ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΚΡΙΑΡΑΣ I. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΣ ΤΗΛ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΚΡΙΑΡΑΣ I. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΣ ΤΗΛ"

Transcript

1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΚΡΙΑΡΑΣ I. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΣ ΤΗΛ

2 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ Ν. 4172/2014 Η υποχρεωτικότητα των αποσβέσεων Ο υπολογισμός των φορολογικών αποσβέσεων είναι υποχρεωτικός, γίνεται σε ετήσια βάση και δεν επιτρέπεται η μεταφορά αποσβενόμενων ποσών μεταξύ οικονομικών χρήσεων. (Ν.4172/2013, άρθ.24,παρ.5). Υπόχρεες σε αποσβέσεις είναι οι οικονομικές μονάδες, οι οποίες έχουν στην κυριότητά τους πάγια περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως αν τα χρησιμοποιούν, τα εκμισθώνουν ή τα εκμεταλλεύονται με οποιοδήποτε τρόπο. Επομένως, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κερδών, οι αποσβέσεις για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία πρέπει να διενεργούνται, και μάλιστα με τους συντελεστές που έχουν θεσπιστεί για το σκοπό αυτό, και να βαρύνουν τα αποτελέσματα κάθε διαχειριστικής περιόδου. Σε περίπτωση, που διενεργηθούν αποσβέσεις, αλλά με συντελεστή μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο, οι επιπλέον αποσβέσεις δεν αναγνωρίζονται φορολογικά και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να αναμορφώσουν τα προκύψαντα αποτελέσματα με την προσθήκη αυτών ως λογιστική διαφορά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν διενεργηθούν ή διενεργηθούν με συντελεστή μικρότερο από τον προβλεπόμενο, η επιχείρηση χάνει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει στο μέλλον τις αποσβέσεις που όφειλε να διενεργήσει και δεν διενήργησε. (ΠΟΛ 1216/ ). Πρακτική Εφαρμογή Ανώνυμος Εταιρεία αγοράζει το 2014 Η/Υ αξίας 5.000,00 ευρώ, οι οποίοι αποσβένονται με συντελεστή 20% κάθε έτος, δηλαδή προκύπτουν αποσβέσεις ύψους ευρώ ανά χρήση. Η συγκεκριμένη εταιρεία προβαίνει σε αποσβέσεις στις χρήσεις του 2014 και του Την χρήση 2016 δεν προβαίνει σε αποσβέσεις και κατ επέκταση χάνει το δικαίωμα της έκπτωσής τους σε επόμενη διαχειριστική χρήση. Τις χρήσεις 2017, 2018 και 2019 θα διενεργήσει αποσβέσεις με συντελεστή 20%, όμως οι αποσβέσεις της χρήσης του 2019 θα αναμορφώσουν το αποτέλεσμά της ως λογιστική διαφορά.

3 Έναρξη παύση αποσβέσεων από χρήση 2014 Σύμφωνα με το Ν.4172/2014,άρθ.24, παρ.6, η φορολογική απόσβεση ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου αρχίζει από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιείται ή τίθεται σε υπηρεσία από τον φορολογούμενο κατ αναλογία με τους παραπάνω συντελεστές. Το ποσό της φορολογικής απόσβεσης δεν δύναται να υπερβεί το κόστος κτήσης ή κατασκευής, περιλαμβανομένου του κόστους βελτίωσης, ανανέωσης και ανακατασκευής, καθώς και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Κατά το μήνα της παύσης ή της πώλησης του παγίου λογίζονται αποσβέσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας. Πρακτική Εφαρμογή Για παράδειγμα, εάν ένα μηχάνημα αξίας ,00 αγοράσθηκε την 31/5/2014 και η λειτουργία του άρχισε την 21/9/2014, θα υπολογισθούν αποσβέσεις για 3 μήνες, και εάν ο συντελεστής απόσβεσης του είναι 10% ετησίως, τότε για τη χρήση 2014 οι αποσβέσεις θα έχουν ως εξής: ,00 Χ 10% Χ 3/12 = 600,00. Συντελεστές φορολογικών αποσβέσεων ενσώματων παγίων από διαχειριστική χρήση 2014 Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν.4172/2013, κατά τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού από την διαχειριστική χρήση 2014 και μετά, διενεργούνται με τους ακόλουθους συντελεστές: Λογαριασμός Απόσβεσης Ενσώματα Πάγια Όλοι οι κλάδοι επιχειρήσεων Φορολογικός Συντελεστής απόσβεσης Εδαφικές εκτάσεις 0% Εδαφικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται σε εξόρυξη και λατομεία, εκτός αν χρησιμοποιούνται για 5% τις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης

4 Κτίρια, κατασκευές, εγκαταστάσεις, βιομηχανικές και ειδικές εγκαταστάσεις, μη κτιριακές εγκαταστάσεις, αποθήκες και σταθμοί, περιλαμβανομένων των 4% παραρτημάτων τους (και ειδικών οχημάτων φορτοεκφόρτωσης) Μηχανήματα, εξοπλισμός εκτός Η/Υ και 10% λογισμικού Μέσα μαζικής μεταφοράς, περιλαμβανομένων αεροσκαφών, 5% σιδηροδρομικών συρμών, πλοίων και σκαφών Μέσα μεταφοράς ατόμων 16% Μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων «εσωτερικές εμπορευματικές 12% μεταφορές» Εξοπλισμός Η/Υ, κύριος και 20% περιφερειακός και λογισμικό Έργα τέχνης, αντίκες, κοσμήματα και άλλα πάγια στοιχεία ενεργητικού 0% επιχειρήσεων που δεν υπόκεινται σε φθορά και αχρήστευση λόγω παλαιότητας Λοιπά πάγια στοιχεία της επιχείρησης 10% Ο υπολογισμός της τιμής κτήσης σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013, άρθρο 41(Αναφέρεται στην μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας) και άρθρο 42 (Αναφέρεται στην μεταβίβαση των τίτλων όπως είναι οι μετοχές, τα μερίδια, τα κρατικά ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια καθώς και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα), γίνεται με βάση τις φορολογικές αποσβέσεις.

5 Έκπτωση αποσβέσεων από διαχειριστική χρήση 2014 Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν.4172/2013, κατά τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν από: α) Τον κύριο των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης σε όλες τις περιπτώσεις εκτός της περίπτωσης β, β) Τον μισθωτή, σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης. Χρηματοοικονομική μίσθωση Προϋποθέσεις χαρακτηρισμού χρηματοοικονομικής μίσθωσης (Άρθρο 24 παρ.2 Ν.4172/2013) α) Η κυριότητα του περιουσιακού στοιχείου περιέρχεται στον μισθωτή με τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης, β) Η σύμβαση της μίσθωσης περιλαμβάνει όρο συμφέρουσας προσφοράς για την εξαγορά του εξοπλισμού σε τιμή κατώτερη της αγοραίας αξίας, γ) Η περίοδος της μίσθωσης καλύπτει τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) της οικονομικής διάρκειας ζωής του περιουσιακού στοιχείου ακόμη και στην περίπτωση που ο τίτλος δεν μεταβιβάζεται κατά τη λήξη της μίσθωσης, δ) Κατά τη σύναψη της σύμβασης της μίσθωσης, η παρούσα αξία των μισθωμάτων ανέρχεται στο ενενήντα τοις εκατό (90%) της αγοραίας αξίας του περιουσιακού στοιχείου που εκμισθώνεται. ε) Τα περιουσιακά στοιχεία που εκμισθώνονται είναι τέτοιας ειδικής φύσης που μόνον ο μισθωτής δύναται να τα μεταχειριστεί δίχως να προβεί σε σημαντικές αλλοιώσεις.

6 Πρακτική Εφαρμογή χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing) Η επιχείρηση Α αποκτά στις μηχάνημα αξίας μετρητοίς ,00 με πενταετή χρηματοδοτική μίσθωση. Τα μισθώματα είναι ετήσια, ισόποσα και καταβάλλονται την 31/12 κάθε έτους, ύψους ,07 [Δηλ. Σύνολο Μισθωμάτων ]. Το επιτόκιο της μίσθωσης είναι 7%. Για τη διενέργεια των φορολογικών αποσβέσεων, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι από το άρθρο 24 παρ. 4 του Ν.4172/2013 συντελεστές απόσβεσης. Πρόγραμμα τοκοχρεολυτικής αποπληρωμής α) Καταχώρηση του περιουσιακού στοιχείου 2/1/2015 β) Τιμολόγηση του πρώτου ετήσιου μισθώματος 31/12/2015

7 γ) Καταχώρηση Αποσβέσεων 31/12/2015 Συντελεστές φορολογικών αποσβέσεων άυλων παγίων στοιχείων Σύμφωνα με τον Ν.4110/2013, άρθρο 3 παρ. 22, την ΠΟΛ 1216/ και τον Ν.4172/2013, άρθρο 24,συντελεστές των φορολογικών αποσβέσεων των άυλων παγίων, που θα ισχύσουν για την διαχειριστική χρήση 2013, καθώς και από την διαχειριστική χρήση 2014 και μετά θα είναι οι ακόλουθοι: Λογαριασμός Απόσβεσης Άυλα στοιχεία και δικαιώματα Συντελεστής Απόσβεσης / Άυλα πάγια στοιχεία, 10% Δικαιώματα, Έξοδα πολυετούς απόσβεσης / / Λογισμικό Η/Υ 20% Σε αντίθεση με το πνεύμα του Ν.2190/1920, με βάση το Ν.4110/213, που ισχύει για την διαχειριστική χρήση 2013 και το Ν.4172/2013 που ισχύει από την διαχειριστική χρήση του 2014 και μετά, υφίστανται δωδεκατημόρια κατά την διενέργεια των φορολογικών αποσβέσεων την πρώτη χρήση κτήσεως ενός άυλου παγίου στοιχείου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ενσώματα πάγια.

8 Ακινητοποιήσεις σε ακίνητα τρίτων Πρακτική εφαρμογή Στις 02/01/20Χ0 η ΑΛΦΑ ολοκλήρωσε την κατασκευή κτηρίου επί οικοπέδου ιδιοκτησίας της ΒΗΤΑ. Το κόστος ανέγερσης ανήλθε στο ποσό των ευρώ. Η ΑΛΦΑ θα έχει συμβατικά τη χρήση του παγίου για 10 έτη, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε ποσού στη ΒΗΤΑ. Στο τέλος της δεκαετίας, η ΑΛΦΑ παραδίδει τη χρήση του ακινήτου στη ΒΗΤΑ. Το κτήριο έχει ωφέλιμη οικονομική ζωή 25 ετών. ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΛΦΑ α) Η ΑΛΦΑ αναγνωρίζει τη χρήση του ακινήτου ως περιουσιακό στοιχείο αξίας ευρώ. β) Αποσβέσεις ακινήτου σε τρίτους: / 10 έτη = /01/20Χ0 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση ή 16 Συμβατική χρήση ακινήτου , Λογαριασμός όψεως ,00 31/12/20Χ0 και κάθε ετήσια περίοδο της δεκαετίας Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση ή Αποσβέσεις χρήσεως ακινήτου , ή Αποσβεσμένα κτίρια ,00 ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ ΒΗΤΑ γ) Η ΒΗΤΑ αναγνωρίζει κτήριο αξίας ευρώ και ισόποση υποχρέωση (έσοδο επομένων χρήσεων).

9 02/01/20Χ0 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Κτίρια , Έσοδα επόμενων χρήσεων ,00 Η υποχρέωση μεταφέρεται στα αποτελέσματα ως ετήσιο έσοδο από μισθώματα (ενοίκια) ποσού ευρώ ( / 10). 31/12/20Χ0 και κάθε ετήσια περίοδο της δεκαετίας Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Έσοδα επόμενων χρήσεων , ή Έσοδα από ενοίκια ,00 δ) Το κτήριο αυτό υπόκειται σε εικοσιπενταετή απόσβεση (4% ετησίως), βάσει των εκτιμήσεων για την ωφέλιμη οικονομική ζωή του. Ετήσιες αποσβέσεις: / 25 έτη = /12/20Χ0 και κάθε ετήσια περίοδο της εικοσιπενταετίας Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Αποσβέσεις κτιρίων , Αποσβεσμένα κτίρια ,00 Ε.Λ.Π. και Αποθέματα Αρχείο ιδιόκτητων αποθεμάτων (Απογραφή) α) Τα ποσοτικά δεδομένα της φυσικής απογραφής (σύντομη περιγραφή είδους, μονάδα μέτρησης και ποσότητα), κατά είδος και διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο.

10 β) Η κατά μονάδα αξία επιμέτρησης, καθώς και η συνολική αξία επιμέτρησης του κάθε είδους. γ) Ο προσδιορισμός της ποσότητας των αποθεμάτων δύναται να γίνεται με έμμεσες τεχνικέςπου είναι αξιόπιστες και κατάλληλα τεκμηριωμένες. δ) Αναλώσιμα υλικά αγαθά που δεν είναι σημαντικά μπορούν να μην απογράφονται. (παρ. 4) Αρχείο ιδιόκτητων αποθεμάτων - Βιβλίο Απογραφών Η ενημέρωση του βιβλίου απογραφών με την ποσότητα και την αξία των αποθεμάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κλείσιμο του ισολογισμού μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η ορθή απογραφή πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Είδος αγαθού Ποσότητα αγαθού Μονάδα μέτρησης Αξία ανά μονάδα Συνολική αξία αγαθού. Πρέπει να τονισθεί ότι η απογραφή πρέπει να συντάσσεται κατά αποθηκευτικό χώρο με σαφή μνεία της διεύθυνσής του. Πρακτική εφαρμογή Βιβλίου Απογραφής Προϊόντα Κωδικός Περιγραφή Ποσότητα Μονάδα μέτρησης Τιμή μονάδος Αξία Απογραφής Ύφασμα εκρού 2.331,00 kgr 6, ,51 Βαμβ. Ν Ύφασμα εκρού Βαμβ. Ν ,00 Kgr 5, ,94 Σύνολο Προϊόντων ,45

11 Πρώτες Ύλες Νήμα Λευκό Βαμβ/ρό 13/ ,00 Kgr 1, , Νήμα Λευκό 6.250,00 Kgr 1, ,09 Βαμβ/ρό 14/ Νήμα Λευκό Βαμβ/ρό 15/ ,00 Kgr 1, ,50 Σύνολο Πρώτων υλών ,27 Αναλώσιμα Λιπαντικά 2.400,00 Kgr 1, , Πετρέλαιο 2.000,00 Lt. 1, ,00 Σύνολο Λιπαντικών 6.000,00 Ανταλλακτικά παγίων Ρουλεμάν 200 τεμ. 12, , Τροχαλίες 64 τεμ. 50, ,00 Σύνολο Ανταλλακτικών παγίων 5.700,00 Σύνολο Απογραφής Αποθεμάτων Επιχειρήσεως ,72 «ΠΛΕΞΗ Α.Ε.» Τρόπος τήρησης βιβλίου απογραφών Τα αποθέματα καταγράφονται στο βιβλίο απογραφών, ή σε απλότυπες καταστάσεις, διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο. Τα πιο πάνω δεδομένα των αποθεμάτων του υποκαταστήματος ή του αποθηκευτικού χώρου πρέπει να δίνονται άμεσα από την έδρα στον έλεγχο που διενεργείται στην εγκατάσταση που αφορούν. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα όλων των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στο ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο με την έδρα ή άλλο υποκατάστημα ή άλλο αποθηκευτικό χώρο δύνανται να καταχωρούνται ενιαία στο βιβλίο απογραφών ή στις καταστάσεις απογραφής.

12 Χρόνος ενημέρωσης Η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων στο βιβλίο απογραφών, το οποίο τηρείται αθεώρητο, ή σε καταστάσεις απογραφής, οι οποίες επίσης είναι αθεώρητες, και η αξία των αποθεμάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κλείσιμο του ισολογισμού καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η μέθοδος της λιανικής τιμής-(retail method) Πρακτική εφαρμογή Προσδιορίζει κατ ευθείαν την αξία του τελικού αποθέματος και του κόστους πωληθέντων, χωρίς να προσδιορίζει την ποσότητα του τελικού αποθέματος. Χρησιμοποιείται, με διάφορες παραλλαγές, από επιχειρήσεις που εμπορεύονται μεγάλες ποσότητες ειδών που πωλούνται λιανικά με σχετικά σταθερά ποσοστά κέρδους επί της τιμής κτήσεως. Κόστος Aξία Λιανικής Αρχικό απόθεμα 100,00 130,00 Αγορές περιόδου 1.230, ,70 Σύνολο προς πώληση 1.330, ,70 Πωλήσεις περιόδου (σε τιμές λιανικής) ,00 Απόθεμα τέλους σε τιμές λιανικής 516,70 Ποσοστό κέρδους λιανικής τιμής =[1- (1.330/1.716,70)] 0,2253 Απόθεμα τέλους σε κόστος κτήσης = [516,70*(1-0,2253)] 400,29 Σημειώσεις: 1. Το αρχικό απόθεμα διαφέρει από τις αγορές ως προς τη σύνθεση ποσοστό μικτού κέρδους.

13 2. Το ποσό του αρχικού αποθέματος και των αγορών της περιόδου σε αξίες λιανικής έχει προκύψει πολλαπλασιάζοντας το κόστος κτήσης με το ποσοστό μικτού κέρδους. (παρ.4) Χρήση στατιστικών μεθόδων προσδιορισμού της ποσότητας αποθεμάτων Χρησιμοποιείται για την μέτρηση της ποσότητας των αποθεμάτων στο τέλος της περιόδου σε περιπτώσεις που η μέθοδος της φυσικής καταμέτρησης είναι πρακτικά αδύνατη, όπως για παράδειγμα η μέτρηση της ποσότητας της ιχθυομάζας των ιχθυοτροφείων. Πρακτική εφαρμογή Η αρχική ποσότητα ιχθύων που τοποθετείται σε έναν κλωβό εκτροφής, μετατρέπεται σε κάθε ημερομηνία που επιδιώκεται απογραφή, σε ποσότητα και ιχθυομάζα, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ιχθύων, τις αναλωθείσες ιχθυοτροφές και τα ποσοστά θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα της μεθόδου επαληθεύονται εκ των υστέρων κατά την συλλογή των ιχθύων (εξαλίευση). (παρ.4) Προσεγγιστικές τεχνικές σε παρεμφερή αποθέματα Σε περίπτωση αποθεμάτων παρεμφερούς είδους, μεγάλου αριθμού και μικρής διαφοράς αξίας ανά τεμάχιο μεταξύ τους, είναι δυνατόν η καταμέτρηση να γίνεται σε γενικές κατηγορίες και με τη χρήση μέσης τιμής, εφόσον δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις. (παρ.4) Αρχείο αποθεμάτων τρίτων Παρακολούθηση κατ είδος και ποσότητα, διακεκριμένα κατά αποθηκευτικό χώρο, των αποθεμάτων τρίτων. Αναφέρεται σε εμπορεύσιμα αγαθά, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει εγγυοδοσίες (επιστρεπτέα είδη συσκευασίας, παλέτες, κενές φιάλες, κλπ.). Η παρακολούθηση δύναται να γίνεται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο και να προκύπτει από οποιοδήποτε τηρούμενο αρχείο.

14 Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται φυσική καταμέτρηση των σχετικών αποθεμάτων. Τεκμηρίωση αυτών των αποθεμάτων που βρίσκονται στην κατοχή της: Είτε τηρώντας με τάξη και πληρότητα το σύνολο των λαμβανόμενων και εκδιδόμενων παραστατικών διακίνησης. Είτε ενημερώνοντας επιπρόσθετα άλλα αρχεία. (παρ. 5) Απογραφή αποθεμάτων - Χρόνος προσδιορισμού ποσότητας αποθεμάτων Ο προσδιορισμός της ποσότητας αποθεμάτων, διενεργείται σε κατάλληλο χρόνο που διασφαλίζει την αξιοπιστία των δεδομένων σε σχέση με την ημερομηνία αναφοράς των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της οντότητας. (παρ. 2) Ο χρόνος αυτός μπορεί να απέχει από το τέλος της ημερομηνίας αναφοράς, ιδίως όταν η οντότητα τηρεί αναλυτικό αρχείο ποσοτικής διακίνησης αποθεμάτων (βιβλίο αποθήκης) ή όταν ο αριθμός ή και η ποσότητα των διακινήσεων δεν είναι σημαντική. Έμμεσες τεχνικές απογραφής Όταν η οντότητα εφαρμόζει έμμεσες τεχνικές στον προσδιορισμό της ποσότητας των αποθεμάτων της απογραφής, η σχετική διαδικασία δύναται να γίνεται με αξιοπιστία και σε χρόνο απομακρυσμένο από το τέλος της περιόδου (π.χ. προσδιορισμός ιχθυόμαζας ιχθυοτροφείων). Όταν εφαρμόζεται η μέθοδος της λιανικής (retail method) δεν γίνεται ποσοτικός προσδιορισμός των αποθεμάτων και η εκτίμηση της αξίας του τελικού αποθέματος δύναται επίσης να γίνεται με ασφάλεια σε χρόνο απομακρυσμένο από το τέλος της περιόδου. Απλογραφικά βιβλία Απογραφή Καθεστώς από 1/1/2015 (Ν. 4308/14 Ε.Λ.Π.)

15 Οι πολύ μικρές οντότητες (ετερόρρυθμη εταιρεία, ομόρρυθμη εταιρεία, ατομική επιχείρηση, κλπ.)(παρ. 2 γ, άρθρο 1) των οποίων ο ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών από πωλήσεις αγαθών δεν υπερβαίνουν το ποσό των ευρώ έχουν τη δυνατότητα να μην διενεργούν απογραφή των αποθεμάτων τους στο τέλος της περιόδου. Στην περίπτωση αυτή αντιμετωπίζουν τις αγορές της περιόδου που δεν διενεργούν απογραφή ως έξοδο στην κατάσταση αποτελεσμάτων. Περίοδος μικρότερη του 12μήνου Αν η περίοδος (φορολογικό έτος) είναι μικρότερη του 12μήνου (πχ. έναρξη κατά τη διάρκεια της περιόδου), ο κύκλος εργασιών για την υποχρέωση διενέργειας απογραφής αποθεμάτων υπολογίζεται με αναγωγή σε ετήσια βάση. Διευκρίνιση: Το χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των (15) ημερών λογίζεται ως μήνας ενώ το χρονικό διάστημα που είναι μικρότερο των 15 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη. Στην περίπτωση που η οντότητα λειτούργησε στην πρώτη ετήσια περίοδο για χρονικό διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών, δεν γίνεται αναγωγή σε ετήσια βάση για το διάστημα αυτό. Προαιρετική απογραφή Όταν μια οντότητα (ετερόρρυθμη εταιρεία, ομόρρυθμη εταιρεία, ατομική επιχείρηση, κλπ.) (παρ. 2 γ, άρθρο 1) επιλέγει, να διενεργήσει απογραφή σε μία περίοδο, ενώ δεν έχει την υποχρέωση και δεν διενεργούσε, αναλαμβάνει την υποχρέωση για διενέργεια απογραφής και για τις τρεις τουλάχιστον επόμενες ετήσιες περιόδους. Πρώτη χρήση διενέργειας προαιρετικής απογραφής Όταν μια οντότητα (ετερόρρυθμη εταιρεία, ομόρρυθμη εταιρεία, ατομική επιχείρηση, κλπ.) (παρ. 2 γ, άρθρο 1) επιλέγει να διενεργήσει (προαιρετικά) φυσική απογραφή σε μια περίοδο για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων (κόστος πωληθέντων), ενώ δεν έχει την υποχρέωση και δεν διενεργούσε. Κατά την πρώτη περίοδο που διενεργείται απογραφή, για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων της περιόδου το απόθεμα έναρξης θεωρείται μηδέν. Δηλαδή, από τα ακαθάριστα έσοδα της ανωτέρω περιόδου θα

16 εκπέσουν μόνο οι αγορές της περιόδου για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών (ζημιών). Σημείωση: Το σύνολο των αγορών των προηγούμενων χρήσεων έχει εκπέσει φορολογικά και συνεπώς δεν μπορεί να εκπέσει εκ νέου προσμετρούμενο στο απόθεμα έναρξης της νέας περιόδου. Χρήση παύσης διενέργειας προαιρετικής απογραφής Όταν μια οντότητα (ετερόρρυθμη εταιρεία, ομόρρυθμη εταιρεία, ατομική επιχείρηση, κλπ.) (παρ. 2 γ, άρθρο 1) επιλέγει να παύσει να διενεργεί φυσική απογραφή σε μια περίοδο, ενώ διενεργούσε προαιρετικά, Το απόθεμα τέλους της τελευταίας περιόδου στην οποία διενεργήθηκε απογραφή δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της πρώτης περιόδου στην οποία δεν διενεργείται απογραφή. Δηλαδή, στην πρώτη αυτή περίοδο στην οποία δεν διενεργείται απογραφή η οντότητα (και εφεξής) θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις αγορές της περιόδου για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών (ζημιών). Προαιρετική απογραφή έως και 31 Δεκεμβρίου 2013 Στις περιπτώσεις που οντότητες είχαν διενεργήσει προαιρετικά απογραφή εμπορεύσιμων αγαθών έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994, και είχαν ως εκ τούτου την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν απογραφή και για τις τρεις επόμενες χρήσεις εκείνης που διενέργησαν προαιρετικά, πραγματοποιούν υποχρεωτικά απογραφή και για τις υπολειπόμενες χρήσεις (άρθρο 30, Ν.4308/2014). Προαιρετική απογραφή την 31 Δεκεμβρίου 2014 Ειδικά, όταν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014 η οντότητα διενεργεί προαιρετικά και για πρώτη φορά απογραφή αποθεμάτων, η οντότητα αυτή δεν υποχρεούται, εξ αυτού του λόγου, να διενεργήσει απογραφή στις επόμενες τρεις περιόδους. Διευκρινίζεται ότι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014 ισχύει ο νόμος των Ε.Λ.Π. για προαιρετική διενέργεια απογραφής (παράγραφος 4 του άρθρου 30). Απαλλασσόμενες επιχειρήσεις της απογραφής από 1/1/2015 Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1019/2015 έχουμε απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών

17 οντοτήτων που εφαρμόζουν απλογραφικό λογιστικό σύστημα στην τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) από την τήρηση αρχείου αποθεμάτων και τη διενέργεια φυσικής απογραφής από το φορολογικό έτος Υπάρχουν κατηγορίες επιτηδευματιών οι οποίοι: α) Είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για τη σύνταξη απογραφής λόγω, διαζευκτικά ή αθροιστικά, του μικρού μεγέθους του αντικειμένου των εργασιών τους, ή του μεγάλου αριθμού ειδών ή/και παρεμφερούς φύσης ή/και μικρής αξίας ανά τεμάχιο αποθεμάτων, είτε β) Δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα αγαθών στο τέλος της χρήσης ή/και τα αποθέματά τους δεν παρουσιάζουν διακύμανση από έτος σε έτος, και ως εκ τούτου η απογραφή τους δεν παρουσιάζει ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον. Η δυνατότητα της μη απογραφής, παρέχεται όταν η οντότητα έχει ως κύριο αντικείμενο των εργασιών της (άνω του 50% του συνόλου του καθαρού κύκλου εργασιών από πώληση αγαθών) μία από τις παρακάτω δραστηριότητες: 2.1. Εκμετάλλευση λατομείου (απλή εξόρυξη αργών λίθων επεξεργασία λατομικών προϊόντων) Κατασκευή ή εμπορία σφραγίδων, επιγραφών, σημάτων Εκμετάλλευση τυπογραφείου γενικά Φωτογραφείο και εργαστήριο εμφανίσεως φίλμς εκτυπώσεις φωτογραφιών γενικώς Εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών Βιβλιοδετείο Εργαστήριο φωτοτυπιών και πολυγραφήσεων Αρτοποιείο, πρατήριο άρτου, ειδών αρτοποιίας και

18 ζαχαροπλαστικής, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής (πώληση σε ιδιώτες καταναλωτές, λιανική ή κυρίως λιανική) Γαλακτοζαχαροπλαστείο και γαλακτοπώλης γενικά (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Εμπορία ειδών διατροφής (παντοπωλείο, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, κ.λπ., πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Εμπορία νωπών και κατεψυγμένων ιχθύων (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Οπωρολαχανοπώλης (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Εμπορία ρακών ή απορριμμάτων Εμπορία ψιλικών (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών γενικά Ανθοπωλείο Εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, κυλικεία, αναψυκτήρια ή συναφείς δραστηριότητες, καθώς και οι αυτόματοι πωλητές συναφών ειδών Εμπορία ειδών βιβλιοπωλείου (πώληση χονδρική λιανική) Εμπορία ειδών χαρτοπωλείου (φάκελοι, γραφική ύλη, κ.λπ.), ειδών σχεδιάσεως και συναφών οργάνων (πώληση χονδρική λιανική) Εκδόσεις βιβλίων γενικά Παραγωγή ή εμπορία τυροπιτών, σάντουιτς και συναφών ειδών (πώληση χονδρική λιανική) Φαρμακείο Πωλήσεις ηλεκτρονικών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων (χονδρική ή λιανική) Υλικά ραπτικής και υποδηματοποιίας (χονδρική λιανική) Πωλήσεις σιδηρικών εργαλείων χειρός και ειδών κιγκαλερίας (πώληση

19 λιανική ή κυρίως λιανική) Είδη υγιεινής διατροφής (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Παλαιοσίδερα, σίδηρος και παλαιά μέταλλα (σκραπ) Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων (που αγοράζονται με το βάρος). Σε περίπτωση σύνταξης απογραφής των ειδών αυτών, αυτή δύναται α διενεργείται με το βάρος και όχι κατ είδος Εμπορία ψιλικών και ζαχαρωδών προϊόντων (πώληση χονδρική λιανική) Εμπορία παλαιών γραμματοσήμων και συναφών Εμπορία ψιλικών κλωστικών ραφής και πλεξίματος, νημάτων, εργόχειρων, κεντημάτων και συναφών ειδών (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Αγρότες (ειδικού και κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.) και αγροτικές εκμεταλλεύσεις Παλαιοπώλης (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Εμπορία μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υφασμάτων λαϊκής κατανάλωσης (που αγοράζονται ή πωλούνται με το βάρος) Εμπορία ψευδοκοσμημάτων γενικά (πώληση λιανική ή χονδρική) Εμπορία αγαθών που προέρχονται από πλειστηριασμούς Πρατήρια καπνοβιομηχανικών προϊόντων (πώληση χονδρική) Εμπορία ωδικών πτηνών, μικρών ζώων, τροφών και εξαρτημάτων αυτών, διακοσμητικών ψαριών, πτηνών, ζώων και συναφών (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Εμπορία χρωμάτων βερνικιών στόκων και λοιπών συναφών (λιανικώς ή κυρίως λιανικώς) Κτηνιατρικά φαρμακεία.

20 2.41. Κρεοπώλες (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική) Εκμεταλλευτής περιπτέρου Πωλήσεις οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως, καθώς και ο αγρότης που πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του από λαϊκές αγορές. Μια οντότητα θεωρείται ότι πωλεί κυρίως λιανικά (κυρίως λιανική πώληση) όταν οι πωλήσεις σε ιδιώτες καταναλωτές υπερβαίνουν το 50% του συνόλου του καθαρού κύκλου εργασιών από πώληση αγαθών. Πρατήρια Υγρών Καυσίμων Η πολύ μικρή οντότητα, βάσει της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014 και της παραγράφου 11 του άρθρου 30 του ίδιου νόμου, που συντάσσει μόνο Κατάσταση Αποτελεσμάτων (απλογραφικό λογιστικό σύστημα) και έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία (πρατήριο) υγρών καυσίμων ή/και πετρελαίου θέρμανσης, προσδιορίζει τα αποθέματά της βάσει του συστήματος εισροών εκροών. Η οντότητα που πωλεί, πέραν των υγρών καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, λιπαντικά ή και τσιγάρα, δύναται να μη διενεργεί απογραφή αυτών των ειδών όταν ο ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών εξ αυτών των αγαθών (λιπαντικά και τσιγάρα) δεν υπερβαίνει το ποσό της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του νόμου 4308/2014 ( ευρώ). Όταν η οντότητα διατηρεί και άλλη δραστηριότητα πώλησης αγαθών, πέραν των αναφερόμενων αγαθών, η άλλη δραστηριότητα κρίνεται αυτοτελώς σε ό,τι αφορά τη διενέργεια απογραφής αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, η οντότητα αυτή δύναται να μη διενεργεί φυσική απογραφή για τα αγαθά της εν λόγω δραστηριότητας, όταν ο ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών της

21 δραστηριότητας αυτής δεν υπερβαίνει το ποσό της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του νόμου 4308/2014 ( ευρώ). Διαφορές απογραφής αποθεμάτων Τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα που διαπιστώνονται κατά τη φυσική απογραφή που διενεργείται στο τέλος της χρήσεως ή και ενδιάμεσα αυτής, προσδιορίζονται ως διαφορές απογραφής. Τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα κατά την απογραφή εντοπίζονται μόνον εφόσον τηρούνται ιδιαίτερες καρτέλες για κάθε είδος αποθέματος κατά την εισαγωγή, εξαγωγή, ποσότητα και αξία. Όταν δεν τηρούνται καρτέλες αποθήκης κατ είδος αποθέματος, δεν είναι εφικτό να προσδιορισθούν ελλείμματα και πλεονάσματα κατά είδος αποθέματος. Στην προκειμένη περίπτωση τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα επηρεάζουν τις ποσότητες απογραφής, και κατ επέκταση και την αξία των τελικών αποθεμάτων με άμεση συνέπεια τον επηρεασμό του αποτελέσματος σε επίπεδο εταιρείας μέσω του κόστους πωληθέντων ή αναλωθέντων. Κατηγορίες διαφορών απογραφής Kατά την απογραφή είναι σκόπιμο να τακτοποιούνται λογιστικά στις καρτέλες του βιβλίου αποθήκης, με διακεκριμένη καταχώρηση σε κάθε μερίδα με την ένδειξη «ελλείμματα» ή «πλεονάσματα». Με τις διαφορές απογραφής επηρεάζουμε πάντοτε τη στήλη των εξαγωγών σε περίπτωση τήρησης Βιβλίου. Καταχωρούμε τα πλεονάσματα αφαιρετικά στη στήλη των εξαγωγών και τα ελλείμματα προσθετικά στη στήλη των εξαγωγών. α) Σε φυσιολογικές διαφορές: Τέτοιες είναι αυτές που προέρχονται από τη φυσική αποζημίωση των αποθεμάτων καθώς επίσης και από την εσφαλμένη ζύγιση ή μέτρηση κατά την παραλαβή των αγαθών. Οι φυσιολογικές διαφορές απογραφής των αποθεμάτων λήξεως τακτοποιούνται επηρεάζοντας αυξητικά ή μειωτικά το κόστος πωληθέντων ανάλογα με το εάν πρόκειται για έλλειμμα ή πλεόνασμα αντίστοιχα. β) Σε μη φυσιολογικές διαφορές: Στην κατηγορία των μη φυσιολογικών διαφορών απογραφής ανήκουν οι απώλειες και οι κλοπές. Εάν τα απολεσθέντα ή κλαπέντα αποθέματα είχαν ασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της κλοπής ή της απώλειας, τότε σύμφωνα με τη γνωμάτευση 107/1110/1992, θα διενεργηθούν οι παρακάτω εγγραφές.

22 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Ταμείο ΧΧΧΧ Ασφαλιστική αποζημίωση ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης γ) Σε λογιστικές διαφορές: Προέρχονται κυρίως από λάθη που γίνονται κατά την τήρηση των μερίδων του βιβλίου αποθήκης. Για παράδειγμα κατά την πώληση ενός προϊόντος, μπορεί άλλος κωδικός να καταγραφεί στο Τ.Π.Δ.Α. και άλλο προϊόν να παραδοθεί στον πελάτη. Στην προκειμένη περίπτωση στον πρώτο κωδικό θα υφίσταται πλεόνασμα και στον δεύτερο κωδικό ισόποσο έλλειμμα. Με έκδοση συμψηφιστικού λογιστικού σημειώματος, διορθώνονται οι μερίδες αποθήκης, επηρεάζοντας πάντοτε τη στήλη των εξαγωγών αρνητικά όταν υπάρχει πλεόνασμα και θετικά όταν υπάρχει έλλειμμα. Διαφορές απογραφής και ΦΠΑ Από άποψη ΦΠΑ τα μη φυσιολογικά ελλείμματα, εφόσον δεν είναι δυνατόν να αιτιολογηθούν, είναι δυνατό να χαρακτηριστούν «ως ανάληψη από υποκείμενο στο φόρο αγαθών της επιχείρησής του για ικανοποίηση αναγκών του ή του προσωπικού επιχείρησής του και γενικά για δωρεάν διάθεση για σκοπούς ξένους ως προς την άσκηση της επιχείρησης» του άρθρου 7 2β του Ν. 2859/2000 και να θεωρηθούν ως αυτοπαράδοση αγαθών, οπότε, επί του υπολογιζόμενου κόστους κτήσεως, των ποσοτήτων των ελλειμμάτων αυτών, πρέπει να υπολογισθεί και να αποδοθεί ο ανάλογος ΦΠΑ στο Δημόσιο. Επιμέτρηση αποθεμάτων και υπηρεσιών (Άρθρο 20) Τα αποθέματα αναγνωρίζονται αρχικά στο κόστος κτήσης. (παρ.1) Το κόστος κτήσης των αποθεμάτων περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για να φθάσουν αυτά στην παρούσα θέση και κατάστασή τους. (παρ.2)

23 Κόστος παραγωγής προϊόντος ή υπηρεσίας Προσδιορίζεται με μία από τις γενικά αποδεκτές μεθόδους κοστολόγησης και περιλαμβάνει: α) Το κόστος πρώτων υλών, αναλώσιμων υλικών, εργασίας και άλλο κόστος που σχετίζεται άμεσα με το εν λόγω στοιχείο και β) Μία εύλογη αναλογία σταθερών και μεταβλητών εξόδων που σχετίζονται έμμεσα με το εν λόγω στοιχείο, στο βαθμό που τα έξοδα αυτά αναφέρονται στην περίοδο παραγωγής. (παρ. 3) Μη παραγωγικό κόστος Τα κόστη διανομής και διοίκησης δεν επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής.(παρ.4). Ωρίμανση προϊόντος Όταν απαιτείται σημαντική περίοδος χρόνου για να καταστούν τα αποθέματα έτοιμα για την προοριζόμενη χρήση ή πώλησή τους, το κόστος των αποθεμάτων μπορεί να επιβαρύνεται με τόκους εντόκων υποχρεώσεων, κατά το μέρος που οι τόκοι αυτοί αναλογούν στα εν λόγω αποθέματα και για την προαναφερθείσα περίοδο. (παρ. 5) Μεταγενέστερη αποτίμηση αποθεμάτων Μετά την αρχική αναγνώριση, τα αποθέματα επιμετρούνται στην κατ είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης και καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας. (παρ. 6).

24 Πρακτική εφαρμογή Μετά την αρχική αναγνώριση, τα αποθέματα επιμετρούνται στην κατ είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας. Πρακτική εφαρμογή Την 31η Δεκεμβρίου του 20Χ1 η επιχείρηση είχε στην κατοχή της αποθέματα για τα οποία δίνονται οι παρακάτω πληροφορίες. Σενάριο Α Σενάριο Β Αξία κτήσης αρχικού αποθέματος Αγορές περιόδου Αξία κτήσης τελικού αποθέματος (ΤΑ) Απαιτούμενο κόστος για την πώληση ΤΑ Εκτιμώμενη αξία πώλησης ΤΑ Ζητείται να προσδιοριστεί η αξία επιμέτρησης για τα σενάρια Α και Β και το ποσό της σχετικής ζημιάς, εάν υπάρχει. Ανάλυση - απάντηση Σενάριο Α Σενάριο Β Εκτιμώμενη αξία πώλησης Απαιτούμενο κόστος για την πώληση Καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία Αξία επιμέτρησης (κόστος κτήσης / ΚΡΑ) Ζημιά επιμέτρησης (0 / ) - 10 Κόστος πωληθέντων Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1075/2016 η ζημία των 10 ευρώ, που προέρχεται από την επιμέτρηση, αναγνωρίζεται προς έκπτωση από την φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1075/2016 η ζημία που προέρχεται από την επιμέτρηση, αναγνωρίζεται προς έκπτωση από την φορολογία εισοδήματος.

25 Μέθοδοι αποτίμησης αποθεμάτων «Πρώτο Εισαχθέν Πρώτο Εξαχθέν» (FIFO) Ή τη μέθοδο του Μ.Σ.Ο. Ή άλλη τεκμηριωμένα γενικά αποδεκτή μέθοδο. Η χρήση της μεθόδου «Τελευταίο Εισαχθέν Πρώτο Εξαχθέν» (LIFO) δεν επιτρέπεται. Το κόστος αποθεμάτων που δεν είναι συνήθως αντικαταστατά, καθώς και των αγαθών ή υπηρεσιών που παράγονται και προορίζονται για ειδικά έργα, προσδιορίζεται με τη μέθοδο του εξατομικευμένου κόστους. (παρ.7) Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για όλα τα αποθέματα που έχουν παρόμοια φύση και χρήση από την οντότητα. Για αποθέματα με διαφορετική φύση ή χρήση διαφορετικές μέθοδοι μπορεί να δικαιολογούνται. (παρ.7) Οι αγορές αναλώσιμων υλικών που δεν είναι σημαντικές για το μέγεθος της οντότητας μπορούν να αντιμετωπίζονται ως έξοδα της περιόδου. (παρ.8) Αποτίμηση αποθεμάτων έδρας Υποκαταστημάτων Η αποτίμηση των αποθεμάτων των υποκαταστημάτων με εξαρτημένη λογιστική και των αποθηκευτικών χώρων μπορεί να γίνεται με ενιαία τιμή με τα αποθέματα της έδρας ή με διαφορετικές τιμές πού προκύπτουν από τις καρτέλες τους ή μπορεί για άλλα αποθέματα να υπάρχει ενιαία τιμή αποτίμησης και για άλλα διαφορετική. Πρακτική Εφαρμογή ενιαίας αποτίμησης Έστω ότι στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου καταμετρήθηκαν 90 τεμάχια του είδους Α στην έδρα και 15 τεμάχια του ιδίου είδους στο υποκατάστημα και η επιχείρηση αποτιμά τα αποθέματά της παγίως με την μέθοδο του ετήσιου μέσου σταθμικού κόστους.

26 Δεδομένα κατά εγκατάσταση Είδος Α Έδρα Υποκατάστημα Ποσότητα Αξία Ποσότητα Αξία Αρχικό απόθεμα 100 τεμ ,00 50 τεμ. 500,00 Αγορά έτους 200 τεμ , τεμ. 900,00 Συνεπώς η τιμή μονάδας κατά την αποτίμηση θα είναι 10,22 ( = 4.600,00 /450 τεμ. = 10,22 ευρώ). Στην απογραφή θα αναφέρεται κατά εγκατάσταση Έδρα Είδος Α 90 τεμ. Χ 10,22 = 919,80 Υποκατάστημα Είδος Α 15 τεμ. Χ 10,22 = 153,30 Αλλαγή μεθόδου αποτιμήσεως Με βάση το άρθρο 25 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει διαφορετική μέθοδο αποτίμησης κατά τα τέσσερα (4) έτη μετά το φορολογικό έτος κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η μέθοδος αποτίμησης που εφάρμοσε η επιχείρηση. Η αλλαγή της μεθόδου αποτίμησης αναφέρεται στο προσάρτημα καθώς επίσης και η επίδρασή της στην διαμόρφωση του αποτελέσματος της επιχειρήσεως.

27 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ 2014 Προβλέψεις για επισφαλείς πελάτες από χρήση 2014 Σύμφωνα με το Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ.1 έως και 4, που ισχύει για προβλέψεις επισφαλών πελατών, που σχηματίζονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 και μετά, καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού και σχηματισμού προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων και διαγραφής αυτών. Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων α) Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, ο φορολογούμενος δύναται να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) της εν λόγω απαίτησης, εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης.(ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ.1 α ). β) Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών, ο φορολογούμενος δύναται να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα: Χρόνος υπερημερίας (σε μήνες) Προβλέψεις (σε ποσοστό %) Μεγαλύτερο του Μεγαλύτερο του Μεγαλύτερο του Η εισηγητική έκθεση του νόμου αναφέρει τα εξής σχετικά με το ποιές είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από την πλευρά της επιχείρησης για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης: Η προϋπόθεση της ανάληψης κατάλληλων ενεργειών για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης θέτει ένα ελάχιστο όριο για την διεκδίκηση της είσπραξης της απαίτησης, χωρίς να προσδιορίζει το μέσο για την διεκδίκηση και κατά τούτο μπορεί να αναληφθεί οποιαδήποτε

28 ενέργεια για την είσπραξη, αρκεί να είναι πρόσφορη για την διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης. Τέτοιο μέσο δεν είναι απαραίτητο η άσκηση ένδικου βοηθήματος με την στενή έννοια του όρου, αλλά μπορεί να είναι και η κατάθεση διαταγής πληρωμής, ή σφράγιση μιας επιταγής κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση ο κατάλληλος ή μη χαρακτήρας κρίνεται adhoc με βάση το ύψος της απαίτησης, το φερέγγυο ή μη καθ ου η απαίτηση, καθώς και από άλλους παράγοντες. (Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ.1 β ). Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1056/2015, στην έννοια της ληξιπρόθεσμης απαίτησης περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις των απαιτήσεων εκείνων που η ημερομηνία εξόφλησής τους έχει παρέλθει και ειδικότερα: α) σε περίπτωση που βάσει συμφωνητικού ή άλλου διακανονισμού παρέχεται στον πελάτη χρόνος πίστωσης για την αποπληρωμή της οφειλής, κρίσιμος χρόνος για την αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπερημερίας για την απαίτηση αυτή, είναι η παρέλευση του χρόνου πίστωσης, β) σε περίπτωση που πέραν του τιμολογίου δεν υπάρχει σχετικό συμφωνητικό ή άλλος διακανονισμός, αφετηρία υπολογισμού του χρόνου είναι η ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού, γ) σε περίπτωση εξόφλησης απαιτήσεων με γραμμάτια, η ημερομηνία λήξης τους και με επιταγή, η ημερομηνία της επιταγής. Πρακτική εφαρμογή πρόβλεψης επισφαλών πελατών Για το σχηματισμό προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων λαμβάνονται και εκείνες οι επισφαλείς απαιτήσεις που προέκυψαν πριν την και δεν έχουν διαγραφεί μέχρι τις Έστω ότι η επιχείρηση «ΑΛΦΑ ΑΕ», με φορολογικό έτος , εμφανίζει στο τέλος του φορολογικού της έτους ανεξόφλητο υπόλοιπο απαίτησης του πελάτη της «ΒΗΤΑ ΑΕ», με τον οποίο έχει παραπάνω της μίας συναλλαγές, συνολικού ύψους ευρώ. Το ανεξόφλητο αυτό υπόλοιπο αντιστοιχεί σε τρία (3) τιμολόγια το πρώτο εκ των οποίων φέρει ημερομηνία έκδοσης , είναι αξίας ευρώ και για το οποίο παραμένει ανεξόφλητο υπόλοιπο ευρώ. Το δεύτερο τιμολόγιο φέρει ημερομηνία , είναι αξίας ευρώ και για το οποίο παραμένει ανεξόφλητο υπόλοιπο ευρώ. Το τρίτο τιμολόγιο φέρει ημερομηνία , είναι αξίας ευρώ και είναι ανεξόφλητο στο

29 σύνολό του. Η επιχείρηση αυτή έχει προβεί σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης των εν λόγω απαιτήσεων. Για να υπολογίσει τις εκπιπτόμενες προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων στις , η επιχείρηση θα πρέπει να ελέγξει το χρόνο που παραμένουν ανείσπρακτα τα τιμολόγια. Για το τρίτο τιμολόγιο η επιχείρηση δεν μπορεί την ως άνω ημερομηνία να σχηματίσει πρόβλεψη, καθώς δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 12μηνο. Για το δεύτερο τιμολόγιο η επιχείρηση μπορεί να σχηματίσει επί του οφειλόμενου υπολοίπου ευρώ ποσοστό ίσο με 50%, άρα πρόβλεψη ίση με ευρώ, καθόσον παρήλθε το 12μηνο αλλά όχι το 18μηνο. Τέλος, για το πρώτο τιμολόγιο η επιχείρηση μπορεί να σχηματίσει επί του οφειλόμενου υπολοίπου ευρώ ποσοστό ίσο με 75%, άρα πρόβλεψη ίση με ευρώ, καθόσον παρήλθε το 18μηνο αλλά όχι το 24μηνο. Κατά συνέπεια, για τον πελάτη «ΒΗΤΑ ΑΕ» η επιχείρηση δικαιούται να σχηματίσει προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων, αναγνωριζόμενες φορολογικά, συνολικού ύψους ευρώ. Στις υφίστανται τα ίδια ως άνω ανείσπρακτα υπόλοιπα, με αυτά της Η επιχείρηση θα σχηματίσει πρόβλεψη για το τρίτο τιμολόγιο ίση με το 50% του ανεξόφλητου υπολοίπου του, ήτοι 50% x = ευρώ, για το δεύτερο τιμολόγιο 100% επί του ανεξόφλητου υπολοίπου του, αφαιρουμένου του ποσού πρόβλεψης που σχηματίστηκε στις , ήτοι 100% x = ευρώ και για το πρώτο τιμολόγιο θα σχηματίσει πρόβλεψη ίση με το ανεξόφλητο υπόλοιπό του επί το συντελεστή 100%, αφαιρουμένου του ποσού πρόβλεψης που σχηματίστηκε στις , ήτοι 100% x = ευρώ. Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων τραπεζών Οι τράπεζες μπορούν να εκπίπτουν προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί του ποσού του ετήσιου μέσου όρου των πραγματικών χορηγήσεων, όπως αυτό προκύπτει από τις μηνιαίες λογιστικές καταστάσεις τους. Τέτοιες χορηγήσεις συνιστούν οι απαιτήσεις κεφαλαίου και οι απαιτήσεις των εγγεγραμμένων τόκων, όχι όμως και επισφαλών ή μη εισπράξιμων τόκων των επισφαλών απαιτήσεων ή απαιτήσεων μη παραγωγικών, τους οποίους οι τράπεζες δικαιούνται να μην εμφανίζουν ή εγγράφουν στα βιβλία τους, υποχρεούμενες να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για τέτοιους τόκους, καθώς και η κάλυψη στο σύνολό του ή εν μέρει ομολογιακού δανείου ιδιωτικών επιχειρήσεων ή η απόκτηση μετοχών κατά τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας ή αύξηση του

30 κεφαλαίου της, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τίτλοι των ομολογιών ή μετοχών παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Στις χορηγήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια γενικά προς το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα δάνεια γενικά για τα οποία δόθηκε εγγύηση του Δημοσίου και οι καταθέσεις σε άλλες τράπεζες. Πέρα από το ποσοστό έκπτωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο οι τράπεζες μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημά τους, για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της χρήσης πρόσθετες ειδικές κατά περίπτωση προβλέψεις για την απόσβεση απαιτήσεων κατά πελατών τους, για τις οποίες έχει διακοπεί ο λογισμός τόκων(ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ.5). Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορούν να εκπίπτουν προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό μέχρι δύο τοις εκατό (2%) επί του συνολικού ύψους μισθωμάτων, τα οποία προκύπτουν από τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, που έχουν συναφθεί μέσα στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Το ποσό αυτό της πρόβλεψης για κάθε φορολογικό έτος, συναθροισμένο με το ποσό της πρόβλεψης, η οποία διενεργήθηκε σε προγενέστερα φορολογικά έτη και εμφανίζεται στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης, δεν μπορεί να υπερβεί το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. (Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ.6). Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων εταιρειών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) Οι εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) μπορούν να εκπίπτουν μέχρι ενάμιση τοις εκατό ( 1,5%) επί του μέσου ετήσιου ύψους των ποσών που ο φορέας έχει προεξοφλήσει έναντι απαιτήσεων που έχει αναλάβει να εισπράξει από εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς δικαίωμα αναγωγής, καθώς και μέχρι ένα τοις εκατό (1%) επί του μέσου ετήσιου ύψους των ποσών των προεξοφλήσεων έναντι απαιτήσεων με δικαίωμα αναγωγής. (Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ.7). Απαγόρευση σχηματισμού προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων Ο σχηματισμός προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις επισφαλών απαιτήσεων:

31 α) Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων κατά των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%) και των θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%), εκτός αν για την αξίωση που αφορά αυτές τις οφειλές υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον δικαστηρίου ή διαιτητικού δικαστηρίου, ή εάν ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτημα κήρυξης σε πτώχευση ή υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης ή σε βάρος του έχει εκκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. β) Επίσης, δεν επιτρέπεται ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που καλύπτονται από ασφάλιση ή οποιαδήποτε εγγυοδοσία ή άλλη ενοχική ή εμπράγματη ασφάλεια ή για οφειλές του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή για εκείνες που έχουν δοθεί με την εγγύηση αυτών των φορέων. (Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ. 2). Ανάκτηση πρόβλεψης Η πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, ανακτάται άμεσα με τη μεταφορά αυτής της πρόβλεψης στα κέρδη της επιχείρησης, εφόσον η απαίτηση: α) Καταστεί εισπράξιμη ή β) Διαγραφεί. (Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ. 3). Διαγραφή επισφαλούς απαίτησης Απαίτηση δύναται να διαγραφεί για φορολογικούς σκοπούς μόνον εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) Έχει προηγουμένως εγγραφεί ποσό που αντιστοιχεί στην οφειλή ως έσοδο, β) Έχει προηγουμένως διαγραφεί από τα βιβλία του φορολογούμενου και γ) Έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης. (Ν.4172/2013, άρθρο 26, παρ. 4).

32 Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1056/2015, προκειμένου για τη διαγραφή απαιτήσεων απαιτείται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η σωρευτική πλήρωση των τριών (3) προϋποθέσεων που ορίζονται στις υπόψη διατάξεις. Ειδικότερα, όσον αφορά στην τρίτη προϋπόθεση με την οποία απαιτείται να έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης, διευκρινίζεται ότι με αυτές πρέπει να αποδεικνύεται ότι η σχετική απαίτηση είναι ανεπίδεκτη είσπραξης, δηλαδή ότι ο οφειλέτης είναι πράγματι αφερέγγυος. Η αφερεγγυότητά του μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα: α) τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου με την οποία να υποχρεώνεται ο οφειλέτης σε εξόφληση, β) πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου από το οποίο να προκύπτει, κατά περίπτωση, η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή τα υπάρχοντα τοιαύτα με τα τυχόν βάρη τους, γ) σε περίπτωση διενέργειας πλειστηριασμού σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, είτε κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης είτε συνεπεία μη επιτεύξεως πτωχευτικού συμβιβασμού, αντίγραφο του πίνακα κατάταξης ή διανομής από συμβολαιογράφο που ορίστηκε για τον πλειστηριασμό της περιουσίας του οφειλέτη, από τον οποίο να προκύπτει η μη ικανοποίηση του δανειστή από το εκπλειστηρίασμα, δ) τη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώνεται από το πτωχευτικό δικαστήριο σύμφωνα με το έκτο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα (ν.3588/2007), με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών έναντι της επιχείρησης (προπτωχευτική διαδικασία), ε) σε περίπτωση επιχείρησης που κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης και από τους επίσημους ισολογισμούς της προκύπτει ότι η επιχείρηση αυτή δεν έχει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, πάγια, χρεόγραφα κλπ.) για να ικανοποιήσει τους οφειλέτες της. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πτώχευσης. Επομένως, η κήρυξη του οφειλέτη σε κατάσταση πτώχευσης λόγω παύσης πληρωμών δεν επιφέρει από μόνη της απόσβεση της απαίτησης. στ) σε περίπτωση διακοπής εργασιών κεφαλαιουχικών εταιρειών. Τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά ούτως ώστε να μην αποκλεισθούν και άλλα τα οποία, είτε από μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, είναι σε θέση να αποδείξουν ότι δεν είναι δυνατή η είσπραξη της απαίτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιχείρηση, η οποία φέρει και το βάρος της απόδειξης για την απώλεια συγκεκριμένης απαίτησης, οφείλει όταν της ζητηθεί να

33 προσκομίσει τα δικαιολογητικά εκείνα που διαθέτει στην αρμόδια για τον έλεγχό της φορολογική αρχή η οποία και θα κρίνει τελικά ως θέμα πραγματικό την επισφάλεια και το ανεπίδεκτο της είσπραξης. Βεβαιώσεις ή επιστολές δικηγόρων για την αδυναμία είσπραξης της απαίτησης δεν αποτελούν απόδειξη της αφερεγγυότητας του οφειλέτη. Ομοίως, η έκδοση ακάλυπτης επιταγής και η σχετική καταδίκη για την έκδοση αυτή δεν δημιουργούν μόνες τους ούτε αποδεικνύουν εξ αντικειμένου την αφερεγγυότητα του οφειλέτη. Όταν η απαίτηση απορρέει από την πώληση κινητών πραγμάτων με τον όρο παρακράτησης της κυριότητας από τον πωλητή μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος, δεν μπορεί να γίνει διαγραφή αυτής πριν από την περαίωση της διαδικασίας διεκδίκησης και επιστροφής στην πωλήτρια επιχείρηση του πωληθέντος και μη εξοφληθέντος από τον αγοραστή πράγματος ή πριν την περαίωση της διαδικασίας δικαστικής επιδίωξης για την αποπληρωμή του τιμήματος. Πρόβλεψη Επισφαλών πελατών και ΦΠΑ Στην αξία της απαίτησης, προκειμένου για τον υπολογισμό πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται οι πωλήσεις ή υπηρεσίες, καθόσον δεν αποτελεί ακαθάριστο έσοδο της επιχείρησης. Αντίθετα, λαμβάνονται υπόψη τυχόν επιστροφές ή εκπτώσεις επί των διενεργηθεισών πωλήσεων ή παρασχεθεισών υπηρεσιών. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη απαιτήσεις έναντι πελατών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Επισφαλείς πελάτες και απλογραφικά βιβλία Δεδομένου ότι τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία επίσης τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν τηρούν στα λογιστικά βιβλία τους υπόλοιπα λογαριασμών πελατών, θα παρακολουθούν τις επισφαλείς απαιτήσεις τους εξωλογιστικά, τηρώντας καταστάσεις ανά πελάτη ή χρεώστη και ανά συναλλαγή. Οι καταστάσεις αυτές θα ενημερώνονται κάθε φορά που λαμβάνει χώρα μεταβολή στο υπόλοιπο του επισφαλούς πελάτη και θα είναι διαθέσιμες στη Φορολογική Διοίκηση, όταν αυτές ζητηθούν, συνοδευόμενες από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη λήψη των

34 κατάλληλων ενεργειών και τον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις των υπόχρεων με απλογραφικά βιβλία υπολογίζονται με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που εφαρμόζονται και στους υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (Άρθρο 19) Παραδείγματα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων: α) Ταμειακά διαθέσιμα. β) Επένδυση σε μετοχές ή σε άλλους συμμετοχικούς τίτλους (Συμμετοχές). γ) Εισπρακτέοι λογαριασμοί (όπως π.χ. εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες). δ) Δάνεια σε άλλες οικονομικές οντότητες. ε) Επενδύσεις σε ομολογίες (κρατικές ή εταιρικές) ή αμοιβαία κεφάλαια. στ) Παράγωγα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Επιμέτρηση Χρηματοοικονομικών στοιχείων Αρχικά αναγνωρίζονται στο κόστος όλα τα χρηματοοικονομικά στοιχεία. (παρ. 1) Μεταγενέστερα επιμετρώνται στο κόστος κτήσεως μείον ζημίες απομείωσης. (παρ. 2) Έλεγχος απομείωσης χρηματοοικονομικών στοιχείων Ενδείξεις απομείωσης: α) Υπάρχουν προφανείς, σοβαρές χρηματοοικονομικές δυσκολίες του εκδότη ή του υπόχρεου των χρηματοοικονομικών στοιχείων ή

35 β) Η λογιστική αξία είναι σημαντικά υψηλότερη από την εύλογη αξία αυτών των στοιχείων (όταν η εύλογη αξία υπάρχει) ή γ) Δυσμενείς τοπικές, εθνικές ή διεθνείς συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα αθέτησης βασικών δεσμεύσεων που απορρέουν από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.(παρ.4 και 5). Αναγνώριση ζημιών απομείωσης Οι ζημίες απομείωσης αναγνωρίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων και αναστρέφονται ως κέρδη σε αυτή, όταν οι συνθήκες που τις προκάλεσαν πάψουν να υφίστανται. Αναστροφή γίνεται μέχρι της αξίας που θα είχε το στοιχείο, εάν δεν είχε αναγνωριστεί ζημία απομείωσης. Ειδικότερα, για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του μη κυκλοφορούντος ενεργητικού οι ζημίες απομείωσης αναγνωρίζονται όταν εκτιμάται ότι η απομείωση είναι μόνιμου χαρακτήρα.(παρ.8) Χρηματοοικονομικές Υποχρεώσεις (Άρθρο 22) Παραδείγματα χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων: α) Εμπορικοί πληρωτέοι λογαριασμοί (π.χ. υποχρεώσεις σε προμηθευτές). β) Δάνεια από άλλες οικονομικές οντότητες. γ) Ομολογίες και άλλοι χρεωστικοί τίτλοι που εκδόθηκαν από την οικονομική οντότητα. δ) Χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις από παράγωγα. (Δικαιώματα προαίρεσης-options, Futures, Προθεσμιακά συμβόλαια-forwards).

36 Επιμέτρηση χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων Αρχικά αναγνωρίζονται στο οφειλόμενο ποσό τους.(παρ.1) Μεταγενέστερα επιμετρώνται στα οφειλόμενα ποσά. (παρ. 3) Χειρισμός τόκων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων Οι προκύπτοντες τόκοι από τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναγνωρίζονται ως έξοδα στα αποτελέσματα, εκτός εάν βαρύνουν το κόστος περιουσιακών στοιχείων βάσει των προβλέψεων. (άρθρο 18 παρ. 2.δ και άρθρο 20 παρ. 5 των ΕΛΠ).(παρ.6) Παύση αναγνώρισης χρηματοοικονομικής υποχρέωσης Η οντότητα παύει να αναγνωρίζει μια χρηματοοικονομική υποχρέωση όταν, και μόνον όταν, η συμβατική δέσμευση εκπληρώνεται, ακυρώνεται ή εκπνέει. (παρ. 7) Συναλλαγές και στοιχεία σε ξένο νόμισμα (Άρθρο 22 ΕΛΠ) Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Μία συναλλαγή σε ξένο νόμισμα μετατρέπεται κατά την αρχική στο νόμισμα στο οποίο καταρτίζονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της οντότητας με την ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη συναλλαγή. (παρ.1) Νομισματικά και μη νομισματικά στοιχεία Νομισματικά ή χρηματικά στοιχεία είναι οι κατεχόμενες μονάδες νομίσματος και περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που θα εισπραχθούν ή θα πληρωθούν.

37 Παραδείγματα νομισματικών μονάδων : Διαθέσιμα ή ταμειακά ισοδύναμα. Απαιτήσεις. Υποχρεώσεις. Παράδειγμα μη νομισματικών μονάδων: Κατεχόμενα πάγια. Προκαταβολές. Συμμετοχές. Ισοτιμίες μετατροπής στο τέλος κάθε περιόδου α) Τα νομισματικά στοιχεία μετατρέπονται με την ισοτιμία κλεισίματος της ημερομηνίας του ισολογισμού. β) Τα μη νομισματικά στοιχεία που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα και επιμετρώνται στο ιστορικό κόστος, μετατρέπονται με την ισοτιμία της αρχικής αναγνώρισης. γ) Τα μη νομισματικά στοιχεία που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα και επιμετρώνται στην εύλογη αξία, μετατρέπονται με την ισοτιμία της ημέρας στην οποία η εύλογη αξία προσδιορίστηκε. Οι διαφορές που προκύπτουν αντιμετωπίζονται λογιστικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μεταβολές της εύλογης αξίας. (άρθρο 24).(παρ.2) Όταν προκύπτουν: Συναλλαγματικές διαφορές Από το διακανονισμό νομισματικών στοιχείων ή Από τη μετατροπή τους με ισοτιμία διαφορετική από την ισοτιμία μετατροπής κατά την αρχική αναγνώριση

38 ή Κατά τη σύνταξη προγενέστερων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αναγνωρίζονται στα αποτελέσματα της περιόδου που προκύπτουν.(παρ.3) Όταν προκύπτει: Από νομισματικό στοιχείο το οποίο αποτελεί μέρος της καθαρής επένδυσης σε αλλοδαπή δραστηριότητα, αναγνωρίζεται κατευθείαν ως στοιχείο (διαφορά) στην καθαρή θέση. Το στοιχείο αυτό της καθαρής θέσης μεταφέρεται στα αποτελέσματα κατά τη διάθεση της αλλοδαπής δραστηριότητας.(παρ.4).

39 31/12/20Χ1 η ισοτιμία δολαρίου ευρώ ήταν 1/0,65. Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Χρεωστικές ΣΔ 1.500, Πελάτες εξωτερικού 1.500,00 12/03/20Χ2, κατά τον τελικό διακανονισμό, η ισοτιμία δολαρίου ευρώ ήταν 1/0,70. Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Λογαριασμός όψεως 7.000, Πελάτες εξωτερικού 6.500, Πιστωτικές ΣΔ 500,00

40 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ 2014 Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν 4172/2013, κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών για φορολογικές χρήσεις που αρχίζουν μετά τη 1/1/2014, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Ν 4172/2013, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: α) Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, β) Αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, Εξαίρεση εικονικότητας- Ο καλόπιστος λήπτης φορολογικού στοιχείου εικονικού ως προς το πρόσωπο του εκδότη δύναται να εκπέσει τη σχετική δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδά του. (ΠΟΛ 1071/2015, 170/2014 ΝΣΚ και ΠΟΛ 1113/2015). γ) Εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά. Εξαιρούνται περιπτώσεις δαπανών που αναγνωρίζονται χωρίς την αναγραφή τους στα βιβλία (εξωλογιστική έκπτωση) όπως είναι οι αποσβέσεις των αδειών των φορτηγών δημοσίας χρήσεως οι οποίες

41 γίνονται επί της τεκμαρτής άυλης αξίας και εγγράφονται απευθείας στο Ε3 και συγκεκριμένα στον κωδικό 312 του πίνακα ζ. Δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας Σύμφωνα με το άρθρο 22Α του Ν 4172/2013,για την έκπτωση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας ισχύουν τα ακόλουθα: 1. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Ειδικά οι δαπάνες που αφορούν πάγιο εξοπλισμό, προκειμένου να προσαυξηθούν σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, κατανέμονται ισόποσα στα επόμενα τρία (3) έτη. Τα κριτήρια χαρακτηρισμού των πιο πάνω δαπανών καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αν προκύψουν ζημίες μετά την αφαίρεση του ως άνω ποσοστού μεταφέρονται με βάση το άρθρο 27 του Ν 4172/ Συγχρόνως με την υποβολή της φορολογικής της δήλωσης, η επιχείρηση υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποίησε. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των δαπανών αυτών διενεργούνται εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών. Μετά την άπρακτη παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας θεωρείται ότι οι σχετικές δαπάνες έχουν εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα. Πρακτική εφαρμογή Α.Ε. προβαίνει, εντός του φορολογικού έτους 2014, στην αγορά πάγιου εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για σκοπούς της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, αξίας ευρώ.

42 Κατανομή :3έτη= ευρώ ανά έτος Προσαύξηση ανά έτος: x30%= ευρώ ανά έτος Επομένως, η επιχείρηση σε κάθε ένα από τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017, θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των ευρώ και επιπλέον από τα καθαρά της κέρδη για κάθε ένα από τα πιο πάνω φορολογικά έτη θα εκπέσει εξωλογιστικά το ποσό των ευρώ. Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν 4172/2013, οι ακόλουθες δαπάνες φορολογικά δεν εκπίπτουν: Τόκοι από δάνεια α)τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, διατραπεζικά και ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν οι Α.Ε., κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν για την επιχείρηση, εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ασφαλιστικές εισφορές Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Ασφαλιστικές εισφορές μελών προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε.,ΕΕ) και αστικών εταιρειών: Οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικού προσώπου, το οποίο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσω ατομικής επιχείρησης) και είναι παράλληλα μέλος προσωπικής ή αστικής εταιρείας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης.

43 Αν η ατομική επιχείρηση έχει τεθεί σε αδράνεια, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας. Οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικού προσώπου, το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μέλος προσωπικής ή αστικής εταιρείας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας. Σε περίπτωση συμμετοχής εταίρου σε περισσότερες προσωπικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρεία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα. Ασφαλιστικές εισφορές εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. και των μελών Δ.Σ. Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών αυτών, αλλά, σε περίπτωση που οι εταίροι λαμβάνουν αμοιβή και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής τους επιχείρησης. Αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν από την Ε.Π.Ε. ή την Ι.Κ.Ε. θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1). Οι ασφαλιστικές εισφορές μελών Δ.Σ. Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο των υπόψη εταιρειών και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν λόγω της ιδιότητάς τους αυτής θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα

44 δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1). Προβλέψεις Κάθε είδους προβλέψεις, με εξαίρεση τις προβλέψεις για διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων εφόσον είναι εντός των οριζομένων στο άρθρο 26 του Ν.4172/2013. Πρόστιμα και ποινές Πρόστιμα και ποινές, περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δαπάνες: Kάθε είδους χρηματική κύρωση για παραβάσεις της φορολογικής ή ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι ποινικές ρήτρες, τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται εξαιτίας αθετήσεως συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης. Το ποσό της εξαγοράς ποινών που επιβάλλονται από δικαστήρια. Οι τόκοι υπερημερίας λόγω οφειλής φόρων, τελών, δασμών, εισφορών, αμοιβών, κ.λπ. Οι τόκοι που καταλογίζονται, σε βάρος επιχείρησης κατά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων τις οποίες έλαβαν λόγω του σχηματισμού ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού με βάση τα άρθρα 2 και 3 του ν. 3220/2004, καθόσον οι τόκοι αυτοί καταλογίζονται αντί πρόσθετων φόρων και προστίμων και επιπλέον, σε αντίθετη περίπτωση, η ωφέλεια από την έκπτωση των τόκων αυτών ενδέχεται να κριθεί ως νέα παράνομη κρατική ενίσχυση. (παρ.1, άρθ. 169 του Ν. 4099/2012). Οι τόκοι (προσαυξήσεις) που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον αποτελούν προσαύξηση επί του επιβληθέντος προστίμου σε επιχείρηση από την Επιτροπή.

45 Η παροχή ή λήψη αμοιβών σε χρήμα ή είδος που συνιστούν ποινικό αδίκημα. Ο φόρος εισοδήματος. Το τέλος επιτηδεύματος Φόροι-Τέλη Οι έκτακτες εισφορές, που επιβάλλονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ποσό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Ν. 4093/2012 των χρήσεων 2012 και 2013, για το οποίο απομένει αναπόσβεστο υπόλοιπο, με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις του Ν. 2238/1994, προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των φορολογικών ετών 2014 έως και 2017 (3/5 και 4/5, αντίστοιχα), θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται ως έξοδο των αντίστοιχων φορολογικών ετών, δεδομένου ότι αυτή επιβάλλεται επί εσόδων πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, και όχι επί των κερδών. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ.Π.Α. εισροών με βάση το Ν.2859/2000. ΕΝΦΙΑ, Εκπιπτόμενοι φόροι κατά το χρόνο καταβολής Τέλη κυκλοφορίας, Τέλη χαρτοσήμου, Ανταποδοτικά τέλη υπέρ Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ.λπ. Εξαίρεση αποτελούν :

46 Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία προκαταβάλλονται και κατά συνέπεια εκπίπτουν το επόμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το έτος που αφορούν. Τα τέλη διαφήμισης, τα οποία εκπίπτουν κατά το χρόνο που αφορούν. Τεκμαρτά μισθώματα Το τεκμαρτό μίσθωμα (παράγραφος 2, του άρθρου 39 του Ν.4172/2013), σε περίπτωση ιδιόχρησης κατά το μέτρο που υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εξαίρεση: Για τα Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, εκπίπτει το τεκμαρτό μίσθωμα στο σύνολό του ανεξάρτητα αν υπερβαίνει το 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οι δαπάνες για την οργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών Οι δαπάνες για την οργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων που αφορούν στη σίτιση και διαμονή πελατών ή εργαζομένων της κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης. Πρακτική εφαρμογή Επιχείρηση με ακαθάριστα έσοδα ευρώ δαπάνησε στα πλαίσια ενημερωτικής ημερίδας, για σίτιση και διαμονή 50 ατόμων ευρώ συνολικά Για 20 άτομα δαπάνησε 700 ευρώ για κάθε έναν, ήτοι ευρώ (20 x 700)

47 Για τα υπόλοιπα 30, ποσό 250 ευρώ για κάθε έναν, ήτοι ευρώ (30 x 250). Μη εκπιπτόμενη δαπάνη Για τα 20 άτομα για τα οποία δαπάνησε το ποσό των 700 ευρώ η δαπάνη θα περιοριστεί στα 300 ευρώ, συνεπώς ως αρχικό μη εκπιπτόμενο ποσό από τα ακαθάριστα έσοδα θα ληφθεί το ποσό των ευρώ [( ) x 20]. Η εναπομένουσα δαπάνη ύψους ευρώ ( ) συγκρίνεται με το 0,5% των ακαθάριστων εσόδων, ήτοι ευρώ ( x 0,5%) και περιορίζεται σε αυτό το ύψος, δηλαδή θα αναμορφωθεί επίσης ποσό ίσο με ευρώ ( ). Συνολική αναμόρφωση ύψους ευρώ. Εάν τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ήταν ευρώ, τότε η εναπομένουσα δαπάνη ύψους ευρώ θα συγκριθεί με ευρώ ( x 0,5%) και δεν θα γίνει άλλη αναμόρφωση πλην των ευρώ. Οι δαπάνες για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, σίτισης και διαμονής φιλοξενούμενων προσώπων κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης. Οι δαπάνες ψυχαγωγίας Δεν εκπίπτουν οι δαπάνες ψυχαγωγίας. (Δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που η επιχειρηματική δραστηριότητα του φορολογούμενου έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας και οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής) Προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες Δεν εκπίπτουν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

48 Διευκρίνιση: Όποια δαπάνη έχει χαρακτηρισθεί ως παροχή σε είδος (άρθ. 13 του ν. 4172/2013-ΠΟΛ.1219/ ) και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, θεωρείται ότι πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης (άρθρο 22 περ. α') και εκπίπτει ως έξοδο μισθοδοσίας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις των περ. β' και γ' του άρθρου 22. Δαπάνες που δεν εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος (π.χ. διατακτικές μέχρι 6 ευρώ, παροχές μέχρι 300 ευρώ, χρήση κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με την ΠΟΛ.1219/ , καύσιμα και διόδια εταιρικών οχημάτων, κ.λπ. εκπίπτουν με τις προϋποθέσεις του άρθρου 22. Κάλυψη δαπανών διαμονής, σίτισης και κίνησης από την επιχείρηση που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, τα οποία επίσης εκπίπτουν με τις προϋποθέσεις του άρθρου 22. Δαπάνες που καταβάλλονται σε κράτος μη συνεργάσιμο Το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, (άρθρο 65 του N.4172/2013), εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Δαπάνες διαφήμισης Οι δαπάνες διαφήμισης δεν εκπίπτουν στην περίπτωση εκπρόθεσμης απόδοσης των οφειλομένων τελών διαφήμισης, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (περ. δ' της κατηγ. Δ, παρ.1, άρθ / Β.Δβ και άρθ. 9 του ν. 2880/2001).

49 Τεχνικά αποθέματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων Για τον προσδιορισμό των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, εκπίπτουν τα τεχνικά αποθέματα που υποχρεωτικά σχηματίζουν οι επιχειρήσεις αυτές. (άρθρο 7, ν.δ. 400/1970). Ν.Π. Μη Κερδ/κού χαρακτήρα και Αστικές Μη Κερδ/κές Εταιρείες Οι δαπάνες των Ν.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διακρίνονται ανάλογα αν αφορούν: την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους.(περ. γ, άρθ.45 N. 4172/2013). Εκπίπτουν οι δαπάνες που αφορούν σε επιχειρηματική δραστηριότητα, με την επιφύλαξη των άρθρων 22 και 23. Δεν εκπίπτουν δαπάνες που αφορούν έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου. Όταν υπάρχουν δαπάνες κοινές, δηλαδή μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία τόσο εισοδήματος υπαγόμενου σε φόρο, όσο και εισοδήματος μη υπαγόμενου σε φόρο, τότε οι δαπάνες αυτές επιμερίζονται κατά την αναλογία των αντίστοιχων εσόδων. ClowBack και Rebate Tα ποσά εκπτώσεων που χορηγούνται από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ κατ' εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης πληρωμής (clawback). Και το κλιμακούμενο ποσοστό επί των ποσοστών του ΕΟΠΥΥ (rebate). Μειώνουν τα ακαθάριστα έσοδα του έτους, εντός του οποίου εκκαθαρίζονται και εκδίδονται τα σχετικά στοιχεία. (παρ. 1,5 άρθ. 100 ν.4172/2013)

50 Έκπτωση δαπανών με αξία άνω των 500 ευρώ (ΠΟΛ 1216/2014) Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 23 περίπτωση β του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι δεν εκπίπτει κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500, από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Ως αξία συναλλαγής λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό της αξίας της συναλλαγής, προ ΦΠΑ. Στην έννοια της αγοράς των αγαθών και της λήψης των υπηρεσιών εμπίπτουν: Οι αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών, εμπορευμάτων, υλικών, παγίων, κ.λπ., Οι πάσης φύσεως δαπάνες της επιχείρησης καθώς και Οι πάσης φύσεως υπηρεσίες που λαμβάνει η επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Ν.4172/2013 και δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις λοιπές περιπτώσεις του παρόντος άρθρου. Δεν απαιτείται εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής Η μη εξόφληση των ως άνω δαπανών με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής δεν συνιστά, από μόνη της, εικονικότητα ως προς τη συναλλαγή και δεν έχει ως αποτέλεσμα τον προσδιορισμό του εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ιδίου νόμου, εφόσον δεν συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Α. Μισθοί-ημερομίσθια προσωπικού. Απολαβές διευθυντών ή μελών του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

51 Έκτακτες αμοιβές προσωπικού, Αμοιβές καταβαλλόμενες σε υπαλλήλους πέραν των συμβατικών ή νομίμων. Πάγια μηνιαία αποζημίωση η οποία συνιστά συγκεκαλυμμένη επαύξηση μισθού. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν αφορούν στη λήψη υπηρεσιών αλλά στην παροχή μισθωτής εργασίας. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. (Προσθήκη στο άρθρο 23 του ν. 4172/2013) Έναρξη ισχύος :Η νέα αυτή διάταξη θα ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερία της Κυβερνήσεως. Β. Μισθώματα ακινήτων, καθότι δεν πρόκειται για λήψη υπηρεσιών αλλά για χρήση μισθίου (εισόδημα από κεφάλαιο για τον εκμισθωτή, σχετ. άρθρο 39 Ν.4172/2013). Γ. Τόκοι και συναφή έξοδα, καθόσον δεν εμπεριέχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά της παροχής υπηρεσίας. Τραπεζικά μέσα πληρωμής - Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα), - Η χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών της εταιρείας που πραγματοποιεί την πληρωμή, - Η έκδοση τραπεζικής επιταγής της επιχείρησης ή η εκχώρηση επιταγών τρίτων, - Η χρήση συναλλαγματικών οι οποίες εξοφλούνται μέσω τραπέζης,

52 - Η χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Προκαταβολές Σε περίπτωση που καταβάλλονται προκαταβολές έναντι της αξίας του προς αγορά αγαθού ή υπηρεσίας ή όταν πραγματοποιούνται τμηματικές καταβολές που αφορούν συναλλαγές συνολικού ύψους άνω των 500, απαιτείται η χρήση τραπεζικού μέσου, ανεξαρτήτως του ποσού της κάθε τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής. Συμψηφισμός πελάτη - προμηθευτή Σε περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες, επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς. Όταν η διαφορά που απομένει μετά τον συμψηφισμό είναι μεγαλύτερη των 500 ευρώ, τότε για να αναγνωρισθεί το σύνολο των αγορών απαιτείται η εξόφλησή της με τραπεζικό μέσο πληρωμής. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση πώλησης αγαθών μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών με «ανταλλαγή». Πλεονάζοντες Τόκοι Και EBITDA Oι δαπάνες τόκων δεν αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, στο βαθμό που οι πλεονάζουσες δαπάνες τόκων (σημαίνει το πλεόνασμα των δαπανών τόκων έναντι του εισοδήματος από τόκους), υπερβαίνουν τα ακόλουθα ποσοστά των φορολογητέων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA): - Το εξήντα τοις εκατό (60%) από την 1η Ιανουαρίου 2014, με ανώτατο εκπιπτόμενο ποσό τα ευρώ το χρόνο. - Το πενήντα τοις εκατό (50%) από την 1η Ιανουαρίου 2015, με ανώτατο εκπιπτόμενο ποσό τα ευρώ το χρόνο.

53 - Το σαράντα τοις εκατό (40%) από την 1η Ιανουαρίου 2016, με ανώτατο εκπιπτόμενο ποσό τα ευρώ το χρόνο. - Το τριάντα τοις εκατό (30%) από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, με ανώτατο εκπιπτόμενο ποσό τα ευρώ το χρόνο. (άρθρα 49 και 72 του Ν.4172/2013) Εξαίρεση: Δεν εφαρμόζονται για τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, μόνο κατά το μέρος που αφορούν στις εκτελέσεις δημοσίων έργων ή την παροχή δημόσιας υπηρεσίας μέσω συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες συνάπτονται μέχρι και τις

54 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 31/12/2015 Κύκλος εργασιών ( Λογαριασμοί 70 73) ,00 Μείον: Κόστος πωληθέντων εμπορευμάτων ,00 Μικτό αποτέλεσμα ,00 Πλέον: Άλλα έσοδα εκμεταλλεύσεως ,00 Πιστωτικοί τόκοι ,00 Μείον: Έξοδα διοικήσεως ,00 Έξοδα διαθέσεως ,00 Έξοδα χρημ/κήςλειτ/ργίας (χρεωστικοί τόκοι) ,00 Πλέον: Ανόργανα έσοδα ,00 Μείον: Ανόργανα έξοδα ,00 Αποτέλεσμα προ φόρων ,00 Πλέον: Χρεωστικοί τόκοι ,00 Αποσβέσεις ,00 Μείον: Πιστωτικοί τόκοι ,00 ΕBITDA ,00

55 Λογιστική διαφορά Επειδή για την χρήση 2016 αναγνωρίζεται προς έκπτωση το 40% του ΕBITDA με ανώτατο εκπιπτόμενο ποσό τα ευρώ το χρόνο, δηλαδή: ΕBITDA : ,00 X 40%= ,00 ευρώ Πλεονάζοντες τόκοι (Διαφορά χρεωστικών και πιστωτικών τόκων) , ,00= ,00 ευρώ θα προκύψει λογιστική διαφορά: = ευρώ, η οποία θα μεταφερθεί προς έκπτωση στις επόμενες διαχειριστικές χρήσεις χωρίς χρονικό περιορισμό. Φορολογική μεταχείριση παροχών σε είδος ( Άρθρο 13 του N 4172/2013-ΠΟΛ 1219/2014) Με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του N.4172/2013 ορίζεται ότι, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παρ. 2, 3, 4 και 5 του ίδιου άρθρου, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος. Ως αγοραία αξία νοείται το κόστος της παροχής που βαρύνει τον εργοδότη, αποδεικνύεται από τα κατά νόμο προβλεπόμενα δικαιολογητικά και καταχωρείται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης συναλλαγών του. Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι με εξαίρεση τις παροχές που περιγράφονται στις παραγράφους 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 13 N.4172/2013, (δηλαδή την παραχώρηση αυτοκινήτου, τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και την παραχώρηση κατοικίας), για τις οποίες δεν υφίσταται περιορισμός όσον αφορά την αξία

56 αυτών, οι λοιπές παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική αξία των παροχών αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος. Εξαίρεση: Με βάση την ΠΟΛ 1083/ οι παροχές σε είδος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ΚΦΕ οι οποίες δίνονται στο προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που συνάπτεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 3 της σχετικής απόφασης, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία για τους δικαιούχους, δεδομένου ότι αυτές δίνονται προκειμένου να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης. Παροχές σε είδος α) Η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια». β)η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα. Εξαιρετικά για τις διατακτικές σίτισης ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ζ της παρ.1 του άρθρου 14 του N.4172/2013 εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις η αξία των διατακτικών σίτισης έως έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα. γ)η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης, δ) Το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής

57 ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος, ε)οι διάφορες πληρωμές εργοδοτών Σε τρίτους, όπως αυτές που γίνονται προς φροντιστήρια, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις κ.λπ. Για κάλυψη εξόδων συμμετοχής των προσώπων αυτών σε ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή την κάλυψη συνδρομών σε περιοδικά και επιμελητήρια, που δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν. Για κάλυψη συνδρομών των προσώπων αυτών (σε γυμναστήρια, λέσχες κ.λπ.). Για κάλυψη ιατρικών εξόδων τους (π.χ. check-up). Κινητή τηλεφωνία στ) Η παροχή της χρήσης εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που γίνεται στους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης κατά το μέρος που υπερβαίνει το κόστος των προγραμμάτων χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη. Διευκρίνιση: Όταν η επιχείρηση καλύπτει για το ίδιο πρόσωπο και την παροχή της χρήσης περισσότερων της μίας συσκευής και εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, τότε η συνολική αξία των επιπρόσθετων συσκευών και εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται παροχή σε είδος και προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου. Εξαίρεση: Η αξία των παραχωρούμενων προς τα ανωτέρω πρόσωπα εργαλείων εργασίας π.χ. tablets, φορητοί υπολογιστές ακόμα και πέραν του

58 ημερήσιου εργάσιμου χρόνου δεν προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου. Παροχή Ε.Ι.Χ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Η παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4389/2016 (Α' 94), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής: α) για ΛΤΠΦ από 0 έως ευρώ ως ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα, β) για ΛΤΠΦ από έως ευρώ ως ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα, γ) για ΛΤΠΦ από έως ευρώ ως ποσοστό δεκατέσσερα τοις εκατό (14%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα, δ) για ΛΤΠΦ από έως ευρώ ως ποσοστό δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα, ε) για ΛΤΠΦ πλέον των ευρώ ως ποσοστό είκοσι δύο τοις εκατό (22%) της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα, ανεξάρτητα αν το όχημα ανήκει στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένο με οποιονδήποτε τρόπο στα ανωτέρω πρόσωπα. Το ανωτέρω ποσοστό καθενός οχήματος δεν επιμερίζεται σε περισσότερα του ενός πρόσωπα. Η αξία της παραχώρησης του οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής: i) 0-2 έτη καμία μείωση ii) 3-5 έτη μείωση δέκα τοις εκατό (10%) iii) 6-9 έτη μείωση εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) iv) Από 10 έτη και μετά μείωση πενήντα τοις εκατό (50%) Από τις διατάξεις του παρόντος εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή Πώλησης προ Φόρων έως ευρώ.

59 Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Προηγούμενες διατάξεις για παροχή Ε.Ι.Χ. Παροχή σε είδος αποτελεί και η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος: Σε εργαζόμενο Ή εταίρο Ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Αποτιμάται σε ποσοστό 80% του κόστους Των αποσβέσεων, Των τελών κυκλοφορίας, Του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων Το χρηματοδοτικό κόστος αγοράς ή μίσθωσης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 80% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη. (παρ. 2, άρθ. 13, N.4172/2013 ) Επισήμανση: Οι λοιπές δαπάνες που αφορούν τα υπόψη οχήματα (καύσιμα, διόδια κλπ) δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας του παραχωρούμενου εταιρικού οχήματος. Σημείωση: Σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου λόγω συνταξιοδότησης ή άλλου λόγου, απόλυσης κλπ), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το πραγματικό χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της. Διευκρίνιση: Η χρήση εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών θα λαμβάνεται ως μήνας.

60 Οι παροχές σε είδος δεν καταλαμβάνουν: α) Τα αυτοκίνητα, τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις Σε συγκεκριμένους πωλητές, Τεχνικούς και λοιπούς εργαζομένους, των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη (toolcars) και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη, ανεξάρτητα αν τα αυτοκίνητα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Αντιθέτως, καταλαμβάνεται και αποτελεί παροχή σε είδος τα αυτοκίνητα που παρέχονται στους εργαζόμενους λόγω της θέσης τους (π.χ. σε διευθυντές και επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές και λοιπά στελέχη). β) Για αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive), που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, γ) Για αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus), δ) Για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους, ε) Για αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης (service) αυτοκινήτων προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων, στ) Για αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών και των επιβατών τους (αυτοκίνητα πίστας) καθώς και για την μεταφορά VIPS ή προσωπικού.

61 Πρακτικές Εφαρμογές δανείου σε εργαζόμενο α) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές ευρώ καταβάλλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον ευρώ. Το επιπλέον αυτό ποσό των ευρώ δεν θεωρείται δάνειο. β) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές ευρώ καταβάλλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον ευρώ. Επειδή το ποσό αυτό υπερβαίνει τις καθαρές αποδοχές τριών μηνών (4.000 > (1.000 χ 3)) θεωρείται δάνειο. Παροχή κατοικίας Παροχή σε είδος είναι και η αγοραία αξία από την παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Η παροχή αυτή αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται απευθείας από τον εργοδότη προς τον εκμισθωτή της παραχωρούμενης κατοικίας. Όταν η προς παραχώρηση κατοικία ανήκει στον εργοδότη, η παροχή σε είδος αποτιμάται σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. (παρ. 5, άρθρο 13, N.4172/2013) Εξαιρούνται από παροχή κατοικίας: α) Η παροχή καταλύματος από το Δημόσιο και φορείς του Δημοσίου σε υπηρετούντες σε αυτό (π.χ. σε ένστολους), δεδομένου ότι η μετακίνησή τους αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση. β) Η παροχή καταλύματος (οικίας) : Σε εργαζόμενους,

62 Εταίρους ή μετόχους από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα λόγω πρόσκαιρης μετακίνησής αυτών σε υποκαταστήματα ή εργοτάξια ή λοιπές επαγγελματικές εγκαταστάσεις του εργοδότη στα πλαίσια της εργασίας τους. Δεν θεωρούνται παροχές σε είδος: Ενδεικτικά: Η χορήγηση ειδικών στολών εργασίας, H χορήγηση γάλακτος, H παροχή τροφής στο χώρο εργασίας, H χορήγηση θέσης στάθμευσης στο χώρο εργασίας κλπ. (παρ. 1, άρθ. 13 του N.4172/2013) Οι παροχές που αποβλέπουν αποκλειστικά στην κάλυψη δαπανών ή αποκατάσταση ζημιών του φυσικού προσώπου στα πλαίσια της εργασιακής του σχέσης και κατά την εκτέλεση της εργασίας του, βαρύνουν τον εργοδότη(άρθρο 12 παρ. 2 N.4172/2013) ΦΠΑ και Εργασίες Τέλους Χρήσεως Τριετής ή πενταετής επιστροφή ΦΠΑ Το πιστωτικό υπόλοιπο του ΦΠΑ που προκύπτει στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσεως, μπορεί να μεταφερθεί για συμψηφισμό στις τρείς επόμενες διαχειριστικές χρήσεις για το φορολογικό έτος 2013 και στις 5 επόμενες διαχειριστικές χρήσεις από τα φορολογικά έτη 2014 και μετά. Εάν δεν επιτευχθεί συμψηφισμός εντός της τριετίας (για το φορολογικό έτος 2013) και εντός της πενταετίας (από το φορολογικό έτος 2014 και μετά) που ακολουθεί την συγκεκριμένη χρήση, τότε

63 πρέπει με περιοδική δήλωση της τρίτης χρήσης της τριετίας να ζητηθεί η επιστροφή του μη εκπεσθέντος ΦΠΑ. Εάν δεν ζητηθεί η επιστροφή του, δεν μπορεί ούτε να επιστραφεί ούτε να εκπεσθεί από την επόμενη διαχειριστική χρήση.(πολ. 1076/07) Πρακτική εφαρμογή Βιομηχανία Α.Ε. κατά την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠΑ της χρήσεως 2013, εμφάνισε πιστωτικό υπόλοιπο ,00. Η κίνηση του ΦΠΑ εισροών και εκροών για την τριετία 2014, 2015 και 2016, έχει ως ακολούθως: Χρήσεις Πιστωτικό Φόρος Σύνολο Φόρος Πιστωτικό Υπόλοιπο Εισροών Εκροών Υπόλοιπο Αρχής Τέλους Χρήσεως , , , , , , , , , , , , , , ,00 Παρατηρούμε ότι στο πιστωτικό υπόλοιπο των ,00 της 31/12/16, μεταφέρεται ένα μέρος από τη χρήση 2013, επειδή τα ,00 (που είναι το πιστωτικό υπόλοιπο της 31/12/13) είναι μεγαλύτερο του αθροίσματος του ΦΠΑ των εκροών που ανέρχεται σε 9.000,00. Ως εκ τούτου, η Βιομηχανία πρέπει να ζητήσει την επιστροφή των 1.000,00 ( ), αναγράφοντας το ποσό των 1.000,00

64 στον κωδικό 503 «Ποσό για επιστροφή» και υποβάλλοντας ταυτόχρονα αίτηση επιστροφής. Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Επιστρεπτέος ΦΠΑ 1.000, Εκκαθάριση ΦΠΑ 1.000,00 Αιτιολογία Απαίτηση επιστροφής μη συμψηφισθέντος εντός 3ετίας ΦΠΑ PRORATA ΦΠΑ α. Έσοδα που αναγράφονται τόσο στον αριθμητή όσο και στον παρανομαστή του κλάσματος της prorata» Τέτοια έσοδα είναι: Τα έσοδα από πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενδοκοινοτικές παραδόσεις και εξαγωγές σε τρίτες χώρες κ.λπ. Τα έσοδα που συνιστούν προέκταση (συμπλήρωμα) της τιμής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών όπως π.χ. Οι επιδοτήσεις που υπόκεινται σε Φ.Π.Α. και καταβάλλονται στον πωλητή αγαθών ή τον παρέχοντα τις υπηρεσίες από κάποιο τρίτο πρόσωπο (και όχι από τον αγοραστή των αγαθών ή τον δεχόμενο τις υπηρεσίες), πρόκειται για επιδοτήσεις που επηρεάζουν την τιμή πώλησης των αγαθών ή την αξία των παρεχομένων υπηρεσιών και λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών(αγοραστών των αγαθών ή ληπτών των υπηρεσιών).

65 Οι κοινοτικές επιδοτήσεις που καταβάλλονται στον πωλητή των αγαθών που εξάγονται σε τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.). Οι πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές. Τα έσοδα της υποκείμενης στον Φ.Π.Α. επιχείρησης λόγω υποχρέωσης μη άσκησης π.χ. εμπορίας ορισμένων αγαθών ή παραίτηση από δικαίωμα κ.λπ. Τα έσοδα από συμμετοχή αλλοδαπής επιχείρησης στις δαπάνες που γίνονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, οι οποίες δαπάνες υπόκεινται στο Φ.Π.Α. στην Ελλάδα. β. Έσοδα που αναγράφονται μόνο στον παρανομαστή του κλάσματος της prorata. Τα έσοδα της επιχείρησης που προέρχονται από πράξεις που δεν παρέχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Είναι οι αφορολόγητες πράξεις του άρθρου 22 του Ν. 2859, όπως έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων, από παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, από ασφαλιστικές εργασίες, από επιδοτήσεις που έχουν την μορφή της οικονομικής ενίσχυσης όπως είναι οι επιδοτήσεις για την κάλυψη του κόστους αγοράς παγίων, οι επιδοτήσεις επιμορφώσεως του προσωπικού της επιχείρησης οι οποίες καταχωρούνται μόνο στον παρανομαστή του κλάσματος της prorata. γ. Έσοδα που δεν αναγράφονται ούτε στον αριθμητή ούτε παρανομαστή του κλάσματος της prorata. Τα έσοδα από πωλήσεις πάγιων στοιχείων. Τα έσοδα από αυτοπαραδόσεις αγαθών και ιδιοχρησιμοποίηση υπηρεσιών. Τα ποσά από πράξεις λήπτη και από ενδοκοινοτικές αποκτήσεις διότι αποτελούν έσοδα της επιχείρησης. Τα παρεπόμενα έσοδα από ακίνητα ή από χρηματοοικονομικές πράξεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις κ έως κε της παραγράφου 1 του άρθρου 22

66 του ν. 2859/2000. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στην επιχείρηση από ασφαλιστικές εταιρίες ή από οποιονδήποτε τρίτο για καταστροφή, απώλεια ή κλοπή εμπορεύσιμων ή πάγιων αγαθών εφόσον αποδεικνύονται τα γεγονότα αυτά από την αρμόδια αρχή. Οι επιδοτήσεις- επιχορηγήσεις για την αγορά επενδυτικών αγαθών ως εξαιρούμενες πράξεις του πεδίου εφαρμογής Φ.Π.Α. Ο φόρος εισροών των παγίων αγαθών που αγοράζονται από την επιχείρηση με τη ληφθείσα σχετική επιδότηση δεν αποτελεί κοινή εισροή, δεδομένου ότι τα πάγια δεν χρησιμοποιήθηκαν για να λάβει η επιχείρηση την επιδότηση. Η επιδότηση είναι στοιχείο μειωτικό του κόστους κτήσεως των αγαθών επένδυσης. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες Ν.4172/2013 Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες Ν.4172/2013 άρθρο 45 είναι οι ακόλουθες: α) Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, β) Οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, γ) Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου, δ) Συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, ε) Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,

67 στ) Κοινοπραξίες, ζ) Οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Συντελεστές Φορολογίας Εισοδήματος 2016 Σύμφωνα με το άρθρο 58 του Νόμου 4172/2013 από το φορολογικό έτος 2016 ισχύουν οι ακόλουθοι συντελεστές: Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης γ' του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) (άρθρο 58,παρ.1 Ν.4172/2013). Ν.Π μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ι.δ ή δ.δ που τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) (άρθρο 58,παρ.1 Ν.4172/2013). Όταν οι υπόχρεοι των περιπτώσεων β', δ', ε' στ' και ζ' του άρθρου 45 τηρούν απλογραφικά βιβλία τα κέρδη που αποκτούν από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) (άρθρο 29, παρ.1). Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). (άρθρο 58,παρ.2)

68 Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15. Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ Φορολογικός Συντελεστής % % % % Ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16. Φόρος Διανεμόμενων Κερδών Σε περίπτωση διανομής κερδών από τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία και εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, για το φορολογικό έτος που ξεκινά από 1/1/2016, σύμφωνα με το άρθρο 64, παρ.1 α του Ν.4172/2013, παρακρατείται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 10% και για το φορολογικό έτος που ξεκινά από 1/1/2017, παρακρατείται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 15%. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1068/ τα μερίσματα που διανέμονται μέσα στο τρέχον έτος 2016 εξακολουθούν να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, ενώ τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το επόμενο φορολογικό έτος, ήτοι μέσα στο έτος 2017, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%. Σε περίπτωση που διανέμονται προμερίσματα από Α.Ε. ή πραγματοποιούνται προσωρινές απολήψεις έναντι κερδών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. μέσα στο φορολογικό έτος 2016, η απόφαση διανομής των οποίων τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, αντίστοιχα, που θα πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2017, παρακρατείται φόρος με τον αυξημένο συντελεστή (15%). Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται για τις προσωρινές απολήψεις κερδών προσωπικών εταιρειών, κοινωνιών αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικών κερδοσκοπικών εταιρειών, συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών, καθώς και κοινοπραξιών, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθόσον χρόνος κτήσης του εισοδήματος αυτού θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη (πίστωση ή καταβολή), με βάση την ΠΟΛ.1223/ εγκύκλιο και επομένως, για τα εν λόγω κέρδη

69 παρακρατείται φόρος με τον συντελεστή που ισχύει κατά τον χρόνο της απόληψης (ήτοι, για απολήψεις κερδών εντός του φορολογικού έτους 2016 παρακρατείται φόρος με συντελεστή 10%). Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό. (άρθρο 43Α). Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα υπολογίζεται με την ακόλουθη κλίμακα: Εισόδημα (ευρώ) Συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης 0, ,00 0% , ,00 2,2% , ,00 5,0% , ,00 6,5% , ,00 7,5% , ,00 9,0% ,01-10,0% Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος Σύμφωνα με τα άρθρα 69 και71 του Νόμου 4172/2013, οι προκαταβολές φόρου εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και μετά διαμορφώνονται ως ακολούθως:

70 Νομικά πρόσωπα Οντότητες Φορολογικά έτη που εκκινούν από 1.1 και μετά των ετών 2014 (μετά την ψήφιση του νόμου 4336/2015) α1 Α.Ε, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. (εκτός τραπεζών) 100% 100% 100% α2 Τράπεζες 100% 100% 100% β Προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε ) 55% 75% 100% γ Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σωματεία και ιδρύματα 55% 75% 100% δ Συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών 100% 100% 100% ε Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς 55% 75% 100% στ1 Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών 55% 75% 100% στ2 ζ Λοιπές κοινοπραξίες (στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρείες) Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω 100% 100% 100% 100% 100% 100% Τα ποσοστά των προηγούμενων παραγράφων μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τα νέα νομικά πρόσωπα κατά τα τρία (3) πρώτα οικονομικά έτη από τη δήλωση έναρξης εργασιών τους. Η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται για τα νομικά πρόσωπα που προέρχονται από μετατροπή ή συγχώνευση άλλων επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου. (παρ.3)

71 Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ Σχηματικά, η σειρά στη διάθεση των καθαρών κερδών της χρήσεως μπορεί 'να παρασταθεί ως εξής: 1. Κάλυψη των ζημιών προηγούμενων χρήσεων 2. Κράτηση για φόρο εισοδήματος (Υπολογίζεται επί του συνόλου των φορολογητέων κερδών, δηλ. των λογιστικών κερδών, διανεμομένων και μη, μετά την αφαίρεση των ζημιών προηγούμενων χρήσεων, των αφορολόγητων αποθεματικών, κλπ.) 3. Κράτηση για τακτικό αποθεματικό (Υπολογίζεται επί των λογιστικών κερδών της χρήσεως, μετά την αφαίρεση του αναλογούντος επ αυτών φόρου εισοδήματος). 4. Κράτηση για διανομή στους μετόχους του πρώτου μερίσματος 5. Διάθεση του υπολοίπου των καθαρών κερδών (κατά τους ορισμούς του καταστατικού και τις αποφάσεις της τακτικής γενικής συνελεύσεως): - Πρόσθετο μέρισμα - Αμοιβές και ποσοστά Δ.Σ. - Μέρισμα στο προσωπικό - Αποθεματικά (φορολογημένα και αφορολόγητα, κ.λπ.) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Το πρώτο μέρισμα διανέμεται υποχρεωτικά στους μετόχους, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα κέρδη και υπολογίζεται ως εξής: Υπολογισμός με βάση τα καθαρά κέρδη της χρήσεως Ν. 876/79 Λογιστικά κέρδη χρήσεως ζ Μείον αναλογούν φόρος ζ Χ 29 % = η Μείον τακτικό αποθεματικό η Χ 5% = κ

72 Α μέρισμα κ Χ 35% = μ Με απλή πλειοψηφία διανέμεται ως πρώτο μέρισμα το μ. Με απόφαση της παμψηφίας της Γ.Σ. των μετόχων είναι δυνατόν να μη διανεμηθεί καθόλου μέρισμα, εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 70%. Έννοια όρου Μερίσματος με Ν. 4172/2013 Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει: Από μετοχές, Ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), Το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται: Τα μερίδια, Οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, Οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, Οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό. (Άρθρο 36, παρ. 1 Ν.4172/2013 ) Απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου ενδοομιλικών μερισμάτων α)το νομικό πρόσωπο που προβαίνει στη διανομή (καταβάλλων): i) Περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α' της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ, όπως ισχύει, ii) Είναι φορολογικός κάτοικος κράτους - μέλους της EE, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται κάτοικος τρίτου κράτους

73 εκτός EE κατ' εφαρμογή όρων σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος και iii) Υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα I Μέρος Β' της Οδηγίας 2011/96/EEή σε οποιονδήποτε άλλον φόρο αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς. β) Το νομικό πρόσωπο που λαμβάνει τα μερίσματα (λήπτης): i) Κατέχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου που διανέμει και ii) Διακρατεί το ως άνω ποσοστό τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες. (Ν. 4172/2013, άρθρο 48, παρ. 1 και ΠΟΛ. 1039/2015) Πρακτική Εφαρμογή Δεδομένα: Ανώνυμη εταιρεία με φορολογικό έτος , Κέρδη ισολογισμού ευρώ, μέσα στο 2015: 1. Εισέπραξε ευρώ ενδοομιλικά μερίσματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 48, Ν. 4172/2013: Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Μερίσματα , Μερίσματα ,00 Αιτιολογία: Είσπραξη ενδοομιλικών μερισμάτων από θυγατρική

74 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση ή Κέρδη προς διάθεση , Ειδικά αποθεματικά από συμμετοχές ,00 ιτιολογία: Αποθεματικό από είσπραξη ενδοομιλικών μερισμάτων από θυγατρική Χρόνος Κτήσης Εισοδήματος Με βάση τις ΠΟΛ. 1040/2015, 1223/2015 και 1011/2014, ως χρόνος κτήσης εισοδήματος για τις ΟΕ με απλογραφικά, έχει ως ακολούθως: Ο.Ε.- Ε.Ε. με Απλογραφικό λογιστικό σύστημα Περιπτώσεις Διανομής Μερίσματα - Διανομή Απολήψεις κερδών κατά την διάρκεια της διαχειριστικής χρήσης Χρόνος κτήσης εισοδήματος από εταίρους Χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης του συνόλου των κερδών που προκύπτουν από αυτά θεωρείται η ημερομηνία στην οποία έκλεισε η διαχείριση. Χρόνος κτήσης του εισοδήματος σε περιπτώσεις προσωρινής απόληψης κερδών θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη αυτών (πίστωση ή καταβολή) Στις προσωπικές εταιρίες με απλογραφικό λογιστικό σύστημα, δεν υφίσταται παρακράτηση 15% στην διανομή κερδών καθώς αυτά φορολογούνται στο όνομα της εταιρίας με συντελεστή 29% σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. (βλ. άρθρα 21 έως 28 του Κεφαλαίου Γ' του ν.4172/2013)

75 Πρακτικές Εφαρμογές Προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε.- Ε.Ε.) με απλογραφικό λογιστικό σύστημα. Χρόνος κτήσης εισοδήματος από Εταίρους Διανομή Απολήψεις κερδών Ομόρρυθμη εταιρία με χρήση από έως διανέμει τα κέρδη της χρήσης αυτής στους εταίρους της. Εταίροι ομόρρυθμης εταιρίας προβαίνουν σε απόληψη προσωρινών κερδών μέσα στην χρήση 2016 και συγκεκριμένα τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016 Χρόνος κτήσης του εισοδήματος για τους δικαιούχους είναι το τέλος της διαχειριστική χρήσης, ήτοι η 31η Δεκεμβρίου 2016 Χρόνος κτήσης του εισοδήματος για τις απολήψεις των κερδών αυτών είναι το έτος 2016 Ο.Ε.- Ε.Ε. με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα Περιπτώσεις Διανομής Μερίσματα - Διανομή Χρόνος κτήσης εισοδήματος από εταίρους Η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα Παρακράτηση φόρου διανεμόμενων κερδών 15% Η καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική

76 Απολήψεις κερδών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους Χρόνος κτήσης του εισοδήματος σε περιπτώσεις προσωρινής απόληψης κερδών θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη αυτών (πίστωση ή καταβολή) ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος Η παρακράτηση φόρου ενεργείται κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η απόληψη. Στη διανομή κερδών Διανομή ή παρελθουσών κεφαλαιοποίηση χρήσεων, αποθεματικών χρόνος κτήσης προηγούμενων του εισοδήματος χρήσεων ή αυτού θεωρείται κερδών ο χρόνος που προηγούμενων λαμβάνει χώρα χρήσεων η απόληψη ή η διανομή αυτών Δεν διενεργείται Διενεργείται παρακράτηση παρακράτηση φόρου 15% φόρου 15% Για τα αποθεματικά από κέρδη παρελθουσών Για τα αποθεματικά από χρήσεων τα οποία έχουν κέρδη παρελθουσών σχηματισθεί μέχρι χρήσεων τα οποία έχουν (κέρδη σχηματισθεί μετά την ισολογισμών ) * εφόσον διανεμηθούν μετά την Ειδικά, για τις

77 (πίστωση ή καταβολή). προσωπικές εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία η καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος *Σημείωση: Ειδικά για τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών της χρήσης 2013 στα οποία υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους και πραγματοποιήθηκε διανομή μέρους των κερδών τους (παρ. 1 άρθρου 10 ν.2238/1994, όπως ίσχυε για τη χρήση 2013, μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 3 του ν.4110/2013), για τα οποία διενεργήθηκε παρακράτηση φόρου, είναι αυτονόητο ότι παρακράτηση φόρου θα ενεργείται στο υπόλοιπο αδιανέμητο ποσό των κερδών της χρήσης αυτής κατά τη διανομή.

78 Περιπτώσεις Διανομής Προμερίσματα Μερίσματα - Διανομή Διανομή αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων ή κερδών προηγούμενων χρήσεων (που έχουν σχηματισθεί πριν από την κλειόμενη χρήση) Χρόνος κτήσης εισοδήματος από εταίρους Δεν υφίσταται η έννοια του προμερίσματος στις Ε.Π.Ε. Ο χρόνος λήψης της απόφασης για την έγκριση της διανομής, ήτοι η αρμόδια Τακτική Γενική Συνέλευση που εγκρίνει τον ισολογισμό της χρήσης Χρόνος λήψης της απόφασης από την έκτακτη Γενική Συνέλευση Ε.Π.Ε. Παρακράτηση φόρου διανεμόμενων κερδών 15% ---- Μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από τα αρμόδια όργανα, ήτοι ένα μήνα μετά την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου 15% Για τα αποθεματικά από κέρδη παρελθουσών χρήσεων τα οποία έχουν σχηματισθεί μέχρι (κέρδη ισολογισμών ), εφόσον διανεμηθούν μετά την Διενεργείται παρακράτηση φόρου 15% Για τα αποθεματικά από κέρδη παρελθουσών χρήσεων τα οποία έχουν σχηματισθεί μετά την Μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από τα αρμόδια όργανα, ήτοι μέσα σε ένα μήνα από την απόφαση της έκτακτης Γενικής συνέλευσης που αποφασίζει την διανομή των κερδών ή των αποθεματικών, προηγούμενων χρήσεων.

79 Ανώνυμες Εταιρείες Με βάση τις γνωμοδοτήσεις 356/1976 και 950/1977 του Ν.Σ.Κ, καθώς και με τις ΠΟΛ 1193/2013, 1042/2015, 1223/2015 και 1011/2014 αλλά και τις διατάξεις του νέου ΚΦΕ που ισχύουν πλέον, ο χρόνος κτήσης εισοδήματος από μερίσματα, προμερίσματα, κ.λπ., για τους μετόχους των ανωνύμων εταιρειών και ο χρόνος παρακράτησης του φόρου 10% για φορολογικές χρήσεις που αρχίζουν από 01/01/2016 και 15% για φορολογικές χρήσεις που αρχίζουν από 01/01/2017, μπορεί να απεικονισθεί στον ακόλουθο πίνακα. Περιπτώσεις Διανομής Προμερίσματα Μερίσματα - Διανομή Διανομή αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων ή κερδών προηγούμενων χρήσεων (που έχουν σχηματισθεί πριν από την κλειόμενη χρήση) Ανώνυμες Εταιρίες Χρόνος κτήσης εισοδήματος από μετόχους Παρακράτηση φόρου διανεμόμενων κερδών 15% Ειδικά επί διανομής προμερισμάτων, η καταβολή Ο χρόνος λήψης της απόφασης για θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί την έγκριση της διανομής τους σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα από το αρμόδιο όργανο (Τακτική μήνα από τη λήψη της Γενική Συνέλευση των μετόχων). απόφασης διανομής από το Σημείωση: Για τη διανομή (όχι αρμόδιο όργανο, ήτοι μέσα σε έγκριση) προμερίσματος αρκεί ένα μήνα από την απόφαση του απόφαση του Δ.Σ. μη απαιτούμενης Δ.Σ. ή της έκτακτης Γ.Σ. αποφάσεως της Γ.Σ. (εφόσον γίνει) που αποφασίζει την διανομή των προμερισμάτων. Ο χρόνος λήψης της απόφασης για την έγκριση της διανομής. Την απόφαση αυτή λαμβάνει η αρμόδια ΤΑΚΤΙΚΗ Γενική Συνέλευση που εγκρίνει τον ισολογισμό της χρήσης. Χρόνος λήψης της απόφασης από την έκτακτη Γενική συνέλευση Μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από τα αρμόδια όργανα, ήτοι ένα μήνα μετά την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από τα αρμόδια όργανα, ήτοι μέσα σε ένα μήνα από την απόφαση της έκτακτης Γενικής συνέλευσης που αποφασίζει την διανομή των κερδών ή των αποθεματικών, προηγούμενων χρήσεων

80 ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Εγγραφές με 31/12/2016 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΛΠ Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Μικτά αποτελέσματα ΧΧΧΧ Αποθέματα ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά αρχικών αποθεμάτων και αγορών χρήσεως Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Μικτά αποτελέσματα ΧΧΧΧ Αποθέματα ΧΧΧΧ Αιτιολογία:Τελικά αποθέματα χρήσεως Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Μικτά αποτελέσματα ΧΧΧΧ Έξοδα Χρήσεως ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά εξόδων χρήσεως Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Έσοδα χρήσεως ΧΧΧΧ Μικτά αποτελέσματα ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά εσόδων χρήσεως Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Έξοδα διοικήσεως ΧΧΧΧ Έξοδα διαθέσεως ΧΧΧΧ Χρεωστικοί τόκοι ΧΧΧΧ Μικτά αποτελέσματα ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Έξοδα μη προσδιοριστικά του μικτού αποτελέσματος

81 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Μικτά αποτελέσματα ΧΧΧΧ Λοιπά συνήθη έσοδα (λογ ) ΧΧΧΧ Πιστωτικοί τόκοι ( ) ΧΧΧΧ Έσοδα συμμετοχών και επενδύσεων (λογ ) ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Έσοδα μη προσδιοριστικά του μικτού αποτελέσματος Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Λοιπά έξοδα και ζημιές (λογ ) ΧΧΧΧ ΧΧ Ανόργανα έξοδα ΧΧΧΧ ΧΧ Έξοδα προηγ. χρήσεων ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά ανόργανων εξόδων και εξόδων προηγ. χρήσεων Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση ΧΧ ΧΧ Έκτακτα κέρδη μείον έκτακτες ζημιές ΧΧΧΧ Κέρδη και ζημιές από διάθεση μη κυκλοφορ. στοιχείων ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά έκτακτων κερδών-ζημιών (Υποθέτουμε ότι τα έκτακτα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τις έκτακτες ζημιές, η εγγραφή θα γινόταν αντίστροφα αν οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από τα κέρδη) Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Λοιπά ανόργανα έσοδα ΧΧΧΧ Λοιπά έσοδα και κέρδη ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά λοιπών εσόδων και κερδών στα αποτελέσματα

82 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Φόρος εισοδήματος ΧΧΧΧ Φόρος εισοδήματος χρήσεως Αιτιολογία: Φόρος εισοδήματος χρήσεως ΧΧΧΧ Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Κέρδη μετά φόρων ΧΧΧΧ Κέρδη χρήσεως εις νέον Αιτιολογία: Μεταφορά κερδών χρήσεως 2016 εις νέον ΧΧΧΧ Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Φόρος εισοδήματος χρήσεως ΧΧΧΧ Λογ. Εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Εκκαθάριση φόρου εισοδήματος Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Λογ. Εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος ΧΧΧΧ Προκαταβολή προηγ. χρήσεως ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Μεταφορά λοιπών εσόδων και κερδών στα αποτελέσματα Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Λογ. Εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος ΧΧΧΧ Παρακρατ. Φόρου καταθέσεων ΧΧΧΧ Λοιποί παρακρατ.

83 φόροι Αιτιολογία: Μεταφορά παρακρατούμενων φόρων ΧΧΧΧ Εγγραφές 2017 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Προκαταβολή επόμενης χρήσεως ΧΧΧΧ Εκκαθάριση φόρου εισοδήματος ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Προκαταβολή επόμενης χρήσεως Η εγγραφή αυτή θα διενεργηθεί μέσα στο 2017 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εγγραφές του 2017, μετά την διενέργεια της Γ.Σ. Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Κέρδη εις νέον ΧΧΧΧ Τακτικό αποθεματικό ΧΧΧΧ Μερίσματα ΧΧΧΧ Αιτιολογία: Τακτικό αποθεματικό και μερίσματα 2016 Λογαριασμός Περιγραφή Χρέωση Πίστωση Αμοιβές Δ.Σ από τα κέρδη 2016 ΧΧΧΧ Αμοιβές εργατοϋπαλληλικού ΧΧΧΧ Αμοιβές Δ.Σ ΧΧΧΧ Αμοιβές εργατοϋπαλληλικού ΧΧΧΧ Αιτιολογία:Αμοιβές Δ.Σ και προσωπικού χρήσεως 2016 Τα συγκεκριμένα έξοδα θα αποτελέσουν λογιστική διαφορά από πλευράς φορολογίας εισοδήματος, διότι κατ ουσία αφορούν τα κέρδη της χρήσεως του 2015.

84 Οικονομικές Καταστάσεις Ε.Λ.Π Κριτήρια μεγέθους (κάλυψη 2 από τα 3) Υποχρεώσεις σύνταξης οικονομικών καταστάσεων ανάλογα κατηγορία μεγέθους

85 Υπόδειγμα Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις (χρηματοοικονομικά στοιχεία στο κόστος κτήσης) Ποσά σε μονάδες νομίσματος παρουσίασης Σημείωση20Χ1 20Χ0 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Χ Χ Ενσώματα πάγια Χ Χ Ακίνητα Ιδιοχρ/να X X Μηχανολογικός εξοπλισμός 12 X X Λοιπός εξοπλισμός X X Επενδύσεις σε ακίνητα Επενδυτικά X X Βιολογικά περιουσιακά στοιχεία 10 φυτείες ζώντα ζώα X X Λοιπά ενσώματα στοιχεία X X Σύνολο X X Άυλα πάγια στοιχεία 20Χ1 20Χ0 Δαπάνες ανάπτυξης X X Υπεραξία X X Λοιπά άυλα Υπόλ. Λογ. 16 X X Σύνολο X X Προκαταβολές και μη κυκλοφορούντα στοιχεία υπό κατασκευή 15 X X Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία X X Δάνεια και απαιτήσεις X X Χρεωστικοί τίτλοι 18 π.χ. ομόλογα X X Συμμετοχές σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες 18 X X Λοιποί συμμετοχικοί τίτλοι X X Λοιπά Υπόλ. Λογ X X Σύνολο X X

86 Αναβαλλόμενοι φόροι X X Σύνολο μη κυκλοφορούντων X X Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Αποθέματα Έτοιμα και ημιτελή προϊόντα 21 X X Εμπορεύματα 20 X X Πρώτες ύλες και διάφορα υλικά X X Βιολογικά περιουσιακά στοιχεία X X Προκαταβολές για αποθέματα χρ. αγοράς εμπορ. X X Λοιπά αποθέματα X X Σύνολο X X Χρηματοοικονομικά στοιχεία και προκαταβολές Εμπορικές απαιτήσεις X X Δουλευμένα έσοδα περιόδου X X Λοιπές απαιτήσεις Υπόλ. Λογ X X Λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία 34 X X Προπληρωμένα έξοδα X X Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 38 X X Σύνολο X X Σύνολο κυκλοφορούντων X X Σύνολο ενεργητικού X X

87 Καθαρή θέση Καταβλημένα κεφάλαια Κεφάλαιο 40 X X Υπέρ το άρτιο X X Καταθέσεις ιδιοκτητών 43 X X Ίδιοι τίτλοι (αρνητικό) X X Σύνολο X X Διαφορές εύλογης αξίας X X Διαφορές αξίας ενσωμάτων παγίων X X Διαφορές αξίας διαθέσιμων για πώληση X X Διαφορές αξίας στοιχείων αντιστάθμισης ταμειακών ροών X X Σύνολο X X Αποθεματικά και αποτελέσματα εις νέο Αποθεματικά νόμων ή καταστατικού Υπόλ. Λογ. 41 X X Αφορολόγητα αποθεματικά X X Αποτελέσματα εις νέο ή X X Σύνολο X X

88 Συναλλαγματικές διαφορές 44 X X Σύνολο καθαρής θέσης X X Προβλέψεις Προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους X X Λοιπές προβλέψεις Υπόλ. Λογ. 44 X X Σύνολο X X Υποχρεώσεις Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις Δάνεια X X Λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις Υπόλ. Λογ. 45 X X Κρατικές επιχορηγήσεις ή X X Αναβαλλόμενοι φόροι X X Σύνολο X X

89 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις X X Τραπεζικά δάνεια 52 Βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπροθέσμων δανείων X X Εμπορικές υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος X X Λοιποί φόροι και τέλη Υπόλ. Λογ. 54 X X Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης 55 X X Λοιπές υποχρεώσεις Υπόλ. Λογ. 53 X X Έξοδα χρήσεως δουλευμένα X X Έσοδα επόμενων χρήσεων X X Σύνολο X X Σύνολο υποχρεώσεων X X Σύνολο καθαρής θέσης, προβλέψεων και υποχρεώσεων X X X X

90 Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Σημείωση 20Χ1 20Χ0 Κύκλος εργασιών (καθαρός) Χ Χ Κόστος πωλήσεων X X Μικτό αποτέλεσμα Χ Χ Λοιπά συνήθη έσοδα X X Έξοδα διοίκησης Χ Χ Έξοδα διάθεσης Χ Χ Λοιπά έξοδα και ζημιές Υπόλ. Λογ/σμών 81 Χ.Υ.+82 Χ.Υ. Χ Χ Απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων (καθαρό ποσό) Χ Χ Κέρδη και ζημίες από διάθεση μη κυκλοφορούντων στοιχείων Χ Χ Κέρδη και ζημίες από επιμέτρηση στην εύλογη αξία Χ Χ Έσοδα συμμετοχών και επενδύσεων Χ Χ Κέρδος από αγορά οντότητας ή τμήματος σε τιμή ευκαιρίας Χ Χ Λοιπά έσοδα και κέρδη 81 Π.Υ.+ 82Π.Υ+84 Αποτελέσματα προ τόκων και φόρων Χ Χ Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα Χ Χ Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 65 X X Αποτέλεσμα προ φόρων Χ Χ Φόροι εισοδήματος ή X X Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους X X X X Υπόδειγμα Β.2.2: Κατάσταση Αποτελεσμάτων κατ είδος Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Σημείωση 20Χ1 20Χ0 Κύκλος εργασιών (καθαρός) Χ Χ Μεταβολές αποθεμάτων (εμπορεύματα, προϊόντα, ημικατ/μένα) Αρχ. Τελ. Αποθέματα Χ Χ Λοιπά συνήθη έσοδα Χ Χ Ιδιοπαραχθέντα πάγια στοιχεία 78 Χ Χ Αγορές εμπορευμάτων και υλικών Χ Χ Παροχές σε εργαζόμενους Χ Χ Αποσβέσεις 66 Χ Χ Λοιπά έξοδα και ζημίες Υπόλ. Λογ/σμών Χ Χ ( ) Απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων (καθαρό ποσό) Χ Χ Κέρδη και ζημίες από διάθεση μη κυκλοφορούντων στοιχείων Χ Χ Κέρδη και ζημίες από επιμέτρηση στην εύλογη αξία Χ Χ Έσοδα συμμετοχών και επενδύσεων Χ Χ Κέρδος από αγορά οντότητας ή τμήματος σε τιμή ευκαιρίας Χ Χ Λοιπά έσοδα και κέρδη 81 Π.Υ +82 Π.Υ +84 X X Αποτελέσματα προ τόκων και φόρων Χ Χ Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα Χ Χ Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 65 X X Αποτέλεσμα προ φόρων Χ Χ Φόροι εισοδήματος ή X X Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους X X

91 Υπόδειγμα Β.5: Ισολογισμός πολύ μικρών οντοτήτων Περιουσιακά στοιχεία 20Χ1 20Χ0 Πάγια Χ Χ Μείον: Αποσβεσμένα Χ Χ Χ Απομειωμένα Χ Χ Χ Χ Αποθέματα Χ Χ Απαιτήσεις Χ Χ Προκαταβολές και έσοδα εισπρακτέα Χ Χ Λοιπά 38+υπόλ (33+34) Χ Χ Σύνολο ενεργητικού Χ Χ Καθαρή θέση και υποχρεώσεις Κεφάλαια και αποθεματικά Χ Χ Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις Χ Χ Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Χ Χ Σύνολο καθαρής θέσης και υποχρεώσεων Χ Χ

92 Υπόδειγμα Β.5: Ισολογισμός πολύ μικρών οντοτήτων Κατάσταση Αποτελεσμάτων για πολύ μικρές οντότητες - Σύνδεση με κωδικούς Ε3 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΣΑ ΚΩΔΙΚΟΙ Ε3 Κύκλος εργασιών (καθαρός) Χ ( ) - ( ) Λοιπά συνήθη έσοδα * Χ Μεταβολές αποθ/των (+αύξηση, -μείωση) Χ 521 μείον 520 Αγορές εμπορευμάτων και υλικών Χ Παροχές σε εργαζόμενους Χ ( )+( Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και άυλων στοιχείων Χ ( ) Λοιπά έξοδα και ζημιές Χ ( ) + ( ) +( ) +( ) +(515) Λοιπά έσοδα και κέρδη ** Χ Τόκοι και συναφή κονδύλια (καθαρό ποσό) (Ε3: ) Χ ( ) Αποτέλεσμα προ φόρων Χ 563 Φόροι Χ ( ΑΠΌ Ε1) ΚΩΔΙΚΟΙ ( )*29% ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ( )*κλίμακα φορ. αγροτών Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους Χ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 16/1/2015 ΠΟΛ. 1019

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 16/1/2015 ΠΟΛ. 1019 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο που κοινοποίησε τις διατάξεις των Ε.Λ.Π, ΠΟΛ.1003/ , έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο που κοινοποίησε τις διατάξεις των Ε.Λ.Π, ΠΟΛ.1003/ , έγιναν δεκτά τα ακόλουθα: Σελίδα 1 από 8 Άρθρα Η απογραφή αποθεμάτων για το έτος 2015. Απαλλαγές, αναλυτικοί πίνακες, ενέργειες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Λογιστής - Φοροτεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

3. Τις διατάξεις της περ. στ' του άρθρου 38 του Π.Δ. 186/1992 (ΦΕΚ 84/Α').

3. Τις διατάξεις της περ. στ' του άρθρου 38 του Π.Δ. 186/1992 (ΦΕΚ 84/Α'). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα 14 Δεκεμβρίου 2004 Αρ.Πρωτ.: 1100938/845/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.1134 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ 1134 ΘΕΜΑ: Απαλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ 1056/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Μαρτίου 2015

ΠΟΛ 1056/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Μαρτίου 2015 ΠΟΛ 1056/2015 Φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Μαρτίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικές Αποσβέσεις (Άρθρο 24 ν.4172/2013) Άρθρο : Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014. Α. Φορολογικές αποσβέσεις Παγίων

Φορολογικές Αποσβέσεις (Άρθρο 24 ν.4172/2013) Άρθρο : Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014. Α. Φορολογικές αποσβέσεις Παγίων Φορολογικές Αποσβέσεις (Άρθρο 24 ν.4172/2013) Άρθρο : Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014 Α. Φορολογικές αποσβέσεις Παγίων Από 1-1-2014 και σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν,4172/2013 αλλάζει ο υπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων

Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων 1 Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων 31-12-2016 του Γιώργου Χριστόπουλου Φοροτεχνικός - πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Γενικός Γραμματέας της ΕΦΕΕΑ και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ Υπεύθυνος Τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου ΑΡ. Μ.Α.Ε /65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου ΑΡ. Μ.Α.Ε /65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου 3 681 31 ΑΡ. Μ.Α.Ε. 11131/65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ. 54408321000 Οικονομικές Καταστάσεις Της χρήσης από 1 η Ιανουαρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019 Νίκος Σγουρινάκης: «ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Από το ΕΓΛΣ (ΠΔ 1123/1980) στα Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΞΑΝΘΗΣ 12 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΚ 14451 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007897301000 Α)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΥΛΕΝΙΟΥ 4, ΤΚ.10561, Αθήνα ΑΦΜ. 998808218, Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007468501000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 Για την εταιρεία «FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016]

ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016] 2016 ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ 42055906000 [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016] ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΜΙΧ.ΨΕΛΛΟΥ 32, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΦΜ 094519910 Δ0Υ ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές

Διαβάστε περισσότερα

3. Οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο 4308/2014.

3. Οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο 4308/2014. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΚΑΝΙΓΓΟΣ 26 ΑΘΗΝΑ ΤΚ 10682 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 0002794501000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Για την εταιρεία «ALTIUS IT SOLUTIONS ΕΠΕ» παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο 2016

Για την εταιρεία «ALTIUS IT SOLUTIONS ΕΠΕ» παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο 2016 Για την εταιρεία «ALTIUS IT SOLUTIONS ΕΠΕ» παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο 2016 12 η Εταιρική χρήση (1/1/2016 31/12/2016) Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων και Προσάρτημα.

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων

Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων 31-12-2017 του Γιώργου Δ. Χριστόπουλου Φοροτεχνικός Μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ - Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Επιστημονικός-Εκπαιδευτικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

1. Η εταιρεία λειτουργεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

1. Η εταιρεία λειτουργεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΖΗΛΑΙΝ (SIELINE) Α.Ε.-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 2015 ΣΥΓΓΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 3926601000. Α)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2017

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2017 BRAINBOX (ΜΠΡΕΪΝΜΠΟΞ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: BRAINBOX Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ.: 55 133 ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 BRAINBOX (ΜΠΡΕΪΝΜΠΟΞ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: BRAINBOX Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ.: 55 133 ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ

Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ «BEAUTY LAND ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 2017 Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ.51230519000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ. 3 άρθρου 29) 1 1. Η εταιρεία λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Σημ Ενσώματα πάγια Ακίνητα Μηχανολογικός εξοπλισμός Λοιπός εξοπλισμός

Σημ Ενσώματα πάγια Ακίνητα Μηχανολογικός εξοπλισμός Λοιπός εξοπλισμός Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της MEDISOL ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ του 2016 Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της MEDISOL ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ της 31.12.2016 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ 800623807 ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΕΡΙΟΧΗ Σ.Σ ΝΑΟΥΣΑΣ 59200 ΝΑΟΥΣΑ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 132710726000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε.

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε. ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε. Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014) Της 30 ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 (Διαχειριστική Χρήση 1 Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ Συγγραφείς Γιώργος Α. Κορομηλάς Μαρίνα Θ. Τσιαουσίδου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμοί Δομή και Πεδίο εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4 Τ.Κ.: 55 133, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.: 998829969, Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος 5 886,67 Λοιποί φόροι και τέλη 1.447,17 Σύνολο 2.333,84

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος 5 886,67 Λοιποί φόροι και τέλη 1.447,17 Σύνολο 2.333,84 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΕΛΠ Νόµος 4308 / 2014 ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2.6.2017 31.12.2017 Κ-Μ GROUP FINANCE Ι ΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Έδρα : Πανταζή 76 - Ηλιούϖολη Αριθµός µητρώου ΓΕ.ΜΗ. 142774203000

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Ανακεφαλαίωση διαφοροποιήσεων των ΕΛΠ - Σχέδιο λογαριασμών

ΟΜΑΔΑ Ανακεφαλαίωση διαφοροποιήσεων των ΕΛΠ - Σχέδιο λογαριασμών ΟΜΑΔΑ- Αποθέματα Χρήση στατιστικών μεθόδων προσδιορισμού της ποσότητας αποθεμάτων Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την μέτρηση της ποσότητας των αποθεμάτων στο τέλος της περιόδου σε περιπτώσεις που η

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΑΕ του φορολογικού

Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΑΕ του φορολογικού Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΑΕ του φορολογικού έτους 2016. 20 η Εταιρική Χρήση (01-01-2016 έως 31-12-2016) Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013).

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013). ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Μαρτίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ POSTSCRIPTUM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4 ΑΘΗΝΑ ΤΚ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ POSTSCRIPTUM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4 ΑΘΗΝΑ ΤΚ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ POSTSCRIPTUM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4 ΑΘΗΝΑ ΤΚ 11528 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 1059001000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ. 3 άρθρου 29) 1. Η εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ σελ. 1 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΕΛΠ Νόμος 4308 / 2014 ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01.07.2015 30.06.2016 4G ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Έδρα : Εθνικής Αντιστάσεως 14, Τ.Κ. 152 32, Χαλάνδρι Αριθμός μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ

Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ Α.Φ.Μ.: 095575978 Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ Έτη: 2014-2015 Σημείωση 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός εξοπλισμός 0,00 0,00 Λοιπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 513 514 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 10 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

6.5. Η πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ για τις προσωπικές εταιρείες - πολύ μικρές οντότητες (άρθρο 1 παρ. 2γ Ν 4308/2014) Σελ. 26

6.5. Η πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ για τις προσωπικές εταιρείες - πολύ μικρές οντότητες (άρθρο 1 παρ. 2γ Ν 4308/2014) Σελ. 26 Πρόλογος Σελ. IX I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Οι οικονομικές καταστάσεις γενικού σκοπού Σελ. 1 2. Οι ατομικές οικονομικές καταστάσεις Σελ. 2 3. Ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών καταστάσεων Σελ. 4 3.1. Οι γενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014) Της 31 ης Δεκεμβρίου 2015 (Διαχειριστική Χρήση 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

MEΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΜΑΔΑ

MEΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΜΑΔΑ ΜΕΡΟΣ Α - ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Νομικό Πλαίσιο 3 2. Κατηγορίες οντοτήτων 4 3. Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων 11 4. Υποχρεώσεις οντοτήτων ανά κατηγορία μεγέθους 17 5. Λογιστική φορολογική βάση 32 6.

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ 210.38.22.157 495 Fax: 210.33.06.463 φροντιστηριακά μαθήματα για : Ε.Μ.Π. Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. ΘΕΜΑ 1

1 ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ 210.38.22.157 495 Fax: 210.33.06.463 φροντιστηριακά μαθήματα για : Ε.Μ.Π. Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 1 1. Ποιες είναι οι διαφορές που παρουσιάζουν οι οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται με βάση τις διατάξεις του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (ΕΓΛΣ) από αυτές που καταρτίζονται σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ - ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015

ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ - ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Μηχανολογικός εξοπλισμός 78.636,56 88.912,88 Λοιπός εξοπλισμός 33.072,93 38.785,72 Σύνολο 111.709,49 127.698,60 Άυλα πάγια στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων

Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων Όλα όσα μας χρειάζονται για την απογραφή των αποθεμάτων 31-12-2016 του Γιώργου Χριστόπουλου Φοροτεχνικός - πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Γενικός Γραμματέας της ΕΦΕΕΑ και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ Υπεύθυνος Τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΔΡΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 56 ΑΘΗΝΑ Αρ.Μ.Α.Ε 1027/01/Β/86/1028 ΑΡ. ΓΕΜΗ: 000259801000 ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες»

«Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ενημερωτικό Σεμινάριο «Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες» Εισηγητής: Ευθύμιος Σαΐτης Τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοση λογιστικών αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ν Ι Κ Α Ι Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Α Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ Ε. Π. Ε. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, ΒΟΛΟΣ/ Α.Φ.Μ Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ / ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ.

Γ Ε Ν Ι Κ Α Ι Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Α Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ Ε. Π. Ε. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, ΒΟΛΟΣ/ Α.Φ.Μ Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ / ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. Γ Ε Ν Ι Κ Α Ι Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Α Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ Ε. Π. Ε. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, 382 21 ΒΟΛΟΣ/ Α.Φ.Μ. 095026584 - Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ / ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 121578399000 Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Νομικό Πλαίσιο 1 3 Κατηγορίες οντοτήτων 2 4 Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων 3 11 Λογιστική φορολογική βάση 4 17 Κανόνες επιμέτρησης 5 27 Σχέδιο λογαριασμών 6 28 ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: ΑΦΜ:

Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: ΑΦΜ: Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: 19420528000 ΑΦΜ: 092638282 Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις 01/01/2015-31/12/2015 Επωνυμία (Παρ. 3(α) άρθρου 29) Νομικός τύπος (Παρ. 3(β) άρθρου 29) Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε Κατάσταση χρηµατοοικονοµικής θέσης (Ισολογισµός) της της

ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε Κατάσταση χρηµατοοικονοµικής θέσης (Ισολογισµός) της της Για την εταιρεία «ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε.» παρουσιάζονται οι χρηµατοοικονοµικές της καταστάσεις για την περίοδο 1.1.2015-31.12.2015. Ετήσιες χρηµατοοικονοµικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο

Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος (μισθωτής) έναντι ενοικίου τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Αμολοχίτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης

Αντώνης Αμολοχίτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης Αντώνης Αμολοχίτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης Υποχρέωση διενέργειας απογραφής 1.Νόμος 4172/ 2013 Τον Ιούλιο του 2013 η εθνική αντιπροσωπεία ψήφισε ένα νέο φορολογικό νόμο, τον Ν.4172/2013, ΦΕΚ Α 167/23-7-2013,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (Ν. 4308/2014) ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Ποιες οντότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ:Β.ΠΑΥΛΟΥ 2 Α ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. χρήσεως 2017

ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ:Β.ΠΑΥΛΟΥ 2 Α ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. χρήσεως 2017 ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ:Β.ΠΑΥΛΟΥ 2 Α ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 123108799000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 2017 (1 η Ιανουαρίου έως 31 η Δεκεμβρίου 2017) ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β.1.1: Ισολογισμός-Ατομικές

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ»

«ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ» ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ» ΣΤ εξάμηνο Ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Σοφία Βερροιοπούλου Ενότητα 1 η : Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Άσκηση 1 Λογιστική και φορολογική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ Εισήγηση ανασκόπησης Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Ύλη Πάγια Αποθέματα Απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠA Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α : ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΑΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠA Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α : ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠA Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α : ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΑΡΑ 3 Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία 10 10.01 10.02 11 11.01 11.02 11.03 12 12.01 12.02 12.03 Γη Μικτή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018 Σύμφωνα με τις διατάξεις του N.4308/2014 για Μικρές οντότητες που συντάσσουν ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις κατά

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1155 ΕΞ/

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1155 ΕΞ/ Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1155 ΕΞ/27.7.2015 Αθήνα, 27.7.2015 Αριθμ. Πρωτ.: 1155 ΕΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ) Βουλής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ (Άρθρο 2) Οι οντότητες κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στις παρακάτω κατηγορίες: Κριτήρια ένταξης σε κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. β) Α.Ε. γ) 01/01/2018 ΕΩΣ 31/12/2018 δ) ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 9 ΛΑΡΙΣΑ, ε) Αρ. μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.: 026525240000 στ) Η οντότητα λειτουργεί με την παραδοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις (Χρηματοοικονομικά στοιχεία σε κόστος κτήσης) ποσά σε 31ης Δεκεμρίου 2015 21η εταιρική χρήση (01/01/15-31/12/15) Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 2: Αποθέματα. Ομάδα 2: Αποθέματα. Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση:

Ομάδα 2: Αποθέματα. Ομάδα 2: Αποθέματα. Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: 1 Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση τους (Εμπορεύματα) Παράγει η ίδια με σκοπό να τα πωλήσει (Έτοιμα Προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Δρ. Ναούμ Βασίλειος Ομάδα 2: Αποθέματα 1 1

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Δρ. Ναούμ Βασίλειος Ομάδα 2: Αποθέματα 1 1 1 1 Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση τους (Εμπορεύματα) Παράγει η ίδια με σκοπό να τα πωλήσει (Έτοιμα Προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΑΤΕΛ ΑΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 7η εταιρική χρήση 01/01/ /12/2015. Α.Φ.Μ Αρ.

ΚΑΠΑΤΕΛ ΑΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 7η εταιρική χρήση 01/01/ /12/2015. Α.Φ.Μ Αρ. ΚΑΠΑΤΕΛ ΑΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 7η εταιρική χρήση 01/01/2015-31/12/2015 Α.Φ.Μ 998383690 Αρ.ΓΕΜΗ 88965010000 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) 403 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 1 Ομάδα 2: Αποθέματα Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 1 1 Ομάδα 2: Αποθέματα Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Τριανταφύλλου Γιάννης Φοροτεχνικός σύμβουλος

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Τριανταφύλλου Γιάννης Φοροτεχνικός σύμβουλος Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Τριανταφύλλου Γιάννης Φοροτεχνικός σύμβουλος Ν.4308/2014 - Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο Καταργείται ο ΚΦΑΣ, το ΕΓΛΣ και άλλες διατάξεις Αντικαθιστά τον ΚΦΑΣ τον οποίο ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Λογιστική ΙΙ Υποχρεώσεις Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Την έννοια της υποχρέωσης Πως διακρίνονται οι υποχρεώσεις Λογαριασμούς υποχρεώσεων Παραδείγματα βάσει Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων Η έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών Αρ.Μ.ΑΕ 30539/70/Β/94/06 Αριθμός ΓΕ.ΜΗ. 77122427000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α 371 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά - Ν. 2190/20 - Κ.Φ.Α.Σ. 7 -Οικονομικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός και Φορολογία του Εισοδήματος

Προσδιορισμός και Φορολογία του Εισοδήματος Προσδιορισμός και Φορολογία του Εισοδήματος από Επιχειρηματική Δραστηριότητα ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 ώρες Πλήρης ανάλυση των διατάξεων του Ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) που αφορούν τον προσδιορισμό και τη φορολογία εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση

κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών 1 Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Κεφάλαιο 7: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 171 Κεφάλαιο 7ο Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 07_MHXANOGRAFIKH ORG EPIXEIR.indd 171 11/8/2015 1:17:34 μμ

Διαβάστε περισσότερα

Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων

Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων Τελευταία ενημέρωση : 6 Απριλίου 2013 Λογ. 44.11 Παραθέτουμε το τμήμα της απαιτήσεων : Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων ΠΟΛ.1016/7.2.2005 που αφορά τις προβλέψεις επισφαλών ΠΟΛ.1016/7.2.2005... Άρθρο 9

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 487 488 489 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 7 ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 8 Λογ. 10 Γη 9 Παράδειγμα αγοράς εδαφικής έκτασης

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο ενεργητικού , ,16

Σύνολο ενεργητικού , ,16 ΑΡ.Μ.Α.Ε. 12196/80/Β/86/159 ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 121826220000 Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις ΣΙΡΕΝΕ Α.Ε. Ισολογισμός 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015-ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015) (χρηματοοικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ) Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ορισμός ισολογισμού Ενεργητικό Παθητικό Άσκηση σύνταξης ισολογισμού Ισολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Oι Σημαντικότερες Αλλαγές κατά Άρθρο του Νέου Ν.4172/2013

Oι Σημαντικότερες Αλλαγές κατά Άρθρο του Νέου Ν.4172/2013 2013 ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ι.Κ.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Oι Σημαντικότερες Αλλαγές κατά Άρθρο του Νέου Ν.4172/2013 Περιεχόμενα Α. Οι σημαντικότερες αλλαγές με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΤΝΘΟ Α.Δ. ΣΔΥΝΙΚΗ-ΔΡΓΟΛΗΠΣΙΚΗ-ΣΟΤΡΙΣΙΚΗ-ΟΙΚΙΣΙΚΗ ΑΝΩΝΤΜΗ ΔΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΥΑΝΙΚΗ ΔΣΑΙΡΔΙΑ

ΚΟΤΝΘΟ Α.Δ. ΣΔΥΝΙΚΗ-ΔΡΓΟΛΗΠΣΙΚΗ-ΣΟΤΡΙΣΙΚΗ-ΟΙΚΙΣΙΚΗ ΑΝΩΝΤΜΗ ΔΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΥΑΝΙΚΗ ΔΣΑΙΡΔΙΑ ΚΟΤΝΘΟ Α.Δ. ΣΔΥΝΙΚΗ-ΔΡΓΟΛΗΠΣΙΚΗ-ΣΟΤΡΙΣΙΚΗ-ΟΙΚΙΣΙΚΗ ΑΝΩΝΤΜΗ ΔΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΥΑΝΙΚΗ ΔΣΑΙΡΔΙΑ ΔΣΗΙΔ ΥΡΗΜΑΣΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΔ ΚΑΣΑΣΑΔΙ τρήσεως 1 Ιανοσαρίοσ 2015 έως 31 Γεκεμβρίοσ 2015 ύμυωνα με τα Δλληνικά Λογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος πωλήσεων φορολογικού έτους 2015 με παραδείγματα

Κόστος πωλήσεων φορολογικού έτους 2015 με παραδείγματα Κόστος πωλήσεων φορολογικού έτους 2015 με παραδείγματα (με απλογραφικά βιβλία - τζίρος μικρότερος ή μεγαλύτερος των 150.000 ευρώ) 1 1ο Παράδειγμα Δεδομένα 31.12.2014: Υποχρεωτική απογραφή εμπορευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΤΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ

ΤΑΤΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ ΤΑΤΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ.: 126910601000 ΚΩΛΕΤΤΗ 5, ΠΕΝΤΕΛΗ - ΑΤΤΙΚΗΣ 15236 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ισολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

- - Λοιπά άυλα 0,01 0,01 Σύνολο 0,01 0,01

- - Λοιπά άυλα 0,01 0,01 Σύνολο 0,01 0,01 ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Ε. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ Α.Ε. ΑΦΜ: 094055139, ΓΕΜΗ:122055948000 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31.12.2015 2015 2014 Mη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια κηρύσσουν την έναρξη της συνεδρίασης και αρχίζει η εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης με την παρακάτω σειρά:

Στη συνέχεια κηρύσσουν την έναρξη της συνεδρίασης και αρχίζει η εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης με την παρακάτω σειρά: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της 31ης Μαρτίου 2017 των διαχειριστών της εταιρείας TOOL ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ε.Π.Ε ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 004474801000 Στην Αθήνα, σήμερα την 31η Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά Παραδείγματα Εφαρμογής των Δ.Λ.Π.

Πρακτικά Παραδείγματα Εφαρμογής των Δ.Λ.Π. Πρακτικά Παραδείγματα Εφαρμογής των Δ. Παράδειγμα 1 ο Δ. 16 Παράδειγμα Λογιστικής Αντιμετώπισης Εξόδων κτήσης ακινήτων με Δ. και Συναλλαγή : Αγορά Ακινήτου συνολικής ς 400.000,00 ευρώ Στο συμβόλαιο αναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 2. Οι αγορές εμπορευμάτων, υποθέτοντας καθεστώς περιοδικής απογραφής, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού :

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 2. Οι αγορές εμπορευμάτων, υποθέτοντας καθεστώς περιοδικής απογραφής, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ" ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΟΛ. 1080 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 6 η εισήγηση

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 6 η εισήγηση 1 TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 6 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teikav.edu.gr Απαιτήσεις Βραχυπρόθεσμες Προθεσμία

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική IV (Μηχανογραφημένη Λογιστική) Εργασίες προετοιμασίας τέλους χρήσης

Λογιστική IV (Μηχανογραφημένη Λογιστική) Εργασίες προετοιμασίας τέλους χρήσης Λογιστική IV (Μηχανογραφημένη Λογιστική) Εργασίες προετοιμασίας τέλους χρήσης Εργασίες Προετοιμασίας Τέλους Χρήσης Οι απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται να γίνουν από το λογιστήριο της επιχείρησης για

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις

Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Σημειώσεις επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 29 και 30 του Ν.4308/2014) της επιχείρησης: ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΚΡΗΣ ΑΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: 01/01/2015-31/12/2015 Μέγεθος Οντότητας: "Μικρή

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο εφαρμογής και κατηγορίες οντοτήτων βάσει μεγέθους

Πεδίο εφαρμογής και κατηγορίες οντοτήτων βάσει μεγέθους ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πεδίο εφαρμογής και κατηγορίες οντοτήτων βάσει μεγέθους [Β. Μιχελινάκης] ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Άρθρο 1. -- Πεδίο εφαρμογής Σελ. 17 Άρθρο 2. -- Καθορισμός μεγέθους οντοτήτων Σελ. 19 1. Γενικά Σελ. 21 2.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα Ωτο Τέχνικα Ελλάς Α.Ε. Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ν. 4308/2014) (Ε.Λ.Π)

Αθήνα Ωτο Τέχνικα Ελλάς Α.Ε. Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ν. 4308/2014) (Ε.Λ.Π) Αθήνα Ωτο Τέχνικα Ελλάς Α.Ε. Αγίας Αννης 7, Βοτανικός Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ν. 4308/2014) (Ε.Λ.Π) Ισολογισμός Καταστάσεις Αποτελεσμάτων Προσάρτημα (Σημειώσεις) Χρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών

Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 1. Το παρόν σχέδιο λογαριασμών χρησιμοποιείται από τις οντότητες που υπόκεινται στο νόμο ως μέρος του λογιστικού τους συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα

Διαβάστε περισσότερα

«Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» Νίκος Σγουρινάκης

«Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» Νίκος Σγουρινάκης «Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» Νίκος Σγουρινάκης Το νέο πλαίσιο φορολογίας των Επιχειρήσεων - Οντοτήτων στη χώρα μας, μετά τον Ν 2238/1994

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 14, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 14, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 14, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 69432203000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 1 TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα-Σχέδια 3 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Λογιστική υλικών πάγιων στοιχείων πρόσθετες έννοιες 2

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014

Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014 Υπ. Οικ. Πολ. 1079/19.03.2014 Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1055/17.2.2014 (ΦΕΚ 438 Β/24.02.2014) «Συμπλήρωση - Τροποποίηση των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1281/2013

Διαβάστε περισσότερα

Άυλα πάγια στοιχεία Λοιπά άυλα 490,23 950,32 Σύνολο 490,23 950,32

Άυλα πάγια στοιχεία Λοιπά άυλα 490,23 950,32 Σύνολο 490,23 950,32 IMS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ B.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017-23η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡ.Μ.Α.Ε. 30818/01ΝΤ/Β/94/1853 ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ. 121573001000

Διαβάστε περισσότερα

H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το

H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το Δ/ΝΣΗ: ΜΗΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ / Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Πληροφορίες: ΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΝΑ Τηλέφωνο: 2103382428 Fax: 2103617217 E-mail: fantopoulou@acci.gr Αθήνα,11/07/2018 Αριθ.Πρωτ.:455934

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Ισότητα. Επομένως η καθαρή θέση της επιχείρησης ισούται: Καθαρή θέση = Ενεργητικό Υποχρεώσεις

Λογιστική Ισότητα. Επομένως η καθαρή θέση της επιχείρησης ισούται: Καθαρή θέση = Ενεργητικό Υποχρεώσεις Λογιστική Ισότητα Στον Ισολογισμό πρέπει να ισχύει: Ενεργητικό = Παθητικό δεδομένου ότι: το Παθητικό δείχνει τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα κεφάλαια της επιχείρησης και το Ενεργητικό τι περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας.

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. 3 η ΟΜΑΔΑ Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις είναι αυτές που κατά το κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Οι διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής ς διακρίνονται σε μόνιμες και προσωρινές. Προσωρινή διαφορά βάσει του ορισμού του Παραρτήματος Α είναι η

Διαβάστε περισσότερα