Tο µυαλό µου επεξεργάστηκε πυρετωδώς τις δύο λέξεις και εστίασε στην περίεργη. «Χέσε µε, ζέντο», µουρµούρισα µέσα από σφιγµένα δόντια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Tο µυαλό µου επεξεργάστηκε πυρετωδώς τις δύο λέξεις και εστίασε στην περίεργη. «Χέσε µε, ζέντο», µουρµούρισα µέσα από σφιγµένα δόντια."

Transcript

1 ª π π Το φόντο είναι το παν. Ντύστε µε και δείτε. Είµαι κράχτης του τσίρκου, δηµοπράτης, καλλιτέχνης του δρόµου, προφήτης σε γλωσσολαλιά, γερουσιαστής που αγορεύει µανιασµένος κατά της κυβέρνησης. Έχω Τουρέτ. Το στόµα µου δε σταµατά, αν και κυρίως ψιθυρίζω ή ψελλίζω, σαν να διαβάζω κάτι φωναχτά, το µήλο του Αδάµ µου ανεβοκατεβαίνει, οι µύες του σαγονιού µου χτυπούν σαν µικροσκοπική καρδιά µέσα στα µάγουλά µου, ο ήχος είναι σε καταστολή, οι λέξεις δραπετεύουν ήσυχα, φαντάσµατα του εαυτού τους, κελύφη άδεια από ανάσα και τόνο. (Αν ήµουν εχθρός του Ντικ Τρέισι, θα ήµουν ο Μαµπλς.*) Έτσι κουτσουρεµένες οι λέξεις ξεχύνονται από το κέρας της αφθονίας του µυαλού µου, για να γλιστρήσουν πάνω στην επιφάνεια του κόσµου, πιέζουν την πραγ- µατικότητα όπως τα δάχτυλα τα πλήκτρα ενός πιάνου, τη χαϊδεύουν και τη σκουντάνε. Είναι ένας αόρατος στρατός σε ειρηνευτική αποστολή, µια ειρηνική ορδή. Έχουν καλές προθέσεις. Εξευµενίζουν, ερµηνεύουν και θωπεύουν. ιορθώνουν ατέλειες, ισιώνουν * Στη γνωστή αστυνοµική σειρά κόµικς, καθώς και στις µεταφορές της στην τηλεόραση και στον κινηµατογράφο, ο Μαµπλς (mumble = µουρµουρίζω) γίνεται κατανοητός µόνο από κάποιους χαρακτήρες που µεταφράζουν τα λεγόµενά του για τους υπόλοιπους αναγνώστες ή, αντίστοιχα, για τους θεατές. (Σ.τ.M.)

2 TZONA AN E EM [10] µαλλιά, βάζουν τάξη, µπαλώνουν τις τρύπες στο γκαζόν. Μετράνε και γυαλίζουν τα ασηµικά. Κάνουν γριούλες να γελάσουν δίνοντάς τους φιλικές σφαλιάρες στον πισινό. Μόνο που ιδού το πρόβλη- µα όταν βρίσκουν µπρος τους υπερβολική τελειότητα, όταν η επιφάνεια είναι ήδη αστραφτερά γυαλισµένη, η τάξη ήδη βαλµένη, οι γριούλες ευχαριστηµένες, τότε ο µικρός στρατός µου επαναστατεί, λεηλατεί τα µαγαζιά. Η πραγµατικότητα χρειάζεται µια τσι- µπιά µια στο τόσο, το χαλί χρειάζεται µια ατέλεια. Οι λέξεις µου αρχίζουν να τραβάνε τις κλωστές νευρικά, ψάχνοντας για κράτη- µα, ένα αδύνατο σηµείο, ένα ευάλωτο αυτί. Έτσι αρχίζει η παρόρ- µηση να φωνάξω στην εκκλησία, στο βρεφοκοµείο, στο γεµάτο σινεµά. Στην αρχή είναι ασήµαντη σαν φαγούρα. Αλλά σύντοµα η φαγούρα γίνεται χείµαρρος πίσω από φράγµα που καταρρέει. Ο κατακλυσµός του Νώε. Αυτή η φαγούρα είναι όλη µου η ζωή. Να τη που έρχεται τώρα. Καλύψτε τα αυτιά σας. Φτιάξτε κιβωτό. «Χέσε µε!» ουρλιάζω. «Όχιτώρτρώ», απάντησε στο ουρλιαχτό µου ο Γκίλµπερτ Κόνι, χωρίς καν να γυρίσει προς το µέρος µου. Ίσα που κατάλαβα τι είπε «Όχι τώρα, τρώω», ταυτόχρονα αλήθεια και χαζό αστείο. Συνηθισµένος στα λεκτικά µου τικ, σπανίως έκανε τον κόπο να σχολιάζει. Τώρα έσπρωξε τη σακούλα των White Castle* πάνω στο κάθισµα του αυτοκινήτου προς το µέρος µου, τσαλακώνοντας το χαρτί. «Μάσακάτι». ε χρειαζόταν να προσέχω πολύ µε τον Γκίλµπερτ. «Χέσεµεχέσεµεχέσεµε», ούρλιαξα πάλι, ελαττώνοντας κι άλλο την πίεση στο κεφάλι µου. * Γνωστή αµερικανική αλυσίδα φαστ φουντ των µεσοδυτικών πολιτειών και της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Φηµίζεται κυρίως για τα µικρά τετράγωνα µπέργκερ της. (Σ.τ.M.)

3 [11] Τώρα θα µπορούσα να συγκεντρωθώ. Πήρα ένα από τα µικρά µπέργκερ. Βγάζοντάς το από το χαρτί του, σήκωσα το ψωµάκι για να εξετάσω το πλέγµα από τρύπες πάνω στο κρέας, τη γυαλιστερή λίγδα των κοµµένων σε κύβους κρεµµυδιών. Ακόµη ένας ψυχαναγκασµός. Έπρεπε πάντα να κοιτάζω το εσωτερικό ενός White Castle, να θαυµάζω την αντίθεση του φτιαγµένου από µηχανή µπιφτεκιού και της στάλας τηγανισµένης γλίτσας. Xάος και Έλεγχος.* Κατόπιν έκανα λίγο πολύ ό,τι µου είχε πει ο Γκίλµπερτ: έβαλα όλο το µπέργκερ στο στόµα µου. Με το αρχαίο σλόγκαν Αγοράστε τα µε το κιλό να τριγυρίζει στο πίσω µέρος του µυαλού µου και τα σαγόνια µου να αλέθουν το µπέργκερ σε µικρές µπουκιές, γύρισα προς το παράθυρο για να κοιτάξω προς το σπίτι. Το φαγητό πραγµατικά µε ηρεµεί. Παρακολουθούσαµε το σπίτι στον αριθµό 109 της Ανατολικής 84ης οδού, µια µονοκατοικία στριµωγµένη ανάµεσα σε τεράστιες πολυκατοικίες µε θυρωρούς στην είσοδο, στα φουαγιέ των οποίων τριγύριζαν σαν κουρασµένοι σκόροι στο ισχνό φως του Νοεµβρίου διανοµείς µε ποδήλατα που κουβαλούσαν σακούλες µε κινέζικο. Ήταν η ώρα του δείπνου στο Γιόρκταουν. Ο Γκίλµπερτ Κόνι κι εγώ είχαµε εξασφαλίσει τη συµµετοχή µας στο φαγοπότι µε µια γρήγορη παράκαµψη ως το ισπανικό Χάρλεµ για να αγοράσουµε τα µπέργκερ. Υπάρχει πια µόνο ένα White Castle στο Μανχάταν, στην Ανατολική 103η οδό. εν είναι το ίδιο καλό µε τα µαγαζιά τους στα προάστια. εν µπορείς πλέον να τους παρατηρείς να ετοιµάζουν την παραγγελία σου και, για να πω την αλήθεια, έχω αρχίσει να αναρωτιέµαι αν ζεσταίνουν τα ψωµάκια σε φούρνο µικροκυµάτων και όχι στον ατµό. Κρίµα. * Αναφορά στην κλασική τηλεοπτική παρωδία κατασκοπικών ταινιών Get Smart (δηµιούργηµα του Μελ Μπρουκς), που προβαλλόταν µε µεγάλη επιτυχία µεταξύ του 1965 και του «Xάος» είναι το όνοµα της εγκληµατικής οργάνωσης που αποτελεί τον κύριο αντίπαλο της κυβερνητικής κατασκοπικής οργάνωσης «Έλεγχος», πράκτορας της οποίας είναι ο πρωταγωνιστής Μάξουελ Σµαρτ. (Σ.τ.M.)

4 TZONA AN E EM [12] Γυρίσαµε στο κέντρο µε τη λεία µας, νοθευµένα µπέργκερ και πατάτες, και διπλοπαρκάραµε µπροστά από το στόχο µας µέχρι να βρούµε θέση. Μας πήρε µόνο δύο λεπτά, αλλά σε αυτό το διάστηµα οι θυρωροί και των δύο πολυκατοικιών µάς είχαν αντιληφθεί είχαν τουλάχιστον αντιληφθεί πως ήµασταν αδιάκριτοι και δεν ανήκαµε στη γειτονιά. Οδηγούσαµε τη Lincoln, που δεν είχε πινακίδες σειράς «Τ», ούτε αυτοκόλλητα ούτε τίποτε άλλο που θα την κατέτασσε στα αυτοκίνητα υπηρεσίας σοφέρ. Και ήµασταν µεγαλόσωµοι τύποι εγώ κι ο Γκίλµπερτ. Μάλλον νόµιζαν πως ήµασταν µπάτσοι. Μασούσαµε και παρακολουθούσαµε. Όχι πως ξέραµε τι δουλειά είχαµε εκεί. Ο Μίννα µας είχε στείλει χωρίς να µας πει γιατί, κάτι που ήταν αρκετά συνηθισµένο, έστω και αν η διεύθυνση ήταν ασυνήθιστη. Οι δουλειές του Πρακτορείου Μίννα συνήθως µας κρατούσαν στο Μπρούκλιν, στην πραγµατικότητα σπανίως πολύ µακριά από την οδό Κορτ. Οι συνοικίες του Κάρολ Γκάρντενς και του Κοµπλ Χιλ αποτελούσαν το επιτραπέζιο παιχνίδι πάνω στο οποίο διασταυρώνονταν οι σύµµαχοι και οι εχθροί του Φρανκ Μίννα, και εγώ, ο Γκιλ Κόνι και οι άλλοι Άντρες του Πρακτορείου ήµασταν τα πιόνια σαν πιόνια στη Μονόπολη, σκεφτόµουν καµιά φορά, σαν τσίγκινα αυτοκίνητα ή τεριέ (σίγουρα όχι ψηλά καπέλα) που µας µετακινούσαν πάνω του. Εδώ στο Άπερ Ιστ Σάιντ βρισκόµασταν µακριά από τον συνηθισµένο µας χάρτη, Αυτοκίνητο και Τεριέ στην Καραµελοχώρα* ή ίσως στο γραφείο µε το Συνταγµατάρχη Μουστάρδα.** «Τι είναι αυτή η ταµπέλα;» είπε ο Κόνι, δείχνοντας µε το λιγδιασµένο σαγόνι του προς την είσοδο της µονοκατοικίας. Κοίταξα. «Γιόρκβιλ Ζέντο», διάβασα στην µπρούντζινη πλάκα πάνω στην πόρτα. * Κλασικό αµερικανικό επιτραπέζιο παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας. (Σ.τ.M.) ** Αναφορά στο γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι µυστηρίου Cluedo. (Σ.τ.M.)

5 [13] Tο µυαλό µου επεξεργάστηκε πυρετωδώς τις δύο λέξεις και εστίασε στην περίεργη. «Χέσε µε, ζέντο», µουρµούρισα µέσα από σφιγµένα δόντια. Ο Γκίλµπερτ το θεώρησε, δικαίως, ως τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπιζα την ανοίκεια λέξη. «Ναι, τι είναι αυτό το ζέντο; Τι ναι τούτο;» «Ίσως έχει σχέση µε το ζεν», είπα. «εν ξέρω τι ναι αυτό». «Ζεν, όπως βουδισµός», είπα. «Ξέρεις, δάσκαλος του ζεν». «άσκαλος του ζεν;» «Ξέρεις, όπως δάσκαλος κουνγκ φου». «Πφφφ», είπε ο Κόνι. Κι έτσι, ύστερα από αυτή τη σύντοµη στροφή προς την έρευνα, επιστρέψαµε ευχαριστηµένοι στο φαγητό µας. Φυσικά, έπειτα από κάθε συνοµιλία το µυαλό µου ήταν απασχοληµένο, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο, µε µια σαλάτα ηχολαλίας: εν ξέρω από ζέντο, Ξέφραγο ζουνγκ φου, άσκαλος φενγκ σούι, Μπάσταρδος φεσώνει, Αυνανιζέν, Χέσε µε! Αλλά δε χρειαζόταν να ξεστοµίσω τίποτα, όχι τώρα, όχι µε τα White Castle να περιµένουν να τα ανοίξω, να τα επιθεωρήσω και να τα καταβροχθίσω. Ήµουν στο τρίτο µου. Το έβαλα στο στόµα µου και κοίταξα προς την είσοδο του 109, γυρνώντας απότοµα το κεφάλι µου, λες και το κτίριο προσπαθούσε να µε πιάσει στον ύπνο. Ο Κόνι και οι άλλοι υπάλληλοι του Πρακτορείου Μίννα τρελαίνονταν να πηγαίνουν σε παρακολουθήσεις µαζί µου, αφού το γεγονός πως ήµουν αναγκασµένος να ελέγχω το στόχο µας περίπου κάθε τριάντα δευτερόλεπτα σή- µαινε πως τους απάλλασσα από τον κόπο να στρίβουν το κεφάλι τους. Παρόµοια λογική εξηγούσε και τη δηµοτικότητά µου σε οµάδες τηλεφωνικών υποκλοπών µου έδιναν µια λίστα µε λέξεις-κλειδιά που θα έπρεπε να προσέξω στη συζήτηση και δεν µπορούσα να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Σχεδόν τιναζόµουν ως το ταβάνι αν άκουγα και την παραµικρή υπόνοια µίας, ενώ το ίδιο

6 TZONA AN E EM [14] καθήκον, σε κάθε περίπτωση, έσπρωχνε τους άλλους σε βαθύ και ατάραχο ύπνο. Ενώ µασούσα το νούµερο τρία και παρατηρούσα την ήσυχη είσοδο του Γιόρκβιλ Ζέντο, τα χέρια µου έψαχναν εντατικά τη χαρτοσακούλα του White Castle, για να σιγουρευτούν πως µου έµεναν τρία ακόµη µπέργκερ. Είχαµε αγοράσει σακούλα των δώδεκα, και ο Κόνι όχι µόνο ήξερε πως έπρεπε να φάω τα έξι µου, αλλά και πως τρώγοντας κι αυτός έξι µε ευχαριστούσε ικανοποιούσε τα ιδεοψυχαναγκαστικά ένστικτα του Τουρέτ µου. Ο Γκίλµπερτ Κόνι ήταν ένας µεγαλόσωµος βλάκας µε καρδιά µάλαµα, υποθέτω. Ή ίσως ήταν απλώς εκπαιδεύσιµος. Τα τικ και οι εµµονές µου διασκέδαζαν τους υπόλοιπους Άντρες του Μίννα, αλλά τους κούραζαν κιόλας, τους έκαναν παράξενα υποχωρητικούς και συνένοχους. Μια γυναίκα έστριψε από το πεζοδρόµιο προς την είσοδο του κτιρίου και πλησίασε στην πόρτα. Κοντά µαύρα µαλλιά, τετράγωνα γυαλιά, αυτά πρόλαβα να δω πριν µας γυρίσει την πλάτη. Φορούσε χοντρό ναυτικό παλτό. Κοντές µαύρες τρίχες κάλυπταν το σβέρκο της. Αγορίστικο κούρεµα. Είκοσι πέντε ίσως, ίσως και δεκαοκτώ. «Μπαίνει µέσα», είπε ο Κόνι. «ες, έχει κλειδί», είπα. «Τι θέλει να κάνουµε ο Φρανκ;» «Απλώς να παρακολουθούµε. Να κρατήσουµε σηµειώσεις. Τι ώρα είναι;» Ο Κόνι τσαλάκωσε άλλο ένα περιτύλιγµα µπέργκερ και έδειξε προς το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. «Σηµείωσε. Είναι έξι και σαράντα πέντε». Άνοιξα το ντουλαπάκι το κλικ του πλαστικού µάνταλου ήταν ένας ερεθιστικά υπόκωφος ήχος, που ήξερα πως θα ήθελα να τον επαναλάβω, τουλάχιστον στο περίπου και βρήκα µέσα το µικρό σηµειωµατάριο. ΚΟΡΙΤΣΙ, έγραψα και µετά το διέγραψα. ΓΥ-

7 [15] ΝΑΙΚΑ, ΜΑΛΛΙΑ, ΓΥΑΛΙΑ, ΚΛΕΙ Ι. 6:45. Οι σηµειώσεις απευθύνονταν σ εµένα, αφού η αναφορά µου στον Μίννα θα ήταν µόνο προφορική. Ίσως ούτε καν αυτό. Απ όσο ξέραµε, µπορεί να µας ήθελε εκεί για να τροµάξουµε κάποιον ή να περιµένουµε κάποια παράδοση. Άφησα το σηµειωµατάριο στο κάθισµα, δίπλα στα µπέργκερ, έκλεισα το ντουλαπάκι και χτύπησα ακόµη έξι φορές το ίδιο σηµείο για να απελευθερώσω την πίεση στο κεφάλι µου, αναπαράγοντας τον υπόκωφο ήχο που µε είχε γοητεύσει. Το έξι ήταν τυχερός αριθµός αυτό το βράδυ, έξι µπέργκερ, έξι και σαράντα πέντε. Συνεπώς, έξι χτυπήµατα. Για µένα, το να µετράω, να ακουµπάω πράγµατα και να επαναλαµβάνω λέξεις είναι όλα ένα και το αυτό. Το Τουρέτ είναι στην πραγµατικότητα ένα κυνηγητό* που κρατάει µια ολόκληρη ζωή. Ο κόσµος (ή το µυαλό µου το ίδιο κάνει) µε ορίζει αυτό, ξανά και ξανά. Οπότε κι εγώ κυνηγάω. Μπορεί αυτό να κάνει αλλιώς; Αν έχετε υπάρξει ποτέ αυτό, ξέρετε την απάντηση. «Παιδιά», ακούστηκε η φωνή έξω από το αυτοκίνητο από τη µεριά του δρόµου, τροµάζοντας κι εµένα και τον Κόνι. «Φρανκ», είπα. Ήταν ο Μίννα. Είχε σηκωµένο το γιακά της καµπαρντίνας του για να προστατεύεται από τον αέρα, χωρίς όµως να κρύβει εντελώς το πρόσωπό του. Έµοιαζε µε έναν αξύριστο Ρόµπερτ Ράιαν στην Άγρια Συµµορία. Έσκυψε δίπλα στο παράθυρό µου, σαν να µην ήθελε να είναι ορατός από το Γιόρκβιλ Ζέντο. Ταξί αναπηδούσαν τρίζοντας καθώς περνούσαν πάνω από τη λακκού- * Στις Ηνωµένες Πολιτείες, η πιο δηµοφιλής εκδοχή του παιχνιδιού είναι αυτή στην οποία ένα παιδί ορίζεται αυτό και κυνηγάει τα υπόλοιπα, έως ότου αγγίξει κάποιο άλλο παιδί, οπότε το άλλο παιδί γίνεται αυτό και συνεχίζει το κυνηγητό. (Σ.τ.M.)

8 TZONA AN E EM [16] βα στο δρόµο πίσω του. Χαµήλωσα το παράθυρο, άπλωσα ψυχαναγκαστικά το χέρι µου και ακούµπησα τον αριστερό του ώµο, µια συνηθισµένη χειρονοµία που δεν έκανε τον κόπο να της δίνει σηµασία εδώ και καιρό. Ας πούµε δεκαπέντε χρόνια, από τότε που είχα αρχίσει να νιώθω την ανάγκη, στα δεκατρία µου, να απλώνω το χέρι µου και να ακουµπάω τον ώµο του τότε εικοσιπεντάχρονου αλήτη του δρόµου Μίννα, πάνω από το στρατιωτικού τύπου τζάκετ του. εκαπέντε χρόνια αγγίγµατα και χάδια αν ο Φρανκ Μίννα ήταν άγαλµα, και όχι από σάρκα και οστά, θα είχα γυαλίσει το σηµείο µέχρι να λάµπει, µε τον ίδιο τρόπο που ορδές τουριστών γυαλίζουν τις µύτες και τα δάχτυλα των ποδιών µπρούντζινων µαρτύρων σε ιταλικές εκκλησίες. «Τι κάνεις εδώ;» είπε ο Κόνι. Ήξερε πως θα έπρεπε να ήταν σηµαντικό για να έχει έρθει ο Μίννα εδώ, και µάλιστα µόνος του, ενώ θα µπορούσε να µας έχει βάλει να περάσουµε να τον πάρουµε από κάπου. Κάτι περίπλοκο συνέβαινε, και έκπληξη! εµείς οι γορίλες πάλι δεν είχαµε ιδέα. Ψιθύρισα αθόρυβα µέσα από σφιγµένα χείλη: παρακολούθηση, παρακολόφις, παγίδα ζέντο. Οι Λόρδοι του Λάκκου Με Τα Φίδια.* «ώσ µου τσιγάρο», είπε ο Μίννα. Ο Κόνι έσκυψε µπροστά µου µε ένα πακέτο Malls, µε ένα τσιγάρο να προεξέχει ήδη για το αφεντικό. Ο Μίννα το έβαλε στο στόµα του και το άναψε µόνος του, προστατεύοντας τη φλόγα µε το γιακά του, συνοφρυωµένος. Εισέπνευσε τον καπνό και τον φύσηξε προς το µέρος µας. «Λοιπόν, ακούστε», είπε, λες και δεν κρεµόµασταν ήδη από τα χείλη του. Άντρες του Μίννα ως το κόκαλο. * Στο πρωτότυπο: The Lords οf Snakebush. Λογοπαίγνιο µε τον τίτλο καλτ ταινίας του 1974 (The Lords of Flatbush) που έχει ως θέµα της τις ζωές των µελών µιας εφηβικής συµµορίας του Μπρούκλιν. (Σ.τ.M.)

9 [17] «Θα µπω µέσα», είπε, λοξοκοιτώντας το ζέντο. «Θα µου ανοίξουν από το θυροτηλέφωνο. Θ ανοίξω την πόρτα όσο πάει. Εσύ» έδειξε τον Κόνι «θα την προλάβεις πριν κλείσει, θα µπεις µέσα και θα περιµένεις εκεί, µπροστά στη σκάλα». «Κι αν κατέβουν για να σε συναντήσουν;» είπε ο Κόνι. «Να ανησυχήσεις γι αυτό όταν γίνει», είπε ο Μίννα απότοµα. «Καλά, αλλά αν...» Ο Μίννα τον έκοψε µε ένα νόηµα πριν τελειώσει. Στην πραγ- µατικότητα ο Κόνι έψαχνε στα τυφλά να κατανοήσει το ρόλο του, χωρίς να καταλήγει πουθενά. «Λάινολ», ξεκίνησε ο Μίννα. Λάιονελ, το όνοµά µου. Ο Φρανκ και οι Άντρες του το πρόφεραν Λάινολ, σαν να κάνει οµοιοκαταληξία µε το βινύλιο.* Λάιονελ Έσρογκ. Λάιν-ολ.** Λάιαµπλ Γκέσκογκ. Φάιναλ Έσκροου. Αϊρόνικ Πίσκλαµ.*** Και τα λοιπά. Το ίδιο µου το όνοµα ήταν το πρώτο µου λεκτικό ζαχαρωτό, τώρα πια τεντωµένο σε κλωστές λεπτές σαν νήµα, χαλαρά απλω- µένες παντού στο πάτωµα του θαλάµου αντήχησης που είναι το κρανίο µου, τόσο µασηµένες, που πλέον δεν είχαν γεύση. * Vinyl (Βάινολ ή και Βάινιλ) στα αγγλικά. Η πραγµατική προφορά δεν αποδίδεται στα ελληνικά, καθώς είναι κάτι µεταξύ -ο- και -ι-. (Σ.τ.M.) ** Λογοπαίγνιο µε τις λέξεις Line και all. (Γραµµή και όλος, όλοι, τα πάντα). (Σ.τ.M.) *** Λογοπαίγνια που δε µεταφέρονται. Με τη σειρά: Υπόλογο Γρανάζι που Εικάζει. Τελική Μεσεγγύηση. Ειρωνικό Μύδιπου Κατουράει. (Σ.τ.M.)

10 TZONA AN E EM [18] «Πάρε». Ο Μίννα έριξε ένα δέκτη και ακουστικά στην αγκαλιά µου, και πέρασε το χέρι του πάνω από την τσέπη στο πλευρό του. «Είµαι καλωδιωµένος. Θα µε ακούς απ αυτό σε ζωντανή σύνδεση. Άκου προσεκτικά. Αν πω, ε, Ούτε για να σώσω τη ζωή µου, βγαίνεις απ το αυτοκίνητο, χτυπάς την πόρτα, σου ανοίγει ο Γκίλµπερτ και τρέχετε πάνω γρήγορα να µε βρείτε, εντάξει;» Χέσε µε, γαµιόλη, παραλίγο να µου ξεφύγει µέσα στην αναστάτωσή µου, αλλά πήρα µια βαθιά απότοµη αναπνοή και κατάπια τα λόγια µου. εν είπα τίποτα. «εν κουβαλάµε», είπε ο Κόνι. «Τι;» είπε ο Μίννα. «Κοµµάτι, δεν κουβαλάµε κοµµάτι». «Τι κοµµάτι, ρε; Πες όπλο, Γκίλµπερτ». «εν έχουµε όπλο, Φρανκ». «Σ αυτό βασίζοµαι. Έτσι µπορώ και κοιµάµαι τα βράδια, για να ξέρεις. Σκέφτοµαι εσάς χωρίς όπλο. ε θα θελα εσάς τους χαζοβιόληδες να ανεβαίνετε σκάλα πίσω µου ούτε καν µε τσιµπιδάκι για τα µαλλιά ή φυσαρµόνικα, όχι µε όπλο. Όπλο έχω εγώ. Εσείς απλώς να εµφανιστείτε». «Συγγνώµη, Φρανκ». «Με σβησµένο πούρο, µε µια γαµηµένη φτερούγα τηγανητό κοτόπουλο». «Συγγνώµη, Φρανκ». «Απλώς άκου. Αν µε ακούσεις να λέω, ε, Να πάω πρώτα στο µπάνιο, σηµαίνει πως φεύγουµε. Μάζεψε τον Γκίλµπερτ, µπείτε στο αυτοκίνητο, ετοιµαστείτε να µας ακολουθήσετε. Το πιασες;» Πιάνω, πιάνω, πιάνω, ΕΠΙΑΣΑ! είπε το µυαλό µου. Πάπια, πάπια, πάπια, ΧΗΝΑ! * * Αναφορά στο «Πάπια, πάπια, χήνα», παραδοσιακό αµερικανικό παιδικό παιχνίδι που µοιάζει µε το κυνηγητό αλλά παίζεται µε τα παιδιά καθισµένα σε κύκλο. Η «χήνα» παίζει αντίστοιχο ρόλο µε το «αυτό» στο κυνηγητό. (Σ.τ.M.)

11 [19] «Σώσω τη ζωή µου, ορµάµε στο ζέντο», ήταν αυτό που είπα δυνατά. «Πάω στο µπάνιο, πίσω στο αυτοκίνητο». «Είσαι µεγαλοφυΐα, Τσίρκο Τεράτων», είπε ο Μίννα. Μου τσίµπησε το µάγουλο και πέταξε το τσιγάρο του στο δρό- µο πίσω του, όπου κατρακύλησε σκορπίζοντας σπίθες. Το βλέµµα του είχε στυλωθεί στο πουθενά. Ο Κόνι βγήκε από το αυτοκίνητο κι εγώ µετακινήθηκα στη θέση του οδηγού. Ο Μίννα χτύπησε ελαφρά το καπό µία φορά, σαν να χάιδευε σκύλο στο κεφάλι αφού του είχε πει κάτσε, έκανε το γύρο του αυτοκινήτου, έγνεψε στον Κόνι να περιµένει, ανέβηκε στο πεζοδρόµιο, περπάτησε ως την πόρτα του 109 και χτύπησε το κουδούνι κάτω από την ταµπέλα του ζέντο. Ο Κόνι περίµενε ακουµπισµένος στο αυτοκίνητο. Φόρεσα τα ακουστικά, άκουσα καθαρά τον ήχο των παπουτσιών του Φρανκ να ξύνουν το πεζοδρόµιο και βεβαιώθηκα πως το µικρόφωνο δούλευε. Όταν ξανακοίταξα έξω είδα το θυρωρό της µεγάλης πολυκατοικίας στα δεξιά να µας κοιτάζει, αλλά δεν έκανε καµιά κίνηση και τον αγνόησα. Άκουσα το βόµβο από το θυροτηλέφωνο, και ζωντανά και µέσα από τα ακουστικά. Ο Μίννα µπήκε µέσα, ανοίγοντας την πόρτα όσο πήγαινε. Ο Κόνι έτρεξε, πρόλαβε την πόρτα και εξαφανίστηκε µε τη σειρά του µέσα. Βήµατα µέσα, καµιά φωνή ακόµα. Ξαφνικά κατοικούσα σε δύο κόσµους, µάτια και σώµα που έτρεµε στη θέση του οδηγού της παρκαρισµένης Lincoln, να παρατηρώ την ήρεµη ζωή του δρόµου του Άπερ Ιστ Σάιντ, κόσµο που έβγαζε βόλτα το σκύλο του, διανοµείς φαγητού, κορίτσια κι αγόρια ντυµένα σαν ενήλικες µε ακριβά κουστούµια, που έµπαιναν τουρτουρίζοντας σε εξεζητηµένα µπαρ καθώς η νυχτερινή ζωή της περιοχής έπιανε βάρδια, ενώ τα αυτιά µου έχτιζαν ένα ηχητικό τοπίο από την ηχώ της κίνησης του Μίννα στη σκάλα που αντανακλούσε στον κλειστό χώρο. Κανείς δεν τον είχε συναντήσει ακόµα, αλλά έµοιαζε να ξέρει πού πήγαινε, τα δερµάτινα παπούτσια του τρίβονταν στο ξύλο και η

12 TZONA AN E EM [20] σκάλα έτριζε, µετά ο Μίννα δίστασε, ήχοι σαν ρούχα που τρίβονταν ίσως, µετά δύο ξύλινοι κρότοι, και τα βήµατά του συνεχίστηκαν πιο ήσυχα. Είχε βγάλει τα παπούτσια του. Χτύπησε το κουδούνι και τώρα προχωρούσε σαν κλέφτης; εν έβγαζε νόηµα. Αλλά και τι έβγαζε νόηµα στην όλη κατάσταση; Πήρα άλλο ένα µπέργκερ από τη σακούλα έξι µπέργκερ για να αποκαταστήσουν την τάξη σε έναν κόσµο χωρίς λογική. «Φρανκ», ακούστηκε µια φωνή από τα ακουστικά. «Ήρθα», είπε ο Φρανκ κουρασµένα. «Αλλά δε θα έπρεπε. Θα έπρεπε εσύ να καθαρίσεις τα σκατά από τη µεριά σου». «Το καταλαβαίνω», είπε η άλλη φωνή. «Αλλά η κατάσταση έχει περιπλεχθεί». «Ξέρουν για το συµβόλαιο για το κτίριο», είπε ο Μίννα. «Όχι, δε νοµίζω». Η φωνή ήταν περιέργως ήρεµη, καθησυχαστική. Την αναγνώρισα; Ίσως όχι τόσο αυτή όσο το ρυθµό των απαντήσεων του Μίννα ήταν κάποιος που τον ήξερε καλά, αλλά ποιος; «Έλα µέσα να µιλήσουµε», είπε η φωνή. «Για τι πράγµα;» είπε ο Μίννα. «Τι έχουµε να πούµε;» «Άκου τι λες, Φρανκ». «Ήρθα ως εδώ για να ακούσω τον εαυτό µου; Αυτό µπορώ να το κάνω και σπίτι µου». «Ναι, αλλά το κάνεις ποτέ;» Μπορούσα να ακούσω το χαµόγελο στη φωνή. «Όχι τόσο συχνά, ούτε τόσο καλά όσο θα µπορούσες, υποπτεύοµαι». «Πού είναι ο Ούλµαν;» είπε ο Μίννα. «Τον έχεις εδώ;» «Ο Ούλµαν είναι στο κέντρο. Θα πας να τον δεις». «Γαµώτο». «Υποµονή». «Εσύ λες υποµονή, εγώ λέω γαµώτο». «Χαρακτηριστικό, υποθέτω».

13 [21] «Ναι. Οπότε ας το ξεχάσουµε καλύτερα».* Κι άλλα πνιγµένα βήµατα, µια πόρτα έκλεισε. Ένας ήχος που ήταν µάλλον µπουκάλι που χτυπούσε ποτήρι, υγρό που χυνόταν. Κρασί. ε θα λεγα όχι σ ένα ποτό. Αντ αυτού µάσησα ένα µπέργκερ κοιτάζοντας έξω από το αυτοκίνητο, ενώ το µυαλό µου δούλευε το Χαρακτηριστικό αυτιστικό µυστικιστικό τικ δείκτης λαδιού µπήχτης παντού. Σκέφτηκα να γράψω άλλη µια σηµείωση. Άνοιξα το σηµειωµατάριο και κάτω από τα ΓΥΝΑΙΚΑ, ΜΑΛΛΙΑ, ΓΥΑΛΙΑ έγραψα ΟΥΛΜΑΝ ΚΕΝΤΡΟ σκέφτηκα πούλµαν δέντρο. Όταν κατάπια το µπέργκερ, το σαγόνι και ο λαιµός µου έσφιξαν και προετοιµάστηκα για το αναπόφευκτο κοπρολαλικό τικ δυνατά, αν και δεν ήταν κανείς εκεί για να το ακούσει. «Φάε σκατά, Μπέιλι!» Το Μπέιλι ήταν ένα όνοµα βαθιά ριζωµένο στο τουρετικό µυαλό µου, αν και δεν ήξερα γιατί. εν είχα γνωρίσει ποτέ κανέναν Μπέιλι. Ίσως ο Μπέιλι να ήταν ο καθένας, σαν τον Τζορτζ Μπέιλι στο Μια Υπέροχη Ζωή. Ο φανταστικός ακροατής µου ήταν υποχρεωµένος να δέχεται το περισσότερο από το µοναχικό βρισίδι µου κάποιο κοµµάτι µου χρειαζόταν προφανώς ένα στόχο. Αν ο πάσχων από Τουρέτ βρίσει στο δάσος και δεν υπάρχει κανείς να τον ακούσει, κάνει θόρυβο ή όχι; Ο Μπέιλι έµοιαζε να είναι η λύση µου σε αυτό το δίληµµα. «Η έκφρασή σου σε προδίδει, Φρανκ. Θα ήθελες να δολοφονήσεις κάποιον». «Μου κάνεις εσύ για αρχή». «ε σου φταίω εγώ, Φρανκ, αν δεν µπορείς εσύ να την κοντρολάρεις». «Εσύ φταις αν της λείπει το Ράµα-λάµα-ντινγκ-ντονγκ της.** Εσύ της γέµισες το κεφάλι µ αυτές τις µαλακίες». * Στο πρωτότυπο: Let s call the whole thing off. Αναφορά στο κλασικό τραγούδι του Τζορτζ Γκέρσουιν από το (Σ.τ.M.) ** Τίτλος τραγουδιού του 1957, η µεγάλη επιτυχία των The Edsels, συγκροτήµατος

14 TZONA AN E EM [22] «Έλα, δοκίµασε αυτό». (Προσφέροντας ποτό;) «Όχι µε άδειο στοµάχι». «Αλίµονο. Ξεχνάω πόσο υποφέρεις, Φρανκ». «Ε, άντε και γαµήσου». «Φάε σκατά, Μπέιλι!» Τα τικ ήταν πάντα χειρότερα όταν ήµουν νευρικός, µε το στρες να διεγείρει το Τουρέτ µου. Και κάτι σε αυτή την υπόθεση µε έκανε νευρικό. Η συζήτηση που κρυφάκουγα παραήταν άνετη, οι αναφορές ραφιναρισµένες και σκοτεινές, σαν να κρύβονταν χρόνια συνδιαλλαγών και συζητήσεων πίσω από κάθε λέξη. Επίσης, πού ήταν το κορίτσι µε τα κοντά µαλλιά; Στο δωµάτιο µε τον Μίννα και τον αλαζονικό συνοµιλητή του, αµίλητη; Ή κάπου αλλού; Η αδυναµία µου να δηµιουργήσω µια νοητή εικόνα του εσωτερικού του 109 µε τάραζε. Ήταν το κορίτσι «αυτή» για την οποία µιλούσαν; εν έµοιαζε πιθανό. Και τι ήταν το Ράµα-λάµα-ντινγκ-ντονγκ της; εν είχα την πολυτέλεια να ανησυχώ και γι αυτό. Έπνιξα ένα σωρό τικ και προσπάθησα να µην επικεντρώνοµαι σε πράγµατα που δεν καταλάβαινα. Κοίταξα προς την πόρτα. Υπέθεσα πως ο Κόνι βρισκόταν ακό- µα πίσω της. Ήθελα να ακούσω το ούτε για να σώσω τη ζωή µου, για να µπω µέσα τρέχοντας. Με τρόµαξε ένα χτύπηµα στο παράθυρο του οδηγού. Ήταν ο θυρωρός που µας παρακολουθούσε. Μου έκανε νόηµα να χαµηλώσω το παράθυρο. Κούνησα το κεφάλι µου όχι, µου έγνεψε ναι. Τελικά υπάκουσα, βγάζοντας το ακουστικό από το ένα αυτί µου για να µπορέσω να τον ακούσω. «Τι;» είπα, µε την προσοχή µου να αποσπάται από τρεις µεριές. doo-wop. Η φράση δεν έχει κάποια συγκεκριµένη σηµασία, αλλά έχει περάσει στην καθοµιλουµένη. Χρησιµοποιείται συνήθως ειρωνικά, µε το νόηµά της να εξαρτάται από τα συµφραζόµενα. (Σ.τ.M.)

15 [23] Το ηλεκτρικό παράθυρο είχε αποπλανήσει το φλύαρο µυαλό µου και τώρα απαιτούσε άσκοπο ανέβασµα και κατέβασµα. Προσπάθησα να το κάνω διακριτικά. «Σε θέλει ο φίλος σου», είπε ο θυρωρός, δείχνοντας προς το κτίριό του. «Τι;» Ήµουν τροµερά µπερδεµένος. Τέντωσα το λαιµό µου για να κοιτάξω πίσω του, αλλά δε φαινόταν κανείς στην είσοδο του κτιρίου του. Εν τω µεταξύ, ο Μίννα ακουγόταν να λέει κάτι από το ακουστικό. Αλλά όχι µπάνιο ή σώσω τη ζωή µου. «Ο φίλος σου», επανέλαβε ο θυρωρός µε τη βαριά ανατολικοευρωπαϊκή προφορά του. Ακουγόταν Πολωνός ή ίσως Τσέχος. Χαµογέλασε, διασκεδάζοντας µε τη σαστιµάρα µου. «Σε ζητάει». Ένιωθα να συνοφρυώνοµαι υπερβολικά, άλλο ένα τικ, και ήθελα να του πω να κόψει τα χαµόγελα. Αυτό που έβλεπε δεν ήταν δικό του κατόρθωµα. «Ποιος φίλος;» είπα. Ο Μίννα και ο Κόνι ήταν ακόµα µέσα. Θα το είχα προσέξει αν η πόρτα του ζέντο είχε ανοίξει. «Είπε πως, αν περιµένεις, είναι έτοιµος», είπε ο θυρωρός, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι και κάνοντάς µου νόηµα µε το χέρι του. «Θέλει να σου µιλήσει». Ο Μίννα έλεγε κάτι σαν «...λερώσουµε το µάρµαρο...» «Νοµίζω πως µιλάς στον λάθος άνθρωπο», είπα στο θυρωρό. «Γαµιόλη!» Το πρόσωπό µου συσπάστηκε, του έκανα νόηµα να φύγει και προσπάθησα να συγκεντρωθώ στις φωνές που έβγαιναν από τα ακουστικά. «Όπα, όπα», είπε ο θυρωρός και σήκωσε τα χέρια του ψηλά. «Απλώς σου µεταφέρω το µήνυµα, φίλε».

16 TZONA AN E EM [24] Χαµήλωσα πάλι το παράθυρο, καταφέρνοντας επιτέλους να τραβήξω το χέρι µου από το κουµπί. «Κανένα πρόβληµα», είπα και έπνιξα άλλο ένα γαµιόλη, το µετέτρεψα σε έναν οξύ ήχο, σαν το γάβγισµα ενός τσιουάουα, κάτι σαν γιόλη. «Αλλά δεν µπορώ να βγω από το αυτοκίνητο. Πες στο φίλο µου πως, αν θέλει να µου µιλήσει, πρέπει να βγει έξω και να µου µιλήσει εδώ. Εντάξει, φίλε;» Μου φάνηκε ξαφνικά πως παραείχα πολλούς φίλους, και δεν ήξερα το όνοµα κανενός τους. Επανέλαβα την ασυναίσθητη κίνηση του χεριού µου, έναν βολικό συνδυασµό τικ και χειρονοµίας, προσπαθώντας να στείλω αυτό τον καραγκιόζη πίσω στην πόρτα του. «Όχι, όχι. Είπε να έρθεις µέσα». «...σπάσω κανένα χέρι...», νόµισα πως άκουσα τον Μίννα να λέει. «Μάθε το όνοµά του, τότε», είπα απελπισµένος. «Μάθε το και έλα να µου το πεις». «Θέλει να µιλήσει σ εσένα». «Καλά, χέσεµεθυρωρέ, πες του πως έρχοµαι σ ένα λεπτό». Ανέβασα το παράθυρο στα µούτρα του. Το ξαναχτύπησε κι εγώ τον αγνόησα. «...περίµενε να πάω πρώτα στην τουαλέτα...» Άνοιξα την πόρτα και έσπρωξα το θυρωρό στην άκρη, έτρεξα στην πόρτα του ζέντο και τη χτύπησα έξι φορές δυνατά. «Κόνι», σφύριξα, «βγες έξω». Από το ακουστικό άκουσα τον Μίννα να κλείνει την πόρτα του µπάνιου πίσω του, να ανοίγει µια βρύση. «Ελπίζω να το άκουσες αυτό, Τσίρκο Τεράτων», ψιθύρισε στο µικρόφωνό του, απευθυνόµενος σ εµένα. «Θα µπούµε σε αυτοκίνητο. Μη µας χάσετε. Μείνετε ψύχραιµοι». Ο Κόνι πετάχτηκε από την πόρτα. «Βγαίνει», είπα, κατεβάζοντας τα ακουστικά γύρω από το λαι- µό µου.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.).

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.). ΚΑΣΕΤΑ 1, ΠΛΕΥΡΑ Α Γεια σας, αγόρια και κορίτσια. Εδώ Χάννα Μπέικερ. Ζωντανά και στερεοφωνικά. Δεν το πιστεύω. Όχι επαναλήψεις. Όχι ανκόρ. Κι αυτή τη φορά σίγουρα όχι παραγγελιές. Όχι, δεν μπορώ να το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες. Πόλυ Κυπραίου i

Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες. Πόλυ Κυπραίου i Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες Πόλυ Κυπραίου i Αγαπητέ υποψήφιε, αγαπητή υποψήφια, Παρακάτω θα βρεις απλές αλλά πολύ σηµαντικές οδηγίες, που σκοπό έχουν να σε προστατέψουν από το υπερβολικό στρες, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Χειροποιήµατα. 32 EΛΕΥΘΕΡΟΣ TΥΠΟΣ Κυνήγι

Χειροποιήµατα. 32 EΛΕΥΘΕΡΟΣ TΥΠΟΣ Κυνήγι 32 EΛΕΥΘΕΡΟΣ TΥΠΟΣ Κυνήγι Κώστας Μάρκου Γκλίτσες για αγανακτισµένους! Ενας συνταξιούχος του ΟΤΕ, µε καταγωγή από την ορεινή Κορινθία, από τη στιγµή που πήρε τη σύνταξή του είχε δύο επιλογές: Ή να αποβλακωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ 2 Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Βήμα προς Βήμα. Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F.

Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Βήμα προς Βήμα. Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F. Οδηγός Για Εύκολη Συγκόλληση Βήμα προς Βήμα Απο: Mitch Altman (Συγκ/τική γνώση) Andie Nordgren (Προσαρμογή εικόνων) Jeff Keyzer (Διάταξη και επεξεργασία) F.Ν (Μετάφραση) Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ είναι ένα χρήσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ 3 Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Το ρολόι στο μπαλκόνι της κόλασης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων

ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων στο ΔιΑΔικτυο Δεν ειναι ο,τι λαμπει χρυσοσ Η Αθηνά περνάει από της Ζέτας και του Αλέξη μετά από το μάθημα της στο Πανεπιστήμιο και πριν να συναντήσει τους φίλους της. Η Ζέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ 2-6 ΕΤΩΝ. Μια έκδοση των

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ 2-6 ΕΤΩΝ. Μια έκδοση των ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ 2-6 ΕΤΩΝ Μια έκδοση των Σύστημα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων ikid Πρωταρχικός μας στόχος είναι να παρέμβουμε στην δυσκολία, και να χτίσουμε πάνω στις δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα