Πολιτισμός των μεταλλωρύχων και εναλλακτικός τουρισμός.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πολιτισμός των μεταλλωρύχων και εναλλακτικός τουρισμός."

Transcript

1 Denise Birraux Καθηγήτρια μετάφρασης Εδικός επιστήμονας ΥΠΕΠΘ Πολιτισμός των μεταλλωρύχων και εναλλακτικός τουρισμός. To τεχνολογικό και πολιτιστικό πάρκο της Λαυρεωτικής και το μουσείο του αλπικού ορυχείου στο Val d Aoste της Ιταλίας: Μια κοινή πορεία Εισαγωγή Ο ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΟΣ πλούτος του Λαυρείου προσφέρεται ιδανικά για έναν διαφορετικό, ποιοτικό, τουρισμό, ο οποίος έχει όλο και περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η οργανωμένη όμως δυνατότητα αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού λείπει παντελώς στην Αττική. Και αναμφίβολα, η ίδρυση Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου για μια ολοκληρωμένη προβολή του φυσικού, του βιομηχανικού, του κοινωνιολογικού, και του αρχαίου πλούτου της Λαυρεωτικής, θα δώσει μια καινούργια ώθηση στην περιοχή σε πολλά επίπεδα. Μέσα στο ίδιο πνεύμα, η πρόσφατη ίδρυση του Musée Minier Alpin σ έναν εγκαταλελειμμένο ιταλικό οικισμό μεταλλωρύχων, αποτελεί ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η Cogne (Κονγ) βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τουριστικού και σιδηρουργικού Βαλ ντ Ωστ, 1 όπου κοιτάσματα σιδήρου και άλλα εξορύσσονταν ήδη από την αρχαιότητα. Το μικρό, αλλά πολυδιάστατο μουσείο, με την ημερήσια υπαίθριά του Διαδρομή στην Ιστορία της Βιομηχανίας που καταλήγει στο χιονισμένο υψόμετρο των μέτρων εντυπωσιάζει πραγματικά. Αποτελεί το αρχικό στάδιο μιας τεράστιας επιχείρησης για τη διάσωση, μελέτη και ζωντανή 1. Σύμφωνα με την προφορά της τοπικής γαλλικής διαλέκτου του Val d Aoste, ή Κοιλάδα της Aoste, (ή Aosta στα Ιταλικά). Το όνομα προέρχεται από τον ιδρυτή της πόλης, τον αυτοκράτορα Augustus (Αύγουστο).

2 662 DENISE BIRRAUX προβολή της κληρονομιάς και της σημερινής τεχνογνωσίας της όλης περιοχής του Val d Aoste, και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Φαίνεται πως η περιοχή καταφέρνει να έλκει σύγχρονες βιώσιμες παραγωγικές μονάδες (με την ίδρυση, μεταξύ άλλων, μικρών τεχνολογικών πάρκων στη θέση παλιών εργοστάσιων), να διασώζει ταυτόχρονα την πολιτιστική και βιομηχανική της κληρονομιά και να αναπτύσσει μια σχετικά ήπια μορφή εγχώριου, κυρίως, τουρισμού. Συγκλονιστικό είναι το κοινό βίωμα που έχουν οι πρώην μεταλλεργάτες αυτής της ορεινής ιταλικής κοινότητας με τους Λαυρειώτες: την αναγκαία στροφή που έκαναν πριν από 20 χρόνια προς άλλες πηγές εισοδήματος, όταν ακινητοποιήθηκαν τα βαγονάκια τους και σιώπησαν οριστικά οι στοές. Επομένως, θα έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στους παράγοντες που εξασφάλισαν την επιτυχία στο Μουσείο του Αλπικού Ορυχείου τους, και που επιτρέπουν αισιόδοξες προοπτικές για την ολοκλήρωση του σχεδίου, το οποίο, πάνω απ όλα, ενσαρκώνει για τους παλαιούς μεταλλορύχους την αναγνώριση της αξίας που τους οφείλεται. Οι κοινοί παράμετροι με το Λαύρειο είναι πολύ περισσότεροι, και όσο παράξενο και να φαίνεται από την πρώτη όψη, η προσπάθεια του απομακρυσμένου αυτού χωριού των Άλπεων και της όλης Κοιλάδας της Aoste, αξίζει όντως να αντιπαρατεθεί με το επίσης μακρόπνοο σχέδιο που πραγματοποιείται για την αξιοποίηση του τεχνολογικού και πολιτιστικού θησαυρού του Laurium της Αττικής. Παρουσίαση του «Μουσείου» της Cogne Το Musée minier alpin, όπως ονομάζεται επίσημα το μουσείο του αλπικού ορυχείου της Κονγ, φιλοξενείται σ έναν παλαιό οικισμό, όπου ζούσαν εκατοντάδες μεταλλωρύχοι, σε υψόμετρο μέτρων, λίγο πιο πάνω από το παραδοσιακό, ζωντανό χωριό, και 30 χιλιόμετρα από την κεντρική, εύπορη, Κοιλάδα της Ωστ. Σε έκταση, η όλη περιοχή, που περιέχει και το Mont-Blanc, είναι συγκρίσιμη με την Αττική. Ουσιαστικά, πρόκειται για πολιτιστικό πάρκο αφού α) εκτός από το μικρό, αλλά πολυδιάστατο, μουσείο, που στεγάζεται προς το παρόν σε παλαιό αποδυτήριο των εργατών, περιλαμβάνει (β) μια τετράωρη υπαίθρια ανάβαση στα μεταλλεία (μια Βόλτα στην Βιομηχανική Αρχαιολογία σε κατά γράμμα μετάφραση για την Balade d archéologie industrielle). Η επίσκεψη αυτή των παλαιών ορυχείων θα συμπληρώνεται αργότερα με (γ) ξεναγήσεις σε παλαιές μεταλλουργικές μονάδες σε διάφορα σημεία του Val d Aoste, καθώς και σε ορισμένες εν λειτουργία βιομηχανικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις, προσαρμοσμένες πια στις σημερινές ανάγκες. Και δ), η γνωριμία με το βιομηχανικό πολιτισμό μπορεί παράλληλα να συμπληρώνεται με την επίσκεψη σε πάμπολλα πολιτιστικά μνημεία της ευρύ-

3 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 663 τερης περιοχής, καθώς και με ένα περίπατο, με θέμα τη φύση, σε εκπαιδευτικά μονοπάτια, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το καθ αυτό μουσείο, που άνοιξε στο τέλος της δεκαετίας του 80, προβάλει, από τη μια μεριά, την ιστορία της μικρής Κοιλάδας της Κονγ, την αγροτική αρχιτεκτονική, τα έθιμα, την καθημερινή ζωή, τις εργατικές και γεωργικές ασχολίες, τις ενδυμασίες, την επίπλωση, την χειροτεχνία, και, από την άλλη μεριά, τη γεωλογία και την ιστορία του μεταλλείου. Εκτός από φωτογραφίες, χάρτες, ανάγλυφες παραστάσεις, έγγραφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έργα λαϊκής τέχνης, εργαλεία, δείγματα μαγνητίτη, κ.λπ., παρουσιάζει ένα ντοκυμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης και μια συμπαθητική μακέτα, με ηχητική επένδυση, για τη διαδρομή της σιδηροδρομικής μεταφοράς του μεταλλεύματος. Το μουσείο διαθέτει επίσης και μικρό πωλητήριο, και, το σημαντικό, επανδρώνεται από καλά καταρτισμένους υπαλλήλους που πρόθυμα ενημερώνουν το κοινό. Το καλοκαίρι, είναι και ανοικτό όλες τις ώρες. Δέχεται ετησίως επισκέπτες. Η κυκλική διαδρομή στο βουνό, το Monte Creya, απαιτεί (και όταν έχουν λιώσει τα χιόνια) τουλάχιστον μισή μέρα. Η πεζοπορία ξεκινάει από το εγκαταλελειμμένο χωριό και φθάνει χίλια μέτρα πιο ψηλά, όπου η θέα είναι μαγευτική. Περνάει από εργατο-οικισμούς, από την αφετηρία και το τέρμα του εναέριου τελεφερίκ, ορυχεία υπαίθρια και υπόγεια, σήραγγα, ξωκλήσι, ελατόδασος, πηγή, ποταμάκι, μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, βοσκοτόπια Σχεδιάζεται και να αξιοποιηθεί μια μέρα το παλαιό τελεφερίκ και το τρενάκι για την επέκταση της διαδρομής. Ιστορία και σημασία του ορυχείου σιδήρου της Cogne Για τρεις χιλιετίες αδιάκοπα γινόταν η εκμετάλλευση ορυκτών στο Βαλ ντ Ωστ. Στην Κόνγ συγκεκριμένα, αν και είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός των Κελτών σχετίζεται με το σίδηρο, υπάρχει μόνο μια αβέβαιη ένδειξη για μια εκμετάλλευση την ρωμαϊκή εποχή, και πρέπει να περιμένουμε ως το 1152 για να βρούμε την πρώτη γραπτή μαρτυρία για εξόρυξη μαγνητίτη. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία αυτού του ορυχείου έχει ενδιαφέρον. Γεωλογικά, η περιοχή του Val d Aoste αποτελείται από παλαιό ωκεανικό φλοιό που συμπιέστηκε κατά την τριτογενή (κρεταδική) περίοδο με την ανέγερση των Άλπεων, και είναι πλούσια σε μεταλλευτικά κοιτάσματα, όπως το χρυσό, το χαλκό, τον άργυρο, το μόλυβδο και το σιδηρούχο μαγνητίτη του οποίου η παρουσία συνδέεται με την σερπεντινοποίηση του εδάφους. Οι προ Χριστού πληθυσμοί της περιοχής, πιθανότατα Κελτικής προέλευσης, ενδιαφέρονταν κυρίως για το χρυσό της. Αλλά τα άλλα εκμεταλλεύσιμα ορυκτά δεν άφησαν αδιάφορους τους Ρωμαίους, Μπουργούνδους, και άλλους επισκέπτες, ούτε φυσικά το Οίκος της Σαβόϊας στο οποίο ανήκε το Βαλ ντ Ωστ για οχτώ ολόκληρους αιώνες.

4 664 DENISE BIRRAUX Όσον αφορά την παραγωγή σιδήρου από το μαγνητίτη 2 της Cogne ειδικότερα, η ποσότητα ήταν τέτοια, και μάλιστα με περιεκτικότητα 40 έως 60%, ώστε να υπήρξε καθοριστική για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Aoste και για την μετέπειτη εξέλιξη της σιδηρουργίας και χαλυβουργίας όλου του βόρειου τμήματος της ιταλικής χερσονήσου. (Εύλογος είναι τότε ο παραλληλισμός με την οικονομική και πολιτιστική υπεροχή που το μικρό Λαύρειο εξασφάλισε κάποτε στήν πόλη των Αθηναίων). Επρόκειτο μάλιστα για τα σημαντικότερα κοιτάσματα σιδήρου στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να υπήρξαν (δυστυχώς) ιδιαίτερα ενεργά κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και να απαλλαγούν οι εκεί τότε μεταλλεργάτες από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Όπως είναι κατανοητό, σ έναν τόπο με τόση οικονομική βαρύτητα, η ιστορία του ξεχωρίζει. Ας αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα : Το 1640, η ιδιοκτησία του ορυχείου περνά στα χέρια της κοινότητας ύστερα από καταστροφικές για τις εγκαταστάσεις πλημμύρες. Το 1800, ο ιατρός Grappein, ιστορική και αγαπητή μορφή του τόπου, χαράζει ένα δρόμο για την ευκολότερη μεταφορά του μετάλλου (με μουλάρια) στην Κοιλάδα, και παίρνει την πρωτοβουλία για μια μοναδική κοινωνική εμπειρία, την «κομμουνιστική» διαχείριση του ορυχείου, με ισοδύναμη κατανομή των κερδών ανάμεσα στους κατοίκους. Η ανακάλυψη νέας φλέβας από «ξένους» μεταλλουργούς βάζει ένα τέρμα σ αυτό το πρωτότυπο πείραμα μετά από δυο κιόλας δεκαετίες. Το 1870, η βιομηχανική κρίση πλήττει σοβαρά το Val d Aoste και, κατ επέκταση, την Cogne. Το 1900 εξαγοράζονται τα ορυχεία από Βέλγους, οι οποίοι χτίζουν το πρώτο εναέριο τελεφερίκ για να μεταφέρονται εύκολα οι εργάτες καθημερινά από το χωριό τους και να δουλεύουν έτσι στα ορυχεία και το χειμώνα. Παύουν τότε να είναι «εξόριστοι» στο βουνό τους καλοκαιρινούς μήνες, και η Κονγ περνάει το κατώφλι της βιομηχανικής εποχής. Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο διευκολύνεται θεαματικά (με τη συνδρομή αιχμαλώτων πολέμου!) η μεταφορά του προϊόντος από την Κονγ κάτω στο μεταλλουργείο της Ωστ με την κατασκευή δρόμου-μικρού σιδηρόδρομου-τελεφερίκ. Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώνεται μεγάλη αύξηση της παραγωγής (ιδιαίτερα για την κατασκευή όπλων) και παράλληλα βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αλλά, το 1979, σε συνδυασμό με τη διεθνή συγκυρία, η εξόρυξη γίνεται πλέον ασύμφορη, και τα ορυχεία κλείνουν για πάντα. 2. Πήρε το όνομα από τη Μαγνησία όπου πρωτοανακαλήφθηκε το ορυκτό τον 6 ο αιώνα π.χ.

5 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 665 Η τοπική επιστημονική δραστηριότητα στην Cogne Όπως και στο Λαύρειο, είναι αξιοθαύμαστος ο ρόλος που έπαιξε και παίζει, ως κινητήρα δύναμη στην τοπική πολιτιστική δραστηριότητα, μια ομάδα ιδιωτών. Αυτή η ομάδα εξελίχθηκε στη συνέχεια σε τοπικό ίδρυμα. Και με τις πρωτοβουλίες της, οδήγησε στην οργάνωση πολιτιστικών συναντήσεων, δημοσίευση μελετών, παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών, στη λειτουργία μονίμων και προσωρινών εκθέσεων, κ.λπ. Ο σκοπός του Ιδρύματος αυτού για τη διάσωση της κληρονομιάς του Βαλ ντ Ωστ γενικότερα, και που εδρεύει λοιπόν στην κοινότητα της Κονγ, είναι η μελέτη, η συντήρηση και η αξιοποίηση της ιστορικής, βιομηχανικής, σιδηρουργικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της όλης περιοχής, η μελέτη, η συντήρηση και η αξιοποίηση των τεχνικών μνημείων της, η δημιουργία πολλών χώρων για προσωρινές ή μόνιμες εκθέσεις, η συλλογή, η μελέτη και η συντήρηση εργαλείων και ποικίλλων αντικειμένων σχετικών με την κληρονομιά της περιοχής, η προβολή του τεχνολογικού και επιστημονικού πολιτισμού, η έρευνα και η σύγκριση της ιστορίας της βιομηχανικής και της οικονομικής ανάπτυξης. Η υποστήριξη του κοινού, η αναγνώριση του έργου από κρατικές υπηρεσίες (διοικητικά και οικονομικά αποκεντρωμένες!), καθώς και το ενδιαφέρον γενικά για τη βιομηχανική αρχαιολογία σήμερα, ευνοούν φυσικά τέτοιες πρωτοβουλίες. Κοινά χαρακτηριστικά με το Λαύρειο Εκτός από την μακρόχρονη ιστορία της εκμετάλλευσης του υπεδάφους, την επίπτωση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, την πρωτοποριακή κοινωνική εμπειρία, και την έντονη δραστηριότητα των τοπικών επιστημόνων, παράμετροι συγκρίσιμοι με τα δεδομένα του Λαυρείου είναι επίσης: η εύκολη (σήμερα) πρόσβαση σε ορισμένα ορυχεία, το πανέμορφο τοπίο 3 και το εξαιρετικό κλίμα, τα άφθονα πολιτιστικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής (μερικά από τα οποία χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού) που οφείλονται ναι μεν στην γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι των Άλπεων πράμα που ευνοούσε την επαφή της με διάφορους πολιτισμούς, αλλά και φυσικά στην ύπαρξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, 3. Mε πολλούς εθνικούς δρυμούς

6 666 DENISE BIRRAUX η φυσική θέση της Κονγ η οποία προσφέρεται ιδανικά σαν αφετηρία για τουριστικές και ορειβατικές εξορμήσεις προς τις μονίμως χιονισμένες κορφές του Gran Paradiso, και αποδείχτηκε ιδιαίτερα ελκυστική για τον εγχώριο τουρισμό (80 ο/ο της ξενοδοχειακής πελατείας αποτελείται από Ιταλούς), η εύκολη πρόσβαση από το εξωτερικό (μικρό αεροδρόμιο στην κοντινή Aoste και διεθνές στο Τορίνο, και σήραγγες από τη Γαλλία και την Ελβετία), η πολύ καλή οδική σύνδεση ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους εγχώριους επισκέπτες με σημαντικά αστικά κέντρα (μισή ώρα από την πρωτεύουσα της περιοχής την Ωστ, δύο ώρες από το Τορίνο, τρεις από το Μιλάνο), οι κοντινές πηγές ενέργειας (ποτάμια, ξύλο και κάρβουνο) ευνοώντας την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, η μετανάστευση από και προς την κοινότητα, ανάλογα με τις «ορέξεις» του ορυχείου και την αστυφιλία του αγροτικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα συχνές πληθυσμιακές διακυμάνσεις και μη ομογενή ιστό (οι απομείναντες 1500 σημερινοί κάτοικοι της Κονγ παρουσιάζουν σημαντικό ποσοστό μη ιθαγενών, ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων που κατάγεται από την Κονγ ζεί σε διάφορες πόλεις), Επιβίωση της ξένης 4 τοπικής διαλέκτου στα χωριά του Βαλ ντ Ωστ, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της ταυτότητας των κατοίκων, αλλά και την περιθωριοποίησή τους, το σχέδιο επέκτασης του πάρκου σε άλλα μέρη (Ήδη λειτουργεί δίπλα στην πόλη της Ωστ μια έκθεση για την Ιστορία της χαλυβουργίας της Κονγ), το σχέδιο επαναλειτουργίας των παλαιών μέσων μεταφοράς του ορυκτού (τρενάκια και εναέρια τελεφερίκ) για τουριστικό-διδακτικούς σκοπούς, το σχέδιο για την οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε τεχνολογικούς και πολιτιστικούς τομείς σε συνεργασία με το υπό ίδρυση πανεπιστήμιου της Ωστ. (Ήδη έχουν διεξαχθεί σειρές από πνευματικές συναντήσεις), η έμπρακτη σε πολλά επίπεδα εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιωτικούς, κοινοτικούς, περιφερειακούς, πανεπιστημιακούς (Πολυτεχνείο του Τορίνο, Cagliari), ευρωπαϊκούς (Interreg, μεταλλευτικά μουσεία) και άλλους φορείς, η πρόσφατη αναπαλαίωση εγκαταλελειμμένων κτιρίων που προορίζονται για νέες δραστηριότητες (π.χ. ξενώνα για ερευνητές), τα καλαίσθητα ενημερωτικά έντυπα 5 για τα διάφορα πρόσωπα της περιοχής, 4. Σημειωτέον ότι στο σχολείο, στην Κονγ, τα μισά μαθήματα παραδίδονται στην (κανονική) γαλλική γλώσσα, και τα άλλα μισά στα ιταλικά. 5. Πλούσια, μεταφρασμένα, παντού διαθέσιμα. Υπάρχει μάλιστα γραφείο τουριστικών πληροφοριών μέσα στο χωριό!

7 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 667 το μεράκι των εμπλεκομένων στην όλη προσπάθεια διάσωσης και προβολής της κληρονομιάς τους, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό με το οποίο μοιράζουν αυτήν την κληρονομιά με τους μη μυημένους, και το κυριότερο κοινό χαρακτηριστικό, όπως το αναφέραμε στην εισαγωγή, είναι η πρόσφατη εγκατάλειψη των ορυχείων, με τα γνωστά επακόλουθα. Έτσι, δεν υπάρχει στην Κονγ σημείο από όπου να μη φαίνονται τα αναχώματα από σκουριές, σπίτι που να μην το διακοσμεί κάποιο μεταλλευτικό εργαλείο, οικογένεια που ένα μέλος της να μην έχει θητεύσει στις στοές. Η μνήμη της υπόγειας ζωής είναι ακόμα νωπή. Πάντρεμα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής Έχουμε λοιπόν μια πρόσφατη αλλαγή πορείας. Προς τον ήπιο χιονοδρομικό, ορειβατικό, φυσιολατρικό, πολιτιστικό και μεταλλευτικό τουρισμό στην Κονγ. Αλλά και προς την τεχνολογία αιχμής, τη βιομηχανία τροφίμων, την οικοδομή, την ξυλουργία, κλπ. στην όλη περιοχή του Βαλ ντ Ωστ, και αυτό χωρίς να εγκαταλείπεται εντελώς η πατροπαράδοτη κτηνοτροφία. Και πιστεύεται ότι μια ισορροπημένη ανάπτυξη της τεχνο-βιομηχανίας και του τουρισμού, που να είναι ενσωματωμένη στην ανάδειξη της φυσικής, πολιτιστικής και τεχνολογικής κληρονομιάς, και που να έχει σκοπό την βελτίωση του οικονομικού επιπέδου σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής, ανταποκρίνεται στην ιδεολογία των καιρών. (Η ισορροπημένη βαρύτητα που πρέπει να δίδεται στους διαφόρους στόχους αποτελεί βέβαια εξαιρετικά λεπτή διαδικασία. Δηλαδή κατά πόσον και πως πρέπει να ευνοούνται οι ασθενέστεροι κάτοικοι, οι επενδυτές, οι πλειονότητα των μικρομεσαίων εμπόρων, οι ερευνητές του αύριο και οι επόμενες γενιές, οι ψαράδες και άλλοι παραδοσιακοί επαγγελματίες, οι επισκέπτες που ενδέχεται να αφήνουν χρήμα, οι φύλακες της κληρονομιάς (ιστορικοί, εστέτ, φυσιολάτρες), κ.λπ. Από το ξεκαθάρισμα των προτεραιοτήτων θα εξαρτηθεί κατά πόσον, ως παράδειγμα, τα έργα αναστύλωσης, θα πρέπει να είναι πιστά με την ιστορία, εκπαιδευτικά, διακοσμητικά, αποδοτικά, δημιουργικά ή/και λειτουργικά. Προϋποθέσεις για εναλλακτικό τουρισμό στο Λαύρειο Θεωρούμε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός (οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, φυσιογνωστικός τουρισμός) συμφέρει μακροπρόθεσμα το Λαύρειο, μια

8 668 DENISE BIRRAUX και αυτή η ευγενική εκδοχή της ήπιας περιήγησης σέβεται τον τόπο και τον απλό άνθρωπο, ευνοεί την επικοινωνία με τους ντόπιους και την αλληλοκατανόηση, αποτελεί πηγή εισοδήματος, και ανταποκρίνεται σε μια όλο και αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρος κυρίως των νέο-ελλήνων. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις, που φαίνεται να εξασφαλίζουν την επιτυχία στην Cogne, υπάρχουν ως το πλείστων στο Λαύρειο και επιτρέπουν επομένως αισιόδοξες προοπτικές: Κλίμα, αξιοθέατα, ομορφιά, φύση, ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό με γνώση και διάθεση, διεθνής συγκυρία (οικονομική ευχέρεια, αναζήτηση για τις ρίζες, ενδιαφέρον για την κουλτούρα του άλλου), επενδυτικά κονδύλια, σύμπραξη των σχετικών φορέων επί της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, κ.λπ. Θα θέλαμε να τονίσουμε πόσο σημαντική πιστεύουμε ότι είναι η καλή πολιτιστική ενημέρωση όλων των μερίδων του πληθυσμού, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι (ντόπιοι και μη) να μπορούν να ενημερώνουν με τη σειρά τους τους φίλους επισκέπτες τους, ή τουλάχιστον να πείθονται οι ίδιοι για το μεγαλείο του πολιτισμού του τόπου και να μπουν στο πνεύμα της «φιλοξενίας». Διότι η γνώση αποτελεί ψυχολογικό παράγοντα που λειτουργεί θετικά στο αγκάλιασμα ενός σχεδίου και στην καλή απόδοσή του. Δεν αγνοούμε φυσικά ότι τα άδεια στομάχια έχουν άλλες προτεραιότητες. Πάντως, ένας θεσμός («Portes ouvertes», που σημαίνει κάτι σαν «Ένα παράθυρο στην κληρονομιά μας») είναι ευρύτερα διαδεδομένο πια στην Ευρώπη και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα σ αυτήν την κατεύθυνση. Το αναφέρουμε ενδεικτικά, και όχι βέβαια προς απλή μίμηση. Εντάσσεται σε ετήσιες λαϊκές εορτές (υψηλού επιπέδου) γύρο από την ιστορία και τα αξιοθέατα του τόπου, όπου επιστρατεύεται πληθώρα από δημοφιλείς και πεφωτισμένους επιστήμονες, καλλιτέχνες, ιδιοκτήτες, οικοδεσπότες, για μια διδακτική ψυχαγωγία και κεφάτη ξενάγηση του κόσμου σε επίσημα κτίρια, δημόσιες εκτάσεις, αλλά και σε τελείως ιδιωτικά κτήματα. Απαιτεί φυσικά τέλειο προγραμματισμό, καλή διαφήμιση, σύμπραξη πολλών φορέων και χρήμα. Κάποια ανησυχία μας προξενεί, ομολογουμένως, η ξενοδοχειακή, και τουριστική γενικότερα, υποδομή. Φοβόμαστε το ανεξέλεγκτο, γρήγορο, άκρως κερδοσκοπικό «μπίζνες». Ας μην ξεχνάμε ότι από τις πρακτικές διευκολύνσεις (facilities) για μια ευχάριστη παραμονή πρόκειται για λεπτομέρειες πολλές φορές, από την ευγενική αντιμετώπιση των περαστικών, από την ποιότητα, την καθαριότητα και την αισθητική των φαγάδικων και των ξενώνων (και δεν εννοούμε λούξ, κάθε άλλο), θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το είδος πελατείας και ανθρωπίνων σχέσεων που θα εξασφαλίσουμε. Ευελπιστούμε επίσης, ότι η ανάπτυξη του λιμανιού, δηλαδή της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνοδεύεται από το «εύζειν», και όχι από το αντίθετο. Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Οι προοπτικές είναι καλές. Και το Λαύρειο βρίσκεται στο πέρασμα των ξένων τουριστών, ανάμεσα στο καινούργιο αεροδρόμιο

9 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 669 και τις Κυκλάδες, και, σημαντικότερα, δίπλα σ έναν τεράστιο αριθμό Αθηναίων και Πειραιωτών εν δυνάμει επισκεπτών, που λαχταρούν για μόρφωση, κουλτούρα και ομορφιά. Και που περιμένουν το κάλεσμα των Λαυρειωτών. Συμπέρασμα Η ισορροπημένη συμβίωση της σύγχρονης τεχνολογίας και της ζωντανής ανάδειξης του παρελθόντος, κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Καθώς και στην Ελλάδα. Γι αυτό η μοναδικότητα του ιστορικού Λαυρείου επιβάλλει το σεβασμό των παλαιών εγκαταστάσεων, αλλά και την αξιοποίηση του τεχνολογικού πνεύματος που περιβάλλει τον τόπο αυτό, αφού η συνέχιση της ένδοξης παράδοσής του θα είναι η καλύτερή του αναγνώριση. Έτσι, πιστεύουμε ότι η ίδρυση του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου θα λειτουργεί τελικά προς όφελος και των ντόπιων, και των Αθηναίων, και των ξένων επισκεπτών. Résumé Civilisation minière et tourisme alternatif. Le parc technologique et culturel du Laurion et le musee minier alpin du Val d Aoste: Un parcours commun Les richesses inestimables que recèle le Laurion actuel doublées d un potentiel technique et écotouristique évident ont donné lieu à la mise en chantier d un parc technologique et culturel de grande envergure. Il s agit à la fois de donner une impulsion économique à une région durement frappée par la fermeture, il y a deux décennies, de ses fameuses mines de plomb argentifère et de restituer au mineur anonyme d autrefois la dignité qui lui revient. C est dans ce même esprit que la petite vallée de Cogne, au cœur du Val d Aoste, renoue avec son passé ferreux. Un vaste projet de sauvegarde de tout ce qui touche à la vie minière et métallurgique, paysanne et artisanale de la région, est en cours de réalisation. Il cherche à tirer profit du savoir des gens du pays, des installations métallurgiques, des voies de transport de la magnétite, du village des mineurs et des mines de fer elles-mêmes tout en revalorisant le modeste mineur qui, lui, durant des siècles, a forgé l histoire de la région. En outre, il s inscrit harmonieusement dans l effort valdôtain visant à réorienter les activités économiques (par la création notamment de parcs industriels) et touristiques (par la promotion écologique et didactique de sites naturels, miniers ou métallurgiques) de la Vallée. Le pari semble gagné et les initiatives passionnées et érudites des Cogneins ne sont pas étrangères à cette réussite.

10 670 DENISE BIRRAUX Aussi surprenant que cela puisse paraître à première vue, les similitudes avec Le Laurion et notamment le fait que les galeries ont fermé définitivement il y a une vingtaine d années sont telles qu il nous a paru intéressant de les confronter et également de présenter le Musée minier alpin de Cogne et ses ramifications, puisqu ils constituent un précédent encourageant. A cinquante kilomètres de l agglomération athénienne, la beauté naturelle et la richesse culturelle du Laurion offrent en effet des possibilités uniques pour que soit développé, outre le parc industriel, un tourisme de qualité, en douceur et en profondeur. Βιβλιογραφία Foretier P., Gerbore R., Vassoney G., Cogne e la sua miniera, Musumeci Editore, Quart (Ωστ), 1993 (99 σ.). Gallo C., Elementi di Numismatica, Musumeci Editore, Quart (Ωστ), 1998 (56 σ.). Balista Claudio, κ.ά., Archéologie en Vallée d Aoste (μετάφραση), Surintendance aux biens culturels, Aoste, 1981 (191 σ.) Industria in Valle d Aosta, Regione Autonoma Valle d Aosta, (126 σ.). Jaccod P., Gran Paradiso, Musumeci Editore, Quart (Ωστ), 1976 (171 σ.). Συλλογικό έργο, Architecture rurale en Vallée d Aoste, la maison de Cogne, Association des musées de Cogne, 1997 (118 σ.). Το εισιτήριο.

11 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 671 Η βορειοδυτική Ιταλία με την κοιλάδα της Ωστ. Η μικρή πλευρική κοιλάδα της Κονγ.

12 672 DENISE BIRRAUX Η διαδρομή στην Ιστορία της Βιομηχανίας στο Monte Creya.

13 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Tο παραδοσιακό χωριό της Cogne στους πρόποδες του Monte Creya. Η Cogne με θέα το Gran Paradiso. Ανώνυμος Ιταλός εργάτης. 673

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ TEI ΚΡΗΤΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΛΑ ΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕ ΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ»

Πτυχιακή Εργασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 2011 Πτυχιακή Εργασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΜΑΝΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Α.Μ. 12312

Διαβάστε περισσότερα

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ EΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η κρίση, η διαφάνεια και η εταιρική υπευθυνότητα Ενα μεγάλο μέρος από τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στη χώρα μας εξαιτίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Ειρήνη Σωπασή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Βασιλική Δημητρακοπούλου 1, Φώτιος Δρουγκελίδης 2, Ιωάννα Κουτσοβασίλη 3, Δωροθέα Λούκρη 4, Δανάη Παπαχρονοπούλου 5, Μαρία Χρονοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ σελ. 1 Φίλες και Φίλοι, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις εκλογές της 18ης Μαΐου η χώρα συνεχίζει την προσπάθεια, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΪΑ ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΡΟΔΟΣ 2003 1 «Το μουσείο είναι τόπος ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό» Georges Henri Riviere 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Παρά

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός τουρισμός και οικονομική κρίση: Η περίπτωση του νομού Πιερίας

Ελληνικός τουρισμός και οικονομική κρίση: Η περίπτωση του νομού Πιερίας ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚAI ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνικός τουρισμός και οικονομική κρίση: Η περίπτωση του νομού Πιερίας ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ Κ.Θ.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Οι ανθρώπινες κοινωνίες υπάρχουν και εξαρτώνται απόλυτα από τα φυσικά, χημικά και βιολογικά συστήματα του πλανήτη. Οι

Διαβάστε περισσότερα

1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 3 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ... 3 1.2 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ... 5 1.3 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ... 9 1.4 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ... 14 1.5

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΚΡΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. 1 1.1. Ο ορισμός του τουρισμού και του τουρίστα. 1 Η λέξη τουρισμός προέρχεται από τη γαλλική λέξη tour και από την αγγλική touring που σημαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ Τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν έντυπο γράφτηκαν τον Μάρτιο του 2013 στα πλαίσια της εκδήλωσης-συζήτησης ''Ελεύθερη ζωή χωρίς εξορύξεις''.

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 03 ΤΕΥΧΟΣ Νο ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Αρωματικά φυτά Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ανταγωνιστικότητα περνά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες

ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. Ιωάννης Φωτεινός Βασίλειος Μεταξάς Γεώργιος Πλακωτάρης Οικονοµολόγος Οικονοµολόγος Οικονοµολόγος - Περιφερειολόγος ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΦΑΣΗ Α: ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σ.Δ.Ι.Τ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΦΑΣΗ Α: ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σ.Δ.Ι.Τ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΦΑΣΗ Α: ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σ.Δ.Ι.Τ. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 www.euroconsultants.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ... 1 2. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:ΜΠΕΛΕΚΑ ΔΟΜΝΑ ΑΜ: 41 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ Η Ευρωπαϊκή Εµπειρία & Το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο Πτολεµαΐδας, Ν. Κοζάνης ΠΤΟΛΕΜΑΪ Α, ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΑΛΑΪΤΖΙ ΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Σταδίου 33, 105 59, Αθήνα Τηλ.: +302103313080, Fax: +302103313086 http://www.observatory.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτιστικοί Θεσµοί και Τοπική Ανάπτυξη:

«Πολιτιστικοί Θεσµοί και Τοπική Ανάπτυξη: Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β Εκπαιδευτική Σειρά Τελική Εργασία «Πολιτιστικοί Θεσµοί και Τοπική Ανάπτυξη: Το Καρναβάλι του ήµου Μοσχάτου» Ελένη Ντηνιακού Τµήµα Εξειδίκευσης : Οργάνωση και ιοίκηση

Διαβάστε περισσότερα