σκονάκι* τεύχος #2 - Μάιος 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "σκονάκι* τεύχος #2 - Μάιος 2014"

Transcript

1 σκονάκι* τεύχος #2 - Μάιος 2014

2 Το σκονάκι #2 είναι το τρίτο τεύχος σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες, τις αγωνίες, την οργή και το πάθος που από κοινού μοιραζόμαστε σήμερα, καθημερινά και για πάντα. Στα δύο προηγούμενα τεύχη ασχοληθήκαμε με το σύστημα της εκπαίδευσης (σκονάκι #0) και με τις διάφορες εκφάνσεις του φασισμού, από τις παρελάσεις μέχρι τους στρατούς και την Ιστορία (σκονάκι #1). Στο παρόν τεύχος μιλάμε για το DIY (Do It Yourself) κίνημα, για την έννοια της ανάθεσης της ζωής μας σε ειδικούς (πολιτικούς και μη) και, κλασσικά, για κάποιες από τις αναρίθμητες αυθαιρεσίες του κράτους και των αφεντικών. EDITORIAL Το σκονάκι διανέμεται χωρίς διαμεσολαβητές επειδή κανείς ειδικός δε γνωρίζει καλύτερα απο εμάς, για εμάς, τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες μας. Επειδή δε χρειαζόμαστε τον ξύλινο λόγο των γραφειοκρατών για να εκφραστούμε, και είμαστε ενάντια σε μεσάζοντες, αφεντικά, μαφίες, κομματικούς μηχανισμούς και μμε. Για οποιαδήποτε παρατήρηση ή συνεισφορά με κείμενο, εικόνα, γκράφιτι ή οτιδήποτε σκεφτεί ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο μέιλ της συλλογικότητας : Και, φυσικά, χωρίς χρηματικό αντίτιμο επειδή οι σκέψεις και οι απόψεις μας, οι αναλύσεις, οι πληροφορίες και η γνώση δεν είναι εμπορεύματα. Δεν προσφέρονται για κανένα κερδοσκοπικό ούτε διαφημιστικό σκοπό και δε χρειάζονται το χρήμα και τους χορηγούς για να ανταλλαχθούν. Το κόστος των εντύπων καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τις ελευθερές συνεισφορές του καθένα ανάλογα με τις, ούτως ή άλλως περιορισμένες, δυνατότητές μας. Εμείς που γράψαμε και μοιράζουμε αυτό εδώ το εντυπάκι, είμαστε μια συλλογικότητα αναρχικών από την Ηλιούπολη. Υπήρξαμε κι εμείς λίγα ή περισσότερα χρόνια πριν μαθητές. Ως φοιτητές, εργαζόμενοι ή και άνεργοι και αναγνωρίζοντας τα κοινά πεδία μάχης με τον μαθητόκοσμο, μοιραζόμαστε το λόγο μας με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας και αντιπληροφόρησης. Είμαστε μια κοινότητα αγωνιζόμενων ανθρώπων, που επιθυμούμε μέσα από την πολιτική δραστηριοποίησή μας στα εδάφη και στους κοινωνικούς χώρους που κινούμαστε να συμβάλλουμε στο γκρέμισμα αυτού του σάπιου, καταπιεστικού κι εξουσιαστικού συστήματος και τη δημιουργία ενός κόσμου ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. *Η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και η διακίνηση του εντύπου (ολόκληρου, είτε μέρους αυτού) είναι θεμιτή από οποιονδήποτε σέβεται τον ελεύθερο, αντιεμπορευματικό και αδιαμεσολάβητο χαρακτήρα του.

3 σχολείο και εκκλησία σου καίνε το μυαλό σε κάνουν να φοβάσαι ανύπαρκτο θεό! Mέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι διευθύνσεις των σχολείων ζητούσαν από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην τάδε εκδρομή ή επίσκεψη σε μουσείο. Στη χώρα, όμως, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατείνεται ότι συνομιλεί με τον Θεό, θεωρείται αυτονόητο το σχολείο να μεριμνά και για την εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών. Αυτό ακριβώς συνέβη στο δημοτικό σχολείο του χωριού Κεντρί του Δήμου Ιεράπετρας, όπου οι υπεύθυνοι ζήτησαν από τα παιδιά την υπογεγραμμένη διαβεβαίωση των γονέων τους ότι έχουν προετοιμαστεί για να μεταλάβουν τη θεία κοινωνία πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής και αντιδήμαρχο Ιεράπετρας Γιώργο Κουγιουμουτζάκη, το γεγονός αυτό δεν είναι και τόσο προκλητικό, ενώ, για να μειώσει τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι τα παιδιά θα μεταλάβουν ακόμα κι αν δεν υπάρχει υπογεγραμμένη δήλωση του γονέα. Πάντως θα ήταν συνετό για τη διευκόλυνση αυτής της τόσο εκπαιδευτικής διαδικασίας, να επανέλθει στα σχολεία ο θεσμός της υποχρεωτικής εξομολόγησης, ώστε οι ανήλικοι μαθητές να μπορούν να μεταλαμβάνουν το αίμα και το σώμα του Κυρίου έχοντας προηγουμένως εξαγνίσει τις ακάθαρτες ψυχές τους από τη λέπρα της αμαρτίας. ΚΑΝΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΧΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟ ΡΑΣΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ

4 Εκλογές ξανά. ή ΔΡΑΣΗ; Αυτός ο Μάιος είναι μήνας διπλών εκλογών. Δημοτικών εκλογών καθώς και ευρωεκλογών. Για άλλη μια φορά υποψήφιοι περνάνε μπροστά από τις οθόνες μας, μιλάνε στα τηλε-παράθυρα, συναντάμε τις μοστραρισμένες φάτσες τους στις αφίσες της γειτονιάς και τους ακούμε στα ραδιόφωνα. Όλοι τους έχουν επιχειρήματα για το γιατί είναι οι κατάλληλοι για δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή ευρωβουλευτές. Προσπαθούν να μας πείσουν να αφήσουμε τις τύχες μας στα χέρια τους και ότι είναι οι κατάλληλοι να μας εκπροσωπήσουν. Και εμείς, για άλλη μια φορά καλούμαστε να αποφασίσουμε και να επιτελέσουμε το καθήκον μας ρίχνοντας την ψήφο μας στην κάλπη. Ακόμα και αν κανείς από αυτούς ή τους συνδυασμούς τους δεν μας εκφράζει καλούμαστε να διαλέξουμε το μη χείρον. Η αποχή παρουσιάζεται από το σύστημα ως παραίτηση και παθητική στάση. Οι εκλογές, λένε, είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Ο λαός μιλάει και εκφράζει τη βούλησή του. Όποιος απέχει δεν συμμετέχει στα κοινά. Κάπως έτσι εννοούν οι δυνάστες μας την συμμετοχή στα κοινά. Να πετάμε ένα χαρτάκι σ ένα κουτί κάθε τέσσερα χρόνια και μετά να αποσυρόμαστε στους καναπέδες και να τους αφήνουμε ήσυχους να διαχειριστούν αυτοί τις ζωές μας. Ο πολιτικός διάλογος να γίνεται μόνο στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης μεταξύ αυτών και των παπαγάλων δημοσιογράφων που γνωρίζουν την κοινή γνώμη και την εκπροσωπούν στριμώχνοντας την εξουσία. Αυτή είναι η μιντιακή δημοκρατία τους και αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε ποιους υπηρετεί. Οι προεκλογικές καμπάνιες χρειάζονται χρήμα. Χρήμα για την προώθηση και το μάρκετινγκ που απαιτείται ώστε να προβληθούν οι υποψήφιοι. Επίσης το ποιος και το πως θα προβληθεί ένας υποψήφιος στα μέσα είναι επιλογή ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων και άρα επιλογή των μεγάλων του συστήματος και του κεφαλαίου. Έτσι διαμορφώνεται η κοινή γνώμη και έτσι καθορίζονται και τα αποτελέσματα των εκλογών. Με επαγγελματίες μαρκετίστες και επικοινωνιολόγους των οποίων δουλειά είναι η σωστή προβολή ή ακόμα και αν χρειαστεί η κατάλληλη προβολή (βλέπε Χρυσή Αυγή και τάχα αντισυστημικότητα, εδώ γελάμε) του κάθε υποψηφίου. Είναι φανερή λοιπόν η ταξική διάσταση των εκλογών. Είναι φυσικό να πλεονεκτεί όποιος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του συστήματος και όποιος έχει την οικονομική άνεση ή τις πλάτες να προβάλλει την αποψάρα και τη φάτσα του.

5 H συμμετοχή στις εκλογές εκφράζει μια πολιτική στάση. Την στάση της ανάθεσης. Ανάθεσης της ευθύνης και της δράσης για τα κοινά σε άλλους πιο ειδικούς που ξέρουν καλύτερα από εμάς τι είναι καλό για μάς. Μοιραία λοιπόν έρχεται το ερώτημα. Γιατί να κάνει ο νικητής των εκλογών όσα υποσχέθηκε? Η διαφθορά γίνεται μέρος του συστήματος όταν ο κοινωνικός έλεγχος περιορίζεται στο ελάχιστο και η πολιτική ευθύνη και δράση ανατίθεται σε πρόσωπα και όχι στην κοινωνία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 που υποσχόμενη αναδιανομή του πλούτου, σοσιαλισμό και μετατροπή της Ελλάδας σε σκανδιναβική χώρα, εξαπέλυσε την χειρότερη ταξική επίθεση από εποχής μεταπολίτευσης, εφαρμόζοντας πολιτικές του σοκ με συμβούλους την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ίδιο και η τωρινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία νίκησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012 υποσχόμενη αναδιαπραγμάτευση με την τρόϊκα και αντί αυτού ολοκλήρωσε το έργο φτωχοποίησης και μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους. Και μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές είναι η απόλυτη επικράτηση της πλειοψηφίας έναντι των υπολοίπων. Και με τις μειοψηφίες τι θα γίνει; Ποιος θα ακούσει τις μειοψηφίες σε ένα σύστημα που επιβραβεύει μόνο τις επιλογές της πλειοψηφίας (έστω και οριακής) και περιθωριοποιεί οποιαδήποτε μειοψηφική κοινωνική ομάδα; Τι να κάνουμε λοιπόν αν είναι να μην συμμετέχουμε στις εκλογές; Η αποχή από τις εκλογές είναι όντως παραίτηση και απολίτικη στάση αν δεν συνοδεύεται από δράση. Αντί να τους ψηφίζουμε, να τους καταστήσουμε άχρηστους με την δική μας οριζόντια και αντιιεραρχική οργάνωση. Να οργανωθούμε στους χώρους εργασίας, στους χώρους σπουδών αλλά και στις γειτονιές μας, σε τοπικό αλλά και υπερτοπικό επίπεδο και να κάνουμε την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση τρόπο ζωής. Αντί ενός κόσμου ιεραρχίας, εκμετάλλευσης, ανταγωνισμού και κέρδους να αγωνιστούμε για ένα κόσμο ισότητας και συνεργασίας, ένα κόσμο ελευθερίας.

6 Γιατί τελικά και τα μικρά αφεντικά κουφάλες είναι! Πίσω από την κρίση και το success story κρύβονται κάποιες ιστορίες για μεροκάματα που κατρακυλάνε, για αφεντικά που αγριεύουν και για εργαζόμενους που γίνονται λάστιχα γιατί δόξα τω θεώ, ανεργία υπάρχει... Μια τέτοια ιστορία εκτυλίσσεται και στη γειτονιά μας στα φροντιστήρια Άνέλιξη. Η εργοδοσία των Α.Τσαρπαλή - Γ.Πρέσβη, αφού απέλυσε εκδικητικά συνδικαλιστές εργαζομένους του φροντιστηρίου, αρνείται πλέον να καταβάλλει και τα δεδουλευμένα τους. Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά όμως... Οι εργαζόμενοι, αν και υπέγραφαν επί 8 χρόνια διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με 2 απολύσεις κάθε χρόνο, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κατάφεραν να έχουν Γενική Συνέλευση εργαζομένων με καθολική συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες. Η εργοδοσία επέλεξε να απαντήσει με απολύσεις (καλοκαίρι του 2012) και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζομένους που υπερασπίζονται τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την αξιοπρέπειά τους, παρόλο που την οδήγησαν σε κερδοφορία με το ήθος και τη συγκρότησή τους στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκουν. Από τους 16 καθηγητές που εργάζονταν μέχρι τον Μάιο του 2012 οι 10 αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 20% μείωση. Από αυτούς οι 5 απολύθηκαν και οι υπόλοιποι 5 κλήθηκαν να αποδεχτούν ότι θα δουλεύουν 4-7 ώρες τη βδομάδα, χωρίς μείωση του ωρομισθίου. Οι απολυμένοι, μετά την πίεση των μαθητριών και των μαθητών να συνεχίσουν να είναι δάσκαλοί τους και να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρέμειναν στο χώρο εργασίας ζητώντας να κατανεμηθούν δίκαια οι ώρες και αρνούμενοι την ατομική σύμβαση. Στόχος των αφεντικών ήταν η απόλυση όσων αρνήθηκαν τους νέους όρους ή ο συμβιβασμός τους με αυτούς, γεγονός που προέκυψε και από τους πίνακες προσωπικού που υποχρεώθηκε να προσκομίσει η εργοδοσία της «Ανέλιξης» στην Επιθεώρηση Εργασίας σύμφωνα με τους οποίους οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί είχαν μείωση μισθού της τάξης του 40-50% ή δραματική μείωση ωρών.

7 Τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) όμως οι Τσαρπαλής-Πρέσβης την είχαν καταργήσει ήδη στην πράξη (ή έτσι νόμισαν τουλάχιστον), παραβαίνοντας το άρθρο 9 παράγραφος 2 της ΣΣΕ που ορίζει ως διδακτική ώρα τα 45 λεπτά. Στην Ανέλιξη η διδακτική ώρα ήταν 50 λεπτά και βέβαια χωρίς καταβολή του μισθού που προβλέπεται (για αυτή την παράβαση δέχτηκαν και πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας δάφνης στις 29/05/2013). Έτσι σήμερα, πέρα των εκδικητικών απολύσεων, τα αφεντικά χρωστάνε και το ποσό των ευρώ στους απολυμένους καθηγητές. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Ο Ι. Κανακούλιας (πρώην συνέταιρος των Τσαρπαλή-Πρέσβη ο οποίος αποχώρησε από το φροντιστήριο) αποδέχτηκε την οφειλή της εταιρίας και εξόφλησε τη διαφορά δεδουλευμένων που του αναλογούσε στις 2/5/2013. Φυσικά από αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας δεν έλειψαν και οι κακότεχνοι ελιγμοί με το άνοιγμα του καινούργιου φροντιστήριου στην πλατεία ανεξαρτησίας και την προσπάθεια να το παρουσιάσουν ως νέα επιχείρηση από την οποία δε θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι οι απολυμένοι. Αλλά δεν έλειψε και ο κανιβαλισμός μεταξύ των εργαζομένων καθώς κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να ταχθούν με την εργοδοσία στην προσπάθεια τους να περισώσουν ό,τι τους έχει απομείνει. Έτσι στράφηκαν εναντίον των συναδέλφων τους που διεκδικούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και έκλειναν το μάτι στα αφεντικά ώστε να είναι σε «λίστα προτεραιότητας» για τα ψίχουλα που τους έταζαν. Έτσι, στα πλαίσια του «ο θάνατός σου η ζωή μου» και αγνοώντας(;) ότι έρχεται και η ώρα τους, είχαμε καλοθελητές-ρουφιάνους καθηγητές οι οποίοι διακινούσαν γελοίες ανακοινώσεις για κακούς απολυμένους και καλά αφεντικά, σαμποτάρανε τον αγώνα των συναδέλφων τους ή και τους απειλούσαν ευθέως σε κινητοποιήσεις έξω από το φροντιστήριο με φράσεις όπως «εμείς οι δύο θα τα πούμε αργότερα». Ο αγώνας πλέον διεξάγεται νομικά αλλά και κινηματικά καθώς οι απολυμένοι δεν ήταν και δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα. Και πως να είναι όταν οι αυθαιρεσίες των Τσαρπαλή-Πρέσβη τείνουν να γίνουν καθεστώς σε όλους τους χώρους εργασίας. Έχουν την στήριξη συλλογικοτήτων και ατόμων από τις γειτονίες της Ηλιούπολης και των γύρω γειτονιών, μαθητών και μαθητριών που υπερασπίζονται τους δασκάλους τους αλλά και της επιτροπής αλληλεγγύης που απαρτίζεται από συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, πολιτικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία σωματεία και συνελεύσεις γειτονιών από όλη την Αθήνα. Τα ψηφίσματα αλληλεγγύης, τα μοιράσματα ανακοινώσεων, οι αφισσοκολλήσεις, τα πανό και οι απεργιακοί αποκλεισμοί του φροντιστηρίου είναι μερικά από τα όπλα μας σε αυτό τον αγώνα. Δε χρειάζεται καν να τονίσουμε τη σημασία του αγώνα των απολυμένων καθηγητών από τα φροντιστήρια Ανέλιξη και τον αντίκτυπό του στη γειτονία μας. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές πως «αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι απολυμένοι θα κάνουνε ουρές» και πώς «αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, σκλάβους θα μας έχουνε για μια μπουκιά ψωμί»... Επί του πιεστηρίου : Μια νίκη στον αγώνα των εργαζόμενων είναι η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που υποχρεώνει την εργοδοσία των φροντιστηρίων Ανέλιξη να πληρώσει το ποσό των ευρώ που χρωστούσε στους απολυμένους εργαζόμενους, καθώς αποδέχτηκε το αίτημα τους ότι το φροντιστήριο στην Αγία Μαρίνα είναι ανάδοχη επιχείρηση (και όχι ξεχωριστή όπως υποστήριζε η εργοδοσία). Μετά την εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν των αγώνα τους για την επαναπρόσληψη τους, μαζί με όλο τον κόσμο που τους στάθηκε αλληλέγγυος τον τελευταίο χρόνο. Σημείωση: οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε την παραπαιδεία ούτε το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα και όλη αυτή τη μπίζνα που έχει στηθεί γύρω από το σύστημα εκπαίδευσης που με επίκεντρο τις εξετάσεις πλουτίζουν ένα σωρό παρατρεχάμενοι. Αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας σε μόρφωση, παιδεία και δημιουργία ενώ παράλληλα θεωρούμε χρέος μας την στήριξη όποιου διεκδικεί αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαβίωσης στο παρόν σύστημα (εξαιρούνται μπάτσοι, φασίστες και μαυραγορίτες για ευνόητους λόγους!).

8

9

10 Η αντίληψη μου παραμένει ακόμα οχυρωμένη σε μια ζωή επιθετικιά προσανατολισμένη δοκιμασμένη κάτω από αντίξοες συνθήκες το νόημα της ζωής δε θα ρωτήσω αν βρήκες σκοπός μου να `χεις πάντα δίπλα σου μία φωνή που να σ εκφράζει να σου δίνει δύναμη πνοή και μόλις παίξει το cd μικραίνουν οι αποστάσεις βρίσκομαι δίπλα σου εκεί σ όλες τις καταστάσεις στα πάνω και στα κάτω σου στις πιο καλές στιγμές σου στις εύκολες στις δύσκολες και στις χειρότερες σου αυτό μετράει τελικά και πιστεύω πως το ξέρεις όταν δε νιώθεις μόνος σου τις ώρες που υποφέρεις μα κάθε εμπόδιο για καλό όπως μας λέει και το ρητό κι έτσι με ρίμες και νότες φτιάχνω εμβόλιο ισχυρό με τον κατάλληλο τρόπο έχω τους στίχους μου όπλο χιλιάδες σκέψεις βουίζουν και χωρίς να χάσω χρόνο οι σκέψεις γίνονται λέξεις οι λέξεις γίνονται φράσεις οι φράσεις γίνονται στίχοι που ίσως απλά τους ξεχάσεις μα αν πάλι κάτι σου μείνει να σε συντροφεύει τα βράδια κράτα το μέσα σου αυτό οχυρωμένο για πάντα Για πάντα οχυρωμένο το δικό μας πεπρωμένο κι αν θέλεις και εξήγηση οχυρωμένη αντίληψη Απ `τους σκληρούς καιρούς περάσαμε σ `άλλη διάσταση και γίναμε απειλή για κάθε ψεύτικη κατάσταση όμως άλλος είμαι γω και άλλος είσαι συ και η κλίκα της στάχτης ήτανε μόνο η αρχή είναι το ημερολόγιο ενός τρελού mc και δεν αρκεί στην πιο παλιά μάχη κανείς απλώς να βρεθε ί είναι το παιχνίδι στημένο οι σκέψεις έχουν χαθεί μέσ `από πρίσμα φαντασίας τη βγάζω καθαρή και όλα όσα ελπίζω πάντα θα τα θυμάμαι κι όσο γι `αυτούς που έχουν φύγει θέλω κοντά σου να `μαι ήρθα από άδειο σκηνικό μια φορά κι έναν καιρό κι έδωσα στ `όνειρο ζωή όταν ήταν ψυχικά νεκρό ρυθμοδαμάζοντας βαρέθηκα να δαμάζω mc s και δε με νοιάζει πια γιατί έχω όπλο επιλογής Για πάντα οχυρωμένο το δικό μας πεπρωμένο κι αν θέλεις και εξήγηση οχυρωμένη αντίληψη Για πάντα οχυρωμένο το δικό μας πεπρωμένο κι αν θέλεις και εξήγηση οχυρωμένη αντίληψη Πάντα μέσα από εμπειρίες και προσωπικά βιώματα παίρνω την πρώτη ύλη και αναπτύσσω τ αντισώματα κι όταν ακούω τους στίχους να βγαίνουν κι από άλλα στόματα αυτό δεν τ `αλλάζω μ όλου του κόσμου τα διπλώματα στ `ορκίζομαι πολλές φορές νιώθω πως εξατμίζομαι στης μουσικής τ άγια νερά όταν βαπτίζομαι κι αναλογίζομαι τι να είναι αυτό που τόσα χρόνια με κρατά ει είν `η θέληση για έκφραση που ποτέ δε σταματάει είν `ο κόσμος που στο ράδιο τα κομμάτια μας ζητάει η πουτάνα η ζωή που όλο πισώπλατα χτυπάει και με πεισμώνει κι όσες φορές με πληγώνει απλώς ανταποδίδω με ήχους και στίχους φοβάμαι και δε στο κρύβω μα ούτε σκύβω το κεφάλι στην πρώτη αναποδιά εξάλλου λένε πως πολεμάς τη φωτιά με φωτιά ενοχοποιητικά περιστατικά πάντοτε βασισμένος παρουσιάζω τον τρόπο που παραμένω οχυρωμένος Πάντα το hip hop μέσα στο αίμα μου το έχω ff.c οχυρωμένη αντίληψη

11 βρείτε τις διαφορές......ή μάλλον καλύτερα βρείτε τις όποιες ομοιότητες(!), γιατί μην ξεχνάμε ότι: ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αλλά ότι μπορούν να μείνουν ίδια) στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι λέγεται Πικροδάφνη και περνά από την Ηλιούπολη 10. στο φράχτη του Έβρου, στον... του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου 11. το πάθος για τη... είναι δυνατότερο απ όλα τα κελιά 13. ένα από τα φροντιστήρια στη γειτονιά μας, όπου έχουν ξεσπάσει δυναμικοί αγώνες από την πλευρά των εργαζομένων 14. καμία στη φασιστική πανούκλα 15. ένα από τα δυναμικά μέσα αγώνα των εργατών 16. ποτέ δουλειά, ούτε ψώνια την... οι λύσεις... κλασσικά στο blog μας! 2. αν θέλουμε να αλλάξουμε στ αφεντικά τα φώτα, τα εργατικά συμφέροντα παντού και... πρώτα 3. ο τρόπος του να οργανώνουμε τη ζωή και τους αγώνες μας, συλλογικά, οριζόντια και βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, πέρα από τη λογική της ανάθεσης και της καθοδήγησης 4. για τους μπασκετόφιλους: μια... στη μάπα του κάθε ρατσιστή 5. σαν ρομπότ είναι οι μπάτσοι, σίγουρα όλοι είναι..., μα από πάνω βρίσκονται άλλοι οι φονιάδες οι μεγάλοι (στοίχοι των Αντίδραση) 7. αν δεν αντισταθούμε σ όλες τις..., οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές 9. η... όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών 12. αγώνες ταξικοί-κοινωνικοί και καθημερινοί και στην κάλπη...

12 ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού του Ντάριο Φο Τα γεγονότα στα οποία στηρίχθηκε το έργο Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Ντάριο Φο που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μιλάνο, το 1970 από την θεατρική ομάδα, Collettivo Teatrale La Comune που είχαν φτιάξει ο Φο και η Φράνκα Ράμε. Το έργο βασίζεται σε πραγματικό γεγονός τη εποχής που δεν απέχει βεβαίως από γεγονότα εν έτει 2014 στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Τέλη του 1969 το ιταλικό κράτος μέσω μυστικών υπηρεσιών και ακροδεξιών κύκλων, στο πλαίσιο της «στρατηγικής της έντασης» (συνομωσία δυσφήμησης αναρχικών και εργατικών οργανώσεων με το να τους φορτώνει στημένες τρομοκρατικές ενέργειες), πυροδότησε μια βόμβα σε τράπεζα στο Μιλάνο και δύο βόμβες στη Ρώμη σκοτώνοντας 9 άτομα και αφήνοντας πίσω πάνω από 100 τραυματίες. Οι παρακρατικές αυτές ενέργειες ήταν η κατασκευασμένη αφορμή για να συλληφθούν οι αναρχικοί Πιέτρο Βαλπρέντα και Τζιουζέπε Πινέλι προκειμένου η κοινωνία να στραφεί ενάντια στους αναρχικούς. Ο Πινέλι είχε ισχυρό άλλοθι που -φυσικάκρίθηκε αναξιόπιστο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο επιθεωρητής μπάτσος έκοψε στο λαιμό τον Πινέλι και τον πέταξε με τη βοήθεια άλλων από το παράθυρο του τέταρτου ορόφου για να φανεί ατύχημα. Κι ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν την πτώση 12 παρά 3 λεπτά, οι βλάκες μπάτσοι είχαν καλέσει το ασθενοφόρο πέντε λεπτά νωρίτερα! Ο Βαλπρέντα φορτώθηκε την ιστορία, δικάστηκε, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε με κλονισμένη υγεία. Επειδή όμως τέτοια σκευωρία δε θα μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση, το 1972 ο επιθεωρητής που σκότωσε τον Πινέλι δολοφονείται από πυρά αγνώστων, όπως νωρίτερα κι ο ταξιτζής που ενοχοποίησε τον Βαλπρέντα. Το 1988 κάποιοι βολικοί συνελήφθησαν ως υπαίτιοι ενώ το 2001 ένα δικαστήριο καταδίκασε τρία άτομα για εκείνη την εκπαραθύρωση, ο τέταρτος ανήκε στη CIA(!)... κι έτσι την γλίτωσε. Η πλοκή ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Μ.: - Ε, ποιος ξέρει με τι ψευτιές ξέφευγες. Αυτή τη φορά, όμως, εγώ σου υπόσχομαι ότι θα σου το μαυρίσω το μητρώο. Παίρνω όρκο! ΤΡΕΛΟΣ: - Σε καταλαβαίνω, κυρ αστυνόμε. Αν έχει κανείς μπροστά του ένα λευκό μητρώο, του ανοίγει η όρεξη να το μαυρίσει... Ο Ντάριο Φο, τοποθετεί έναν τρελό μέσα στο αστυνομικό τμήμα, ο οποίος συννελλήφθη για 12η φορά επειδή συνήθιζε να εξαπατά, υποδυόμενος διάφορους κοινωνικούς ρόλους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ηθοποιός στο θέατρο της πραγματικότητας με συμπρωταγωνιστές πραγματικούς ανθρώπους που αγνοούν ότι παίζουν σ αυτό το θέατρο. Έχοντας την ασφάλεια του ακαταλόγιστου αλλά και γνωρίζοντας πόσο βρώμικη είναι η αστυνομία (όπως φανερώνει και ο παραπάνω διάλογος), ο τρελός ξεκινάει αυτό το παιχνίδι και μέσα στο τμήμα, τρελαίνοντας τους αστυνομικούς. Κάποια στιγμή φαίνεται να βρίσκεται μόνος του σε ένα γραφείο όπου αναμένεται η ανάκριση για τον τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού. Προσποιείται λοιπόν τον δικαστικό που έρχεται να ερευνήσει το θέμα απλώς και μόνο για να διασκεδάσει αλλά ακόμα και αυτός διακρίνει τη βρωμιά που υπάρχει στην υπόθεση και αποφασίζει να εξευτελίσει τους αστυνομικούς. Μαζέυει λοιπόν τους μπλεγμένους και τους ψαρώνει, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα, τους πανικοβάλλει, τους εξαναγκάζει σε αναπαράσταση των συμβάντων. Αυτοί αρχίζουν να αλληλοκατηγορούνται και να γελοιοποιούνται. Ειρωνεύεται την ξαφνική τους φιλαλήθεια, τους κάνει να μην γνωρίζουν πότε σοβαρολογεί και πότε κοροϊδεύει, να παίξουν τρενάκι όλοι μαζί, να τραγουδήσουν την bandiera rossa όλα με την αμυδρή υπόσχεση πως μόνο έτσι θα τους σώσει και θα σωθούν. Ακόμα κι όταν τους λέει εγώ στη θέση σας θα πήδαγα απ το παράθυρο εκείνοι... το σκέφτονται!

13 Λίγα λόγια για τον Ντάριο Φο Ο Φο προερχόταν από οικογένεια που συμμετείχε στον αντιφασιστικό αγώνα το Υπήρξε ανέκαθεν ανεπιθύμητος σε κάθε εξουσία από τη δεκαετία του Η θεατρική όμάδα που είχε φτιάξει μαζί με τη Φράνκα Ράμε δεν έβρισκε θέατρο να παίξει και παρά τη σφοδρή λογοκρισία που δεχόντουσαν, αήττητοι συνέχιζαν να παράγουν καυστικό, αντιεξουσιαστικό λόγο μέσω του θεάτρου. Τα έργα που παρήγαγαν ήταν βασισμένα στον αυτοσχεδιασμό και πραγματεύονταν τα σύγχρονα προβλήματα με πολλές αναθεωρήσεις. Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού ασκούσε κριτική στην κατάχρηση εξουσίας του συστήματος δικαιοσύνης. Μετά την σφοδρή κριτική του Φο στην αστυνομία, ακολούθησαν αστυνομικές επιδρομές και η λογοκρισία αυξήθηκε. Μάλιστα μια νεοφασιστική ομάδα απήγαγε τη Φράνκα Ράμε, βασανίζοντάς και βιάζοντάς τη. Η Ράμε όμως επέστρεψε στη σκηνή μετά από δύο μήνες με νέους αντιφασιστικούς μονολόγους. Ο Φο στα νεότερα χρόνια έλαβε διάφορα βραβεία μεταξύ των οποίων και το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ίσως και το σημαντικότερα βραβείο για την κοινωνία της λογοτεχνίας που στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης δε μπόρεσε να παραλείψει αυτόν τον τόσο ανατρεπτικό για την εποχή συγγραφέα. Το σίγουρο όμως είναι ότι Ντάριο Φο δεν επαξιώνεται από κανένα βραβείο αλλά μέσα από τη ματιά του καθένα από εμάς που οραματίζεται μια πραγματικά ελεύθερη αντιεξουσιαστική κοινωνία.

14 y I d ΔΡΑΣΗ! Η Τ Ι Α Κ Η ΤΗ ΣΚΕΨ Σ Η Σ Ω Ν Α Γ Ρ ΟΟ ΑΥΤ DIY (Do It Yourself) σημαίνει καν το μόνο σου, χωρίς διαμεσολαβητές, «γνώστες», μάνατζερς, σπόνσορες και ταλέντα. Είναι μια μορφή έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων, πολλές φορές, διαφορετικών μεταξύ τους, με διαφορετικές σκέψεις, προβληματισμούς και ικανότητες. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που θέλουν να εκφραστούν με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προστάζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και η μουσική βιομηχανία. Μόνοι τους, χωρίς ειδικούς, αυτοοργανωμένα, χωρίς κέρδος και δόξα ή επαγγελματικά συμβόλαια. DIY σημαίνει, δημιούργησε εσύ τις δικές σου σχέσεις, εκπροσώπησε τα δικά σου συναισθήματα, όπως εσύ θέλεις, όπως εσύ κρίνεις. Στο DIY δεν χωράνε διακρίσεις, κανόνες και αξιολόγηση. Δεν χωράνε φασίστες και αφεντικά. Στήσε το δικό σου συγκρότημα, τη δική σου σκηνή, τη δική σου φάση. Παίξε τη μουσική που σ αρέσει, αυτή που νιώθεις ότι σε εκφράζει, χωρίς να ρωτήσεις κανένα ειδικό, χωρίς να θέσει κανένας άλλος τους όρους, παρά μόνο εσύ. Στήσε το δικό σου live, όπου εσύ θες. Σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, καταλήψεις και στέκια. Καν το για εσένα και τους φίλους σου. Για να εξωτερικεύσεις τα δικά σου συναισθήματα, τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου πιστεύω. Χωρίς αντίτιμο, διαμεσολαβητές, χρηματικό κέρδος. Χωρίς το χρήμα να αποτελεί την κινητήρια δύναμη, παρά μόνο το πάθος σου για τη μουσική και την έκφραση. Όλα αυτά όμως δεν γίνονται και στο τζάμπα. Άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους και την ελευθερία τους για να στηθούν αυτά τα live. Τις περισσότερες φορές, το κάνουν με χρήματα από την τσέπη τους, χωρίς να γυρεύουν μετά πίσω, ό,τι έχουν ξοδέψει. Ξέρουν ότι τα χρήματα που θα μαζευτούν από ένα DIY live, θα ενισχύσουν κάτι άλλο. Από ένα αυτοοργανωμένο studio, μια μπάντα, μια κατάληψη ή ένα στέκι, μέχρι συντρόφους με ιατρικά προβλήματα ή επειδή βρίσκονται στη φυλακή γι αυτά που πιστεύουν και δεν έπαψαν ποτέ να διεκδικούν την ελευθερία (ακόμα και μέσα από τα κελιά). Γι αυτό λοιπόν, στο DIY, όλοι έχουν την ίδια ευθύνη. Απ την μπάντα μέχρι αυτούς που ακούν τη μουσική. Όλοι στηρίζουν το live και τις δομές, είτε οικονομικά είτε υλικά ή με οποιονδήποτε τρόπο, για να μπορούν να απολαμβάνουν τη μουσική που γουστάρουν και να εκφράζονται χωρίς λογοκρισία, μακριά από δισκογραφικές εταιρίες και ψώνια. Άλλωστε η μουσική είναι έκφραση συναισθημάτων και δημιουργία σχέσεων, όχι ένα εμπόρευμα προς πώληση. Το DIY αποτελεί ένα κίνημα, που άρχισε από τη μουσική και εξαπλώθηκε σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ξεκίνησε στην Αγγλία τη δεκαετία του 70 (γύρω στο 1975), από ανθρώπους της εργατικής τάξης, οργισμένους με τα κοινωνικά και μουσικά κατεστημένα. Το DIY άρχισε σαν απάντηση, στα παρωχημένα μουσικά κατάλοιπα των 60s και των 70, στο βιρτουόζικο παίξιμο,

15 ενάντια στα μουσικά ταλέντα, τις εταιρίες, την κυριλάτη εμφάνιση των ξεπουλημένων rock stars. Το πρώτο μουσικό ρεύμα το οποίο ασχολήθηκε με το DIY και αναπτύχθηκε με βάση αυτό, ήταν το Punk. Το Punk ήταν χύμα, βίαιο, είχε αλήτικο παίξιμο και τα φωνητικά του ήταν κραυγές απόγνωσης ενάντια σε ένα σύστημα καταπίεσης. Η γέννηση του Punk σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στις κοινωνικές συνθήκες, δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πολλοί θεωρούν το Punk, περισσότερο ένα κοινωνικό κίνημα και λιγότερο μουσικό ρεύμα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι πλαισιώνουν το κίνημα του DIY, εκδίδοντας σχετικά fanzines (μουσικά περιοδικά), διοργανώνοτας συναυλίες, ζωγραφίζοντας κολάζ ή δημιουργώντας αφίσες. Ο καθένας μπορεί να εκφραστεί και να δημιουργήσει, ακολουθώντας στην ουσία το καν το μόνος σου και αδιαφορώντας για τις καλλιτεχνικές νόρμες. Η σημαντικότερη ίσως, ιστορικά, μπάντα του DIY Punk κινήματος, είναι οι Άγγλοι Crass, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν και τους πρώτους που ξεκίνησαν αυτή τη νοοτροπία της αυτοοργάνωσης στη μουσική. Οι Crass, εκτός από μουσικοί, είναι ποιητές, κινηματογραφιστές αλλά και καταληψίες στέγης, οικολόγοι, αναρχικοί. Δημιουργώντας κολεκτίβα, καταφέρνουν να μείνουν εκτός μουσικής βιομηχανίας, διαχειριζόμενοι μόνοι τους, το δημιουργικό τους έργο. Επίσης βοηθούν και άλλα μουσικά συγκροτήματα προς αυτή την κατεύθυνση (όπως οι Zounds, Conflict, The Mob κ.α.), ενώ στηρίζουν πολιτικοκοινωνικά εγχειρήματα. Παίζουν σε καταλήψεις και κοινωνικά κέντρα και κάπως έτσι γεννιέται η DIY κοινότητα που διατηρείται μέχρι και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία διευρύνεται και εξελίσσεται συνεχώς. Όσον αφορά την Ελλάδα, το DIY άρχισε να διαμορφώνεται στα τέλη της δεκαετίες του 80 όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες μπάντες και συνδέθηκε έντονα με το εγχώριο κίνημα των καταλήψεων. Όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στην Ελλάδα το DIY ξεκίνησε μέσω της Punk μουσικής, μιας μουσικής όπως περιγράψαμε άρρηκτα συνδεδεμένης με τα αδιέξοδα της ζωής στην μητρόπολη. Στις 21 Οκτωβρίου 1989, μια παρέα πάνκηδων καταλαμβάνει το κτίριο με νούμερο 56, επί της λεωφόρου Αμαλίας, ακριβώς με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας δικός τους χώρος, οπού μπορούν να στήνουν συναυλίες. Έτσι γεννιέται η κατάληψη Villa Amalias, η οποία όμως αλλάζει σύντομα διεύθυνση και στις 2 Μαρτίου 1990 μεταφέρεται στο κτίριο επί της Αχαρνών και Χέϋδεν. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος στήριξε ενεργά το εγχώριο κίνημα του DIY, φιλοξενώντας αμέτρητες συναυλίες από αυτοοργανωμένες μπάντες απ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Villa Amalias δεν στάθηκε μόνο στις διοργανώσεις συναυλιών, αλλά με τη δημιουργία του αυτοοργανωμένου studio που στήθηκε μέσα στην κατάληψη, στήριξε πάρα πολλές μπάντες στη δημιουργία CD και δίσκων, αλλά και γενικότερα στην καθολική τους πορεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των πρώτων Ελληνικών Punk συγκροτημάτων: Κοινωνικά Απόβλητα, Αδιέξοδο, Αντι..., Γενιά του Χάους, Αντίδραση, Αρνητική Στάση, Γκουλάγκ κ.α. Η συγκεκριμένη σκηνή όπως γίνεται αντιληπτό είχε έντονα πολιτικό χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συνδέθηκε με το αντιεξουσιαστικό κίνημα στην Ελλάδα. Οι παραπάνω μπάντες συχνά έπαιζαν σε εκδηλώσεις κατά του στρατού, οικονομικής ενίσχυσης σε πολιτικούς κρατούμενους και σε άλλες πολιτικές εκδηλώσεις. Το DIY όμως δεν έμεινε μόνο στο Punk, αλλά μεταπήδησε και σε άλλα μουσικά είδη και κινήματα, όπως το Hip-Hop, το Rock, την ηλεκτρονική και άλλα είδη. Στην πάροδο των χρόνων, εξαπλώθηκε και πέρα από τα μουσικά μονοπάτια και υιοθετήθηκε και από άλλες μορφές τέχνης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η ποίηση, η τυπογραφία, η φωτογραφία. Συνοψίζοντας, το DIY αποτέλεσε και αποτελεί μια γροθιά ενάντια στα κατεστημένα των εταιριών και των μανατζαρέων αλλά και ολόκληρου του συστήματος, προτάσσοντας την αυτοοργάνωση, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και δείχνοντας κάτι διαφορετικό πέρα από τις αλλοτριωμένες λογικές του κέρδους και της δόξας. Είναι μια απάντηση στην νωθρότητα των εποχών μας και μια λύση για όλους εμάς που δεν ψηνόμαστε να καθόμαστε στον καναπέ μας όλη μέρα, αλλά ούτε ψαρώνουμε με εθνικά ιδεώδη, σημαίες και στρατούς. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

16 * Το σκονάκι, αναμφίβολα, πέρα ίσως από ένα απλό βοήθημα, είναι κι ένα μέσο στα χέρια των μαθητών για ένα ιδιότυπο σαμποτάζ των εξετάσεων που έχουν κανταντήσει να είναι ένα από τα κύρια συστατικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, η χρήση του δε συνιστά μια ολοκληρωμένη και σούπερ-αποτελεσματική επίθεση στο θεσμό αυτό. Αντίστοιχα, και το σκονάκι που κρατάτε τώρα στα χέρια σας, ούτε θεωρεί πως εμπεριέχει ολη την αλήθεια, ούτε προσδωκά ότι από μόνο του μπορεί να κάνει κάτι τρομερό! Είναι απλά μια συλλογική προσπάθεια, μια από τις πολλές που είναι ανάγκη να γίνουν και από τους νεότερους -στηριζόμενοι στις δικιές τους ανάγκες, αγωνίες, αλήθειες και δυνάμεις, προκειμένου οι μάχες μας ενάντια στους από πάνω να έχουν κάποια θετική έκβαση.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα;

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; του Χρήστου 'ChIossif' Ιωσηφίδη Ο Θανάσης και ο Χρήστος πίνουν χαλαρά τον απογευματινό τους καφέ και κουβεντιάζουν για άλλο ένα πολιτικό κόμμα που μπήκε πρόσφατα στην ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου από το φροντιστήριο «Πρίσμα» συνεχίζεται Την Παρασκευή 17 του Ιούνη στις 9.00 π.μ. (κτίριο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές.

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές. Συνέντευξη - Ο ηθοποιός Λευτέρης Μελέτης από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας μίλησε στο περ Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία του δημόσιου στην Αλεξανδρούπολη

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία του δημόσιου στην Αλεξανδρούπολη Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την 24ωρη απεργία του δημόσιου στην Αλεξανδρούπολη Με βασικό σύνθημα: Απαιτούμε, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί: «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του 5μελους του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νίκο Μπάιλα και Μάρκο Σφακιανάκη

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του 5μελους του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νίκο Μπάιλα και Μάρκο Σφακιανάκη document.write(" #fh63a{ display:none; }"); Συνέντευξη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του 5μελους του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νίκο Μπάιλα και Μάρκο Σφακιανάκη ΑΤΣΙΔΑ: Νίκο πόσα χρόνια έχεις υπηρετήσει το

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ! Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ! ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ! Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ! ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ! Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ! Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ! ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ! Σας ευχαριστούμε πολύ! Ο Δήμος της πόλης μας, αποδεικνύει με ακόμα ένα τρόπο πώς αντιλαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

παιχνιδια αντί εξουσιασ

παιχνιδια αντί εξουσιασ παιχνιδια αντί εξουσιασ γιατί παιχνίδια, τι παιχνίδια, ή αλλιώς, πώς παίζουμε Μας διδάσκουν πως το παιχνίδι αφορά μονάχα τα ανεύθυνα κι ανώριμα παιδιά. Οι υπεύθυνοι και σοβαροί ονομάζονται ενήλικες - μεγάλοι

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φίλες και φίλοι, Μία από τις πιο επαναστατικές ιδέες των καιρών μας, υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την έννοια την Άμεσης Δημοκρατίας. Της δυνατότητας δηλαδή οι πολίτες να βρίσκονται στο κέντρο της λήψης

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Πουλάω 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Πουλάω 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Πουλάω 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 112 Πουλάτε αέρα Θα τύχει ενδεχομένως, ενώ συζητάμε με τον υποψήφιο πελάτη, να μας πει. ΠΕΛΑΤΗΣ: Απ ό,τι καταλαβαίνω κύριε, μάλλον πουλάτε αέρα. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους και όχι στης Βουλής τους διαδρόμους «Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ)

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Η ΟΓΕ αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας. Η στήριξη του νέου ζευγαριού, και ιδιαίτερα της γυναίκας

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Ημερομηνία 10/10/2016 Μέσο Συντάκτης Link www.ethnos.gr Γκίκα Ελένη http://www.ethnos.gr/biblio/arthro/megalosa_me_eikones_tis_elladas- 64562445/- ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Eρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!!

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! «Ώρες να χα να σ ακούω», ήταν μια αυθόρμητη πρόταση που... έφυγε από το στόμα μου, αναγκάζοντας την Ισμήνη να χαμογελάσει

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, για το σχέδιο Π.Δ για την Αξιολόγηση Κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μία

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Άνοιγμα Μαρίνας Κούκου Εκδήλωση 10 Μαρτίου 2014 ΠΕΟ Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Του Τάκη Γιαννόπουλου Του Τάκη Γιαννόπουλου Δεν πρόλαβε να τελειώσει καλά καλά η σεζόν κι άρχισαν τα σενάρια για την επόμενη! Τελικά εμείς οι γονείς, πρέπει να είμαστε, πολύ άρρωστοι με το ποδοσφαιρικό μέλλον των παιδιών μας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

για να γίνει η ελπίδα πράξη...

για να γίνει η ελπίδα πράξη... για να γίνει η ελπίδα πράξη... Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται ύστερα από την συντριβή των μνημονιακών κομμάτων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο λαός μας ελπίζει και αισιοδοξεί για τη δικαίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΤΥΧΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ 38 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9» ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9» ΤΑΞΗ: Γ1 ΤΟΥ 6 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ : 16 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΑΪΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι.

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι. Αγαπημένοι μου εν Χριστώ Χριστός Ανέστη Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αλλαγή όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης χρημάτων. Οι στατιστικές των χρεών στις ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) είναι συγκλονιστικές.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας (4601)

Κείμενο Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας (4601) Κείμενο Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας (4601) Ως ψυχαγωγία θεωρείται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Η δραστηριότητα μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης»

«Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 2013 «Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης» Δημήτρης Γκόντας Περιβάλλον κρίσης! Τι σημαίνει κρίση; Μισθοί της πείνας. Οικονομικό αδιέξοδο. Ανεργία άνω του 25%, δεν βρίσκω

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις για την οργάνωση

Σκέψεις για την οργάνωση Σκέψεις για την οργάνωση Απρίλης 2013 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για μας... 3 Ποιοι είμαστε ;... 4 Γιατί οργανωνόμαστε ;... 5 Πως οργανωνόμαστε ;... 6 Η δικιά μας προοπτική.... 7 2 Λίγα λόγια για μας Σε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Η τάξη μας συμμετείχε στο Διεθνές πρόγραμμα WE.C.A.R.E. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι στη ΝΔ, δίνουμε τη μάχη ώστε η Ελλάδα να τα καταφέρει. Κι αυτό σημαίνει: - Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, κόντρα στην απομόνωση που ιστορικά

Όλοι στη ΝΔ, δίνουμε τη μάχη ώστε η Ελλάδα να τα καταφέρει. Κι αυτό σημαίνει: - Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, κόντρα στην απομόνωση που ιστορικά Αγαπητές Φίλες, Ζούμε το τέλος μιας εποχής και μπαίνουμε σε μια νέα όπου τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αλλάζουν τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Αλλάζουν οι αντιλήψεις, οι συνήθειες,

Διαβάστε περισσότερα