Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Γνωριµία µε µια πραγµατική «Αρχόντισσα»

2 κάπου στις Κυκλάδες ''Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα. Και είδα και θαύµασα και στη µέση της έσπειρε κόσµους µικρούς κατ εικόνα και οµοίωσή του Ίπποι πέτρινοι µε τη χαίτη ορθή και γαλήνιοι αµφορείς και λοξές δελφινιών ράχες ηίος, ησίκινος, ησέριφος, ημήλος..." ( Οδυσσέας Ελύτης )

3 Στους µύθους συνδέονταιστενάµετονποσειδώνα, Στο κέντρο του αρχιπελάγους, στονοποίοαποδίδεταικαιηδηµιουργίατους. οι Κυκλάδες ΛέγεταιότιπήραντοόνοµάτουςαπότιςνύµφεςΚυκλάδες, δηµιουργήθηκαν πριν από τις οποίες ο θεός της εκατοµµύριαχρόνια, θάλασσας µεταµόρφωσε σε νησίδες από όταν τις προκάλεσαν γεωλογικές αναστατώσεις την οργή του. Υπάρχουνόµωςκαιάλλεςπαραδόσειςγιατηνονοµασίατους. που σηµειώθηκαν στην νοτιοανατολικήπεριοχήτηςμεσογείου. ΑπότηλέξηΚύκλος, είτεεπειδήεκτείνονταιγύρωαπότη ήλοσενοητόκύκλο, Στις αναστατώσεις αυτές είτε επειδή οι αλλά άνεµοι, και που στους φυσάν σεισµούς ορµητικοί, ανάγκαζανταπλοίαναπεριστρέφονται. και στις εκρήξεις των ηφαιστείων ΟιΚυκλάδες, οφείλεται λόγωτηςγεωγραφικήςτουςθέσης, και το ιδιότυπο σχήµα τους ανάµεσαστηνηπειρωτικήελλάδα, καθώςκαιησύστασητουεδάφουςτους. στηνασίακαιτηναφρική, υπήρξανσεόλητηδιάρκειατηςιστορίαςτουςηγέφυρα γιατηνανάπτυξητωνδρόµωντουεµπορίουκαιτηνεξάπλωσητουπολιτισµού.

4 Θαυπάρχειδιάλογος / θεατρικό γιατηνπαρουσίασητουµύθου τωνκυκλάδων

5 Αλλάγιαναπροσδιορίσουµεπου είναιακριβώςηόµορφησύρος Νοµός Κυκλάδων Ανάφη, Αµοργός, 'Aνδρος, ήλος, Ίος, Κέα, Κίµωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Τήνος, Φολέγανδρος, Σύρος

6 ...υπάρχει το νησί.που αποκαλείται ''η αρχόντισσα των Κυκλάδων" Στο κέντρο του νησιωτικού συµπλέγµατος των Κυκλάδων δεσπόζει ησύρος, µεέντονηπάνωτηςτη παρουσία όλων εκείνων των σηµείων που µαρτυρούν ότι το νησί έζησε µέρες δόξας, οικονοµικής ακµής και υπήρξε κέντρο πολιτισµού για ολόκληρη την Ευρώπη. Το όνοµα Σύρος, προέρχεται από το φοινικικό Ουσύρα ή Ουσούρα που σηµαίνει ευτυχισµένη. Όνοµα που επιβεβαιώνει τηνακµήπουγνώρισετονησίκατάτους προϊστορικούς χρόνους αλλά και στα τέλη του περασµένου αιώνα.

7 Μόλις την αντικρίσεις από το καράβι, το πρώτο πράγµα που θα αναρωτηθείς είναι, γιατί δεν γεννήθηκες ή δεν ζεις εδώ. Σ αυτό το αρχιτεκτονικό θαύµα των Κυκλάδων, µε τα επιβλητικά αρχοντικά και τις περίτεχνες εκκλησίες. Κάθε γωνιά της αποτυπώνει ένα σηµαντικό κεφάλαιο του νησιού, αλλά και ολόκληρων των Κυκλάδων των οποίων είναι σήµερα πρωτεύουσα και έδρα του οµώνυµου Νοµού. Γι αυτό, ας γνωρίσουµε µαζί λίγη από την ιστορία που έχει κάνει τη Σύρο τόσο ξεχωριστή.

8 ΣύντοµηιστορίατηςΣύρου Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σηµείο των Κυκλάδων και όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές έρευνες, πρωτοκατοικήθηκε στην προϊστορική εποχή, (4.000 π.χ.) και αργότερα κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.000 π.χ.) ΗπρώτηιστορικήαναφοράγίνεταιαπότονΌµηροπουτηναναφέρειως «Συρίη»καιτηναποκαλούσεαπότότεως «δίπολις», δηλαδήείχεδύοπόλεις: την Ποσειδωνία και τη Φοινική Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Φοίνικες, εξ ου και το όνοµα Σύρος που προέρχεται από την «Ουσύρα» (:ευτυχής) ή το «Συρ» (:βράχος) Η αρχαία Ερµούπολη χτίστηκε από τους Ίωνες, και αργότερα κατοικήθηκε από Πέρσες κατακτητές, Ρωµαίους, Φράγκους και Τούρκους, οι οποίοι άφησαν ο καθέναςτοδικότουπολιτιστικόστίγµα.

9 ΣύντοµηιστορίατηςΣύρου Εκείνοιόµωςπουσφράγισανµετηνπαρουσίατουςτονησίδενήταν άλλοι από τους Ενετούς, που έκαναν τη Σύρο ένα σπουδαίο εµπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η µανία όµως των πειρατών, µε τον καιρόανάγκασετουςκατοίκουςναµεταφέρουντηνπρωτεύουσαστολόφο, εκεί που σήµερα δεσπόζει ο µεσαιωνικός οικισµός της Άνω Σύρου, µε την εκκλησία του Σαν Τζόρτζιο Όταν το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Γάλλων, η Άνω Σύρος κατοικήθηκε από καπουτσίνους οι οποίοι ίδρυσαν µια µικρή µονή που λειτουργεί µέχρι και σήµερα Η µεγάλη όµως οικονοµική άνθηση της Ερµούπολης ήλθε µετά την επανάσταση του 1821, όταν µια οµάδα προσφύγων από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία, εγκατέστησαν εδώ τις ναυτικές και εµπορικές τους δραστηριότητες. Η περίοδος της ακµής κράτησε µέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα Σήµερα, η αίγλη του παρελθόντος αντανακλάται στα σπουδαία αρχιτεκτονικά µνηµεία των περασµένων αιώνων, αλλά και στις πλούσιες και µακροπαράδοτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις «Ερµουπόλεια» που διοργανώνονταικάθεχρόνοστατέληιουνίου.

10 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Η πόλη απλώνεται αµφιθεατρικά πάνωσεδύολόφουςκαι χωρίζεταισεδύοδήµους: τηςερµούποληςκαιτηςάνωσύρου.

11 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Το χρώµα που κυριαρχεί επάνω στους τοίχους των σπιτιών είναι η ώχρα, που εναλλάσσεται µε το µπεζ, το αρχοντικό λευκό και το παιχνιδιάρικο ροζ, µε διαλείµµατα από το γυαλιστερό µπλε επάνω στους επιβλητικούς τρούλους της Κοίµησης της Θεοτόκου και της Αναστάσεως. Στην άκρη του λιµανιού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τουναυπηγείουνεώριον, πουκατάτηνπερίοδοτης επανάστασης χρησιµοποιήθηκε για την κατασκευή του πρώτου ατµόπλοιουτηςελλάδας.

12 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Αριστερά του λιµανιού θα αντικρίσουµε τους παλιούς κυλινδρόµυλους, τα κλωστοϋφαντουργεία και τα βυρσοδεψεία. Ολόκληρη η εµπορική και οικονοµική δύναµη του παρελθόντος αντικατοπτρίζεται σήµερα στο ΒιοµηχανικόΜουσείοτηςΕρµούπολης. Τα ενδιαφέροντα εκθέµατα όµως δεν σταµατούν εδώ. Ολόκληρη η πόλη θυµίζει ένα υπαίθριο µουσείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, µε πρώτο δείγµα τα κτίρια του Τελωνείου και των παλιών Αποθηκών, που είχαν δηµιουργήσει Βαυαροί αρχιτέκτονες.

13 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Το επιβλητικό ηµαρχείο της Ερµούπολης αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα έργα του Γερµανού αρχιτέκτονα Τσίλερ. Καθώς ανεβαίνουµεταµαρµάρινασκαλοπάτιατου, φυσά ένας κοσµοπολίτικος αέρας που αντανακλάται στους τεράστιους φωτεινούς διαδρόµους του κτιρίου, και στο υπέροχο αίθριο που διακοσµεί το κέντρο του.

14 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Tο αρχαιολογικό µουσείο της Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και στεγάζεται στο ηµαρχιακό Mέγαροτης Eρµούπολης. H είσοδος του είναι από την αριστερή πλευρά του δηµαρχείου. Eίναιένααπoτα παλαιότερα µουσεία της χώρας. Το µοναδικό αυτό δείγµα της νεοκλασικής τέχνης χτίστηκε κατάτηνπερίοδοαπότο 1876 έως το Στον περίβολο του ηµαρχείου δεσπόζουν οι προτοµές του Εµµανουήλ Ροϊδη και του ποιητή Γεωργίου Σουρή, που πλούτισαν µε το έργο τους την πνευµατική ζωή τουτόπου.

15 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Ανστρέψουµετοβλέµµαλίγοπιοψηλάθα διακρίνουµε το Θέατρο «Απόλλων» που για πολλούς είναι µια µικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, µε ξύλινα θεωρεία και υπέροχες τοιχογραφίες.

16 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Στη δεξιά πτέρυγα του λιµανιού εκτείνεται η αριστοκρατική συνοικία των εφοπλιστών, ταγνωστά Βαπόρια, που περνά από την εκκλησίατουαγίουνικολάου. Εδώ θα συναντήσουµε σπίτια µε ψηλούς τοίχους και περίτεχνα ζωγραφισµένα ταβάνια µε πανάκριβους πολυελαίους, ξύλινα πατώµατακαιβαριάέπιπλα. Τα µαρµάρινα µπαλκόνια χαρίζουν άπλετη θέα στα τριγύρωνησιάτουαιγαίου, όπως η Τήνος, η Μύκονος και πιο µακριά η Πάρος, η Νάξος καιησίφνος.

17 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Η Άνω Σύρος φιλοξενεί την καθολική συνοικία, µέσα στουςτοίχουςτουκάστρου, που κατοικήθηκε από το 12ο αιώνα. Εδώ επικρατούν οι καµάρες, ταλιθόστρωτα σοκάκια, ταχρωµατιστά πορτοπαράθυρα και οι ασβεστοµένοιτοίχοι. Ένααπότα σηµαντικότερα κτίρια είναι το µουσείο µε εργαλεία από παραδοσιακάεπαγγέλµατα, όπως είναι τα εργαλεία του κουρέα, τουµαραγκού, του τσαγκάρη, του γιαουρτά και άλλων ειδικοτήτων, που όλο και σπανιότερα συναντάµε στις µέρεςµας.

18 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο

19 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν Tοήξερεςπως... ντόπιο η Eρµούπολη ονοµάστηκε έτσι προς τιµήν του Eρµή, θεού - προστάτη του εµπορίου και του κέρδους. Περιττό να σου πω ότι χτίστηκε και -κυρίως- άκµασε χάρη στην εµπορική δραστηριότητα των προσφύγων κατοίκων της.

20 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Η Ερµούπολη, δοµηµένη µε νεοκλασικό ύφος, είναι ο καρπός του σκληρού µόχθου και του επιχειρηµατικού δαιµονίου των Ελλήνων προσφύγων από τα καταστραµένα Ψαρά, τη Χίο καιτηνκάσο. Ήδη από το 1825 οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Σύρο αναζητώντας ένα τόπο για να στεριώσουν µετά την καταστροφή της πατρίδας τους, ίδρυσαν την Ερµούπολη και µόχθησαν για να γίνει «η αρχόντισσα».

21 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Η Πόλη των Προσφύγων Εδώ κατέφυγαν ήδη κατά τη διάρκεια του 1821 οιπρώτοιπρόσφυγεςαπότησµύρνηκαιτιςκυδωνιές, Τον καθώς Μάιο όµως του πλήθαιναν, 1823, η Σύρος µε νέες περιελήφθη αφίξεις από για πρώτη φορά στη νέα διοικητική Μικρασία, διαίρεση Ρόδο, Κρήτη, των νήσων Σάµο, του Αιγαίου που θεσµοθέτησαν άρχισαννακαταλαµβάνουντασοκάκια. οι αρχές της Επανάστασης, για να αποτελέσει µίαεπαρχίαµαζίµετημύκονο. Ο πρώτος Έπαρχος Μυκόνου-Σύρου, ο Αλέξανδρος Αξιώτης, κατέφθασε στο νησί τον Ιούλιο του 1823, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αφιχθεί ο πρώτος διορισµένος λιµενάρχης Σύρου, οθεοχάρηςπαπαντωνίου.

22 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν Στο µεταξύ η κίνηση του λιµανιού αυξανόταν ραγδαία, µε τη ντόπιο διακίνηση φορτίων σίτου για την τροφοδοσίακαιτωνδύοεµπολέµων, αλλάκαιπολεµοφοδίων, την εκποίηση λειών πολέµου αλλά και πειρατικώνλαφύρων, την εξαγορά αιχµαλώτων αλλά και το δουλεµπόριο, τη ναύλωση και αγοραπωλησία καραβιών καιτησυγκέντρωσηειδήσεωναπότα διερχόµενα πλοία.

23 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Ωςτο 1860περίπου, ησύρα, όπωςτηνέλεγαν, ήταν το πρώτο εµπορικό λιµάνι της Ελλάδας Μαζίµετοεµπόριο, χάρηστοπλήθοςτωνπροσφύγωνπουδενείχανάλλουςπόρουςζωής, αναπτύχθηκαν οιβιοτεχνίες, ηναυτιλία, ηοικοδοµικήκαιταδηµόσιαέργα. Το συριανό ναυπηγείο πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση του ελληνικούεµπορικούστόλου, πουείχεκαταστραφείκατάτονπόλεµο.

24 Ξενάγησητουνησιούαπόέναν ντόπιο Σταµέσατου 19ουαιώνα ηερµούπολη βρισκότανσεπλήρηακµή, οπληθυσµόςτης, περίπου στα 1850 (τοµέγιστο, κατ., σηµειώνεται στην απογραφή του 1889), ανανεωνόταν τώρα µε µετανάστες από διάφορα µέρη της ανεξάρτητης Ελλάδας.

25 Ανέρθετετοκαλοκαιράκι µηνπαραλείψετε. ναεπισκεφτείτε τιςπαραλίεςµας Αγκαθωτές Αζόλιµνος Αχλάδι Γαλησσάς Αµπελά ελφίνι Αρµεός

26 Έστωκαιµιαφοράπρέπεινα βρεθείτετοπαραδοσιακόγλέντιτης Σύρου Τα Ερµουπόλεια Τα Απανωσύρια

27 Αλλά, ότανλέµεσύρος, µας έρχεταιστοµυαλό

28 ΜάρκοςΒαµβακάρης Γεννήθηκε γεννήθηκε στις10 Μαΐου του1905 στην Άνω Χώρα της Σύρου από οικογένεια καθολικών. Για το θρήσκευµά του απέκτησε αργότερα και το παρατσούκλι "Φράγγος" Σε ηλικία 12 ετών έφυγε και πήγε στον Πειραιά. Εκεί ασχολήθηκε µε διάφορα επαγγέλµατα όπως φορτοεκφορτωτής, εργάτης σε ορυχείο γαιάνθρακα, λούστρος, εφηµεριδοπώλης, εργάτηςσεκλωστήρια, και εκδορέας. Εκείέµαθεµπουζούκικαιάρχισεναγράφειτραγούδια, εντυπωσιάζοντας µε την ταχύτητα που έµαθε το όργανο αυτό και µε την ικανότητά του Tο 1934 o Βαµβακάρης κυκλοφόρησε τον πρώτο ρεµπέτικο δίσκο της ιστορίας, το "Να 'ρχόσουνα ρε µάγκα µου". Η περίοδος λίγο πριν το Β Παγκόσµιος Πόλεµος είναι ίσως η παραγωγικότερή του. Μεταξύ άλλων αυτήτηνπερίοδογράφειτη "Φραγγοσυριανή" Μετά την απελευθέρωση περνάει δύσκολες ώρες, αφού θεωρείται από τους περισσότερους "ξεπερασµένος". Αυτά µέχρι τα τέλη της δεκαετίαςτου 50,ότανµετάαπόπρωτοβουλίατουΤσιτσάνη, κυκλοφορούνπαλιάκαικαινούριατραγούδιατουβαµβακάρη, τραγουδισµένα από καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικότσης, η Καίτη Γκρέη, ο Στράτοσ ιονυσίου, κ.ά.. Έτσι κερδίζει ξανά την καταξίωση και αναγνωρίζεται σαν η µεγαλύτερη φυσιογνωµία του ρεµπέτικου ΟΒαµβακάρηςπέθανεστις 8 Φεβρουαρίουτου 1972σεηλικία 67 ετών.

29 Μαξακουστάστονκόσµοόλο είναιοιµοναδικέςχαλβαδόπιτέςµας ταλουκούµιαµαςκαι οισισαµόπιτέςµας

30 θεατρικό «ΙΑΛΟΓΟΣΜΕ ΥΟ ΛΟΥΚΟΥΜΟΠΟΙΟΥΣ»

31 Αν, µετάαπόόλααυτά γοητευτήκατεκαιθέλετεναέρθετε ναµαςβρείτε

32

33 Σύρος :Μάρκος Βαµβακάρης Σ είκοσι ΝαακούσουνόλοιοιΣυριανοίβρεΣύραµου ΣύραηαπάνωχώρασουβρεΣύραµου Μ έβγαλες χρόνια απ τα µόνο σπλάχνα δυο φορές µου ήρθα τραγούδι µε µέσααπότηνκαρδιάσου να σ αντικρίσω ανηφοριά µε µεράκια σου και ναθυµηθούµεταπαλιάβρεσύραµου µεταπολλάακαλάκιασουπατρίδαµου και ξακουστό το µπουζουκάκι το κανα µου πατρίδα µου µου γλυκά νακαιµετοζαµπαστιάσου Σύρα σβήσουν ναµου τραγουδήσω τ ονοµά τα φαρµάκια. σου

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΝΟΜΑ: ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΓΑΔ ONOMA: ΑΣΗΜΙΝΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΑΤΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ: 27374 ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ: 28076 ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

AQUA TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Kαλοκαίρι 2011

AQUA TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Kαλοκαίρι 2011 TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Mουσείο Φυσικής Iστορίας Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Παράθυρο» στην 20 εκ. ετών γεωλογική ιστορία του Aιγαίου Προορισμοί: XIOΣ AΦIEPΩMA: Mε βάση ένα κάποιο «Mοσχάτο», κρασί απ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Δ ΑΦ Ν Η

Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Δ ΑΦ Ν Η ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ ΣΥΡΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την α-όρο ανάπτυξη στην Σύρο Ερευνήτρια: Αποστολάκη Μαρία. Επικοινωνία: Τηλέφωνο: 210-3825657 E-mail:apostolakimaria@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011

Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011 προορισμοί 26 Ακμή και παρακμή Ήδη το 1828, οι κάτοικοι της Ερμούπολης ανέρχονταν σε 14.000 συνθέτοντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Ελλάδα, ενώ πολύ γρήγορα η Ερμούπολη έγινε το μεγαλύτερο βιομηχανικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ Επιµέλεια Καλλιόπη Ν. Κουρούπη Αποσπασµένη καθηγήτρια Γρ. Εκπ/σης Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας ΕΛΛΑ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Είναι χώρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνορεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων, δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο, µε έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Βρίσκεται νότια της Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Εκδρομών Ελλάδα-Ευρώπη

Προγράμματα Εκδρομών Ελλάδα-Ευρώπη ών μ ο ρ δ κ Ε α τ α μ μ ά ρ γ ο ρ Π Ελλάδα-Ευρώπη Περιεχόμενα Travel 2U Τουριστικό Γραφείο Οδυσσέως 6 136 73, Αχαρνές, Αθήνα Τηλεφωνικό Κέντρο: (+30) 210 240 44 10 Fax (+30) 211 72 00 328 E-mail: info@travel2u.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τι λέτε για μια βόλτα

Τι λέτε για μια βόλτα Τι λέτε για μια βόλτα στην Πελοπόννησο; έλα μαζί μας θα περάσουμε φανταστικά! Είσαστε έτοιμοι να δούμε μαγευτικά τοπία ; Γεια σας παιδιά Το ταξίδι μας ξεκινάει με προορισμό την όμορφη Πελοπόννησο Να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία Αν έχετε ακούσει να σας μιλούν για την κυκλαδίτικη μαγεία, θα τη βρείτε οπωσδήπ καθώς θα ανηφορίζετε μέσα στα γραφικά στενοσόκακα της Φώρας για να φτ λόφου με τις κάτασπρες εκκλησούλες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Οι Κυκλαδίτες της Αμερικής και οι Κυκλάδες. sd Σάββατο 10 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2013. Σαντορίνη, Κυκλάδες

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Οι Κυκλαδίτες της Αμερικής και οι Κυκλάδες. sd Σάββατο 10 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2013. Σαντορίνη, Κυκλάδες ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 10 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 Οι Κυκλαδίτες της Αμερικής και οι Κυκλάδες Σαντορίνη, Κυκλάδες 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Οι Κυκλαδίτες της Αμερικής και οι Κυκλάδες Η πρώτη γενιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Μ. 4877 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

7D cruise ΙDYLLIC AEGEAN

7D cruise ΙDYLLIC AEGEAN Α.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 63 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. ΤΗΛ 2665026944 &22158. EMAIL tour@revistravel.gr www.ekdromes.net 7D cruise ΙDYLLIC AEGEAN Μύκονος Μεταφορά στην Πόλη της Μυκόνου (ΜΥΚ - 07) Μεταφορά στην πόλη της Μυκόνου

Διαβάστε περισσότερα

Project της τάξης Α 5 Υπεύθυνη του τμήματος: κα. Γιάνναρου Πέγκυ

Project της τάξης Α 5 Υπεύθυνη του τμήματος: κα. Γιάνναρου Πέγκυ Project της τάξης Α 5 Υπεύθυνη του τμήματος: κα. Γιάνναρου Πέγκυ Σε αυτή την εργασία αρχικά θα παρουσιάσουμε τα Ελληνικά νησιά του Βοριοαντολικού Αιγαίου και των Σποράδων. Βορειοαντολικό Αιγαίο: Χίος Λέσβος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΝΑΦΗ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΝΑΦΗ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΝΑΦΗ Το νησι παιρνει αργα-αργα τη θεση του στο τουριστικο «στερεωµα». Σηµερα, ειναι σε θεση να παρεχει ολες τις απαραιτητες υπηρεσιες στον ταξιδιωτη,

Διαβάστε περισσότερα

το ταξίδι ξεκινάει... και όπου θέλεις... θα σε πάει

το ταξίδι ξεκινάει... και όπου θέλεις... θα σε πάει Τουριστικός Οδηγός Κεραµωτή - Θάσος - Νοµός Καβάλας - Νοµός Ξάνθης εκδροµές-εξορµήσεις, αξιοθέατα, µουσεία, αρχαιολογικοί χώροι το ταξίδι ξεκινάει... και όπου θέλεις... θα σε πάει ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ: ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΦΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 Η έδρα του Μινωικού

Διαβάστε περισσότερα

Α3 Ε ΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Α3 Ε ΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α3 Ε ΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α3.2 Πολιτιστικό, Ιστορικό Περιβάλλον ήµου ρυµαλίας A3.2.1 Καταγραφή προστατευόµενων στοιχείων πολιτιστικού αποθέµατος Η καταγραφή των προστατευόµενων αρχαιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών ΔΕΛΦΟΙ Στον Ομφαλό της Γης Κάποτε, λέει ο μύθος, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και αυτοί έσμιξαν πάνω από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο νησί µε απότοµη ορεινή

Διαβάστε περισσότερα

Α.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 63 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. ΤΗΛ 2665026944 &22158. EMAIL tour@revistravel.gr www.ekdromes.net

Α.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 63 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. ΤΗΛ 2665026944 &22158. EMAIL tour@revistravel.gr www.ekdromes.net Α.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 63 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. ΤΗΛ 2665026944 &22158. EMAIL tour@revistravel.gr www.ekdromes.net 4D cruise ΙDYLLIC AEGEAN Σύρος Η αρχοντική Σύρος SYR-03 Ενήλικας:30 Παιδί : 20 (περίπου 4 ώρες Περιορισµένη

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδια 9 ΠΟΛΕΙΣ. Είναι αξιοθαύµαστο το ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΥΠΟ ΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ταξίδια 9 ΠΟΛΕΙΣ. Είναι αξιοθαύµαστο το ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΥΠΟ ΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ Ταξίδια ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 9 ΠΟΛΕΙΣ ΥΠΟ ΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΘΕΤΟΥ ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ xstouka@e-typos.com Είναι αξιοθαύµαστο το πώς τα πανάρχαια δρώ- µενα αναβιώνουν έως τις µέρες µας. ιάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑΣ : ΚΟΚΟΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία KAΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! «Χριστὸς ἐκ νεκρῶν ἐγήγερται» ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

δημιουργία KAΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! «Χριστὸς ἐκ νεκρῶν ἐγήγερται» ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 δημιουργία ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 «Χριστὸς ἐκ νεκρῶν ἐγήγερται» KAΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! Καπετανάκη Ελένη, Α 1 Λυκείου Αποστόλου Μαρίνα, Α 1 Λυκείου Βαβανός

Διαβάστε περισσότερα

Το ξενοδοχείο Kymi Palace βρίσκεται στην Παραλιακή Κύμη, γραφικό παραθεριστικό οικισμό και λιμάνι με πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Το ξενοδοχείο Kymi Palace βρίσκεται στην Παραλιακή Κύμη, γραφικό παραθεριστικό οικισμό και λιμάνι με πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες. 1 Η αρχοντική και φιλόξενη Κύμη είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή με θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Νίκος Μπελαβίλας Δημοσιεύτηκε στον κατάλογο της Ελληνικής συμμετοχής της στη 10 η Μπιενάλε Βενετίας, 2006,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΑΙΤ ΕΛΛΕΝ - ΔΗΜΗΤΡΙΑ Α.Μ. 4080

Διαβάστε περισσότερα