ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ 19 Νοεμβρίου 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ 19 Νοεμβρίου 2012"

Transcript

1 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ 19 Νοεμβρίου Τι είναι η λύσσα; Η λύσσα είναι ιογενής λοίμωξη, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό των θηλαστικών. Τι προκαλεί την λύσσα; Προκαλείται από ένα ιό της οικογένειας των Ραβδοϊών. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον, ιδιαίτερα σε συνθήκες ψύχους. Ο ιός απαντάται επίσης και στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων. Ποια ζώα μπορούν δυνητικά να προσβληθούν από την ασθένεια; Όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά, άγρια και κατοικίδια, όπως: αλεπούδες, λύκοι, κουνάβια, ρακούν, νυχτερίδες, σκύλοι, γάτες, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα κ.ά. Παρά το γεγονός ότι η λύσσα είναι συνήθως νόσος των ζώων, μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο. Ποια ζώα δεν παθαίνουν λύσσα; Τα πουλιά, τα ψάρια, τα ερπετά (π.χ. φίδια, σαύρες και χελώνες), τα αμφίβια (π.χ. βάτραχοι, σαλαμάνδρες) και τα έντομα δεν μολύνονται ούτε μεταδίδουν την νόσο. Έχουμε κρούσματα λύσσας σε ζώα, στην Ελλάδα; Η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το Όμως τον Οκτώβριο του 2012, απομονώθηκε ο ιός σε ζώο της άγριας πανίδας (κόκκινη αλεπού) στην περιοχή Παλαιόκαστρο Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κοζάνης και στις αρχές Νοεμβρίου του 2012 απομονώθηκε ο ιός σε ποιμενικό σκύλο στη περιοχή Ιεροπηγής (ΠΕ) Καστοριάς. Υπάρχει πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας σε άγρια ζώα, στην Ελλάδα; Ναι. Πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ/νση Υγείας Ζώων) στις παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

2 Ποια είναι τα συμπτώματα της λύσσας στα ζώα; Τα συμπτώματα στην αρχή της νόσου μπορεί να είναι μη ειδικά (πυρετός, έμετοι, ανορεξία). Πιο ειδικά συμπτώματα που έχουν σχέση με την προσβολή του νευρικού συστήματος των ζώων εμφανίζονται αργότερα και περιλαμβάνουν σημεία νευρικής δυσλειτουργίας, ληθαργικότητα, παραλύσεις κρανιακών νεύρων, αδυναμία βάδισης, επιληψία, σιελόρροια, δύσπνοια, αδυναμία κατάποσης και παράλυση. Η παράλυση μπορεί να αρχίζει από τα πίσω πόδια και να επεκτείνεται στα μπροστινά. Συχνά το ζώο δεν τρώει, πιθανόν να φοβάται το νερό και να έχει ασταθές βάδισμα. Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, η επιθετικότητα, και/ή εκδηλώσεις αυτο-ακρωτηριασμού. Για παράδειγμα τα άγρια ζώα είναι δυνατόν να σταματήσουν να φοβούνται τον άνθρωπο ή τα κατοικίδια ζώα (π.χ. σκύλοι, γάτες) να γίνονται επιθετικά (π.χ. να δαγκώνουν άλλα ζώα ή τους ιδιοκτήτες τους) ή να εμφανίζουν κατάθλιψη. 2 Ποια είναι τα συμπτώματα της λύσσας στον άνθρωπο; Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι μη ειδικά και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδιαθεσία και αδυναμία. Μπορεί να συνυπάρχει ο πόνος ή ένα ασυνήθιστο/ανεξήγητο αίσθημα μουδιάσματος, τρυπήματος ή τσιμπήματος (παραισθησία) στο σημείο του τραύματος. Απαντώνται δύο μορφές της νόσου: η μανιακή και η παραλυτική. Οι ασθενείς με τη μανιακή μορφή, εμφανίζουν υπερδιέγερση, ευέξαπτη συμπεριφορά, υδροφοβία (φόβος για το νερό) και μερικές φορές αεροφοβία. Ο θάνατος επέρχεται μετά από λίγες ημέρες από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Η παραλυτική μορφή ευθύνεται για το 30% του συνόλου των κρουσμάτων στον άνθρωπο. Είναι λιγότερο δραματική και διαρκεί συνήθως περισσότερο από τη μανιακή μορφή. Οι μύες σταδιακά παραλύουν αρχίζοντας από το σημείο του δήγματος (δαγκώματος) ή της γρατζουνιάς. Άλλα ειδικά συμπτώματα που εμφανίζονται στην λύσσα περιλαμβάνουν την αϋπνία, το άγχος, τις ψευδαισθήσεις, την σιελόρροια, και την δυσκολία στην κατάποση. Προοδευτικά εγκαθίσταται κώμα και επέρχεται ο θάνατος. Συχνά η διάγνωση της παραλυτικής μορφής συγχέεται με άλλα νοσήματα με αποτέλεσμα να μην γίνεται η διάγνωση της λύσσας. Ποιος είναι ο χρόνος επώασης της ασθένειας στον άνθρωπο; Ο χρόνος επώασης διαρκεί συνήθως 1-3 μήνες, αλλά κυμαίνεται από λιγότερο από 1 εβδομάδα έως και περισσότερο από 1 χρόνο. Πώς μεταδίδεται η ασθένεια στον άνθρωπο; Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του σάλιου του μολυσμένου ζώου. Αυτό μπορεί να συμβεί με (3) κυρίως τρόπους: Μέσω δαγκώματος (δήγματος) ή γρατζουνιάς (εκδοράς). Μετά από γλείψιμο του ζώου σε δέρμα, που έχει πληγή, κόψιμο, τραύμα ή γδάρσιμο (λύση της συνέχειάς του). Μέσω επαφής του σάλιου με τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα) του ανθρώπου.

3 Πώς μπορεί ο καθένας μας να περιορίσει τον κίνδυνο έκθεσής του στη λύσσα; Εμβολιάζει οπωσδήποτε τα κατοικίδιά του (σκύλοι, γάτες κ.λπ.). Δεν αφήνει τα κατοικίδιά του να περιπλανώνται μακριά από το σπίτι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καλό είναι να τα ασφαλίζει με λουρί και σε περιφραγμένο χώρο. Αποφεύγει την επαφή με άγρια ή αδέσποτα ζώα και ζώα, που έχουν προκύψει από διασταύρωση κατοικίδιων με άγρια ζώα. Διδάσκει τα παιδιά να μην προσεγγίζουν ποτέ ζώα, τα οποία δεν γνωρίζουν ακόμη και εάν αυτά φαίνονται φιλικά. Δεν αγγίζει νεκρά ζώα. Κρατά τα άγρια ζώα μακριά από κατοικίες και εργασιακούς χώρους. Δεν αφήνει ακάλυπτα στον κήπο του τροφή και νερό (ούτε για τα κατοικίδια ζώα του), που προσελκύουν τα άγρια ζώα. Ακόμη και άδεια δοχεία μπορούν να προσελκύσουν τα άγρια ζώα, ενώ είναι επίσης σημαντικό να ασφαλίζονται τα απορρίμματα εξωτερικών χώρων σε κάδους με κάλυμμα. Λαμβάνει μέτρα προφύλαξης ώστε να μην μπορούν να εισχωρήσουν μέσα στο σπίτι, νυχτερίδες (π.χ. σήτες στα παράθυρα, φεγγίτες κ.λπ.) Ενημερώνει άμεσα την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής αν συναντήσει άρρωστο, νεκρό ή τραυματισμένο από επίθεση αδέσποτο ζώο, όπως και οιοδήποτε ζώο με επιθετική συμπεριφορά. Ενημερώνεται τακτικά από την αρμόδια Δ/νσηΚτηνιατρικής για ενδεχόμενα πρόσφατα κρούσματα λύσσας σε ζώα στην περιοχή του. 3 Πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τα μικρά κατοικίδιά του από τη λύσσα; Βεβαιώνεται ότι οι γάτες και οι σκύλοι του έχουν εμβολιαστεί για τη λύσσα και κάνουν τις προβλεπόμενες επαναληπτικές δόσεις, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο. Ακόμη και οι γάτες, που είναι αποκλειστικά μέσα στα σπίτια, θα πρέπει να εμβολιάζονται. Δεν αφήνει τα ζώα του να περιπλανώνται ελεύθερα ιδιαίτερα τη νύχτα, ώστε να μην δεχτούν επίθεση από κάποιο άγριο ζώο. Τι θα πρέπει να κάνει κανείς αν βρει το κατοικίδιό του ή κάποιο ζώο στο κοπάδι του τραυματισμένο από κάποιο αδέσποτο ή άγριο ζώο, σε «περιοχές υψηλού κινδύνου» για λύσσα; Θα πρέπει να μην το αγγίξει και να επικοινωνήσει αμέσως με τον κτηνίατρό του και την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής. Τι θα πρέπει να κάνει κανείς, αν τον δαγκώσει ένα άγριο ή αδέσποτο ζώο, σε «περιοχές υψηλού κινδύνου» για λύσσα; Να πλύνει αμέσως την περιοχή με άφθονο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 5 λεπτά και να απολυμάνει το τραύμα με αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό.

4 Να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με ένα γιατρό και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού του. Να προσπαθήσει να συγκρατήσει στη μνήμη του την εικόνα του ζώου και το σημείο στο οποίο κατευθύνθηκε το ζώο, ώστε να δώσει πληροφορίες στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού του. Τι θα πρέπει να κάνει κανείς σε «περιοχές υψηλού κινδύνου» για λύσσα, αν έρθει σε επαφή με νυχτερίδα; Τα περισσότερα από τα πρόσφατα περιστατικά λύσσας σε ανθρώπους στις ΗΠΑ έχουν περιγραφεί μετά από έκθεση σε νυχτερίδες. Οιαδήποτε επαφή με νυχτερίδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνη ακόμη και εάν δεν υπάρχει εμφανές δάγκωμα ή γρατσουνιά. Επειδή οι νυχτερίδες έχουν πολύ μικρά δόντια και νύχια, το τσίμπημά τους είναι δυνατό να μην αφυπνίσει (ξυπνήσει) τον άνθρωπο αλλά παρόλα αυτά να μεταδοθεί λύσσα. Συστήνεται επικοινωνία με την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας για την αξιολόγηση κινδύνου κατά περιοχή. Παρόμοια επικοινωνία συστήνεται σε ανεύρεση νυκτερίδας σε ένα δωμάτιο μικρού παιδιού ή ασθενούς με επηρεασμένη νοητική λειτουργία. 4 Ποια είναι η θεραπεία για τη λύσσα; Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη λύσσα, μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, και η νόσος έχει θνητότητα σχεδόν 100%. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη λύσσα είναι: είτε προληπτικός (πριν την έκθεση) εμβολιασμός με το αντιλυσσικό εμβόλιο, που συστήνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου (βλ. κατωτέρω), είτε η έγκαιρη χορήγηση εμβολίου και ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης μετά την έκθεση στην ασθένεια (δάγκωμα ύποπτου ζώου κ.λπ.) Το αντιλυσσικό εμβόλιο, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα (Vaccin Rabique Pasteur), είναι αδρανοποιημένο, κεκαθαρμένο εμβόλιο, παρασκευασμένο σε κύτταρα Vero και περιέχει το στέλεχος Wistar Rabies PM/WI M. Πότε χορηγείται το εμβόλιο και η ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη για τη λύσσα, μετά την έκθεση στην ασθένεια, σε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν για λύσσα; Για το συγκεκριμένο τύπο εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, συνιστάται η χορήγηση 5 δόσεων εμβολίου: Την ημέρα 0, την ημέρα 3, την ημέρα 7, την ημέρα 14 και την ημέρα 28. Ως ημέρα 0, ορίζεται η ημέρα της έκθεσης στην ασθένεια. Σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια, που οφείλεται σε κάποιο νόσημα ή σε χορήγηση φαρμάκων που επηρεάζουν την ανοσία (όπως για παράδειγμα είναι τα κορτικοειδή), θα πρέπει να γίνεται έλεγχος αντισωμάτων 2 έως 4 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Εάν ο τίτλος αντισωμάτων βρεθεί μικρότερος από 0,5 U.I./ml (Μέθοδος RFFIT), θα πρέπει να γίνεται χορήγηση μιας επιπλέον δόσης του εμβολίου (σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας) και να συμβουλεύονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η ανοσοσφαιρίνη χορηγείται κατά προτίμηση την ημέρα 0, ταυτόχρονα με την 1 η δόση του αντιλυσσικού εμβολίου, αλλά σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα. Αν αυτό δεν

5 είναι εφικτό, η ανοσοσφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο έως και την ημέρα 7 μετά την έκθεση στην ασθένεια. Σε ποια περίπτωση μπορώ να διακόψω τη χορήγηση των δόσεων του αντιλυσσικού εμβολίου; Αυστηρά και μόνο στην περίπτωση που συλληφθεί το ζώο και αποδειχθεί μετά από παρακολούθηση από κτηνίατρο ή μετά από εργαστηριακό έλεγχο του εγκεφάλου του ότι δεν πάσχει από λύσσα. Έχει νόημα ο εμβολιασμός και η χορήγηση ανοσοσφαιρίνης αν γίνει καθυστερημένα; Ναι, επιβάλλεται να γίνεται πάντοτε, ανεξάρτητα από την καθυστέρηση, εφόσον δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα λύσσας στον άνθρωπο. 5 Πώς γίνεται η χορήγηση του εμβολίου και της ανοσοσφαιρίνης; Το αντιλυσσικό εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά: στους ενήλικες στην περιοχή του δελτοειδούς (βραχίονας) και στα παιδιά στην προσθιο-πλάγια επιφάνεια του μηρού. Η ανοσοσφαιρίνη, είναι προτιμητέο να χορηγηθεί στην περιοχή του τραύματος, αν αυτό είναι ανατομικά εφικτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν (π.χ. τραύμα σε δάχτυλο), θα πρέπει η ποσότητα ανοσοσφαιρίνης που θα περισσεύσει να εγχυθεί σε άλλο σημείο ενδομυϊκά μακριά από το σημείο του εμβολιασμού (κατά προτίμηση στον άλλο δελτοειδή ή στην προσθιοπλάγια επιφάνεια του μηρού). Εάν δεν είναι προφανής ο τραυματισμός (π.χ. από νυχτερίδα), θα πρέπει να γίνεται έγχυση της ανοσοσφαιρίνης στο γλουτιαίο μυ, βαθειά ενδομυϊκά. Ποιες ομάδες ατόμων κινδυνεύουν περισσότερο από λύσσα; Γενικά άτομα που λόγω επαγγέλματος ή άλλης ασχολίας έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα όπως: κτηνίατροι, θηροφύλακες, εργαστηριακοί που ασχολούνται με λύσσα, κυνηγοί, σπηλαιολόγοι, εργαζόμενοι σε σφαγεία, ταξιδιώτες σε χώρες ή περιοχές με λύσσα, όταν η πρόσβαση σε αντιλυσσικά εμβόλια και ανοσοσφαιρίνη είναι δυσχερής και γενικά άτομα, που έχουν στενή επαφή με άγρια ή αδέσποτα ζώα. Στην Ελλάδα υψηλού κινδύνου περιοχές χαρακτηρίζονται πλέον οι παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης. Με την εξάπλωση του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έχει εξαγγελθεί μέσα στο 2013, σε όλη την επικράτεια θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για την πιο ακριβή αξιολόγηση κινδύνου σε κάθε περιοχή της χώρας. Τι μέτρα προστασίας για τη λύσσα συστήνονται επιπλέον στις «ομάδες υψηλού κινδύνου» για λύσσα; Εκτός από τις βασικές προφυλάξεις, συστήνεται ο εμβολιασμός προ της έκθεσης, με 3 δόσεις εμβολίου (ημέρες 0, 7, 21 ή 28). Θα πρέπει επίσης να γίνονται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, ανάλογα με τις οδηγίες του εμβολίου.

6 Αν κάποιο άτομο εκτεθεί σε λύσσα, ενώ έχει λάβει το εμβολιαστικό σχήμα προ της έκθεσης τι θα πρέπει να κάνει; Να πλύνει αμέσως την περιοχή με άφθονο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 5 λεπτά και να απολυμάνει το τραύμα με αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό. Να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με ένα γιατρό και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού του. Ο γιατρός θα αποφασίσει σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου που θα χορηγηθούν συμπληρωματικά (συνήθως 2 δόσεις) καθώς επίσης και σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης και ανοσοσφαιρίνης. Που μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες; Τηλεφωνικό Κέντρο ΚΕΕΛΠΝΟ: Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας ( ): Γραμμή για τη Δημόσια Υγεία (Κέντρο ΕΠΙΧειρήσεων):

ΑΔΑ: ΒΕΖΕΘ-Ω06. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 3 / 6 /2013 Αρ. Πρωτ.:Υ1/Γ.Π.οικ.52929

ΑΔΑ: ΒΕΖΕΘ-Ω06. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 3 / 6 /2013 Αρ. Πρωτ.:Υ1/Γ.Π.οικ.52929 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση: Βερανζέρου 50 & Μάρνη Ταχ. Κώδικας: 104 38 Αθήνα Πληροφορίες: Φ. Τσαλίκογλου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για τον έλεγχο και την πρόληψη της λύσσας

Εγχειρίδιο για τον έλεγχο και την πρόληψη της λύσσας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Υγείας των Ζώων Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων Εγχειρίδιο για τον έλεγχο και την πρόληψη της λύσσας ΑΘΗΝΑ Μάιος 2013 1 Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ Η Λύσσα επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια Ακόμα και

Διαβάστε περισσότερα

Η Λύσσα και οι Επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία

Η Λύσσα και οι Επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία Η Λύσσα και οι Επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΥΠΑΑΤ) Νεαπόλεως 25, 15310, Αγία Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

W O R L D H E A L T H O R G A N I Z A T I O N ORGANISATION MONDIALE DE LA SANTE

W O R L D H E A L T H O R G A N I Z A T I O N ORGANISATION MONDIALE DE LA SANTE W O R L D H E A L T H O R G A N I Z A T I O N ORGANISATION MONDIALE DE LA SANTE MEDITERRANEAN ZOONOSES CONTROL CENTRE CENTRE MEDITERRANEEN DE LUTTE CONTRE LES ZOONOSES Ν. Χαρίσης Aθήνα, 2004 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ & ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 19 Ταχ. Κώδικας: 101 87

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΣΑ: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΛΥΣΣΑ: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚKIA ΙΛΟΙΠΑΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ ΛΥΣΣΑ: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Κ. Τασιούδη, Π. Ηλιάδου, Ε. Λιανδρής,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η γρίπη; Η γρίπη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 )

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ A (H1N1 ) Τσινιάς Χρήστος Νοσηλευτής Msc Μονάδες Εντατικής & Επείγουσας Νοσηλευτικής Τμήμα: Εξωτερικά Ιατρεία ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθ. Πρωτ. :331/10301

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθ. Πρωτ. :331/10301 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθ. Πρωτ. :331/10301 ΓΕΝ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ: Πίνακα διανομής Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΖΩΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

A guide to childhood immunisation for babies up to 13 months of age. (GREEK)

A guide to childhood immunisation for babies up to 13 months of age. (GREEK) A guide to childhood immunisation for babies up to 13 months of age. (GREEK) [p.1] Οδηγός παιδικών εμβολιασμών για βρέφη έως 13 μηνών εμβολιασμός ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατέψετε το παιδί σας [p.2]

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 13.12.13 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Εµβόλιο λύσσας

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Εµβόλιο λύσσας ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕΕΛΠΝΟ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εµβόλιο λύσσας Αιτιολογία της λύσσας: Η λύσσα είναι οξεία εξελισσόµενη νόσος του κεντρικού νευρικού συστήµατος µε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ. Ιανουάριος 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ. Ιανουάριος 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Ιανουάριος 2006 Τι είναι η γρίπη των πτηνών; Η γρίπη των πτηνών είναι µία µολυσµατική νόσος που προσβάλει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα; Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ήγµατα ζώων Α. Τέτανος

ήγµατα ζώων Α. Τέτανος Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 91-99 ήγµατα ζώων Στο στόµα των διάφορων ζώων φιλοξενούνται πολλά µικρόβια και επειδή τα δόντια τους είναι συνήθως κοφτερά, µυτερά και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ. ΝΕΑ του ΚΙΛΚΙΣ

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ. ΝΕΑ του ΚΙΛΚΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ του ΚΙΛΚΙΣ www.kskilkis.gr Έκδοση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς 2013 Η είδηση που μας συγκλόνισε όλους την χρονιά που διανύουμε, δεν μπορεί να είναι άλλη από την τραγική απώλεια του Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Φύλλα Κατάρτισης Νοσημάτων

Οδηγίες Φύλλα Κατάρτισης Νοσημάτων 4 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Οδηγίες Φύλλα Κατάρτισης Νοσημάτων ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΕ ΛΟΙΜΩΔΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΟΥ ΜΟΡΙΑΚΉΣ ΒΙΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΡΙΠΗΣ I. ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΪΟΣ 2009 II. ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α & Β ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συμπληρώνεται, επεκτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνος έκθεσης στη νόσο Ηλικία Κατάσταση υγείας ταξιδιώτη Ιστορικό εμβολιασμού ταξιδιώτη Παρενέργειες (π.χ. αλλεργική αντίδραση) σε προηγούμενο

Κίνδυνος έκθεσης στη νόσο Ηλικία Κατάσταση υγείας ταξιδιώτη Ιστορικό εμβολιασμού ταξιδιώτη Παρενέργειες (π.χ. αλλεργική αντίδραση) σε προηγούμενο Κίνδυνος έκθεσης στη νόσο Ηλικία Κατάσταση υγείας ταξιδιώτη Ιστορικό εμβολιασμού ταξιδιώτη Παρενέργειες (π.χ. αλλεργική αντίδραση) σε προηγούμενο εμβολιασμό Κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης Κόστος εμβολίου

Διαβάστε περισσότερα

12.11.2014 Δεκαπενθήμερη Eφημερίδα για την Υγεία Φύλλο 5 Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. άρθρο

12.11.2014 Δεκαπενθήμερη Eφημερίδα για την Υγεία Φύλλο 5 Διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. άρθρο ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ Θεοφάνης Μουτζούρης Φυσιοθεραπευτής ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Αποκατάσταση με διαμαγνητική αντλία CTU-Mega 18 Αποκατάσταση ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών παθήσεων, αθλητικές κακώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε τα πάντα για το AIDS

Μάθε τα πάντα για το AIDS Μάθε τα πάντα για το AIDS Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εγκαινίασε μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων επικοινωνίας με τους νέους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα.

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα. 1 Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης Ομάδα Εργασίας: Βασιλική Ελένη Δημήτρης Σοφία Θοδωρής Γιώργος Αλέξανδρος Μαρίνα Ειρήνη Δέσποινα Ειρήνη Χριστίνα Χριστίνα Μαρίνα Μαρία Κωνσταντίνα Ηλίας Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Σεπτέμβριος 2009 Έκδοση 2 η «εξαιρετικά σημαντικός για την αποτελεσματική και βέλτιστα λειτουργική Εμβολιαστική Κάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα της Διοικούσας Επιτροπής

Σημείωμα της Διοικούσας Επιτροπής Σημείωμα της Διοικούσας Επιτροπής Αγαπητοί Συνάδελφοι, Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) στη χώρα μας, ο Π.Ι.Σ. και οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι, αναλαμβάνοντας το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 4: Κοντός Γιώργος Λούκας Διονύσης Δήμος Γιώργος Μπισμπιγιάννης Νίκος Λυρίτσης Γιώργος. Καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα Καγκαρά Μαρίνα

ΟΜΑΔΑ 4: Κοντός Γιώργος Λούκας Διονύσης Δήμος Γιώργος Μπισμπιγιάννης Νίκος Λυρίτσης Γιώργος. Καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα Καγκαρά Μαρίνα ΟΜΑΔΑ 4: Κοντός Γιώργος Λούκας Διονύσης Δήμος Γιώργος Μπισμπιγιάννης Νίκος Λυρίτσης Γιώργος Καθηγήτριες: Ζητούνη Δέσποινα Καγκαρά Μαρίνα ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παροχή πρώτων βοηθειών είναι πεδίο δράσης για όλους τους

Διαβάστε περισσότερα