Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1"

Transcript

1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Σε όλες τις εποχές, μαζί με τις γνώσεις και τις πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύονται και επαναλαμβάνονται από μια πλειοψηφία ανθρώπων, ακούγονται και πολλές ίδιες φαντασιώσεις. Αυτές οι φαντασιώσεις δεν είναι πάντα εξαπλωμένες από άγνοια των ανθρώπων και τυχαία. Κάποιοι τις εκμεταλλεύονται και με αυτές η ζωή τους διευκολύνεται ή αποκτάει ενδιαφέρον. Όταν τα λάθη προέρχονται από τους ίδιους τους ερευνητές και διδάσκονται από τους καθηγητές, τότε ολόκληρη η κοινωνία έχει μολυνθεί από τον ιό της πλάνης. Με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης, οι πλάνες, τα λάθη και τα έξυπνα ψέματα εύκολα γίνονται παγκόσμια. Μια από τις πιο μεγάλες και παγκόσμιες πλάνες είναι η βιαστική άποψη για τη δημιουργία του συνολικού κόσμου, που ειρωνικά κάποτε ονομάστηκε Big Bang. Για να εξηγηθεί αυτή η απατηλή άποψη της συνολικής δημιουργίας του κόσμου, πολλοί ερευνητές αναγκάστηκαν να σκεφτούν παρανοϊκά, αλλά και να πουν μερικά ψέματα: Μερικοί υποστήριξαν αδίστακτα, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε αιφνίδια από το τίποτα. Μερικοί άλλοι εντυπωσιασμένοι και εύπιστοι σκέφτηκαν ότι η συνολική δημιουργία έγινε από το Θεό. Κάποιοι άλλοι απερίσκεφτοι και χωρίς πολύπλευρη μόρφωση υποστήριξαν, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από μια ποσότητα άγνωστης ενέργειας και με άγνωστο τρόπο. Τελευταία, για να προχωρήσει η έρευνα, αναγκάστηκαν να επινοήσουν άλλες θεωρίες (όπως για πολλά σύμπαντα), αλλά σχεδόν όλοι δέχονται μια αρχή συνολικά για τον κόσμο μαζί με το χώρο και το χρόνο. Όταν έχεις τις διανοητικές ικανότητες να παραπλανήσεις και τα χρήματα για να διαφημίσεις, τότε το ψέμα γίνεται μεγάλη επιχείρηση και με μεγάλα κέρδη, όπως με τα ψεύτικα φάρμακα, όπως και με τις μεγάλες υποσχέσεις. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, η οικονομική εκμετάλλευση του ψέματος δεν έχει αποκλειστεί και δεν έχει μείνει απαρατήρητη ευκαιρία. Δεν είναι εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, οι υπαίτιοι δεν εντοπίζονται εύκολα και οι συνέπειες δεν αποδεικνύονται έτσι χειροπιαστά, όπως των φανερών εγκλημάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα να μπορούν να κερδίζουν χρήματα από μια σταθερή επιχείρηση με ψέματα, δεν το είχαν φανταστεί και αδυνατούν να το πιστέψουν.

2 2 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Έχουν μείνει στις πληροφορίες για μερικούς απατεώνες και νομίζουν ότι τα μεγάλα ψέματα περιορίζονται στην πολιτική και δεν λέγονται από επιστήμονες. Μέρος 2ο < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Πρόσφατα,* έγραψα για την κερδοφόρο επιχείρηση από την εκμετάλλευση του ψέματος και για τα νομικά πλεονεκτήματά της. Τόνισα, ότι η δύναμη του ψέματος γίνεται μεγάλη, όταν το ψέμα γίνεται πιστευτό σαν αλήθεια και η αλήθεια σαν ψέμα. Για να γίνει η εξαπάτηση μεθοδικά και με προοπτική για μαζική εκμετάλλευση χρειάζεται τις ικανότητες ενός ανθρώπου ανώτερης εκπαίδευσης και την επιτυχημένη συνεργασία, έτσι όπως όλες οι επιχειρήσεις. Αν το ψέμα είναι από αγράμματο άνθρωπο, τότε πιο εύκολα θα το ανιχνεύσουμε και αυτό θα έχει μικρότερη προοπτική εκμετάλλευσης. Αν η αλήθεια λέγεται από ένα μόνο άνθρωπο, τότε πιο δύσκολα γίνεται πειστική. Το ψέμα από επιτυχημένους επαγγελματίες και με προοπτική την οικονομική εκμετάλλευση δεν μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα. Διότι αυτό περιέχει μεγάλο μέρος από αλήθειες και πολλές επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όλες οι ενδείξεις, όλες οι απαντήσεις και όσα λέγονται είναι σωστά και αξιόπιστα, όπως σε ένα συμφωνητικό με τους όρους στα ψιλά γράμματα. Όμως, όλα είναι έτσι σχεδιασμένα, που να καταλήγουν στην υποστήριξη ενός φανταστικού γεγονότος, μιας φανταστικής προσπάθειας και για να παρουσιαστεί ένα πράγμα διαφορετικά ή να αποκρυφτεί. Όλα ακούγονται σωστά, αλλά η τελική διαπίστωση και η άποψη που προβάλλεται είναι ένα ψέμα. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, νομίζαμε ότι αυτή η παραπλάνηση περιορίζεται στις θρησκείες, στην πολιτική, στο εμπόριο και σε μερικά μυθιστορήματα. Όσο θα ερευνούμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο της μαζικής εξαπάτησης, θα εκπλαγούμε για το πόσο απαραίτητο έχει γίνει το ψέμα για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και αυτό το ίδιο το ψέμα σαν προϊόν μιας επιχείρησης. Ωστόσο δεν περιμέναμε να γίνεται μεθοδευμένη και μαζική εξαπάτηση από ανθρώπους της επιστήμης και παράλληλα με την επιστημονική έρευνα. Εκ των υστέρων, αν λίγο το σκεφτούμε, τότε θα αναγνωρίσουμε ότι καθόλου παράδοξη δεν έπρεπε να είναι αυτή η μεθόδευση. Σχεδόν τίποτα δεν γίνεται μέσα στην υλιστική κοινωνία χωρίς προοπτική οικονομικής εκμετάλλευσης, ενώ μεγάλα συμφέροντα απειλούνται. Η επιστήμη όχι μόνο δεν είναι έξω από αυτές τις κερδοσκοπικές

3 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 3 προσπάθειες, αλλά αντιθέτως πρώτα αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και πρωταγωνιστεί για την παγκόσμια οικονομική εκμετάλλευση. Η επιστήμη δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά τις απαντήσεις στα ερωτήματα και τη θεωρητική γνώση και οι άνθρωποι δεν εκπαιδεύονται αποκλειστικά για αυτή την ικανότητα. Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2015 ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ Μέρος 3ο Μετά από ένα διάλειμμα με χορευτική μουσική, μη νομίζετε ότι ξεχάστηκα και ότι θα γλιτώσετε από τις φιλοσοφικές σκέψεις μου. < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Εδώ δεν θα εξαντλήσω τη σκέψη για τις μεγάλες απάτες και τα οικονομικά συμφέροντα με τη δύναμη και με την κάλυψη της Επιστήμης. Οι περισσότερες πνευματικές προσπάθειες των ανθρώπων, επίσης έχουν βελτιωτικά και συντηρητικά και δεν γίνονται όπως εμείς ανυποψίαστοι νομίζουμε από ερευνητικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως γίνονται για οικονομικούς και διαφημιστικούς λόγους. Η εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου ήδη είναι μια μεγάλη επιχείρηση για λίγους προνομιούχους. Όπως ήδη είπα, θα σταθούμε σε μια ξεχωριστή προσπάθεια εξαπάτησης, η οποία στην εποχή μας με τη γρήγορη πληροφόρηση, την εύκολη αναπαραγωγή και από πολλές πηγές έχει προκαλέσει μια παγκόσμια πλάνη. Στη βιαστική άποψη για τη δημιουργία του συνολικού κόσμου, που ειρωνικά κάποτε ονομάστηκε Big Bang. Μια πλάνη και μαζί μια απάτη, η οποία γίνεται με την προβολή της ερευνητικής προσπάθειας για τη συνολική δημιουργία του κόσμου. Έχει ξεκινήσει (μαζί με θρησκευτικές απόψεις) από τη δεκαετία του 1920, ακόμα συνεχίζεται και έχει αποθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη σχεδόν όλων των καθηγητών της γης. Μια παγκόσμια απάτη την οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγγείλει μερικοί από την επιστημονική κοινότητα. (*) Κάποιοι ανυποψίαστοι επιστήμονες διαφώνησαν με μια δική τους φυσική και μαθηματική εργασία και αυτοί νόμιζαν, ότι απέναντί τους έχουν μια καθαρά επιστημονική προσπάθεια, αποκλειστικά με σημαντικές ανακαλύψεις και με εξακριβωμένα φαινόμενα. Στις καταγγελίες αναφέρονται και εμπόδια για τη σταδιοδρομία και για την επαγγελματική τύχη όσων διαφωνούν δημόσια.

4 4 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Από αυτή την πολύπλευρη έρευνα, λίγα πρόσωπα επιχειρούν να συνθέσουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα για να εμφανίσουν ενισχυμένη τη θεωρία της Συνολικής Δημιουργίας. Έτσι, γίνεται οικονομική εκμετάλλευση της παγκόσμιας πλάνης, με πρώτη επιχείρηση τις δημοσιεύσεις. Οι δημοσιεύσεις είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση, όταν γίνεται από αυτούς που έχουν τα μέσα να τις κάνουν και να ακούγονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τις δημοσιεύσεις που αναπαράγονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου, μερικοί εξασφαλίζουν, εκτός από το όνομα: 1) Σημαντικές συνεργασίες, 2) διαφημίσεις, 3) χρηματοδοτήσεις από πλούσιους επιχειρηματίες και από το κράτος, 4) δημιουργούνται θέσεις εργασίας, 5) έτσι επιπλέον εργάζονται περισσότερο ένα πλήθος ανθρώπων που γράφουν σε περιοδικά, σε εφημερίδες, που δημιουργούν οπτικο-ακουστικές παραγωγές και εκδοτικοί οίκοι. Όμοια, όπως με τη θρησκεία και με τις θρησκευτικές γιορτές, αναδημοσιεύονται τα μηνύματα και τα ιστορικά γεγονότα και επιτυγχάνονται τα ίδια κέρδη που αριθμήσαμε για τις επιστημονικές προσπάθειες. Όμως η εκμετάλλευση του ψέματος και της πλάνης από την επιστήμη μπορεί να γίνεται παγκόσμια και όχι περιορισμένη σε μια χώρα ή σε μια ήπειρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της παγκόσμιας εξαπάτησης με την προβολή των κοσμολογικών ζητημάτων, επιτυγχάνεται επιπλέον ένας σκοπός: Να ακούν όλοι, χωρίς να ερευνούν ή ερευνώντας παραπλανημένοι και εστιασμένα για μια μόνο παρατήρηση, για μια μόνο μέτρηση και για την εξοικείωση με ορισμένα επιστημονικά όργανα. Αν από την πολιτική υποτιμούν τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων μία φορά, από την επιστήμη υποτιμούν τη νοημοσύνη των θεατών και των ακροατών πολλαπλάσια. Ποιος ο λόγος, να εμποδιστεί η ερευνητική σκέψη και να παραπλανηθεί, θα αναρωτηθείτε. Αυτά τα ζητήματα ΔΕΝ έχουν μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον. Με την παγκόσμια παραπλάνηση κρύβονται οι πιο μεγάλες προσδοκίες για την τεχνολογία και κατ' επέκταση με την οικονομία και τη στρατιωτική υπεροχή. Με λίγη φαντασία για το μυθιστόρημά τους μερικοί θα προσέθεταν, ότι με τη συγκεκριμένη παγκόσμια παραπλάνηση ίσως κρύβεται και κάποια γνώση από εξωγήινη τεχνολογία. Γι' αυτή την απόκρυψη της τεχνολογικής προοπτικής των ερευνών, τα κοσμολογικά ζητήματα (αξεχώριστα από τη δομή της ύλης) εμφανίστηκαν πιο δύσκολα, ακατανόητα και με λεπτομέρειες, που εξαντλούν τη σκέψη των σπουδαστών για προβλήματα χωρίς καμία δημιουργική προοπτική.

5 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 5 nb * Εναλλακτική πληροφόρηση: ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ Μέρος 4ο < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Μια παγκόσμια πλάνη και μαζί μια απάτη έχει ξεκινήσει (μαζί με θρησκευτικές απόψεις) από τη δεκαετία του 1920* 1 και γίνεται με την προβολή της ερευνητικής προσπάθειας για τη συνολική δημιουργία του κόσμου. Επιπλέον της οικονομικής εκμετάλλευσης, με τα ψέματα και με την παραπλάνηση εμποδίζεται η ερευνητική σκέψη, όπως είπαμε. Ενώ οι πληρωμένοι ερευνητές γνωρίζουν ότι μερικές από τις πιο μεγάλες ανακαλύψεις που θα γίνουν και θα επηρεάσουν οικονομικά, ιδεολογικά και τεχνολογικά όλες τις χώρες, θα προέλθουν από αυτή την πολύπλευρη έρευνα για το σχηματισμό της ύλης και για το πώς η φύση αναδημιουργείται. Η φαντασία είναι ανεξάντλητη και οι θεωρίες που προβάλλονται για τη δημιουργία του συνολικού κόσμου αυξάνονται αριθμητικά. Πολλοί είναι και όσοι έχουν τη φιλοδοξία, ενώ και η προοπτική για πωλήσεις και για διαφημίσεις παραμένει καλή. Υποθέσεις και πειράματα στη φαντασία, άσκοποι υπολογισμοί, μετρήσεις από τις οποίες πλάθονται στη φαντασία νέα (αόρατα) φαινόμενα και όλα αυτά μαζί αναμεμιγμένα με εντυπωσιακές φωτογραφίες αστρονομικών φαινομένων και με μια γλώσσα από δυσνόητα σύμβολα, έχουν αποδειχτεί κερδοφόρα. Όπως είπαμε, ένα ψέμα ή μια φαντασίωση μπορούν με τη δύναμη του χρήματος να γίνουν αξιόπιστα ή ένας μύθος. Έτσι μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν κινήματα, να επηρεαστεί η τέχνη και να πωληθούν πολλά προϊόντα και όχι μόνο βιβλία. 1 Ο Αββάς Λεμαίτρ είναι ένας από τους πρωτοπόρους της θεωρίας για τη συνολική δημιουργία του κόσμου (Big Bang)

6 6 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Το αυξημένο ενδιαφέρον απ' όλο τον κόσμο, οι μιμητές, οι οπαδοί, οι συνεργάτες, όλοι μεταξύ τους κάτι κερδίζουν, ενώ από όλους αυτούς μαζί, μερικοί προνομιούχοι διαφημίζονται, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν. Συζητούν όλοι για το θαύμα ή για ένα παράδοξο γεγονός και ένα κομμάτι της κοινωνίας γίνεται πελάτες, οπαδοί και διαφημιστές. Στο τέλος έτσι λαμποκοπά ένας μύθος, ενώ στα επιστημονικά βιβλία περιγράφεται ένα κοινωνικό φαινόμενο και μερικές φορές ένα κεφάλαιο στην ιστορία. Ένα γνώρισμα στη μεθοδευμένη εξαπάτηση -όπως με την προβολή της ερευνητικής προσπάθειας για τη δημιουργία του σύμπαντος- συνήθως είναι, ότι η εξαπάτηση ξεκινάει και μεθοδεύεται από ελάχιστο αριθμό προσώπων. Οι υπόλοιποι είναι παραπλανημένοι, θύματα και ενθουσιασμένοι χρήστες. Το ίδιο γίνεται στην πολιτική, το ίδιο γίνεται σε διαγωνισμούς, το ίδιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, το ίδιο και στις κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οι αρχηγοί, οι δημιουργοί και οι εντολοδόχοι με τη μεγάλη ευθύνη έχουν τα μυστικά τους και εκμεταλλεύονται εξαντλητικά και εκβιαστικά τα προνόμιά τους. Αυτά τα ζητήματα για την αρχή και για τα όρια του κόσμου έχουν στενή σχέση και με θρησκευτικά ζητήματα και έχουν χρησιμοποιηθεί για παραπλάνηση. Κάποιος θα μπορούσε να πει ακόμα και για τη διαμάχη μεταξύ των φιλοσόφων, ότι επίσης είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Η μακραίωνη αντιπαράθεσή τους (π.χ. υλιστές-ιδεαλιστές) έχει χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους. Επίσης, η παραπλάνηση γίνεται και με πολλές άλλες επιστημονικές έρευνες. Έχω εστιάσει αποκλειστικά στη νεότερη πλάνη και απάτη που, όπως υποστηρίζω, έχει ξεκινήσει από την επιστημονική έρευνα για τη δημιουργία του κόσμου. Αυτή η απατηλή κοσμολογική άποψη που συνοπτικά ονομάζουμε "της Μεγάλης Έκρηξης", ξεκίνησε με τις ανατρεπτικές θεωρίες που διατυπώθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Είχε απορριφθεί βιαστικά η ύπαρξη του "αιθέρα" και αργότερα ο Αϊνστάιν διατύπωσε τις γνωστές θεωρίες της σχετικότητας, όπως ονομάστηκαν. Έπειτα επιβεβαιώθηκε η σημαντική παρατήρηση για τη "φυγή των γαλαξιών" και έγινε παγκοσμίως γνωστή. Με αυτές τις παρατηρήσεις πυροδοτήθηκε τότε η σκέψη για τη "Μεγάλη Έκρηξη". Οι φυσικοί γρήγορα όταν έλυσαν τις εξισώσεις τους, τότε διαπίστωσαν ότι μπορούν να περιγράψουν ένα τέτοιο σύνολο αστρονομικών σωμάτων, που η βαρύτητα δεν το αφήνει να ηρεμήσει. Η αστρονομική παρατήρηση του Hubble για την αύξηση στα μήκη κύματος του φωτός, που έρχεται από τους πιο μακρινούς γαλαξίες, επιβεβαίωσε την άποψη για ένα σύμπαν που διαστέλλεται. Πρώτα έβγαλαν το λογικό συμπέρασμα, ότι "αφού οι γαλαξίες απομακρύνονται από το δικό μας, άρα όλοι παρατηρούν το

7 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 7 ίδιο φαινόμενο απομάκρυνσης από κάθε γαλαξία". Το άλμα στον παραλογισμό έγινε με τη σκέψη, ότι "αφού οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους ΑΡΑ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ. Ακόμα και ένας αγράμματος μπορεί να αναρωτηθεί: Αν όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο ή αν ο χώρος διαστέλλεται, από αυτή την παρατήρηση βγαίνει το βέβαιο συμπέρασμα ότι κάποτε όλος ο κόσμος ήταν συμπιεσμένος σε ένα σημείο; Δηλαδή έτσι αμέσως θα αποκλείσουμε να συμβαίνει κάτι άλλο; Δεν θα μπορούσε να γίνεται η "φυγή" των γαλαξιών χωρίς να ήταν κάποτε όλοι μαζί στο ίδιο σημείο; Και όμως, τότε όλες οι περιπτώσεις αμέσως αποκλείστηκαν, χωρίς να επιβάλλεται έτσι από τις εξισώσεις, τις οποίες για πρώτη φορά διερευνούσαν. Από τότε πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια. Για αυτή την Αρχική Έκρηξη στηρίζονται σε λίγες (τρεις μόνο σημαντικές) παρατηρήσεις, σαν να μην είχε αναπτυχθεί η αστρονομία και η φυσική. Ενώ οι περισσότερες παρατηρήσεις αποκαλύπτουν τον παραλογισμό της "Μεγάλης Έκρηξης" και τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθούν να ξεφύγουν με νέες θεωρίες, όπως λ.χ. με τη θεωρία για τα "πολλά σύμπαντα" (πληθωρισμού όπως την ονόμασαν). ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ Μέρος 5ο < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Έχω εστιάσει την προσοχή σας σε μια ξεχωριστή επιχείρηση εξαπάτησης και σε μια παγκόσμια πλάνη. Τα κοσμολογικά ζητήματα (αξεχώριστα από τη δομή της ύλης) εμφανίστηκαν πιο δύσκολα και παραπλανητικά, ενώ πολλοί περιορίστηκαν να επαναλαμβάνουν όσα άκουσαν ή διάβασαν. Ενώ ακόμα και μέτριοι μαθητές της μέσης εκπαίδευσης -όπως θα σας δείξω- θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις και να υποψιαστούν λύσεις, οι οποίες έμειναν ή ακόμα μένουν προσωρινά κρυμμένες. Αυτά τα ζητήματα εμφανίστηκαν πιο δύσκολα και παραπλανητικά κυρίως για τους εξής λόγους: 1) Η προσπάθεια να απαντηθούν μερικά ερωτήματα σχετικά με την αρχή του κόσμου και τα όρια αυτού, στον 20ό αιώνα ξεκίνησε από μερικούς επιστήμονες, χωρίς αυτοί να έχουν προετοιμαστεί με τις απόψεις και τις λογικές σκέψεις, που είχαν καταγραφεί στη φιλοσοφία επί 25 τουλάχιστον αιώνες.

8 8 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Ξεκίνησαν σχεδόν από το μηδέν, με τις σύγχρονες θεωρίες για την ύλη και το χωροχρόνο, με περιφρόνηση για τις παρατηρήσεις των φιλοσόφων και με υπερβολική εκτίμηση για τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς. 2) Τον καιρό που σχηματιζόταν η νέα ανατρεπτική άποψη για τη μικροσκοπική δομή της ύλης, μέσα στη φαντασία σχεδόν όλων των φυσικών ακόμα κυριαρχούσε η στεγνή Νευτώνεια άποψη για την ύλη. Μόλις είχε αρχίσει να ανακαλύπτεται ο κόσμος με τα ηλεκτρομαγνητικά του φαινόμενα. Σχεδόν όλοι επιχειρούσαν να εξηγήσουν τον κόσμο με σώματα και με σωματίδια. Έτσι, οι φυσικοί με τη δική τους προκατάληψη για ένα κόσμο στον οποίο όλα είναι ορατά και εντοπισμένα, άφησαν έξω από την προσοχή τους τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που θα διευκόλυναν την έρευνά τους. Οι πιο σημαντικές και απαραίτητες παρατηρήσεις ανήκουν στη γνώση των η/μ φαινομένων και όχι στις μηχανικές κινήσεις. 3) Από τις πρώτες προσπάθειες για την αρχή και τα όρια του κόσμου σε εκείνες τις πρώτες δεκαετίες 20ού αιώνα, γρήγορα επιλέχτηκε η συνολική δημιουργία (του κόσμου). Ενώ το ίδιο βιαστικά απορρίφτηκαν άλλες σκέψεις και πολλά πιθανά φαινόμενα, ως απαραίτητα για την ερμηνεία της φύσης. Οι έρευνες συνεχίστηκαν με ένα πλήθος σημαντικών παρατηρήσεων και ανακαλύψεων, τόσο για τη δομή της ύλης όσο και για τον αστρονομικό κόσμο. Οι σχετικές επιστήμες με τη φυσική και την αστρονομία δεν έπαψαν να αναπτύσσονται, αλλά έκτοτε με τη θεωρία για τη συνολική δημιουργία του κόσμου δεν έχει εξηγηθεί τίποτα. Αντιθέτως, τα ερωτήματα πλήθυναν και οι χιλιάδες παρατηρήσεις έχουν αφήσει χωρίς επιβεβαίωση τις προβλέψεις. 4) Λόγω της πολύχρονης αδυναμίας να διαψευστεί η άποψη της συνολικής δημιουργίας του κόσμου (αφού στηρίζεται σε μερικές παρατηρήσεις, που ερμηνεύτηκαν λανθασμένα) πέρασαν μερικές δεκαετίες δημοσιεύσεων. Έγιναν αντιληπτά τα (ιδεολογικά και οικονομικά) οφέλη, όσο και ο κίνδυνος της γελοιοποίησης από τα βιαστικά συμπεράσματα πάνω στα οποία στηρίχτηκε. 5) Με λανθασμένη τη θεμελιακή άποψη για τη συνολική δημιουργία του κόσμου, μια τέτοια εξήγηση λογικά έγινε αδύνατη και χωρίς να προσφέρει καμία λύση σε άλλα αστρονομικά προβλήματα. Επιπλέον, η κοσμολογική έρευνα περισσότερο στηρίζεται στην τύχη, με την προσδοκία από μια νέα ανακάλυψη, ενώ μειώθηκε η πιθανότητα να φτάσουν οι απαραίτητες πληροφορίες και παρατηρήσεις σε έναν προετοιμασμένο και αποφασισμένο ερευνητή. Η προσπάθεια δεν γίνεται αποκλειστικά με αυτό το σκοπό και έχει μοιραστεί σε πολλές έρευνες και για πολλούς που εργάζονται με διαφορετικές ειδικότητες. 6) Η σκέψη χάνεται εύκολα μέσα στις ανεξάντλητες πληροφορίες που

9 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 9 έχουν αποκτηθεί από αυτές τις έρευνες. Οι υπολογισμοί συνήθως γίνονται για να επαληθεύονται οι μετρήσεις και για να επιλύονται θεωρητικά προβλήματα, χωρίς απαραίτητα να αποκαλύπτονται νέα φαινόμενα και σχέσεις. Ο πιο δύσκολος ή ο πιο πολύπλοκος υπολογισμός μπορεί να επιλύει αποκλειστικά ένα πρόβλημα στην ανθρώπινη φαντασία. Για την αποκάλυψη μιας σημαντικής σχέσης μεταξύ των φαινομένων δεν θα χρειαστεί οπωσδήποτε ο πιο δύσκολος υπολογισμός. 7) Σκέψεις, σχέσεις και παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στις θεωρητικές εργασίες και θα βοηθούσαν όλους τους άλλους φυσικούς να λύσουν τα νέα προβλήματα -έστω και με τα λάθη τους- αυτές δεν δημοσιεύονται. Οι δημοσιεύσεις περιορίζονται στα τελικά συμπεράσματα, σε μερικές περιγραφές και σε λίγες σημαντικές σχέσεις, που κατοχυρώνονται στους πνευματικούς δημιουργούς. Ένα πλήθος παρατηρήσεων και ανακαλύψεων γίνονται γνωστές περισσότερο με την προοπτική που έχουν για την τεχνική και την οικονομική εκμετάλλευση και όχι με την προοπτική να διευκολύνουν την έρευνα.

10 Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Νόμους και τους Διεθνείς Κανονισμούς για την πνευματική ιδιοκτησία (Ν. 100/1975, 2121/1993 και λοιποί εν γένει κανόνες Διεθνούς Δικαίου), απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση του συγγραφικού έργου, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, φωτογραφικό κλπ.) χωρίς προηγούμενη άδεια του δημιουργού. Για τα συγκεκριμένα αποσπάσματα και τις περιλήψεις, ο δημιουργός δεν απαιτεί να ζητηθεί γραπτή άδεια για την αντιγραφή, την αναδημοσίευση, τη μετάφραση και για την εκτύπωση αυτών, υπό το σαφή όρο να γίνεται υπόδειξη της πηγής και του δημιουργού και μη κερδοσκοπική χρήση. All Rights Reserved Copyright: Κωνσταντίνος Γ. Νικολουδάκης Πειραιάς Ε-mail: Τηλ.: Κιν Web site :

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκεία και Επιστήμη στις μέρες μας. Πορεία σύγκρουσης ή συμπόρευσης;

Θρησκεία και Επιστήμη στις μέρες μας. Πορεία σύγκρουσης ή συμπόρευσης; Θρησκεία και Επιστήμη στις μέρες μας. Πορεία σύγκρουσης ή συμπόρευσης; Του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεωργίου. (Ομιλία στο Σύλλογο «Οι φίλοι του Αγίου Μενίγνου του Κναφέως», προστάτου των Χημικών, Αθήνα 23/11/2003).

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2006 Επιμέλεια και συντονισμός: Σωκράτης Δημητριάδης Μιχάλης Μανιαδάκης Ομάδα σύνταξης: Χάρης Γεωργίου Σωκράτης Δημητριάδης Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΝΣΑΞΗ ΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ΤΝΣΑΞΗ ΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 3 4 Περίληψη γραπτού Λόγου Σι είναι η περίληψη; Είναι η συνοπτική και περιεκτική απόδοση, σε συνεχή λόγο, ενός κειμένου. Είναι ένα νέο κείμενο, που,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 2001 Ευχαριστώ τους φοιτητές και φοιτήτριες του µαθήµατος «Μεθοδολογία των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας

Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας Υπεύθυνος Σύνταξης Κων/νος Μπαταργιάς Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών

Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΕΤΑΣ Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών 2η έκδοση E-BOOK Πα νε πι στη μια κες Εκ δο σεις Κρη της Ι δρυ τική δω ρεά Πα γκρη τι κής Ενώ σε ως Αμε ρι κής Η ΡΑ ΚΛΕΙΟ 2011 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Φεβρουάριος 2009

Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Φεβρουάριος 2009 Παγκοσμιοποίηση και Μεγάλες Δυνάμεις Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος Φεβρουάριος 2009 Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου πολλαπλασιάστηκαν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η ανθρωπότητα εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Σ ΕΛΙΔΑ 1

Περιεχόμενα Σ ΕΛΙΔΑ 1 Σ ΕΛΙΔΑ 1 Ο,τι αναπτύσσεται σε αυτό το κεφάλαιο αντιστοιχεί από πλευράς ύλης στο κεφάλαιο 4 καθώς και στην παρουσίαση του νόμου του Say, του διδακτικού εγχειριδίου του μαθήματος (Rima, Ιστορία της Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (15-18 ΕΤΩΝ) ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (15-18 ΕΤΩΝ) ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (15-18 ΕΤΩΝ) ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α Λυκείου. Η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένη με δραστηριότητες

Α Λυκείου. Η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένη με δραστηριότητες Δήμος Χλωπτσιούδης η ελευθερία, η αυτονομία, η κοινότητα, η νεότητα κ.λπ. Καθετί σήμερα εμπορεύεται ως η επείγουσα λύση, το σωτήριο εκείνο φάρμακο που θα θεραπεύσει τις καταναλωτικές αγωνίες της μεταμοντέρνας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατύπωση, η διαμόρφωση και η αξιολόγηση της στρατηγικής της οποιασδήποτε επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

το πεδίο πριν το Maxwell 33, η έννοια του πεδίου 35, το πεδίο Faraday 36

το πεδίο πριν το Maxwell 33, η έννοια του πεδίου 35, το πεδίο Faraday 36 Εισαγωγή-Bridgman Κεφάλαιο ένα Ο ηλεκτρισμός είναι πολύ βαθύ φαινόμενο και η φυσική είναι ακόμα διχασμένη στην αντιμετώπισή του. H ηλεκτρική θεωρία περιέγραψε έναν αριθμό ηλεκτρικών δυνάμεων από τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αʹ ΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑ Μάρτιος 2005 I ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ Αμαντέο Μπορντίγκα ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΚΡΑΤΙΑ Κοινή γνώμη: εύπλαστη ύλη Οι γιγάντιοι μηχανισμοί της παγκόσμιας «ενημέρωσης», έτοιμοι ν αδράξουν κάθε ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν σοφά την είδηση που

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Οραματική πρόταση για τον φαρμακοποιό & το φαρμακείο

Οραματική πρόταση για τον φαρμακοποιό & το φαρμακείο Οραματική πρόταση για τον φαρμακοποιό & το φαρμακείο Με άξονα τις ανάγκες του Έλληνα Ασθενή και της Ελληνικής Πολιτείας Copyright 2011 All Rights Reserved Επιτρέπεται η ανατύπωση, η μετάφραση, η αντιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Του σπουδαστή ΓΡΙΒΑ ΑΡΓΥΡΗ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ επιμέλεια: Μαρία Κάππου

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ επιμέλεια: Μαρία Κάππου Πνευματικός άνθρωπος Διανοούμενος Πνευματικοί ταγοί/ηγέτες Πνευματική ηγεσία ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Ο άνθρωπος με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Λέγοντας πνευματική καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα

Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα Βασίλης Τραπεζάνογλου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Εξωστρέφεια και πελατοκεντρικότητα στα επιχειρησιακά μοντέλα Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών EΚΔΟΣΗ ΠΡΩΤΗ - 30-04-2010 Αφιερώνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα