Σο πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς για την κινέζικη κουζίνα είναι ότι αποτελεί έναν εντελώς διαφορετικό γαστρονομικό πλανήτη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σο πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς για την κινέζικη κουζίνα είναι ότι αποτελεί έναν εντελώς διαφορετικό γαστρονομικό πλανήτη"

Transcript

1

2 Η κινεζική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θρησκευτικό σύμβολο των Κινέζων,το γιν και το γιανγκ.ύμφωνα με αυτό, τίποτα δεν είναι σταθερό, όλα βρίσκονται σε συνεχή ροή, σε μια διαλλακτική διαδικασία αέναης αλλαγής. Η Ουσία αυτού του τρόπου σκέψης συνοψίζεται στο σύμβολο του Γιν-Γιανγκ, που δίνει ξεκάθαρα την ιδέα ότι το σύμπαν κινείται με βάση μία αέναη διαλεκτική, μια οργανική μεταβλητότητα και όχι με βάση σταθερούς μηχανικούς νόμους. Σο ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ συμβολίζει όλα τα συμπληρωματικά αντίθετα στο δυαδικό σύμπαν, σε δυνάμεις, ιδιότητες, στην ανθρώπινη ζωική και φυτική ζωή. Σο Γιν έρχεται πάντα πριν από το γιανγκ γιατί συμβολίζει το αρχέγονο σκοτάδι πριν από το γιανγκ, φως της δημιουργίας. Η υιλοσουία

3 Σο πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς για την κινέζικη κουζίνα είναι ότι αποτελεί έναν εντελώς διαφορετικό γαστρονομικό πλανήτη από αυτόν της δυτικής μαγειρικής. Η αρμονία των αντιθέτων δεν έχει εφαρμογή μόνο στη φιλοσοφία, αλλά καθορίζει και τις γεύσεις που μαγειρεύονται στο wok. Σο γλυκό και τρυφερό του κρεμμυδιού συνδυάζεται με τη στιβαρή αρωματική ένταση του τζίντζερ στο κινέζικο φαγητό, μπλέκοντας εις σάρκαν μίαν το θηλυκό και το αρσενικό, το yin και το yang της γεύσης. Η ίδια λογική χρωματίζει και ολόκληρο το γεύμα, αφού επηρεάζει και την επιλογή των πιάτων. Οι Κινέζοι βάζουν στο τραπέζι τους τις αντιθέσεις. Διαλέγουν κρύα και ζεστά πιάτα, γλυκά και πικρά στοιχεία, απλές αλλά και έντονα καρυκευμένες σπεσιαλιτέ. Έτσι όταν σηκώνεσαι, έχεις μια αίσθηση ελαφράδας και ισορροπίας.

4 Η κινέζικη, όπως και η γιαπωνέζικη, προσέγγιση στον κόσμο των βασικών γεύσεων είναι αρκετά διαφορετική. Εκτός από τις τέσσερις βασικές -αλμυρό, γλυκό, ξινό, πικρό- πάνω στις οποίες θεμελιώνεται κάθε δυτικός ουρανίσκος, οι Κινέζοι έχουν και μια πέμπτη διάσταση: το ουμάμι, το οποίο αντιπροσωπεύεται από τη σόγια σος. Και βέβαια θα ήταν εντελώς αφύσικο να υπάρχει μόνο μία κουζίνα σε μια χώρα με τόσες κλιματικές και γεωγραφικές εναλλαγές όπως η Κίνα. τη σινική ομάδα υπάρχουν τέσσερα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους μαγειρικά στιλ. Σο πιο διαδεδομένο στο δυτικό κόσμο είναι το καντονέζικο, κυρίως σπεσιαλιτέ του ατμού. Σα γλυκύτερα και πιο λαδερά φαγητά της ανγκάης, στην ανατολική ακτή, είναι λιγότερο γνωστά στη Δύση. Σέλος, η κουζίνα του Βορρά, με ψωμάκια, νουντλ και όπως η περίφημη πάπια Πεκίνου, παρότι δεν έχει την τσαχπινιά των άλλων περιοχών, είναι πολύ δημοφιλής.

5 την Κινέζικη μυθική παράδοση συναντάμε και ένα είδος Προμηθέα. Πρόκειται Για το Θεό ούι Γιόν. Αυτός Μετέφερε τη φωτιά από μακρινά αστέρια. Εφεύρε Σον τρόπο να ανάβει κανείς φωτιά, Σρίβοντας δύο σκληρά ξύλα.ο Μύθος αναφέρει ότι είδε τις σπίθες που πετάγονταν από τα εργαλεία ενός ξυλουργού και τότε κατασκεύασε το ομοίωμα ενός δρυοκολάπτη σε ξύλο, Πού με τη μύτη του χτυπούσε το ξύλο και έβγαζε σπίθες. τον Ίδιο Θεό Απέδιδαν τόσο την πρωταρχική γραφή με κόμπους, όσο και την εφεύρεση της κουζίνας.

6 Υλικά που χρησιμοποιούμται στημ κιμεζική κουζίμα Mανιτάρια: Tα καληηάξηα πσινύληαη απνμεξακέλα ή ζε θνλζέξβα. Βλαστάρια μπαμπού: Tα βλαστάρια αυτά από μπαμπού κυκλοφορούν σε κονσέρβες. Φρησιμοποιούνται στις σαλάτες, αλλά και στο μαγείρεμα των κρεάτων, ως συνοδευτικό. Tοφού: Είναι είδος τυριού που γίνεται από σόγια και χρησιμοποιείται σε μικρά κομμάτια μέσα σε σούπες Nουντλς: Eίναι τα γνωστά κινέζικα μακαρόνια που γίνονται με ρυζάλευρο. Tο μαγείρεμα των κρεατικών με νουντλς λέγεται τσόου μέιν. Έτσι, υπάρχει κοτόπουλο τσόου μέιν, χοιρινό τσόου μέιν κλπ. Kάστανα: Xρησιμοποιούνται σαν γαρνιτούρα στα κινέζικα φαγητά και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί αποξηραμένα ή συντηρημένα σε νερό μέσα σε κονσέρβες. Πάστες: Οι πάστες χρησιμοποιούνται ως βάση για γλυκές σάλτσες ή ντιπς. Oι πιο γνωστές πάστες είναι αυτές που γίνονται από σόγια, μαύρα φασόλια ή σπόρους σουσαμιού Kινέζικο λάχανο: Eίναι το πιο συνηθισμένο λαχανικό στις φρέσκιες κινέζικες σαλάτες. άλτσες: Oι σάλτσες χρησιμοποιούνται πολύ στην κινέζικη κουζίνα και έχουν ως βάση τη σόγια. Eκτός από τη γνωστή σόγια σος, άλλες κοινές σάλτσες μαγειρέματος είναι η χόιζιν και η όιστερ. Tουρσί: ε τουρσί μπορεί κανείς να βρει το λάχανο ή το λεγόμενο σετσουάν, που γίνεται με ανάμεικτα λαχανικά. Tο τουρσί είναι συνήθως καυτερό, γιατί έχει κόκκους πιπεριού και είναι αρωματισμένο με κομματάκια πιπερόριζας (τζίντζερ).

7 Mπαχαρικά: Kνηλά κπαραξηθά ζηελ θηλέδηθε θνπδίλα είλαη ην πηπέξη, ην ηδίληδεξ θαη έλα κείγκα 5 κπαραξηθώλ πνπ ρξεζηκνπνηείηαη θπξίσο ζην παλάξηζκα ησλ ζαιαζζηλώλ, θαη γίλεηαη από πηπέξη, γιπθάληζν, θαλέια, ζθόξδν θαη κάξαζν.

8 ΥΓΙΡΘΗ ΘΑΠΩΝΘΙΗ ΜΕ ΙΘΝΕΖΘΙΗ ΙΟΥΖΘΝΑ ΙΑΘ ΠΑΡΑΔΟΕΩΝ! ΘΑΠΩΝΘΙΗ ΙΟΥΖΘΝΑ τα παραδοσιακά σπίτια και τα αντίστοιχα εστιατόρια δεν υπάρχουν μαχαίρια και πηρονοκουταλα ούτε και πιάτα από εκείνα που χρησιμοποιούμε,όλα αυτά τα αναπληρώνουν δυο ξυλάκια τα χασι και αρκετά μπολ συνήθως πορσελάνινα. Οι Γιαπωνέζοι δεν τρώνε ψωμί και την θέση του έχει πάρει το ρύζι. Σο κρέας και οι πατάτες απουσιάζουν από το τραπέζι η εμφανίζονται ελάχιστα.οι γλυκοπατάτες και τα λαχανικά χρησιμοποιούνται σαν συμπλήρωμα η στολίδι και για αυτό πουλιούνται συσκευασμένα σε πολύ μικρές ποσότητες μέσα σε νάιλον. Σρώνε επίσης πολλά μανιτάρια και κρεμμύδια. Σο παραδοσιακό φαγητό των Γιαπωνέζων είναι το σουσι ένας συνδυασμός ωμου ψαριού και πικάντικου ρυζιού. Ακόμα επειδή είναι νησί είναι πλούσια σε πλαγκτόν γι αυτό οι Γιαπωνέζοι τρώνε πολλά φύκια όπως και πολλά ωμα ψάρια.σα ψάρια είναι κομμένα σε λεπτές φέτες, τα βουτούν στις ειδικές σάλτσες και είναι αρκετά νόστιμα.σα λένε σασιμι. Η κουζίνα τους δεν θέλει πολύ λάδι.μονο σε σαλάτες και σε κάποια τηγανιτά που είναι μείγμα από ψαρικά,λαχανικά και μανιτάρια κλπ. Και τα λένε τεμπουρα. Η σόγια είναι ένα ακόμα βασικό συστατικό τους που χρησιμοποιείται πολύ και σε πολλές μορφές. Ακόμα το ποτό τους είναι το σάκε το οποίο παρασκευάζεται από ρύζι και πίνεται σε μικρά ποτηράκια όπως η δικια μας τσικουδιά, μετά το καθιερωμένο φαγητό τους πίνουν και πάλι τσάι! Μερικά από τα καθιερωμένα φαγητά των Γιαπωνέζων είναι το αποξηραμένο καλαμάρι, το καρασουμι, η μενμα, το παγωτό με πράσινο τσάι και η ταμπούρα.

9 ΙΘΝΕΖΘΙΗ ΙΟΥΖΘΝΑ Η κινεζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη, ελαφριά και καθόλου παχυντική, δεν χρησιμοποιεί για παράδειγμα βούτυρο η μαγειρικό λίπος παρά λάδι και όχι παραπάνω από 3 με 4 κουταλιές. Σο πιο γνωστό φαγητό των Κινέζων είναι τα νουντλς. τη βόρεια Κίνα τα πιάτα έρχονται πάντα σε ζυγό αριθμό. Επίσης το ψαρί το οποίο είναι ένα από τα κλασικά φαγητά τους είναι απαραίτητο καθώς συμβολίζει τον πλούτο. Η Κινέζικη κουζίνα είναι από τις πιο παλιές κουζίνες στον κόσμο και προσφέρει ποικιλία παρασκευασμάτων. Η παραδοσιακή Κινέζικη κουζίνα διαφέρει ανάλογα την περιοχή. Η προετοιμασία των υλικών είναι το σημαντικότερο στάδιο στο μαγείρεμα το οποίο και αυτό είναι πολύ σύντομο, τα υλικά κόβονται σε μικρά κομματάκια για να μπορούν να ψήνονται γρήγορα. Σα λαχανικά, τα θαλασσινά και το ρύζι είναι τα πιο διαδεδομένα υλικά τους. Σο ευρύτερα διαδεδομένο σκεύος στην κουζίνα τους είναι το γουοκ, ένα σκεύος με στρογγυλή βάση και κοίλες πλευρές το οποίο είναι ιδανικό για τηγάνισμα. Μερικά από τα παραδοσιακά υλικά τους είναι το τουρσί, τα κάστανα, τα βλαστάρια μπαμπού, τα μπαχαρικά και το κινέζικο λάχανο. Σέλος μερικά από τα παραδοσιακά τους πιάτα είναι το αυγό σόγιας, σούπα από πτερύγιο καρχαρία, ζελέ από νεροκαστανο, τοφου και ζυμαρικά.

10 Yi Yin ( ) Ο Yi Yin ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της δυναστείας Shang, υπηρετώντας για περίπου 50 χρόνια. Ο ίδιος ήταν γνωστός για την καλοσύνη, την καλή γνώση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και μεγάλη επιδεξιότητα μαγειρέματος. Το όνομα Yi Yin, σύμφωνα με τη γενική αντίληψη, είναι ο συνδυασμός επώνυμο και όνομα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Το Yi είναι το πρώτο όνομα, και το Yin είναι στην πραγματικότητα αξίωμα. Υπήρχε μια μεγάλη πλημμύρα όταν γεννήθηκε o Yi Yin. Ο ίδιος είχε διασωθεί και υιοθετήθηκε από τον σεφ του βασιλιά. Ενώ η μάθηση του για μαγείρεμα γινόταν από έναν άνδρα που κατονομάζονται Youshen ( 有 莘 ). Όταν η κόρη του Youshen παντρεύτηκε τον Tang της δυναστίας των Shang, Yi Yin έγινε σκλάβος του Tang. Ο ίδιος ήταν προικισμένος στην μαγειρική, έτσι Tang τον έκανε ο σεφ. Ήταν πολύ σκληρά εργαζόμενους και έγινε ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος. Ο Tang σύντομα ανακάλυψε το ταλέντο του και την καλοσύνη του Yin Yi και του ζήτησε να τον βοηθήσει στην κυβέρνηση του κόμματος του βασιλείου Με τη βοήθεια του Yin Yi, ο Tang ίδρυσε τη δυναστεία Shang. O Tang κάλεσε τον Yi Yin να του πει τις απόψεις του για πολλά σημαντικά εθνικά θέματα, ο Yi Yin του έδωσε προτάσεις που προέρχονται από τις μαγειρικές τεχνικές. Συμβούλεψε τον Tang: " Η Κυβέρνηση μιας δυναστείας είναι ακριβώς όπως το μαγείρεμα. Δεν θα είναι καλό αν έχετε βάλει πάρα πολύ αλάτι ή πολύ λίγο αλάτι. Το καρύκευμα που θα προσθέσετε πρέπει να είναι μέτριο.η κυβέρνηση ενός κόμματος, μιας δυναστείας, δεν μπορεί να είναι πολύ γρήγορη ούτε πολύ αργή. Μόνο πιάνοντας την ακολουθία της τάξης για όλα όσα μπορείτε να διαχειριστείτε όλα τα πράγματα με τη σειρά. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα καλό βασιλιά, κυβερνώντας καλά και θερμά αποδεκτός από τους ανθρώπους σας."

11 Ο Tang εντυπωσιάστηκε πολύ από την συμβουλή του. O Yi Yin ήταν επίσης ο εφευρέτης της αποστείρωσης της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η οποία ήταν να προσθέσει μια ποικιλία από κινεζικά βότανα σε βραστό νερό. Η αποστείρωσης ήταν πολύ ευέλικτο και μπορεί να λάβει πολλές μορφές των κινεζικών βοτάνων. Τόνισε την κατανομή των βοτάνων και την ακολουθία του βρασμού. Ποια βότανα είναι που προστίθεται πρώτα στο νερό; Θα πρέπει η φωτιά είναι δυνατή ή χαμηλή; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βράσει το φάρμακο; ο τρόπος αυτός επηρέασε τις μαγειρικές τεχνικές των κινεζικών τροφίμων. Ήταν μια μεγάλη συμβολή στο συνδυασμό μαγειρέματος και ιατρικής τεχνικής O Yi Yin ανέφερε: πέντε γεύσεις και τρεις όρους. πέντε γεύσεις: αλμυρό, πικρό, ξινό, γλυκό και καυτερό. τρεις προϋποθέσεις: νερό, ξύλο και φωτιά εννέα σημεία βρασμού και εννέα αλλαγές, διαμορφωμένες από τη φωτιά. Μερικές φορές, η φωτιά θα πρέπει να είναι έντονη και ισχυρή, και μερικές φορές πρέπει να είναι χαμηλή. Εάν το κατανοήσουμε αυτό το μέτρο, η μυρωδιά θα μπορούσε να αφαιρεθεί και στη συνέχεια και η γεύση των εδεσμάτων θα είναι καλύτερη. ο σεφ θα πρέπει να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρήση των πέντε γεύσεων μαζί, και να γνωρίζει την ακριβές ποσότητα της κάθε μίας από αυτές. Σίγουρα η διαφορά δεν είναι τόσο προφανείς, αλλά η σχετική αρχή είναι το να γνωρίζουμε την αλλαγή των πέντε γεύσεων. Επομένως, η γεύση μπορεί να διαρκεί και δεν χαλάει, μαγειρεμένα αλλά όχι υπερβολικά, γλυκιά αλλά όχι τόσο έντονη, ξινό αλλά όχι υπερβολικό, αλμυρό αλλά όχι πολύ λίγο και καυτερό αλλά όχι πολύ δυνατό. Για αυτό ο Yi Yin αξίζει την τιμή του Αγίου της μαγειρικής. Yuan Mei( 袁 枚 )

12 ΘΡΗΚΕΙΕ ΣΗΝ ΚΙΝΑ Κηλεδηθή ζξεζθεία, είλαη ε παξαδνζηαθή ζξεζθεία ηνπ θηλεδηθνύ ιανύ. Σηελ Κίλα ππάξρνπλ από παιηά πνιιέο ζξεζθείεο, άιιεο εγρώξηεο, όπσο ν Κνκθνπθηαληζκόο θαη ν Ταντζκόο, θαη άιιεο επείζαθηεο, όπσο ν Χξηζηηαληζκόο, ην Ιζιάκ θαη ν Μαραγπάλα Βνπδηζκόο. Οη θύξηεο κεηαμύ απηώλ είλαη ν Κνκθνπθηαληζκόο, ν Ταντζκόο θαη ν Μαραγπάλα Βνπδηζκόο. Οη ηξεηο απηέο ζξεζθείεο ππάξρνπλ θαη σο ρσξηζηά ζξεζθεπηηθά ζπζηήκαηα, ιίγνη όκσο είλαη εθείλνη πνπ έρνπλ ηε κία κόλν από απηέο σο απνθιεηζηηθή ή θύξηα ζξεζθεία ηνπο. Απηό ζπκβαίλεη, δηόηη ε ζξεζθεία πνπ αζθεί ε πιεηνλόηεηα ηνπ θηλεδηθνύ ιανύ, θαη πνπ γη' απηό κπνξεί λα νλνκαζηεί θηλέδηθε ζξεζθεία, απνηειείηαη από ηηο ηξεηο παξαπάλσ ζξεζθείεο ζε ζπλδπαζκό. Γηα ηελ επίηεπμε κηαο θαιήο κεηαζαλάηηαο δσήο, νη Κηλέδνη ζηξέθνληαη ζ' εθείλνπο ηνπο Βνύδεο θαη Μπνληηζάηβεο πνπ βνεζνύλ ζ' απηό ηνλ ηνκέα. Επηπξνζζέησο, γηα ηελ επίηεπμε ζθνπώλ όπσο ε θαιή πγεία, π.ρ. ε επαγγεικαηηθή πξνθνπή, ε απόθηεζε παηδηώλ, ε πξνζηαζία από ζπκθνξέο θηι. νη Κηλέδνη ζηξέθνληαη ζ' έλα πινύζην πάλζεν, πνπ απνηειείηαη από ηα ζεία όληα όισλ ησλ παξαπάλσ ζξεζθεηώλ. Μηα θύξηα θαηεγνξία ζείσλ όλησλ, πνπ θαηά θαλόλα ζεσξείηαη όηη βξίζθνληαη ζε θάπνην από ηνπο βνπδηζηηθνύο θόζκνπο, είλαη ηα πλεύκαηα ησλ πξνγόλσλ, πνπ πηζηεύεηαη όηη επεξεάδνπλ ζεηηθά ή αξλεηηθά ηε δσή ηεο νηθνγέλεηαο ησλ απνγόλσλ ηνπο. Σεκαληηθή θαηεγνξία είλαη επίζεο ηα θαθά πλεύκαηα, γηα πξνζηαζία από ηα νπνία ρξεζηκνπνηνύληαη δηάθνξα κέζα. Απηή ε όςε ηεο θηλέδηθεο ζξεζθείαο, πνπ έρεη σο αληηθείκελν ιαηξείαο όια απηά ηα ζεία όληα, ζπγθεληξώλεη ην κεγαιύηεξν πνζνζηό ηεο ζξεζθεπηηθήο δξαζηεξηόηεηαο ηνπ θηλεδηθνύ ιανύ. Από απηή ηελ άπνςε είλαη ινηπόλ ε επηθξαηέζηεξε θαη εκθαλέζηεξε.

13 Ο Ταοϊσμός Ο Ταντζκόο νλνκάδεηαη έηζη από ηελ θεληξηθή ηνπ ηδέα, ην Τάν, πνπ ζεκαίλεη «δξόκνο». Σηελ πεξίπησζε απηή ζεκαίλεη ην δξόκν ή ηελ πνξεία πνπ αθνινπζεί ην ζύκπαλ. Σεκαίλεη, επίζεο, ηελ πεγή από ηελ νπνία πξνέξρεηαη απηή ε ιεηηνπξγία. Σε αδξέο γξακκέο, ζύκθσλα κε ηελ ηαντζηηθή θνζκνγνλία, ε πεγή ηνπ παληόο, δειαδή ην Τάν, γελλά ηε «κεγάιε ελόηεηα» (Τάη-ηζη). Απηή γελλά ηηο δύν αξρέο, ην γηλ θαη ην γηαλγθ. Απηέο κπνξνύκε λα ηηο αληηιεθζνύκε σο ηνπο δύν βαζηθνύο ηξόπνπο ύπαξμεο ησλ όλησλ. Όιεο νη επηκέξνπο πξαγκαηηθόηεηεο, αλάινγα κε ηνλ γηλ ή ηνλ γηαλγθ ραξαθηήξα ηνπο ζεσξνύληαη εθθξάζεηο ηεο κηαο ή ηεο άιιεο ή ηεο δηαπινθήο ησλ δύν. Έηζη, από ηηο ηξεηο βαζηθέο πξαγκαηηθόηεηεο πνπ απνηεινύλ ηνλ θόζκν, δειαδή ηνλ νπξαλό, ηε γε θαη ηνλ θάησ θόζκν, ν νπξαλόο είλαη γηαλγθ, ν θάησ θόζκνο γηλ, ελώ από ηε δηαπινθή ηνπο ζε δηάθνξεο πνζνζηώζεηο ζπλίζηαληαη όια όζα απνηεινύλ ηε γε. Από ηηο επηκέξνπο πξαγκαηηθόηεηεο, ην ζειπθό είλαη γηλ, ελώ ην αξζεληθό γηαλγθ

14 Ο Κομφουκιανισμός Είλαη πεξηζζόηεξν έλα εζηθνθνηλσληθό ζύζηεκα παξά κηα ζξεζθεία. Ο Κνκθνύθηνο ( π.χ.) ππήξμε ν άλζξσπνο πνπ κέζσ ηνπ παηδαγσγηθνύ έξγνπ αιιά θαη ηεο ζπιινγήο θαη έθδνζεο αξραίσλ θεηκέλσλ, ζπλέβαιε ζηε δηαθύιαμε θαη κεηάδνζε ηεο ζνθίαο ηεο θιαζηθήο επνρήο ηνπ κινέζικου πολιτισμού. Τα θείκελα απηά απνηεινύλ ην ιεγόκελν «θνκθνπθηαλό θαλόλα» θαη απνηέιεζαλ γηα αηώλεο έλαλ από ηνπο θύξηνπο παξάγνληεο δηακόξθσζεο ηεο θηλέδηθεο ζθέςεο.

15 Νηστείες στην Κινεζική μαγειρική Τν πίθνπ είλαη κία Κηλεδηθή λεζηεία, πνπ βαζίδεηαη ζηνλ Ταντζκό. Σύκθσλα κε απηή ηελ ζξεζθεία, ζην ζώκα ηνπ θάζε αλζξώπνπ δνύλε θαθόβνπια πλεύκαηα,ηα νπνία θάζε εμήληα εκέξεο αλαθέξνπλ ηηο ακαξηίεο ηνπ θόζκνπ ζηνλ παξάδεηζν, κε ζπλέπεηα λα αζζελεί ην ζώκα ή λα αθνινπζεί πξόσξνο ζάλαηνο. Γηα λα αληηκεησπηζηνύλ απηά ηα πλεύκαηα θαη λα θηάζεη ν άλζξσπνο ζηελ αησληόηεηα, νη Κηλέδνη λεζηεύνπλ ηα δεκεηξηαθά (μεξνί θαξπνί, παηάηεο, ξύδη, καθαξόληα) ηα νπνία απνηεινύλ ηξνθή γηα ηνπο θαηαιεςίεο. Όκσο επεηδή δελ θαηαλαιώλνπλ πξσηεΐλεο, απνδπλακώλεηαη ν νξγαληζκόο ηνπο. Επηπιένλ νη Κηλέδνη (όπσο θαη νη Ιάπσλεο) λεζηεύνπλ όηαλ ζπκβαίλεη θπζηθή θαηαζηξνθή.

16 ΘΡΗΚΕΙΕ ΣΗΝ ΚΙΝΑ Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. την Κίνα υπάρχουν από παλιά πολλές θρησκείες, άλλες εγχώριες, όπως ο Κομφουκιανισμός και ο Σαοϊσμός, και άλλες επείσακτες, όπως ο Φριστιανισμός, το Ισλάμ και ο Μαχαγυάνα Βουδισμός. Οι κύριες μεταξύ αυτών είναι ο Κομφουκιανισμός, ο Σαοϊσμός και ο Μαχαγυάνα Βουδισμός. Οι τρεις αυτές θρησκείες υπάρχουν και ως χωριστά θρησκευτικά συστήματα, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν τη μία μόνο από αυτές ως αποκλειστική ή κύρια θρησκεία τους. Αυτό συμβαίνει, διότι η θρησκεία που ασκεί η πλειονότητα του κινεζικού λαού, και που γι' αυτό μπορεί να ονομαστεί κινέζικη θρησκεία, αποτελείται από τις τρεις παραπάνω θρησκείες σε συνδυασμό. Για την επίτευξη μιας καλής μεταθανάτιας ζωής, οι Κινέζοι στρέφονται σ' εκείνους τους Βούδες και Μποντισάτβες που βοηθούν σ' αυτό τον τομέα. Επιπροσθέτως, για την επίτευξη σκοπών όπως η καλή υγεία, π.χ. η επαγγελματική προκοπή, η απόκτηση παιδιών, η προστασία από συμφορές κτλ. οι Κινέζοι στρέφονται σ' ένα πλούσιο πάνθεο, που αποτελείται από τα θεία όντα όλων των παραπάνω θρησκειών. Μια κύρια κατηγορία θείων όντων, που κατά κανόνα θεωρείται ότι βρίσκονται σε κάποιο από τους βουδιστικούς κόσμους, είναι τα πνεύματα των προγόνων, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή της οικογένειας των απογόνων τους. ημαντική κατηγορία είναι επίσης τα κακά πνεύματα, για προστασία από τα οποία χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα.

17 Η φιλοσοφία κινεζικής και αρχαίας ελληνικής κουζίνας Η φιλοσοφία και η μαγειρική είναι δύο δραστηριότητες με στενή συγγένεια. Είναι άραγε τυχαίο ότι η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με τη λέξη sapore (γεύομαι) αλλά και με τη λέξη σοφία; Ή το γεγονός ότι η γλώσσα είναι συγχρόνως το όργανο της γεύσης και της ομιλίας; Η κινεζική κ η ελληνική κουζίνα είναι δυο κουζίνες με μεγάλη ιστορία που πίσω από κάθε πιάτο τους υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία. Σο πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς για την κινέζικη κουζίνα είναι ότι αποτελεί έναν εντελώς διαφορετικό γαστρονομικό πλανήτη από αυτόν της δυτικής μαγειρικής. Η φιλοσοφία που επικρατεί στην κινεζική κουζίνα είναι η αρμονία των αντιθέτων δηλαδή το γιν και το γιανκ. Σο Γιν και το Γιάνγκ είναι οι δύο αντίθετοι και συμπληρωματικοί πόλοι της φύσης. Σο Γιάνγκ είναι το άσπρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για την κίνηση, την επιθετικότητα, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την αρσενική δύναμη, τα επιβεβαιωμένα συναισθήματα, τον Ουρανό, το φως, τη λαμπρότητα, τη φωτιά, τη τόλμη, τα βουνά που διεισδύουν στον ουρανό, το θερμό, το σκληρό, το ζεστό. Γιανγκ σημαίνει ''σημαίες που κυματίζουν στον ήλιο'' δηλαδή λαμπρό ή φωτεινό. Σο Γιν είναι το μαύρο. Είναι αυτό που ευθύνεται για το σκοτάδι, την παθητικότητα, την ακινησία, τη δεκτικότητα, το θηλυκό στοιχείο, την έλλειψη ζωής, τη σελήνη, τη νύχτα, το ψυχρό, τις κοιλάδες της φύσης που δέχονται και συντηρούν, προστατεύουν τη ζωή μέσα τους, τη μήτρα στα γυναικείο σώμα, τις σπηλιές, τα στάσιμα νερά, το αδύναμο, το απαλό, το υποχωρητικό, τα σκοτεινά και ύπουλα συναισθήματα. Γιν σημαίνει ''συννεφιασμένος, σκοτεινιασμένος''.

18 Σο σύμβολο αποτελείται από ένα κύκλο που το ένα του μισό είναι άσπρο με ένα μαύρο σημείο μέσα του και το άλλο του μισό μαύρο με ένα άσπρο σημείο μέσα του. Είναι οι δύο δυνάμεις της φύσης που μάχονται, το λευκό και το μαύρο, έτσι ώστε η μια να διαδέχεται ακατάπαυστα την άλλη και έτσι να δημιουργείται ο κόσμος με τις αποχρώσεις του. Έτσι και στην κουζίνα το γλυκό και τρυφερό του κρεμμυδιού συνδυάζεται με τη στιβαρή αρωματική ένταση του τζίντζερ μπλέκοντας εις σάρκαν μίαν το θηλυκό και το αρσενικό, το yin και το yang της γεύσης. Η ίδια λογική χρωματίζει και ολόκληρο το γεύμα, αφού επηρεάζει και την επιλογή των πιάτων. Οι Κινέζοι βάζουν στο τραπέζι τους τις αντιθέσεις. διαλέγουν κρύα και ζεστά πιάτα, γλυκά και πικρά στοιχεία, απλές αλλά και έντονα καρυκευμένες σπεσιαλιτέ. Παρόλα αυτά μέσα στα πιάτα τους υπάρχει η ισορροπία των αντιθέσεων. Η αρχαία ελληνική κουζίνα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την κινεζική. Πρώτον η ελληνική κουζίνα έχει μεγάλη φιλοσοφία γιατί ο αρχαίος ελληνικό πολιτισμό μας είναι παγκοσμίως παραδεχτό ότι πρώτος φώτισε την ανθρωπότητα δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν. Θα ήταν αδύνατον άλλωστε οι άνθρωποι που δίδαξαν στον κόσμο τη δημοκρατία, το θέατρο, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τα μαθηματικά και τόσες άλλες επιστήμες να υστερούν στο θέμα της διατροφής. «Οι τροφές των αρχαίων», γράφει ο αρλ Πικάρ στο βιβλίο του με θέμα τη ζωή στην κλασική Ελλάδα, «σκοπό είχαν να ερεθίσουν και όχι να βαρύνουν το στομάχι, γι αυτό άλλωστε ήταν πλούσιες σε καρυκεύματα και αρωματικά βότανα» πράγμα το οποίο συμβαίνει και στην κινεζική κουζίνα. Για τους αρχαίους το καλό φαγητό ήταν ιεροτελεστία και εκείνοι το τιμούσαν δεόντως

19 τα συμπόσια τους τα τραπέζια ήταν γεμάτα πολλά φαγητά και το κρασί έρρεε άφθονο, νερωμένο με γλυκό ή θαλασσινό νερό και αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή μέλι. την εποχή του Περικλή (5ος αιώνας π.φ.), τα φαγητά που έτρωγαν οι καλεσμένοι σε ένα σημαντικό δείπνο ήταν λαγός μαγειρεμένος με μέντα και θυμάρι, ψητές τσίχλες ή σπίνους διατηρημένους σε ευωδιαστό λάδι, αρνάκι ή γουρουνόπουλο σούβλας ποτισμένο με «θυλήματα», δηλαδή χοντροαλεσμένο αλεύρι ραντισμένο με κρασί και λάδι. Σο κάθε συστατικό στην αρχαία κουζίνα είχε μια ιστορία. Για παράδειγμα το λάδι προερχόταν απ το μύθο με την ελιά και την θεά Αθηνά. Η φιλοσοφία του φαγητού τους βασιζόταν στην μακροζωία και στην υγεία. Σο απόφθεγμα παν μέτρον άριστον οι αρχαίοι το εφάρμοζαν κ στο φαγητό τους χρησιμοποιώντας απλά κ αγνά υλικά σε μικρές ποσότητες δημιουργώντας έτσι την μεσογειακή διατροφή που φημίζεται για το πόσο υγιεινή θρεπτική κ απολαυστική είναι. Οι αρχαίοι Έλληνες ακόμα λόγω της πεποίθησης τους ότι η γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη, όπως θεωρούσαν άλλοι την ίδια εποχή έφτιαξαν τα αντικείμενα της κουζίνας τους σε στρογγυλό σχήμα, γιατί πίστευαν ότι η θετική ενέργεια ρέει κυκλικά. Επίσης η φιλοσοφία της θρησκεία τους συνδεόταν άμεσα με το φαγητό αφού οι θρησκευτικές εορτές προς τιμήν των θεών ήταν αφορμή για τα πλούσια συμπόσια.αν και ενίοτε καλοφαγάδες οι αρχαίοι Έλληνες, κατά κανόνα ήταν, όμως, λιτοδίαιτοι. Οι αρχαίοι ήταν «μικροτράπεζοι» και «φυλλοτρώγες», γι αυτό και υπήρχε η έκφραση «Αττικηρώς ζην».

20 Έτσι παρατηρούμε ότι το φαγητό και στους δυο πολιτισμούς δεν ήταν μια απλή υπόθεση της καθημερινότητάς τους αλλά μια ιεροτελεστία που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους γιατί το ΜΑΓΕΙΡΕΤΕΙΝ ΕΣΙ ΥΙΛΟΟΥΕΙΝ!

21 谢 谢 大 家

22 ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Nηστείες στην κινεζική κουζίνα-δημήτρης Γιαννακάκης- Κώστας Ματζουράνης Yi Yin- Γιαννοπούλου Μαρία υγκριση κινεζικης με ιαπωνικη κουζινα- Δασουρά οφία Κινεζική θρησκεία- Θεοδωρακοπούλου Έλενα Η φιλοσοφία της κινεζικής και της ελληνικής κουζίνας- Καλογεροπούλου Ειρήνη Η φιλοσοφια της κινεζικης κουζινας- Μασούρα Ίριδα Σα υλικα στην κινεζικη κουζινα- Πρωτονοταρίου Αντωνία

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

+3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Έκθεση Ερευνητικής Εργασίας

+3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Έκθεση Ερευνητικής Εργασίας +3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Έκθεση Ερευνητικής Εργασίας Η σημερινή διατροφή: κίνδυνοι και απειλές Η ιστορία και ο πολιτισμός της διατροφής Επιμέλεια Εργασίας: Δαμιανάκου Φιλίππα Καλλιγιάννη Αγγελική Πατσιούρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Μαθητές: Β ΤΑΞΗΣ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Επιβλέπων καθηγητής: Σταμάτης Προκόπης Σχολικό έτος: 2013-2014 1 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1η Μπαλαμπάνου Ιωάννα-Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα»

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» Ορεστιάδα, 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΜΕΡΟΣ Ι Α. Εισαγωγή στα Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα. Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα

Κίνα. Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα Κίνα Ο πολιτισμός της Κίνας μοιάζει σαν να έχει ακολουθήσει μια εξέλιξη τελείως διαφορετική από τη υπόλοιπη ανθρωπότητα. Σαν να ξεπήδησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥ ΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙ ΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ Υπεύθυνη Προγράμματος: Παπαχαραλάμπους Ζωή Συμμετέχων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Τ. Ε. Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εισηγητής : Κος Ζ. ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Σπουδαστές : ΚΟΥΡΓΙΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΜΑΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΠΑΛΛΑ ΣΟΦΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : 1. ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 2.ΔΕΣΥΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ To θέμα επελέγη κυρίως λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Μ. 3677 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 1 ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ... Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Great Wok of China Σας ευχαριστούµε για την αγορά του GREAT WOK OF CHINA. Είµαστε βέβαιοι ότι θα ενθουσιαστείτε µε την αγορά σας την οποία σίγουρα θα θεωρήσετε σαν ένα µεγάλο απόκτηµα της κουζίνας σας.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου.

ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή ( ) του νομού Ηρακλείου. Ονοματεπώνυμο Σπουδαστών:

Διαβάστε περισσότερα

Η «Μεσογειακή διατροφή»

Η «Μεσογειακή διατροφή» Book Preview Chapter: 1 Chapter: Πρόλογος Μεσσογειακή Διατροφή Η «Μεσογειακή διατροφή» χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της http://myebookmaker.com/books.php?u=20804&popid=24915

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου

3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου 3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Έκθεση Ερευνητικής Εργασίας Σίτλος Θέματος του Σμήματος Ενδιαφέροντος Σμήμα Ενδιαφέροντος-2 η Ομάδα 1) Η εξέλιξη του ανθρώπου και η εξέλιξη της διατροφής: βίοι παράλληλοι 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΣΕΛ.

ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΣΕΛ. ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΑΒΙΑΡΙ Ο «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΣΕΛ. 9 EIΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΛ. 9 Η θρυλική σούπα ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΕΛ. 6-7 ΣΕΛ. 4 ΣΕΛ. 3 Πελµένι, η νοστιµιά της υποµονής Ψητή πάπια µε µήλα Μια ένοχη

Διαβάστε περισσότερα

«το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου»

«το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου» «το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου» Jean-François Bergier a. mατθαίου (επιμ.), Ιστορία της Διατροφής, Αθήνα 1998, σ. 15. 026 τευχοσ 117 01 Castellan Antoine Laurent, «Στο καπηλειό», Παρίσι 1912.

Διαβάστε περισσότερα

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ Φίλιππος Ψύχαλος & Σία Εκδοτική O.E Χαρ. Τρικούπη 56-58 & Βαλτετσίου, Αθήνα 10680 Τηλ.: 210 3834254, 210 3222468 Fax: 210 3834254 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ PAUL BOCUSE Η ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ & ΦΡΕΣΚΑ ΥΛΙΚΑ Μετάφραση: Αναστασία Σακελλίου ΑΘΗΝΑ 2008 Οι εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ ευχαριστούν την Hoover Hellas για τη γενναιόδωρη αρωγή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Kαθημερινά η διατροφή μας αλλάζει, δυστυχώς εις βάρος της υγείας μας, καθώς φεύγουμε από παραδοσιακούς τρόπους ζωής και εμπλεκόμαστε στους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όση οικονομία και αν κάνεις, δεν γίνεται να σταματήσεις να τρως, γι αυτό και πρέπει να ξοδεύεις για να τρως. Μήπως όμως, υπάρχει τρόπος να τρως όχι απλώς φθηνότερα αλλά και καλύτερα; Η Μαγειρική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

real EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Γευστικές συναντήσεις ΜΠΟΥΓΙΑΜΠΕΣΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ... ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΙΑΝΝΗΣ MΠΑΞΕΒΑΝΗΣ Δημιουργίες δίπλα στο κύμα ΠΑΓΩΤΟ...

real EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Γευστικές συναντήσεις ΜΠΟΥΓΙΑΜΠΕΣΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ... ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΙΑΝΝΗΣ MΠΑΞΕΒΑΝΗΣ Δημιουργίες δίπλα στο κύμα ΠΑΓΩΤΟ... real TEYXOΣ #9taste &style ΚΥΡΙΑΚΗ 20.06.2010 ΜΠΟΥΓΙΑΜΠΕΣΑ Η αυθεντική συνταγή από την Μασσαλία EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Γευστικές συναντήσεις Κυκλοφορεί στις 20/06/10 μαζί με τη Realnews ΠΑΓΩΤΟ... ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες H GOURMET ΡΩΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 23-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί Πιο ρωσικός μεζές δεν γίνεται! Είναι κάτι που βρίσκεται σε όλα τα ρωσικά τραπέζια. Συνοδεύει τα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε τα γιατί και πώς μιας υγιεινότερης διατροφής οδηγίες για τις 4 νέες ομάδες τροφών χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια βετζετέριαν διατροφή νόστιμες, χαμηλές σε

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία της Α τάξης με θέμα: «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

Ερευνητική Εργασία της Α τάξης με θέμα: «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Ερευνητική Εργασία της Α τάξης με θέμα: «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΘΗΒΑ 2011-2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΑΡΙΑ 2.ΑΣΗΜΟΥ ΓΑΡ. 3. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 4.ΚΑΚΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός barbecue για όλους

Οδηγός barbecue για όλους Οδηγός barbecue για όλους Let s BBQ Καλωσήλθατε στον μαγικό κόσμο του barbecue. Έναν κόσμο γεμάτο γεύση, παρέα και δημιουργία. Ο ήχος των κάρβουνων που καίγονται, η μυρωδιά του κρέατος που σιγοψήνεται

Διαβάστε περισσότερα