Λίγα λόγια για τα Τζάκια. Τα τζάκια χωρίζονται σε χτιστά, προκατασκευασμένα και ενεργειακά.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λίγα λόγια για τα Τζάκια. Τα τζάκια χωρίζονται σε χτιστά, προκατασκευασμένα και ενεργειακά."

Transcript

1 Λίγα λόγια για τα Τζάκια Τα τζάκια χωρίζονται σε χτιστά, προκατασκευασμένα και ενεργειακά. Χτιστά τζάκια είναι αυτά που χτίζονται επιτόπου στο χώρο που θα τοποθετηθούν Τα πλεονεκτήματα του είναι πως δεν έχουμε περιορισμούς ως προς το μέγεθος και το σχήμα, κάνοντας έτσι ότι θέλουμε και πραγματοποιώντας ακόμα και τα πιο δύσκολα σχέδια. Το κόστος κατασκευής για το τζάκι δεν έχει περιορισμούς και μπορεί να έχει διάφορες τιμές από τεχνίτη σε τεχνίτη. Τα μειονεκτήματα του είναι πως εξαρτάτε πολύ από τον τεχνίτη ο σωστός ελκυσμός του τζακιού και είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Επίσης είναι αυξημένη η κατανάλωση του χωρίς να έχει την ανάλογη απόδοση,η οποία κυμαίνεται στο 8% - 10%. Προκατασκευασμένα τζάκια είναι όπως το μαρτυράει και ονομασία τους αυτά τα οποία είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχα υλικά και αποτελούνται από κομμάτια τα οποία μοντάρονται μεταξύ τους στο χώρο που θα τοποθετηθεί το τζάκι. Τα είδη των προκατασκευασμένων αποτελούνται είτε από μαντέμι είτε από πυρότουβλα. Τα πλεονεκτήματα τους είναι πως τοποθετούνται πολύ γρήγορα αφού κερδίζουμε χρόνο στο μοντάρισμά τους. Έχουν πολύ καλό ελκυσμό και απόδοση που φτάνει από 10% - 15%. Τοποθετώντας πόρτα με κρύσταλλο και θαλάμους σε συνδυασμό με Βεντιλατέρ μπορούμε να φτάσουμε και απόδοση 15% - 45%. Τα μειονεκτήματά τους είναι πως έχουμε κάποιους περιορισμούς ως προς το μέγεθος της εστίας και το σχέδιο, αλλά η σύγχρονη τέχνη του τζακιού και η αυξανόμενη ζήτηση του έχει δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη γκάμα σε σχέδια και μεγέθη που μπορεί να ικανοποιήσει τα περισσότερα γούστα. Ενεργειακά τζάκια λέγονται αυτά τα οποία έχουν μικρή κατανάλωση και μεγάλη απόδοση, Ενεργειακά μπορούν να γίνουν τα τζάκια τα οποία είναι κατασκευασμένα από μαντέμι ή ατσάλι. Στα μαντεμένια τζάκια τοποθετείτε ένας συλλέκτης στην έξοδο του καπνοδόχου του τζακιού, με το τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε τα ζεστά καυσαέρια που περνάνε από την καπνοδόχο ζεσταίνοντας το θάλαμο, στον οποίο αν τοποθετήσουμε και ένα μοτέρ συνδεδεμένο με σπιράλ σωλήνα, θα έχουμε ζεστό αέρα που μπορούμε με περσίδες να τον διανέμουμε στο χώρο. Τα πλεονεκτήματα του ενεργειακού τζακιού είναι πάρα πολλά τόσο σε απόδοση εστίας 65-85% όσο και σε κατανάλωση εστίας 3-6 kgr/h ξερό ξύλο.

2 Στα ατσάλινα τζάκια έχουμε πολύ καλό ελκυσμό και στιβαρή κατασκευή, με μαντεμένιες πλάκες στο χώρο καύσης ή πλάκες βερμικουλίτη που είναι βιδωτές ή φορητές και χωρίς την πιθανότητα να έχουμε ρωγμές ή σπασίματα της εστίας, και αναθυμιάσεις στο χώρο της επένδυσης, σε αντίθεση με τα μαντεμένια τα οποία αν παρουσιαστεί τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να χαλάσουμε μέρος ή όλη την επένδυση για να αντικαταστήσουμε το σπασμένο τμήμα. Τα ατσάλινα τζάκια επειδή είναι μονοκόμματα είναι πιο δύσκολα στην μεταφορά τους σε σχέση με τα μαντεμένια. Και το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο αλλά το όφελος και η απόσβεση της αγοράς μεγαλύτερο. Το τζάκι σήμερα. Το σύγχρονο τζάκι μπορεί να είναι πλέον "εγκατάσταση " τοπικής ή κεντρικής θέρμανσης με στερεά καύσιμα (καυσόξυλα), με φυσικό αέριο ή υγραέριο και με ηλεκτρική ενέργεια, ένα σύστημα ακτινοβολίας θερμότητας, αλλά και μεταφοράς θερμότητας με αέρα ή και νερό. Επιπλέον, το τζάκι πέρα από πηγή ενέργειας για θέρμανση μέχρι και μιας ολόκληρης κατοικίας, μπορεί να θεωρηθεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,κι ένα αποτελεσματικό μέσον για εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι φέρνει μέσα στην κατοικία ένα "ζωντανό" στοιχείο, τις φλόγες της φωτιάς μέσα στην εστία, αναδεικνύοντας αυτό το μοναδικό σκηνικό ως την εναλλακτική πρόταση στις οθόνες των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις στιγμές χαλάρωσης και περισυλλογής των κατοίκων των μεγαλουπόλεων, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι τους Τις τελευταίες δεκαετίες, η καύση του ξύλου, 'όταν γίνεται ανεξέλεγκτα, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί μια ακόμη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας και υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο,σε πολλές χώρες στα μέτρα που περιλαμβάνουν οι διάφορες αρχές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, περιλαμβάνουν και την απαγόρευση της καύσης ξυλώδους βιομάζας σε ανοιχτές εστίες και εγκαταστάσεις παλιάς τεχνολογίας. Σήμερα ένα σύγχρονο σύστημα θέρμανσης με καύση ξύλων είναι κάτι πολύ περισσότερο από design, ωραία και ζεστή ατμόσφαιρα, θέαση της φωτιάς, Είναι κι ένας τέλειος και ολοκληρωμένος μηχανισμός καύσης του ξύλου που ενσωματώνει πολύ τεχνολογία και τεχνογνωσία.

3 Οικολογία και Τζάκι Το κτιστό τζάκι με τη συμβατική ανοιχτή εστία, γνωστό από το πρόσφατο και το μακρινό παρελθόν, διαρκώς υποχωρεί μπροστά στη δυναμική που παρουσιάζουν τα σύγχρονα τζάκια κλειστής εστίας, τα οποία ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία. Κι αυτό, γιατί η συμβατική ανοιχτή εστία δεν μπορεί, τόσο από οικονομική όσο και από τεχνική άποψη, να θερμάνει αποτελεσματικά το χώρο. H θερμότητα που παράγεται από την καύση των ξύλων σε μια ανοιχτή εστία, διαδίδεται στον περιβάλλοντα χώρο με ακτινοβολία κυρίως από αντανάκλαση στη βάση και τα τοιχώματα της εστίας, με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται μόνο όσοι βρίσκονται κοντά στην φωτιά. Από μετρήσεις έχει προκύψει ότι ο βαθμός απόδοσης μιας ανοιχτής εστίας είναι πολύ χαμηλός, της τάξης του 10-15% και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 20%, ενώ ο αντίστοιχος βαθμός απόδοσης μιας κλειστής εστίας τζακιού, κυμαίνεται από 65-75%. Μετά την πρώτη ενεργειακή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε ο προβληματισμός και η αναζήτηση λύσεων για μεγαλύτερη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων και το ξύλο, ώστε να επιτευχθεί η απεξάρτηση του ανθρώπου από το πετρέλαιο και τα παράγωγα του. Η επιδίωξη αύξησης του βαθμού απόδοσης της καύσης των ξύλων είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχτεί το θέμα της πολύ χαμηλής θερμικής απόδοσης της ανοιχτής εστίας και να υπάρξει μια γενικότερη στροφή προς τις κλειστές εστίες τζακιού. Η αγορά σήμερα προσφέρει μια τεράστια γκάμα ενεργειακών εστιών κάθε τύπου, και ανεξάντλητες προτάσεις διακόσμησης της περιβάλλουσας κατασκευής του τζακιού, ώστε να είναι η δυνατή η κάλυψη όλων των απαιτήσεων των καταναλωτών. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ νερού Τα τζάκια καλοριφέρ έχουν ως βασική λειτουργία, τη διοχέτευση της ενέργειας που παράγεται από την καύση της καύσιμης ύλης, στο νερό. Το νερό μεταφέρεται με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή σε σώματα καλοριφέρ, παρέχοντας ταυτόχρονα ζεστό νερό χρήσης. Έχουν άριστη θερμαντική απόδοση και είναι μελετημένες για την καύση του ξύλου με τρόπο οικολογικό και οικονομικό.

4 Η λειτουργία είναι ανάλογη με εκείνη του κανονικού τζακιού, όσον αφορά στο άναμμα, τη χρήση και τη συντήρηση. Το ζεστό νερό αποστέλλεται με τη βοήθεια αντλιών στην εγκατάσταση θέρμανσης και προσφέρει ομοιόμορφη διανομή της θερμότητας στους διάφορους χώρους της κατοικίας. Τα τζάκια καλοριφέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοναδικές πηγές θέρμανσης σε χώρους μεγαλύτερους και από 200μ2. Η λειτουργία τους μπορεί να είναι είτε αυτόνομη είτε συμπληρωματική με κεντρική θέρμανση, σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου. Ενεργειακά αερόθερμα τζάκια Είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Μονού τοιχώματος. Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι. Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά, με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου μέχρι m². 1. Κύρια είσοδος και ρυθμιστής εισαγωγής αέρα καύσης (για τον έλεγχο της κατανάλωσης ξύλων) 2. Air wash (εισαγωγή αέρα για την μείωση λερώματος του τζαμιού) 3. Εξαγωγή καπναερίων 4. Είσοδος φρέσκου αέρα για θέρμανση 5. Φρέσκος αέρας για θέρμανση μεταξύ συσκευής και περιβλήματος. 6. Κίνηση του αέρα καθώς θερμαίνεται 7. Έξοδος θερμού αέρα από περσίδες στον χώρο.

5 Τριπλού τοιχώματος. Τα Δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο. Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύονται στον χώρο. Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι m 2. Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων. Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΥΣΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ Η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό! Συνιστάται να μην επενδύσετε το τζάκι σας πριν βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν καλώς. Λειτουργήστε λοιπόν το τζάκι σας 1-2 μέρες ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες και μετά προχωρήστε στην κατασκευή της επένδυσης. Εγκατάσταση: Κατά τη μεταφορά απαγορεύεται να αναποδογυρίζετε ή να μεταφέρετε το τζάκι σε οριζόντια θέση. Ο σχεδιασμός του τζακιού είναι τέτοιος ώστε να επιτρέπεται η τοποθέτησή του σε τοίχο ή γωνία. Τα ενεργειακά τζάκια δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή ικανότητες για τη χρήση τους. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εγγυώνται τη μέγιστη ασφάλεια και τη μέγιστη άνεση για το χρήστη. Είναι όμως παρ' όλα αυτά, να τηρούνται απλοί κανόνες ώστε να έχετε τη μέγιστη απόδοση και ασφάλεια από το τζάκι σας.

6 Πρώτα απ' όλα είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι το τζάκι δεν είναι αποτεφρωτήρας και δεν μπορεί να κάψει οτιδήποτε. Αντιθέτως είναι μία γεννήτρια θερμότητας σχεδιασμένη να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμογόνο ιδιότητα του ξύλου σε πλήρη ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον, στους γείτονες και στην πολυκατοικία καθώς και Νόμους Εθνικούς και Κοινοτικούς. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψη ο κίνδυνος από επαφή με το τζάμι και τα κάρβουνα. Τις πρώτες ημέρες (8 ημέρες λειτουργίας) θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το τζάκι σας φειδωλά με μικρά φορτία ξύλου ώστε να δώσετε το χρόνο στα διάφορα υλικά του τζακιού σας αλλά και της εγκατάστασης και επένδυσης να πάρουν τις θέσεις τους και να αφυγρανθούν σιγά-σιγά χωρίς μεγάλα θερμικά σοκ. Μετά από αυτή την περίοδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά το τζάκι σας. Η Τεχνική εταιρία ΖΕΥΞΗ γνωρίζοντάς όλη τη γκάμα των σχετικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι σε θέση να συνεργαστεί μαζί σας για να κατασκευάσει για εσάς τον ιδανικότερο τύπο τζακιού που ταιριάζει τον χώρο σας.