ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ"

Transcript

1 ΠΕΤΡΟΣ Κ. ΒΛΑΧΑΚΟΣ - ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΜΑΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ Φιλόλογος, Φιλόλογος δρ. Βυζαντινής Ιστορίας ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ Η έρευνα του μοτίβου του φθινοπώρου στη νεοελληνική λογοτεχνία πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί είναι ένα θέμα πολυσύχναστο, αγαπημένο θα λέγαμε σε αρκετούς νεοέλληνες λογοτέχνες, με ποικίλες μορφές και διαστάσεις. Ακόμη και αν μπορούμε να υποστηρίξουμε σε γενικές γραμμές ότι το φθινόπωρο ταυτίζεται με τη φθορά, την απαισιοδοξία, τη νέκρωση της φύσης, τη θρηνητική διάθεση, την ερωτική απελπισία ακόμη και την απαρχή του θανάτου και την απάρνηση της ίδιας της ζωής, η λειτουργία του συγκεκριμένου μοτίβου, παρά τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ποικίλλει από λογοτέχνη σε λογοτέχνη, γιατί κάθε φορά εκφράζονται διαφορετικά συναισθήματα που αισθητοποιούνται με διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Επίσης, όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια, υπάρχουν λογοτέχνες, οι οποίοι επηρεασμένοι από διάφορες παραμέτρους δεν χρησιμοποιούν με την αρνητική τους διάσταση το φθινόπωρο. εν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις της νεοελληνικής μας ποίησης, όπου το φθινόπωρο δεν αναφέρεται ρητά, αλλά αποκωδικοποιείται από τα συνδηλωτικά εκφραστικά μέσα (π.χ. τεφρός, γκρίζος ουρανός, βροχή, κίτρινα φύλλα, γυμνά δέντρα, υγρασία, κ.ά.). Στη συγκεκριμένη εργασία μετά από μια σύντομη παρουσίαση του μοτίβου του φθινοπώρου στη νεοελληνική ποίηση θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη. ΣΙΡΙΣ 7 ( )

2 212 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου 1. Το μοτίβο του φθινοπώρου στη νεοελληνική ποίηση Σχετικές αναφορές της ταύτισης των εποχών του έτους με τις φάσεις του ανθρώπινου βίου εμπεριέχονται στην αρχαία και μεσαιωνική ελληνική γραμματεία, όπου διαπιστώνει κανείς ότι το φθινόπωρο ισοδυναμεί με την παρακμή της ηλικίας 1. Η υλιστική μηχανιστική ερμηνεία των φιλοσόφων του ιαφωτισμού για τη φύση, οδήγησε στην άποψη ότι ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος του φυσικού κόσμου και κατά συνέπεια μπορεί να ερμηνευτεί από τους ίδιους νόμους που διέπουν τη φύση και τα πράγματα 2. Η αντίληψη αυτή ήταν επόμενο να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους προρομαντικούς και ειδικότερα τον Jean Jack Rousseau. Έτσι δημιουργείται μια τοπιοψυχική διάθεση (paysage état d âme), που είναι έκδηλη στα «αφηγήματα του μοναχικού περιπατητή», καθώς και σε άλλα έργα των προρομαντικών και των ρομαντικών 3. Το φυσικό περιβάλλον ταυτίζεται με τον άνθρωπο και η εναλλαγή των εποχών με την εναλλαγή των φάσεων της ζωής του 4. Η ε- ξάπλωση του προρομαντικού και του ρομαντικού κινήματος σ ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη έφερε, όπως ήταν φυσικό, τα συγκεκριμένα μηνύματα και στην Ελλάδα 5. Το μοτίβο του φθινοπώρου εμφανίζεται και στους πρώτους Έλληνες ρομαντικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ομώνυμος τίτλος του ποιήματος από τη συλλογή «Βάρβιτος» του Ιωάννη Καρασούτσα, το μοναδικό που έγραψε σε δημοτική, όπου διαφαίνεται μια υποβλητικότητα και μια κορύφωση της απάρνησης της ζωής 6. εκαοχτώ φθινόπωρα ως τώρα μόλις είδα αλλ αν και τόσο ενωρίς γυρίσω παρ ελπίδα 1. Βλ. Φαβορίνος, Fragmenta, έκδ. A. Barigazzi, Favorino di Arelate, Opere, Florence 1966, Fragm «Ἐρατοσθένης ὁ Κυρηναῑος τῆς ἡλικίας ἔφη τὸ μὲν ἀκμάζον ἔαρ εἶναι, θέρος δὲ καὶ μετόπωρον τὸ μετὰ τὴν ἀκμήν, χειμῶνα δὲ τὸ γῆρας». Γρηγορίου Νύσσης, Περί Ευποιίας, Patrologia Graeca «καὶ ταῡτα πολλάκις ἐν πολιᾷ, ὅτε τὸ μετόπωρον τῆς ἡλικίας ἐνέστηκεν, ὅτε ἐγγὺς ὁ τοῡ θανάτου χειμών...». 2. L. Furst, Ρομαντισμός, μτφρ. Ι. Ράλλη Κ. Χατζηδήμου, Η γλώσσα της κριτικής, έκδ. Ερμής, Αθήνα 1981, σσ. 30 κ.ε. 3. L. Furst, Ρομαντισμός, ό.π., σσ. 46 κ.ε. 4. L. Furst, Ρομαντισμός, ό.π., σ Λ. Πολίτη, «Ελληνικός Ρομαντισμός», στον τόμο Θέματα της λογοτεχνίας μας, 2 η σειρά, Θεσσαλονίκη 1976, σσ του ίδιου, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα , σσ. 170 κ.ε. 6. Κλ. Παράσχου, «Ένας παραγνωρισμένος ποιητής, Ιωάννης Καρασούτσας », Νέα Εστία τεύχ. 109 (1 Ιουλίου 1931) 1427.

3 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 213 στη γην οπού μ εγέννησε. ας θάψουν χέρια φιλικά το άψυχο κορμί μου κοντά στη ρίζα της ιτιάς που τόσες στη ζωή μου φορές μ εφιλοξένησε (Το Φθινόπωρο, Βάρβιτος). Άλλες αναφορές του φθινοπώρου μπορεί να βρει κανείς άφθονες στους ρομαντικούς ποιητές, όπως το. Βαλαβάνη, τον Αχ. Παράσχο, κ.ά. Τα δέντρα από τους θολούς καιρούς του φθινοπώρου αποφυλλούνται, και ζωής δεν δίδουσι σημεία περίλυπος ο οφθαλμός του νέου οδοιπόρου τ άλλοτε άνθη θάλλοντα, ξηρά τα βλέπει βρύα. (. Βαλαβάνης, Μελαγχολικαί σκέψεις) 7. Της ψυχής μου το όναρ εις σχήμα νέας κόρης δεν είδον και φθάνει το φθινόπωρον, φθάνει το μνήμα, και αυτή, και αυτή δεν εφάνη (Αχ. Παράσχος, εν την είδα) 8. Ανάμεικτα διαφαίνονται τα συναισθήματα, που νιώθει ο Αριστομένης Προβελέγγιος σε ποιήματα γεμάτα νοσταλγικό ρεμβασμό. Στο ποίημα «Χαιρετισμός προς το φθινόπωρον» δέχεται με ευφρόσυνη καρδιά το πρώτο φθινοπωρινό νέφος και η δρόσος της βροχής χαρακτηρίζεται «αγία» 9, μια εικόνα που προοιωνίζει την εμφάνιση του Τάκη Παπατσώνη. Στους «Γερανούς» ωστόσο η φθινοπωρινή βραδιά είναι ένα καθαρό προμήνυμα θανάτου, καθώς τα πουλιά που φτάνουν την άνοιξη βρίσκουν πεθαμένη τη γερόντισσα που τους έ- δωσε τον ύστατο χαιρετισμό 10. Αρκετές είναι οι αναφορές του φθινοπώρου στο ποιητικό έργο του Γ. Σεφέρη 11, άλλοτε ξεκάθαρα και άλλοτε συνδηλωτικά. Θα μπορούσε να επισημάνει κανείς. 7. Κ. ημαρά, Ποιηταί ΙΘ αιώνος, Βασική Βιβλιοθήκη, τόμ. 12, Αθήνα Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ., Οι Φαναριώτες και η Αθηναϊκή Σχολή, έκδ. ωδώνη, Αθήνα, σσ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ., ό.π., σ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ., ό.π., σσ Γ. Σεφέρη, Ποιήματα, επιμ. Γ. Σαββίδη, έκδ. Ίκαρος, 15 Αθήνα Οι σχετικές παραπομπές γίνονται στη σελίδα και το στίχο της συγκεκριμένης έκδοσης.

4 214 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Α. τα καλάμια που τραγουδούσαν το φθινόπωρο σε τρόπο λυδικό (Μυθιστόρημα ΙΣΤ 63.21), σ ένα ποίημα, που αποτελεί «σπουδή θανάτου» 12. Β. τον καταστροφικό αγέρα του φθινοπώρου: Ό,τι αγάπησα χάθηκε μαζί με τα σπίτια που ήταν καινούργια το περασμένο καλοκαίρι και γκρέμισαν με τον αγέρα του φθινοπώρου... (Μυθιστόρημα ΙΗ ). Γ. την αλλοτρίωση και την εξαφάνιση των συντρόφων: Κι οι σύντροφοι φόρεσαν τ αγάλματα, φόρεσαν τις γυμνές άδειες καρέκλες του φθινοπώρου, κι οι σύντροφοι σκοτώσανε τα πρόσωπά τους (Ένας λόγος για το καλοκαίρι ).. την παρακμή της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού, που δηλώνει χαρακτηριστικά η απουσία της φωτιάς στο φθινοπωρινό τοπίο 13. Κράτησα τη ζωή μου, κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας ανάμεσα στα κίτρινα δέντρα κατά το πλάγιασμα της βροχής σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς καμιά φωτιά στην κορυφή τους βραδιάζει. (Επιφάνεια 1937, ). Ε. Την επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης του ανθρώπου στον πόλεμο. Το βροχερό φθινόπωρο σ αυτή τη γούβα κακοφορμίζει την πληγή του καθενός μας (Τελευταίος Σταθμός ). Το φθινόπωρο τελικά γίνεται ένα από τα αγαπημένα θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως φαίνεται και από την εξέταση των λογοτεχνικών περιοδικών και κυρίως της «Νέας Εστίας». Προτού περάσουμε οριστικά στην εξέταση του φθινοπώρου μέσα από το ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να 12.. Μαρωνίτη, Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, Μελέτες και μαθήματα, έκδ. Ερμής, Αθήνα 1989, σσ Ν. Παπασταϊκούδη, Κειμενοδιφική ανάλυση, έκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1989, σ. 36. Βλ. και. Λιαντίνη, Ο νηφομανής. Η ποιητική του Σεφέρη, Αθήνα 1987, κυρίως σσ

5 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 215 επισημάνουμε ορισμένες αναφορές στους ποιητές, που εκπροσωπούν τη γενιά «της διάλυσης και της απιστίας», τον Κ. Καρυωτάκη, τον Τέλλο Άγρα, το Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, το Μήτσο Παπανικολάου, τον Κώστα Ουράνη, γενιά με την οποία μόνο χρονολογικά βέβαια ταυτίζεται ο Τάκης Παπατσώνης, εφόσον διαφοροποιείται εντελώς ως προς τη θεματολογία της 14. Ο Κ. Καρυωτάκης στο ποίημά του με τίτλο «Τι να σου πω φθινόπωρο.», το χαρακτηρίζει «άγγελο της φθοράς, κύριο του θανάτου» 15. Στην ποίηση του Τέλλου Άγρα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ένα φθινοπωρινό τοπίο υγρό, όπου κυριαρχεί ο θάνατος. Η εμφάνιση του Πάνα μια φθινοπωρινή νύχτα σηκώνει τα πεθαμένα φύλλα να χορέψουν (Παν) 16. Στο βράδυ αυτό το νοτερό, είναι όλα αχλύ κ όλα νερό (Σπουδές) 17. Ο Μήτσος Παπανικολάου με μια μακρόχρονη θητεία κυρίως στη γαλλική ποίηση ακολουθεί ουσιαστικά τους Γάλλους συμβολιστές και εκφράζει μέσα στα ποιήματά του «μια ήρεμη νοσταλγία για το χαμένο» 18. Και εδώ το φθινόπωρο είναι χαρακτηριστικό για το βροχερό τοπίο, την ανία των ωρών, τον ψυχικό μαρασμό, τις αναμνήσεις προσώπων και πραγμάτων που χάθηκαν 19. Συχνές είναι οι αναφορές του φθινοπώρου με την αρνητική του διάσταση και στο Ναπολέοντα Λαπαθιώτη 20. Πολλές επίσης είναι οι φθινοπωρινές εικόνες στην ποίηση του Κώστα Ουράνη, που διαπνέεται από έναν ακραιφνή λυρισμό και μια έντονη νοσταλγική διάθεση, στοιχεία που δείχνουν μια εκλεπτυσμένη συγγένεια με τους ρομαντικούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Μιχ. Περάνθης «κάθε γραφτό του... αναδίνει την ίδια υποβολή της πένθιμης φθινοπωρινής γοητείας, μια γλυκειά γεύση από ματαιότη- 14. Κ. ημαρά, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Αθήνα , σσ Κ. Καρυωτάκη, Ποιήματα και πεζά, επιμ. Γ. Σαββίδη, έκδ. Ερμής, Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, Αθήνα , σ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ. Ζ, ό.π., σ Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ. Ζ, ό.π., σ Μ. Παπανικολάου, Ποιήματα, επιμ. Τ. Κόρφης, έκδ. ιαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1966, σ Μ. Παπανικολάου, Ποιήματα, ό.π., σ Λ. Λαπαθιώτη, Ποιήματα, συγκεντρωτική έκδοση, έκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2001, όπου και αρκετές αναφορές.

6 216 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου τα και μια μελαγχολική μέθη από λησμοσύνη» 21. Ο φθινοπωρινός έρωτας εύχεται να είναι το ήσυχο λιμάνι για τη ναυαγισμένη του ψυχή, στα δειλινά του φθινοπώρου το κρύο χέρι του θανάτου (το φυλλορρόημα των ρόδων), το μάτωμα της καρδιάς με τη βελόνα της νοσταλγίας Το μοτίβο του φθινοπώρου στο ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη Η παρουσία του φθινοπώρου στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη είναι χαρακτηριστική σε αρκετά ποιήματα. Ο Τάκης Παπατσώνης διαφοροποιείται από τη γενιά του 23, που εκφράζει τη διάλυση, την παρακμή, την ερωτική απελπισία και μέσα από το ποιητικό του έργο, όπου είναι αισθητή η απουσία της κόλασης 24 διαφαίνεται μια στέρεη πίστη, ένας ύμνος στη δημιουργία του Θεού, μια έντονη οπτι- 21. Μ. Περάνθη, Κώστας Ουράνης, «ώδεκα διαλέξεις», Αθήνα Κ. Ουράνη, Ποιήματα, έκδ. Εστία, σσ. 65, 78, 79, 84, 111 κ.ά. 23. Κ. ημαρά, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ό.π., σσ Λ. Πολίτη, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ό.π., σ Για το ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη, βλ. αρχικά τα ακόλουθα αφιερώματα, όπου και συναγωγές μελετών για το έργο του: Νέα Εστία 1185 (15 Νοεμβρίου 1976). Τιμή στον Τ. Κ. Παπατσώνη για τα ογδοντάχρονά του, Τετράδια Ευθύνης 1, Αθήνα Κάπα, περιοδικό κριτικής, λογοτεχνίας και τεχνών, τεύχ. 6 (Νοέμβριος 2004) Παλαιότερες ή άλλες εργασίες σχετικά με το ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη είναι κυρίως οι ακόλουθες: Κλ. Παράσχου, Έλληνες Λυρικοί (από το Σολωμό έως σήμερα), Αθήνα 1953, σσ Γ. Θέμελη, Η εσχάτη κρίσις, έκδ. Φέξη, Αθήνα 1964, το κεφάλαιο Παπαδιαμάντης. Παπατσώνης, σσ Γ. έλιου, «Ο ποιητής που έφυγε. Τάκης Κ. Παπατσώνης», Νέα Σκέψη, χρόνος 14 ος, τεύχ (Σεπ. Οκτ. 1976) Κ. Στεργιόπουλου, Περιδιαβάζοντας, τόμ. Α, Από τον Κάλβο στον Παπατσώνη, έκδ. Κέδρος, Αθήνα 1982, κυρίως το μελέτημα «Τ. Κ. Παπατσώνης, Ο ιδιότυπος και πρωτοπόρος», σσ Ν. Κάλα, Κείμενα ποιητικής και αισθητικής, θεώρηση επιμ. Αλ. Αργυρίου, έκδ. Πλέθρον, Αθήνα 1982, κυρίως το κείμενο «Ένας μεταφυσικός ποιητής», σσ Κ. Φράιερ, Σύγχρονη ελληνική ποίηση (από τον Καβάφη στο Βρεττάκο), μτφρ. Θ. Χατζημιχαηλίδης), έκδ. Κέδρος, Αθήνα 1982, σσ Ν. Τυπάλδου, «Τάκης Παπατσώνης ( ), 10 χρόνια από τον θάνατό του», Σύνδεσμος, έτος 20 ο, τεύχ. 193 (Ιουν.- Ιούλ. 1986) Κόκορη, «Υπερρεαλιστικά στοιχεία στην ποίηση του Τ. Κ. Παπατσώνη», Λεύκωμα Φιλολογικών Εργασιών Ν. Σερρών 2 (1991) 1-16, αριθ. εργασίας 13. Αντ. Παπαδόπουλου, «Έλληνες δημιουργοί. Μια μυστική τάση στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη», Νουμάς, τ. 17 (Μάρτ.- Απρίλ. 1993). Π. Βλαχάκου, «Επιδράσεις της Βίβλου και της Υμνογραφίας στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη», Σίρις 4 ( ) του ίδιου, «Τ. Κ. Παπατσώνη, Περιηγητές στη λειτουργία. Μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος», Σίρις 5 ( ) Στις συγκεκριμένες εργασίες περιέχεται το σύνολο σχεδόν της βιβλιογραφίας για τη ζωή και το έργο του. 24. Βλ. το εξαιρετικό άρθρο του Ν. Φωκά, «Τ. Κ. Παπατσώνης, Ένας καταραμένος ποιητής», Τετράδια Ευθύνης 1 (Αθήνα 1976) 59 κ.ε.

7 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 217 μιστική διάθεση για τη ζωή, τον άνθρωπο και τη φύση. Μπορούμε να διακρίνουμε τα ποιήματά του 25, όπου γίνονται αναφορές στην εποχή του φθινοπώρου με βάση τρεις θεματικούς άξονες, οι οποίοι δεν είναι περιοριστικοί, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Α) Η εποχή του φθινοπώρου αποτελεί δωρεά του Θεού για τον άνθρωπο και ο φαινομενικός μαρασμός της φύσης δεν αποτελεί παρά μια πρόσκαιρη μεταβολή. Β) Το φθινόπωρο σε αντίθεση με όσους από τους παλαιότερους ή σύγχρονούς του χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της ερωτικής απελπισίας μετασχηματίζεται σε μια εποχή, όπου ανθίζει ένας ιδανικός έρωτας. Γ) Ο ερχομός του φθινοπώρου οδηγεί σε μια βιολογική ανάταση τον ποιητή και σε μία φάση ποιητικής ευφωνίας. Στο ποίημα «Beata Beatrix» το φθινόπωρο δεν δηλώνεται ρητά, αλλά αποκαλύπτεται από την περιγραφή του τοπίου: ρυάκια και όχι χείμαρροι- τα πετάγματα των πουλιών, το φύσημα του ανέμου και ο θόλος μάλλον ο ουράνιος- της υγρασίας. Η ευτυχία του μυστηρίου, που κρατώντας μας απ το χέρι μας ο δηγούσε. εν μας ετάρασσε η συνάντηση των ρυακιών, των πουλιών τα πετάγματα, ούτε το φύσημα των ανέμων, ούτε ο θόλος της υγρασίας. Όλα ήταν γοητεία και δώρα ουράνια, και ανάπαυση πάρα πολλή. (Εκλογή Α 45). Ο ποιητής χειραγωγείται από τον ασφαλή οδηγό της ευτυχίας του μυστηρίου του ιδανικού έρωτα, που μεταβάλλει το πένθιμο φθινοπωρινό τοπίο σε γοητεία, ουράνιο δώρο και ψυχική ανάπαυση. Η Βεατρίκη αποτελεί μια μορφή αισθησιακής ανταπόκρισης στη ζωή, η οποία ωστόσο ανήκει στη χορεία των αγίων 26. Στο ποίημα «Μια Τετάρτη του Έτους» (Εντός της Ζ βδομάδας ύστερ από την Πεντηκοστή), η βροχούλα μετά την παρατεταμένη αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού, που αποτελεί ανάμνηση φθινοπώρου, προσδίδει μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. 25. Τ. Κ. Παπατσώνη, Εκλογή Α, Ursa Minor, Εκλογή Β, έκδ. Ίκαρος, Αθήνα Οι σχετικές παραπομπές γίνονται στις σελίδες. 26. Για το θέμα βλ. σχετικά και Κ. Μυρσιάδη, «Η μορφή της Βεατρίκης στην Ursa Minor του Τάκη Παπατσώνη», Τετράδια Ευθύνης 1 (1976) 103.

8 218 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Καθώς ξημέρωνε η αυγή με το στερέωμα όλο καλυμμένο, πέρα ως πέρα, ξυπνούσε και η ψυχή, νοσταλγική προς τις τεφρές πατρίδες του δροσερού ονείρου. Και της πρωινής καμπάνας ο ήχος, πόσο πιο καθαρός έφθανε, ως σήμαινε, μακριά. Γιορτάζει η πόλη σήμερα, καταμεσής του θέρους, ανάμνηση Φθινόπωρου Και δίκαιον είναι η μια εποχή στην άλλη ευγνώμονα λατρεία να στέλλει. Και ήτον η πόλη εκστατική, διαλογιζόμενη χαρές που ακολουθάν της ξένης Ώρας. Καθώς πάλι το βράδυ, μετά το αγίασμα ψιλοβροχής ευλογημένης, ξάνοιγε εκ νέου ο Ουρανός, και ξαναφαίνοντο τ αστέρια πιο ζωηρά, τρεμόσβηναν με νέαν αγάπη. Ήσαν λουσμένα στου απόβροχου την Αναγέννηση. ( Μια Τετάρτη του Έτους, Εκλογή Α 85). Το Πνεύμα του Θεού, την έβδομη εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή επιφαίνει την παρουσία Του, όχι πια για να στείλει «κατακλυσμό τις πύρινες γλώσσες», όπως στο «Μελτέμι» 27, αλλά την ποθητή δρόσο της αναγέννησης. Η φθινοπωρινή ανάμνηση καταμεσής του θέρους οδηγεί στην ανάπαυση των αισθήσεων, στη δημιουργία μιας ονειρικής ατμόσφαιρας, στην κατασίγαση της βιοτικής τύρβης, καθώς ο ήχος της πρωϊνής καμπάνας ακούγεται πολύ πιο καθαρά και η πόλη εκστασιάζεται. Η επερχόμενη αναγέννηση παρουσιάζει στο συγκεκριμένο ποίημα μια κλιμάκωση, καθώς ξεκινά από την ίδια την ψυχή του ποιητή, επεκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη και εξακτινώνεται στο εναρμόνιο σύνολο του Σύμπαντος. Ο ποιητής δημιουργός παίρνει το σύμβολο του φθινοπώρου, το ταυτισμένο με την κατήφεια, την απαισιοδοξία, τη φθορά και το θάνατο και το μετουσιώνει με τη βοήθεια της θεϊκής Χάρης σε σύμβολο αισιοδοξίας, αγάπης, αναγέννησης, σύμβολο γιορτινό. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της Ursa Minor, «Οι μοίρες άγουν»: Και μεις μη χάσουμε τα οπωρικά του άφωνου φθινόπωρου του άχρωμου, του αβάσταγου 27. Βλ. το ποίημα «Μελτέμι», Εκλογή Β, σσ

9 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 219 του ερβώδους του ρεμβώδους και την άθλια περιοχή μας μέναμε εκεί και λικνιζόμαστε («Οι μοίρες άγουν», Ursa Minor ). Εδώ το φθινόπωρο κομίζει ένα δυσβάσταχτο φορτίο από επίθετα που χαρακτηρίζουν την εποχή, όπως αρύεται από τους αποθέτες της παιδικής μνήμης. Το φορτίο των επιθέτων διασπάται αρχικά σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο παρατηρούμε τρία επίθετα με το χαρακτηριστικό της στέρησης (ά-φωνο, ά- χρωμο, α-βάσταγο) ενώ στο δεύτερο επίπεδο παρατηρούμε δύο επίθετα με το χαρακτηριστικό της πλησμονής (ερεβ-ώδες, ρεμβ-ώδες), στοιχεία ωστόσο, που επανέρχονται στο αρχικό επίπεδο της στέρησης του φωτός και της κίνησης. Η αναμονή των μηνυμάτων της αιωνιότητας είναι μια φθινοπωρινή μέρα με ψιλόβροχο, μια θάλασσα ελαφρά ταραγμένη και τα βουνά θαμμένα στην ομίχλη. Μια μέρα περισυλλογής, όπου παρά το έντονο πλέγμα της μόνωσης, οι αναδρομές της σκέψης σε περασμένα φθινόπωρα την απαλύνουν, όπως φαίνεται στο ποίημα «Τα μηνύματα». Η Μέρα, που αναμένει ο άνθρωπος μηνύματα είναι όλη από αβαρές μολύβι κανωμένη. Ψιλοβρέχει, δίχως να δείχνει πως θα πάψει ποτέ, Ψιλοβρέχει βροχή με διαλυμένη την αιωνιότητα. Μπροστά του απλώνεται η θάλασσα με κάποια ταραχήν, όχι μεγάλη. Τ αντίκρυ βουνά εντελώς κρυφτήκαν στην καταχνιά!. Τον θαρρείς τον φθινοπωρινόν ετούτον άνθρωπο, πως τ αγναντεύει νάρχονται, σαν καράβι, απ το πέλαγο, ή σαν πέρασμα πολλών πουλιών.. Η ερημία κι η εγκατάλειψη θεριεύουν δεν απαλύνει τίποτε την σκέψη, παρ αναδρομές σε περασμένα φθινόπωρα, σε περασμένες αναπολήσεις (Μηνύματα, Εκλογή Β 200). Στο ποίημα «Πλοία και Άλλα», που αποτελεί εκτός των άλλων και έναν ύμνο στη Φύση δημιούργημα του Θεού, χαρακτηριστικό

10 220 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου για την τόσο απότομη, αλλά και συγχρόνως υπέροχη εναλλαγή των εικόνων, οι διαθέσεις του ποιητή για το φθινόπωρο είναι ξεκάθαρες. Το ποίημα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας άλλος προοιμιακός ψαλμός 28, όπου είναι διάφανη η συνεχής και αέναη παρουσία της ζωής και της κίνησης της Πλάσης, «εις δόξαν Θεού». Άρκεσε νάρθει η πρώτη θεωρία του φθινοπώρου, και τα παράλλαξε όλα. Αποδιώχθηκε και νάρκη θερινή, κι όλη η εκτεταμένη παράλυση, που διαγράφεται στους παραπάνω στίχους με τόσο μόχθο κι ιδρώτα, για να βγει σαν το εσώτατο, το Νέο Φεγγάρι, ολόδροση, η γοητεία της απλωμένης συννεφιάς, της βορινής ανταύγειας του Χειμώνα, όπου δεν έχουν πέραση οι ατονίες. Θα μένει απάνω απ όλα ίσως πάντα ο Ήλιος, Αλλά καλύφθηκε για καλά. Και είναι τούτο πρόοδο πολύ μεγάλη. (Πλοία και Άλλα, Εκλογή Β 251). Η χαρά από τη θέαση της διαπόρευσης των πλοίων διακόπτεται ξαφνικά, όταν ένα βαπόρι βυθίζεται αύτανδρο και η υπόθεση για ένα διαδοχικό ναυάγιο των υπόλοιπων βαποριών δημιουργεί μια ανυπόφορη μονοτονία στο μπουγάζι με τάση φυγής 29. Είναι όμως αρκετή η εμφάνιση του φθινοπώρου για την καθολική αλλαγή που συντελείται πρώτα εσωτερικά και έπειτα εξωτερικά. Η «θερινή νάρκη» και η «εκτεταμένη παράλυση», αν δεν εξισώνονται με την πνευματική στασιμότητα, την ποιητική αφωνία, δρουν κατασταλτικά στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα- πάντοτε σύμφωνα με τον ποιητή- γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει για το αισθητικό αποτέλεσμα και όχι μόνο του ποιήματος. Το τέλος του καλοκαιριού και η εμφάνιση του φθινοπώρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή με κύρια χαρακτηριστικά τη γοητεία της απλωμένης συννεφιάς, την εξαφάνιση της ατονίας και επομένως τη βιολογική ανάταση και την απαρχή της δημιουργίας. Η τοπιοψυχική 28. Βλ. και την εξαιρετικής ευστοχίας ερμηνευτική προσέγγιση του ποιήματος «Πλοία και Άλλα» από το Ν. Τριανταφυλλόπουλο, στον τόμο Νεοελληνικά διδακτικά δοκίμια για το Λύκειο, έκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1976, σ Πλοία και Άλλα, Εκλογή Β, 251.

11 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 221 διάθεση των ρομαντικών και όχι μόνο που θεωρούν τον ερχομό του φθινοπώρου ως την αρχή της φθοράς και του θανάτου, δεν έχει θέση εδώ 30. Η ολική κάλυψη του ήλιου είναι «πρόοδος πολύ μεγάλη». Η φύση πρωταρχικό δημιούργημα και δώρο του Θεού στο πιο αγαπημένο Του και τέλειο δημιούργημα, τον άνθρωπο, εκτός από τις φαινομενικές αλλαγές «μνέσκει ως ήταν οι Εποχές/ διαδέχονται η μία την άλλη επακριβώς/ κι η κάθε μία κομίζει τα θέλγητρα σωρό» μας δίνει τη συμπληρωματική απάντηση ο ποιητής σ ένα άλλο του ποίημα «Τα Ειδυλλιακά» 31. Στο ποίημα If only, η υπόθεση που διατυπώνει ο ποιητής για την κατάκτηση της Ευτυχίας, με ιδανική ερωτική απόχρωση, είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί, όπως εκφράζεται και με το τυπικό συντακτικό του σχήμα, κάτι το μη πραγματικό. Αν μόνο η θέα του ολοσκέπαστου ουρανού του φθινοπώρου, που δίνει νέα διαφάνεια στα βότσαλα της θαλάσσης. (εκείνη την ανοιχτά πράσινη των ματιών της Νεράιδας) έφτανε να καλύψει τη ζωή στο σύνολό της, ετούτο μόνο, θάταν κιόλας η ευτυχία. (If only, Εκλογή Β 252). Στο ποίημα Musarum solemnia ο ερχομός του Φθινοπώρου, που αποτελεί έναν πόθο, μια ψυχική και σωματική δίψα, χαρακτηρίζεται ως «δώρο των ωρών». Ήρθε το δώρο των ωρών. Μου είχε διψάσει πια η ψυχή για τούτο το σταχτί το φως της υγρασίας, το ξεμονάχιασμα στα δέντρα του περιβολιού κι είχε διψάσει το κορμί τον πόθο να βαδίζει στα πεσμένα πρώτα φύλλα σε υγρή γης και τη θολούρα τ ουρανού, και τη μουντάδα των συννέφων, και το αλλαγμένο μεσημέρι, που φωτάει σαν πρώτη αυγή. (Musarum solemnia, Εκλογή Β 262). 30. Ν. Τριανταφυλλόπουλου, «Ερμηνευτική προσέγγιση», στο Πλοία και Άλλα, ό.π., σ Τα Ειδυλλιακά, Εκλογή Β 243.

12 222 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Είναι χαρακτηριστική στο συγκεκριμένο απόσπασμα η φραστική και όχι μόνο επίδραση του Ψαλμού 32. Εδίψησέ Σε η ψυχή μου, ποσαπλώς σοι η σάρξ μου, εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω... (Ψαλμ. 62.2). Στο ποίημα «Αννετούλα», η εποχή του φθινοπώρου είναι η πλέον κατάλληλη για την προσφορά μιας θείας, ανυπόκριτης και ανιδιοτελούς Αγάπης. -θέλω κι εγώ, κάποιο ένα ήρεμο πρωί τότες που αρχίζουν οι ηδονές του Φθινοπώρου, να σου προσφέρω την αγάπη μου, μεσ στη βοή τη σαστισμένη οργάνων ξακουσμένων, και με μορφήν αγιωτάτου ώρου, τίμιου, χρυσού, ω Κορίτσι αγαπημένον (Αννετούλα, Εκλογή Β 331). Στο ποίημα με τίτλο, το ψαλμικό fragmentum «Χους εσμεν», όπου διαφαίνεται έντονη η διαπίστωση της ματαιότητας των εγκοσμίων, το φθινόπωρο αν και χαρακτηρίζεται ως «κορώνα του Πένθους», εγκαταλείπεται και στη συγκεφαλαίωση των επιθυμιών στις διάφορες εποχές, η αναπτέρωση της ελπίδας το φθινόπωρο με το φύσημα του ανέμου είναι χαρακτηριστική... και την Κορόνα του Πένθους, το Φθινόπωρο, το αφήνομε κι αυτό. -Για τούτο και μας έζωνε την άνοιξην η λύσσα για τις απόλαυσες το καλοκαίρι το ζεστό, μύριων πόθων αδύνατων η επιθυμία κι η Ελπίδα το Φθινόπωρο μας έζωνε, καθώς εφύσα ο άνεμος και το Χειμώνα, η θεία Μελαγχολία. (Χους εσμεν, Εκλογή Β 334). Χαρακτηριστικό για το ερωτικό στοιχείο είναι το ποίημά του (Εμφάνιση Μεδουσών το Σεπτέμβριο, Εκλογή Α 54). Στο συγκεκριμένο ποίημα, όπου αφθονούν τα παγανιστικά στοιχεία, ο ποιητής μεταβάλλεται σε γλύπτη και μας προσφέρει μία έξοχη παράσταση. 32. Για το σχετικό θέμα βλ. Π. Βλαχάκου, «Επιδράσεις της Βίβλου και της Υμνογραφίας στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη», ό.π., σ. 87.

13 Το φθινόπωρο στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη 223 Το φθινόπωρο, λοιπόν, εποχή του Έρωτα, που εναγκαλισμένος από την Πειθώ, οδηγεί στην ευτυχία. Ενδείξεις Μεδουσών. Το χρώμα τους φύλλα πεσμένα φθινοπώρου. Στον ήλιον η πορφύρα τους και στην αρμύρα, τέρψις και φως. Ουδέ στιγμή μας έλειπεν η αυταρχική Πειθώ, πως είναι ωραία εν μέσω Μεδουσών, και πως, άνευ αυτών θα ήτο μονότονα, λυπητερά. Ο Έρωτας περιίπτατο πράγματι φτερωμένος, πράγματι νήπιος. Αλλά ως προς τούτο διάφερεν απ τις συνήθεις παραστάσεις: περιίπτατο εναγκαλισμένος από την Πειθώ. Αυτή προσέδιδε το άφθαστό του κύρος ενώ εκείνος, ο νήπιος, ο φτερωτός, διάθετε τη φαρέτρα ως κληρωτίδα Και ήμεθα όλοι ευτυχείς, φίλοι των Μεδουσών και των ενδείξεών τους συμπλωτήρες του Έρωτα. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενη εργασία το φαινόμενο της ζέστης, οδηγεί σε βιολογική κατάπτωση και ατονία τον ποιητή και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα για δημιουργία 33. Το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο διαγράφεται κυρίως στο ποίημα «Εν Ώρα θερινή», Εκλογή Α Η αναπόληση του φθινοπώρου που οδηγεί σε βιολογική ανάταση, εκτός από το «Πλοία και Άλλα», που είδαμε παραπάνω, είναι εμφανής και σε άλλα ποιήματα. Αφήνουμε την εξοχή του φθινοπώρου με κατήφειες Απότομα, την ξεραΐλα του μεγάλου θέρους έχει διαδεχθεί μιαν άνθηση επίπλαστη, φουντωμένη, πολύχρωμη, Τόσον αντίθετη της εποχής, που φυλλορροούν τα δέντρα. Και την αφήνομε, προτιμώντας την περισυλλογή (Τραγούδια των Εφήμερων Πραγμάτων, Εκλογή Β 236). 3. Επιλογικά Χρησιμοποιήσαμε το μοτίβο του φθινοπώρου, ενός στοιχείου χαρακτηριστικού στους ρομαντικούς, αλλά και στους σύγχρονους ποιητές με τον Τάκη Παπατσώνη, για να δείξουμε τη διαφοροποίησή του. 33. Π. Βλαχάκου, «Τ. Κ. Παπατσώνη, Περιηγητές στη λειτουργία. Μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος», ό.π., σσ

14 224 Πέτρος Κ. Βλαχάκος - Σουλτάνα Μάτη Βλαχάκου Από τα δεδομένα που εξετάσαμε, διαπιστώνουμε ότι το φθινόπωρο στο ποιητικό έργο του Τάκη Παπατσώνη χρησιμοποιείται σχεδόν με τις θετικές του διαστάσεις και προοπτικές. Με βάση την κεντρική οπτική του ποιητή, ότι όλες οι Εποχές αποτελούν δώρο του Θεού στον άνθρωπο, τον «ενιαυτό χρηστότητος», το φθινόπωρο α- ποτελεί μία εποχή γεμάτη αισιοδοξία, ευτυχία, κατάλληλη για δημιουργία, αλλά και μια εποχή περισυλλογής, όπου μπορούμε να δεχτούμε τα μηνύματα της αιωνιότητας. Σε αντίθεση με τους σύγχρονούς του ποιητές, όπου η έκφραση της ερωτικής απελπισίας είναι έκδηλη το φθινόπωρο, αντίθετα στον Τάκη Παπατσώνη είναι συνήθως η εποχή της άνθησης ενός ανιδιοτελούς, ανυπόκριτου, ιδανικού έρωτα. Τέλος η εποχή του φθινοπώρου με την ευφρόσυνη δροσιά της ο- δηγεί τον ποιητή σε βιολογική ανάταση και είναι κατάλληλη για πνευματική δημιουργία, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα και από το υπόλοιπο έργο του. ιατυπώθηκε η άποψη ότι στην ποίηση του Τάκη Παπατσώνη είναι εμφανής η απουσία της κόλασης, κάτι που τον κάνει ίσως λιγότερο ελκυστικό στους αναγνώστες 34. Στις μέρες μας ωστόσο πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε στη δροσιά του ποιητικού παράδεισου του Τάκη Παπατσώνη. Ας τον θυμηθούμε λοιπόν για λίγο τριάντα χρόνια μετά την αποδημία του στον Κύριο, ας αντλήσουμε κάτι από το υπέροχο ποιητικό του κοίτασμα. 34. Ν. Φωκά, «Τ. Κ. Παπατσώνης, Ένας καταραμένος ποιητής», ό.π., σ. 69.

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

«Πίνοντας ήλιο κορινθιακό»

«Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» Οδυσσεασ Ελυτης (1911-1996) «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» 1 Ο ποιητής 1.1. Η ζωή και η τέχνη του Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Δ. Σ ο λ ω μ ό ς, Ο Κ ρ η τ ι κ ό ς : Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Η ΘΕΜ ΑΤΙΚΗ: Συχνά θεματικά μοτίβα στην ποίηση του Σολωμού, κορυφαίου εκπροσώπου της Επτανησιακής Σχολής, ποιητή του πάθους για το υψηλό, το πνευματικό,

Διαβάστε περισσότερα

Σολωμού, ο Κρητικός ερμηνευτικά σχόλια 1 Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία κατεύθυνσης 2 Σολωμού, ο Κρητικός ερμηνευτικά σχόλια 3 Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία κατεύθυνσης 4 Σολωμού,

Διαβάστε περισσότερα

Ιωαννίδης Άρης «Ο Κρητικός», Δ. ολωμός

Ιωαννίδης Άρης «Ο Κρητικός», Δ. ολωμός 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 3 4 «Ο ΚΡΗΣΙΚΟ» ΔΙΟΝΤΙΟ ΟΛΨΜΟ ΒΙΟΓΡΑΥΙΚΟ ΗΜΕΙΨΜΑ. Ο Διονύσιος ολωμός γεννήθηκε το 1798 στη Ζάκυνθο και ήταν παιδί μιας απλής γυναίκας του λαού και

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητες της θάλασσας στην ποίηση και τη ζωγραφική της γενιάς του 1920: Πορφύρας, Ουράνης, Λύτρας, Οικονόμου. Eλευθέριος Μύστακας - Αλίκη Τσοτσορού

Ταυτότητες της θάλασσας στην ποίηση και τη ζωγραφική της γενιάς του 1920: Πορφύρας, Ουράνης, Λύτρας, Οικονόμου. Eλευθέριος Μύστακας - Αλίκη Τσοτσορού Ταυτότητες της θάλασσας στην ποίηση και τη ζωγραφική της γενιάς του 1920: Πορφύρας, Ουράνης, Λύτρας, Οικονόμου Eλευθέριος Μύστακας - Αλίκη Τσοτσορού Στην ελληνική ποίηση και ζωγραφική των αρχών του 20ου

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική λογοτεχνία A Γενικού Λυκείου

Νεοελληνική λογοτεχνία A Γενικού Λυκείου Δημήτρης Χριστόπουλος Ελένη Πατσιατζή Νεοελληνική λογοτεχνία A Γενικού Λυκείου Προτάσεις διδασκαλίας Τα φύλα στη λογοτεχνία Από την παραδοσιακή στη μοντέρνα ποίηση Θέατρο Θέση υπογραφής δικαιούχων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 4. 2. 1. οµή του ποιήµατος...32. 4. 1.2 Νοηµατική απόδοση...24 4. 1. 3 Αισθητική ανάλυση...27 4. 2 Νεόφυτος ο έγκλειστος µιλά...

Περιεχόµενα. 4. 2. 1. οµή του ποιήµατος...32. 4. 1.2 Νοηµατική απόδοση...24 4. 1. 3 Αισθητική ανάλυση...27 4. 2 Νεόφυτος ο έγκλειστος µιλά... Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή....... 6 2. Γενικά. 7 2. 1 Βιογραφικά στοιχεία του Γ. Σεφέρη....7 2. 2 Εργογραφία του Γ. Σεφέρη...10 3. Η συλλογή Ηµερολόγιο Καταστρώµατος, Γ......12 3. 1 Εκδοτικά...12 3. 2 Ο τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Νικήτας Τσακίρογλου. Αναπληρωτής Διευθυντής Κωνσταντίνος Οικονόμου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Νικήτας Τσακίρογλου. Αναπληρωτής Διευθυντής Κωνσταντίνος Οικονόμου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος Νίκος Μακραντωνάκης Αντιπρόεδρος Σπύρος Παγιατάκης Μέλη Ρούλα Αλαβέρα Ρήγας Αξελός Τιτίκα Βλαχοπούλου Θανάσης Μπίντας Γιάννης Χρυσούλης Καλλιτεχνική Διεύθυνση Νικήτας Τσακίρογλου

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ

Γιάννης Ρίτσος, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ Γιάννης Ρίτσος, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ Η έννοια Ρωμιοσύνη χρησιμοποιείται ως ευρύτερη και λαϊκότερη της έννοιας ελληνισμός ή ελληνικότητα. Η «Ρωμιοσύνη», σε σχέση με τη λέξη «Ελληνισμός», που παραπέμπει περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΞΕΞΑΚΗΣ

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΞΕΞΑΚΗΣ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΞΕΞΑΚΗΣ Copyright Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 2009 Σειρά Λογοτεχνικών Εκδόσεων αρ. 2, 2009 Υπεύθυνος σειράς: Περικλής Σφυρίδης Επιμέλεια - Διορθώσεις τυπογραφικών δοκιμίων:

Διαβάστε περισσότερα

Σκιές, αντικατοπτρισμοί και αναδίπλωση: Η μυθοπλαστική περιπέτεια του Στέλιου Ξεφλούδα

Σκιές, αντικατοπτρισμοί και αναδίπλωση: Η μυθοπλαστική περιπέτεια του Στέλιου Ξεφλούδα Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΞΕΦΛΟΥΔΑ Σκιές, αντικατοπτρισμοί και αναδίπλωση: Η μυθοπλαστική περιπέτεια του Στέλιου Ξεφλούδα Μαρία Παλακτσόγλου Να γράψω ένα μυθιστόρημα. Αν δεν υπήρχε η υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα

57 2. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880

57 2. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 2. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 57 58 2.1. Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Οι ποιητές που κατά τη δεκαετία του 1880 θα επωµιστούν το βάρος της αλλαγής γαλουχήθηκαν στα νιάτα τους µε την ποίηση κυρίως των ροµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στράτης (Θαλασσινός) στο έργο του Γιώργου Σεφέρη: Η αναζήτηση μιας ελληνικής ταυτότητας. Ειρήνη Παπακυριακού

Ο Στράτης (Θαλασσινός) στο έργο του Γιώργου Σεφέρη: Η αναζήτηση μιας ελληνικής ταυτότητας. Ειρήνη Παπακυριακού Ο Στράτης (Θαλασσινός) στο έργο του Γιώργου Σεφέρη: Η αναζήτηση μιας ελληνικής ταυτότητας Ειρήνη Παπακυριακού Ο Γιώργος Σεφέρης, ως γνήσιος εκπρόσωπος του μοντερνισμού, αναζητά στο σύνολο του συγγραφικού

Διαβάστε περισσότερα

objects, ό.π., σ.22. 3 Βλ. σχετικά J. Monroe, A Poverty of Objects. The Prose Poem and the Politics of Genre, Cornell

objects, ό.π., σ.22. 3 Βλ. σχετικά J. Monroe, A Poverty of Objects. The Prose Poem and the Politics of Genre, Cornell 1 Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ Η Ποιητική των αντιθέσεων Η διφυής υπόσταση του πεζού ποιήματος, αποτυπωμένη και στην ίδια την ονομασία του, έγκειται στο ότι πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα. καθόταν και την κοιτούσε, εμπρός στα λουλούδια. Ιδίως εκείνα, πίσω από τη κουρτίνα, Και κάπου, έξω. Κι όλο ήθελε, Ήθελε να τη πλησιάσει.

Η γυναίκα. καθόταν και την κοιτούσε, εμπρός στα λουλούδια. Ιδίως εκείνα, πίσω από τη κουρτίνα, Και κάπου, έξω. Κι όλο ήθελε, Ήθελε να τη πλησιάσει. Η γυναίκα καθόταν και την κοιτούσε, εμπρός στα λουλούδια Ιδίως εκείνα, πίσω από τη κουρτίνα, Και κάπου, έξω. Κι όλο ήθελε, Ήθελε να τη πλησιάσει. Να την αγκαλιάσει, Για να αισθανθεί την ανάσα της ψυχής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ)

ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ) ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ) Γενικά Γνωρίσματα-Αξιολόγηση Ο Παπαδιαμάντης στην αρχή δημοσίευσε τρία ιστορικά μυθιστορήματα, περιπετειώδη και ρομαντικά, όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία, και γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κείμενα Λογοτεχνίας B Β Γυμνασίου - Τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κείμενα Λογοτεχνίας B Γυμνασίου - Τεύχος Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κική Δημοπούλου Όλγα Γρηγοριάδου, Βιβλιογραφία Τάκη Σινόπουλου (1934-2004)

Κική Δημοπούλου Όλγα Γρηγοριάδου, Βιβλιογραφία Τάκη Σινόπουλου (1934-2004) Κική Δημοπούλου Προλεγόμενα στην έκδοση: Κική Δημοπούλου Όλγα Γρηγοριάδου, Βιβλιογραφία Τάκη Σινόπουλου (1934-2004) Θεσσαλονίκη University Studio Press 2009 Ο Τάκης Σινόπουλος, η πρώτη μεταπολεμική γενιά

Διαβάστε περισσότερα

ςχεδιασμός έκδοσης-εξώφυλλο: Δημήτρης Καλοκύρης Επιμέλεια: Μανώλης Μ. ςτεργιούλης

ςχεδιασμός έκδοσης-εξώφυλλο: Δημήτρης Καλοκύρης Επιμέλεια: Μανώλης Μ. ςτεργιούλης ςχεδιασμός έκδοσης-εξώφυλλο: Δημήτρης Καλοκύρης Επιμέλεια: Μανώλης Μ. ςτεργιούλης Παραγωγή: Indigo Graphics, Υμηττού 267, αθήνα 210 7018393, ingo@indigographics.gr η εικονογράφηση προέρχεται κυρίως από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ηθογραφία: Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των απλών και ταπεινών ανθρώπων της Σκιάθου. Τρόπος ζωής και συνήθειες των απλών ανθρώπων της νησιώτικης

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

4.2. ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» 104

4.2. ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» 104 413 4.2. ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» 104 4.2.1. ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ (1892-1969) Στράτης Μυριβήλης: Αντιµιλιταριστής πατριώτης και λυρικός πεζογράφος 105 Ο Στράτης Μυριβήλης, ένας από τους κυριότερους

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδες του Γιώργου Ιωάννου (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων Γ Λυκείου, σσ. 241-275)

Σελίδες του Γιώργου Ιωάννου (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων Γ Λυκείου, σσ. 241-275) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Σελίδες του Γιώργου Ιωάννου (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων Γ Λυκείου, σσ. 241-275) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Κείμενα ºåÝíåîá Λογοτεχνίας ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Κείμενα ºåÝíåîá Λογοτεχνίας ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κείμενα ºåÝíåîá Λογοτεχνίας ïçïôåøîýá B ùíîáóýïù Β Γυμνασίου - Τεύχος Α ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ºåÝíåîá ïçïôåøîýá B ùíîáóýïù ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Τεύχος Β Κείμενα Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου - Τεύχος Β Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ Γιώργος Γραμματικάκης Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ Δέκατη έβδομη έκδοση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ Ιδρυτική δωρεά Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1999 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Για τον Πολιτισµό και την Παράδοση

Για τον Πολιτισµό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισµό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθµός Τεύχους 18 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 - Τιµή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο. Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο. Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης Ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική ποιητική γενιά. Με καταγωγή από την Ύδρα, γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του 1821 Γ. Σαχτούρη.

Διαβάστε περισσότερα