Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων"

Transcript

1 Καθηγητής: Α.Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων 4G ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Μπραζιώτης Κωνσταντίνος Α.Μ.:.: Μ 20/07 Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2008

2 Professor: A.A. Economides University of Macedonia Master Information Systems Networking Technologies 4G WIRELESS NETWORKS Braziotis Konstantinos Student ID: M 20/07 mis0720@uom.gr Thessalonica, January 2008

3 Περιεχόμενα Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Χαρακτηριστικά Ορισμός Στόχοι Σημαντικής σημασίας ζητήματα Νέες προκλήσεις Τα κίνητρα που οδήγησαν στην έρευνα των 4G Σύγκριση βασικών χαρακτηριστικών 4G και 3G

4 Περιεχόμενα Τι χρειάζεται για τη δημιουργία των 4G ασύρματων δικτύων του μέλλοντος Ταξινόμηση ολοκληρωμένων δικτύων Ολοκληρωμένα μοντέλα για διαφορετικά στρώματα Πρότυπα ολοκλήρωσης στρώματος δικτύου Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Πιθανές αρχιτεκτονικές των 4G Radio Access Network planning aspects for 4G networks Έρευνα της In-Stat

5 Contents The evolution of wireless networks Features of 4G Wireless Systems Definition Object Higher Layer Issues in 4G New challenges in 4G Motivation for 4G wireless networks research Comparing Key Parameters of 3G with 4G

6 Contents What is needed to Build 4G Networks of Future Integrated networks taxonomy Integration models for different Layers Network layer integration modes LCE-CL testbed architectures A solid solution for integration of 4G Possible architectures Radio Access Network planning aspects for 4G networks In-Stat Research

7 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Πρώτη γενιά: Tα συστήματα αυτής της γενιάς ήταν αναλογικά συστήματα όπου η φωνή θεωρούνταν η κύρια κυκλοφορία. Αυτά τα συστήματα συχνά μπορούσαν να τα αφουγκραστούν τρίτοι.τέτοια είναι: NMT AMPS Hicap CDPD Mobitex DataTac

8 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Δεύτερη γενιά: Τα πρότυπα που ανήκουν σε αυτή την γενιά είναι εμπορικής χρήσης και ψηφιακής μορφής. Τέτοια είναι: GSM Iden D-AMPS IS-95 PDC CSD PHS GPRS HSCSD WiDEN

9 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Τρίτη γενιά: Τα 3G πρότυπα άρχισαν να αναπτύσσονται λόγω της μεγάλης ζήτησης και του ρυθμού που αξίωνε μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Τα 3G πρότυπα είναι ένας γραμμικός εμπλουτισμός των 2G.

10 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Τα πρότυπα της τρίτης γενιάς βασίζονται σε δύο παράλληλες θεμελιωμένες υποδομές: Μια αποτελείται από ένα κύκλωμα διακοπτόμενων κόμβων(circuit switched nodes). Η άλλη αποτελείται από πακέτα προσανατολισμένων κόμβων(packet oriented nodes).

11 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Χαρακτηριστικά πρότυπα τρίτης γενιάς είναι: CDMA 2000 W-CDMA ή UMTS(3GSM) FOMA 1xEV-DO/IS-856 TD-SCDMA GAN/UMA

12 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Τέταρτη γενιά: Η υποδομή και τα τερματικά των 4G προτύπων θα έχουν όλα τα κριτήρια που έχουν εφαρμοστεί από τα 2G μέχρι τα 4G. Η υποδομή τους θα είναι βασισμένη στα πακέτα, όλα τα IP.

13 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων Οι τεχνολογίες που θεωρούνται ως προ-4g, χρησιμοποιούνται στα παρακάτω πρότυπα: WiMax WiBro 3GPP(Long Term Evolution) 3GPP2(Ultra Mobile Broadband) (Allen H. Kupetz & K. Terrell Brown, 2004)

14 Η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων

15 Χαρακτηριστικά των 4G ασύρματων συστημάτων Υποστήριξη αλληλεπιδρώντων πολυμέσων, φωνής, βίντεο, ασύρματου διαδικτύου και άλλων ευρείας ζώνης υπηρεσιών. Μεγάλη ταχύτητα, μεγάλη χωρητικότητα και χαμηλό κόστος ανά bit. Παγκόσμια κινητικότητα, φορητότητα υπηρεσιών, αυξομειώσιμο κινητό δίκτυο.

16 Χαρακτηριστικά των 4G ασύρματων συστημάτων Ποικιλία υπηρεσιών βασισμένη στην αξίωση της Ποιότητας των Υπηρεσιών(Quality of Service). Καλύτερες τεχνικές ελέγχου και προγραμματισμού της διαθεσιμότητας του δρομολογητή ή της γραμμής. Ad hop δίκτυα και multi-hop δίκτυα.

17 Ορισμός 4G ασύρματων συστημάτων Τα 4G ασύρματα συστήματα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του επόμενου βήματος στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες. Τα 4G συστήματα θα είναι ικανά να παρέχουν μια περιεκτική IP λύση όπου η φωνή, τα δεδομένα και η συνεχής ροή πολυμέσων θα παρέχονται στους χρήστες οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε και μάλιστα σε μεγαλύτερη περιοχή ρυθμών δεδομένων από προηγούμενες γενιές. Τα 4G συστήματαθαείναιπλήρωςip-βασισμένα σε ενοποιημένα συστήματα και θα μπορούν να παρέχουν 100 Mbit/s και 1 Gbit/s ταχύτητες τόσο σε εσωτερικό όσο και σε υπαίθριο χώρο με επιπλέον ποιότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

18 Στόχοι των 4G ασύρματων συστημάτων Φασματικά αποδοτικά συστήματα (σε bits/s/hz και bits/s/hz/site). Μεγάλη δικτυακή χωρητικότητα, περισσότεροι ταυτόχρονοι χρήστες ανά κελί. Μια περιοχή δεδομένων των 100 Mbit/s ενώ ο πελάτης κινείται σε μεγάλες ταχύτητες όσον αφορά το σταθμό και 1 Gbits/s ενώ ο πελάτης και ο σταθμός είναι σε σχετικά σταθερή θέση όπως αναφέρεται από το ITU-R.

19 Στόχοι των 4G ασύρματων συστημάτων Περιοχή ρυθμού δεδομένων τουλάχιστον 100 Mbit/s ανάμεσα σε οποιαδήποτε δυο σημεία στο κόσμο. Ομαλή μεταπομπή διαμέσου ετερογενούς δικτύου. Συνδετικότητα χωρίς ένωση και παγκόσμια περιπλάνηση διαμέσου πολλαπλού δικτύου. Μεγάλη ποιότητα υπηρεσιών για τις επόμενες γενιές υποβοήθησης των πολυμέσων (πραγματικός χρόνος ακοής, μεγάλης ταχύτητας δεδομένων, κινητή τηλεόραση). Διαλειτουργικότητα με υπάρχοντα ασύρματα πρότυπα. Ένα πλήρως IP, πακέτο διακοπτόμενου δικτύου.

20 Σημαντικής σημασίας ζητήματα όσον αφορά τα 4G ασύρματα δίκτυα Τα 4G θα είναι ένα δίκτυο βασισμένο σε πακέτα. Αφού θα μεταφέρει φωνή και επιπρόσθετα θα ρυθμίζει την διαδικτυακή κίνηση θα πρέπει να παρέχει διαφορετικό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών. Η διαχείριση της κινητικότητας, ο έλεγχος συμφόρησης και οι εγγυητές της ποιότητας υπηρεσιών αποτελούν σημαντικά θέματα στα 4G ασύρματα δίκτυα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. (Fundamental Changes Required in Modulation and Signal Processing for 4G, July 2001).

21 Διαχείριση κινητικότητας Η διαχείριση της κινητικότητας περιλαμβάνει καταχώρηση τοποθεσίας, σελιδοποίηση και παράδοση. Το κινητό τερματικό θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες σε κάθε δυνατό μέρος. Η παγκόσμια περιπλάνηση μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια των multi-hop δικτύων στα οποία περιλαμβάνονται τα WLANs ήηδορυφορικήκάλυψη απομακρυσμένων περιοχών.

22 Έλεγχος συμφόρησης Ο έλεγχος συμφόρησης θα είναι σημαντικό ζήτημα στην απόδοση των 4G ασύρματων δικτύων. Δυο βασικές προσεγγίσεις μπορούν να ληφθούν έναντι του ελέγχου συμφόρησης: Αποφυγή ή αποτροπή της συμφόρησης. Ανίχνευση και ανάκτηση μετά την συμφόρηση.

23 Έλεγχος συμφόρησης Αποφυγή ή αποτροπή της συμφόρησης. Απαιτεί από το δίκτυο κατάλληλα να εκτελέσει έναν έλεγχο εισόδου και προγραμματισμένες τεχνικές. Ανίχνευση και ανάκτηση μετά την συμφόρηση. Απαιτεί από το δίκτυο έλεγχο ροής και διαχείριση της επανεξετασμένης κυκλοφορίας.

24 Ποιότητα υπηρεσιών Τα 4G ασύρματα δίκτυα αναμένεται να παρέχουν υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο. Οι υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο είδη: Εγγυημένες. Καλύτερες από την καλύτερη προσπάθεια.

25 Ποιότητα υπηρεσιών Εγγυημένες Προ-υπολογίσιμα όρια καθυστέρησης απαιτούνται για αυτές τις υπηρεσίες. Καλύτερες από την καλύτερη προσπάθεια Διακρίνονται με την σειρά τους σε: Προφητικές. Ελεγχόμενη καθυστέρηση. Ελεγχόμενη φόρτωση.

26 Ποιότητα υπηρεσιών Προφητικές Οι υπηρεσίες χρειάζονται ανώτερα όρια στην από άκρη σε άκρη καθυστέρηση. Ελεγχόμενη καθυστέρηση Οι υπηρεσίες μπορεί να επιτρέπουν δυναμική μεταβλητή καθυστέρηση. Ελεγχόμενη φόρτωση Οι υπηρεσίες χρειάζονται πόρους (εύρος ζώνης και επεξεργασία πακέτων). Εγγυημένες και ελεγχόμενης φόρτωσης υπηρεσίες προτάθηκαν να εμφανιστούν στα 4G ασύρματα δίκτυα.

27 Νέες προκλήσεις στα 4G G wireless δίκτυα Πολλαπλή πρόσβαση διασύνδεσης, συγχρονισμός και ανάκτηση. Επαναχρησιμοποίηση υψηλών συχνοτήτων οδηγεί σε μικρότερα κελιά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παρέμβαση ενδιάμεσων κελιών ή να προκαλέσουν μεγάλους θορύβους λόγω των μειωμένων επιπέδων ισχύος.

28 Νέες προκλήσεις στα 4G G wireless δίκτυα Η μετατροπή του ψηφιακού σε αναλογικό σήμα σε υψηλούς ρυθμούς δεδομένων, έξυπνες κεραίες και πολύπλοκες τεχνικές ελέγχου καθώς και δυναμική περιπλάνηση. Διασύνδεση με ad hoc δίκτυα πρέπει να εκλείψει, μιας και τα 4G ασύρματα δίκτυα αναμένεται να αλληλεπιδρούν με άλλα δίκτυα όπως το Bluetooth, το hiperlan, και το IEEE802.11b.

29 Νέες προκλήσεις στα 4G G wireless δίκτυα Φωνή πάνω σε multi-hop δίκτυα, μιας και η φωνή αξιώνει μια αυστηρή καθυστέρηση. Ασφάλεια. Ένα νέο IP πρωτόκολλο πιθανώς να χρειάζεται λόγω των συνεχών μεταβολών της ποιότητας υπηρεσιών, επίσης το δίκτυο πρέπει να κάνει περισσότερα από την καλύτερη προσπάθεια.

30 Νέες προκλήσεις στα 4G G wireless δίκτυα Τα δικτυακά πρωτόκολλα θα πρέπει να προσαρμόζονται δυναμικά στις αλλαγές της κατάστασης των καναλιών. Περιπλάνηση και μεταφορά υπηρεσιών με συνδετικότητα χωρίς ένωση.

31 Τα κίνητρα που οδήγησαν στην έρευνα των 4G ασύρματων συστημάτων Η απόδοση των 3G συστημάτων δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μελλοντικών εφαρμογών όπως των πολυμέσων, του βίντεο πλήρης κίνησης και της ασύρματης τηλεσύσκεψης. Χρειάζεται μια τεχνολογία δικτύου που να επεκτείνει την 3G χωρητικότητα με μια νέα τάξη μεγέθους.

32 Τα κίνητρα που οδήγησαν στην έρευνα των 4G ασύρματων συστημάτων Χρειάζεται μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων. Υπάρχουν πολλαπλά πρότυπα για τα 3G συστήματα, πράγμα που δυσκολεύει την περιπλάνηση και τη διαλειτουργικότητα στα δίκτυα. Χρειάζεται παγκόσμια κινητικότητα και μεταφερσιμότητα υπηρεσιών.

33 Τα κίνητρα που οδήγησαν στην έρευνα των 4G ασύρματων συστημάτων Τα 3G συστήματα βασίζονται κυρίως σε μια ευρείας έκτασης αρχή. Χρειάζεται η δημιουργία υβριδικών δικτύων που χρησιμοποιούν τόσο την ασύρματη LAN αρχή όσο και κελιού ή σταθμού βάσης ευρείας έκτασης δικτυακό σχεδιασμό.

34 Τα κίνητρα που οδήγησαν στην έρευνα των 4G ασύρματων συστημάτων Οι ερευνητές δημιούργησαν φασματικά αποδοτική διαμόρφωση σχημάτων που δεν μπορούν να μετασκευαστούν σε 3G υποδομές. Χρειάζεται ψηφιακό πακέτο δικτύου που χρησιμοποιεί τα IP στην πλήρη μορφή με συκγεκλιμένη φωνή και δυνατότητα δεδομένων. (Suk Yu Hui,Hau Yeung,December 2003)

35 Σύγκριση βασικών χαρακτηριστικών 3G και 4G 3G (including 2.5G, sub3g) 4G Major Requirement Driving Architecture Predominantly voice driven - data was always add on Converged data and voice over IP Network Architecture Wide area cell-based Hybrid - Integration of Wireless LAN (WiFi, Bluetooth) and wide area Speeds 384 Kbps to 2 Mbps 20 to 100 Mbps in mobile mode Frequency Band Dependent on country or continent ( MHz) Higher frequency bands (2-8 GHz) Bandwidth 5-20 MHz 100 MHz (or more) Switching Design Basis Circuit and Packet All digital with packetized voice Access Technologies W-CDMA, 1xRTT, Edge OFDM and MC-CDMA (Multi Carrier CDMA) Forward Error Correction Convolutional rate 1/2, 1/3 Concatenated coding scheme Component Design Optimized antenna design, multi-band adapters Smarter Antennas, software multiband and wideband radios IP A number of air link protocols, including IP 5.0 All IP (IP6.0)

36 Τι χρειάζεται για τη δημιουργία των 4G ασύρματων δικτύων του μέλλοντος Χαμηλή τιμή. Περισσότερος συντονισμός μεταξύ των ρυθμιστών φάσματος σε όλο τον κόσμο. Περισσότερη ακαδημαϊκή έρευνα. Τυποποίηση των ασύρματων δικτύων. Επιχειρησιακά μοντέλα βασιζόμενα όχι στη φωνή αλλά σε εφαρμογές δεδομένων. Ολοκλήρωσηστιςδιαφορετικέςτοπολογίεςδικτύων. Μη διασπαστική εφαρμογή. (4G - Beyond 2.5G and 3G Wireless Networks, 2007)

37 Ταξινόμηση ολοκληρωμένων δικτύων Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των 4G συστημάτων είναι η λειτουργικότητα πολλαπλών radio access technologies(rats). Σε αντίθεση με τα ομογενή περιβάλλοντα πολλές προσεγγίσεις μπορούν να ληφθούν βασιζόμενες στα επίπεδα ολοκλήρωσης διαφορετικών RATs.

38 Ολοκληρωμένα μοντέλα για διαφορετικά στρώματα Υπάρχουν πολλές αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούν διαφορετικά RATs τα βασικά μοντέλα φαίνονται παρακάτω: (G.Wu, P.Havinga and M.Mizuno, November 2001).

39 Υπόγεια δίκτυα(tunneled network) Τα υψηλότερα στρώματα έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές τεχνολογίες ανεξάρτητα. Το καλύτερο δίκτυο επιλέγεται, και το ολοκληρωμένο στρώμα διοχετεύει την κίνηση δια μέσου του Διαδικτύου και του επιλεγμένου RAT.

40 Υπόγεια δίκτυα(tunneled network) Καμιά τροποποίηση δεν απαιτείται στους υπάρχοντες δικτυακούς σωρούς. Η υπηρεσία λανθάνουσας κατάστασης αυξάνεται κυρίως λόγω της λειτουργίας αναπαραγωγής σε πανομοιότυπο και έλλειψης ολοκλήρωσης στα κατώτερα στρώματα.

41 Υβριδικά δίκτυα(hybrid networks) Ξεχωριστά RATs εκτελούν τα τρία κατώτερα επίπεδα (Φυσικό, σύνδεσης και δικτύου). Υπάρχει ένα υβριδικό βασικό τμήμα που αλληλεπιδρά μεταξύ του διαδικτύου και διαφορετικών ασύρματων δικτύων πρόσβασης.

42 Υβριδικά δίκτυα(hybrid networks) Κύριο μειονέκτημα του μοντέλου είναι ότι οι δικτυακές δραστηριότητες αντιγράφονται, παρόλα αυτά ο σωρός δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί. Η λανθάνουσα κατάσταση μειώνεται γιατί δεν υπάρχει τόσο πλεονασμός στη λειτουργικότητα όσο στα υπόγεια δίκτυα.

43 Ετερογενείς δίκτυα(heterogeneous networks) Ένα βασικό στρώμα αναλαμβάνει όλες τις δικτυακές δραστηριότητες και λειτουργεί σαν ένα μοναδικό δίκτυο με τα παραπάνω στρώματα. Διαφορετικά RATs εκτελούνται μόνο στο φυσικό και επίπεδο σύνδεσης. Κύριο εμπόδιο αυτού του μοντέλου είναι ότι διαφορετικά δίκτυα πρόσβασης, πρέπει να συγκριθούν, πράγμα που απαιτεί τεράστιες προσπάθειες τυποποίησης και διαχειριστικής αφοσίωσης.

44 Συμπεράσματα για τα παραπάνω μοντέλα Τα ετερογενή δίκτυα είναι μια υποσχόμενη λύση στα 4G συστήματα. Η ολοκλήρωση μπορεί να βασιστεί στα κινητά IP, σαν ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για διαχείριση θεμάτων κινητικότητας, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις για να μειώσουν την λανθάνουσα κατάσταση.

45 Συμπεράσματα για τα παραπάνω μοντέλα Η τροποποίηση των ισχύων πρωτοκόλλων δεν είναι τελείως φανταστική, μπορεί να ακολουθήσει ένα module-based σχέδιογιαναμειώσειτηνεπιρροήστον ισχύων σωρό.

46 Πρότυπα ολοκλήρωσης στρώματος δικτύου

47 Πρότυπα ολοκλήρωσης στρώματος δικτύου Η σύνδεση μέσω δικτύων μεταξύ ασύρματων τεχνολογιών εξετάστηκε από τη 3GPP TSG ομάδα εργασίας(3gpp TSG/WG,2003). Παρουσίασαν τέσσερα επίπεδα ολοκλήρωσης μεταξύ RATs. (Pablo Vidales, Glenford Mapp, Frank Stajano, Jon Crowcroft,2005). Τα κύρια σενάρια ολοκλήρωσης είναι: Ανοιχτή σύζευξη(open Coupling) Χαλαρή σύζευξη(loose Coupling) Σφιχτή σύζευξη(tight Coupling) Πλήρως ενσωματωμένη σύζευξη(fully Integrated Coupling)

48 Ανοιχτή σύζευξη(open Coupling) Δεν υπάρχει καμιά πραγματική προσπάθεια ολοκλήρωσης μεταξύ δύο ή περισσότερων τεχνολογιών πρόσβασης. Χωρισμένες υπό-διαδικασίες πραγματοποιούνται. Το σύστημα τιμολόγησης είναι κοινό μεταξύ των δικτύων. Αυτά τα πρότυπα δεν επιτρέπουν τις χωρίς ένωση παραδόσεις. Η σύνοδος τερματίζεται όταν μια αλλαγή στο χρησιμοποιούμενο RAT που χρησιμοποιείται εμφανίζεται.

49 Χαλαρή σύζευξη(loose Coupling) Είναι η χρησιμοποίηση από ένα γενικό RAT(π.χ.WLAN) ως ένα συμπληρωματικό δίκτυο πρόσβασης, στα 3G δίκτυα πρόσβασης. Χρησιμοποιεί μια κοινή βάση δεδομένων συνδρομητών χωρίς οποιοδήποτε επίπεδο χρηστών IU διεπαφής δηλαδή που αποφεύγει τους SGSN, GGSN κόμβους. Τα RATs ενσωματώνονται στο στρώμα δικτύων με την προσθήκη ειδικών τμημάτων σύνδεσης μέσω δικτύων σκοπού.

50 Σφιχτή σύζευξη(tight Coupling) Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του προτύπου είναι ότι τα γενικά δίκτυα πρόσβασης(π.χ.wlan) είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο(π.χ. GSM/GPRS) που μοιράζει τις IU διεπαφές. Το επίπεδο ολοκλήρωσης επιδρά στα τμήματα των πυρήνων, επιτρέποντας την ολοκλήρωση των περισσότερων λειτουργικών ικανοτήτων σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα.

51 Πλήρως ενσωματωμένη σύζευξη(fully Integrated Coupling) Έχει τα ίδια μειονεκτήματα με τη σφιχτή σύζευξη, αλλά η ολοκλήρωση πραγματοποιείται στα τμήματα πυρήνων και των δύο δικτύων.

52 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Η δοκιμή είναι λειτουργική από το Μάρτιο του 2003 και επιδεικνύει πώς βελτιστοποιούμε τις κάθετες παραδόσεις(r.chakravorty, P.Vidales, K.Subramanian, I.Pratt and J.Crowcoft,2004). Αποτελείται από μια αόριστα- συνδεδεμένη, κινητή IPv6 βασισμένη σε GPRS- WLAN-LAN. Η κυψελοειδής υποδομή δικτύων GPRS που χρησιμοποιείται είναι το Vodafone UK s GPRS Network. Τα WLAN σημεία πρόσβασης (APs) είναι τα IEEE

53 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL

54 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL ΗυποδομήGPRS περιλαμβάνει τους σταθμούς βάσεων(base Stations BSs) που συνδέονται με το SGSN-Serving GPRS Support Node(που εξυπηρετεί τον κόμβο υποστήριξης GPRS), που συνδέεται έπειτα με ένα GGSN-Gateway GPRS Support Node(κόμβος υποστήριξης GPRS διαφυγής).

55 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Ο SGSN και ο GGSN κόμβοι, συνδυάζονται σε μια μοναδική CGSN-Combined GPRS Support Node(συνδυασμένος κόμβος υποστήριξης GPRS). Το ιδεατό ιδιωτικό δίκτυο(virtual private network VPN) συνδέει το δίκτυο εργαστηρίων με το backbone της Vodafone μέσω μιας υπόγειας διόδου IPSec μέσω του δημόσιου Διαδικτύου.

56 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Ένας χωριστός κεντρικός υπολογιστής ακτίνας φροντίζει να επικυρώνει τους κινητούς χρήστες/τερματικά GPRS και να ορίζει επίσης τις IP διευθύνσεις. Για την πρόσβαση στα 4G δίκτυα, οι κινητοί κόμβοι(π.χ. τα laptop) συνδέονται με το τοπικό δίκτυο και ταυτόχρονα με το GPRS μέσω τηλεφώνου/pccard modem.

57 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Η εφαρμογή του κινητού κόμβου MIPv6 είναι βασισμένη σε αυτήν που αναπτύσσεται από το πρόγραμμα MediaPoli (MIPL. Mobile IP for Linux (MIPL)). Ένα ημιμόνιμο υποδίκτυο IPv6 από το BTExact's IPv6 δίκτυο μας συνδέει με το 6BONE. Χρησιμοποιώντας αυτό το διάστημα διευθύνσεων, είμαστεσεθέσηνα διαθέσουμε τις στατικές διευθύνσεις IPv6 σε όλους τους IPv6 κινητούς κόμβους

58 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Ένας δρομολογητής στο εργαστήριο ενεργεί μία από άκρη σε άκρη υπόγεια διαδρομή IPv6/IPv4 με το BTExact's IPv6 δίκτυο. Η δρομολόγηση στο εργαστήριο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε όλη η κυκλοφορία χρηστών GPRS/WLAN που πηγαίνει σε και από κινητούς πελάτες, να περνά μέσω του εσωτερικού δρομολογητή, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο να εκτελείται ο έλεγχος κυκλοφορίας.

59 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Με το SIT-Simple Internet Translation(απλή μετάφραση Διαδικτύου) στέλνουμε υπόγεια όλα τα IPv6 πακέτα ως IPv4 πακέτα, μεταξύ του κινητού κόμβου και μιας μηχανής που παρέχουν την IPv6 καθιστώντας την λειτουργία των δρομολογητών πρόσβασης εξ ονόματος του GPRS.

60 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Τέλος η δοκιμή ενσωματώνει διάφορα ανεξάρτητα δίκτυα IP, συμπεριλαμβανομένων: Τριών IEEE b υποδίκτυα. Το δίκτυο Vodafone s GSM/GPRS. Το δίκτυο τοπικής περιοχής (Local Area Network-LCE s).

61 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Το παρακάτω σχήμα επεξηγεί πώς μια συσκευή μπορεί να αλλάξει χωρίς ένωση, το σημείο πρόσβασής της μεταξύ δύο ράδιο τεχνολογιών πρόσβασης radio access technologies(δηλ. εκτελεί μια κάθετη παράδοση).

62 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Ο Home Agent του κινητού κόμβου παρέχει τη συνδετικότητα ενός IEEE b AP. δικτύων μέσω Τα ξένα δίκτυα (π.χ., IEEE b υποδίκτυα, το δίκτυο της Vodafone GSM/GPRS, DVB-T Link και Ethernet LAN) επιτρέπουν στον κινητό κόμβο να μένει συνδεμένος με τον Home Agent.

63 Αρχιτεκτονική δοκιμών LCE-CL CL Ο Home Agent εκπέμπει τις διαφημίσεις δρομολογητών Router Advertisements(RA) και που παρέχει μια δευτεροβάθμια ράδιο κάλυψη. Αυτή η πειραματική δοκιμή επιτρέπει στον κινητό κόμβο να εκτελέσει την χωρίς ένωση περιπλάνηση μεταξύ ετερογενών τεχνολογιών, και να διατηρεί την συνδετικότητα με τους αντίστοιχους κόμβους της.

64 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Σύστημα σε συσκευασία(system on Package-SOP) Αρχιτεκτονικές μεγάλης πυκνότητας σε πολλαπλά επίπεδα και σε διαφορετικές τεχνολογίες µε κάθετη ολοκλήρωση διασυνδέσεων και στοιχείων είναι βασική για τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός πετυχημένου RF συστήματος(δρ. Μάνος Μ.Τεντζέρης,2001).

65 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Διάγραμμα ασύρματου SOP front-end μεγάλης πυκνότητας και ολοκλήρωσης σε περιβάλλον συσκευασίας πολλαπλών επιπέδων(multilayer packaging).

66 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Το βασικό στοιχείο σε αυτή την αρχιτεκτονική είναι η βέλτιστη χρήση της κάθετης ολοκλήρωσης των διαφόρων στοιχείων. Η κάθετα τροφοδοτούμενη κεραία βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο της διάταξης ώστε να είναι σε επαφή µε τον αέρα και μπορεί να μπορεί να υλοποιηθεί ως επίπεδη µικροταινιακή κεραία(microstrip patch) ή ωςδίπολο.

67 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Το φίλτρο προεπιλογής έχει υλοποιηθεί σε ταινιογραµµή(stripline) και έχει παρασκευασθεί στο μεσαίο επίπεδο όπου υπάρχει πλήρης επικάλυψη από την κεραία. Η κάθετη τροφοδοσία της κεραίας που διέρχεται από το επίπεδο γης(ground plane) της μικροταινίας χρησιμεύει όχι µόνο ως σύνδεση µε τηνείσοδοτου φίλτρο, αλλά και ως σημαντικό κοµµάτι της προσαρμογής της κεραίας.

68 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Η έξοδος του φίλτρου συνδέεται κάθετα µε τουπόλοιποκοµµάτι του συστήματος που έχει υλοποιηθεί στο κατώτερο επίπεδο και αποτελείται από MMICs και ολοκληρωμένα παθητικά στοιχεία. Υπάρχουν δύο δημοφιλείς τρόποι σύνδεσης του MMIC στην πλακέτα: Bondwires flip-chip

69 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Η ύπαρξη επιπρόσθετων διηλεκτρικών επιπέδων καθιστά δυνατή την τρισδιάστατη υλοποίηση άλλων ολοκληρωμένων παθητικών στοιχείων όπως, διακριτών πηνίων, πυκνωτών και αντιστάσεων, καθώς και φίλτρων σε ενδιάμεσες συχνότητες (IF).

70 Μια συμπαγής λύση για την ολοκλήρωση συστημάτων 4G Η προσαρμογή εισόδου του ενισχυτή χαμηλού θορύβου και η προσαρμογή εισόδου και εξόδου ενός ενισχυτή ισχύος που υλοποιείται συνήθως µε διακριτά παθητικά στοιχεία μπορεί να αντικατασταθεί µε ολοκληρωμένα παθητικά στοιχεία.

71 Διασύνδεση ομοεπίπεδου κυματοδηγού(coplanar waveguide-cpw CPW) και μικροταινίας για μεγάλο εύρος ζώνης.

72 Διασύνδεση ομοεπίπεδου κυματοδηγού(coplanar waveguide-cpw CPW) και μικροταινίας για μεγάλο εύρος ζώνης.

73 Διασύνδεση ομοεπίπεδου κυματοδηγού(coplanar waveguide-cpw CPW) και μικροταινίας για μεγάλο εύρος ζώνης. Οι γραμμές CPW και στα δυο σχήματα παρασκευάζονται σε διηλεκτρικό υλικό µε απώλειες, όπως το FR4, το οποίο είναι ηλεκτρικά απομονωμένο έτσι ώστε να διευκολύνει την τοποθέτηση του MMIC µε τη χρήση τεχνολογίας flip-chip. Οι µικροταινιακές διασυνδέσεις που χρησιμοποιούν και τα δύο επίπεδα εδάφους για τις γραμμές CPW υλοποιούνται µε τη χρήση οπής διέλευσης(via hole).

74 Διαδικασία σχεδίασης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων 4G

75 Διαδικασία σχεδίασης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων 4G Η υλοποίηση ενός πλήρους συστήματος είναι ένας συνδυασμός ολοκληρωμένων παθητικών στοιχείων µε MMICs που αποτελούνται από ενεργά στοιχεία µε ή χωρίς κυκλώματα προσαρμογής υλοποιημένα στο chip.

76 Διαδικασία σχεδίασης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων 4G Μια προσεκτική σχεδίαση της τοποθέτησης των στοιχείων σε διαφορετικά επίπεδα είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό των στοιχείων που πρέπει να ολοκληρωθούν στο ίδιο chip(on chip) ή στο ίδιο επίπεδο (on board). Η τεχνολογία BGA (Ball-Grid-Array) έχει επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα για συνδέσεις RF συστημάτων µε τυπωμένα κυκλώματα για συχνότητες μέχρι 36 GHz ( Δρ. Μάνος Μ.Τεντζέρης,2001).

77 Πιθανές αρχιτεκτονικές των 4G Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η 4G τεχνολογία είναι το πώς θα έχει πρόσβασή σε κινητά και ασύρματα δίκτυα(upkar Varshney and Radhika Jain, June 2001). Πιθανές αρχιτεκτονικές των 4G είναι: Αρχιτεκτονική Multimode devices Αρχιτεκτονική Overlay network Αρχιτεκτονική Common access protocol

78 Αρχιτεκτονική Multimode devices Η αρχιτεκτονική αυτή χρησιμοποιεί ένα φυσικό τερματικό με πολλαπλή διασύνδεση για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες σε διαφορετικά ασύρματα δίκτυα. Πρώιμα παραδείγματα τέτοιας αρχιτεκτονικής είναι τα υπάρχοντα τα υπάρχοντα προηγμένα κινητά τηλεφωνικά συστήματα.

79 Αρχιτεκτονική Multimode devices

80 Αρχιτεκτονική Multimode devices Θα βελτιώσει την κλήση και θα επεκτείνει αποτελεσματικά την καλυπτόμενη περιοχή. Η συσκευή ή το δίκτυο του χρήστη μπορεί να ξεκινήσει μεταπομπή μεταξύ δικτύων.

81 Αρχιτεκτονική Multimode devices Η συσκευή από μόνη της συγχωνεύει την περισσότερη πολυπλοκότητα χωρίς να απαιτεί τροποποίηση του ασύρματου δικτύου. Κάθε δίκτυο μπορεί να αναπτύσσει μια βάση που θα κρατά τα ίχνη της τοποθεσίας του χρήστη, τις ικανότητες της συσκευής, την κατάσταση του δικτύουκαιτιςπροτιμήσειςτουχρήστη.

82 Αρχιτεκτονική Overlay network Στην αρχιτεκτονική αυτή, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε ένα overlay network το οποίο αποτελείται από διάφορα παγκόσμια σημεία πρόσβασης. Αυτά τα παγκόσμια σημεία πρόσβασης με την σειρά τους επιλέγουν ένα ασύρματο δίκτυο με βάση την διαθεσιμότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, και καθορισμένες επιλογές από τον ίδιο τον χρήστη.

83 Αρχιτεκτονική Overlay network

84 Αρχιτεκτονική Overlay network Εκτελεί την μεταπομπή καθώς ο χρήστης μετακινείται από ένα παγκόσμιο σημείο πρόσβασης σε ένα άλλο. Αποθηκεύει πληροφορίες για τον χρήστη, το δίκτυο και την συσκευή καθώς και τις ικανότητες και τις προτιμήσεις. Λόγω του ότι κρατά αρχείο με τις διάφορες πηγές ο χρήστης χρησιμοποιεί, η αρχιτεκτονική αυτή απαιτεί συνδρομή.

85 Αρχιτεκτονική Common access protocol Αυτό το πρωτόκολλο θα είναι ζωτικό αν τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν ένα ή δύο αναγνωρισμένα πρωτόκολλα πρόσβασης. Μια πιθανή λύση η οποία θα απαιτεί διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών δικτύων, πρέπει να χρησιμοποιεί ασύρματο ασύγχρονο μέσο μετάδοσης.

86 Αρχιτεκτονική Common access protocol Για να εφαρμοστεί ασύρματο ασύγχρονο μέσο μετάδοσης θα πρέπει κάθε ασύρματο δίκτυο να επιτρέπει την μετάδοση κελιών με επιπλέον headers ή κελιών που θα απαιτούν αλλαγές στα ασύρματα δίκτυα. Ένας, οι περισσότεροι τύποι δικτύων βασισμένων σε δορυφόρους μπορούν να χρησιμοποιούν ένα πρωτόκολλο ενώ ένα, οι περισσότερα επίγεια ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν κάποιο άλλο.

87 Αρχιτεκτονική Common access protocol

88 Radio Access Network planning aspects for 4G networks Αλλαγές στο 4G RAN (Andrey Krendzel, 2004). Το ακτινωτό κελί του βασικού σταθμού(base Station) αναμένεται να είναι μικρότερο. Το 4G RAN θα αποτελείται από περισσότερους βασικούς σταθμούς(base stations). Συχνότερες αλλαγές δικτύων(handover) θα επιβαρύνουν την σύνδεση ανάμεσα στο βασικό σταθμό(bs) και τον ελεγκτή του Radio Network(RNC).

89 Radio Access Network planning aspects for 4G networks

90 Radio Access Network planning aspects for 4G networks Προβλήματα σχεδιασμού του 4G RAN Η ποσοτική αποτίμηση του κόστους και της αξιοπιστίας διαφορετικών τοπολογιών Radio Access Network. Η επίτευξη όσο το δυνατόν μικρότερου κόστους στην διαμόρφωση της φυσικής σύνδεσης μεταξύ των βασικών σταθμών στην 4G RAN τοπολογία δακτυλίου.

91 Radio Access Network planning aspects for 4G networks

92 Έρευνα της In-Stat Η δημοσιοποίηση των 4G προτύπων έγκειται να γίνει το Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα 4G θα χρησιμοποιούν Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) και θα λειτουργούν στα 100 Mbps(Carl Weinschenk 2007).

93 Έρευνα της In-Stat Τα τρία υποψήφια σχέδια είναι: Long Term Evolution (LTE), υποστηρίζεται από την Ericsson Ultra Mobile Broadband (UMB), υποστηρίζεται από την Qualcomm m (WiMax),υποστηρίζεται από την Intel

94 Παραπομπές 4G-A look into the future of Wireless Communications, Rolling Business Journal, Allen H. Kupetz & K. Terrell Brown, January Fundamental Changes Required in Modulation and Signal Processing for 4G, Published in Communications Systems Design Magazine, July 2001.

95 Παραπομπές Challenges in the migration to 4G mobile systems, Communications Magazine IEEE, Suk Yu Hui, Hau Yeung, City Univ. of Hong Kong, China, December G - Beyond 2.5G and 3G Wireless Networks, One Stop Website for Mobile Computing & Wireless Information,

96 Παραπομπές Wireless Internet on Heterogeneous Networks, In Proceedings of the IEEE Global Telecommunications Conference, G.Wu, P.Havinga, M.Mizuno, San Antonio, November GPP TSG/WG Feasibility study on 3GPP System to Wireless Local Area Network (WLAN) interworking,2003.

97 Παραπομπές A Practical Approach for 4G Systems, Deployment of Overlay Networks, Pablo Vidales, Glenford Mapp, Frank Stajano, Jon Crowcroft,2005. Performance issues with vertical handovers-experiences from gprs cellular and wlan hot-spots integration. In Proceedings of the Second IEEE International Conference on Pervasive Computing and Computing and Communications, R.Chakravorty, P.Vidales, K.Subramanian, I.Pratt, J.Crowcoft

98 Παραπομπές MIPL. Mobile IP for Linux, Developed by HUT Laboratory for Theoretical Computer Science GO/Core project Ασύρματα 3 ης (3G) και 4 ης (4G) Γενιάς: Προκλήσεις του Μέλλοντος, Δρ. Μάνος Μ.Τεντζέρης, 2001.

99 Παραπομπές Issues in Emerging 4G Wireless Networks, Upkar Varshney, Radhika Jain, June Network Planning Aspects for 3G/4G Wireless Networks, Andrey Krendzel, Planners Beware: 4G Is Not as Far Away as It Seems, Carl Weinschenk, September 2007.

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ «Μελέτη και εργαστηριακές μετρήσεις ενός πομποδέκτη LTE μονού φέροντος» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Εισαγωγή Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σταθερές επικοινωνίες Το σημείο πρόσβασης υπηρεσίας είναι σταθερό +302107722532 +302107722530

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα. Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61

Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα. Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61 Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61 Στόχοι Κατανόηση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τις ασύρματες επικοινωνίες και τα δίκτυα Γνωριμία με τα συστήματα των ασύρματων επικοινωνιών Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Γεώργιος Αγαπίου, PhD. Μέλος Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Θεµάτων Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων ΤΕΕ Εισαγωγή Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν την έλευση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα ασύρματων

Διαβάστε περισσότερα

INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!»

INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!» INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 Το 2016, η συνεισφορά των Κινητών Επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε στο 4.4% Καλύτερα δίκτυα: Τα δίκτυα 4G καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. Δημουλάς Βασίλειος Δ/νση Δικτύου Πρόσβασης και Μετάδοσης Υποδ/νση Ανάπτυξης Δικτύου Μετάδοσης

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. Δημουλάς Βασίλειος Δ/νση Δικτύου Πρόσβασης και Μετάδοσης Υποδ/νση Ανάπτυξης Δικτύου Μετάδοσης ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Δημουλάς Βασίλειος Εξέλιξη Δικτύων Μετάδοσης σε Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας Λογική Αρχιτεκτονική Δικτύου GSM/GPRS Βασικές Υφιστάμενες Υπηρεσίες Νέες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Πτυχιακή Εργασία Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Σκοπός της σημερινής παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η δομή και ο τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου Hot Spot. Υπεύθυνος Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση Συστήματος Επικοινωνίας Software Radio. Καλοχριστιανάκης Μιχάλης Επόπτης: Α. Τραγανίτης

Προσομοίωση Συστήματος Επικοινωνίας Software Radio. Καλοχριστιανάκης Μιχάλης Επόπτης: Α. Τραγανίτης Προσομοίωση Συστήματος Επικοινωνίας Software Radio Καλοχριστιανάκης Μιχάλης Επόπτης: Α. Τραγανίτης 2 Δομή της παρουσίασης - η εξέλιξη των ασύρματων συστημάτων - η τεχνολογία software radio - η βιβλιοθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Μελέτη της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Bluetooth is

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο (και τι θα δούμε στο εργαστήριο δικτύων) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διαδίκτυο - ένα δίκτυο δεδομένων Σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Ε.Παπαπέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση μαθήματος Γενικές Πληροφορίες

Διάρθρωση μαθήματος Γενικές Πληροφορίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ.Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Γενικές Πληροφορίες MYE006-ΠΛΕ065: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου MYE006-ΠΛΕ-065 Ασύρματα Δίκτυα 2 Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES METROMOLITAN NETWORK) ΠΗΓΕΣ ΤΕΛΟΣ 1 ΙΕΕΕ 802.11 Τι είναι η ISM (Industrial Scientific and Medical ) ζώνη; Ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis

Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis, University of Macedonia, Greece http://users.uom.gr/~kpsannis/ JAPAN-EU Laboratory: http://www.mobility2net.eu/ Visiting Research Scientist Department of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Επιβλέπων καθηγητής:τσιαντης Λεωνίδας Τμήμα τηλεπληροφορικής και διοίκησης Τ.ε.ι Ηπειρου Άρτα 2005 Σπουδαστές: Κοτρώτσιος Λουκάς Παλιάτσας θεόδωρος Θέματα Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Ιστορικά στοιχεία 1940 1946 1975 1985 1 ο ασύρματο τηλέφωνο από την Bell System 1 η υπηρεσία παροχής κινητής τηλεφωνίας (Missouri, USA) 1 o κυψελωτό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών

Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών Ποιότητα υπηρεσιών Βίντεο κατ' απαίτηση Πολυεκπομπή Βίντεο-συνομιλία Στοιχεία και προβλέψεις CISCO Το 60% της κίνησης δεδομένων στα Δίκτυα Κινητών αφορούσε σε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Β) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

1.BLUETOOTH 2.HOMERF 3.HIPERLAN 2 4.IEEE

1.BLUETOOTH 2.HOMERF 3.HIPERLAN 2 4.IEEE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» AD HOC ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ιούνιος 2002 Bάιος Νάσος Γραβάνης Γιάννης AD-HOC ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1.BLUETOOTH 2.HOMERF 3.HIPERLAN 2 4.IEEE 802.11

Διαβάστε περισσότερα

ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί

ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί Γ.Ι.Στεφάνου 1 ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί Data Video Voice service 9,6 k GSM 2 M UMTS Telephony Broadcasting Video conf. TV/HDTV Video Inter-LN/PBX communications Fax CD Graphics 10k 1M 100M bitrate

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Master of science in Networking and Data Communications Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 Συνδιοργάνωση Το ΤΕΙ Πειραιά και το πανεπιστήμιο Kingston της Μεγάλης Βρετανίας συνδιοργανώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Ορισμός Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide Area Network, WAN) είναι ένα σύνολο υπολογιστών που εκτείνονται σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΡ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΗΣ ΕΑΒ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΡ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΗΣ ΕΑΒ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΡ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΗΣ ΕΑΒ AWMN - YME ( 2012 ) Ηλεκτρονικές επικοινωνίες Εναλλακτικά δίκτυα διασύνδεσης υποδομών Ομιλητής ΕΑΒ : Αγγελής

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B)

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) Anatomy of a Node B (HSDPA)

Διαβάστε περισσότερα

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού Wifi O όρος WIFI (Wireless Fidelity) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις συσκευές που βασίζονται στην προδιαγραφή και εκπέμπουν σε συχνότητες 2.4GHz.

Διαβάστε περισσότερα

ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα

ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα Απαιτήσεις ικτύωση υπολογιστικών συστηµάτων που βρίσκονται διασκορπισµένα σε µια γεωγραφική περιοχή της τάξης µιας «πόλης». Μεγαλύτερό εύρος ζώνης από τα αντίστοιχα τοπικά δίκτυα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατα Τοπικά ίκτυα

Ασύρµατα Τοπικά ίκτυα Ασύρµατα Τοπικά ίκτυα ρ. Νίκος Πασσάς Εργαστήριο ικτύων Επικοινωνιών Πανεπιστήµιο Αθηνών passas@di.uoa.gr ιατµηµατικό ΠΜΣ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ 2/12/2003 1 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς Χαρακτηριστικά Δικτύου: Ιδιοκτησία, Υπόδειγμα Υπηρεσίας, και Απόδοση Ιδιωτικά Δίκτυα Κλασσικό Παράδειγμα τα LAN Μεγάλες εταιρείες όμως και σε επίπεδο WAN Αγοράζουν υλικό διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή ιαδικτύωση

Επιχειρησιακή ιαδικτύωση Επιχειρησιακή ιαδικτύωση Τοπικά ίκτυα Γ. ιακονικολάου Γ.Διακονικολάου, Η.Μπούρας, Α.Αγιακάτσικα 1 Σκοπός Κεφαλαίου Τι είναι το τοπικό δίκτυο (LAN); Κατανόηση των συστατικών μερών ενός LAN Είδη και πιθανές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΥΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 20 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών

Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών Διάλεξη 7η - 8η Computers: Information Technology in Perspective By Long and Long Copyright 2002 Prentice Hall, Inc. Σκοπιμότητα Δικτύωσης 6.2 Κόστος Επετρέπει στους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα. Εισαγωγικά στοιχεία

Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα. Εισαγωγικά στοιχεία Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα Εισαγωγικά στοιχεία Επικοινωνία;;; Επικοινωνία διαμοιρασμός ιδεών και πληροφοριών Γενικά, επικοινωνία είναι οτιδήποτε (όχι μόνο πληροφορία) που στέλνεται και λαμβάνεται Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μελέτη και Προσομοίωση 802.11n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A) Προσομοίωση του φάσματος του καναλιού του προτύπου για να φανεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Περιγραφή Μαθήματος, Συμβόλαιο Γενικά 1 Στόχοι Μαθήματος: Nα γίνει μια εισαγωγή σε ασύρματα και κινητά

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Τεχνικές Μετάδοσης : Διαμόρφωση και πολυπλεξία Μάθημα 10 ο 11 ο 12 ο ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τομέας Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων 3.1 Γενικά Με το όρο τοπολογία δικτύου αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κόμβοι ενός δικτύου. Οι τοπολογίες διακρίνονται σε φυσικές και λογικές. Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE a

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE a ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE 802.11a ΟΥΡΑΝΙΑ Φ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ Π.ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ Επιβλέπων: κ.στεργιου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΤΑ 2005 ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Εργαστήριο Επεξεργασίας Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών Ασύρματες και Κινητές Επικοινωνίες Συστήματα πολλαπλών χρηστών και πρόσβαση στο ασύρματο κανάλι Τι θα δούμε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑ ΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑ ΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ιατµηµατικό ΜΠΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑ ΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Απρ-07 Γ.Ι.ΣΤΕΦΑΝΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 1. Wireless Communications -

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Κινητικότητας στο Internet. Σαράντης Πασκαλής <paskalis@di.uoa.gr> Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Υποστήριξη Κινητικότητας στο Internet. Σαράντης Πασκαλής <paskalis@di.uoa.gr> Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Υποστήριξη Κινητικότητας στο Internet Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1 Mobile IP Ιστορικό Το πρωτόκολλο Internet σχεδιάστηκε για στατικούς υπολογιστές.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 10 ίκτυα Γιώργος Γιαγλής Περίληψη Κεφαλαίου 10 Τεχνολογίες Μετάδοσης εδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα

Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Ενότητα 2: Κινητά και ασύρματα δίκτυα: εισαγωγικά στοιχεία Εύη Παπαϊωάννου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G)

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) *Generation = γενιά Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα ΓΤΠ61 Θέμα: «Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα» Αντωνοπούλου Ευθυμία Επιβλέπων καθηγητής Ζευγώλης Δημήτριος Για χρόνια η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Να μελετήσουμε την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα. Εισαγωγικά στοιχεία

Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα. Εισαγωγικά στοιχεία Κινητά και Ασύρματα Δίκτυα Εισαγωγικά στοιχεία Επικοινωνία;;; Επικοινωνία διαμοιρασμός ιδεών και πληροφοριών Γενικά, επικοινωνία είναι οτιδήποτε (όχι μόνο πληροφορία) που στέλνεται και λαμβάνεται Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΨΕΛΩΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» FEASIBILITY STUDY AND LAB MEASUREMENTS OF A CELLULAR TELECOMMUNICATIONS TRANSCEIVER Δεσπότης Χρήστος Δάλατζης

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα πληροφοριών Τ.Ε.Ι Καβάλας με ασύρματο δίκτυο

Τράπεζα πληροφοριών Τ.Ε.Ι Καβάλας με ασύρματο δίκτυο Τ.Ε.Ι Καβάλας Τμήμα Ηλεκτρολογίας Πτυγιακη εργασία Τράπεζα πληροφοριών Τ.Ε.Ι Καβάλας με ασύρματο δίκτυο Ενότητα 1: Γενικά σ ανοοά εζοπλισηού. εζαοτήυατα Ενότητα 2: Κατασκευή tuq τοάπεζαζ πληροφοριών. Χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3114 Μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, το Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων επιτρέποντας

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019)

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Περίληψη Γενικά Χαρακτηριστικά Τι είναι το TETRA Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική δικτύου Πρωτόκολλο TETRA Υπηρεσίες TETRA Κλήσεις DMO δικτύου TETRA Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016-2017 Όποιος φοιτητής/όποια φοιτήτρια επιθυμεί να εκπονήσει την πτυχιακή του/της εργασία σε κάποιο από τα παρακάτω θέματα,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 1.2 Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας Παροχή υπηρεσιών τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω πλατφόρμας

Διαβάστε περισσότερα