ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ -ΓΥΑΛΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ -ΓΥΑΛΙ"

Transcript

1 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ -ΓΥΑΛΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Website:

2 ΙΣΤΟΡΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝΓΥΑΛΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

3 Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση της λέξης "ύαλος" ή "ύελος". Προέρχεται είτε από την Αίγυπτο, επειδή αρχικά το υλικό κατασκευάστηκε εκεί είτε από την αρχαία Ελλάδα από το ρήµα "ύω", που σηµαίνει βρέχω καιηαρχικήτηςσηµασίαήτανσταγόναβροχήςήδιαυγής σαν νερό. Πολύ πριν την ανακάλυψη του χειροποίητου γυαλιού τα αντικείµενα αξίας και υψηλής τέχνης κατασκευάζονταν από φυσικό γυαλί. Τα πρώτα αντικείµενα από γυαλί, που χρονολογούνταιαπότιςαρχέςτηςπαλαιολιθικήςεποχής, ήταν µαχαίρια και αιχµές βελών από λεπτά φύλλα οψιδιανού (obsidian). Έχοντας σαν βάση τις χηµικές αναλύσεις των ηφαιστειακών πετρωµάτων, ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η προέλευση πολλών αντικειµένων από οψιδιανό, π.χ. αντικείµενα που διαδόθηκαν στη Μ. Ασία απότηνανατολήκαιτοαιγαίο.

4 Εντούτοις, είναι βέβαιο ότι η ανακάλυψή του έγινε κάπου στα ανατολικά της Μεσογείου πριν από το 3000 π.χ.. Σύµφωνα µε τον ιστορικό Πλίνιο (23-79 µ.χ.) υπάρχει άµεση σχέση του πρώτου χειροποίητου γυαλιού µε τον ποταµό Belus στη Φοινίκη ή Φοινικία, εκεί όπου βρίσκεται ο σηµερινός ποταµός Naaman στο Ισραήλ. Οποταµόςαυτόςείχετιςεκβολέςτουσεένακανάλι, όπου κατά την απόσυρση της παλίρροιας αποκαλυπτόταν η πρώτη ύλη για την παραγωγή γυαλιού. Μάλιστα µε την εκτίναξη των κυµάτων και µόνο πραγµατοποιούταν καθαρισµός της άµµου.

5 Τεχνικέςπριναπότοφυσητό γυαλί

6 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΥΑΛΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Τα πρώτα γυάλινα αγγεία, πριν την ανακάλυψη του φυσητού γυαλιού, κατασκευάζονταν ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές τεχνικές: α. Τεχνική µε την µέθοδο του πυρήνα. Η πλειοψηφία των γυάλινων αγγείων της προ-ρωµαϊκής εποχής κατασκευάζονταν µε τη µέθοδο του πυρήνα. Ένας πυρήνας από πυρίµαχο υλικό, προσαρµοσµένος στην άκρη µιας ξύλινης ράβδου, ήταν απαραίτητος για τη διαδικασία αυτή. Ο πυρήνας εµβαπτιζόταν σε τηγµένο γυαλί και ανάλογα µε τη µορφή του, σχηµάτιζε το εσωτερικό του αγγείου. Όταν η ποσότητα του τηγµένου γυαλιού πάνω στον πυρήνα ήταν ικανοποιητική, ο πυρήνας περιστρεφόταν πάνω σε µια λεία επίπεδη πέτρινη επιφάνεια, για το σχηµατισµό της εξωτερικής επιφάνειας. Ένας εναλλακτικός τρόπος τοποθέτησης του γυαλιού στον πυρήνα ήταν αυτός µε τη µορφή ταινιών. Πρόσθετα τµήµατα, όπως λαβές, λαιµός ή πόδια ήταν δυνατό να προσαρµοστούν στη συνέχεια, µετά την αποµάκρυνση της ράβδου και του πυρήνα. Αισθητική µορφοποίηση σαν ψαροκόκαλο: Η µορφοποίηση αυτή περιλαµβάνει ένα διάκοσµο από πρόσθετες χρωµατιστές γυάλινες ταινίες σε µορφή zig - zag.

7 Ο υαλουργός έπρεπε να καλύψει αρχικά τον πυρήνα µε µία ταινία γυαλιού, να την λειάνει και στη συνέχεια να καλύψει το σώµα γυαλιού κατά περιοχές µε νέες ταινίες γυαλιού διαφορετικού χρώµατος. Με ένα αιχµηρό εργαλείο δηµιουργούσε κάθετα "περάσµατα" της νέας ταινίας στο σώµα του γυαλιού. Με τη βοήθεια της ράβδου λείαινε την εξωτερική επιφάνεια του αγγείου. Τα πρώιµα βάζα και µπουκάλια, σε σχήµα καρότου και φακής, είχαν ύψος περίπου mm, αν και υπάρχουν δείγµατα µεγαλύτερων διαστάσεων. Τέσσερις συγκεκριµένοι τύποι αγγείων, σύµφωνα µε την τεχνική κατασκευής του πυρήνα, είναι γνωστοί από την ύστερη αιγυπτιακή περίοδο: - το αλάβαστρο, που ήταν κυλινδρικού σχήµατος µε κοίλη βάση, - ο αµφορίσκος, που ήταν σε σχήµα αχλαδιού, - ο αρύβαλλος, που ήταν σφαιρικού σχήµατος και - η οινοχόη, που ήταν βάζο µε λαβή και επίπεδη βάση. Η τεχνική του πυρήνα αναπτύχθηκε στην Εγγύς Ανατολή, Μεσοποταµία, Αίγυπτο, Κύπρο, Ρόδο, ΚρήτηκαιΕλλάδα.

8 β. Τεχνική του µωσαϊκού. Αποτελείται από κανονικά τµήµατα χρωµατιστών γυάλινων ράβδων πάνω σε ένα σκληρό καλούπι. Στη συνέχεια προστίθεται ένα εξωτερικό καλούπι για να κρατήσει όλα τα τµήµατα µαζί, κατά τη διάρκεια της θέρµανσης και τήξης. Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε στη Μεσοποταµία και στη δυτική Ασία.

9 γ. Χύτευση σε ανοιχτά ή κλειστά καλούπια. Η χύτευση σε ανοιχτά καλούπια ήταν µια τεχνική που είχε εφαρµοστεί στην κατασκευή κεραµικών και φαγεντιανών. Χρησιµοποιήθηκε για την παραγωγή ανοιχτών αγγείων - δοχείων, όπως είναι κύπελλα, πιάτα, µπουκάλια µε ευρύ λαιµό και πλακών. Τρεις τεχνικές πιθανόν να χρησιµοποιήθηκαν: απευθείας χύτευση, επεξεργασία του γυαλιού in situ και η τεχνική του χαµένου κεριού.

10 δ. Τεχνική της λάξευσης. Η κοπή και η λάξευση ενός γυαλιού είναι η µοναδική τεχνική που µπορεί να παράγει ένα ολοκληρωµένης µορφής βάζο, από έναν στερεοποιηµένο όγκο γυαλιού. Οι τεχνικές και τα µέσα κοπής πετρωµάτων και ηµιπολύτιµων λίθων ήταν γνωστές πριν την εµφάνιση του γυαλιού, οπότε και θα πρέπει να χρησιµοποιήθηκαν για την κατεργασία του.

11 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΑΛΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα αρχαιότερα υαλογραφήµατα προέρχονται από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταµία. Επίσης υαλογραφηµένα αντικείµενα παρουσίασε η περσική και η ασσυριακή τέχνη. Κατά τη µυκηναϊκή εποχή ήταν πολύ κοινά τα γυάλινα διακοσµηµένα µε την υαλογραφία αντικείµενα, των οποίων όµως η προέλευση µπορεί να αποδοθεί στη µεσογειακή τέχνη και κύρια στη φοινικική, η οποία εξακολούθησε µέχρι τα ρωµαϊκά χρόνια, να τροφοδοτεί τις ελληνικές και ρωµαϊκές αγορές µε τα περίφηµα φοινικικά γυάλινα αγγεία. Μάλιστα πολλά τέτοια αγγεία έχουν βρεθεί στους ελληνικούς και ρωµαϊκούς τάφους, σαν πολύτιµα κτερίσµατα.

12 Από τον 11ο αιώνα η υαλογραφία αποτέλεσε την κυριότερη µορφή διακόσµησης των υαλοπινάκων των κτιρίων, συµβάδιζε µε την εξέλιξη του γοτθικού ρυθµού και κατά τον 12ο και 13ο αιώνα έφθασε σε υψηλό επίπεδο τέχνης. Την εποχή αυτή η υαλογραφία µπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν ιχνογραφία παρά είδος ζωγραφικής και γινόταν κατά τον εξής τρόπο: Επάνω σε ένα τραπέζι βαµµένο µε λευκό χρώµα ή κιµωλία, αποτυπωνόταν αρχικά µε µόλυβδο ή κασσίτερο το σχέδιο και στη συνέχεια σηµειωνόταν µε επιµέλεια το χρώµα που επρόκειτο να τοποθετηθεί σε κάθε κοµµάτι. Σύµφωνα µε το σχέδιο αυτό, ο τεχνίτης έκοβε τα κοµµάτια των χρωµατιστών γυαλιών και τα συναρµολογούσε σχηµατίζοντας έτσι ένα µωσαϊκό, του οποίου η επιτυχία οφειλόταν κυρίως στους ιριδισµούς που προκαλούσετοφωςστογυαλί, καθώςεπίσηςκατάέναµεγάλοµέροςκαιστοπάχοςτου γυαλιού. Το περίεργο είναι ότι σήµερα µε την τελειοποίηση του γυαλιού και τη λεπτότητά του, οι ιριδισµοί των χρωµάτων είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Μάλισταγιαδιάστηµα 250 ετώνηαπλούστατηαυτήτεχνικήδενµεταβλήθηκεκαθόλου. Κατά το 14ο αιώνα όµως, η υαλογραφία περνάει σε µια εντελώς νέα φάση. Η ανακάλυψη του κίτρινου χρώµατος επέτρεψε τη ζωγράφιση πάνω σε λευκό γυαλί, ενός ολόκληρου χρωµατιστού σχεδίου, αντί του παλαιού τρόπου της συναρµολόγησης κοµµατιών σαν µωσαϊκό. Από την εποχή αυτή αρχίζει η ακµή της υαλογραφίας. Μέχρι τον 16ο αιώνα συναγωνίζεται όλα τα είδη της τέχνης και αναπληρώνει πολλές φορές ακόµα και την προσωπογραφία. Από την εποχή όµως αυτή αρχίζει η παρακµή της, που οφείλεται στην τάση την οποία απέκτησαν οι υαλογράφοι να αποδίδουν και τις τελευταίες χρωµατικές λεπτοµέρειες του θέµατος, όπως συνηθιζόταν στους πίνακες ζωγραφικής.

13 ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Την εποχή αυτή υπήρξαν αγγεία κατασκευασµένα µε τη µέθοδο του πυρήνα, ταοποίαέχουνβρεθείστιςμυκήνες, τηνκρήτη, τηρόδοκαι τηνκύπροκαιταοποίατοπιοπιθανόείναιναπροέρχονταιαπότην Αίγυπτο ή να αποτελούν αποµιµήσεις διαφόρων άλλων αγγείων. Η µέθοδος της χύτευσης σε ανοικτό καλούπι είχε χρησιµοποιηθεί στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταµία καθώς και την Ελλάδα για την κατασκευή κοσµηµάτων. Βέβαια, εκτός από αυτά τα στοιχεία, υπήρξαν αµφιβολίες για το αν το γυαλί παραγόταν στην Ελλάδα κατά τη µυκηναϊκή περίοδο. Είναι όµως πιθανό η κατασκευή του γυαλιού από πρωτογενή υλικά να µην είχε πραγµατοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά να γινόταν εισαγωγή στερεοποιηµένων γυάλινων ράβδων σε φόρµες, τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονταν. Η µέθοδος της χύτευσης εφαρµόστηκε για την κατασκευή αγγείων πολύ αργότερα. Από τις χιλιάδες χάντρες και κοσµήµατα της µυκηναϊκήςπεριόδου, ταοποίαανακαλύφθηκανστονελλαδικόχώρο, υπάρχουν αρκετά που µάλλον προέρχονται από την ίδια τεχνική κατασκευής του γυαλιού.

14 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ Την περίοδο αυτή τα αγγεία σπανίζουν, όχι µόνο όσον αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές. Μόνο κάποιες χυτές κύαθοι µε ηµισφαιρικό σχήµα εµφανίζονται τον 8ο - αρχές 7ου π.χ. αι.. ιανύοντας τους δύο αυτούς αιώνες, τα γυάλινα αγγεία τα οποία ήταν κατασκευασµένα µε τη µέθοδο του πυρήνα, άρχισαν να σπανίζουν συγκριτικά µε τα χυτά. Μάλιστα ορισµένα τέτοια αγγεία τα οποία ανακαλύφθηκαν στον ελλαδικό χώρο, όπως στην Ερέτρια, την Κρήτη και τη Ρόδο στα τέλη του 8ου - αρχές 7ου π.χ. αι., πιθανόν να προέρχονται από τη Μεσοποταµία. Παρόλο που οι Έλληνες ήταν ευρέως γνωστοί για την αισθητική των κεραµικών τους, δεν είχαν καµιά σχέση µε την κατασκευή γυάλινων αντικειµένων. Ακόµα και τα εργαστήρια γυαλιού που ανακαλύφθηκαν στη Ρόδο και τη Λέσβο ήταν το πιο πιθανό να λειτουργούσαν µε Αιγυπτίους εργάτες.

15 ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 1. Αγγεία κατασκευασµένα µε τη µέθοδο του πυρήνα (525 π.χ µ.χ.). Από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου και µετά, η κατασκευή αγγείων µε τη µέθοδο του πυρήνα αναπτύχθηκε σε µεγάλο βαθµό. Οι Έλληνες άρχισαν να παράγουν αγγεία χρησιµοποιώντας εισαγόµενο γυαλί, ιδίως από την Αλεξάνδρεια, το οποίο προτιµούσαν για την υψηλή του ποιότητα. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά των ωδεκανήσων φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίοδο αυτή. Παρόλοπουηµέθοδοςκατασκευήςτωναγγείωνείναιηίδιαπουείχε χρησιµοποιηθεί για τα αιγυπτιακά αγγεία της εποχής του χαλκού, τα αγγεία από µόνα τους είναι διαφορετικά και διακεκριµένα. Μιµούνται σύγχρονα σχήµατα αττικής κεραµικής σε µικρό µέγεθος, όπως αλάβαστρα, αρύβαλλους, οινοχόες κ.ά..

16 Τα περισσότερα αγγεία είναι κατασκευασµένα από ηµιδιαφανές σκούρο µπλε γυαλί και διακοσµηµένα από αδιαφανείς λωρίδες διαφόρων χρωµάτων. Άλλα είναι κατασκευασµένα από αδιαφανές άσπρο γυαλί, µε λωρίδες πορφυρού χρώµατος, ενώ άλλα είναι µονόχρωµα. Από τον 6ο π.χ. αι. και µετά, το αλάβαστρο αποτελεί πια µια συνηθισµένη φόρµα, η οποία εξαπλώνεται ευρέως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και περνά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Ο 5ος π.χ. αι. παρουσίασε διάφορους τύπους αρύβαλλου και οινοχόης. Ορισµένες οινοχόες παρουσιάζουν ένα µικρό εξόγκωµα στη βάση της λαβής τους, σαν αποµίµηση καρφιού από µεταλλικό βάζο. Αυτό το χαρακτηριστικό ίσως να αποτελεί εµπορική σφραγίδα που χρησιµοποιούσαν οι τεχνίτες της Ρόδου.

17 Κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων µέχρι τις αρχές των ρωµαϊκών, βρέθηκαν αρκετά υαλουργικά κέντρα όπου γινόταν χρήση της µεθόδου του πυρήνα στη συροπαλαιστινιακή περιοχή, την Κύπρο και την Ιταλία. Επίσης φαίνεται στις αρχές τις περιόδου αυτής, ότι παράγονταν αγγεία που κατασκευάζονταν µε την ίδια µέθοδο στη Μακεδονία και την Καρχηδόνα. Τον 1οµ.Χ. αι. τααγγείαπουήτανκατασκευασµέναµετη µέθοδο του πυρήνα εξαφανίζονται από το προσκήνιο.

18 2. Χυτά αγγεία (5ος - 4ος π.χ. αι.). Κατά τον 5ο και 4οπ.Χ. αι., η χύτευση γυάλινων αγγείων πραγµατοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο και ίσως στην Ελλάδα, αλλά όχι σε ευρεία κλίµακα, συγκριτικά µε τη µέθοδο του πυρήνα. Επίσης είναι πολύ πιθανό τους αιώνες αυτούς να εξακολουθεί η εισαγωγή γυαλιού, όπως γινόταν κατά την εποχή του χαλκού. Στον ελλαδικό χώρο, κατά τον 5ο αι. π.χ., αρκετά χυτά αγγεία από ηµιδιαφανές χρωµατιστό γυαλί µπορεί να προέρχονται από την Περσία. Χρωµατιστά χυτά αγγεία, που χρονολογούνται γύρω στο 425 π.χ., έχουν ανακαλυφθεί σε τάφους διαφόρων περιοχώντηςελλάδας, όπωςστηρόδο, τηβέροιακαιτη Θεσσαλονίκη, που κατασκευάζονταν στην Ελλάδα πιθανότατα από εισαγόµενο προϊόν.

19 Στην Ελλάδα το χρωµατιστό γυαλί είχε επίσης χρησιµοποιηθεί για κοσµήµατα και χάντρες και συνήθως µε διακόσµηση µε φύλλο χρυσού. Προς το τέλος του 4ου π.χ. αι. εµφανίζεται ένας συγκεκριµένος τύπος χυτών αγγείων, που είναι καθαρά ένα ελληνικό προϊόν. Πρόκειται για κυλινδρικές πυξίδες κατασκευασµένες µε τη µέθοδο του "χαµένου κεριού" και οι οποίες παρουσιάζουν ένα επίσης χυτό, θολωτό κάλυµµα. Συνήθως, µιµούνται αγγεία κατασκευασµένα από κεραµικό ή µάρµαρο της ίδιας περιόδου και έναν τύπο υδρίας από τη νότια Ιταλία. Τέτοια αντικείµενα έχουν βρεθεί σε αρκετούς τάφους στον ελλαδικό χώρο, αλλά κυρίως στην Κρήτη. Έτσι η µοναδική ποιότητα του γυαλιού και η δοκιµαζόµενη τεχνική, αποτέλεσαν βάσιµους δείκτες για το επίπεδο των υαλουργικών κέντρων στο χώρο της Κρήτης στα τέλη του 4ου - αρχές 3ου π.χ. αι..

20 3. Χυτά αγγεία (3ος - 1ος π.χ. αι.). Τον 3ο και 2ο π.χ. αι. υπήρξαν εκτεταµένες επαφές και αναπτυγµένο εµπόριο στον αρχαίο κόσµο, ενώ η κατασκευή γυάλινων αντικειµένων παρουσίασε εξαίσια αποτελέσµατα. Ίσως η πιο χαρακτηριστική τεχνική της εποχής αυτής, αναφέρεται σε γυάλινα αγγεία, τα οποία παρουσιάζουν φύλλα χρυσού εγκλωβισµένα µεταξύ δύο πολύ καλά προσαρµοσµένων γυάλινων κυάθων. Τα συγκεκριµένα αντικείµενα σπανίζουν, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κατασκευαστεί στον ελλαδικό χώρο, από ανασκαφές που έχουν γίνει στη Ρόδο, στα ερείπια ενός υαλουργικού κέντρου, που χρονολογείται στα τέλη του 3ου - αρχές 2ου π.χ. αι.. Τα αγγεία αυτά παρουσιάζουν µια συνέχεια της παράδοσης των προϊόντων της Αλεξάνδρειας, τα οποία διαπιστώθηκε ότι κατασκευάζονταν στη Ρόδο και ίσως και σε άλλα µέρη της Ελλάδας. Επίσης, την περίοδο αυτή είχαν εµφανιστεί στην Κρήτη και κάποια αγγεία από γυαλί κακής ποιότητας.

21 Κατά το δεύτερο µισό του 2ου π.χ. αι. η παραγωγή χυτών κυάθων αυξήθηκε ραγδαία στην ανατολική Μεσόγειο. Οι συροπαλαιστινιακές κύαθοι της ελληνιστικής περιόδου διακρίνονται σε τέσσερις οµάδες: α. Κύαθοι µε αυλακωτή διακόσµηση (grooved). Τα αγγεία της οµάδας αυτής έχουν βρεθεί στην Κύπρο, την Ελλάδα (Πύλο), την Ιταλία, τη βόρεια Αφρική, την Ισπανία και τη Γαλατία. β. Κύαθοι µε ραβδωτή διακόσµηση (fluted). Η οµάδα αυτή αγγείων είναι πιο σπάνια, ενώ ένας µεγάλος αριθµός αντικειµένων έχει βρεθεί στη ήλο, την Πύλο, την Κύπρο και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Χρονολογούνται γύρω στον 2ο - αρχές 1ου π.χ. αι.. γ. Κύαθοι µε ταινιοειδή διακόσµηση (ribbed). Η οµάδα αυτή αγγείων είναι χαρακτηριστική τον 1ο π.χ. - 1ο µ.χ. αι. σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και βόρεια Ευρώπη. δ. Κύαθοι µε γραµµική διακόσµηση (linear). είγµατα αγγείων της οµάδας αυτής έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο, παρόλο που σαν φόρµες δεν είναι συνηθισµένες. Επίσης είναι γνωστές κύαθοι µε πολυποίκιλα χρωµατιστά µωσαϊκά πρότυπα στα τέλη του 3ου -αρχές 2ου π.χ. αι.. Στον ελλαδικό χώρο άρχισαν να σπανίζουν πριν τον 1ο π.χ. αι..

22 Ελληνιστικό γυαλί. Κατά την περίοδο αυτή εµφανίστηκαν τα χυτά σε καλούπι ηµισφαιρικά γυάλινα δοχεία, κατασκευασµένα από διαυγές, σχεδόν άχρωµο γυαλί, κατά την ασσυριανή παράδοση. Σ'αυτά τα δοχεία πραγµατοποιούταν το φινίρισµά τους στον τόρνο και η διακόσµηση των περισσοτέρων γινόταν µε ραβδώσεις ή γραµµές χαραγµένες ή χυτές σαν αποµιµήσεις της επιφάνειας µετάλλων. ιακεκριµένος σε σχέση µε τον προηγούµενο, είναι ο τύπος των "sandwich-gold/silver" βάζων γυαλιού, που εµφανίστηκαν κατά το τέλος του 3ου αιώνα π.χ.. Σε τύµβο της δυτικής Μεσσηνίας, µεταξύ Παλαιοναβαρίνου και ιαλισκαριού των Γαργαλιάνων, βρέθηκαν τρειςκαλοδιατηρηµένοιγυάλινουσκύφοι (έναςτουτύπου "millefiori", µε ανάγλυφο διάκοσµο ανθέων στην εξωτερική επιφάνεια) που µπορούν να χρονολογηθούν γύρω στα 200 π.χ.. Σηµαντική ανακάλυψη ήταν του µωσαϊκού γυαλιού, κατά το τέλος της ελληνιστικής εποχής. Η τεχνική αυτή κατασκευής εφαρµόστηκε σε αντικείµενα όπως µικρές κούπες, δοχεία και µακρόστενα αγγεία. Μια άλλη τεχνική που αναπτύχθηκε κατά την περίοδο αυτή ήταν αυτή τουγυαλιού "cameo", τοοποίοεµφανίστηκεκατάτοτέλοςτου 1ουαι. π.χ. έωςτιςαρχέςτου 1ουαι. µ.χ..

23 Αγγείοµετηµέθοδοτου πυρήνα, βαθύ πράσινο µε µπλε - τυρκουάζ διακόσµηση (Μεσοποταµία π.χ.). Ύψος 11,3 cm.

24 ΓλυπτότηςΦοινικικήςθεάςΑστάρτης, χρώµαµπλε -γκρι (Συρία π.χ.). Ύψος 8,5 cm.

25 Αιγυπτιακά αγγεία µε τη µέθοδο του πυρήνα, µε µπλε - γκρι αποχρώσεις απότηνπεριοχήτωνφαγιούµ (18η υναστείααρ π.χ. καιδεξ π.χ.). Ύψος 8,8 cm.

26 Αιγυπτιακό αγγείο χυτό σε καλούπι, µε αποχρώσεις µπλε µαρµάρου και ανυδρίτη (18η υναστεία π.χ.). Ύψος 6,3 cm.

27 Φοινικικό αλάβαστρο από γυαλί µε απόχρωση πράσινου της θάλασσας πουβρέθηκεστηνπεριοχή Pozzuoli (Ιταλία). Μέθοδοςτουπυρήνα. (7ος - 6οςαι. π.χ.). Ύψος 21,1 cm.

28 Αλάβαστρο Μεσοποταµίας µε τη µέθοδο του πυρήνα, βρέθηκε στην περιοχή Καµίρου (Ρόδος) ( π.χ.). Ύψος 16 cm.

29 Αγγεία της Μεσοποταµίας µε τη µέθοδο του πυρήνα για αποθήκευση αρωµάτωνκαιελαίων, βρέθηκανστηνπεριοχήκαµίρου (Ρόδος) ( π.χ.). Ύψος του µεγαλύτερου 10,5 cm.

30 Αιγυπτιακό γλυπτό χυτό σε καλούπι που παριστά το θεό των Mendes στο έλτα (26η υναστεία, 600 π.χ.). Μήκος της βάσης 9 cm.

31 Κρητικό µωσαϊκό γυαλί δικτύου (2ος αι. π.χ.). Ύψος 6 cm.

32 Αγγεία από διαφανές γυαλί από την Canosa (κάτω Ιταλία) όπου τοδεξιάείναι sandwich gold ( π.χ.). Ύψοςτου µεγαλύτερου 11,1 cm.

33 Αντικείµενα από µωσαϊκό γυαλί από την ανατολική Μεσόγειο (2ος ή 1ος αι. π.χ.). ιάµετρος του µπολ 12,7 cm.

34 Αντικείµενο από µωσαϊκό γυαλί από την ανατολική Μεσόγειο (2οςαι. π.χ.). Ύψος 8,3 cm.

35 Τρία µυροδοχεία µε τη µέθοδο του πυρήνα από την ανατολική Μεσόγειο (Σιδώνα 1οςαι. π.χ.). Ύψος του µεγαλύτερου 11,2 cm.

36 Τρία αντικείµενα από γυαλί κιτρινο-πράσινο, µωσαϊκό δαντελωτό από την Κρήτη (1ος αι. µ.χ.). Ύψος 4,5.

37 Ρωµαϊκόγυαλί

38 H τεχνικήτου cameo (high engraving). Θεωρείται η ακριβώς αντίθετη της τεχνικής διακόσµησης Intaglio και αφορά το σχηµατισµό ενός σχεδίου σε ανάγλυφο µε κοπή και αποµάκρυνση τµήµατος της επιφάνειας. Η τεχνική του cameo είναι ένας συνδυασµός κοπής και χάραξης µε τροχό που αναπτύχθηκε κατά τους ρωµαϊκούς χρόνους. Τα πιο γνωστά ρωµαϊκά γυαλιά κατασκευασµένα µε την τεχνική του cameo είναι το Portland Vase, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Vendage Vase, που βρίσκεται στο Museo Nazionale της Νάπολης στην Ιταλία. Η τεχνική cameo φαίνεται ότι προέρχεται από την πτολεµαϊκή Αλεξάνδρεια, σπουδαίο κέντρο υαλουργίας εκείνη την εποχή. Η τεχνική αυτή πιθανόν να προέρχεται από την αλεξανδρινή παράδοση στη µίµηση ηµιπολύτιµων λίθων. Τα cameo, που αναπαριστούν τον αχάτη και άλλους παρόµοιους ηµιπολύτιµους λίθους, παράγονταν συνήθως από επάλληλα στρώµατα γυαλιού δύο διαφορετικών χρωµάτων. ηλαδή, ένα λευκό στρώµα γυαλιού επικάλυπτε ένα έγχρωµο. Αρχικά γινόταν απόδοση των ανάγλυφων και κατόπιν αποµάκρυνση τµηµάτων του λευκού στρώµατος µε σκοπό να αναδειχτεί το έγχρωµο στρώµα σαν φόντο της παράστασης.

39 Έτσι, τοπρώτοβήµαγιατηνκατασκευήτων cameoήταν η δηµιουργία ενός φυσητού µπλε γυάλινου σώµατος. Κατόπιν, όπως και στην περίπτωση των Portland Vase, ένα στρώµα λευκού γυαλιού επικάλυπτε το σώµα αυτό µέχρι τον ώµο του βάζου. Για να επιτευχθεί αυτό, ο κατασκευαστής έπρεπε να εµβαπτίσει µερικά το εµφυσηµένο µπλε γυαλί, που βρισκόταν ακόµη πάνω στη ράβδο (paraison), σε ένα χωνευτήριο που περιείχε ποσότητα λευκού γυαλιού, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένα λευκό στρώµα πάνω στο µπλε γυαλί. ιαφορετικά έπρεπε να σχηµατίσει πρώτα ένα δοχείο λευκού γυαλιού καικατόπινναφυσήξειµέσασεαυτότοµπλεγυαλί. Όταν τα δύο στρώµατα τοποθετηθούν µαζί, τότε συνεχίζεται η µορφοποίηση του σώµατος µε επιπρόσθετο φύσηµα και επεξεργασία.

40 Το πάχος του µπλε γυαλιού ήταν περίπου 3 mm. Για την κατασκευή ενός φυσητού γυαλιού δύο στρωµάτων, όπως το Portland Vase, απαιτούνται σηµαντικές ικανότητες χειρισµού, αλλά η πιο σηµαντική δυσκολία που αντιµετωπίζει ένας υαλουργός είναι η κατασκευή δύο χρωµατισµένωνγυαλιώνµετονίδιοσυντελεστήθερµικήςδιαστολής, οπότε και µε την ίδια συστολή, έτσι ώστε να µη σπάνε ή να διαχωρίζονται τα στρώµατα κατά την ψύξη. Η διαδικασία στερεοποίησης έπρεπε να ελέγχεται προσεκτικά. Όταν το γυάλινο σώµα ήταν έτοιµο, σχηµατίζονταν οι λαβές από γυάλινες ράβδους οι οποίες συνδέονταν στα κατώτερα άκρα τους µε λευκό γυαλί και στα ανώτερα άκρα τους µε το µπλε, δηλαδή στην περιοχή του λαιµού. Το αγγείο, τότε αναλάµβανε ένας τεχνίτης χάραξης που χάραζε το σχέδιο και φινίριζε τις λαβές και το σώµα. Το σχέδιο χωρίς αµφιβολία αποτελούσε αντιγραφή από ένα αρχέτυπο σχέδιο σε κερί ή γύψο, έτσι ώστε ο χαράκτης να είναι σε θέση να χαράξει το σχέδιο περιµετρικά στο άσπρο γυαλί, το οποίο πλέον µπορούσε να αποµακρυνθεί ώστε να αποκαλυφθεί το µπλε. Τελικά, µε αυτόν τον τρόπο οι µορφές και τα σχήµατα που παρέµεναν στο βάζο µπορούσαν να µορφοποιηθούν λεπτοµερειακά.

41 Βάζοσαντο Portlandκατασκευάστηκεξανάµόνοµετάτο 19οαιώνα. Έχουν γίνει σηµαντικές προσπάθειες για την κατασκευή αντιγράφου του. Ο Josiah Wedgwood (1786) κατασκεύασε ένα κεραµικό αντίγραφό του και ο John Northwood Sen (1876), ενώ κατάφερε να κατασκευάσει ένα γυάλινο αντίγραφο είχε την ατυχία το αγγείο αυτό να σπάσει λόγω της διαφορετικής διαστολής των στρωµάτων. Υψηλήςδιακόσµησης, γυάλιναµπουκάλιαγιααρώµατακαιταµπάκο, κατασκευασµένα µε την τεχνική "cameo", χρησιµοποιήθηκαν από τους Κινέζους. Αργότερα κατά τον 19ο αιώνα, η τεχνική cameo υιοθέτησε το στυλ Art Nouveau. Σαν κίνηµα στη Βρετανία η Art Nouveau υιοθετήθηκε από τον William Morris ( ) και του σύγχρονούς του. Στα γυάλινα αντικείµενα η τεχνοτροπία αυτή εφαρµόστηκε από τον Emile Galle' ( ) στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου µέρος της διακόσµησης ακολουθούσε την τεχνική του "cameo".

42 ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα µ.χ., η ανακάλυψη του φυσητού γυαλιού, τεχνική που προερχόταν πιθανόν από τη Συρία, απέδωσε στο γυαλί µικρότερη αξία, κάτι το οποίο αναµφίβολα, αποτέλεσε κίνητρο κατά τη διάρκεια της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας, για την µαζική παραγωγή και χρήση του. Eίναι πράγµατι αξιοσηµείωτος ο αριθµός των γυάλινων αντικειµένων που έχουν σωθεί από τη ρωµαϊκή περίοδο, ενώ παρατηρείται έλλειψη πληροφοριών, όσον αφορά τα σχέδια και τις εργασίες των εργαστηρίων παραγωγής γυαλιού, εκείνη την εποχή. Στην περίοδο ακµής της, η ρωµαϊκή αυτοκρατορία περιλάµβανε την Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, τµήµατα της Νορβηγίας, Γερµανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Τουρκία και Βόρεια Αφρική. Το φυσητό γυαλί χρονολογείται από τον 1ο έως τον 4ο αι. µ.χ. και παρουσιάζεται κυρίως σαν ρωµαϊκό παρά σαν ισπανικό ή γαλλικό. Κατά τη διάρκεια της ρωµαϊκής περιόδου, είχε περισσότερο οικιακή χρήση. Επίσης διάφορα γυάλινα δοχεία αξιοποιήθηκαν σαν κιβώτια πλοίων ή αποθηκών λόγω του µικρού τους βάρους, της διαύγειάς τους και του πλεονεκτήµατος της επαναχρησιµοποίησής τους µε οποιοδήποτε περιεχόµενο.

43 Ορισµένοι υαλουργοί χάραζαν τα ονόµατά τους στα καλούπια, όπωςπ.χ. Eννιον, Σιδονιάνκ.λπ.. Κατά την περίοδο αυτή γίνεται επίσης ευρεία η χρήση των υαλοθετηµάτων και ξεκινά η παραγωγή µερικών από τα πιο ακριβά γυαλιά. Άρχισαν να µιµούνται το ορυκτό γυαλί και άλλα ηµιπολύτιµα υλικά, να σµαλτώνουν και να επιχρυσώνουν, να διακοσµούν µε χάραξη στον τόρνο. Άλλα προϊόντα των ρωµαϊκών κέντρων παραγωγής γυαλιού ήταν κοσµήµατα, λάµπες, καθρέπτες, κύβοι µωσαϊκού, φακοί για την καλυτέρευση της όρασης κ.λπ.. Πριν το τέλος του 3ου αιώνα µ.χ. υπάρχει µαρτυρία για τους ισχυρούς συνδέσµους µεταξύ των υαλουργών στη Μέση Ανατολή και τη ύση, λόγω της µετανάστευσης των εργατών από Ανατολικές περιοχές σε υτικές. Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα µ.χ., άρχισε να χρησιµοποιείται η τεχνική του φυσητού γυαλιού στην περιοχή της Καµπανίας.

44 Τα υαλουργικά κέντρα που ιδρύθηκαν στην Βρετανία κατά τη διάρκεια της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας, ήταν άµεσα επηρεασµένα από τα ρωµαϊκά πρότυπα. Η τοπική παραγωγή έδωσε κυρίως απλά δοχεία, µπουκάλια και υαλοπίνακες. Έτσι µε τη συνεχή µετακίνηση των υαλουργών, εξαπλώθηκαν οι τεχνικές και οι φόρµες, µε αποτέλεσµα οι τύποι γυαλιού να µην παράγονται µόνο στην Ανατολή αλλά και στην ύση, όπως γινόταν αρχικά. Αξίζει να σηµειωθούν οι δύο τεχνικές παραγωγής γυαλιού που εφαρµόστηκαν στοκέντροτουρήνουστηνκολωνίατον 2οαιώναµ.Χ.. Η πρώτη περιλάµβανε διακόσµηση µε κοπή και χάραξη και η δεύτερη παρουσιάζει τον τύπο της φιδίσιας κλωστής. Τον 3οαιώναµ.Χ. ηπαραγωγήγυαλιούέφθασεστηνκορυφήτηςεξέλιξήτης, όσο αναφορά την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Στα µέσα του 4ου αιώνα µ.χ. η διάσπαση της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας είχε σαν αποτέλεσµα να σταµατήσει η επαφή Ανατολής - ύσης. Η παραγωγή γυαλιού έγινε λιγότερο διεθνής και περισσότερο επαρχιακή και έτσι οι τύποι διακόσµησης γυαλιού περιορίστηκαν στον τοπικό χαρακτήρα του κάθε εργαστηρίου.

45 H τεχνική του φυσητού γυαλιού (glass blowing). H τεχνική αυτή παρέµεινε αναλλοίωτη στο χρόνο, από τον καιρό της ανακάλυψής της µέχρι τη σύγχρονη εποχή. Για την παραγωγή ενός φυσητού γυαλιού ο υαλουργός τύλιγε γύρω από ένα µεταλλικό σωλήνα, το φυσητήρα (blowpipe), κάποια ποσότητα λιωµένου γυαλιού. Ο φυσητήρας είχε προθερµανθεί σε θερµοκρασία παρόµοια µε αυτή του γυαλιού, έτσι ώστε το γυαλί να µπορέσει να κολλήσει σε αυτόν, χωρίς να σχηµατιστεί κρούστα στην επιφάνειά του. Οι σωλήνες που χρησιµοποιούνταν σαν ψυκτήρες είχαν µήκος περίπου 1.50 µέτρο και διάφορες διαµέτρους, ανάλογα µε το µέγεθος του αγγείου που ήθελαν να κατασκευάσουν κάθε φορά. Στη συνέχεια ο υαλουργός φυσούσε µέσα από το φυσητήρα το γυαλί και σχηµάτιζε µια φούσκα γυαλιού, την οποία και µορφοποιούσε µε συνεχιζόµενη περιστροφή της φέροντας το σωλήνα σε διάφορες θέσειςπάνωήκάτωαπότοκεφάλιτου. Συχνά ξαναθέρµαινε το γυαλί για να µπορέσει να συνεχίσει την εργασία του. Σε περίπτωση που ήθελε να επιµηκύνει το αγγείο κρατούσε το σωλήνα κάθετα προς τα κάτω, ενώ στην περίπτωση που ήθελε να µειώσει το µήκος του αγγείου κρατούσε το σωλήνα κάθετα προς τα πάνω.

46 Όταν το αγγείο είχε µορφοποιηθεί, τοποθετούσε µια δεύτερη ράβδο (pontil - punty) στο κέντρο της βάσης του αγγείου, έτσι ώστε να µπορέσει να αποσπάσει τον φυσητήρα από αυτό. Η δεύτερη ράβδος πριν τοποθετηθεί στο αγγείο, είχε προθερµανθεί, ενώ η άκρη που θα εφαρµοζόταν στη βάση είχε καλυφθεί από µικρή ποσότητα γυαλιού. Στη συνέχεια αποµάκρυνε το φυσητήρα µε απότοµη ψύξη του στο σηµείο επαφής. Συνέχιζε να περιστρέφει το γυάλινο αγγείο που συγκρατιόταν από τη ράβδοέτσιώστεναµηχαλάσειτοσχήµατου, εφόσοντογυαλίήταν ακόµη ζεστό και θα αποµακρυνόταν προς τα κάτω στην περίπτωση που έµενε ελεύθερο και έτσι το σχήµα θα παραµορφωνόταν. Ο λαιµός του αγγείου µπορούσε να µορφοποιηθεί στη συνέχεια, µε µια λαβίδα και µε άλλα κατάλληλα εργαλεία, ενώ επιπρόσθετα στοιχεία, όπως λαβές κ.ά. ήταν δυνατό να προσαρµοστούν στο σώµα του. Αφού το αγγείο είχε µορφοποιηθεί και στερεοποιηθεί, αφαιρούσε τη ράβδο µε απότοµη ψύξη στο σηµείο επαφής και τοποθετούσε το αγγείο σε ειδικούς φούρνους ανόπτησης, όπου ψυχόταν σταδιακά. Στο σηµείο που είχε ενωθεί η ράβδος µε το αγγείο παρουσιάζονταν κάποια σηµάδια χαρακτηριστικά της εφαρµογής της µεθόδου.

47 Mια δεύτερη µέθοδος παραγωγής γυάλινων αγγείων, παρόµοια µε την προηγούµενη, είναι το φύσηµα ενός αντικειµένου σε καλούπι (mould blown technique). Σύµφωνα µε αυτή την τεχνική ο υαλουργός περιέστρεφε το γυαλί µε το φυσητήρα πάνω σε µια λεία επιφάνεια, ώστενατυλιχθεί οµοιόµορφατογυαλί γύρω απόαυτόν. Μετά φυσούσε ελαφρά το γυαλί σχηµατίζοντας µια µικρή φούσκα γυαλιού την οποία τοποθετούσε στο κέντρο ενός καλουπιού και ξαναφυσούσε, καλύπτοντας µε το γυάλινο υλικό τα τοιχώµατά του καλουπιού. Το καλούπι ήταν φτιαγµένο συνήθως από πηλό ή ξύλο και το διατηρούσε υγρόώστεναµηνκαεί.

48 Tο περίφηµο Βάζο Portland τεχνοτροπίας Cameo (Ρώµη 1οςαι. µ.χ.). Ύψος 24 cm.

49 Aγγεία από φυσητό γυαλί (Ιταλία 1ος αι. µ.χ.). Ύψος του µεγαλύτερου 13,4 cm.

50 Bάζο από φυσητό γυαλί µε απόχρωση κρασιού και αδιαφανείς θεατρικές µάσκες σταχερούλια (Ιταλία 1οςαι. µ.χ.). Ύψος 24,8 cm.

51 Ρωµαϊκό φλασκί από γυαλί φυσητόσεκαλούπι (25-50 µ.χ.). Ύψος 8,5 cm.

52 Ρωµαϊκά φλασκιά µε γυαλί φυσητό σε καλούπι (Συρία ή Φοινίκη µ.χ.). Ύψος 8 cm.

53 Γυάλινο κέρας από γυαλί φυσητό σε καλούπι (Ρωµαϊκό, µ.χ.). Μήκος 12,5 cm.

54 Αγγείο από φυσητό γυαλί χρώµατος µπλε του κοβαλτίου σε ασηµένιοπερίβληµα (ρωµαϊκό µ.χ.). Ύψος 9,3 cm.

55 Ρωµαϊκόµπουκάλιχυτόσεκαλούπι (Γαλλία 3οςαι. µ.χ.). Μήκος 27,8 cm.

56 Το περίφηµο κύπελλο του Λυκούργου, βασιλιάτηςθράκης, που πνίγεται από κλίµατα µετά από χλευασµό του θεού ιονύσου. Ανήκει στην κατηγορία των cage caps (diatreta) είναι πράσινο σε ανακλώµενο φωτισµό (διχρωϊσµός) (Ρηνανία 4οςαι. µ.χ.). Ύψος 16,5 cm.

57 Το προηγούµενο αγγείο µε χρώµα κόκκινο σε διερχόµενο φωτισµό (Οι χρυσές - αργυρές διακοσµήσεις προστέθηκαν τον 17ο - 18ο µ.χ. αι.)

Βασικές τεχνικές γυάλινων αγγείων: Η τεχνική του πυρήνα και του φυσητού γυαλιού

Βασικές τεχνικές γυάλινων αγγείων: Η τεχνική του πυρήνα και του φυσητού γυαλιού Βασικές τεχνικές γυάλινων αγγείων: Η τεχνική του πυρήνα και του φυσητού γυαλιού Η ιστορία του γυαλιού Η κατασκευή του γυαλιού άρχισε γύρω στο 1500 π.χ στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Το πρώτο φυσικό γυαλί

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό ΧΥΤΕΥΣΗ 199 10.6 ΧΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 10.6.1 Χύτευση σε μόνιμο καλούπι Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό που θα χυτευθεί, από χυτοσίδηρο, χάλυβα, μπρούντζο

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμάς Γαζέας Αθήνα 2014

Κοσμάς Γαζέας Αθήνα 2014 Κοσμάς Γαζέας Αθήνα 2014 Αμένομφις ΙΙ, 15 ου αι. π.χ. (4cm) Αλάβαστρα από τον Κεραμεικό. Τέλη 6 ου αι. π.χ. (αριστερά 13.5 cm) Τέλη 5 ου αι. π.χ. (δεξιά 14 cm) Αμφορίσκος. 6 ος π.χ. Κεραμεικός (11 cm)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΩΝ. Σχεδιαστικά καρτών και κείμενα περιγραφής σχεδίων ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ. Master Card Classic Credit

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΩΝ. Σχεδιαστικά καρτών και κείμενα περιγραφής σχεδίων ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ. Master Card Classic Credit 1 ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΡΤΩΝ Σχεδιαστικά καρτών και κείμενα περιγραφής σχεδίων ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑ Master Card Classic Credit Προχοΐσκη Ερυθροστιλβωτού ΙΙΙ Ρυθμού Προχοΐσκη, δείγμα κεραμικής του Ερυθροστιλβωτού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ A ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Το κολλάρισμα του χαρτιού στην Ανατολή γινόταν με αμυλόκολλα και στη Δύση με ζελατίνη. Σωστό ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του πυριτίου στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τη χρήση του πυριτίου σε υλικά όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΥΑΛΙ Σημειώσεις μαθήματος Τεχνολογίας Υλικών Β εξαμήνου. Εισηγήτρια Μάρθα Δημητρακά

ΤΟ ΓΥΑΛΙ Σημειώσεις μαθήματος Τεχνολογίας Υλικών Β εξαμήνου. Εισηγήτρια Μάρθα Δημητρακά ΤΟ ΓΥΑΛΙ Σημειώσεις μαθήματος Τεχνολογίας Υλικών Β εξαμήνου. Εισηγήτρια Μάρθα Δημητρακά Το γυαλί σημαίνει διαφάνεια. Σημείο συνάντησης των αναγκών του ανθρώπου, να χτίσει και να επικοινωνήσει. Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Η εφεύρεση της τυπογραφίας Η εφεύρεση της τυπογραφίας δεν ανήκει ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο λαό ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χρονολογία. Η δόξα της εφεύρεσης αποδίδεται στον

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Θέμα της διδακτικής πρότασης Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τους τύπους, τα ονόματα και τις χρήσεις των αγγείων της αρχαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο υαλοψός (υαλουργός),αναφέρεται σε : πρώιμους βυζαντινούς κώδικες αγιολογικές μαρτυρίες μεταγενέστερα κείμενα,που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη

Ο υαλοψός (υαλουργός),αναφέρεται σε : πρώιμους βυζαντινούς κώδικες αγιολογικές μαρτυρίες μεταγενέστερα κείμενα,που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη Ο υαλοψός (υαλουργός),αναφέρεται σε : πρώιμους βυζαντινούς κώδικες αγιολογικές μαρτυρίες μεταγενέστερα κείμενα,που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη υαλουργικής δραστηριότητας στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θεµάτων. 2) Απαντήστε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Χημεία της Συντήρησης των Aνόργανων Υλικών

Η Χημεία της Συντήρησης των Aνόργανων Υλικών Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Η Χημεία της Συντήρησης των Aνόργανων Υλικών Ολοκλήρωση των ανόργανων υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στα κειμήλια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ Α. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΣΤΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Α.1. Ποια οικογένεια υλικών αφορά η μορφοποίησή τους με διαμόρφωση; Χρησιμοποιώντας ένα τυπικό διάγραμμα εφελκυσμού, αναφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές και Παραδείγματα

Εφαρμογές και Παραδείγματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής των συστημάτων CAD/CAM στο σχεδιασμό και την κατασκευή διαφόρων καλουπιών και εξαρτημάτων. 5.1 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Πρόλογος Ναοί της Αρχαϊκής εποχής Οι κίονες και τα μαθηματικά τους-σχεδίαση Υλοποίηση Επίλογος Πηγές Αποτελείται από τρία μέρη, τη βάση, τον κορμό, που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Ταξινόμηση Κεραμικών ανάλογα με τις εφαρμογές τους: Ύαλοι Δομικά προϊόντα από πηλούς Λευκόχρωμα κεραμικά σκεύη Πυρίμαχα Κεραμικά εκτριβής Κονιάματα Προηγμένα κεραμικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΑΛΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΓΥΑΛΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΓΥΑΛΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ Το πυρίτιο βρίσκεται στην 14η ομάδα του περιοδικού πίνακα, στην ίδια ομάδα με τον άνθρακα, αλλά στην επόμενη περίοδο. Είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κανονική (Regular) κατηγορία Λυκείου Περιγραφή παιχνιδιού, κανόνες και σκορ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κανονική (Regular) κατηγορία Λυκείου Περιγραφή παιχνιδιού, κανόνες και σκορ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2018 Κανονική (Regular) κατηγορία Λυκείου Περιγραφή παιχνιδιού, κανόνες και σκορ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Έκδοση: Τελική έκδοση 15 Ιανουαρίου (Μετάφραση επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 26 Ώρα : 1:3-13: Οδηγίες: 1)Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη. Και στα τρία µέρη υπάρχουν συνολικά δώδεκα (12)

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος Συσκευάζοντας. Επαγγελµατική Συσκευασία

Μάρτιος Συσκευάζοντας. Επαγγελµατική Συσκευασία Μάρτιος 2018 Επαγγελµατική Συσκευασία Νίκος & Μαρίνα Σκέντου ο.ε. Ανθίµου Γαζή 2 Λάρισα ( Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων ) Τηλ. 2410 536647 Φαξ. 2410 536667 E-mail: skentosoe@hol.gr Συσκευάζοντας Βάζα κονσερβοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίοι μαγικοί πολύτιμοι λίθοι

Αρχαίοι μαγικοί πολύτιμοι λίθοι Η χρήση των πολύτιμων λίθων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές στη Βίβλο και σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, καθώς και ευρήματα σε αιγυπτιακούς τάφους. Η χρήση τους ήταν κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμάς Γαζέας Αθήνα 2014

Κοσμάς Γαζέας Αθήνα 2014 Κοσμάς Γαζέας Αθήνα 2014 Γενικά για το γυαλί Το γυαλί δεν είναι μια χημική ένωση αλλά είναι ένα μίγμα διαφόρων πυριτικών αλάτων και διοξειδίου του πυριτίου (SiO 2 ), που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν υγρό

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του γυαλιού και οι περιπέτειές της

Η τέχνη του γυαλιού και οι περιπέτειές της ΔΑΜΑΣΚΟΣ Φωτ ΘΠ apan.gr Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα apan.gr Η τέχνη του γυαλιού και οι περιπέτειές της Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 μ.χ.) τοποθετεί στη Συρία την ιστορία της ανακάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας. Αγγελάτου Βάλια Αντωνίου Ορσαλία Γιαννούκου Κατερίνα

Δημιουργική Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας. Αγγελάτου Βάλια Αντωνίου Ορσαλία Γιαννούκου Κατερίνα Δημιουργική Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας Αγγελάτου Βάλια Αντωνίου Ορσαλία Γιαννούκου Κατερίνα Γεωμετρική Εποχή Α) Τον 8 ο αιώνα π.χ. τελειοποιείται το φοινικικό αλφάβητο στην Μ. Ανατολή. Οι Ευβοείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 2006 Ώρα: 10:30 13.00 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. α) Η πυκνότητα του υλικού υπολογίζεται από τη m m m σχέση d

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ. Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς Π ΜΩΚ Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς Π ΜΩΚ ΛΖΥ Δρ Δ.Γ. Μυλωνάς 2 Π ΜΩΚ Δαίδαλος νατολή ιγαίο νατολίζουσα τέχνη Κρήτη Δρ Δ.Γ. Μυλωνάς 3 Π ΜΩΚ τα μέσα του 9ου αι. π.. επέκταση πέρα από τα όρια του ιγαίου, αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 1. Τα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν οικισμούς, άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα. Επειδή τα μέταλλα δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα, οι συναλλαγές τους

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλείο απλής εξορύξεως μεταλλευμάτων. Λιγνιτωρυχείο. Λατομείο απλής εξορύξεως αργών λίθων. Λατομείο και επεξεργασία λατομικών προϊόντων

Μεταλείο απλής εξορύξεως μεταλλευμάτων. Λιγνιτωρυχείο. Λατομείο απλής εξορύξεως αργών λίθων. Λατομείο και επεξεργασία λατομικών προϊόντων Προϊόντα μεταλλείων και λατομείων. Πολύτιμα μέταλλα και λίθοι. Προϊόντα υαλουργίας και κεραμ 1001 Μεταλείο απλής εξορύξεως μεταλλευμάτων 7 1002 Λιγνιτωρυχείο 11 1003 Λατομείο απλής εξορύξεως αργών λίθων

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY

Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY Πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας. AΝΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΑΠΟΔΟΣΗΣ MADE IN GERMANY 138 ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY Χρησιμοποιείτε γυαλιά προστασίας. Χρησιμοποιείτε μάσκα σκόνης. Χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ. Πορώδες αερίων ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΥΤΕΥΣΕΩΝ Πορώδες αερίων Πορώδες που προέρχεται από αέρια διαλυμένα στο υγρό τα οποία εκροφώνται κατά τη στερεοποίηση λόγω μικρής διαλύτότητας. Κυρίως υδρογόνο είναι το αέριο

Διαβάστε περισσότερα

Κ α τ ά λ ο γ ο ς Π ρ ο ϊ ό ν τ ω ν L E D

Κ α τ ά λ ο γ ο ς Π ρ ο ϊ ό ν τ ω ν L E D Κ α τ ά λ ο γ ο ς Π ρ ο ϊ ό ν τ ω ν L E D 2 0 1 6-2 0 1 7 Κ α τ α σ κ ε υ έ ς φ ω τ ι σ τ ι κ ώ ν L E D & η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ώ ν π λ α κ ε τ ώ ν H E L L A S T R O N I C S ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Ανάβρυτα 2015 2016 Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Γεωργική Οικονομία Τα πρώτα βήματα στην γεωργική οικονομία γίνονται κατά την Μυκηναϊκήεποχή. Τηνεποχήαυτή:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΗ

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΗ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΡΙΟΥ 1 4. Διαμόρφωση μεταλλικών υλικών χωρίς κοπή Χύτευση Σφυρηλάτηση Κυλινδροποίηση Ολκή - συρματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

// AESTHETICS G-DECO. Silk-Screen Printing

// AESTHETICS G-DECO. Silk-Screen Printing GDECO SilkScreen Printing GR SilkScreen Printing Το γυαλί, χάρη στις ιδιότητές του, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως διακοσμητικό υλικό, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με χρώμα για να επιτύχει ένα εικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 2: Βασικές Κατασκευαστικές Τεχνολογίες Ι. Γιαννατσής Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιώς Διαδικασίες Κατασκευής Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!.

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!. ΟΔΗΓΊΕΣ Ξεκινώντας τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σανίδες από κρεβάτι οι οποίες έχουν πλάτος συνήθως 10 εκατοστά και πάχος περίπου 2 εκατοστά, επέλεξα αυτό το υλικό γιατί είναι εύκολο να το βρείτε καθώς

Διαβάστε περισσότερα

βασισμένο σε μία ιδέα του Βασίλη Βελεχέρη (Χημικού)

βασισμένο σε μία ιδέα του Βασίλη Βελεχέρη (Χημικού) 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2013 Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 Διαγωνισμός στη Φυσική (Διάρκεια 1 ώρα) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)...

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές 16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές Θα έχεις ίσως προσέξει ότι στους δρόμους και στα δάπεδα, όταν τα στρώνουν με τσιμέντο, αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Μητρόπολής μας. Πυξίδα μας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασμα»,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα

Μάθημα 2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα Μάθημα 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα Καθένας από εμάς διακρίνεται από τους άλλους από τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του, όπως, το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΣΗ. Ύψος: 20cm Διάμ. σώματος: 10,5cm. Πορσελάνη. αγγείο, τύπου «Τσαγερό», από λευκή πορσελάνη με. Χίου.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΣΗ. Ύψος: 20cm Διάμ. σώματος: 10,5cm. Πορσελάνη. αγγείο, τύπου «Τσαγερό», από λευκή πορσελάνη με. Χίου. ΕΚΘΕΜΑΤΑΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1. Ισρικό Ναυάγιο ΑΕ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 88/22-18 1,5ν.μ. Κλεισύ σχήμας αγγείο, τύπου «Τσαγερό»,

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός Θερμότητα θερμοκρασία Ηλεκτρισμός 1 1. Η αφή μας ξεγελά Συχνά εκτιμάμε τη θερμοκρασία ενός σώματος με τις αισθήσεις μας. Είναι όμως η εντύπωση που σχηματίζουμε πάντα ορθή; Υλικά Ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΊΘΟΙ- ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ μέρος Α Πρώτες ύλες Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τεχνητών δοµικών λίθων είναι : άργιλοι για αργιλικά ή κεραµικά δοµικά στοιχεία, καολίνης για προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Φυσική ΣΤ τάξης Ι Ενότητα «ΦΩΣ» 1 ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ. 143 146) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: -Να διαπιστώσουµε πειραµατικά την ανάλυση του λευκού φωτός σε φως

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Η ομάδα κατασκευών και χειροτεχνίας λειτουργεί φέτος για 4 η συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να μας συμπαρασύρει στην τροχιά της δημιουργίας και στη χαρά που

Διαβάστε περισσότερα

Βαζάκια για μπομπονιέρες

Βαζάκια για μπομπονιέρες Βαζάκια για μπομπονιέρες Μικρό βαζάκι 30ml 2001 Μικρό βαζάκι 40ml 2003 Μικρό κλασικό βαζάκι 106ml Γυάλινο εξάγωνο βαζάκι 30ml 160-5 Βάζο σε σχήμα καρδιάς 106ml Εξάγωνο βαζάκι 106ml 2084 2083 174-5 118-4

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00-12:30 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. (α) Από το δεύτερο σχήµα, επειδή ο ζυγός ισορροπεί, προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ-ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα μαχαίρια GYNNSAM περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5

Τα μαχαίρια GYNNSAM περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5 GYNNSAM μαχαίρια Τα μαχαίρια GYNNSAM περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5 χρόνια δωρεάν εγγύηση που καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης)

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία - Θερμότητα (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία Ποσοτικοποιεί την αντίληψή μας για το πόσο ζεστό ή κρύο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραδείγματα σφραγιδολίθων πριν την Υστεροκυπριακή περίοδο είναι περιορισμένα σε αριθμό και το δημοφιλές σχήμα είναι το ορθογώνιο πλακίδιο.

Τα παραδείγματα σφραγιδολίθων πριν την Υστεροκυπριακή περίοδο είναι περιορισμένα σε αριθμό και το δημοφιλές σχήμα είναι το ορθογώνιο πλακίδιο. Σφραγιδογλυφία Τα παραδείγματα σφραγιδολίθων πριν την Υστεροκυπριακή περίοδο είναι περιορισμένα σε αριθμό και το δημοφιλές σχήμα είναι το ορθογώνιο πλακίδιο. Κατά την ΥΚΙ φάση ο αριθμός των σφραγίδων είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 0-1. Γενικά Σκοπός του σχολικού αυτού βιβλίου είναι να δώσει στους µαθητές τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά µε τις συγκολλήσεις των µετάλλων και να τους εξοικειώσει µε

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 8 Μάθηµα: «Ιστορία Ενδυµασίας Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Το µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

SLITBAR μαχαίρια ΔΩΡΕΑΝ. 5 Χρόνια ΕΓΓΥΗΣΗ

SLITBAR μαχαίρια ΔΩΡΕΑΝ. 5 Χρόνια ΕΓΓΥΗΣΗ SLITBAR μαχαίρια ΔΩΡΕΑΝ 5 Χρόνια ΕΓΓΥΗΣΗ Η καθημερινή ζωή στο σπίτι θέτει υψηλές απαιτήσεις στα μαχαίρια κουζίνας. Τα μαχαίρια SLITBAR είναι μαχαίρια υψηλής ποιότητας σε κάθε λεπτομέρεια και με σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με:

Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με: Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με: Γλυκίσματα από μαύρη ζάχαρη για το τσάι μας Βαζάκια για ρεσό Καλοκαιρινά σουβέρ από φελό και σκοινί Αρωματικά μαξιλαράκια 1. Βαζάκια για ρεσό Οι κατασκηνωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Ο κύλινδρος που φαίνεται στο σχήμα είναι από χάλυβα που έχει ένα ειδικό βάρος 80.000 N/m 3. Υπολογίστε την θλιπτική τάση που ενεργεί στα σημεία Α και

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες υάλων. Διάγραμμα τάσης-παραμόρφωσης (stress-stain)

Μηχανικές ιδιότητες υάλων. Διάγραμμα τάσης-παραμόρφωσης (stress-stain) Μηχανικές ιδιότητες υάλων Η ψαθυρότητα των υάλων είναι μια ιδιότητα καλά γνωστή που εύκολα διαπιστώνεται σε σύγκριση με ένα μεταλλικό υλικό. Διάγραμμα τάσης-παραμόρφωσης (stress-stain) E (Young s modulus)=

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός ΤΝΟΠΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ 1. ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ ΣΗ ΥΤΗ Το πυρίτιο (Si) ανήκει στη 14 η ομάδα του περιοδικού πίνακα και στη τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Το διδακτικό αντικείμενο Η επίδραση της παροχής θερμότητας στα διάφορα υλικά μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, 24.11.2000 Αριθμός 332 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ακλοολόμετρα και Αραιόμετρα Αλκοόλης) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Η μπύρα συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη. Αναφορές για την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.χ.

Η μπύρα συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη. Αναφορές για την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.χ. Η μπύρα συναντάται σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και είδη. Αναφορές για την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.χ. Η Βιομηχανία παραγωγής μπύρας είναι σήμερα πολύ αναπτυγμένη περιλαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1 EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1. Από την ίδια γραµµή αφετηρίας(από το ίδιο ύψος) ενός κεκλιµένου επιπέδου αφήστε να κυλήσουν, ταυτόχρονα προς τα κάτω, δύο κυλίνδροι της

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα