& Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια: Τσεκούρα Βίβιαν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "& Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια: Τσεκούρα Βίβιαν"

Transcript

1 1436

2 1 [ يوناني Greek ]Ελληνικά Μετάφραση: & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια: Τσεκούρα Βίβιαν

3 2 أحمد ألامير ترجمة : & ريجالوس كونستادينوس مراجعة: تساكورا فيفيان

4 3

5 4 ( Το να αναφερθεί κανείς σε κάποιο τρίτο πρόσωπο κατά την απουσία του λέγοντας κάτι που δεν του αρέσει) Στο Όνομα του Αλλάχ του Αρ-Ραχμάν (Παντελεήμονα) του Αρ- Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνου) από τα πιο επικίνδυνα πράγματα για τον Μουσουλμάνο και τον νέο Μουσουλμάνο, είναι το να διαπράξει Γάιμπα δηλαδή το να αναφέρει κάποιος κάτι για κάποιο τρίτο πρόσωπο κατά την απουσία αυτού του προσώπου, που αν ήταν παρόν δεν θα του άρεσε να το ακούσει, ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει κατά λάθος. Ο νέος Μουσουλμάνος πριν να εγκαταλείψει την προηγούμενη θρησκεία του έζησε σε μια κοινωνία η οποία δεν έδινε βάση στην Αλ-Γάιμπα, αντίθετα, μια τέτοια κοινωνία ίσως να θεωρούσε την Αλ-Γάιμπα ως μια αξιέπαινη πράξη και αυτόν που την διαπράττει άξιο επιβράβευσης. Πόσα είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δεν άφησαν ούτε έναν άνδρα ούτε μια γυναίκα χωρίς να τους κακολογήσουν και να εκθέσουν δημόσια τα προσωπικά μυστικά τους; Όσο πιο πολύ ένας δημοσιογράφος αποκαλύπτει τα προσωπικά μυστικά των ανθρώπων και όσο μεγαλύτερο είναι το σκάνδαλο που θα τους προκαλέσει χωρίς να έχει κανένα έλεος προς αυτούς, ούτε να έχει βεβαιωθεί πρώτα γι αυτές τις πληροφορίες πριν να τις εκθέσει- τόσο μεγαλύτερο θα είναι το

6 5 βραβείο του, οικονομικά και κοινωνικά λαμβάνοντας μια αξιόπιστη θέση και στην κοινωνία και στη δουλειά του!! Όσον αφορά αυτό το θέμα στο Ισλάμ, βλέπουμε ότι το Ισλάμ θεωρεί την Αλ-Γάιμπα ως μια μεγάλη αμαρτία που αυτός που την διέπραξε θα πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά κατά τη Μέλλουσα Ζωή. Στο Ισλάμ ο καθένας έχει το δικαίωμα να προστατεύει τη τιμή, το όνομα και τα προσωπικά μυστικά του. Έτσι δεν πρέπει κάποιος να αναφερθεί σε κάποιον κατά την απουσία του παρά μόνο με λόγια τα οποία θα επιθυμούσε να ακούσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Αυτήν την πραγματεία την παρουσιάζουμε για κάθε νέο Μουσουλμάνο που επιθυμεί να διατηρεί την θρησκεία του αγνή και καθαρή από οποιοδήποτε πράγμα μπορεί να την μολύνει. Είναι περιττό να αναφέρουμε τις κακές συνέπειες της Αλ- Γάιμπα, στο άτομο αλλά και στην κοινωνία συνολικά, αφού η Αλ-Γάιμπα βοηθά στην εξάπλωση της εχθρότητας και του μίσους μεταξύ των ανθρώπων και εκθέτει τα μυστικά και την προσωπική ζωή τους. Αυτό είναι αντίθετο με τους στόχους του Ισλαμικού Νόμου, ο οποίος ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον, και εξαπλώνει την αγάπη, τη φιλικότητα και τη στοργή μεταξύ τους. Έτσι, ολόκληρη η Μουσουλμανική κοινότητα μπορεί να γίνει σαν έναν τοίχο, του οποίου κάθε πέτρα υποστηρίζει και συγκρατεί την άλλη. Ο Προφήτης ﷺ είπε: «Ένας πιστός για έναν άλλον πιστό είναι σαν έναν τοίχο. Κάθε μέρος (πέτρα) του συγκρατεί το άλλο.». Στη συνέχεια ο Προφήτης ﷺ ένωσε τα δάχτυλα των δύο χεριών του μεταξύ τους. (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι) Συγγραφέας

7 6

8 7 Προφήτης ﷺ είπε: «Ξέρετε τι είναι η Αλ-Γάιμπα;». Είπαν: «Ο Αλλάχ και ο Αγγελιαφόρος Του γνωρίζουν καλύτερα.». Είπε: «Το να αναφέρεις για τον αδελφό σου κατά την απουσία του, κάτι που δεν του αρέσει.». Είπαν: «Μα, αν αυτό που αναφέρω, ισχύει στ αλήθεια για τον αδελφό μου;». Είπε: «Αν ισχύει στ αλήθεια αυτό που είπες, τότε διέπραξες Αλ-Γάιμπα. Και αν δεν ισχύει, τότε είπες ψεύδος γι αυτόν.» (Σαχίχ Μόσλιμ) Ο Αλλάχ λέει: «Αλίμονο σε αυτόν που καταδεικνύει τα ελαττώματα κάποιου άλλου ή τον χλευάζει, με μια κίνηση σε κάποιον άλλον, είτε είναι παρών, είτε απών, και σ αυτόν που αναφέρεται σε κάποιο τρίτο πρόσωπο κατά την απουσία του λέγοντας κάτι που δεν του αρέσει.» (Σούρα 104:1) Ο Αλλάχ λέει: «Και (ω, Μωχάμμαντ) να μην υπακούσεις κάθε άνθρωπο που ορκίζεται πολύ και είναι ποταπός (και ψεύτης). * Και είναι επίσης Χαμμάζ (συνέχεια αναφέρεται σε κάποιο τρίτο πρόσωπο κατά την απουσία του λέγοντας κάτι που δεν του αρέσει), και κινείται συνέχεια μεταδίδοντας κουτσομπολιά (κάποιων ανθρώπων σε κάποιους άλλους επιδιώκοντας να χαλάσει τη σχέση τους).» (Σούρα 68:10-11)

9 8 Ο Αλλάχ λέει: «Ω, εσείς που πιστεύετε! Να αποφεύγετε την πολλή καχυποψία πράγματι, κάποιες καχυποψίες είναι αμαρτίες. Και μην κατασκοπεύετε, ούτε να κακολογείτε ο ένας τον άλλον πίσω από την πλάτη του. Θα άρεσε σε κάποιον από σας να φάει τη σάρκα του νεκρού αδερφού του; Θα το μισούσατε (έτσι μισείστε και την κακολογία). Και να φοβάστε τον Αλλάχ. Στ αλήθεια, ο Αλλάχ είναι Ταουάμπ (αυτός που συγχωρεί και αποδέχεται τη μετάνοια), Ραχείμ (Πολυεύσπλαχνος).» (Σούρα 49:12) Ο Αλλάχ λέει: «Καμία λέξη (είτε καλή, είτε κακή) δεν θα την πει χωρίς να υπάρχει πάνω του ένας (άγγελος) παρατηρητής έτοιμος να την καταγράψει.» (Σούρα 50:18) Ο Αλλάχ λέει: «Και μην ακολουθείς (Ω, άνδρα), (δηλ. μη λες, μη κάνεις ή μη μαρτυράς) αυτό για το οποίο δεν έχεις γνώση. Στ αλήθεια, για την ακοή, για την όραση και για την καρδιά για όλα αυτά - θα ερωτηθεί ο καθένας (από τον Αλλάχ).» (Σούρα 17:36) Ο Αλλάχ λέει: «Και εκείνοι που βλάπτουν (λεκτικά ή με πράξεις) τους πιστούς και τις πιστές άδικα, έχουν φορτωθεί (πάνω τους) τη χειρότερη συκοφαντία και μια ολοφάνερη αμαρτία.» (Σούρα 33:58)

10 9 ﷺ Προφήτης ﷺ είπε: «Δε θα εισέλθει στον Παράδεισο κανένας ναμάμ (αυτός που μεταφέρει τα λόγια κάποιων ανθρώπων σε κάποιους άλλους για να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ τους).» Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Σαχίχ Μόσλιμ) «Να σας πληροφορήσω για τους καλύτερους ανάμεσά σας;». Είπαν: «Ναι.». Είπε: «Εκείνοι που όταν τους βλέπουν άλλοι, τότε οι άλλοι εξυμνούν το Όνομα του Αλλάχ (λόγω των σημαδιών της αρετής που αντανακλάται στα πρόσωπα εκείνων). Να σας πω ποιοι είναι οι χειρότεροι ανάμεσά σας;». Είπαν: «Ναι.». Είπε: «Είναι εκείνοι που μεταφέρουν τα λόγια άλλων σε τρίτους, για να προκαλέσουν διχόνοια μεταξύ τους, εκείνοι που χαλούν τη σχέση μεταξύ αγαπημένων προσώπων, εκείνοι που επιθυμούν το να πέσουν οι αθώοι σε δυσχέρεια, διαφθορά και αμαρτία.». Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Σαχίχ Αλ-Άνταμπ Αλ-Μούφραντ) «Να απέχετε από την καχυποψία. Στ αλήθεια, η καχυποψία είναι η ψευδέστερη ομιλία. Και μην κρυφακούτε, μην κατασκοπεύετε, μην ανταγωνίζεστε, μη φθονείτε, μην αλληλομισείστε, μη γυρνάτε την πλάτη ο ένας στον άλλον και να είστε, ω, δούλοι του Αλλάχ, αδέλφια.» Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Σαχίχ Μόσλιμ)

11 10 «Ω, εσείς που πιστεύετε με τη γλώσσα και μόνο, και η πίστη δεν έχει εισέλθει πραγματικά στην καρδιά σας, μη διαπράττετε Αλ-Γάιμπα κατά των Μουσουλμάνων (κατά την απουσία τους), μην κατασκοπεύετε για να βρείτε τις ατέλειές τους, στ αλήθεια, όποιος κατασκοπεύει για να βρει τις ατέλειες του άλλου, τότε ο Αλλάχ θα παρακολουθεί τις δικές του ατέλειες. Και όποιου τις ατέλειες παρακολουθεί ο Αλλάχ, θα τις εκθέσει ακόμη και αν αυτός κρύβεται μέσα στο σπίτι του.». Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Σαχίχ Άμπου Νταούντ) «Μερικοί από εσάς εστιάζουν στη σκόνη (μικρές ατέλειες) που υπάρχει στο μάτι του αδελφού τους, και παραβλέπουν τον κορμό δέντρου (μεγάλες ατέλειες) που υπάρχει στο δικό τους μάτι.» (Σαχίχ Ιμπν Χιμπάν) Η Αΐσα (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτής) είπε: «Είπα στον Προφήτη ﷺ : Φτάνει πια με τη Σαφίγια, που είναι έτσι και έτσι (δηλαδή κοντή). Ο Προφήτης ﷺ απάντησε: Στ αλήθεια, είπες μια λέξη που αν αναμειχθεί με το νερό της θάλασσας, θα της αλλάξει χρώμα, γεύση και οσμή.». Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Σαχίχ Άμπου Νταούντ) «Στ αλήθεια, ένας δούλος μπορεί να πει μια λέξη χωρίς να σκεφτεί αν ήταν καλή ή όχι, και λόγω αυτής να πέσει στο Πυρ, πιο βαθιά από την απόσταση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.». (Σαχίχ Μόσλιμ)

12 11 Ο Προφήτης ﷺ είπε: «Στ αλήθεια, ένας δούλος μπορεί να πει μία λέξη χωρίς να προβλέψει πού θα φτάσει, και έτσι ο Αλλάχ, λόγω αυτής, να τον ανταμείψει με την ευαρέστησή Του μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως. Και στ αλήθεια, ένας δούλος μπορεί να πει μία λέξη χωρίς να προβλέψει πού θα φτάσει, και έτσι ο Αλλάχ, λόγω αυτής, να του ρίξει την Οργή Του, μέχρι την Ημέρα που θα Τον συναντήσει.». (Σαχίχ Ιμπν Χιμπάν) Ο Άνας (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Οι Άραβες συνήθιζαν κατά τα ταξίδια τους, ο ένας να εξυπηρετεί τον άλλον. Κάποτε ο Άμπου Μπακρ και ο Όμαρ είχαν μαζί τους έναν άνδρα που τους εξυπηρετούσε. Και αφού κοιμήθηκαν και ξύπνησαν, δε βρήκαν να τους έχει ετοιμάσει το φαγητό. Έτσι, είπε ένας απ αυτούς στον άλλον: Αυτός κοιμάται σα να κοιμάται σπίτι του. Τότε τον ξύπνησαν και του είπαν: Πήγαινε στον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ ﷺ και πες του ότι ο Άμπου Μπακρ και ο Ούμαρ σε χαιρετούν και ζητάνε από σένα κάποιο φαγητό που να τρώγεται με ψωμί.. Τότε, ο Προφήτης ﷺ του είπε: Χαιρέτησέ τους και πες τους ότι στ αλήθεια έχουν πάρει κάτι για να το φάνε μαζί με το ψωμί.. Τότε, αυτοί ταράχτηκαν και έσπευσαν στον Προφήτη ﷺ. Του είπαν: Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, στείλαμε σε σένα, ζητώντας κάτι να φάμε με το ψωμί, μα εσύ είπες ότι έχουμε ήδη πάρει κάτι να φάμε μαζί με το ψωμί. Τι είναι αυτό που εννοούσες;. Εκείνος ﷺ είπε: Τη σάρκα του αδελφού σας. Μα τον Αλλάχ, εγώ βλέπω τη σάρκα του ανάμεσα στους κυνόδοντές σας.. Αυτοί είπαν: Ζήτα συγχώρεση για μας από τον Αλλάχ.. Ο Προφήτης ﷺ είπε: Ας ζητήσει συγχώρεση αυτός για σας από τον Αλλάχ.»

13 12 (Ασ-Σίλσιλα Ασ-Σαχίχα 2608) Ο Αμπντ Αλλάχ μπιν Αμπάς (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτών) είπε: «Ο Προφήτης πέρασε δίπλα από δύο τάφους και είπε: Στ αλήθεια, αυτοί τώρα τιμωρούνται, και δεν τιμωρούνται σε κάτι μεγάλο. Ο ένας από αυτούς δεν απέκρυπτε από κοινή θέα τα κρυφά μέρη του σώματός του όταν ουρούσε, και ο άλλος μετέφερε τα λόγια κάποιων σε άλλους για να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ τους.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι) Ο Αμπντ Αλλάχ μπιν Μασ ούντ (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Ήμασταν μαζί με τον Προφήτη ﷺ, και ένας άνδρας σηκώθηκε και έφυγε. Έπειτα, ένας άλλος έκανε Γάιμπα εναντίον του. Έτσι, ο Προφήτης ﷺ είπε: Καθάρισε τα δόντια σου με οδοντογλυφίδα. Εκείνος είπε: Από τι να τα καθαρίσω, αφού δεν έφαγα κρέας; Είπε ﷺ : Στ αλήθεια, έφαγες τη σάρκα του αδελφού σου.» (Ατ-Ταμπαράνι) Ο Μου άδ μπιν Τζάμπαλ (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Μίλησαν για κάποιον άνδρα μπροστά στον Προφήτη ﷺ, λέγοντας: Αυτός δεν τρώει μέχρι κάποιος να του ετοιμάσει το φαγητό, και δεν καβαλάει την καμήλα, μέχρι κάποιος να τη σελώσει. Έτσι, ο Προφήτης ﷺ, ακούγοντας αυτά, είπε: Κάνατε Γάιμπα εναντίον του. Είπαν: Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, στ αλήθεια είπαμε αυτό που ισχύει. Εκείνος ﷺ είπε: Αρκεί το να αναφέρεις για τον αδελφό σου κάτι που δεν θα του άρεσε κατά την απουσία του ακόμα και αν αυτό που είπες ισχύει.»

14 13 (Ασ-Σίλσιλα Ασ-Σαχίχα 2667) Προφήτης ﷺ είπε: «Όποιος πιστεύει στον Αλλάχ και στην Έσχατη Ημέρα, ας λέει το καλό, ή ας μη μιλάει.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι) Ο Προφήτης ﷺ είπε: «Ο καθένας σας δε θα πιστέψει πραγματικά, μέχρι να αγαπήσει για τον αδελφό του αυτό που αγαπά για τον εαυτό του.» (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι) Ο Άμπου Αλ-Γιόσρ Κά μπ μπιν Αμρ (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Είπα: Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, πες μου για μια πράξη που να με εισάγει στον Παράδεισο. Είπε ﷺ : Έλεγξε αυτό (και έδειξε τη γλώσσα του). Τότε, του επανέλαβα την ερώτηση. Είπε ﷺ : Μα τι νομίζεις; Υπάρχει τίποτα άλλο που να κάνει τους ανθρώπους να πέσουν με τα πρόσωπά τους στη Φωτιά, εκτός από αυτά που λένε οι γλώσσες τους;» (Άχμαντ) Ο Σουφιάν Αθ-Θάκαφι (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, πες μου για κάτι στο οποίο να στηριχθώ για να σωθώ.». Ο Προφήτης ﷺ είπε: «Πες: Ο Κύριός μου είναι ο Αλλάχ, και να είσαι στον Ίσιο Δρόμο.». Είπα: «Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, ποιο είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο για μένα;». Τότε, ο Προφήτης ﷺ έπιασε τη γλώσσα του και είπε: «Αυτό.».

15 14 (Σαχίχ Ιμπν Χιμπάν) Ο Ούκμπα μπιν Άμιρ (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Είπα: Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, ποια είναι η σωτηρία;. Ο Προφήτης ﷺ είπε: Να ελέγχεις τη γλώσσα σου, να κάθεσαι στο σπίτι σου, και να κλαις για την αμαρτία σου.» Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Άχμαντ) «Κάθε πρωί τα μέρη του σώματος του ανθρώπου υποτάσσονται στη γλώσσα, λέγοντας: Να φοβάσαι τον Αλλάχ για εμάς. Στ αλήθεια, η μοίρα μας συνδέεται με σένα. Αν είσαι σταθερή, είμαστε κι εμείς σταθεροί. Και αν αποκλίνεις, τότε αποκλίνουμε κι εμείς.» Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Άχμαντ) «Ο Μουσουλμάνος είναι εκείνος από του οποίου τη γλώσσα και το χέρι οι Μουσουλμάνοι είναι ασφαλείς.» Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι) «Όποιος εγγυάται για μένα αυτό που υπάρχει ανάμεσα στα δύο σαγόνια του (δηλ. η γλώσσα) και αυτό που υπάρχει ανάμεσα στα πόδια του (γεννητικά όργανα), τότε θα εγγυηθώ κι εγώ γι αυτόν τον Παράδεισο.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)

16 15 Αμπντ Αλλάχ μπιν Μασ ούντ (η ευαρέστηση του Αλλάχ επ αυτού) είπε: «Όποιος ακούει κάποια Γάιμπα για έναν πιστό κατά την απουσία του, και τον υποστηρίζει, τότε ο Αλλάχ θα τον ανταμείψει γι αυτό με το καλό και στην εγκόσμια ζωή και στη Μέλλουσα Ζωή. Όποιος ακούει κάποια Γάιμπα για έναν πιστό κατά την απουσία του, και δεν τον υποστηρίζει, τότε ο Αλλάχ θα του ανταποδώσει αυτό με το κακό και στην εγκόσμια ζωή και στη Μέλλουσα Ζωή. Και δεν έχει φάει κανείς μια μπουκιά, χειρότερη από το να διαπράξει Αλ- Γάιμπα εναντίον κάποιου πιστού κατά την απουσία του. Αν είπε αυτό που ξέρει ότι ισχύει, τότε διέπραξε Αλ-Γάιμπα. Και αν είπε κάτι που δεν ξέρει αν ισχύει, τότε είπε ένα ψεύδος γι αυτόν.» Ο Κάις μπιν Άμπι Χάζιμ είπε: (Σαχίχ Αλ-Άνταμπ Αλ-Μούφραντ) «Κάποτε ο Αμρ μπιν Αλ- Ας περπατούσε με κάποιους συντρόφους του, και πέρασε από ένα νεκρό μουλάρι που είχε φουσκώσει. Είπε, Μα τον Αλλάχ, το να φάει κανείς σας από αυτό μέχρι να γεμίσει το στομάχι του, είναι καλύτερο από το να φάει τη σάρκα ενός Μουσουλμάνου.» (Σαχίχ Αλ-Άνταμπ Αλ-Μούφραντ) Ο Αλ-Χάφιδ ιμπν Χάτζαρ είπε ότι η Αλ-Γάιμπα είναι «Το να αναφερθείς σε κάποιον κατά την απουσία του με κάτι που δεν του αρέσει, είτε αυτό είναι σχετικό με το σώμα του, είτε με τη θρησκεία του, είτε με την εγκόσμια ζωή του, είτε με τον εαυτό του, είτε με την ηθική του, είτε με την εμφάνισή

17 16 του, είτε με τα χρήματά του, είτε με τον πατέρα του, είτε με το παιδί του, είτε με τη γυναίκα του, είτε με τον υπηρέτη του, είτε με τα ενδύματά του, είτε με την κίνησή του, είτε με το χαμόγελό του, είτε με τη συνοφρύωσή του, είτε με οτιδήποτε άλλο σχετικό μ αυτόν. Και είτε τον αναφέρεις με το όνομά του, είτε με χειρονομία, είτε με σύμβολο.» (Φατχ Αλ-Μπάρι)

18 17 ακούσει Αλ-Γάιμπα για κάποιον άλλον κατά την απουσία του, πρέπει να υπερασπιστεί τη φήμη του αδελφού του και να απαντήσει σ αυτόν που διαπράττει Αλ- Γάιμπα. Αν όμως δε μπορεί να το κάνει, ή αν η απάντησή του δε γίνει δεκτή από αυτόν που διαπράττει Αλ-Γάιμπα, τότε θα πρέπει να φύγει από εκείνο το μέρος, αν μπορεί να το κάνει. Ο Προφήτης ﷺ είπε: «Όποιος υπερασπιστεί τη φήμη του αδελφού του κατά την απουσία του, ο Αλλάχ θα απομακρύνει από το πρόσωπό του το Πυρ κατά την Ημέρα της Ανάστασης.» Ο Προφήτης ﷺ είπε: (Άχμαντ) «Όποιος υπερασπιστεί τη φήμη του αδελφού του απέναντι σε κάποια Γάιμπα, τότε ο Αλλάχ θα τον απομακρύνει από το Πυρ.» (Άχμαντ) Ο Προφήτης ﷺ κάποτε καθόταν με κάποιους συντρόφους του στην περιοχή Ταμπούκ και είπε: «Τι έγινε με τον Κα μπ μπιν Μάλικ;». Τότε κάποιος άνδρας από τη φυλή Μπάνι Σάλαμα είπε: «Ω, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, τον απέτρεψε από το να έρθει το ένδυμά του και το κοίταγμα σε αυτό σε κάθε πλευρά.». Τότε ο Μου άδ μπιν Τζάμπαλ είπε: «Τι άθλιο αυτό που είπες! Μα τον Αλλάχ, ω,

19 18 Αγγελιαφόρε του Αλλάχ, δεν ξέρουμε γι αυτόν, παρά μόνο κάθε καλό.». (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρι)

20 19 Καμάλ Αλ-Ντιν μπιν Άμπι Σαρίφ είπε: «Η κακολογία δεν είναι Αλ-Γάιμπα σε έξι περιπτώσεις: για τον αδικημένο, για την αναγνώριση κάποιου, γι αυτόν που προειδοποιεί, γι αυτόν που δείχνει τη δημόσια αμαρτία κάποιου άλλου, γι αυτόν που ζητάει συμβουλή και γι αυτόν που ζητά υποστήριξη για να εμποδιστεί κάποιο κακό.» (Ασ-Σαν άνι στο Σούμπλ Ασ-Σαλάμ) Έτσι, η Αλ-Γάιμπα επιτρέπεται για κάποιον που λαμβάνει αδικία και πηγαίνει στο δικαστή, λέγοντας: «Ο τάδε με αδίκησε με τον τάδε τρόπο.». Επιτρέπεται, επίσης η Αλ-Γάιμπα, αν κάποιος είναι γνωστός με ένα παρατσούκλι (και δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο με αυτό το παρατσούκλι), να αναφέρεται κάποιος σε αυτόν με αυτό το παρατσούκλι όπως ο αλλήθωρος, ή ο κουτσός, ώστε κάποιος άλλος να αναγνωρίσει με αυτό το παρατσούκλι σε ποιον αναφέρεται. Και απαγορεύεται να αναγνωριστεί με αυτό το παρατσούκλι, αν αυτό γίνεται με σκοπό την ατίμωση. Και αν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί με κάποιο άλλο όνομα, θα έπρεπε να γίνει με αυτό. Επίσης, επιτρέπεται να προειδοποιήσει κάποιος τους Μουσουλμάνους από το κακό κάποιου άλλου, ή να τους συμβουλέψει σχετικά με αυτόν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση γάμου ή συνεργασίας, ή γειτονιάς. Και πρέπει αυτός που μιλάει να μην κρύβει τίποτα σ αυτήν την περίπτωση, αντίθετα να αναφέρει όλες τις ατέλειες που έχει κάποιος, με την πρόθεση της συμβουλής.

21 20 Επιτρέπεται, ακόμα, κάποιος να διαπράξει Αλ-Γάιμπα εναντίον κάποιου άλλου που δείχνει δημοσίως τα κακά έργα του ή τη θρησκευτική καινοτομία του, όπως για παράδειγμα κάποιος που πίνει αλκοόλ δημοσίως, ή καταναλώνει άδικα τα χρήματα των ανθρώπων. Τότε επιτρέπεται να αναφέρει κανείς αυτά που κάνει δημοσίως, και απαγορεύεται να αναφέρει οποιαδήποτε άλλη ατέλεια που δεν πράττει δημόσια. Και επιτρέπεται και για αυτόν που πηγαίνει στον δικηγόρο να ζητήσει συμβουλή για κάποιον λέγοντας: «Ο τάδε με αδίκησε με κάποιον τρόπο.». Ρωτώντας αν έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε και το πώς να ακυρώσει την αδικία του και να πάρει πίσω το δικαίωμά του. Ακόμα, επιτρέπεται γι αυτόν που θέλει να εμποδίσει κάποιο κακό ή να επαναφέρει κάποιον αμαρτωλό στο σωστό δρόμο, και να πει σε κάποιον άλλον, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει αυτό το κακό, λέγοντας: «Ο τάδε κάνει το τάδε κακό. Σταμάτησέ τον.». Πρέπει σε αυτήν την περίπτωση η πρόθεσή του να είναι να εμποδίσει το κακό, ειδάλλως απαγορεύεται η Αλ-Γάιμπα.

22 21 Νο. Τίτλος Σελ. 1 Εισαγωγή 3 2 Ορισμός της Αλ-Γάιμπα 12 3 Η Απαγόρευση της Αλ-Γάιμπα στο Κοράνιο 16 4 Η Απαγόρευση της Αλ-Γάιμπα στη Σούννα (Παράδοση του Προφήτη ﷺ ) 27 5 Η Θεραπεία της Αλ-Γάιμπα 33 6 Επίκριση της Αλ-Γάιμπα από τους ενάρετους προγόνους 7 Τι πρέπει να κάνει κάποιος που άκουσε μια Γάιμπα για κάποιον αδελφό του Μουσουλμάνο, κατά την απουσία του Τι επιτρέπεται από την Αλ-Γάιμπα 50

23 22

Ριγιάντ Ασ-Σάλιχειν (Oι κήποι των ευσεβών)

Ριγιάντ Ασ-Σάλιχειν (Oι κήποι των ευσεβών) 1438 Ριγιάντ Ασ-Σάλιχειν (Oι κήποι των ευσεβών) [ يوناني Greek ]Ελληνικά του ιμάμη Άμπι Ζακαρία Γιάχια μπιν Σάραφ Αν- Νάουαουι Αντ-Ντιμισκέι 631-676 μετά της Χίτζρα Μετάφραση: & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCHES CENTER (EIRC)

: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCHES CENTER (EIRC) ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ] يونا [ Ελληνικά Greek Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCHES CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν 2012-1433 الغش» باللغة يلونانية «رمجة: ملر ز الا ورو ل راسات الا

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

10 Σημεία Διαφωτισμού στο τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ στην ανθρωπότητα

10 Σημεία Διαφωτισμού στο τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ στην ανθρωπότητα 10 Σημεία Διαφωτισμού στο τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ στην ανθρωπότητα ] يونا [ Ελληνικά Greek Δρ. Άντιλ μπιν Άλι Ασ-Σάντυ Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Τσεκούρα Βίβιαν Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού)

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) 1 Ιουνίου 2019 Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Και τον ρώτησαν οι μαθητές του: Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, για να γεννηθεί τυφλός;»

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Γ7 : Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΑΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Γ7 : Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΑΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ρωτάω πότε θα σταματήσει όλο αυτό Αύριο φοβάμαι να πάω σχολείο Τι θα αντιμετωπίσω αύριο Σήμερα με δείρανε Ισχυρίζονται ότι δεν μου κάνουν τίποτα Συνεχώς με δέρνουν Μικρός όταν ήμουν με κορόιδευαν όλοι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά

Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 226) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Το υπέροχο, πεντανόστιμο κρέας των απίστων... Ουάου, Κίκι, με αυτό με έπεισες να πάω να αγοράσω. μπέικον καρύδας για όλη μου τη ζωή.

Το υπέροχο, πεντανόστιμο κρέας των απίστων... Ουάου, Κίκι, με αυτό με έπεισες να πάω να αγοράσω. μπέικον καρύδας για όλη μου τη ζωή. Απλώς θέλω να το μυρίσω. Θα αρχίσω να σε χρεώνω για κάθε φόρα που μυρίζεις το φαγητό. Το υπέροχο, πεντανόστιμο κρέας των απίστων... Σοβαρά, τώρα, Καμάλα, δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πόσους θεούς λατρεύεις;

Πόσους θεούς λατρεύεις; Πόσους θεούς λατρεύεις; ] يونا Greek [ Ελληνικά Μωχάμμαντ Αλ- Αρείφι 3TΜετάφραση : 3TEUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Νούτσος Χρήστος Επιμέλεια : 3TΤσεκούρα Βίβιαν & Ρηγάλος Κωνσταντίνος & Άχμαντ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου; Εισαγγελέας Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο; Ναι, τον γνωρίζω καλά. Δουλεύουμε μαζί, τα τελευταία 8 χρόνια, στο ταμείο της Τράπεζας «Goliath». Και έχουμε μια, αρκετά στενή, φιλική σχέση. To θύμα το γνωρίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Φάνια Παπαϊωάννου Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Κοινωνία (Κ) Πολίτης (ΠΟ) Φοροφυγάς (Φ) Πολιτικός (ΠΤ) Κ

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης Reality of Faith- Greek Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης ΣΉΜΑ 11: 22-26 Απαντά σε 22 και ο Ιησούς saith το unto τους, ΈΧΕΙ ΠΊΣΤΗ στο ΘΕΌ. 23 Για verily λέω το unto

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Γονέων

Εξάντας Ελλήνων. Γονέων Εξάντας Ελλήνων Γονέων Δεν επιλέγουμε τους γονείς Η επιμέλεια και η τάξη έχουν τους ίδιους γονείς. Η υπερβολική αγάπη των γονέων οδηγεί σε τυραννία. Ντροπή, μέθοδος ελέγχου συμπεριφοράς των παιδιών. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017

ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017 ΣΟΦΟΚΛΈΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Μετάφραση ΔΉΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 2017 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2017 ΝΕΦΕΛΗ / ΘΕΑΤΡΟ / ΑΠΑΝΤΑ Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Σοφοκλέους, Οιδίπους επί Κολωνώ, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης Σχεδιασμός βιβλίου:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142.

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142. Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: DT-142 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5465 Θα πάρω, θα πάρω πένα και χαρτί, να γράφω, να γράφω ένα χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος και Φιλήμονας

Παύλος και Φιλήμονας Παύλος και Φιλήμονας Έχετε ποτέ διαβάσει την επιστολή του Παύλου προς τον Φιλήμονα; Είναι η πιο μικρή επιστολή του Παύλου. Μόλις και μετά βίας γεμίζει μια σελίδα Α4! Δεν το πιστεύετε; Ας τι διαβάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Ισλαμική Άποψη για το Σεξ

Η Ισλαμική Άποψη για το Σεξ Η Ισλαμική Άποψη για το Σεξ نظرة اإلسالم للجنس باللغة اليونانية Του: Δρα Αμπντ Αρ-Ραχμάν Ασ-Σίχα د. عبد الرحمن بن عبد الكريم الشيحة Μετάφραση: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) المركز األوروبي للدراسات

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρομαντισμός στο Ισλάμ

Ο Ρομαντισμός στο Ισλάμ Ο Ρομαντισμός στο Ισλάμ الرومانسية في الا سلام باللغة اليونانية Του Δρα Αμπντ Αρ-Ραχμάν Ασ-Σίχα د. عبد الرحمن بن عبد الكريم الشيحة Μετάφραση EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (E.I.R.C) المركز الا وروبي

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου Οι τσακωμοί θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε μια σχέση. Θεωρείται το αλάτι και το πιπέρι σε αυτή. Ωστόσο, αν είναι συνεχόμενοι τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε:

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: 1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε» 2. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

9 απλοί τρόποι να κάνεις μία γυναίκα να μην μπορεί να σε βγάλει από το μυαλό της

9 απλοί τρόποι να κάνεις μία γυναίκα να μην μπορεί να σε βγάλει από το μυαλό της Όσο δύσκολα και μυστήρια πλάσματα κι αν είναι οι γυναίκες, πίστεψέ με θέλουν απλά πράγματα για να τις εντυπωσιάσεις. Και τις περισσότερες φορές αυτά τα απλά είναι και τα αυτονόητα. Τώρα γιατί οι άντρες

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

Το αποχαιρετιστήριο κήρυγμα του Προφήτη Μωχάμμαντ

Το αποχαιρετιστήριο κήρυγμα του Προφήτη Μωχάμμαντ Το αποχαιρετιστήριο κήρυγμα του Προφήτη Μωχάμμαντ (ευλογίες και ειρήνη πάνω σε αυτόν): (Το αποχαιρετιστήριο προσκύνημα) ] يونا [ Ελληνικά Greek Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCHES CENTER (EIRC) & Ρηγάλος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΚΑΚΚΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

ΒΟΚΑΚΚΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΒΟΚΑΚΚΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ Ζούσε κάποτε στο Αρέτσο ένας πλούσιος που τον έλεγαν Τοφάνο και είχε πάρει για γυναίκα του μια ωραιότατη νέα που την λέγανε Μαργαρίτα και που χωρίς να ξέρει το γιατί,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μεταφράζεις ονόματα ατόμων!

Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μεταφράζεις ονόματα ατόμων! Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μεταφράζεις ονόματα ατόμων! ] يونا Greek [ Ελληνικά Αμπού Καρίμ Ελ-Μαράκσι Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο. Με αγάπη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Κείμενο. Με αγάπη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Κείμενο Αγαπητό μου παιδί Θέλω να σου μιλήσω για ένα φίλο που τρώγεται! Ένα φίλο που, όσο παράξενο κι αν σου φανεί, τον λένε βιβλίο. «Αυτός είναι σωστός βιβλιοφάγος» δε λέμε για όποιον διαβάζει πολλά βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα