ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΙΑΜΑΛΗΣ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΙΑΜΑΛΗΣ (1876-1968)"

Transcript

1 ρ Ελευθέριος Αντωνίου Ο εκ Μάσαρη ορµώµενος Μακεδονοµάχος (1906), όστις έλαβε µέρος εις τους Βαλκανικούς Πολέµους ( ) και εις τον Πρώτον Παγκόσµιον Πόλεµον µέχρις το 1918, εις 17 εν όλω µάχας, τραυµατισθείς δις Αριστείδης Παναγιώτη ΤΖΙΑΜΑΛΗΣ ( ) Λευκωσία 2010

2 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΙΑΜΑΛΗΣ ( ) (βιβλιοπαρουσίαση μέσα από τις προλογίσεις των κκ Πέτρου Παπαπολυβίου Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Κύπρου και Κωστή Κοκκινόφτα Ερευνητή, Κέντρου Μελετών Κύκκου). Η συμμετοχή των Ελλήνων της Κύπρου στους ελληνικούς απελευθερωτικούς πολέμους και στα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων ελληνικών περιοχών (Θεσσαλία, Ήπειρος, Κρήτη, Μακεδονία) ήταν αδιάλειπτη από την εποχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, ως άμεση συνέχεια της γενναίας συνεισφοράς κυπριακού αίματος στην ελληνική επανάσταση του Σε κάθε μητροπολιτικό πολεμικό προσκλητήριο και εθνική περιπέτεια, από τις τόσο συχνές του 19 ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με αποκορύφωμα τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τους Βαλκανικούς πολέμους του ( ), τη Μικρασιατική εκστρατεία και τους δύο Παγκοσμίους πολέμους, χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι, χωρίς καμιά νομική υποχρέωση, έσπευσαν στα όπλα, ανιδιοτελώς και ανυστερόβουλα, στη βοήθεια της αγωνιζομένης μητρός, για την απελευθέρωση των υποδούλων αδελφών. Συμπληρώνονται εφέτος 135 χρόνια από τη γέννηση του Αριστείδη Π. Τζιάμαλη. Το έργο αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη και στο έργο του ήρωα, ο οποίος γεννήθηκε στις 25/10/1876 στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής του 1974 χωριό, Μάσαρη 1. Πολύ μικρός, σε ηλικία μόλις 10 χρονών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό και να μετοικήσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Αφού εργάστηκε πολύ σκληρά και μέσα από αντίξοες συνθήκες σε πολλές εταιρείες, κατάφερε τελικά να μάθει την τέχνη της κατασκευής μαρμάρων και πλακών. Η τέχνη αυτή όπως θα δούμε αργότερα θα το βοηθήσει στην επαγγελματική και οικονομική σταδιοδρομία του. Όμως η μεγάλη του αγάπη για την Πατρίδα και την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα το 1906 να καταταγεί ως εθελοντής σε ανταρτικό σώμα στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα ( ). Λίγο αργότερα υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους ( ), όσο και στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στην περίοδο ( ), οπόταν κι αποστρατεύτηκε με το βαθμό του λοχία. Καθόλο αυτό το διάστημα της πατριωτικής του δράσης, συμμετείχε σε 17 μάχες και έλαβε ως παράσημα της φιλοπατρίας και του εθνικού ενθουσιασμού του, δύο σοβαρά τραύματα. Συγκεκριμένα έλαβε μέρος : 1906 ως αντάρτης στη Μακεδονία υπό τις οδηγίες του Ανθυπολοχαγού Νικόλαου Πλατανιά ( Καπετάν Λαχτάρα ). 1 Ελευθέριος Αντωνίου Λυγία Χριστοφόρου Αντωνίου, Μάσσαρι, θύμησες μιας γης, Λευκωσία 2008, σ Μάσαρη, τα / Μάσσαρι, το. Το χωριό βρίσκεται περί τα 28 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Είναι κτισμένο στην πεδιάδα της Μόρφου, σε μέσο υψόμετρο 130 μέτρων. Βρίσκεται στη μέση των χειμάρρων Σερράχη και Οβγού και ανήκει στην περιοχή του μεγαλύτερου και σημαντικότερου υδροφόρου στρώματος της Κύπρου.

3 1912 ως στρατιώτης του 12 ου λόχου, 23 ου συντάγματος της 5 ης μεραρχίας υπό την καθοδήγηση του Μεράρχου Ματθαιόπουλου. Πολέμησε με άκρατο ενθουσιασμό και περισσή τόλμη στις μάχες της Ελασσόνας (06/10/1912), των Σερβίων (10/10/1912), των Καϊλαρίων 2 (14/10/1912), του Σόροβιτς 3 (03-24/10/1912), στο Αλπάκλογιον, στη Μιτανίτσα και στη Φλώρινα (07/11/1912 ) Στο Κιλκίς, στο Λαχανά, στη Μπιλίτσα όπου και τραυματίστηκε, στη Μπέλα και στην Άνω Τζουμάγια. ( ) ως λοχίας, στο Κιόλκογιου, στο Ρεβενέ και στο Σκρα, όπου και ξανατραυματίζεται πολύ πιο σοβαρά αυτή τη φορά. Τέλος του 1918 επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νυμφεύεται την Αιγυπτοϊταλίδα Μαρία Εμμανουήλ Βίκτωρα, στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μόλις τον επόμενο ακριβώς χρόνο πραγματοποιείται το μεγαλύτερο όνειρό του, με την επιστροφή του στην ιδιαίτερη πατρίδα, την Κύπρο, ύστερα ακριβώς από 33 χρόνια ξενιτεμού. Προσπάθησε να εξασκήσει το επάγγελμα του μαρμαρά σε συνεργασία με διάφορους άλλους, αλλά και μόνος, τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία. Στη Λευκωσία γεννήθηκαν και τα παιδιά του, Γιώργος, Ελευθερία, Στέλλα, Ανδρέας, Ελένη και Παρθενώνας (φωτογραφία 1). Η πετυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα του δεν θα είχε συνέχεια, αφού η συμμετοχή του στις διαδηλώσεις εναντίων των Άγγλων κατακτητών με αποκορύφωμα το κάψιμο του Κυβερνείου 4 στις 21 Οκτωβρίου 1931, είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη και φυλάκισή του για ένα μήνα 5, από τις 07/11/1931 μέχρι τις 12/12/1931. Προηγουμένως όμως ο Αριστείδης Τζιάμαλης μεταξύ των χιλιάδων συμπολεμιστών του, τιμήθηκε δύο φορές. Στην πρώτη περίπτωση 6, την Κυριακή της σταυροπροσκυνήσεως, στις 15/03/1931, με την ευκαιρία της τελετής του στρατιωτικού μνημόσυνου Των υπέρ πατρίδος πεσόντων Κυπρίων Εθελοντών κατά τους απελευθερωτικούς ελληνικούς πολέμους ( ). Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Λουκά στη Λευκωσία, χοροστατώντας ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου κκ Κύριλλος Γ 7. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδας, Αλέξης Κύρου, ο γυμνασιάρχης του Παγκυπρίου, βουλευτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές, δάσκαλοι και μέλη της Εθνικής Οργάνωσης. Η επιμνημόσυνη τελετή έγινε στο Γυμναστήριο από τον αρχιεπίσκοπο Κύριλλο και τους αρχιερείς μητροπολίτες, Κιτίου Νικόδημο και Κυρηνείας Μακάριος. Απουσίαζε λόγω ασθενείας ο μητροπολίτης Πάφου. Στην παρουσία 15 χιλιάδων ατόμων τιμήθηκε μόνος μεταξύ όλων, ο Αριστείδης Π. Τζιάμαλης με την παρασημοφορία του, με το Διασυμμαχικό Μετάλλιο Ανδρείας. 2 Τα Καϊλάρια αργότερα ονομάστηκαν σε Πτολεμαι δα. 3 Το Σόροβιτς αργότερα ονομάστηκε σε Αμυνταίο. 4 Η λεγόμενη Περίοδος των Οκτωβριανών ή Τα Οκτωβριανά. 5 Εφημερίδα Ελευθερία 14/11/1931 και 16/12/ Εφημερίδα ΦΤΚ (Φωνή Της Κύπρου). 7 Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Γ ( ), Το Κυριλλούδι.

4 Στη δεύτερη περίπτωση 8, στις 20/10/1931, μία μόλις μέρα πριν την έκρηξη των διαδηλώσεων και το κάψιμο του Κυβερνείου, το Προξενείο της Ελλάδας τιμητικά απένειμε στον ήρωα Αριστείδη Π. Τζιάμαλη, την ελληνική ιθαγένεια, ως ένδειξη εκτίμησης, προσφοράς και τιμής, για όλους τους αγώνες που συμμετείχε για την ελευθερία της Ελλάδας. Τελικά το 1936 καταλήγει στην Πάφο, οπόταν κι ανοίγει το δικό του εργοστάσιο κατασκευής μαρμάρων και πλακών με ιδιαίτερη επιτυχία. Η φιλοπατρία του και η ενθουσιώδης προσωπικότητά του στο τέλος του στοιχίζει οικονομικά για άλλη μια φορά. Η ένθερμη και ανελλιπής συμμετοχή τόσο του ιδίου, όσο και όλου του προσωπικού του, σε όλες τις εθνικές επετείους, τις παρελάσεις, τους εράνους και τους εθνικούς πανηγυρισμούς προς την πατρίδα (φωτογραφία 2), έφεραν τα οικονομικά προβλήματα τόσο στον ίδιο όσο και στον περίγυρό του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να αγαπά και να σέβεται ότι πιο ιερό στην ζωή του, τη θρησκεία (φωτογραφία 3), την πατρίδα και την οικογένειά του, που δυστυχώς το 1942 χάνει την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία. Τον ίδιο χρόνο στις 13/11/1942 νυμφεύεται την Κατερίνα Κρητικού Θεμιστοκλέους από το χωριό Κονιά της επαρχίας Πάφου και αποκτούν 4 παιδιά, τον Γιώργο, τον Παναγιώτη, την Ελένη και τον Ανδρέα (φωτογραφία 4). Η συμμετοχή του στην υπογραφή του ενωτικού δημοψηφίσματος (φωτογραφία 5) που διεξήχθηκε στις 15/01/1950 στον ιερό ναό του Ιακώβου ήταν πολύ συγκινητική αφού σύμφωνα με μαρτυρία του γιου του, Παρθενώνα, ενώ ήταν σπίτι κατάκοιτος και ασθενής λόγω κάποιου εγκεφαλικού που υπέστηκε, εντούτοις η έντονη επιθυμία του για να υπογράψει (έστω και με αντιπρόσωπο), το ενωτικό δημοψήφισμα, τον οδήγησε στο τόπο διεξαγωγής, εκτελώντας το χρέος που του αναλογούσε. Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα μέχρι και το θάνατό του, στις 16/06/1968. Σε ηλικία 92 χρονών έφυγε περήφανα και ένδοξα, αφού πρώτα ταλαιπωρήθηκε από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστηκε αλλά και από τα παλιά τραύματα που κληρονόμησε μέσα από τις 17 μάχες που έλαβε μέρος. Τάφηκε με τιμές που αρμόζουν σε ένα ήρωα και άξιο τέκνο της πατρίδας. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και παλαιοί συμπολεμιστές του! Αριστείδης Παναγιώτη Τζιάμαλης, ένας αθεράπευτα ενθουσιώδης εραστής της ελευθερίας της πατρίδας και των ελληνικών ιδεωδών! Η γενέτειρά του, κατεχόμενη κοινότητα Μάσαρη, αλλά και όλοι εμείς συγχωριανοί, φίλοι και συγγενείς, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του άξιου αυτού Ανδρός, αφού με την προσφορά και το έργο του δεν δόξασε μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και ολόκληρο τον Ελληνισμό!!! Δρ Ελευθέριος Αντωνίου Κοινωνιολόγος Ερευνητής 8 Μητρώον των μονίμως Παρεπιδημούντων Πολιτών Ελλήνων εν τη Περιφερεία του εν Κύπρω Προξενείου της Ελλάδας. Αρχείο 73/Τ, Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο.

5 Φωτογραφία 1: Ο Αριστείδης Π. Τζιάµαλης µαζί µε την πρώτη σύζυγό, του Μαρία Εµµανουήλ Βίκτωρα. ιακρίνονται επίσης τα τρία από τα έξι παιδιά τους (από αριστερά προς δεξιά, η Στέλλα, ο Ανδρέας και η Ελένη). Τα άλλα δύο παιδιά τους η Ελευθερία και ο Γιώργος απεβίωσαν σε βρεφική ηλικία. Από την οικογενειακή αυτή φωτογραφία απουσιάζει το πιο µικρό τους παιδί, ο Παρθενώνας. Φωτογραφία 2: Επίσηµοι εορτασµοί και παρελάσεις στην Πόλη της Πάφου. Πάντοτε έδιδε το παρόν του σ όλους τους εορτασµούς και εθνικούς πανηγυρισµούς που γίνονταν. (Ο Αριστείδης Π. Τζιάµαλης βρίσκεται στο ενδιάµεσο του σηµαιοφόρου και του ευζώνου).

6 Φωτογραφία 3: Μέσα από το επάγγελµα που εξασκούσε ο Αριστείδης Π. Τζιάµαλης έδειχνε και άλλα σηµαντικά χαρακτηριστικά του, εκτός της αµέτρητης αγάπης του προς την Πατρίδα, το σεβασµό και τη βαθιά του χριστιανική πίστη! Φωτογραφία 4: Οικογένεια Αριστείδη Τζιάµαλη µε την δεύτερη σύζυγο του Κατερίνα και τα παιδιά του Γιώργο, Ανδρέα, Παναγιώτη και Ελένη.

7 Φωτογραφία 5: Με αύξοντα αριθµό 4717 ο Αριστείδης Π. Τζιάµαλης προσυπόγραψε το Ενωτικό ηµοψήφισµα στις 15 Ιανουαρίου του Παρόλο που την περίοδο αυτή ασθενούσε λόγω κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη το 1949, εντούτοις, παρευρέθηκε εξουσιοδοτώντας κάποιο άλλο πρόσωπο για να υπογράψει εκ µέρους του.

ΚΑΡΑΒΙΩΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 1 ISSN:1986-051X

ΚΑΡΑΒΙΩΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 1 ISSN:1986-051X ΚΑΡΑΒΙΩΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 1 ISSN:1986-051X Εννά ρτει τζιείνη μέρα Στην όμορφην Τζερύνειαν μας έχω τζαι γιω να ρίσω τζι από τα βάθη της καρκιάς εννά της τραουδήσω: Στην μέσην έσει εκκλησιάν σαν το πεζούνι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ" ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ" ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 25, 106 78 ΑΘΗΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ 015283 ΕΤΟΣ 16 ΤΕΥΧΟΣ 63 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΤΑΞΗ Α3 Δ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΤΑΞΗ Α3 Δ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΤΑΞΗ Α3 Φ Ι Λ Ι Α Δ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2000 2 3 Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν σαν πηγές Εγκυκλοπαίδειες Περιοδικά Εφημερίδες Αρχεία Φιλιωτών Αφηγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

2 Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Το Προξενείον της Ελλάδος εν. 4 Νάσα Παταπίου: Το Προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας

2 Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Το Προξενείον της Ελλάδος εν. 4 Νάσα Παταπίου: Το Προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΥΠΟΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΟΣ, ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ) Ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ. Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας

ΤΟ ΘΕΜΑ. Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας ο τύπος ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΤΟΣ: 2014 ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΤΟ ΘΕΜΑ Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας Δεν έγινε ειδική αναφορά στα Μαρωνίτικα χωριά. Το θέμα τοποθετήθηκε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. Συνέντευξη της Δρος Πάμελα Kάμπερ στη «ΔΑΛΙΝΕWS» για τις ανασκαφές Aρχαίο Ιδάλιο: Σημείο συνάντησης πολιτισμών Δύσης και Ανατολής Τ

Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. Συνέντευξη της Δρος Πάμελα Kάμπερ στη «ΔΑΛΙΝΕWS» για τις ανασκαφές Aρχαίο Ιδάλιο: Σημείο συνάντησης πολιτισμών Δύσης και Ανατολής Τ ΔΑΛΙ news Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ Ο δίσκος της Φαιστού μαζί με την επιγραφή σε χαλκό από το αρχαίο Ιδάλιον αποτελούν σπουδαιότατα ευρήματα για το Ελληνικό έθνος. Η πρώτη περιφερειακή εφημερίδα της περιοχής Ιδαλίου

Διαβάστε περισσότερα

τα νέα της Λαπήθου τα πλαίσια μιας σύντομης και σεμνής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις

τα νέα της Λαπήθου τα πλαίσια μιας σύντομης και σεμνής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 33 LAPITHOS-S1-final:Layout 1 12/4/12 11:19 AM Page 1 ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΛΑΠΗΘΙΩΤΩΝ Π ραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η 21η κατά σειρά ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 6

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 6 . Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή τα νέα μας Έντυπο επικοινωνίας του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης Έκδοση 39η Απρίλιος 2014 Σελίδα 6 1

Διαβάστε περισσότερα

Με λαμπρότητα και ιερή συγκίνηση

Με λαμπρότητα και ιερή συγκίνηση ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ AΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΩΜΟΠΟΛΗΣ ΚΑΤΩΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Με λαμπρότητα και ιερή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουλίου 2010, τρίπτυχο εκδηλώσεων στη Δημητσάνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΧΤΥΠΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

ΑΝΤΙΧΤΥΠΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΑΝΤΙΧΤΥΠΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ και τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο για την άσκηση βίας σε βάρος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεξαγωγή του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΤΕΙΟΣ Τα 190 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

ΕΠΕΤΕΙΟΣ Τα 190 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων ΚΡΗΤΑΙΕΙΣ ΤΕΥΧΟΣ 7 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 WWW.WCC.GR ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΟΣ Τα 190 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ Ο Μανόλης Βεληβασάκης νέος πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

Β Γυμνάσιο Πάφου - Λύκειο Κύκκου Πάφου Χθες και σήμερα

Β Γυμνάσιο Πάφου - Λύκειο Κύκκου Πάφου Χθες και σήμερα Β Γυμνάσιο Πάφου - Λύκειο Κύκκου Πάφου Χθες και σήμερα Το Β Γυμνάσιο Πάφου αυτό ήταν το αρχικό όνομα του σχολείου- ιδρύθηκε το 1963 με απόφαση της σχολικής Εφορείας σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινοτική

Διαβάστε περισσότερα

τα νέα της Λαπήθου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 40 AΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

τα νέα της Λαπήθου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 40 AΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 40 AΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ κ. ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ ΚΟΤΣΑΠΑ Α γαπητοί συνδημότες, απόδημοι του εξωτερικού, φίλοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ

ΣΟΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ Σελίδες από την Ιστορία του Β Παγκοσµίου Πολέµου ΣΟΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ Η πρώτη Ελληνίδα Αλεξιπτωτίστρια Κείµενο: Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Σ. Φωτόπουλος Επίτιµος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Tα Nέα. της Λέσχης Kαταδρομέων και Iερολοχιτών. ΠΙΣΤΗ και ΕΛΠΙΔΑ. Του Υποστρατήγου ε.α. Γεωργαντά Κωνσταντίνου, Αντιπροέδρου της Λέσχης

Tα Nέα. της Λέσχης Kαταδρομέων και Iερολοχιτών. ΠΙΣΤΗ και ΕΛΠΙΔΑ. Του Υποστρατήγου ε.α. Γεωργαντά Κωνσταντίνου, Αντιπροέδρου της Λέσχης ΚΕΜΠ.ΑΘ 4691 Tα Nέα της Λέσχης Kαταδρομέων και Iερολοχιτών ΤΡΙMHNIAIA EKΔOΣH THΣ ΛEΣXHΣ ΓPAΦEIA: ΠAΛ. ΠATPΩN ΓEPMANOY 7 T.K. 10561 ΑΘΗΝΑ THΛ. 210 3237768-210 3235907 FAX: 210 3213534 ΚΩΔ. 016392 ΕΤOΣ 13

Διαβάστε περισσότερα

Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους

Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους Γ Γυμνασίου Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους Σχολικό έτος 2013-14 1. ΑΓΓΕΛΑΚΗ Εμ. Η6-Η7- Ζ7 Ο Εμμανουήλ Αγγελάκης γεννήθηκε, το 1856 στο χωριό Αρμένι της Σητείας. Πιθανόν γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τολμών. Τολμών. Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2004

Τολμών. Τολμών. Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2004 Ω Τριμηνιαία Έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Τεύχος 11ο, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2004, 5.00 Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2004 Τολμών 11 Τολμών Ο Μακεδονικός Αγώνας Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59

ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 ΤΕΥΧΟΣ 32 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 Ιανουάριος ΜΑΡΤΙΟΣ - Ιούνιος 2008 2012 ISBN 1450-4006 ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ Αναστάσιμο Μήνυμα ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ Σ.Ι.Μ.Α.Ε., Ι.Δ.Α.Α.Ε. και ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

τα νέα της Λαπήθου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

τα νέα της Λαπήθου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ Εκδήλωση για Λαπηθιώτες τελειόφοιτους και άριστους μαθητές Λυκείων

Διαβάστε περισσότερα

Χολαργός, Απρίλιος 2002 Χρήστος Σ. Φωτόπουλος Αντιστράτηγος ε.α

Χολαργός, Απρίλιος 2002 Χρήστος Σ. Φωτόπουλος Αντιστράτηγος ε.α ΠΡΟΛΟΓΟΣ Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1950, είχα τη μοναδική εύνοια της τύχης να γνωρίσω, απόστρατο πια, τον αείμνηστο Στρατηγό Χριστόδουλο Τσιγάντε, όταν υπηρετούσα, ως νεαρός τότε υπολοχαγός, στις

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Εξωφύλλου: Νεοκλασικό Χρήστου Χρηστίδη Ιατρού (κατεδαφίστηκε το 1981).

Φωτ. Εξωφύλλου: Νεοκλασικό Χρήστου Χρηστίδη Ιατρού (κατεδαφίστηκε το 1981). Το βιβλίο τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε στο τυπογραφείο ΑΦΟΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Ο.Ε. στις Σέρρες τον Μάρτιο του 2012 με έξοδα του συγγραφέα και δεν διατίθεται στο εμπόριο. Φωτ. Εξωφύλλου: Νεοκλασικό Χρήστου Χρηστίδη

Διαβάστε περισσότερα

17-6-2013. Έκτακτο Παράρτημα

17-6-2013. Έκτακτο Παράρτημα Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 8-έκτακτο 17-6-2013 Έκτακτο Παράρτημα Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας παρουσιάζουμε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας. Τα Πειραματικά Νέα επιθυμούν τη

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΚΟΕΑΣ

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΚΟΕΑΣ τα νέα του ΓΣΠ www.gsp.org.cy TEYXOΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια» ISSN 1986-2326 (print) ISSN 1986-2334 (online) Ο ΚΟΑ τίμησε τον Ντίνο Μιχαηλίδη

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Χρίστου Δήμαρχος Λεμεσού

Ανδρέας Χρίστου Δήμαρχος Λεμεσού Καλημέρα 5/2013 Ανδρέας Χρίστου Δήμαρχος Λεμεσού Η Καλημέρα εκδίδεται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας. Tento časopis je vydáván za finanční podpory Ministerstva Kultury

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ. Σημειώσεις για την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878 1960)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ. Σημειώσεις για την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878 1960) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ Σημειώσεις για την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878 1960) 1 Α Γ Γ Λ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α (1878 1960) Χρονικά ορόσημα περιόδου Αγγλοκρατίας: 1878 Η Κύπρος υπό «Ειδικό καθεστώς»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ. Βραβείο στην Έλλη Σολομωνίδη

ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ. Βραβείο στην Έλλη Σολομωνίδη EΦHMEPIΔEΣ ΠΛHPΩMENO TEΛOΣ Tαχ. Γραφείο ΚΕΜΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Aριθμός Άδειας (X+7) EKΔOTΩN ΠEPIOΔIKA ENTYΠO KΛEIΣTO AP. AΔEIAΣ 1067/96 KΩΔIKOΣ 2966 ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ» ΕΤΟΣ 54ο - ΑΡΙΘ. ΦΥΛ.

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Ιωάννης Κολιόπουλος Αθανάσιος Καλλιανιώτης Ιάκωβος Μιχαηλίδης Χαράλαμπος Μηνάογλου ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιές Αναμνήσεις από τον Καραβά

Παλαιές Αναμνήσεις από τον Καραβά Παλαιές Αναμνήσεις από τον Καραβά «ΚΑΡΑΒΙΩΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ» Ετήσια Έκδοση Δήμου Καραβά ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ, Μιλήτου αρ. 2, 2028, Στρόβολος Τηλ. 22516937 Φαξ: 22516941 Ιστοσελίδα: www.karavas.org.cy e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ο τύπος ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 115 ΕΤΟΣ: 2015 ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΑΒΒΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ

ο τύπος ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 115 ΕΤΟΣ: 2015 ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΑΒΒΑΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ ο τύπος ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΤΟΣ: 2015 ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΤΟ ΘΕΜΑ Το παραμύθι της φύσης όπως γράφεται στον Κορμακίτη Απαράμιλλη ομορφιά και απίστευτοι χρωματισμοί συνθέτουν το σκηνικό

Διαβάστε περισσότερα

BHMA MHNIAIA KOINOTIKH EΦHMEPIΔA - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 - AP. ΦYΛ. 78

BHMA MHNIAIA KOINOTIKH EΦHMEPIΔA - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 - AP. ΦYΛ. 78 Μαρωνίτες της Διασποράς: Η.Π.Α.: Συνέντευξη με το Δρ. Ρόλη Χατζηρούσο Σελ. 10 Εγκλωβισμένοι Ελένη Κατσιολούδη: «Οι εγκλωβισμένοι χρειάζονται στήριξη» Σελ. 16 Αφιέρωμα στους πεσόντες Μαρωνίτες Κυριάκος

Διαβάστε περισσότερα