Διάσταση σε 72 ppi (cm) 640 x x 16. MegaPixels x x x x x

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διάσταση σε 72 ppi (cm) 640 x 480 0.3 22 x 16. MegaPixels. 1280 x 960 1.3 45 x 33. 1600 x 1200 2.1 56 x 42. 2048 x 1536 3."

Transcript

1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Μ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ Art & Creative Director Η εργασία με το Photoshop μας επιτρέπει να παράγουμε εικόνες Bitmap. Η εικόνα Bitmap δεν είναι τίποτα άλλο από μία ορθογώνια περιοχή που αναλύεται σε ένα πλέγμα από πολλά τετράγωνα( pixels, Picture Elements). Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός γραφικού Bitmap είναι: Το μέγεθος, η ανάλυση, το βάθος χρώματος. BITMAP ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕΓΕΘΟΣ: Είναι το πλήθος των pixels που περιέχονται σε μία εικόνα στην οριζόντια και κάθετη διεύθυνση της, π.χ. 640 χ 480 pixels. Αυτό το μέγεθος δεν καθορίζει και την πραγματική εκτυπώσιμη διάσταση της εικόνας ή την ανάλυση της. ΑΝΑΛΥΣΗ (Resolution): Ανάλυση μίας εικόνας bitmap ορίζεται ως το πλήθος των pixels σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή (inch). Η ανάλυση ορίζεται και ως ppi (pixels per inch) 1inch=2,54cm. ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 72 x 72 pixels 72 ppi 1 x 1inch. (2,54 x 2,54cm) 640 x 480 pixels 72 ppi 8,9 x 6,7 inch. (22,6 x 17cm) 640 x 480 pixels 144 ppi 4,45 x 3,35 inch.(11,3 x 8,5cm) Απαραίτητες έννοιες στην ανάλυση είναι: Ανάλυση ΣΑΡΩΜΕΝΗΣ εικόνας μετριέται σε ppi (pixel per inch) Ανάλυση ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΗΣ εικόνας μετριέται σε dpi (dots per inch) Ανάλυση (συχνότητα) ΟΘΟΝΗΣ μετριέται σε lpi (lines per inch) Ένας κανόνας για να πετύχουμε την μέγιστη απόδοση της ανάλυσης της εικόνας είναι να διπλασιάζουμε την συχνότητα της. Π.χ. αν έχουμε μια οθόνη 150 lpi τότε θα πρέπει να σαρώσουμε την εικόνα σε ανάλυση 300ppi

2 - Είναι σαφές ότι η ανάλυση μιας εικόνας είναι αντιστρόφως ανάλογη της διάστασης της. - Το μέγεθος ενός pixel καθορίζεται από την ανάλυση της εικόνας. - Αν κρατήσω σταθερή την ανάλυση και μεγαλώσω τη διάσταση της εικόνας θα μεγαλώσει και το μέγεθος των pixel. - Αν μικρύνω τη διάσταση μιας εικόνας αυξάνεται η ανάλυση της διότι ο ίδιος αριθμός pixel θα βρεθεί σε μικρότερο χώρο. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΝΑΛΥΣΗ PPI Ο όρος ppi (pixel per inch) αναφέρεται στην ανάλυση μιας σαρωμένης μέσω scanner εικόνας και στην εμφάνιση της στην οθόνη Οταν βλέπουμε ένα θέμα σε φυσικό μέγεθος στο PhotoShop, τα 72 ppi είναι αρκετά για να μην χάσουμε σε λεπτομέρεια και να μην έχουμε μεγαλύτερο αρχείο από αυτό που χρειάζεται. Ο όρος ppi χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τον αριθμό των εικονοστοιχείων ανά ίντσα σε μια ψηφιακή φωτογραφία (bitmap). Επίσης είναι όρος που υποστηρίζουν οι αισθητήρες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών γνωστός σαν megapixels (Mp). Τα Mp προκύπτουν αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό της ανάλυσης W x H (πλάτος x ύψος). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Μια φωτογραφία με ανάλυση 2048 x 1536 = Χρειάζεται φωτογραφική μηχανή 3.2 Mp. Pixels Πλάτος x ύψος MegaPixels Διάσταση σε 72 ppi (cm) 640 x x x x x x x x x x x x x x x x 95 Το αποτέλεσμα των διαστάσεων της τελικής φωτογραφίας προκύπτει αν διαιρέσουμε την ανάλυση της φωτογραφίας μας π.χ 72 ppi με την ανάλυση των διαστάσεων των παραγομένων φωτογραφιών σε ίντσες και αν το αποτέλεσα το πολλαπλασιάσουμε με 2,54 θα έχουμε το αποτέλεσμα σε cm.

3 DPI Ο όρος dpi (dots per inch) αναφέρεται στην ανάλυση (resolution) μιας μονάδας εξόδου π.χ ενός εκτυπωτή Δείχνει πόσα σημεία (dots) μελάνης θα τοποθετήσει πάνω σε μια συγκεκριμένη διάσταση (inch) του χαρτιού. LPI Ο όρος lpi (line rer inch) προσδιορίζει την μονάδα που χρησιμοποιείται όταν μια ψηφιακή εικόνα πρόκειται να τυπωθεί με την μέθοδο του half-tone (raster) που είναι συνηθισμένοι στον χώρο των εκδόσεων, εφημερίδων και εκτυπώσεων. Αναφέρεται στον αριθμό των γραμμών του πλέγματος που χρησιμοποιείται στην διαδικασία εκτύπωσης και τυπικές τιμές είναι τα - 85 lpi για εφημερίδες lpi για βιβλία καλής ποιότητας lpi για ειδικές υψηλές ποιότητες. ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ( bit ): Μας δείχνει πόσες πιθανές χρωματικές διαβαθμίσεις μπορεί να πάρει το κάθε pixel μίας εικόνας. Με άλλα λόγια είναι το πλήθος των bit (δυαδικό ψηφίο), που χρησιμοποιούνται για να περιγραφεί το χρώμα κάθε ενός pixel. Όσο περισσότερα bit ανά pixel τόσα περισσότερα χρώματα διαθέτει η εικόνα. Στην απλούστερη μορφή του κάθε pixel ορίζεται είτε ως μαύρο είτε ως άσπρο. Αυτό ονομάζεται και εικόνα 1 bit. 1 bit = 2 1 = 2 χρώματα 2 bit = 2 2 = 4 χρώματα 4 bit = 2 4 = 16 χρώματα 8 bit = 2 8 = 256 χρώματα 16 bit = 2 16 = χρώματα 24 bit = 2 24 = χρώματα (true color) 32 bit = 2 32 = χρώματα (true color) - Το βάθος χρώματος ενός pixel καθορίζεται από τον αριθμό των bit - Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει έως αποχρώσεις.

4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ PIXEL ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ Οι διαστάσεις των pixel (μέγεθος εικόνας ή ύψος και πλάτος) μιας εικόνας bitmap είναι η μέτρηση του αριθμού pixel σε συνδυασμό με το πλάτος και το ύψος μιας εικόνας. Ανάλυση είναι ο βαθμός της λεπτομέρειας σε μια εικόνα bitmap και μετράται σε pixel ανά ίντσα (ppi). Όσο περισσότερα pixel ανά ίντσα υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση. Γενικά, οι εικόνες με μεγαλύτερη ανάλυση παράγουν εκτυπωμένη εικόνα με καλύτερη ποιότητα. Η ίδια εικόνα στα 72-ppi και 300-ppi, μεγέθυνση 200% Ο συνδυασμός του μεγέθους pixel και τις ανάλυσης προσδιορίζει την ποσότητα δεδομένων εικόνας. Εκτός εάν γίνει αναδειγματοληψία μιας εικόνας, η ποσότητα των δεδομένων εικόνας παραμένει η ίδια όταν αλλάζετε είτε το μέγεθος pixel είτε την ανάλυση. Εάν αλλάξετε την ανάλυση ενός αρχείου, το πλάτος και το ύψος του αλλάζουν αντίστοιχα για να διατηρήσουν την ίδια ποσότητα δεδομένων εικόνας. Και το αντίθετο. Στο Photoshop, μπορείτε να δείτε τη σχέση ανάμεσα στο μέγεθος εικόνας και στην ανάλυση στο πλαίσιο διαλόγου "Μέγεθος" (επιλέξτε Εικόνα > Μέγεθος εικόνας). Καταργήστε την επιλογή "Αναδειγματοληψία εικόνας" γιατί δεν θέλετε να αλλάξετε την ποσότητα δεδομένων εικόνας στη φωτογραφία σας. Έπειτα αλλάξτε το πλάτος ή το ύψος ή την ανάλυση. Καθώς αλλάζετε μια τιμή, οι άλλες δύο τιμές αλλάζουν αντίστοιχα.

5 Οι διαστάσεις pixel αντιστοιχούν στο μέγεθος (εξόδου) κειμένου επί την ανάλυση. A. Αρχικές διαστάσεις και ανάλυση B. Μείωση της ανάλυσης χωρίς αλλαγή των διαστάσεων pixel (χωρίς αναδειγματοληψία) Γ. Η μείωση της ανάλυσης στο ίδιο μέγεθος αρχείου μειώνει τις διαστάσεις pixel (αναδειγματοληψία).

6 Αναδειγματοληψία Αναδειγματοληψία είναι η αλλαγή της ποσότητας δεδομένων εικόνας που έχετε καθώς αλλάζετε τις διαστάσεις pixel ή την ανάλυση μιας εικόνας. Όταν μειώνετε τη δειγματοληψία (μειώνετε τον αριθμό των pixel), διαγράφονται κάποιες πληροφορίες από την εικόνα. Όταν κάνετε αναδειγματοληψία προς τα πάνω (αυξάνετε τους αριθμούς των pixel ή κάνετε αύξηση δειγματοληψίας), προστίθενται νέα pixel. Ορίζετε μια μέθοδο παρεμβολής για να προσδιορίσετε με ποιο τρόπο θα προστίθενται ή θα διαγράφονται τα pixel. Αναδειγματοληψία pixel A. Μείωση δειγματοληψίας B. Αρχική Γ. Αναδειγματοληψία προς τα πάνω (εμφανίζονται επιλεγμένα pixel για κάθε σύνολο εικόνων)

7 Έχετε υπόψη σας ότι η αναδειγματοληψία ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ποιότητα της εικόνας. Για παράδειγμα, όταν κάνετε αναδειγματοληψία μιας εικόνας για να έχετε μεγαλύτερες διαστάσεις pixel, η εικόνα χάνει κάποιες από τις λεπτομέρειες και την οξύτητά της. Η εφαρμογή του φίλτρου μάσκας όξυνσης στην εικόνα μετά την αναδειγματοληψία ενδέχεται να βοηθήσει ώστε να γίνει πάλι εστίαση στις λεπτομέρειες της εικόνας. Μπορείτε να αποφύγετε την αναδειγματοληψία εφόσον σαρώσετε ή δημιουργήσετε την εικόνα σε επαρκώς υψηλή ανάλυση. Εάν θέλετε να κάνετε προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων της αλλαγής διαστάσεων pixel στην οθόνη ή να κάνετε δοκιμαστικές εκτυπώσεις σε διαφορετικές αναλύσεις, πραγματοποιήστε αναδειγματοληψία ενός αντίγραφου του αρχείου σας.

8 ΤΟ ΡΑΣΤΕΡ Τα φιλμ που χρησιμοποιούνται από το ατελιέ για το χρωματικό διαχωρισμό των προτύπων, καλούνται λιθογραφικά φιλμ. Για να απεικονιστεί ένα τονικό θέμα σε λιθογραφικό φιλμ χρησιμοποιήθηκε το πλέγμα ράστερ Για την απόδοση του λευκού χρώματος σε αυτό δεν εγγράφεται τίποτα στο λιθογραφικό φιλμ, για την απόδοση του μαύρου χρώματος εγγράφεται ολόκληρη η επιφάνια του, ενώ για την απόδοση των ενδιάμεσων τόνων εγγράφονται κουκίδες διαφόρων μεγεθών, που καλύπτουν από 1% ως 99% της επιφάνειας του φιλμ, ανάλογα με τον τόνο που αυτές αντιπροσωπεύουν. Το σχήμα της κουκίδας Η κουκίδα του ράστερ μπορεί να είναι: - στρογγυλή - τετράγωνη - ρόμβος - έλλειψη Το μέγεθος της κουκίδας Η επιλογή του μεγέθους της κουκίδας του πλέγματος του ράστερ εξαρτάται κατά κύριο λόγο, από την εκτυπωτική μέθοδο και την ποιότητα του εκτυπωτικού υποστρώματος. Δίνονται ενδεικτικές τιμές που αντιστοιχούν για εκτυπώσεις: Όφσετ: συνήθως από 35 κουκίδες ή αλλιώς γραμμές (lines), όπως αποκαλούνται, ανά εκατοστό, έως 90 κουκίδες /cm Μεταξοτυπία: συνήθως από 12 κουκίδες /cm έως 48 κουκίδες /cm Φλεξογραφία: συνήθως από 12 κουκίδες/cm έως 60 κουκίδες /cm Η κάλυψη της επιφάνειας Αυτή υπολογίζεται, όπως είδαμε, σε ποσοστά από 1% έως 99%. Οι μοίρες του ράστερ Οι κουκίδες του ράστερ δεν είναι τυχαία διασκορπισμένες σε κάθε φιλμ που αντιστοιχεί στα χρώματα της τετραχρωμίας, αλλά είναι διατεταγμένες με συγκεκριμένη διεύθυνση. Η διεύθυνση αυτή των κουκίδων, η κλίση τους, δηλαδή, χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μοίρες. Για τον καθορισμό των μοιρών των κουκίδων μετριέται η γωνία που ορίζεται από το οριζόντιο επίπεδο και από τη διεύθυνση διάταξης των κουκίδων.

9 Σε μονόχρωμες αναπαραγωγές το ράστερ τοποθετείται σε γωνία 45 ο, επειδή σε αυτή την κλίση οι κουκίδες του ράστερ δε διακρίνονται εύκολα, ενώ στις έγχρωμες τοποθετείται: - Cyan 15 ο ή 75 ο - Magenta 45 ο - Yellow 90 ο - Black 105 ο ή 75 ο Ο κανόνας που ακολουθείται είναι ο εξής: Η διαφορά των μοιρών μεταξύ των χρωμάτων πρέπει να είναι 30 ο για να μη δημιουργείται μουαρέ. Έτσι όταν το Μαύρο είναι στις 105 ο, το Cyan είναι στις 75 ο, το Magenta στις 45 ο και το Yellow στις 90 ο. Το κίτρινο βρίσκεται πάντα κάθετα στις 90 ο, κάνει μουαρέ με cyan και μαύρο, αλλά δεν φαίνεται στην εκτύπωση, διότι είναι άτονο χρώμα. ΜΟΥΑΡΕ Είναι το φαινόμενο συμβολής κατά το οποίο η κουκκίδα από ένα παραγόμενο φιλμ πέφτει ακριβώς δίπλα ή επικαλύπτει ελαφρά την κουκκίδα από ένα άλλο φιλμ διαφορετικού χρώματος δηλαδή οι γωνίες δεν είναι στην ακριβή τους θέση, έτσι ώστε να δημιουργείται μια μεγάλη κουκκίδα που φαίνεται με γυμνό μάτι. Μουαρέ Διάφορες μορφές κουκκίδας ράστερ.

10 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΡΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΤΗ Η ανάλυση εκτυπωτή μετράται σε κουκκίδες μελανιού ανά ίντσα και είναι επίσης γνωστή ως dpi. Γενικά, όσο περισσότερες κουκκίδες ανά ίντσα υπάρχουν, τόσο πιο λεπτομερές θα είναι το αποτέλεσμα της εκτύπωσης που θα έχετε. Οι περισσότεροι εκτυπωτές ψεκασμού έχουν ανάλυση περίπου 720 με 2880 dpi. (Στην ουσία, οι εκτυπωτές ψεκασμού παράγουν ένα μικροσκοπικό ίχνος ψεκασμού μελανιού, όχι πραγματικές κουκκίδες όπως οι εικονοθέτες και οι εκτυπωτές laser). Η ανάλυση εκτυπωτή είναι διαφορετική αλλά σχετίζεται με την ανάλυση εικόνας. Για να εκτυπώσετε μια φωτογραφία υψηλής ποιότητας σε εκτυπωτή ψεκασμού, μια ανάλυση οθόνης περίπου 220 ppi θα πρέπει να έχει καλά αποτελέσματα. Συχνότητα ράστερ είναι ο αριθμός κουκκίδων του εκτυπωτή ή των κελιών ράστερ ανά ίντσα που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση εικόνων σε κλίμακα του γκρι ή διαχωρισμούς χρωμάτων. Γνωστή επίσης ως συχνότητα σάρωσης ή συχνότητα γραμμής, η συχνότητα ράστερ μετράται σε γραμμές ανά ίντσα (lpi) ή γραμμές κελιών ανά ίντσα σε ράστερ. Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση της συσκευής εξόδου, τόσο πιο λεπτή (υψηλή) συχνότητα σάρωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Η σχέση μεταξύ ανάλυσης εικόνας και συχνότητας ράστερ προσδιορίζει την ποιότητα των λεπτομερειών στην εκτυπωμένη εικόνα. Για να παράγετε εικόνα ράστερ στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, γενικά χρησιμοποιείτε ανάλυση οθόνης που να πολλαπλασιάζει κατά 1,5 ή το μέγιστο 2 φορές τη συχνότητα κουκκίδας. Ωστόσο, σε ορισμένες εικόνες και συσκευές εξόδου, μια χαμηλότερη ανάλυση μπορεί να παράγει καλά αποτελέσματα. Για να ορίσετε τη συχνότητα ράστερ του εκτυπωτή σας, ελέγξτε την τεκμηρίωση του εκτυπωτή σας ή συμβουλευθείτε τον παροχέα υπηρεσιών σας. Σημείωση: Ορισμένοι εικονοθέτες και εκτυπωτές laser 600-dpi χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές κουκκίδας από το ράστερ. Εάν εκτυπώνετε μια εικόνα σε εκτυπωτή που δεν χρησιμοποιεί το ράστερ, συμβουλευθείτε τον παροχέα υπηρεσιών σας ή την τεκμηρίωση του εκτυπωτή σας για τις συνιστώμενες αναλύσεις οθόνης.

11 Παραδείγματα συχνότητας ράστερ A. 65 lpi: Αδρές κουκκίδες, τυπικά χρησιμοποιείται για την εκτύπωση δελτίων τύπου και κουπονιών για την αγορά προϊόντων B. 85 lpi: Μεσαίες κουκκίδες, τυπικά χρησιμοποιείται για την εκτύπωση εφημερίδων Γ. 133 lpi: Κουκκίδες υψηλής ποιότητας που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση έγχρωμων περιοδικών Δ.177 lpi: Πολύ λεπτή κουκκίδα που συνήθως χρησιμοποιείται για ετήσιες αναφορές και για εικόνες σε λευκώματα

12 ΜΕ ΠΟΣΑ DPI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΝΑΡΕΙΣ;;; Από Χαριλάου Δημήτρη (υλικό MICROTEK) Είναι γνωστό ότι μπορείτε να καθορίσετε εσείς τον αριθμό των dpi με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί μία σάρωση (μέχρι το μέγιστο του scanner). Το βασικό ερώτημα που γεννιέται σε κάθε χρήστη αφορά στο ποια είναι η σωστή ανάλυση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Σε περίπτωση που η τιμή ανάλυσης είναι πολύ χαμηλή, ο σαρωτής δεν θα αποκτήσει αρκετές πληροφορίες και η εικόνα θα είναι ασαφής. Αντίθετα, αν είναι πολύ υψηλή, το γραφικό αρχείο θα είναι πολύ μεγάλο και η σάρωση θα διαρκέσει περισσότερο. Εκτιμήστε λοιπόν σωστά τις ανάγκες σας για να επιτύχετε εξοικονόμηση χρόνου και χώρου. Η ανάλυση εξαρτάται από το αντικείμενο που σαρώνετε καθώς και τη συσκευή εξόδου που θα χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της εικόνας. Αν η συσκευή εξόδου είναι ολόκληρη η οθόνη του υπολογιστή, προκειμένου να έχετε απόλυτη ακρίβεια κατά την επιλογή ανάλυσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον τύπο: Επιθυμητή ανάλυση = πλάτος ανάλυσης οθόνης / πλάτος της προς σάρωση εικόνας Για παράδειγμα, αν μία οθόνη χρησιμοποιεί ανάλυση 8ΟΟ X 6ΟΟ και η εικόνα έχει πλάτος 5 ίντσες, η ανάλυση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι 8ΟΟ/5 =160 dpi. Αν θέλουμε η εικόνα να εμφανιστεί στην οθόνη αλλά στο πραγματικό μέγεθός της, τότε ισχύει ο τύπος: Eπιθυμητή ανάλυση = πλάτος ανάλυσης οθόνης / μέγιστο ορατό πλάτος οθόνης Για παράδειγμα, με ανάλυση 8ΟΟ Χ 6ΟΟ και μέγιστο ορατό πλάτος οθόνης 11,75 ίντσες (μετρήστε το πλάτος της οθόνης σε εκατοστά και διαιρέστε με 2,54), θα πρέπει να ορίσετε ανάλυση ίση με 8ΟΟ / 11,7 = 68 dpi. Αν η συσκευή εξόδου είναι ο εκτυπωτής τότε ο αντίστοιχος τύπος είναι: (Tελικό ύψος εικόνας/πραγματικό ύψος εικόνας)* Ηalftοne freq.* 2 Για παράδειγμα, αν θέλετε να σαρώσετε μία εικόνα με ύψος 5 ίντσες και να την τοποθετήσετε σε ένα πλαίσιο κειμένου με ύψος 3 ίντσες τότε, αν υποθέσουμε ότι η halftοne freqυency του εκτυπωτή είναι 60 lpi (βρίσκεται από τα αντίστοιχα manυals), η ανάλυση που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι (3/5)*6Ο*2 = 72 dpi.

13 Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με τύπους και υπολογισμούς, υπάρχουν δύο γενικοί και απλοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθείτε. 1. Κείμενο ή γραμμικό σχέδιο Σαρώστε με τη μέγιστη τιμή dpi που μπορεί να αποδώσει ο εκτυπωτής σας. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε διαβαθμίσεις γκρίζου και για να αποδωθούν σωστά όλες οι λεπτές άκρες των γραμμάτων ή των σχεδίων ο τύπος είναι: Μέγεθος αρχείου = ύψος εικόνας * πλάτος εικόνας * (ανάλυση σάρωσης) * bytes ανά pixel Αν η σάρωση γίνεται με σκοπό την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, τότε ανάλογα με το μέγεθος και την καθαρότητα αποτύπωσης των γραμμάτων χρησιμοποιήστε ανάλυση 200 με 3ΟΟ dpi. Συνήθως τα 300 dpi είναι η σωστή σάρωση. 2. Εικόνες Στη συνέχεια δίνεται μία εικόνα των αναλύσεων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όπως προτείνονται από κατασκευαστές: - Για εκτυπωτές των 3ΟΟ dpi είναι συνήθως αρκετή μία σάρωση σε 100 dpi. - Για εκτυπωτές cοlοr inkjet των 360 dpi αρκεί μία σάρωση με 135 dpi. - Για εκτυπωτές των 6ΟΟ dpi αρκεί μία σάρωση με 150 dpi. Σε κάθε περίπτωση μία σάρωση με άνω των 2ΟΟ dpi δεν προσφέρει καμία βελτίωση στην ποιότητα της εκτυπούμενης εικόνας, ανεξάρτητα από την ποιότητα του εκτυπωτή που διαθέτετε.

14 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΕΞΟΔΟΥ Αν η προετοιμασία των εικόνων σας για επαγγελματική εκτύπωση γίνεται απευθείας στο Photoshop, μπορείτε να επιλέξετε και να κάνετε προεπισκόπηση για μια ποικιλία από σημάδια σελίδας και άλλες επιλογές εξόδου, χρησιμοποιώντας την εντολή "Εκτύπωση". Γενικά, αυτές οι επιλογές εξόδου πρέπει να ορίζονται μόνο από τους ειδικούς στην προεκτύπωση ή από πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία εκτύπωσης. Σημάδια σελίδας A. Γραμμή απόχρωσης ντεγκραντέ B. Ετικέτα Γ. Σημεία σύμπτωσης

15 Δ. Γραμμή προοδευτικού χρώματος E. Γωνιακό σημάδι περικοπής Στ. Κεντρικό σημάδι περικοπής Z. Περιγραφή Η. Στόχος τύπου αστέρι 1. Επιλέξτε Αρχείο > Εκτύπωση. 2. Επιλέξτε "Έξοδος" από το αναδυόμενο μενού. 3. Ρυθμίστε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές: Γραμμές βαθμονόμησης Εκτυπώνει μια κλίμακα του γκρι 11 βημάτων, μια μετάβαση πυκνότητας από το 0 έως το 100% σε διαβαθμίσεις του 10%. Στην περίπτωση διαχωρισμού χρωμάτων CMYK, στα αριστερά κάθε τσίγκου CMYK εκτυπώνεται μια γραμμή απόχρωσης ντεγκραντέ και στα δεξιά μια γραμμή προοδευτικού χρώματος. Σημείωση: Οι γραμμές βαθμονόμησης, τα σημεία σύμπτωσης, τα σημάδια περικοπής και οι ετικέτες εκτυπώνονται μόνο εάν το χαρτί είναι μεγαλύτερο από την εκτυπωμένη εικόνα. Για τις γραμμές βαθμονόμησης και τα σημεία σύμπτωσης στόχου τύπου αστέρι, απαιτείται εκτυπωτής PostScript. Σημεία σύμπτωσης Εκτυπώνει σημεία σύμπτωσης στην εικόνα (στόχους τύπου ομόκεντρων κύκλων και στόχους τύπου αστέρι). Αυτά τα σημεία χρησιμοποιούνται κυρίως για την ευθυγράμμιση των διαχωρισμών των χρωμάτων. Γωνιακά σημάδια περικοπής Εκτυπώνει σημάδια περικοπής στα σημεία όπου πρέπει να γίνει ψαλίδιση της σελίδας. Μπορείτε να εκτυπώσετε σημάδια περικοπής στις γωνίες. Σε εκτυπωτές PostScript, ενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή γίνεται επίσης εκτύπωση των στόχων τύπου αστέρι. Κεντρικά σημάδια περικοπής Εκτυπώνει σημάδια περικοπής στα σημεία όπου πρέπει να γίνει ψαλίδιση της σελίδας. Μπορείτε να εκτυπώσετε σημάδια περικοπής στο κέντρο κάθε άκρου.

16 Περιγραφή Εκτυπώνει το κείμενο περιγραφής που έχει εισαχθεί στο πλαίσιο διαλόγου "Πληροφορίες αρχείου", με όριο περίπου τους 300 χαρακτήρες. Το κείμενο της περιγραφής εκτυπώνεται πάντοτε σε απλή γραμματοσειρά Helvetica 9 στιγμών. Ετικέτες Εκτυπώνει το όνομα του αρχείου πάνω από την εικόνα. Αν εκτυπώνετε διαχωρισμούς, στην ετικέτα περιλαμβάνεται και το όνομα του διαχωρισμού. Εκτυπώσιμη πλευρά κάτω Κάνει το κείμενο αναγνώσιμο όταν η πλευρά με τη φωτοευαίσθητη επίστρωση είναι προς τα κάτω, δηλαδή όταν η εκτυπώσιμη πλευρά του φιλμ ή του φωτογραφικού χαρτιού δεν είναι στραμμένη προς το μέρος σας. Κανονικά, οι εικόνες που εκτυπώνονται σε χαρτί εκτυπώνονται με την εκτυπώσιμη πλευρά προς τα πάνω, ώστε το κείμενο να διαβάζεται όταν η πλευρά με τη φωτοευαίσθητη επίστρωση είναι στραμμένη προς το μέρος σας. Οι εικόνες που εκτυπώνονται σε φιλμ, συχνά εκτυπώνονται με τη φωτοευαίσθητη επίστρωση προς τα κάτω. Αρνητική Εκτυπώνει μια αντιστραμμένη εκδοχή ολόκληρου του αποτελέσματος, περιλαμβάνοντας όλες τις μάσκες και τυχόν χρώματα φόντου. Σε αντίθεση με την εντολή "Αντιστροφή" του μενού "Εικόνα", η επιλογή "Αρνητική" μετατρέπει σε αρνητικό το αποτέλεσμα, και όχι την εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη. Αν εκτυπώνετε διαχωρισμούς απευθείας σε φιλμ, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεστε αρνητικό, αν και σε πολλές χώρες συνηθίζονται τα θετικά φιλμ. Επικοινωνήστε με την εταιρεία εκτυπώσεων για να μάθετε τι χρειάζονται. Για να βρείτε την εκτυπώσιμη πλευρά, εξετάστε το φιλμ κάτω από έντονο φως, μετά την εμφάνισή του. Η θαμπή πλευρά είναι η εκτυπώσιμη και η γυαλιστερή είναι η βάση. Ενημερωθείτε για το αν η εταιρεία εκτυπώσεων χρειάζεται φιλμ με τη θετική εκτυπώσιμη πλευρά προς τα πάνω, την αρνητική εκτυπώσιμη πλευρά προς τα πάνω, τη θετική εκτυπώσιμη πλευρά προς τα κάτω ή την αρνητική εκτυπώσιμη πλευρά προς τα κάτω. Φόντο Επιλέγει ένα χρώμα φόντου που θα εκτυπωθεί στη σελίδα, έξω από την περιοχή της εικόνας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε ένα μαύρο ή

17 έγχρωμο φόντο για τις διαφάνειες που εκτυπώνετε με ένα εκτυπωτικό μηχάνημα φωτογραφικού φιλμ. Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή, κάντε κλικ στην επιλογή "Φόντο" και επιλέξτε ένα χρώμα από τον επιλογέα χρωμάτων. Αυτή η επιλογή επηρεάζει μόνο την εκτύπωση και όχι την ίδια την εικόνα. Πλαίσιο Εκτυπώνει ένα μαύρο πλαίσιο γύρω από μια εικόνα. Πληκτρολογήστε έναν αριθμό και επιλέξτε μια μονάδα για να ορίσετε το πλάτος του πλαισίου. Ξάκρισμα Εκτυπώνει σημάδια περικοπής μέσα στην εικόνα και όχι έξω από αυτήν. Χρησιμοποιήστε αυτήν την επιλογή αν πρόκειται να κάνετε ψαλίδιση της εικόνας μέσα στο γραφικό. Πληκτρολογήστε έναν αριθμό και επιλέξτε μια μονάδα για να ορίσετε το πλάτος του ξακρίσματος. Ράστερ Ορίζει τη συχνότητα κουκκίδας (πυκνότητα γραμμών του ράστερ) και το σχήμα κουκκίδας για κάθε γραμμή ράστερ που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της εκτύπωσης. Μεταφορά Ρυθμίζει τις λειτουργίες μεταφοράς, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιστάθμιση του κέρδους κουκκίδας ή της απώλειας κουκκίδας που ενδέχεται να προκύψει κατά τη μεταφορά της εικόνας στο φιλμ. Αυτή η επιλογή αναγνωρίζεται μόνο όταν εκτυπώνετε απευθείας από το Photoshop ή όταν αποθηκεύετε το αρχείο σε μορφή EPS και το εκτυπώνετε σε έναν εκτυπωτή PostScript. Γενικά, συνιστάται η ρύθμιση για το κέρδος κουκκίδας να γίνεται με τις ρυθμίσεις του πλαισίου διαλόγου "Ρύθμιση CMYK". Ωστόσο, οι λειτουργίες μεταφοράς είναι χρήσιμες για την αντιστάθμιση στην περίπτωση χρήσης μιας μη βαθμονομημένης συσκευής εξόδου. Παρεμβολή Εξομαλύνει την εμφάνιση μιας εικόνας χαμηλής ανάλυσης, βελτιώνοντας την ανασύνθεση κατά την εκτύπωση. Η ανασύνθεση, ωστόσο, ενδέχεται να μειώσει την οξύτητα της ποιότητας της εικόνας. Ορισμένοι εκτυπωτές PostScript Level 2 (ή μεγαλύτερο) έχουν δυνατότητα εκτέλεσης της λειτουργίας παρεμβολής. Αν αυτό δεν ισχύει για το δικό σας εκτυπωτή, η επιλογή αυτή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα ΜΕΡΟΣ Α 1. Υπερκείμενο Ποιός είναι ο κόμβος, ποιός ο σύνδεσμος και ποιά η θερμή λέξη; 1 2. Υπερμέσα Χαρακτηριστικά Κόμβος (Node) Αποτελεί τη βάση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Τελικός Προορισµός

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Τελικός Προορισµός Τελικός Προορισµός 1 CRT (Cathode Ray Tube) http://www.howstuffworks.com Πυροβόλο ηλεκτρονίων στοχεύει σε οθόνη µε επικάλυψη φωσφόρου Παράγεται µια φωτεινή κηλίδα Σαρώνοντας την κηλίδα πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ποιότητας χρωμάτων

Οδηγός ποιότητας χρωμάτων Σελίδα 1 από 6 Οδηγός ποιότητας χρωμάτων Ο οδηγός ποιότητας χρωμάτων βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λειτουργίες που διατίθενται για τη ρύθμιση και προσαρμογή της έγχρωμης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται Τι είναι Πολυμέσα και τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ποιότητας χρωμάτων

Οδηγός ποιότητας χρωμάτων Σελίδα 1 από 5 Οδηγός ποιότητας χρωμάτων Μενού Ποιότητα Χρήση Print Mode (Λειτουργία εκτύπωσης) Έγχρωμο Μόνο μαύρο Διόρθωση χρώματος Αυτόματη Manual (Μη αυτόματη) Ανάλυση εκτύπωσης 1200 dpi 4800 CQ Σκουρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Πρωτογενές υλικό Μια εικόνα μπορεί να εισαχθεί στον υπολογιστή από: σαρωτή (Scanner) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή video capture monitor capture

Διαβάστε περισσότερα

Scanner (Η σάρωση και τα µυστικά της)

Scanner (Η σάρωση και τα µυστικά της) Scanner (Η σάρωση και τα µυστικά της) Τρόπος Λειτουργίας Ένας scanner χρησιµοποιεί για φωτεινή πηγή µία ισχυρή λάµπα φθορίου, η οποία µπορεί να µετακινηθεί κατά µήκος της συσκευής και να σαρώσει την εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης 1 Περιγραφή Μαθήµατος ΘΕΩΡΙΑ Fast Fourier Transform Συνελίξεις Μη Γραµµικοί Μετασχηµατισµοί Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΕΜΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 Ηλεκτρονική συγγραφή - Πολυµέσα

ΜΑΘΗΜΑ 2 Ηλεκτρονική συγγραφή - Πολυµέσα ΜΑΘΗΜΑ 2 Ηλεκτρονική συγγραφή - Πολυµέσα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ψηφιακή Εικόνα Βασικές Έννοιες Βασικοί Όροι Αναλογικό σε Ψηφιακό Μια εικόνα ψηφιοποιείται µέσα από τις διαδικασίες της δειγµατοληψίας και του

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Γραφιστική σχεδίαση και παράµετροι χρωµατικών διαχωρισµών στην εκτύπωση χαρτοκιβωτίων

Γραφιστική σχεδίαση και παράµετροι χρωµατικών διαχωρισµών στην εκτύπωση χαρτοκιβωτίων 1 Γραφιστική σχεδίαση και παράµετροι χρωµατικών διαχωρισµών στην εκτύπωση χαρτοκιβωτίων 2 Συνεννόηση µεταξύ των συνεργατών πριν από την εκτύπωση Ο πελάτης µαζί µε τον γραφίστα, το ατελιέ, και την µονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας ιδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Βασικά στοιχεία εικονοστοιχείου (pixel) Φυσική λειτουργία όρασης Χηµική και ψηφιακή σύλληψη (Κλασσικές και ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές)

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα 1 Τι απαιτείται για την όραση Φωτισµός: κάποια πηγή φωτός Αντικείµενα: που θα ανακλούν (ή διαθλούν) το φως Μάτι: σύλληψη του φωτός σαν εικόνα Τρόποι µετάδοσης φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Σαρωτές σειράς i5000. Πληροφορίες για τους κωδικούς διαχωρισμού. A-61801_el

Σαρωτές σειράς i5000. Πληροφορίες για τους κωδικούς διαχωρισμού. A-61801_el Σαρωτές σειράς i5000 Πληροφορίες για τους κωδικούς διαχωρισμού A-61801_el Πληροφορίες για τους κωδικούς διαχωρισμού Περιεχόμενα Λεπτομέρειες μοτίβων διαχωρισμού... 4 Προσανατολισμός μοτίβων διαχωρισμού...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μαθήματα 2 και 3: Κύρια Μέρη του Η/Υ - Περιφερειακά 1 Τυπική Σύνθεση ενός Σύγχρονου Υπολογιστή Περιφερειακά Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 10: Χρωματικά μοντέλα στον ΗΥ Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...11. Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13

Πρόλογος...11. Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13 Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13 1. Βασικές Έννοιες...14 Πολυμέσα...14 Αλληλεπιδραστικότητα ή διαδραστικότητα...15 Υπερκείμενο και Υπερμέσα...16 Σύνδεσμοι και Πλοήγηση...19

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με Τι είναι Πολυμέσακαι τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα

1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα 1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα 1. Σύστημα Συντεταγμένων Το σύστημα συντεταγμένων που έχουμε συνηθίσει από το σχολείο τοποθετούσε το σημείο (0,0) στο σημείο τομής των δυο αξόνων Χ και Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan)

Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan) Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan) 1. Εισαγωγή Όταν εκκινείτε το Epson Scan για πρώτη φορά, αυτό εκτελείται σε λειτουργία Full

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Σε αυτήν την πρακτική εξάσκηση, θα τροποποιήσετε τους συνδυασμούς που έχουν εφαρμοστεί στην παρουσίαση της εταιρείας σας. Βήμα 1: Αλλαγή του εφέ για το κείμενο του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

1 Εκτυπωτής HP Deskjet 3740 series

1 Εκτυπωτής HP Deskjet 3740 series 1 Εκτυπωτής HP Deskjet 3740 series Για να βρείτε την απάντηση σε μια ερώτηση, επιλέξτε ένα από τα παρακάτω θέματα: Ανακοινώσεις Ειδικά χαρακτηριστικά Για να ξεκινήσετε Σύνδεση του εκτυπωτή Εκτύπωση φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εικόνα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εικόνα Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Εικόνα ηµιουργία εικόνας Αναπαράσταση Εικόνας Στοιχεία θεωρίας χρωµάτων Χρωµατικά µοντέλα Σύνθεση χρωµάτων Αρχές λειτουργίας οθονών υπολογιστών Βιβλιογραφία Καγιάφας

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 5: Σαρωτές. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 5: Σαρωτές. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 5: Σαρωτές Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εφέ επικάλυψης χρησιμοποιώντας χρονικές καθυστερήσεις

Εφέ επικάλυψης χρησιμοποιώντας χρονικές καθυστερήσεις Εφέ επικάλυψης χρησιμοποιώντας χρονικές καθυστερήσεις Καθορίστε χρονικές καθυστερήσεις και αλλάξτε ταχύτητες για να δημιουργήσετε εφέ που επικαλύπτονται. 1. Όταν έχετε ανοικτό το δείγμα παρουσίασης στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Print2PDF σελ. 1 από 32

Εγχειρίδιο χρήσης Print2PDF σελ. 1 από 32 Πρόγραμμα Print2PDF (Εκτύπωση κειμένου και εικόνων σε αρχεία PDF) Πρόλογος Η εφαρμογή Print2PDF (Print to PDF Εκτύπωση σε αρχεία PDF) σας επιτρέπει να εκτυπώσετε το δικό σας κείμενο πάνω σε ένα έντυπο

Διαβάστε περισσότερα

Σαρωτής i1120. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για το πρόγραμμα οδήγησης ISIS. A-61809_el

Σαρωτής i1120. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για το πρόγραμμα οδήγησης ISIS. A-61809_el Σαρωτής i1120 Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για το πρόγραμμα οδήγησης ISIS A-61809_el Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για το πρόγραμμα οδήγησης ISIS Περιεχόμενα Εκκίνηση του Εργαλείου επικύρωσης σάρωσης... 2 Παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

1 Εκτυπωτής HP Deskjet 3840 series

1 Εκτυπωτής HP Deskjet 3840 series 1 Εκτυπωτής HP Deskjet 3840 series Για να βρείτε την απάντηση σε μια ερώτηση, επιλέξτε ένα από τα παρακάτω θέματα: Ανακοινώσεις Ειδικά χαρακτηριστικά Για να ξεκινήσετε Σύνδεση του εκτυπωτή Εκτύπωση φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Γραφικών. Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση

Εργαστήριο Γραφικών. Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εργαστήριο Γραφικών Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Μέρος B Σπύρος Συρμακέσης Καθηγητής syrma@teimes.gr Εύη Φαλιάγκα Δρ. Μηχανικός Η/Υ efaliaga@teimes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Όταν παραγγέλλετε με την επιλογή "έλεγχος αρχείου", ελέγχουμε αν υπάρχει ο απαραίτητος ελάχιστος χώρος για ξακρίσματα.

Όταν παραγγέλλετε με την επιλογή έλεγχος αρχείου, ελέγχουμε αν υπάρχει ο απαραίτητος ελάχιστος χώρος για ξακρίσματα. Ανάλυση Για να αποφύγετε την απώλεια ποιότητας, το αρχείο σας (εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω) θα πρέπει να έχει ελάχιστη ανάλυση 300 DPI στο αρχικό(φυσικό) της μέγεθος. Λογότυπα, κείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Γραφικών. Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση

Εργαστήριο Γραφικών. Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εργαστήριο Γραφικών Βοηθητικό Υλικό για την εκπόνηση των εργασιών Αφορά την 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Μέρος Α Σπύρος Συρμακέσης Καθηγητής syrma@teimes.gr Εύη Φαλιάγκα Δρ. Μηχανικός Η/Υ efaliaga@teimes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως

Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως Χρώµα: κλάδος φυσικής, φυσιολογίας, ψυχολογίας, τέχνης. Αφορά άµεσα τον προγραµµατιστή των γραφικών. Αν αφαιρέσουµε χρωµατικά χαρακτηριστικά, λαµβάνουµε ασπρόµαυρο φως. Μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Σαρωτής i2900. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για εφαρμογές ISIS A-61776_EL

Σαρωτής i2900. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για εφαρμογές ISIS A-61776_EL Σαρωτής i2900 Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για εφαρμογές ISIS A-61776_EL Χρήση του προγράμματος οδήγησης ISIS Περιεχόμενα Εκκίνηση του εργαλείου επικύρωσης σάρωσης... 2 Διαμόρφωση ρυθμίσεων εικόνας... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 4 η Παρουσίαση : Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Εισαγωγή στις Έννοιες των Εικόνων Στο χώρο των πολυμέσων χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά μέρη ενός Η/Υ

Βασικά μέρη ενός Η/Υ Βασικά μέρη ενός Η/Υ Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Αποθήκευση 1 Οθόνη H οθόνη είναι μια μονάδα οπτικής παρουσίασης πληροφοριών, η οποία συνδέεται με τον υπολογιστή μέσου της κάρτας γραφικών Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές για την ψηφιακή αποκατάσταση φωτογραφιών v1.0

Τεχνικές για την ψηφιακή αποκατάσταση φωτογραφιών v1.0 Τεχνικές για την ψηφιακή αποκατάσταση φωτογραφιών v1.0 Χατζηγεωργίου Γεώργιος, M.SC. Εφαρμοσμένη Πληροφορική Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα GetCert στο διαδίκτυο ή ακολουθήστε μας στο Facebook όπου αναρτούμε

Διαβάστε περισσότερα

Copy guide (Οδηγός αντιγραφής)

Copy guide (Οδηγός αντιγραφής) Σελίδα 1 από 5 Copy guide (Οδηγός αντιγραφής) Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 1 Τοποθετήστε ένα πρωτότυπο έγγραφο με την όψη προς τα επάνω, και τη μικρή πλευρά του πρώτη στον αυτόματο τροφοδότη εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια. Επίσης ένας η/υ μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan

Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan Εφαρμογή ψηφιοποίησης RollMan Η εφαρμογή ψηφιοποίησης των ληξιαρχικών πράξεων RollMan (RollManager) δημιουργήθηκε από την εταιρία ειδικά για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Δήμους. Από

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμεσικές Εφαρμογές

Πολυμεσικές Εφαρμογές Πολυμεσικές Εφαρμογές Ενότητα 4: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Γεώργιος Στυλιαράς Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο και κινούµενα σχέδια

Βίντεο και κινούµενα σχέδια Βίντεο και κινούµενα σχέδια Περιγραφή του βίντεο Ανάλυση του βίντεο Κωδικοποίηση των χρωµάτων Μετάδοση τηλεοπτικού σήµατος Συµβατικά τηλεοπτικά συστήµατα Τεχνολογία Πολυµέσων 06-1 Περιγραφή του βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑ ΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Μονάδες Κεντρική Μονάδες εισόδου µονάδα εξόδου Κεντρική Αποθήκευση µονάδα ιαχωρισµός των µονάδων του υλικού

ΜΟΝΑ ΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Μονάδες Κεντρική Μονάδες εισόδου µονάδα εξόδου Κεντρική Αποθήκευση µονάδα ιαχωρισµός των µονάδων του υλικού ΜΟΝΑ ΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Είσοδος Μονάδες εισόδου Επεξεργασία Κεντρική µονάδα Έξοδος Μονάδες εξόδου Κεντρική µονάδα Αποθήκευση ιαχωρισµός των µονάδων του υλικού 2.5 MΟΝΑ ΕΣ ΕΞΟ ΟΥ Οι µονάδες εξόδου εξυπηρετούν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Συμπλήρωση κενών 1. Η Λαμπρότητα (Brightness) είναι Υποκειμενικός παράγοντας. 2. Το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το ίδιο και την φωτεινή πηγή. 3. Το Μάτι είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Β2.4 Εκτυπωτές και Σαρωτές

Β2.4 Εκτυπωτές και Σαρωτές Β2.4 Εκτυπωτές και Σαρωτές Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναγνωρίζουμε και να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός εκτυπωτή/σαρωτή (τεχνολογία, ανάλυση, ταχύτητα, χρώμα, μέγεθος χαρτιού, κόστος, κ.λπ.) Να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1 Βασικές έννοιες 11.1.1 Γραμμική και μη

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση

Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση Η ενότητα αυτή παρουσιάζει το λογισμικό και σας εξηγεί πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε σε αυτό. Παρέχει πληροφορίες για κάθε οθόνη, επεξηγεί όλα τα κουμπιά και

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Ασκήσεις της Ενότητας 2 : Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ -1- α. Η χρήση της πένας Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Υπάρχουν εντολές που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε το χρώμα της πένας, καθώς και το

Διαβάστε περισσότερα

HP DeskJet 2130 All-in-One series

HP DeskJet 2130 All-in-One series HP DeskJet 2130 All-in-One series Πίνακας περιεχομένων 1 Βοήθεια για το HP DeskJet 2130 series... 1 2 Έναρξη χρήσης... 3 Εξαρτήματα του εκτυπωτή... 4 Λειτουργίες πίνακα ελέγχου... 5 Φωτεινές ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ζωγραφίζοντας με τους αριθμούς - Η αναπαράσταση των εικόνων

Ζωγραφίζοντας με τους αριθμούς - Η αναπαράσταση των εικόνων 2η Δραστηριότητα Ζωγραφίζοντας με τους αριθμούς - Η αναπαράσταση των εικόνων Περίληψη Οι υπολογιστές απομνημονεύουν τα σχέδια, τις φωτογραφίες και άλλα σχήματα, χρησιμοποιώντας μόνον αριθμούς. Με την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΥ με μια γρήγορη ματιά

Ο ΗΥ με μια γρήγορη ματιά Ο ΗΥ με μια γρήγορη ματιά Εξωτερικά ένας Η/Υ φαίνεται να αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Την οθόνη, το πληκτρολόγιο και την κεντρική μονάδα, ένα κλειστό «κουτί», μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ποιότητας εκτύπωσης

Οδηγός ποιότητας εκτύπωσης Σελίδα 1 από 20 Οδηγός ποιότητας εκτύπωσης Οι χαρακτήρες εμφανίζουν ακανόνιστες ή ανομοιόμορφες άκρες α Εκτυπώστε μια λίστα δειγμάτων γραμματοσειρών για να βεβαιωθείτε ότι οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ)

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ) ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΝΤΙΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (MSC) Καθηγητής Εφαρμογών ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2013 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή 1 1. Αριθμοί: Το Δυαδικό Σύστημα Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 2 Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή Δεδομένα και Εντολές πληροφορία δεδομένα εντολές αριθμητικά δδ δεδομένα κείμενο εικόνα Επιλογή Αναπαράστασης

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 10: Εισαγωγή στην επεξεργασία εικόνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκτύπωσης ψηφιακών φωτογραφιών

Οδηγός εκτύπωσης ψηφιακών φωτογραφιών Οδηγός εκτύπωσης ψηφιακών φωτογραφιών NPD3329-00 Πνευματικά δικαιώματα και εμπορικά σήματα Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αποθήκευση σε συστήματα ανάκτησης ή η μετάδοση σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας γραφικά στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία

Δημιουργώντας γραφικά στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία Δημιουργώντας γραφικά στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία Στην άσκηση αυτή θα μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε βασικά εργαλεία στο περιβάλλον 3Ds Max για να δημιουργήσετε ένα τρισδιάστατο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Από την άποψη των φωτογραφιών.

Ανάλυση Από την άποψη των φωτογραφιών. Ανάλυση Από την άποψη των φωτογραφιών. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να βοηθήσει τους αρχάριους χρήστες των υπολογιστών και των ψηφιακών φωτογραφικών µηχανών, να εξοικειωθούν µε την ανάλυση και να καταλάβουν

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Διδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνα Χρωματικά μοντέλα: Munsell, HSB/HSV, CIE-LAB Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνες Η βασική

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Το Photoshop δρα ως ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος. Διορθώνει και εμπλουτίζει χρωματικά τις εικόνες. Σε μία εικόνα:

Το Photoshop δρα ως ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος. Διορθώνει και εμπλουτίζει χρωματικά τις εικόνες. Σε μία εικόνα: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Το Photoshop δρα ως ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος. Διορθώνει και εμπλουτίζει χρωματικά τις εικόνες. Σε μία εικόνα: 1. αρχικά εντοπίζουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται η εικόνα μας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τοπογραφία 9η Ενότητα - Εκτυπώσεις στο AutoCAD

Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τοπογραφία 9η Ενότητα - Εκτυπώσεις στο AutoCAD Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τοπογραφία 9η Ενότητα - Εκτυπώσεις στο AutoCAD Τσιούκας Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2014 Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Σαρωτής. ScanMate. i940m. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για υπολογιστές MACINTOSH. A-61806_el

Σαρωτής. ScanMate. i940m. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για υπολογιστές MACINTOSH. A-61806_el Σαρωτής ScanMate i940m Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για υπολογιστές MACINTOSH A-61806_el Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για υπολογιστές Macintosh Χρήση των δυνατοτήτων σάρωσης... 2 Πώς ξεκινάω;... 2 Επιλογή ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1: Γενικά στοιχεία της εργασίας και υπεύθυνος επικοινωνίας

Βήμα 1: Γενικά στοιχεία της εργασίας και υπεύθυνος επικοινωνίας 1 Γενικές Οδηγίες Βήμα 1: Γενικά στοιχεία της εργασίας και υπεύθυνος επικοινωνίας Βήμα 2: Τίτλος και κείμενο εργασίας Βήμα 3: Συγγραφείς Βήμα 4: Προεπισκόπηση εργασίας και υποβολή 2 Σε περίπτωση που δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπωτής HP Color LaserJet σειρά CP1510 Οδηγός χρήσης χαρτιού και μέσων εκτύπωσης

Εκτυπωτής HP Color LaserJet σειρά CP1510 Οδηγός χρήσης χαρτιού και μέσων εκτύπωσης Εκτυπωτής HP Color LaserJet σειρά CP1510 Οδηγός χρήσης χαρτιού και μέσων εκτύπωσης Πνευματικά δικαιώματα και άδεια χρήσης 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή,

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

HP Officejet 4630 e-all-in-one series

HP Officejet 4630 e-all-in-one series HP Officejet 4630 e-all-in-one series Πίνακας περιεχομένων 1 Βοήθεια για τον εκτυπωτή HP Officejet 4630 e-all-in-one series... 1 2 Εξοικείωση με τον εκτυπωτή HP Officejet 4630 series... 3 Τα μέρη του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Παράθυρα των εγγράφων Επιφάνεια του σχεδίου. Σχεδιάστε εδώ νέα αντικείμενα με τα εργαλεία σημείων, διαβήτη, σχεδίασης ευθύγραμμων αντικειμένων και κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε άλλες περιφερειακές συσκευές και κάρτες επέκτασης Να εντοπίζουμε τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Xerox WorkCentre 3655 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου

Xerox WorkCentre 3655 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διαμόρφωση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Οδηγό χρήσης. 3 4 5 Οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

A-61619_el 5K2153. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης

A-61619_el 5K2153. Οδηγός ρύθμισης σάρωσης A-61619_el 5K2153 Οδηγός ρύθμισης σάρωσης Οδηγός ρύθμισης σάρωσης για Προέλευση δεδομένων TWAIN Εκκίνηση του Εργαλείου επικύρωσης σάρωσης... 2 Το παράθυρο διαλόγου «Εργαλείο επικύρωσης σάρωσης»... 3 Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Πίνακας ελέγχου

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Πίνακας ελέγχου Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Oδηγό χρήσης. 3 5 Απασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

LASERJET ENTERPRISE 500 COLOR MFP. Συνοπτικές οδηγίες χρήσης M575

LASERJET ENTERPRISE 500 COLOR MFP. Συνοπτικές οδηγίες χρήσης M575 LASERJET ENTERPRISE 500 COLOR MFP Συνοπτικές οδηγίες χρήσης M575 Εκτύπωση μιας αποθηκευμένης εργασίας Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη διαδικασία για να εκτυπώσετε μια εργασία που είναι αποθηκευμένη στη μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Ηλεκτρονικής Καταγραφής Μηνιαίων Αναφορών Αλιευτικής Δραστηριότητας Για Σκάφη Κάτω των 10 μέτρων

Σύστημα Ηλεκτρονικής Καταγραφής Μηνιαίων Αναφορών Αλιευτικής Δραστηριότητας Για Σκάφη Κάτω των 10 μέτρων Οδηγίες χρήσεως ηλεκτρονικής καταγραφής μηνιαίων αναφορών αλιευτικής δραστηριότητας Σελίδα: 1 Πίνακας περιεχομένων Ρύθμιση Σαρωτή...3 Αλλαγή 1η - Ρύθμιση του Driver της συσκευής...4 Αλλαγή 2η Διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

1 Εκτυπωτές HP Deskjet 6500 series

1 Εκτυπωτές HP Deskjet 6500 series 1 Εκτυπωτές HP Deskjet 6500 series Για να βρείτε την απάντηση σε μια ερώτηση, επιλέξτε ένα από τα παρακάτω θέματα: HP Deskjet 6540-50 series Ανακοινώσεις Ειδικά χαρακτηριστικά Για να ξεκινήσετε Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 1: Εικόνες - Γραφικά. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 1: Εικόνες - Γραφικά. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 1: Εικόνες - Γραφικά Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα