές της σχετικής Έκθεσης του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στις 24 Οκτωβρίου Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας σε σχέση με τις κύριες θεματικές ενότητες που αφορούν την περιοχή της Λακατάμιας (οικιστική ανάπτυξη, εμπόριο, βιομηχανία βιοτεχνία, κυκλοφορία, περιβάλλον) ώστε να δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να διατυπώσει σχετικές απόψεις και εισηγήσεις.

Α. ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

Α. ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) 1 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΛΕΜΕΣΟΥ, ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ (2008-2010) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Βασικές κατευθύνσεις και συμμετοχικότητα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ Λευκωσία, 2015

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Βασικές κατευθύνσεις και συμμετοχικότητα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ Λευκωσία, 2015 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Βασικές κατευθύνσεις και συμμετοχικότητα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ Λευκωσία, 2015 o Πολεοδομία o Βασικές Έννοιες o Κυπριακή Πραγματικότητα o Πολεοδομικά

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης αφού πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

6o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΕΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΚΥΠΡΟ -ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

6o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΕΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΚΥΠΡΟ -ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 6o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΕΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΚΥΠΡΟ -ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 07 Ιουνίου 2008 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ &ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ,ΠΡΟΝΟΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Εγκριμένο ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΔΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ Λευκωσία, Ιούνιος 2008 P Σεπτεμβρίου 2 Το «Σχέδιο Περιοχής Παλαιού Πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ ΘΕΟ ΟΣΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Η πρώτη συνεδρία της Πολεοδομικής Επιτροπής, προεδρία κ. Ευγένιου Χαμπουλλά, έγινε στις 6/2/2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 92 συνεδριάσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000)

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000) Ημερίδα Τ.Ε.Ε. / 11 Φεβρουαρίου 2010 Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την περιοχή του Ελαιώνα (δεκαετία του 1990)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΣ Α ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ

ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΠΟΣ Α ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ήμου Αχαρνών (σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου του Ν. 2508/97) καθορίζονται: α) οι περιοχές ειδικής προστασίας που δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν (Ζώνη Προστασίας Κηφισού

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D.

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. LSE) ΜΕΡΟΣ 2 To πλαίσιο του χωρικού σχεδιασµού στην Ελλάδα Το κανονιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα ψηλά κτίρια από την οπτική της πολεοδομίας: η περίπτωση της Λεμεσού

Τα ψηλά κτίρια από την οπτική της πολεοδομίας: η περίπτωση της Λεμεσού Τα ψηλά κτίρια από την οπτική της πολεοδομίας: η περίπτωση της Λεμεσού Ιωάννης Α. Πισσούριος (PhD), Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος Λέκτορας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ 1 ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ ΘΕΜΑ : ΣΧΕΤ : Πολεοδομική μελέτη περιοχής Bοσπόρου Γνωμοδότηση ΣΧΟΠ (πράξη 222 /συνεδρία 19 η / 01. 06. 99) Α. Ο Δήμος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των αντικρουόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομία σε περιβάλλον κρίσης. και με ποια εργαλεία; Σεμινάριο ΣΥΠΟΚ /ΕΤΕΚ. Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας

Πολεοδομία σε περιβάλλον κρίσης. και με ποια εργαλεία; Σεμινάριο ΣΥΠΟΚ /ΕΤΕΚ. Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας Σεμινάριο ΣΥΠΟΚ /ΕΤΕΚ Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας Πολεοδομία σε περιβάλλον κρίσης Τι μπορεί να προσφέρει Τι πρέπει να προσφέρει Τι πρέπει να επιτύχει και με ποια εργαλεία; Γλαύκος Κωνσταντινίδης Πολεοδόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Δήμος Λάρνακας Δήμος Λιβαδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΣΤΑ ΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Η µελέτη έχει ως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ» 1 ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΑ Α1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση Α2. Ανταλλαγή εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών

Διαβάστε περισσότερα

Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος

Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος 2 ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Η ανάπτυξη των Λαχανοκήπων και της ευρύτερης περιοχής Α. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 1 / 10 1. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ Το Πέρα Χωριό και η Νήσου απέχουν περίπου 15 χιλιόµετρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ΕΠΙ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ - Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Π. Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ΕΠΙ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ - Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Π. Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ΕΠΙ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ - Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Π. Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ) ΤΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε σχέση με την πρόταση του μελετητή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την. Προτάσεις για το μέλλον

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την. Προτάσεις για το μέλλον Προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελληνικές και Βρετανικές εμπειρίες ΤΕΕ / ΤΚΜ ΣΕΜΠΧΠΑ Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις για το μέλλον

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις για το μέλλον Προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελληνικές και Βρετανικές εμπειρίες ΤΕΕ / ΤΚΜ ΣΕΜΠΧΠΑ Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης.

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ-ΚΛΗΡΙ ΟΥ ο Αστικός Αναδασμός η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. 1 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΙΣ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006 07 9ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ 9: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΟΜΑ Α 2 ΠΕΡΙΟΧΗ Β

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική μελέτη για την πόλη της Λεμεσού. Ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος SUSREG, 18/03/2015, Λεμεσός

Πιλοτική μελέτη για την πόλη της Λεμεσού. Ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος SUSREG, 18/03/2015, Λεμεσός Πιλοτική μελέτη για την πόλη της Λεμεσού Ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος SUSREG, 18/03/2015, Λεμεσός Από πειραματική σε πιλοτική εφαρμογή SUSREG Case Study 2 Πειραματική μελέτη Τι κερδίσαμε από την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΣΧΕ ΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Λευκωσία 2006 Τυπογραφείο. για την Κυπριακή ηµοκρατία Λευκωσία, Σεπτέµβριος 2006 ISBN: 9963-33-014-2 Τιµή: 15.00

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: SNP PLANNING CONSULTANCY ΚΑΙ ALA PLANNING PARTNERSHIP ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΙΤΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: SNP PLANNING CONSULTANCY ΚΑΙ ALA PLANNING PARTNERSHIP ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΙΤΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΙΤΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ιούνιος 2009 ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο ΑΡ. 75.172, ημερ. 29/05/2013 ΑΡ. 76.995, ημερ. 28/05/2014 ΑΡ. 78.476,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ Περιγραφή των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων. Η εισαγωγή του θεσμού των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων (ΜΤΑ) στη Κύπρο κρίθηκε σκόπιμη ως ένα δυνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 2 0 1 3-2014 1 Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δίκτυο οικισμών και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Αναγνώριση της περιοχής μελέτης Προβλήματα και ελλείψεις στην κυκλοφοριακή λειτουργία και τις μεταφορικές υποδομές Αυξημένος φόρτος διέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα FATE ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόγραμμα FATE ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Πρόγραμμα FATE ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Παρατηρήσεις επί της πρότασης/μελέτης Γενικές 1. Η μελέτη δεν έχει τη δομή ούτε μίας οικονομοτεχνικής ή επιχειρησιακής μελέτης αλλά ούτε και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

120 Κ.Δ.Π. 52/2004. Αριθμός 52 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ

120 Κ.Δ.Π. 52/2004. Αριθμός 52 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3802, 30.1.2004 120 Κ.Δ.Π. 52/2004 Αριθμός 52 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ 90 του 1972 56 του 1978 27 του 1990 28 του 1991 91(1) του 1992 55(1) του 1993 72(1) του 1998 59(1)

Διαβάστε περισσότερα

Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας

Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας ΟΣΑΑ Ορεστιάδας 2007-2013 Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας Δήμος Ορεστιάδας Σκοπός Η ανάπλαση, χωρική και κοινωνική ανασυγκρότηση, βιώσιμη οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση στοχευμένου θύλακα

Διαβάστε περισσότερα

Που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου 2011 στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό 4430 με την Γνωστοποίηση με αριθμό 645

Που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου 2011 στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό 4430 με την Γνωστοποίηση με αριθμό 645 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α/Α ΕΝΣΤΑΣΗΣ... (για επίσημη χρήση μόνο) Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1972 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2007) Προς: Υπουργό Εσωτερικών ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΩΝ: -ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: καθ. Χ. Κοκκώσης Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...3 ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ...4 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ...8

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...3 ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ...4 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ...8 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ν Ο Μ Α Ρ Χ Ι Α Κ Ο Ζ Α Ν Η Σ Η Μ Ο Σ Π Τ Ο Λ Ε Μ Α Ϊ Α Σ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪ

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: α (1) Τηλ.: Φαξ.: Ημερομηνία: 16/02/2009. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Αρ. 01/5.1(α)/1/02.

Αρ. Φακ.: α (1) Τηλ.: Φαξ.: Ημερομηνία: 16/02/2009. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Αρ. 01/5.1(α)/1/02. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αρ. Φακ.: 4.2.2.21.10.1.1α (1) Τηλ.: 22409922 Φαξ.: 22409949 Ημερομηνία: 16/02/2009 ΠΡΟΣ: Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΗΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΗΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΗΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Αναστασία Δένδια Λυδία Μπόουεν α.μ. 04107001 α.μ. 04107660 6 ο εξάμηνο Κα. Σ. Αυγερινού Κολόνια ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels).

Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). ------------------------------------------- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Π Ω Λ Η Σ Η Μ Ι Κ Ρ Ω Ν Τ Ε Μ Α Χ Ι Ω Ν Γ Η Σ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΓΗΣ Α Ρ. Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ Π 3 / 10/

Π Ω Λ Η Σ Η Μ Ι Κ Ρ Ω Ν Τ Ε Μ Α Χ Ι Ω Ν Γ Η Σ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΓΗΣ Α Ρ. Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ Π 3 / 10/ 1 Π Ω Λ Η Σ Η Μ Ι Κ Ρ Ω Ν Τ Ε Μ Α Χ Ι Ω Ν Γ Η Σ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΓΗΣ Α Ρ. Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ Π 3 / 10/ 2 0 1 6 Ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης δέχεται προσφορές για πώληση των πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Οκτώβρης 2008

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Οκτώβρης 2008 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Οκτώβρης 2008 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ Ο στρατηγικός σχεδιασμός της πόλης επιτυγχάνεται μέσα από το Γ.Π.Σ. Σε βάθος χρόνου οριοθέτηση των οχλουσών δραστηριοτήτων με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΩΡΟΥ κ. Καριώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α/Α ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΠΙΝΑΚΑΣ 2 : ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 6

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α/Α ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΠΙΝΑΚΑΣ 2 : ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 6 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (2008 2010) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΨΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α/Α ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ 1 : ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Παρατηρήσεις προτάσεις με αφορμή την παρουσίαση του φακέλου διαβούλευσης

Ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Παρατηρήσεις προτάσεις με αφορμή την παρουσίαση του φακέλου διαβούλευσης Ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού Παρατηρήσεις προτάσεις με αφορμή την παρουσίαση του φακέλου διαβούλευσης της μελέτης «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» Η αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης του πρώην

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

NEO ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

NEO ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: NEO ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Πάνος Σταθακόπουλος Πρόεδρος Οργανισµού Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Πολεοδοµίας Α.Π.Θ. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ Τι είναι ένα Ρυθµιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3

Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3 Π.4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΠΣ Π.4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΠΣ...1 Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3 Σελ. 1/8 Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 2016-2020 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Στρατηγική ΜΠΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Στρατηγική ΜΠΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Στρατηγική ΜΠΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Δρ Σταυρούλα Τσιτσιφλή ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Ειδικές περιπτώσεις περιβαλλοντικών μελετών: - Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ-ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Π.Δ «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ» Άρθρο 1

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ-ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Π.Δ «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ» Άρθρο 1 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ-ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Π.Δ «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ» Γενική παρατήρηση Άρθρο 1 Το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Αριθµ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β ) Περιεχόµενο, δοµή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραµµάτων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθµού. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2016

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2016 Τροποποιημένο (επανεξέταση) ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2016 Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ TΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 Τροποποιημένο (επανεξέταση) Πρόνοιες και

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟ ΗΛΑΤΟ ΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟ ΗΛΑΤΟ ΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟ ΗΛΑΤΟ ΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ---ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΟ ΗΛΑΤΟΥ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ-- Η µεθοδολογία εκπόνησης της µελέτης-πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 2015-2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 1η Διάλεξη Α. Τέσσερα Σχέδια για τη Θεσσαλονίκη Χωροταξική Μελέτη (1966-1968)

Διαβάστε περισσότερα

7213 Κ.Δ.Π. 725/2004 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 5 και 17

7213 Κ.Δ.Π. 725/2004 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 5 και 17 E.E. Παρ. ΙΠ(Ϊ) Αρ. 3904, 24.9.2004 7213 Κ.Δ.Π. 725/2004 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 5 και 17 Ο Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν τα άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Αθήνα, 14 15 Οκτωβρίου 2017 Κρομμύδα Βασιλική* / Στρατηγέα Αναστασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις & Ευκαιρίες για τους Δήμους στη Νέα Προγραμματική Περίοδο Η Βιώσιμη Κινητικότητα

Προκλήσεις & Ευκαιρίες για τους Δήμους στη Νέα Προγραμματική Περίοδο Η Βιώσιμη Κινητικότητα Προκλήσεις & Ευκαιρίες για τους Δήμους στη Νέα Προγραμματική Περίοδο Η Βιώσιμη Κινητικότητα Δρ. Ράλλης Γκέκας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Κως, 14 Νοεμβρίου 2014 Στόχος της στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της IBTTA (Μεγάλη Βρετανία, )

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της IBTTA (Μεγάλη Βρετανία, ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της IBTTA (Μεγάλη Βρετανία, 21.06.2010) Το πρόγραμμα (κατασκευής και βελτίωσης)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Α Ι Τ Η Μ Α Η Μ Ο Υ Σ Ω Τ Η Ρ Α Σ

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Α Ι Τ Η Μ Α Η Μ Ο Υ Σ Ω Τ Η Ρ Α Σ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ PLANNING TRANSPORT AND ENVIRONMENTAL CONSULTANTS ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Α Ι Τ Η Μ Α Η Μ Ο Υ Σ Ω Τ Η Ρ Α Σ Γ2 Ζ1 Ζ1 Γ2 ΣΩΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική,

Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική, Σχεδιασμός περιοχών κατοικίας* Βάση της διάλεξης είναι η ερευνητική εργασία με τίτλο «Οικολογικές γειτονιές σε χώρες της Ευρώπης» των Κατεργιανάκη Ευγενία, Μουσταφατζή Βασιλική, Τζιραλή Αννα-Μαρία με Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ Γ : & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ Γ : & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Γ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ & ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ Το Στρατηγικό Οδικό Δίκτυο απαρτίζεται από: Τον Εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ 5 ο Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Η δήλωση αυτή γίνεται δυνάµει των προνοιών της εγκυκλίου του Υπουργού Εσωτερικών µε αρ. 1/2008, ηµεροµηνίας 10 Ιανουαρίου 2008. 1. Γενικά στοιχεία αίτησης: Το έντυπο αυτοελέγχου κατατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Σπάρτης»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Σπάρτης» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Σπάρτης» ΒΕΡΟΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, MSc ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε. Ν.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σπάρτη 25.09.2016 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 280 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ

Αριθμός 280 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Ε.Ε. Παρ. III(I) 1784 Κ.Δ.Π. 280/98 Αρ. 3280, 20.11.98 Αριθμός 280 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ 90 του 1972 56 του 1982 7 του 1990 28 του 1991 91(1) του 1992 55(1) του 1993 72(1) του 1998. Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Περιεχόμενο, δομή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθμού. ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΜΑ: Περιεχόμενο, δομή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθμού. ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: της 25-4-89 Τροποποίηση του από 24.4.1985 Π. /τος «Τρόπος καθορισµού ορίων οικισµών της χώρας µέχρι 2.000 κατοίκους κατηγορίες αυτών και καθορισµός όρων και περιορισµών δόµησης τους»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος...2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος...2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος......2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αρ. Πρωτ.. ΠΡΟΣ : τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΝΤΑΥΘΑ ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη απόφασης γνωμοδότηση σε σχέση με το

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Εφαρμογής Πολεοδομικού Δικαίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Κων/νος Καρατσώλης

Ζητήματα Εφαρμογής Πολεοδομικού Δικαίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Κων/νος Καρατσώλης Ζητήματα Εφαρμογής Πολεοδομικού Δικαίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Κων/νος Καρατσώλης οι σχετικές προσπάθειες για ισορροπίες.. ( περιβάλλον δόμηση κανόνες - διοικητική ανταπόκριση και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ( Νόµοι 90 του 1972, 56 του 1982, 7 του 1990, 28 του 1991, 91 (Ι) του 1992, 55 (Ι) του 1993, 72 (Ι) του 1998, 59 (Ι) του 1999, 142 (Ι) του 1999, 24 (Ι) του 2002

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις WWF Ελλάς επί του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το Δίκτυο Natura 2000 για την προγραμματική περίοδο

Παρατηρήσεις WWF Ελλάς επί του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το Δίκτυο Natura 2000 για την προγραμματική περίοδο Αρ. Πρωτ. 186/2014 Παρατηρήσεις WWF Ελλάς επί του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το Δίκτυο Natura 2000 για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 Αύγουστος 2014 Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413

ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Διεύθυνση:Χατζηδάκη 41 & Δήμητρος ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πληρ.: κ. Π. Λινάρδος Τηλ.: 210 5537 309 Fax: 210 5537 279 Email: Ελευσίνα. 08 / 09 /2011 Αρ. Πρωτ. 21413

Διαβάστε περισσότερα

Οριοθέτηση αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας

Οριοθέτηση αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Βέροια, 15/7/2016 Αρ. Πρωτ. ΔΥ Διεύθυνση : Βικέλα 4 Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Τ.Κ. : 591 32 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔ 06-//1987 (ΠΔ ΦΕΚ Δ ): Χρήσεις γης.κατηγορίες-περιεχόμενο (72319) Κατά εξουσιοδότηση Εκδοθέντα και Εφαρμοστικά Νομοθετήματα 9

ΠΔ 06-//1987 (ΠΔ ΦΕΚ Δ ): Χρήσεις γης.κατηγορίες-περιεχόμενο (72319) Κατά εξουσιοδότηση Εκδοθέντα και Εφαρμοστικά Νομοθετήματα 9 ΠΔ 06-//1987 (ΠΔ ΦΕΚ Δ 166 1987): Χρήσεις γης.κατηγορίες-περιεχόμενο (72319) Αρθρο 0 Κατά εξουσιοδότηση Εκδοθέντα και Εφαρμοστικά Νομοθετήματα 9 Π.Δ. 23.2/6.3.1987 "Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γενικά Στοιχεία. Β. Παράρτηµα (παρακαλούµε επισυνάψτε)

Α. Γενικά Στοιχεία. Β. Παράρτηµα (παρακαλούµε επισυνάψτε) Α. Γενικά Στοιχεία 1. Περιφέρεια: Θεσσαλίας Νοµαρχία: Τρικάλων ΟΤΑ: ήµος Τρικκαίων 2. Τίτλος έργου: Υποστήριξη του ήµου Τρικκαίων στην προσυµβατική διαδικασία επιλογής Σ ΙΤ για την ανέγερση και εκµετάλλευση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 317 Κ.Α.Π. 57/2001 Αρ. 3471, Αιρ^θμός 57 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 317 Κ.Α.Π. 57/2001 Αρ. 3471, Αιρ^θμός 57 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 317 Κ.Α.Π. 57/2001 Αρ. 3471, 9.2.2001 Αιρ^θμός 57 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 5 και 17 Ο Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΥΜ III: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ (Οµάδα Εργασίας: Π. Ζέϊκου, Κ. Νάνου, Ν. Παπαµίχος, Χ. Χριστοδούλου)

ΦΟΡΟΥΜ III: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ (Οµάδα Εργασίας: Π. Ζέϊκου, Κ. Νάνου, Ν. Παπαµίχος, Χ. Χριστοδούλου) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης Υλοποίηση Σχεδίου ράσης Φόρουµ Κοινωνικού ιαλόγου ΦΟΡΟΥΜ III: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ SWOT ANALYSIS ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ SWOT ANALYSIS ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Μεταπτυχιακή κατεύθυνση: Πολεοδοµία-Χωροταξία «Προσεγγίσεις του εφαρµοσµένου αστικού σχεδιασµού στην Ελλάδα» Υπεύθυνοι µαθήµατος: Κ. Σερράος, Ε. Κλαµπατσέα

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ KYMHΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ KYMHΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΟΣ KYMHΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ E-MAIL Τα ανωτέρω στοιχεία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7- ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΚΜ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 61-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 53 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ

Αριθμός 53 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 102 Κ.Δ.Π. 53/96 Αρ. 3043,1.3.96 Αριθμός 53 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 5 και 17 90τουΐ972 Q Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ URBAN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ URBAN - ΕΛΛΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ URBAN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ URBAN - ΕΛΛΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Δημοτικό αναψυκτήριο και βελτίωση εξοπλισμού στα αποδυτήρια του θεάτρου ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ: 44.020,54 ευρώ ( 15.000.000 δρχ. ) ΤΕΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ: 27.684,62

Διαβάστε περισσότερα