ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ: 1236

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ: 1236"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ: 1236 ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Γ. ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. Ζ. ΠΙΤΤΑΚΙ ΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. Α. ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Π. ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π., ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. ΘΕΜΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ: Η.Ε. του ΤΕΕ/Τµήµα Ανατολικής Στερεάς αποφάσισε (µε την απόφαση αρ.6/ /01/02) να αναθέσει σε οµάδα εργασίας την επεξεργασία του παρακάτω θέµατος: Πρόταση έρευνας για τον οικισµό Χάρµαινας του ήµου Άµφισσας Σκοπός της µελέτης είναι: Η εργασία αφορά τη διερεύνηση, ιστορική τεκµηρίωση, αποτύπωση, και καταγραφή των δεδοµένων και ιδιαίτερα του Τοπικού οµικού Συστήµατος της περιοχής Χάρµαινας Άµφισσας µε σκοπό την απόκτηση τεκµηριωµένων προτάσεων για την ανάδειξη της περιοχής, η οποία εµπεριέχεται στον σύγχρονο πολεοδοµικό ιστό της πόλης. Στο αντίστοιχο κεφάλαιο αναφέρεται η σπουδαιότητα και ο τρόπος προσσέγγισης του Τοπικού οµικού Συστήµατος για την σύσταση προτάσεων αποκατάστασης και επανάχρησης ενός µεµονωµένου κτιρίου ενός οικισµού ή και στο σύνολό του. Με τη µελέτη αυτή επίσης στοχεύουµε στο να αποτελέσει το έναυσµα για την ενεργοποίηση εκείνων των µηχανισµών που θα κινητοποιήσουν δηµοτικούς, κρατικούς, ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να γίνουν σταδιακά σχεδιασµένες επεµβάσεις για την αναβίωση του οικισµού και την ανάδειξη της εξαιρετικής του φυσιογνωµίας. Από µία πρώτη επαφή µε την περιοχή παρατηρήσαµε ότι τα κτίσµατα έχουν υποστεί επεµβάσεις που χαρακτηρίζονται από έλλειψη σχεδιασµού αλλά και γνώσης τόσο του τοπικού δοµικού συστήµατος όσο και του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ταµπάκικων εργαστηρίων. Το µέγεθος και ο τρόπος της πρώτης οργανωµένης αυτής επέµβασης έχει µεγάλη σηµασία. Μία οργανωµένη προσπάθεια αναβάθµισης της περιοχής ώστε να δηµιουργηθεί ένας τόπος στον οποίο θα συγκεντρώνονται δηµόσιες λειτουργίες και εκδηλώσεις, µε τελικό στόχο να αποτελέσει πόλο τοπικού αλλά και πιθανόν διεθνούς ενδιαφέροντος που σταδιακά θα ενεργοποιήσει και άλλες πρωτοβουλίες.

2 ... ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Η δοµική δραστηριότητα στην περιοχή της Ελλάδας έχει παράξει αρχιτεκτονική πολύ υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χιλιετηρίδων. Πολλά από τα δοµικά συστήµατα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσµατικά στην αντιµετώπιση τόσο της φθοράς του χρόνου, όσο και των διάφορων στατικών, και συχνά καταστροφικών δυναµικών καταπονήσεων. Η πρώιµη ναυπηγική δραστηριότητα συνέβαλε αποφασιστικά στην εµφάνιση πολυάριθµων προηγµένων τεχνολογικά δοµικών συστηµάτων. Στη Μινωική αρχιτεκτονική του 1500 π.χ. εµφανίζεται η ενίσχυση της φέρουσας λιθοδοµής µε ξύλινα στοιχεία. Τα ξύλινα αυτά στοιχεία, συνηθέστερα σε οριζόντιες στρώσεις, αλλά ενίοτε και σε κατακόρυφη θέση, κατάλληλα συνδεδεµένα µεταξύ τους, ενισχύουν την λιθοδοµή ως προς την παραλαβή εφελκυστικών και καµπτικών τάσεων, ενώ συγχρόνως περιδένουν το οικοδόµηµα. Πρόσθετη απόδειξη της βαθειάς γνώσης της συµπεριφοράς των κατασκευών στις καταπονήσεις, και της µεγάλης επι-δεξιότητας στη δοµική αντιµετώπισή τους αποτελούν οι λεπτοµέρειες στις συνδέσεις της ξύλινης κατασκευής που προορίζονται να παραλάβουν τις εφελκυστικές δράσεις της δυναµικής καταπόνησης. Το υψηλό αυτό επίπεδο της τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εφαρµογών συνέχισε να αναπτύσσεται κατά την Κλασσική περίοδο και άνθισε κατά την Βυζαντινή, όπου π.χ. η τοιχoποιία, κυρίως στις µνηµειακές και τις οχυρωµατικές κατασκευές ακολουθούσε προσεκτική και εφευρητική κατασκευαστική λογική στις συνηθισµένες για την περιοχή δυναµικές καταπονήσεις από τους σεισµούς. Αλλά και µετά την πτώση του Βυζαντιού, τα δοµικά συστήµατα του ελληνικού χώρου εµφάνισαν καταπληκτική εφευρετικότητα και πρωτοτυπία, µε έντονες κατασκευαστικές ιδιοµορφίες από περιοχή σε περιοχή. Σήµερα η µοναδική ατµόσφαιρα πολλών νησιών του Αιγαίου, µε πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά, οφείλεται κατά ένα µεγάλο µέρος και στο δοµηµένο περιβάλλον. Το παραδοσιακό αυτό περιβάλλον στηρίζει αποφασιστικά και την τουριστική αξιοποίηση του χώρου. Η ποιότητα και η παρουσία του αρχιτεκτονικού πλούτου δεν περιορίζεται στα νησιά της χώρας µας αλλά επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα από τα δείγµατα της αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς είναι και υπό µελέτη οικισµός. Είναι λοιπόν ζωτικής σηµασίας η διάσωση αυτού του ιστορικού δοµηµένου περιβάλλοντος µε τη δηµιουργία αρχείου αυτών των κατασκευών και των ιδιαιτεροτήτων τους, και τη διατύπωση τοπικών οδηγιών για τη σωστότερη ενίσχυση και προστασία του. Εικ1 Γενική άποψη του οικισµού. Οι στέγες που διακρίνονται είναι τρίριχτες ή τετράριχτες. Τα σηµαντικότερα οικιστικά σύνολα της σύγχρονης Φωκίδας διαµορφώθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω ή κοντά στον ελαιώνα της ΆΤα επαγγέλµατα που άνθησαν στην Άµφισσα στο πρόσφατο παρελθόν ήταν τσαρουχάδες, κουδουνάδες και όπως θα αναφέρουµε και παρακάτω, ταµπάκηδες. Τα Ταµπάκικα µάλιστα περιλαµβάνονται στα διατηρητέα τµήµατα της σηµερινής πόλης. Η συνοικία αυτή αναπτύχθηκε γύρω από τα βυρσοδεψεία (ταµπάκικα) κυρίως από εργάτες που έβρισκαν εκεί απασχόληση.

3 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο βορειοδυτικό τµήµα της πόλης της Άµφισσας, στις υπώρειες του Κοκκινόβραχου, βρίσκεται η συνοικία "Χάρµαινα", όπου βρίσκονται τα ταµπάκικα, δηλαδή τα εργαστήρια βυρσοδεψίας της περιοχής. Η συνοικία είναι µια περιοχή έκτασης περίπου 3000 τ.µ. η οποία διατηρεί την εικόνα, που είχε όταν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, δηλαδή µέχρι τα µέσα του περασµένου αιώνα ( ). Όπως αναφέρει και ο Γ. Παππάς στο σχετικό βιβλίο του "Τα ταµπάκικα των Σαλώνων", τα κυριό-τερα προϊόντα της πόλης ήταν, κατά τον 17ο αιώνα, "έλαιον, βάµβαξ, δέρµατα, οίνος, κεριά,...". (Χαρτ.1) Χαρτ.1 Γραµµική ανάπτυξη του οικισµού γύρω από βασικούς οδικούς άξονες. Μπορούµε να πούµε ότι, σύµφωνα µε τα σηµερινά δεδοµένα, φαίνεται ότι το µέλλον των πλίνθινων κατασκευών και της τεχνογνωσίας, που τις ακολουθεί, είναι αβέβαιο. Η έλλειψη της κατασκευής νέων πλίνθινων κτιρίων, αλλά και η µη αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων, καθιστά την συντήρηση και επισκευή τους ιδιαίτερα δύσκολη και προβληµατική, γεγονός που επιτείνεται και από την έλλειψη εξειδικευµένων λαϊκών µαστόρων. Εποµένως η ανάγκη και η χρησιµότητα µιας µελέτης (αποτύπωση - κατασκευαστική ανάλυση), που θα αφορά τις κατασκευές από άψητη γη είναι κάτι περισσότερο από προφανής και συνδέεται άµεσα µε την πρακτική της αποκατάστασης και της επέµβασης στα εναποµείναντα ερείπια του Ελλαδικού χώρου. Συνδέεται όµως και µε την αναγέννηση τα τελευταία χρόνια του ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο για τις κατασκευές από άψητη γη. Ενδιαφέρον που τροφοδοτείται από τα προτερήµατα των κατασκευών αυτών, όπως το χαµηλό κόστος κατασκευής, την

4 υψηλή θερµοµονωτική ικανότητα, την καλή συµπεριφορά στον σεισµό, και την ολοκληρωτική ανακύκλωση του υλικού. ΓΕΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΜΗ ΓΗ Έίναι γνωστό, ότι από τότε που ο άνθρωπος εγκατέλειψε την νοµαδική ζωή και συγκρότησε για πρώτη φορά µόνιµους οικισµούς, σχεδόν χρόνια πριν, η άψητη γη (πηλός) αποτέλεσε ένα από τα πρωταρχικά υλικά δόµησης και χρησιµοποιήθηκε σε όλο τον πλανήτη. Η χρήση της δεν περιορίστηκε µόνο σε αγροτικές κατοικίες αλλά και σε µεγάλα µνηµεία. Ευρήµατα σε όλο τον κόσµο επιβεβαιώνουν την χρήση του υλικού και την ανθεκτικότητα του στον χρόνο. Η πιο παλιά γραπτή αναφορά που υπάρχει για τέτοιες κατασκευές προέρχεται από την Παλαιά ιαθήκη: "Προσέταξεν ο Φαραώ τους εργοδιώκτας του λαού και τους επιτρόπους αυτών λέγων: εν θέλετε δώσει πλέον εις τον λαόν τούτον άχυρον καθώς χθές και προχθές δι ανα κάµνωσιν πλίνθους. Ας υπάγωσιν αυτοί και ας συνάγωσιν εις ευατούς άχυρον... Και διεσπάρη ο λαός καθόλην την γην της Αιγύπτου δια να συλλέξει κάλαµην αντί άχυρον..." Έξοδος Κεφ.Ε παρ.7. Σήµερα το ένα τρίτο του παγκόσµιου πληθυσµού κατοικεί σε κτίρια κατασκευασµένα από πηλό, ενώ σε περιοχές, όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή υπάρχουν ακόµα και ολόκληρες πόλεις κτι-σµένες από το υλικό αυτό. Η χρήση της άψητης γης έχει ιστορικό παρελθόν στον Ελλαδικό χώρο, τουλάχιστον 5000 χρόνων. Από τους προϊστορικούς χρόνους (ακρόπολη Σέσκλου στον Βόλο) µέχρι και το 1970 περίπου, οι πλίνθινες κατασκευές ήταν ευρύτατα διαδεδοµένες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η συνέχεια της χρήσης της µέχρι τις µέρες µας επιβεβαιώνεται από τα χιλιάδες ερείπια που βρίσκονται δια-σκορπισµένα σε όλο τον ελληνικό χώρο, από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, µέχρι την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη. Παρά την διαχρονικότητα και καθολικότητα που παρουσιάζει η χρήση του υλικού αυτού, τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον, φαίνεται να έχει εξασθενήσει, αν όχι εξαλειφθεί. Η πλίνθα είναι ένας τεχνητός λίθος από πηλό σε καθορισµένες διαστάσεις για δόµηση. Η λέξη πλίνθα αναφέρεται στη µάζα χώµατος και νερού, που µορφώνεται µέσα σε καλούπια και µετά αφήνεται στο ήλιο να στεγνώσει. Ως δοµικό στοιχείο χρησιµοποιείται κύρια για την κατασκευή τοίχων, τόξων και θόλων και αποτελεί ένα ενεργειακά αυτάρκες, οικολογικό, οικοδοµικό υλικό. Οι κατασκευές από πηλό προσφέρουν ένα θερµικά άνετο εσωτερικό περιβάλλον, όπως και τα περισσότερα παραδοσιακά κτίρια. Η κατάλληλη χρησιµοποίηση του υλικού αυτού, λαµβάνοντας υπόψη και τον βιοκλιµατικό σχεδιασµό, µπορεί να εξασφαλίσει και να ικανοποιήσει τις αυξηµένες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, µε σηµαντική εξοικονόµηση ενέργειας. Η πόλη του Μάρι στον Μέσο Ευφράτη (η σηµερινή Συρία) ανακαλύφθηκε το 1933 τυχαία: κάποιοι χωρικοι. Με τα τρία και µισό εκτάρια της επιφάνειάς του ( τετραγωνικά χιλιόµετρα!) είναι το µεγαλύτερο γνωστό κτίριο από ωµή πλίνθο. Τα τεράστια τείχη του και η µοναδική του είσοδος του έδιναν τη δυνατότητα να γίνει, σε περιπτώσεις κινδύνου, ένα πραγµατικό φρούριο.

5 Τυπική δοµική µονάδα Στον οικισµό Χάρµαινα της Αµφισσας τα κτίρια έχουν συνήθως ισόγειο και όροφο, δύο επίπεδα χρήσης. Στην αρχική τους µορφή τα κτίρια εξυπηρετούσαν δύο χρήσεις: το εργαστήριο στο κάτω επίπεδο και την κατοικία του βυρσοδέψη στο ανώτερο. Αργότερα λόγω της δυσοσµίας και των ρύπων ο όροφος άλλαξε χρήση. Εκεί επεκτάθηκε ο χώρος του εργαστηρίου. Στη νέα µορφή στο κάτω πάτωµα γίνονταν η υγρή δουλειά, η προκαταρκτική και η δέψη. Ήταν εκεί οι λίµπες, τα ποντόνια, τα καβαλέτα και οι βαρέλες, τα εργαλεία της δουλειάς. Εκεί πραγµατοποιούνταν όλα τα στάδια της επεξεργασίας του δέρµατος. Οι συνθήκες στο επίπεδο του ισογείου ήταν άσχηµες: υγρασία, βρωµιά και ο χώρος παρέµενε σκοτεινός. Στο ανώτερο επίπεδο γινόταν η στεγνή δουλειά η τελειοποίηση και η συσκευασία. Εκεί βρίσκονταν οι πάγκοι για το στρώσιµο των πετσιών, οι λεγόµενες κρεµάλες για το κέρωµα και το στέγνωµά των δερµάτων. Ο χώρος εδώ ήταν φωτεινός, καθαρός, και είχε την ευχάριστη µυρωδιά του αργασµένου δέρµατος. Ένα παραδοσιακό ταµπάκικο είναι µελετηµένο και κατασκευασµένο έτσι ώστε να εκµεταλλεύεται το νερό, τον αέρα και το φώς µε τον προσφορότερο τρόπο. Τα δύο επίπεδα χρήσης επικοινωνούν µε ξύλινη εσωτερική σκάλα. Επιπλέον η πρόσβαση στο εργαστήριο πραγµατοποιείται στο επίπεδο του ισογείου από την κύρια όψη του, και στο επίπεδο του ορόφου από την πίσω όψη αφού το κτίριο τοποθετείται σε έδαφος µε διαφορά στάθµης της τάξεως του ενός ορόφου. Αυτό εξυπηρετούσε και τις ανεξάρτητες αρχικά χρήσεις της κατοικίας και του εργαστηρίου. Κατά την µεταβολή της χρήσης είναι σηµαντικό να σηµειωθεί ότι ο κλειστός πρώτος όροφος ανοίχθηκε και αντικαταστάθηκε η τοιχοποιία από ξύλινα υποστηλώµατα πυκνά τοποθετηµένα µεταξύ τους µε στόχο τον επαρκή αερισµό των δερµάτων για την ξήρανσή τους χωρίς την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα κτίρια χαρακτηρίζονται από το απλό σχήµα κάτοψης, ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ή τραπέζιο, όπου αυτό υπαγορεύεται από τη µορφολογία του εδάφους και το σχήµα του οικοπέδου. Η θεµελίωση των κατασκευών πραγµατοποιείται πάνω στο φυσικό έδαφος, όπου γίνεται προσπάθεια οριζοντίωσης της επιφάνειας του, µε λίθους και κονίαµα και στην συνέχεια κατασκευάζεται η ανωδοµή. Ο κατακόρυφος φέρων οργανισµός των κτιρίων της Χάρµαινας είναι µικτός από λίθους µέχρι ένα ύψος (επίπεδο µισού ή ενός ορόφου) και ωµόπλινθους. Το τµήµα της τοιχοποιίας από λίθους είναι τυπική αργολιθοδοµή αποτελούµενη από µικρούς και µεσαίους ασβεστόλιθους (σιδερόπετρα) και συνδετικό ασβεστοκονίαµα. Οι ωµόπλινθοι πραγµατοποιούνταν από άργιλο, νερό, άχυρα και σπασµένα κεραµίδια µε τη βοήθεια καλουπιών. Η συνεργασία των τοίχων ενισχύεται µε περιµετρική ξυλοδεσιά. Η κάλυψη των κτιρίων γίνεται µε κεραµοσκεπή στέγη και ενισχύεται µε ελκυστήρες - θλιπτήρες στο επίπεδο έδρασής της. Για την κατασκευή της χρησιµοποιούνται ξύλινα ζευκτά. Η επιστέγαση γίνεται από κεραµίδια

6 βυζαντινού τύπου. Η απορροή των οµβρίων υδάτων πραγµατοποιείται ελεύθερα. Πιθανόν γι αυτό το λόγο (λόγω δηλαδή της µη ύπαρξης υδρορρόης) η στέγη προεξέχει σηµαντικά (30 εκ.) ώστε να προστατεύει την κατασκευή από το νερό της βροχής. Τα κτίσµατα της Χάρµαινας ήταν επιχρισµένα εξωτερικά σε αντίθεση µε το εσωτερικό τους και πάλι για την προστασία τους από το βρόχινο νερό. Στις προσόψεις των κτιρίων το ποσοστό και το µέγεθος των ανοιγµάτων είναι µικρό όσον αφορά το ισόγειο επίπεδο και τις υπόλοιπες όψεις εκτός της κύριας, αφού ο πάνω όροφος του κτιρίου πλέον έχει ειδική χρήση (εξ ολοκλήρου ανοικτός). Τα πατώµατα αποτελούνται από ξύλινες δοκούς, ενώ το δάπεδο έχει σανίδες καρφωτές. Οι ξύλινες δοκοί εδράζονται στην τοιχοποιία είτε από λίθους είτε από ωµό-πλινθους. Οι διαχωριστικοι τοίχοι όπου υπάρχουν (σπανίως), είναι από λιθοδοµή η οποία δεν συνδέεται µε τους εξωτερικούς τοίχους. Το κατώτατο πάτωµα διαµορφώνεται επάνω στο φυσικό έδαφος και για δάπεδο χρησιµοποιείται χώµα καλά πατηµένο. Θα πρέπει να επισηµανθεί εδώ η πολύ καλή αντισεισµική συµπεριφορά των εύκαµπτων αυτών κατασκευών. Το σύστηµα των ξυλοδεσιών στο ύψος του πατώµατος και της στέγης αλλά και ενδιάµεσα, δηµιουργούν µε το σύνολο των τοιχοποιιών ένα κιβωτιοειδές καλά δεµένο εύκαµπτο σύστηµα σε δυναµικές καταπονήσεις. Γίνεται προσπάθεια τα πατώµατα και οι στέγες να έχουν διαφραγµατική λειτουργία ώστε να βοηθούν στη συνεργασία των απέναντι τοίχων, καθώς και στην διατήρηση και ενίσχυση του κιβωτιοειδούς δοµικού συνόλου. Εικ.2 ιακρίνεται η τοιχοποιία από ωµόπλινθους σε ύψους δύο ορόφων και οι πολλαπλές περιµετρικές ενισχύσεις της από ξυλοδεσιές. Εικ.3 Ένα µικρό ταµπάκικο εργαστήριο. ιακρίνονται τα διάφορα µέλη της δοµικής µονάδας καθώς επίσης και η διαφορά στάθµης µεταξύ των δύο προσ-βάσεων στα επίπεδα χρήσης του ισογείου και του ορόφου. Πατώµατα - άπεδα. Το πλέγµα των δοκών του πατώµατος δηµιουργεί µια εσχάρα η οποία αποτελεί σύστηµα ενίσχυσης και περίδεσης της τοιχοποιίας σε ένα ενδιάµεσο επίπεδο προηγούµενα από τη στέγη. Η συνεργασία των τοιχοποιιών µε το πλέγµα δοκών περίδεσης του πατώµατος και στο ανώτερο επίπεδο το πλέγµα των

7 δοκών της στέγασης συνεισφέρουν στην δυνατότητα του κτίσµατος να συµπεριφέρεται σαν χωρικό, κιβωτιοειδές σύνολο κυρίως κατά τις κρίσιµες δυναµικές καταπονήσεις, βελτιώνοντας την απόκριση της κατασκευής σε αυτές. Παθολογία τυπικής δοµικής µονάδας. Η τυπική δοµική µονάδα του οικισµού της Χάρµαινας είναι ένα σύνολο σχεδόν παραλληλεπίπεδο κιβωτιόσχηµο και καλύπτεται µε ξύλινη στέγη, που ενισχύεται µε σύστηµα ξύλινων ενισχύσεων. Είναι γνωστό ότι οι κατασκευές από άψητη γη παρουσιάζουν ικανοποιητική συµπεριφορά στο σεισµό. Αυτό οφείλεται στο µικρό ειδικό βάρος του υλικού και στην οµοιογένεια που παρουσιάζει η κατασκευή. Επίσης γνωστό είναι ότι ολόκληροι οικισµοί µε κύριο υλικό δόµησης την ωµή γη καταστράφηκαν ολοκληρωτικά σε πρόσφατους σεισµούς. Η παθολογία και τρωτότητα των επιµέρους δοµικών µελών της κατασκευής που συνθέτουν την τυπική δοµική µονάδα, έχει αναλυθεί εκτενώς παραπάνω. Εποµένως η παθολογία της µονάδας επηρεάζεται τόσο από τις αστοχίες των δοµικών µελών, όσο και σε µόνιµα ή σταθερά επαναλαµβανόµενα αίτια, όπως η φυσική γήρανση των υλικών, η εγκατάλειψη, οι καταπονήσεις από τις έντονες θερµοκρασιακές µεταβολές, την υγρασία, κλπ., όσο και σε στιγµιαίες καταπονήσεις, όπως είναι ο σεισµός, η πυρκαγιά, οι βανδαλισµοί, κλπ., που συµβάλλουν αποφασιστικά στις αστοχίες της τυπικής δοµικής µονάδας. Πολλές από τις κατασκευές από ωµή γη αλλά και συγκεκριµένα τα κτίρια του οικισµού της Χάρµαινας (ακόµη και κάποια µέσα στην πόλη της Άµφισσας), έχουν ηλικία πάνω από 150 χρόνια, έχοντας συµπεριφερθεί καλά σε τρεις µεγάλους σεισµούς. Η περιοδική συντήρηση και άµε-ση επισκευή και ενίσχυση µετά από φθορές και αστοχίες ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που βοήθησαν στη διατήρηση στο χρόνο αυτών των κατασκευών. Η συντήρηση, επισκευή και σύνταξη προτάσεων ενίσχυσης των κτιρίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και προβληµατική λόγω: α)έλλειψης λαϊκών µαστόρων, β)έλλειψης τεχνογνωσίας και γ)κατάλληλης προσέγγισης και αποσαφήνισης του δοµικού συστήµατος ώστε να προκύψουν οι καταλληλότερες µέθοδοι επεµβάσεων. ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Πρέπει λοιπόν να µελετηθεί και να οργανωθεί µια δεοντολογία και µια µεθοδολογία προσέγγισης και αναγνώρισης ενός δοµικού συστήµατος και της κατάστασης στην οποία ευρίσκεται πριν επιχειρηθεί οποιαδήποτε πρόταση επέµβασης. Η διαδικασία αυτή µπορεί κατ αρχήν να αναλυθεί στα ακόλουθα στάδια: 1. Αναγνώριση του δεδοµένου δοµικού συστήµατος και περιγραφή αυτού τυπολογικά και µορφολογικά. 2. Συστηµατική και ολοκληρωµένη κατασκευαστική ανάλυση. 3. Ανάλυση και καταγραφή της συνδεσµολογίας. 4. Προσδιορισµός της παθολογίας και τρωτότητας του δοµικού συστήµατος. 5. Αποτίµηση της ικανότητας του δοµικού συστήµατος για τη συµπεριφορά στις καταπονήσεις. 6. Σύνταξη µελετών ενίσχυσης και αποκατάστασης. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Οι ανθρώπινες δηµιουργίες είναι ζωντανές µαρτυρίες των κατασκευαστικών µεθόδων και της γενικότερης αντίληψης του εκάστοτε πολιτισµού. Ο τρόπος προσέγγισης των ιστορικών κατασκευών απαιτεί συστηµατική διεπιστηµονική έρευνα. Σήµερα η έννοια της προστασίας είναι ευρύτερη. Αφορά την αναβίωση συνόλων, συνοικιών και ιστορικών χώρων. Μια πολιτική διατήρησης µπορεί να θεωρηθεί εργαλείο διαχείρισης ενός κτισµένου περιβάλλοντος ισορροπηµένου ανάµεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο µέλλον προσαρµοσµένο στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής µας...

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «ιοικητική Μεταρρύθµιση 2007-2013», η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε την υλοποίηση της πράξης «Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Μηχανικής Υλικών και Κατασκευών ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΛΙΘΟ ΟΜΗ

Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Μηχανικής Υλικών και Κατασκευών ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΛΙΘΟ ΟΜΗ Τοµέας Μηχανικής & Τεχνολογίας Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Μηχανικής Υλικών και Κατασκευών Τοµέας Μηχανικής & Τεχνολογίας ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ... 5 3. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ... 9 3.1 Ιπποτική περίοδος... 10 3.2 Οθωμανική περίοδος... 15 4. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ, ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Πρόταση επανάχρησης διατηρητέου κτηρίου στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1. Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση των Βιοκλιµατικών Χαρακτηριστικών της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του Μετσόβου- υνατότητες Προσαρµογής Σύγχρονων Τρόπων όµησης

ιερεύνηση των Βιοκλιµατικών Χαρακτηριστικών της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του Μετσόβου- υνατότητες Προσαρµογής Σύγχρονων Τρόπων όµησης ιερεύνηση των Βιοκλιµατικών Χαρακτηριστικών της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του Μετσόβου- υνατότητες Προσαρµογής Σύγχρονων Τρόπων όµησης Χρ. Καλογήρου, Πολιτικός Μηχανικός, ΜSc E.M.Π. Α. Σαγιά, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΙ-3:

ΤΕΕ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΙ-3: ΤΕΕ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΙ-3: ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ι ΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΑ. ΜΕΘΟ ΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΠΑΝΟΣ Μ. ΣΠΙΘΑΚΗΣ Κ. ΤΡΕΖΟΣ ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Εργασία Νο 27 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚ ΝΤΑΙΖΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία ερευνούμε τις βλάβες αλλά και τις πιθανές αιτίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Καθορισμός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΟΚΥΠΡΟΥ ΑΙΜΙΛIΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2014 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση αστικού τοπίου στα Πάνω Λεύκαρα, Κύπρος. Η ανάκτηση ενός σύγχρονου παρελθόντος. Πιλοτικό Έργο

Αποκατάσταση αστικού τοπίου στα Πάνω Λεύκαρα, Κύπρος. Η ανάκτηση ενός σύγχρονου παρελθόντος. Πιλοτικό Έργο Πιλοτικό Έργο Αποκατάσταση αστικού τοπίου στα Πάνω Λεύκαρα, Κύπρος Η ανάκτηση ενός σύγχρονου παρελθόντος Τμήμα Αρχαιοτήτων Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων Κύπρος Adobe InDesignAdobe Πιλοτικό Έργο 2 Αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

1 Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ- ΠΘ. Μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Ο πολεοδοµικός ιστός της πόλης: µια σύντοµη µορφολογική προσέγγιση. Η πρώτη φάση οικοδόµησης

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Διατηρητέο κτίριο απο φέρουσα τοιχοποιία Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας& Αξιολόγηση μεθόδων αντισεισμικής ενίσχυσης

Μεταπτυχιακή ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Διατηρητέο κτίριο απο φέρουσα τοιχοποιία Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας& Αξιολόγηση μεθόδων αντισεισμικής ενίσχυσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» Μεταπτυχιακή ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διατηρητέο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων 1 1 Εισαγωγή (1) Χάρτα των Ευρωπαϊκών Πόλεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για Αειφορία στο Άαλμποργκ της Δανίας, Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 1 ο ΕΠΑ.Λ ΣΠΑΡΤΗΣ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ου ΕΠΑΛ ΣΠΑΡΤΗΣ ΑΡΦΑΝΗΣ ΝΕΙΛΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Πτυχιακή Εργασία Σπουδαστικό Έτος 2008-2009

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Πτυχιακή Εργασία Σπουδαστικό Έτος 2008-2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Πτυχιακή Εργασία Σπουδαστικό Έτος 2008-2009 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπασταμόπουλος Δημοσθένης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Ενεργειακό σπίτι. Τρόποι και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ 1.1 Χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του τουρισμού... 6 1.2 Το τουριστικό προϊόν... 7 1.3 Ανάπτυξη των κύριων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Περιεχόμενα Εισαγωγή Ταυτότητα της μελέτης... 1 Κεφ.1. Αναγνώριση γενικών χαρακτηριστικών... 3 1.1. Ο προσφυγικός οικισμός και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης Περιεχόμενα Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (Πολεοδομική Ανάπτυξη Οργάνωση). Εκδοχές θρύλοι και παραδόσεις για την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ ÉÙÁÍÍÉÍÁ 2009 ÔÏÉ ÏÉ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΡΟΛΙΘΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΙΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ξερολιθικές κατασκευές 1.1. Εισαγωγή... 1.2. Οι κατασκευές... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα