Ενισχυμένες δυνατότητες των παιχνιδιών για τους νέους με δυσλεξία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενισχυμένες δυνατότητες των παιχνιδιών για τους νέους με δυσλεξία"

Transcript

1 newsdys Γερμανία: LiNK MV, Editha Tegler Ενισχυμένες δυνατότητες των παιχνιδιών για τους νέους με δυσλεξία Οι εντυπώσεις από τα πιλοτικά εργαστήρια στη Γερμανία Τι καινούργιο υπάρχει; Εκεί όπου το πρόγραμμα Edysgate ήδη παράσχει μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, το Πρόγραμμα DYS 2.0 κατάφερε να πάρει ένα βήμα πιο πέρα την επιτυχή του προσέγγιση. Εκτός από το ότι επεκτείνει τον αριθμό των διαθέσιμων παιχνιδιών σε πάνω από 200, λαμβάνει επίσης υπόψη τις παρατηρήσεις που πήρε σε ότι αφορά τις παιδαγωγικές μεθόδους, τη χρηστικότητα και τα θέματα σχεδιασμού. Επιπλέον, οι επιλογές προσαρμογής που έχουν προστεθεί σε ορισμένα παιχνίδια, όχι μόνο επιτρέπουν στους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς να διαφοροποιούν τις πaα στους καθηγητές να προσθέσουν το δικό τους περιεχόμενο για τα παιχνίδια, όπως π.χ. τις εικόνες για τα οπτικά παιχνίδια, τα αρχεία mp3 για τα παιχνίδια ήχου. Τι αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές; Το τρίτο πιλοτικό εργαστήριο έγινε τον Ιανουάριο. Αυτή τη φορά, συμμετείχαν οι εκπαιδευτές από το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ενηλίκων στο Ρόστοκ. Εργάζονται με νεαρά δυσλεξικά άτομα καθημερινά. Αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τη γερμανική ομάδα του έργου να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση, να εξηγήσει το σκοπό των παιχνιδιών και πώς αυτά μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή εργασία με τους μαθητές. Πέντε συμμετέχοντες από τα κέντρα εκπαίδευσης ήταν πρόθυμοι να γνωρίσουν περισσότερα για την προσέγγιση πίσω από τα παιχνίδια και πώς θα μπορούσαν να τα ενσωματώσουν στις υπάρχουσες πηγές μάθησης. Τα πρώτα σχόλια τους ήταν πολύ θετικά. Έμειναν έκπληκτοι από το τεράστιο φάσμα των δυνατοτήτων τροποποίησης ή της δημιουργίας των παιχνιδιών που θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι. Εισήχθησαν επίσης ιδέες για το πώς να υποστηρίξουν την εργασία των εκπαιδευτικών. Ένας οδηγός χρήσης μπορεί να είναι χρήσιμος για τους καθηγητές και θα βοηθήσει τους εκπαιδευτές/εκπαιδευτικούς στη διαχείριση του συστήματος. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει να δημιουργήσετε λογαριασμούς για τους μαθητές και να διαχειριστείτε τις κατη-

2 Dys γορίες. Επίσης, στα πλαίσια ενός τέτοιου οδηγού, η φόρτωση των ιδίων πόρων για την επέκταση των παιχνιδιών θα πρέπει να εξηγηθεί με περισσότερη λεπτομέρεια. Η ιδέα αυτή ενσωματώθηκε και στα μέσα Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί ένα εγχειρίδιο στα γερμανικά. Οι καθηγητές είναι πολύ δραστήριοι και είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσουν το κλειδί για την ομάδα-στόχο. Αναμένουμε μια πιο ποιοτική ανατροφοδότηση αμέσως μετά την παραλαβή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων. Οι συμμετέχοντες των συναντήσεων από τα τρία εργαστήρια στο Ρόστοκ καθώς επίσης και περισσότεροι πιθανοί χρήστες έχουν προσκληθεί σε εκδήλωση που θα γίνει τον Απρίλιο, όπου η διεθνής ομάδα του Προγράμματος DYS, θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες. Στο μέλλον, αναμένουμε μια γόνιμη συζήτηση που θα ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του Προγράμματος. Φωτογραφίες: Marek Suchowski ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παιχνιδιών, εξηγεί την ιδέα των παιχνιδιών και εισάγει την πλατφόρμα ιστού. Ο Σύνδεσμος Δυσλεξικών Ατόμων στην Αυστρία έγινε εταίρος υποστήριξης του Προγράμματος DYS 2.0 Ο κ. Mario Engel, ο επικεφαλής του Συνδέσμου ανακοινώνει τις πληροφορίες σχετικά με τα παιχνίδια μάθησης του Προγράμματος DYS 2.στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, μέσω του facebook και μέσω του twitter. Τον Ιανουάριο του 2011, η ιστοσελίδα του Συνδέσμου θα εφαρμόσει μια άμεση σύνδεση με το Πρόγραμμα DYS 2.0 για τους Αυστριακούς και τους Γερμανούς εκπαιδευτές,. Οι απόψεις που συλλέχθηκαν από τους χρήστες είναι πολύ θετικές. Οι εκπαιδευτές εκτιμούν πάρα πολύ την ποιότητα και την ποικιλία των παιχνιδιών του Προγράμματος DYS 2.0. Ο αριθμός των χρηστών το Μάρτιο του 2011: Βουλγαρία 150 Ηνωμένο Βασίλειο 310 Γερμανία / Αυστρία 800 Λιθουανία 200 Κύπρος 100 Τσεχία 160 Το Πρόγραμμα DYS 2.0 θα παρουσιαστεί και πάλι στη συνάντηση ELBA στο τέλος του Μαΐου στο Ρόστοκ.

3 Dys Κύπρος: Κλείτος Συμεωνίδης Το εργαστήριο για την αξιοποίηση του Προγράμματος DYS 2.0 Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κύπρου, CAEA έχει διοργανώσει σεμινάριο για την προώθηση του Προγράμματος DYS2.0. Κλήθηκαν άτομα με θέσεις κλειδιά για τη Δυσλεξία από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, από το Κυπριακό Σύνδεσμο Δυσλεξίας, από τις επιχειρήσεις, από Ημικρατικούς Οργανισμούς, από σχολεία και από τις τοπικές αρχές. Το εργαστήριο παρακολούθησαν δώδεκα άτομα. Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν: τα βασικά πρόσωπα να κατανοήσουν το Πρόγραμμα DYS2.0 και να εξευρεθούν τρόποι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το συνεχές ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα dys2 και μετά τη λήξη του. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Δυσλεξίας, ειδικοί δάσκαλοι, διευθυντές επιχειρήσεων, άτομα από ημικρατικούς οργανισμούς, άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τα επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και άλλοι. Αφού έγινε η εισαγωγή του Προγράμματος, ο κ. Συμεωνίδης συζήτησε με τους συμμετέχοντες το μέλλον του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να εργαστούν έτσι ώστε να διατηρηθεί και να διαδοθεί το πρόγραμμα. Εισηγήθηκε όπως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Δυσλεξίας και το Υπουργείο Παιδείας έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά τη συζήτηση, ο κ. Συμεωνίδης παρουσίασε πρακτικά κάποια από τα παιχνίδια και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε μερικά από αυτά. Το εργαστήριο διήρκησε 75 λεπτά.

4 Dys Λιθουανία: Julita Pigulevičienė Η εξάπλωση των παιχνιδιών του Προγράμματος DYS 2.0 στη Λιθουανία Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 το Kaunas University of Technology έχει διοργανώσει σε απευθείας σύνδεση σεμινάριο Τα Παιχνίδια του Προγράμματος DYS 2.0. Οι παρουσιάσεις σε βίντεο οπτικογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν μέσω του διαδικτύου. Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο: Στις19 Φεβρουαρίου 2011, η Julita Piguleviciene παρουσίασε το Πρόγραμμα DYS 2.0 καθώς και τα αποτελέσματα σε καθηγητές και εκπαιδευτές στη Jonava Lietava. Στο πιλοτικό εργαστήριο του Προγράμματος DYS 2.0, από αυτό το σχολείο, συμμετείχαν ενεργά η ειδικός Jolita Tumeniene και 12 μαθητές με δυσλεξία. Στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η Julita Piguleviciene παρουσίασε το Πρόγραμμα DYS 2.0 και τα παιχνίδια στους καθηγητές του Kaunas University of Technology για τους νεαρούς χρήστες των υπολογιστών. Τα παιχνίδια δοκιμάστηκαν στην πράξη από 10 καθηγητές. Η ανατροφοδότηση από τους καθηγητές ήταν πολύ θετική. Στη Λιθουανία, το πιλοτικό εργαστήριο των παιχνιδιών του Προγράμματος DYS 2.0 διεξήχθη στο διαδίκτυο το Φεβρουάριο, Στο πιλοτικό εργαστήριο συμμετείχαν δέκα εκπαιδευτές και ειδικοί στη δυσλεξία καθώς και περισσότεροι από 20 νεαροί ενήλικες με δυσλεξία. Πήραμε πολύ χρήσιμες συστάσεις από τους συμμετέχοντες για τη βελτίωση των παιχνιδιών.

5 Dys Η εξάπλωση του Προγράμματος DYS 2.0 Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, ο κ. Κλείτος Συμεωνίδης επισκέφθηκε δύο τάξεις Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT) στη κοινότητα των Λατσιών, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να δοθούν πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα DYS 2.0 και να εξασκηθούν στα παιχνίδια. Ο κ. Κλείτος Συμεωνίδης διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες και εξήγησε λεπτομερώς το πρόγραμμα. Επίσης απάντησε σε ερωτήσεις. Κύπρος: Κλείτος Συμεωνίδης Έγινε παρουσίαση κάποιων παιχνιδιών σε υπολογιστές και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες δοκίμασαν ορισμένα παιχνίδια. Οι παρουσιάσεις διήρκεσαν 1 ώρα. Ο κ. Συμεωνίδης συνοδευόταν από τον υπεύθυνο λειτουργό του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Τσεχία: Kateřina Nevřalová Το Πρόγραμμα DYS 2.0 δοκιμάστηκε σε διάφορα σχολεία στη Τσεχία Τα παιχνίδια του Προγράμματος DYS 2.0 έχουν δοκιμαστεί σε διάφορα γυμνάσια στη Τσεχία, από μεμονωμένα άτομα με δυσλεξία και από φοιτητές πανεπιστημίων. Στο πιλοτικό εργαστήριο έχουν συμπεριληφθεί επίσης οι ειδικοί εκπαιδευτές. Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Δυσλεξικών Ατόμων της Τσεχίας και το κέντρο της Πράγας - Πρόγραμμα DYS, καταφέραμε (εκπληκτικά) να έχουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή, τόσο των δυσλεξικών όσο και των μη δυσλεξικών μαθητών. Μείναμε έκπληκτοι με το ενδιαφέρον των μη δυσλεξικών μαθητών, γιατί με δική τους πρωτοβουλία δοκίμασαν τα παιχνίδια και μας βοήθησαν στην διάδοση τους. Η ανατροφοδότηση είναι πολύ θετική, γιατί οι περισσότεροι από τους μαθητές είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια και στο μέλλον. Ήμασταν επίσης στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσουμε καινούργιες σχέσεις με τους παιδαγωγούς. Η συνεργασία μαζί τους ήταν επιτυχής και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια. Όλοι οι παιδαγωγοί και οι εκπαιδευτές μας έδωσαν πολλή έμπνευση και πολλές εισηγήσεις που θα μπορού- σαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τα παιχνίδια έτσι ώστε να γίνουν πιο κατανοητά για όλους τους χρήστες.

6 Dys Ηνωμένο Βασίλειο: Δρ. Ian Smythe Το Πρόγραμμα Dys2 προγραμματίζεται για ένα διεθνές ακροατήριο Στις 24 Φεβρουαρίου 2011, ο καθηγητής Ian Smythe εταίρος του Προγράμματος Ibis, έδωσε ένα Webinar (ένα σεμινάριο στο Διαδίκτυο) με τίτλο «Υποστηρικτικές Τεχνολογίες: Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε;» σε ένα διεθνές ακροατήριο 192 «θεατών» σε 20 χώρες. Σε αυτό το webinar, τόνισε ότι σε ένα κοινωνικό μοντέλο υποστήριξης της δυσλεξίας, θα πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν η κατάλληλη υποστηρικτική τεχνολογία, ανεξάρτητα από το βαθμό της αναπηρίας τους και τη γραφειοκρατία. Ωστόσο, οι τρέχουσες πολιτικές παρέχουν τα χρήματα στους λίγους τυχερούς με ελάχιστη ανάλυση των επιπτώσεων, την παραγωγικότητα και την αξία των χρημάτων. Ο καθηγητής Ian Smythe τόνισε ότι υπάρχει αφθονία ελεύθερου διαθέσιμου λογισμικού και συχνά τα λογισμικά αυτά είναι τόσο καλά όσο και οι εμπορικές εκδόσεις. Εκτός από την υποστηρικτική τεχνολογία, μέρος της συζήτησης αφορούσε τη τεχνολογία μάθησης, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Dys2. Παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό και δόθηκε υλικό. Αυτό το χρόνο, αναμένονται περισσότερα webinars. Η συζήτηση αυτή αποτέλεσε την προέκταση αυτής που δόθηκε για την Ένωση Δυσλεξικών το Δεκέμβριο Το webinar είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα Contractor and Project Manager: E-Learning concepts Rietsch KG/ Austria, The DYS 2.0 project partners: Association Spunk/Austria, Technical University of Varna/Bulgaria, disted.tu-varna.acad.bg Euroface consulting s.r.o/czech Republic, Cyprus Adult Education Association/Cyprus, LiNK MV / Germany, pro-competence /Germany, Kaunas University of Technology / Lithuania, Ibis Creative Consultants Ltd/UK, This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2010 UK/09/LLP-LdV/TOI-163_285 ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ Καλώς ήλθατε στην πρώτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του Q4S Εδώ θα βρείτε τα πάντα σχετικά με αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2013-2015 Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Επιτευγμάτων - EUfolio Αποτελέσματα Αξιολόγησης της Πιλοτικής Εφαρμογής

2013-2015 Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Επιτευγμάτων - EUfolio Αποτελέσματα Αξιολόγησης της Πιλοτικής Εφαρμογής 2013-2015 Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Επιτευγμάτων - EUfolio Αποτελέσματα Αξιολόγησης της Πιλοτικής Εφαρμογής Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Επιτευγμάτων EUfolio EACEA/20/2012 EUfolio Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Επιτευγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος του Εθελοντισμού ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Lifelong Learning "Q4S - Quality Assurance & Accessible Training for Students"

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Οδηγίες

Κατευθυντήριες Οδηγίες www.resilience-project.eu a key ski for education and job Κατευθυντήριες Οδηγίες Copyright Resilience - a key ski for education and job project partners, 2014. Klaus Linde-Leimer, Thomas Wenzel. Guidelines.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ EA & LE ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ EA & LE ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ EA & LE ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ENTER Project 2012-1-GB2-GB2-LEO05-08057 This project has been funded with the support of the European Commission. The

Διαβάστε περισσότερα

ATLEC. Υποστηρικτική Τεχνολογία Μάθησης μέσω Ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

ATLEC. Υποστηρικτική Τεχνολογία Μάθησης μέσω Ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος ATLEC Υποστηρικτική Τεχνολογία Μάθησης μέσω Ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Προφίλ εργασίας του ICT-AT εκπαιδευτή Ivan TRAINA, Department of Education Studies - University of Bologna Evert-Jan HOOGERWERF,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία για την Αξιολόγηση και την Πιστοποίηση

Μεθοδολογία για την Αξιολόγηση και την Πιστοποίηση Μεθοδολογία για την Αξιολόγηση και την Πιστοποίηση Αύγουστος 2011 This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Enable - ίκτυο για τη μάθηση με ΤΠΕ αναφορικά με τα ΑμεΑ

Τίτλος: Enable - ίκτυο για τη μάθηση με ΤΠΕ αναφορικά με τα ΑμεΑ Τίτλος: Enable - ίκτυο για τη μάθηση με ΤΠΕ αναφορικά με τα ΑμεΑ Έκθεση Προόδου Ανοιχτά Προσβάσιμο Τμήμα Πληροφορίες σχετικά με το έργο Ακρώνυμο έργου: Τίτλος έργου: Αριθμός έργου: Υποπρόγραμμα: Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσης εργαστήκαμε για την ολοκλήρωση των βασικών μας προϊόντων: τη σειρά ψηφιακών μαθημάτων, το εγχειρίδιο μάθησης

Επίσης εργαστήκαμε για την ολοκλήρωση των βασικών μας προϊόντων: τη σειρά ψηφιακών μαθημάτων, το εγχειρίδιο μάθησης Έκδοση T- Story NEWSLETTER June N.4 2013 Edition N. Επίσημο δελτίου τύπου του προγράμματος T Story Storytelling Applied to Training project, χρηματοδοτούμενο από τη δράση «Κύρια Δραστηριότητα 3 Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επιμορφωτικής ενότητας

Οδηγός επιμορφωτικής ενότητας Επιμορφωτική ενότητα σχετικά με τη «Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού» Οδηγός επιμορφωτικής ενότητας Σύμβαση αριθ. JUST/2010/JCIV/FW/0052/A4

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Πρόληψης του Άγχους

Εγχειρίδιο Πρόληψης του Άγχους Εγχειρίδιο Πρόληψης του Άγχους Μοντέλα και Καλές Πρακτικές Σύντομη Έκδοση Οκτώβριος 2011 This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΓΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΓΩΝ Εκπαιδευτικό Υλικό για διευθυντές και στελέχη εκπαίδευσης επιμέλεια: ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΓΩΝ Εκπαιδευτικό Υλικό για διευθυντές και στελέχη εκπαίδευσης επιμέλεια: 1st Edition:

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση των σχολικών ιστοσελίδων από τα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης της Κύπρου. Πανάου Μάριος Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η χρήση των σχολικών ιστοσελίδων από τα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης της Κύπρου. Πανάου Μάριος Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Η χρήση των σχολικών ιστοσελίδων από τα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης της Κύπρου Πανάου Μάριος Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Περίληψη Τα σχολεία του τόπου μας έχουν τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, να

Διαβάστε περισσότερα

Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο γλωσσικό μάθημα: η περίπτωση του λογισμικού Inspiration κατά την επιμόρφωση εκπαιδευτικών φιλολογικών μαθημάτων

Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο γλωσσικό μάθημα: η περίπτωση του λογισμικού Inspiration κατά την επιμόρφωση εκπαιδευτικών φιλολογικών μαθημάτων Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο γλωσσικό μάθημα: η περίπτωση του λογισμικού Inspiration κατά την επιμόρφωση εκπαιδευτικών φιλολογικών μαθημάτων Κυριακίδη Έλενα Πανεπιστήμιο Κύπρου & Ξενή Έλενα Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

ΜOΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝEΡΓΕΙΑ

ΜOΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝEΡΓΕΙΑ ΜOΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝEΡΓΕΙΑ Εκπαίδευση των αυριανών καταναλωτών ενέργειας Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 2006

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

Travelife Πρόγραμμα Κατάρτισης

Travelife Πρόγραμμα Κατάρτισης Travelife Πρόγραμμα Κατάρτισης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για Διοργανωτές και Πωλητές Οργανωμένων Ταξιδιών Σημείωμα εκδότη Το παρόν πρόγραμμα κατάρτισης αναπτύχθηκε με την υποστήριξη των ακόλουθων οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ...2

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ...2 EURONEWS ΤΕΥΧΟΣ 21 ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ...2 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ...3 Επαγγελµατική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Πολιτική και Πρακτική στον τοµέα της Ειδικής Εκπαίδευσης...3 Οι Απόψεις

Διαβάστε περισσότερα

24 1. 7. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ aplanet ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ... 25

24 1. 7. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ aplanet ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ... 25 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Το πρόγραμμα aplanet έχει χρηματοδοτηθεί με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το κείμενο αντανακλά αποκλειστικά τις απόψεις του συντάκτη του, η δε Ευρωπαϊκή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Χρονοδιάγραμμα/Δομή των Workshops

Χρονοδιάγραμμα/Δομή των Workshops Χρονοδιάγραμμα/Δομή των Workshops Resilient Educators, Resilient Learners Αύγουστος 2011 This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ DEAFVOC ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Π 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ENERGY FOR MAYORS. Energy for Mayors. Tα κυριότερα σημεία του έργου

ENERGY FOR MAYORS. Energy for Mayors. Tα κυριότερα σημεία του έργου Energy for Mayors Tα κυριότερα σημεία του έργου ENERGY FOR MAYORS Ενδυνάμωση της ικανότητας των Συντονιστών και Υποστηρικτών του Συμφώνου των Δημάρχων για μεγιστοποίηση της υποστήριξής τους προς Ευρωπαϊκούς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

Teachers Guidelines PATHWAY. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Προς Την Διερευνητική Μέθοδο Διδασκαλίας Των Επιστημών. (The PATHWAY to Inquiry Based Science Education)

Teachers Guidelines PATHWAY. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Προς Την Διερευνητική Μέθοδο Διδασκαλίας Των Επιστημών. (The PATHWAY to Inquiry Based Science Education) PATHWAY Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Προς Την Διερευνητική Μέθοδο Διδασκαλίας Των Επιστημών The PATHWAY to Inquiry-Based Science Teaching Teachers Guidelines (The PATHWAY to Inquiry Based Science Education) (The PATHWAY

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα Co-funded by the Lifelong Learning Programme of the European Union Έρευνα σχετικά µε το συµµετοχικό βίντεο στην εκπαίδευση στην Ελλάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών Μεταπτυχιακή Διατριβή στα Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα Σχεδιασμός και υλοποίηση εφαρμογής στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία για την εισαγωγή της Καινοτομίας στη Σχολική Μονάδα Μεθοδολογία για την εισαγωγή της Καινοτομίας στη Σχολική Μονάδα

Μεθοδολογία για την εισαγωγή της Καινοτομίας στη Σχολική Μονάδα Μεθοδολογία για την εισαγωγή της Καινοτομίας στη Σχολική Μονάδα Μεθοδολογία για την εισαγωγή της Καινοτομίας στη Σχολική Μονάδα Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CIP PSP) Συμφωνία Χρηματοδότησης αρ. 297229 1 Περιγραφή ODS Το έργο Open Discovery

Διαβάστε περισσότερα

Leonardo da vinci transfer of innovation project under the framework of the lifelong learning programme 2007-2013

Leonardo da vinci transfer of innovation project under the framework of the lifelong learning programme 2007-2013 Leonardo da vinci transfer of innovation project under the framework of the lifelong learning programme 2007-2013 LLP-LdV/TOI/2013/RO/040/6 http://www.project-saved.eu Συγγραφείς, εκπρόσωποι των εταίρων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2012 ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 343 ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μαχαιρίδης Τάσος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ, Γ Δ.Δ.Ε Αθήνας plinet@dide-g-ath.att.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα