Εφαρμογές πεπερασμένων αυτομάτων με βάρη στη συμπίεση ψηφιακών εικόνων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εφαρμογές πεπερασμένων αυτομάτων με βάρη στη συμπίεση ψηφιακών εικόνων"

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Εφαρμογές πεπερασμένων αυτομάτων με βάρη στη συμπίεση ψηφιακών εικόνων Application of weighted finite automata on digital image compression Καρέτσου Αικατερίνη 16/12/15

2 Περιεχόμενα Εισαγωγικές έννοιες. Η δομή μιας ψηφιακής εικόνας. Ψηφιακή εικόνα πολλαπλής ανάλυσης. Σχεδιασμός ψηφιακής εικόνας από ένα WFA. Αλγόριθμος εξαγωγής της εικόνας από ένα WFA. Αλγόριθμος εξαγωγής του WFA από μια εικόνα. Αλγόριθμος Συμπίεσης εικόνας. Επιδόσεις του αλγορίθμου συμπίεσης και σύγκριση με το format JPEG.

3 Εισαγωγικές έννοιες Μια ψηφιακή εικόνα είναι ένα «ψηφιδωτό» στοιχειωδών σημείων τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη πληροφορία φωτεινώτητας και χρώματος ώστε συνολικά να μπορούν να δημιουργήσουν στον παρατηρητή την αίσθηση της εικόνας. Pixel (εικονοστοιχείο): Το εικονοστοιχείο είναι απλά, μια ψηφίδα του ψηφιδωτού αυτού, και ως εκ τούτου, θεωρείται ως το μικρότερο πλήρες δείγμα μιας εικόνας. Στην οθόνη ενός υπολογιστή οι εικόνες αναπαρίστανται με "υποδιαίρεση" της οθόνης σε ένα δισδιάστατο πίνακα με στήλες και γραμμές. Κάθε "κελί" σε ένα τέτοιο πίνακα είναι ένα εικονοστοιχείο.

4 Εισαγωγικές έννοιες Ανάλυση εικόνας (image resolution): Το μέγεθος που δείχνει από πόσα pixels αποτελείται μια ψηφιακή εικόνα στη μονάδα του μήκους λέγεται «ανάλυση εικόνας» (image resolution) και μετριέται σε ppi, δηλαδή pixel per inch. Βάθος χρώματος (color depth): Κάθε pixel περιέχει την πληροφορία χρώματος που πρέπει να αναπαραχθεί κατά την παρουσίαση της εικόνας. Η πληροφορία αυτή αποθηκεύεται με χρήση κάποιων bit μέσα στο αρχείο της εικόνας. Το βάθος χρώματος είναι ο αριθμός που δηλώνει πόσα bit χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της πληροφορίας χρώματος του κάθε pixel. Από τον αριθμό αυτό προκύπτει και το πλήθος των χρωμάτων που μπορεί να περιέχει μια ψηφιακή εικόνα.

5 Εισαγωγικές έννοιες Είδη ψηφιακών εικόνων: Τα κυριότερα είδη ψηφιακών εικόνων είναι: Μονόχρωμη (Grayscale) Έγχρωμη (Colour image) Διτονική (Bitonal ή bilevel)

6 Εισαγωγικές έννοιες Μονόχρωμη (Grayscale) Πρόκειται για εικόνες που δημιουργούνται από τόνους του γκρι και έχουν βάθος χρώματος 8 bit. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει μόλις 200 διαφορετικούς τόνους και επομένως τα 256 επίπεδα είναι αρκετά ώστε να δημιουργούν εικόνες με μια ομαλή μεταβολή της φωτεινότητας των εικονοστοιχείων.

7 Εισαγωγικές έννοιες Έγχρωμη (Colour image) Στην έγχρωμη ψηφιακή εικόνα η πληροφορία χρώματος του κάθε pixel αναλύεται σε τρεις συνιστώσες δηλ. πληροφορία για καθένα από τα τρία πρωτεύοντα χρώματα του μοντέλου RGB. Αν για κάθε χρώμα ( Red, Green, Blue) χρησιμοποιηθεί πληροφορία 8 bit (δηλ. 256 αποχρώσεις κάθε πρωτεύοντος χρώματος) τότε σε μια τέτοια εικόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 16,7 εκατομμύρια χρώματα (256 x 256 x 256)

8 Εισαγωγικές έννοιες Διτονική (Bitonal ή bilevel) Μια διτονική εικόνα έχει βάθος χρώματος 1 bit και επομένως χρησιμοποιεί δύο χρωματικούς τόνους (π.χ. άσπρο και μαύρο) για κάθε εικονοστοιχείο.

9 Εισαγωγικές έννοιες Τι είναι η συμπίεση εικόνας; Συμπίεση ονομάζουμε τη διαδικασία ελάττωσης των δεδομένων που χρειάζονται για την αναπαράσταση μιας μορφής πληροφορίας (όπως εικόνες, ήχος, κείμενο, βίντεο κ.λ.π.) Τύποι Αλγορίθμων Συμπίεσης Αλγόριθμοι συμπίεσης χωρίς απώλειες ή αντιστρεπτοί (lossless compression) Αλγόριθμοι συμπίεσης με απώλειες ή μη αντιστρεπτοί (lossy compression)

10 Εισαγωγικές έννοιες Τύποι Αλγορίθμων Συμπίεσης Αλγόριθμοι συμπίεσης χωρίς απώλειες ή αντιστρεπτοί (lossless compression) Αυτό το είδος αλγορίθμων έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία συμπίεσης δεν αλλοιώνει καθόλου την πληροφορία. Δηλαδή, μετά την αποσυμπίεση, η πληροφορία επανέρχεται ακριβώς στην μορφή που είχε πριν. Συνήθως, αυτοί οι αλγόριθμοι εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απωλειών. Για παράδειγμα, αν η πληροφορία που μεταφέρεται είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή, ένα και μόνο αλλοιωμένο bit μπορεί να είναι αρκετό να καταστήσει το πρόγραμμα άχρηστο.

11 Εισαγωγικές έννοιες Τύποι Αλγορίθμων Συμπίεσης Αλγόριθμοι συμπίεσης με απώλειες ή μη αντιστρεπτοί (lossy compression) Αν, για παράδειγμα, η πληροφορία περιγράφει μια φωτογραφία, είναι δυνατόν να επιτύχουμε καλύτερη συμπίεση κάνοντας μερικές υποχωρήσεις όσον αφορά στην πιστότητα του συμπιεσμένου σήματος. Είναι φανερό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το σημασιολογικό περιεχόμενο ουσιαστικά δεν μεταβάλλεται αλλά υπεισέρχεται η έννοια της μείωσης της ποιότητας. Το ψηφιακό σήμα ως ακολουθία bits σαφώς και μεταβάλλεται.

12 Συμπίεση JPEG Εισαγωγικές έννοιες Το JPEG είναι ένας τυποποιημένος μηχανισμός συμπίεσης εικόνας, ο οποίος έχει πάρει το όνομα του από τα αρχικά της επιτροπής (Joint Photographic Experts Group) που έγραψε το πρότυπο. Το JPEG είναι κατασκευασμένο για συμπίεση είτε εγχρώμων είτε ασπρόμαυρων εικόνων και δουλεύει πολύ καλά σε φωτογραφίες, εικόνες φυσικής τέχνης και παρόμοια είδη αλλά όχι τόσο καλά σε γραφή και απλά ή γραμμικά σχέδια. Το JPEG είναι μια μέθοδος που έχει απώλειες κατά την συμπίεση της εικόνας, δηλαδή η αποσυμπιεσμένη εικόνα δεν είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχαμε πριν τη συμπίεση. Παρόλα αυτά λόγω των περιορισμών της ανθρώπινης όρασης, κυρίως του ότι μια μικρή αλλαγή στα χρώματα γίνεται λιγότερο αντιληπτή από μια αντίστοιχη αλλαγή στην φωτεινότητα, οι διαφορές δεν γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι. Το JPEG αποτελεί σημαντικό δείγμα της σύγχρονης τεχνολογίας συμπίεσης ψηφιακού σήματος και βάση για τη συμπίεση σήματος video κατά MPEG.

13 Εισαγωγικές έννοιες Πεπερασμένα Αυτόματα με Βάρη (Finite Weighted Automata) Τα Πεπερασμένα Αυτόματα με Βάρη είναι όπως τα κλασσικά πεπερασμένα αυτόματα των οποίων οι μεταβάσεις είναι εφοδιασμένες με βάρη συνήθως από ένα ημιδακτύλιο.

14 Εισαγωγικές έννοιες Πεπερασμένα Αυτόματα με Βάρη (Finite Weighted Automata) Πεπερασμένο Αυτόματο με Βάρη (WFA) πάνω στο αλφάβητο Α και στον αντιμεταθετικό ημιδακτύλιο Κ λέγεται η τετράδα A=(Q,in,wt,ter) όπου: Q : Σύνολο πεπερασμένων καταστάσεων In: Αρχική συνάρτηση βαρών Wt: Βάρος μετάβασης Ter: Τελική συνάρτηση βαρών

15 Εισαγωγικές έννοιες Παράδειγμα: a,b (4) a,b (2) c,d (3) W=cabb Weight(P w )=in(q 0 ) wt(t i ) ter(q n ) Weight(P w )= in(q 0 ) wt(q 0 cq 1 ) wt(q 1 aq 1 ) wt(q 1 bq 1 ) wt(q 1 bq 1 ) ter(q 1 ) Weight(P w )= =192

16 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Εικόνα πεπερασμένης ανάλυσης - (finite resolution image) Ορίζεται σαν μια w h ορθογώνια περιοχή με pixels, το καθένα με το δικό του χρώμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούμε w = h = 2 k, όπου k +. Με αυτή την παραδοχή, κάθε τετράγωνο μπορεί να διαιρεθεί σε 4 μικρότερα. Η εικόνα γενικά, θεωρείται ως η συνάρτηση 1,2,.. 1,2,.. w h S η οποία αντιστοιχίζει σε κάθε pixel, ένα στοιχείο του S, που δηλώνει το σύνολο των πιθανών χρωμάτων.

17 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Για διτονικές (ασπρόμαυρες) εικόνες: S=B={0,1} Για grayscale εικόνες (εικόνες με αποχρώσεις του γκρι): S= Για έγχρωμες εικόνες: S= 3

18 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Επιλέγεται το αλφάβητο Σ={ 0,1, 2, 3 }, έτσι ώστε οι λέξεις του να αποτελούν τις διευθύνσεις των pixels της εικόνας. Σε μια εικόνα ανάλυσης 2 k 2 k, τα pixels έχουν σαν διευθύνσεις, λέξεις με μήκος k. H εικόνα αρχικά διαιρείται σε 4 τεταρτημόρια. Το πρώτο γράμμα της διεύθυνσης ενός pixel, καθορίζεται από το τεταρτημόριο στο οποίο περιέχεται το pixel. Η υπόλοιπη διεύθυνση καθορίζεται αναδρομικά σαν η λέξη μήκους k-1, που είναι η διεύθυνση του pixel στο τεταρτημόριο, όταν το τεταρτημόριο θεωρείται σαν 2 k-1 2 k-1 εικόνα. Η κενή λέξη ε θεωρείται ως η διεύθυνση εικόνας 1 1, δηλαδή ενός pixel.

19 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Παράδειγμα 1 Στο διπλανό σχήμα έχουμε ανάλυση 2x2. Τα pixels έχουν σαν διευθύνσεις, λέξεις μήκους k=1, οι οποίες προκύπτουν, αφού χωριστεί η εικόνα σε τέσσερα τμήματα. Οι διευθύνσεις είναι 0,1,2, Οι διευθύνσεις των pixels για εικόνα ανάλυσης 4x

20 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Παράδειγμα 2 Στο διπλανό σχήμα το pixel με το μαύρο χρώμα έχει διεύθυνση 2131, η οποία προκύπτει ως εξής: - Αρχικά η εικόνα με ανάλυση 2 2 χωρίζεται σε 4 τμήματα. Το τμήμα στο οποίο ανήκει το pixel είναι το 2.

21 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Παράδειγμα 2 Στο διπλανό σχήμα το pixel με το μαύρο χρώμα έχει διεύθυνση 2131, η οποία προκύπτει ως εξής: - Αρχικά η εικόνα με ανάλυση 2 2 χωρίζεται σε 4 τμήματα. Το τμήμα στο οποίο ανήκει το pixel είναι το 2. -Κατόπιν το τεταρτημόριο με διεύθυνση 2, θεωρείται ως εικόνα με ανάλυση 2 2 και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το νέο τεταρτημόριο στο οποίο ανήκει το pixel έχει διεύθυνση 1.

22 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Παράδειγμα 2 Στο διπλανό σχήμα το pixel με το μαύρο χρώμα έχει διεύθυνση 2131, η οποία προκύπτει ως εξής: - Αρχικά η εικόνα με ανάλυση 2 2 χωρίζεται σε 4 τμήματα. Το τμήμα στο οποίο ανήκει το pixel είναι το 2. -Κατόπιν το τεταρτημόριο με διεύθυνση 2, θεωρείται ως εικόνα με ανάλυση 2 2 και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το νέο τεταρτημόριο στο οποίο ανήκει το pixel έχει διεύθυνση 1. - Όμοια το τεταρτημόριο με διεύθυνση 1, θεωρείται ως εικόνα με ανάλυση 2 2 και χωρίζεται πάλι σε τέσσερα μέρη. Το νέο τεταρτημόριο στο οποίο ανήκει το pixel έχει διεύθυνση 3.

23 Δομή μιας ψηφιακής εικόνας Παράδειγμα 2 Στο διπλανό σχήμα το pixel με το μαύρο χρώμα έχει διεύθυνση 2131, η οποία προκύπτει ως εξής: - Αρχικά η εικόνα με ανάλυση 2 2 χωρίζεται σε 4 τμήματα. Το τμήμα στο οποίο ανήκει το pixel είναι το 2. -Κατόπιν το τεταρτημόριο με διεύθυνση 2, θεωρείται ως εικόνα με ανάλυση 2 2 και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το νέο τεταρτημόριο στο οποίο ανήκει το pixel έχει διεύθυνση 1. - Όμοια το τεταρτημόριο με διεύθυνση 1, θεωρείται ως εικόνα με ανάλυση 2 2 και χωρίζεται πάλι σε τέσσερα μέρη. Το νέο τεταρτημόριο στο οποίο ανήκει το pixel έχει διεύθυνση 3. Τέλος, το προηγούμενο τεταρτημόριο με διεύθυνση 3, θεωρείται εικόνα ανάλυσης 2 2 και χωρίζεται σε τέσσερα μικρότερα ένα εκ των οποίων είναι και το pixel, το οποίο στη συγκεκριμένη εικόνα έχει διεύθυνση 1.

24 Έστω Σ k το σύνολο των λέξεων μήκους k, στο αλφάβητο Σ. Χρησιμοποιώντας αυτή τη διάταξη διευθύνσεων, μπορούμε να παραστήσουμε μια εικόνα ανάλυσης 2 k 2 k, με τη συνάρτηση: k rk : S η οποία αντιστοιχίζει σε κάθε λέξη (δηλαδή σε κάθε pixel), ένα χρώμα. Ανάλυση Εικόνας 2 k 2 k Εικόνα ανάλυσης k=2 έως k=7

25 Εικόνα Πολλαπλής Ανάλυσης Εικόνα Πολλαπλής Ανάλυσης (Multi-resolution images) Μια εικόνα πολλαπλής ανάλυσης, είναι μια συνάρτηση η οποία αντιστοιχίζει ένα χρώμα σε κάθε pixel, σε αναλύσεις 2 k 2 k για κάθε k 0. Μπορούμε να πούμε ότι μια εικόνα πολλαπλής ανάλυσης, είναι απλά μια τυπική δυναμοσειρά r S<<Σ*>>, με Σ={0, 1, 2, 3} και S το σύνολο των χρωμάτων. Οι συντελεστές (r,w) αποτελούν τα χρώματα των pixels. Δηλαδή θέτοντας ως Σ*, το σύνολο όλων των λέξεων του αλφαβήτου Σ, μπορούμε να παραστήσουμε μια πολλαπλής ανάλυσης εικόνα, σαν τη συνάρτηση r : * S

26 Εικόνα Πολλαπλής Ανάλυσης Τετραδικά Δέντρα (Quadtrees) Αυτός ο τρόπος διευθυνσιοδότησης μπορεί παρασταθεί με ένα τετραδικό δέντρο, που τα φύλλα του αντιστοιχούν σε pixels μιας εικόνας με ανάλυση 2 k 2 k. Η διεύθυνση ενός pixel δείχνει το μονοπάτι στο τετραδικό δέντρο από τη ρίζα στο pixel. ε Ανάλυση 2x Ανάλυση 2 2 x Ανάλυση 2 3 x2 3

27 Εικόνα Πολλαπλής Ανάλυσης Τετραδικά Δέντρα (Quadtrees) Με ένα τετραδικό δέντρο μπορεί να παρασταθεί και μια multiresolution εικόνα.

28 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Χρησιμοποιούμε τα WFΑ για να περιγράψουμε μία grayscale εικόνα. Τα WFA αποτελούνται από καταστάσεις Q i και μεταβάσεις (transitions) t i, από τη μια κατάσταση στην άλλη. Μια κατάσταση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αρχική εικόνα. Κάθε άλλη κατάσταση παριστάνει μια εικόνα επίσης. Όλες οι εικόνες είναι ανάλυσης 2 k 2 k για κάποιο k. Οι μεταβάσεις (παριστάνονται από τα τόξα) που ξεκινούν από μια κατάσταση καθορίζουν πώς η εικόνα δομείται με βάση τις άλλες εικόνες (καταστάσεις).

29 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Η εικόνα κάθε κατάστασης περιγράφεται ως εξής: Διαιρείται σε 4 τεταρτημόρια και κάθε τεταρτημόριο εκφράζεται σαν γραμμικός συνδυασμός καταστάσεων. Για κάθε τεταρτημόριο, σχεδιάζονται τόξα στο αυτόματο, προς αυτές τις καταστάσεις. Κάθε τόξο, χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό τεταρτημορίου (label) και ένα «βάρος», που είναι ο συντελεστής στον γραμμικό συνδυασμό.

30 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Στην περίπτωσή μας, ένα WFA ορίζεται από τα εξής: Το σύνολο των καταστάσεων Q. Από 4 πίνακες μεταβάσεων (transition matrices), τους Α 0,Α 1,Α 2,Α 3 που ανήκουν στο συνολο S QxQ. Οι πίνακες αυτοί αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου Σ. Ένα διάνυσμα τελικής κατανομής F S Qx1,το οποίο περιλαμβάνει τα βάρη τελικής κατάστασης. Ένα διάνυσμα αρχικής κατανομής Ι S 1xQ, που περιλαμβάνει τα βάρη αρχικής κατάστασης.

31 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Τα βάρη των μεταβάσεων είναι στοιχεία του ημιδακτύλιου S (σύνολο χρωμάτων) Οι καταστάσεις του έχουν δυο βάρη η καθεμιά, βάρος αρχικής και τελικής κατάστασης Στην περίπτωση μας το αλφάβητο μας είναι το Σ={0,1,2,3} και Ο ημιδακτύλιος S, είναι ένα από τα σύνολα B,R,R 3.

32 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Το WFA περιγράφει μια multi-resolution εικόνα, ως εξής: Το χρώμα κάθε pixel, με διεύθυνση τη λέξη w=α 1 α 2 α k, που ανήκει στο Σ*, δίνεται από τον συντελεστή (r, α 1 α 2 α 3 α k )=Ι Α α1 Α α2 Α αk F Θέτοντας Α w = Α α1 Α α2 Α αk, έχουμε: (r,w)=i A w F

33 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Έστω S = B και Q =2. Στο αυτόματο του σχήματος φαίνονται οι δυο καταστάσεις Q 1 Q 2 με τα βάρη αρχικής και τελικής κατανομής για την καθεμιά. Αν από τους παρακάτω πίνακες προκύπτει ότι αν το στοιχείο Α α (i,j) 0, τότε υπάρχει ένα τόξο από την κατάσταση i στην j, με label α, και αντίστροφα. Δεν σχεδιάζονται τα τόξα που αντιστοιχούν σε βάρος 0. Q i α, Α α (i,j) Q j I F 1 A A A A

34 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Πιο αναλυτικά, για το γράμμα 0 ισχύει: Στοιχεία Μεταβάσεις Βάρη Πίνακα Α 0 Α 0 (1,1)=0 Q 1 Q 1 0 I F 1 A Α 0 (1,2)=1 Q 1 Q 2 1 Α 0 (2,1)=0 Q 2 Q 1 0 Α 0 (2,2)=1 Q 2 Q 2 1

35 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Με την ίδια λογική λειτουργούμε και για τα άλλα γράμματα, κι έτσι σχηματίζεται το παρακάτω κατευθυνόμενο γράφημα που περιγράφει το αυτόματο. Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Στο σχήμα δεν φαίνονται τα τόξα με βάρος 0. I F 1 A A A A

36 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Εικόνες ασπρόμαυρες που περιγράφει το αυτόματο του σχήματος 2 x 2 4 x x 128

37 Για την εικόνα ανάλυσης 2 x 2, υπολογίζω το τελικό βάρος, δηλαδή τον συντελεστή της σειράς, για κάθε λέξη. Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Εδώ οι λέξεις μας είναι με ένα γράμμα γιατί έχω ανάλυση 2 1 x 2 1 δηλαδή είναι οι 0, 1, 2, 3. Παρατηρώ ότι η κατάσταση Q 1 μπορεί να είναι αρχική και τελική, ενώ η Q 2 μόνο τελική. Παράδειγμα 1-Διτονική εικόνα 2 2

38 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Λέξη Συνολικό Βάρος Χρώμα (το 1 συμβολίζει το μαύρο, και το 0 το άσπρο χρώμα, στις διτονικές εικόνες) =1 Μαύρο =1 Μαύρο =1 Μαύρο =0 Άσπρο

39 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Το χρώμα των pixels μπορεί να υπολογιστεί και από το γινόμενο (r,w)= I A w F Λέξη (r,w)=i Aw F Χρώμα 0 (r,0)=i A 0 F= 1 Μαύρο 1 (r,1)=i A 1 F=1 Μαύρο 2 (r,2)=i A 2 F=1 Μαύρο 3 (r,3)=i A 3 F=0 Άσπρο

40 Όμοια για την εικόνα ανάλυσης 4 x 4, ενδεικτικά αναφέρουμε, πώς προκύπτει το χρώμα για τα pixels με διευθύνσεις 00,22, και Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 1- Διτονική εικόνα Λέξη Συνολικό Βάρος Χρώμα =1 Μαύρο =1 Μαύρο =0 Άσπρο

41 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 2- Grayscale εικόνα Το αυτόματο του γραφήματος, περιγράφει τις παρακάτω grayscale εικόνες. 2 x 2 4 x x 256

42 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Θεωρούμε την παρακάτω εικόνα ανάλυσης 2 x 2. Είναι S=R και Q =2. Παράδειγμα 2- Grayscale εικόνα Το S εδώ παίρνει τιμές στο διάστημα [0,1]. Το μαύρο χρώμα έχει την τιμή 0, και το άσπρο την τιμή 1. Οι ενδιάμεσες τιμές παριστάνουν αποχρώσεις του γκρι.

43 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 2- Grayscale εικόνα Πιο αναλυτικά για την εικόνα ανάλυσης 2 x 2, υπολογίζω το τελικό βάρος, δηλαδή τον συντελεστή της σειράς, για κάθε λέξη. Εδώ οι λέξεις μας είναι με ένα γράμμα γιατί έχω ανάλυση 2 1 x 2 1 δηλαδή είναι οι 0, 1, 2, 3. Παρατηρώ ότι η κατάσταση Q 1 μπορεί να είναι αρχική μόνο, ενώ η Q 2 μόνο τελική. Δίπλα φαίνεται ο πίνακας με τα συνολικά βάρη και τα αντίστοιχα χρώματα. Παρατηρούμε ότι όταν οι τιμές του συνολικού βάρους πλησιάζουν τη μονάδα, το χρώμα πλησιάζει το άσπρο. Λέξη Συνολικό Βάρος Χρώμα 0 1 ½ =0 Μαύρο 1 1 ½ 0+ 1 ¼ =¼ 2 1 ½ 0+ 1 ¼ = ¼ 3 1 ½ 0+ 1 ½ = ½ Γκρι σκούρο Γκρι σκούρο Γκρι ανοιχτό

44 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 3 - Grayscale εικόνα Το αυτόματο που βλέπουμε περιγράφει την παρακάτω εικόνα

45 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 3 - Grayscale εικόνα Αν θεωρήσουμε x και y, τις συντεταγμένες του κάθε pixel, παρατηρούμε ότι τα pixels με το ίδιο x, και οποιοδήποτε y, έχουν το ίδιο χρώμα. Αυτό ακριβώς περιγράφει και το διπλανό αυτόματο. Παρακάτω θα θεωρήσω ότι η εικόνα μου έχει ανάλυση 4 x 4.

46 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 3 - Grayscale εικόνα Υποθέτω ότι η εικόνα μου έχει ανάλυση 4 x 4. Τότε τα pixels θα έχουν τις διευθύνσεις που βλέπουμε στο παρακάτω σχήμα

47 Σχεδιασμός Εικόνας από WFA Παράδειγμα 3 - Grayscale εικόνα 22 ⅛ ⅛ ⅛ ⅛ 01 ⅜ 10 ⅝ 11 ⅞ Υπολογίζοντας στο αυτόματο, τα συνολικά βάρη, δηλαδή τα χρώματα για τα pixels της ίδιας στήλης, παίρνουμε την ίδια τιμή. Επιπλέον, προχωρώντας προς τα δεξιά, η τιμή αυτή αυξάνεται, κάτι που δείχνει πως το χρώμα, προσεγγίζει το άσπρο όλο και περισσότερο. Ο πίνακας δείχνει ενδεικτικά το συνολικό βάρος των pixels της πρώτης στήλης, και για ένα pixel από κάθε άλλη στήλη. Λέξη Συνολικό βάρος Χρώμα 00 1 ½ ½ ½ =⅛ Γκρι 02 1 ½ ½ ½ =⅛ Γκρι 20 1 ½ ½ ½ =⅛ Γκρι 22 1 ½ ½ ½ =⅛ Γκρι 01 1 ½ ½ ½+1 ½ ½ 1=⅜ Γκρι 10 1 ½ ½ ½+1 ½ 1 1= ⅝ Γκρι 11 1 ½ ½ ½ +1 ½ ½ 1+1 ½ = ⅞ Γκρι

48 Average Preserving Image Average preserving images Μια εικόνα πολλαπλής ανάλυσης μπορεί να θεωρηθεί σαν ακολουθία εικόνων r 1,r 2,r 3, όπου r k, εικόνα ανάλυσης 2 k 2 k Για τις παραπάνω εικόνες υπάρχει μια μετάβαση (σχέση) από την μια στην άλλη, αν η multi - resolution εικόνα r, είναι average preserving (ap), δηλαδή αν κάθε w Σ* ισχύει: ( rw, ) ( r, w0) ( r, w1) ( r, w2) ( r, w3) 4 Δηλαδή η ένταση του χρώματος του pixel με διεύθυνση w, στην εικόνα με ανάλυση 2 k-1 2 k-1, είναι ο μέσος όρος των εντάσεων των χρωμάτων των pixels με διευθύνσεις w 0, w 1, w 2, w 3 στην εικόνα με ανάλυση 2 k 2 k.

49 Average Preserving Image Average preserving images Η ένταση του χρώματος του pixel με διεύθυνση w, στην εικόνα με ανάλυση 2 k-1 2 k-1, είναι ο μέσος όρος των εντάσεων των χρωμάτων των pixels με διευθύνσεις w 0, w 1, w 2, w 3 στην εικόνα με ανάλυση 2 k 2 k. Για να πάμε από μια εικόνα ανάλυσης 2 k-1 2 k-1, σε μια εικόνα ανάλυσης 2 k 2 k, αρκεί να διαιρέσουμε κάθε pixel σε τέσσερα μέρη.

50 Average Preserving Image Μια εικόνα πολλαπλής ανάλυσης μπορεί να θεωρηθεί σαν ακολουθία εικόνων r 1,r 2,r 3, όπου r k, εικόνα ανάλυσης 2 k 2 k Αν η συνάρτηση r είναι average preserving, τότε οι εικόνες r 1,r 2,r 3, αποτελούν διαδοχικά ευκρινέστερες προσεγγίσεις, μιας εικόνας με άπειρη ευκρίνεια. Εικόνες πεπερασμένης ανάλυσης (finite resolution), οι οποίες αποτελούν μέρη (r 2, r 3, r 4, r 5, r 6, r 7 ), μιας ap multi-resolution εικόνας

51 Average Preserving Image Όταν ισχύει (Α 0 +Α 1 +Α 2 +Α 3 ) F=4 F (1), τότε από τις σχέσεις: (r,w0)= I A w Α 0 F (r,w1)= I A w Α 1 F (r,w2)= I A w Α 2 F (r,w3)= I A w Α 3 F προκύπτει ότι (r,w0)+ (r,w1)+ (r,w2)+ (r,w3)= 4 (r,w). Δηλαδή όταν ισχύει η (1), τότε το αυτόματο είναι average preserving.

52 Πρόβλημα Αποκωδικοποιήσης: Σχεδιασμός εικόνας από WFA Πρόβλημα αποκωδικοποίησης: Σχεδιασμός εικόνας από WFA Με βάση συγκεκριμένο αυτόματο WFA, σχεδιάζω την εικόνα που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ανάλυση 2 k x 2 k Απαιτείται ο υπολογισμός των γινομένων Ι A w F για όλες τις λέξεις που ανήκουν στο Σ k.

53 Πρόβλημα Αποκωδικοποιήσης: Σχεδιασμός εικόνας από WFA Σχημάτισε τα γινόμενα Ι Α w Αλγόριθμος #1 για όλες τις μη κενές λέξεις w Σ k, με αύξουσα διάταξη μήκους της w. Επειδή είναι Ι Α uα = Ι Α u A α απαιτείται ένα γινόμενο διανύσματος και πίνακα για κάθε λέξη w=uα. Μέγιστο πλήθος πολ/σμών: 4/3 N n 2 Τέλος για κάθε w Σ k, πολλαπλασίασε τα διανύσματα Ι Α w με το F. Ν: ο αριθμός των pixels n: ο αριθμός των καταστάσεων Πλήθος πολ/σμών: N n Μέγιστο συνολικό πλήθος πολ/σμών: N n(1+4 n/3)

54 Πρόβλημα Αποκωδικοποιήσης: Σχεδιασμός εικόνας από WFA Αλγόριθμος #2 Χρησιμοποίησε το 1 ο βήμα του αλγορίθμου #1, για να υπολογίσεις τα γινόμενα Ι Α u για λέξεις u, μήκους k/2, και τα γινόμενα Α υ F για λέξεις υ, μήκους k/2. Αν k είναι περιττός τότε στρογγυλοποίησε τα μήκη έτσι ώστε η u να έχει μήκος k/2, και η υ να έχει μήκος k/2 Σχημάτισε όλα τα δυνατά γινόμενα (Ι Α u ) (Α υ F) για όλες τις λέξεις υ,u που ανήκουν στο Σ k/2. Συνολικό πλήθος πολ/σμών: Μέγιστο πλήθος πολ/σμών: 8 n N n (1 ) 3 N 8 3 N n Μέγιστο πλήθος πολ/σμών: Ν n 2 Πιο αποδοτικός αλγόριθμος ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των pixels είναι πολύ μεγάλος

55 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης

56 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Θεωρούμε ότι: S=R Για r S<<Σ * >> και w Σ *, ορίζουμε ως αριστερό πηλίκο της r προς w, τη σειρά w -1 r για την οποία ισχύει για όλες τις λέξεις u Σ *.

57 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Διαισθητικά, το αριστερό πηλίκο w 1 r είναι η εικόνα που προκύπτει από την εικόνα r κάνοντας zoom στο υποτετράγωνο με διεύθυνση τη λέξη w.

58 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, )

59 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w=

60 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w=

61 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w=

62 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w= u=

63 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w= u=

64 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w= u=

65 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= w 1 r =( -1 r, ) w= u=

66 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w= u=

67 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w= u=

68 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης (w -1 r,u)= =( -1 r, ) w= u=

69 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Σε ένα WFA αυτόματο Α, με τη βοήθεια των πινάκων μεταβάσεων Α j, j=0,1,2,3 και του συνόλου των τελικών καταστάσεων F, ορίζουμε μια multi resolution εικόνα ψ i για κάθε κατάσταση i ως εξής: Η εικόνα ψ i υπολογίζεται από ένα WFA αυτόματο το οποίο προκύπτει από το Α, αν θέσουμε ως initial distribution για τη κατάσταση i το 1 και για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση το 0.

70 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Έτσι, για κάθε λέξη w Σ * έχουμε ( r, w) =I A w F (ψ i, w) = (A w F) i δηλαδή, παίρνουμε τον i όρο του διανύσματος A w F. Η multi resolution εικόνα ψ i θα ονομάζεται εικόνα της i κατάστασης. Θα είναι average preserving αν και το πεπερασμένο αυτόματο με βάρη (WFA) είναι average preserving. (ψ i,ε)=f i

71 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Για κάθε α Σ, w Σ * (α -1 ψ i, w)= (1) =(ψ i,αw) = (2) =(A αw F) i

72 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Για κάθε α Σ, w Σ * (α -1 ψ i, w)= (1) =(ψ i,αw) = (2) =(A αw F) i = =[A α (A w F)] i

73 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Για κάθε α Σ, w Σ * (α -1 ψ i, w)= (1) =(ψ i,αw) = (2) =(A αw F) i = =[A α (A w F)] i = Σ j=1 (A α ) ij (A w F) j = s j (ψ j, w)

74 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Για κάθε α Σ, w Σ * (α -1 ψ i, w)= (1) =(ψ i,αw) = (2) =(A αw F) i = =[A α (A w F)] i = Σ j=1 (A α ) ij (A w F) j = s j (ψ j, w) = Σ j=1 s j (ψ j, w) = = s 1 (ψ 1, w) + s 2 (ψ 2, w) + + s n (ψ n, w) όπου s j = (A α ) ij είναι το βάρος μετάβασης από την κατάσταση i στην κατάσταση j με το γράμμα α.

75 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Προκύπτει η σχέση α -1 ψ i = s 1 ψ 1 + s 2 ψ s n ψ n Παρατηρούμε ότι το αριστερό πηλίκο α -1 ψ i μπορεί να γραφεί ως γραμμικός συνδυασμός των ψ 1,..., ψ n.

76 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης για grayscale image Input : multi resolution image r Variables : n = number of states so far i = first non processed state ψ = image of state j j

77 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

78 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 3: i i+1. If i n, then go to 2. Βήμα 4: Initial distribution : I 1 =1, I i =0, for i=2,3,...,n Final distribution: F i =(ψ i,ε), for i=2,3,...,n

79 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης n 1, i 1, ψ 1 r r = ψ 1 1: Μαύρο 0: Άσπρο

80 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

81 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης n 1, i 1, ψ 1 r r = ψ ψ 1 = s 1 ψ ψ 1 = s 1 ψ ψ 1 = s 1 ψ ψ 1 = s 1 ψ 1 (ψ 1,0w)= s 1 (ψ 1,w) (ψ 1,1w)= s 1 (ψ 1,w) (ψ 1,2w)= s 1 (ψ 1,w) (ψ 1,3w)= s 1 (ψ 1,w) s 1 Π.χ. w=10 (0-1 ψ 1, w)= (ψ 1,0w)= (ψ 1,010)= s 1 (ψ 1,10) (1-1 ψ 1, w)= (ψ 1,1w)= (ψ 1,110)= s 1 (ψ 1,10) (2-1 ψ 1, w)= (ψ 1,2w)= (ψ 1,210)= s 1 (ψ 1,10) (3-1 ψ 1, w)= (ψ 1,3w)= (ψ 1,310)= s 1 (ψ 1,10) 1 0

82 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

83 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης 1 2

84 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 3: i i+1. If i n, then go to 2. Βήμα 4: Initial distribution : I 1 =1, I i =0, for i=2,3,...,n Final distribution: F i =(ψ i,ε), for i=2,3,...,n

85 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

86 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης n 2, i 2, ψ 2 α -1 ψ i = α -1 ψ 1 (0-1 ψ 2,w)=(ψ 2,0w)= s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w) (1-1 ψ 2,w)=(ψ 2,1w)= s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w) (2-1 ψ 2,w)=(ψ 2,2w)= s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w) (3-1 ψ 2,w)=(ψ 2,3w)= s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w) r = ψ 1 ψ 2 = α -1 ψ 1 Π.χ. w=00 0 s 1 =0 s 2 =0 (ψ 2,0w)= s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w) (ψ 2,3w)= s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w) s 1, s 2 (ψ 2,100)=,1w)= s 1 (ψ 1,w)+,00)+ s 2 s 2 (ψ (ψ 2,w) 2,00) (ψ 2,2w)=,200)= ss 11 (ψ 11,w)+,00)+ s 2 s 2 (ψ (ψ 2,w) 2,00)

87 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

88 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης 2 1 3

89 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης 2 1 3

90 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 3: i i+1. If i n, then go to 2. Βήμα 4: Initial distribution : I 1 =1, I i =0, for i=2,3,...,n Final distribution: F i =(ψ i,ε), for i=2,3,...,n

91 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

92 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης n 3, i 3, ψ 3 α -1 ψ i = α -1 ψ 2, α=1,2 ψ 2 3 = α -1 ψ 12 (0-1 ψ 3,w)=(ψ 3,0w)=s 1 (ψ 1,w)+ s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) (1-1 ψ 3,w)=(ψ 3,1w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) (2-1 ψ 3,w)=(ψ 3,2w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) (3-1 ψ 3,w)=(ψ 3,3w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) Π.χ. 1 s 1 =0 s 2 =0 s 3 =1 1 (ψ 3,0w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) (ψ 3,1w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) (ψ 3,2w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) (ψ 3,3w)=s 1 (ψ 1,w)+s 2 (ψ 2,w)+s 3 (ψ 3,w) ψ 1 ψ 2

93 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

94 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης 2 1 0,1,2,3 (0) 3

95 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης 2 1 3

96 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 3: i i+1. If i n, then go to 2. Βήμα 4: Initial distribution : I 1 =1, I i =0, for i=2,3,...,n Final distribution: F i =(ψ i,ε), for i=2,3,...,n

97 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης 2 0,1,2,3 (1) 1 3

98 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Έστω r R <<Σ * >>. (α) Μια multi resolution εικόνα μπορεί να παραχθεί από ένα πεπερασμένο αυτόματο με βάρη (WFA) αν και μόνον αν οι multi resolution εικόνες u -1 r, για όλα τα u Σ *, δημιουργούν ένα πεπερασμένης διάστασης γραμμικό χώρο. Η διάσταση του είναι η ίδια με το μικρότερο δυνατό αριθμό καταστάσεων που πρέπει να έχει ένα πεπερασμένο αυτόματο με βάρη (WFA) ώστε να παράγει μια multi resolution εικόνα r. (b) Αν μια multi resolution εικόνα r μπορεί να παραχθεί από ένα πεπερασμένο αυτόματο με βάρη (WFA), τότε ο αλγόριθμος που περιγράψαμε προηγουμένως, παράγει ένα πεπερασμένο αυτόματο με βάρη (WFA) το οποίο έχει τον ελάχιστο αριθμό καταστάσεων. (γ) Αν η multi resolution εικόνα r είναι average preserving τότε ο αλγόριθμος παράγει ένα average preserving πεπερασμένο αυτόματο με βάρη (WFA).

99 Συμπίεση εικόνας κάνοντας χρήση των WFA

100 Συμπίεση Εικόνας Είδαμε προηγουμένως πώς κατασκευάζουμε, με τη βοήθεια του αλγορίθμου κωδικοποίησης, ένα WFA για δοσμένη εικόνα r. Εάν το WFA που προκύπτει από τον αλγόριθμο είναι μικρό σε μέγεθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπιεσμένη αναπαράσταση της εικόνας. Ο αλγόριθμος που περιγράψαμε προηγουμένως, αναπαριστά την εικόνα ακριβώς, δηλαδή πραγματοποιεί συμπίεση εικόνας χωρίς απώλειες (lossless image compression).

101 Συμπίεση Εικόνας Βέβαια τις περισσότερες φορές ο αλγόριθμος που περιγράψαμε κρίνεται ακατάλληλος για συμπίεση εικόνας. Κι αυτό γιατί ενώ ο αλγόριθμος δίνει το μικρότερο σε πλήθος καταστάσεων WFA,το αυτόματο αυτό έχει πολύ μεγάλο πλήθος τόξων. Για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, καταφεύγουμε στη συμπίεση με απώλειες (lossy compression), στην οποία επιτρέπεται ένας μικρός αριθμός λαθών. Καταφεύγουμε σε αυτή τη μέθοδο εφόσον η παραδοχή αυτή επιφέρει σημαντική μείωση του μεγέθους του συμπιεσμένου αρχείου.

102 Συμπίεση Εικόνας Έτσι, πραγματοποιώντας κάποιες αλλαγές και προσθήκες στον αλγόριθμο που περιγράψαμε προηγουμένως, μπορούμε να τον βελτιώσουμε ώστε να μπορεί να έχει κάποια πρακτική εφαρμογή και να δίνει ίσως κάποια καλύτερα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες μεθόδους συμπίεσης.

103 Αλγόριθμος Κωδικοποίησης Βήμα 1: n 1, i 1, ψ i r Βήμα 2: For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Else create a new state: Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i α(1) n

104 Συμπίεση Εικόνας Υπολογίζουμε την ποσότητα Ε + Ρ V Όπου: P R + είναι δοσμένη σταθερά Ε : είναι το πλήθος των transitions V : είναι το πλήθος των καταστάσεων. Η σταθερά P είναι ένας πολλαπλασιαστής Lagrange, ο οποίος ουσιαστικά υπολογίζει το σχετικό κόστος δημιουργίας καταστάσεων έναντι τόξων.

105 Συμπίεση Εικόνας Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν αλγόριθμο κωδικοποίησης, ο οποίος θα δίνει για δοσμένη multi resolution εικόνα r ένα «μικρό» WFA, υπό την έννοια ότι η τιμή της ποσότητας Ε + Ρ V θα είναι μικρή.

106 Βασική ιδέα του αλγορίθμου συμπίεσης εικόνας For quadrants α=0,1,2,3 do (a) If s 1,...,s n R such that α -1 ψ i =s 1 ψ 1 +s 2 ψ 2 + +s n ψ n then add the transitions (for all j=1,2,...,n) i α(s j ) j (b) Set n n+1, ψ n α -1 ψ i and add the transition i Θεωρούμε τη μεταβλητή cost1 ={πλήθος μη μηδενικών συντελεστών s j }, με την οποία υπολογίζουμε το κόστος δημιουργίας τόξων της περίπτωσης (a). Θεωρούμε και τη μεταβλητή cost2,με την οποία υπολογίζουμε το κόστος δημιουργίας νέας κατάστασης (περίπτωση (b)). α(1) j

107 Βασική ιδέα του αλγορίθμου συμπίεσης εικόνας Τέλος, συγκρίνουμε τις δύο μεταβλητές cost1 και cost2 και επιλέγουμε το μικρότερο κόστος. Έτσι, ανάλογα με το τι μας συμφέρει, ή δημιουργούμε τα κατάλληλα τόξα ή δημιουργούμε μια νέα κατάσταση.

108 Σύγκριση συμπίεσης WFA και JPEG Ο αλγόριθμος που περιγράψαμε προηγουμένως, αποτελεί δυνατό εργαλείο συμπίεσης εικόνας. Για να αναγνωρίσουμε την αξία του, θα αντιπαραβάλουμε την εικόνα που προκύπτει από συμπίεση με WFA και την εικόνα που προκύπτει από συμπίεση με JPEG. Για το σκοπό αυτό θα κάνουμε δυο tests, για δυο εικόνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για να συγκρίνουμε τις εικόνες, θα χρησιμοποιήσουμε ένα νέο μέγεθος το PSNR=peak signal-to-noise ratio, το οποίο αναφέρεται στην ποιότητα της εικόνας και μετριέται σε decibels (db). Σημειώνουμε ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του PSNR τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας που παίρνουμε.

109 Σύγκριση συμπίεσης WFA και JPEG Η πρώτη εικόνα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχει μεγάλες λείες περιοχές, και επομένως είναι κατάλληλη για συμπίεση με χρήση του JPEG.

110 7.2 KBytes 30.6 db 7.2 KBytes 34.8 db

111 Σύγκριση συμπίεσης WFA και JPEG Larger PSNR= Better quality

112 Σύγκριση συμπίεσης WFA και JPEG Τέλος, η δεύτερη εικόνα που θα χρησιμοποιήσουμε έχει έντονες ακμές. Σε τέτοιου είδους εικόνες έχει πλεονέκτημα η συμπίεση με WFA.

113 5 KBytes 28.9 db 5 KBytes 35.2 db

114 Σύγκριση συμπίεσης WFA και JPEG Larger PSNR= Better quality

115 Σύνοψη - Συμπεράσματα Εισαγωγικές έννοιες. Η δομή μιας ψηφιακής εικόνας. Ψηφιακή εικόνα πολλαπλής ανάλυσης. Σχεδιασμός ψηφιακής εικόνας από ένα WFA. Αλγόριθμος εξαγωγής της εικόνας από ένα WFA. Αλγόριθμος εξαγωγής του WFA από μια εικόνα. Επιδόσεις του αλγορίθμου συμπίεσης και σύγκριση με το format JPEG.

116 Ενδεικτική Βιβλιογραφία Handbook of Weighted Automata, M.Droste, W.Kuich, H.Vogler, Springer, K. Culik II and J. Kari. Digital images and formal languages. In A. Salomaa and G. Rozenberg, editors, Handbook of Formal Languages, volume 3, Springer, Berlin, Digital Image Processing Algorithms and Applications, I.Pitas, Wiley, 2000 K. Culik II and J. Kari. Finite state transformations of images. Computers & Graphics, 20: , K. Culik II and P. Rosenberg. Generalized Weighted Finite Automata Based Image Compression. Journal of Universal Computer Science, 1999 K. Culik II and J. Kari. Image compression using weighted finite automata. Computers & Graphics, U. Hafner, J. Albert, S. Frank, and M. Unger. Weighted finite automata for video compression. IEEE Journal on Selected Areas in Communication, 1998.

117

Digital Image Compression and Weighted Finite Automata

Digital Image Compression and Weighted Finite Automata ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Digital Image Compression and Weighted Finite Automata Καρέτσου

Διαβάστε περισσότερα

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG ΤΕΙ Κρήτης Συμπίεση εικόνας Το μέγεθος μιας εικόνας είναι πολύ μεγάλο π.χ. Εικόνα μεγέθους Α4 δημιουργημένη από ένα σαρωτή με 300 pixels ανά ίντσα και με χρήση του RGB μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας ιδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Αρχές συµπίεσης δεδοµένων Ήδη συµπίεσης Συµπίεση εικόνων Αλγόριθµος JPEG Γιατί χρειαζόµαστε συµπίεση; Τα σηµερινά αποθηκευτικά µέσα αδυνατούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Group (JPEG) το 1992.

Group (JPEG) το 1992. Μέθοδοι Συμπίεσης Εικόνας Πρωτόκολλο JPEG Συμπίεση Εικόνας: Μείωση αποθηκευτικού χώρου Ευκολία στη μεταφορά αρχείων Δημιουργήθηκε από την ομάδα Joint Photographic Experts Group (JPEG) το 1992. Ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 7: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 7: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται Τι είναι Πολυμέσα και τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Κωδικοποίηση εντροπίας Διαφορική κωδικοποίηση Κωδικοποίηση μετασχηματισμών Στρωματοποιημένη κωδικοποίηση Κβαντοποίηση διανυσμάτων Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα ΜΕΡΟΣ Α 1. Υπερκείμενο Ποιός είναι ο κόμβος, ποιός ο σύνδεσμος και ποιά η θερμή λέξη; 1 2. Υπερμέσα Χαρακτηριστικά Κόμβος (Node) Αποτελεί τη βάση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 2 Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή Δεδομένα και Εντολές πληροφορία δεδομένα εντολές αριθμητικά δδ δεδομένα κείμενο εικόνα Επιλογή Αναπαράστασης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ενότητα 1 Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα 1.1 Ψηφιακό Αναλογικό (βιβλίο μαθητή σελ. 104) στη διπλανή φωτογραφία τα χρώματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε τις ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα ΤΕΙ Κρήτης Πληροφορίες Μαθήματος ιαλέξεις Πέμπτη 12:15 15:00 Αιθουσα Γ7 ιδάσκων:. Κοσμόπουλος Γραφείο: Κ23-0-15 (ισόγειο( κλειστού γυμναστηρίου) Ωρες γραφείου Τε 16:00

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιακή Εικόνα Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιοποίηση εικόνων Δειγματοληψία περιοδική, ορθογώνια (pixel = picture element) πυκνότητα ανάλογα με τη λεπτομέρεια (ppi) Κβαντισμός τιμών διακριτές τιμές,

Διαβάστε περισσότερα

Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως

Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως Χρώµα: κλάδος φυσικής, φυσιολογίας, ψυχολογίας, τέχνης. Αφορά άµεσα τον προγραµµατιστή των γραφικών. Αν αφαιρέσουµε χρωµατικά χαρακτηριστικά, λαµβάνουµε ασπρόµαυρο φως. Μόνο

Διαβάστε περισσότερα

3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Local Multimedia Π.χ. Μία ταινία 90 min απαιτεί 120 GB, και τα σημερινά μέσα αποθήκευσης < 25 GB. Άρα σήμερα είναι αδύνατη η αποθήκευση και η

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ Διδάσκων: Ν. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ Διδάσκων: Ν. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ Διδάσκων: Ν. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ 3 η Σειρά Ασκήσεων 1. Ένα σωματίδιο με μάζα m=4 βρίσκεται αρχικά (t=0) στη θέση x=(2,2)

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμεσικές Εφαρμογές

Πολυμεσικές Εφαρμογές Πολυμεσικές Εφαρμογές Ενότητα 4: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Γεώργιος Στυλιαράς Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 3 : Πηγές Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 3 : Πηγές Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 : Πηγές Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Διακριτές Πηγές Πληροφορίας χωρίς μνήμη Ποσότητα πληροφορίας της πηγής Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

[2] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Τύποι δεδομένων. Μπιτ. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[2] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Τύποι δεδομένων. Μπιτ. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Αναπαράσταση δεδομένων 2 Τύποι δεδομένων Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική πολυ-εργασία 1 - εφαρμογή στην υπολογιστική όραση

Ενδεικτική πολυ-εργασία 1 - εφαρμογή στην υπολογιστική όραση Ενδεικτική πολυ-εργασία 1 - εφαρμογή στην υπολογιστική όραση Εντοπισμός ενός σήματος STOP σε μια εικόνα. Περιγράψτε τη διαδικασία με την οποία μπορώ να εντοπίσω απλά σε μια εικόνα την ύπαρξη του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΚΟΝΑΣ Αντικείμενο: Εισαγωγή στις βασικές αρχές της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας χρησιμοποιώντας το MATLAB και το πακέτο Επεξεργασίας Εικόνας. Περιγραφή και αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Τι καλείται μεταβλητή; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ Μεταβλητή είναι ένα γράμμα (π.χ., y, t, ) που το χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε ένα οποιοδήποτε στοιχείο ενός συνόλου..

Διαβάστε περισσότερα

5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ

5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ 5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ Η Εικόνα στα Πολυμέσα Μια εικόνα χίλιες λέξεις Εικόνα: Χωρική αναπαράσταση ενός αντικειμένου σε σκηνή δύο ή τριών διαστάσεων Μοντέλο του πραγματικού κόσμου Χρήση εικόνων Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Αναπαράσταση δεδομένων

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Αναπαράσταση δεδομένων ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αναπαράσταση δεδομένων Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Τύποι δεδομένων 2 Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 6: Συμπίεση Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 6: Συμπίεση Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Συμπίεση Ψηφιακής Εικόνας Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 6 : Κωδικοποίηση & Συμπίεση εικόνας Ιωάννης Έλληνας Τμήμα Η/ΥΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο

Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο ΣΥΜΠΙΕΣΗ Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο Παράδειγμα: CD-ROM έχει χωρητικότητα 650MB, χωρά 75 λεπτά ασυμπίεστου στερεοφωνικού ήχου, αλλά 30 sec ασυμπίεστου βίντεο. Μαγνητικοί δίσκοι χωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 o Εξισώσεις - Ανισώσεις

Κεφάλαιο 1 o Εξισώσεις - Ανισώσεις 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΙΣ ΘΕΩΡΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΜΕΡΟΣ Α -- ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 o Εξισώσεις - Ανισώσεις Α. 1 1 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Μαθηματικών Π.Μ.Σ. Θεωρητικής Πληροφορικής και Θεωρίας Συστημάτων και Ελέγχου

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Μαθηματικών Π.Μ.Σ. Θεωρητικής Πληροφορικής και Θεωρίας Συστημάτων και Ελέγχου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Μαθηματικών Π.Μ.Σ. Θεωρητικής Πληροφορικής και Θεωρίας Συστημάτων και Ελέγχου Κάθε εικόνα μπορεί να αναπαρασταθεί με έναν πίνακα, κάθε κελί του οποίου αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Διδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνα Χρωματικά μοντέλα: Munsell, HSB/HSV, CIE-LAB Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνες Η βασική

Διαβάστε περισσότερα

Α. Θα καλεί υποπρόγραμμα INPUT που θα διαβάζει τις τιμές του πίνακα MAP.

Α. Θα καλεί υποπρόγραμμα INPUT που θα διαβάζει τις τιμές του πίνακα MAP. Διαγώνισμα νάπτυξης Εφαρμογών Γ Λυκείου Θέμα Το GIS είναι ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται για την συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών με γεωγραφική διάσταση. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα

1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα 1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα 1. Σύστημα Συντεταγμένων Το σύστημα συντεταγμένων που έχουμε συνηθίσει από το σχολείο τοποθετούσε το σημείο (0,0) στο σημείο τομής των δυο αξόνων Χ και Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 15: Συμπίεση Ψηφιακού Βίντεο. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 15: Συμπίεση Ψηφιακού Βίντεο. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 15: Συμπίεση Ψηφιακού Βίντεο Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο φωτισμού Phong

Μοντέλο φωτισμού Phong ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Στο προηγούμενο κεφάλαιο παρουσιάσθηκαν οι αλγόριθμοι απαλοιφής των πίσω επιφανειών και ακμών. Απαλοίφοντας λοιπόν τις πίσω επιφάνειες και ακμές ενός τρισδιάστατου αντικειμένου, μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων Ενότητα 4: Ψηφιακές Εικόνες Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων Ψηφιακή Εικόνα Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων Σχηματισμός εικόνων Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα Το χρώμα προσδιορίζεται από το μήκος κύματος L(x, y ; t )= Φ(x, y ; t ; λ)

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων Ενότητα 2: Ψηφιοποίηση και Συμπίεση Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Ασπρόμαυρο Halftoning γάμμα Φως/Χρώμα Χρωματικά Μοντέλα Άλλα. 6ο Μάθημα Χρώμα. Γραφικα. Ευάγγελος Σπύρου

Εισαγωγή Ασπρόμαυρο Halftoning γάμμα Φως/Χρώμα Χρωματικά Μοντέλα Άλλα. 6ο Μάθημα Χρώμα. Γραφικα. Ευάγγελος Σπύρου Εισαγωγή Ασπρόμαυρο Halftoning γάμμα Φως/Χρώμα Χρωματικά Μοντέλα Άλλα Γραφικα Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ακ Έτος 2016-17 Σύνοψη του σημερινού μαθήματος 1 Εισαγωγή 2 Ασπρόμαυρο Φως 3 Halftoning

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Τύποι δεδομένων ιάφοροι τύποι δεδοµένων εδοµένα Κείµενο Αριθµοί Εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 10: Εισαγωγή στην επεξεργασία εικόνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Συµπίεση Εικόνας: Το πρότυπο JPEG

Συµπίεση Εικόνας: Το πρότυπο JPEG ΒΕΣ : Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων ΒΕΣ Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Συµπίεση Εικόνας: Το πρότυπο JPEG ΒΕΣ : Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Εισαγωγή Σχεδιάστηκε από την οµάδα Joint Photographic Experts

Διαβάστε περισσότερα

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό 5 ο Εργαστήριο Λογικοί Τελεστές, Δομές Ελέγχου Λογικοί Τελεστές > μεγαλύτερο = μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό Οι λογικοί τελεστές χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 2: Αποθήκευση Δεδομένων: Ψηφιακός Υπολογιστής και Δεδομένα, 2ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ. είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής x πού παίρνει τιμές στο

12. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ. είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής x πού παίρνει τιμές στο ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΝΙΣΩΣΕΩΝ Έστω f σύνολο Α, g Α ΒΑΘΜΟΥ είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής πού παίρνει τιμές στο Ανίσωση με έναν άγνωστο λέγεται κάθε σχέση της μορφής f f g g ή, η οποία αληθεύει για ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση 12 η Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Εισαγωγή (1) Το χρώμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας περιγραφής, που συχνά απλουστεύει κατά

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Χωρικά φίλτρα Χωρικά φίλτρα Γενικά Σε αντίθεση με τις σημειακές πράξεις και μετασχηματισμούς, στα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 2.1 Τύποι Δεδομένων Τα δεδομένα σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται αριθμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 8: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 8: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG 2000 Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT ΒΕΣ : Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG Περιεχόµενα Εισαγωγή Ο µετασχηµατισµός DCT Το πρότυπο JPEG Προετοιµασία εικόνας / µπλοκ Ευθύς µετασχηµατισµός DCT Κβαντισµός Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Εισαγωγή. Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG. Εισαγωγή. Ευθύς µετασχηµατισµός DCT Περιεχόµενα ΕΠΛ : Συστήµατα Πολυµέσων Συµπίεση εικόνων: Το πρότυπο JPEG Εισαγωγή Ο µετασχηµατισµός DCT Το πρότυπο JPEG Προετοιµασία εικόνας / µπλοκ Ευθύς µετασχηµατισµός DCT Κβαντισµός Κωδικοποίηση ηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 4 η Παρουσίαση : Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Εισαγωγή στις Έννοιες των Εικόνων Στο χώρο των πολυμέσων χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Υπολογιστών: Αναπαράσταση Αντικείμενων 3D

Γραφικά Υπολογιστών: Αναπαράσταση Αντικείμενων 3D 1 ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Γραφικά Υπολογιστών: Αναπαράσταση Αντικείμενων 3D (Octrees & Fractals) Πασχάλης Ράπτης http://aetos.it.teithe.gr/~praptis praptis@it.teithe.gr 2 Contents Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1 Βασικές έννοιες 11.1.1 Γραμμική και μη

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Εισαγωγή Τι είναι η εικόνα; Μια οπτική αναπαράσταση με την μορφή μιας συνάρτησης f(x, y) όπου η

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Εισαγωγικά Γενικά Πληροφορίες Στόχοι Θεωρία Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής. Αναπαράσταση Δεδομένων

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής. Αναπαράσταση Δεδομένων ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Αναπαράσταση Δεδομένων Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 Επικοινωνία Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Οι διάφορες τεχνικές απεικόνισης (imaging modalities) της ανθρώπινης ανατομίας περιγράφονται κατά DICOM ως συντομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Δισδιάστατη ανάλυση. Για παράδειγμα, έστω ότι 11 άτομα δήλωσαν ότι είναι άγαμοι (Α), 26 έγγαμοι (Ε), 12 χήροι (Χ) και 9 διαζευγμένοι (Δ).

Δισδιάστατη ανάλυση. Για παράδειγμα, έστω ότι 11 άτομα δήλωσαν ότι είναι άγαμοι (Α), 26 έγγαμοι (Ε), 12 χήροι (Χ) και 9 διαζευγμένοι (Δ). Δισδιάστατη ανάλυση Πίνακες διπλής εισόδου Σε πολλές περιπτώσεις μελετάμε περισσότερες από μία μεταβλητές ταυτόχρονα. Π.χ. μία έρευνα που έγινε σε ένα δείγμα 58 ατόμων περιείχε τις ερωτήσεις «ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Προγραμματισμού και τεχνολογίας Ευφυών συστημάτων (intelligence)

Εργαστήριο Προγραμματισμού και τεχνολογίας Ευφυών συστημάτων (intelligence) Εργαστήριο Προγραμματισμού και τεχνολογίας Ευφυών συστημάτων (intelligence) http://www.intelligence.tuc.gr Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Το εργαστήριο Ένα από τα 3 εργαστήρια του

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Αναλογικό Βίντεο. Ψηφιακό Βίντεο. Κινούμενα γραφικά (animation)( Πλαίσιο (frame, καρέ) Ρυθμός πλαισίων (frame rate)

Βασικές έννοιες. Αναλογικό Βίντεο. Ψηφιακό Βίντεο. Κινούμενα γραφικά (animation)( Πλαίσιο (frame, καρέ) Ρυθμός πλαισίων (frame rate) 8. Video & ΠΟΛΥΜΕΣΑ Βασικές έννοιες Πλαίσιο (frame, καρέ) Ρυθμός πλαισίων (frame rate) Αναλογικό Βίντεο Τύποι αναλογικού σήματος Κωδικοποίηση αναλογικού βίντεο Ψηφιακό Βίντεο Σύλληψη, ψηφιοποίηση, δειγματοληψία

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Τετάρτη 5-12/11/2014 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: ΤΡΟΧΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1. Παράσταση και οργάνωση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές

Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Εισαγωγή Κατάτµηση µε πολυκατωφλίωση Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 10: Χρωματικά μοντέλα στον ΗΥ Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Βασικές τεχνικές κωδικοποίησης Κωδικοποίηση Huffman Κωδικοποίηση µετασχηµατισµών Κβαντοποίηση διανυσµάτων ιαφορική κωδικοποίηση Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

DIP_06 Συµπίεσηεικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_06 Συµπίεσηεικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης DIP_06 Συµπίεσηεικόνας - JPEG ΤΕΙ Κρήτης Συµπίεσηεικόνας Το µέγεθος µιας εικόνας είναι πολύ µεγάλο π.χ. ΕικόναµεγέθουςΑ4 δηµιουργηµένηαπόένασαρωτήµε 300 pixels ανά ίντσα και µε χρήση του RGB µοντέλου (24

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Τι ονομάζεται αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις με αριθμούς ονομάζεται αριθμητική παράσταση. Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΙΚΟΝΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΙΚΟΝΑΣ Αντικείμενο: Κατανόηση και αναπαράσταση των βασικών σημάτων δύο διαστάσεων και απεικόνισης αυτών σε εικόνα. Δημιουργία και επεξεργασία των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Kleene s theorem implies Schützenberger s theorem: A proof by Dietrich Kuske

Kleene s theorem implies Schützenberger s theorem: A proof by Dietrich Kuske Kleene s theorem implies Schützenberger s theorem: A proof by Dietrich Kuske Kleene (1956) Ας είναι Σ ένα αλφάβητο. Τότε, Rec (Σ) = Rat (Σ). Schützenberger (1961) Ας είναι ένας ημιδακτύλιος Κ και ένα αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

Wavelets α. Τι είναι τα wavelets;

Wavelets α. Τι είναι τα wavelets; α. Τι είναι τα wavelets; Τα wavelets είναι συναρτήσεις που ικανοποιούν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το όνομα προέρχεται από την απαίτηση να ολοκληρώνονται στο μηδέν, waving πάνω και κάτω από τον άξονα-x.

Διαβάστε περισσότερα

B Γυμνασίου. Ενότητα 9

B Γυμνασίου. Ενότητα 9 B Γυμνασίου Ενότητα 9 Γραμμικές εξισώσεις με μία μεταβλητή Διερεύνηση (1) Να λύσετε τις πιο κάτω εξισώσεις και ακολούθως να σχολιάσετε το πλήθος των λύσεων που βρήκατε σε καθεμιά. α) ( ) ( ) ( ) Διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 7: Αυτόματος σχεδιαστής ψεκασμού Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzanκαι Firoyz Mosharraf(2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με Τι είναι Πολυμέσακαι τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 : Λογική και Κυκλώματα

Κεφάλαιο 4 : Λογική και Κυκλώματα Κεφάλαιο 4 : Λογική και Κυκλώματα Σύνοψη Τα κυκλώματα που διαθέτουν διακόπτες ροής ηλεκτρικού φορτίου, χρησιμοποιούνται σε διατάξεις που αναπαράγουν λογικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων. Στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εικόνα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εικόνα Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Εικόνα ηµιουργία εικόνας Αναπαράσταση Εικόνας Στοιχεία θεωρίας χρωµάτων Χρωµατικά µοντέλα Σύνθεση χρωµάτων Αρχές λειτουργίας οθονών υπολογιστών Βιβλιογραφία Καγιάφας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας. Περιεχόμενα. 2.1 Αριθμητικά Συστήματα. Εισαγωγή

Κεφάλαιο 2. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας. Περιεχόμενα. 2.1 Αριθμητικά Συστήματα. Εισαγωγή Κεφάλαιο. Συστήματα Αρίθμησης και Αναπαράσταση Πληροφορίας Περιεχόμενα. Αριθμητικά συστήματα. Μετατροπή αριθμών από ένα σύστημα σε άλλο.3 Πράξεις στο δυαδικό σύστημα.4 Πράξεις στο δεκαεξαδικό σύστημα.5

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 3: Σύγκριση διανυσματικής και ψηφιδωτής μορφής Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Παρουσίαση 20 Huffman codes 1 / 12 Κωδικοποίηση σταθερού μήκους Αν χρησιμοποιηθεί κωδικοποίηση σταθερού μήκους δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης;

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης; 10. Τι ονομάζουμε Ευκλείδεια διαίρεση και τέλεια διαίρεση; Όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε υπάρχουν δύο άλλοι φυσικοί αριθμοί π και υ, έτσι ώστε να ισχύει: Δ = δ π + υ. Ο αριθμός Δ λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Τι είναι η ψηφιακή εικόνα 1/67 Το μοντέλο της εικόνας ΜίαεικόναπαριστάνεταιαπόέναπίνακαU που κάθε στοιχείο του u(i,j) ονομάζεται εικονοστοιχείο pixel (picture element). Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α.

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α. 3.1 Η έννοια της συνάρτησης Ορισμοί Συνάρτηση f από ένα συνόλου Α σε ένα σύνολο Β είναι μια αντιστοιχία των στοιχείων του Α στα στοιχεία του Β, κατά την οποία κάθε στοιχείο του Α αντιστοιχεί σε ένα μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μαθηματικά Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα

2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. 2.1 Αριθμητικά συστήματα 2. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 2.1 Αριθμητικά συστήματα Κάθε πραγματικός αριθμός χ μπορεί να παρασταθεί σε ένα αριθμητικό σύστημα με βάση β>1 με μια δυναμοσειρά της μορφής, -οο * = ± Σ ψ β " (2 1) η - ν

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 3: Εισαγωγικά θέματα Συμπίεσης. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 3: Εισαγωγικά θέματα Συμπίεσης. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Εισαγωγικά θέματα Συμπίεσης Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ MATLAB ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ (Ε.Τ.Ε.Π.) 2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ο σκοπός αυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ Ενότητα 13: Αλγόριθμοι-Μεγάλων ακεραίων- Εκθετοποίηση- Πολλαπλασιασμός πινάκων -Strassen Μαρία Σατρατζέμη Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

KTurtle. KTurtle του KDE. KTurtle (καμβάς), Επεξεργαστής Κώδικα και Επιθεωρητής (Εικόνα 2.1). Στην Κονσόλα (Εκτελεστής) Επιφάνεια Εργασίας (καμβάς)

KTurtle. KTurtle του KDE. KTurtle (καμβάς), Επεξεργαστής Κώδικα και Επιθεωρητής (Εικόνα 2.1). Στην Κονσόλα (Εκτελεστής) Επιφάνεια Εργασίας (καμβάς) Το πρόγραμμα KTurtle είναι διαθέσιμο για όλες τις μεγάλες διανομές Linux καθώς και για Windows: http://windows.kde.org/ Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας εντελώς δωρεάν

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα 1 Τι απαιτείται για την όραση Φωτισµός: κάποια πηγή φωτός Αντικείµενα: που θα ανακλούν (ή διαθλούν) το φως Μάτι: σύλληψη του φωτός σαν εικόνα Τρόποι µετάδοσης φωτός

Διαβάστε περισσότερα