Η Ευαγγελική Σχολή στη Σµύρνη και στη Νέα Σµύρνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Ευαγγελική Σχολή στη Σµύρνη και στη Νέα Σµύρνη"

Transcript

1 Η Ευαγγελική Σχολή στη Σµύρνη και στη Νέα Σµύρνη Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, το απόγευμα, ο φιλόλογος και ιστορικός μελετητής κ. Τάκης Τσακίρης έδωσε διάλεξη στη βιβλιοθήκη της Ενώσεως Σμυρναίων με θέμα «Η Ιστορία της Ευαγγελικής Σχολής στη Σμύρνη και τη Ν. Σμύρνη». Παρατίθενται τα κύρια σημεία της ομιλίας του.. Η Ευαγγελική Σχολή Σµύρνης Γεννήθηκα στη Σµύρνη πριν 120 χρόνια! Δεν ήµουν εγώ, ήταν ο πατέρας µου ο Γιώργος που µεγάλωσε στο Κουκλουτζά της Σµύρνης. Το 1922 µε την καταστροφή ήλθε στην Μητέρα Ελλάδα. Αργότερα γνώρισε την Μαρίτσα εκ Σµύρνης, τη µητέρα µου Κορωνίδα των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων της Ιωνίας υπήρξε η περίφηµη Ευαγγελική Σχολή. Ήταν ο φωτεινός πνευµατικός φάρος της Μικρασίας, που είχε ως έµβληµα: «Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου». Τρεις φορές καταστράφηκε από πυρκαϊά και τρεις φορές ξαναχτίστηκε!.. Στις αρχές του 18ου αιώνα, ο Οικουµενικός Πατριάρχης Γαβριήλ απέστειλε στη Σµύρνη έναν αξιόλογο δάσκαλο, τον Αδαµάντιο Ρύσιο, (παππού του Αδαµάντιου Κοραή), να διδάξει. Το 1708, ο Ρύσιος ίδρυσε το Σχολείον Χριστού, (το πρώτο Ελληνικό κοινοτικό σχολείο) παραιτήθηκε, όµως, και τη θέση του πήρε ο Ιωάννης Δενδρινός από την Ιθάκη, που αργότερα έγινε µοναχός µε το όνοµα Ιερόθεος. Το 1733 ο µοναχός Ιερόθεος και οι πρόκριτοι Παντολέων Σεβαστόπουλος, Γεώργιος Όµηρος και Γεώργιος Βιτάλης επανίδρυσαν το σχολείο, ένα µεγάλο Εθνικό Σχολείο. Η Σχολή ήταν ανεξάρτητη από εκκλησιαστική και πολιτική αρχή. Η αυτονοµία της κατοχυρώθηκε το 1773 από τον Π. Σεβαστόπουλο, ο οποίος έθεσε αυτήν υπό την προστασία της Αγγλίας. Αργότερα το 1810 ο Σουλτάνος Μαχµούτ Β εξέδωσε Αυτοκρατορικό Βεράτιο (διάταγµα) για την προστασία της περιουσίας της Σχολής και την αναγνώριση του έργου της. Επίσης, το Οικουµενικό Πατριαρχείο διακήρυξε µε σιγίλιο «το αυτόνοµον και ανεξάρτητον της σχολής από παντός ιερωµένου και λαϊκού». Την διοίκηση είχαν οι επίτροποι: 4 και στη συνέχεια 12 και οι έφοροι. Η χρηµατοδότηση της σχολής προερχόταν από ενοίκια ακινήτων, εισιτήρια, υποτρο φίες, ελέγχους και τίτλους µαθητών, δωρεές και εράνους. Η σχολή διαδοχικά ονοµάστηκε Σχολείον Χριστού, Μεγάλον Σχολείον, Ελληνικόν Σχολείον, Ευαγγελικόν Φροντιστήριον. Τελικά, επικράτησε η ονοµασία Ευαγγελική Σχολή (δηλ. το εκπαιδευτήριο ρητά αφιερώνεται στον Ιησού Χριστό σαν ένα σχολείο της «Ευαγγελικής Του διδαχής»). Τρεις είναι οι παράγοντες που ελάµπρυναν την Ευαγγελική: 1. Το αµέριστο ενδιαφέρον και η συµπαράσταση της Αγίας Εκκλησίας µας. 2. Η προσωπικότητα των Γυµνασιαρχών και η αφοσίωση των λειτουργών της. 3. Η ύπαρξη σπουδαίων ανθρώπων Δωρητών και Ευεργετών της Σχολής. Η λειτουργία της Σχολής µπορεί να χωριστεί σε έξι περιόδους:

2 Α Περίοδος: Σεισµός και Α Πυρκαγιά Η σχολή φιλοξένησε, ως µαθητές, σπουδαία ονόµατα του πνεύµατος: τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Νεόφυτο, τους µοναχούς Γεράσιµο και Αγάπιο (ιδρυτές της Σχολής της Δηµητσάνας) και τον Αδαµάντιο Κοραή. Ένας σεισµός και µια µεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 24 Ιουνίου 1778, µετέτρεψε την Ευαγγελική Σχολή σε ερείπια. Β Περίοδος: Διαµάχη Ευαγγελικής Σχολής - Φιλολογικού Γυµνασίου Ο επιχειρηµατίας Ιωάννης Κανάς ανέλαβε την οικοδόµηση της Σχολής. Σε αυτή την περίοδο εντάσσεται και η ρήξη της Ευαγγελικής Σχολής µε τους νεωτεριστές υπέρµαχους του Διαφωτισµού, όπως ο Αδαµ. Κοραής. Αυτοί ίδρυσαν το 1809 το Φιλολογικό Γυµνάσιο, που λειτούργησε ως αντίποδας της Ευαγγελικής Σχολής. Η έριδα µεταξύ Ευαγγελικής και Φιλολογικού οξυνόταν συνεχώς, µε αποκορύφωµα το κλείσιµο αυτού. Το 1820 οι δηµογέροντες του Φιλολογικού συµφιλιώθηκαν µε τους επιτρόπους της Ευαγγελικής υπό την αιγίδα του Επισκόπου Σµύρνης. Γ Περίοδος: Κανονισµός της Σχολής Β Πυρκαγιά Η Σχολή διαιρέθηκε σε ανώτερο και κατώτερο τµήµα. Οι µαθητές διδάσκονταν κατά την αλληλοδιδακτική µέθοδο. Ιδανικά της Σχολής ήσαν: Αλήθεια, Τελειότης, Σοφία, Δικαιοσύνη. Συντάχθηκε, επίσης, ο Α Κανονισµός της Σχολής. Πρωταρχικό άρθρο αυτού: «Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ, ὅστις εἶναι ἡ βάσις ὅλων τῶν χρεῶν τοῦ μαθητοῦ καί τῆς προόδου του». Η Ε.Σ. χρησιµοποιούσε δύο σφραγίδες: Η α έφερε σε κύκλο: «ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ 1773» και εσωτερικά «ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΥΡΙΟΥ». Η β απεικόνιζε την Αµαζόνα «ΣΜΥΡΝΑ». Το 1842 µια µεγάλη πυρκαγιά που εξερράγη κατέστρεψε µερικώς την Ευαγγελική. Δ Περίοδος: Η Ευαγγελική Σχολή «Γυµνάσιο». Η Σχολή ξαναχτίστηκε µε δωρεές των αποφοίτων που ήταν εγκαταστηµένοι στις εµπορικές πόλεις της Δύσης (Μασσαλία, Τεργέστη, Λιβόρνο, Λονδίνο και αλλαχού ). Αξιόλογοι διευθυντές φροντίζουν την πνευµατική ανύψωσή της και την αύξηση του κύρους της. Η Σχολή διαιρείται σε δύο τµήµατα: Το τριτάξιο Ελληνικό Σχολείο και το Τετρατάξιο «Γυµνάσιο». Τότε η Σχολή ονοµάζεται Γυµνάσιο και ο Διευθυντής της Γυµνασιάρχης.

3 Αριθµός Σπουδαστών: Δεν διαθέτουµε ακριβή στοιχεία για τον 18ο αιώνα. Το 1822, οι µαθητές ήταν 200. Το , , , ! (µε τους µαθητές των Δηµοτικών). Δηµοτικά: Διατηρούσε 5 εξατάξια Δηµοτικά σε συνοικίες της Σµύρνης τα «εξαρτήµατα»: Το Σοφίειον (1836), του Φασουλά (1896), το Κιουπετζόγλειο, της Άνω Συνοικίας, του Τιµίου Σταυρού. Η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο ήσαν επίσης σηµαντικά παραρτήµατα της Σχολής. Οι απόφοιτοί της ίδρυσαν έναν Επιστηµονικό Σύλλογο, τον οποίο ονόµασαν «Φιλολογικό Μουσείο» ως Κέντρο της πνευµατικής κίνησης της Σµύρνης. Επίσης, το Ελληνικό Τυπογραφείο της Ε.Σ. υπήρξε αστείρευτη πηγή των ελληνικών γραµµάτων. Ε Περίοδος: Αναγνώρηση από Πανεπιστήµιο Αθηνών - Γ Πυρκαγιά Οι απόφοιτοι της Ε.Σ. εγγράφονταν στο Πανεπιστήµιο Αθηνών χωρίς εξετάσεις, βάσει προνοµίου. Η Σχολή απέκτησε καινούργια βόρεια πτέρυγα µε τη δωρεά του ευεργέτη Ι. Μαρτζέλλα, όταν αυτή πυρπολήθηκε. Το 1909, ιδρύθηκε τετρατάξια Εµπορική Σχολή, Σχολή Ξένων Γλωσσών και τριτάξιο Διδασκαλείο για την εκπαίδευση Δηµοδιδασκάλων. Στ Περίοδος: Ανέγερση νέου κτηρίου-καταστροφή της Σµύρνης Η εποχή αυτή συµπίπτει µε µία από τις λαµπρότερες αλλά και τραγικότερες περιόδους της Νεωτέρας Ιστορίας. Επέπρωτο δυστυχώς να είναι και η τελευταία!.. Η Ευαγγελική Σχολή γνώρισε ριζικές µεταρρυθµίσεις σε αναλυτικά προγράµµατα, κύκλους µαθηµάτων και σύστηµα εξετάσεων χάρη στον Διευθυντή Νικόλαο Λιθοξόο. Έµελλε όµως να είναι και ο τελευταίος! Το νέο κτήριο. Η Εφορία κατόρθωσε, µ εράνους να ανεγείρει νέο κτήριο µεγαλοπρεπέστατο και λαµπρότατο, δωρεά του Μεγάλου Ευεργέτη Κιουπετζόγλου. Το νέο κτήριο περιλάµβανε τα εξής παραρτήµατα που θεωρούντο µοναδικά: Βιβλιοθήκη µε τόµους και σπάνια χειρόγραφα. Αρχαιολογικό Μουσείο µε δυσεύρετα αρχαιολογικά ευρήµατα. Νοµισµατική Συλλογή µε µικρασιατικά νοµίσµατα. Φυσιολογικό-Ανθρωπολογικό Μουσείο, Πειραµατικό Μουσείο, Πινακοθήκη και Αστεροσκοπείο! Το κτήριο, τελείωσε τον Μάιο Μοίρα όµως κακή δεν επέτρεψε να λειτουργήσει.

4 Η Καταστροφή Πριν από 91 χρόνια, στις 10:50 το πρωί του Σαββάτου, 9 Σεπτεµβρίου του 1922, εξήντα έφιπποι Τούρκοι Τσέτες, έµπαιναν και «πατούσαν την ελληνική Σµύρνη». Ήταν η αρχή της Καταστροφής. Ο Ελληνισµός έχανε το ανατολικό του σκέλος πέρα απ το Αιγαίο. Ύστερα από 3000 χρόνια, ξεριζώνονταν απ τις εστίες τους, 2400 ελληνικές πόλεις και χωριά της Μικρασίας! Το µέγεθος του ξεριζωµού τραγικό! νεκροί! πρόσφυγες! Στην Ιστορία της ανθρωπότητας, των λαών, πολλές πόλεις χάθηκαν και στη θέση τους δηµιουργήθηκαν εθνικές πόλεις Η Σµύρνη όµως είχε το πιο τραγικό τέλος! Η µεγάλη πυρκαγιά, η οποία αποτέφρωσε το µεγαλύτερο µέρος της Σµύρνης, κατέκαυσε όχι µόνο το παλαιό κτήριο της Ε.Σ., αλλά και όλα τα υπάρχοντα σ' αυτήν. Το δε νέο κτήριο της Σχολής, το οποίο βρισκόταν µακράν του πυρποληθέντος τµήµατος της πόλης, διεσώθη! Σήµερα είναι τουρκικό δηµόσιο σχολείο! Στην Ε.Σ. φοίτησαν πολλοί Σµυρνιοί, που τίµησαν την Εκκλησία, τα Γράµµατα, τις Τέχνες, τον Στρατό, τις Επιστήµες, τη Δηµοσιογραφία, το Εµπόριο Όµως, το πνεύµα της Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης ποτέ δεν έπαψε να ζει στις ψυχές των προσφύγων σαν πόθος και όραµα. Και το θαύµα γίνεται! Μόλις 12 χρόνια, µετά την καταστροφή της Σµύρνης (1922) το 1934 µεταφυτεύεται η Ευαγγελική Σχολή Σµύρνης στη Νέα Σµύρνη! Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη Η Νέα Σµύρνη άρχισε να δηµιουργείται στα τέλη της δεκαετίας του 1920 (25/26/27). Από µία προσφυγούπολη που κλήθηκε να στεγάσει τον πόνο και τον κατατρεγµό της Μεγάλης Καταστροφής του 1922, έγινε στα χρόνια 1930/'40/'50 µία πανέµορφη πόλη, η κηπούπολη των Αθηνών. Η Νέα Σµύρνη αποτέλεσε για τους πρόσφυγες της Σµύρνης τη συνέχεια της παράδοσης, του πολιτισµού και της κουλτούρας της «µάνας» Σµύρνης. Η απόφαση Ανταλλαγής πληθυσµών και η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1923, επίσπευσαν τη λύση του προβλήµατος. Αµέσως υπογράφτηκε από τον Ν. Πλαστήρα, θερµό υποστηρικτή των προσφύγων, το Νοµοθετικό Διάταγµα «Περί ἀναγκαστικῆς ἀπαλλοτριώσεως γηπέδου παρά τήν Λεωφόρο Συγγροῦ γιά συνοικισμό τῶν ἐκ Σμύρνης προσφύγων». Το δε 1925 προστέθηκε β απαλλοτρίωση µεγάλης έκτασης. Διακαής πόθος όλων ήταν η δηµιουργία καθαρά Σµυρναϊκής πόλης µε την ονοµασία «Νέα Σµύρνη». Το 1927 ιδρύθηκε η «Ένωσις Αστών Προσφύγων Ν. Σµύρνης» µε Πρόεδρο τον Αθανάσιο Καρύλλο, ιστορική µορφή της πόλης µας µε άσβεστη αγάπη γι αυτήν.

5 Το 1929 λειτούργησε το Α Δηµοτικό Σχολείο, σε ξύλινη παράγκα, ενώ οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν σε ξύλινο εκκλησάκι στον χώρο της σηµερινής Αγίας Φωτεινής Ο µικρός οικισµός γίνεται πόλη Την δεκαετία του 30, ο πληθυσµός της Ν. Σµύρνης ανέρχεται σε 1.109, το 1934 σε και στις παραµονές του πολέµου σε κατοίκους (!) και συµπληρώνεται η υποδοµή της πόλης. Αρχίζει η Ν. Σµύρνη να θεµελιώνεται, να κτίζεται, να «στολίζεται», να λαµβάνει «σάρκα και οστά»: Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο (1924), Ορφανοτροφείο Αγ. Ανδρέα (1926), «Εθνική Στέγη» (1927). Η Λέσχη Νέας Σµύρνης (1930) συγκροτείται από τα µέλη της Ένωσης Αστών Προσφύγων. Το 1939, µε Πρόεδρο τον Π. Χαλδέζο, µετονοµάστηκε σε Εστία Νέας Σµύρνης, για τη διάσωση και συλλογή του Μικρασιατικού, Κωνσταντινουπολίτικου, Ποντιακού και Θρακικού Ελληνισµού. Επίσης, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία» του Παν. Νεσλιχανίδη (1933) και το Δηµοτικό του Ιωακείµ Ξενόπουλου (1935), o Αθλητικός Όµιλος Ν.Σ. (1930), το Άλσος (1928). Δύο Κινηµατογράφοι γράφουν την ιστορία τους: Σπόρτιγκ και Αστόρια. Ο τοπικός Τύπος «Η Νέα Σµύρνη», η «Πρόοδος». Οφείλουµε βαθειά ευγνωµοσύνη στον αείµνηστο εκδότη-διευθυντή της εφηµερίδας «Η Νέα Σµύρνη» Σταύρο Κουκουτσάκη. Το 1934 η Ν. Σµύρνη έγινε Κοινότητα, µε πρώτο Κοινοτάρχη τον Αθαν. Καρύλλο. «Σύνδεσµος Γονέων και Φιλοµούσων» Το 1933 συστήθηκε ο «Σύνδεσµος Γονέων και Φιλοµούσων», µε σκοπό την παρακολούθηση του έργου των Εκπαιδευτηρίων της πόλης: Πρόεδρος ο Κων. Τσαπόπουλος (οδοντ.), Γεν. Γραµµατέας ο Νικ. Ευσταθιάδης, (Καθηγητής), και οι δύο δραστήριοι και ακούραστοι. Αυτοί υπήρξαν οι πρωτεργάτες της ίδρυσης Παραρτήµατος Γυµνασίου Καλλιθέας στη Ν. Σµύρνη και συλλαµβάνουν την ιδέα της ίδρυσης ξεχωριστού Γυµνασίου σ αυτήν. Ένα τυχαίο συναπάντηµα, ενός άνδρα περίπου 35 ετών µε τον Υπουργό Διοίκησης Πρωτευούσης Κων. Κοτζιά, τύχη αγαθή, έµελλε ν αλλάξει τα πάντα στην Κεντρική Πλατεία. Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Κοτζιάς παρευρίσκεται σε τελετή θεµελίωσης του Γυµναστηρίου Ν. Σµύρνης και κατόπιν επισκέπτεται την Κεντρική Πλατεία. Κόσµος πολύς, σηµαιοστολισµός, µουσική, βουητό Βλέπει ένα µεγάλο κτίριο να κτίζεται σταµατά και ρωτά τίνος είναι και τί θα γίνει

6 Εκείνη τη στιγµή, οι ευρισκόµενοι δίπλα του, ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Κων. Τσαπόπουλος και ο Γ. Γραµµατέας Νικ. Ευσταθιάδης τον ενηµερώνουν για το κτίριο που κτίζεται λέγοντάς του: «Κύριε Υπουργέ, ένας Σµυρνιός µόλις γύρισε από την Αµερική και κτίζει ένα κινηµατοθέατρο δεν του αλλάζετε µυαλά! Τον λένε». Αναζητούν τον ιδιοκτήτη µέσα στο πλήθος, συναντώνται και ο Κων. Κοτζιάς του λέει επιγραµµατικά: (κατά µαρτυρία του Ν. Ευσταθιάδη, που τον συνάντησα 30 χρόνια µετά και µου διηγήθηκε το περιστατικό). «Τσακίρη, όποιο κτίριο και να κτίσεις δεν είναι ισάξιο για την αγαπηµένη σου Σµύρνη και Νέα Σµύρνη, εκτός από ένα!..» Επικρατεί αµηχανία, σιγή για λίγο και προσθέτει: «Εκτός αν κτίσεις σχολείο!..» Ο Γ. Τσακίρης τον κοιτάζει στα µάτια, το πρόσωπό του φωτίζεται και του απαντά: «Ό,τι το καλλίτερο για την Σµύρνη µας και την Νέα Σµύρνη κ. Υπουργέ. Θα κτίσω την Ευαγγελική Σχολή Σµύρνης!» και σφίγγουν τα χέρια «Δυστυχώς, εγώ δεν φοίτησα σ αυτήν! Ήταν µακριά απ το χωριό µου, τον Κουκλουτζά! Μά την Αγία Φωτεινή, θα κτίσω την Ευαγγελική Σχολή!» Την εποµένη τροποποιεί τα σχέδια για την οικοδόµηση Σχολείου. Αργότερα προκηρύσσεται µειοδοτικός διαγωνισµός για τη µίσθωση ακινήτου για Γυµνάσιο. Το 1934, µόλις 12 χρόνια µετά την καταστροφή της Σµύρνης γίνεται το θαύµα: τα εγκαίνια της «Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης» στη Νέα Σµύρνη! Το κτίριο αυτό έπαιξε έναν ιστορικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης µας. (Λίγα λόγια για τη ζωή του): Ο Γεώργιος Π. Τσακίρης είχε µία σπάνια διορατικότητα και µία συνεχή δηµιουργικότητα, που τον καθοδήγησαν στη ζωή του. Γεννήθηκε το 1897 στο χωριό Κουκλουτζά της Σµύρνης, από πατριαρχική οικογένεια. Με την καταστροφή της Σµύρνης, εγκαθίσταται στον Πειραιά-Κοκκινιά. Το 1923 (26 ετών) φεύγει λαθρεπιβάτης για την «χώρα της επαγγελίας» την Αµερική, για καλύτερη τύχη. Εργάζεται επίµονα και σκληρά ως λαντζέρης, λουστράκι. Αργότερα, εγκαθίσταται στην Ουάσινγκτον όπου ανοίγει ένα Delicatessen κοντά στο Lincoln Theater, µια επιτυχής επιλογή. Το 1932 µόλις δέκα χρόνια µετά επιστρέφει στην πατρίδα, έχοντας δηµιουργήσει µια αξιόλογη περιουσία. Νοσταλγός της γενέτειρας Σµύρνης, εγκαθίσταται αµέσως σ αυτή. Ο Γ. Τσακίρης, προβλέπων την µελλοντική εξέλιξη αυτής, αγοράζει δύο οικόπεδα επί της Κεντρικής Πλατείας και ανεγείρει δύο ακίνητα: α) επί της 25ης Μαρτίου, για κατοικία και β) ένα µεγάλο κτίριο για την εποχή εκείνη στο κάτω µέρος της Πλατείας. Το 1933 θεµελιώνει και αρχίζει την ανέγερση, ενός Κινηµατοθέατρου (τύπου ΣΙΝΕΑΚ- REX) κατά το αρχικό σχέδιο. Έχοντας ολοκληρώσει τον σκελετό του ισογείου µία συνάντηση, τύχη αγαθή, έµελλε ν αλλάξει τα πάντα!.. Το 1936 παντρεύεται την Μαρίτσα, και αποκτά τρία παιδιά: µία κόρη και δύο δίδυµα αγόρια.

7 Το 1947 ιδρύεται το Ελληνο-Αµερικανικό Επιµορφωτικό Ινστιτούτο, Σωµατείο µε σκοπό τη σύσφιξη των µορφωτικών σχέσεων Ελλάδος-Αµερικής και τη διάδοση της Αγγλικής. Ο Γ. Τσακίρης προβλέπων την σπουδαιότητα της εκµάθησης της Αγγλικής ως ενός απαραίτητου εφοδίου µιας επιτυχηµένης σταδιοδροµίας για τους νέους (1948), λειτουργεί το πρώτο Φροντιστήριο Αγγλικής στην Ελλάδα στην Ευαγγελική, στο Ισόγειο και στον Α όροφο! Το 1952 το Φροντιστήριο µεταστεγάζεται στο Ισόγειο της κατοικίας του, όπου και λειτούργησε για 50 χρόνια. Επίσης ιδρύει και παραρτήµατα. Χιλιάδες µαθητές φοιτούν και µαθαίνουν Αγγλικά στα σχολεία του. Ανακηρύχθηκε Μεγάλος Ευεργέτης Αγ. Φωτεινής, Εστίας Ν. Σµύρνης, και άλλων Ιδρυµάτων. Τα εγκαίνια της Ευαγγελικής Σχολής Τα εγκαίνια έγιναν τον Απρίλιο 1935, µε κάθε επισηµότητα και µε συρροή ολόκληρου του πληθυσµού της πόλης µας. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αθ. Καρύλλος, εξέφρασε τη χαρά του για το εορταζόµενο πανηγυρικό γεγονός της επανασύστασης της «Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης». Ακολούθησε αποκάλυψη της επιγραφής: «Ευαγγελική Σχολή Σµύρνης ». Οι πρώτοι απόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής Τον Ιούνιο 1935 αποφοίτησαν µε απολυτήριο της Ε.Σ., οι πρώτοι απόφοιτοι, (29): Θ. Αλευρόπουλος, Ε. Αµοργιανός, Λ. Βαϊνδηρλή, Α. Γαβριηλίδης, Μ. Γεωργιάδης, Φ. Γκιζίκης κ.ά. - Το 1937 προστίθεται ο γ όροφος. Οι Γυµναστικές Επιδείξεις διεξάγονται στην Κεντρική Πλατεία! Αρχίζει η ιστορική διαδροµή της «Ευαγγελικής» στα δρώµενα της πόλης µας Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Σχολής αρχίζει η αυστηρότητα, που άφησε εποχή. Στους 450 ανήλθαν οι µαθητές και οι µαθήτριες τον Οκτ.1937 και 600 το Την 28η Οκτ.1940, µε την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέµου, διακόπτονται τα µαθήµατα. Η Ε.Σ. επιτάσσεται. Τα δε µαθήµατα γίνονται στο Άλσος και στην Εστία Ν. Σ.

8 Επίσης, εκχωρείται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την εγκατάσταση Βρεφοκοµείου των Βοµβοπλήκτων Τόπος παράδοσης των µαθηµάτων είναι: το Άλσος, τα σκαλάκια της Αγίας Φωτεινής, τα δένδρα στο Ορφανοτροφείο «Ο Άγιος Ανδρέας» και το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο του Π. Νεσλιχανίδη. Το σχολικό έτος µετρούσε το ένα για δύο! Δεν υπήρχε συνεχής παράδοση µαθηµάτων. Για µεγάλα διαστήµατα τα Δηµόσια Σχολεία, Δηµοτικά και Γυµνάσια παραµένουν κλειστά. Η Εστία Ν.Σ. αναλαµβάνει την οργάνωση µαθητικών φροντιστηρίων για τους µαθητές της Ε.Σ. Γίνονται επιτάξεις στα Δηµόσια Σχολεία και στα σπίτια. Ας µη ξεχνάµε ότι ο λαός βιώνει: υπερπληθωρισµό, βοµβαρδισµούς, εκτελέσεις. ΚΑΤΟΧΗ Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής οι µαθητές, της Ε.Ε. και ο λαός της Ν. Σµύρνης διεξήγαγαν έναν αποτελεσµατικό αγώνα κατά των κατακτητών µε αγωνιστικότητα, αυτοθυσία και ηρωισµό. Έχουν γραφτεί πολλές σελίδες ηρωισµού στο Βιβλίο της Ιστορίας της Νέας Σμύρνης µε ονόµατα αγοριών και κοριτσιών, ανδρών και γυναικών, αλλά και αφανών και αγνώστων, που πάλεψαν µε πίστη, αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση εναντίον των κατακτητών. Οι συλλήψεις, τα µπλόκα, η στέρηση τροφής, οι ξυλοδαρµοί, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις δεν µπόρεσαν να δαµάσουν την βαθειά ριζωµένη αγάπη για την ελευθερία της πόλης και της πατρίδας µας. Αποτελεί ηθική υποχρέωση και ιερό καθήκον όλων ηµών να τιµούµε πάντα τη µνήµη τους µε βαθύ σεβασµό και αιώνια ευγνωµοσύνη.

9 Η ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ Στις 10 Οκτ µ.µ., αναχωρούν οι Γερµανοί από την περιοχή της Αγίας Φωτεινής. Δάκρυα χαράς! Τη χαρµόσυνη είδηση διέδωσε ο εφηµέριος της Αγίας Φωτεινής Θ. Κυριαζόπουλος. Τον Φεβρ ξαναρχίζουν τα µαθήµατα στην Ευαγγελική Σχολή για 1100 µαθητές και µαθήτριες. Τα µαθήµατα γίνονται στον β όροφο. Τα ορφανά του Διστόµου στο ισόγειο και στον α όροφο. Το 1945 εκδίδεται η α µεταπολεµική εφηµερίδα από µαθητές της Ευαγγελικής, από τον Ίωνα Ν. Σηφάκη, Στ Τάξης Γυµν. µε συνεργασία συµµαθητών: «Ο Μαθητικός Παλµός»! Αρχίζουν οι εκδροµές (Καβούρι), εκπαιδευτικές επισκέψεις (Παρθενώνα, Θέατρο Διονύσου). Το κτίριο ανακαινίζεται εξωτερικά και εσωτερικά, καθ όσον στεγάζονται δύο αυτοτελή Γυµνάσια: η Ευαγγελική (αρρένων) και το Γυµνάσιο Θηλέων. Λειτουργούν πρωί-απόγευµα εναλλάξ. Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ. Οι κάτοικοι υποδέχονταν την αντιπροσωπεία της Ευαγγελικής Σχολής µε σεβασµό και υπερηφάνεια. Ήταν παρούσα σε κάθε Εθνική Γιορτή, θρησκευτική πανήγυρη, ιστορική επέτειο, πνευµατική εκδήλωση, άφιξη επισήµων, παρέλαση, γιορτή, έρανο ακόµη και ανθεστήρια Αλλά και σε διαµαρτυρίες, πορείες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια. Μία κυψέλη άµιλλας, δηµιουργίας και χαράς. ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΟΝΟΜΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η Ε.Σ. αποκτά φήµη εκπαιδευτηρίου υψηλής στάθµης. Ο Γυµνασιάρχης «πανταχού παρών», οι Καθηγητές «τά πάντα πληροῦντες» µε βαθειά εγκυκλοπαιδική µόρφωση, ποιοτική διδασκαλία και πατρικό ενδιαφέρον εµφύσησαν αρχές και αξίες, ιδεώδη και ιδανικά στους µαθητές, που σφυρηλάτησαν τη ζωή τους µε ευγενή συναισθήµατα όπως: το καθήκον προς την πατρίδα, την πίστη στη θρησκεία, την αξία της οικογένειας, την δύναµη της αγάπης, το νόηµα της φιλίας, τον µόχθο της εργασίας και τόσα άλλα. Έτσι απέκτησε φήµη Δηµοσίου σχολείου µε όνοµα, περιεχόµενο και παράδοση. Ποιος µπορεί να µην αναφερθεί µε σεβασµό και ευγνωµοσύνη, σε αξέχαστες φυσιογνωµίες εκπαιδευτικών, που άφησαν εποχή. Η Ευαγγελική Σχολή ήταν πάντα µια «ακµάζουσα Σχολή».

10 Επιθυµώ ν αναφερθώ µε ευγνωµοσύνη και σεβασµό στον ενεργό πολίτη, εκδότη και ιστοριογράφο Αντώνη Δ. Πανταζή, ο οποίος άφησε πίσω του αιώνια παρακαταθήκη για τη Ν. Σµύρνη και πλούσιο συγγραφικό έργο για την ιστορία της πόλης µας. Το 1965 εγκαινιάζεται το νέο σχολικό κτίριο στις οδούς Αγ. Ανδρέου και Κοραή, παρουσία των αρχών της πόλης µας και της Πολιτείας, ως ένα άρτιο εκπαιδευτικό συγκρότηµα. Επίσης, το 1965 θεµελιώνεται το κτίριο της «Ευαγγελικής Σχολής» στη διασταύρωση Αγ. Σοφίας και Λέσβου, έργο του αρχιτέκτονα Τοµάζη. Το δε 1970 συστάθηκε το νέο Πρότυπο Γυµνάσιο «Η Ευαγγελική Σχολή» συνεχίζουσα τη µακρά εκπαιδευτική παράδοση της ιστορικής Σχολής µε άξιους και ευσυνείδητους λειτουργούς: Λυκειάρχες, Γυµνασιάρχες, Καθηγητές, παρέχοντες υψηλή στάθµη εκπαίδευσης στα παιδιά µας µε σύγχρονες µεθόδους διδασκαλίας. Το 1972, µε τη συµπλήρωση των 50 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνεται στο Μέγαρο της Εστίας Συγκέντρωση των Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης, οι οποίοι φοίτησαν µέχρι τον Ιούνιο του Το 1974 το παλαιό κτίριο της Ευαγγελικής Σχολής στην Κεντρική Πλατεία έπαυσε να λειτουργεί και το 1975 κατεδαφίσθηκε από τους ιδιοκτήτες του. ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΓΛΥΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Πόσοι συµµαθητές, πόσες τάξεις, πόσοι απόφοιτοι δεν θυµούνται, αναπολούν και βλέπουν µε τα «µάτια της ψυχής τους» τις µικρές και µεγάλες στιγµές της σχολικής ζωής, τα σηµαντικά και ασήµαντα που σηµάδεψαν την φοίτησή µας! Πρώτη µέρα στο Σχολειό, την κουδούνα του Επιστάτη, πρωινή προσευχή, πρώτοι φίλοι, τάξη, θρανία, αυστηρότητα, καζούρα, καψόνι, φασαρία! Επίσης, αποτελέσµατα, έπαινος, βραβεία, φωνές, χειροκροτήµατα, χαρές, γέλια, υπερηφάνεια! Αλλά και τιµωρία, αποβολή, κλάµατα, σκασιαρχείο, νεκρική σιωπή παράπονο, απογοήτευση Όλα αυτά υφαίνουν το πέπλο των αναµνήσεων στολισµένο µε βαθιές σκέψεις, γλυκές αναµνήσεις, ανεξίτηλες εικόνες µπρος στα µάτια µας για πρόσωπα αγαπηµένα, γονείς, αδέλφια, φίλους, φίλες, συγγενείς, καθηγητές... που πολλοί δεν υπάρχουν πλέον Όλα αυτά µάς δίνουν νόηµα στη ζωή, χαµόγελο στα χείλη, ζεστασιά στην ψυχή µας ένα εντελώς ξεχωριστό συναίσθηµα «όλων ηµών της Ευαγγελικής», που κρατάµε βαθειά µέσα µας ένα µοναδικό θησαυρό που πάντα λάµπει, ζεσταίνει και αγγίζει τα µύχια της ψυχής µας, ολοκληρωτικά δικό µας Ο Σύλλογος Φοιτησάντων «Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης» συνεχίζει την πορεία του µε τους άξιους Προέδρους: Γεώργιο Γεωργιάδη, τον αείµνηστο Σωτήρη Βενέτη και τώρα τον Αλέκο Χρηστίδη, µε σκοπό να διατηρήσει «ζώσα την πνευµατική συγγένεια» µεταξύ των παλαιών και νέων µαθητών. Στις 25 Μαρτίου 2001 έγιναν από τον Δήµαρχο Ν. Σµύρνης Γ. Κουτελάκη, και παρουσία του Αντιδηµάρχου Παιδείας Στ. Τζουλάκη, Προέδρου του Συλλόγου

11 Φοιτησάντων και πλήθος κόσµου, τα αποκαλυπτήρια αναµνηστικής πλάκας µε την επιγραφή «Ευαγγελική Σχολή Σµύρνης» , στο κτίριο, όπου επί 40 χρόνια στεγαζόταν και λειτούργησε η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης στην Κεντρική Πλατεία. Τον Μάρτιο του 2009 πραγµατοποιήθηκε στο Φανάρι συνάντηση του Οικουµενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίου µε τον Δήµαρχο Ν. Σµύρνης Γ. Κουτελάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ευαγγελικής Σχολής, Αλ. Χρηστίδη, τους Τάκη και Νίκο Γ. Τσακίρη, τον Πρόεδρο των Ρόταρι Π. Μαραγκό και πολλούς αποφοίτους αυτής. Επιδόθηκαν, λευκώµατα µε καταγραµµένη την Ιστορία της Ευαγγελικής Σχολής ως κορυφαίου Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος της Σµύρνης, η ανακήρυξή του Παναγιωτάτου Οικουµενικού Πατριάρχη ως Επιτίµου Δηµότη Νέας Σµύρνης, ενώ προσεκλήθη να επισκεφθεί την Ευαγγελική Σχολή και να λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής. Είχα την τιµή, τύχη και ευτυχία να έχω γονείς από τη Σµύρνη και ως εκ τούτου κάθε τι που βρίσκεται στην ψυχή µου είναι διαποτισµένο από αυτήν. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευαγγελικής Σχολή: Γαλούχησε χιλιάδες µαθητές µε τα πιστεύω του ελληνοχριστιανικού πολιτισµού, Διετήρησε µε σεβασµό τα ήθη, τα έθιµα, τις παραδόσεις µας και, Διεφύλαξε µε τον καλλίτερο τρόπο τα ιδεώδη και τα ιδανικά του Ελληνισµού. Θα µου επιτρέψετε µια προσωπική στιγµή νοµίζω µε νόηµα Θυµάµαι στα τελευταία χρόνια της ζωής του, το 1983, ο αείμνηστος πατέρας µου Γεώργιος Π. Τσακίρης και εγώ, καθίσαµε σ ένα παγκάκι στην αγαπηµένη του Κεντρική Πλατεία και µου είπε: «Ξέρεις, Τάκη, εσείς οι νεώτεροι είσαστε τυχεροί! Εµείς οι Σµυρνιοί προσπαθήσαµε να σας αφήσουµε µια µικρή Σµύρνη µέσα στη Νέα Σµύρνη: Αγ. Φωτεινή, Ευαγγελική Σχολή, Οµήρειο, Εστία Ν. Σµύρνης µε τα Μουσεία και το κέρινο οµοίωµα του Χρυσοστόµου Σµύρνης. Επίσης τον επιβλητικό ανδριάντα του, τον Πανιώνιο, το Άλσος (όπως ο Μπουρνόβας), τα αγάλµατα και τις προτοµές, τα ηρώα, τα ιστορικά ονόµατα των δρόµων και των πλατειών» Σταµάτησε λίγο και συνέχισε: «Όλα αυτά θα ζεσταίνουν την καρδιά σας και θα θερµαίνουν τη µνήµη σας. Έτσι τα χρόνια θα περνούν, αλλά εµείς θα είµαστε πάντα δίπλα σας! Ο χρόνος θα διατηρεί την ύπαρξή µας! Μέσω όλων αυτών για την αγαπηµένη µας Σµύρνη και την όµορφη Νέα Σµύρνη. Ας είναι ευτυχισμένη και καλότυχη η Ν. Σµύρνη µας». Έµεινα άφωνος, σιωπηλός, σκεπτικός. Τον βοήθησα να σηκωθεί και βαδίσαµε προς το σπίτι. Δύο χρόνια αργότερα, το 1985, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη σας για τη Σµύρνη και τη Νέα Σµύρνη.

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ SAINT-PAUL

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ SAINT-PAUL Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ SAINT-PAUL Εκπαίδευση με στόχους Αγωγή με αρχές 1893 Έπειτα από άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, ιδρύεται η Σχολή Ο Άγιος Παύλος από τον ιερωμένο π. Pierre Berthet του Μοναχικού Τάγματος

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ «25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ «25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καισαριανή, 13.03.2013 ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Aριθ. Πρωτ.: οικ. 3369 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Πληροφορίες : Ειρήνη Καγιαμπάκη Ταχ. Δ/νση : Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας, 161 21 Τηλ. : 213-2010765

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Οµάδα... Ονόµατα::...... ραστηριότητα 1 η Από το βιβλίο Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας χάθηκε το κεφάλαιο του Μικρασιατικού πολέµου. Εσείς αναλαµβάνετε να το γράψετε.

Διαβάστε περισσότερα

Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται.

Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται. Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται. Στη «μικρή μας πόλη», τα Γιάννενα, εκτός από την αστυφιλία, ένας ακόμα λόγος που συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Οι μεγάλοι θυμούνται τα δικά τους σχολικά χρόνια Ο παππούς μου ονομάζεται Μιχάλης Νεοφύτου. Πήγαινε στο ίδιο δημοτικό με εμένα. Τότε όμως υπήρχαν μόνο δύο αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Δημοτικού Σχολείου Αθηένου - 3 Μαΐου 2019 Εξοχότατε κύριε πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας Πανιερώτατε Μητροπολίτη Πάφου Σεβαστό Ιερατείο

Εγκαίνια Δημοτικού Σχολείου Αθηένου - 3 Μαΐου 2019 Εξοχότατε κύριε πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας Πανιερώτατε Μητροπολίτη Πάφου Σεβαστό Ιερατείο Εγκαίνια Δημοτικού Σχολείου Αθηένου - 3 Μαΐου 2019 Εξοχότατε κύριε πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας Πανιερώτατε Μητροπολίτη Πάφου Σεβαστό Ιερατείο Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων Έντιμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κατευόδιο στο Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη

Κατευόδιο στο Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη Κατευόδιο στο Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 Άγιον Όρος Αδελφέ, πατέρα, γέροντα και ΦΙΛΕ, αγαπημένε μου Σπυρίδωνα καλή ανάπαυση και Καλή Ανάσταση. π. Τιμόθεος Ηλιάκης "Στις 04.10

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

σκοπός Εστίας Νέας Σµύρνης

σκοπός Εστίας Νέας Σµύρνης ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης "Ήταν Ιούνιος του 1930 όταν µία οµάδα αστών προσφύγων από τη Σµύρνη αποφάσισε να ιδρύσει ένα Σωµατείο µε στόχο την αναβίωση της πολιτισµικής και κοινωνικής ζωής της Σµύρνης. Κανείς δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΩ. Χριστίνα Ορφανίδη, Γ2 Ειρήνη Χήρα, Γ2 Σώτια Κωνσταντίνου, Γ2 Σχολική Χρονιά 2013-2014

ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΩ. Χριστίνα Ορφανίδη, Γ2 Ειρήνη Χήρα, Γ2 Σώτια Κωνσταντίνου, Γ2 Σχολική Χρονιά 2013-2014 ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΩ Χριστίνα Ορφανίδη, Γ2 Ειρήνη Χήρα, Γ2 Σώτια Κωνσταντίνου, Γ2 Σχολική Χρονιά 2013-2014 Γυμνάσια στην κατεχόμενη Κύπρο Το 1974 καταλαμβάνεται το 36,5% των δημοσίων σχολών Μέσης

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 Για την Επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821 ορίζουμε το πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Δήμο μας ως εξής: Γενικός Σημαιοστολισμός από 23 μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής 23/06/2019 Η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αμερικής Νέα Υόρκη Orthodoxia News Agency Ήταν μια λαμπρή ενθρόνιση αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιώς Σεραφείμ και Βαγγέλης Μαρινάκης «απεκάλυψαν» τον Νικητάρα

Πειραιώς Σεραφείμ και Βαγγέλης Μαρινάκης «απεκάλυψαν» τον Νικητάρα 23/03/2019 Πειραιώς Σεραφείμ και Βαγγέλης Μαρινάκης «απεκάλυψαν» τον Νικητάρα Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Πειραιώς Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως Νικηταρά,

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας»

«Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας» 27/01/2019 «Η Ελληνική Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του Γένους μας» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Λαγκαδά Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έγινε σημαντική προσπάθεια Να συσταθούν σχολεία Nα γραφτούν βιβλία Nα εισαχθούν οι θετικές επιστήμες Nα καταπολεμηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία της Μαρίας Θ. Αντωνιάδου Προέδρου της ΕΣΗΕΑ στα σημερινά εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας»

Η ομιλία της Μαρίας Θ. Αντωνιάδου Προέδρου της ΕΣΗΕΑ στα σημερινά εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» Ημερομηνία Ανάρτησης: 02/12/2018 Η ομιλία της Μαρίας Θ. Αντωνιάδου Προέδρου της ΕΣΗΕΑ στα σημερινά εγκαίνια της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του 19/02/2019 Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του / Ομογένεια Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τσιπουροβραδιά το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου της 28 ης Οκτωβρίου 1940

Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου της 28 ης Οκτωβρίου 1940 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη μας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28 ης Οκτωβρίου 1940. O Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Ένας καινοτόµος καλλιτέχνης Ο Νικόλαος Γύζης υπήρξε ένας από τους πιο σηµαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα καθώς επίσης και ένας από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Επετειακό έμβλημα Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Επετειακό έμβλημα Επετειακό έμβλημα και λογότυπος Επετειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Βασικοί άξονες (1) Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα. Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΟΣΩΠΑ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος ο Θεολόγος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Μαυρόπους Ιωάννης Βασιλίτης 1 ος Βασιλίτης 2 ος Βασιλίτης 3 ος Γρηγορίτης 1 ος Γρηγορίτης 2 ος Γρηγορίτης 3 ος Ιωαννίτης 1 ος Ιωαννίτης

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2 ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2 ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 2. «ΤΟ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ». ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2 ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Η έρευνα που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Επίλογος. Βυζαντινό κόσμο στα βάθη του. Βέβαια στόχος μας ήταν να ερευνήσουμε τον ελληνισμό της Κων/πολης στη σύγχρονη εποχή και το καταφέραμε.

Επίλογος. Βυζαντινό κόσμο στα βάθη του. Βέβαια στόχος μας ήταν να ερευνήσουμε τον ελληνισμό της Κων/πολης στη σύγχρονη εποχή και το καταφέραμε. Επίλογος Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στο χώρο και το χρόνο και να ανακαλύψουμε το Βυζαντινό κόσμο στα βάθη του. Βέβαια στόχος μας ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Διδάξτε στα παιδιά σας την πίστη στον Χριστό»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Διδάξτε στα παιδιά σας την πίστη στον Χριστό» 27/07/2019 Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Διδάξτε στα παιδιά σας την πίστη στον Χριστό» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού εόρτασε,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης πρόσκληση και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου Σχολείου Αναβρύτων Γυμνασίου-Λυκείου έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου «ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

Μαρτυρίες για τη προσωπικότητα του Γέροντα Αιμιλιανού

Μαρτυρίες για τη προσωπικότητα του Γέροντα Αιμιλιανού 4 Ιουνίου 2019 Μαρτυρίες για τη προσωπικότητα του Γέροντα Αιμιλιανού Θρησκεία / Σύγχρονες Πνευματικές Μορφές Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Δεν είναι όμως οι δικές μας μαρτυρίες αλλά

Διαβάστε περισσότερα

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης

10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης 23/06/2019 10 έτη από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης / Ενορίες Με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 10 ετών από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013.

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013. Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Διοργανωτές: «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» Σάββατο, 13 Δεκ. 2013 ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Βαλαωρίτου ΤΡΙΚΑΛΑ Πληροφορίες: Αμαλία Ηλιάδη Τηλέφ. : ,70570 Fax : Ε- mail :

Βαλαωρίτου ΤΡΙΚΑΛΑ Πληροφορίες: Αμαλία Ηλιάδη Τηλέφ. : ,70570 Fax : Ε- mail : 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Βαλαωρίτου 27-33 - 42100 ΤΡΙΚΑΛΑ Πληροφορίες: Αμαλία Ηλιάδη Τηλέφ. : 24310-28697,70570 Fax : 24310-28618 Ε- mail : mail@3gym-trikal.tri.sch.gr 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Η πορεία του στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2017 - Τεύχος 72 1 Δεκεμβρίου Παραδίδονται τα λεφτά που μαζεύτηκαν για τον Ραδιομαραθώνιο από τον Πρόεδρο

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης)

Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) 22 Οκτωβρίου 2019 Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα / Πνευματική ζωή «Είναι πολλά πράγματα, τα οποία ο άνθρωπος δεν τα γνωρίζει, ή, αν τα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 194) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά Με επισημότητα έγινε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη τελετή αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά στο σχολικό συγκρότημα 3 ου ΓΕΛ - 3 ου Γυμνασίου Κατερίνης. Τον

Διαβάστε περισσότερα

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία 10/08/2019 Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία / Ορθόδοξες Προβολές Μοναδικό γεωλογικό- θρησκευτικό φαινόμενο αποτελεί στην Ελληνική επικράτεια και πιθανότατα και στην Ευρώπη- ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό της κτίριο

Το εμβληματικό της κτίριο Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2014 Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ιδρύεται ως σωματείο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό το 1921. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στους νέους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Δημοτικό Κατάστημα, 25 ης Μαρτίου 15, Τ.Κ. 50 200 Πτολεμαΐδα, τηλ 24633 50100, FAX 24633 50150 Πτολεμαΐδα 04-10-2012 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2 Μαρτίου Δείπνο Συνδέσμου Γονέων με το Προσωπικό του Σχολείου Με δέος

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κέρκυρα, 16.12.2014 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Κέρκυρα, μία επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια.

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι Δήμοι στην Ελλάδα ο Άγιος Νικόλαος, το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό)

Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό) 13/08/2019 Ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας. Δηλώνει στήριξη στα Μοναστήρια και ευγνωμοσύνη στον Γέροντα (ηχητικό) Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Επικαιρότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική 28/12/2018 Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Σκέψεις στην ανατολή του νέου χρόνου Σκέψεις καρδιάς κατέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος

Διαβάστε περισσότερα

1. Κείµενα. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα/ Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018

1. Κείµενα. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα/ Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα/ Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 1. Κείµενα Α. Μη λογοτεχνικό κείµενο Όταν µιλούµε για πρόοδο δεν εννοούµε απλά και µόνο µία εξέλιξη του ανθρώπου και της ζωής, αλλά σαφέστατα

Διαβάστε περισσότερα

Με τη μνήμη ζωντανή, ως φάρος που λάμπει, διδάσκει και εμπνέει. χρονια απο το ολοκαυτωμα. ΚΑΛΑΒρΥΤΑ

Με τη μνήμη ζωντανή, ως φάρος που λάμπει, διδάσκει και εμπνέει. χρονια απο το ολοκαυτωμα. ΚΑΛΑΒρΥΤΑ ΚΑΛΑΒρΥΤΑ 75 χρονια απο το ολοκαυτωμα ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 09.30 Συγκέντρωση των επισήμων στο Δημαρχείο Καλαβρύτων 10.30 Αναχώρηση επισήμων από το Δημαρχείο Καλαβρύτων, για τον Καθεδρικό Ναό της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 Εισαγωγή Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 μέχρι 11 8 / 12 χρονών, που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία. Ακρογωνιαίος

Διαβάστε περισσότερα

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Φοιτητών στην ΟΑΚ (φώτο)

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Φοιτητών στην ΟΑΚ (φώτο) 07/01/2019 Κοπή Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Φοιτητών στην ΟΑΚ (φώτο) / Επικαιρότητα Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά τρόπο παραδοσιακό εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη εορτή Ορθοδοξίας, η εορτή των Θεοφανείων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του»

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Άφυτες, καμπυλωτές βουνοκορφές Και μέσα στα πέτρινα κύματα Στο δίπτυχο αγριάδας και ερημιάς Η Σιάτιστα. Οι Σιατιστινοί αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Κρόκος (1916-1997)

Γιώργης Κρόκος (1916-1997) Γιώργης Κρόκος (1916-1997) Ο αείµνηστος Γιώργης Κρόκος υπήρξε µια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Στο επάγγελµα δάσκαλος, αγάπησε τα παιδιά µε πάθος, απόφοιτος της Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Οι µεταρρυθµίσεις του Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Οι µεταρρυθµίσεις του Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος Οι µεταρρυθµίσεις του 1964 Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα Το γλωσσικό ζήτηµα Ο θεσµός της συνεκπαίδευσης στην Ελλάδα Σύγκρισηελληνικού,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Άρθρα Δεκεμβρίου-Ιανουάριο- Φεβρουάριο

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Άρθρα Δεκεμβρίου-Ιανουάριο- Φεβρουάριο Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Άρθρα Δεκεμβρίου-Ιανουάριο- Φεβρουάριο Δηλώνουμε ότι είμαστε πλούσιοι από αγάπη των μικρών παιδιών, εθελοντών και συγχωριανών μας. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ

120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Θέρμη, 29/11/2013 120 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους»

Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη του Γένους» 27/09/2019 Μητρ. Βελγίου: «Αναμένοντες τον Πατριάρχη Γένους» Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Το έτος 2019, με συμπλήρωση πενήντα ετών από ίδρυση Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, Εξαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος

H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος 2013-14 Η μεταφορά στο σχολείο Στο μάθημα πάντα προσέχουμε!!!!! Καθημερινή εξέταση Διαβάζουμε για να μην έχουμε τα παρακάτω φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο «Ένα λιθαράκι για το σχολείο του μουσείου μας» Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 Ευσεβές ιερατείο Κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κύριε εκπρόσωπε του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, κυρίες και κύριοι, φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Η Βαλμάδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας στο χρόνο

Η Βαλμάδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας στο χρόνο 7 Αυγούστου 2019 Η Βαλμάδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας στο χρόνο Πολιτισμός / Λαογραφία-Παράδοση Απόστολος Τσακούμης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τ. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δυτ. Ελλάδος Η Βαλμάδα Βάλτου

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Αιγάλεω 06/10/2010 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Αιγάλεω 06/10/2010 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Αιγάλεω 06/10/2010 Αριθμ.Πρωτ. 54519 ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΑΙΓΑΛΕΩ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Διαβάστε περισσότερα

Σηµ. Αν ένα ϖαιδί για κάϖοιους λόγους δε φέρει την υϖεύθυνη δήλωση, τότε αναγκαστικά την ηµέρα της εϖίσκεψης θα έρχεται στο Σχολείο και θα µένει µε

Σηµ. Αν ένα ϖαιδί για κάϖοιους λόγους δε φέρει την υϖεύθυνη δήλωση, τότε αναγκαστικά την ηµέρα της εϖίσκεψης θα έρχεται στο Σχολείο και θα µένει µε Λεόντειο Λύκειο Νέας Σµύρνης ηµοτικό «Άγ. ιονύσιος ο Αρεοπαγίτης» Εκπαιδευτικές Πολιτιστικές προσεγγίσεις Οκτώβριος 2011 Αγαπητοί µας Γονείς Πρωταρχικός στόχος της Εκπαίδευσης είναι να καλλιεργήσει το

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επίσκεψη που είχε την προηγούμενη μέρα στο Κέντρο, όπου ο κ. Μαρτίνοβιτς εξήγησε στον ίδιο και στους συνεργάτες του,

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην επίσκεψη που είχε την προηγούμενη μέρα στο Κέντρο, όπου ο κ. Μαρτίνοβιτς εξήγησε στον ίδιο και στους συνεργάτες του, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Θρησκευτικών Μελετών του Μίνσκ συνάντηση ανάμεσα στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και 10 εκπροσώπων Ορθοδόξων Κέντρων

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Στέγη Ενηλίκων Αθηένου Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ενηλίκων Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού

Δημοτική Στέγη Ενηλίκων Αθηένου Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ενηλίκων Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Χαιρετίζοντας την ανοιξιάτικη έκδοση του Ημερολογίου μας, νοιώθουμε την ανάγκη να υπερευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας, χωρίς την ενεργό στήριξη των οποίων η Στέγη μας δε θα μπορούσε να ανθίσει και να

Διαβάστε περισσότερα

ήμος ωρίδoς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ήμος ωρίδoς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε Ο Ρ ΤΑ Σ ΜΟΥ Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Ε ΠΕ Τ Ε Ι ΟΥ 25ης Μαρτίου 1821 Μάρτιος 2012 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ηεπέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι µια ξεχωριστή µέρα για όλους τους Έλληνες. Είναι µέρα µνήµης και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας απ την Κνωσό ως την Πέργαμο: μνήμες Μικρασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας απ την Κνωσό ως την Πέργαμο: μνήμες Μικρασίας Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στις 18:00, το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου διοργανώνουν στη Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 12: Η Παιδαγωγική στα Διδασκαλεία (20ός αι.)

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γέροντας Αιμιλιανός ένιωσε μέσα του αγάπη για τον Θεό

Ο Γέροντας Αιμιλιανός ένιωσε μέσα του αγάπη για τον Θεό 13 Μαΐου 2019 Ο Γέροντας Αιμιλιανός ένιωσε μέσα του αγάπη για τον Θεό Θρησκεία / Σύγχρονες Πνευματικές Μορφές Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Έχοντας πάντα μπροστά του τον Θεό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος και τα 101 Διδάγματα Ζωής Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Τζένη Κουκίδου http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/101-didagmata-zois-giorgos-papadopouloskipreos.html Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Κυπραίος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ 1 ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετέχει στην σημερινή εκδήλωση, τιμώντας κατ αυτόν τον τρόπο τόσο την μνήμη δύο επιφανών τέκνων της

Διαβάστε περισσότερα