ΕΤΟΣ 3 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ:2 ΓΡΑΦΕΙΑ: Ρ.ΑΓΓΕΛΗ 40, ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ.: ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2006 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΟΣ 3 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ:2 ΓΡΑΦΕΙΑ: Ρ.ΑΓΓΕΛΗ 40, 35100 ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ.: 22310 23454 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2006 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008"

Transcript

1 ΕΤΟΣ 3 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ:2 ΓΡΑΦΕΙΑ: Ρ.ΑΓΓΕΛΗ 40, ΛΑΜΙΑ ΤΗΛ.: ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2006 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πλήθος κόσμου, συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας, ήταν παρόν και γιορτάσαμε μαζί τις άγιες ημέρες: Την Μεγάλη Εβδομάδα με τα Πάθη του Χριστού το βράδυ της Ανάστασης και τη δεύτερη ημέρα τα ΣΙΓΝΑ: συνέχεια στη σελίδα 3 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να συνεχιστούν και φέτος όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Πιστεύουμε όπως και πέρυσι η συμμετοχή σας να είναι μεγάλη. Συνέχεια στη σελίδα 5 Φέτος για πρώτη φορά φιλοξενήσαμε στο χωριό μας στο κτίριο του Δημοτικού σχολείου, τον Γερμανό καθηγητή της Βιολογίας Πανεπιστημίου BIELEFELD μαζί με εννέα φοιτητές, οι οποίοι κάνουν εκτεταμένη έρευνα γύρω από τα έντομα της περιοχής. Στην περιοχή μας ζει ένα έντομο που δεν ζει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης που λέγεται POECILIMON VELUCHIANUS: συνέχεια στη σελίδα 5 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ: Όσοι θέλουν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας μας ας έλθουν σε επικοινωνία με το μέλος μας Ηλία Παπαδόπουλο στο τηλέφωνο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΙΩΝ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΑΥΤ/ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 43 ΤΗΛ: ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΡΟΖΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 40 ΤΗΛ.: ΟΙΚΙΑ: ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ 7 ΤΗΛ.: ΚΙΝ.: Τ.Κ.: 35100, ΛΑΜΙΑ

2 2 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΕ ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Η δύναμη του Συλλόγου είσαι εσύ! Γι αυτό μην ξεχνάς την συνδρομή των 10 το έτος. Στείλτε στη διεύθυνση: Προς: ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΟΡΜΠΑ ΡΟΖΑΚΗ ΑΓΓΕΛΗ 40, ΛΑΜΙΑ ή ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εύχεται σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας καλό καλοκαίρι με υγεία. Στους μαθητές καλή επιτυχία σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και σας περιμένουμε όλους το καλοκαίρι στο όμορφο χωριό μας. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΣ Άιντε Καραγκούνα Καραγκούνα Άιντε με σαγιά και με συγκούνια Άιντε πέρασε ένα καλοκαίρι Άιντε και δεν μου στειλες χαμπέρι Άιντε τι χαμπέρι να σου στείλω Άιντε που πιασες καινούργιο φίλο Άιντε θα πουλήσω και τη στάνη Άιντε να σου πάρω ένα φουστάνι Άιντε θα πουλήσω και τα γίδια Άιντε να σου πάρω σκουλαρίκια Κοινωνικά ΓΑΜΟΙ: Στις 21 Μαΐου 2008 έγινε ο γάμος του Ηρωδίωνα Λαϊνα με την Ρούλα Καραστέργιου (κόρη της Μαίρης Θεμελή) Τους ευχόμαστε να ζήσουν ευτυχισμένοι. ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: Ο Γιάννης και η Βάσω Καρτέρη βάφτισαν τον γιό τους στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου και του έδωσαν το όνομα Παύλος Νικηφόρος Τους ευχόμαστε να τους ζήσει. ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Η Αγγέλα Σκαρτσιούνη (κόρη της Δήμητρας Φ. Βαρλάμη) σύζυγος του Δημητρίου Κοτρώνη, στις 19 Μαΐου 2008 γέννησε αγόρι Τους ευχόμαστε να τους ζήσει. «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΕΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΔΕΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΟΤΕ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΒΛΑΒΕΣ ΟΤΕ 121 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ ΕΛΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΚΑΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΣΑΝΑΚΑ Α. ΤΟΛΙΑ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ.: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ Α Ρ Τ Ο Π Ο Ι Ε Ι Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ.: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Α Ρ Τ Ο Π Ο Ι Ε Ι Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΛ.: Κ Α Φ Ε Ν Ε Ι Ο - Ο Υ Ζ Ε Ρ Ι Ν Τ Ι Κ Α Σ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Ο Τ Υ Μ Φ Ρ Η Σ Τ Ο Σ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 25, ΛΑΜΙΑ ΚΙΝ.:

3 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» 3 ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Με πλήθος κόσμου γιορτάσαμε και φέτος τις γιορτές του Πάσχα: Αν και ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα δεν ήταν και πολύ καλός, πολλοί συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας ήταν παρόν. «Επιτάφιος» «Ανάσταση» «ΣΙΓΝΑ» Να είμαστε καλά και του χρόνου να γιορτάσουμε πάλι και να είμαστε πιο πολλοί.

4 4 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ξεκίνησε η συμπλήρωση δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Για την περιοχή μας είναι για τα ακίνητα στο Δήμο Λαμίας μόνο. Γι αυτό πρέπει όσοι έχουν ακίνητα στο Δήμο Λαμίας να τα δηλώσουν στα γραφεία του Κτηματολογίου, που λειτουργούν στη Λαμία μέχρις τις Απαραίτητα δικαιολογητικά 1. Απλό φωτοαντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας 2. Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦ.Μ. (π.χ. Εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμοί Δ.Ε.Η. κ.τ.λ.) 3. Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαια, πιστοποιητικό μεταβολης) 4. Απλό φωτοαντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος οικοδομικής άδειας (αν υπάρχει) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Υλοποιείται το τεχνικό πρόγραμμα για το 2008 Εκτελέσθηκαν τα έργα: 1. Τσιμεντόστρωση δρόμου (Γούλα Μακρανδρέα) 2. Τσιμεντόστρωση δρόμου Πεύκα 3. Σωλήνωση ενός τμήματος από το Χωριανό το αυλάκι 4. Ανατέθηκαν τα κάγκελα μπροστά και πάνω από την εκκλησία 5. Καθαρίστηκαν όλοι οι δρόμοι αγροτικοί και δασικοί 6. Συντάσσεται η μελέτη για το έργο «Αναπλάσεις Κοινοχρήστων Χώρων» (περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία και το πάρκο και την Καράσω και το Κάστρο). 7. Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης για την τοποθέτηση των αναμεταδοτών πάνω από το Δίκαστρο (φωλτοβολταϊκά τόξα) 8. Στον αναμεταδότη της Αγ. Κυριακής προστέθηκαν τα κανάλια MEGA-ANT1-STAR Αθηνών και ALPHA Ο Σύλλογος προτίθεται να συγκροτήσει εθελοντική ομάδα άμεσης επέμβασης. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προς Σύλλογο Απανταχού Παλαιοκαστριτών Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας Άγιος Γεώργιος. Εννοείται, ότι θα πρέπει να είναι καλά στη υγεία τους όσοι υποβάλλουν αίτηση. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ-ΠΟΤΑ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΤΗΛ.: ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΤΗΛ.:

5 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» 5 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ Για φέτος το Δ.Σ. αποφάσισε για τις παρακάτω εκδηλώσεις: εκδηλώσεις καλοκαίρι Χορευτική βραδιά «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ», στην κεντρική πλατεία του χωριού Θα τελεσθεί μνημόσυνο για τα θύματα των πολέμων Εκδρομή Μονοήμερη, Παλαιόκαστρο Καρδίτσα Πύλη Ελάτη Περτούλι Τρίκαλα και επιστροφή στο χωριό Όσοί θέλουν να έλθουν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι στο τηλέφωνο την Μαρία Θεμελή Αντάμωμα Παλαιοκαστριτών στο ΤΑΨΑΚΙ με ζωντανή ορχήστρα Συνέχεια από τη σελίδα 1 Φιλοξενία του Γερμανού καθηγητή και των φοιτητών της Βιολογίας του Πανεπιστημίου UNIVERSITAT BIELEFELD. Λέγεται ότι αυτό το έντομο ζει μόνο από τη Λαμία μέχρι το Καρπενήσι και στην περιοχή της Οίτητς. Οι παραπάνω ερευνητές θα πάρουν έντομα και αυγά τους στην Γερμανία και θα εξετάσουν για ποιο λόγο ζει μόνο σε αυτή την περιοχή (είναι το φαγητό ή κάτι άλλο). Πάντως με το όνομά του «Βελουχιάνος» είναι ο καλύτερος Πρεσβευτής μας στην Ευρώπη. Μείνανε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία, γιατί τόσο ο Δήμος όσο και το Τοπικό Συμβούλιο, όπου τους παραχώρησε την αίθουσα του Σχολείου, αλλά και με τους συγχωριανούς μας για την προσφορά τους. καλοκαίρι ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Θα θέλαμε διαμέσου της εφημερίδας του χωριού μας, να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν να ανοιχθεί ο δρόμος από Βρυσούλα μέχρι Μηλέα, τον Νομάρχη Φθιώτιδας, τον προϊστάμενο της Νομαρχίας κύριο Χρήστο Ηλιόπουλο που μας παραχώρησαν το μηχάνημα, την Δημοτική Αρχή, το Τοπικό Συμβούλιο και όλους τους συγχωριανούς μας που παραχώρησαν τμήματα από τα χωράφια τους, γιατί ο δρόμος αυτός είναι μια ζώνη προστασίας για το χωριό μας, αλλά κάνανε οικόπεδα τα Παλιοχώραφά μας που δεν ξέραμε που βρίσκονατι και είχαμε να τα επισκεφθούμε εδώ και 50 χρόνια. Χρήστος Χούπας- Γεώργιος Σιάννος. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΑΣ «Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Α Λ Ε Ω Φ Ο Ρ Ε Ι Α» ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: ΚΑΤΙΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Τ Α Β Ε Ρ Ν Α ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΛ.:

6 6 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΤΟΠΩΝΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 1. ΑΪΝΕΡΙ. Η τοποθεσία ΑΪΝΕΡΙ βρίσκεται στις εκβολές του «Καστανορέματος» στο ποτάμι «Μαυριλιώτης». Εκεί στο κτήμα κληρονόμων Ηλία Κολιόπουλου υπάρχει μικροπηγή με υφάλμυρο νερό, που το χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί χωριανοί για «γιατρειά» και το είπαν «Αγιονέρι». Έγιναν χημικές εξετάσεις του νερού με άγνωστο αποτέλεσμα. 2. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Η τοποθεσία ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ βρίσκεται στον παλιό δρόμο Παλιόκαστρο Μαυρίλο, αμέσως μετά την ανηφοριά από το ποτάμι. Από τον Γιάννη Γ. Ζορμπά χτίστηκε εκεί ναός, που ατελείωτος εγκαταλήφθηκε και ερειπώθηκε. Φέρνει στη μνήμη μας το αρκετό αναβρυκό νερό και τα πολλά κι ωραία μείτζανιά σύκα, από συκές που αρχικό φυτό τους έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Παναγιώτης Ε. Ζορμπάς. 3. ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Ανάμεσα στις τοποθεσίες «Κουφάλα», «Ζάβατο» και «Λουμάκια» διατηρήθηκε η τοπωνυμία ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Παλιά φημολογία ομιλεί για προσπάθεια ανέγερσης ναού.για μοναστήρι. 4. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ. Ο σημερινός ναός της ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ χτίσθηκε στα ερείπια παλαιού, άγνωστης χρονολογίας, ναού με το ίδιο όνομα. Δίπλα στα αρχαία ερείπια υπήρχε πλακόστρωτο αλώνι με το όνομα «Βορτσελέϊκο αλώνι». Στην περιοχή βρέθηκαν «αρχαία» επιτάφιες πλάκες και νομίσματα. 5. ΑΗΛΙΑΣ. Απλό κτίσμα με το όνομα ΑΗΛΙΑΣ βρίσκεται ερειπωμένο στην κορυφή ομώνυμου λόφου πάνω από το χωριό, που αρχικά χτίσθηκε από τους Ευθύμιο Γ. Βαρλάμη και τον σύγαμβρό του Νικόλαο Λάμπο (Ζαϊρονίκο) το Σήμερα (2004) είναι εγκαταλειμμένος και ερειπωμένος. 6. ΑΗΘΑΝΑΣΗΣ. Πάνω από την τοποθεσία «Δύο δέντρα», στην αρχή του δάσους, δίπλα στη σημερινή δεξαμενή νερού, υπήρξε απλό κτίσμα ναού με το όνομα ΑΗΘΑΝΑΣΗΣ. Οι ωραίες άξιες προσοχής εικόνες του, μεταφέρθηκαν το 1932 στον κεντρικό ναό του χωριού. Η εικόνα του Αγίου Αθανασίου είναι τοποθετημένη δεξιά της αριστερής εξόδου του ναού. 7. ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Στην τοποθεσία αυτή ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, που βρίσκεται στον παλιό δρόμο, παλαιότερη είσοδο στο χωριό υπάρχει και παλιός μικροναός σχεδόν εγκαταλειμμένος. Δίπλα του έγιναν, τελευταία, αρχαιολογικές ανασκαφές όπου βρέθηκαν «αρχαία», που φυλάσσονται από την αρχαιολογική υπηρεσία στη Λαμία. 8. ΑΝΑΕΡΟ. Στη στροφή του παλαιού δρόμου προς την τοποθεσία «Γαβριώνα», κάποιο σημείο τοπικό είχε την επωνυμία ΑΝΑΕΡΟ που είχε την έννοια «μικρή στροφή του δρόμου». 9. ΑΝΗΜΕΡΟ. Η τοποθεσία που βρίσκεται πάνω στον παλαιό δρόμο Παλιόκαστρο Χόχλια και μετά την τοποθεσία «Αρβανίτια» έχει την τοπωνυμία ΑΝΗΜΕΡΟ. Πάνω στο δρόμο και μετά το επίπεδο χωραφιών υπάρχει πηγή με αρκετό νερό. 10. ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ. Μετά την τοποθεσία «Κουδούνη βαρκά» και προς της τοποθεσία «Ανήμερο» μικρή περιοχή έχει την ονομασία ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ. Η ονομασία μάλλον οφείλεται σε παλιό κάτοικο του χωριού με το επώνυμο «Αρβανίτητς», που σαν πολεμιστής του 1821 πήρε σιδηρένιο αριστείο. Ίσως οφείλεται σε μικρομάχη μεταξύ Ελλήνων και Τουρκαρβανιτών η οποία, κάπου αναφέρεται σαν Μάχη στο Παλιόκαστρο». 11. ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ. Η τοποθεσία με το όνομα ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ βρίσκεται μετά την τοποθεσία «Ζυγός». Η αιτία ονομασίας της είναι άγνωστη. Εκεί είχε εγκατασταθεί κτηνοτροφικά, για αρκετά χρόνια, ο Παναγιώτης Ευαγγ. Λάμπος (Τσιλιοπάνος). Εκεί υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό. 12. ΑΓΙΩΡΓΗΣ. Η τοποθεσία με το όνομα ΑΓΙΩΡΓΗΣ, με ομώνυμο σε πολύ καλή κατάσταση ναό, βρίσκεται μετά την τοποθεσία «Παλιοκκλήσι» 13. ΑΥΓΗΡΑΚΙ. Βόρεια της «Κατωβρύσης» και μετά «Τα χτίρια» αρκετή καλλιεργήσιμη έκταση έχει την επωνυμία ΑΥΓΗΡΑΚΙ. Μας θυμίζει «ραγολόγημα» σταφυλιών στα εκεί «παλιάμπελα» και τα μεγαλόρωγα σπάνια σταφύλια «κοκιναρά». 14. ΑΜΠΛΑΣ. Η τοποθεσία ΑΜΠΛΑΣ βρίσκεται στο δρόμο τον παλαιό από Παλιόκαστρο προς Δίκαστρο, κοντά στο «Μύλο του Ζορμπά». Κτηματικά ανήκει περισσότερο στο οικογενειακό «Ζορμπά». 15. ΑΜΙΛΕΑ. Τα ΑΜΙΛΕΑ βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το νεκροταφείο και συνέχεια μ αυτό. 16. ΑΜΕΡΙΚΗ. Η τοποθεσία ΑΜΕΡΙΚΗ, ασφαλώς άγνωστη σήμερα σε πολλούς, είναι δίπλα στον παλαιό ανηφορικό δρόμο από το «Ανάερο» και πριν από την τοποθεσία «Παπαδιάς η καστανιά». Την ονομασία ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ «Αμερική» έδωσε στο εκεί μικρό κτήμα του ο Ηλίας Τσούκας, όταν γύρισε απ την Αμερική, ασφαλώς δίνοντας, έτσι κάποια αστεία χροιά. 17. ΑΛΑΤΑΡΙΕΣ. Μετά το χαντάκι στην τοποθεσία «Ξηρόρεμα» ήταν κατηφορικός ο δρόμος που οδηγούσε στην τοποθεσία, μικρή έκταση με το όνομα ΑΛΑΤΑΡΙΕΣ. Αιτία της ονομασίας είναι το γεγονός, που παλαιότερα εκεί, οι κτηνοτρόφοι Βαρλαμο-Μιμέοι, τάιζαν τα γίδια τους αλάτι. 18. ΑΥΛΑΚΙ. Η ονομασία ΑΥΛΑΚΙ δόθηκε στο σύνολο του νεράυλακα του «χωριανού νερού», που άρχιζε κι αρχίζει από την τοποθεσία «Δέση Καράσω» και τελειώνει στην άκρη, δυτικά και έξοδο του χωριού. 19. ΒΛΑΧΟΚΟΝΑΚΑ. Παλαιότερα ίσως να συνεχίζεται και σήμερα μικρή επίπεδη έκταση, μέσα στο δάσος, πάνω απ τα «Μιμέϊκα γιούρτια», δεξιά του «Αηθανάση» είχε την ονομασία ΒΛΑΧΟΚΟΝΑΚΑ. Εκεί έστηναν τις σκηνές τους διερχόμενοι, Άνοιξη και Φθινοπώρι, σε μετακινήσεις τους εξωχωριανοί σκηνήτες κτηνοτρόφοι. 20. ΒΡΥΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ. Κάπου αριστερά της τοποθεσία και πηγής «Καρυάς το ρέμα», υπήρχε νεροπηγή με χαρακτηριστικά κρυστάλλινο νερό και με το όνομα ΒΡΥΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ. 21. ΒΡΥΣΗ Τ ΑΧΙΛΛΕΥ. Αριστερά προς το «Μαυριλιώτη», της «Μεγάλης στροφής» του Δημόσιου δρόμου, είναι καλλιεργήσιμη περιοχή με την ονομασία ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΥ Η ΒΡΥΣΗ. Είναι κοντά στην τοποθεσία «Παλιόκηποι» και πιο πάνω απ την τοποθεσία «Παλιογέφυρα». 22. ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ. Ανάμεσα στις τοποθεσίες «Λουμάκια» και «Ξηρού», πάνω στο δρόμο, είναι η τοποθεσία ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ. Πήρε το όνομά της από παλαιά εγκαταλειμμένη κι απεριποίητη, στοιχειωδικά κτισμένη, πηγή με νερό που μυρίζει θειάφι και κλούβιο αβγό. Ίσως το νερό της είναι ωφέλιμο και ιαματικό. Άγνωστο αν δείχτηκε ποτέ σχετικό ενδιαφέρον γι αυτή. Η τοπική στοματική παράδοση αναφέρει πως εκεί, στα χείλη της πέτρινης κούπας της πηγής, περνώντας ο Πολέμαρχος της Ρούμελης «Καραϊσκάκης» ακόνισε το ειδικό μαχαίρι του, που είχε πάντοτε μαζί του. 23. ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ. Η τοποθεσία ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ είναι πιο κάτω από τον Άγιο Σεραφείμ. Εκεί αναβλύζει αρκετό νερό και από την ονομασία «Βρυσούλα» τα γύρω χωράφια ονομάστηκαν «Βρυσούλες». 24. ΒΑΡΛΑΜΟΚΡΑΝΙΕΣ. Η τοποθεσία ΒΑΡΛΑΜΟΚΡΑΝΙΕΣ βρίσκεται δεξιά της κατηφοριάς παλαιού δρόμου, μετά την τοποθεσία «Παραθύρα». Ήταν κτήμα Βαρλαμέϊκης οικογένειας. 25. ΒΑΡΚΑ. Πιο κάτω απ την «Κατωβρύση» και τα πολλά «κήπια» η ισόπεδη έκταση ονομάζεται ΒΑΡΚΑ. Η ονομασία δόθηκε για το λόγο που μέρος του νερού της πηγής «Κατωβρύση» παλαιότερα λίμναζε στην τοποθεσία αυτή. 26. ΒΑΪΝΑΚΙ. Μετά το εξωκκλήσι Αγιώργης, εκεί που τελειώνουν τα χωράφια, όπου αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος για τα χωριά της Ευρυτανίας, υπήρχαν τεράστιοι βράχοι, που φυσικά, ήταν σε σειρά σαν τα βαρέλια βαϊένια κρασιού, για αυτό και τους δώσανε την επωνυμία ΒΑΪΝΑΚΙΑ και τελικά ΒΑΪΝΑΚΙ. Πολλοί από εκείνους βράχοι και πολλοί παρόμοιοι που βρίσκονταν μέσα στα κτήματα, πιο πολλοί του Γεωργ. Γρηγ. Βαρλάμη (Πολυδωρή), χρησιμοποιήθηκαν σαν λιθοδομή στο χτίσιμο σπιτιού του Ηλία Λάμπου, στο Σταυρό. 27. ΓΚΕΚΑ ΛΟΓΓΑ. Η τοποθεσία ΓΚΕΚΑ ΛΟΓΓΑ βρίσκεται δίπλα στη «σμίξη» των ποταμιών «Μαυριλιώτης» και «Πιτσιτιώτης». 28. ΓΟΥΡΝΕΣ. Πάνω από την τοποθεσία «Απόστολος», μια μικρή περιοχή που είναι κτήμα της οικογένειας Ζορμπά και ποτίζεται με νερό από φυσικές στέρνες, έμεινε γνωστή με το όνομα ΓΟΥΡΝΕΣ. Γούρνα σημαίνει γήινο βαθούλωμα που κρατάει διατηρεί νερό. 29. ΓΙΑΝΝΟΥΣΑ. Αυτή η τοποθεσία, σε αρκετά μεγάλη και πλαγερή έκταση, αρχίζει σχεδόν από τις παρυφές του «Ζάβατου» και φτάνει σχεδόν μέχρι την τοποθεσία «Κάτω Παλιοχώρια». Χωρίζεται κυρίως σε ΓΙΑΝΝΟΥΣΑ και ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΥΣΑ, που την κατείχαν περισσότερο οι «Καραγιαννέοι», Στη «Γιαννούσα» προσπάθησε να εγκατασταθεί κτηνοτροφικά ο Γιάννης Κολιόπουλος. 30. ΓΑΛΑΝΗ. ΓΑΛΑΝΗ ονομάζεται η μικρή έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στις τοποθεσίες «Μέγαλάκος» και «Λαγούτσι». 31. ΓΚΟΥΣΙΑ-ΓΚΩΛΟΓΛΕΠ. ΓΚΟΥΣΙΑ-ΓΚΩΛΟΓΛΕΠ ονομάζουν και εννοούν ογκώδες ύψωμα που βρίσκεται πάνω από την τοποθεσία «Φρατσίλα». Στη βάση τους αναβλύζει αρκετό νερό, που το χαντάκι του ενώνεται με το άλλο, που έρχεται από τη βόρεια πλευρά της τοποθεσίας «Φρατσίλα» δυτικά της τοποθεσία «Κοντοδήμη». Γράφει ο Σωτήριος Βαρλάμης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Π Ο Π Η Κ Ο Ρ Κ Ο Β Ε Λ Ο Υ στο κέντρο του χωριού μας τηλ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ - ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

7 ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» 7 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ Στις έγινε η διαίρεση των επισκοπών και ιδρύθηκε η επισκοπή Φθιώτιδος με έδρα τη Λαμία. Στις 23 Ιανουαρίου 1834 γίνεται η εγκαθίδρυση του επισκόπου Ιάκωβου. Αμέσως ο επίσκοπος απευθύνει χαιρετιστήρια έγγραφα σ όλο τον κλήρο και τους χριστιανούς του νομού. Στη συνέχεια στέλνει εγκυκλίους προς τους ιερείς που υπάρχουν, να κάνουν απογραφή και όσα χωριά είχαν πάνω από 50 οικογένειες θα αποτελούν και ενορία. Οι ενορίες δόθηκαν σε ιερείς οι οποίοι ήταν χαμηλού μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου. Η αμοιβή των εφημεριών προέρχονταν από τις ενορίες και ήταν χρηματική, διάφορα δημητριακά και τρόφιμα, προερχόμενα από τους ενορίτες μετά την τέλεση διαφόρων ιεροτελεστιών. Εκδίδεται κώδικας οδηγιών και καθορισμού των καθηκόντων των εφημεριών, προβλέπονταν δε και τιμωρίες για παραβάτες ιερείς. Ένας από τους τιμωρηθέντες ιερείς ήταν ο εφημέριος Δύο Βουνών που κατέστη αργός «εγκαλούμενος εκκλησιαστικώς για έγκλημα φόνου». Ο τιμωρηθής ιερέας παλαιότερα είχε εξομολογηθεί σε ένα Αρχιμανδρίτη ότι είχε κάνει φόνο και όταν ήρθε ο επίσκοπος, ο Αρχιμανδρίτης το ανακοίνωσε σε αυτόν. Αλλά ο ιερέας αυτός παρότι ήταν αργός, εστεφάνωνε ανδρόγυνα χωρίς αρχιερατική αδεία με αποτέλεσμα να εισαχθεί σε δίκη. Η αμοιβή του επισκόπου προερχόταν από τους ενορίτες που ήταν υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν με τον οβολό τους για την αμοιβή του. Αυτό φαίνεται και από έγγραφο του ίδιου του επισκόπου που απευθύνεται στον έπαρχο Φθιώτιδας στον οποίο αναφέρει ότι δυστροπούν να δώσουν στον επίσκοπο οι κάτοικοι των χωριών: Υπάτης, Γραμμένης, Αρχανίου, Πλατυστόμου, Βαρμπόπης, Τσούκας, Μάκρης, Λάλας, Καρυάς, Μεξιατών, Χαλίλης, Αγά και Κλωνίου. Κατά το 1834 ο επίσκοπος έδωσε σε ιερείς τα χωριά της Επισκοπής για ενορία (με 50 οικογένειες και πάνω). Στα χωριά του Τυμφρηστού δόθηκαν στους ιερείς οι εξής ενορίες: Το χωριό Ζημιανή στον αιδεσιμότατο Γρηγορίου Δημήτριο Το χωριό Ζιώψη στον αιδεσιμότατο Δημήτριον Ιωάννου Το χωριό Κάψη (Μεγάλος Μαχαλάς) στον παπά Ιωάννην Παπαγεωργίου Το χωριό Κάψη (οι δύο άλλοι μαχαλάδες) στον αιδεσιμότατο Ιωάννη Δημητρίου Το χωρίο Μαυρίλο στον πρεσβύτερο Κωνσταντίνον Σακελλάρη Το χωριό Μερκάδα στον παπά Ιωάννη Κώνστα Το χωριό Νεοχώρι στον αιδεσιμότατο Γεώργιο Παπαναγιώτου Τα χωριά Περίβλεπτο και Πιτσωτά απετέλεσαν μία ενορία και δόθηκαν στον ιερομόναχο Ιάκωβο Παπακωνσταντίνου Αυτές ήταν οι πρώτες ενορίες και απ ότι φαίνεται το χωρίο μας επειδή είχε 40 οικογένειες περίπου, δεν έγινε ενορία. Αργότερα όμως έγινα πολλές μεταβολές στις ενορίες. Πριν την απελευθέρωση οι γάμοι γίνονταν χωρίς άδειες και γι αυτό με εγκύκλιο του επισκόπου που κοινοποιήθηκε προς όλους τους κληρικούς για την τέλεση γάμου είναι απαραίτητη η έκδοση αδείας γάμου, έτσι από το 1834 εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες. Από τις πρώτες άδειες στην περιοχή μας έχουμε: - Εδόθη άδεια προς τον εφημερεύοντα εις χωριών Κάψη να στεφανώσει τον Ευαγγελινόν Ιωάννου βλαχοποιμένα με την Αλέξω Πάνου βλαχοποιμένισσα Εστεφανώθει παρ αδείας ο Ιωάννης Γεωργίου Τουρναβίτης μετά της Κύλλου Αθανασίου ο μεν εις δεύτερον γάμον η δε εις πρώτον παράτου εφημερίου Περιβλέπτου Εδόθη άδεια προς τον εν Ζιώψη Ψάλλοντα πρεσβύτερον δια να στεφανώσει τον από Πιτσιωτά Κώνστα Δημητρίου με την Ανθίτσα Δήμου από το Περίβλεπτον, αμφότερους εις πρώτον γάμον Εδόθη άδεια προς τον εις Καψή ψάλλοντα πρεσβύτερον Ιωάννην δια να στεφανώσει τον Κωνσταντίνο Καρανίκα με τη Βασίλω Σαγά Εδόθη άδεια προς τον εις Μερκάδα πρεσβύτερον Ιωάννην δια να στεφανώσει τον Γρηγόριον Κωνσταντίνου με την Αικατερίνη Χαλκιά Εδόθη άδεια προς τον εις Κάψη εφημερεύοντα Ιωάννην δια να στεφανώσει τον Αθανάσιο Σουφλερόπουλο με την Μαρίαν Καρφή από Λάσπη Εδόθη άδεια γάμου προς τον εν Μερκάδα Ψάλλοντα πρεσβύτερον δια να στεφανώσει τον Γρηγόριο Στρατηγόπουλο με τη Βασιλική Μηνογιάννη Εδόθη άδεια γάμου προς τον εις Μαυρίλο πρεσβύτερο δια να στεφανώσει τον Δημήτριο Παρανογόπουλο με την Ελένη Ριζοχρήστου Εδόθη άδεια γάμου προς τον πρεσβύτερον Γιαννάκην του Μεγάλου Μαχαλά Κάψης δια να στεφανώσει τον Κωνσταντίνον Τσιρώνη με την Μαρία Γεωργίου Προς τον εφημέριον Μαυρίλου πρεσβύτερον Κώστα Σακελλάρη δια να στεφανώσει τον Ιωάννην Δ. Ζορμπάν μετά της Ελένη Σταυρακάκη τον μεν εις δεύτερον της δε εις πρώτον γάμον ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΕΝΘΥΜΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΑΡΑΓΚΟΥ τ η ς 8 η ς Σ ε π τ ε μ β ρ ί ο υ σ τ ο Π α λ α ι ό κ α σ τ ρ ο Όρθιοι απο αριστερά: ο γαμπρός Κώστας Γιανουσιάς, δίπλα η κόρη Διαμάντω Τσατσαράγκου, απο πίσω ο υιός Χρήστος Τσατσαράγκος, δίπλα του ο υιός Γεώργιος Τσατσαράγκος (δάσκαλος), δίπλα ο υιός Ευάγγελος Τσατσαράγκος με τη γυναίκα του Δάφνη. Καθιστοί απο αριστερά: η κόρη Σοφία Τσατσαράγκου (σύζυγος του Κώστα Γιανουσιά), στα χέρια της κρατάει το μικρό υιό της Απόστολο Γιανουσιά. Δίπλα η Μαρία Τσατσαράγκου, το γένος Βαρλάμη (σύζυγος του Κώστα Τσατσαράγκου και μητέρα των παιδιών), στα χέρια της έχει τον Δημήτριο Γιανουσιά. Δίπλα όρθιος ο Κωσταντίνος Γκέκας, καθιστή δίπλα του η κόρη Φωτεινή Τσατσαράγκου (σύζυγος του Ιωάννη Γκέκα) που κρατάει στα χέρια της την κόρη της Ανθούλα Γκέκα. Απώντες απο την φωτογραφία: ο Κωσταντίνος Τσατσαράγκος (ήταν στα πρόβατα), ο γαμπρός του Ιωάννης Γέκας (ήταν στα γίδια) και ο υιός του Βασίλειος Τσατσαράγκος που ήταν στην Αμερική.

8 8 «Παλαιοκαστρίτικα Νέα» ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια γειτονιά σε μικρό χωριό ζούσαν δύο φίλοι. Ο ένας και ο άλλος. Τα χρόνια πέρναγαν πότε άσχημα και πότε καλά. Μια μέρα λοιπόν ο ένας αποφάσισε να γκρεμίσει το παλιό του σπίτι και να χτίσει καινούργιο. Αλλά δεν ρώτησε τον άλλον, ο οποίος όταν το έμαθε πολύ του κακοφάνηκε. Το σπίτι χτιζότανε. Όμως στο δυτικό μέρος με την εκσκαφή δημιουργήθηκε ένας όχτος από χώμα και για να μην πέσει το χώμα δίνει εντολή στους μαστόρους να κάνουν ένα τοιχείο. Να το στηρίξουν και στη βορεινή πλευρά να έχει ένα γάμα να μην μπαίνουν στο οικόπεδο τα νερά του δρόμου, ο οποίος προηγουμένως ήταν χαντάκι. Καλουπώθηκε το τοιχείο και έπεσε το μπετόν. Πέρασαν 10 μέρες να ξεκαλουπωθεί, χωρίς κανείς απ το χωριό τίποτε να πει. Κάποια μέρα όμως πάει ο άλλος βλέπει πώς έχουν τα πράγματα, βάζει φωνή μεγάλη, πω πω πω να μαζευτεί το χωριό, την αδικία να δει. Μα τι δρόμος είναι αυτός, δεν τον βλέπετε πως είναι στενός; Τι τοιχείο είναι αυτό εκεί; Δεν το βλέπετε που σκοπεύει τη Ζημιανή; Και μαζεύτηκαν τα γειτονοπούλια μ αγριοπούλια παι κάτι κλαψοπούλια και αρχίζουνε ένα τσι τσι τσι και πι πι πι και βγάλανε απόφαση σωστή πως πρέπει να πάνε στον Κατή η αδικία να διορθωθεί. Και αφού γύρισαν από τον Κατή χωρίς η απόφαση να του ικανοποιεί αρχίσανε το κλάμα το βαρύ με μεγάλο οδυρμό να ακουστεί μέχρι τον ουρανό. Οπότε ο άλλος βλέπει όραμα μεγάλο τόσο πολύ που τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί. Για να σώσω το χωριό πρέπει στο δρόμο και γω να βγώ. Βγήκε και έφραξε ένα κομάτι για του χωριού το γινάτι. Φύτεψε και καρυδιά να τρώνε καρύδια τα παιδιά. Κι έτσι φάρδυνε ο δρόμος κι έπαψαν να κλαίνε τα πουλιά κι όλα είναι μια χαρά, τριαλαλά, τριαλαλά. Και ο δρόμος από τότε λειτουργεί χωρίς διόδια και συναφή. Κι από τότε πέρασαν χρόνια 27 και όλα αυτά είναι σωστά. Αθήνα Ο Καψαλάκης Ένας Ρουμελιώτης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ