Επίδραση της αλατότητας και του σταδίου ανάπτυξης στην πλευστότητα των αυγών τσιπούρας (Sparus aurata, L. 1758)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επίδραση της αλατότητας και του σταδίου ανάπτυξης στην πλευστότητα των αυγών τσιπούρας (Sparus aurata, L. 1758)"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Επίδραση της αλατότητας και του σταδίου ανάπτυξης στην πλευστότητα των αυγών τσιπούρας (Sparus aurata, L. 1758) ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΡΑ 2005

2 2 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. Κουτσικόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Κ. Κουτσικόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών) Σ. Σωμαράκης (Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών) Α. Φραγκοπούλου (Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών)

3 3 Ευχαριστίες Με την εργασία αυτή κλίνει άλλο ένα φιλόδοξο κομμάτι της ζωής μου. Η απόφασή μου να κάνω αυτό το μεταπτυχιακό, ήταν μέσα στο γενικό πλαίσιο της φιλοσοφίας μου για τη ζωή. Τι περικλείει αυτή; Τη συνεχή αναζήτηση νέων πεδίων μάθησης, την έλλειψη εφησυχασμού, την ανάγκη για προσωπική βελτίωση αλλά και επιβεβαίωση των ικανοτήτων μου. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ανακάλυψα πεδία των οποίων την ύπαρξη αγνοούσα, και τα οποία με γοήτευσαν. Γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, χαρακτήρες, τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων, που πιστεύω ότι με έκανε πιο πλούσια. Ένας επιπλέον παράγοντας που έκανε την εμπειρία μοναδική, ήταν ότι στα τρία σχεδόν χρόνια που διάρκεσε, πέρα από την ενασχόλησή μου με αυτήν και με την κυρίως δουλειά μου στον Ιχθυογεννητικό σταθμό της Σελόντα στη Μανάγουλη, συνέπεσε με σημαντικές αλλαγές στην προσωπική μου ζωή, που ήταν οι εγκυμοσύνες των δύο γιων μου. Πρώτα από όλους λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον άντρα μου και τους δύο γιους μου για το χρόνο που τους έκλεψα, ο οποίος όμως ήταν πολύτιμος για εμένα και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς με εμένα. Στη συνέχεια θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Κουτσικόπουλο, που δέχθηκε να αναλάβει την επίβλεψη της πτυχιακής μου εργασίας και που από την αρχή της γνωριμίας μας, μέσω των μαθημάτων του και των συνομιλιών μας, μου φανέρωσε μια διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων. Ο επόμενος που θα ήθελα να ευχαριστήσω είναι ο κύριος Σωμαράκης, που παρά τον φόρτο εργασίας που είχε, δέχθηκε ευχαρίστως να με βοηθήσει στην ανάλυση των στοιχείων μου και να ξοδέψει αρκετό χρόνο δείχνοντάς μου πράγματα τα οποία δε θα μπορούσα να βρω από μόνη μου.

4 4 Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τον κύριο Κουμουνδούρο, που από την αρχή ήταν ανοιχτός στις ερωτήσεις μου και πάντα εύκαιρος για συζήτηση και την κυρία Φραγκοπούλου για τη συμμετοχή της στην εξετάζουσα επιτροπή μου και τη μελέτη της εργασίας μου. Δε θα πρέπει να ξεχάσω να ευχαριστήσω τον Jon Bent Kristoffersen για την πολύτιμη βοήθειά του στο χειρισμό της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και στην επεξεργασία των φωτογραφιών. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση της Σελόντα που επέτρεψε την εκπόνηση της εργασίας στο χώρο του ιχθυογεννητικού σταθμού της Μανάγουλης. Το επόμενο κεφάλαιο που ανοίγει στην «εκπαίδευσή» μου και που θα πάρει αρκετό χρόνο από το ζωή μου είναι το μεγάλωμα των παιδιών μου. Είναι δύσκολο για κάποιον που θέλει να τα κάνει όλα, να αντιλαμβάνεται ότι τελικά δε γίνονται όλα μαζί. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να μπορούσα να ανέβω σε ένα καράβι και να συνεχίσω την έρευνα στη θαλάσσια οικολογία. Ίσως κάποια στιγμή αργότερα, αν δεν κλέψει την προσοχή μου κάποιος άλλος τομέας.

5 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 1.1. Η τσιπούρα (Sparus aurata) 1.2. Η αναπαραγωγή της τσιπούρας 1.3. Παραγωγή αυγών σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς 1.4. Η διάμετρος και η πλευστότητα των αυγών Οικολογική σημασία της διαμέτρου και της πλευστότητας των αυγών Σημασία της πλευστότητας των αυγών για τις Ιχθυοκαλλιέργειες Τι κάνει τα αυγά να επιπλέυουν; 1.5. Στόχοι της παρούσας μελέτης 2. Υλικά και Μέθοδοι 2.1. Περιγραφή έμβιου και άβιου υλικού Εγκαταστάσεις - Περίοδος Πληθυσμοί ψαριών - Γεννήτορες Διατροφή γεννητόρων Φυσικοχημικές παράμετροι 2.2. Πειραματική διαδικασία Συλλογή των αυγών Μέθοδος πλευστότητας Μέτρηση διαμέτρου αυγών Πλευστότητα και στάδιο εξέλιξης του αυγού Προβληματικά σημεία του πειραματικού σχεδιασμού 2.3. Ανάλυση δεδομένων και στατιστική επεξεργασία 3. Αποτελέσματα 3.1. Διάμετρος 3.2. Στάδιο 3.3. Πλευστότητα 4. Συζήτηση 4.1. Διάμετρος 4.2. Στάδιο 4.3. Πλευστότητα 5. Συμπεράσματα 6. Βιβλιογραφία

6 6 1. Εισαγωγή 1.1. Η τσιπούρα (Sparus aurata) H τσιπούρα Sparus aurata ανήκει στην οικογένεια Sparidae (Perciformes, Actinopterygii). Στον Ατλαντικό εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία, στις ακτές της Πορτογαλίας, από το Στενό του Γιβραλτάρ ως το Cape Verde και γύρω από τις Κανάριες νήσους, έως τη Σενεγάλη, ενώ απαντάται στη Μεσόγειο και στη Μαύρη θάλασσα. Φωτογραφία 1. Εξάπλωση του είδους Spoarus aurata (KGSMAPPER med map and North sea.htm) Είναι ψάρι ευρύθερμο και ευρύαλο. Συχνάζει σε αμμουδερούς και βραχώδεις βυθούς, σε παράκτια νερά, λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών. Απαντάται σε βάθη από 1-30 μέτρα, ενώ ενήλικα έχουν βρεθεί σε βάθη ως και 150 μέτρα. Είναι σαρκοφάγο που τρέφεται στις μικρές ηλικίες κυρίως με πολύχαιτους και μικρού μεγέθους καρκινοειδή, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες με μύδια, γαστερόποδα και καρκινοειδή. Είναι είδος ιδιαίτερης σημασίας για την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και για την ερασιτεχνική αλιεία. Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή εκτρεφόμενης τσιπούρας σύμφωνα με στοιχεία του FAO για το 2002 ανήλθε σε τόνους. Από αυτή την παραγωγή το 52,2% προέρχεται από την Ελλάδα. Η εντατική εκτροφή του είδους επιτυγχάνεται σήμερα σε όλα τα στάδιά της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

7 7 Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κενά στη γνώση μας, ειδικά στον τομέα της αναπαραγωγής στη φύση (χώροι αναπαραγωγής, χώροι και μηχανισμοί μεταφοράς νεαρών σταδίων από το χώρο ωοτοκίας στις περιοχές ανάπτυξης) και σε φυσικά χαρακτηριστικά των πρώιμων σταδίων ανάπτυξης, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη στρατολόγηση και μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα και για την εντατική εκτροφή. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να μελετηθούν σε μια πρώτη φάση οι παράμετροι οικολογικής σημασίας των αυγών της τσιπούρας που παράχθηκαν από ψάρια εντατικής εκτροφής Η αναπαραγωγή της τσιπούρας Η τσιπούρα χαρακτηρίζεται από πρώτανδρο ερμαφροδιτισμό. Η αναστροφή του είδους λαμβάνει χώρα μετά το δεύτερο έτος ηλικίας και σε μέσα βάρη μεγαλύτερα των γραμμαρίων. Αυτό που έχει παρατηρηθεί ωστόσο, όταν τα ψάρια κρατούνται σε αιχμαλωσία είναι ότι επικρατεί κάποια κοινωνική ισορροπία, κατά την οποία διατηρείται μια σταθερή αναλογία αρσενικών προς θηλυκά στην ίδια ομάδα ψαριών και πέρα από την οποία σταματά η εναλλαγή του φύλου. Έτσι σε κοινωνίες που έχουν παραμείνει αδιατάραχτες μπορεί να βρεθούν αρσενικά ψάρια με μεγάλα σωματικά βάρη (Rondrigez, 1994, Χώτος και Ρογδάκης, 1992, Zohar, 1978, 1984). Πρόσφατα σχετικά αποτελέσματα εργασιών, υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας ενδοκρινικής απάντησης σε κοινωνικο-φυλετικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής διεργασίας στην τσιπούρα (Meiri, 2002). Στη Μεσόγειο η αναπαραγωγή της τσιπούρας λαμβάνει χώρα από το τέλος Οκτωβρίου - Δεκέμβριο έως Μάρτιο στους C, ενώ στον Ατλαντικό από Ιανουάριο έως Απρίλιο (Rondrigez, 1994). Το είδος κατά την περίοδο ωοτοκίας μετοικίζει μαζικά από τα υφάλμυρα νερά προς τα βαθύτερα νερά της θάλασσας (Παπουτσόγλου, 1994), δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για τις ακριβείς περιοχές αναπαραγωγής του.

8 8 Η ωρίμανση είναι ασύγχρονη κατά ομάδες ωοκυττάρων, τα οποία ωριμάζουν και απελευθερώνονται ανά 24 ώρες καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας (Zohar, 1979). Η τελική ωρίμανση των ωοκυττάρων πραγματοποιείται με τη διαμόρφωση της σταγόνας ελαίου, τη συνένωση των μερών της λεκίθου και συγκέντρωσή τους στο φυτικό πόλο και τη μετανάστευση του κυτοπλάσματος στο ζωικό πόλο (Bone, 1996, Gothilf, 1997) Τα αυγά που παράγονται είναι πελαγικά, τελολεκιθικά, σφαιρικά και φέρουν μία σταγόνα ελαίου, η οποία τους επιτρέπει να επιπλέουν. Η διάμετρός τους κυμαίνεται μεταξύ μm (Χώτος και Ρογδάκης, 1992) Παραγωγή αυγών σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς Η ωρίμανση των γονάδων των ψαριών και η αναπαραγωγική τους συμπεριφορά είναι αντιδράσεις σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως η θερμοκρασία και η διάρκεια της ημέρας (Devauchelle, 1984, Barnabe, 1994), συνεπώς είναι δυνατό με τον κατάλληλο χειρισμό αυτών των αβιοτικών παραγόντων να επιτευχθεί παραγωγή αυγών καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου (Zohar, 1995). Αυτό εκμεταλλεύονται σήμερα οι μονάδες εκτροφής της τσιπούρας. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυγών στις ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να προέρχονται από τη φύση, ή από γόνο που έχει παραχθεί και εκτραφεί εντατικά. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η χρήση ψαριών που υφίστανται επιλογή με κριτήρια τη γρήγορη αύξηση και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Στους ελληνικούς ιχθυογεννητικούς σταθμούς έχουμε δύο κύριες διαφορετικές γραμμές προέλευσης γεννητόρων. Τα ψάρια που προέρχονται από τον Ατλαντικό (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και τα ψάρια που προέρχονται από τη Μεσόγειο (κυρίως Ελλάδα). Βέβαια και εντός των δύο αυτών βασικών κατηγοριών, υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την ακριβή προέλευση του πληθυσμού.

9 9 Υπάρχουν διάφορες πρακτικές διατήρησης γεννητόρων για εμπορική παραγωγή αυγών. Μία δυνατότητα είναι η διατήρησή τους σε πλωτούς κλωβούς και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις των σταθμών λίγο πριν την περίοδο ωοτοκίας, για τη λήψη των αυγών. Η πιο συχνή όμως τακτική είναι η διατήρηση αυτών σε μόνιμες εγκαταστάσεις των ιχθυογεννητικών σταθμών. Διαφορές υπάρχουν και στον τρόπο διαχείρισης των γεννητόρων της τσιπούρας. Δύο πρακτικές είναι γνωστές. Η πρώτη ακολουθεί την ετήσια προσθήκη ψαριών μικρής ηλικίας σε υπάρχουσες ομάδες γεννητόρων, ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη αρσενικών ψαριών. Σύμφωνα με τη δεύτερη, η αρχική ομάδα γεννητόρων παραμένει ανέπαφη, με σκοπό να επιτευχθεί εσωτερικά, με κοινωνικά κριτήρια η ισορροπία του πληθυσμού. Το χρονικό διάστημα διατήρησης ενός πληθυσμού με σκοπό τη λήψη των αυγών αυτού, κυμαίνεται από 9-15 χρόνια. Η ωοτοκία κάθε πληθυσμού διαρκεί περίπου 3-4 μήνες και κατά την περίοδο αυτή μπορούν να παραχθούν αυγά ανά κιλό βάρους θηλυκού και ανά ημέρα (Zohar, 1995). Τα αυγά συλλέγονται από μία υπερχείλιση της δεξαμενής των γεννητόρων μέσα σε φίλτρο με άνοιγμα ματιού μm Η διάμετρος και η πλευστότητα των αυγών Οικολογική σημασία της διαμέτρου και της πλευστότητας των αυγών Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έρευνα στο χώρο με στόχο την εξήγηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη στρατολόγηση των νεαρών σταδίων στο αλιευτικό απόθεμα. Μια πλήρης κατανόηση των οικολογικών μηχανισμών που καθορίζουν αυτή τη διεργασία βοηθάει στην επιστημονική διαχείριση των αποθεμάτων και στην πρόβλεψη των αποδόσεων της αλιείας τα επόμενα χρόνια (Bone, 1996). Το μέγεθος του αυγού από οικολογικής απόψεως έχει φανεί να έχει θετική συσχέτιση με την επιβίωση τόσο των αυγών, όσο και των παραγόμενων νυμφών. Σχετικοί συσχετισμοί έχουν γίνει για τον μπακαλιάρο, τη ρέγκα και άλλα είδη (Nissling, 1998, Vallin, 2000).

10 10 Σύμφωνα με τον Bone (1996), ο ρυθμός της θνησιμότητας των αυγών κυμαίνεται από 5-30% του πληθυσμού την ημέρα και αποδίδεται κύρια στη θήρευση. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε θνησιμότητα των αυγών. Έτσι, στα πελαγικά αυγά είναι ιδιαίτερη η σημασία της πλευστότητας, γιατί αν δεν επιπλέουν στο μέσο στο οποίο θα απελευθερωθούν θα βυθιστούν και πιθανά θα βρεθούν σε ανοξικές συνθήκες ή θα θαφτούν στο υπόστρωμα (Kucera, 2002, Vallin, 2000). Αντιστρόφως, έχει διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη ενός επιφανειακού ρεύματος χαμηλής αλατότητας, θα μπορούσε να προστατέψει τα αυγά να καταστραφούν από την επίδραση των μηχανικών δυνάμεων των κυμάτων, στα οποία θεωρούνται ευαίσθητα (Sundness et al., 1965), κρατώντας τα κάτω από την επιφάνεια εφόσον δεν επιπλέουν στην αλατότητα αυτή. Εκτός από την άμεση επίδραση της θνησιμότητας των αυγών στη στρατολόγηση, έχει σημασία και η μεταφορά αυτών στις κατάλληλες περιοχές για την εύρεση τροφής και ανάπτυξη των νυμφών. Για παράδειγμα, τo red drum (Sciaenops ocellatus), στην περιοχή του Τέξας ωοτοκεί σε θαλασσινά νερά κοντά σε περάσματα σε κολπικά συστήματα. Τα παράκτια νερά κοντά στα περάσματα χαρακτηρίζονται από ανεμοκινούμενα επιφανειακά ρεύματα, που συχνά κινούνται αντίθετα από τα αμέσως βαθύτερα ρεύματα, και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στην αλατότητα. Αυτά τα ευρήματα έχουν ξεκάθαρα σημαντική επίδραση στη μεταφορά των αυγών και των ιχθυονυμφών δια μέσου των περασμάτων στα κολπικά και estuary συστήματα. Η πλευστότητα των αυγών έχει άμεση επίδραση στην ταχύτητα και την κατεύθυνση προς την οποία θα μεταφερθούν, επηρεάζοντας την κατακόρυφη κατανομή τους στην υδάτινη στήλη (Ponwith, 1995). Για την τσιπούρα γνωρίζουμε ότι η ωοτοκία λαμβάνει χώρα στα βαθύτερα νερά της θάλασσας (Παπουτσόγλου, 1994), όπου μετοικίζουν τα ενήλικα άτομα το χειμώνα, αλλά ότι τα νεαρά στάδια ανιχνεύονται σε λιμνοθάλασσες ή παράκτιες περιοχές, όπου οι αλατότητες κυμαίνονται από 7,1-38psu (Mosconi, 1990). Στο Lofoten (Αρχιπέλαγος της Νορβηγίας βόρεια του αρκτικού κύκλου), οι υδρογραφικές συνθήκες σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από ένα κρύο άνω ρεύμα παραλιακών νερών, ένα βαθύτερο ρεύμα προέλευσης ατλαντικού και ένα

11 11 ενδιάμεσο με θερμοκρασίες περίπου 5 C. Για τον αρκτικό μπακαλιάρο (Gadus morhua) έχει φανεί να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του βάθους του ενδιάμεσου ρεύματος και της συγκέντρωσης των ψαριών στην περιοχή ωοτοκίας (Sundness et al., 1965). Η διαφορετική πλευστότητα σε αυγά του ίδιου είδους, θα μπορούσε να αποτελεί προσαρμογή σε διαφορετικούς βιότοπους διαφορετικών πληθυσμών του ίδιου είδους και συνεπώς χαρακτηριστικό για το διαχωρισμό τους, αλλά και τη διατήρηση της διαφορετικότητάς τους. Αυτό έχει δείξει ο Solemdal (1973), και το ίδιο συμπέρανε και ο Coombs (1985), όταν διαπίστωσε ξαφνική αλλαγή στην πλευστότητα των αυγών σαρδέλας (Sardina pilchardus) κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η Kucera (2002), όταν μελέτησε την πλευστότητα των αυγών δύο πληθυσμών πέστροφας (Cynosium nebulosus), που προέρχονταν από γειτονικούς αλλά διαφορετικών φυσικοχημικών παραμέτρων κόλπους. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί και σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των ατόμων που χρησιμοποιούνται για τους εμπλουτισμούς άγριων πληθυσμών στη φύση και την προέλευσή τους. Τέλος, η γνώση της πλευστότητας των αυγών βοηθάει και στην ερμηνεία αποτελεσμάτων κατακόρυφων δειγματοληψιών πλαγκτού (Coombs, 1981), και πιθανά θα μπορούσε να βοηθήσει και στο διαχωρισμό αυγών συγγενικών ειδών όπως των σπαροειδών, που διαφορετικά διαχωρίζονται πολύ δύσκολα Σημασία της πλευστότητας των αυγών για τις Ιχθυοκαλλιέργειες Τα αυγά που δεν επιπλέουν δεν είναι δυνατό να συλλεχθούν και χάνονται με συνέπεια τη μικρότερη απόδοση των ψαριών που χρησιμοποιούνται ως γεννήτορες. Η χαμηλή πλευστότητα συνεπάγεται και τη διατήρηση των αυγών σε σημεία όπου οι φυσικοχημικές συνθήκες δεν είναι οι βέλτιστες με αποτέλεσμα την χειρότερη ποιότητα αυτών ή και την καταστροφή αυτών, με περαιτέρω μικροβιολογικές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον που αναπτύσσονται τα υπόλοιπα.

12 Τι κάνει τα αυγά να επιπλέουν; Τα αυγά αποτελούνται από το χόριο, τον περιλεκιθικό χώρο, τη λεκιθική μεμβράνη και τη λέκιθο. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στην πλευστότητα του αυγού. Μετά τη λεκιθογένεση το αυγό ενυδατώνεται με ωοθηκικό υγρό, το οποίο καταλαμβάνει τελικά το 80-90% του συνολικού όγκου του. Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στη μαζική αυτή εισροή νερού είναι η είσοδος ανόργανων ιόντων από τα μητρικά σωματικά υγρά και η αύξηση των ελευθέρων αμινοξέων από την πρωτεόλυση της πρωτεΐνης της λεκίθου (Craik, 1984). Ένας μηχανισμός που κατά τον Fyhn (1995) εξελίχθηκε 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Συνεπώς, η οσμωτικότητα του μητρικού ωοθηκικού υγρού και ακολούθως του κυτταροπλάσματος του αυγού, έχει πολύ σημαντική επίδραση στην πλευστότητα του αυγού, ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό (10%) συνεισφέρει τα υπάρχοντα λιπίδια διάχυτα ή με τη μορφή σταγόνας ελαίου. Συγκεκριμένα η συμμετοχή των λιπιδίων είναι μάλλον τυχαία, μια που ο κύριος φυσιολογικός τους ρόλος είναι αργότερα προς ενεργειακή χρήση της νύμφης και δε μεταβάλλεται καθόλου κατά τη φάση της ενυδάτωσης και επίσης καθώς βενθικά αυγά έχουν βρεθεί να έχουν ανάλογες ποσότητες λιπιδίων χωρίς να συνεισφέρουν αυτά με κανένα τρόπο στην πλευστότητα. Άρα η φάση της ενυδάτωσης αποτελεί τον κύριο φυσιολογικό μηχανισμό για τη ρύθμιση της πλευστότητας των αυγών. Τα βαρύτερα συστατικά όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, καθώς και οι δομές όπως τα νουκλεοτίδια, το χόριο, ο περιλεκιθικός χώρος και το ζυγωτό ή έμβρυο, έχουν την αντίθετη δράση στην πλευστότητα (Craik & Harvaey, 1987). Μετά τη γονιμοποίηση, ο περιλεκιθικός χώρος αναπτύσσεται και γεμίζει με νερό από το περιβάλλον μέσο, ενώ το χόριο σκληραίνει για να προστατέψει το αυγό. Μετά τη σκλήρυνση του χορίου μπορεί να συμβεί ανταλλαγή ιόντων μεταξύ του μέσου και του περιλεκιθικού χώρου. Το σημείο ωσμορύθμισης είναι η λεκιθική μεμβράνη (Ponwith,1995, Bone, 1996). Η επίδραση στην πλευστότητα του αυγού που έχει ο περιλεκιθικός χώρος εξαρτάται από το μέγεθος αυτού. Έτσι, στο red drum (Sciaenops ocellatus) όπου, ο περιλεκιθικός χώρος καταλαμβάνει το 2% της διαμέτρου του αυγού και το γαύρο

13 13 (Sprattus sprattus) που επίσης έχει μικρό περιλεκιθικό χώρο, η επίδραση από αλλαγές αλατότητας εξωτερικά είναι πολύ μικρή (Ponwith,1995, Coombs, 1985). Αντιθέτως, σε αυγά σαρδέλας που έχουν μεγάλο περιλεκιθικό χώρο, επηρεάστηκε πλευστότητα όταν τοποθετήθηκαν σε άλλη αλατότητα (Coombs, 1985). Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται η αλατότητα όπου τα αυγά διαφορετικών ειδών επιτυγχάνουν μηδενική πλευστότητα, δηλαδή έχουν πυκνότητα ίση με το νερό που τα περιβάλλει. Πίνακας 1. Μηδενική πλευστότητα αυγών σε διάφορα είδη ψαριών σε συνδυασμό με την αλατότητα ωοτοκίας Είδος Αλατότητα γεννητόρων (psu) Αλατότητα ουδέτερης πλευστότητας αυγών (psu) Πηγή Gadus morhua Sundness, 1965 Sciaenops ocellatus Ponwith, 1995 Sciaenops ocellatus Ponwith, 1995 Gadus morhua ,2 Vallin, 2000 Cynoscion nebulosus 20 15,5 Kucera, 2002 Cynoscion nebulosus 30 22,5 Kucera, 2002 Cynoscion nebulosus Kucera, 2002

14 Στόχοι της παρούσας μελέτης Με την παρούσα εργασία γίνεται μία μελέτη της πλευστότητας των αυγών της τσιπούρας. Απώτερος στόχος είναι η κατασκευή ενός μοντέλου το οποίο με την εισαγωγή δεδομένων που αφορούν την αλατότητα, τη θερμοκρασία ωοτοκίας, το στάδιο, τη φάση της ωοτοκίας και την εποχή αυτής, καθώς και την προέλευση των πληθυσμών των γεννητόρων, να εκτιμά την πλευστότητα αυτών των αυγών. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν και ένα χρήσιμο εργαλείο ως προς τη διαχείριση των γεννητόρων των ιχθυογεννητικών σταθμών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε από τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς γεννητόρων, δύο διαφορετικών περιοχών προέλευσης, σε μία εμπορική μονάδα παραγωγής και σε δύο διαφορετικές φωτοπεριόδους.

15 15 2. Υλικά και Μέθοδοι 2.1. Περιγραφή έμβιου και άβιου υλικού Εγκαταστάσεις - Περίοδος Οι δειγματοληψίες διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του ιχθυογεννητικού σταθμού της Σελόντα στη Μανάγουλη Φωκίδας (άνω Κορινθιακός κόλπος), από το χειμώνα του και έως τις αρχές του φθινοπώρου του Οι πληθυσμοί, των οποίων η ωοτοκία μελετήθηκε, ήταν τοποθετημένοι σε δεξαμενές δύο τύπων. Ο ένας τύπος αφορούσε δεξαμενές τσιμεντένιες, παραλληλεπίπεδες, όγκου 24 m 3, και σε χώρο εξωτερικό κάτω από υπόστεγο, ενώ ο άλλος δεξαμενές πολυεστερικές, κυλινδροκωνικές, όγκου 30 m 3, σε εσωτερικό χώρο. Πίνακας 2. Δεξαμενές διατήρησης γεννητόρων Δεξαμενή Υλικό Σχήμα Όγκος (m 3 ) 4Α τσιμεντένια παραλληλεπίπεδη 24 Φ3 πολυεστερική κυλινδροκωνική 30 Ν8 τσιμεντένια παραλληλεπίπεδη 30 Φ5 πολυεστερική κυλινδροκωνική 30 Φωτογραφία 2. Αριστερά: Τσιμεντένια παραλληλεπίπεδη δεξαμενή, Δεξιά: Πολυεστερική κυλινδροκωνική δεξαμενή

16 Πληθυσμοί ψαριών - Γεννήτορες Λήφθηκαν δείγματα αυγών από τρεις πληθυσμούς γεννητόρων. Ο πρώτος που βρισκόταν στη δεξαμενή 4Α, αποτελούνταν από 78 ψάρια Μεσογειακής προέλευσης, με μέσο βάρος 1,3 kg. Η ωοτοκία έλαβε χώρα από τα μέσα Δεκεμβρίου ως το τέλος Απριλίου. Αυτή είναι και η φυσική περίοδος ωοτοκίας της τσιπούρας. Στις 17 Μαρτίου τα ψάρια μεταφέρθηκαν σε εσωτερική, πολυεστερική, κυλινδρική δεξαμενή (Φ3). Ο δεύτερος πληθυσμός ήταν τοποθετημένος στη δεξαμενή Ν8. Αποτελούνταν από 65 ψάρια προέλευσης Ατλαντικού, με μέσο βάρος 1,8 kg. Η ωοτοκία και αυτών των ψαριών πραγματοποιήθηκε κατά τη φυσική περίοδο και διάρκεσε και σε αυτή από τέλη Δεκεμβρίου ως τέλη Απριλίου. Ο τρίτος πληθυσμός που ήταν τοποθετημένος στη δεξαμενή Φ5, περιελάμβανε 43 ψάρια προέλευσης Ατλαντικού, με μέσο βάρος 1,8 kg και βρισκόταν υπό συνθήκες τεχνητής όψιμης φωτοπεριόδου. Η ωοτοκία άρχισε αρχές Μαΐου και τελείωσε κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο δεύτερος και τρίτος πληθυσμός προέρχονται από έναν αρχικό πληθυσμό που χωρίστηκε στα δύο στο σταθμό πριν από δύο χρόνια. Πίνακας 3. Χαρακτηριστικά των υπό μελέτη πληθυσμών τσιπούρας Δεξαμενή Προέλευση Αριθμός ψαριών Μέσο Βάρος (kg) Περίοδος Ωοτοκίας 4Α (Φ3) Μεσογείου 78 1,3 15 Δεκεμ.- 30 Απριλίου Ν8 Ατλαντικού 65 1,8 15 Δεκεμ.- 30 Απριλίου Φ5 Ατλαντικού 43 1,8 1 Μαίου - 15 Σεπτεμβ. Διάρκεια Ωοτοκίας (μήνες) 4,5 4,5 4,5

17 17 Η παραγωγή των αυγών από τους τρεις πειραματικούς πληθυσμούς κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα: Πίνακας 4. Συνολική παραγωγή αυγών από τον κάθε μελετούμενο πληθυσμό κατά την εξεταζόμενη περίοδο, καθώς και των αυγών που επέπλεαν στην αλατότητα των 40 psu, που βρίσκονταν τα ψάρια. Δεξαμενή Σύνολο αυγών (kg) Αυγά που επέπλεαν (kg) 4Α (Φ3) 19,4 11,1 Ν8 8,2 6,2 Φ5 98,7 67,4 Η παραπάνω παραγωγή αναφέρεται μόνο στα αυγά που συγκεντρώθηκαν στους συλλεκτήρες των αυγών. Είναι άγνωστη η ποσότητα των αυγών που παράχθηκε αλλά πιθανά δε μπόρεσε να συλλεχθεί στους συλλεκτήρες των αυγών λόγω χαμηλής πλευστότητας Διατροφή γεννητόρων Η διατροφή όλων των γεννητόρων γινόταν στο 0,2-0,5% της βιομάζας τους ανά ημέρα, αποκλειστικά με εμπορική τροφή σε μορφή pellets. Η συχνότητα του ταΐσματος ήταν ανά δεύτερη ημέρα. Πίνακας 5. Σύσταση της εμπορικής τροφής που ταΐστηκε στους 3 πληθυσμούς Πρωτεΐνες (%) Λιπαρά (%) Ανόργανα (%) Ινώδεις (%) ,1

18 Φυσικοχημικές παράμετροι Το νερό που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τη θάλασσα και φθάνει στις δεξαμενές των ψαριών με σύστημα αντλιών. Πριν εισέλθει στις δεξαμενές φιλτράρεται από φίλτρα άμμου και κατόπιν απολυμαίνεται με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσης και ψύξης αυτού, ανάλογα με τις ανάγκες του ιχθυογεννητικού σταθμού. Οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας και του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας για τον κάθε πληθυσμό ψαριών παρουσιάζονται στον Πίνακα 6 και η εξέλιξη αναλυτικά της θερμοκρασίας για τον κάθε πληθυσμό στο Διάγραμμα 1. Η αλατότητα του θαλασσινού νερού που εισέρχεται στον ιχθυογεννητικό σταθμό είναι σταθερή (40 psu). Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (ως και 12 C), κάτι που χαρακτηρίζει τα νερά της περιοχής. Στους πληθυσμούς των δεξαμενών 4Α και Ν8 αυξήθηκε τεχνητά η θερμοκρασία με προσθήκη ζεστού νερού στις 17 και 11 Μαρτίου αντιστοίχως. Πίνακας 6 : Μέσες τιμές θερμοκρασίας και οξυγόνου όπως διαμορφώθηκαν για τους 3 πληθυσμούς κατά τις μελετούμενες περιόδους ωοτοκίας (με ± σημειώνεται η τυπική απόκλιση) Δεξαμενή Μέση Θερμοκρασία (C ) Μέση συγκέντρωση Οξυγόνου (mg/lt) 4Α (Φ3) 15,1 ± 1,6 6,5 ± 0,6 Ν8 15,3 ± 1,7 6,5 ± 0,6 Φ5 18,8 ± 1,2 5,5 ± 0,8

19 19 Θερμοκρασία (C ) /12/03 30/12/03 19/1/04 8/2/04 28/2/04 19/3/04 8/4/04 28/4/04 Περίοδος ωοτοκίας 4Α Ν8 Φ5 Διάγραμμα 1. Εξέλιξη της θερμοκρασίας καθ όλη την περίοδο ωοτοκίας στους 3 μελετούμενους πληθυσμούς 2.2. Πειραματική διαδικασία Η δειγματοληψία από τον κάθε πληθυσμό των γεννητόρων γινόταν περίπου μια φορά την εβδομάδα, καθ όλη τη διάρκεια της ωοτοκίας και σε τυχαίες ημέρες. Στους δύο πληθυσμούς που βρίσκονταν στην ίδια περίοδο ωοτοκίας (4Α, Ν8), η κάθε δειγματοληψία γινόταν την ίδια ημέρα και για τις δύο δεξαμενές. Συγκεκριμένα έγιναν συνολικά για τον κάθε πληθυσμό ψαριών ο παρακάτω αριθμός δειγματοληψιών: 4 Α 12 δειγματοληψίες Ν8 7 δειγματοληψίες Φ5 13 δειγματοληψίες

20 20 Στη δεξαμενή Ν8 έγιναν λιγότερες δειγματοληψίες γιατί δεν υπήρχαν αρκετά αυγά για να ληφθεί δείγμα. Αυτό μπορεί να οφείλετε στην ισχυρή επίδραση που μπορεί να είχαν οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες της περιόδου Φεβρουαρίου Μαρτίου στα συγκεκριμένα ψάρια Συλλογή των αυγών Την ημέρα της δοκιμής συλλέγονταν τα αυγά που παράχθηκαν την προηγούμενη ημέρα. Αμέσως μετά θα τοποθετούνταν πάλι ο συλλεκτήρας των αυγών για να μαζευτούν τα νέα αυγά. Η συλλογή γινόταν μέσα σε πλαστικό κουβά όγκου περίπου 10lt. Το σύνολο των αυγών που παράχθηκαν αφήνονταν να ηρεμήσει για να διαχωριστούν αυτά που επέπλεαν («καλά») από αυτά που καθίζαναν στον πάτο του κουβά («σκάρτα») και τα οποία ήταν νεκρά. Το σύνολο των αυγών ογκομετρούνταν με τη χρήση πλαστικών δοχείων του 1lt. Από το σύνολο των «καλών» αυγών λαμβάνονταν δείγμα ml αυγών, τα οποία μεταφέρονταν σε άλλο καθαρό δοχείο1lt, με νερό αλατότητας και θερμοκρασίας ίδιας με εκείνο της δεξαμενής των γεννητόρων από όπου προήλθαν τα αυγά. Με το δοχείο αυτό μεταφέρονταν στο εργαστήριο για να γίνει το τεστ πλευστότητας. Φωτογραφία 3. Αριστερά: συλλεκτήρας αυγών, Δεξιά: Δοχείο μεταφοράς και διατήρησης δείγματος αυγών στο εργαστήριο.

21 Μέθοδος πλευστότητας Για το τεστ της πλευστότητας χρησιμοποιήθηκαν πλαστικοί δοκιμαστικοί σωλήνες των 25ml, οι οποίοι γεμίζονταν με διαλύματα διαφορετικών αλατοτήτων έως τα 20ml, με τη βοήθεια πλαστικής σύριγγας των 60 ml. Τα διαλύματα αυτά παρασκευάστηκαν με τη χρήση του θαλασσινού νερού και απιονισμένου νερού του εμπορίου σε μεγάλες ποσότητες δύο φορές κατά τη διάρκεια της συνολικής πειραματικής περιόδου (αλλαγή 22/3/2004). Οι τελικές αλατότητες των διαλυμάτων ελέγχθηκαν με τη βοήθεια του φορητού μετρητή αλατότητας YSI 556 MPS Multi Probe System. Τα αποτελέσματα της μέτρησης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα: Πίνακας 7. Οι πραγματικές τιμές της αλατότητας στα διαλύματα που χρησιμοποιήθηκαν για το τεστ της πλευστότητας Ονομασία Αλατότητας (psu) 1 η παρασκευή (psu) 2 η παρασκευή (psu) ,78 32,74 33,75 34,73 35,69 36,69 37,51 31,77 32,83 33,76 34,68 35,64 36,58 Το διάλυμα «38» psu φτιάχτηκε σε μία μόνο μεγάλη ποσότητα. Για τον αποκλεισμό της πιθανότητας διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων λόγω των διαφορετικών διαλυμάτων διεξήχθη δοκιμή της πλευστότητας την ίδια ημέρα, σε ίδια αυγά, παράλληλα με τα διαλύματα των δύο διαφορετικών παρασκευών και σε τεστ Ανάλυσης Διακύμανσης (ANOVA) δεν εμφανίστηκαν να υπάρχουν στατιστικώς σημαντικές διαφορές σε επίπεδο σημαντικότητας 95%. Ο κάθε δοκιμαστικός σωλήνας είχε χωριστεί σε 4 επίπεδα. Αυτά χαρακτηρίστηκαν ως: «πάνω» για τα αυγά που βρίσκονταν στην επιφάνεια, «πάνω μέση»για τα αυγά που βρίσκονταν στο επόμενο προς τα κάτω επίπεδο, «κάτω μέση» για τα αυγά που βρίσκονταν στο επόμενο προς τα κάτω επίπεδο,

22 22 «κάτω» για τα αυγά που βρίσκονταν στον κώνο του πυθμένα. «πάνω» «πάνω μέση» «κάτω μέση» 4,2 cm 6,7 cm «κάτω» 1,2 cm 0,0 cm Σχήμα 1. Διαχωρισμός φάσεων στη στήλη των διαλυμάτων που έγινε το τεστ αλατότητας. Η κάθε αλατότητα είχε 3 επαναλήψεις. Διαδοχικά, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη αλατότητα και πηγαίνοντας προς τη μεγαλύτερη με διαφορά χρόνου 5-10 ανά επανάληψη, μεταφέρονταν αυγά από το δοχείο μεταφοράς των αυγών προς τους δοκιμαστικούς σωλήνες. Η μεταφορά των αυγών γινόταν με πλαστική πιπέττα των 3 ml και το δείγμα λαμβάνονταν από το στρώμα των αυγών που επέπλεαν στο δοχείο μεταφοράς. Η ποσότητα που έμπαινε στον κάθε δοκιμαστικό σωλήνα είχε καθοριστεί στις 6 σταγόνες, που αντιστοιχεί σε περίπου 0,25ml αυγών και νερού μαζί. Η ποσότητα του νερού που εισερχόταν μαζί με τα αυγά κυμαίνεται από 0-0,25ml. Οι πιθανές αποκλίσεις της αλατότητας λόγω του παραπάνω σφάλματος παρουσιάζονται στον Πίνακα 8. Πίνακας 8. Πιθανές αποκλίσεις της αλατότητας στην κάθε επανάληψη εξαιτίας του νερού (40psu) που εισέρχεται με το δείγμα των αυγών ,05 32,02 33,02 34,02 35,01 36,01 37,01 0,15 32,06 33,05 34,04 35,04 36,03 37,02 0,25 32,10 33,09 34,07 35,06 36,05 37,04

23 23 Όπως είδαμε και με την παρασκευή των διαλυμάτων διαφορά μέχρι και 0,09 psu, σε τεστ Ανάλυσης Διακύμανσης (ANOVA) δεν έδωσε στατιστικά σημαντική διαφορά (σε επίπεδο σημαντικότητας 95%) στα αποτελέσματα της πλευστότητας, κάτι που μας καλύπτει ακόμα και για τις ποιο ακραίες παραπάνω διακυμάνσεις στο δείγμα μας. Μετά την εισαγωγή των αυγών, ο δοκιμαστικός σωλήνας έκλεινε με καπάκι, ανακινούνταν ελαφρά και κατόπιν τα αυγά αφήνονταν να ηρεμήσουν και να ισορροπήσουν μέσα στο διάλυμα. Η καταμέτρηση των αυγών του κάθε επιπέδου στο κάθε δείγμα γινόταν μετά την πάροδο 30 λεπτών από την εισαγωγή τους, με σταδιακή αφαίρεση των ξεχωριστών επιπέδων, με τη βοήθεια πιπέττας και καταμέτρηση τους σε τριβλίο. Η επιλογή του χρόνου των 30 λεπτών ήταν αυθαίρετη. Δοκιμή έδειξε ότι μετά την πάροδο 15 λεπτών από την εισαγωγή των αυγών και την ανακίνηση του δείγματος, η κατανομή τους στο μέσο παραμένει σταθερή ακόμα και μέχρι μετά την πάροδο 50 λεπτών στην αλατότητα των 35psu. Αυτό έρχεται σε συμφωνία και με τον Solemdal (1971) που θεωρεί ότι τα πελαγικά αυγά έχουν την ωσμωρυθμιστική ικανότητα να διατηρούν σχεδόν σταθερή την πλευστότητά τους εντός ενός εύρους εξωτερικών αλατοτήτων και με τον Coombs (1981) που διαπίστωσε ότι τα αυγά σκουμπριού (Scomber scombrus) σταθεροποιήθηκαν μετά από 30 λεπτά στο ίδιο σημείο στήλης διαφορετικών πυκνοτήτων στην οποία παρέμειναν και για μεγάλο διάστημα ακολούθως. Φωτογραφία 4. Αριστερά: οι δοκιμαστικοί σωλήνες με τις διαφορετικές αλατότητες και τις επαναλήψεις τους, Δεξιά: ο διαχωρισμός των επιπέδων σε αυτούς

24 Μέτρηση διαμέτρου αυγών Η διάμετρος των αυγών μετρήθηκε στη μία επανάληψη των 32psu και στις τρεις επαναλήψεις των 35psu. Ειδικά στα δείγματα των 35psu, μετρήθηκε ξεχωριστά η διάμετρος των αυγών του κάθε διαφορετικού επιπέδου. Η μέτρηση της διαμέτρου πραγματοποιούνταν μετά το πέρας του τεστ πλευστότητας. Ως τη στιγμή εκείνη τα δείγματα των αυγών παρέμεναν στο διάλυμα της αλατότητας που είχαν τοποθετηθεί. Σύμφωνα με τον Coombs, (1981), η διάμετρος του αυγού παραμένει σταθερή κατά την παραμονή του σε διάλυμα αλατότητας διαφορετικής από αυτή στην οποία απελευθερώθηκε. Μετρήθηκε η διάμετρος μόνο στα αυγά του δείγματος που ήταν ζωντανά και στα οποία ήταν ξεκάθαρη η εξέλιξη του εμβρύου. Η διάμετρος του αυγού σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ronnestad (1994) σε μετρήσεις αυγών τσιπούρας, δεν αλλάζει από τη γονιμοποίηση ως την εκκόλαψη. Η μέτρηση έγινε σε μέρος των δειγμάτων με τη χρήση μικροσκοπίου OLYMPUS BH-2 (BHT ) No OL0184 σε μεγέθυνση x40. Τα υπόλοιπα αυγά φωτογραφήθηκαν με ψηφιακή κάμερα OLYMPUS CAMEDIA DIG.CAM. C M. Η μέτρηση της διαμέτρου έγινε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση του προγράμματος Image tool. Το καλιμπράρισμα έγινε με τη χρήση αντικειμενοφόρου που έφερε χαραγμένη τη σταθερή απόσταση του 0,01mm. Ο αριθμός των δειγματοληψιών που έγιναν με την κάθε διαφορετική μέθοδο παρουσιάζεται στον Πίνακα 9. Πίνακας 9. Αριθμός μετρήσεων διαμέτρου με το μικροσκόπιο ή τη φωτογραφική δεξαμενή για τον κάθε πληθυσμό. Δεξαμενή Μικροσκόπιο (Νο δειγματοληψιών) Φωτογράφηση (Νο δειγματοληψιών) 4Α 5 6 Ν8 4 3 Φ5 10 1

25 25 Κατά τη μέτρηση των αυγών με τη χρήση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής πρέπει να ληφθεί υπ όψιν το ενσωματωμένο και επαναλαμβανόμενο χωρίς μεροληψία σφάλμα που προκύπτει από την καμπυλότητα του φακού στα αυγά που βρίσκονται στα άκρα της κάθε φωτογραφίας. Το σφάλμα αυτό προσδιορίστηκε ότι ήταν το ακόλουθο: Zoom ,02 ± 6, ,90 ± 3, ,23 ± 2, ,35 ± 3, ,00 ± 4,86 Zoom ,25 ± 1, ,07 ± 5, ,01 ± 2, ,05 ± 3, ,98 ± 1,84 Για να αποκλεισθεί η πιθανότητα διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των διαμέτρων με το μικροσκόπιο ή με τη φωτογράφηση, έγινε παράλληλη μέτρηση δείγματος αυγών και με τις δύο μεθόδους και βρέθηκε ότι δεν υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά.

26 Πλευστότητα και στάδιο εξέλιξης του αυγού Από τα πρώτα αποτελέσματα και την προηγούμενη εμπειρία, τέθηκε το θέμα της πιθανής επίδρασης του σταδίου εξέλιξης του αυγού στα αποτελέσματα της πλευστότητας. Η επιδίωξη ήταν το τεστ να διενεργείται πάντα στο ίδιο στάδιο, το οποίο καθορίστηκε ως το στάδιο της επιβολής, αλλά η θερμοκρασία του νερού που δε μπορούσε να είναι ελεγχόμενη οδήγησε και στη διεξαγωγή κάποιων δειγματοληψιών στο στάδιο του μοριδίου. 4Α: 14/12/2004, 12/2/2004, 30/3/2004 Ν8: 6/1/2004, 16/1/2004 Φ5: 22/6/2004, 28/8/2004 Για να ελέγξουμε το ρόλο του σταδίου στην πλευστότητα των αυγών της τσιπούρας, έγιναν δύο δειγματοληψίες. Και οι δύο διενεργήθηκαν σε αυγά που παράχθηκαν από τον πληθυσμό ψαριών της δεξαμενής Φ5. Η αναγνώριση των σταδίων έγινε σύμφωνα με τον Divanach (1985). Κατά την πρώτη δειγματοληψία (26/7/04) μελετήθηκε η εξέλιξη της πλευστότητας στην ίδια ομάδα αυγών από το στάδιο του μοριδίου ως και το στάδιο του εμβρύου μεταξύ 2/3 και ¾. Η θερμοκρασία ωοτοκίας ήταν 17,2 C την 1 η ημέρα, 18 C τη 2 η και 17,5 C την 3 η. Στο στάδιο του μοριδίου βρίσκονταν τα αυγά του 1 ου δείγματος στις 6:00 το πρωί της 1 ης ημέρας της δειγματοληψίας. Η εκκόλαψη ξεκίνησε περίπου τις 5:30 το πρωί της 3 ης ημέρας και για το λόγο αυτό δε μπόρεσε να ληφθεί το τελευταίο δείγμα πριν την εκκόλαψη. Κατά τη 2 η δειγματοληψία (3/9/04) μελετήθηκε η εξέλιξη της πλευστότητας στην ίδια ομάδα αυγών σε πιο κοντινά διαστήματα κατά τη διάρκεια της επιβολής, μια που στο στάδιο αυτό είχε διεξαχθεί ο μεγαλύτερος όγκος των δειγματοληψιών. Η θερμοκρασία ωοτοκίας ήταν 17,6 C. Λήφθηκαν 4 δείγματα. Το 1 ο δείγμα αυγών στις 6:30 το πρωί, το 2 ο στις 9:15, το 3 ο στις 12:00 και το 4 ο στις 14:30.

27 Προβληματικά σημεία του πειραματικού σχεδιασμού Πριν από το ξεκίνημα της κύριας πειραματικής διαδικασίας, είχαν διεξαχθεί κάποιες δοκιμαστικές σε αυγά που παράγονταν από άλλες δεξαμενές, για να στανταριστεί η διαδικασία και να προβλεφθούν τυχόν αδύναμα σημεία. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια των πειραμάτων προέκυψαν κάποια θέματα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί. Αυτά αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω: Η θερμοκρασία του δωματίου του εργαστηρίου επιδιωκόταν να είναι σταθερή περίπου στους C, με τη βοήθεια κλιματιστικού, αλλά αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό. Τη θερμοκρασία αυτή είχαν και τα διαλύματα στα οποία διεξαγόταν το τεστ πλευστότητας, μια που διατηρούνταν στο χώρο αυτό. Η μέση θερμοκρασία του χώρου για το σύνολο των δειγματοληψιών και για κάθε δεξαμενή γεννητόρων φαίνεται στον Πίνακα 10. Πίνακας 10. Μέση θερμοκρασία χώρου κατά τη διενέργεια του τεστ πλευστότητας σε κάθε ένα από τους 3 πληθυσμούς Δεξαμενή Μέση Θερμοκρασία Χώρου (C ) 4Α (Φ3) 20,4 ± 1,8 Ν8 19,9 ± 1,5 Φ5 23,5 ± 1,7 Κατόπιν βιβλιογραφικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι η θερμοκρασία διεξαγωγής του τεστ πλευστότητας δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ. Θεωρείται ότι τα αυγά από τη στιγμή της ωοτοκίας ή και νωρίτερα έχουν καθορισμένη την πλευστότητά τους και αυτή φάνηκε ότι δεν επηρεάστηκε από τη θερμοκρασία διεξαγωγής σε πειράματα που διεξάχθηκαν σε αυγά μπακαλιάρου τόσο στους 2 όσο και στους 12 C (Sundness et.al,1965). Το τεστ πλευστότητας κατά τη χειμερινή περίοδο διεξαγόταν, όπως έχει ήδη αναφερθεί στα αυγά των δύο πληθυσμών που βρίσκονταν σε φυσική περίοδο ωοτοκίας (4Α, Ν8). Η συλλογή των αυγών γινόταν ταυτόχρονα και για τις δύο

28 28 δεξαμενές και τα αυγά μεταφέρονταν στο εργαστήριο για να γίνει το τεστ. Στην πρώτη ταυτόχρονη δειγματοληψία των 4Α και Ν8 (6/1/2004), το τεστ διεξάχθηκε εναλλάξ για την κάθε αλατότητα και τις 3 επαναλήψεις του κάθε δείγματος αυγών, με ενδιάμεσο κενό από τη μία επανάληψη στην άλλη τα 10 λεπτά, με συνέπεια η συνολική διάρκεια του τεστ να κρατήσει 5 ώρες. (Στις προηγούμενες δειγματοληψίες υπήρχαν αυγά μόνο από την 4Α και η συνολική διάρκεια του τεστ πλευστότητας ήταν 2,5-3 ώρες). Στις επόμενες τρεις δειγματοληψίες (10/1, 16/1, 31/1), η συλλογή των αυγών έγινε πάλι ταυτόχρονα για τους δύο πληθυσμούς, όμως το τεστ διεξήχθη χωριστά, πρώτα για την 4Α και μετά για τη Ν8, με συνέπεια το δείγμα της Ν8 να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αναμονή πριν χρησιμοποιηθούν τα αυγά για το τεστ. Αυτό μπορεί να αποτέλεσε μία μεροληψία για το αποτέλεσμα του τεστ επίπλευσης της Ν8 στις συγκεκριμένες δειγματοληψίες. Στις ακόλουθες δειγματοληψίες το τεστ διεξαγόταν ταυτόχρονα στα αυγά της 4Α και Ν8 για την κάθε επανάληψη και κάθε αλατότητα με διάστημα 10 λεπτών από την επόμενη, με συνέπεια ο συνολικός χρόνος του τεστ και για τα δύο δείγματα να είναι οι 3 ώρες. Πριν τη συλλογή των αυγών της δειγματοληψίας της 31/1/2004, έγινε διακοπή ρεύματος και σταμάτησε η παροχή του νερού στους συλλεκτήρες των αυγών για 1 ώρα. Δεν πρέπει να υπήρξε μεροληψία στα αποτελέσματα γιατί η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και δεν υπήρξε μείωση του οξυγόνου. Στις 17/3/2004 ο πληθυσμός των ψαριών της 4Α μεταφέρθηκε σε πολυεστερική δεξαμενή (Φ3), για λόγους οργάνωσης του τμήματος. Ο χειρισμός αυτός μπορεί να στρέσαρε τα ψάρια, αλλά η επόμενη δειγματοληψία ήταν μετά από 5 ημέρες (22/3/2004) και συνεπώς δεν πιστεύω ότι μπορεί αυτό να προσέθεσε κάποια μεροληψία στα αποτελέσματα. Το πρώτο τεστ πλευστότητας (14/5/2004) των αυγών του τρίτου πληθυσμού (Φ5) έγινε με τον ίδιο τρόπο που είχαν γίνει και στις άλλες δύο δεξαμενές με διάστημα μεταξύ της κάθε επανάληψης 10λεπτών και συνολικό χρόνο τις 3 ώρες. Στα υπόλοιπα τεστ ο χρόνος μεταξύ των επαναλήψεων μειώθηκε στα 5 λεπτά, μια που υπήρχε αρκετός χρόνος για την καταμέτρηση, και ο συνολικός χρόνος του τεστ μειώθηκε στις 1,5-2 ώρες. Αυτό κρίθηκε επιπλέον

29 29 απαραίτητο γιατί την περίοδο αυτή άρχίζε να ανεβαίνει η θερμοκρασία του χώρου και του δείγματος και η μείωση του οξυγόνου θα ήταν γρηγορότερη. Στις δειγματοληψίες της Φ5 στις 20/5 και 29/6/2004 παρατηρήθηκε κατακρήμνιση των αυγών στο δείγμα περίπου στο στάδιο που τοποθετούνταν το υπόδειγμα στην αλατότητα 36psu. Πιθανά αποτέλεσμα με μεροληψία. Πιθανός λόγος στην 1 η περίπτωση η μεγαλύτερη από συνήθως ποσότητα αυγών στο δείγμα και θάνατος αυγών λόγω έλλειψης οξυγόνου, καθώς και η ευαισθησία του σταδίου (τέλος επιβολής) που ήταν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Στις τελικές αναλύσεις αφαιρέθηκαν αυτές οι δειγματοληψίες. Τέλος σε πολλές από τις δειγματοληψίες των πληθυσμών στις δεξαμενές 4Α και Ν8 παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά αυγών να είναι αγονιμοποίητα ή υπερώριμα. Κάτι τέτοιο δεν εμφανίστηκε στα αυγά του πληθυσμού της δεξαμενής Φ5. Από τα στοιχεία φαίνεται αυτό το φαινόμενο να σχετίζεται με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά το Χειμώνα στις δεξαμενές των δύο αυτών πληθυσμών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αγονιμοποίητα ή υπερώριμα αυγά στην αλατότητα των 35psu βρίσκονταν στη φάση «κάτω», κατά ποσοστό %.Τα ποσοστά αγονιμοποίητων ή υπερώριμων αυγών στο σύνολο των αυγών ανά δειγματοληψία, όπως καταμετρήθηκαν στο 35psu, παρουσιάζονται στον Πίνακα 11.

30 30 Πίνακας 11. Ποσοστά αγονιμοποίητων αυγών στο δείγμα των αυγών της κάθε δειγματοληψίας του κάθε πληθυσμού, όπως αυτά υπολογίσθηκαν από τον έλεγχο των αυγών που μπήκαν στην αλατότητα 35psu Δειγματοληψία 4Α (%) Ν8 (%) Φ5 (%) 29/12/ /5/ /1/ /5/ /1/ /5/ /1/2004 5/6/ /1/ /6/ /2/ /6/ /2/ /6/ /3/ /7/ /3/ /7/2004 9,2-0 30/3/2004 3/8/ /4/ /8/ /8/ /9/2004 0

31 Ανάλυση δεδομένων και στατιστική επεξεργασία Για τη μελέτη της διαμέτρου των αυγών χρησιμοποιήθηκε ως εκτιμητής η μέση τιμή της διαμέτρου των αυγών και η τυπική απόκλιση αυτής. Τα διαστήματα εμπιστοσύνης υπολογίστηκαν στο 95% και η επίδραση των διαφορετικών παραγόντων εξετάσθηκε με τη χρήση Γενικού Γραμμικού Μοντέλου (GLM). Για τη μελέτη της πλευστότητας των αυγών χρησιμοποιήθηκαν ως εκτιμητές το μέσο βάθος αυτής (mean depth) και η τυπική του απόκλιση, και η μέση τιμή του ποσοστού του συνόλου των αυγών που επιπλέουν σε κάθε αλατότητα (up2) και η τυπική απόκλιση αυτής. Το μέσο βάθος πλευστότητας υπολογίσθηκε δίνοντας στο ποσοστό των αυγών του κάθε επιπέδου βαρύτητα ανάλογη με το μέσο βάθος του πάχους της στρώσης («πάνω»-6.7cm, «μέση πάνω» - 5.4cm, «μέση κατω» - 2.7cm, «κάτω» - 0.6cm). Επειδή η μεταβλητή up2 εκφράζει ποσοστά, ήταν απαραίτητο για την ομαλοποίηση των δεδομένων να γίνει ο παρακάτω μετασχηματισμός: trup2 = ARSIN(SQRT(up2/100)) Η επίδραση των διαφορετικών παραγόντων εξετάσθηκε με Ανάλυση Διακύμανσης (ANOVA) και τη χρήση Γενικού Γραμμικού Μοντέλου (GLM). Η σημαντικότητα των υποθέσεων εξετάσθηκε σε επίπεδο 95%. Για όλες τις επεξεργασίες χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS 10.0.

32 32 3. Αποτελέσματα 3.1. Διάμετρος Η μέση διάμετρος των αυγών του κάθε πληθυσμού παρουσιάζεται στον Πίνακα 11 και στο διάγραμμα 3. Τη μεγαλύτερη διάμετρο είχαν τα αυγά των δύο πληθυσμών που βρίσκονταν στη Φυσική Φωτοπερίοδο και μεταξύ αυτών τα ψάρια προέλευσης Μεσογείου. Η συνολική μέση διάμετρος που προκύπτει και από τους τρεις πληθυσμούς είναι 1029,4μm με μέση θερμοκρασία και για τους τρεις πληθυσμούς μαζί σε όλη την περίοδο 16,4 C. Ο Ronnestad (1994) σε αυγά τσιπούρας που παράχθηκαν σε φυσική φωτοπερίοδο, αλατότητα 40psu και θερμοκρασία 15 C με χρήση ορμόνης, μέτρησε διάμετρο 1020μm. Εξετάζοντας τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη διάμετρο των αυγών, βρέθηκε ότι ο σημαντικότερος είναι η θερμοκρασία ωοτοκίας. Κάποια μικρότερη επίδραση έχει και η περίοδος από την αρχή της ωοτοκίας, χωρίς όμως η τάση να είναι ξεκάθαρη (Πίνακας 12). Στα διαγράμματα 4,5,6 παρουσιάζεται η μεταβολή της μέσης διαμέτρου των αυγών του κάθε ενός πληθυσμού, από την αρχή ως το τέλος της ωοτοκίας. Είναι φανερή η αντιστρόφως ανάλογη σχέση των δύο παραμέτρων, η οποία παρουσιάζεται συνολικά και για τους τρεις πληθυσμούς στο διάγραμμα 7. Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία ωοτοκίας, τόσο πιο μικρή η διάμετρος του αυγού. Η επίδραση της θερμοκρασίας στη διάμετρο προσαρμοσμένη εφόσον αφαιρέσουμε τη μικρή επίδραση της περιόδου από την αρχή της ωοτοκίας παρουσιάζεται στο διάγραμμα 8. Σε σχέση με την επίδραση της περιόδου από την αρχή ως το τέλος της ωοτοκίας βλέπουμε στα διαγράμματα 4 και 5 τους δύο πληθυσμούς στη Φυσική Φωτοπερίοδο να παρουσιάζουν μια αύξηση της διαμέτρου κατά το μέσο της περιόδου ωοτοκίας, ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στον τρίτο πληθυσμό (διάγραμμα 6). Όμως αν πάρουμε τα στοιχεία συνολικά και για τους τρεις πληθυσμούς και βάλουμε μέσα και την επίδραση του παράγοντα της θερμοκρασίας βλέπουμε στο διάγραμμα 9, ότι παύει να υπάρχει αυτή η τάση για μεγαλύτερα αυγά στο μέσο της περιόδου ωοτοκίας και

33 33 εμφανίζεται μια μικρή τάση για αύξηση με την πάροδο της περιόδου από την αρχή της ωοτοκίας. Η συνολική μέση πλευστότητα των αυγών δεν παρουσιάζει καμία σημαντική σχέση με τη διάμετρο των αυγών στις δειγματοληψίες που έγιναν στη μελέτη αυτή. Θέτοντας τις επιδράσεις αυτές σε ένα άλλο μοντέλο, η μέση διάμετρος των αυγών του κάθε πληθυσμού των γεννητόρων που προκύπτει, κύρια λόγω της επιδράσεως της θερμοκρασίας, ανατρέπει την προηγούμενη εικόνα. Εμφανίζεται με μεγαλύτερο μέγεθος αυγών ο πληθυσμός της δεξαμενής Φ5 (1036,2) και ακολουθεί αυτός της Ν8 (1024,9), με τελευταίο και με τη μικρότερη διάμετρο αυγών αυτόν της δεξαμενής 4Α (1021,9). Στη σύγκριση της διαμέτρου των αυγών στην αλατότητα των 35 psu, μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων πλευστότητας, φάνηκε ότι τα αυγά που έχουν ουδέτερη πλευστότητα σε αυτή την αλατότητα έχουν και τη μεγαλύτερη διάμετρο και ειδικά εκείνα που βρίσκονται στο επίπεδο «μέση πάνω». Τα αυγά που επιπλέουν σε μικρότερες αλατότητες και βρίσκονται ήδη στην επιφάνεια στις 35psu («πάνω»), καθώς και αυτά που δεν επιπλέουν σε αυτή την αλατότητα («κάτω») έχουν τη μικρότερη διάμετρο (Πίνακας 13 και Διάγραμμα 8).

34 34 Πίνακας 11. Η μέση διάμετρος, η τυπική απόκλιση και οι ακραίες τιμές των αυγών για τον κάθε ένα από τους πληθυσμούς που εξετάσθηκαν (όπου, 1-πληθυσμός δεξαμενής 4 Α, 2- πληθυσμός δεξαμενής Ν8, 3- πληθυσμός δεξαμενής Φ5). BROOD N Mean ± Std. Deviation Minimum Maximum ,8 ± 29,2 950,0 1138, ,7 ± 35,3 961,7 1158, ,9 ± 26,7 937,5 1125,0 Total ,4 ± 31,3 937,5 1158,2 Διάγραμμα 3. Μέση διάμετρος αυγών των 3 πληθυσμών (όπου, 1-πληθυσμός δεξαμενής 4 Α, 2- πληθυσμός δεξαμενής Ν8, 3- πληθυσμός δεξαμενής Φ5) DIAMETER 900 N = BROOD Πίνακας 12. Το GLM για τη μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας και της περιόδου από την αρχή της ωοτοκίας στη διάμετρο των αυγών. Source Type III Sum of df Mean Square F Sig. Squares Corrected Model , , ,656 0,000 Intercept , , ,00, TEMPERATURE , , ,710 0,000 DAYS_FROM START 31217, ,563 61,708 0,000 Error , ,895 Total , Corrected Total , R 2 = 0,486 (Adjusted R 2 = 0,485) κρασία C 22,0 20,0 18,0 16, ρος (μm)

35 35 Διάγραμμα 4. Η μεταβολή της μέσης διαμέτρου των αυγών και η τυπική απόκλιση αυτής παράλληλα με την εξέλιξη της θερμοκρασίας στον πληθυσμό της δεξαμενής 4Α από την αρχή ως το τέλος της ωοτοκίας. 22, , Θερμοκρασία C 18,0 16,0 14, Διάμετρος (μm) 12, ,0 Θερμοκρασία Διάμετρος 900 Περίοδος ωοτοκίας Διάγραμμα 5. Η μεταβολή της μέσης διαμέτρου των αυγών και η τυπική απόκλιση αυτής παράλληλα με την εξέλιξη της θερμοκρασίας στον πληθυσμό της δεξαμενής Ν8 από την αρχή ως το τέλος της ωοτοκίας. ασία C 22,0 20,0 18, ς (μm)

36 36 Διάγραμμα 6. Η μεταβολή της μέσης διαμέτρου των αυγών και η τυπική απόκλιση αυτής παράλληλα με την εξέλιξη της θερμοκρασίας στον πληθυσμό της δεξαμενής Φ5 από την αρχή ως το τέλος της ωοτοκίας.

37 Διάμετρος (μm) ,4 14,4 16,4 18,4 20,4 Θερμοκρασία ( C) Διάγραμμα 7. Η μεταβολή της μέσης διαμέτρου των αυγών και η τυπική της απόκλιση και στους 3 πληθυσμούς σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία Διάμετρος (μm) ,4 14,4 16,4 18,4 20,4 Θερμοκρασία ( C) Διάγραμμα 8. Προσαρμοσμένες μέσες τιμές και διάστημα εμπιστοσύνης 95% της διαμέτρου των αυγών σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία.

38 38 Διάμετρος (μm) Περίοδος από την αρχή της ωοτοκίας (ημ) Διάγραμμα 9. Προσαρμοσμένες τιμές και διάστημα εμπιστοσύνης 95% της διαμέτρου των αυγών σε συνάρτηση με την περίοδο από την αρχή της ωοτοκίας, λαμβάνοντας υπ όψιν την επίδραση του παράγοντα θερμοκρασία. Πίνακας 13. Μέσες τιμές διαμέτρου αυγών του κάθε πληθυσμού, όπως διαμορφώνονται μετά την αφαίρεση της επίδρασης της θερμοκρασίας και της περιόδου από την αρχή της ωοτοκίας. (Για

39 39 θερμοκρασία:17,0 C και μέρες από την αρχή της ωοτοκίας: 53, πληθυσμοί δεξαμενών : 1-4Α, 2 - Ν8, 3- Φ5 ) BROOD Mean ± Std. Error ,9 ± 0, ,0 ± 0, ,4 ± 0,5 Διάμετρος (μm) Α Ν8 Φ5 Πληθυσμοί γεννητόρων Διάγραμμα 10. Προσαρμοσμένες μέσες τιμές και διάστημα εμπιστοσύνης 95% διαμέτρου αυγών των τριών πληθυσμών για τους παράγοντες θερμοκρασία και περίοδο από την αρχή της ωοτοκίας.

40 40 Πίνακας 14. Διαχωρισμός των επιπέδων στη στήλη του διαλύματος αλατότητας 35psu ανάλογα με τη διαφορά στη διάμετρο των αυγών (όπου, 1-«πάνω», 2-«πάνω μέση», 3-«κάτω μέση», 4-«κάτω»). Οι διαφορετικές στήλες αφορούν στάδια με στατιστικώς σημαντική διαφορά (p<0,05). up - mumd - d N Subset , , , ,3 Sig. 0,215 1,000 1, DIAMETER 900 N = up - mu- md - d Διάγραμμα 11. Διαμόρφωση μέσης διαμέτρου αυγών στα 4 επίπεδα πλευστότητας στην πειραματική στήλη από τα στοιχεία και των 3 πληθυσμών. (Νο 1 «πάνω», Νο 2 «πάνω μέση», Νο 3 «κάτω μέση», Νο 4 «κάτω»)

41 Στάδιο Έγιναν δύο δειγματοληψίες και διαδοχικά τεστ πλευστότητας για τον έλεγχο της επίδρασης του σταδίου εξέλιξης των αυγών στην πλευστότητα αυτών. Στην 1 η δειγματοληψία (26 η Ιουλίου) εξετάσθηκαν τα στάδια των αυγών από το σχηματισμό του μοριδίου ως και του σημείου που το έμβρυο καταλάμβανε τα 2/3 - ¾ της περιφέρειας του αυγού. Τα στάδια που μελετήθηκαν με την κωδικοποίησή τους, παρουσιάζονται στον Πίνακα 15 και κάποια από αυτά και στις Φωτογραφίες 5-9. Η αντίστοιχη παρουσίαση των σταδίων που μελετήθηκαν στη 2 η δειγματοληψία (3 η Σεπτεμβρίου) παρουσιάζονται στον Πίνακα 16. Η πλευστότητα των αυγών στην 1 η δειγματοληψία παρουσίασε μια καμπή από τη φάση της δημιουργίας του βλαστικού δίσκου και κατά τη διάρκεια της επιβολής, η οποία όμως έπαυσε κάποια στιγμή πριν το έμβρυο καταλάβει τα 2/3 της διαμέτρου του αυγού (Διαγράμματα 12,14). Ακολούθως άρχισε και πάλι λίγο πριν το έμβρυο καταλάβει τα ¾ του αυγού να παρατηρείται μείωση της πλευστότητας. Οι διαφορές αυτές είναι στατιστικώς σημαντικές (Πίνακες 17,18). Πιο έντονες παρουσιάζονται στις αλατότητες 33, 34, 35 και 36psu, ενώ στις ακραίες τιμές των 32 και 37,38psu η διαφορά αμβλύνεται μια που η επίδραση της αλατότητας είναι πολύ ισχυρότερη. Στις αλατότητες 37 και 38 psu παρατηρούμε όμως μια έντονη πτώση της πλευστότητας στα πιο προχωρημένα στάδια, που έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη συμπεριφορά των δειγμάτων (Διάγραμμα 12). Αφαιρώντας τις προβληματικές αυτές μετρήσεις και λαμβάνοντας υπ όψιν την επίδραση της αλατότητας, η μορφή της συνολικής επίδρασης του σταδίου στην επίπλευση των αυγών παρουσιάζεται στο Διάγραμμα 15. Στη 2 η δειγματοληψία σημειώθηκε και πάλι έντονη πτώση της πλευστότητας στις αλατότητες των 37, 38psu κατά το τέλος της επιβολής, που και πάλι δεν είναι λογικό αποτέλεσμα κρίνοντας από τα αποτελέσματα στις υπόλοιπες αλατότητες επιβολής (Διάγραμμα 13). Έτσι αφαιρέθηκαν από την ανάλυση οι μετρήσεις στις αλατότητες αυτές. Η Ανάλυση Διακύμανσης σε επίπεδο σημαντικότητας 95%, δεν έδωσε στατιστικώς σημαντικές διαφορές στην πλευστότητα των αυγών κατά την εξέλιξη αυτών μεταξύ των σταδίων του τέλους του βλαστικού δίσκου και της επιβολής (Πίνακες 19, 20, Διάγραμμα 16).

5. ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΑΖΕΣ

5. ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΑΖΕΣ 5. ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΑΖΕΣ 5.1 Καταστατική Εξίσωση, συντελεστές σ t, και σ θ Η πυκνότητα του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κίνηση των θαλασσίων µαζών και την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Η μηδενική υπόθεση είναι ένας ισχυρισμός σχετικά με την τιμή μιας πληθυσμιακής παραμέτρου. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον

Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον Παύλος Μακρίδης, επίκουρος καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων Πανεπιστήμιο Πατρών Τι είναι υδατοκαλλιέργειες; Η καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων 1 Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Παραμετρικό στατιστικό κριτήριο για τη μελέτη της επίδρασης μιας ανεξάρτητης μεταβλητής στην εξαρτημένη Λογική

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ.

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ. Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ περισσότερων από δύο εξαρτημένων δειγμάτων, που διαχωρίζονται βάσει ενός επαναλαμβανόμενου παράγοντα (Ανάλυση διακύμανσης για εξαρτημένα δείγματα ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τ Μ Η Μ Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Σ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 70 17671 ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΤΗΛ: 210-9549151 FAX: 210-9514759 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ E ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σχολείο: Ονόματα των μαθητών: 1) 2)...... 3) 1 Μελέτη της κυτταρικής

Διαβάστε περισσότερα

EUSO 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Σέρρες 05/12/2015

EUSO 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Σέρρες 05/12/2015 14 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2016 ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Μαθητές/τριες που συμμετέχουν: (1) (2) (3) Σέρρες 05/12/2015 Σύνολο μορίων:..... Α. Δράση των ενζύμων

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση βέλτιστου τρόπου εξαπόλυσης και διάθεσης φυσικών εχθρών

Έκθεση βέλτιστου τρόπου εξαπόλυσης και διάθεσης φυσικών εχθρών Έκθεση βέλτιστου τρόπου εξαπόλυσης και διάθεσης φυσικών εχθρών «ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ HYDROFLIES» ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι. Ενότητα 9: Κατανομή t-έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών

Στατιστική Ι. Ενότητα 9: Κατανομή t-έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Στατιστική Ι Ενότητα 9: Κατανομή t-έλεγχος Υποθέσεων Δρ. Γεώργιος Κοντέος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ Γυμνασίου. «Μείωση των θερμικών απωλειών από κλειστό χώρο με τη χρήση διπλών τζαμιών»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ Γυμνασίου. «Μείωση των θερμικών απωλειών από κλειστό χώρο με τη χρήση διπλών τζαμιών» 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ Γυμνασίου «Μείωση των θερμικών απωλειών από κλειστό χώρο με τη χρήση διπλών τζαμιών» του μαθητή Διονύση Κλαδά Μάιος 2017 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Αναλυτική Μέθοδος- Αναλυτικό Πρόβλημα. Ανάλυση, Προσδιορισμός και Μέτρηση. Πρωτόκολλο. Ευαισθησία Μεθόδου. Εκλεκτικότητα. Όριο ανίχνευσης (limit of detection, LOD).

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 1 Εισαγωγή 21 1.1 Γιατί χρησιμοποιούμε τη στατιστική; 21 1.2 Τι είναι η στατιστική; 22 1.3 Περισσότερα για την επαγωγική στατιστική 23 1.4 Τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ.

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ. Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ δειγμάτων, που διαχωρίζονται βάσει ενός επαναλαμβανόμενου και ενός ανεξάρτητου παράγοντα (Ανάλυση διακύμανσης για εξαρτημένα δείγματα ως προς δύο παράγοντες,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κ.Φ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ. Ε

Ε.Κ.Φ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ. Ε Ε.Κ.Φ.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Δ. Ε. Α ΑΘΗΝΑΣ Α ΦΑΣΗ (ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ονοματεπώνυμο μαθητριών

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ.

Παράδειγμα: Γούργουλης Βασίλειος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ περισσότερων από δύο ανεξάρτητων δειγμάτων, που διαχωρίζονται βάσει ενός ανεξάρτητου παράγοντα (Ανάλυση διακύμανσης για ανεξάρτητα δείγματα ως προς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (STEPWISE REGRESSION)

ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (STEPWISE REGRESSION) 4. ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ (STEPWISE REGRESSION) Η μέθοδος της βηματικής παλινδρόμησης (stepwise regression) είναι μιά άλλη μέθοδος επιλογής ενός "καλού" υποσυνόλου ανεξαρτήτων μεταβλητών.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Έλεγχοι Υποθέσεων Διαστήματα Εμπιστοσύνης

Ενότητα 2: Έλεγχοι Υποθέσεων Διαστήματα Εμπιστοσύνης ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΝΕΥΡΟΑΝΑΤΟΜΙΑ» «Βιοστατιστική, Μεθοδολογία και Συγγραφή Επιστημονικής Μελέτης» Ενότητα 2: Έλεγχοι Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (Γενική θεώρηση)

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (Γενική θεώρηση) T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΓΚΤΟΥ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 1 η Άσκηση Έρευνα στο πεδίο - Οργάνωση πειράματος Μέθοδοι Δειγματοληψίας Εύρεση πληθυσμιακής

Διαβάστε περισσότερα

2H O 2H O O ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

2H O 2H O O ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2012-13 Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία 08-12-2012 Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική

ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική Ενότητα 3: Έλεγχοι υποθέσεων - Διαστήματα εμπιστοσύνης Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οι ερευνητικές υποθέσεις Στην έρευνα ελέγχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μαθηματικών & Στατιστικής 2η Πρόοδος στο Μάθημα Στατιστική 28/01/2011 (Για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β.) 1ο Θέμα [40] α) στ) 2ο Θέμα [40]

Εργαστήριο Μαθηματικών & Στατιστικής 2η Πρόοδος στο Μάθημα Στατιστική 28/01/2011 (Για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β.) 1ο Θέμα [40] α) στ) 2ο Θέμα [40] Εργαστήριο Μαθηματικών & Στατιστικής η Πρόοδος στο Μάθημα Στατιστική 8// (Για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β.) ο Θέμα [4] Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μελέτη της συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι. κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι. κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1893. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1893. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 193 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3//11 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΜΑΡΤΙΟΥ- ΑΠΡΙΛΙΟΥ- 11 ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

MOYΣΕΙΟ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

MOYΣΕΙΟ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ MOYΣΕΙΟ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Βαγενάς Γ., Επεσλίδης Δ., Καρδαμηλιώτης Κ., Λαπατσάνης M., Μέττας Λ., Μητσόπουλος Δ. Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη georgevgn@hotmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια Ωκεανογραφία

Παράκτια Ωκεανογραφία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1η: Φυσικές Παράμετροι Θαλασσίων Μαζών Γιάννης Ν. Κρεστενίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 5-6 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Λέκτορας v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 735468 Σε αρκετές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2012-13 Τοπικός διαγωνισμός στη Βιολογία 08-12-2012 Σχολείο: Ονόματα των μαθητών της ομάδας: 1) 2) 3) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης 1 Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενα κεφάλαια, στόχος των περισσότερων στατιστικών αναλύσεων, είναι η έγκυρη γενίκευση των συμπερασμάτων, που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Πειραματισμός - Βιομετρία

Γ. Πειραματισμός - Βιομετρία Γ. Πειραματισμός - Βιομετρία Πληθυσμοί και δείγματα Πληθυσμός Περιλαμβάνει όλες τις πιθανές τιμές μιας μεταβλητής, δηλαδή αναφέρεται σε μια παρατήρηση σε όλα τα άτομα του πληθυσμού Ο πληθυσμός προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Είδη μεταβλητών Ποσοτικά δεδομένα (π.χ. ηλικία, ύψος, αιμοσφαιρίνη) Ποιοτικά δεδομένα (π.χ. άνδρας/γυναίκα, ναι/όχι) Διατεταγμένα (π.χ. καλό/μέτριο/κακό) 2 Περιγραφή ποσοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία Β. Κανονική Κατανομή - Επαγωγική Στατιστική

Εξαμηνιαία Εργασία Β. Κανονική Κατανομή - Επαγωγική Στατιστική 1 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ Β ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΣΠΑΙΤΕ Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας Εργαστήριο Συλλογής και Επεξεργασίας Δεδομένων Διδάσκοντες: Σπύρος Αδάμ, Λουκάς Μιχάλης, Παναγιώτης Καράμπελας Εξαμηνιαία

Διαβάστε περισσότερα

Και οι τρεις ύφαλοι βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή. Τα βάθη κυμαίνονται από 31 έως 35 m για τους Τ.Υ. Ιερισσού και Πρέβεζας και 20 έως 30 m για τον

Και οι τρεις ύφαλοι βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή. Τα βάθη κυμαίνονται από 31 έως 35 m για τους Τ.Υ. Ιερισσού και Πρέβεζας και 20 έως 30 m για τον ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΕΧΤΗΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΙΕΡΡΙΣΟΥ- ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΑΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ, 64007 Ν. Πέραμος Καβάλας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 6-7 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Λέκτορας v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 735468 Σε αρκετές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο I. Τι είναι η επιστήμη; A. Ο στόχος της επιστήμης είναι να διερευνήσει και να κατανοήσει τον φυσικό κόσμο, για να εξηγήσει τα γεγονότα στο φυσικό κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 13: Επανάληψη Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana 1 Γιατί μελετούμε την Οικονομετρία;

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ II ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ (One-Way Analyss of Varance) Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS)

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS) ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS) Έλεγχος Υποθέσεων για την Μέση Τιμή ενός Δείγματος (One Sample t-test) Το κριτήριο One sample t-test χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τον αριθμητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 07 & ΔΙΑΛΕΞΗ 08 ΣΗΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 016-017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

4 o Μάθημα Διάστημα Εμπιστοσύνης του Μέσου

4 o Μάθημα Διάστημα Εμπιστοσύνης του Μέσου 4 o Μάθημα Διάστημα Εμπιστοσύνης του Μέσου Για την εκτίμηση των παραμέτρων ενός πληθυσμού (όπως η μέση τιμή ή η διασπορά), χρησιμοποιούνται συνήθως δύο μέθοδοι εκτίμησης. Η πρώτη ονομάζεται σημειακή εκτίμηση.

Διαβάστε περισσότερα

τατιστική στην Εκπαίδευση II

τατιστική στην Εκπαίδευση II ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ τατιστική στην Εκπαίδευση II Επαναληπτικζς ασκήσεις Διδάσκων: Μιχάλης Λιναρδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Επιβεβαίωση του μηχανισμού ανάπτυξης της θαλάσσιας αύρας.

Επιβεβαίωση του μηχανισμού ανάπτυξης της θαλάσσιας αύρας. Επιβεβαίωση του μηχανισμού ανάπτυξης της θαλάσσιας αύρας. Οδυσσέας - Τρύφων Κουκουβέτσιος Γενικό Λύκειο «Ο Απόστολος Παύλος» OdyKouk@gmail.com Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Ελένη Βουκλουτζή Φυσικός - Περιβαλλοντολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΜΑΜΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΜ:331/2003032 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Ευχαριστίες Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με βοήθησαν να δημιουργήσω την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Στατιστικοί Έλεγχοι Υποθέσεων Προβλήματα και Ασκήσεις

Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Στατιστικοί Έλεγχοι Υποθέσεων Προβλήματα και Ασκήσεις Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Στατιστικοί Έλεγχοι Υποθέσεων Προβλήματα και Ασκήσεις. Μια μηχανή εμφιάλωσης κρασιού γεμίζει φιάλες του μισού κιλού με ποσότητα κρασιού η οποία είναι κανονική τυχαία μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ι

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ι 1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ Δρ. Γεώργιος Χώτος Καθηγητής «Η Ιχθυοπανίδα των λιμνοθαλασσών» Στις λιμνοθάλασσες

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 07-08 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua. Μέρος Β /Στατιστική Μέρος Β Στατιστική Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.gr/gpapadopoulos) Από τις Πιθανότητες στη Στατιστική Στα προηγούμενα, στο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14. Ανάλυση ιακύµανσης Μονής Κατεύθυνσης. Ανάλυση ιακύµανσης Μονής Κατεύθυνσης

Κεφάλαιο 14. Ανάλυση ιακύµανσης Μονής Κατεύθυνσης. Ανάλυση ιακύµανσης Μονής Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 14 Ανάλυση ιακύµανσης Μονής Κατεύθυνσης 1 Ανάλυση ιακύµανσης Μονής Κατεύθυνσης Παραµετρικό στατιστικό κριτήριο για τη µελέτη της επίδρασης µιας ανεξάρτητης µεταβλητής στην εξαρτηµένη Λογική παρόµοια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2016 ΑΣΚΗΣΗ 6:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Τεύχος 2. Μαθητές του Ομίλου με αλφαβητική σειρά:

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Τεύχος 2. Μαθητές του Ομίλου με αλφαβητική σειρά: 2014-2015 Τεύχος 2 Μαθητές του Ομίλου με αλφαβητική σειρά: ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Αγγελική Γιαννακοπούλου Ανδρέας Λικμέτα Ανδριάνα Κατσιγιάννη

Διαβάστε περισσότερα

, µπορεί να είναι η συνάρτηση. αλλού. πλησιάζουν προς την τιµή 1, η διασπορά της αυξάνεται ή ελαττώνεται; (Εξηγείστε γιατί).

, µπορεί να είναι η συνάρτηση. αλλού. πλησιάζουν προς την τιµή 1, η διασπορά της αυξάνεται ή ελαττώνεται; (Εξηγείστε γιατί). Εργαστήριο Μαθηµατικών & Στατιστικής Γραπτή Εξέταση Περιόδου Φεβρουαρίου 009 στη Στατιστική 0/0/09 Α ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. [0] Οι ακαθάριστες εβδοµαδιαίες εισπράξεις µιας κτηνοτροφικής µονάδας, από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Μάθημα 18 ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Στο προηγούμενο μάθημα ασχοληθήκαμε με την έννοια του μορίου και τις ιδιότητές του στις στερεές και στις υγρές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Προκριματικός διαγωνισμός για την 14 th EUSO 2016 στην Βιολογία. Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων Ανίχνευση αμύλου και πρωτεϊνών

Προκριματικός διαγωνισμός για την 14 th EUSO 2016 στην Βιολογία. Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων Ανίχνευση αμύλου και πρωτεϊνών Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Προκριματικός διαγωνισμός για την 14 th EUSO 2016 στην Βιολογία Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας 1) 2) 3) Σχολείο: Σάββατο 5/12/2015 Διάρκεια: 45 λεπτά Μικροσκοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διατριβή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης

Διαβάστε περισσότερα

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades 1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ MOm / P. Dendrinos Ιούνιος 2014 Πίνακας Περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κατανομή Δειγματοληψίας του Δειγματικού Μέσου Ο Δειγματικός Μέσος X είναι μια Τυχαία Μεταβλητή. Καθώς η επιλογή και χρήση διαφορετικών δειγμάτων από έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης 1. Ο κλάδος της περιγραφικής Στατιστικής: α. Ασχολείται με την επεξεργασία των δεδομένων και την ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Χημική Τεχνολογία Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 7-8 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 735468 Σε αρκετές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Ανάλυση Διακύμανσης κατά ένα παράγοντα One-Way ANOVA

Ενότητα 3: Ανάλυση Διακύμανσης κατά ένα παράγοντα One-Way ANOVA ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΝΕΥΡΟΑΝΑΤΟΜΙΑ» «Βιοστατιστική, Μεθοδολογία και Συγγραφή Επιστημονικής Μελέτης» Ενότητα 3: One-Way ANOVA

Διαβάστε περισσότερα

Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά

Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά Άρης Ασλανίδης Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Οδηγός προετοιμασίας για τα Φυσικά Ε Δημοτικού 5 Υλικά σώματα Μαθαίνω χρήσιμες πληροφορίες του Βιβλίου Μαθητή Παντού γύρω μας υπάρχει ύλη. Η ύλη μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για τη λήψη αποφάσεων

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για τη λήψη αποφάσεων ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για τη λήψη αποφάσεων ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ Υπολογισμός πιθανοτήτων και πρόβλεψη τιμών από τις τιμές των παραμέτρων και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΜΑΘΗΜΑ Έλεγχοι Υποθέσεων

6 ο ΜΑΘΗΜΑ Έλεγχοι Υποθέσεων 6 ο ΜΑΘΗΜΑ Έλεγχοι Υποθέσεων 6.1 Το Πρόβλημα του Ελέγχου Υποθέσεων Ενός υποθέσουμε ότι μία φαρμακευτική εταιρεία πειραματίζεται πάνω σε ένα νέο φάρμακο για κάποια ασθένεια έχοντας ως στόχο, τα πρώτα θετικά

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ποιότητας Έργων 2 η Διάλεξη. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων

Διοίκηση Ποιότητας Έργων 2 η Διάλεξη. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων 1 Διοίκηση Ποιότητας Έργων 2 η Διάλεξη Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων 2 Περιεχόμενα της 2 ης Διάλεξης Στοιχεία και Τεχνικές Ποιοτικού Ελέγχου Σύνοψη Διακύμανση και Ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΑ Με το πείραμα αυτό μπορούμε να προσδιορίσουμε δύο βασικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΠΜ 477 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΠΠΜ 477 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΠΜ 477 ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΟΜΑΔΑ:. ΗΜΕΡ. ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓH... 2.0 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2.1. ΝΕΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΟ ΠΕ ΙΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία»

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο δημοτικό σχολείο έχεις μάθει ότι τα υλικά σώματα, είτε βρίσκονται στη στερεή είτε στην

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί Κατσιλέρος Αναστάσιος 2017 Παραλλακτικότητα To φαινόμενο εμφάνισης διαφορών μεταξύ ατόμων ή αντικειμένων ή παρατηρήσεων-μετρήσεων, που ανήκουν στην ίδια ομάδα-κατηγορία,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A εξάμηνο 2009-2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μεθοδολογία Έρευνας και Στατιστική ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Ποιοτικές και Ποσοτικές

Διαβάστε περισσότερα

Γραπτή Εξέταση Περιόδου Φεβρουαρίου 2011 για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β. στη Στατιστική 25/02/2011

Γραπτή Εξέταση Περιόδου Φεβρουαρίου 2011 για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β. στη Στατιστική 25/02/2011 Εργαστήριο Μαθηματικών & Στατιστικής Γραπτή Εξέταση Περιόδου Φεβρουαρίου για τα Τμήματα Ε.Τ.Τ. και Γ.Β. στη Στατιστική 5//. [] Η ποσότητα, έστω Χ, ενός συντηρητικού που περιέχεται σε φιάλες αναψυκτικού

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Ονοματεπώνυμο:Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημερομηνία εκτέλεσης Πειράματος : 12/4/2000 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ Υ ΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας]

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας] ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ [Άρθρο 4 Κατηγορίες υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα Αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας] 1. Κατηγορίες Υδατοκαλλιεργειών Για τις ανάγκες του παρόντος και σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 08-09 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Εκτίμηση Διαστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Πειραματισμός Βιομετρία

Γ. Πειραματισμός Βιομετρία Γενικά Πειραματικό σχέδιο και ANOVA Η βασική διαφορά μεταξύ των πειραματικών σχεδίων είναι ο τρόπος με τον οποίο ταξινομούνται ή κατατάσσονται οι πειραματικές μονάδες (πειραματικά τεμάχια) Σε όλα τα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος συγγραφής: Γκάνιας Κώστας ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Υπεύθυνος συγγραφής: Γκάνιας Κώστας ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Υπεύθυνος συγγραφής: Γκάνιας Κώστας ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ 1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Η γονιμότητα στα ψάρια (F: fecundity) εκφράζει τον αριθμό των αβγών που παράγονται από ένα θηλυκό άτομο είτε σε μία αναπαραγωγική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ δύο εξαρτημένων δειγμάτων, που ακολουθούν την κανονική κατανομή (t-test για εξαρτημένα δείγματα)

Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ δύο εξαρτημένων δειγμάτων, που ακολουθούν την κανονική κατανομή (t-test για εξαρτημένα δείγματα) Έλεγχος ύπαρξης στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ δύο εξαρτημένων δειγμάτων, που ακολουθούν την κανονική κατανομή (t-test για εξαρτημένα δείγματα) Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο σε ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα φύλλο εργασίας. Ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει για να πραγματοποιήσεις μια σειρά από δραστηριότητες. Έτσι θα μάθεις να δουλεύεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 12. Εκτίμηση των παραμέτρων ενός πληθυσμού

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 12. Εκτίμηση των παραμέτρων ενός πληθυσμού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 03. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 03. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ 03. ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ 1 ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΑΑββΓΓδδεεΖΖ αριθμός φυτών 50 00 150 100 50 0 10 5 184 119 17 87 40 1 5 0-10 10-0 0-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 απόδοση/φ υτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ 2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 3. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία των επιστημών του Ανθρώπου : Στατιστική Εργαστήριο 6 :

Μεθοδολογία των επιστημών του Ανθρώπου : Στατιστική Εργαστήριο 6 : Μεθοδολογία των επιστημών του Ανθρώπου : Στατιστική Εργαστήριο 6 : 1. Να χρησιμοποιηθεί το αρχείο gssft.sav για να γίνει έλεγχος της υπόθεσης ότι στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση η τιμή του μέσου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Άσκηση 1. Βρείτε δ/μα εμπιστοσύνης για τη μέση τιμή μ κανονικού πληθυσμού όταν n=20,

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Άσκηση 1. Βρείτε δ/μα εμπιστοσύνης για τη μέση τιμή μ κανονικού πληθυσμού όταν n=20, ΜΕΜ64: Εφαρμοσμένη Στατιστική 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Άσκηση 1. Βρείτε δ/μα εμπιστοσύνης για τη μέση τιμή μ κανονικού πληθυσμού όταν n=0, X = 7.5, σ = 16, α = 5%. Πως αλλάζει το διάστημα αν

Διαβάστε περισσότερα

13 η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015

13 η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 13 η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σάββατο 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)... 3)... ΣΧΟΛΕΙΟ Επιστημονική Επιτροπή:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Γ Εξάμηνο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Γ Εξάμηνο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Γ Εξάμηνο Διδάσκοντες Χατζηγεωργιάδης Αντώνης / Zουρμπάνος Νίκος ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μορφή

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο)

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο) Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο Αιγαίο) Δρ. Σοφία Γαληνού-Μητσούδη Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών. Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα

Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών. Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα Αναπαραγωγή Περίοδος Έναρξης Αναπαραγωγής Κλειστός θάλαμος αναπαραγωγής: Ιανουάριος-Μάρτιος Εξωτερικές συνθήκες (Διχτυοκήπιο):

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα