Πληρωμένο τέλος. Ταχ.Γραφείο Βιλίων. Αριθμός Αδείας 502

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πληρωμένο τέλος. Ταχ.Γραφείο Βιλίων. Αριθμός Αδείας 502"

Transcript

1 Πληρωμένο τέλος Κωδικός : 4414 Ταχ.Γραφείο Βιλίων Αριθμός Αδείας 502 Τριμηνιαία έκδοση επικοινωνίας και ενημέρωσης του Εξωραϊστικού Συλλόγου <<ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ>> Βιλίων Αττικής Τ.Κ Αριθμός Φύλλου 61* Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος 2012 ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 19 Μαρτίου 2012 η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου και το οποίο δημοσιεύεται ολόκληρο στη σελίδα 7 της εφημερίδας, ενεκρίθη από την Περιφέρεια Αττικής το έργο ύδρευσης του οικισμού μας. Η απόφαση υπ αριθμ. 54/ παρόντων του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρού και των Αντιπεριφερειαρχών της Αττικής, κατέληξε στην προέγκριση του έργου στην ΣΑΕΠ 085 (Συλλογική Απόφαση Έργων Περιφέρειας). Την ανωτέρω απόφαση συνοδεύει πίνακας με τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία σχετικά με το έργο. Περιγραφή έργου: Ύδρευση Οικισμών Αγίου Νεκταρίου-Αγίας Παρασκευής και Κρύο Πηγάδι από κεντρικό αγωγό Πόρτο Γερμενό Δήμου Βιλίων Εγκεκριμένος προϋπολογισμός: ,00 Προτεινόμενος προϋπολογισμός: ,00 Πληρωμές μέχρι 31/12/2011: 44559,34 Υπόλοιπο προϋπολογισμού 01/01/2012: ,66 Προτεινόμενες πιστώσεις 2012: ,00 Πληροφορούμαστε ότι το συνολικό ποσό χρέους στον ανάδοχο από εργασίες που έχουν προ διετίας περίπου εκτελεστεί, ανέρχεται σε περίπου. Αφαιρώντας τα περίπου που έχουν ήδη πληρωθεί πριν την 31/12/2011 απομένουν υπόλοιπο προς πληρωμή. Οι προτεινόμενες πιστώσεις 2012 ανέρχονται σε Άραγε θα ξεκινήσει ο εργολάβος μέσα στο τρέχον έτος τις νέες εργασίες, χωρίς να έχει εξοφληθεί για τις παλαιότερες; Προφανώς η παραπάνω απόφαση της Περιφέρειας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, θεωρούμε δεδομένη την θετική προαίρεση σχετικά με το έργο της Αντ/ρχη Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου, όμως το παρελθόν μας κάνει επιφυλακτικούς. Δεν περιμένουμε απλά να δούμε μηχανήματα στον οικισμό να εκτελούν έργα, περιμένουμε πλέον νερό του δικτύου στον οικισμό. Γιατί τώρα πια, φυσάμε και στο γιαούρτι Γιώργος Ρουμπάκης Πρόεδρος ΔΣ Τα λένε κακορίζικα τα δίσεκτα τα χρόνια φέρνουν πολλές αναποδιές, συχνά βροντούν κανόνια Χιόνια.Χιόνια..Χιόνια Τι Χειμώνας και αυτός ο φετινός (Σελίδα 5) Διέλευση λεωφορείου του ΚΤΕΛ ΒΙΛΙΩΝ από τον οικισμό (Σελίδα 3) ΚΡΙΣΗ-ΚΡΙΣΗ-ΚΡΙΣΗ Ο Περικλής Μιχαλιτσιάνος ψάχνει τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, ο δικηγόρος Ε. Μπίκας αντιμετωπίζει την κρίση με χριστιανική αλληλεγγύη και ο Ι. Χριστόπουλος μιλάει για την κρίση της δευτερο-τρίτης ηλικίας. (Σελ. 8-11)

2 Κιθαιρώνας 2 ΚΙΙΘΑΙΙΡΩΝΑΣ Τριμηνιαία έκδοση του εξωραϊστικού συλλόγου Βιλίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ». Ιδιοκτήτης :Σύλλογος «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» Τιμή φύλλου 0,01 ευρώ *** Εκδότης Ρουμπάκης Γιώργος Άγιος Νεκτάριος Βίλια Τηλ: Υπεύθυνοι Ύλης:Συντακτική επιτροπή Τα άρθρα που έχουν υπογραφή εκφράζουν προσωπικές απόψεις του υπογράφοντος Κωδικός Γεν.Γραμ.Ενημέρωσης :4414 *** Ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπου : Κατερίνα Μιχαλιτσιάνου Τηλ: Εκτυπώσεις Ταμπακόπουλος Δημ. Σινοπούλου 40 και Κομιανών 42 Περισσός Τηλ: ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ (Ταμίας: Μαρία Δεσύπρη) ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ Μαρία Δεσύπρη , Γεν. Γραμματέας :Γιώργος Μυγδάλης Αναπληρωτής Ταμίας: Νίκος Λάγιος: ) Μπορείτε ακόμα να αποστείλετε το έντυπο ή τη συνδρομή σας (Αφού πρώτα επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την Ταμία ή τον Γ.Γραμ.) στη διεύθυνση: ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» Οικισμός Άγιος Νεκτάριος Ταχ.Θυρίδα 2304 Βίλια Αττικής Τ.Κ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ Ότι κάποιες επιχειρήσεις μαγαζιά επαγγελματίες της περιοχής κυρίως, αλλά και πέρα από τα όρια του Δήμου μας, στηρίζουν τις προσπάθειες του Συλλόγου μας, συνδράμοντας με καταχωρήσεις τους στην εφημερίδα μας. Ανταποδώστε αυτή την συνεισφορά τους και υποστηρίξτε τoυς ανάλογα. ΧΧΡΡΗΣΣΙΙΜΑΑ ΤΤΗΛΛΕΕΦΩΝΑΑ Αστυνομία Βιλίων Πυροσβεστική :. 199 Δημοτική Κοινότητα Βιλίων : Δήμος Μάνδρας -Ειδυλλίας: Ασθενοφόρο Δήμου Βιλίων : Πρώτες Βοήθειες : 166 Αγροτικό Ιατρείο Βιλίων: Ιατρός Τσουμάνη Γερογιάννη Θριάσιο Νοσοκομείο: ΔΕΗ Βιλίων : ΔΕΗ Βιλίων Βλάβες: ΔΕΗ Πληροφορίες: ΟΤΕ Βιλίων: ΟΤΕ Βιλίων Βλάβες: 121 ΚΤΕΛ Βιλίων : ΚΤΕΛ Βιλίων Τηλ.Αθήνας : Γραφείο Συλλόγου: Τηλ.Φύλακα Ιστοσελίδες: Συλλόγου: Δήμου: Δημ. Κοιν. Βιλίων: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Για οτιδήποτε αφορά ύλη εφημερίδας Ρουμπάκης Γιώργος Μιχαλιτσιάνος Περικλής Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων τού Συλλόγου Αναστασία Καλλιδώνη ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Πρόεδρος : Ρουμπάκης Γιώργος ( ) Αντ/δρος : Μιχαλιτσιάνος Περικλής ( ) Γεν.Γραμμ. : Μυγδάλης Γιώργος Ταμίας: Δεσύπρη Μαρία ( / ) Ειδ.Γραμμ : Παντελής Μυκιαδάκης ( ( ) Μέλος: Καλλιδώνη Αναστασία ( ) Μέλος: Λάγιος Νίκος ( ) Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τον οικιστή και μέλος του συλλόγου κ. Χαράλαμπο Γαλανάκη για την προσφορά ενός κατά παραγγελία επίπλου για τις ανάγκες του γραφείου του Συλλόγου ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της αποβιώσασας οικίστριας Φωτεινής Βλάχου

3 Κιθαιρώνας 3 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ Γράφει ο Γιώργος Ρουμπάκης Πρόεδρος Δ.Σ. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, λεωφορείο του ΚΤΕΛ ΒΙΛΙΩΝ διέρχεται από τον οικισμό μας. Πρόκειται για δρομολόγιο που εξυπηρετεί και μεταφέρει μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου-Λυκείου Βιλίων. Δύο φορές καθημερινά, πρωί και μεσημέρι. Το πρωινό δρομολόγιο ξεκινά από το Πόρτο Γερμενό, μπαίνει στον οικισμό από την κάτω είσοδο, διασχίζει την οδό Κιθαιρώνος, βγαίνει από την πάνω πλευρά και μέσω του οικισμού της Μπέλιζας καταλήγει στα σχολεία των Βιλίων. Το μεσημέρι ακολουθεί την αντίθετη ακριβώς διαδρομή. Το λεωφορείο στη διασταύρωση των οδών Μόνιμο και πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια προς το Δήμο και τα ΚΤΕΛ, είναι η Κιθαιρώνος και Άτλαντος στον οικισμό διέλευση λεωφορείων από τον οικισμό τους θερμούς μήνες, κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο, ή μέρους αυτών. Και για συγκεκριμένα δρομολόγια, έστω ένα ή δύο που να εξυπηρετούν χρονικά οικιστές που επιθυμούν να πάνε για μπάνιο στο Πόρτο Γερμενό ή να μεταβούν στα Βίλια. Εκτός των άλλων, σκόνταφταν σε δικαιολογίες που αφορούσαν τους «δύσκολους» δρόμους του οικισμού ή σε σχετική άδεια της τροχαίας. Όμως αυτή η διετία τις απορρίπτει. Ένας επιπλέον λόγος ότι στη διάρκειά της μεταφέρει μαθητές. Στην κοπή της πίτας 2012 του Συλλόγου, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Γ. Δρίκος υποσχέθηκε ότι σε συνεννόηση και συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, θα κάνει πράξη απ αυτό το καλοκαίρι, το αίτημά μας. Ελπίζουμε και αναμένουμε λοιπόν. ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ Γ. ΝΙΝΙΟΣ ΤΗΛ ΚΙΝ e mail:

4 Κιθαιρώνας 4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Προς όλους τους παραλήπτες της εφημερίδας «ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ» Δεύτερη ανάγνωση Αφορά ανανέωση ή επιβεβαίωση της λίστας παραληπτών της εφημερίδας Καλούμε όλους τους παραλήπτες-μέλη-οικιστές-φίλους να επιβεβαιώσουν τηλεφωνικά ή με τα στοιχεία αποστολής (ονοματεπώνυμο-διεύθυνση), έτσι θα αποκλείσουμε περιπτώσεις που η εφημερίδα ταχυδρομείται σε λάθος διευθύνσεις ή σε παραλήπτες που είτε έχουν πωλήσει τις ιδιοκτησίες τους ή δεν υφίστανται πλέον. Ισχύει για όλους ανεξαιρέτως και έως το τέλος Αυγούστου 2012.Μετά απ αυτή την ημερομηνία, η εφημερίδα δεν θα αποστέλλεται πλέον σε όσους δεν επικοινωνήσουν μαζί μας για επιβεβαίωση. Τηλέφωνα επικ/νίας: (Ρουμπάκης Γιώργος), (Μιχαλιτσιάνος Περικλής), Υπενθυμίζουμε στα μέλη του οικισμού ότι τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στο επόμενο τεύχος, θα γίνει η Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου. Ο Σύλλογος χρειάζεται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό με αγάπη προς αυτόν, γι αυτό πρέπει να υπάρξουν αρκετές υποψηφιότητες. Παρακαλούνται τα μέλη του συλλόγου να στείλουν τα τους στην εφημερίδα, θα βοηθήσει πάρα πολύ την επικοινωνία μας σε σημαντικά θέματα του Συλλόγου. Σχεδιάζεται Φθινοπωρινή εκδρομή η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα.

5 Κιθαιρώνας 5 Γράφει ο Γιώργος Ρουμπάκης Χιόνια.χιόνια.χιόνια χιόνια. Τι χρονιά ήταν αυτή, τι χειμώνας κι αυτός! Και μιλάω φυσικά για το φετινό, αυτόν που μόλις τέλειωσε. Όταν πριν από πέντε περίπου χρόνια παίρναμε οικογενειακώς την απόφαση να εγκατασταθούμε μόνιμα στον Άγιο Νεκτάριο, ένας από τους λόγους που μας οδήγησε σ αυτήν, ήταν κι ο χειμώνας του. Αυτό το περιβάλλον που σε κάνει να ζεις και απολαμβάνεις αυτή την εποχή του χρόνου σε όλες τις μορφές και εκδοχές της. Με τα κρύα της, με τις βροχές της, με την καταχνιά της, με τα χιόνια της Και δεν κάναμε λάθος, έτσι ήταν Κάθε χρόνο τα χιόνια απαραίτητο κομμάτι του τοπίου, του ντεκόρ. Άλλοτε περισσότερα, άλλοτε λιγότερα. Για περίπου δυο-τρεις φορές τη σαιζόν όμως, αυτές που αξίζουν ν αναφερθούν. Μέχρι τώρα Γιατί αυτός ο φετινός χειμώνας ήταν κάτι άλλο. Χιόνια.χιόνια.χιόνια Ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτωβρίου και συνεχίζονται μέχρι τώρα, μέσα Μάρτη σχεδόν. Ίσως όχι με την ένταση και τον όγκο προηγούμενων ετών, αλλά με μια συχνότητα εκνευριστική, κουραστική. Από ένα απλό πασπάλισμα της γης, μέχρι και μισό και παραπάνω μέτρο, που ευτυχώς δεν κρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι εκεί που τέλειωναν, άντε πάλι Με συχνότητα δεκαπενθημέρου, με μια μικρή δόση υπερβολής. Και το πετρέλαιο να ρέει άφθονο και τα ξύλα να καίγονται όμορφα και το αλάτι στους δρόμους μπόλικο, λύσσα Η φύση πανέμορφη, μόνιμα γιορταστική με τόση ασπρίλα που δεν περιγράφεται. Και θερμοκρασίες χαμηλές, πολύ χαμηλές, αρνητικές, έως και μείον δέκα βαθμούς Κελσίου. Κι ο πάγος στις δόξες του, μόνιμος κάτοικος του οικισμού, να δημιουργεί με οίστρο τα πιο παράξενα, υπέροχα γλυπτά. Και το χιονόφτυαρο μόνιμα επ ώμου Ούτε που θυμάμαι πόσες ώρες πέρασα μαζί του φέτος. Σκοπιά φυλούσε Η συγκοινωνία στον οικισμό αραιή αφού πολλοί οικιστές απέφυγαν να τον επισκεφτούν γιατί άραγε; Τα πιο συνηθισμένα οχήματα, τα εκχιονιστικά Είναι αλήθεια, ότι παρά τα τόσα χιόνια δε νοιώσαμε αποκλεισμένοι. Οι δρόμοι του οικισμού άνοιγαν γρήγορα, σχεδόν αμέσως, προσβάσιμοι στην πλειονότητά τους. Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας φέτος πιο οργανωμένος, πιο έτοιμος πιο αποδοτικός. Ευτυχώς που η ΔΕΗ στάθηκε στο ύψος της, δεν είχαμε διακοπές ρεύματος. Κοιτάζω έξω από το παράθυρο, χιονίζει πάλι Πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη Σαν να μου γνέφει το χιονόφτυαρο Παραγνωριστήκαμε μου φαίνεται Πηγαίνω Και του χρόνου με λιγότερα.

6 Κιθαιρώνας 6 Γράφει η Κατερίνα ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Μιχαλιτσιάνου Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στην εκκλησία του οικισμού μας οι εσπερινές λειτουργίες της Μ. Πέμπτης, Μ. Παρασκευής, Μ. Σαββάτου (Αναστάσεως) με σημαντικό αριθμό εκκλησιάσματος παρά το σχετικό κρύο. Τη Μ. Παρασκευή το πρωί, (όπως κάθε χρόνο άλλωστε) κυρίες του οικισμού μας αλλά και παιδιά, με πολύ μεράκι, διάθεση και αρκετή τέχνη, στόλισαν τον επιτάφιο ο οποίος ομολογουμένως έλαβε άριστα σχόλια από τους πιστούς που είχαν προσέλθει. Το βράδυ της ίδιας ημέρας χωρίς καιρικά προβλήματα έγινε η περιφορά του επιταφίου γύρω από το τετράγωνο της εκκλησίας αν και προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται σε ευρύτερο χώρο μέσα στον οικισμό με αλλαγή κάθε χρονιά των σημείων που θα περνά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παραπονούμενοι. Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό από την επόμενη χρονιά, μιας και το Πάσχα θα είναι σχεδόν καλοκαιρινό (5 Μαΐου). Η Ανάσταση έγινε με καλό καιρό στον εξωτερικό χώρο με τη συνοδεία βέβαια των παραδοσιακών κροτίδων αλλά και πυροτεχνημάτων. Όμως μετά το «Χριστός Ανέστη» και τους παραδοσιακούς ασπασμούς μεταξύ συγγενών και φίλων, τα στομάχια έδωσαν την εντολή για αποχώρηση παρά τις εκκλήσεις του πάτερ για παραμονή έως το τέλος. Η Κυριακή του Πάσχα ήταν μια ηλιόλουστη μέρα ιδανική για το ψήσιμο του οβελία αν και πολλοί λόγω μειωμένης διάθεσης (ας όψεται η κρίση), προτίμησαν τον φούρνο. Και του χρόνου να είμαστε καλά με καλύτερες, ελπίζω, συνθήκες.

7 Κιθαιρώνας 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ελευσίνα, 19 Μαρτίου 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σημαντικά Έργα από την Περιφέρεια στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας Μια σειρά από σημαντικά έργα που αφορούν στην περιοχή του πρώην Δήμου Βιλίων και νυν Μάνδρας Ειδυλλίας ενεκρίθησαν τόσο από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής (Αρ. απόφ. 22/12, 03/02/2012) όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (Αρ. απόφ. 54/2012, 21/02/2012). Πρόκειται για την ύδρευση των οικισμών Αγίου Νεκταρίου, Αγίας Παρασκευής και Κρύο Πηγάδι από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Πόρτο Γερμενό. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των ευρώ και εντάσσεται στη Συλλογική Απόφαση Έργων Περιφέρειας Αττικής 085. Τα έργα αυτά πρόκειται να δώσουν λύση σε προβλήματα που εδώ και χρόνια απασχολούσαν και ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους της περιοχής. Η Αντιπεριφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου δήλωσε για το θέμα: «Από την πρώτη στιγμή που μου ετέθη το θέμα της ύδρευσης των περιοχών του πρώην Δήμου Βιλίων από κατοίκους της περιοχής κινητοποίησα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Θεωρώ αδιανόητο εν έτη 2012 να συζητάμε για προβλήματα ύδρευσης. Θέλω να τονίσω πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Στο κέντρο των δράσεών μας είναι ο άνθρωπος και η αξιοπρεπή διαβίωσή του. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσουμε όλο και περισσότερους πόρους ώστε με μικρά και μεγάλα έργα να αλλάξουμε το πρόσωπο της Δυτικής Αττικής»

8 Κιθαιρώνας 8 ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Γράφει ο Περικλής Μιχαλιτσιάνος Οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης Η Ελλάδα ως γνωστό περνάει μια πολύ μεγάλη οικονομική, και όχι μόνο, κρίση. Τα αίτια αυτής της κρίσης είναι πολλά και τα περισσότερα γνωστά. Θα ξεκινήσω πρώτα από τα πιο πρόσφατα, γνωστά και αυτονόητα και στη συνέχεια θα πάω πίσω στο χρόνο. Για την ασύδοτη σπατάλη του Δημοσίου χρήματος κύρια ευθύνη είχαν οι πολιτικοί, κυρίως κυβερνώντων κομμάτων με τους ανεξέλεγκτους διορισμούς για πελατειακή εξυπηρέτηση και μάλιστα πολλές φορές σε μη αναγκαίες θέσεις, αφήνοντας έτσι πολλά κενά σε άλλες υπηρεσίες, με φυσική συνέπεια την υπολειτουργία τους. Παρόμοια ευθύνη βέβαια επιμερίζεται και σε μικρότερα κόμματα για την δική τους πελατεία σε μικρότερη όμως έκταση. Οι κάτω από το τραπέζι προμήθειες πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων κλπ, οι πολυτελείς δεξιώσεις, οι ακριβές μετακινήσεις με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να κτυπήσει τη φοροδιαφυγή, με συνέπεια να εμφανίζονται μεγαλογιατροί και μεγαλοεπιχειρηματίες φτωχότεροι από μισθωτούς, οι τακτοποιήσεις οφειλών στο δημόσιο (με το αζημίωτο βέβαια) κλπ, κλπ οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή τραγική θέση, μια θέση που πραγματικά δεν της αξίζει και δεν αξίζει στους πραγματικούς Έλληνες, όσοι βέβαια έχουν απομείνει. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι.. τομείς κλοπής δημοσίου χρήματος από ιδιώτες σε συνεργασία βέβαια με δημόσιους λειτουργούς όπως λαθρεμπόριο, κομπίνες με φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις μαϊμού, με συντάξεις σε νεκρούς και υγιέστατους παραπληγικούς, με επιδόματα σε υγιείς τυφλούς, με προμήθειες δημοσίου υλικού κλπ, κλπ, κλπ. Η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη χώρα, με μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων που δούλεψαν σκληρά κυρίως μετά τον πόλεμο παρά τις μεγάλες απώλειες οικονομικές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν μια πολύ μεγάλη τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας μας και μαζί με τα άλλα μεταδόθηκε και η ανατολίτικη νοοτροπία η οποία ακόμα και σήμερα καλά κρατεί. Παρ όλα αυτά το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα με τα θετικά κυρίως αλλά και αρνητικά του στοιχεία υπάρχει ακόμα μέσα μας και μαζί με το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον διαχέονται σε όλη τη χώρα επιδρώντας σε οποιονδήποτε ζει και κινείται κάτω από αυτό. Οι αναγκαστικές μεταναστεύσεις των Ελλήνων, μετά από τους 2 παγκόσμιους πολέμους, κατά ένα μέρος βοήθησαν την Ελλάδα αφού κυρίως δολάρια και μάρκα εισέρεαν στη χώρα μας δημιουργώντας ανάπτυξη αλλά και μόρφωση των Ελληνόπουλων που είτε ήταν στο εξωτερικό με τους γονείς τους είτε ήταν πίσω και περίμεναν την επιστροφή των γονέων τους, που πολλές φορές (όπως στην περίπτωση του δικού μου πατέρα που έχασε τη ζωή του στα ανθρακωρυχεία της Γερμανίας) δεν έγινε ποτέ Από την άλλη πλευρά βέβαια έλειψαν χρήσιμα χέρια και μυαλά από τη χώρα μας για την γρήγορη ανάπτυξή της. (Συνέχεια )

9 Κιθαιρώνας 9 Τα δύσκολα χρόνια μετά τους πολέμους, με σκληρή δουλειά, φτώχεια, αδικίες, εκμετάλλευση, δημιούργησαν τέτοια νοοτροπία στις επόμενες γενιές που φαινομενικά μεν ήταν σωστή, αλλά ουσιαστικά ήταν λανθασμένη. Η κεντρική ουσία της νοοτροπίας αυτής ήταν ότι τα παιδιά μας πρέπει να σπουδάσουν ότι καλύτερο υπάρχει (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καθηγητές, οικονομολόγοι κλπ), να φύγουν από τα χωράφια, την κτηνοτροφία, να μην γίνουν εργάτες, τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ) γιατί όλα αυτά θα είναι υποτιμητικά. Εδώ είναι που επενεργεί το αρνητικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος που αναφέρθηκα πιο πάνω, όπου η χειρωνακτική και τεχνική εργασία θεωρείτο κατωτέρου επιπέδου σε σχέση με την πνευματική. Άρχισε λοιπόν η αστικοποίηση, ο νεοπλουτισμός, η υπεροψία και όλα αυτά τα αρνητικά που έμελλε κατά την άποψή μου να έχουν σημαντικό μερίδιο στο χτίσιμο της σημερινής κρίσης. Η μειωμένη πλέον εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα σε προϊόντα κυρίως αλλά και η επερχόμενη παγκοσμιοποίηση, δημιούργησε αύξηση των εισαγωγών και αυξημένο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Το βάρος της οικονομίας μεταφέρθηκε στον τριτογενή τομέα αναπτύσσοντας έτσι εργασιακούς τομείς με αεριτζίδικο προϊόν. Γέμισε η Ελλάδα από δημοσιογράφους, παρουσιαστές, διαφημιστές, συμβούλους, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μεσάζοντες, διατροφολόγους, αφήνοντας τις πραγματικά παραγωγικές δουλειές στους μετανάστες, στους μη ενημερωμένους αγρότες και στους εργαζόμενους σε άλλες χώρες (έμμεσα μέσω αθρόων εισαγωγών). Στα χωράφια, στο μάζεμα της ελιάς και άλλων καρπών στην κτηνοτροφία, στα εργοστάσια, στην οικοδομή δουλεύουν πλέον Πακιστανοί, Αλβανοί, Άραβες και άλλοι λαοί. Τα Ελληνόπουλα που προτίμησαν τις πόλεις και τις εύκολες δουλειές είναι πλέον άνεργα. Γιατί άραγε είναι υποτιμητικό να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία; Σήμερα με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ελαιοπαραγωγός κ.ά. μπορούν να εργάζονται με πολύ λιγότερη κούραση, με αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή αλλά και με νέες παραγωγές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες. Η υπερπληθώρα επιστημόνων άρχισε να δημιουργεί ανεργία σε αριστοκρατικούς κλάδους με φαινόμενα πλέον ρουσφετολογικά, αναξιοκρατικά κλπ. Συνάμα η μεγάλη πλέον έλλειψη αγροτικών και εργατικών χεριών άρχισε να προκαλεί τη μετανάστευση από υποανάπτυκτες χώρες προς τη δική μας. Αν ο σύγχρονος νέος με τη βοήθεια φυσικά και της Πολιτείας, αντιληφθεί έγκαιρα ότι τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά απ ότι παλιότερα θα πρέπει να αναθεωρήσει απόψεις και παλιές λανθασμένες νοοτροπίες και να επιδιώξει μέσα από σωστή ενημέρωση (σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα κυρίως με το διαδίκτυο) να βρει δρόμους ξεπερνώντας πολλά ταμπού της Ελληνικής κοινωνίας (γιατί σε άλλες χώρες έχουν ήδη ξεπεραστεί) που του ξαναφέρουν την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον.

10 Κιθαιρώνας 10 ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Σκέψεις για όσους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη και για μας που είμαστε σε σύνταξη Γράφει ο κ. Γιάννης Χριστόπουλος Είναι νόμος της φύσεως, ότι αρχίζει, ότι γεννιέται, ότι εμφανίζεται, άλλοτε αργά, άλλοτε γρήγορα, ίσως και αιφνίδια να τελειώνει και να παραμένουν οι αναμνήσεις, τα έργα και η υστεροφημία μας, για να δείχνουν το πέρασμά μας, τις φυσικές ή τεχνικές αλλαγές της φύσης και τα ορατά αποτελέσματα αυτών. Ο άνθρωπος για να προσφέρει στον εαυτό του, την οικογένειά του και να γίνει χρήσιμος στην κοινωνία πρέπει να επιλέξει μια δραστηριότητα ατομική ή κοινωνική είτε ασκώντας κάποιο λειτούργημα, είτε βιοποριστικό επάγγελμα είτε προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και αυτό ανάλογα με την ηλικία, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα εφόδια που απόκτησε. Κάποτε όμως φθάνει το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει είτε λόγω σωματικής κόπωσης ή ηλικίας ή ακόμα γιατί απωλέσαμε την ικανότητα παραγωγής έργου, ιδεών, υπηρεσιών και γνώσεων, να αποχωρήσουμε μόνοι μας και να μην περιμένουμε από την εξέλιξη των πραγμάτων να μας θέσουν στο περιθώριο. Με λίγα λόγια να μην επιμένουμε να μας δείξουν «τον πάγκο». Επειδή όμως το στάδιο της μεταπήδησης από την επαγγελματική και γεμάτη δραστηριότητα υπηρεσιακή και εργασιακή ζωή μας «στον παροπλισμό» είναι πολύ επώδυνο, πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και να σχεδιάσουμε τη ζωή μας και αυτή της οικογένειάς μας, χωρίς να μας δημιουργηθούν φοβικά σύνδρομα και ψυχολογικές πιέσεις, τι θα κάνω τώρα, αφού πέρασα το 55 ο, 60 ο, ή 65 ο έτος της ηλικίας μου, ξόφλησα πλέον; Όποτε σου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκεσαι με παρέα συνομηλίκων σου, με γείτονες, με παλιούς συνεργάτες σου, συναδέλφους και συμμαθητές σου. Μη σταματάς να κινείσαι και να ασχολείσαι με κάτι. Δεν είναι απαραίτητο να συναντηθείς μόνο για φαγητό, αλλά για μια ζεστή επικοινωνία και έκφραση των συναισθημάτων. Τα χρήματα που απόκτησες με οικονομία και την περιουσία που έκτισες με κόπο και στερήσεις, αλλά και μεγάλη κούραση, πρέπει να αντιληφθείς ότι στην πραγματικότητα δεν είναι δικά σου, γιατί ο Θεός σε όρισε διαχειριστή αυτών και όχι ιδιοκτήτη. Επομένως είναι καιρός, όσο στο επιτρέπει η επερχόμεμη οικονομική κρίση, να δαπανάς λίγα χρήματα για τον εαυτό σου, να απολαμβάνεις μικροχαρές, καθώς οι ευκαιρίες χάνονται, δεν επαναλαμβάνονται και όλοι μεγαλώνουμε. Αν επιθυμείς κάτι αγνό και αθώο, απόλαυσέ το. Είναι πιο σπουδαίο να νοιώθεις χαρούμενος και ευτυχισμένος, παρά μίζερος και στερημένος. Απέφυγε τον εξευτελισμό του «γεροερωτευμένου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τον παλιμπαιδισμό. Μέσα στη ζωή είναι, αφού μεγαλώσαμε και η αρρώστια, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια. Να μη φοβάσαι και ν ανησυχείς, όταν αρρωσταίνεις, ανέλαβε τις ευθύνες σου και πάλεψέ το. Γι αυτό φρόντισε το γερασμένο σώμα σου να βρίσκεται σε επίπεδο καλής υγείας, για να μη κουράζεις την οικογένειά σου. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο μεγάλος σου θησαυρός, αν βέβαια το παραδέχεσαι, είναι ο/η σύντροφός σύζυγός σου. Φρόντισε, έστω και τώρα να έχεις στενές και ωραίες σχέσεις γεμάτες αγάπη και θυσιαστική προσφορά, μακριά από εγωισμούς και παράλογες απαιτήσεις. Όλοι κάναμε λάθη στη ζωή μας είναι όμως καιρός για μια συγνώμη και μια σφικτή αγκαλιά. Τέλος να έχεις χαρούμενο πρόσωπο και ένα γλυκό λόγο για τους γύρω σου, χαρίζοντας άφθονο γέλιο και αγάπη, δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας. Η γκρίνια, η αναποδιά, η ιδιοτροπία και η θλίψη θα σου φέρουν μοναξιά και κατάθλιψη. Η μιζέρια, η άρνηση, η κακή διάθεση, η έλλειψη χαμόγελου αγάπης και προσφοράς σε οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, γι αυτό άφησε το Θεό να διαχειριστεί τη ζωή σου, εκζητώντας το έλεός Του, με τη θερμή και αδιάλειπτη προσευχή σου. Φεβρουάριος 2012

11 Κιθαιρώνας 11 ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΟΙ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η προσφυγή της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2010 στο διεθνή μηχανισμό στήριξης, ήταν ομολογία χρεοκοπίας της χώρας μας. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι μειώσεις μισθών συντάξεων και τα υπόλοιπα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που πτωχοποίησαν τους Έλληνες..Τα δανεικά των άλλων οδήγησαν στη δική μας χρεοκοπία, οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται τόσο για το χρήμα που δανείζουν αλλά για τον έλεγχο μέσω αυτού.έτσι δανειστήκαμε το μέλλον μας και θα μας το επιστρέψουν «κουρεμένο». Η φτώχια υπήρξε από τα αρχαία χρόνια ενδημούσα κατάσταση σε μία χώρα όπως η Ελλάδα.Οι αρχαίοι εξέφρασαν τη φτώχια με τη λέξη πενία. Ο Ηρόδοτος έχει γράψει χαρακτηριστικά : «Στην Ελλάδα μόνιμος σύντροφος είναι η φτώχια. αντιμετωπίζει δεν την φτώχια χρησιμοποιώντας την αρετή». Πενία ήταν η αξιοπρεπής φτώχια, όταν κανείς καταφέρνει να εξοικονομεί τα αναγκαία με το ημερομίσθιο, αφού πένης ήταν ο φτωχός εργάτης σε αντίθεση με τον,δυνάμενο,δηλαδή τον εύπορο. Βρισκόμαστε ήδη σε ένα εργασιακό μεσαίωνα, καταργήθηκαν οι κατακτήσεις εργαζομένων που είχαν κατοχυρωθεί από το Άλλαξε η δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση, το Κράτος δεν μετέχει στη χρηματοδότηση των παροχών για τα γηρατειά, την ανεργία, την φροντίδα των υπερηλίκων κλπ. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις περικοπές μισθών συντάξεων είναι πολύ λίγα και επομένως επικρέμεται η χρεοκοπία και πάλι σε λίγα χρόνια. Και επειδή οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν,αλλά στο νόμο δεν προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου για τις συντάξεις, δυστυχώς η σύνταξη συνεχώς θα μειώνεται και θα καταντήσει επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα στην κατάσταση που βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες μπορούμε να εκφρασθούμε με μία σειρά λέξεων όπως δυστυχία, μιζέρια και εξαθλίωση, λέξεις που δηλώνουν τα υλικά, κοινωνικά και ψυχολογικά αποτελέσματα της φτώχιας. Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα χάσουν μεγάλο μέρος της κινητής τους περιουσίας, λόγω της συμμετοχής τους στο «κούρεμα» του προγράμματος ανταλλαγής Ελληνικού χρέους (PSI). Από τα Ασφαλιστικά Ταμεία 9 είπαν ναι στο «κούρεμα» μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στο οποίο εντάχθηκε ως Κλάδος και το πρώην ΤΠΟΕΚΕ και 5 είπαν όχι και ίσως μπουν αναγκαστικά στο «κούρεμα» και έτσι η κατάσταση αυτή θα φέρει νέα μείωση στις συντάξεις μέχρι 20 % και είναι πιθανόν το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα με δυσκολία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εξ αιτίας της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, της εισφοροδιαφυγής και τις ελαστικές μορφές εργασίας. Όπως σε όλες τις δύσκολες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, έτσι και τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος με όσα εισοδήματα διαθέτει, ασκεί το φιλανθρωπικό της έργο επάξια.στην Εκκλησία δεν υπάρχουν διακρίσεις, υπάρχει διακονία, αγάπη και ελευθερία. Η φτώχια μαστίζει επισήμως το 27 % του Ελληνικού λαού, η ανεργία το 22%,υπάρχουν περίπου άστεγοι, άποροι , οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το και οι ετήσιες αυτοκτονίες τις Γνωρίζουμε ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπό τις οδηγίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και οι Μητροπόλεις της Ελλάδος με τις 6500 περίπου Ενορίες βρίσκονται σε εγρήγορση και καθημερινά δίδουν συσσίτια και αντιμετωπίζουν την μάστιγα της ανέχειας, προσφέροντας φάρμακα, τρόφιμα και ρουχισμό. Έτσι για μια φορά ακόμη η χριστιανική φιλανθρωπία γίνεται ανάχωμα και ασπίδα στη χρεοκοπία,ενάντια των αναθεωρητών της ιστορίας που θέλουν να μην εμφανίζεται η μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στην σωτηρία του γένους μας. Αθήνα, 12/3/12 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Θ.ΜΠΙΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΠΟΕΚΕ ε.τ (Ταμείο Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος) Τηλ:

12 Κιθαιρώνας 12 Στήλη Ελληνικής γλώσσας Ελληνικές λέξεις που θεωρούμε ξένες. piazza (ιταλ.) : Προέρχεται από την ελληνική λέξη πλατεία (θηλ. του πλατύς) πέρασε στα λατινικά ως platea και στα ιταλικά μετασχηματίστηκε σε plaza και τελικά piazza. Μπουκάλι (ιταλική): Σχηματίστηκε από το ιταλικό boccale, μεταγραφή ουσιαστικού της αρχαίας ελληνικής βαύκαλις (= χαλκούν ή πήλινον αγγείον πρός ψυχρασίαν του ύδατος σαρίκι (τουρκική): Προέρχεται από την ελληνική λέξη καισαρίκιον (= λεπτό σεντόνι που τύλιγε γύρω από το κεφάλι του ο βυζαντινός συμβασιλέας (Καίσαρας). Μπράτσο (ιταλική): Από το ιταλικό bracchio, προέρχεται από το λατινικό brachium που είναι μεταγραφή της ελληνικής λέξης βραχίων Γάμπα (ιταλική): Προέρχεται από την ελληνική λέξη καμπή (στην δωρική διάλεκτο καμπά) πιάτο (ιταλική): Προέρχεται από το λατινικό platus που προέρχεται από το επίθετο πλατύς βόμβα (ιταλική): Προέρχεται από την ελληνική λέξη βόμβος = βουητό, βοή pirate (αγγλική): Προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα πειρώμαι που σημαίνει τολμώ, αποπειρώμαι. Αρχικά η λέξη πειρατής σήμαινε τον παράτολμο, τον ριψοκίνδυνο bravo (ιταλική):προέρχεται από την ελληνική λέξη βραβείον. καναπές (γαλλική): Προέρχεται από την ελληνική λέξη κώνωψ=κουνούπι. Αρχικά σήμαινε το ύφασμα που προστάτευε από κουνούπια, αλλά έφτασε στις μέρες μας να δηλώνει το έπιπλο. ομπρέλα (ιταλική): Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη όμβρος που σημαίνει βροχή. τεφτέρι (τουρκική): Προέρχεται από το διφθέριον που σημαίνει βιβλίο με φύλλα από λεπτό κατεργασμένο δέρμα του ρήματος δέφω διφθέριον=διφθέρι=διφθέρ=ντιφτέρ=τεφτέρ salt (αγγλική): Προέρχεται από την ελληνική ομηρική λέξη αλς (γεν. αλώς) ρεπό (γαλλική):προέρχεται από το λατινικό repauso που εμπεριέχει την ελληνική λέξη παύσις re+παύσις Πηγή:

13 Κιθαιρώνας 13 Ακονίζω το μυαλό μου -Γελάω - Διασκεδάζω -Μαθαίνω Ανέκδοτα Επιμέλεια στήλης: Περικλής Μιχαλιτσιάνος ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ Θέμα: Λίμνες της Ελλάδας ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1.Λίμνη κοντά στη Φλώρινα 2. Κλωστές- Αυτές κυλούν (αντ) 3.Λίμνη κοντά στη Θεσσαλονίκη 4.Ένα Επιμελητήριο Υγρό στρώμα πριν το βάψιμο 5. Αυτό υπάρχει, ζει - Προφερόμενα μαζί σχηματίζουν σύμφωνο- Αθλητικά αρχικά 6. Σούπερ, καινοφανής αστέρας-αρχικά μεγάλου Έλληνα χορευτή 7. Τσίρκας, πεζογράφος μας (με άρθρο) 8. Παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Βοιωτίας 9. Λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας 10.Ομόηχα φωνήεντα- Είναι.κάλπικη σε Ελληνική ταινία (με άρθρο). ΚΑΘΕΤΑ 1.Λίμνη στη Ροδόπη 2. Αρχαίο ένα Παλιό χωνευτικό - Αρχή ημέρας 3. Τίτλος Αφρικανικού τραγουδιού, αν επαναληφθεί Μεγάλη λίμνη κοντά στη Θεσσαλονίκη 4. Ποσοτική αντωνυμία - Ελληνικό είδος τυριού 5. Βρίσκονται μέσα στο τραστ Ένα Ταμείο 6. Πιθανώς Αηδία, τρόμος 7. Τάνυσμα,τράβηγμα- Νησί για τους.. Γάλλους 8. Σκέψη- Ανήκει στα αφεψήματα 9. Λίμνη στο Νομό Κιλκίς 10. Όχι πυκνό - Δωμάτιο σπιτιού. (Η λύση στη σελίδα 14 ) (Σημ.: Τα σταυρόλεξα της στήλης είναι πρωτότυπα) ΣΥΝΤΑΞΗ Όταν ήταν να πάρω σύνταξη, πήγα στο ΙΚΑ.Η γυναίκα στο γκισέ μου ζήτησε την ταυτότητά μου για να δει την ηλικία μου.έψαξα στις τσέπες μου, και διαπίστωσα ότι είχα ξεχάσει το πορτοφόλι μου στο σπίτι. Το είπα στην υπάλληλο και είπα ότι θα ξαναπέρναγα αργότερα.η υπάλληλος μου λέει:- Ξεκούμπωσε το πουκάμισό σου.ξεκούμπωσα το πουκάμισο και φάνηκαν οι λευκές τρίχες στο στήθος μου.η υπάλληλος είπε: - Σίγουρα είστε σε ηλικία για σύνταξη, και προώθησε την αίτησή μου.όταν γύρισα σπίτι είπα την ιστορία στην γυναίκα μου. Μου είπε: - Έπρεπε να είχες κατεβάσει το παντελόνι σου. Θα έπαιρνες και επίδομα αναπηρίας!!!!!!!! ΜΕΤΑΞΥ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ.. Κάθεται ο άντρας μαζί με την δικιά του στη βεράντα και πίνει μπύρες αφού έχει κατεβάσει καμιά 10ριά μπύρες λέει: -Σ αγαπώ. -Τώρα εσύ μιλάς ή η μπύρα; -Εγώ μιλάω στη μπύρα. ΤΟ ΚΑΜΑΚΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα; Να σε πάω μια βόλτα με την porsche; Έχω ανοιχτά καλοριφέρ πάμε σπίτι μου; ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ -Τι κάνεις μωρό μου; -Σπίτι είμαι και σε σκέπτομαι, εσύ αγάπη μου; -Είμαι στα μπουζούκια και κάθομαι ακριβώς πίσω σου! ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Γιατρέ, κάθε βράδυ βλέπω το ίδιο όνειρο, ποντίκια να παίζουν ποδόσφαιρο. - Πάρε αυτά τα φάρμακα σήμερα το βράδυ...πριν κοιμηθείς και αύριο θα είσαι καλά. - Να τα πάρω από αύριο, γιατί σήμερα έχουν τελικό;

14 Κιθαιρώνας 14 Ελληνικό Τραγούδι Επιμέλεια: Περικλής Μιχαλιτσιάνος Μια στάση εδώ Μητροπάνος Δημήτρης Μουσική/Στίχοι: Τόκας Μάριος/Γράψας Φίλιππος Μια στάση εδώ να βγω στο δρόμο να χορέψω ένα ζεϊμπέκικο πάνω στην άσφαλτο κι εσύ με ύφος ψεύτικο να με κοιτάζεις, τάχα πως με λογαριάζεις Mille Colori Η εταιρία καλλυντικών Petra cosmetics διαθέτει προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και για όλη την οικογένεια. Προσφέρει τα προϊόντα της για τα μέλη του συλλόγου σας με ειδικές εκπτώσεις και μοναδικές προσφορές. Τηλέφωνο επικοινωνίας , fax Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στη τοπική μας αντιπρόσωπο κ. Φωτεινή Μαργαρίτη Θα κάνω στάση στη διπλή γραμμή του δρόμου Πόσο κοστίζει μια παράβαση του νόμου Να σταματήσω θέλω την κυκλοφορία για να φωνάξω ότι πρόδωσες την πιο όμορφη ιστορία Μια στάση εδώ Θέλω απόψε να με δεις σε δυο ξεσπάσματα Να ξεχαστούνε της ζωής μας τα χαλάσματα Να μ' αντικρίζεις τάχα πως με υποστηρίζεις ΛΥΣΗ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟΥ Β Ε Γ Ο Ρ Ι Τ Ι Δ Α 2 Ι Ν Ε Σ Σ Ε Δ Ο Ρ 3 Σ Κ Ο Ρ Ω Ν Ε Ι Α 4 Τ Ε Ε Α Σ Τ Α Ρ Ι 5 Ο Ν Κ Σ Ω Α Ο 6 Ν Ο Β Α Φ Μ Ν 7 Ι Ο Σ Τ Ρ Α Τ Η Σ 8 Δ Η Λ Ε Σ Ι Σ Α 9 Α Μ Β Ρ Α Κ Ι Α Λ 10 Σ Η Ι Η Λ Ι Ρ Α ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Άγιος Νεκτάριος Βιλίων, 2όροφη βιοκλιματική κατοικία 155 τ.μ., σε οικόπεδο 440 τ.μ., 3 υ/δ, 2 μπάνια, τζάκι, parking, αποθήκη 30 τ.μ., θέα βουνό - δάσος, άριστη κατάσταση, γωνιακό, πλήρως εξοπλισμένο, πλούσιος κήπος, δίπλα σε πάρκο, ΕΥΚΑΙΡΙΑ- τιμή ευρώ τηλ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 430 τ.μ. στην Ψάθα, θέση Σπηλιές Κώστα. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ

15 Κιθαιρώνας 15 Ενέσεις φωτός για τους πάσχοντες από εκφύλιση ωχράς κηλίδας Από Γιάννη Δατσέρη, χειρουργό οφθαλμίατρο Με το φάσμα της τύφλωσης «φλερτάρουν»- λόγω αμέλειας- χιλιάδες Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση οφθαλμολογικών παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ωστόσο, οι Έλληνες υστερούν σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Τόσο οι ηλικιωμένοι ασθενείς όσο και οι πάσχοντες από διαβήτη παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος. Έτσι, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει μειωθεί σημαντικά. Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από τις παραπάνω παθήσεις. Οι κυριότερες είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας και το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς. Ειδικότερα: - Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι η βασική αιτία τύφλωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. - Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. - Το οίδημα που προκαλείται από θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων. Στην θεραπευτική των παθήσεων της ωχράς την τελευταία πενταετία έχει λάβει χώρα μια επαναστατική θεραπεία, η αντί-vegf. Ο αντί-vegf παράγοντας, η ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις τρεις παθήσεις της ωχράς κηλίδας που απειλούν την όραση. Από τις κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis) διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο 90% των ατόμων που πάσχουν είτε από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς. Επιπρόσθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ο συνδυασμός θεραπειών, όπως η φωτοδυναμική θεραπεία χαμηλής ενέργειας με ενδοϋαλοειδική έγχυση ρανιμπιζουμάμπης, δείχνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα (με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των εγχύσεων). Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα τεχνολογία ο χρόνος της εξέτασης μειώνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεν απαιτείται ενστάλαξη σταγόνων που θολώνουν την όραση του πάσχοντα για αρκετή ώρα. Τα νέα όμως, δεν σταματούν εδώ. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA European Medicines Agency) έχοντας πλέον στη διάθεση του δεδομένα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες και από κλινική εμπειρία που υπερβαίνει τα 5 έτη, προχώρησε στην υιοθέτηση ενός ενοποιημένου δοσολογικού σχήματος. Πλέον και η θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξεκινάει με μηνιαίες ενέσεις, και διακόπτεται όταν ο ασθενής παρουσιάσει σταθερότητα στην όραση για τρεις συνεχόμενες επισκέψεις. Στη συνέχεια ο ασθενής παρακολουθείται από τον γιατρό σε μηνιαία βάση, χωρίς να λαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση της όρασης, η οποία οφείλεται σε υποτροπή της νόσου, η θεραπεία επαναλαμβάνεται με μηνιαίες ενέσεις έως ότου η όραση του πάσχοντα σταθεροποιηθεί (σταθερή όραση σε τρεις συνεχόμενες επισκέψεις). Συμπτώματα της Hλικιακής Eκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας Μειωμένη, θολωμένη κεντρική όραση ή λιγότερο ακριβής (μειωμένη Οπτική Οξύτητα) Κενό ή τυφλό σημείο στην κεντρική όραση (Κεντρικό Σκότωμα) Βλέποντας αντικείμενα κυματιστά ή με καμπύλες (Μεταμορφοψίες) Tα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά (Απώλεια της Contrast Sensitivity) Γιάννης Δατσέρης, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, Χειρουργός- Οφθαλμίατρος. Πηγή:

16 Κιθαιρώνας 16 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, στο Δημαρχείο Μάνδρας Ειδυλλίας η κοινή Δημόσια Διαβούλευση των Δημοτικών Συμβουλίων της Δυτικής Αττικής. Μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας και συναδέλφωσης, οι πολίτες, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Μάνδρας Ειδυλλίας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγαρέων, συζήτησαν για τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική και συμφώνησαν ότι οι κοινές απειλές, χρίζουν κοινής αντιμετώπισης. Έτσι μέσα από το διάλογο τέθηκαν οι βάσεις για χάραξη κοινών στρατηγικών των όμορων Δήμων. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, Γ. Δρίκος αφού καλωσόρισε εγκάρδια τους συμμετέχοντες, τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να ορθώσουμε ανάστημα. Να προτάξουμε με αποφασιστικότητα τα στήθη μας σε όποιες μεθοδεύσεις, σε όποια συμφέροντα απειλούν αυτόν τον τόπο. Την πολύπαθη Δυτική Αττική που επιτέλους πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το αποπαίδι των κέντρων αποφάσεων. Το εύκολο θύμα των εκάστοτε εξουσιών». Παράλληλα ο Δήμαρχος κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις για το Μελετάνι που ευτυχώς έπεσαν στο κενό. «Κι όμως κάποιοι «ευφυείς κύκλοι», που φυσικά δεν ζουν στη Δυτική Αττική αλλά προσδοκούν οφέλη από αυτή, χωρίς τη λαϊκή συνηγορία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις των δικών τους επικερδών επενδύσεων στις ζωές και στην καθημερινότητα των δικών μας νοικοκυριών, προσπάθησαν να υποθηκεύσουν δια νόμου το μέλλον και τις ζωές μας Ήθελαν να δώσουν «το πράσινο φώς» η περιοχή Μελετάνι να γίνει χώρος απόθεσης των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων της Αττικής. Αντί δηλαδή µια όμορφη κοιλάδα µε κατάφυτες από πεύκα πλαγιές να αποδοθεί για αναψυχή, υπαίθριο αθλητισμό, πολιτιστικές δραστηριότητες και άλλες χρήσεις σχεδιαζόταν µια νέα χωματερή αποβλήτων µε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή» Ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως οποιαδήποτε προώθηση Ρυθμιστικών Σχεδίων πρέπει να γίνεται μόνο με την έγκριση και τη συνηγορία των τοπικών κοινωνιών και πως η μαζική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν που απέφερε το ευκταίο αποτέλεσμα με την απόσυρση της εν λόγω διάταξης για το Μελετάνι. Τέλος, έθεσε ξεκάθαρα τις προτεραιότητες που οφείλουν να τεθούν από εδώ και στο εξής και που δεν είναι άλλες από την προστασία των Πράσινων όγκων της Δυτικής Αττικής, την οργάνωση των οικισμών και την οριστική επίλυση των πολεοδομικών θεμάτων που χρόνια ταλαιπωρούν τους δημότες, την οριστική επίλυση των θεμάτων των βιοτεχνικών και βιομηχανικών περιοχών της Δυτικής Αττικής που αποτελούν τον οικονομικό πόλο ανάπτυξης της περιοχής και φυσικά τη δημιουργία πόρων οικιστικής ανάπτυξης για να δοθεί ώθηση και κίνητρο για επενδύσεις υποδομών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Δρίκος: «έργα που θα βάλουν ξανά τη Δυτική Αττική στο προσκήνιο. Θα της δώσουν προοπτική. Η ιστορία και τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν το λάθος και την αβλεψία. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο πρέπει να αποτελεί τη συναπόφαση της Τοπικής Κοινωνίας». Η σελίδα αυτή έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας για δική του χρήση, έναντι οικονομικής ενίσχυσης της εφημερίδας

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα

Β τάξη. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Κεφάλαιο 10: Νέες Τεχνολογίες και Επάγγελμα Η Αργυρώ και ο Βασίλης μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς αποφάσισαν να επισκεφτούν το θείο Αριστείδη, που διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Τήνο, το όμορφο νησί των Κυκλάδων. Βασίλης: «Πρέπει σύντομα

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνεργάτες, Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτή την μεγάλη και εντυπωσιακή

Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνεργάτες, Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτή την μεγάλη και εντυπωσιακή Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνεργάτες, Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτή την μεγάλη και εντυπωσιακή σας παρουσία. Η παρουσία σας σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

Μια. φωτογραφία ιστορία

Μια. φωτογραφία ιστορία Μια φωτογραφία Μια ιστορία 20 17 Ημερολόγιο ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ Ελένη Μπούρα Ειρήνη Χριστοπούλου Επίσημες αργίες 2017 1 Ιανουαρίου Πρωτοχρονιά 6 Ιανουαρίου Θεοφάνια 27 Φεβρουαρίου Καθαρά Δευτέρα 25 Μαρτίου Ευαγγελισμός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Αγγελική Πρεφτίτση Όταν, σε ηλικία 11 ετών, µου ανακοίνωσαν ότι πάσχω από Κυστική Ίνωση, µια ασθένεια παντελώς άγνωστη σε µένα µέχρι τότε, είναι αλήθεια πως δεν θορυβήθηκα

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω.

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς και να τηρούμε τους κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου μας

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Δεκέμβριος 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Δεκέμβριος 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ), στο πλαίσιο του υποέργου 3 «Επαναλαμβανόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Δεκέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Δεκέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ), στο πλαίσιο του υποέργου 3 «Επαναλαμβανόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 7/4/20123 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 12 ο ακριτικό οδοιπορικό Υγείας: Κορυτσά - Καστοριά - Φλώρινα Ορεινό Μέτσοβο

Αθήνα, 7/4/20123 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 12 ο ακριτικό οδοιπορικό Υγείας: Κορυτσά - Καστοριά - Φλώρινα Ορεινό Μέτσοβο Αθήνα, 7/4/20123 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12 ο ακριτικό οδοιπορικό Υγείας: Κορυτσά - Καστοριά - Φλώρινα Ορεινό Μέτσοβο Φάρμακα και υγειονομικό υλικό από τη συλλογή φαρμάκων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

www.laraguidedogs.gr

www.laraguidedogs.gr www.laraguidedogs.gr Γεια σας! Με λένε «Λάρα» και είμαι βετεράνος σκύλος-οδηγός τυφλών! Εμείς οι σκύλοι-οδηγοί, πάμε παντού κι όλοι μας θαυμάζουν! Η δουλειά μας είναι πολύ σημαντική διότι «δανείζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Η εξέλιξη των εισοδημάτων των μισθωτών

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Η εξέλιξη των εισοδημάτων των μισθωτών ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η έρευνα είχε ως στόχο την αποτύπωση των τάσεων κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, την καταγραφή της διαχρονικής τους εξέλιξης, τη γνώση των γενικότερων κριτηρίων που ορίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεστίαση κατηχητών την Ιεράς Μητροπόλεως Συνεστίαση κατηχητών Ιεράς Μητροπόλεως την Με πολύ χαρά και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεστίαση των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον πολυχώρο Διακονία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες και Κηφήνες

Μέλισσες και Κηφήνες Μέλισσες και Κηφήνες 21.01.2016 Σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στο γραφείο. Ανοίγοντας την αλληλογραφία, ανάμεσα στις επιστολές από δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες, ήταν και το ετήσιο φιρμάνι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Για την κατανόηση του θέματος καθώς το διαβάζουμε θα πρέπει γνωρίζουμε ή να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Σ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1. Στόχοι της έρευνας Η ad-hoc έρευνα για τη µετάβαση από την αγορά εργασίας στη σύνταξη έχει τέσσερις βασικούς στόχους: Να διερευνήσει τον

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ)

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα μακρινό χωριό σε μια χώρα πανέμορφη. Τα σπίτια του ήταν μικρά και παραμυθένια.

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Οι Ελληνίδες φαίνεται να ανησυχούν αρκετά για το ενδεχόµενο να νοσήσουν οι ίδιες, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή

Έρευνα Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Έρευνα Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή Τριμηνιαία Έρευνα Γ Τρίμηνο 2014 Αθήνα, Οκτώβριος 2014 2 Έρευνα Εμπιστοσύνης του

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Απάντηση : Η μέση θερμοκρασία της εβδομάδας στην Αλεξάνδρεια είναι 18,3 ο C.

Ασκήσεις. Απάντηση : Η μέση θερμοκρασία της εβδομάδας στην Αλεξάνδρεια είναι 18,3 ο C. Ασκήσεις Μάθημα 25 ο 1. Ένα προϊόν πωλείται σε 3 διαφορετικά καταστήματα στις παρακάτω τιμές : 18, 20 και 22. Ποια είναι η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος ; Κατάστημα Α Β Γ Τιμές 18 20 22 Μ.Ο. 18 20 22

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη

Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη Ευγενία Φακίνου, Η ζωή στη Σύμη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 102) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ (ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ) Dr Harris Panagiotalidis

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ (ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ) Dr Harris Panagiotalidis ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ (ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ) Dr Harris Panagiotalidis Βασικά Δικαιώματα για Ανθρώπους με Πάρκινσον Καταστατικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2014 Ας παραδειγματιστούμε από έναν κινέζικο μύθο: «Μια γριά κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ Ενότητα 5 - Πάμε για επανάληψη Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ 1. Συμπληρώστε τα κενά με λέξεις από το πλαίσιο: βιβλιοθήκη, φιλοσοφία, εγκυκλοπαίδεια, παιδίατρος, φωτογραφία, αθλητισμό, Ελλάδα, σχολείο, φίλο, κινηματογράφο,

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές, Κύριου Δήμαρχοι, φίλε Πρόεδρε του ΕΒΕ Λεμεσού, αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου μας, φίλες και φίλοι,

Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές, Κύριου Δήμαρχοι, φίλε Πρόεδρε του ΕΒΕ Λεμεσού, αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου μας, φίλες και φίλοι, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΒΕ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΤΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΛΕΜΕΣΟΥ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές, Κύριου Δήμαρχοι, φίλε Πρόεδρε του ΕΒΕ Λεμεσού, αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 9 Ιούνιος 2014 Αγαπητοί γονείς,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός δραστηριοτήτων AYΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Αντιδημαρχίας ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ

Απολογισμός δραστηριοτήτων AYΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Αντιδημαρχίας ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ Απολογισμός δραστηριοτήτων AYΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Αντιδημαρχίας ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ Ευαγγελία Σαρρή Αντιδήμαρχος Βρεφονηπιακών Σταθμών και Μέριμνας Υπερηλίκων Koυντουριώτου 98-100 3ος όροφος τηλ.επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 5: Συνομιλία προσωπική ιστορία

Διάλογος 5: Συνομιλία προσωπική ιστορία Ενότητα 6 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Οργάνωση μίας τοπικής επίσκεψης Διάλογος 2: Άσκηση με τις καρέκλες Διάλογος 3: Καλλιτεχνικές δραστηριότητες κατασκευή καρτών Διάλογος 4: Βόλτα με συνοδεία Διάλογος 5: Συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας.

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας. Νοιώθεις θυμωμένος Το φυλλάδιο θα σε βοηθήσει στην περίπτωση που νιώθεις ότι ο θυμός σου δυσκολεύει τη ζωή σου και θα σου προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίζεις και να ελέγχεις τα έντονα συναισθήματα θυμού...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Εργασία Επαγγέλματα Ενότητα: Εργασία Επαγγέλματα (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: A1, A2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες Διάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ Ενότητας 1

Τελικό τεστ Ενότητας 1 Ενότητα 1 Σελίδα 1 Τελικό τεστ Ενότητας 1 Σημειώστε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος. Διάλογος 1 1) Ο κος Μαργαρίτης μέχρι στιγμής φροντίζει μόνος του τον εαυτό του. 2) Ο κος

Διαβάστε περισσότερα