ΕΤΟΣ 3 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ:2 ΓΡΑΦΕΙΑ: Ρ.ΑΓΓΕΛΗ 40, ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ.: ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2006 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΟΣ 3 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ:2 ΓΡΑΦΕΙΑ: Ρ.ΑΓΓΕΛΗ 40, 35100 ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ.: 22310 23454 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2006 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008"

Transcript

1 ΕΤΟΣ 3 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ:2 ΓΡΑΦΕΙΑ: Ρ.ΑΓΓΕΛΗ 40, ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ.: ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2006 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πλήθος κόσμου, συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας, ήταν παρόν και γιορτάσαμε μαζί τις άγιες ημέρες: Την Μεγάλη Εβδομάδα με τα Πάθη του Χριστού το βράδυ της Ανάστασης και τη δεύτερη ημέρα τα ΣΙΓΝΑ: συνέχεια στη σελίδα 3 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να συνεχιστούν και φέτος όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Πιστεύουμε όπως και πέρυσι η συμμετοχή σας να είναι μεγάλη. Συνέχεια στη σελίδα 5 Φέτος για πρώτη φορά φιλοξενήσαμε στο χωριό μας στο κτίριο του Δημοτικού σχολείου, τον Γερμανό καθηγητή της Βιολογίας Πανεπιστημίου BIELEFELD μαζί με εννέα φοιτητές, οι οποίοι κάνουν εκτεταμένη έρευνα γύρω από τα έντομα της περιοχής. Στην περιοχή μας ζει ένα έντομο που δεν ζει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης που λέγεται POECILIMON VELUCHIANUS: συνέχεια στη σελίδα 5 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ: Όσοι θέλουν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας μας ας έλθουν σε επικοινωνία με το μέλος μας Ηλία Παπαδόπουλο στο τηλέφωνο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΙΩΝ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΑΥΤ/ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 43 ΤΗΛ: ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΡΟΖΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 40 ΤΗΛ.: ΟΙΚΙΑ: ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ 7 ΤΗΛ.: ΚΙΝ.: Τ.Κ.: 35100, ΛΑΜΙΑ

2 2 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΕ ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Η δύναμη του Συλλόγου είσαι εσύ! Γι αυτό μην ξεχνάς την συνδρομή των 10 το έτος. Στείλτε στη διεύθυνση: Προς: ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΟΡΜΠΑ ΡΟΖΑΚΗ ΑΓΓΕΛΗ 40, ΛΑΜΙΑ ή ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εύχεται σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας καλό καλοκαίρι με υγεία. Στους μαθητές καλή επιτυχία σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και σας περιμένουμε όλους το καλοκαίρι στο όμορφο χωριό μας. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΣ Άιντε Καραγκούνα Καραγκούνα Άιντε με σαγιά και με συγκούνια Άιντε πέρασε ένα καλοκαίρι Άιντε και δεν μου στειλες χαμπέρι Άιντε τι χαμπέρι να σου στείλω Άιντε που πιασες καινούργιο φίλο Άιντε θα πουλήσω και τη στάνη Άιντε να σου πάρω ένα φουστάνι Άιντε θα πουλήσω και τα γίδια Άιντε να σου πάρω σκουλαρίκια Κοινωνικά ΓΑΜΟΙ: Στις 21 Μαΐου 2008 έγινε ο γάμος του Ηρωδίωνα Λαϊνα με την Ρούλα Καραστέργιου (κόρη της Μαίρης Θεμελή) Τους ευχόμαστε να ζήσουν ευτυχισμένοι. ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: Ο Γιάννης και η Βάσω Καρτέρη βάφτισαν τον γιό τους στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου και του έδωσαν το όνομα Παύλος Νικηφόρος Τους ευχόμαστε να τους ζήσει. ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Η Αγγέλα Σκαρτσιούνη (κόρη της Δήμητρας Φ. Βαρλάμη) σύζυγος του Δημητρίου Κοτρώνη, στις 19 Μαΐου 2008 γέννησε αγόρι Τους ευχόμαστε να τους ζήσει. «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΕΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΔΕΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΟΤΕ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΒΛΑΒΕΣ ΟΤΕ 121 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ ΕΛΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΚΑΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΣΑΝΑΚΑ Α. ΤΟΛΙΑ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ.: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ Α Ρ Τ Ο Π Ο Ι Ε Ι Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ.: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Α Ρ Τ Ο Π Ο Ι Ε Ι Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ.: Κ Α Φ Ε Ν Ε Ι Ο - Ο Υ Ζ Ε Ρ Ι Ν Τ Ι Κ Α Σ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Ο Τ Υ Μ Φ Ρ Η Σ Τ Ο Σ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 25, ΛΑΜΙΑ ΚΙΝ.:

3 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» 3 ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Με πλήθος κόσμου γιορτάσαμε και φέτος τις γιορτές του Πάσχα: Αν και ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα δεν ήταν και πολύ καλός, πολλοί συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας ήταν παρόν. «Επιτάφιος» «Ανάσταση» «ΣΙΓΝΑ» Να είμαστε καλά και του χρόνου να γιορτάσουμε πάλι και να είμαστε πιο πολλοί.

4 4 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ξεκίνησε η συμπλήρωση δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Για την περιοχή μας είναι για τα ακίνητα στο Δήμο Λαμίας μόνο. Γι αυτό πρέπει όσοι έχουν ακίνητα στο Δήμο Λαμίας να τα δηλώσουν στα γραφεία του Κτηματολογίου, που λειτουργούν στη Λαμία μέχρις τις Απαραίτητα δικαιολογητικά 1. Απλό φωτοαντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας 2. Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦ.Μ. (π.χ. Εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμοί Δ.Ε.Η. κ.τ.λ.) 3. Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαια, πιστοποιητικό μεταβολης) 4. Απλό φωτοαντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος οικοδομικής άδειας (αν υπάρχει) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Υλοποιείται το τεχνικό πρόγραμμα για το 2008 Εκτελέσθηκαν τα έργα: 1. Τσιμεντόστρωση δρόμου (Γούλα Μακρανδρέα) 2. Τσιμεντόστρωση δρόμου Πεύκα 3. Σωλήνωση ενός τμήματος από το Χωριανό το αυλάκι 4. Ανατέθηκαν τα κάγκελα μπροστά και πάνω από την εκκλησία 5. Καθαρίστηκαν όλοι οι δρόμοι αγροτικοί και δασικοί 6. Συντάσσεται η μελέτη για το έργο «Αναπλάσεις Κοινοχρήστων Χώρων» (περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία και το πάρκο και την Καράσω και το Κάστρο). 7. Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης για την τοποθέτηση των αναμεταδοτών πάνω από το Δίκαστρο (φωλτοβολταϊκά τόξα) 8. Στον αναμεταδότη της Αγ. Κυριακής προστέθηκαν τα κανάλια MEGA-ANT1-STAR Αθηνών και ALPHA Ο Σύλλογος προτίθεται να συγκροτήσει εθελοντική ομάδα άμεσης επέμβασης. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προς Σύλλογο Απανταχού Παλαιοκαστριτών Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας Άγιος Γεώργιος. Εννοείται, ότι θα πρέπει να είναι καλά στη υγεία τους όσοι υποβάλλουν αίτηση. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ-ΠΟΤΑ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΤΗΛ.: ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΤΗΛ.:

5 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» 5 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ Για φέτος το Δ.Σ. αποφάσισε για τις παρακάτω εκδηλώσεις: εκδηλώσεις καλοκαίρι Χορευτική βραδιά «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ», στην κεντρική πλατεία του χωριού Θα τελεσθεί μνημόσυνο για τα θύματα των πολέμων Εκδρομή Μονοήμερη, Παλαιόκαστρο Καρδίτσα Πύλη Ελάτη Περτούλι Τρίκαλα και επιστροφή στο χωριό Όσοί θέλουν να έλθουν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι στο τηλέφωνο την Μαρία Θεμελή Αντάμωμα Παλαιοκαστριτών στο ΤΑΨΑΚΙ με ζωντανή ορχήστρα Συνέχεια από τη σελίδα 1 Φιλοξενία του Γερμανού καθηγητή και των φοιτητών της Βιολογίας του Πανεπιστημίου UNIVERSITAT BIELEFELD. Λέγεται ότι αυτό το έντομο ζει μόνο από τη Λαμία μέχρι το Καρπενήσι και στην περιοχή της Οίτητς. Οι παραπάνω ερευνητές θα πάρουν έντομα και αυγά τους στην Γερμανία και θα εξετάσουν για ποιο λόγο ζει μόνο σε αυτή την περιοχή (είναι το φαγητό ή κάτι άλλο). Πάντως με το όνομά του «Βελουχιάνος» είναι ο καλύτερος Πρεσβευτής μας στην Ευρώπη. Μείνανε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία, γιατί τόσο ο Δήμος όσο και το Τοπικό Συμβούλιο, όπου τους παραχώρησε την αίθουσα του Σχολείου, αλλά και με τους συγχωριανούς μας για την προσφορά τους. καλοκαίρι ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Θα θέλαμε διαμέσου της εφημερίδας του χωριού μας, να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν να ανοιχθεί ο δρόμος από Βρυσούλα μέχρι Μηλέα, τον Νομάρχη Φθιώτιδας, τον προϊστάμενο της Νομαρχίας κύριο Χρήστο Ηλιόπουλο που μας παραχώρησαν το μηχάνημα, την Δημοτική Αρχή, το Τοπικό Συμβούλιο και όλους τους συγχωριανούς μας που παραχώρησαν τμήματα από τα χωράφια τους, γιατί ο δρόμος αυτός είναι μια ζώνη προστασίας για το χωριό μας, αλλά κάνανε οικόπεδα τα Παλιοχώραφά μας που δεν ξέραμε που βρίσκονατι και είχαμε να τα επισκεφθούμε εδώ και 50 χρόνια. Χρήστος Χούπας- Γεώργιος Σιάννος. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΑΣ «Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Α Λ Ε Ω Φ Ο Ρ Ε Ι Α» ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: ΚΑΤΙΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Τ Α Β Ε Ρ Ν Α ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΛ.:

6 6 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΤΟΠΩΝΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 1. ΑΪΝΕΡΙ. Η τοποθεσία ΑΪΝΕΡΙ βρίσκεται στις εκβολές του «Καστανορέματος» στο ποτάμι «Μαυριλιώτης». Εκεί στο κτήμα κληρονόμων Ηλία Κολιόπουλου υπάρχει μικροπηγή με υφάλμυρο νερό, που το χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί χωριανοί για «γιατρειά» και το είπαν «Αγιονέρι». Έγιναν χημικές εξετάσεις του νερού με άγνωστο αποτέλεσμα. 2. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Η τοποθεσία ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ βρίσκεται στον παλιό δρόμο Παλιόκαστρο Μαυρίλο, αμέσως μετά την ανηφοριά από το ποτάμι. Από τον Γιάννη Γ. Ζορμπά χτίστηκε εκεί ναός, που ατελείωτος εγκαταλήφθηκε και ερειπώθηκε. Φέρνει στη μνήμη μας το αρκετό αναβρυκό νερό και τα πολλά κι ωραία μείτζανιά σύκα, από συκές που αρχικό φυτό τους έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Παναγιώτης Ε. Ζορμπάς. 3. ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Ανάμεσα στις τοποθεσίες «Κουφάλα», «Ζάβατο» και «Λουμάκια» διατηρήθηκε η τοπωνυμία ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Παλιά φημολογία ομιλεί για προσπάθεια ανέγερσης ναού.για μοναστήρι. 4. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ. Ο σημερινός ναός της ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ χτίσθηκε στα ερείπια παλαιού, άγνωστης χρονολογίας, ναού με το ίδιο όνομα. Δίπλα στα αρχαία ερείπια υπήρχε πλακόστρωτο αλώνι με το όνομα «Βορτσελέϊκο αλώνι». Στην περιοχή βρέθηκαν «αρχαία» επιτάφιες πλάκες και νομίσματα. 5. ΑΗΛΙΑΣ. Απλό κτίσμα με το όνομα ΑΗΛΙΑΣ βρίσκεται ερειπωμένο στην κορυφή ομώνυμου λόφου πάνω από το χωριό, που αρχικά χτίσθηκε από τους Ευθύμιο Γ. Βαρλάμη και τον σύγαμβρό του Νικόλαο Λάμπο (Ζαϊρονίκο) το Σήμερα (2004) είναι εγκαταλειμμένος και ερειπωμένος. 6. ΑΗΘΑΝΑΣΗΣ. Πάνω από την τοποθεσία «Δύο δέντρα», στην αρχή του δάσους, δίπλα στη σημερινή δεξαμενή νερού, υπήρξε απλό κτίσμα ναού με το όνομα ΑΗΘΑΝΑΣΗΣ. Οι ωραίες άξιες προσοχής εικόνες του, μεταφέρθηκαν το 1932 στον κεντρικό ναό του χωριού. Η εικόνα του Αγίου Αθανασίου είναι τοποθετημένη δεξιά της αριστερής εξόδου του ναού. 7. ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Στην τοποθεσία αυτή ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, που βρίσκεται στον παλιό δρόμο, παλαιότερη είσοδο στο χωριό υπάρχει και παλιός μικροναός σχεδόν εγκαταλειμμένος. Δίπλα του έγιναν, τελευταία, αρχαιολογικές ανασκαφές όπου βρέθηκαν «αρχαία», που φυλάσσονται από την αρχαιολογική υπηρεσία στη Λαμία. 8. ΑΝΑΕΡΟ. Στη στροφή του παλαιού δρόμου προς την τοποθεσία «Γαβριώνα», κάποιο σημείο τοπικό είχε την επωνυμία ΑΝΑΕΡΟ που είχε την έννοια «μικρή στροφή του δρόμου». 9. ΑΝΗΜΕΡΟ. Η τοποθεσία που βρίσκεται πάνω στον παλαιό δρόμο Παλιόκαστρο Χόχλια και μετά την τοποθεσία «Αρβανίτια» έχει την τοπωνυμία ΑΝΗΜΕΡΟ. Πάνω στο δρόμο και μετά το επίπεδο χωραφιών υπάρχει πηγή με αρκετό νερό. 10. ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ. Μετά την τοποθεσία «Κουδούνη βαρκά» και προς της τοποθεσία «Ανήμερο» μικρή περιοχή έχει την ονομασία ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ. Η ονομασία μάλλον οφείλεται σε παλιό κάτοικο του χωριού με το επώνυμο «Αρβανίτητς», που σαν πολεμιστής του 1821 πήρε σιδηρένιο αριστείο. Ίσως οφείλεται σε μικρομάχη μεταξύ Ελλήνων και Τουρκαρβανιτών η οποία, κάπου αναφέρεται σαν Μάχη στο Παλιόκαστρο». 11. ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ. Η τοποθεσία με το όνομα ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ βρίσκεται μετά την τοποθεσία «Ζυγός». Η αιτία ονομασίας της είναι άγνωστη. Εκεί είχε εγκατασταθεί κτηνοτροφικά, για αρκετά χρόνια, ο Παναγιώτης Ευαγγ. Λάμπος (Τσιλιοπάνος). Εκεί υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό. 12. ΑΓΙΩΡΓΗΣ. Η τοποθεσία με το όνομα ΑΓΙΩΡΓΗΣ, με ομώνυμο σε πολύ καλή κατάσταση ναό, βρίσκεται μετά την τοποθεσία «Παλιοκκλήσι» 13. ΑΥΓΗΡΑΚΙ. Βόρεια της «Κατωβρύσης» και μετά «Τα χτίρια» αρκετή καλλιεργήσιμη έκταση έχει την επωνυμία ΑΥΓΗΡΑΚΙ. Μας θυμίζει «ραγολόγημα» σταφυλιών στα εκεί «παλιάμπελα» και τα μεγαλόρωγα σπάνια σταφύλια «κοκιναρά». 14. ΑΜΠΛΑΣ. Η τοποθεσία ΑΜΠΛΑΣ βρίσκεται στο δρόμο τον παλαιό από Παλιόκαστρο προς Δίκαστρο, κοντά στο «Μύλο του Ζορμπά». Κτηματικά ανήκει περισσότερο στο οικογενειακό «Ζορμπά». 15. ΑΜΙΛΕΑ. Τα ΑΜΙΛΕΑ βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το νεκροταφείο και συνέχεια μ αυτό. 16. ΑΜΕΡΙΚΗ. Η τοποθεσία ΑΜΕΡΙΚΗ, ασφαλώς άγνωστη σήμερα σε πολλούς, είναι δίπλα στον παλαιό ανηφορικό δρόμο από το «Ανάερο» και πριν από την τοποθεσία «Παπαδιάς η καστανιά». Την ονομασία ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ «Αμερική» έδωσε στο εκεί μικρό κτήμα του ο Ηλίας Τσούκας, όταν γύρισε απ την Αμερική, ασφαλώς δίνοντας, έτσι κάποια αστεία χροιά. 17. ΑΛΑΤΑΡΙΕΣ. Μετά το χαντάκι στην τοποθεσία «Ξηρόρεμα» ήταν κατηφορικός ο δρόμος που οδηγούσε στην τοποθεσία, μικρή έκταση με το όνομα ΑΛΑΤΑΡΙΕΣ. Αιτία της ονομασίας είναι το γεγονός, που παλαιότερα εκεί, οι κτηνοτρόφοι Βαρλαμο-Μιμέοι, τάιζαν τα γίδια τους αλάτι. 18. ΑΥΛΑΚΙ. Η ονομασία ΑΥΛΑΚΙ δόθηκε στο σύνολο του νεράυλακα του «χωριανού νερού», που άρχιζε κι αρχίζει από την τοποθεσία «Δέση Καράσω» και τελειώνει στην άκρη, δυτικά και έξοδο του χωριού. 19. ΒΛΑΧΟΚΟΝΑΚΑ. Παλαιότερα ίσως να συνεχίζεται και σήμερα μικρή επίπεδη έκταση, μέσα στο δάσος, πάνω απ τα «Μιμέϊκα γιούρτια», δεξιά του «Αηθανάση» είχε την ονομασία ΒΛΑΧΟΚΟΝΑΚΑ. Εκεί έστηναν τις σκηνές τους διερχόμενοι, Άνοιξη και Φθινοπώρι, σε μετακινήσεις τους εξωχωριανοί σκηνήτες κτηνοτρόφοι. 20. ΒΡΥΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ. Κάπου αριστερά της τοποθεσία και πηγής «Καρυάς το ρέμα», υπήρχε νεροπηγή με χαρακτηριστικά κρυστάλλινο νερό και με το όνομα ΒΡΥΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ. 21. ΒΡΥΣΗ Τ ΑΧΙΛΛΕΥ. Αριστερά προς το «Μαυριλιώτη», της «Μεγάλης στροφής» του Δημόσιου δρόμου, είναι καλλιεργήσιμη περιοχή με την ονομασία ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΥ Η ΒΡΥΣΗ. Είναι κοντά στην τοποθεσία «Παλιόκηποι» και πιο πάνω απ την τοποθεσία «Παλιογέφυρα». 22. ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ. Ανάμεσα στις τοποθεσίες «Λουμάκια» και «Ξηρού», πάνω στο δρόμο, είναι η τοποθεσία ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ. Πήρε το όνομά της από παλαιά εγκαταλειμμένη κι απεριποίητη, στοιχειωδικά κτισμένη, πηγή με νερό που μυρίζει θειάφι και κλούβιο αβγό. Ίσως το νερό της είναι ωφέλιμο και ιαματικό. Άγνωστο αν δείχτηκε ποτέ σχετικό ενδιαφέρον γι αυτή. Η τοπική στοματική παράδοση αναφέρει πως εκεί, στα χείλη της πέτρινης κούπας της πηγής, περνώντας ο Πολέμαρχος της Ρούμελης «Καραϊσκάκης» ακόνισε το ειδικό μαχαίρι του, που είχε πάντοτε μαζί του. 23. ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ. Η τοποθεσία ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ είναι πιο κάτω από τον Άγιο Σεραφείμ. Εκεί αναβλύζει αρκετό νερό και από την ονομασία «Βρυσούλα» τα γύρω χωράφια ονομάστηκαν «Βρυσούλες». 24. ΒΑΡΛΑΜΟΚΡΑΝΙΕΣ. Η τοποθεσία ΒΑΡΛΑΜΟΚΡΑΝΙΕΣ βρίσκεται δεξιά της κατηφοριάς παλαιού δρόμου, μετά την τοποθεσία «Παραθύρα». Ήταν κτήμα Βαρλαμέϊκης οικογένειας. 25. ΒΑΡΚΑ. Πιο κάτω απ την «Κατωβρύση» και τα πολλά «κήπια» η ισόπεδη έκταση ονομάζεται ΒΑΡΚΑ. Η ονομασία δόθηκε για το λόγο που μέρος του νερού της πηγής «Κατωβρύση» παλαιότερα λίμναζε στην τοποθεσία αυτή. 26. ΒΑΪΝΑΚΙ. Μετά το εξωκκλήσι Αγιώργης, εκεί που τελειώνουν τα χωράφια, όπου αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος για τα χωριά της Ευρυτανίας, υπήρχαν τεράστιοι βράχοι, που φυσικά, ήταν σε σειρά σαν τα βαρέλια βαϊένια κρασιού, για αυτό και τους δώσανε την επωνυμία ΒΑΪΝΑΚΙΑ και τελικά ΒΑΪΝΑΚΙ. Πολλοί από εκείνους βράχοι και πολλοί παρόμοιοι που βρίσκονταν μέσα στα κτήματα, πιο πολλοί του Γεωργ. Γρηγ. Βαρλάμη (Πολυδωρή), χρησιμοποιήθηκαν σαν λιθοδομή στο χτίσιμο σπιτιού του Ηλία Λάμπου, στο Σταυρό. 27. ΓΚΕΚΑ ΛΟΓΓΑ. Η τοποθεσία ΓΚΕΚΑ ΛΟΓΓΑ βρίσκεται δίπλα στη «σμίξη» των ποταμιών «Μαυριλιώτης» και «Πιτσιτιώτης». 28. ΓΟΥΡΝΕΣ. Πάνω από την τοποθεσία «Απόστολος», μια μικρή περιοχή που είναι κτήμα της οικογένειας Ζορμπά και ποτίζεται με νερό από φυσικές στέρνες, έμεινε γνωστή με το όνομα ΓΟΥΡΝΕΣ. Γούρνα σημαίνει γήινο βαθούλωμα που κρατάει διατηρεί νερό. 29. ΓΙΑΝΝΟΥΣΑ. Αυτή η τοποθεσία, σε αρκετά μεγάλη και πλαγερή έκταση, αρχίζει σχεδόν από τις παρυφές του «Ζάβατου» και φτάνει σχεδόν μέχρι την τοποθεσία «Κάτω Παλιοχώρια». Χωρίζεται κυρίως σε ΓΙΑΝΝΟΥΣΑ και ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΥΣΑ, που την κατείχαν περισσότερο οι «Καραγιαννέοι», Στη «Γιαννούσα» προσπάθησε να εγκατασταθεί κτηνοτροφικά ο Γιάννης Κολιόπουλος. 30. ΓΑΛΑΝΗ. ΓΑΛΑΝΗ ονομάζεται η μικρή έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στις τοποθεσίες «Μέγαλάκος» και «Λαγούτσι». 31. ΓΚΟΥΣΙΑ-ΓΚΩΛΟΓΛΕΠ. ΓΚΟΥΣΙΑ-ΓΚΩΛΟΓΛΕΠ ονομάζουν και εννοούν ογκώδες ύψωμα που βρίσκεται πάνω από την τοποθεσία «Φρατσίλα». Στη βάση τους αναβλύζει αρκετό νερό, που το χαντάκι του ενώνεται με το άλλο, που έρχεται από τη βόρεια πλευρά της τοποθεσίας «Φρατσίλα» δυτικά της τοποθεσία «Κοντοδήμη». Γράφει ο Σωτήριος Βαρλάμης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Π Ο Π Η Κ Ο Ρ Κ Ο Β Ε Λ Ο Υ στο κέντρο του χωριού μας τηλ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ - ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

7 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» 7 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ Στις έγινε η διαίρεση των επισκοπών και ιδρύθηκε η επισκοπή Φθιώτιδος με έδρα τη Λαμία. Στις 23 Ιανουαρίου 1834 γίνεται η εγκαθίδρυση του επισκόπου Ιάκωβου. Αμέσως ο επίσκοπος απευθύνει χαιρετιστήρια έγγραφα σ όλο τον κλήρο και τους χριστιανούς του νομού. Στη συνέχεια στέλνει εγκυκλίους προς τους ιερείς που υπάρχουν, να κάνουν απογραφή και όσα χωριά είχαν πάνω από 50 οικογένειες θα αποτελούν και ενορία. Οι ενορίες δόθηκαν σε ιερείς οι οποίοι ήταν χαμηλού μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου. Η αμοιβή των εφημεριών προέρχονταν από τις ενορίες και ήταν χρηματική, διάφορα δημητριακά και τρόφιμα, προερχόμενα από τους ενορίτες μετά την τέλεση διαφόρων ιεροτελεστιών. Εκδίδεται κώδικας οδηγιών και καθορισμού των καθηκόντων των εφημεριών, προβλέπονταν δε και τιμωρίες για παραβάτες ιερείς. Ένας από τους τιμωρηθέντες ιερείς ήταν ο εφημέριος Δύο Βουνών που κατέστη αργός «εγκαλούμενος εκκλησιαστικώς για έγκλημα φόνου». Ο τιμωρηθής ιερέας παλαιότερα είχε εξομολογηθεί σε ένα Αρχιμανδρίτη ότι είχε κάνει φόνο και όταν ήρθε ο επίσκοπος, ο Αρχιμανδρίτης το ανακοίνωσε σε αυτόν. Αλλά ο ιερέας αυτός παρότι ήταν αργός, εστεφάνωνε ανδρόγυνα χωρίς αρχιερατική αδεία με αποτέλεσμα να εισαχθεί σε δίκη. Η αμοιβή του επισκόπου προερχόταν από τους ενορίτες που ήταν υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν με τον οβολό τους για την αμοιβή του. Αυτό φαίνεται και από έγγραφο του ίδιου του επισκόπου που απευθύνεται στον έπαρχο Φθιώτιδας στον οποίο αναφέρει ότι δυστροπούν να δώσουν στον επίσκοπο οι κάτοικοι των χωριών: Υπάτης, Γραμμένης, Αρχανίου, Πλατυστόμου, Βαρμπόπης, Τσούκας, Μάκρης, Λάλας, Καρυάς, Μεξιατών, Χαλίλης, Αγά και Κλωνίου. Κατά το 1834 ο επίσκοπος έδωσε σε ιερείς τα χωριά της Επισκοπής για ενορία (με 50 οικογένειες και πάνω). Στα χωριά του Τυμφρηστού δόθηκαν στους ιερείς οι εξής ενορίες: Το χωριό Ζημιανή στον αιδεσιμότατο Γρηγορίου Δημήτριο Το χωριό Ζιώψη στον αιδεσιμότατο Δημήτριον Ιωάννου Το χωριό Κάψη (Μεγάλος Μαχαλάς) στον παπά Ιωάννην Παπαγεωργίου Το χωριό Κάψη (οι δύο άλλοι μαχαλάδες) στον αιδεσιμότατο Ιωάννη Δημητρίου Το χωρίο Μαυρίλο στον πρεσβύτερο Κωνσταντίνον Σακελλάρη Το χωριό Μερκάδα στον παπά Ιωάννη Κώνστα Το χωριό Νεοχώρι στον αιδεσιμότατο Γεώργιο Παπαναγιώτου Τα χωριά Περίβλεπτο και Πιτσωτά απετέλεσαν μία ενορία και δόθηκαν στον ιερομόναχο Ιάκωβο Παπακωνσταντίνου Αυτές ήταν οι πρώτες ενορίες και απ ότι φαίνεται το χωρίο μας επειδή είχε 40 οικογένειες περίπου, δεν έγινε ενορία. Αργότερα όμως έγινα πολλές μεταβολές στις ενορίες. Πριν την απελευθέρωση οι γάμοι γίνονταν χωρίς άδειες και γι αυτό με εγκύκλιο του επισκόπου που κοινοποιήθηκε προς όλους τους κληρικούς για την τέλεση γάμου είναι απαραίτητη η έκδοση αδείας γάμου, έτσι από το 1834 εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες. Από τις πρώτες άδειες στην περιοχή μας έχουμε: - Εδόθη άδεια προς τον εφημερεύοντα εις χωριών Κάψη να στεφανώσει τον Ευαγγελινόν Ιωάννου βλαχοποιμένα με την Αλέξω Πάνου βλαχοποιμένισσα Εστεφανώθει παρ αδείας ο Ιωάννης Γεωργίου Τουρναβίτης μετά της Κύλλου Αθανασίου ο μεν εις δεύτερον γάμον η δε εις πρώτον παράτου εφημερίου Περιβλέπτου Εδόθη άδεια προς τον εν Ζιώψη Ψάλλοντα πρεσβύτερον δια να στεφανώσει τον από Πιτσιωτά Κώνστα Δημητρίου με την Ανθίτσα Δήμου από το Περίβλεπτον, αμφότερους εις πρώτον γάμον Εδόθη άδεια προς τον εις Καψή ψάλλοντα πρεσβύτερον Ιωάννην δια να στεφανώσει τον Κωνσταντίνο Καρανίκα με τη Βασίλω Σαγά Εδόθη άδεια προς τον εις Μερκάδα πρεσβύτερον Ιωάννην δια να στεφανώσει τον Γρηγόριον Κωνσταντίνου με την Αικατερίνη Χαλκιά Εδόθη άδεια προς τον εις Κάψη εφημερεύοντα Ιωάννην δια να στεφανώσει τον Αθανάσιο Σουφλερόπουλο με την Μαρίαν Καρφή από Λάσπη Εδόθη άδεια γάμου προς τον εν Μερκάδα Ψάλλοντα πρεσβύτερον δια να στεφανώσει τον Γρηγόριο Στρατηγόπουλο με τη Βασιλική Μηνογιάννη Εδόθη άδεια γάμου προς τον εις Μαυρίλο πρεσβύτερο δια να στεφανώσει τον Δημήτριο Παρανογόπουλο με την Ελένη Ριζοχρήστου Εδόθη άδεια γάμου προς τον πρεσβύτερον Γιαννάκην του Μεγάλου Μαχαλά Κάψης δια να στεφανώσει τον Κωνσταντίνον Τσιρώνη με την Μαρία Γεωργίου Προς τον εφημέριον Μαυρίλου πρεσβύτερον Κώστα Σακελλάρη δια να στεφανώσει τον Ιωάννην Δ. Ζορμπάν μετά της Ελένη Σταυρακάκη τον μεν εις δεύτερον της δε εις πρώτον γάμον ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΕΝΘΥΜΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΑΡΑΓΚΟΥ τ η ς 8 η ς Σ ε π τ ε μ β ρ ί ο υ σ τ ο Π α λ α ι ό κ α σ τ ρ ο Όρθιοι απο αριστερά: ο γαμπρός Κώστας Γιανουσιάς, δίπλα η κόρη Διαμάντω Τσατσαράγκου, απο πίσω ο υιός Χρήστος Τσατσαράγκος, δίπλα του ο υιός Γεώργιος Τσατσαράγκος (δάσκαλος), δίπλα ο υιός Ευάγγελος Τσατσαράγκος με τη γυναίκα του Δάφνη. Καθιστοί απο αριστερά: η κόρη Σοφία Τσατσαράγκου (σύζυγος του Κώστα Γιανουσιά), στα χέρια της κρατάει το μικρό υιό της Απόστολο Γιανουσιά. Δίπλα η Μαρία Τσατσαράγκου, το γένος Βαρλάμη (σύζυγος του Κώστα Τσατσαράγκου και μητέρα των παιδιών), στα χέρια της έχει τον Δημήτριο Γιανουσιά. Δίπλα όρθιος ο Κωσταντίνος Γκέκας, καθιστή δίπλα του η κόρη Φωτεινή Τσατσαράγκου (σύζυγος του Ιωάννη Γκέκα) που κρατάει στα χέρια της την κόρη της Ανθούλα Γκέκα. Απώντες απο την φωτογραφία: ο Κωσταντίνος Τσατσαράγκος (ήταν στα πρόβατα), ο γαμπρός του Ιωάννης Γέκας (ήταν στα γίδια) και ο υιός του Βασίλειος Τσατσαράγκος που ήταν στην Αμερική.

8 8 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια γειτονιά σε μικρό χωριό ζούσαν δύο φίλοι. Ο ένας και ο άλλος. Τα χρόνια πέρναγαν πότε άσχημα και πότε καλά. Μια μέρα λοιπόν ο ένας αποφάσισε να γκρεμίσει το παλιό του σπίτι και να χτίσει καινούργιο. Αλλά δεν ρώτησε τον άλλον, ο οποίος όταν το έμαθε πολύ του κακοφάνηκε. Το σπίτι χτιζότανε. Όμως στο δυτικό μέρος με την εκσκαφή δημιουργήθηκε ένας όχτος από χώμα και για να μην πέσει το χώμα δίνει εντολή στους μαστόρους να κάνουν ένα τοιχείο. Να το στηρίξουν και στη βορεινή πλευρά να έχει ένα γάμα να μην μπαίνουν στο οικόπεδο τα νερά του δρόμου, ο οποίος προηγουμένως ήταν χαντάκι. Καλουπώθηκε το τοιχείο και έπεσε το μπετόν. Πέρασαν 10 μέρες να ξεκαλουπωθεί, χωρίς κανείς απ το χωριό τίποτε να πει. Κάποια μέρα όμως πάει ο άλλος βλέπει πώς έχουν τα πράγματα, βάζει φωνή μεγάλη, πω πω πω να μαζευτεί το χωριό, την αδικία να δει. Μα τι δρόμος είναι αυτός, δεν τον βλέπετε πως είναι στενός; Τι τοιχείο είναι αυτό εκεί; Δεν το βλέπετε που σκοπεύει τη Ζημιανή; Και μαζεύτηκαν τα γειτονοπούλια μ αγριοπούλια παι κάτι κλαψοπούλια και αρχίζουνε ένα τσι τσι τσι και πι πι πι και βγάλανε απόφαση σωστή πως πρέπει να πάνε στον Κατή η αδικία να διορθωθεί. Και αφού γύρισαν από τον Κατή χωρίς η απόφαση να του ικανοποιεί αρχίσανε το κλάμα το βαρύ με μεγάλο οδυρμό να ακουστεί μέχρι τον ουρανό. Οπότε ο άλλος βλέπει όραμα μεγάλο τόσο πολύ που τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί. Για να σώσω το χωριό πρέπει στο δρόμο και γω να βγώ. Βγήκε και έφραξε ένα κομάτι για του χωριού το γινάτι. Φύτεψε και καρυδιά να τρώνε καρύδια τα παιδιά. Κι έτσι φάρδυνε ο δρόμος κι έπαψαν να κλαίνε τα πουλιά κι όλα είναι μια χαρά, τριαλαλά, τριαλαλά. Και ο δρόμος από τότε λειτουργεί χωρίς διόδια και συναφή. Κι από τότε πέρασαν χρόνια 27 και όλα αυτά είναι σωστά. Αθήνα Ο Καψαλάκης Ένας Ρουμελιώτης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ Σπερχειάδα 11 Νοεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ. 8603

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ Σπερχειάδα 11 Νοεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ. 8603 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ Σπερχειάδα 11 Νοεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ. 8603 'Έχοντας υπόψη: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 1. Τις διατάξεις του άρθρου 23 ν.3852/2010

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια.

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι Δήμοι στην Ελλάδα ο Άγιος Νικόλαος, το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

Βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2014

Βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2014 Βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2014 Σε μια σεμνή αλλά ζεστή εκδήλωση, το βράδυ της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ορχομενού βράβευσε τους

Διαβάστε περισσότερα

Τοπωνύμια του Καλού Χωριού Ορεινής. Έρευνα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Παναγή, Φιλόλογο και ερευνητή Δημοτικό Καλού Χωριού Ορεινής

Τοπωνύμια του Καλού Χωριού Ορεινής. Έρευνα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Παναγή, Φιλόλογο και ερευνητή Δημοτικό Καλού Χωριού Ορεινής Τοπωνύμια του Καλού Χωριού Ορεινής Έρευνα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Παναγή, Φιλόλογο και ερευνητή Δημοτικό Καλού Χωριού Ορεινής 1 Μερίκα Σε κατάστιχο (1825) της Αρχιεπισκοπής και σε οθωμανικό έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Τα κουκιά και ο παπάς

Τα κουκιά και ο παπάς KOYKIA KAI PAPAS text:layout 1 7/14/17 1:48 PM Page 1 Βασιλική Κων. Μαντέλου MSc Τα κουκιά και ο παπάς KOYKIA KAI PAPAS text:layout 1 7/14/17 1:48 PM Page 2 Αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά με καταγωγή από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής Νέα Ζωή Μέλη Ομάδας Αναγνώστου Χριστίνα Μπίτζου Φωτεινή Ουγγρίνου Εφροσύνη Τσανακτσίδου Μαρία-Ελένη Ιστορικά Στοιχεία Το εξωκλήσι της

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια Πολλά Ευτυχισμένο το 2011

Χρόνια Πολλά Ευτυχισμένο το 2011 Χρόνια Πολλά Ευτυχισμένο το 2011 Μας ενώνει! Η γέφυρα ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ [2000 2007], εχει μήκος 2.883 μέτρα και κόστισε 800.000.000 ΕΥΡΩ. Ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Πελοπόννησο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία γιατί σε σύνολο ( 27) μελών βρέθηκαν παρόντα (22), δηλαδή:

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία γιατί σε σύνολο ( 27) μελών βρέθηκαν παρόντα (22), δηλαδή: 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.:6426 /18-5-2015 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ. 6 ης /2015 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορχομενού. Αριθ. Απόφασης 67/2015 Π ε ρ

Διαβάστε περισσότερα

Μηλιές Ηλείας: «Το χωριό μας έχει πέντε εκκλησίες»

Μηλιές Ηλείας: «Το χωριό μας έχει πέντε εκκλησίες» 24/12/2018 Μηλιές Ηλείας: «Το χωριό μας έχει πέντε εκκλησίες» / Ορθόδοξες Προβολές «Το χωριό μας έχει πέντε εκκλησίες» όπως μάς ενημερώνει ο ιστοτόπος «Χωρίον Μηλιές Ηλείας» (miliesilias.gr). Και συνεχίζει:

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ. Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου δεκαετία 1940

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ. Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου δεκαετία 1940 Η Μ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 2 150 χρόνια Δημοτικά Σχολεία Παλαιοχωρίου α ο & Καψοράχης ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ Τ Α ΚΑΨΟΡΑΧΙΤΩΝ Α - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ Α Ι Ω ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α Ο ΑΓΙΟΣ NΙΚΟΛΑΟΣ Ι Κ Ο Λ Α Ο Σ 13 14 15 16 28 29 30

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο...

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Aθηνά Θανοπούλου 1. Εικόνα: Ο Γιώργος Κωστόγιαννης Ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του 1903,στο μικρό ορεινό χωριό Καντρέβα, σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Το χρόνιο πρόβλημα της τοπικής κοινότητας του Λουτσίου του Δήμου Ορχομενού, επιτέλους ανήκει στο παρελθόν. Είναι αυτονόητο σε όλους μας πως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΥΙΑ. Χριστιάνα Γεωργίου Γ'1 - Δημοτικό Σχολείο Ανάγυιας Πηγή Κοινοτικό Συμβούλιο Ανάγυιας

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΥΙΑ. Χριστιάνα Γεωργίου Γ'1 - Δημοτικό Σχολείο Ανάγυιας Πηγή Κοινοτικό Συμβούλιο Ανάγυιας Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΥΙΑ Χριστιάνα Γεωργίου Γ'1 - Δημοτικό Σχολείο Ανάγυιας 2015-2016 1 Πηγή Κοινοτικό Συμβούλιο Ανάγυιας Γεωγραφική Θέση και Ονομασία Η κοινότητα βρίσκεται σε πεδινή περιοχή και περιβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι ανάγκες των συμπολιτών για ένα ζεστό πιάτο φαί απλώνονται σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι ανάγκες των συμπολιτών για ένα ζεστό πιάτο φαί απλώνονται σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι ανάγκες των συμπολιτών για ένα ζεστό πιάτο φαί απλώνονται σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μετά από επτά χρόνια κρίσης στις συνήθεις «ύποπτες» γειτονιές της φτώχειας και της ανέχειας

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

A/A ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΝΥΜΟ 1 125 ΑΓΓΕΛΗ-ΚΑΝΤΖΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2 120 ΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 3 24 ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 4 312

A/A ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΝΥΜΟ 1 125 ΑΓΓΕΛΗ-ΚΑΝΤΖΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2 120 ΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 3 24 ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 4 312 1 125 ΑΓΓΕΛΗ-ΚΑΝΤΖΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2 120 ΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 3 24 ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 4 312 ΑΓΓΕΛΗ-ΤΖΕΡΠΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 5 393 ΑΛΠΕΡΤΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 6 220 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2015, από τα Λύκεια του Δήμου Ορχομενού.

Βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2015, από τα Λύκεια του Δήμου Ορχομενού. Βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2015, από τα Λύκεια του Δήμου Ορχομενού. Και φέτος ο Δήμος Ορχομενού διοργάνωσε μια λιτή τελετή για τη βράβευση των εισαχθέντων στην τριτοβάθμια

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=32620948

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=32620948 Page 6 of 11 Eντελώς διαφορετική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του συγχωριανού τους βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, στενού συνεργάτη ως πρόσφατα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν μέχρι προχθές

Διαβάστε περισσότερα

Η γειτονιά μας, η πόλη μας. Περιβαλλοντικά μονοπάτια

Η γειτονιά μας, η πόλη μας. Περιβαλλοντικά μονοπάτια Tη σχολική χρονιά 2013-2014 το σχολείο μας συμμετείχε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία». Η επιδίωξη του Δικτύου για τη δημιουργία ενημερωμένων ενεργών

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 666/20-1-2015

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 666/20-1-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.: 666/20-1-2015 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αριθ. 24 ης /2014 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορχομενού. Αριθ. Απόφασης 220/2014

Διαβάστε περισσότερα

1 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

1 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΑΣΚΗΣΗ 1 η : 7 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Αφού μελετήσετε τις πιο κάτω πηγές, να απαντήσετε στα ερωτήματα που ακολουθούν: Πηγή 1η: Ιωάννα, μαθήτρια, 11 χρόνων, δήλωση στις 14/3/2015 Μου αρέσει να πηγαίνω

Διαβάστε περισσότερα

1. Υπάρχει σταθμός Ταξί (πιάτσα) στον οικισμό Προφήτη Ηλία (Ξηριά); Α) ΝΑΙ Β) ΟΧΙ

1. Υπάρχει σταθμός Ταξί (πιάτσα) στον οικισμό Προφήτη Ηλία (Ξηριά); Α) ΝΑΙ Β) ΟΧΙ 1. Υπάρχει σταθμός Ταξί (πιάτσα) στον οικισμό Προφήτη Ηλία (Ξηριά); 2. Σε ποια οδό βρίσκεται το Νοσοκομείο Καρπενησίου; Α) Εθνικής Αντίστασης Β) Π. Μπακογιάννη Γ) Ν. Στράτου Δ) Κατσαντώνη 3. Που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ Μονή Αστράτηγος. Ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού!

Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού! Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού! Για πρώτη φορά την κεντρική πλατεία του Ορχομενού δεν στολίζει για τις γιορτές ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ένα πραγματικά εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

O Mητρ.Χαλκίδος στις εορτές των ενοριών και των κατηχητικών σχολείων

O Mητρ.Χαλκίδος στις εορτές των ενοριών και των κατηχητικών σχολείων 10/06/2019 O Mητρ.Χαλκίδος στις εορτές των ενοριών και των κατηχητικών σχολείων Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Χαλκίδος O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ`` ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ έτος ίδρυσης 1976 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α Η νέα χρονιά να μας επιφυλάσσει όμορφες στιγμές, υγεία και κάθε καλό στην πατρίδα μας. Την

Διαβάστε περισσότερα

4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2005

4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2005 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Ιστορία - Αρχαιολογία - Λαογραφία) 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2005 ΛΑΜΙΑ 2007 2 Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας. Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας. Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας Αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά του κατηχητικού και τους συνοδούς. Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους Με πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΣΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΣΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΣΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΒΕΡΟΙΑ 2008 Φ2 Μιχαήλ Γεωργίου Χατσιούλης ( Α.2 ) Αικατερίνη Κωνσταντίνου Γιώβου ( Γ.2 ) Γεώργιος Μιχαήλ Χατσιούλης (Α.2.1)

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί πριν από πολύ καιρό ένας κακός μάγος μάγεψε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Απόσταση: 19.5 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2016. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας 16 Μαΐου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας 16 Μαΐου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας 16 Μαΐου 2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 66

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ και ο τόπος μου»

«Εγώ και ο τόπος μου» «Εγώ και ο τόπος μου» Στ Τάξη (ΚΒ) - ΤΣΙΡΕΙΟ Στοιχεία Ενότητας Θέμα: Εγώ και ο τόπος μου Σύντομη Περιγραφή Ενότητας: Τα παιδιά, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, διερεύνησαν και κατέγραψαν στοιχεία και

Διαβάστε περισσότερα

3. Που βρίσκεται το Δημαρχείο Γρεβενών. α. Στην Πλατεία Αιμιλιανού. β. Στην Πλατεία Ελευθερίας. γ. Στην οδό Κ.Ταλιαδούρη. δ. Στην οδό Θ. Ζιάκα.

3. Που βρίσκεται το Δημαρχείο Γρεβενών. α. Στην Πλατεία Αιμιλιανού. β. Στην Πλατεία Ελευθερίας. γ. Στην οδό Κ.Ταλιαδούρη. δ. Στην οδό Θ. Ζιάκα. 1. Που βρίσκεται το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας (Διοικητήριο) Γρεβενών. α. Στην Πλατεία Αιμιλιανού. β. Στη οδό Κων/νου Ταλιαδούρη. δ. Στην Πλατεία Ελευθερίας. 2. Που βρίσκεται το Νοσοκομείο Γρεβενών.

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητέ συγχωριανέ! Αγαπητέ μέλος του Συλλόγου! ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ, ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ!

Αγαπητέ συγχωριανέ! Αγαπητέ μέλος του Συλλόγου! ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ, ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ! 1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΤΩΝ, ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΑΡ.ΑΠΟΦ. 2496/ 14/04/2005 Αθήνα, 25/02/2016 Έδρα: ΗΡΑΣ 26, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΤΚ 11147 ΑΦΜ 997537361, ΔΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ *********************************************************** ΕΙΔΗΣΕΙΣ Από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας *********************************************************** Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Πρέβεζας

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Οι μεγάλοι θυμούνται τα δικά τους σχολικά χρόνια Ο παππούς μου ονομάζεται Μιχάλης Νεοφύτου. Πήγαινε στο ίδιο δημοτικό με εμένα. Τότε όμως υπήρχαν μόνο δύο αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ. Μυγδονία:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ. Μυγδονία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ Μυγδονία: 10-1-2012 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της με αριθμό 1/2012 έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, για όλες τις τάξεις του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΠΡΩΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΑΝΘΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΕ02

1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΠΡΩΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΑΝΘΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΕ02 ΓΕΝΙΚΟ 1 ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΚΟΡΙΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ04.02 ΓΕΝΙΚΟ 2 ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ03 ΓΕΝΙΚΟ 3 ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕ11 ΓΕΝΙΚΟ 4 ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Μέλη Παιδαγωγικής Ομάδας ΤΣΙΑΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ, ΚΕΤΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, ΣΙΜΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ» Τμήματα: 3 Μέλη μαθητικής ομάδας ΝΗΠΙΑ: Ζαμάνη Ματίνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΕΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΕΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΕΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ Το Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα.Το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα είναι κτισμένο στο ομώνυμο ακρωτήρι της Κύπρου που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών

Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.:17239/19-12-2014

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Αρ.Πρωτ.:17239/19-12-2014 Ο Πρόεδρος ανάγνωσε το 2 ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που είναι «Έγκριση της υπ αριθμ. 262/2014 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής για τροποποίηση προϋπολογισμού, ετησίου προγράμματος δράσης, τεχνικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Α/Α Υποψηφίων προς πρόσληψη Αριθμός Αίτησης Συναφούς εμπειριας (έως 84 μήνες Μόρια Δεύτερου Τίτλου Σπουδών (σε συναφές αντικείμενο) ΗΜΕΡ/ΝIA: ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΘΕΣΕΙΣ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί.

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Το σπίτι μου Ένα σπίτι θα χτίσω στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Ένα σπίτι θα χτίσω μακριά στην θάλασσα να σου το κύμα που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ Απόσταση: 10,2 km Διάρκεια: 4 4½ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.0 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή από την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» Ιανουάριος 1 Πέμπτη Θεία Λειτουργία «Περιτομή Του Κυρίου» 4 Κυριακή Θεία Λειτουργία 5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός 6 Τρίτη Θεία Λειτουργία & Αγιασμός «Άγια Θεοφάνεια» 7 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης ΥΛΙΚΟ Το γεφύρι αποτελείται από μάρμαρο και πέτρα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει «ξαναχτιστεί» με καμάρα πάνω και κάτω από την οποία περνά δρόμος. Επίσης έχει ζωγραφιστεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα