ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ"

Transcript

1 ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΒΛΑΧΑΚΟΣ - ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΜΑΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ Φιλόλογος, Φιλόλογος δρ. Βυζαντινής Ιστορίας ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ Η έρευνα του μοτίβου του φθινοπώρου στη νεοελληνική λογοτεχνία πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί είναι ένα θέμα πολυσύχναστο, αγαπημένο θα λέγαμε σε αρκετούς νεοέλληνες λογοτέχνες, με ποικίλες μορφές και διαστάσεις. Ακόμη και αν μπορούμε να υποστηρίξουμε σε γενικές γραμμές ότι το φθινόπωρο ταυτίζεται με τη φθορά, την απαισιοδοξία, τη νέκρωση της φύσης, τη θρηνητική διάθεση, την ερωτική απελπισία ακόμη και την απαρχή του θανάτου και την απάρνηση της ίδιας της ζωής, η λειτουργία του συγκεκριμένου μοτίβου, παρά τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ποικίλλει από λογοτέχνη σε λογοτέχνη, γιατί κάθε φορά εκφράζονται διαφορετικά συναισθήματα που αισθητοποιούνται με διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Επίσης, όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια, υπάρχουν λογοτέχνες, οι οποίοι επηρεασμένοι από διάφορες παραμέτρους δεν χρησιμοποιούν με την αρνητική τους διάσταση το φθινόπωρο. εν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις της νεοελληνικής μας ποίησης, όπου το φθινόπωρο δεν αναφέρεται ρητά, αλλά αποκωδικοποιείται από τα συνδηλωτικά εκφραστικά μέσα (π.χ. τεφρός, γκρίζος ουρανός, βροχή, κίτρινα φύλλα, γυμνά δέντρα, υγρασία, κ.ά.). Στη συγκεκριμένη εργασία μετά από μια σύντομη παρουσίαση του μοτίβου του φθινοπώρου στη νεοελληνική ποίηση θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη. ΣΙΡΙΣ 7 ( )

2 212 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου 1. Το μοτίβο του φθινοπώρου στη νεοελληνική ποίηση Σχετικές αναφορές της ταύτισης των εποχών του έτους με τις φάσεις του ανθρώπινου βίου εμπεριέχονται στην αρχαία και μεσαιωνική ελληνική γραμματεία, όπου διαπιστώνει κανείς ότι το φθινόπωρο ισοδυναμεί με την παρακμή της ηλικίας 1. Η υλιστική μηχανιστική ερμηνεία των φιλοσόφων του ιαφωτισμού για τη φύση, οδήγησε στην άποψη ότι ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος του φυσικού κόσμου και κατά συνέπεια μπορεί να ερμηνευτεί από τους ίδιους νόμους που διέπουν τη φύση και τα πράγματα 2. Η αντίληψη αυτή ήταν επόμενο να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους προρομαντικούς και ειδικότερα τον Jean Jack Rousseau. Έτσι δημιουργείται μια τοπιοψυχική διάθεση (paysage état d âme), που είναι έκδηλη στα «αφηγήματα του μοναχικού περιπατητή», καθώς και σε άλλα έργα των προρομαντικών και των ρομαντικών 3. Το φυσικό περιβάλλον ταυτίζεται με τον άνθρωπο και η εναλλαγή των εποχών με την εναλλαγή των φάσεων της ζωής του 4. Η ε- ξάπλωση του προρομαντικού και του ρομαντικού κινήματος σ ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη έφερε, όπως ήταν φυσικό, τα συγκεκριμένα μηνύματα και στην Ελλάδα 5. Το μοτίβο του φθινοπώρου εμφανίζεται και στους πρώτους Έλληνες ρομαντικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ομώνυμος τίτλος του ποιήματος από τη συλλογή «Βάρβιτος» του Ιωάννη Καρασούτσα, το μοναδικό που έγραψε σε δημοτική, όπου διαφαίνεται μια υποβλητικότητα και μια κορύφωση της απάρνησης της ζωής 6. εκαοχτώ φθινόπωρα ως τώρα μόλις είδα αλλ αν και τόσο ενωρίς γυρίσω παρ ελπίδα 1. Βλ. Φαβορίνος, Fragmenta, έκδ. A. Barigazzi, Favorino di Arelate, Opere, Florence 1966, Fragm «Ἐρατοσθένης ὁ Κυρηναῑος τῆς ἡλικίας ἔφη τὸ μὲν ἀκμάζον ἔαρ εἶναι, θέρος δὲ καὶ μετόπωρον τὸ μετὰ τὴν ἀκμήν, χειμῶνα δὲ τὸ γῆρας». Γρηγορίου Νύσσης, Περί Ευποιίας, Patrologia Graeca «καὶ ταῡτα πολλάκις ἐν πολιᾷ, ὅτε τὸ μετόπωρον τῆς ἡλικίας ἐνέστηκεν, ὅτε ἐγγὺς ὁ τοῡ θανάτου χειμών...». 2. L. Furst, Ρομαντισμός, μτφρ. Ι. Ράλλη Κ. Χατζηδήμου, Η γλώσσα της κριτικής, έκδ. Ερμής, Αθήνα 1981, σσ. 30 κ.ε. 3. L. Furst, Ρομαντισμός, ό.π., σσ. 46 κ.ε. 4. L. Furst, Ρομαντισμός, ό.π., σ Λ. Πολίτη, «Ελληνικός Ρομαντισμός», στον τόμο Θέματα της λογοτεχνίας μας, 2 η σειρά, Θεσσαλονίκη 1976, σσ του ίδιου, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα , σσ. 170 κ.ε. 6. Κλ. Παράσχου, «Ένας παραγνωρισμένος ποιητής, Ιωάννης Καρασούτσας », Νέα Εστία τεύχ. 109 (1 Ιουλίου 1931) 1427.

3 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 213 στη γην οπού μ εγέννησε. ας θάψουν χέρια φιλικά το άψυχο κορμί μου κοντά στη ρίζα της ιτιάς που τόσες στη ζωή μου φορές μ εφιλοξένησε (Το Φθινόπωρο, Βάρβιτος). Άλλες αναφορές του φθινοπώρου μπορεί να βρει κανείς άφθονες στους ρομαντικούς ποιητές, όπως το. Βαλαβάνη, τον Αχ. Παράσχο, κ.ά. Τα δέντρα από τους θολούς καιρούς του φθινοπώρου αποφυλλούνται, και ζωής δεν δίδουσι σημεία περίλυπος ο οφθαλμός του νέου οδοιπόρου τ άλλοτε άνθη θάλλοντα, ξηρά τα βλέπει βρύα. (. Βαλαβάνης, Μελαγχολικαί σκέψεις) 7. Της ψυχής μου το όναρ εις σχήμα νέας κόρης δεν είδον και φθάνει το φθινόπωρον, φθάνει το μνήμα, και αυτή, και αυτή δεν εφάνη (Αχ. Παράσχος, εν την είδα) 8. Ανάμεικτα διαφαίνονται τα συναισθήματα, που νιώθει ο Αριστομένης Προβελέγγιος σε ποιήματα γεμάτα νοσταλγικό ρεμβασμό. Στο ποίημα «Χαιρετισμός προς το φθινόπωρον» δέχεται με ευφρόσυνη καρδιά το πρώτο φθινοπωρινό νέφος και η δρόσος της βροχής χαρακτηρίζεται «αγία» 9, μια εικόνα που προοιωνίζει την εμφάνιση του Τάκη Παπατσώνη. Στους «Γερανούς» ωστόσο η φθινοπωρινή βραδιά είναι ένα καθαρό προμήνυμα θανάτου, καθώς τα πουλιά που φτάνουν την άνοιξη βρίσκουν πεθαμένη τη γερόντισσα που τους έ- δωσε τον ύστατο χαιρετισμό 10. Αρκετές είναι οι αναφορές του φθινοπώρου στο ποιητικό έργο του Γ. Σεφέρη 11, άλλοτε ξεκάθαρα και άλλοτε συνδηλωτικά. Θα μπορούσε να επισημάνει κανείς. 7. Κ. ημαρά, Ποιηταί ΙΘ αιώνος, Βασική Βιβλιοθήκη, τόμ. 12, Αθήνα Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ., Οι Φαναριώτες και η Αθηναϊκή Σχολή, έκδ. ωδώνη, Αθήνα, σσ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ., ό.π., σ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ., ό.π., σσ Γ. Σεφέρη, Ποιήματα, επιμ. Γ. Σαββίδη, έκδ. Ίκαρος, 15 Αθήνα Οι σχετικές παραπομπές γίνονται στη σελίδα και το στίχο της συγκεκριμένης έκδοσης.

4 214 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Α. τα καλάμια που τραγουδούσαν το φθινόπωρο σε τρόπο λυδικό (Μυθιστόρημα ΙΣΤ 63.21), σ ένα ποίημα, που αποτελεί «σπουδή θανάτου» 12. Β. τον καταστροφικό αγέρα του φθινοπώρου: Ό,τι αγάπησα χάθηκε μαζί με τα σπίτια που ήταν καινούργια το περασμένο καλοκαίρι και γκρέμισαν με τον αγέρα του φθινοπώρου... (Μυθιστόρημα ΙΗ ). Γ. την αλλοτρίωση και την εξαφάνιση των συντρόφων: Κι οι σύντροφοι φόρεσαν τ αγάλματα, φόρεσαν τις γυμνές άδειες καρέκλες του φθινοπώρου, κι οι σύντροφοι σκοτώσανε τα πρόσωπά τους (Ένας λόγος για το καλοκαίρι ).. την παρακμή της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού, που δηλώνει χαρακτηριστικά η απουσία της φωτιάς στο φθινοπωρινό τοπίο 13. Κράτησα τη ζωή μου, κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας ανάμεσα στα κίτρινα δέντρα κατά το πλάγιασμα της βροχής σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς καμιά φωτιά στην κορυφή τους βραδιάζει. (Επιφάνεια 1937, ). Ε. Την επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης του ανθρώπου στον πόλεμο. Το βροχερό φθινόπωρο σ αυτή τη γούβα κακοφορμίζει την πληγή του καθενός μας (Τελευταίος Σταθμός ). Το φθινόπωρο τελικά γίνεται ένα από τα αγαπημένα θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως φαίνεται και από την εξέταση των λογοτεχνικών περιοδικών και κυρίως της «Νέας Εστίας». Προτού περάσουμε οριστικά στην εξέταση του φθινοπώρου μέσα από το ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να 12.. Μαρωνίτη, Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, Μελέτες και μαθήματα, έκδ. Ερμής, Αθήνα 1989, σσ Ν. Παπασταϊκούδη, Κειμενοδιφική ανάλυση, έκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1989, σ. 36. Βλ. και. Λιαντίνη, Ο νηφομανής. Η ποιητική του Σεφέρη, Αθήνα 1987, κυρίως σσ

5 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 215 επισημάνουμε ορισμένες αναφορές στους ποιητές, που εκπροσωπούν τη γενιά «της διάλυσης και της απιστίας», τον Κ. Καρυωτάκη, τον Τέλλο Άγρα, το Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, το Μήτσο Παπανικολάου, τον Κώστα Ουράνη, γενιά με την οποία μόνο χρονολογικά βέβαια ταυτίζεται ο Τάκης Παπατσώνης, εφόσον διαφοροποιείται εντελώς ως προς τη θεματολογία της 14. Ο Κ. Καρυωτάκης στο ποίημά του με τίτλο «Τι να σου πω φθινόπωρο.», το χαρακτηρίζει «άγγελο της φθοράς, κύριο του θανάτου» 15. Στην ποίηση του Τέλλου Άγρα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ένα φθινοπωρινό τοπίο υγρό, όπου κυριαρχεί ο θάνατος. Η εμφάνιση του Πάνα μια φθινοπωρινή νύχτα σηκώνει τα πεθαμένα φύλλα να χορέψουν (Παν) 16. Στο βράδυ αυτό το νοτερό, είναι όλα αχλύ κ όλα νερό (Σπουδές) 17. Ο Μήτσος Παπανικολάου με μια μακρόχρονη θητεία κυρίως στη γαλλική ποίηση ακολουθεί ουσιαστικά τους Γάλλους συμβολιστές και εκφράζει μέσα στα ποιήματά του «μια ήρεμη νοσταλγία για το χαμένο» 18. Και εδώ το φθινόπωρο είναι χαρακτηριστικό για το βροχερό τοπίο, την ανία των ωρών, τον ψυχικό μαρασμό, τις αναμνήσεις προσώπων και πραγμάτων που χάθηκαν 19. Συχνές είναι οι αναφορές του φθινοπώρου με την αρνητική του διάσταση και στο Ναπολέοντα Λαπαθιώτη 20. Πολλές επίσης είναι οι φθινοπωρινές εικόνες στην ποίηση του Κώστα Ουράνη, που διαπνέεται από έναν ακραιφνή λυρισμό και μια έντονη νοσταλγική διάθεση, στοιχεία που δείχνουν μια εκλεπτυσμένη συγγένεια με τους ρομαντικούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Μιχ. Περάνθης «κάθε γραφτό του... αναδίνει την ίδια υποβολή της πένθιμης φθινοπωρινής γοητείας, μια γλυκειά γεύση από ματαιότη- 14. Κ. ημαρά, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Αθήνα , σσ Κ. Καρυωτάκη, Ποιήματα και πεζά, επιμ. Γ. Σαββίδη, έκδ. Ερμής, Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, Αθήνα , σ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ. Ζ, ό.π., σ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ. Ζ, ό.π., σ Μ. Παπανικολάου, Ποιήματα, επιμ. Τ. Κόρφης, έκδ. ιαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1966, σ Μ. Παπανικολάου, Ποιήματα, ό.π., σ Λ. Λαπαθιώτη, Ποιήματα, συγκεντρωτική έκδοση, έκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2001, όπου και αρκετές αναφορές.

6 216 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου τα και μια μελαγχολική μέθη από λησμοσύνη» 21. Ο φθινοπωρινός έρωτας εύχεται να είναι το ήσυχο λιμάνι για τη ναυαγισμένη του ψυχή, στα δειλινά του φθινοπώρου το κρύο χέρι του θανάτου (το φυλλορρόημα των ρόδων), το μάτωμα της καρδιάς με τη βελόνα της νοσταλγίας Το μοτίβο του φθινοπώρου στο ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη Η παρουσία του φθινοπώρου στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη είναι χαρακτηριστική σε αρκετά ποιήματα. Ο Τάκης Παπατσώνης διαφοροποιείται από τη γενιά του 23, που εκφράζει τη διάλυση, την παρακμή, την ερωτική απελπισία και μέσα από το ποιητικό του έργο, όπου είναι αισθητή η απουσία της κόλασης 24 διαφαίνεται μια στέρεη πίστη, ένας ύμνος στη δημιουργία του Θεού, μια έντονη οπτι- 21. Μ. Περάνθη, Κώστας Ουράνης, «ώδεκα διαλέξεις», Αθήνα Κ. Ουράνη, Ποιήματα, έκδ. Εστία, σσ. 65, 78, 79, 84, 111 κ.ά. 23. Κ. ημαρά, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ό.π., σσ Λ. Πολίτη, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ό.π., σ Για το ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη, βλ. αρχικά τα ακόλουθα αφιερώματα, όπου και συναγωγές μελετών για το έργο του: Νέα Εστία 1185 (15 Νοεμβρίου 1976). Τιμή στον Τ. Κ. Παπατσώνη για τα ογδοντάχρονά του, Τετράδια Ευθύνης 1, Αθήνα Κάπα, περιοδικό κριτικής, λογοτεχνίας και τεχνών, τεύχ. 6 (Νοέμβριος 2004) Παλαιότερες ή άλλες εργασίες σχετικά με το ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη είναι κυρίως οι ακόλουθες: Κλ. Παράσχου, Έλληνες Λυρικοί (από το Σολωμό έως σήμερα), Αθήνα 1953, σσ Γ. Θέμελη, Η εσχάτη κρίσις, έκδ. Φέξη, Αθήνα 1964, το κεφάλαιο Παπαδιαμάντης. Παπατσώνης, σσ Γ. έλιου, «Ο ποιητής που έφυγε. Τάκης Κ. Παπατσώνης», Νέα Σκέψη, χρόνος 14 ος, τεύχ (Σεπ. Οκτ. 1976) Κ. Στεργιόπουλου, Περιδιαβάζοντας, τόμ. Α, Από τον Κάλβο στον Παπατσώνη, έκδ. Κέδρος, Αθήνα 1982, κυρίως το μελέτημα «Τ. Κ. Παπατσώνης, Ο ιδιότυπος και πρωτοπόρος», σσ Ν. Κάλα, Κείμενα ποιητικής και αισθητικής, θεώρηση επιμ. Αλ. Αργυρίου, έκδ. Πλέθρον, Αθήνα 1982, κυρίως το κείμενο «Ένας μεταφυσικός ποιητής», σσ Κ. Φράιερ, Σύγχρονη ελληνική ποίηση (από τον Καβάφη στο Βρεττάκο), μτφρ. Θ. Χατζημιχαηλίδης), έκδ. Κέδρος, Αθήνα 1982, σσ Ν. Τυπάλδου, «Τάκης Παπατσώνης ( ), 10 χρόνια από τον θάνατό του», Σύνδεσμος, έτος 20 ο, τεύχ. 193 (Ιουν.- Ιούλ. 1986) Κόκορη, «Υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ποίηση του Τ. Κ. Παπατσώνη», Λεύκωμα Φιλολογικών Εργασιών Ν. Σερρών 2 (1991) 1-16, αριθ. εργασίας 13. Αντ. Παπαδόπουλου, «Έλληνες δημιουργοί. Μια μυστική τάση στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη», Νουμάς, τ. 17 (Μάρτ.- Απρίλ. 1993). Π. Βλαχάκου, «Επιδράσεις της Βίβλου και της Υμνογραφίας στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη», Σίρις 4 ( ) του ίδιου, «Τ. Κ. Παπατσώνη, Περιηγητές στη λειτουργία. Μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος», Σίρις 5 ( ) Στις συγκεκριμένες εργασίες περιέχεται το σύνολο σχεδόν της βιβλιογραφίας για τη ζωή και το έργο του. 24. Βλ. το εξαιρετικό άρθρο του Ν. Φωκά, «Τ. Κ. Παπατσώνης, Ένας καταραμένος ποιητής», Τετράδια Ευθύνης 1 (Αθήνα 1976) 59 κ.ε.

7 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 217 μιστική διάθεση για τη ζωή, τον άνθρωπο και τη φύση. Μπορούμε να διακρίνουμε τα ποιήματά του 25, όπου γίνονται αναφορές στην εποχή του φθινοπώρου με βάση τρεις θεματικούς άξονες, οι οποίοι δεν είναι περιοριστικοί, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Α) Η εποχή του φθινοπώρου αποτελεί δωρεά του Θεού για τον άνθρωπο και ο φαινομενικός μαρασμός της φύσης δεν αποτελεί παρά μια πρόσκαιρη μεταβολή. Β) Το φθινόπωρο σε αντίθεση με όσους από τους παλαιότερους ή σύγχρονούς του χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της ερωτικής απελπισίας μετασχηματίζεται σε μια εποχή, όπου ανθίζει ένας ιδανικός έρωτας. Γ) Ο ερχομός του φθινοπώρου οδηγεί σε μια βιολογική ανάταση τον ποιητή και σε μία φάση ποιητικής ευφωνίας. Στο ποίημα «Beata Beatrix» το φθινόπωρο δεν δηλώνεται ρητά, αλλά αποκαλύπτεται από την περιγραφή του τοπίου: ρυάκια και όχι χείμαρροι- τα πετάγματα των πουλιών, το φύσημα του ανέμου και ο θόλος μάλλον ο ουράνιος- της υγρασίας. Η ευτυχία του μυστηρίου, που κρατώντας μας απ το χέρι μας ο δηγούσε. εν μας ετάρασσε η συνάντηση των ρυακιών, των πουλιών τα πετάγματα, ούτε το φύσημα των ανέμων, ούτε ο θόλος της υγρασίας. Όλα ήταν γοητεία και δώρα ουράνια, και ανάπαυση πάρα πολλή. (Εκλογή Α 45). Ο ποιητής χειραγωγείται από τον ασφαλή οδηγό της ευτυχίας του μυστηρίου του ιδανικού έρωτα, που μεταβάλλει το πένθιμο φθινοπωρινό τοπίο σε γοητεία, ουράνιο δώρο και ψυχική ανάπαυση. Η Βεατρίκη αποτελεί μια μορφή αισθησιακής ανταπόκρισης στη ζωή, η οποία ωστόσο ανήκει στη χορεία των αγίων 26. Στο ποίημα «Μια Τετάρτη του Έτους» (Εντός της Ζ βδομάδας ύστερ από την Πεντηκοστή), η βροχούλα μετά την παρατεταμένη αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού, που αποτελεί ανάμνηση φθινοπώρου, προσδίδει μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. 25. Τ. Κ. Παπατσώνη, Εκλογή Α, Ursa Minor, Εκλογή Β, έκδ. Ίκαρος, Αθήνα Οι σχετικές παραπομπές γίνονται στις σελίδες. 26. Για το θέμα βλ. σχετικά και Κ. Μυρσιάδη, «Η μορφή της Βεατρίκης στην Ursa Minor του Τάκη Παπατσώνη», Τετράδια Ευθύνης 1 (1976) 103.

8 218 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Καθώς ξημέρωνε η αυγή με το στερέωμα όλο καλυμμένο, πέρα ως πέρα, ξυπνούσε και η ψυχή, νοσταλγική προς τις τεφρές πατρίδες του δροσερού ονείρου. Και της πρωινής καμπάνας ο ήχος, πόσο πιο καθαρός έφθανε, ως σήμαινε, μακριά. Γιορτάζει η πόλη σήμερα, καταμεσής του θέρους, ανάμνηση Φθινόπωρου Και δίκαιον είναι η μια εποχή στην άλλη ευγνώμονα λατρεία να στέλλει. Και ήτον η πόλη εκστατική, διαλογιζόμενη χαρές που ακολουθάν της ξένης Ώρας. Καθώς πάλι το βράδυ, μετά το αγίασμα ψιλοβροχής ευλογημένης, ξάνοιγε εκ νέου ο Ουρανός, και ξαναφαίνοντο τ αστέρια πιο ζωηρά, τρεμόσβηναν με νέαν αγάπη. Ήσαν λουσμένα στου απόβροχου την Αναγέννηση. ( Μια Τετάρτη του Έτους, Εκλογή Α 85). Το Πνεύμα του Θεού, την έβδομη εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή επιφαίνει την παρουσία Του, όχι πια για να στείλει «κατακλυσμό τις πύρινες γλώσσες», όπως στο «Μελτέμι» 27, αλλά την ποθητή δρόσο της αναγέννησης. Η φθινοπωρινή ανάμνηση καταμεσής του θέρους οδηγεί στην ανάπαυση των αισθήσεων, στη δημιουργία μιας ονειρικής ατμόσφαιρας, στην κατασίγαση της βιοτικής τύρβης, καθώς ο ήχος της πρωϊνής καμπάνας ακούγεται πολύ πιο καθαρά και η πόλη εκστασιάζεται. Η επερχόμενη αναγέννηση παρουσιάζει στο συγκεκριμένο ποίημα μια κλιμάκωση, καθώς ξεκινά από την ίδια την ψυχή του ποιητή, επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη και εξακτινώνεται στο εναρμόνιο σύνολο του Σύμπαντος. Ο ποιητής δημιουργός παίρνει το σύμβολο του φθινοπώρου, το ταυτισμένο με την κατήφεια, την απαισιοδοξία, τη φθορά και το θάνατο και το μετουσιώνει με τη βοήθεια της θεϊκής Χάρης σε σύμβολο αισιοδοξίας, αγάπης, αναγέννησης, σύμβολο γιορτινό. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της Ursa Minor, «Οι μοίρες άγουν»: Και μεις μη χάσουμε τα οπωρικά του άφωνου φθινόπωρου του άχρωμου, του αβάσταγου 27. Βλ. το ποίημα «Μελτέμι», Εκλογή Β, σσ

9 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 219 του ερβώδους του ρεμβώδους και την άθλια περιοχή μας μέναμε εκεί και λικνιζόμαστε («Οι μοίρες άγουν», Ursa Minor ). Εδώ το φθινόπωρο κομίζει ένα δυσβάσταχτο φορτίο από επίθετα που χαρακτηρίζουν την εποχή, όπως αρύεται από τους αποθέτες της παιδικής μνήμης. Το φορτίο των επιθέτων διασπάται αρχικά σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο παρατηρούμε τρία επίθετα με το χαρακτηριστικό της στέρησης (ά-φωνο, ά- χρωμο, α-βάσταγο) ενώ στο δεύτερο επίπεδο παρατηρούμε δύο επίθετα με το χαρακτηριστικό της πλησμονής (ερεβ-ώδες, ρεμβ-ώδες), στοιχεία ωστόσο, που επανέρχονται στο αρχικό επίπεδο της στέρησης του φωτός και της κίνησης. Η αναμονή των μηνυμάτων της αιωνιότητας είναι μια φθινοπωρινή μέρα με ψιλόβροχο, μια θάλασσα ελαφρά ταραγμένη και τα βουνά θαμμένα στην ομίχλη. Μια μέρα περισυλλογής, όπου παρά το έντονο πλέγμα της μόνωσης, οι αναδρομές της σκέψης σε περασμένα φθινόπωρα την απαλύνουν, όπως φαίνεται στο ποίημα «Τα μηνύματα». Η Μέρα, που αναμένει ο άνθρωπος μηνύματα είναι όλη από αβαρές μολύβι κανωμένη. Ψιλοβρέχει, δίχως να δείχνει πως θα πάψει ποτέ, Ψιλοβρέχει βροχή με διαλυμένη την αιωνιότητα. Μπροστά του απλώνεται η θάλασσα με κάποια ταραχήν, όχι μεγάλη. Τ αντίκρυ βουνά εντελώς κρυφτήκαν στην καταχνιά!. Τον θαρρείς τον φθινοπωρινόν ετούτον άνθρωπο, πως τ αγναντεύει νάρχονται, σαν καράβι, απ το πέλαγο, ή σαν πέρασμα πολλών πουλιών.. Η ερημία κι η εγκατάλειψη θεριεύουν δεν απαλύνει τίποτε την σκέψη, παρ αναδρομές σε περασμένα φθινόπωρα, σε περασμένες αναπολήσεις (Μηνύματα, Εκλογή Β 200). Στο ποίημα «Πλοία και Άλλα», που αποτελεί εκτός των άλλων και έναν ύμνο στη Φύση δημιούργημα του Θεού, χαρακτηριστικό

10 220 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου για την τόσο απότομη, αλλά και συγχρόνως υπέροχη εναλλαγή των εικόνων, οι διαθέσεις του ποιητή για το φθινόπωρο είναι ξεκάθαρες. Το ποίημα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας άλλος προοιμιακός ψαλμός 28, όπου είναι διάφανη η συνεχής και αέναη παρουσία της ζωής και της κίνησης της Πλάσης, «εις δόξαν Θεού». Άρκεσε νάρθει η πρώτη θεωρία του φθινοπώρου, και τα παράλλαξε όλα. Αποδιώχθηκε και νάρκη θερινή, κι όλη η εκτεταμένη παράλυση, που διαγράφεται στους παραπάνω στίχους με τόσο μόχθο κι ιδρώτα, για να βγει σαν το εσώτατο, το Νέο Φεγγάρι, ολόδροση, η γοητεία της απλωμένης συννεφιάς, της βορινής ανταύγειας του Χειμώνα, όπου δεν έχουν πέραση οι ατονίες. Θα μένει απάνω απ όλα ίσως πάντα ο Ήλιος, Αλλά καλύφθηκε για καλά. Και είναι τούτο πρόοδο πολύ μεγάλη. (Πλοία και Άλλα, Εκλογή Β 251). Η χαρά από τη θέαση της διαπόρευσης των πλοίων διακόπτεται ξαφνικά, όταν ένα βαπόρι βυθίζεται αύτανδρο και η υπόθεση για ένα διαδοχικό ναυάγιο των υπόλοιπων βαποριών δημιουργεί μια ανυπόφορη μονοτονία στο μπουγάζι με τάση φυγής 29. Είναι όμως αρκετή η εμφάνιση του φθινοπώρου για την καθολική αλλαγή που συντελείται πρώτα εσωτερικά και έπειτα εξωτερικά. Η «θερινή νάρκη» και η «εκτεταμένη παράλυση», αν δεν εξισώνονται με την πνευματική στασιμότητα, την ποιητική αφωνία, δρουν κατασταλτικά στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα- πάντοτε σύμφωνα με τον ποιητή- γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει για το αισθητικό αποτέλεσμα και όχι μόνο του ποιήματος. Το τέλος του καλοκαιριού και η εμφάνιση του φθινοπώρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή με κύρια χαρακτηριστικά τη γοητεία της απλωμένης συννεφιάς, την εξαφάνιση της ατονίας και επομένως τη βιολογική ανάταση και την απαρχή της δημιουργίας. Η τοπιοψυχική 28. Βλ. και την εξαιρετικής ευστοχίας ερμηνευτική προσέγγιση του ποιήματος «Πλοία και Άλλα» από το Ν. Τριανταφυλλόπουλο, στον τόμο Νεοελληνικά διδακτικά δοκίμια για το Λύκειο, έκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1976, σ Πλοία και Άλλα, Εκλογή Β, 251.

11 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 221 διάθεση των ρομαντικών και όχι μόνο που θεωρούν τον ερχομό του φθινοπώρου ως την αρχή της φθοράς και του θανάτου, δεν έχει θέση εδώ 30. Η ολική κάλυψη του ήλιου είναι «πρόοδος πολύ μεγάλη». Η φύση πρωταρχικό δημιούργημα και δώρο του Θεού στο πιο αγαπημένο Του και τέλειο δημιούργημα, τον άνθρωπο, εκτός από τις φαινομενικές αλλαγές «μνέσκει ως ήταν οι Εποχές/ διαδέχονται η μία την άλλη επακριβώς/ κι η κάθε μία κομίζει τα θέλγητρα σωρό» μας δίνει τη συμπληρωματική απάντηση ο ποιητής σ ένα άλλο του ποίημα «Τα Ειδυλλιακά» 31. Στο ποίημα If only, η υπόθεση που διατυπώνει ο ποιητής για την κατάκτηση της Ευτυχίας, με ιδανική ερωτική απόχρωση, είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί, όπως εκφράζεται και με το τυπικό συντακτικό του σχήμα, κάτι το μη πραγματικό. Αν μόνο η θέα του ολοσκέπαστου ουρανού του φθινοπώρου, που δίνει νέα διαφάνεια στα βότσαλα της θαλάσσης. (εκείνη την ανοιχτά πράσινη των ματιών της Νεράιδας) έφτανε να καλύψει τη ζωή στο σύνολό της, ετούτο μόνο, θάταν κιόλας η ευτυχία. (If only, Εκλογή Β 252). Στο ποίημα Musarum solemnia ο ερχομός του Φθινοπώρου, που αποτελεί έναν πόθο, μια ψυχική και σωματική δίψα, χαρακτηρίζεται ως «δώρο των ωρών». Ήρθε το δώρο των ωρών. Μου είχε διψάσει πια η ψυχή για τούτο το σταχτί το φως της υγρασίας, το ξεμονάχιασμα στα δέντρα του περιβολιού κι είχε διψάσει το κορμί τον πόθο να βαδίζει στα πεσμένα πρώτα φύλλα σε υγρή γης και τη θολούρα τ ουρανού, και τη μουντάδα των συννέφων, και το αλλαγμένο μεσημέρι, που φωτάει σαν πρώτη αυγή. (Musarum solemnia, Εκλογή Β 262). 30. Ν. Τριανταφυλλόπουλου, «Ερμηνευτική προσέγγιση», στο Πλοία και Άλλα, ό.π., σ Τα Ειδυλλιακά, Εκλογή Β 243.

12 222 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Είναι χαρακτηριστική στο συγκεκριμένο απόσπασμα η φραστική και όχι μόνο επίδραση του Ψαλμού 32. Εδίψησέ Σε η ψυχή μου, ποσαπλώς σοι η σάρξ μου, εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω... (Ψαλμ. 62.2). Στο ποίημα «Αννετούλα», η εποχή του φθινοπώρου είναι η πλέον κατάλληλη για την προσφορά μιας θείας, ανυπόκριτης και ανιδιοτελούς Αγάπης. -θέλω κι εγώ, κάποιο ένα ήρεμο πρωί τότες που αρχίζουν οι ηδονές του Φθινοπώρου, να σου προσφέρω την αγάπη μου, μεσ στη βοή τη σαστισμένη οργάνων ξακουσμένων, και με μορφήν αγιωτάτου ώρου, τίμιου, χρυσού, ω Κορίτσι αγαπημένον (Αννετούλα, Εκλογή Β 331). Στο ποίημα με τίτλο, το ψαλμικό fragmentum «Χους εσμεν», όπου διαφαίνεται έντονη η διαπίστωση της ματαιότητας των εγκοσμίων, το φθινόπωρο αν και χαρακτηρίζεται ως «κορώνα του Πένθους», εγκαταλείπεται και στη συγκεφαλαίωση των επιθυμιών στις διάφορες εποχές, η αναπτέρωση της ελπίδας το φθινόπωρο με το φύσημα του ανέμου είναι χαρακτηριστική... και την Κορόνα του Πένθους, το Φθινόπωρο, το αφήνομε κι αυτό. -Για τούτο και μας έζωνε την άνοιξην η λύσσα για τις απόλαυσες το καλοκαίρι το ζεστό, μύριων πόθων αδύνατων η επιθυμία κι η Ελπίδα το Φθινόπωρο μας έζωνε, καθώς εφύσα ο άνεμος και το Χειμώνα, η θεία Μελαγχολία. (Χους εσμεν, Εκλογή Β 334). Χαρακτηριστικό για το ερωτικό στοιχείο είναι το ποίημά του (Εμφάνιση Μεδουσών το Σεπτέμβριο, Εκλογή Α 54). Στο συγκεκριμένο ποίημα, όπου αφθονούν τα παγανιστικά στοιχεία, ο ποιητής μεταβάλλεται σε γλύπτη και μας προσφέρει μία έξοχη παράσταση. 32. Για το σχετικό θέμα βλ. Π. Βλαχάκου, «Επιδράσεις της Βίβλου και της Υμνογραφίας στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη», ό.π., σ. 87.

13 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 223 Το φθινόπωρο, λοιπόν, εποχή του Έρωτα, που εναγκαλισμένος από την Πειθώ, οδηγεί στην ευτυχία. Ενδείξεις Μεδουσών. Το χρώμα τους φύλλα πεσμένα φθινοπώρου. Στον ήλιον η πορφύρα τους και στην αρμύρα, τέρψις και φως. Ουδέ στιγμή μας έλειπεν η αυταρχική Πειθώ, πως είναι ωραία εν μέσω Μεδουσών, και πως, άνευ αυτών θα ήτο μονότονα, λυπητερά. Ο Έρωτας περιίπτατο πράγματι φτερωμένος, πράγματι νήπιος. Αλλά ως προς τούτο διάφερεν απ τις συνήθεις παραστάσεις: περιίπτατο εναγκαλισμένος από την Πειθώ. Αυτή προσέδιδε το άφθαστό του κύρος ενώ εκείνος, ο νήπιος, ο φτερωτός, διάθετε τη φαρέτρα ως κληρωτίδα Και ήμεθα όλοι ευτυχείς, φίλοι των Μεδουσών και των ενδείξεών τους συμπλωτήρες του Έρωτα. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενη εργασία το φαινόμενο της ζέστης, οδηγεί σε βιολογική κατάπτωση και ατονία τον ποιητή και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα για δημιουργία 33. Το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο διαγράφεται κυρίως στο ποίημα «Εν Ώρα θερινή», Εκλογή Α Η αναπόληση του φθινοπώρου που οδηγεί σε βιολογική ανάταση, εκτός από το «Πλοία και Άλλα», που είδαμε παραπάνω, είναι εμφανής και σε άλλα ποιήματα. Αφήνουμε την εξοχή του φθινοπώρου με κατήφειες Απότομα, την ξεραΐλα του μεγάλου θέρους έχει διαδεχθεί μιαν άνθηση επίπλαστη, φουντωμένη, πολύχρωμη, Τόσον αντίθετη της εποχής, που φυλλορροούν τα δέντρα. Και την αφήνομε, προτιμώντας την περισυλλογή (Τραγούδια των Εφήμερων Πραγμάτων, Εκλογή Β 236). 3. Επιλογικά Χρησιμοποιήσαμε το μοτίβο του φθινοπώρου, ενός στοιχείου χαρακτηριστικού στους ρομαντικούς, αλλά και στους σύγχρονους ποιητές με τον Τάκη Παπατσώνη, για να δείξουμε τη διαφοροποίησή του. 33. Π. Βλαχάκου, «Τ. Κ. Παπατσώνη, Περιηγητές στη λειτουργία. Μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος», ό.π., σσ

14 224 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Από τα δεδομένα που εξετάσαμε, διαπιστώνουμε ότι το φθινόπωρο στο ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη χρησιμοποιείται σχεδόν με τις θετικές του διαστάσεις και προοπτικές. Με βάση την κεντρική οπτική του ποιητή, ότι όλες οι Εποχές αποτελούν δώρο του Θεού στον άνθρωπο, τον «ενιαυτό χρηστότητος», το φθινόπωρο α- ποτελεί μία εποχή γεμάτη αισιοδοξία, ευτυχία, κατάλληλη για δημιουργία, αλλά και μια εποχή περισυλλογής, όπου μπορούμε να δεχτούμε τα μηνύματα της αιωνιότητας. Σε αντίθεση με τους σύγχρονούς του ποιητές, όπου η έκφραση της ερωτικής απελπισίας είναι έκδηλη το φθινόπωρο, αντίθετα στον Τάκη Παπατσώνη είναι συνήθως η εποχή της άνθησης ενός ανιδιοτελούς, ανυπόκριτου, ιδανικού έρωτα. Τέλος η εποχή του φθινοπώρου με την ευφρόσυνη δροσιά της ο- δηγεί τον ποιητή σε βιολογική ανάταση και είναι κατάλληλη για πνευματική δημιουργία, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα και από το υπόλοιπο έργο του. ιατυπώθηκε η άποψη ότι στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη είναι εμφανής η απουσία της κόλασης, κάτι που τον κάνει ίσως λιγότερο ελκυστικό στους αναγνώστες 34. Στις μέρες μας ωστόσο πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε στη δροσιά του ποιητικού παράδεισου του Τάκη Παπατσώνη. Ας τον θυμηθούμε λοιπόν για λίγο τριάντα χρόνια μετά την αποδημία του στον Κύριο, ας αντλήσουμε κάτι από το υπέροχο ποιητικό του κοίτασμα. 34. Ν. Φωκά, «Τ. Κ. Παπατσώνης, Ένας καταραμένος ποιητής», ό.π., σ. 69.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Κάποια από τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Οδ. Ελύτη ειναι: η ποιητική προσέγγιση του κόσµου µε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Κάποια από τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Οδ. Ελύτη ειναι: η ποιητική προσέγγιση του κόσµου µε τις αισθήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Δ'. ΚΕΙΜΕΝΟ 'Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) Μικρή Πράσινη Θάλασσα Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριώ χρονώ Που θα θελα να σε υιοθετήσω Να σε στείλω σχολείο στην Ιωνία

Διαβάστε περισσότερα

Φρανσουά Βιγιόν: «Μπαλάντα των κυριών του παλαιού καιρού» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α3, σσ. 47-49)

Φρανσουά Βιγιόν: «Μπαλάντα των κυριών του παλαιού καιρού» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α3, σσ. 47-49) ΠΟΙΗΣΗ 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Φρανσουά Βιγιόν: «Μπαλάντα των κυριών του παλαιού καιρού» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α3, σσ. 47-49) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82)

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 1. KEIMENO Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270)

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Η αναπόληση

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητικό Κουίζ. 1. Ποιος Έλληνας ποιητής τιμήθηκε πρώτος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας; 2. Ποιο είναι το μέτρο των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών;

Ποιητικό Κουίζ. 1. Ποιος Έλληνας ποιητής τιμήθηκε πρώτος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας; 2. Ποιο είναι το μέτρο των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών; Ποιητικό Κουίζ 1. Ποιος Έλληνας ποιητής τιμήθηκε πρώτος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας; Ο Γιώργος Σεφέρης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης Ο Οδυσσέας Ελύτης 2. Ποιο είναι το μέτρο των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών;

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007

ÈÅÌÁÔÁ 2007 ÏÅÖÅ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2007 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ιονύσιο Σολωµό «Ο Κρητικό» 3 3 4 σαν πέτρες µε βυθίζουν! 4 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Θέµατα της Επτανησιακής Σχολής που απαντούν στα δοθέντα αποσπάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Η ποιητική έκφραση των ποιητών της Επτανησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Το Ελληνόπουλο - L' enfant Μετάφραση: Κωστής Παλαμάς Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τ` όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά

Διαβάστε περισσότερα

Φερδινάνδο Πεσσόα. Ποιήματα

Φερδινάνδο Πεσσόα. Ποιήματα Φερδινάνδο Πεσσόα Ποιήματα ALVARO DE CAMPOS Απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση του Φερνάντο Πεσσόα: Θαλασσινή ωδή του Άλβαρο ντε Κάμπος, μτφρ.-επιμ.: Μαρία Παπαδήμα, Εκδόσεις Νεφέλη 2012... Πόσες εθνικότητες

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53)

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188)

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιες σκέψεις διατυπώνει ο Μακρυγιάννης στο εξεταζόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνου Καβάφη:

Κωνσταντίνου Καβάφη: 1 Κωνσταντίνου Καβάφη: Μελαγχολία τοῦ Ἰάσωνος Κλεάνδρου ποιητοῦ ἐν Κομμαγηνῇ 595 μ.χ. «Το γήρασμα του σώματος και της μορφής μου είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι. Δεν έχω εγκαρτέρησι καμιά. Εις σε προστρέχω

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά χαρακτηριστικά

Βασικά χαρακτηριστικά ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνηµα του ροµαντισµού επηρέασε πολλές τέχνες και κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα µέχρι τα µέσα του 19ου αιώνα. Ο ροµαντισµός προβάλλει το συναίσθηµα, την

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στην Νεοελληνική Λογοτεχνία

Απαντήσεις στην Νεοελληνική Λογοτεχνία Απαντήσεις στην Νεοελληνική Λογοτεχνία Α1. Ένα από τα βασικά λογοτεχνικά ρεύματα της Επτανησιακής σχολής είναι ο ρομαντισμός. Ο ρομαντισμός εμφανίστηκε στη Γερμανία στα τέλη του 18 ου αιώνα και στις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΡΕΙΣ (3) ΚΕΙΜΕΝΟ Mίλτος Σαχτούρης Ὁ Ἐλεγκτής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «Μόνο γιατί µ αγάπησες» (Οι τρίλιες που σβήνουν, 1928, σελ. 72 73 σχολικού βιβλίου) Μαρία Πολυδούρη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Το ποίηµα υπερασπίζεται µια ορισµένη ποιητική επιλογή. Ποια είναι αυτή και σε ποιο είδος

Διαβάστε περισσότερα

Αγάθη Γεωργιάδου. Η διδακτική της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Αγάθη Γεωργιάδου. Η διδακτική της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Αγάθη Γεωργιάδου Η διδακτική της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Διδάσκοντας νεωτερική ποίηση Υπερρεαλισμός Διδακτικές ώρες: 2 Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» Κ.Ν.Λ. Β Γυμνασίου, σελ. 10-11

Διαβάστε περισσότερα

22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:

22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: 22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΛΙΔΗ» 1 Παγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ' ΑΥΚΕΙΟΥ (27 /5/2004)

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ' ΑΥΚΕΙΟΥ (27 /5/2004) ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ' ΑΥΚΕΙΟΥ (27 /5/2004) Α'. ΚΕΙΜΕΝΟ Ὀδυσσέας Ἐλύτης (1911-1996) Μικρή Πράσινη Θάλασσα Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριῶ χρονῶ Πού θά 'θελα νά σέ υἱοθετήσω Νά

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση»

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» Νέα Ελληνική Λογοτεχνία Α Λυκείου Κωδικός 4528 Ενότητα: «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση» ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ (1879-1932), Είδα Εἶδα μία χώρα ξωτικιὰ στ ἀνήσυχο ὄνειρό μου: πόσ ὄμορφη δὲ

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας»)

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας») Α1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο πραγματεύεται το διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Αρχικά, επισημαίνεται ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω της τέχνης να αποστασιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΗΕΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. www.periexomena.gr. εκδήλωση

ΕΣΗΕΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. www.periexomena.gr. εκδήλωση www.periexomena.gr ΕΣΗΕΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ Την Παρασκευή 18 Σεπτεµβρίου στις 7µµ, στην Αίθουσα Ε.Σ.Η.Ε.Α. Ακαδηµίας 20, στην Αθήνα, ξεκίνησε το 5ο «Φεστιβάλ Ποίησης». Διοργανωτής η Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24/05/2007

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24/05/2007 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24/05/2007 ΘΕΜΑ Α Ο Γιάννης Ρίτσος θεωρείται κατεξοχήν λυρικός ποιητής. Στοιχεία της σύνθεσής του «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» που το επιβεβαιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

φιλολογικές σελίδες, λογοτεχνία

φιλολογικές σελίδες, λογοτεχνία ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Από την εισαγωγή του σχολικού βιβλίου Κείµενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, β τεύχος (σελ. 10-11) Μυθιστόρηµα Ιστορία περιπετειών ενός βασικού ήρωα Βίος και Πολιτεία Αλέξη

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Σκαρίµπας: Χορός συρτός (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 74-75)

Γιάννης Σκαρίµπας: Χορός συρτός (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 74-75) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννης Σκαρίµπας: Χορός συρτός (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων, σσ. 74-75) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

w w w. p e r i e x o m e n a n e t. g r

w w w. p e r i e x o m e n a n e t. g r w w w. p e r i e x o m e n a n e t. g r Ο Iliaz Bobaj γράφει για την Παναγιώτα Ζαλώνη Ο Νίκος Μπατσικανής, ο Χάρης Μελιτάς, η Παναγιώτα Ζαλώνη και η Αλεξάνδρα ΒαΐτσηΒάκρου. (Απόσπασμα) Η Ελληνίδα Ποιήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

«Κονιάκ Μηδέν Αστέρων» της Κικής Δημουλά

«Κονιάκ Μηδέν Αστέρων» της Κικής Δημουλά 1 «Κονιάκ Μηδέν Αστέρων» της Κικής Δημουλά Χαμένα πάνε εντελώς τα λόγια των δακρύων. Όταν μιλάει η αταξία η τάξη να σωπαίνει - έχει μεγάλη πείρα ο χαμός. Τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του ανώφελου.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ «Μόνο γιατί μ αγάπησες», Μαρία Πολυδούρη Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου, Θεωρητική Κατεύθυνση, σελ. 72-73 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α. Η Μαρία Πολυδούρη ήταν εκπρόσωπος του νεορομαντισμού. Να

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249)

Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννη Ρίτσου: Ρωµιοσύνη (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 245-249) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ο ποιητής, αξιοποιώντας την ιστορική του µνήµη, κινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ- ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Από το μυθιστόρημα Ε.Π. (Ενωμένες Πάντα)

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ- ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Από το μυθιστόρημα Ε.Π. (Ενωμένες Πάντα) ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ- ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Από το μυθιστόρημα Ε.Π. (Ενωμένες Πάντα) Βιογραφικά στοιχεία της Συγγραφέα Η πεζογράφος Ζώρζ Σαρρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μανόλης Αναγνωστάκης: Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 µ.χ. (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 73-74)

Μανόλης Αναγνωστάκης: Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 µ.χ. (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 73-74) 1. ΚΕΙΜΕΝO Μανόλης Αναγνωστάκης: Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 µ.χ. (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 73-74) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ-

Διαβάστε περισσότερα

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58)

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 1. ΚΕΙΜΕΝO Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2009 Το σπίτι του Θεού Με αχνό το φως που µπαίνει στ Άγιο Βήµα και ξεθάρρεψε στου τέµπλου τις εικόνες πόσα χρώµατα ξεσπάνε κύµα

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α γ ω ν ί ς μ α τ α π ρ ο ς ο μ ο ί ω ς η σ 1

Δ ι α γ ω ν ί ς μ α τ α π ρ ο ς ο μ ο ί ω ς η σ 1 Δ ι α γ ω ν ί ς μ α τ α π ρ ο ς ο μ ο ί ω ς η σ 1 2 s c h o o l t i m e. g r Ο Άρης Ιωαννίδης Γεννήθηκε το 1973 στο Βόλο. Το 1991 εισήχθη στο Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ όπου έλαβε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ Τουρανάκου Κατερίνα Ψαλλίδα Δήμητρα Καλαμπαλίκης Παντελής Γεννάτος Άκης Χαλίδας Γιάννης ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ Ο Νίκος Εγγονόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 2 ο βραβείο. Ευαγγελία Παπαγιάννη. Α Γυμνάσιο Κομοτηνής

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 2 ο βραβείο. Ευαγγελία Παπαγιάννη. Α Γυμνάσιο Κομοτηνής ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 2 ο βραβείο Ευαγγελία Παπαγιάννη Α Γυμνάσιο Κομοτηνής 2 Μια φορά κι έναν καιρό σ ένα νησί των Κυκλάδων ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργίες...με θέμα το 2014

Δημιουργίες...με θέμα το 2014 Δημιουργίες Άνθος λωτού: σύμβολο γονιμότητας, υγείας, γνώσης, διαφώτισης και πνευματικής αγνότητας Σχεδιασμός: 1 101Α 109 109Ρ 117 118 120 125 126 114 Μενταγιόν Τα κοσμήματα διατίθενται σε ασήμι 925 ο

Διαβάστε περισσότερα

Μίλτος Σαχτούρης Ο Ελεγκτής. Τίτλος. Ουρανός

Μίλτος Σαχτούρης Ο Ελεγκτής. Τίτλος. Ουρανός Μίλτος Σαχτούρης Ο Ελεγκτής Τίτλος Βλ. σχολ. βιβλίο, σελ. 78 (σημ. για τον τίτλο). Ο τίτλος του ποιήματος ορίζει το χώρο του, ώστε να προετοιμάσει τον αναγνώστη για την είσοδό του στο μαγικό κόσμο του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 Τ αστέρι που εικονίζεται σ αυτή την κάρτα είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, ο Έσπερος των αρχαίων, που ο λαός τον ονομάζει Αποσπερίτη. Το ίδιο άστρο, όταν προβάλλει την αυγή πριν ανατείλει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» Α ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕ.Λ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕ.Λ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕ.Λ. Α.1. Πεζολογία: Παρά το γεγονός ότι το ποίημα εκφράζει συναισθηματικές καταστάσεις, αποπνέει έντονη συγκίνηση. Ο λυρισμός, ωστόσο, εκφράζεται μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ISBN ΕΚΔΟΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ISBN ΕΚΔΟΣΗ 1 η ΤΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ (Παρουσίαση Λογοτεχνικών Κειμένων) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σαρρή, Ζ., Τα στενά παπούτσια ΠΑΤΑΚΗΣ Τριβιζάς, Ε., Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές ΚΕΔΡΟΣ α. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Σ

ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Σ ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Σ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ Ο παρνασσισμός είναι ένα λογοτεχνικό κίνημα που εμφανίζεται στη Γαλλία γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα (1850-1880), ως αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των έντρων Απ τους Κέδρους του Λιβάνου στην ελιά της προσευχής απ του «εγώ» την άδεια χώρα ως την

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ. Ο Συλλέκτης

Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ. Ο Συλλέκτης 3 ï Ä É Á Ã Ù Í É Ó Ì Á Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ Ένας μπαξές γεμάτος αίμα είν ο ουρανός και λίγο χιόνι έσφιξα τα σχοινιά μου πρέπει και πάλι να ελέγξω τ αστέρια εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά

Διαβάστε περισσότερα

13Κ7: Εισαγωγή στην Ιστοριογραφία. Ηρόδοτος (Α Εξάμηνο) 13Κ31_15: Ηρόδοτος - Θουκυδίδης Ξενοφών (Δ Εξάμηνο)

13Κ7: Εισαγωγή στην Ιστοριογραφία. Ηρόδοτος (Α Εξάμηνο) 13Κ31_15: Ηρόδοτος - Θουκυδίδης Ξενοφών (Δ Εξάμηνο) 2014-2015 2015-2016 13Κ1: Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία - Επισκόπηση της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας (Α 13Κ2_12: Επισκόπηση της Λατινικής Λογοτεχνίας (με διδασκαλία πεζών κειμένων) (Α 13Κ1: Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΝΕΣ ΝΕΦ 206. Νεοελληνική πεζογραφία (1914 σήμερα) Διδάσκων: Μιχ. Γ. Μπακογιάννης Εαρινό εξάμηνο 2010-2011 Ιστορία της νεοελληνικής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΛΩΣ Η παρουσία σου σκηνοθετεί, η παρουσία σου σκηνογραφεί, η παρουσία σου διαδραματίζει, η παρουσία σου συγγράφει Κύπρο, συγγράφει Λευκωσία και Κερύνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 7, σελ. 42-43, Περί ημερινών και νυκτερινών ).

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 7, σελ. 42-43, Περί ημερινών και νυκτερινών ). ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 7, σελ. 42-43, Περί ημερινών και νυκτερινών ). Οι ομάδες των πλανητών (Sects) και η σπουδαιότητά τους σε ένα χάρτη Η πρωταρχική ενέργεια που

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ονοματεπώνυμα:

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ονοματεπώνυμα: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΓΙΑΛΑΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ονοματεπώνυμα: 1 οδηγίες... Παρακάτω σας δίνεται το προοίμιο της Οδύσσειας (ραψωδία

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργίες...με θέμα το 2015

Δημιουργίες...με θέμα το 2015 Φτερό παγωνιού: σύμβολο της αθανασίας και της ανανέωσης... σύμβολο της ανάστασης. Δημιουργίες Σχεδιασμός: 1 105 105M 111K 111M 112 112Θ 119K 119P 103 103P Μενταγιόν Τα κοσμήματα διατίθενται σε ασήμι 925

Διαβάστε περισσότερα

1 Μόνο γιατί µ αγάπησες της Mαρίας Πολυδούρη εν τραγουδώ, παρά γιατί µ αγάπησες στα περασµένα χρόνια. Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προµάντεµα, και σε βροχή, σε χιόνια. εν τραγουδώ παρά γιατί µ αγάπησες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 22/05/2015 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 22/05/2015 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 22/05/2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α1. Ο Διονύσιος Σολωμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2013 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2013 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2013 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α1. Ο ρομαντισμός αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά ρεύματα. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του είναι : η απελευθέρωση της φαντασίας, η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΝΟΙΞΗ οθξξ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΛΥΚΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΛΑΔΙΑΚΙΑ ΠΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος Καβάφης. Μελαγχολία τοῦ Ἰάσωνος Κλεάνδρου ποιητοῦ ἐν Κομμαγηνῇ 595 μ.χ.

ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος Καβάφης. Μελαγχολία τοῦ Ἰάσωνος Κλεάνδρου ποιητοῦ ἐν Κομμαγηνῇ 595 μ.χ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος Καβάφης Μελαγχολία

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η Σατραπεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 25-26)

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η Σατραπεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 25-26) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Καβάφης: Η Σατραπεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 25-26) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1 Κύπρος Χρυσάνθης 17 του Νοέµβρη 1973 (Χαράµατα) Το ποίηµα δηµοσιεύτηκε στον τόµο Αντιφασιστικά 67-74 (1984) και αναφέρεται στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, στις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Α. ΠΟΙΗΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Α. ΠΟΙΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Α. ΠΟΙΗΣΗ Για τον ιονύσιο Σολωµό («Ο Κρητικός») ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ Γ., Η ποίηση στη ζωή µας, εκδ. Εστία, Αθήνα χ.χ. FURST L. R., Ροµαντισµός, µτφρ. Ι. Ράλλη - Κ. Χατζηδήµου, εκδ. Ερµής, Αθήνα 2 1988.

Διαβάστε περισσότερα