Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1"

Transcript

1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Σε όλες τις εποχές, μαζί με τις γνώσεις και τις πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύονται και επαναλαμβάνονται από μια πλειοψηφία ανθρώπων, ακούγονται και πολλές ίδιες φαντασιώσεις. Αυτές οι φαντασιώσεις δεν είναι πάντα εξαπλωμένες από άγνοια των ανθρώπων και τυχαία. Κάποιοι τις εκμεταλλεύονται και με αυτές η ζωή τους διευκολύνεται ή αποκτάει ενδιαφέρον. Όταν τα λάθη προέρχονται από τους ίδιους τους ερευνητές και διδάσκονται από τους καθηγητές, τότε ολόκληρη η κοινωνία έχει μολυνθεί από τον ιό της πλάνης. Με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης, οι πλάνες, τα λάθη και τα έξυπνα ψέματα εύκολα γίνονται παγκόσμια. Μια από τις πιο μεγάλες και παγκόσμιες πλάνες είναι η βιαστική άποψη για τη δημιουργία του συνολικού κόσμου, που ειρωνικά κάποτε ονομάστηκε Big Bang. Για να εξηγηθεί αυτή η απατηλή άποψη της συνολικής δημιουργίας του κόσμου, πολλοί ερευνητές αναγκάστηκαν να σκεφτούν παρανοϊκά, αλλά και να πουν μερικά ψέματα: Μερικοί υποστήριξαν αδίστακτα, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε αιφνίδια από το τίποτα. Μερικοί άλλοι εντυπωσιασμένοι και εύπιστοι σκέφτηκαν ότι η συνολική δημιουργία έγινε από το Θεό. Κάποιοι άλλοι απερίσκεφτοι και χωρίς πολύπλευρη μόρφωση υποστήριξαν, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από μια ποσότητα άγνωστης ενέργειας και με άγνωστο τρόπο. Τελευταία, για να προχωρήσει η έρευνα, αναγκάστηκαν να επινοήσουν άλλες θεωρίες (όπως για πολλά σύμπαντα), αλλά σχεδόν όλοι δέχονται μια αρχή συνολικά για τον κόσμο μαζί με το χώρο και το χρόνο. Όταν έχεις τις διανοητικές ικανότητες να παραπλανήσεις και τα χρήματα για να διαφημίσεις, τότε το ψέμα γίνεται μεγάλη επιχείρηση και με μεγάλα κέρδη, όπως με τα ψεύτικα φάρμακα, όπως και με τις μεγάλες υποσχέσεις. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, η οικονομική εκμετάλλευση του ψέματος δεν έχει αποκλειστεί και δεν έχει μείνει απαρατήρητη ευκαιρία. Δεν είναι εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, οι υπαίτιοι δεν εντοπίζονται εύκολα και οι συνέπειες δεν αποδεικνύονται έτσι χειροπιαστά, όπως των φανερών εγκλημάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα να μπορούν να κερδίζουν χρήματα από μια σταθερή επιχείρηση με ψέματα, δεν το είχαν φανταστεί και αδυνατούν να το πιστέψουν.

2 2 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Έχουν μείνει στις πληροφορίες για μερικούς απατεώνες και νομίζουν ότι τα μεγάλα ψέματα περιορίζονται στην πολιτική και δεν λέγονται από επιστήμονες. Μέρος 2ο < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Πρόσφατα,* έγραψα για την κερδοφόρο επιχείρηση από την εκμετάλλευση του ψέματος και για τα νομικά πλεονεκτήματά της. Τόνισα, ότι η δύναμη του ψέματος γίνεται μεγάλη, όταν το ψέμα γίνεται πιστευτό σαν αλήθεια και η αλήθεια σαν ψέμα. Για να γίνει η εξαπάτηση μεθοδικά και με προοπτική για μαζική εκμετάλλευση χρειάζεται τις ικανότητες ενός ανθρώπου ανώτερης εκπαίδευσης και την επιτυχημένη συνεργασία, έτσι όπως όλες οι επιχειρήσεις. Αν το ψέμα είναι από αγράμματο άνθρωπο, τότε πιο εύκολα θα το ανιχνεύσουμε και αυτό θα έχει μικρότερη προοπτική εκμετάλλευσης. Αν η αλήθεια λέγεται από ένα μόνο άνθρωπο, τότε πιο δύσκολα γίνεται πειστική. Το ψέμα από επιτυχημένους επαγγελματίες και με προοπτική την οικονομική εκμετάλλευση δεν μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα. Διότι αυτό περιέχει μεγάλο μέρος από αλήθειες και πολλές επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όλες οι ενδείξεις, όλες οι απαντήσεις και όσα λέγονται είναι σωστά και αξιόπιστα, όπως σε ένα συμφωνητικό με τους όρους στα ψιλά γράμματα. Όμως, όλα είναι έτσι σχεδιασμένα, που να καταλήγουν στην υποστήριξη ενός φανταστικού γεγονότος, μιας φανταστικής προσπάθειας και για να παρουσιαστεί ένα πράγμα διαφορετικά ή να αποκρυφτεί. Όλα ακούγονται σωστά, αλλά η τελική διαπίστωση και η άποψη που προβάλλεται είναι ένα ψέμα. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, νομίζαμε ότι αυτή η παραπλάνηση περιορίζεται στις θρησκείες, στην πολιτική, στο εμπόριο και σε μερικά μυθιστορήματα. Όσο θα ερευνούμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο της μαζικής εξαπάτησης, θα εκπλαγούμε για το πόσο απαραίτητο έχει γίνει το ψέμα για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και αυτό το ίδιο το ψέμα σαν προϊόν μιας επιχείρησης. Ωστόσο δεν περιμέναμε να γίνεται μεθοδευμένη και μαζική εξαπάτηση από ανθρώπους της επιστήμης και παράλληλα με την επιστημονική έρευνα. Εκ των υστέρων, αν λίγο το σκεφτούμε, τότε θα αναγνωρίσουμε ότι καθόλου παράδοξη δεν έπρεπε να είναι αυτή η μεθόδευση. Σχεδόν τίποτα δεν γίνεται μέσα στην υλιστική κοινωνία χωρίς προοπτική οικονομικής εκμετάλλευσης, ενώ μεγάλα συμφέροντα απειλούνται. Η επιστήμη όχι μόνο δεν είναι έξω από αυτές τις κερδοσκοπικές

3 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 3 προσπάθειες, αλλά αντιθέτως πρώτα αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και πρωταγωνιστεί για την παγκόσμια οικονομική εκμετάλλευση. Η επιστήμη δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά τις απαντήσεις στα ερωτήματα και τη θεωρητική γνώση και οι άνθρωποι δεν εκπαιδεύονται αποκλειστικά για αυτή την ικανότητα. Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2015 ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ Μέρος 3ο Μετά από ένα διάλειμμα με χορευτική μουσική, μη νομίζετε ότι ξεχάστηκα και ότι θα γλιτώσετε από τις φιλοσοφικές σκέψεις μου. < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Εδώ δεν θα εξαντλήσω τη σκέψη για τις μεγάλες απάτες και τα οικονομικά συμφέροντα με τη δύναμη και με την κάλυψη της Επιστήμης. Οι περισσότερες πνευματικές προσπάθειες των ανθρώπων, επίσης έχουν βελτιωτικά και συντηρητικά και δεν γίνονται όπως εμείς ανυποψίαστοι νομίζουμε από ερευνητικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως γίνονται για οικονομικούς και διαφημιστικούς λόγους. Η εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου ήδη είναι μια μεγάλη επιχείρηση για λίγους προνομιούχους. Όπως ήδη είπα, θα σταθούμε σε μια ξεχωριστή προσπάθεια εξαπάτησης, η οποία στην εποχή μας με τη γρήγορη πληροφόρηση, την εύκολη αναπαραγωγή και από πολλές πηγές έχει προκαλέσει μια παγκόσμια πλάνη. Στη βιαστική άποψη για τη δημιουργία του συνολικού κόσμου, που ειρωνικά κάποτε ονομάστηκε Big Bang. Μια πλάνη και μαζί μια απάτη, η οποία γίνεται με την προβολή της ερευνητικής προσπάθειας για τη συνολική δημιουργία του κόσμου. Έχει ξεκινήσει (μαζί με θρησκευτικές απόψεις) από τη δεκαετία του 1920, ακόμα συνεχίζεται και έχει αποθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη σχεδόν όλων των καθηγητών της γης. Μια παγκόσμια απάτη την οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγγείλει μερικοί από την επιστημονική κοινότητα. (*) Κάποιοι ανυποψίαστοι επιστήμονες διαφώνησαν με μια δική τους φυσική και μαθηματική εργασία και αυτοί νόμιζαν, ότι απέναντί τους έχουν μια καθαρά επιστημονική προσπάθεια, αποκλειστικά με σημαντικές ανακαλύψεις και με εξακριβωμένα φαινόμενα. Στις καταγγελίες αναφέρονται και εμπόδια για τη σταδιοδρομία και για την επαγγελματική τύχη όσων διαφωνούν δημόσια.

4 4 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Από αυτή την πολύπλευρη έρευνα, λίγα πρόσωπα επιχειρούν να συνθέσουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα για να εμφανίσουν ενισχυμένη τη θεωρία της Συνολικής Δημιουργίας. Έτσι, γίνεται οικονομική εκμετάλλευση της παγκόσμιας πλάνης, με πρώτη επιχείρηση τις δημοσιεύσεις. Οι δημοσιεύσεις είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση, όταν γίνεται από αυτούς που έχουν τα μέσα να τις κάνουν και να ακούγονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τις δημοσιεύσεις που αναπαράγονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου, μερικοί εξασφαλίζουν, εκτός από το όνομα: 1) Σημαντικές συνεργασίες, 2) διαφημίσεις, 3) χρηματοδοτήσεις από πλούσιους επιχειρηματίες και από το κράτος, 4) δημιουργούνται θέσεις εργασίας, 5) έτσι επιπλέον εργάζονται περισσότερο ένα πλήθος ανθρώπων που γράφουν σε περιοδικά, σε εφημερίδες, που δημιουργούν οπτικο-ακουστικές παραγωγές και εκδοτικοί οίκοι. Όμοια, όπως με τη θρησκεία και με τις θρησκευτικές γιορτές, αναδημοσιεύονται τα μηνύματα και τα ιστορικά γεγονότα και επιτυγχάνονται τα ίδια κέρδη που αριθμήσαμε για τις επιστημονικές προσπάθειες. Όμως η εκμετάλλευση του ψέματος και της πλάνης από την επιστήμη μπορεί να γίνεται παγκόσμια και όχι περιορισμένη σε μια χώρα ή σε μια ήπειρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της παγκόσμιας εξαπάτησης με την προβολή των κοσμολογικών ζητημάτων, επιτυγχάνεται επιπλέον ένας σκοπός: Να ακούν όλοι, χωρίς να ερευνούν ή ερευνώντας παραπλανημένοι και εστιασμένα για μια μόνο παρατήρηση, για μια μόνο μέτρηση και για την εξοικείωση με ορισμένα επιστημονικά όργανα. Αν από την πολιτική υποτιμούν τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων μία φορά, από την επιστήμη υποτιμούν τη νοημοσύνη των θεατών και των ακροατών πολλαπλάσια. Ποιος ο λόγος, να εμποδιστεί η ερευνητική σκέψη και να παραπλανηθεί, θα αναρωτηθείτε. Αυτά τα ζητήματα ΔΕΝ έχουν μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον. Με την παγκόσμια παραπλάνηση κρύβονται οι πιο μεγάλες προσδοκίες για την τεχνολογία και κατ' επέκταση με την οικονομία και τη στρατιωτική υπεροχή. Με λίγη φαντασία για το μυθιστόρημά τους μερικοί θα προσέθεταν, ότι με τη συγκεκριμένη παγκόσμια παραπλάνηση ίσως κρύβεται και κάποια γνώση από εξωγήινη τεχνολογία. Γι' αυτή την απόκρυψη της τεχνολογικής προοπτικής των ερευνών, τα κοσμολογικά ζητήματα (αξεχώριστα από τη δομή της ύλης) εμφανίστηκαν πιο δύσκολα, ακατανόητα και με λεπτομέρειες, που εξαντλούν τη σκέψη των σπουδαστών για προβλήματα χωρίς καμία δημιουργική προοπτική.

5 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 5 nb * Εναλλακτική πληροφόρηση: ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ Μέρος 4ο < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Μια παγκόσμια πλάνη και μαζί μια απάτη έχει ξεκινήσει (μαζί με θρησκευτικές απόψεις) από τη δεκαετία του 1920* 1 και γίνεται με την προβολή της ερευνητικής προσπάθειας για τη συνολική δημιουργία του κόσμου. Επιπλέον της οικονομικής εκμετάλλευσης, με τα ψέματα και με την παραπλάνηση εμποδίζεται η ερευνητική σκέψη, όπως είπαμε. Ενώ οι πληρωμένοι ερευνητές γνωρίζουν ότι μερικές από τις πιο μεγάλες ανακαλύψεις που θα γίνουν και θα επηρεάσουν οικονομικά, ιδεολογικά και τεχνολογικά όλες τις χώρες, θα προέλθουν από αυτή την πολύπλευρη έρευνα για το σχηματισμό της ύλης και για το πώς η φύση αναδημιουργείται. Η φαντασία είναι ανεξάντλητη και οι θεωρίες που προβάλλονται για τη δημιουργία του συνολικού κόσμου αυξάνονται αριθμητικά. Πολλοί είναι και όσοι έχουν τη φιλοδοξία, ενώ και η προοπτική για πωλήσεις και για διαφημίσεις παραμένει καλή. Υποθέσεις και πειράματα στη φαντασία, άσκοποι υπολογισμοί, μετρήσεις από τις οποίες πλάθονται στη φαντασία νέα (αόρατα) φαινόμενα και όλα αυτά μαζί αναμεμιγμένα με εντυπωσιακές φωτογραφίες αστρονομικών φαινομένων και με μια γλώσσα από δυσνόητα σύμβολα, έχουν αποδειχτεί κερδοφόρα. Όπως είπαμε, ένα ψέμα ή μια φαντασίωση μπορούν με τη δύναμη του χρήματος να γίνουν αξιόπιστα ή ένας μύθος. Έτσι μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν κινήματα, να επηρεαστεί η τέχνη και να πωληθούν πολλά προϊόντα και όχι μόνο βιβλία. 1 Ο Αββάς Λεμαίτρ είναι ένας από τους πρωτοπόρους της θεωρίας για τη συνολική δημιουργία του κόσμου (Big Bang)

6 6 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Το αυξημένο ενδιαφέρον απ' όλο τον κόσμο, οι μιμητές, οι οπαδοί, οι συνεργάτες, όλοι μεταξύ τους κάτι κερδίζουν, ενώ από όλους αυτούς μαζί, μερικοί προνομιούχοι διαφημίζονται, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν. Συζητούν όλοι για το θαύμα ή για ένα παράδοξο γεγονός και ένα κομμάτι της κοινωνίας γίνεται πελάτες, οπαδοί και διαφημιστές. Στο τέλος έτσι λαμποκοπά ένας μύθος, ενώ στα επιστημονικά βιβλία περιγράφεται ένα κοινωνικό φαινόμενο και μερικές φορές ένα κεφάλαιο στην ιστορία. Ένα γνώρισμα στη μεθοδευμένη εξαπάτηση -όπως με την προβολή της ερευνητικής προσπάθειας για τη δημιουργία του σύμπαντος- συνήθως είναι, ότι η εξαπάτηση ξεκινάει και μεθοδεύεται από ελάχιστο αριθμό προσώπων. Οι υπόλοιποι είναι παραπλανημένοι, θύματα και ενθουσιασμένοι χρήστες. Το ίδιο γίνεται στην πολιτική, το ίδιο γίνεται σε διαγωνισμούς, το ίδιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, το ίδιο και στις κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οι αρχηγοί, οι δημιουργοί και οι εντολοδόχοι με τη μεγάλη ευθύνη έχουν τα μυστικά τους και εκμεταλλεύονται εξαντλητικά και εκβιαστικά τα προνόμιά τους. Αυτά τα ζητήματα για την αρχή και για τα όρια του κόσμου έχουν στενή σχέση και με θρησκευτικά ζητήματα και έχουν χρησιμοποιηθεί για παραπλάνηση. Κάποιος θα μπορούσε να πει ακόμα και για τη διαμάχη μεταξύ των φιλοσόφων, ότι επίσης είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Η μακραίωνη αντιπαράθεσή τους (π.χ. υλιστές-ιδεαλιστές) έχει χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους. Επίσης, η παραπλάνηση γίνεται και με πολλές άλλες επιστημονικές έρευνες. Έχω εστιάσει αποκλειστικά στη νεότερη πλάνη και απάτη που, όπως υποστηρίζω, έχει ξεκινήσει από την επιστημονική έρευνα για τη δημιουργία του κόσμου. Αυτή η απατηλή κοσμολογική άποψη που συνοπτικά ονομάζουμε "της Μεγάλης Έκρηξης", ξεκίνησε με τις ανατρεπτικές θεωρίες που διατυπώθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Είχε απορριφθεί βιαστικά η ύπαρξη του "αιθέρα" και αργότερα ο Αϊνστάιν διατύπωσε τις γνωστές θεωρίες της σχετικότητας, όπως ονομάστηκαν. Έπειτα επιβεβαιώθηκε η σημαντική παρατήρηση για τη "φυγή των γαλαξιών" και έγινε παγκοσμίως γνωστή. Με αυτές τις παρατηρήσεις πυροδοτήθηκε τότε η σκέψη για τη "Μεγάλη Έκρηξη". Οι φυσικοί γρήγορα όταν έλυσαν τις εξισώσεις τους, τότε διαπίστωσαν ότι μπορούν να περιγράψουν ένα τέτοιο σύνολο αστρονομικών σωμάτων, που η βαρύτητα δεν το αφήνει να ηρεμήσει. Η αστρονομική παρατήρηση του Hubble για την αύξηση στα μήκη κύματος του φωτός, που έρχεται από τους πιο μακρινούς γαλαξίες, επιβεβαίωσε την άποψη για ένα σύμπαν που διαστέλλεται. Πρώτα έβγαλαν το λογικό συμπέρασμα, ότι "αφού οι γαλαξίες απομακρύνονται από το δικό μας, άρα όλοι παρατηρούν το

7 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 7 ίδιο φαινόμενο απομάκρυνσης από κάθε γαλαξία". Το άλμα στον παραλογισμό έγινε με τη σκέψη, ότι "αφού οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους ΑΡΑ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ. Ακόμα και ένας αγράμματος μπορεί να αναρωτηθεί: Αν όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο ή αν ο χώρος διαστέλλεται, από αυτή την παρατήρηση βγαίνει το βέβαιο συμπέρασμα ότι κάποτε όλος ο κόσμος ήταν συμπιεσμένος σε ένα σημείο; Δηλαδή έτσι αμέσως θα αποκλείσουμε να συμβαίνει κάτι άλλο; Δεν θα μπορούσε να γίνεται η "φυγή" των γαλαξιών χωρίς να ήταν κάποτε όλοι μαζί στο ίδιο σημείο; Και όμως, τότε όλες οι περιπτώσεις αμέσως αποκλείστηκαν, χωρίς να επιβάλλεται έτσι από τις εξισώσεις, τις οποίες για πρώτη φορά διερευνούσαν. Από τότε πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια. Για αυτή την Αρχική Έκρηξη στηρίζονται σε λίγες (τρεις μόνο σημαντικές) παρατηρήσεις, σαν να μην είχε αναπτυχθεί η αστρονομία και η φυσική. Ενώ οι περισσότερες παρατηρήσεις αποκαλύπτουν τον παραλογισμό της "Μεγάλης Έκρηξης" και τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθούν να ξεφύγουν με νέες θεωρίες, όπως λ.χ. με τη θεωρία για τα "πολλά σύμπαντα" (πληθωρισμού όπως την ονόμασαν). ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΜΑ- ΤΟΣ Μέρος 5ο < > Προειδοποιώ: Με τις απόψεις που ακολουθούν ίσως κάπου να υπερβάλλω! Όμως κάποιοι χρειάζονται να αντιληφθούν τις δικές τους αδυναμίες, έτσι όπως κακόπιστα βρίσκουν τις δικές μου και εύκολα αμφισβητούν. Έχω εστιάσει την προσοχή σας σε μια ξεχωριστή επιχείρηση εξαπάτησης και σε μια παγκόσμια πλάνη. Τα κοσμολογικά ζητήματα (αξεχώριστα από τη δομή της ύλης) εμφανίστηκαν πιο δύσκολα και παραπλανητικά, ενώ πολλοί περιορίστηκαν να επαναλαμβάνουν όσα άκουσαν ή διάβασαν. Ενώ ακόμα και μέτριοι μαθητές της μέσης εκπαίδευσης -όπως θα σας δείξω- θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις και να υποψιαστούν λύσεις, οι οποίες έμειναν ή ακόμα μένουν προσωρινά κρυμμένες. Αυτά τα ζητήματα εμφανίστηκαν πιο δύσκολα και παραπλανητικά κυρίως για τους εξής λόγους: 1) Η προσπάθεια να απαντηθούν μερικά ερωτήματα σχετικά με την αρχή του κόσμου και τα όρια αυτού, στον 20ό αιώνα ξεκίνησε από μερικούς επιστήμονες, χωρίς αυτοί να έχουν προετοιμαστεί με τις απόψεις και τις λογικές σκέψεις, που είχαν καταγραφεί στη φιλοσοφία επί 25 τουλάχιστον αιώνες.

8 8 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ Ξεκίνησαν σχεδόν από το μηδέν, με τις σύγχρονες θεωρίες για την ύλη και το χωροχρόνο, με περιφρόνηση για τις παρατηρήσεις των φιλοσόφων και με υπερβολική εκτίμηση για τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς. 2) Τον καιρό που σχηματιζόταν η νέα ανατρεπτική άποψη για τη μικροσκοπική δομή της ύλης, μέσα στη φαντασία σχεδόν όλων των φυσικών ακόμα κυριαρχούσε η στεγνή Νευτώνεια άποψη για την ύλη. Μόλις είχε αρχίσει να ανακαλύπτεται ο κόσμος με τα ηλεκτρομαγνητικά του φαινόμενα. Σχεδόν όλοι επιχειρούσαν να εξηγήσουν τον κόσμο με σώματα και με σωματίδια. Έτσι, οι φυσικοί με τη δική τους προκατάληψη για ένα κόσμο στον οποίο όλα είναι ορατά και εντοπισμένα, άφησαν έξω από την προσοχή τους τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που θα διευκόλυναν την έρευνά τους. Οι πιο σημαντικές και απαραίτητες παρατηρήσεις ανήκουν στη γνώση των η/μ φαινομένων και όχι στις μηχανικές κινήσεις. 3) Από τις πρώτες προσπάθειες για την αρχή και τα όρια του κόσμου σε εκείνες τις πρώτες δεκαετίες 20ού αιώνα, γρήγορα επιλέχτηκε η συνολική δημιουργία (του κόσμου). Ενώ το ίδιο βιαστικά απορρίφτηκαν άλλες σκέψεις και πολλά πιθανά φαινόμενα, ως απαραίτητα για την ερμηνεία της φύσης. Οι έρευνες συνεχίστηκαν με ένα πλήθος σημαντικών παρατηρήσεων και ανακαλύψεων, τόσο για τη δομή της ύλης όσο και για τον αστρονομικό κόσμο. Οι σχετικές επιστήμες με τη φυσική και την αστρονομία δεν έπαψαν να αναπτύσσονται, αλλά έκτοτε με τη θεωρία για τη συνολική δημιουργία του κόσμου δεν έχει εξηγηθεί τίποτα. Αντιθέτως, τα ερωτήματα πλήθυναν και οι χιλιάδες παρατηρήσεις έχουν αφήσει χωρίς επιβεβαίωση τις προβλέψεις. 4) Λόγω της πολύχρονης αδυναμίας να διαψευστεί η άποψη της συνολικής δημιουργίας του κόσμου (αφού στηρίζεται σε μερικές παρατηρήσεις, που ερμηνεύτηκαν λανθασμένα) πέρασαν μερικές δεκαετίες δημοσιεύσεων. Έγιναν αντιληπτά τα (ιδεολογικά και οικονομικά) οφέλη, όσο και ο κίνδυνος της γελοιοποίησης από τα βιαστικά συμπεράσματα πάνω στα οποία στηρίχτηκε. 5) Με λανθασμένη τη θεμελιακή άποψη για τη συνολική δημιουργία του κόσμου, μια τέτοια εξήγηση λογικά έγινε αδύνατη και χωρίς να προσφέρει καμία λύση σε άλλα αστρονομικά προβλήματα. Επιπλέον, η κοσμολογική έρευνα περισσότερο στηρίζεται στην τύχη, με την προσδοκία από μια νέα ανακάλυψη, ενώ μειώθηκε η πιθανότητα να φτάσουν οι απαραίτητες πληροφορίες και παρατηρήσεις σε έναν προετοιμασμένο και αποφασισμένο ερευνητή. Η προσπάθεια δεν γίνεται αποκλειστικά με αυτό το σκοπό και έχει μοιραστεί σε πολλές έρευνες και για πολλούς που εργάζονται με διαφορετικές ειδικότητες. 6) Η σκέψη χάνεται εύκολα μέσα στις ανεξάντλητες πληροφορίες που

9 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 9 έχουν αποκτηθεί από αυτές τις έρευνες. Οι υπολογισμοί συνήθως γίνονται για να επαληθεύονται οι μετρήσεις και για να επιλύονται θεωρητικά προβλήματα, χωρίς απαραίτητα να αποκαλύπτονται νέα φαινόμενα και σχέσεις. Ο πιο δύσκολος ή ο πιο πολύπλοκος υπολογισμός μπορεί να επιλύει αποκλειστικά ένα πρόβλημα στην ανθρώπινη φαντασία. Για την αποκάλυψη μιας σημαντικής σχέσης μεταξύ των φαινομένων δεν θα χρειαστεί οπωσδήποτε ο πιο δύσκολος υπολογισμός. 7) Σκέψεις, σχέσεις και παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στις θεωρητικές εργασίες και θα βοηθούσαν όλους τους άλλους φυσικούς να λύσουν τα νέα προβλήματα -έστω και με τα λάθη τους- αυτές δεν δημοσιεύονται. Οι δημοσιεύσεις περιορίζονται στα τελικά συμπεράσματα, σε μερικές περιγραφές και σε λίγες σημαντικές σχέσεις, που κατοχυρώνονται στους πνευματικούς δημιουργούς. Ένα πλήθος παρατηρήσεων και ανακαλύψεων γίνονται γνωστές περισσότερο με την προοπτική που έχουν για την τεχνική και την οικονομική εκμετάλλευση και όχι με την προοπτική να διευκολύνουν την έρευνα.

10 Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Νόμους και τους Διεθνείς Κανονισμούς για την πνευματική ιδιοκτησία (Ν. 100/1975, 2121/1993 και λοιποί εν γένει κανόνες Διεθνούς Δικαίου), απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση του συγγραφικού έργου, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, φωτογραφικό κλπ.) χωρίς προηγούμενη άδεια του δημιουργού. Για τα συγκεκριμένα αποσπάσματα και τις περιλήψεις, ο δημιουργός δεν απαιτεί να ζητηθεί γραπτή άδεια για την αντιγραφή, την αναδημοσίευση, τη μετάφραση και για την εκτύπωση αυτών, υπό το σαφή όρο να γίνεται υπόδειξη της πηγής και του δημιουργού και μη κερδοσκοπική χρήση. All Rights Reserved Copyright: Κωνσταντίνος Γ. Νικολουδάκης Πειραιάς Ε-mail: Τηλ.: Κιν Web site :

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Όσοι αμφισβητούν τη χρησιμότητα της θρησκείας και συνολικά την αξιοπιστία της, συνήθως αυτοί παρκάρουν στην απέναντι πλευρά που βρίσκεται η Επιστήμη. Συνήθως, εκτιμούν χρήσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ένα από τα ζητήματα τα οποία έχει θεωρηθεί από τα πιο δύσκολα για την ανθρώπινη σκέψη (αυτό για την αρχή του κόσμου), έχει μια από τις παρακάτω απλοποιημένες απαντήσεις: 1) Ο κόσμος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ > ΣΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ: 1) Η σκέψη γίνεται εμπόδιο στη γνώση και αντιστρόφως, η γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και σχηματισμός μεγάλης περίληψης)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και σχηματισμός μεγάλης περίληψης)

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ... Μια από τις μόνιμες φαντασιώσεις των ανθρώπων είναι η εντύπωση ότι για τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙ- ΚΗ Η γνώση χρησιμεύει και στον απατεώνα και αυτή εύκολα γίνεται παραπλανητική. Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται για να γίνουν απατεώνες, για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΗ. ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ

ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΗ. ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΗ. ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ Από τα πρώτα ερωτήματα που συνάντησαν όσοι σκέφτηκαν για την προέλευση των πραγμάτων και επιχείρησαν μια φυσική ερμηνεία για τη συγκρότηση

Διαβάστε περισσότερα

Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική

Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική Δίνονται απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, ενώ σε όλα περιγράφονται και εξηγούνται πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 1 Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και σχηματισμός μεγάλης περίληψης)

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι πρώτες σκέψεις γύρω από την ιδέα του κυκλικού χρόνου ξεκίνησαν σε νεαρή ηλικία (στη δεκαετία του '80), παράλληλα με άλλους φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Η νεανική αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και σχηματισμός μεγάλης περίληψης)

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Θέμα: Θρησκευτικές και επιστημονικές αντιλήψεις για την δημιουργία του σύμπαντος Ονοματεπώνυμα μαθητών: Αλέξανδρος Λάσκος, Γαρυφαλένια

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος»

Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Ερευνώντας τα χρονικά μυστικά του Σύμπαντος» Σωτήρης Τσαντίλας (PhD, MSc), Μαθηματικός Αστροφυσικός Σύντομη περιγραφή: Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο

Διαβάστε περισσότερα

Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική

Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική Δίνονται απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, ενώ σε όλα περιγράφονται και εξηγούνται πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

θεμελιακά Ερωτήματα Κοσμολογίας & Αστροφυσικής

θεμελιακά Ερωτήματα Κοσμολογίας & Αστροφυσικής θεμελιακά Ερωτήματα Απόστολος Δ. Παναγιώτου Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης στο CERN Σχολή Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλος, 5 Απριλίου, 2014 1 BIG BANG 10 24 μ 10-19

Διαβάστε περισσότερα

Θεός και Σύμπαν. Source URL:

Θεός και Σύμπαν. Source URL: Θεός και Σύμπαν Source URL: http://ghz.gr/forum Θεός και Σύμπαν Source URL: http://ghz.gr/forum Η ύπαρξη τού Θεού και η σχέση του με το σύμπαν, είναι ένα θέμα που απασχολεί πλήθος ανθρώπων σήμερα. Ο Θεός

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΡΥΘΜΟΣ & ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο πλησιάζει στο φαινόμενο της διάρκειας και της σταθερότητας αποδείχτηκε* θεμελιώδες για τη διατήρηση όλου του κόσμου, αλλά υποβαθμίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΗ

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΗ 1.Η Φυσική ως η επιστήμη που μελετά τις ιδιότητες της ύλης Για τη Φυσική η ύλη είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδωράκης, Γ., & Χασάνδρα, Μ. (2006). Θεσσαλονίκη. Εκδ. Χριστοδουλίδη

Θεοδωράκης, Γ., & Χασάνδρα, Μ. (2006). Θεσσαλονίκη. Εκδ. Χριστοδουλίδη Θεοδωράκης, Γ., & Χασάνδρα, Μ. (2006). Θεσσαλονίκη. Εκδ. Χριστοδουλίδη Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές δέχονται κυρίως γνώσεις που είτε τις απομνημονεύουν για ένα χρονικό διάστημα, είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ. By Teamcprojectphysics

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ. By Teamcprojectphysics ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ By Teamcprojectphysics ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο κόσμος της Κβαντομηχανικής είναι περίεργος, γοητευτικός και μυστήριος. Η ονομασία όμως Κβαντομηχανική είναι αποκρουστική, βαρετή, μη ενδιαφέρουσα,

Διαβάστε περισσότερα

Πριν υπάρξει το Σύμπαν

Πριν υπάρξει το Σύμπαν Πριν υπάρξει το Σύμπαν Μάνος Δανέζης-Στράτος Θεοδοσίου Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Τμήμα Φυσικής-Πανεπιστήμιο Αθηνών Όλοι γνωρίζουμε την κλασική Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας;

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Εμείς που αντιλαμβανόμαστε είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό; Πώς βρεθήκαμε σ αυτόν τον κόσμο; Ο θάνατός μας σημαίνει το τέλος ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ. Συντελεστής: Γιάννης Τσικαλάκης. Θέμα ομάδας: Θεωρία χορδών και παράλληλα σύμπαντα. Σχολικό έτος:

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ. Συντελεστής: Γιάννης Τσικαλάκης. Θέμα ομάδας: Θεωρία χορδών και παράλληλα σύμπαντα. Σχολικό έτος: ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ Συντελεστής: Γιάννης Τσικαλάκης Θέμα ομάδας: Θεωρία χορδών και παράλληλα σύμπαντα Σχολικό έτος: 2015-2016 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Δρίλλια Γεωργία Αθανασία 2.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περίληψη: σελ. 3

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και σχηματισμός μεγάλης περίληψης)

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Αρχική δημοσίευση 11/3/2015 ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ... Μια από τις μόνιμες φαντασιώσεις των ανθρώπων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα

Πνευματικά Δικαιώματα Πνευματικά Δικαιώματα Το παρόν είναι πνευματική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται ρητώς η δημιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. γ) ενθουσιασμό (ως προς τον τρόπο παρουσίασης των ηθοποιών)

Ερευνητική Εργασία. γ) ενθουσιασμό (ως προς τον τρόπο παρουσίασης των ηθοποιών) 11 ο ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Α4 Ερευνητική Εργασία 1. Κριτήρια επιλογής θέματος α) ενδιαφέρον (ως προς το σενάριο) β) σκέψη (με τον τρόπο που σκέφτεται ο σκηνοθέτης) γ) ενθουσιασμό (ως προς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΤΑ ΠΙΟ ΦΑΝΕΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΩ- ΡΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Πριν ακούσετε οποιαδήποτε άλλη αλήθεια, θα λάβετε μια ασπίδα προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 10 Οκτωβρίου, 2017 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Πανεπιστήμιο Κρήτης 1- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι στην 11η διάσταση

Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το κείμενο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς παρουσιάζονται οι 11 διστάσεις βάση της θεωρίας των υπερχορδών! Είναι περισσότερο «τροφή για σκέψη» παρά επιστημονική άποψη. Οι σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και πρόσθετες σκέψεις) Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Νόμους και τους Διεθνείς Κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα :

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα : Εισαγωγή Στα πλαίσια της ερευνητικής μου εργασίας στο μάθημα της αστροφυσικής το θέμα που επέλεξα δε θα μπορούσε να ναι άλλο από την έρευνα, τη μελέτη και τη λύση αποριών σε ότι αφορά το σύμπαν. Το σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Ορισμοί Ο διδάσκων δεν αρκεί να κάνει μάθημα, αλλά και να διασφαλίζει ότι πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μάθησης Η εκτίμηση της μάθησης αναφέρεται στην ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 (Επιφυλλίδα Οπισθόφυλλο) Ο Εαυτός και η Απουσία του Χρόνου Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να γίνονται συζητήσεις και αναφορές για την Απουσία του Χρόνου ακόμη και όταν υπάρχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία (Επιλογή και σχηματισμός μεγάλης περίληψης)

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που 1 Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λεονάρδος Γκουβέλης. Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Λεονάρδος Γκουβέλης. Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Λεονάρδος Γκουβέλης Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου Συνοπτικά: Κοσμολογικές θεωρίες ανά τους αιώνες Σύγχρονη κοσμολογική άποψη Αστρονομικές αποδείξεις της θεωρίας του Big Bang Μεγάλα

Διαβάστε περισσότερα

Δύο Συνταρακτικές Ανακαλύψεις

Δύο Συνταρακτικές Ανακαλύψεις Δύο Συνταρακτικές Ανακαλύψεις στα Όρια των Διαστάσεων του Χώρου Απόστολος Δ. Παναγιώτου Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης στο CERN Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστήμιου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο στους Μιγαδικούς Αριθμούς. χρήση της στην εύρεση ακροτάτων.

Άρθρο στους Μιγαδικούς Αριθμούς. χρήση της στην εύρεση ακροτάτων. Σελίδα από Άρθρο στους Μιγαδικούς Αριθμούς Η ανισότητα α β α ± β α + β με α, β C χρήση της στην εύρεση ακροτάτων. και η Μπάμπης Στεργίου Μαθηματικός, Ιούνιος 008 Α. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό ξεκίνησε να

Διαβάστε περισσότερα

"ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΣ" του Δημητρίου Α. Φιλάρετου

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΣ του Δημητρίου Α. Φιλάρετου Παρουσίαση βιβλίου από τον Κ. Γ. Νικολουδάκη, Δεκ. 2015 Ιαν. 2016 "ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΣ" του Δημητρίου Α. Φιλάρετου Υπότιτλος στο εξώφυλλο: -ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ -Ο ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9

Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Αρχή και Πορεία του Κόσμου (Χριστιανική Κοσμολογία) Διδ. Εν. 9 Κόσμος Κόσμημα δηλ. στολίδι, που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία, την τάξη και την αρμονία Φυσικός κόσμος μακρόκοσμος μικρόκοσμος Πως έγινε

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν, το βαρυτικό πεδίο κάθε μάζας δημιουργεί μια καμπύλωση στον χώρο (μάλιστα στον χωροχρόνο),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ Η Μεγάλη Έκρηξη Πριν από 10-15 δις χρόνια γεννήθηκε το Σύμπαν με μια εξαιρετικά θερμή και βίαια διαδικασία Το σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας.

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Παρ' όλα αυτά, πρώτος ο γάλλος µαθηµατικός Λαπλάςτο 1796 ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Κατά την Gillian Dyer. «Διαφήμιση η διάδοση μιας είδησης με τη φήμη, με τον προφορικό λόγο ή με δημοσίευμα, των αρετών ενός προσώπου ή πράγματος». ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασίλης Καραγιάννης Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα τμήματα Β2 και Γ2 του 41 ου Γυμνασίου Αθήνας και διήρκησε τρεις διδακτικές ώρες για κάθε τμήμα. Αρχικά οι μαθητές συνέλλεξαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 3 ο ΚΕΦΛΙΟ ΚΕΦΛΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΛΙΟΥ 3 3.1 Ερωτήσεις σχολικού βιβλίου 1. Ποιος είναι ο σκοπός της αξιολόγησης της τεχνολογίας; 2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων

Κεφάλαιο 9. Έλεγχοι υποθέσεων Κεφάλαιο 9 Έλεγχοι υποθέσεων 9.1 Εισαγωγή Όταν παίρνουμε ένα ή περισσότερα τυχαία δείγμα από κανονικούς πληθυσμούς έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε στατιστικά, όπως μέσους όρους, δειγματικές διασπορές

Διαβάστε περισσότερα

Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4

Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4 Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία 7ο Λύκειο Καλλιθέας Α4 Ευχαριστίες Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αποδώσω τις ευχαριστίες μου σε όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην εκπόνηση αυτής της εργασίας. Αρχικά, θα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντικό κενό ή πεδίο μηδενικού σημείου και συνειδητότητα Δευτέρα, 13 Οκτώβριος :20. Του Σταμάτη Τσαχάλη

Κβαντικό κενό ή πεδίο μηδενικού σημείου και συνειδητότητα Δευτέρα, 13 Οκτώβριος :20. Του Σταμάτη Τσαχάλη Του Σταμάτη Τσαχάλη Η διάκριση ανάμεσα στην ύλη και στον κενό χώρο εγκαταλείφθηκε από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ότι τα στοιχειώδη σωματίδια μπορούν να γεννηθούν αυθόρμητα από το κενό και στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο : Βασικές Οικονομικές Έννοιες ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Πολιτική Οικονομία (Οικονομική Επιστήμη) είναι η επιστήμη που μελετά τα οικονομικά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογοι Σελίδα.1

Διάλογοι Σελίδα.1 Διάλογοι 2012-2013 Σελίδα.1 Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο Η ουσία της έννοιας Νοημοσύνη Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα τα ρυθμίζουν οι Αρχές και όχι οι επιθυμίες και οι στόχοι μας. Τα γεγονότα με σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις 135 Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 1. Κρίση; ποια κρίση; Μήπως την έχουμε εμείς; Ή μήπως κάποιοι άλλοι; Κάποια στιγμή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί όπου δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2006 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γιάννης Θεοδωράκης & Μαίρη Χασάνδρα : Εκδόσεις Χριστοδουλίδη Α. & Π. Χριστοδουλίδη

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη

Νοητική Διεργασία και Απεριόριστη Νοημοσύνη (Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο). ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ Η κατανόηση της νοητικής διεργασίας και της νοητικής εξέλιξης στην πράξη απαιτεί τη συνεχή και σε βάθος αντίληψη τριών σημείων, τα οποία είναι και τα βασικά σημεία

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ LIFE SENTRAGOAL WOMENONLY ELLE ΣΙΝΕΜΑ CAR&DRIVER

ΕΘΝΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ LIFE SENTRAGOAL WOMENONLY ELLE ΣΙΝΕΜΑ CAR&DRIVER 1 of 5 12/28/2014 9:37 PM ΕΘΝΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ LIFE SENTRAGOAL WOMENONLY ELLE ΣΙΝΕΜΑ CAR&DRIVER Κυριακή, 28/12/2014 Γράφουν οι Ιωάννης Ασκοξυλάκης - Ανδρέας Σφακιανάκης Email Like forum forum Μέγεθος γραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΜΕΤΑ-ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ 1. Προοίμιο Οι ψυχολόγοι αναπτύσσουν ένα έγκυρο και αξιόπιστο σύνολο γνώσεων βασισμένων στην έρευνα και εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Δούκα

Δελτίο Τύπου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Δούκα Ημερομηνία Ανάρτησης: 21/05/2015 Δελτίο Τύπου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Δούκα ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ 1 Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (με τις αιώνιες αξίες και σε σύζευξη με τη σκέψη) Οι φαντασιώσεις και τα ψέματα του ανθρώπου χωρίς αυτογνωσία

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική που δεν διδάσκεται

Η Φυσική που δεν διδάσκεται 1 Η Φυσική που δεν διδάσκεται Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου Σύλλογος Φυσικών Κρήτης www.sfkritis.gr Αλήθεια τι είναι η «Φυσική» ; 2 Είναι ένα άσχημο μάθημα με τύπους και εξισώσεις;; ή μήπως είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Αγγελοπούλου. Επιβλέπων Καθηγητής: Μανώλης Πατηνιώτης

Κυριακή Αγγελοπούλου. Επιβλέπων Καθηγητής: Μανώλης Πατηνιώτης Κυριακή Αγγελοπούλου Επιβλέπων Καθηγητής: Μανώλης Πατηνιώτης Οι πρώτες προσπάθειες μελέτης του τρόπου επιστημονικής εργασίας έγιναν το 1970. Πραγματοποιήθηκαν μέσω της άμεσης παρατήρησης των επιστημόνων

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE Τον Ιανουάριο του 2000, μετά από πολλά (12) έτη χειρόγραφης επεξεργασίας των διατυπώσεων -χωρίς τις ευκολίες που προσφέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Αφηγηματική προσέγγιση: Αποτελεί τη βασική μορφή των δασκαλοκεντρικών μεθόδων διδασκαλίας. Ο δάσκαλος δίνει τις πληροφορίες, ενώ οι μαθητές του παρακολουθούν μένοντας αμέτοχοι και κρατώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE Τον Ιανουάριο του έτους 2000, μετά από πολλά (12) έτη χειρόγραφης επεξεργασίας των διατυπώσεων -χωρίς τις ευκολίες που προσφέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση

Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση Τρόποι αναπαράστασης των επιστημονικών ιδεών στο διαδίκτυο και η επίδρασή τους στην τυπική εκπαίδευση Κ. Χαλκιά Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών 2 Το διαδίκτυο: αποτελεί ένα νέο διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα... 17

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα... 17 11 Προλογικό Σημείωμα... 17 Ενότητα Ι: Δημιουργική Αναζήτηση... 19 Δ01 Ο Ιωνικός Διαφωτισμός και η Ανάδυση της Επιστημονικής Σκέψης...21 Δ1.1 Ο Ιωνικός Διαφωτισμός... 21 Δ1.2 Η Επιστημονική Σκέψη... 22

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1

Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΣΧΕΔΟΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ. (ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ) 1 Σχεδόν 100 χρόνια παραπλάνησης

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο 2ο Πειραματικό Λύκειο (Αμπελοκήπων)

Διδασκαλία στο 2ο Πειραματικό Λύκειο (Αμπελοκήπων) Διδασκαλία στο 2ο Πειραματικό Λύκειο (Αμπελοκήπων) Τάξη: Β' Λυκείου Μάθημα: Άλγεβρα Μαθηματικό Περιεχόμενο: Εκθετικές Λογαριθμικές Συναρτήσεις Χρονική Διάρκεια: Μία διδακτική ώρα Διδάσκων Φοιτητής: Βαγιάκης

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 1

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 1 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 1 Εισαγωγή στη διοίκηση των λειτουργιών Αθήνα 2012 τετράδιο 1 Εισαγωγή στη διοίκηση των λειτουργιών ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 7: Η Συνέντευξη (4/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση τόσο των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το μοντέλο της Μεγάλης έκρηξης εξηγεί με ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Οι μεγάλες εξισώσεις....όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες...

Οι μεγάλες εξισώσεις....όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες... Οι μεγάλες εξισώσεις. {...όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες... Ερευνητική εργασία μαθητών της Β λυκείου. E = mc 2 Στοιχεία ταυτότητας: Ε: ενέργεια (joule) m: μάζα (kg) c: ταχύτητα του φωτός στο κενό (m/s)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Α.Μ 30437 Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 1. Εισαγωγή... 7 2. Θέματα νομικής ορολογίας... 9 2.1. Η νομική έννοια του διαδικτύου και του κυβερνοχώρου... 9 2.2. Το πρόβλημα της νομικής

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού Θέση ύπνου των βρεφών και συχνότητα εμφάνισης του

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Μερικές όψεις της διδασκαλίας μας.

Ενέργεια. Μερικές όψεις της διδασκαλίας μας. . Μερικές όψεις της διδασκαλίας μας. Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια, βλέπω να μην υπάρχει καμιά σοβαρή διαφωνία, ότι κατά τη διδασκαλία μας στη δευτεροβάθμια, χωρίς να απεμπολούμε τις γενικεύσεις και τα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστήμη της Βιολογίας. Εισαγωγή

Η επιστήμη της Βιολογίας. Εισαγωγή Η επιστήμη της Βιολογίας Εισαγωγή Η βιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τα φαινόμενα και τις διαδικασίες της ζωής. Ερευνά δηλαδή τους οργανισμούς στο περιβάλλον όπου ζουν ή στο εργαστήριο. Βιολογία Η

Διαβάστε περισσότερα

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Media Monitoring Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Ορισμός Μετατρέπει υλικό ποιοτικής κυρίως φύσης σε μορφή ποσοτικών/ποιοτικών δεδομένων Μπορεί να οριστεί ως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

Παραπλανημένος άνθρωπος

Παραπλανημένος άνθρωπος Παντελής Γαβρίλης Αιγινήτης Παραπλανημένος άνθρωπος...προσπάθεια για επαναυτοπροσδιορισμό Publibook http://www.publibook.gr Αυτό το κείμενο, που δημοσιεύεται από τις εκδόσεις Publibook, προστατεύεται από

Διαβάστε περισσότερα