Aρθροσκόπηση του Ισχίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Aρθροσκόπηση του Ισχίου"

Transcript

1 Aρθροσκόπηση του Ισχίου Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαδικός Χειρουργός

2 2 Εισαγωγή H αρθροσκόπηση του ισχίου επιχειρήθηκε για πρώτη φορά το 1913 από τον Burman, αλλά η κλινική της εφαρμογή άρχισε μόλις το 1977 στην Βόρεια Αμερική από τον Gross. H αρθροσκόπηση του ισχίου δεν γνώρισε τη ραγδαία εξέλιξη που σημειώθηκε στην αρθροσκόπηση των υπολοίπων αρθρώσεων για διάφορους λόγους. Η άρθρωση του ισχίου παρουσιάζει μικρότερο ενδαρθρικό χώρο, πολλά ζωτικά νευροαγγειακά στελέχη βρίσκονται κοντά στις πύλες εισόδου, ενώ και η διάγνωση των παθήσεων στις οποίες ενδείκνυται η αρθροσκόπηση είναι δυσχερής. Τέλος, ενώ στις υπόλοιπες αρθρώσεις η αρθροσκοπική χειρουργική αποτέλεσε εξέλιξη προγενέστερων τεχνικών στο ισχίο η αρθροσκοπική χειρουργική σε γενικές γραμμές χάραξε νέους δρόμους. Αρθροτομή του ισχίου προ της αρθροσκόπησης επιφυλάσσονταν μόνο σε προχωρημένες καταστάσεις, ενώ οι παθήσεις που πλέον αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά στο παρελθόν παρέμεναν αδιάγνωστες και αντιμετωπίζονταν συντηρητικά. Ενδείξεις Αρθροσκόπησης του Ισχίου Οι ενδείξεις αρθροσκόπησης του ισχίου είναι σαφείς και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτές, οι οποίες αποτελούν υποκατάσταση των ανοικτών τεχνικών και σε αυτές που αντιμετωπίζονται μόνο αρθροσκοπικά: 1. αφαίρεση ξένων σωμάτων 2. ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου 3. χαλαρότητα του θυλάκου και αστάθεια της άρθρωσης 4. χόνδρινες μετατραυματικές αλλοιώσεις 5. κροτούν ισχίο 6. οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής 7. ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου (μετατραυματική ή εκφυλιστική) 8. πρόσκρουση οστεοφύτων 9. παθήσεις του υμένα (υμενική χονδρομάτωση, κρυσταλλικές αρθροπάθειες) 10. φλεγμονή 11. οστεοαρθρίτιδα με επικράτηση μηχανικών συμπτωμάτων 12. αδιάγνωστος πόνος στο ισχίο

3 3 13. σε συνδυασμό με ανοικτές επεμβάσεις Αντενδείξεις Αρθροσκόπησης του Ισχίου 1. αγκύλωση οστικής ή συνδεσμικής αιτιολογίας 2. τεχνική ανεπάρκεια ή πλημμελής εκπαίδευση 3. φλεγμονή του δέρματος ή των μυών του ισχίου ανεξάρτητων από την ενδαρθρική παθολογία. Τεχνική Η αρθροσκόπηση του ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με παρόμοια επιτυχία στην ύπτια και την πλάγια θέση. Η ύπτια θέση προτιμάται από τους περισσότερους λόγω εξοικείωσης. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική ή στελεχιαία αναισθησία με τον ασθενή στο τραπέζι έλξης. Ο ασθενής τοποθετείται στο τραπέζι καταγμάτων στην ύπτια θέση με τον κεντρικό πόλο σε πλάγια θέση προκειμένου να ασκείται επιμήκης έλξη κατά τον άξονα του μηριαίου αυχένα, αυξάνοντας τη διάταση της άρθρωσης. Το ισχίο βρίσκεται σε έκταση, 25 ο απαγωγή και ουδέτερη στροφή, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική έλξη προκειμένου να αποφευχθεί η διάταση του ισχιακού νεύρου. Δύναμη έλξης περίπου 10 χιλιόγραμμων είναι ικανοποιητική. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο διαπιστώνεται η παρουσία ενός φαινομένου κενού, το οποίο οφείλεται στην αρνητική ενδαρθρική πίεση λόγω έλξης. Όταν εισέλθει υγρό εντός της άρθρωσης το κενό αυτό εξαφανίζεται, αυξάνοντας τη δυνατότητα διάτασης της άρθρωσης. Οι πύλες εισόδου δημιουργούνται με τη χρήση ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Η ενδαρθρική θέση της οδηγού βελόνας εξασφαλίζεται με την έγχυση σκιαγραφικού (Εικόνα 1).

4 Εικόνα 1. Τοποθέτηση των πυλών εισόδου στο δεξιό ισχίο υπό αρθροσκοπικό έλεγχο. Η έγχυση σκιαγραφικού υγρού (βέλος) εντός της άρθρωσης εξασφαλίζει την σωστή θέση των πυλών. 4 Μία σειρά εργαλείων είναι αναγκαία για την επιτυχή διεκπεραίωση της αρθροσκόπησης του ισχίου. Θα πρέπει να διατίθενται οπτικές του αρθροσκοπίου 30 ο και 70 ο. Η εναλλαγή των οπτικών εξασφαλίζει την επιτυχή διεκπεραίωση της επέμβασης. Το αρθροσκόπιο 30 ο προσφέρει καλύτερη ορατότητα στην κεντρική περιοχή της κοτύλης, στη μηριαία κεφαλή και στην ανώτερη περιοχή του κοτυλιαίου βόθρου, ενώ η οπτική 70 ο είναι περισσότερο χρήσιμη για τη μελέτη της περιφέρειας της άρθρωσης, του επιχείλιου χόνδρου και του κατώτερου τμήματος του κοτυλιαίου βόθρου. Η χρήση μηχανικής αντλίας υγρών είναι αναγκαία για τη διατήρηση ροής και την εξασφάλιση καλής ορατότητας. Οι αντλίες υψηλής ροής εξασφαλίζουν επαρκή ροή χωρίς ανάγκη υπέρμετρης αύξησης της πίεσης, η οποία προκαλεί σημαντική διόγκωση των ιστών. Αναγκαίες είναι επίσης και κάνουλες και εργαλεία μεγάλου μήκους προκειμένου να είναι εφικτή η είσοδος και έξοδος εργαλείων χωρίς να προκαλείται επιπλέον τραυματισμός στους ιστούς. Εικόνα 2. Αρθροσκόπηση στο δεξιό ισχίο. Το κεφάλι της ασθενούς βρίσκεται στο δεξί μέρος της εικόνας. Απέναντι από τον χειρουργό βρίσκεται η οθόνη του αρθροσκοπίου (1) και ο αρθροσκοπικός πύργος. Μεταξύ των άκρων της ασθενούς βρίσκεται το ακτινοσκοπικό (2), ενώ το αρθροσκόπιο (3) βρίσκεται στην πρόσθια πύλη εισόδου.

5 5 Χρησιμοποιούνται 3 πύλες εισόδου, η πρόσθια, η προσθιοπλάγια και η οπισθιοπλάγια. Το αρθροσκόπιο τοποθετείται αρχικά στην προσθιοπλάγια πύλη, η οποία είναι και η πιο ασφαλής, ενώ η τοποθέτηση των υπολοίπων πυλών γίνεται υπό αρθροσκοπικό έλεγχο. Η προσθιοπλάγια πύλη εντοπίζεται στο πρόσθιο χείλος του μείζονα τροχαντήρα και η είσοδος των εργαλείων γίνεται παράλληλα με το έδαφος. Η οπισθοπλάγια πύλη εισόδου τοποθετείται ακριβώς πάνω από το οπίσθιο-άνω άκρο του μείζονα τροχαντήρα. Η πρόσθια πύλη εντοπίζεται στη διασταύρωση των γραμμών που σχεδιάζονται μεταξύ της κατακορύφου που διέρχεται από την πρόσθια λαγόνια άκανθα και μίας εγκάρσιας γραμμής, η οποία διέρχεται από το άνω άκρο του μείζονα τροχαντήρα. Η πύλη αυτή έχει κεφαλική κλίση 45 ο και κλίση 30 ο προς τη μέση γραμμή. Θα πρέπει να αποφεύγεται η διάτρηση του επιχείλιου χόνδρου, η οποία γίνεται αντιληπτή εξαιτίας της αυξημένης αντίστασης που παρέχει στην είσοδο εργαλείων. Η άρθρωση του ισχίου εξετάζεται συστηματικά αλλάζοντας συστηματικά τη θέση των εργαλείων μεταξύ των διαφόρων πυλών εισόδου. Οι δομές που αναγνωρίζονται στην αρθροσκόπηση του ισχίου είναι: η φορτιζόμενη επιφάνεια της κοτύλης, ο κοτυλιαίος βόθρος, ο στρογγύλος σύνδεσμος και το πρόσθιο, οπίσθιο και πλάγιο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου. Η φορτιζόμενη επιφάνεια της μηριαίας κεφαλής μπορεί να γίνει ορατή στρέφοντας το ισχίο προς τα έσω ή τα έξω. Εικόνα 3. Αρθροσκοπική εικόνα από την άρθρωση του ισχίου. Παρουσιάζονται το χείλος της κοτύλης (1), η μηριαία κεφαλή (2), περιοχή εντόνου υμενίτιδας (3) και η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου (4).

6 6 Με τη χρήση των ειδικών εργαλείων πραγματοποιούνται διάφορες επεμβάσεις, όπως είναι η αφαίρεση του επιχείλιου χόνδρου ή ξένων σωμάτων, η νεαροποίηση χόνδρινων επιφανειών κ.λ.π. Μετά το πέρας της επέμβασης οι πύλες εισόδου συρράπτονται. Η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Συζήτηση Το 60% των ενδαρθρικών αλλοιώσεων του ισχίου συνήθως δε διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ως «θλάσεις». Κατά την αρχική εξέταση ενός ασθενή με πόνο στο ριζομήριο θα πρέπει πρώτα να διαπιστώνεται εάν το πρόβλημα βρίσκεται εντός της άρθρωσης ή όχι. Η παρουσία συγκεκριμένου τραυματικού επεισοδίου και η ύπαρξη μηχανικών συμπτωμάτων αποτελούν καλά προγνωστικά σημεία για επιτυχή αντιμετώπιση. Χαρακτηριστικά κλινικά σημεία ενδαρθρικής βλάβης είναι η παρουσία πόνου ιδίως σε στροφικές κινήσεις του ισχίου αλλά όχι τόσο σε βάδισμα σε ευθεία γραμμή, ο πόνος κατά το κάθισμα για αρκετό χρονικό διάστημα και ο πόνος ή το αίσθημα εμπλοκής όταν σηκώνεται από την καθιστική θέση. Η βάδιση σε κεκλιμένο επίπεδο είναι περισσότερο δύσκολη απ ότι η βάδιση σε ευθεία επιφάνεια. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο ριζομήριο ή στην έσω επιφάνεια του μηρού. Κατά την κλινική εξέταση παρουσιάζονται περισσότερα ενοχλήματα σε σχέση με το αντίθετο ισχίο, τα συμπτώματα αναπαράγονται και είναι δυνατή η δημιουργία ακουστών ήχων (κλικ). Ο πόνος σε ενδαρθρικές παθήσεις του ισχίου εντοπίζεται στο ριζομήριο και αντανακλά στην έσω επιφάνεια του μηρού. Ένα χαρακτηριστικό κλινικό σημείο είναι το σημείο C, κατά το οποίο ο ασθενής αναφέρεται στον πόνο του πιάνοντας την περιοχή πάνω από το μείζονα τροχαντήρα μεταξύ του αντίχειρα και του ριζομηρίου. Έτσι, παρά το ότι μπορεί να νομίσουμε ότι πρόκειται για τροχαντηρίτιδα ή συμπτώματα από τη λαγονοκνημιαία ταινία οι ασθενείς αναφέρονται σε πόνο από την άρθρωση του ισχίου. Ο απεικονιστικός έλεγχος χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό ψευδώς θετικών και αρνητικών ευρημάτων και μόνο το αρθρογράφημα σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία αυξάνουν τη διαγνωστική ικανότητα. Η επιτυχία της αρθροσκόπησης του ισχίου εξαρτάται αποκλειστικά από την επιτυχή επιλογή του ασθενή και από την καλή χειρουργική τεχνική. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εξωαρθρικές κακώσεις στο ισχίο είναι πολύ περισσότερες από τις ενδαρθρικές.

7 7 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Byrd JWT, Jones KS. Hip arthroscopy in athletes. Clin Sports Med 2001; 20: Byrd JWT, Jones KS. Prospective analysis of hip arthroscopy: two year follow up. Arthroscopy 2000; 16: O'Leary JA, Berend K, Vail TP. The relationship between diagnosis and outcome in arthroscopy of the hip. Arthroscopy 2001; 17: Sampson TG, Glick JM. Indications and surgical treatment of hip pathology. In: McGinty JB, ed. Operative Arthroscopy, 2nd ed. New York: Lippincott-Raven, 1996: Byrd JWT. Hip arthroscopy for posttraumatic loose fragments in the young active adult: three case reports. Clin Sports Med 1996; 6: Farjo LA, Glick JM, Sampson TG. Hip arthroscopy for acetabular labrum tears. Arthroscopy 1999; 15: Rao J, Zhou YX, Villar RN. Injury to the ligamentum teres: mechanism, findings, and results of treatment. Clin Sports Med 2001; 20: Santori N, Villar RN. Arthroscopic findings in the initial stages of hip osteoarthritis. Orthopedics 1999; 22: Byrd JWT. Hip arthroscopy utilizing the supine position. Arthroscopy 1994; 10: Byrd JWT. Avoiding the labrum in hip arthroscopy. Arthroscopy 2000; 16:

Aρθροσκόπηση του Ισχίου: Διαγνωστική Προσπέλαση, Ενδείξεις και Χειρουργική Τεχνική

Aρθροσκόπηση του Ισχίου: Διαγνωστική Προσπέλαση, Ενδείξεις και Χειρουργική Τεχνική Aρθροσκόπηση του Ισχίου: Διαγνωστική Προσπέλαση, Ενδείξεις και Χειρουργική Τεχνική Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαδικός Χειρουργός 2 Εισαγωγή Η επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεων του ισχίου μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκόπηση του Ισχίου

Αρθροσκόπηση του Ισχίου MEΣOΓEIΩN 215, AΘHNA 115 25 - THΛ.: 210 6777590, FAX: 210 6756352 E-mail: kafkas@otenet.gr, Website: kafkas-publications.com Iδιoκτήτης: Eκδόσεις Kαυκάς EKΔOTHΣ:... Hλίας Kαυκάς, Δερματολόγος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΣΗ ΙΣΧΙΟΥ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΣΗ ΙΣΧΙΟΥ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΣΗ ΙΣΧΙΟΥ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α. Β. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ BSc, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός Χειρουργική Τεχνική Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον ασθενή σε ύπτια ή πλάγια θέση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠOνος στην περιοχh του βουβωνα-ισχiου στους αθλητeς

ΠOνος στην περιοχh του βουβωνα-ισχiου στους αθλητeς 27 KEΦΑΛΑΙΟ Γ ΠOνος στην περιοχh του βουβωνα-ισχiου στους αθλητeς Ι.Θ. ΛΑΖΑΡΕΤΤΟΣ Ο πόνος στη βουβωνική χώρα αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα των αθλητών. Έχει υπολογισθεί ότι 5% των αθλητικών κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ 1 ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ Α. Β. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ BSc, MD, PhD Η έννοια της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης εισήχθη αρχικά από τον Murray (1965), ενώ οι Stulberg και συν. (1975) πρώτοι περιέγραψαν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική και Χειρουργική Αρθροσκόπηση του Ώμου

Διαγνωστική και Χειρουργική Αρθροσκόπηση του Ώμου Διαγνωστική και Χειρουργική Αρθροσκόπηση του Ώμου Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαδικός Χειρουργός 2 Αρθροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική με την οποία γίνεται μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Γιγής Π. Ιωάννης 5 Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Α.1. Κατάγµατα του κάτω άκρου του µηριαίου Τα κατάγµατα αυτά, όπως και τα κατάγµατα της διάφυσης του µηριαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Τι είναι οι μηνίσκοι του γόνατος; Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ινοχόνδρινοι δίσκοι σχήματος C οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου και της

Διαβάστε περισσότερα

Ρ Η Ξ Η Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Π Ρ Ο Σ Θ Ι Ο Υ Χ Ι Α Σ Τ Ο Υ Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Υ Σ Ε Α Θ Λ Η Τ Η

Ρ Η Ξ Η Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Π Ρ Ο Σ Θ Ι Ο Υ Χ Ι Α Σ Τ Ο Υ Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Υ Σ Ε Α Θ Λ Η Τ Η ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ρ Η Ξ Η Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Π Ρ Ο Σ Θ Ι Ο Υ Χ Ι Α Σ Τ Ο Υ Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Υ Σ Ε Α Θ Λ Η Τ Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ Ιωάννης Τσιφουντούδης, Ιωάννης Καλαϊτζόγλου 10 1. Εισαγωγή Οι κακώσεις των συνδέσμων της άρθρωσης του γόνατος είναι συχνές, ιδιαίτερα στους αθλητές, και οδήγησαν τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Εργασία της: ΤΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠIΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΝΕΚΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠIΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΝΕΚΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ 1 ΑΡΘΡΟΣΚΟΠIΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΝΕΚΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ Α. Β. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1, R. N. VILLAR 2 Corresponding Author: Α. Β. Παπαβασιλείου, Πυθαγόρα 57, Πανόραμα, Θεσ/νίκη, 552 36. Τηλ/Fax 2310 332265

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΙΩ.ΧΑΣΙΩΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΙΩ.ΧΑΣΙΩΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.ΜΠΕΡΑΤΗΣ ΕΛΕΝΗ ΙΩ.ΧΑΣΙΩΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΑΤΡΑ 2002 1 1 ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ : ΣΚΟΥΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΩΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣ ΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ ΑΓΚΩΝΑ ΚΑΙ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΑΔΑΜ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ Εισηγητής: Κ. Βαρσαμίδης Σπουδάστρια: Παυλίδου Αναστασία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: κ. ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μακροχρόνια Αϖοτελέσµατα της Χειρουργικής Αντιµετώϖισης των Καταγµάτων της Κοτύλης

Τα Μακροχρόνια Αϖοτελέσµατα της Χειρουργικής Αντιµετώϖισης των Καταγµάτων της Κοτύλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙ ΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Η.Ε ΛΑΜΠΙΡΗΣ Τα Μακροχρόνια Αϖοτελέσµατα της Χειρουργικής Αντιµετώϖισης των Καταγµάτων της Κοτύλης ιδακτορική ιατριβή

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

Α.1. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΛΕΚΑΝΗΣ (FRACTURES OF THE PELVIS)

Α.1. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΛΕΚΑΝΗΣ (FRACTURES OF THE PELVIS) ΜΑΘΗΜΑ 7 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΛΕΚΑΝΗΣ, ΚΟΤΥΛΗΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ, ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΕΠΙΦΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ 2ου ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΤΕΡΝΑΣ, ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΤΟΥ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΚΥΡΤΩΜΑΤΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ Γιγής Π. Ιωάννης - Σαµδάνης Βασίλειος 4 Α. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ Α.1. Οστεοαρθρίτιδα Ποδοκνηµικής Αρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ ΜΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ)

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ ΜΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Β ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ: 2008-2009 Αριθμός: 1963 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρώσεων. Οστών και ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ 21, 2008. Περιοδική έκδοση της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας

Αρθρώσεων. Οστών και ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ 21, 2008. Περιοδική έκδοση της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Περιοδική έκδοση της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Journal of the Orthopaedic and Traumatology Association of Macedonia and Thrace Μακεδονίας-Θράκης VOLUME 21, No 4-2008 ΤΟΜΟΣ 21, Τεύχος 4-2008

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΤΕΡΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Ονοµατεπώνυµο Εισηγητή: Κοτρώτσιου Στυλιανή Ονοµατεπώνυµο Εκπαιδευοµένου:

Διαβάστε περισσότερα