Tο µυαλό µου επεξεργάστηκε πυρετωδώς τις δύο λέξεις και εστίασε στην περίεργη. «Χέσε µε, ζέντο», µουρµούρισα µέσα από σφιγµένα δόντια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Tο µυαλό µου επεξεργάστηκε πυρετωδώς τις δύο λέξεις και εστίασε στην περίεργη. «Χέσε µε, ζέντο», µουρµούρισα µέσα από σφιγµένα δόντια."

Transcript

1 ª π π Το φόντο είναι το παν. Ντύστε µε και δείτε. Είµαι κράχτης του τσίρκου, δηµοπράτης, καλλιτέχνης του δρόµου, προφήτης σε γλωσσολαλιά, γερουσιαστής που αγορεύει µανιασµένος κατά της κυβέρνησης. Έχω Τουρέτ. Το στόµα µου δε σταµατά, αν και κυρίως ψιθυρίζω ή ψελλίζω, σαν να διαβάζω κάτι φωναχτά, το µήλο του Αδάµ µου ανεβοκατεβαίνει, οι µύες του σαγονιού µου χτυπούν σαν µικροσκοπική καρδιά µέσα στα µάγουλά µου, ο ήχος είναι σε καταστολή, οι λέξεις δραπετεύουν ήσυχα, φαντάσµατα του εαυτού τους, κελύφη άδεια από ανάσα και τόνο. (Αν ήµουν εχθρός του Ντικ Τρέισι, θα ήµουν ο Μαµπλς.*) Έτσι κουτσουρεµένες οι λέξεις ξεχύνονται από το κέρας της αφθονίας του µυαλού µου, για να γλιστρήσουν πάνω στην επιφάνεια του κόσµου, πιέζουν την πραγ- µατικότητα όπως τα δάχτυλα τα πλήκτρα ενός πιάνου, τη χαϊδεύουν και τη σκουντάνε. Είναι ένας αόρατος στρατός σε ειρηνευτική αποστολή, µια ειρηνική ορδή. Έχουν καλές προθέσεις. Εξευµενίζουν, ερµηνεύουν και θωπεύουν. ιορθώνουν ατέλειες, ισιώνουν * Στη γνωστή αστυνοµική σειρά κόµικς, καθώς και στις µεταφορές της στην τηλεόραση και στον κινηµατογράφο, ο Μαµπλς (mumble = µουρµουρίζω) γίνεται κατανοητός µόνο από κάποιους χαρακτήρες που µεταφράζουν τα λεγόµενά του για τους υπόλοιπους αναγνώστες ή, αντίστοιχα, για τους θεατές. (Σ.τ.M.)

2 TZONA AN E EM [10] µαλλιά, βάζουν τάξη, µπαλώνουν τις τρύπες στο γκαζόν. Μετράνε και γυαλίζουν τα ασηµικά. Κάνουν γριούλες να γελάσουν δίνοντάς τους φιλικές σφαλιάρες στον πισινό. Μόνο που ιδού το πρόβλη- µα όταν βρίσκουν µπρος τους υπερβολική τελειότητα, όταν η επιφάνεια είναι ήδη αστραφτερά γυαλισµένη, η τάξη ήδη βαλµένη, οι γριούλες ευχαριστηµένες, τότε ο µικρός στρατός µου επαναστατεί, λεηλατεί τα µαγαζιά. Η πραγµατικότητα χρειάζεται µια τσι- µπιά µια στο τόσο, το χαλί χρειάζεται µια ατέλεια. Οι λέξεις µου αρχίζουν να τραβάνε τις κλωστές νευρικά, ψάχνοντας για κράτη- µα, ένα αδύνατο σηµείο, ένα ευάλωτο αυτί. Έτσι αρχίζει η παρόρ- µηση να φωνάξω στην εκκλησία, στο βρεφοκοµείο, στο γεµάτο σινεµά. Στην αρχή είναι ασήµαντη σαν φαγούρα. Αλλά σύντοµα η φαγούρα γίνεται χείµαρρος πίσω από φράγµα που καταρρέει. Ο κατακλυσµός του Νώε. Αυτή η φαγούρα είναι όλη µου η ζωή. Να τη που έρχεται τώρα. Καλύψτε τα αυτιά σας. Φτιάξτε κιβωτό. «Χέσε µε!» ουρλιάζω. «Όχιτώρτρώ», απάντησε στο ουρλιαχτό µου ο Γκίλµπερτ Κόνι, χωρίς καν να γυρίσει προς το µέρος µου. Ίσα που κατάλαβα τι είπε «Όχι τώρα, τρώω», ταυτόχρονα αλήθεια και χαζό αστείο. Συνηθισµένος στα λεκτικά µου τικ, σπανίως έκανε τον κόπο να σχολιάζει. Τώρα έσπρωξε τη σακούλα των White Castle* πάνω στο κάθισµα του αυτοκινήτου προς το µέρος µου, τσαλακώνοντας το χαρτί. «Μάσακάτι». ε χρειαζόταν να προσέχω πολύ µε τον Γκίλµπερτ. «Χέσεµεχέσεµεχέσεµε», ούρλιαξα πάλι, ελαττώνοντας κι άλλο την πίεση στο κεφάλι µου. * Γνωστή αµερικανική αλυσίδα φαστ φουντ των µεσοδυτικών πολιτειών και της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Φηµίζεται κυρίως για τα µικρά τετράγωνα µπέργκερ της. (Σ.τ.M.)

3 [11] Τώρα θα µπορούσα να συγκεντρωθώ. Πήρα ένα από τα µικρά µπέργκερ. Βγάζοντάς το από το χαρτί του, σήκωσα το ψωµάκι για να εξετάσω το πλέγµα από τρύπες πάνω στο κρέας, τη γυαλιστερή λίγδα των κοµµένων σε κύβους κρεµµυδιών. Ακόµη ένας ψυχαναγκασµός. Έπρεπε πάντα να κοιτάζω το εσωτερικό ενός White Castle, να θαυµάζω την αντίθεση του φτιαγµένου από µηχανή µπιφτεκιού και της στάλας τηγανισµένης γλίτσας. Xάος και Έλεγχος.* Κατόπιν έκανα λίγο πολύ ό,τι µου είχε πει ο Γκίλµπερτ: έβαλα όλο το µπέργκερ στο στόµα µου. Με το αρχαίο σλόγκαν Αγοράστε τα µε το κιλό να τριγυρίζει στο πίσω µέρος του µυαλού µου και τα σαγόνια µου να αλέθουν το µπέργκερ σε µικρές µπουκιές, γύρισα προς το παράθυρο για να κοιτάξω προς το σπίτι. Το φαγητό πραγµατικά µε ηρεµεί. Παρακολουθούσαµε το σπίτι στον αριθµό 109 της Ανατολικής 84ης οδού, µια µονοκατοικία στριµωγµένη ανάµεσα σε τεράστιες πολυκατοικίες µε θυρωρούς στην είσοδο, στα φουαγιέ των οποίων τριγύριζαν σαν κουρασµένοι σκόροι στο ισχνό φως του Νοεµβρίου διανοµείς µε ποδήλατα που κουβαλούσαν σακούλες µε κινέζικο. Ήταν η ώρα του δείπνου στο Γιόρκταουν. Ο Γκίλµπερτ Κόνι κι εγώ είχαµε εξασφαλίσει τη συµµετοχή µας στο φαγοπότι µε µια γρήγορη παράκαµψη ως το ισπανικό Χάρλεµ για να αγοράσουµε τα µπέργκερ. Υπάρχει πια µόνο ένα White Castle στο Μανχάταν, στην Ανατολική 103η οδό. εν είναι το ίδιο καλό µε τα µαγαζιά τους στα προάστια. εν µπορείς πλέον να τους παρατηρείς να ετοιµάζουν την παραγγελία σου και, για να πω την αλήθεια, έχω αρχίσει να αναρωτιέµαι αν ζεσταίνουν τα ψωµάκια σε φούρνο µικροκυµάτων και όχι στον ατµό. Κρίµα. * Αναφορά στην κλασική τηλεοπτική παρωδία κατασκοπικών ταινιών Get Smart (δηµιούργηµα του Μελ Μπρουκς), που προβαλλόταν µε µεγάλη επιτυχία µεταξύ του 1965 και του «Xάος» είναι το όνοµα της εγκληµατικής οργάνωσης που αποτελεί τον κύριο αντίπαλο της κυβερνητικής κατασκοπικής οργάνωσης «Έλεγχος», πράκτορας της οποίας είναι ο πρωταγωνιστής Μάξουελ Σµαρτ. (Σ.τ.M.)

4 TZONA AN E EM [12] Γυρίσαµε στο κέντρο µε τη λεία µας, νοθευµένα µπέργκερ και πατάτες, και διπλοπαρκάραµε µπροστά από το στόχο µας µέχρι να βρούµε θέση. Μας πήρε µόνο δύο λεπτά, αλλά σε αυτό το διάστηµα οι θυρωροί και των δύο πολυκατοικιών µάς είχαν αντιληφθεί είχαν τουλάχιστον αντιληφθεί πως ήµασταν αδιάκριτοι και δεν ανήκαµε στη γειτονιά. Οδηγούσαµε τη Lincoln, που δεν είχε πινακίδες σειράς «Τ», ούτε αυτοκόλλητα ούτε τίποτε άλλο που θα την κατέτασσε στα αυτοκίνητα υπηρεσίας σοφέρ. Και ήµασταν µεγαλόσωµοι τύποι εγώ κι ο Γκίλµπερτ. Μάλλον νόµιζαν πως ήµασταν µπάτσοι. Μασούσαµε και παρακολουθούσαµε. Όχι πως ξέραµε τι δουλειά είχαµε εκεί. Ο Μίννα µας είχε στείλει χωρίς να µας πει γιατί, κάτι που ήταν αρκετά συνηθισµένο, έστω και αν η διεύθυνση ήταν ασυνήθιστη. Οι δουλειές του Πρακτορείου Μίννα συνήθως µας κρατούσαν στο Μπρούκλιν, στην πραγµατικότητα σπανίως πολύ µακριά από την οδό Κορτ. Οι συνοικίες του Κάρολ Γκάρντενς και του Κοµπλ Χιλ αποτελούσαν το επιτραπέζιο παιχνίδι πάνω στο οποίο διασταυρώνονταν οι σύµµαχοι και οι εχθροί του Φρανκ Μίννα, και εγώ, ο Γκιλ Κόνι και οι άλλοι Άντρες του Πρακτορείου ήµασταν τα πιόνια σαν πιόνια στη Μονόπολη, σκεφτόµουν καµιά φορά, σαν τσίγκινα αυτοκίνητα ή τεριέ (σίγουρα όχι ψηλά καπέλα) που µας µετακινούσαν πάνω του. Εδώ στο Άπερ Ιστ Σάιντ βρισκόµασταν µακριά από τον συνηθισµένο µας χάρτη, Αυτοκίνητο και Τεριέ στην Καραµελοχώρα* ή ίσως στο γραφείο µε το Συνταγµατάρχη Μουστάρδα.** «Τι είναι αυτή η ταµπέλα;» είπε ο Κόνι, δείχνοντας µε το λιγδιασµένο σαγόνι του προς την είσοδο της µονοκατοικίας. Κοίταξα. «Γιόρκβιλ Ζέντο», διάβασα στην µπρούντζινη πλάκα πάνω στην πόρτα. * Κλασικό αµερικανικό επιτραπέζιο παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας. (Σ.τ.M.) ** Αναφορά στο γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι µυστηρίου Cluedo. (Σ.τ.M.)

5 [13] Tο µυαλό µου επεξεργάστηκε πυρετωδώς τις δύο λέξεις και εστίασε στην περίεργη. «Χέσε µε, ζέντο», µουρµούρισα µέσα από σφιγµένα δόντια. Ο Γκίλµπερτ το θεώρησε, δικαίως, ως τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπιζα την ανοίκεια λέξη. «Ναι, τι είναι αυτό το ζέντο; Τι ναι τούτο;» «Ίσως έχει σχέση µε το ζεν», είπα. «εν ξέρω τι ναι αυτό». «Ζεν, όπως βουδισµός», είπα. «Ξέρεις, δάσκαλος του ζεν». «άσκαλος του ζεν;» «Ξέρεις, όπως δάσκαλος κουνγκ φου». «Πφφφ», είπε ο Κόνι. Κι έτσι, ύστερα από αυτή τη σύντοµη στροφή προς την έρευνα, επιστρέψαµε ευχαριστηµένοι στο φαγητό µας. Φυσικά, έπειτα από κάθε συνοµιλία το µυαλό µου ήταν απασχοληµένο, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο, µε µια σαλάτα ηχολαλίας: εν ξέρω από ζέντο, Ξέφραγο ζουνγκ φου, άσκαλος φενγκ σούι, Μπάσταρδος φεσώνει, Αυνανιζέν, Χέσε µε! Αλλά δε χρειαζόταν να ξεστοµίσω τίποτα, όχι τώρα, όχι µε τα White Castle να περιµένουν να τα ανοίξω, να τα επιθεωρήσω και να τα καταβροχθίσω. Ήµουν στο τρίτο µου. Το έβαλα στο στόµα µου και κοίταξα προς την είσοδο του 109, γυρνώντας απότοµα το κεφάλι µου, λες και το κτίριο προσπαθούσε να µε πιάσει στον ύπνο. Ο Κόνι και οι άλλοι υπάλληλοι του Πρακτορείου Μίννα τρελαίνονταν να πηγαίνουν σε παρακολουθήσεις µαζί µου, αφού το γεγονός πως ήµουν αναγκασµένος να ελέγχω το στόχο µας περίπου κάθε τριάντα δευτερόλεπτα σή- µαινε πως τους απάλλασσα από τον κόπο να στρίβουν το κεφάλι τους. Παρόµοια λογική εξηγούσε και τη δηµοτικότητά µου σε οµάδες τηλεφωνικών υποκλοπών µου έδιναν µια λίστα µε λέξεις-κλειδιά που θα έπρεπε να προσέξω στη συζήτηση και δεν µπορούσα να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Σχεδόν τιναζόµουν ως το ταβάνι αν άκουγα και την παραµικρή υπόνοια µίας, ενώ το ίδιο

6 TZONA AN E EM [14] καθήκον, σε κάθε περίπτωση, έσπρωχνε τους άλλους σε βαθύ και ατάραχο ύπνο. Ενώ µασούσα το νούµερο τρία και παρατηρούσα την ήσυχη είσοδο του Γιόρκβιλ Ζέντο, τα χέρια µου έψαχναν εντατικά τη χαρτοσακούλα του White Castle, για να σιγουρευτούν πως µου έµεναν τρία ακόµη µπέργκερ. Είχαµε αγοράσει σακούλα των δώδεκα, και ο Κόνι όχι µόνο ήξερε πως έπρεπε να φάω τα έξι µου, αλλά και πως τρώγοντας κι αυτός έξι µε ευχαριστούσε ικανοποιούσε τα ιδεοψυχαναγκαστικά ένστικτα του Τουρέτ µου. Ο Γκίλµπερτ Κόνι ήταν ένας µεγαλόσωµος βλάκας µε καρδιά µάλαµα, υποθέτω. Ή ίσως ήταν απλώς εκπαιδεύσιµος. Τα τικ και οι εµµονές µου διασκέδαζαν τους υπόλοιπους Άντρες του Μίννα, αλλά τους κούραζαν κιόλας, τους έκαναν παράξενα υποχωρητικούς και συνένοχους. Μια γυναίκα έστριψε από το πεζοδρόµιο προς την είσοδο του κτιρίου και πλησίασε στην πόρτα. Κοντά µαύρα µαλλιά, τετράγωνα γυαλιά, αυτά πρόλαβα να δω πριν µας γυρίσει την πλάτη. Φορούσε χοντρό ναυτικό παλτό. Κοντές µαύρες τρίχες κάλυπταν το σβέρκο της. Αγορίστικο κούρεµα. Είκοσι πέντε ίσως, ίσως και δεκαοκτώ. «Μπαίνει µέσα», είπε ο Κόνι. «ες, έχει κλειδί», είπα. «Τι θέλει να κάνουµε ο Φρανκ;» «Απλώς να παρακολουθούµε. Να κρατήσουµε σηµειώσεις. Τι ώρα είναι;» Ο Κόνι τσαλάκωσε άλλο ένα περιτύλιγµα µπέργκερ και έδειξε προς το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. «Σηµείωσε. Είναι έξι και σαράντα πέντε». Άνοιξα το ντουλαπάκι το κλικ του πλαστικού µάνταλου ήταν ένας ερεθιστικά υπόκωφος ήχος, που ήξερα πως θα ήθελα να τον επαναλάβω, τουλάχιστον στο περίπου και βρήκα µέσα το µικρό σηµειωµατάριο. ΚΟΡΙΤΣΙ, έγραψα και µετά το διέγραψα. ΓΥ-

7 [15] ΝΑΙΚΑ, ΜΑΛΛΙΑ, ΓΥΑΛΙΑ, ΚΛΕΙ Ι. 6:45. Οι σηµειώσεις απευθύνονταν σ εµένα, αφού η αναφορά µου στον Μίννα θα ήταν µόνο προφορική. Ίσως ούτε καν αυτό. Απ όσο ξέραµε, µπορεί να µας ήθελε εκεί για να τροµάξουµε κάποιον ή να περιµένουµε κάποια παράδοση. Άφησα το σηµειωµατάριο στο κάθισµα, δίπλα στα µπέργκερ, έκλεισα το ντουλαπάκι και χτύπησα ακόµη έξι φορές το ίδιο σηµείο για να απελευθερώσω την πίεση στο κεφάλι µου, αναπαράγοντας τον υπόκωφο ήχο που µε είχε γοητεύσει. Το έξι ήταν τυχερός αριθµός αυτό το βράδυ, έξι µπέργκερ, έξι και σαράντα πέντε. Συνεπώς, έξι χτυπήµατα. Για µένα, το να µετράω, να ακουµπάω πράγµατα και να επαναλαµβάνω λέξεις είναι όλα ένα και το αυτό. Το Τουρέτ είναι στην πραγµατικότητα ένα κυνηγητό* που κρατάει µια ολόκληρη ζωή. Ο κόσµος (ή το µυαλό µου το ίδιο κάνει) µε ορίζει αυτό, ξανά και ξανά. Οπότε κι εγώ κυνηγάω. Μπορεί αυτό να κάνει αλλιώς; Αν έχετε υπάρξει ποτέ αυτό, ξέρετε την απάντηση. «Παιδιά», ακούστηκε η φωνή έξω από το αυτοκίνητο από τη µεριά του δρόµου, τροµάζοντας κι εµένα και τον Κόνι. «Φρανκ», είπα. Ήταν ο Μίννα. Είχε σηκωµένο το γιακά της καµπαρντίνας του για να προστατεύεται από τον αέρα, χωρίς όµως να κρύβει εντελώς το πρόσωπό του. Έµοιαζε µε έναν αξύριστο Ρόµπερτ Ράιαν στην Άγρια Συµµορία. Έσκυψε δίπλα στο παράθυρό µου, σαν να µην ήθελε να είναι ορατός από το Γιόρκβιλ Ζέντο. Ταξί αναπηδούσαν τρίζοντας καθώς περνούσαν πάνω από τη λακκού- * Στις Ηνωµένες Πολιτείες, η πιο δηµοφιλής εκδοχή του παιχνιδιού είναι αυτή στην οποία ένα παιδί ορίζεται αυτό και κυνηγάει τα υπόλοιπα, έως ότου αγγίξει κάποιο άλλο παιδί, οπότε το άλλο παιδί γίνεται αυτό και συνεχίζει το κυνηγητό. (Σ.τ.M.)

8 TZONA AN E EM [16] βα στο δρόµο πίσω του. Χαµήλωσα το παράθυρο, άπλωσα ψυχαναγκαστικά το χέρι µου και ακούµπησα τον αριστερό του ώµο, µια συνηθισµένη χειρονοµία που δεν έκανε τον κόπο να της δίνει σηµασία εδώ και καιρό. Ας πούµε δεκαπέντε χρόνια, από τότε που είχα αρχίσει να νιώθω την ανάγκη, στα δεκατρία µου, να απλώνω το χέρι µου και να ακουµπάω τον ώµο του τότε εικοσιπεντάχρονου αλήτη του δρόµου Μίννα, πάνω από το στρατιωτικού τύπου τζάκετ του. εκαπέντε χρόνια αγγίγµατα και χάδια αν ο Φρανκ Μίννα ήταν άγαλµα, και όχι από σάρκα και οστά, θα είχα γυαλίσει το σηµείο µέχρι να λάµπει, µε τον ίδιο τρόπο που ορδές τουριστών γυαλίζουν τις µύτες και τα δάχτυλα των ποδιών µπρούντζινων µαρτύρων σε ιταλικές εκκλησίες. «Τι κάνεις εδώ;» είπε ο Κόνι. Ήξερε πως θα έπρεπε να ήταν σηµαντικό για να έχει έρθει ο Μίννα εδώ, και µάλιστα µόνος του, ενώ θα µπορούσε να µας έχει βάλει να περάσουµε να τον πάρουµε από κάπου. Κάτι περίπλοκο συνέβαινε, και έκπληξη! εµείς οι γορίλες πάλι δεν είχαµε ιδέα. Ψιθύρισα αθόρυβα µέσα από σφιγµένα χείλη: παρακολούθηση, παρακολόφις, παγίδα ζέντο. Οι Λόρδοι του Λάκκου Με Τα Φίδια.* «ώσ µου τσιγάρο», είπε ο Μίννα. Ο Κόνι έσκυψε µπροστά µου µε ένα πακέτο Malls, µε ένα τσιγάρο να προεξέχει ήδη για το αφεντικό. Ο Μίννα το έβαλε στο στόµα του και το άναψε µόνος του, προστατεύοντας τη φλόγα µε το γιακά του, συνοφρυωµένος. Εισέπνευσε τον καπνό και τον φύσηξε προς το µέρος µας. «Λοιπόν, ακούστε», είπε, λες και δεν κρεµόµασταν ήδη από τα χείλη του. Άντρες του Μίννα ως το κόκαλο. * Στο πρωτότυπο: The Lords οf Snakebush. Λογοπαίγνιο µε τον τίτλο καλτ ταινίας του 1974 (The Lords of Flatbush) που έχει ως θέµα της τις ζωές των µελών µιας εφηβικής συµµορίας του Μπρούκλιν. (Σ.τ.M.)

9 [17] «Θα µπω µέσα», είπε, λοξοκοιτώντας το ζέντο. «Θα µου ανοίξουν από το θυροτηλέφωνο. Θ ανοίξω την πόρτα όσο πάει. Εσύ» έδειξε τον Κόνι «θα την προλάβεις πριν κλείσει, θα µπεις µέσα και θα περιµένεις εκεί, µπροστά στη σκάλα». «Κι αν κατέβουν για να σε συναντήσουν;» είπε ο Κόνι. «Να ανησυχήσεις γι αυτό όταν γίνει», είπε ο Μίννα απότοµα. «Καλά, αλλά αν...» Ο Μίννα τον έκοψε µε ένα νόηµα πριν τελειώσει. Στην πραγ- µατικότητα ο Κόνι έψαχνε στα τυφλά να κατανοήσει το ρόλο του, χωρίς να καταλήγει πουθενά. «Λάινολ», ξεκίνησε ο Μίννα. Λάιονελ, το όνοµά µου. Ο Φρανκ και οι Άντρες του το πρόφεραν Λάινολ, σαν να κάνει οµοιοκαταληξία µε το βινύλιο.* Λάιονελ Έσρογκ. Λάιν-ολ.** Λάιαµπλ Γκέσκογκ. Φάιναλ Έσκροου. Αϊρόνικ Πίσκλαµ.*** Και τα λοιπά. Το ίδιο µου το όνοµα ήταν το πρώτο µου λεκτικό ζαχαρωτό, τώρα πια τεντωµένο σε κλωστές λεπτές σαν νήµα, χαλαρά απλω- µένες παντού στο πάτωµα του θαλάµου αντήχησης που είναι το κρανίο µου, τόσο µασηµένες, που πλέον δεν είχαν γεύση. * Vinyl (Βάινολ ή και Βάινιλ) στα αγγλικά. Η πραγµατική προφορά δεν αποδίδεται στα ελληνικά, καθώς είναι κάτι µεταξύ -ο- και -ι-. (Σ.τ.M.) ** Λογοπαίγνιο µε τις λέξεις Line και all. (Γραµµή και όλος, όλοι, τα πάντα). (Σ.τ.M.) *** Λογοπαίγνια που δε µεταφέρονται. Με τη σειρά: Υπόλογο Γρανάζι που Εικάζει. Τελική Μεσεγγύηση. Ειρωνικό Μύδιπου Κατουράει. (Σ.τ.M.)

10 TZONA AN E EM [18] «Πάρε». Ο Μίννα έριξε ένα δέκτη και ακουστικά στην αγκαλιά µου, και πέρασε το χέρι του πάνω από την τσέπη στο πλευρό του. «Είµαι καλωδιωµένος. Θα µε ακούς απ αυτό σε ζωντανή σύνδεση. Άκου προσεκτικά. Αν πω, ε, Ούτε για να σώσω τη ζωή µου, βγαίνεις απ το αυτοκίνητο, χτυπάς την πόρτα, σου ανοίγει ο Γκίλµπερτ και τρέχετε πάνω γρήγορα να µε βρείτε, εντάξει;» Χέσε µε, γαµιόλη, παραλίγο να µου ξεφύγει µέσα στην αναστάτωσή µου, αλλά πήρα µια βαθιά απότοµη αναπνοή και κατάπια τα λόγια µου. εν είπα τίποτα. «εν κουβαλάµε», είπε ο Κόνι. «Τι;» είπε ο Μίννα. «Κοµµάτι, δεν κουβαλάµε κοµµάτι». «Τι κοµµάτι, ρε; Πες όπλο, Γκίλµπερτ». «εν έχουµε όπλο, Φρανκ». «Σ αυτό βασίζοµαι. Έτσι µπορώ και κοιµάµαι τα βράδια, για να ξέρεις. Σκέφτοµαι εσάς χωρίς όπλο. ε θα θελα εσάς τους χαζοβιόληδες να ανεβαίνετε σκάλα πίσω µου ούτε καν µε τσιµπιδάκι για τα µαλλιά ή φυσαρµόνικα, όχι µε όπλο. Όπλο έχω εγώ. Εσείς απλώς να εµφανιστείτε». «Συγγνώµη, Φρανκ». «Με σβησµένο πούρο, µε µια γαµηµένη φτερούγα τηγανητό κοτόπουλο». «Συγγνώµη, Φρανκ». «Απλώς άκου. Αν µε ακούσεις να λέω, ε, Να πάω πρώτα στο µπάνιο, σηµαίνει πως φεύγουµε. Μάζεψε τον Γκίλµπερτ, µπείτε στο αυτοκίνητο, ετοιµαστείτε να µας ακολουθήσετε. Το πιασες;» Πιάνω, πιάνω, πιάνω, ΕΠΙΑΣΑ! είπε το µυαλό µου. Πάπια, πάπια, πάπια, ΧΗΝΑ! * * Αναφορά στο «Πάπια, πάπια, χήνα», παραδοσιακό αµερικανικό παιδικό παιχνίδι που µοιάζει µε το κυνηγητό αλλά παίζεται µε τα παιδιά καθισµένα σε κύκλο. Η «χήνα» παίζει αντίστοιχο ρόλο µε το «αυτό» στο κυνηγητό. (Σ.τ.M.)

11 [19] «Σώσω τη ζωή µου, ορµάµε στο ζέντο», ήταν αυτό που είπα δυνατά. «Πάω στο µπάνιο, πίσω στο αυτοκίνητο». «Είσαι µεγαλοφυΐα, Τσίρκο Τεράτων», είπε ο Μίννα. Μου τσίµπησε το µάγουλο και πέταξε το τσιγάρο του στο δρό- µο πίσω του, όπου κατρακύλησε σκορπίζοντας σπίθες. Το βλέµµα του είχε στυλωθεί στο πουθενά. Ο Κόνι βγήκε από το αυτοκίνητο κι εγώ µετακινήθηκα στη θέση του οδηγού. Ο Μίννα χτύπησε ελαφρά το καπό µία φορά, σαν να χάιδευε σκύλο στο κεφάλι αφού του είχε πει κάτσε, έκανε το γύρο του αυτοκινήτου, έγνεψε στον Κόνι να περιµένει, ανέβηκε στο πεζοδρόµιο, περπάτησε ως την πόρτα του 109 και χτύπησε το κουδούνι κάτω από την ταµπέλα του ζέντο. Ο Κόνι περίµενε ακουµπισµένος στο αυτοκίνητο. Φόρεσα τα ακουστικά, άκουσα καθαρά τον ήχο των παπουτσιών του Φρανκ να ξύνουν το πεζοδρόµιο και βεβαιώθηκα πως το µικρόφωνο δούλευε. Όταν ξανακοίταξα έξω είδα το θυρωρό της µεγάλης πολυκατοικίας στα δεξιά να µας κοιτάζει, αλλά δεν έκανε καµιά κίνηση και τον αγνόησα. Άκουσα το βόµβο από το θυροτηλέφωνο, και ζωντανά και µέσα από τα ακουστικά. Ο Μίννα µπήκε µέσα, ανοίγοντας την πόρτα όσο πήγαινε. Ο Κόνι έτρεξε, πρόλαβε την πόρτα και εξαφανίστηκε µε τη σειρά του µέσα. Βήµατα µέσα, καµιά φωνή ακόµα. Ξαφνικά κατοικούσα σε δύο κόσµους, µάτια και σώµα που έτρεµε στη θέση του οδηγού της παρκαρισµένης Lincoln, να παρατηρώ την ήρεµη ζωή του δρόµου του Άπερ Ιστ Σάιντ, κόσµο που έβγαζε βόλτα το σκύλο του, διανοµείς φαγητού, κορίτσια κι αγόρια ντυµένα σαν ενήλικες µε ακριβά κουστούµια, που έµπαιναν τουρτουρίζοντας σε εξεζητηµένα µπαρ καθώς η νυχτερινή ζωή της περιοχής έπιανε βάρδια, ενώ τα αυτιά µου έχτιζαν ένα ηχητικό τοπίο από την ηχώ της κίνησης του Μίννα στη σκάλα που αντανακλούσε στον κλειστό χώρο. Κανείς δεν τον είχε συναντήσει ακόµα, αλλά έµοιαζε να ξέρει πού πήγαινε, τα δερµάτινα παπούτσια του τρίβονταν στο ξύλο και η

12 TZONA AN E EM [20] σκάλα έτριζε, µετά ο Μίννα δίστασε, ήχοι σαν ρούχα που τρίβονταν ίσως, µετά δύο ξύλινοι κρότοι, και τα βήµατά του συνεχίστηκαν πιο ήσυχα. Είχε βγάλει τα παπούτσια του. Χτύπησε το κουδούνι και τώρα προχωρούσε σαν κλέφτης; εν έβγαζε νόηµα. Αλλά και τι έβγαζε νόηµα στην όλη κατάσταση; Πήρα άλλο ένα µπέργκερ από τη σακούλα έξι µπέργκερ για να αποκαταστήσουν την τάξη σε έναν κόσµο χωρίς λογική. «Φρανκ», ακούστηκε µια φωνή από τα ακουστικά. «Ήρθα», είπε ο Φρανκ κουρασµένα. «Αλλά δε θα έπρεπε. Θα έπρεπε εσύ να καθαρίσεις τα σκατά από τη µεριά σου». «Το καταλαβαίνω», είπε η άλλη φωνή. «Αλλά η κατάσταση έχει περιπλεχθεί». «Ξέρουν για το συµβόλαιο για το κτίριο», είπε ο Μίννα. «Όχι, δε νοµίζω». Η φωνή ήταν περιέργως ήρεµη, καθησυχαστική. Την αναγνώρισα; Ίσως όχι τόσο αυτή όσο το ρυθµό των απαντήσεων του Μίννα ήταν κάποιος που τον ήξερε καλά, αλλά ποιος; «Έλα µέσα να µιλήσουµε», είπε η φωνή. «Για τι πράγµα;» είπε ο Μίννα. «Τι έχουµε να πούµε;» «Άκου τι λες, Φρανκ». «Ήρθα ως εδώ για να ακούσω τον εαυτό µου; Αυτό µπορώ να το κάνω και σπίτι µου». «Ναι, αλλά το κάνεις ποτέ;» Μπορούσα να ακούσω το χαµόγελο στη φωνή. «Όχι τόσο συχνά, ούτε τόσο καλά όσο θα µπορούσες, υποπτεύοµαι». «Πού είναι ο Ούλµαν;» είπε ο Μίννα. «Τον έχεις εδώ;» «Ο Ούλµαν είναι στο κέντρο. Θα πας να τον δεις». «Γαµώτο». «Υποµονή». «Εσύ λες υποµονή, εγώ λέω γαµώτο». «Χαρακτηριστικό, υποθέτω».

13 [21] «Ναι. Οπότε ας το ξεχάσουµε καλύτερα».* Κι άλλα πνιγµένα βήµατα, µια πόρτα έκλεισε. Ένας ήχος που ήταν µάλλον µπουκάλι που χτυπούσε ποτήρι, υγρό που χυνόταν. Κρασί. ε θα λεγα όχι σ ένα ποτό. Αντ αυτού µάσησα ένα µπέργκερ κοιτάζοντας έξω από το αυτοκίνητο, ενώ το µυαλό µου δούλευε το Χαρακτηριστικό αυτιστικό µυστικιστικό τικ δείκτης λαδιού µπήχτης παντού. Σκέφτηκα να γράψω άλλη µια σηµείωση. Άνοιξα το σηµειωµατάριο και κάτω από τα ΓΥΝΑΙΚΑ, ΜΑΛΛΙΑ, ΓΥΑΛΙΑ έγραψα ΟΥΛΜΑΝ ΚΕΝΤΡΟ σκέφτηκα πούλµαν δέντρο. Όταν κατάπια το µπέργκερ, το σαγόνι και ο λαιµός µου έσφιξαν και προετοιµάστηκα για το αναπόφευκτο κοπρολαλικό τικ δυνατά, αν και δεν ήταν κανείς εκεί για να το ακούσει. «Φάε σκατά, Μπέιλι!» Το Μπέιλι ήταν ένα όνοµα βαθιά ριζωµένο στο τουρετικό µυαλό µου, αν και δεν ήξερα γιατί. εν είχα γνωρίσει ποτέ κανέναν Μπέιλι. Ίσως ο Μπέιλι να ήταν ο καθένας, σαν τον Τζορτζ Μπέιλι στο Μια Υπέροχη Ζωή. Ο φανταστικός ακροατής µου ήταν υποχρεωµένος να δέχεται το περισσότερο από το µοναχικό βρισίδι µου κάποιο κοµµάτι µου χρειαζόταν προφανώς ένα στόχο. Αν ο πάσχων από Τουρέτ βρίσει στο δάσος και δεν υπάρχει κανείς να τον ακούσει, κάνει θόρυβο ή όχι; Ο Μπέιλι έµοιαζε να είναι η λύση µου σε αυτό το δίληµµα. «Η έκφρασή σου σε προδίδει, Φρανκ. Θα ήθελες να δολοφονήσεις κάποιον». «Μου κάνεις εσύ για αρχή». «ε σου φταίω εγώ, Φρανκ, αν δεν µπορείς εσύ να την κοντρολάρεις». «Εσύ φταις αν της λείπει το Ράµα-λάµα-ντινγκ-ντονγκ της.** Εσύ της γέµισες το κεφάλι µ αυτές τις µαλακίες». * Στο πρωτότυπο: Let s call the whole thing off. Αναφορά στο κλασικό τραγούδι του Τζορτζ Γκέρσουιν από το (Σ.τ.M.) ** Τίτλος τραγουδιού του 1957, η µεγάλη επιτυχία των The Edsels, συγκροτήµατος

14 TZONA AN E EM [22] «Έλα, δοκίµασε αυτό». (Προσφέροντας ποτό;) «Όχι µε άδειο στοµάχι». «Αλίµονο. Ξεχνάω πόσο υποφέρεις, Φρανκ». «Ε, άντε και γαµήσου». «Φάε σκατά, Μπέιλι!» Τα τικ ήταν πάντα χειρότερα όταν ήµουν νευρικός, µε το στρες να διεγείρει το Τουρέτ µου. Και κάτι σε αυτή την υπόθεση µε έκανε νευρικό. Η συζήτηση που κρυφάκουγα παραήταν άνετη, οι αναφορές ραφιναρισµένες και σκοτεινές, σαν να κρύβονταν χρόνια συνδιαλλαγών και συζητήσεων πίσω από κάθε λέξη. Επίσης, πού ήταν το κορίτσι µε τα κοντά µαλλιά; Στο δωµάτιο µε τον Μίννα και τον αλαζονικό συνοµιλητή του, αµίλητη; Ή κάπου αλλού; Η αδυναµία µου να δηµιουργήσω µια νοητή εικόνα του εσωτερικού του 109 µε τάραζε. Ήταν το κορίτσι «αυτή» για την οποία µιλούσαν; εν έµοιαζε πιθανό. Και τι ήταν το Ράµα-λάµα-ντινγκ-ντονγκ της; εν είχα την πολυτέλεια να ανησυχώ και γι αυτό. Έπνιξα ένα σωρό τικ και προσπάθησα να µην επικεντρώνοµαι σε πράγµατα που δεν καταλάβαινα. Κοίταξα προς την πόρτα. Υπέθεσα πως ο Κόνι βρισκόταν ακό- µα πίσω της. Ήθελα να ακούσω το ούτε για να σώσω τη ζωή µου, για να µπω µέσα τρέχοντας. Με τρόµαξε ένα χτύπηµα στο παράθυρο του οδηγού. Ήταν ο θυρωρός που µας παρακολουθούσε. Μου έκανε νόηµα να χαµηλώσω το παράθυρο. Κούνησα το κεφάλι µου όχι, µου έγνεψε ναι. Τελικά υπάκουσα, βγάζοντας το ακουστικό από το ένα αυτί µου για να µπορέσω να τον ακούσω. «Τι;» είπα, µε την προσοχή µου να αποσπάται από τρεις µεριές. doo-wop. Η φράση δεν έχει κάποια συγκεκριµένη σηµασία, αλλά έχει περάσει στην καθοµιλουµένη. Χρησιµοποιείται συνήθως ειρωνικά, µε το νόηµά της να εξαρτάται από τα συµφραζόµενα. (Σ.τ.M.)

15 [23] Το ηλεκτρικό παράθυρο είχε αποπλανήσει το φλύαρο µυαλό µου και τώρα απαιτούσε άσκοπο ανέβασµα και κατέβασµα. Προσπάθησα να το κάνω διακριτικά. «Σε θέλει ο φίλος σου», είπε ο θυρωρός, δείχνοντας προς το κτίριό του. «Τι;» Ήµουν τροµερά µπερδεµένος. Τέντωσα το λαιµό µου για να κοιτάξω πίσω του, αλλά δε φαινόταν κανείς στην είσοδο του κτιρίου του. Εν τω µεταξύ, ο Μίννα ακουγόταν να λέει κάτι από το ακουστικό. Αλλά όχι µπάνιο ή σώσω τη ζωή µου. «Ο φίλος σου», επανέλαβε ο θυρωρός µε τη βαριά ανατολικοευρωπαϊκή προφορά του. Ακουγόταν Πολωνός ή ίσως Τσέχος. Χαµογέλασε, διασκεδάζοντας µε τη σαστιµάρα µου. «Σε ζητάει». Ένιωθα να συνοφρυώνοµαι υπερβολικά, άλλο ένα τικ, και ήθελα να του πω να κόψει τα χαµόγελα. Αυτό που έβλεπε δεν ήταν δικό του κατόρθωµα. «Ποιος φίλος;» είπα. Ο Μίννα και ο Κόνι ήταν ακόµα µέσα. Θα το είχα προσέξει αν η πόρτα του ζέντο είχε ανοίξει. «Είπε πως, αν περιµένεις, είναι έτοιµος», είπε ο θυρωρός, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι και κάνοντάς µου νόηµα µε το χέρι του. «Θέλει να σου µιλήσει». Ο Μίννα έλεγε κάτι σαν «...λερώσουµε το µάρµαρο...» «Νοµίζω πως µιλάς στον λάθος άνθρωπο», είπα στο θυρωρό. «Γαµιόλη!» Το πρόσωπό µου συσπάστηκε, του έκανα νόηµα να φύγει και προσπάθησα να συγκεντρωθώ στις φωνές που έβγαιναν από τα ακουστικά. «Όπα, όπα», είπε ο θυρωρός και σήκωσε τα χέρια του ψηλά. «Απλώς σου µεταφέρω το µήνυµα, φίλε».

16 TZONA AN E EM [24] Χαµήλωσα πάλι το παράθυρο, καταφέρνοντας επιτέλους να τραβήξω το χέρι µου από το κουµπί. «Κανένα πρόβληµα», είπα και έπνιξα άλλο ένα γαµιόλη, το µετέτρεψα σε έναν οξύ ήχο, σαν το γάβγισµα ενός τσιουάουα, κάτι σαν γιόλη. «Αλλά δεν µπορώ να βγω από το αυτοκίνητο. Πες στο φίλο µου πως, αν θέλει να µου µιλήσει, πρέπει να βγει έξω και να µου µιλήσει εδώ. Εντάξει, φίλε;» Μου φάνηκε ξαφνικά πως παραείχα πολλούς φίλους, και δεν ήξερα το όνοµα κανενός τους. Επανέλαβα την ασυναίσθητη κίνηση του χεριού µου, έναν βολικό συνδυασµό τικ και χειρονοµίας, προσπαθώντας να στείλω αυτό τον καραγκιόζη πίσω στην πόρτα του. «Όχι, όχι. Είπε να έρθεις µέσα». «...σπάσω κανένα χέρι...», νόµισα πως άκουσα τον Μίννα να λέει. «Μάθε το όνοµά του, τότε», είπα απελπισµένος. «Μάθε το και έλα να µου το πεις». «Θέλει να µιλήσει σ εσένα». «Καλά, χέσεµεθυρωρέ, πες του πως έρχοµαι σ ένα λεπτό». Ανέβασα το παράθυρο στα µούτρα του. Το ξαναχτύπησε κι εγώ τον αγνόησα. «...περίµενε να πάω πρώτα στην τουαλέτα...» Άνοιξα την πόρτα και έσπρωξα το θυρωρό στην άκρη, έτρεξα στην πόρτα του ζέντο και τη χτύπησα έξι φορές δυνατά. «Κόνι», σφύριξα, «βγες έξω». Από το ακουστικό άκουσα τον Μίννα να κλείνει την πόρτα του µπάνιου πίσω του, να ανοίγει µια βρύση. «Ελπίζω να το άκουσες αυτό, Τσίρκο Τεράτων», ψιθύρισε στο µικρόφωνό του, απευθυνόµενος σ εµένα. «Θα µπούµε σε αυτοκίνητο. Μη µας χάσετε. Μείνετε ψύχραιµοι». Ο Κόνι πετάχτηκε από την πόρτα. «Βγαίνει», είπα, κατεβάζοντας τα ακουστικά γύρω από το λαι- µό µου.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) 1 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) ΠΑΙΖΟΥΝ ΛΟΧΑΓΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΣ (στρατιώτες) Σήµερα θα πάµε µαζί να κάνουµε ασκήσεις και θεωρία. Για κάντε γραµµή. Αρχίζω. Προσέξτε. Πρώτα πρώτα ν ακούτε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Χαρίδημος. Τις μέρες τους τις περνούσαν βαρετά και μονότονα

Διαβάστε περισσότερα

Κοσωφίδης Γεώργιος-Ιωάννης, 11 ετών

Κοσωφίδης Γεώργιος-Ιωάννης, 11 ετών Κοσωφίδης Γεώργιος-Ιωάννης, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Λίνα Μουσιώνη H ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ. Εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου

Λίνα Μουσιώνη H ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ. Εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου Ιστορίες που ζεις δυνατά Λίνα Μουσιώνη H ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ Εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου Ρουμπίνη και Σμαράγδα Ρουμπίνη. Έτσι λένε τη μεγάλη αδελφή μου. Που κάποτε ήταν η πιο καλή αδελφή του κόσμου. Όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Diagnostic exam 2016 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες αυτής της σελίδας. Γράψε ΟΛΕΣ τις απαντήσεις στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει;

ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει; 3. ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει; Δημήτρης: Έλα, Φίλιππε, πώς πάει; Φίλιππος: Καλά, βαριέμαι. Κάθομαι και βλέπω τηλεόραση. Εσύ; Δημήτρης: Άστα! Αύριο γράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Γίργκεν Μπανσέρους. H πίπα του Σέρλοκ

Γίργκεν Μπανσέρους. H πίπα του Σέρλοκ Γίργκεν Μπανσέρους H πίπα του Σέρλοκ 1 Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλοι μπερδεύονται με το όνομά μου. Ακόμα κι ο δάσκαλός μου, ο κύριος Κόντσελμαν, που με ξέρει τόσον καιρό. Καλούζ έγραφε την

Διαβάστε περισσότερα

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου.

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. δεν μπορώ άλλο. δεν αντέχω. τι σ έπιασε αυτή τη φορά; δεν μπορώ. τρελαίνομαι. με τι; δεν ξέρω τι να γράψω. δεν ξέρω τι να δημιουργήσω. αυτό είναι μόνο; δεν καταλαβαίνεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου

Έτσι, αν το αγόρι σου κάνει τα παρακάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής. #1 Αμφιβάλλει για τα κίνητρα σου Οι τσακωμοί θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε μια σχέση. Θεωρείται το αλάτι και το πιπέρι σε αυτή. Ωστόσο, αν είναι συνεχόμενοι τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Χρόνια ήρθαν, χρόνια πάνε, και στη ζούγκλα κάποτε, ζούσε ένα μικρό λιοντάρι, ο Λεωνίδας που όμως είχε μια μεγάλη οικογένεια. Ο μπαμπάς, η μαμά, οι θείοι και οι θείες, οι παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Down. Πηγή: kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down

Down. Πηγή:  kosmos/item/ down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Πώς είπα στον 7χρονο γιο μου ότι έχει σύνδρομο Down Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/ellada- kosmos/item/46859- down- syndrome- pos- eipa- ston- gio- mou- pos- exei- syndromo- down Μερικές εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα