Διάλεξη 4-5. Κεφάλαιο 8 Βασικές αρχές στην επιλογή και χρήση ραδιοϊσοτόπων και ραδιoφαρμάκων στη κλινική πράξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διάλεξη 4-5. Κεφάλαιο 8 Βασικές αρχές στην επιλογή και χρήση ραδιοϊσοτόπων και ραδιoφαρμάκων στη κλινική πράξη"

Transcript

1 Διάλεξη 4-5 Κεφάλαιο 8 Βασικές αρχές στην επιλογή και χρήση ραδιοϊσοτόπων και ραδιoφαρμάκων στη κλινική πράξη

2 Σχεδιασμός Ραδιοφαρμάκων για in vivo Χρήση Γενικές προϋποθέσεις: Όσοι σχετίζονται με την έρευνα νέων φαρμακολογικά δραστικών ενώσεων γνωρίζουν ότι, ιστορικά η ανακάλυψη πολλών ουσιών με φαρμακολογικό ενδιαφέρον έχει προκύψει μετά από τυχαίες παρατηρήσεις ή μετά την αξιολόγηση σε in vivo και in vitro συστήματα μεγάλου φάσματος ουσιών για τις οποίες αρχικά δεν υπήρχαν ενδείξεις ως προς την θεραπευτική τους δράση. Παραδοσιακά, δύο βασικοί τρόποι σχεδιασμού χημικών ενώσεων έχουν ακολουθηθεί κατά την έρευνα των περισσοτέρων φαρμακολογικά δραστικών ουσιών: α) την τροποποίηση της χημικής δομής γνωστών ουσιών ή φυσικών προϊόντων με στόχο την βελτίωση των ιδιοτήτων τους, και β) την σύνθεση νέων ενώσεων για την αναστολή ή τη δέσμευση της πορείας γνωστών βιομοριακών μηχανισμών. Η εξέλιξη της Χημείας που τελευταία μεταξύ των άλλων παρέχει την δυνατότητα μαζικής σύνθεσης ουσιών με τις μεθόδους της ανασυνδυαστικής χημείας, οι θεωρίες της αλληλεπίδρασης δραστικού συστατικού-υποδοχέα και οι δυνατότητες για μελέτη νέων φαρμάκων και διαγνωστικών με τις μεθόδους της μοριακής βιολογίας και της βιοτεχνολογίας έχουν δώσει νέες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση νέων φαρμακολογικά δραστικά ουσιών, περιορίζοντας τις εμπειρικές προσεγγίσεις και τις τυχαίες ανακαλύψεις.

3 Η έρευνα για νέα ραδιοφάρμακα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια και επομένως έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από την πείρα και τις θεωρίες της κλασικής Φαρμακολογίας. Αρχικά η προσπάθεια στράφηκε στην τυχαία αξιολόγηση της ραδιοφαρμακοκινητικής συμπεριφοράς διαφόρων ραδιοενώσεων, αργότερα όμως με την πρόοδο της επιστήμης και την απόκτηση εμπειρίας οι μελέτες για νέα προϊόντα στηρίζονται όλο και περισσότερο σε επιστημονική βάση. Σε αυτό βοήθησαν, μεταξύ των άλλων, οι θεωρίες για τους μηχανισμούς εντόπισης διάφορων ουσιών στον οργανισμό, που αναπτύχθηκαν μετά από πολλές παρατηρήσεις της κινητικής χιλιάδων ουσιών που έχουν χορηγηθεί σε πειραματόζωα και στον άνθρωπο

4 Οι πρώτοι μηχανισμοί του τρόπου εντόπισης των ραδιοφαρμάκων έγιναν κατανοητοί, παρατηρώντας τον τρόπο κατανομής των αδιάλυτων στο αίμα ραδιονουκλιδίων. Έγινε εύκολα παραδεκτό ότι η σημαντική πρόσληψη σωματιδίων, όπως κολλοειδής χρυσός (colloidal- 198 Au), κολλοειδές ίνδιο (colloidal- 111 In-oxide-hydroxide) και κολλοειδής σίδηρος (colloidal-ferric-oxide-hydroxide) από το συκώτι, σπλήνα και τον μυελό των οστών, οφείλεται σε φαγοκυττάρωση από φαγοκύτταρα του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος στα όργανα αυτά. Από την άλλη πλευρά ραδιενεργά σωματίδια μεγέθους μm εγκλωβίζονται στα μικρής διαμέτρου τριχοειδή (προτριχοειδή αρτηρίδια) του πνεύμονα, γεγονός που βοηθά την αξιολόγηση της φυσιολογικής ή μη αιμάτωσης του οργάνου αυτού. Μερικοί μηχανισμοί που συνδέονται με την εντόπιση των ραδιοφαρμάκων in vivo είχαν εξακριβωθεί πριν από την ανάπτυξη της Πυρηνικής Ιατρικής και στη συνέχεια υπήρξαν αντικείμενο μελέτης για σχεδίαση καταλλήλων ραδιοφαρμάκων. π.χ. η πρόσληψη του ιωδίου από το θυρεοειδή για τη σύνθεση ιωδιούχων ορμονών και η πρόσληψη από το πάγκρεας αμινοξέων που συνδέονται με την σύνθεση απαραίτητων για τη ζωή ενζύμων.

5 Η παραγωγή του ραδιοϊωδίου, που έγινε λίγο πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε σημαντικό πρωτοποριακό εργαλείο για την καθιέρωση και την ανάπτυξη της Πυρηνικής Ιατρικής ως νέας επιστήμης και ειδικότητας, επειδή μετά την χορήγηση του in vivo δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να αξιολογηθεί ποσοτικά ο ρυθμός εντόπισης του ραδιοϊωδίου στο θυρεοειδή. Αργότερα, μετά την ανακάλυψη του γραμμικού σπιθηρογράφου (rectilinear scanner), στις αρχές του 1950, δόθηκε η δυνατότητα απεικόνισης της κατανομής του ραδιοϊωδίου στο όργανο αυτό, πράγμα που βοήθησε στην εξαγωγή σημαντικών διαγνωστικών συμπερασμάτων που μεταξύ των άλλων απέδειξαν τη δυναμική και τη χρησιμότητα των ραδιοϊσοτόπων, των ραδιοεπισημασμένων ενώσεων και των μεθόδων απεικόνισης για την διαγνωστική ιατρική.

6 Γενικά, ένα ραδιονουκλίδιο για να χρησιμοποιηθεί ως ραδιοφάρμακο πρέπει να έχει κατάλληλα ραδιενεργά χαρακτηριστικά για να ανιχνεύεται εξωτερικά με την υπάρχουσα τεχνολογία, ανάλογα με το σκοπό που χρησιμοποιείται. Επιπρόσθετα, οι ενώσεις του πρέπει να εντοπίζονται εκλεκτικά in vivo παρέχοντα τη δυνατότητα απεικόνισης της μορφολογίας του οργάνου (στατική απεικόνιση), ή/και να παίρνουν μέρος σε κάποια συγκεκριμένη βιολογική αντίδραση (λειτουργική απεικόνιση). Στα σπινθηρογραφήματα, οι μη φυσιολογικές περιοχές εντοπίζονται με αυξημένη ή ελαττωμένη (αποκλεισμό) συγκέντρωση της ραδιενέργειας συγκριτικά με φυσιολογικά πρότυπα.

7 Η ραδιοένωση πρέπει να μη συγκεντρώνεται στους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς, που περιβάλλουν τη δομή που μελετάται, για να διακρίνονται ευκρινώς τα όρια διαχωρισμού του στόχου από το άμεσο περιβάλλον του. Για μερικά όργανα, όπως ο θυρεοειδής και τα οστά, η απεικόνιση μπορεί να γίνει ακόμα και με την χρήση απλών ραδιενεργών ιόντων σε υδατικά διαλύματα, εντούτοις για τα περισσότερα όργανα το ραδιονουκλίδιο πρέπει να ενσωματώνεται, με κατάλληλη μέθοδο, σε ανόργανο ή οργανικό φορέα ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή επισήμανση και η εξειδικευμένη από βιολογικής πλευράς εντόπιση ή συμμετοχή του σε βιοχημική αντίδραση. Απαραίτητη προϋπόθεση για ορθή αξιολόγηση του στόχου εντόπισης είναι συγκριτικά ελάχιστη συγκέντρωση ραδιενέργειας στους γειτονικούς ιστούς που περιβάλλουν την δομή που μελετάται. Τα όρια διαχωρισμού στόχου από το άμεσο περιβάλλον του πρέπει να διακρίνονται παρά πολύ καλά, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να παρεμβάλλονται προβλήματα στην καθαρότητα της εικόνας ή/και στην αξιοπιστία της μέτρησης, από ακτινοβολίες που προέρχονται έξω από την περιοχή που μελετάται

8 H σχεδίαση ενός in vivo διαγνωστικού ραδιοφαρμάκου περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια (Πίνακας 8-1): Το πρώτο συνδέεται με την επιλογή ή την σύνθεση του κατάλληλου χημικού μορίου-φορέα. Το δεύτερο συνδέεται με την ενσωμάτωση του ραδιονουκλιδίου στο φορέα. Το τρίτο έχει σχέση με την αξιολόγηση της επισημασμένης ένωσης in vivo και το τέταρτο έχει σχέση με την τελική φαρμακοτεχνική διαμόρφωση του ραδιοφαρμάκου, όπως αυτό χορηγείται στον ασθενή.

9 Πίνακας 8-1 Βασικά Στάδια Σχεδίασης Ραδιοφαρμάκων Επιλογή ή σύνθεση κατάλληλου μη ραδιενεργού φορέα Ενσωμάτωση ραδιοϊσοτόπου στον φορέα Αξιολόγηση της ραδιοεπισημασμένης ουσίας in vivo Διαμόρφωση της ραδιοεπισημασμένης πρώτης ύλης σε ραδιοφάρμακο

10 Πολλά από τα ραδιοφάρμακα έχουν αναπτυχθεί με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν για τη φαρμακοκινητική και τη φαρμακολογική δράση σειράς ουσιών στον οργανισμό. Κατά την αξιολόγηση των ουσιών αυτών η προσπάθεια κυρίως στρεφόταν στο τρόπο ραδιοεπισήμανσή τους ώστε να διατηρείται κατά το δυνατό αμετάβλητη η in vivo κινητική του μητρικού μορίου. Από την άλλη πλευρά, πολλά άλλα ραδιοφάρμακα έχουν βρεθεί μετά από τυχαία αξιολόγηση σειράς ραδιοεπισημασμένων φορέων, και οι μηχανισμοί εντόπισης αυτών είτε διευκρινίστηκαν εκ των υστέρων ή ακόμη βρίσκονται υπό μελέτη. Παρ όλες τις προσπάθειες και τις προόδους της επιστήμης μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις συσχέτισης της δομής των ραδιοενώσεων έναντι της εντόπισης τους in vivo, οπότε για ορθολογιστικό σχεδιασμό νέων ραδιοφαρμάκων είναι απαραίτητη, μεταξύ των άλλων, η συγκριτική μελέτη των στοιχείων που υπάρχουν κατά περίπτωση, τόσο από την ραδιοφαρμακολογία όσο και τις άλλες επιστήμες. Το γεγονός ότι τα ραδιοφάρμακα χορηγούνται συνήθως στους ασθενείς παρεντερικά και ανιχνεύονται εξωτερικά, βάζει περιορισμό τόσο στον τύπο των ουσιών που πρέπει να επισημανθούν, όσο και στα ραδιονουκλίδια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ραδιοϊχνηθέτες. Επιπρόσθετα η διαμόρφωση των ραδιοενώσεων (πρώτων υλών) σε ραδιοφάρμακα πρέπει να ακολουθεί την φαρμακευτική τέχνη και προδιαγραφές (π.χ. για τα εναίσιμα: να είναι στείρα, ελεύθερα πυρετογόνων, μη αντιγονικά, μη τοξικά κ.λπ.).

11 Σημαντική προϋπόθεση στην επιλογή των ραδιονουκλιδίων είναι η δυνατότητα για ανίχνευση, με την υπάρχουσα τεχνολογία, των ακτινοβολιών γάμα που εκπέμπoυν, ενώ ταυτόχρονα η δόση για τον ασθενή από τις ακτινοβολήσεις να είναι συγκριτικά μικρή. Όλες οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από το ραδιενεργό άτομο συνεισφέρουν στην απορροφούμενη δόση από τον ασθενή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις σωματιδιακές ακτινοβολίες (άλφα, βήτα, νετρόνια κ.λπ.) που αυξάνουν την δόση που απορροφάται από τον ασθενή και προκαλούν καταστροφή στους ιστούς, ενώ δεν βοηθούν την διάγνωση. Έτσι για να ελαττωθεί η απορροφούμενη δόση πρέπει, κατά το δυνατό, στα ραδιοφάρμακα που προορίζονται για in vivo διάγνωση να προτιμώνται ραδιοϊσότοπα που διασπώνται με ισομερή μετάπτωση *. *Επισημαίνεται ότι ακόμα και στην περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί κάποια σωματιδιακή ακτινοβολία από εσωτερικές μετατροπές του ατόμου.

12 Ωστόσο, πέρα από αυτές τις θεωρητικά επιθυμητές προδιαγραφές στην πράξη χρησιμοποιούνται για in vivo μελέτες διάφορα ραδιονουκλίδια που εκπέμπουν ταυτόχρονα γάμα και σωματιδιακή ακτινοβολία, λόγω των άλλων φυσικών και χημικών τους χαρακτηριστικών. Για να είναι κατάλληλα τα ραδιονουκλίδια για εξωτερική ανίχνευση και απεικονιστικές τεχνικές με τις συνήθεις γάμα κάμερες, πρέπει να εκπέμπουν ακτινοβολία γάμα με ενέργεια μεταξύ kev, ο φυσικός χρόνος ημιζωής τους να κυμαίνεται από μία ώρα μέχρι ένα χρόνο και η ραδιενέργεια που προέρχεται από την ακτινοβολία γάμα που ενδιαφέρει την μέτρηση, πρέπει να είναι υψηλής αφθονίας. Στη περίπτωση του 99m Tc το 8,5% των 140 kev γάμα που εκπέμπει υφίσταται εσωτερική μετατροπή, ενώ στην περίπτωση του 111 In το 33%.

13 Για παράδειγμα από αυτή την πλευρά, ο 198 Au που εκπέμπει στα 412 kev 96γ ανά 100 διασπάσεις (96%) είναι πιο κατάλληλο ραδιονουκλίδιο, από το 51 Cr που εκπέμπει στα 323 kev μόνον των 9γ ανά 100 διασπάσεις (9%). Επιπρόσθετα κατά την επιλογή ενός ραδιονουκλιδίου θεωρείται ως προτέρημα οι γάμα ακτινοβολίες, που εκπέμπονται από το ραδιονουκλίδιο και ενδιαφέρουν την μέτρηση, να διαχωρίζονται καλά μεταξύ τους χωρίς αλληλεπικάληψη. Όταν οι ακτίνες γάμα έχουν ενέργεια μικρότερη από 20 kev, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτήν απορροφάται στους ιστούς, αυξάνοντας την δόση που απορροφάται χωρίς να συμβάλει στη διάγνωση. Όταν η ενέργεια των ακτινών γάμα είναι μεγαλύτερη από 600 kev, υπάρχει πρόβλημα αφενός μεν στην ρύθμιση της στόχευσης με κατάλληλο κατευθυντήρα, λόγω ατελούς απορρόφησης των τοιχωμάτων του και αφετέρου ελαττωμένη απόδοση ανίχνευσης, λόγω της ημιτελούς απορρόφησης των μεγάλης ενέργειας γάμα από τους ανιχνευτές ΝαΙ(Tl), που συνήθως χρησιμοποιούνται Π.χ. στην περίπτωση του 67 Gα που εκπέμπει ακτίνες γάμα στα 92, 182, 300 και 390 kev, πρέπει κατά τη μέτρηση να επιλέγονται εκείνες που δεν αλληλεπικαλύπτονται οι αιχμές τους σε μια μεγάλη περιοχή.

14 Σε ειδικές περιπτώσεις ραδιονουκλιδίων με υψηλό ατομικό αριθμό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για απεικόνιση αντί των ακτινών γάμα οι χαρακτηριστικές ακτίνες-χι που εκπέμπονται, όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση των 69 kev χαρακτηριστικής ακτίνας-χι που εκπέμπεται από την Κ στοιβάδα του 197 Au κατά την διάσπαση του 197 Hg, με σύλληψη τροχιακού ηλεκτρονίου. Τέλος στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά υψηλές δόσεις ραδιοϊσοτόπων που εκπέμπουν μόνο βήτα ακτινοβολίες, όπως το 32 P, είναι δυνατό να ληφθεί απεικόνιση από την ακτινοβολίες πέδησης-χι. Κάθε ραδιονουκλίδιο χαρακτηρίζεται από τον φυσικό χρόνο ημιζωής (Τ 1/2 ) και τη σταθερά μετατροπής λ, ενώ κάθε ουσία (άρα και τα ραδιονουκλίδια και οι ραδιοενώσεις) μετά την in vivo χορήγηση της έχει χαρακτηριστικό βιολογικό χρόνο ημιζωής (Τ b ) ο οποίος συνδέεται, με την σταθερά απομάκρυνσης της από τον οργανισμό (λ b ), με την σχέση λ b =0,693/Τ b. Δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί το μισό της ποσότητας της ραδιοένωσης από το βιολογικό σύστημα.

15 Είναι προφανές ότι σε κάθε βιολογικό σύστημα η ελάττωση της ραδιενέργειας του ραδιοφαρμάκου, μετά την χορήγηση του, σχετίζεται με την φυσική διάσπαση και τη βιολογική του απομάκρυνση. Από το συνδυασμό των δύο αυτών σταθερών προκύπτει η σταθερά αποτελεσματικής απομάκρυνσης λ e, όπου λ e =λ+λ b. Επειδή γενικά λ=0,693/τ 1/2 ο αποτελεσματικός χρόνος ημιζωής (Τ e ) συνδέεται με τη (εξ.8-1)

16 1/T e = 1/T 1/2 + 1/T b T e = T 1/2. T b /(T 1/2 +T b ) (8-1) Εάν ο Τ b είναι πολύ μεγαλύτερος του Τ 1/2, τότε ο Τ e είναι ίσος περίπου με τον Τ b, και εάν ο Τ 1/2 είναι μεγαλύτερος του Τ b, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί το μισό της ποσότητας της ραδιοένωσης από το βιολογικό σύστημα), τότε ο Τ e είναι περίπου ίσος με τον Τ 1/2.

17 Γενικά η δόση που απορροφάται σε ένα όργανο εξαρτάται από τον αποτελεσματικό χρόνο ημιζωής και ως εκ τούτου για ελαχιστοποίηση της ακτινοβόλησης του ασθενούς είναι επιθυμητό να χρησιμοποιούνται ραδιοενώσεις με όσο το δυνατό μικρότερο αποτελεσματικό χρόνο ημιζωής, αρκετό όμως για να ολοκληρωθεί η ιατρική μελέτη που ενδιαφέρει. Ο χρόνος που μπορεί να αρχίσει η απεικόνιση, μετά την χορήγηση, ποικίλει και εξαρτάται από την κινητική του ιχνηθέτη στο βιολογικό σύστημα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα εντόπισης, τόσο νωρίτερα αρχίζει η απεικόνιση.

18 Από την άλλη πλευρά, η διάρκεια της απεικόνισης εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα της ραδιενέργειας που χορηγείται, το ποσοστό της ραδιενέργειας που εντοπίζεται στο στόχο, και το εύρος του παραθύρου στον ανιχνευτή. Στις περιπτώσεις που ο Τ e είναι περίπου ίσος με τον Τ 1/2 είναι επιθυμητό να χρησιμοποιούνται ραδιοϊσότοπα με όσο τον δυνατό μικρότερο χρόνο ημιζωής. Γενικά, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο πιο ικανοποιητικός φυσικός χρόνος ημιζωής ραδιονουκλιδίου για ελάχιστη ακτινοβόληση είναι εκείνος που ικανοποιεί την εξ Τ 1/2 = 0,693 ΤΜ (8-2) Όπου, ΤΜ (χρόνος μέτρησης) είναι ο χρόνος που απαιτείται για κάθε δεδομένη εξέταση μετά την χορήγηση του ραδιοφαρμάκου

19 Έτσι για παράδειγμα στατικές εικόνες που λαμβάνονται min, μετά την χορήγηση ραδιοφαρμάκου, σύμφωνα με την εξ.8-2 απαιτούν ραδιοϊσότοπα με την Τ 1/2 ~20-60 min. Ωστόσο, ο χρόνος ημιζωής του ραδιοϊσοτόπου, που υπολογίζεται από την εξ.8-2 πολλές φορές δεν είναι πρακτικά κατάλληλος για την προετοιμασία του ραδιοφαρμάκου, τη χορήγηση και τη περάτωση της διαγνωστικής μελέτης. Γενικά μπορεί να λεχθεί ότι, κατά την επιλογή των ραδιοϊσοτόπων πρέπει ο φυσικός χρόνος ημιζωής να είναι κατά το δυνατό μικρότερος, χωρίς όμως αυτό να έρχεται σε αντίθεση με την αποτελεσματικότητα της διαγνωστικής μεθόδου.

20 Στον Πίνακα 8-2 παρουσιάζονται μερικά από τα κυριότερα ραδιονουκλίδια που χρησιμοποιούνται στα in vivo διαγνωστικά ραδιοφάρμακα. Από τα ραδιοϊσότοπα αυτά το τεχνήτιο-99m (Πίνακας 8-3) εκπέμπει μονοενεργειακή γάμα ακτινοβολία 140 kev με αφθονία 90% και φυσικό χρόνο ημιζωής περίπου 6 ωρών, πράγμα που θεωρητικά και πρακτικά το κάνει ιδανικό για ανίχνευση με τις συνήθεις γάμα κάμερες του εμπορίου και ως εκ τούτου αποτελεί ραδιονουκλίδιο πρώτης επιλογής. Επιπρόσθετα το τεχνήτιο πλεονεκτεί γιατί λαμβάνεται από γεννήτριες, στον τόπο της χρήσης του, και οι ιδιότητες του το καθιστούν κατάλληλο για την επισήμανση δεκάδων διαφορετικών ουσιών.

21 Πίνακας 8-2 Eπιλεγμένα Ραδιονουκλίδια που Χρησιμοποιούνται στα in vivo Διαγνωστικά Ραδιοφάρμακα Ραδιονουκλίδι T 1/2 Επικρατέστερα γάμα φωτόνια α (MeV) 32 P 14,3 d β max =1,71 MeV 51 Cr 27,7 d 0, Co 271 d 0, Co 70,8 d 0,511 / 0, Fe 44,6 d 1,10 / 1,29 67 Ga 3,26 d 0,093 / 0,185 / 0,30 75 Se 118,5 d 0,136 / 0,265 99m Tc 6,02 h 0, In 2,8 d 0,173 / 0, I 13 h 0,027 / 0, I 60,1 d 0, I 8,04 d 0, Xe 5,29 d 0,081 / 0,03-0, Au 2,70 d 0, Tl 73 h 0,068 / 0,083

22 Πίνακας 8-3 Φυσικά Χαρακτηριστικά του Τεχνητίου-99m Χρόνος ημιζωής 6 ώρες Χρόνος ημιζωής αρκετός για τα περισσότερα προϊόντα Ενέργεια των ακτίνων γάμα 140 kev Ενέργεια ιδανική για ανίχνευση από το πάχος του κρυστάλλου στις συνήθεις κάμερες ( Τ1/2 67h) Τρόπος διάσπασης Ισομερή Μετάπτωση (Ι.Τ.) Εκπέμπονται μόνο γάμμα ακτινοβολίες και όχι σωματίδια. Ισοτοπική αφθονία 90% Μεγάλη ισοτοπική αφθονία Παρασκευή γεννήτριες από { 99 Μο 99m Tc } _ T1/ 2 67hr Το 99 Μο που χρησιμοποιείται λαμβάνεται από προϊόντα σχάσης { 236 U(n,f) 99 Mo} και είναι ελεύθερο φορέα.

23 Κατά την επισήμανση των διαφόρων χημικών μορίων, από την πλευρά της ραδιοφαρμακοκινητικής, θεωρείται ιδανικό να χρησιμοποιούνται ραδιοϊσότοπα των στοιχείων που αποτελούν τη χημική δομή της μητρικής «ψυχρής» ουσίας φορέα. Τα περισσότερα, όμως, μόρια που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για in vivo εντόπιση (π.χ. φαρμακολογικά δραστικά συστατικά, βιοχημικές ουσίες κ.λπ.) αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φωσφόρο. Το υδρογόνο δεν έχει ισότοπα που να εκπέμπουν γάμα ακτινοβολία, ενώ το θείο και ο φωσφόρος δεν έχουν κατάλληλα για απεικόνιση ισότοπα γάμα ακτινοβολίας. Ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο έχουν αντίστοιχα τα ισότοπα 11 C, 13 Ν και 15 Ο, που εκπέμπουν ποζιτρόνια (Πίνακας 8-4), τα οποία τελικά αλληλεπιδρούν με θερμικά ηλεκτρόνια και υφίστανται εξαΰλωση όπου εκπέμπονται δύο 511 kev γάμα σε γωνία 180 ο μεταξύ τους

24 Η χρήση πολλών ισοτόπων που εκπέμπουν ποζιτρόνια στη σύνθεση ραδιοφαρμάκων έχει σαν μειονέκτημα το μικρό φυσικό χρόνο ημιζωής (π.χ. από 2-20 min για τα 11 C, 13 Ν και 15 Ο), γεγονός που απαιτεί την ύπαρξη επιταχυντών κοντά στη περιοχή που χορηγούνται και ειδική μεθοδολογία ταχείας επισήμανσης. Επιπρόσθετα η ανίχνευση της ακτινοβολίας εξαΰλωσης απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές απεικόνισης είτε με ειδικούς σπινθηρογράφους με δύο κεφαλές ή με ειδικές τομογραφικές κάμερες ποζιτρονίων (positron emission tomography, PET). Πέρα από τα ραδιοϊσότοπα του C, Ν και Ο που αναφέρθηκαν στην πράξη χρησιμοποιούνται ισότοπα που εκπέμπουν ποζιτρόνια όπως: 18 F, 52 Fe, 68 Ga με χρόνο ημιζωής πρακτικά πλέον κατάλληλο για ραδιοφάρμακα.

25 Πίνακας 8-4 Κυριότερα για την Πυρηνική Ιατρική Ραδιοϊσότοπα που Εκπέμπουν Ποζιτρόνια Iσότοπο T 1/2 (min) Eνέργεια Ποζιτρονίου (MeV) C-11 20,4 0,97 N ,19 O ,74 Ga ,89 F ,633 Fe ,800

26 Γενικά σε όλες τις διαγνωστικές μελέτες in vivo είναι επιθυμητό τα ραδιοφάρμακα να εντοπίζονται εκλεκτικά στο στόχο που μελετάται, ενώ το γύρω υπόστρωμα να έχει πολύ μικρή συγκέντρωση ώστε να γίνεται δυνατή η όσο το δυνατό λεπτομερέστερη απεικόνιση του στόχου. Δηλαδή, ο λόγος της ραδιενέργειας στο στόχο προς την ραδιενέργεια στο περιβάλλον (αίμα, γειτονικά όργανα, οστά, μαλακός ιστός κ.λπ.) πρέπει να είναι μεγάλος. Ωστόσο, τούτο δεν είναι πάντα εφικτό και πολλά ραδιοφάρμακα αποκλείονται από μη φυσιολογικούς ιστούς, οπότε στο σπινθηρογράφημα αυτοί εμφανίζονται σαν ψυχρές περιοχές. Τούτο έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πρόωρη διάγνωση, συγκριτικά με την θετική εντόπιση, λόγω πολύ μικρότερης διακριτικής ικανότητας.

27 Κατά την in vivo αξιολόγηση ενός νέου ραδιοφαρμάκου πρέπει να απαντηθούν τα παρακάτω τρία βασικά ερωτήματα : 1. Ποίες πληροφορίες επιδιώκεται να αποκομιστούν από την in vivo μελέτη. 2. Ποία τακτική πρέπει να ακολουθηθεί για να διαμορφωθεί το επιθυμητό ραδιοφάρμακο. 3. Πόσο καλό είναι το τελικό προϊόν για το σκοπό που θα χρησιμοποιηθεί.

28 Η ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που θα αποκομιστούν από τη διάγνωση αναφέρεται στην εντόπιση της ραδιενέργειας σε όργανο ή την συμμετοχή του ραδιοφαρμάκου σε κάποια βιολογική αντίδραση στον οργανισμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να μελετήσει την λειτουργική ικανότητα του ήπατος * πρέπει να σχεδιάσει ραδιοφάρμακα που να κατευθύνονται στα πολυγωνικά του κύτταρα, όπως πολλές χρωστικές ουσίες που μεταβολίζονται στα κύτταρα αυτά, π.χ. rose bengal, bromosulfophthalein και pyridoxylideneglutamate. Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχει ενδιαφέρον για την μορφολογική διαμόρφωση του οργάνου, τότε πρέπει να σχεδιαστεί κολλοειδές ραδιοφάρμακο που να απομακρύνεται από τα φαγοκύτταρα. * Το 70% της μάζας του ήπατος αποτελείται από πολυγωνικά κύτταρα και το 30% από φαγοκύτταρα (δικτυοενδοθηλιακά ή Kupffer). Τα πρώτα συνδέονται με πολλές μεταβολικές λειτουργίες, ενώ τα δεύτερα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων από την κυκλοφορία.

29 Κατά άλλο παράδειγμα, για να προσδιοριστεί η καρδιακή κένωση απαιτείται ραδιοφάρμακο που να αναμιγνύεται εύκολα με το αίμα και να απομακρύνεται πολύ αργά από την κυκλοφορία, (π.χ. το 99m TcΟ -4 και το 99m Tc-albumin), όταν είναι επιθυμητό να εντοπιστεί το μέγεθος της καρδιακής έμφραξης, απαιτείται το ραδιοφάρμακο είτε να συγκεντρώνεται στο φυσιολογικό καρδιακό μυ (π.χ. 43 Κ +, 201 Tl +), οπότε το έμφραγμα θα εντοπιστεί σαν περιοχή χωρίς ραδιενέργεια, είτε καλύτερα απαιτείται (να αναπτυχθεί) ραδιοφάρμακο που να εντοπίζεται στην περιοχή του εμφράγματος και όχι στον φυσιολογικό καρδιακό μυ, (π.χ. το 99m Tcpyrophosphate έχει δυνατότητα να εντοπίζεται σε είδη εμφραγμάτων, τα οποία απεικονίζονται ως θερμή κηλίδα).

30 Το ερώτημα σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη διαμόρφωση του ραδιοφαρμάκου αναφέρεται στην τελική μορφή που θα χορηγηθεί στους ασθενείς. Η διαμόρφωση των ραδιοφαρμάκων μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους από το στόμα, σε ενέσιμη μορφή κ.λπ. (Πίνακας 5). Ο τρόπος διαμόρφωσης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλός, επαναλήψιμος και μη εύκολα επηρεαζόμενος από εξωτερικούς παράγοντες. Για να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος, πρέπει να μελετώνται οι φυσικές και οι χημικές ιδιότητες και η βέλτιστη μοριακή αναλογία των πρώτων υλών καθώς και τα απαραίτητα προσθετικά. Η ραδιοεπισήμανση στους χώρους χρήσης των ραδιοφαρμάκων πρέπει να γίνεται γρήγορα, με απλή προσθήκη των καταλλήλων αντιδραστηρίων και με απλή/επαναλήψιμη χαμηλού κόστους διαδικασία. Επιπρόσθετα, κατά την επισήμανση του «ψυχρού φορέα» πρέπει να επιλέγονται, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντιδραστήρια, οι πιο κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, pη, ιοντικής ισχύος κ.λπ.

31 Είναι προφανές ότι τυχόν δυσκολίες στη παρασκευή ραδιονουκλιδίων, περιορισμοί στην διάθεση βραχυβίων, πολυπλοκότητα στους τρόπους παρασκευής του μητρικού «ψυχρού προϊόντος» ή/και προβλήματα στον τρόπο επισήμανσης, αυξάνουν το κόστος και ελαττώνουν τις δυνατότητες ευρείας χρήσης κάποιων ραδιοφαρμάκων. Η φυσική μορφή των ραδιοφαρμάκων μπορεί να είναι στερεή, υγρή ή αέρια, ανάλογα με την μελέτη στην οποία θα χρησιμοποιηθεί και τα χαρακτηριστικά του οργάνου στο οποίο γίνεται η μέτρηση. Για παράδειγμα, σε μελέτες, αερισμού των πνευμόνων χρησιμοποιείται αέριο 133 Xe, ενώ σε μελέτες αξιολόγησης της αιμάτωσης των πνευμόνων χρησιμοποιείται εναιώρημα 99m Tc- macroaggregated albumin (MAA).

32 Το ερώτημα που σχετίζεται με την καταλληλότητα του ραδιοφαρμάκου, συνδέεται με σειρά αξιολογήσεων του τελικού προϊόντος σε κλινικό επίπεδο, αφού βέβαια έχουν ολοκληρωθεί όλα τα δυνατά in vitro και in vivo σχετικά πειράματα. Η κλινική αξιολόγηση σε ανθρώπους γίνεται μετά από ειδική αδεια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

33 Πίνακας 8-5 Μερικές Μορφές Ραδιοφαρμάκων που Χρησιμοποιούνται στην Πυρηνική Ιατρική Αέρια : 85 Κ, 133 Xe. Διαλύματα: 131 I-sodium iodide solution, 75 Se-selenomethionine, 99m Tc-DTPA, 99m Tc-pyrophosphate και άλλα ραδιοφάρμακα του 99m Tc μικρού μοριακού βάρους, 133 Xe διαλυμένο σε 0,9% ΝαCl κ.λπ.. Κολλοειδή εναιωρήματα: 99m Tc-sulfur colloid, 99m Tc-MAΜ, 99m Tc-Ferric hydroxide, 99m Tc- microsphere, 113m In(OH) 3 -Fe(OH) 3 κ.λπ. Κάψουλες: 113 Ι-sodium iodide. Μικρές κυλινδρικές μικροκάψουλες για εμφύτευση σε όγκους: 226 Rα, 198 Au, 192 Ir, 125 I, κ.λπ.

34 Κατά την διαδικασία ακολουθείται αυστηρό πρωτόκολο πειραμάτων και προδιαγραφών υλοποίησης /παρακολούθησης όπου αναγράφονται με κάθε λεπτομέρια οποιεσδήποτε παρατηρήσεις σχετικά με την συμπεριφορά του ραδιοφαρμάκου που μελετάται. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε το ραδιοφάρμακο εγκρίνεται για μαζική παρασκευή και διάθεση. Εάν όχι, απορρίπτεται και απαγορεύεται η χρήση του. Ακόμα και μετά την έγκριση του ραδιοφαρμάκου οι μελέτες αξιολόγησης της καταλληλότητας του συνεχίζονται μέχρις ότου τούτο τελικά αποσειρθεί από την αγορά. Η έγκριση ή απόρριψη μαζικής χρήσης των ραδιοφαρμάκων γίνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές κάθε χώρας, όπου για την Ελλάδα την ευθύνη έχει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

35 Τα in vivo ραδιοφάρμακα είναι δυνατό να περιέχουν ως πρώτη ύλη είτε ραδιοστοιχεία ή ραδιοεπισημασμένες ενώσεις. Οι ραδιοεπισημασμένες ενώσεις αποτελούνται από δύο βασικά μέρη: το ραδιονουκλίδιο και το υπόλοιπο μη ραδιενεργό τμήμα (μητρικό «ψυχρό προϊόν»). Επομένως η καταλληλότητα των ραδιοενώσεων για χρήση στην Πυρηνική Ιατρική καθορίζεται από τα ειδικά και τα γενικότερα χαρακτηριστικά καθενός από τα συστατικά αυτά και του τελικού προϊόντος που σχηματίζουν. Εκτός από την εξειδίκευση ως προς την εντόπιση ή τη συμμετοχή σε βιολογική αντίδραση, ένα ραδιοφάρμακο πρέπει να μην είναι τοξικό, στην ποσότητα που χορηγείται, να εκπέμπει ραδιενέργεια που να ανιχνεύεται με τα υπάρχοντα όργανα, και να παρέχει ελάχιστη δόση στους ασθενείς.

36 Παρακάτω αναφέρονται επιλεγμένοι παράγοντες που γενικά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν, κατά την διάρκεια, και μετά την διαμόρφωση ενός νέου ραδιοφαρμάκου για in vivo χρήση.

37 Συμβατότητα Όταν πρόκειται να παρασκευαστεί ένα νέο επισημασμένο προϊόν, το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι, κατά πόσο ο ιχνηθέτης, (ραδιονουκλίδιο), μπορεί να ενσωματωθεί στο μητρικό ψυχρό μόριο ή όχι. Αυτό γίνεται με λεπτομερή μελέτη των χημικών και άλλων ιδιοτήτων των δύο ουσιών. Για παράδειγμα, το 111 Ιn είναι δυνατό να σχηματίσει σύμπλοκο με DTPA, όταν τα δύο αναμιγνύονται κάτω από κατάλληλες συνθήκες, και το σύμπλοκο που σχηματίζεται παραμένει σταθερό για μακρύ χρονικό διάστημα. Το DTPA είναι μια χηλική ένωση που περιέχει άτομα αζώτου και οξυγόνου με μονήρη ζεύγη ηλεκτρονίων, τα οποία μπορούν να δοθούν σε υδατικά διαλύματα για να σχηματιστούν οι δεσμοί σύμπλεξης, από την άλλη πλευρά, εάν προστεθεί το 111 Ιn σε βενζόλιο δεν θα σχηματιστεί το σύμπλοκο γιατί δεν ευνοείται η πρόσληψη των ηλεκτρονίων από τα ραδιενεργά ιόντα. Αλλά παραδείγματα επισήμανσης μορίων είναι η προσθήκη του ιωδίου σε ομάδες τυροσίνης των πρωτεϊνών, και του υδραργύρου σε σουλφιδικές ομάδες. Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι τα ραδιονουκλίδια επισημαίνουν ειδικά κατά περίπτωση την μητρική «ψυχρή ουσία» ανάλογα με τις χημικές ιδιότητες και των δύο πρώτων υλών.

38 Στοιχειομετρία Κατά την παρασκευή ενός νέου ραδιοφαρμάκου πρέπει να προσδιορίζονται με ακρίβεια η βέλτιστη συνταγή διαμόρφωσης τόσο της «ψυχρής» πρώτης ύλης, όσο και της διαδικασίας ραδιοεπισήμανσης αυτής. Για παράδειγμα για τα επισημασμένα προϊόντα του τεχνητίου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η συγκέντρωση του 99m Tc στα εκλούσματα των γεννητριών είναι περίπου 10-9 Μ, και θεωρητικά για την αναγωγή του απαιτείται ισοδύναμη ποσότητα Sn 2+. Εντούτοις, στη πράξη χρησιμοποιείται στη συνταγή 1000 φορές περισσότερη ποσότητα Sn + 2 για να εξασφαλιστεί πλήρως η αναγωγή. Κατ' ανάλογο τρόπο προστίθενται σε περίσσεια οι διάφορες χηλικές ουσίες σύμπλεξης του τεχνητίου, όπως DTPA, diphosphonate κ.λπ., για να εξασφαλιστεί ότι θα δεσμευθεί όλο το διαθέσιμο 99m Tc. Η στοιχειομετρική αναλογία, σε κάθε μέθοδο επισήμανσης ραδιοφαρμάκου καθορίζεται πειραματικά κατά περίπτωση, μετά από αρχική θεωρητική προσέγγιση με βάση τις χημικές εξισώσεις που λαμβάνουν χώρα. Σε μερικές περιπτώσεις, η περίσσεια ή η έλλειψη ενός από τα βασικά αντιδραστήρια μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της επισήμανσης, ώστε το τελικό προϊόν να θεωρηθεί ακατάλληλο για χρήση

39 Φορτίο και μέγεθος του επισημασμένου μορίου Το φορτίο του επισημασμένου μορίου καθορίζει τη διαλυτότητα του σε διάφορους διαλύτες. Όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο αυξάνει η διαλυτότητα του στο νερό, ενώ όσο αυτό ελαττώνεται τόσο το μόριο καθίσταται μη πολικό, οπότε τείνει να διαλύεται σε οργανικούς διαλύτες και σε λίπη. Από την άλλη πλευρά το μέγεθος του μορίου ενός ραδιοφαρμάκου καθορίζει, σε πολλές περιπτώσεις, την απορρόφηση του στο βιολογικό σύστημα. Για παράδειγμα, μόρια με μοριακό βάρος >60000 δεν διηθώνται από το αγγειώδες σπείραμα του νεφρού.

40 Σύνδεση με πρωτεΐνες Σχεδόν όλα του μικρού μοριακού βάρους μόρια (ραδιενεργά ή όχι) συνδέονται με πρωτεΐνες του πλάσματος, κυρίως την αλβουμίνη και γλοβουλίνη. Το ίνδιο, γάλλιο και πολλά μεταλλικά ιόντα ενώνονται ισχυρά με την τρανσφερρίνη του πλάσματος. Γενικά η σύνδεση μικρών μορίων με πρωτεΐνες επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το φορτίο του μικρού μορίου, το pη, τη φύση της πρωτεΐνης και την συγκέντρωση ανιόντων στο πλάσμα. Κατιονικά μόρια ενώνονται ασθενώς με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Σε χαμηλότερα pη οι πρωτεΐνες του πλάσματος έχουν περισσότερα θετικά φορτία και έτσι ανιονικά μόρια ενώνονται ισχυρά με αυτές. Η έκτασης και η ισχύς σύνδεσης με τις πρωτεΐνες εξαρτώνται από τον συντακτικό τύπο του μορίου (διάταξη των ατόμων του μορίου στο χώρο) και τη φύση της πρωτεΐνης, καθώς και από τον αριθμό των καρβοξυλίων, υδροξυλίων και αμινοομάδων στο μόριο.

41 Στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλα ανιόντα, αυτά είναι δυνατό να ανταγωνίζονται την σύνδεση του ραδιοφαρμάκου με τις πρωτεΐνες. Η ένωση των ραδιοφαρμάκων με τις πρωτεΐνες επηρεάζει την απομακρυνσή τους από το πλάσμα και βέβαια την εντόπιση και μεταβολισμό τους. Ένας εύκολος τρόπος προσδιορισμού του ποσοστού εντόπισης ραδιοένωσης στις πρωτεΐνες του πλάσματος, είναι το να κατακρημνισθούν με τρίχλωρο οξικό οξύ οι πρωτεΐνες σε δείγμα πλάσματος μετά από την χορήγηση του ραδιοφαρμάκου και στη συνέχεια να μετρηθεί η ραδιενέργεια στο ιζήμα.

42 Διαλυτότητα Τα ραδιοφάρμακα για ενέσιμη χρήση πρέπει να διαμορφώνονται σε pη περίπου 7,4 (όσο και του πλάσματος), και το διάλυμα τους να έχει οσμωτική πίεση και ιοντική ισχύ συγκρίσιμη με το αίμα. Σε πολλές περιπτώσεις, η διαλυτότητα ενός ραδιοφαρμάκου, στα λίπη αποτελεί τον αποφασιστικό παράγοντα για την εντόπισή του σε κάποιο όργανο. Ο λόγος είναι ότι, οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται κυρίως από φωσφολιπίδια, και, εάν το ραδιοφάρμακο δεν είναι διαλυτό στα λίπη, δεν θα μπορέσει εύκολα να διασχίσει τις κυτταρικές μεμβράνες. Όσο αυξάνει η διαλυτότητα στα λίπη ενός ραδιοφαρμάκου, αυξάνει η διάχυση μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, και επομένως η εντοπισή του στο όργανο είναι μεγαλύτερη. Η ένωση με τις πρωτεΐνες ελαττώνει την διαλυτότητα στα λίπη. Τα ιοντισμένα μόρια είναι λιγότερο διαλυτά στα λίπη, ενώ μη πολικά μόρια είναι λιποδιαλυτά και εύκολα διαχέονται μέσω των κυτταρικών μεμβρανών.

43 Βιοκατανομή Η μελέτη της κατανομής στους ιστούς, της απομάκρυνσης από το πλάσμα και της έκκρισης από τα ούρα και τα κόπρανα, αποδεικνύει την καταλληλότητα, την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα ραδιοεπισημασμένων ενώσεων ως ραδιοφαρμάκων. Γενικά, η μελέτη περιλαμβάνει τη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου σε πειραματόζωα, τη θανάτωση τους σε διάφορα χρονικά διαστήματα, την απομάκρυνση των οργάνων και την μέτρηση της ραδιενέργειας τους. Τα αποτελέσματα της κατανομής στους ιστούς αποτελούν ένδειξη της καταλληλότητας ενός ραδιοφαρμάκου για την απεικόνιση του οργάνου που ενδιαφέρει. Το ήμισυ του χρόνου παραμονής των ραδιοφαρμάκων στο πλάσμα (ή ο μισός χρόνος απομάκρυνσης) μπορεί να προσεγγισθεί συλλέγοντας δείγματα αίματος σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα μετά τη χορήγηση και μετρώντας την ραδιενέργεια σε αυτά.

44 Τα αποτελέσματα σχεδιάζονται σε ημιλογαριθμικό χαρτί (π.χ. την ποσότητα της ραδιενέργειας ανά λίτρο πλάσματος έναντι του χρόνου) και προσδιορίζεται ο μισός χρόνος απομάκρυνσης από το πλάσμα, από τον χρόνος που απαιτείται για να ελαττωθεί στο μισό η αρχική ραδιενέργεια στο πλάσμα αμέσως μετά τη χορήγηση. Η ελάττωση της ραδιενέργειας στο πλάσμα προέρχεται τόσο από την έκκριση του ραδιοφαρμάκου, όσο και από την εντόπιση αυτού σε διάφορα όργανα και επηρεάζεται από την ένωση του ραδιοφαρμάκου με τις πρωτεΐνες στο πλάσμα. Η απομάκρυνση από το πλάσμα μπορεί να είναι πολύ σύντομη, να διαρκεί λίγα λεπτά, ή αργή, οπότε απαιτούνται ακόμη και ημέρες.

45 Για παράδειγμα το 99m Tc-sulfur colloid έχει πολύ μικρό χρόνο απομάκρυνσης περίπου 2-3 λεπτά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο γρήγορο εγκλωβισμό των κολλοειδών σωματιδίων από τα φαγοκύτταρα στο ήπαρ. Το 99m Tc-DTPA απομακρύνεται επίσης πολύ γρήγορα λόγω σπειραματικής διήθησης στα νεφρά. Το 67 Gα-citrate, όμως, παρουσιάζει αργή πλασματική απομάκρυνση, διότι ενώνεται στην τρανσφερρίνη του πλάσματος, και έτσι η απεικόνιση νεοπλαστικών βλαβών στον οργανισμό γίνεται h μετά τη χορήγηση. Η έκκριση ενός ραδιοφαρμάκου μπορεί να προσδιοριστεί συλλέγοντας ούρα και κόπρανα σε διάφορα χρονικά διαστήματα, μετά τη χορήγηση, και μετρώντας τη ραδιενέργεια σε αυτά. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως για να υπολογιστεί η δόση ακτινοβολίας του οργανισμού, και γενικά για τη κλινική αξιολόγηση του ραδιοφαρμάκου.

46 Συσκευασία και αποθήκευση ραδιοφαρμάκων Σταθερότητα. Τα ραδιοεπισημασμένα προϊόντα υφίστανται κατά την αποθήκευση τους αποσύνθεση, λόγω ραδιόλυσης και άλλων παραγόντων, όπως θερμοκρασία, pη, φώς, οξείδωση κ.λπ., που μπορεί να επηρεάσουν την σταθερότητα. Είναι προφανές ότι όλοι οι παράμετροι που διαταράσσουν την σταθερότητα πρέπει να μελετώνται εκτενώς, για να εξασφαλίζονται βέλτιστες συνθήκες σταθερότητας των σκευασμάτων.

47 Οι διάφοροι τύποι της αποσύνθεσης που ένα ραδιοφάρμακο είναι δυνατόν να υποστεί μπορεί να ταξινομηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους σε : Πρωτογενής εσωτερική αποσύνθεση: Τούτη εμφανίζεται σε ραδιοεπισημασμένα μόρια καθένα από τα οποία περιέχει δύο ή περισσότερα ραδιονουκλίδια. όπου όταν διασπαστεί ένα από τα ραδιονουκλίδια, διασπάται σε μοριακά θραύσματα και το μόριο που το περιέχει, λόγω ανακρούσεως. Ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε παρασκευάσματα μακρομορίων επισημασμένων με βραχύβια ραδιοϊσότοπα.

48 Πρωτογενής εξωτερική αποσύνθεση: Αυτή αναφέρεται σε μετασχηματισμούς μορίων που προκαλούνται μετά την αλληλεπίδραση πυρηνικών θραυσμάτων με «ψυχρά» μόρια ραδιοφαρμάκου. Έχει υπολογιστεί ότι ένα σωματίδιο β που προέρχεται από 14 C δύναται να προκαλέσει στο διάβα του διασπάσεις περίπου 5000 μορίων.

49 Δευτερογενής αποσύνθεση: Αυτή συνδέεται με τους μετασχηματισμούς των μορίων που προκαλούνται από χημικά δραστικά μόρια ραδιόλυσης στη συσκευασία ραδιοφαρμάκων. Τα προϊόντα ραδιόλυσης προκύπτουν από πρωτογενή αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με τα μόρια της πρώτης ύλης ή των προσθετικών στη συσκευασία.. Αποσύνθεση ανεξάρτητη της ακτινοβόλησης: Αυτή οφείλεται σε καθαρά χημικά, φωτοχημικά ή μικροβιολογικά αίτια ανεξάρτητα της παρουσίας των ραδιενεργών πυρήνων.

50 Προς αποφυγή ή περιορισμό της αυτoαποσύνθεσης κατά την αποθήκευση των ραδιοφαρμάκων προτείνονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: 1. Kατά την παρασκευή τους να προστίθενται έκδοχα για προφύλαξη από μικροβιακές μολύνσεις, οξειδώσεις, αλλαγές του pη και άλλους κινδύνους αλλοιώσεων. 2. Να φυλάσσονται με τη μικρότερη δυνατή ειδική ραδιενέργεια και για όσο γίνεται μικρότερο χρονικόδιάστημα. 3. Να συσκευάζονται, κατά το δυνατόν, σε στερεά (π.χ. λιόφυλη) ξηρή μορφή, σε ξηρό περιβάλλον, σε λεπτά στρώματα, και υπό κενό. 4. Η θερμοκρασία των αποθηκευτικών χώρων να ρυθμίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, προστίθενται αντιβακτηριακά (π.χ. βενζυλική αλκοόλη, φαινόλη, β-ναφθόλη, μεθυλ- ή προπυλ-εστέρας του π- υδροξυβενζοικού οξέος κ.λπ.), αντιοξειδωτικά (π.χ. ασκορβικό οξύ, υδροχλωρική κυστείνη κ.λπ.), σταθεροποιητές (π.χ. κιτρικό νάτριο ), ρυθμιστικά διαλύματα κ.λπ.

51 Αρχές Εντόπισης Ραδιοενώσεων in Vivo Οι ραδιοεπισημασμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στα ραδιοφάρμακα εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία στις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες. Γενικά οι μηχανισμοί της βιοκατανομής των ενώσεων αυτών εξαρτώνται από την φυσική τους μορφή (π.χ. η εντόπιση σωματιδιακών μορφών στα φαγοκύτταρα) ή στην ομοιότητα των ραδιοενώσεων με ένα φυσικό υπόστρωμα ή μεταβολίτη, (π.χ. η εντόπιση του ραδιοϊωδίου στο θυρεοειδή αδένα).

52 Για παράδειγμα, προστίθενται αντιβακτηριακά (π.χ. βενζυλική αλκοόλη, φαινόλη, β-ναφθόλη, μεθυλ- ή προπυλεστέρας του π-υδροξυβενζοικού οξέος κ.λπ.), αντιοξειδωτικά (π.χ. ασκορβικό οξύ, υδροχλωρική κυστείνη κ.λπ.), σταθεροποιητές (π.χ. κιτρικό νάτριο ), ρυθμιστικά διαλύματα κ.λπ.

53 Ο μηχανισμός εντόπισης μερικών ραδιοφαρμάκων είναι γνωστός, ενώ άλλων δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί παρόλο που τούτα μπορεί να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη κλινική πράξη. Από την άλλη πλευρά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η κινητική που καταγράφεται για μια ραδιοένωση in vivo σπάνια μπορεί να εξηγηθεί υπό όρους ενός και μόνο μηχανισμού, αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα συνεργίας πολλών και διαφορετικών μηχανισμών, ενώ η καταγραφή της κινητικής των ραδιοενώσεων περιορίζεται στην παρακολούθηση του ιχνηθέτη ο οποίος in vivo μπορεί να παραμένει συνδεδεμένος με το μητρικό μόριο, να έχει αποσπαστεί ή να συνδέεται με κάποιο μεταβολίτη. Τούτοι μπορεί να συνδέονται π.χ. με την αρχική αραίωση στα υγρά του σώματος, την πρόσδεση σε πρωτεΐνες, την παθητική ή ενεργή μεταφορά διαμέσου των μεμβρανών, την μεταβολική ενσωμάτωση, την αποικοδόμηση, την απομάκρυνση, την απέκκριση, κ.λπ.

Διάλεξη 3. Γενήτριες Ραδιοϊσοτόποων

Διάλεξη 3. Γενήτριες Ραδιοϊσοτόποων Διάλεξη 3 Γενήτριες Ραδιοϊσοτόποων Γεννήτριες Ραδιοϊσοτόπων Από τα γνωστά ραδιονουκλιδία, που χρησιμοποιούνται σήμερα για απεικόνιση οργάνων στην Πυρηνική Ιατρική, κανένα δεν θεωρείται ιδανικό και μόνο

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( 0 ) ( e. ( t) ( ) λ ( ) dn dt. Ιδανική ισορροπία! t, ο λόγος των ενεργοτήτων Β/Α: λ λ. N b. c b b. η ενεργότητα = 0. δεν ειναι λb. tmax.

( ) ( 0 ) ( e. ( t) ( ) λ ( ) dn dt. Ιδανική ισορροπία! t, ο λόγος των ενεργοτήτων Β/Α: λ λ. N b. c b b. η ενεργότητα = 0. δεν ειναι λb. tmax. Αλυσίδες Ραδιενεργών ιασπάσεων A B C ιαδοχικές διασπάσεις: λ λ (σταθερός πυρήνας dn = λnd N η ενεργότητα dn = λnd λnd Αρχικές συνθήκες: της πηγης N ( = N δεν ειναι λ dn = λ N d Nc ( = c λ N ( = N ( e λ

Διαβάστε περισσότερα

μιας χημικής ουσίας. Θα πρέπει όμως η ουσία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Το 99m Tc ένας από τους πιο διαδεδομένους ιχνηθέτες

μιας χημικής ουσίας. Θα πρέπει όμως η ουσία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Το 99m Tc ένας από τους πιο διαδεδομένους ιχνηθέτες Ιδιότητες ραδιοφαρμάκου Ασφαλής χορήγηση ραδιοφαρμάκου Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την επιθυμητήδόσηναείναιμικρήώστεναμηνέχουμεπρόβληματοξικής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την

Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την Ασφαλής χορήγηση ραδιοφαρμάκου Ιδιότητες ραδιοφαρμάκου Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την επιθυμητή δόση να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική Μαριάννα Κοκόλη Ραδιενέργεια: εκπομπή σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από ορισμένους ασταθείς πυρήνες ατόμων στοιχείων που ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική Σεπτέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 Πυρηνική Ιατρική Εισαγωγή Η Πυρηνική Ιατρική είναι κλάδος της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενεργές διασπάσεις. Ραδιονουκλίδια στην ιατρική

Ραδιενεργές διασπάσεις. Ραδιονουκλίδια στην ιατρική Ραδιενεργές διασπάσεις Ραδιονουκλίδια στην ιατρική Νουκλίδια Οι πυρήνες µε διαφορετικό αριθµό πρωτονίων ή/και νετρονίων ονοµάζονται νουκλίδια. Υπάρχουν 1500 περίπου νουκλίδια (φυσικά +τεχνητά). Η ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές µεθοδολογίες στη Ραδιοφαρµακευτική. Ραδιοϊσοτοπική-Ραδιοχηµική Ανάλυση. ρ. Σπ. Χ. Αρχιµανδρίτης 11 Ιουλίου 2005

Αναλυτικές µεθοδολογίες στη Ραδιοφαρµακευτική. Ραδιοϊσοτοπική-Ραδιοχηµική Ανάλυση. ρ. Σπ. Χ. Αρχιµανδρίτης 11 Ιουλίου 2005 Αναλυτικές µεθοδολογίες στη Ραδιοφαρµακευτική. Ραδιοϊσοτοπική-Ραδιοχηµική Ανάλυση ρ. Σπ. Χ. Αρχιµανδρίτης 11 Ιουλίου 2005 Ραδιενέργεια Είναι η ενέργεια η οποία ελευθερώνεται όταν ασταθείς πυρήνες ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ.

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ. Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Ραδιενέργεια 1896: Ανακάλυψη από τον Henry Becquerel (βραβείο Nobel 1903)

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοεπισηµασµένα Πεπτίδια στην Ογκολογία

Ραδιοεπισηµασµένα Πεπτίδια στην Ογκολογία Ραδιοεπισηµασµένα Πεπτίδια στην Ογκολογία Θεοδοσία Μάϊνα Berthold ock Εργαστήριο Ραδιοφαρµάκων Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων - Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, ΕΚΕΦΕ «ηµόκριτος», Αθήνα Στόχευση µε ραδιοπεπτίδια

Διαβάστε περισσότερα

dn λ N dt λ Αρχικές συνθήκες: c b b η ενεργότητα της πηγης b δεν ειναι λb a a a λ λ b b a a b b

dn λ N dt λ Αρχικές συνθήκες: c b b η ενεργότητα της πηγης b δεν ειναι λb a a a λ λ b b a a b b Αυσίδες Ραδιενεργών ιασπάσεων A B C ιαδοχικές διασπάσεις: (σταθερός πυρήνας) dn N dt dn N dt N dt dn N dt c η ενεργότητα της πηγης N δεν ειναι Αρχικές συνθήκες: N 0 N N c 0 0 0 0 t N t N 0e t t N t N 0

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 1. ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 1. ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1. ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ Προσοµοίωση Είναι γνωστό ότι η εξάσκηση των φοιτητών σε επίπεδο εργαστηριακών ασκήσεων, µε χρήση των κατάλληλων πειραµατοζώων, οργάνων και αναλωσίµων

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικη Εξεταστικη

Κανονικη Εξεταστικη Κανονικη Εξεταστικη 29-1-2015 1ο: - Ποιοι παραγοντες επηρεαζουν τη δοση που χορηγειται στον εξεταζομενο κατα την ακτινογραφια 2ο: - Που οφειλεται το γραμμικο φασμα ακτινων χ, και να κανουμε το σχημα της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΑ ΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΑ ΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΑ ΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ατοµικός αριθµός (Ζ): Μαζικός αριθµός (Α) : Ισότοπα : Ισοβαρή: Νοuκλίδιο: Ολικός αριθµός των πρωτονίων ενός πυρήνα. Χαρακτηρίζει το στοιχείο. Άθροισµα του αριθµού

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοφάρµακα του Τεχνητίου και του Ρηνίου. Εργαστήριο Ραδιοφαρµακευτικής Χηµείας, Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων

Ραδιοφάρµακα του Τεχνητίου και του Ρηνίου. Εργαστήριο Ραδιοφαρµακευτικής Χηµείας, Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων Ραδιοφάρµακα του Τεχνητίου και του Ρηνίου Μηνάς Παπαδόπουλος, Ιωάννης Πιρµεττής Εργαστήριο Ραδιοφαρµακευτικής Χηµείας, Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων Ραδιοφάρµακα Είναι οργανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημεία της ζωής 1 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η Βιολογία μπορεί να μελετηθεί μέσα από πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι βιοχημικοί, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε Διδάσκων

ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε Διδάσκων ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε 2 0 2 2 Διδάσκων Α. Ζησιμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ. Aντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ 2. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ Οι όγκοι χαρακτηρίζονται από πολλαπλές αλλαγές του μεταβολισμού. Η χαρακτηριστική μεταβολική λειτουργία μπορεί να μετρηθεί in vivo με τη βοήθεια ενός ραδιοσημασμένου

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη Φαρμακοκινητική Χρυσάνθη Σαρδέλη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ Φαρμακοκινητική Η Φαρμακοκινητική είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που εξηγούν τη διαλυτότητα. Είδη διαλυμάτων

Παράγοντες που εξηγούν τη διαλυτότητα. Είδη διαλυμάτων Παράγοντες που εξηγούν τη διαλυτότητα 1. Η φυσική τάση των ουσιών να αναμιγνύονται μεταξύ τους. 2. Οι σχετικές ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των χημικών οντοτήτων του διαλύματος Είδη διαλυμάτων Στα διαλύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ 1. ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ 2. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ 3. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ-γ 4. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΚΤΙΝΩΝ-γ (ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η άσκηση, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να είναι παροδικά ή μόνιμα ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Καύση λέγεται η εξώθερμη αντίδραση μιας ουσίας με το οξυγόνο (είτε με καθαρό οξυγόνο είτε με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα), που συνοδεύεται από εκπομπή φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυρήνας του ατόμου

Ο πυρήνας του ατόμου Ο πυρήνας του ατόμου Αρχές 19 ου αιώνα: Η ανακάλυψη της ραδιενέργειας, (αυθόρμητης εκπομπής σωματιδίων και / ή ακτινοβολίας από στοιχεία), βοήθησε τα μέγιστα στην έρευνα της δομής του ατόμου. Ποια είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Περιεχόμενα ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ-ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ, ΚΥΜΑΤΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΟΣ ΔΥΪΣΜΟΣ, ΑΡΧΕΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ... 2 Ερωτήσεις κλειστού τύπου... 2 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ: 1. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ Αλληλεπιδράσεις σωματιδίων α, β, ακτίνων γ και νετρονίων Φυσικά και χημικά αποτελέσματα της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ Διάχυση Η διάχυση είναι το κύριο φαινόμενο με το οποίο γίνεται η παθητική μεταφορά διαμέσου ενός διαχωριστικού φράγματος Γενικά στη διάχυση ένα αέριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Ι

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Ι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Ι Ιουλία Μαλαμίτση Πυρηνικός Ιατρός Αναπλ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : 1. Χ.Χ. ΠΡΟΥΚΑΚΗ: Ιατρική Ακτινοφυσική Τόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1.Πώς οι κινητικές παράμετροι Κ m και K cat χρησιμεύουν για να συγκριθεί η ανακύκλωση διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

λ Ε Πχ. Ένα σωματίδιο α έχει φορτίο +2 όταν επιταχυνθεί από μια διαφορά Για ακτίνες Χ ή ακτινοβολία γ έχουμε συχνότητα

λ Ε Πχ. Ένα σωματίδιο α έχει φορτίο +2 όταν επιταχυνθεί από μια διαφορά Για ακτίνες Χ ή ακτινοβολία γ έχουμε συχνότητα Μονάδες Ενέργειας 1 ev = 1,602 10-19 J 1 fj(= 10-15 J) = 6,241 10 3 ev Πχ. Ένα σωματίδιο α έχει φορτίο +2 όταν επιταχυνθεί από μια διαφορά δυναμικού 1000 V αποκτά ενέργεια 2 kev Για ακτίνες Χ ή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Δίνεται ότι: 40 20 Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 2. Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Εισαγωγή Πυρηνική Ιατρική: διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες που απαιτούν την εισαγωγή ραδιενέργειας στον οργανισμό με ενδοφλέβια ένεση,

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα

1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα 1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα Θεωρία 3.1. Ποια είναι τα δομικά σωματίδια της ύλης; Τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. 3.2. SOS Τι ονομάζεται άτομο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ Μεταφορά οξυγόνου (Ο 2 ) από τον αέρα μέσω κυψελίδων στο αίμα και ιστούς Μεταφορά διοξειδίου άνθρακα (CO 2 ) από ιστούς σε κυψελίδες Οι κλίσεις των μερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Χριστίνα Δάλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών cdalla@med.uoa.gr www.med.uoa.gr/pharmacology Ισχύς (potency) ενός φαρμάκου (συνήθως εκφράζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοεπισηµασµένα βιοµόρια στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιµετώπιση του καρκίνου Μ. Φάνη, Π. Μπουζιώτη

Ραδιοεπισηµασµένα βιοµόρια στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιµετώπιση του καρκίνου Μ. Φάνη, Π. Μπουζιώτη Ραδιοεπισηµασµένα βιοµόρια στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιµετώπιση του καρκίνου Μ. Φάνη, Π. Μπουζιώτη Εργαστήριο Ραδιοφαρµακολογικών Μελετών Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων-Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου 1 ο Κεφάλαιο Όλα τα θέματα του 1 ου Κεφαλαίου από τη Τράπεζα Θεμάτων 25 ερωτήσεις Σωστού Λάθους 30 ερωτήσεις ανάπτυξης Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Φασματοσκοπία Mossbauer ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΚΡΙΒΟΣ Τμήμα Χημείας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./04/2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Ενδοκρινείς αδένες ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 05 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Πηγές Ταχέων Ηλεκτρονίων internal conversion internal conversion

Πηγές Πηγές Ταχέων Ηλεκτρονίων internal conversion internal conversion Πηγές Ταχέων Ηλεκτρονίων internal conversion Ένας πυρήνας σε διεγερμένη κατάσταση (πχ μετα από β-διάσπαση) που για διάφορους λόγους δεν μπορεί να διασπασθεί μέσω εκπομπής γ ακτινοβολίας. Η ενέργεια διέγερσης

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου Οργανική Χημεία Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου 1. Γενικά Δυνατότητα προσδιορισμού δομών με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας Φασματοσκοπία μαζών Μέγεθος, μοριακός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΜΑ 1ο Για τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α3 να μεταφέρετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα μόνο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Χημεία Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :...ΤΜΗΜΑ :...Αρ:... Βαθμολογία εξεταστικού δοκιμίου

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΤΡΙΤΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Προέλευση και Τρόπος Παρασκευής των Ραδιονουκλιδίων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Προέλευση και Τρόπος Παρασκευής των Ραδιονουκλιδίων Διάλεξη 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Προέλευση και Τρόπος Παρασκευής των Ραδιονουκλιδίων Ανακάλυψη της φυσικής ραδιενέργειας το 1986 από τον Bequerel, Ανακάλυψη σειρά φυσικών ραδιονουκλιδίων (ζεύγος Curie, Rutherford,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ Ημερομηνία :29 / 05 / 2017

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ Ημερομηνία :29 / 05 / 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Μάθημα : Χημεία Ημερομηνία :29 / 05 / 2017 Tάξη : B Γυμνασίου Xρόνος : 1,5 ώρα (Χημεία - Bιολογία) :

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Δομικά σωματίδια (άτομα-μόρια-ιόντα) Δομή του ατόμου Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Lactated Ringer s Injection/Fresenius, (3,1+0,3+6+0,2)g, ενέσιμο διάλυμα για έγχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015 2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΒΑΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Αριθμητικά... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2016 ΒΑΘΜΟΣ:... Ολογράφως..... ΤΑΞΗ: Β Υπ. Καθηγητή... ΧΡΟΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 3. ΙΩΔΙΟ, ΡΑΔΙΟ, ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 3. ΙΩΔΙΟ, ΡΑΔΙΟ, ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 3. ΙΩΔΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

2) την αριθ. 2925/ απόφαση της Συνεδρίασης της Συγκλήτου

2) την αριθ. 2925/ απόφαση της Συνεδρίασης της Συγκλήτου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΘΜΙ Α ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ή ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Aγίου Αθανασίου Σχολική χρονιά: 2012-2013 Μάθημα: Χημεία Όνομα μαθητή/τριας: Ημερομηνία:

Γυμνάσιο Aγίου Αθανασίου Σχολική χρονιά: 2012-2013 Μάθημα: Χημεία Όνομα μαθητή/τριας: Ημερομηνία: Γυμνάσιο Aγίου Αθανασίου Σχολική χρονιά: 2012-2013 Μάθημα: Χημεία Τάξη Β Όνομα μαθητή/τριας: Ημερομηνία: 1) Να γράψετε τι ονομάζεται μείγμα; 2) Να γράψετε τι ονομάζεται ετερογενές μείγμα; 3) Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αν. Καθ. Δρ Μαρία Α. Γούλα ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ Μεταφορά τροφών και αποβολή μη χρήσιμων ουσιών: Διάχυση (π.χ. το CO 2 που παράγεται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων, διαχέεται από τα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16 Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /04/6 Διάλεξη 0: Πυρηνοσύνθεση Εισαγωγή Ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες κλάδους της πυρηνικής φυσικής είναι ο τομέας της πυρηνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. Στοιχείο O C H N Ca P K S Na Mg περιεκτικότητα % ,5 1 0,35 0,25 0,15 0,05

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. Στοιχείο O C H N Ca P K S Na Mg περιεκτικότητα % ,5 1 0,35 0,25 0,15 0,05 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Βιοχημεία: είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των οργανικών ενώσεων που συναντώνται στον οργανισμό, καθώς και με τον μεταβολισμό τους. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ 108 στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση της ύλης Διαλύματα Περιεκτικότητες διαλυμάτων. Χημεία Α Λυκείου Διδ. Εν. 1.5 π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης 2 ο ΓΕΛ Αργυρούπολης

Ταξινόμηση της ύλης Διαλύματα Περιεκτικότητες διαλυμάτων. Χημεία Α Λυκείου Διδ. Εν. 1.5 π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης 2 ο ΓΕΛ Αργυρούπολης Ταξινόμηση της ύλης Διαλύματα Περιεκτικότητες διαλυμάτων Χημεία Α Λυκείου Διδ. Εν. 1.5 π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης 2 ο ΓΕΛ Αργυρούπολης Μακροσκοπική ταξινόμηση της ύλης ΥΛΗ Καθορισµένη (καθαρή) ουσία όχι

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ. 1.2 Το ph υδατικού διαλύµατος ασθενούς βάσης Β 0,01Μ είναι : Α. Μεγαλύτερο του 12 Β. 12 Γ. Μικρότερο του 2. Μικρότερο του 12 Μονάδες 5

ÊÏÑÕÖÇ. 1.2 Το ph υδατικού διαλύµατος ασθενούς βάσης Β 0,01Μ είναι : Α. Μεγαλύτερο του 12 Β. 12 Γ. Μικρότερο του 2. Μικρότερο του 12 Μονάδες 5 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η ενέργεια ιοντισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΛΙΛΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΛΙΛΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΛΙΛΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Οργανική Χημεία και Βιοχημεία ΩΡΕΣ ΑΙΑΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος της διδασκαλίας της ενότητας αυτής ο μαθητής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 04 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ - ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ - ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ - ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η γέννηση της πυρηνικής φυσικής έγινε το 1896, με την ανακάλυψη της ραδιενέργειας από τον Becquerel και την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2010 1 ΣΚΟΠΟΣ Η ανάλυση και μελέτη της μοριακής δομής των καρωτίδων αρτηριών με υπέρυθρη φασματοσκοπία. Η εξαγωγή συμπερασμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ Η ακριβής ρύθμιση των ιόντων υδρογόνου (Η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ. ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ PET ή PET/CT

ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ. ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ PET ή PET/CT ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΙΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ PET ή PET/CT Λύρα Μ, Γώγος Κ Φιλιππόπουλος Κ, Ιορδάνου Ι, Βλάχος Λ. Α Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας Μάθημα 15 ο Νανοσωματίδια για γονιδιακή μεταφορά Διδάσκων Δρ. Ιωάννης Δρίκος Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων (ΠΙ) Απόφοιτος Βιολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα Ι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. α) Να αναφέρετε από δύο παραδείγματα μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και πολυσακχαριτών. (6μ) β) Σε ένα κύτταρο συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΘΕΜΑ 1 ο (7+8+10=25 μονάδες) 1) 2 mol HNO 3 (νιτρικού οξέος) περιέχουν: α) 6 άτομα οξυγόνου, β) 28g αζώτου, γ) 96g οξυγόνου, δ) 6 mol

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ & ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΔΟΣΙΜΕΤΡΑ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ & ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΔΟΣΙΜΕΤΡΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ & ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΔΟΣΙΜΕΤΡΑ Υπάρχουν: Πρωτογενείς (απόλυτες ή άμεσες) μέθοδοι μέτρησης ιοντιζουσών ακτινοβολιών, περιλαμβάνουσες άμεσο προσδιορισμό της δόσης έκθεσης και απορροφούμενης δόσης με φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης

Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης 1. Πόσα πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια περιέχει καθένα από τα επόμενα άτομα: 7 26 112 3 12 47 Li, Mg, Ag. 7 3Li : Ο ατομικός αριθμός (Ζ) είναι 3

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS ΑΜΕΣΗ COOMBS Θεμελιώδες γνώρισμα του κάθε οργανισμού είναι ότι αναγνωρίζει τα κύτταρα των άλλων οργανισμών ως ξένα Αντιδρά με σκοπό την καταστροφή ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΤΟΜΟΥ Ο όρος πυρήνας (nucleus) εισάγεται το 1912 από τον Rutherford. Κάθε άτομο αποτελείται από μια περιορισμένη περιοχή όπου συγκεντρώνεται

ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΤΟΜΟΥ Ο όρος πυρήνας (nucleus) εισάγεται το 1912 από τον Rutherford. Κάθε άτομο αποτελείται από μια περιορισμένη περιοχή όπου συγκεντρώνεται ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΤΟΜΟΥ Ο όρος πυρήνας (nucleus) εισάγεται το 1912 από τον Rutherford. Κάθε άτομο αποτελείται από μια περιορισμένη περιοχή όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της μάζας και το

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επικ.

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επικ. Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννης Ντότσικας Επικ. Καθηγητής 1 Οι κυκλοδεξτρίνες (Cyclodextrins, CDs) είναι κυκλικοί ολιγοσακχαρίτες

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 217-218 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ 1. Τι γνωρίζετε για τη νόσο των δυτών. Απάντηση: Η νόσος των δυτών είναι μία σοβαρή κατάσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλυμα καλείται κάθε ομογενές σύστημα, το οποίο αποτελείται από δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες, και έχει την ίδια σύσταση σε όλη του τη μάζα.

Διάλυμα καλείται κάθε ομογενές σύστημα, το οποίο αποτελείται από δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες, και έχει την ίδια σύσταση σε όλη του τη μάζα. 1. ΔΙΑΛΥΜΑ Διάλυμα καλείται κάθε ομογενές σύστημα, το οποίο αποτελείται από δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες, και έχει την ίδια σύσταση σε όλη του τη μάζα. Ετερογενές σύστημα καλείται αυτό, το οποίο αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4

Διαβάστε περισσότερα

Μερικά χαρακτηριστικά του ενεργού κέντρου των ενζύμων

Μερικά χαρακτηριστικά του ενεργού κέντρου των ενζύμων Μερικά χαρακτηριστικά του ενεργού κέντρου των ενζύμων Το ενεργό κέντρο καταλαμβάνει σχετικά μικρό τμήμα του ολικού όγκου του ενζύμου Το ενεργό κέντρο είναι μια τρισδιάστατη ολότητα Η ειδικότητα δέσμευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα