ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ -ΓΥΑΛΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ -ΓΥΑΛΙ"

Transcript

1 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ -ΓΥΑΛΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Website:

2 ΙΣΤΟΡΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝΓΥΑΛΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

3 Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση της λέξης "ύαλος" ή "ύελος". Προέρχεται είτε από την Αίγυπτο, επειδή αρχικά το υλικό κατασκευάστηκε εκεί είτε από την αρχαία Ελλάδα από το ρήµα "ύω", που σηµαίνει βρέχω καιηαρχικήτηςσηµασίαήτανσταγόναβροχήςήδιαυγής σαν νερό. Πολύ πριν την ανακάλυψη του χειροποίητου γυαλιού τα αντικείµενα αξίας και υψηλής τέχνης κατασκευάζονταν από φυσικό γυαλί. Τα πρώτα αντικείµενα από γυαλί, που χρονολογούνταιαπότιςαρχέςτηςπαλαιολιθικήςεποχής, ήταν µαχαίρια και αιχµές βελών από λεπτά φύλλα οψιδιανού (obsidian). Έχοντας σαν βάση τις χηµικές αναλύσεις των ηφαιστειακών πετρωµάτων, ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η προέλευση πολλών αντικειµένων από οψιδιανό, π.χ. αντικείµενα που διαδόθηκαν στη Μ. Ασία απότηνανατολήκαιτοαιγαίο.

4 Εντούτοις, είναι βέβαιο ότι η ανακάλυψή του έγινε κάπου στα ανατολικά της Μεσογείου πριν από το 3000 π.χ.. Σύµφωνα µε τον ιστορικό Πλίνιο (23-79 µ.χ.) υπάρχει άµεση σχέση του πρώτου χειροποίητου γυαλιού µε τον ποταµό Belus στη Φοινίκη ή Φοινικία, εκεί όπου βρίσκεται ο σηµερινός ποταµός Naaman στο Ισραήλ. Οποταµόςαυτόςείχετιςεκβολέςτουσεένακανάλι, όπου κατά την απόσυρση της παλίρροιας αποκαλυπτόταν η πρώτη ύλη για την παραγωγή γυαλιού. Μάλιστα µε την εκτίναξη των κυµάτων και µόνο πραγµατοποιούταν καθαρισµός της άµµου.

5 Τεχνικέςπριναπότοφυσητό γυαλί

6 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΥΑΛΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Τα πρώτα γυάλινα αγγεία, πριν την ανακάλυψη του φυσητού γυαλιού, κατασκευάζονταν ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές τεχνικές: α. Τεχνική µε την µέθοδο του πυρήνα. Η πλειοψηφία των γυάλινων αγγείων της προ-ρωµαϊκής εποχής κατασκευάζονταν µε τη µέθοδο του πυρήνα. Ένας πυρήνας από πυρίµαχο υλικό, προσαρµοσµένος στην άκρη µιας ξύλινης ράβδου, ήταν απαραίτητος για τη διαδικασία αυτή. Ο πυρήνας εµβαπτιζόταν σε τηγµένο γυαλί και ανάλογα µε τη µορφή του, σχηµάτιζε το εσωτερικό του αγγείου. Όταν η ποσότητα του τηγµένου γυαλιού πάνω στον πυρήνα ήταν ικανοποιητική, ο πυρήνας περιστρεφόταν πάνω σε µια λεία επίπεδη πέτρινη επιφάνεια, για το σχηµατισµό της εξωτερικής επιφάνειας. Ένας εναλλακτικός τρόπος τοποθέτησης του γυαλιού στον πυρήνα ήταν αυτός µε τη µορφή ταινιών. Πρόσθετα τµήµατα, όπως λαβές, λαιµός ή πόδια ήταν δυνατό να προσαρµοστούν στη συνέχεια, µετά την αποµάκρυνση της ράβδου και του πυρήνα. Αισθητική µορφοποίηση σαν ψαροκόκαλο: Η µορφοποίηση αυτή περιλαµβάνει ένα διάκοσµο από πρόσθετες χρωµατιστές γυάλινες ταινίες σε µορφή zig - zag.

7 Ο υαλουργός έπρεπε να καλύψει αρχικά τον πυρήνα µε µία ταινία γυαλιού, να την λειάνει και στη συνέχεια να καλύψει το σώµα γυαλιού κατά περιοχές µε νέες ταινίες γυαλιού διαφορετικού χρώµατος. Με ένα αιχµηρό εργαλείο δηµιουργούσε κάθετα "περάσµατα" της νέας ταινίας στο σώµα του γυαλιού. Με τη βοήθεια της ράβδου λείαινε την εξωτερική επιφάνεια του αγγείου. Τα πρώιµα βάζα και µπουκάλια, σε σχήµα καρότου και φακής, είχαν ύψος περίπου mm, αν και υπάρχουν δείγµατα µεγαλύτερων διαστάσεων. Τέσσερις συγκεκριµένοι τύποι αγγείων, σύµφωνα µε την τεχνική κατασκευής του πυρήνα, είναι γνωστοί από την ύστερη αιγυπτιακή περίοδο: - το αλάβαστρο, που ήταν κυλινδρικού σχήµατος µε κοίλη βάση, - ο αµφορίσκος, που ήταν σε σχήµα αχλαδιού, - ο αρύβαλλος, που ήταν σφαιρικού σχήµατος και - η οινοχόη, που ήταν βάζο µε λαβή και επίπεδη βάση. Η τεχνική του πυρήνα αναπτύχθηκε στην Εγγύς Ανατολή, Μεσοποταµία, Αίγυπτο, Κύπρο, Ρόδο, ΚρήτηκαιΕλλάδα.

8 β. Τεχνική του µωσαϊκού. Αποτελείται από κανονικά τµήµατα χρωµατιστών γυάλινων ράβδων πάνω σε ένα σκληρό καλούπι. Στη συνέχεια προστίθεται ένα εξωτερικό καλούπι για να κρατήσει όλα τα τµήµατα µαζί, κατά τη διάρκεια της θέρµανσης και τήξης. Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε στη Μεσοποταµία και στη δυτική Ασία.

9 γ. Χύτευση σε ανοιχτά ή κλειστά καλούπια. Η χύτευση σε ανοιχτά καλούπια ήταν µια τεχνική που είχε εφαρµοστεί στην κατασκευή κεραµικών και φαγεντιανών. Χρησιµοποιήθηκε για την παραγωγή ανοιχτών αγγείων - δοχείων, όπως είναι κύπελλα, πιάτα, µπουκάλια µε ευρύ λαιµό και πλακών. Τρεις τεχνικές πιθανόν να χρησιµοποιήθηκαν: απευθείας χύτευση, επεξεργασία του γυαλιού in situ και η τεχνική του χαµένου κεριού.

10 δ. Τεχνική της λάξευσης. Η κοπή και η λάξευση ενός γυαλιού είναι η µοναδική τεχνική που µπορεί να παράγει ένα ολοκληρωµένης µορφής βάζο, από έναν στερεοποιηµένο όγκο γυαλιού. Οι τεχνικές και τα µέσα κοπής πετρωµάτων και ηµιπολύτιµων λίθων ήταν γνωστές πριν την εµφάνιση του γυαλιού, οπότε και θα πρέπει να χρησιµοποιήθηκαν για την κατεργασία του.

11 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΑΛΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα αρχαιότερα υαλογραφήµατα προέρχονται από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταµία. Επίσης υαλογραφηµένα αντικείµενα παρουσίασε η περσική και η ασσυριακή τέχνη. Κατά τη µυκηναϊκή εποχή ήταν πολύ κοινά τα γυάλινα διακοσµηµένα µε την υαλογραφία αντικείµενα, των οποίων όµως η προέλευση µπορεί να αποδοθεί στη µεσογειακή τέχνη και κύρια στη φοινικική, η οποία εξακολούθησε µέχρι τα ρωµαϊκά χρόνια, να τροφοδοτεί τις ελληνικές και ρωµαϊκές αγορές µε τα περίφηµα φοινικικά γυάλινα αγγεία. Μάλιστα πολλά τέτοια αγγεία έχουν βρεθεί στους ελληνικούς και ρωµαϊκούς τάφους, σαν πολύτιµα κτερίσµατα.

12 Από τον 11ο αιώνα η υαλογραφία αποτέλεσε την κυριότερη µορφή διακόσµησης των υαλοπινάκων των κτιρίων, συµβάδιζε µε την εξέλιξη του γοτθικού ρυθµού και κατά τον 12ο και 13ο αιώνα έφθασε σε υψηλό επίπεδο τέχνης. Την εποχή αυτή η υαλογραφία µπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν ιχνογραφία παρά είδος ζωγραφικής και γινόταν κατά τον εξής τρόπο: Επάνω σε ένα τραπέζι βαµµένο µε λευκό χρώµα ή κιµωλία, αποτυπωνόταν αρχικά µε µόλυβδο ή κασσίτερο το σχέδιο και στη συνέχεια σηµειωνόταν µε επιµέλεια το χρώµα που επρόκειτο να τοποθετηθεί σε κάθε κοµµάτι. Σύµφωνα µε το σχέδιο αυτό, ο τεχνίτης έκοβε τα κοµµάτια των χρωµατιστών γυαλιών και τα συναρµολογούσε σχηµατίζοντας έτσι ένα µωσαϊκό, του οποίου η επιτυχία οφειλόταν κυρίως στους ιριδισµούς που προκαλούσετοφωςστογυαλί, καθώςεπίσηςκατάέναµεγάλοµέροςκαιστοπάχοςτου γυαλιού. Το περίεργο είναι ότι σήµερα µε την τελειοποίηση του γυαλιού και τη λεπτότητά του, οι ιριδισµοί των χρωµάτων είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Μάλισταγιαδιάστηµα 250 ετώνηαπλούστατηαυτήτεχνικήδενµεταβλήθηκεκαθόλου. Κατά το 14ο αιώνα όµως, η υαλογραφία περνάει σε µια εντελώς νέα φάση. Η ανακάλυψη του κίτρινου χρώµατος επέτρεψε τη ζωγράφιση πάνω σε λευκό γυαλί, ενός ολόκληρου χρωµατιστού σχεδίου, αντί του παλαιού τρόπου της συναρµολόγησης κοµµατιών σαν µωσαϊκό. Από την εποχή αυτή αρχίζει η ακµή της υαλογραφίας. Μέχρι τον 16ο αιώνα συναγωνίζεται όλα τα είδη της τέχνης και αναπληρώνει πολλές φορές ακόµα και την προσωπογραφία. Από την εποχή όµως αυτή αρχίζει η παρακµή της, που οφείλεται στην τάση την οποία απέκτησαν οι υαλογράφοι να αποδίδουν και τις τελευταίες χρωµατικές λεπτοµέρειες του θέµατος, όπως συνηθιζόταν στους πίνακες ζωγραφικής.

13 ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Την εποχή αυτή υπήρξαν αγγεία κατασκευασµένα µε τη µέθοδο του πυρήνα, ταοποίαέχουνβρεθείστιςμυκήνες, τηνκρήτη, τηρόδοκαι τηνκύπροκαιταοποίατοπιοπιθανόείναιναπροέρχονταιαπότην Αίγυπτο ή να αποτελούν αποµιµήσεις διαφόρων άλλων αγγείων. Η µέθοδος της χύτευσης σε ανοικτό καλούπι είχε χρησιµοποιηθεί στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταµία καθώς και την Ελλάδα για την κατασκευή κοσµηµάτων. Βέβαια, εκτός από αυτά τα στοιχεία, υπήρξαν αµφιβολίες για το αν το γυαλί παραγόταν στην Ελλάδα κατά τη µυκηναϊκή περίοδο. Είναι όµως πιθανό η κατασκευή του γυαλιού από πρωτογενή υλικά να µην είχε πραγµατοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά να γινόταν εισαγωγή στερεοποιηµένων γυάλινων ράβδων σε φόρµες, τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονταν. Η µέθοδος της χύτευσης εφαρµόστηκε για την κατασκευή αγγείων πολύ αργότερα. Από τις χιλιάδες χάντρες και κοσµήµατα της µυκηναϊκήςπεριόδου, ταοποίαανακαλύφθηκανστονελλαδικόχώρο, υπάρχουν αρκετά που µάλλον προέρχονται από την ίδια τεχνική κατασκευής του γυαλιού.

14 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ Την περίοδο αυτή τα αγγεία σπανίζουν, όχι µόνο όσον αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές. Μόνο κάποιες χυτές κύαθοι µε ηµισφαιρικό σχήµα εµφανίζονται τον 8ο - αρχές 7ου π.χ. αι.. ιανύοντας τους δύο αυτούς αιώνες, τα γυάλινα αγγεία τα οποία ήταν κατασκευασµένα µε τη µέθοδο του πυρήνα, άρχισαν να σπανίζουν συγκριτικά µε τα χυτά. Μάλιστα ορισµένα τέτοια αγγεία τα οποία ανακαλύφθηκαν στον ελλαδικό χώρο, όπως στην Ερέτρια, την Κρήτη και τη Ρόδο στα τέλη του 8ου - αρχές 7ου π.χ. αι., πιθανόν να προέρχονται από τη Μεσοποταµία. Παρόλο που οι Έλληνες ήταν ευρέως γνωστοί για την αισθητική των κεραµικών τους, δεν είχαν καµιά σχέση µε την κατασκευή γυάλινων αντικειµένων. Ακόµα και τα εργαστήρια γυαλιού που ανακαλύφθηκαν στη Ρόδο και τη Λέσβο ήταν το πιο πιθανό να λειτουργούσαν µε Αιγυπτίους εργάτες.

15 ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 1. Αγγεία κατασκευασµένα µε τη µέθοδο του πυρήνα (525 π.χ µ.χ.). Από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου και µετά, η κατασκευή αγγείων µε τη µέθοδο του πυρήνα αναπτύχθηκε σε µεγάλο βαθµό. Οι Έλληνες άρχισαν να παράγουν αγγεία χρησιµοποιώντας εισαγόµενο γυαλί, ιδίως από την Αλεξάνδρεια, το οποίο προτιµούσαν για την υψηλή του ποιότητα. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά των ωδεκανήσων φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίοδο αυτή. Παρόλοπουηµέθοδοςκατασκευήςτωναγγείωνείναιηίδιαπουείχε χρησιµοποιηθεί για τα αιγυπτιακά αγγεία της εποχής του χαλκού, τα αγγεία από µόνα τους είναι διαφορετικά και διακεκριµένα. Μιµούνται σύγχρονα σχήµατα αττικής κεραµικής σε µικρό µέγεθος, όπως αλάβαστρα, αρύβαλλους, οινοχόες κ.ά..

16 Τα περισσότερα αγγεία είναι κατασκευασµένα από ηµιδιαφανές σκούρο µπλε γυαλί και διακοσµηµένα από αδιαφανείς λωρίδες διαφόρων χρωµάτων. Άλλα είναι κατασκευασµένα από αδιαφανές άσπρο γυαλί, µε λωρίδες πορφυρού χρώµατος, ενώ άλλα είναι µονόχρωµα. Από τον 6ο π.χ. αι. και µετά, το αλάβαστρο αποτελεί πια µια συνηθισµένη φόρµα, η οποία εξαπλώνεται ευρέως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και περνά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Ο 5ος π.χ. αι. παρουσίασε διάφορους τύπους αρύβαλλου και οινοχόης. Ορισµένες οινοχόες παρουσιάζουν ένα µικρό εξόγκωµα στη βάση της λαβής τους, σαν αποµίµηση καρφιού από µεταλλικό βάζο. Αυτό το χαρακτηριστικό ίσως να αποτελεί εµπορική σφραγίδα που χρησιµοποιούσαν οι τεχνίτες της Ρόδου.

17 Κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων µέχρι τις αρχές των ρωµαϊκών, βρέθηκαν αρκετά υαλουργικά κέντρα όπου γινόταν χρήση της µεθόδου του πυρήνα στη συροπαλαιστινιακή περιοχή, την Κύπρο και την Ιταλία. Επίσης φαίνεται στις αρχές τις περιόδου αυτής, ότι παράγονταν αγγεία που κατασκευάζονταν µε την ίδια µέθοδο στη Μακεδονία και την Καρχηδόνα. Τον 1οµ.Χ. αι. τααγγείαπουήτανκατασκευασµέναµετη µέθοδο του πυρήνα εξαφανίζονται από το προσκήνιο.

18 2. Χυτά αγγεία (5ος - 4ος π.χ. αι.). Κατά τον 5ο και 4οπ.Χ. αι., η χύτευση γυάλινων αγγείων πραγµατοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο και ίσως στην Ελλάδα, αλλά όχι σε ευρεία κλίµακα, συγκριτικά µε τη µέθοδο του πυρήνα. Επίσης είναι πολύ πιθανό τους αιώνες αυτούς να εξακολουθεί η εισαγωγή γυαλιού, όπως γινόταν κατά την εποχή του χαλκού. Στον ελλαδικό χώρο, κατά τον 5ο αι. π.χ., αρκετά χυτά αγγεία από ηµιδιαφανές χρωµατιστό γυαλί µπορεί να προέρχονται από την Περσία. Χρωµατιστά χυτά αγγεία, που χρονολογούνται γύρω στο 425 π.χ., έχουν ανακαλυφθεί σε τάφους διαφόρων περιοχώντηςελλάδας, όπωςστηρόδο, τηβέροιακαιτη Θεσσαλονίκη, που κατασκευάζονταν στην Ελλάδα πιθανότατα από εισαγόµενο προϊόν.

19 Στην Ελλάδα το χρωµατιστό γυαλί είχε επίσης χρησιµοποιηθεί για κοσµήµατα και χάντρες και συνήθως µε διακόσµηση µε φύλλο χρυσού. Προς το τέλος του 4ου π.χ. αι. εµφανίζεται ένας συγκεκριµένος τύπος χυτών αγγείων, που είναι καθαρά ένα ελληνικό προϊόν. Πρόκειται για κυλινδρικές πυξίδες κατασκευασµένες µε τη µέθοδο του "χαµένου κεριού" και οι οποίες παρουσιάζουν ένα επίσης χυτό, θολωτό κάλυµµα. Συνήθως, µιµούνται αγγεία κατασκευασµένα από κεραµικό ή µάρµαρο της ίδιας περιόδου και έναν τύπο υδρίας από τη νότια Ιταλία. Τέτοια αντικείµενα έχουν βρεθεί σε αρκετούς τάφους στον ελλαδικό χώρο, αλλά κυρίως στην Κρήτη. Έτσι η µοναδική ποιότητα του γυαλιού και η δοκιµαζόµενη τεχνική, αποτέλεσαν βάσιµους δείκτες για το επίπεδο των υαλουργικών κέντρων στο χώρο της Κρήτης στα τέλη του 4ου - αρχές 3ου π.χ. αι..

20 3. Χυτά αγγεία (3ος - 1ος π.χ. αι.). Τον 3ο και 2ο π.χ. αι. υπήρξαν εκτεταµένες επαφές και αναπτυγµένο εµπόριο στον αρχαίο κόσµο, ενώ η κατασκευή γυάλινων αντικειµένων παρουσίασε εξαίσια αποτελέσµατα. Ίσως η πιο χαρακτηριστική τεχνική της εποχής αυτής, αναφέρεται σε γυάλινα αγγεία, τα οποία παρουσιάζουν φύλλα χρυσού εγκλωβισµένα µεταξύ δύο πολύ καλά προσαρµοσµένων γυάλινων κυάθων. Τα συγκεκριµένα αντικείµενα σπανίζουν, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κατασκευαστεί στον ελλαδικό χώρο, από ανασκαφές που έχουν γίνει στη Ρόδο, στα ερείπια ενός υαλουργικού κέντρου, που χρονολογείται στα τέλη του 3ου - αρχές 2ου π.χ. αι.. Τα αγγεία αυτά παρουσιάζουν µια συνέχεια της παράδοσης των προϊόντων της Αλεξάνδρειας, τα οποία διαπιστώθηκε ότι κατασκευάζονταν στη Ρόδο και ίσως και σε άλλα µέρη της Ελλάδας. Επίσης, την περίοδο αυτή είχαν εµφανιστεί στην Κρήτη και κάποια αγγεία από γυαλί κακής ποιότητας.

21 Κατά το δεύτερο µισό του 2ου π.χ. αι. η παραγωγή χυτών κυάθων αυξήθηκε ραγδαία στην ανατολική Μεσόγειο. Οι συροπαλαιστινιακές κύαθοι της ελληνιστικής περιόδου διακρίνονται σε τέσσερις οµάδες: α. Κύαθοι µε αυλακωτή διακόσµηση (grooved). Τα αγγεία της οµάδας αυτής έχουν βρεθεί στην Κύπρο, την Ελλάδα (Πύλο), την Ιταλία, τη βόρεια Αφρική, την Ισπανία και τη Γαλατία. β. Κύαθοι µε ραβδωτή διακόσµηση (fluted). Η οµάδα αυτή αγγείων είναι πιο σπάνια, ενώ ένας µεγάλος αριθµός αντικειµένων έχει βρεθεί στη ήλο, την Πύλο, την Κύπρο και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Χρονολογούνται γύρω στον 2ο - αρχές 1ου π.χ. αι.. γ. Κύαθοι µε ταινιοειδή διακόσµηση (ribbed). Η οµάδα αυτή αγγείων είναι χαρακτηριστική τον 1ο π.χ. - 1ο µ.χ. αι. σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και βόρεια Ευρώπη. δ. Κύαθοι µε γραµµική διακόσµηση (linear). είγµατα αγγείων της οµάδας αυτής έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο, παρόλο που σαν φόρµες δεν είναι συνηθισµένες. Επίσης είναι γνωστές κύαθοι µε πολυποίκιλα χρωµατιστά µωσαϊκά πρότυπα στα τέλη του 3ου -αρχές 2ου π.χ. αι.. Στον ελλαδικό χώρο άρχισαν να σπανίζουν πριν τον 1ο π.χ. αι..

22 Ελληνιστικό γυαλί. Κατά την περίοδο αυτή εµφανίστηκαν τα χυτά σε καλούπι ηµισφαιρικά γυάλινα δοχεία, κατασκευασµένα από διαυγές, σχεδόν άχρωµο γυαλί, κατά την ασσυριανή παράδοση. Σ'αυτά τα δοχεία πραγµατοποιούταν το φινίρισµά τους στον τόρνο και η διακόσµηση των περισσοτέρων γινόταν µε ραβδώσεις ή γραµµές χαραγµένες ή χυτές σαν αποµιµήσεις της επιφάνειας µετάλλων. ιακεκριµένος σε σχέση µε τον προηγούµενο, είναι ο τύπος των "sandwich-gold/silver" βάζων γυαλιού, που εµφανίστηκαν κατά το τέλος του 3ου αιώνα π.χ.. Σε τύµβο της δυτικής Μεσσηνίας, µεταξύ Παλαιοναβαρίνου και ιαλισκαριού των Γαργαλιάνων, βρέθηκαν τρειςκαλοδιατηρηµένοιγυάλινουσκύφοι (έναςτουτύπου "millefiori", µε ανάγλυφο διάκοσµο ανθέων στην εξωτερική επιφάνεια) που µπορούν να χρονολογηθούν γύρω στα 200 π.χ.. Σηµαντική ανακάλυψη ήταν του µωσαϊκού γυαλιού, κατά το τέλος της ελληνιστικής εποχής. Η τεχνική αυτή κατασκευής εφαρµόστηκε σε αντικείµενα όπως µικρές κούπες, δοχεία και µακρόστενα αγγεία. Μια άλλη τεχνική που αναπτύχθηκε κατά την περίοδο αυτή ήταν αυτή τουγυαλιού "cameo", τοοποίοεµφανίστηκεκατάτοτέλοςτου 1ουαι. π.χ. έωςτιςαρχέςτου 1ουαι. µ.χ..

23 Αγγείοµετηµέθοδοτου πυρήνα, βαθύ πράσινο µε µπλε - τυρκουάζ διακόσµηση (Μεσοποταµία π.χ.). Ύψος 11,3 cm.

24 ΓλυπτότηςΦοινικικήςθεάςΑστάρτης, χρώµαµπλε -γκρι (Συρία π.χ.). Ύψος 8,5 cm.

25 Αιγυπτιακά αγγεία µε τη µέθοδο του πυρήνα, µε µπλε - γκρι αποχρώσεις απότηνπεριοχήτωνφαγιούµ (18η υναστείααρ π.χ. καιδεξ π.χ.). Ύψος 8,8 cm.

26 Αιγυπτιακό αγγείο χυτό σε καλούπι, µε αποχρώσεις µπλε µαρµάρου και ανυδρίτη (18η υναστεία π.χ.). Ύψος 6,3 cm.

27 Φοινικικό αλάβαστρο από γυαλί µε απόχρωση πράσινου της θάλασσας πουβρέθηκεστηνπεριοχή Pozzuoli (Ιταλία). Μέθοδοςτουπυρήνα. (7ος - 6οςαι. π.χ.). Ύψος 21,1 cm.

28 Αλάβαστρο Μεσοποταµίας µε τη µέθοδο του πυρήνα, βρέθηκε στην περιοχή Καµίρου (Ρόδος) ( π.χ.). Ύψος 16 cm.

29 Αγγεία της Μεσοποταµίας µε τη µέθοδο του πυρήνα για αποθήκευση αρωµάτωνκαιελαίων, βρέθηκανστηνπεριοχήκαµίρου (Ρόδος) ( π.χ.). Ύψος του µεγαλύτερου 10,5 cm.

30 Αιγυπτιακό γλυπτό χυτό σε καλούπι που παριστά το θεό των Mendes στο έλτα (26η υναστεία, 600 π.χ.). Μήκος της βάσης 9 cm.

31 Κρητικό µωσαϊκό γυαλί δικτύου (2ος αι. π.χ.). Ύψος 6 cm.

32 Αγγεία από διαφανές γυαλί από την Canosa (κάτω Ιταλία) όπου τοδεξιάείναι sandwich gold ( π.χ.). Ύψοςτου µεγαλύτερου 11,1 cm.

33 Αντικείµενα από µωσαϊκό γυαλί από την ανατολική Μεσόγειο (2ος ή 1ος αι. π.χ.). ιάµετρος του µπολ 12,7 cm.

34 Αντικείµενο από µωσαϊκό γυαλί από την ανατολική Μεσόγειο (2οςαι. π.χ.). Ύψος 8,3 cm.

35 Τρία µυροδοχεία µε τη µέθοδο του πυρήνα από την ανατολική Μεσόγειο (Σιδώνα 1οςαι. π.χ.). Ύψος του µεγαλύτερου 11,2 cm.

36 Τρία αντικείµενα από γυαλί κιτρινο-πράσινο, µωσαϊκό δαντελωτό από την Κρήτη (1ος αι. µ.χ.). Ύψος 4,5.

37 Ρωµαϊκόγυαλί

38 H τεχνικήτου cameo (high engraving). Θεωρείται η ακριβώς αντίθετη της τεχνικής διακόσµησης Intaglio και αφορά το σχηµατισµό ενός σχεδίου σε ανάγλυφο µε κοπή και αποµάκρυνση τµήµατος της επιφάνειας. Η τεχνική του cameo είναι ένας συνδυασµός κοπής και χάραξης µε τροχό που αναπτύχθηκε κατά τους ρωµαϊκούς χρόνους. Τα πιο γνωστά ρωµαϊκά γυαλιά κατασκευασµένα µε την τεχνική του cameo είναι το Portland Vase, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Vendage Vase, που βρίσκεται στο Museo Nazionale της Νάπολης στην Ιταλία. Η τεχνική cameo φαίνεται ότι προέρχεται από την πτολεµαϊκή Αλεξάνδρεια, σπουδαίο κέντρο υαλουργίας εκείνη την εποχή. Η τεχνική αυτή πιθανόν να προέρχεται από την αλεξανδρινή παράδοση στη µίµηση ηµιπολύτιµων λίθων. Τα cameo, που αναπαριστούν τον αχάτη και άλλους παρόµοιους ηµιπολύτιµους λίθους, παράγονταν συνήθως από επάλληλα στρώµατα γυαλιού δύο διαφορετικών χρωµάτων. ηλαδή, ένα λευκό στρώµα γυαλιού επικάλυπτε ένα έγχρωµο. Αρχικά γινόταν απόδοση των ανάγλυφων και κατόπιν αποµάκρυνση τµηµάτων του λευκού στρώµατος µε σκοπό να αναδειχτεί το έγχρωµο στρώµα σαν φόντο της παράστασης.

39 Έτσι, τοπρώτοβήµαγιατηνκατασκευήτων cameoήταν η δηµιουργία ενός φυσητού µπλε γυάλινου σώµατος. Κατόπιν, όπως και στην περίπτωση των Portland Vase, ένα στρώµα λευκού γυαλιού επικάλυπτε το σώµα αυτό µέχρι τον ώµο του βάζου. Για να επιτευχθεί αυτό, ο κατασκευαστής έπρεπε να εµβαπτίσει µερικά το εµφυσηµένο µπλε γυαλί, που βρισκόταν ακόµη πάνω στη ράβδο (paraison), σε ένα χωνευτήριο που περιείχε ποσότητα λευκού γυαλιού, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένα λευκό στρώµα πάνω στο µπλε γυαλί. ιαφορετικά έπρεπε να σχηµατίσει πρώτα ένα δοχείο λευκού γυαλιού καικατόπινναφυσήξειµέσασεαυτότοµπλεγυαλί. Όταν τα δύο στρώµατα τοποθετηθούν µαζί, τότε συνεχίζεται η µορφοποίηση του σώµατος µε επιπρόσθετο φύσηµα και επεξεργασία.

40 Το πάχος του µπλε γυαλιού ήταν περίπου 3 mm. Για την κατασκευή ενός φυσητού γυαλιού δύο στρωµάτων, όπως το Portland Vase, απαιτούνται σηµαντικές ικανότητες χειρισµού, αλλά η πιο σηµαντική δυσκολία που αντιµετωπίζει ένας υαλουργός είναι η κατασκευή δύο χρωµατισµένωνγυαλιώνµετονίδιοσυντελεστήθερµικήςδιαστολής, οπότε και µε την ίδια συστολή, έτσι ώστε να µη σπάνε ή να διαχωρίζονται τα στρώµατα κατά την ψύξη. Η διαδικασία στερεοποίησης έπρεπε να ελέγχεται προσεκτικά. Όταν το γυάλινο σώµα ήταν έτοιµο, σχηµατίζονταν οι λαβές από γυάλινες ράβδους οι οποίες συνδέονταν στα κατώτερα άκρα τους µε λευκό γυαλί και στα ανώτερα άκρα τους µε το µπλε, δηλαδή στην περιοχή του λαιµού. Το αγγείο, τότε αναλάµβανε ένας τεχνίτης χάραξης που χάραζε το σχέδιο και φινίριζε τις λαβές και το σώµα. Το σχέδιο χωρίς αµφιβολία αποτελούσε αντιγραφή από ένα αρχέτυπο σχέδιο σε κερί ή γύψο, έτσι ώστε ο χαράκτης να είναι σε θέση να χαράξει το σχέδιο περιµετρικά στο άσπρο γυαλί, το οποίο πλέον µπορούσε να αποµακρυνθεί ώστε να αποκαλυφθεί το µπλε. Τελικά, µε αυτόν τον τρόπο οι µορφές και τα σχήµατα που παρέµεναν στο βάζο µπορούσαν να µορφοποιηθούν λεπτοµερειακά.

41 Βάζοσαντο Portlandκατασκευάστηκεξανάµόνοµετάτο 19οαιώνα. Έχουν γίνει σηµαντικές προσπάθειες για την κατασκευή αντιγράφου του. Ο Josiah Wedgwood (1786) κατασκεύασε ένα κεραµικό αντίγραφό του και ο John Northwood Sen (1876), ενώ κατάφερε να κατασκευάσει ένα γυάλινο αντίγραφο είχε την ατυχία το αγγείο αυτό να σπάσει λόγω της διαφορετικής διαστολής των στρωµάτων. Υψηλήςδιακόσµησης, γυάλιναµπουκάλιαγιααρώµατακαιταµπάκο, κατασκευασµένα µε την τεχνική "cameo", χρησιµοποιήθηκαν από τους Κινέζους. Αργότερα κατά τον 19ο αιώνα, η τεχνική cameo υιοθέτησε το στυλ Art Nouveau. Σαν κίνηµα στη Βρετανία η Art Nouveau υιοθετήθηκε από τον William Morris ( ) και του σύγχρονούς του. Στα γυάλινα αντικείµενα η τεχνοτροπία αυτή εφαρµόστηκε από τον Emile Galle' ( ) στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου µέρος της διακόσµησης ακολουθούσε την τεχνική του "cameo".

42 ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα µ.χ., η ανακάλυψη του φυσητού γυαλιού, τεχνική που προερχόταν πιθανόν από τη Συρία, απέδωσε στο γυαλί µικρότερη αξία, κάτι το οποίο αναµφίβολα, αποτέλεσε κίνητρο κατά τη διάρκεια της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας, για την µαζική παραγωγή και χρήση του. Eίναι πράγµατι αξιοσηµείωτος ο αριθµός των γυάλινων αντικειµένων που έχουν σωθεί από τη ρωµαϊκή περίοδο, ενώ παρατηρείται έλλειψη πληροφοριών, όσον αφορά τα σχέδια και τις εργασίες των εργαστηρίων παραγωγής γυαλιού, εκείνη την εποχή. Στην περίοδο ακµής της, η ρωµαϊκή αυτοκρατορία περιλάµβανε την Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, τµήµατα της Νορβηγίας, Γερµανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Τουρκία και Βόρεια Αφρική. Το φυσητό γυαλί χρονολογείται από τον 1ο έως τον 4ο αι. µ.χ. και παρουσιάζεται κυρίως σαν ρωµαϊκό παρά σαν ισπανικό ή γαλλικό. Κατά τη διάρκεια της ρωµαϊκής περιόδου, είχε περισσότερο οικιακή χρήση. Επίσης διάφορα γυάλινα δοχεία αξιοποιήθηκαν σαν κιβώτια πλοίων ή αποθηκών λόγω του µικρού τους βάρους, της διαύγειάς τους και του πλεονεκτήµατος της επαναχρησιµοποίησής τους µε οποιοδήποτε περιεχόµενο.

43 Ορισµένοι υαλουργοί χάραζαν τα ονόµατά τους στα καλούπια, όπωςπ.χ. Eννιον, Σιδονιάνκ.λπ.. Κατά την περίοδο αυτή γίνεται επίσης ευρεία η χρήση των υαλοθετηµάτων και ξεκινά η παραγωγή µερικών από τα πιο ακριβά γυαλιά. Άρχισαν να µιµούνται το ορυκτό γυαλί και άλλα ηµιπολύτιµα υλικά, να σµαλτώνουν και να επιχρυσώνουν, να διακοσµούν µε χάραξη στον τόρνο. Άλλα προϊόντα των ρωµαϊκών κέντρων παραγωγής γυαλιού ήταν κοσµήµατα, λάµπες, καθρέπτες, κύβοι µωσαϊκού, φακοί για την καλυτέρευση της όρασης κ.λπ.. Πριν το τέλος του 3ου αιώνα µ.χ. υπάρχει µαρτυρία για τους ισχυρούς συνδέσµους µεταξύ των υαλουργών στη Μέση Ανατολή και τη ύση, λόγω της µετανάστευσης των εργατών από Ανατολικές περιοχές σε υτικές. Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα µ.χ., άρχισε να χρησιµοποιείται η τεχνική του φυσητού γυαλιού στην περιοχή της Καµπανίας.

44 Τα υαλουργικά κέντρα που ιδρύθηκαν στην Βρετανία κατά τη διάρκεια της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας, ήταν άµεσα επηρεασµένα από τα ρωµαϊκά πρότυπα. Η τοπική παραγωγή έδωσε κυρίως απλά δοχεία, µπουκάλια και υαλοπίνακες. Έτσι µε τη συνεχή µετακίνηση των υαλουργών, εξαπλώθηκαν οι τεχνικές και οι φόρµες, µε αποτέλεσµα οι τύποι γυαλιού να µην παράγονται µόνο στην Ανατολή αλλά και στην ύση, όπως γινόταν αρχικά. Αξίζει να σηµειωθούν οι δύο τεχνικές παραγωγής γυαλιού που εφαρµόστηκαν στοκέντροτουρήνουστηνκολωνίατον 2οαιώναµ.Χ.. Η πρώτη περιλάµβανε διακόσµηση µε κοπή και χάραξη και η δεύτερη παρουσιάζει τον τύπο της φιδίσιας κλωστής. Τον 3οαιώναµ.Χ. ηπαραγωγήγυαλιούέφθασεστηνκορυφήτηςεξέλιξήτης, όσο αναφορά την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Στα µέσα του 4ου αιώνα µ.χ. η διάσπαση της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας είχε σαν αποτέλεσµα να σταµατήσει η επαφή Ανατολής - ύσης. Η παραγωγή γυαλιού έγινε λιγότερο διεθνής και περισσότερο επαρχιακή και έτσι οι τύποι διακόσµησης γυαλιού περιορίστηκαν στον τοπικό χαρακτήρα του κάθε εργαστηρίου.

45 H τεχνική του φυσητού γυαλιού (glass blowing). H τεχνική αυτή παρέµεινε αναλλοίωτη στο χρόνο, από τον καιρό της ανακάλυψής της µέχρι τη σύγχρονη εποχή. Για την παραγωγή ενός φυσητού γυαλιού ο υαλουργός τύλιγε γύρω από ένα µεταλλικό σωλήνα, το φυσητήρα (blowpipe), κάποια ποσότητα λιωµένου γυαλιού. Ο φυσητήρας είχε προθερµανθεί σε θερµοκρασία παρόµοια µε αυτή του γυαλιού, έτσι ώστε το γυαλί να µπορέσει να κολλήσει σε αυτόν, χωρίς να σχηµατιστεί κρούστα στην επιφάνειά του. Οι σωλήνες που χρησιµοποιούνταν σαν ψυκτήρες είχαν µήκος περίπου 1.50 µέτρο και διάφορες διαµέτρους, ανάλογα µε το µέγεθος του αγγείου που ήθελαν να κατασκευάσουν κάθε φορά. Στη συνέχεια ο υαλουργός φυσούσε µέσα από το φυσητήρα το γυαλί και σχηµάτιζε µια φούσκα γυαλιού, την οποία και µορφοποιούσε µε συνεχιζόµενη περιστροφή της φέροντας το σωλήνα σε διάφορες θέσειςπάνωήκάτωαπότοκεφάλιτου. Συχνά ξαναθέρµαινε το γυαλί για να µπορέσει να συνεχίσει την εργασία του. Σε περίπτωση που ήθελε να επιµηκύνει το αγγείο κρατούσε το σωλήνα κάθετα προς τα κάτω, ενώ στην περίπτωση που ήθελε να µειώσει το µήκος του αγγείου κρατούσε το σωλήνα κάθετα προς τα πάνω.

46 Όταν το αγγείο είχε µορφοποιηθεί, τοποθετούσε µια δεύτερη ράβδο (pontil - punty) στο κέντρο της βάσης του αγγείου, έτσι ώστε να µπορέσει να αποσπάσει τον φυσητήρα από αυτό. Η δεύτερη ράβδος πριν τοποθετηθεί στο αγγείο, είχε προθερµανθεί, ενώ η άκρη που θα εφαρµοζόταν στη βάση είχε καλυφθεί από µικρή ποσότητα γυαλιού. Στη συνέχεια αποµάκρυνε το φυσητήρα µε απότοµη ψύξη του στο σηµείο επαφής. Συνέχιζε να περιστρέφει το γυάλινο αγγείο που συγκρατιόταν από τη ράβδοέτσιώστεναµηχαλάσειτοσχήµατου, εφόσοντογυαλίήταν ακόµη ζεστό και θα αποµακρυνόταν προς τα κάτω στην περίπτωση που έµενε ελεύθερο και έτσι το σχήµα θα παραµορφωνόταν. Ο λαιµός του αγγείου µπορούσε να µορφοποιηθεί στη συνέχεια, µε µια λαβίδα και µε άλλα κατάλληλα εργαλεία, ενώ επιπρόσθετα στοιχεία, όπως λαβές κ.ά. ήταν δυνατό να προσαρµοστούν στο σώµα του. Αφού το αγγείο είχε µορφοποιηθεί και στερεοποιηθεί, αφαιρούσε τη ράβδο µε απότοµη ψύξη στο σηµείο επαφής και τοποθετούσε το αγγείο σε ειδικούς φούρνους ανόπτησης, όπου ψυχόταν σταδιακά. Στο σηµείο που είχε ενωθεί η ράβδος µε το αγγείο παρουσιάζονταν κάποια σηµάδια χαρακτηριστικά της εφαρµογής της µεθόδου.

47 Mια δεύτερη µέθοδος παραγωγής γυάλινων αγγείων, παρόµοια µε την προηγούµενη, είναι το φύσηµα ενός αντικειµένου σε καλούπι (mould blown technique). Σύµφωνα µε αυτή την τεχνική ο υαλουργός περιέστρεφε το γυαλί µε το φυσητήρα πάνω σε µια λεία επιφάνεια, ώστενατυλιχθεί οµοιόµορφατογυαλί γύρω απόαυτόν. Μετά φυσούσε ελαφρά το γυαλί σχηµατίζοντας µια µικρή φούσκα γυαλιού την οποία τοποθετούσε στο κέντρο ενός καλουπιού και ξαναφυσούσε, καλύπτοντας µε το γυάλινο υλικό τα τοιχώµατά του καλουπιού. Το καλούπι ήταν φτιαγµένο συνήθως από πηλό ή ξύλο και το διατηρούσε υγρόώστεναµηνκαεί.

48 Tο περίφηµο Βάζο Portland τεχνοτροπίας Cameo (Ρώµη 1οςαι. µ.χ.). Ύψος 24 cm.

49 Aγγεία από φυσητό γυαλί (Ιταλία 1ος αι. µ.χ.). Ύψος του µεγαλύτερου 13,4 cm.

50 Bάζο από φυσητό γυαλί µε απόχρωση κρασιού και αδιαφανείς θεατρικές µάσκες σταχερούλια (Ιταλία 1οςαι. µ.χ.). Ύψος 24,8 cm.

51 Ρωµαϊκό φλασκί από γυαλί φυσητόσεκαλούπι (25-50 µ.χ.). Ύψος 8,5 cm.

52 Ρωµαϊκά φλασκιά µε γυαλί φυσητό σε καλούπι (Συρία ή Φοινίκη µ.χ.). Ύψος 8 cm.

53 Γυάλινο κέρας από γυαλί φυσητό σε καλούπι (Ρωµαϊκό, µ.χ.). Μήκος 12,5 cm.

54 Αγγείο από φυσητό γυαλί χρώµατος µπλε του κοβαλτίου σε ασηµένιοπερίβληµα (ρωµαϊκό µ.χ.). Ύψος 9,3 cm.

55 Ρωµαϊκόµπουκάλιχυτόσεκαλούπι (Γαλλία 3οςαι. µ.χ.). Μήκος 27,8 cm.

56 Το περίφηµο κύπελλο του Λυκούργου, βασιλιάτηςθράκης, που πνίγεται από κλίµατα µετά από χλευασµό του θεού ιονύσου. Ανήκει στην κατηγορία των cage caps (diatreta) είναι πράσινο σε ανακλώµενο φωτισµό (διχρωϊσµός) (Ρηνανία 4οςαι. µ.χ.). Ύψος 16,5 cm.

57 Το προηγούµενο αγγείο µε χρώµα κόκκινο σε διερχόµενο φωτισµό (Οι χρυσές - αργυρές διακοσµήσεις προστέθηκαν τον 17ο - 18ο µ.χ. αι.)

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του πυριτίου στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τη χρήση του πυριτίου σε υλικά όπως

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΑΛΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΓΥΑΛΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΓΥΑΛΙ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ Το πυρίτιο βρίσκεται στην 14η ομάδα του περιοδικού πίνακα, στην ίδια ομάδα με τον άνθρακα, αλλά στην επόμενη περίοδο. Είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του γυαλιού και οι περιπέτειές της

Η τέχνη του γυαλιού και οι περιπέτειές της ΔΑΜΑΣΚΟΣ Φωτ ΘΠ apan.gr Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα apan.gr Η τέχνη του γυαλιού και οι περιπέτειές της Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 μ.χ.) τοποθετεί στη Συρία την ιστορία της ανακάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Θέμα της διδακτικής πρότασης Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τους τύπους, τα ονόματα και τις χρήσεις των αγγείων της αρχαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Μητρόπολής μας. Πυξίδα μας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασμα»,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θεµάτων. 2) Απαντήστε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίοι μαγικοί πολύτιμοι λίθοι

Αρχαίοι μαγικοί πολύτιμοι λίθοι Η χρήση των πολύτιμων λίθων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές στη Βίβλο και σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, καθώς και ευρήματα σε αιγυπτιακούς τάφους. Η χρήση τους ήταν κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 26 Ώρα : 1:3-13: Οδηγίες: 1)Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη. Και στα τρία µέρη υπάρχουν συνολικά δώδεκα (12)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 2006 Ώρα: 10:30 13.00 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. α) Η πυκνότητα του υλικού υπολογίζεται από τη m m m σχέση d

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 1. Τα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν οικισμούς, άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα. Επειδή τα μέταλλα δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα, οι συναλλαγές τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ-ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Η ομάδα κατασκευών και χειροτεχνίας λειτουργεί φέτος για 4 η συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να μας συμπαρασύρει στην τροχιά της δημιουργίας και στη χαρά που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 2: Βασικές Κατασκευαστικές Τεχνολογίες Ι. Γιαννατσής Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιώς Διαδικασίες Κατασκευής Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Τα μαχαίρια GYNNSAM περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5

Τα μαχαίρια GYNNSAM περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5 GYNNSAM μαχαίρια Τα μαχαίρια GYNNSAM περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5 χρόνια δωρεάν εγγύηση που καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με:

Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με: Στην κατασκήνωση του 2008 ασχοληθήκαμε με: Γλυκίσματα από μαύρη ζάχαρη για το τσάι μας Βαζάκια για ρεσό Καλοκαιρινά σουβέρ από φελό και σκοινί Αρωματικά μαξιλαράκια 1. Βαζάκια για ρεσό Οι κατασκηνωτικές

Διαβάστε περισσότερα

SLITBAR μαχαίρια ΔΩΡΕΑΝ. 5 Χρόνια ΕΓΓΥΗΣΗ

SLITBAR μαχαίρια ΔΩΡΕΑΝ. 5 Χρόνια ΕΓΓΥΗΣΗ SLITBAR μαχαίρια ΔΩΡΕΑΝ 5 Χρόνια ΕΓΓΥΗΣΗ Η καθημερινή ζωή στο σπίτι θέτει υψηλές απαιτήσεις στα μαχαίρια κουζίνας. Τα μαχαίρια SLITBAR είναι μαχαίρια υψηλής ποιότητας σε κάθε λεπτομέρεια και με σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!.

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!. ΟΔΗΓΊΕΣ Ξεκινώντας τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σανίδες από κρεβάτι οι οποίες έχουν πλάτος συνήθως 10 εκατοστά και πάχος περίπου 2 εκατοστά, επέλεξα αυτό το υλικό γιατί είναι εύκολο να το βρείτε καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός ΤΝΟΠΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ 1. ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ ΣΗ ΥΤΗ Το πυρίτιο (Si) ανήκει στη 14 η ομάδα του περιοδικού πίνακα και στη τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική Ευρυδίκη Κεφαλίδου Η κεραμική είναι το πολυπληθέστερο και πιο συχνό αρχαιολογικό αντικείμενο. Με τη βοήθεια της κεραμικής: α) εντοπίζουμε μια αρχαιολογική θέση β) χρονολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Καθ. Θ. Σκουλίδης, Χηµικός Μηχανικός ρ. Κ. Κουζέλη, Χηµικός, Ινστιτούτο Λίθου ρ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

βασισμένο σε μία ιδέα του Βασίλη Βελεχέρη (Χημικού)

βασισμένο σε μία ιδέα του Βασίλη Βελεχέρη (Χημικού) 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2013 Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 Διαγωνισμός στη Φυσική (Διάρκεια 1 ώρα) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ

ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ 8 B ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ 1. ΧΥΤΕΥΣΗ 1.1 Γενικά Η χύτευση είναι μία από τις πιο παλιές μεθόδους διαμόρφωσης που ανακάλυψε ο άνθρωπος. Στη χύτευση, λιωμένο μέταλλο χύνεται σε ένα καλούπι (βλέπε σχήμα 1.1),

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες υάλων. Διάγραμμα τάσης-παραμόρφωσης (stress-stain)

Μηχανικές ιδιότητες υάλων. Διάγραμμα τάσης-παραμόρφωσης (stress-stain) Μηχανικές ιδιότητες υάλων Η ψαθυρότητα των υάλων είναι μια ιδιότητα καλά γνωστή που εύκολα διαπιστώνεται σε σύγκριση με ένα μεταλλικό υλικό. Διάγραμμα τάσης-παραμόρφωσης (stress-stain) E (Young s modulus)=

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1 EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1. Από την ίδια γραµµή αφετηρίας(από το ίδιο ύψος) ενός κεκλιµένου επιπέδου αφήστε να κυλήσουν, ταυτόχρονα προς τα κάτω, δύο κυλίνδροι της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ.Αλέξανδρος εικονίζεται σε εξάρτηµα της πολεµικής του πανοπλίας στον ΙΙ βασιλικό τάφο της Βεργίνας

Ο Μ.Αλέξανδρος εικονίζεται σε εξάρτηµα της πολεµικής του πανοπλίας στον ΙΙ βασιλικό τάφο της Βεργίνας Ο Μ.Αλέξανδρος εικονίζεται σε εξάρτηµα της πολεµικής του πανοπλίας στον ΙΙ βασιλικό τάφο της Βεργίνας Το 274π.Χ. ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος κατέλαβε αιφνιδιαστικά τη Μακεδονία, όταν βασίλευε σ αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ, ΘΛΙΨΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Ο κύλινδρος που φαίνεται στο σχήμα είναι από χάλυβα που έχει ένα ειδικό βάρος 80.000 N/m 3. Υπολογίστε την θλιπτική τάση που ενεργεί στα σημεία Α και

Διαβάστε περισσότερα

τραπέζια για ομπρέλες

τραπέζια για ομπρέλες τραπέζια για ομπρέλες made in Italy 3 2 Περιστρεφόμενος χώρος αποθήκευσης που δεν παρεμβαίνει στην επιφάνεια του τραπεζιού 1 4 Σταχτοδοχείο με αδιάβροχο κάλυμμα 5 Κλειδαριά (προαιρετική) 8 6 Λουκέτο (προαιρετικό)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY

ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ MADE IN GERMANY MADE IN GERMANY ΔΙΣΚΟΙ ΚΟΠΗΣ H πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία σε συνδυασμό με το πάθος για καινοτομία έχουν καταστήσει την εταιρία Sonneflex ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε παγκόσμιο επίπεδο στον

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος Ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επεξεργάζεται και εκδίδει κάθε δύο χρόνια τον Κατάλογο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, έναν πλήρη οδηγό των παραγωγικών, µεταποιητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Το βιβλίο είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί από οποιονδήποτε ασχολείται µε τις συγκολλήσεις και όχι µόνο από τους τεχνίτες αµαξωµάτων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 0-1. Γενικά Σκοπός του σχολικού αυτού βιβλίου είναι να δώσει στους µαθητές τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά µε τις συγκολλήσεις των µετάλλων και να τους εξοικειώσει µε

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2013. Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012. Διαγωνισμός στη Φυσική.

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2013. Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012. Διαγωνισμός στη Φυσική. 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2013 Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 Διαγωνισμός στη Φυσική (Διάρκεια 1 ώρα) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Τα μέταλλα τα βρίσκουμε παντού γύρω μας Χρησιμοποιήθηκαν όμως και στην τέχνη ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑ 1 Τι είναι τα μέταλλα και τα κράματα; Ποιες οι φυσικές τους

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

3. Να αναφέρεις να μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σχολική μονάδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

3. Να αναφέρεις να μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σχολική μονάδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. ΜΑΘΗΜΑ 10 1. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων. 2. Ποια είναι η κοινή προέλευση και των δύο παραπάνω φαινομένων; 3. Γιατί είναι μικρός ο αριθμός ο αριθμός των ανθρώπινων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΧΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘ. Α. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ.-ΦΟΙΒΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα μαχαίρια IKEA 365+ περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από

Τα μαχαίρια IKEA 365+ περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από IKEA 365+ μαχαίρια Τα μαχαίρια IKEA 365+ περνούν από αυστηρές δοκιμές και ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αντέχουν την καθημερινή χρήση. Γι αυτό συνοδεύονται από 5 χρόνια δωρεάν εγγύηση που καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka

Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Εξαρτήµατα για µεµβράνες PVC Alkor Draka Η Alkor Draka διαθέτει για κάθε τύπο µεµβράνης PVC αντίστοιχα εξαρτήµατα που διατίθενται κατόπιν παραγγελίας. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ALKORPLUS Alkorplus Στρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί µαθαίνουµε Ιστορία της Τέχνης;

Γιατί µαθαίνουµε Ιστορία της Τέχνης; Γιατί µαθαίνουµε Ιστορία της Τέχνης; Α. για ευρύτερη πνευµατική καλλιέργεια Β. για ανάπτυξη καλλιτεχνικού αισθητηρίου Γ. για ανάπτυξη της προσωπικότητας. για διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιδωτό - Γλυπτική με ξύλο

Ψηφιδωτό - Γλυπτική με ξύλο eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:10 PM Page 36 3.3. Κατασκευή ψηφιδωτού α. α. Σχεδιάζουµε την παράσταση του ψηφιδωτού σε διάφανο χαρτί, σηµειώνοντας και τα χρώµατα. β. Γυρίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες συναρμολόγησης

Οδηγίες συναρμολόγησης 6720 647 950 09/2000 GR Για τον τεχνικό Οδηγίες συναρμολόγησης Δοχείο αδρανείας PL750 / 1000 / 1500 Να διαβάζονται προσεκτικά πριν από τη συναρμολόγηση Πρόλογος Σημαντικές γενικές υποδείξεις χρήσης Χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 8 Μάθηµα: «Ιστορία Ενδυµασίας Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Το µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.)

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Μελέτη: Κ. Παλυβού Κατασκευή: Ι. Γιαννόπουλος Ιδιοκτησία: Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας/TEE Η λεγόμενη Ξεστή 3 ήταν σημαντικό δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ 86882 ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ 2 διαγραμμα 1 1. Εισαγωγή Ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του λόφου της Φάμπρικας και η σπηλιές που έχουν διαμορφωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Το μικροσκόπιο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαλεία του ανθρώπου.

Το μικροσκόπιο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαλεία του ανθρώπου. Το μικροσκόπιο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαλεία του ανθρώπου. Τα μικροσκόπια και η ιστορία τους Αριστοτέλης Δημόκριτος Οι αρχαίοι Έλληνες Αν και ο Δημόκριτος, με την ατομική θεωρία του, υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ο ρ ι σ µ ο ί. Μέταλλα. Κράµατα. Χάλυβας. Ανοξείδωτος χάλυβας. Χάλυβες κατασκευών. Χάλυβας σκυροδέµατος. Χυτοσίδηρος. Ορείχαλκος.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ο ρ ι σ µ ο ί. Μέταλλα. Κράµατα. Χάλυβας. Ανοξείδωτος χάλυβας. Χάλυβες κατασκευών. Χάλυβας σκυροδέµατος. Χυτοσίδηρος. Ορείχαλκος. 47 ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ο ρ ι σ µ ο ί. Μέταλλα. Χηµικές ενώσεις χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο µεταλλικός δεσµός. Είναι καλοί αγωγοί της θερµότητας και του ηλεκτρισµού και όταν στιλβωθούν αντανακλούν το

Διαβάστε περισσότερα

03685-44-026 Ψάθα 100 εκ. Κίνας - - 04479-44-026 Καλάμι για Ψάθα Φ4 ή Φ5 - - ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΩΜΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

03685-44-026 Ψάθα 100 εκ. Κίνας - - 04479-44-026 Καλάμι για Ψάθα Φ4 ή Φ5 - - ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΩΜΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Ψάθα Κίνας ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΩΜΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 03680-44-026 Ψάθα 40 εκ. Κίνας - - 03681-44-026 Ψάθα 45 εκ. Κίνας - - 04941-44-026 Ψάθα 50 εκ. Κίνας - - 09622-44-026 Ψάθα 55 εκ. Κίνας -

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης)

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία - Θερμότητα (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία Ποσοτικοποιεί την αντίληψή μας για το πόσο ζεστό ή κρύο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη Νάγια Οικονομίδου 2014-2015 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 1. Γνωρίσματα Κυκλαδικής Τέχνης...4 Πτυόσχημα ειδώλια.5 Βιολόσχημα ειδώλια 6

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ..

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Μητρόπολής µας. Πυξίδα µας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασµα»,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά»

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Τα αίτια και κίνητρα των ανακαλύψεων Η αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων προς την Ανατολή Επιθυμία για τα αγαθά της Ανατολής (μεταξωτά

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας µάθηµα ιστορίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: µια περιήγηση στις προϊστορικές συλλογές

Κάνοντας µάθηµα ιστορίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: µια περιήγηση στις προϊστορικές συλλογές Κάνοντας µάθηµα ιστορίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: µια περιήγηση στις προϊστορικές συλλογές Την Τετάρτη 21 Νοεµβρίου 2012 το µάθηµα της ιστορίας της Α Γυµνασίου πραγµατοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2014-2015 ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η ΥΛΗ Μεταμορφωμένα πετρώματα 3 ΠΙΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Το μάρμαρο της Πάρου Η Αφροδίτη της Μήλου Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ;

Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ; Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ; και όµως είναι! 1 Το παρακάτω σχήµα δείχνει για ελικοειδές ; και όµως δεν είναι! Οι κύκλοι είναι ανεξάρτητοι. Πόσα χρώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ H γενική τάση των κατοίκων της Αιγύπτου στις επιστήμες χαρακτηριζόταν από την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν;

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν; ΚΑΡΤΑ: α Πηγή 1: Κείμενο αρχαιολόγου Χιλιάδες ειδώλια, μικρά και μεγάλα, βρέθηκαν σε διάφορα ιερά της Κύπρου. Οι προσκυνητές αφιέρωναν τα ειδώλια στους θεούς και τις θέες τους. Πολλοί άνθρωποι όπως αγρότες,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ OΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 www.pmoira.weebly.com ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ Φυσικά γυαλιά Ηφαιστειακό γυαλί Φουλγουρίτες Τηκτίτες 1 Τεχνητό γυαλί Υαλουργία η τέχνη της παραγωγής και επεξεργασίας του γυαλιού. Γυαλί Ανήκει στην κατηγορία των άμορφων στερεών.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρασκευή κονιάματος ή σκυροδέματος με καθορισμένες ιδιότητες και αντοχές : Ανάμιξη των συστατικών με απαιτούμενη ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΕΜΕΛΗ

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΕΜΕΛΗ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - Οικοτροφείο «ΣΕΜΕΛΗ» Αγ. Τριάδος 30 Άνω Αλισσός Αχαΐας Τ.Κ. 25002 Τηλ. 26930 72114 - Fax 26930 72115 ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι πουλιών για το μπαλκόνι και τον κήπο

Σπίτι πουλιών για το μπαλκόνι και τον κήπο Σπίτι πουλιών για το μπαλκόνι και τον κήπο Αποστολή στον κόσμο των ζώων. Σπίτι πουλιών Οι μικροί και οι μεγάλοι ερευνητές ζώων μπορούν σύντομα να αρχίσουν να καραδοκούν και να ανακαλύψουν τον κόσμο εκ

Διαβάστε περισσότερα

Είδη μαγνητών ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

Είδη μαγνητών ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ 1 Είδη μαγνητών Χάλυβας Φτιαγμένοι από σίδηρο με 6% χρώμιο και με σχήμα πετάλου ή κυλίνδρου. Σίδηρος Φτιαγμένοι από σίδηρο με 15% κοβάλτιο και με σχήμα ράβδου. Κράματα Ραβδόμορφοι μαγνήτες φτιαγμένοι από

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ

Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)... 3)... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ Με το πείραµα αυτό θα προσδιορίσουµε: Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

γυαλι απάντηση Ε Ν Ο Τ Η Τ Α 1. Γ 2. A 3. Γ 4. Δ 5. Β 6. Α 7. Β 8. Δ Α. Σόδα Β. Ασβεστόλιθος Γ. Πλαστικό Δ. Πυρίτιο

γυαλι απάντηση Ε Ν Ο Τ Η Τ Α 1. Γ 2. A 3. Γ 4. Δ 5. Β 6. Α 7. Β 8. Δ Α. Σόδα Β. Ασβεστόλιθος Γ. Πλαστικό Δ. Πυρίτιο γυαλι Τ Τ 1 οιες από τις παρακάτω ουσίες δεν χρησιμοποιείται στην παρασκευή γυαλιού; Τι ξέρετε για την ανακύκλωση του γυαλιού; άντε το κουίζ για να διαπιστώσετε τι γνωρίζετε. 1. όδα Β. σβεστόλιθος Γ. λαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (I) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ MAΘHMA : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών

1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών 16 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών 3-1. Τι ονομάζουμε ιδιότητες των υλικών; Είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του υλικού, που τα προσδιορίζουμε για να το ξεχωρίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Τα κεραμικά

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Τα κεραμικά ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Τα κεραμικά Γενικά χρηστικά αντικείμενα που εξυπηρετούν βασικές ανθρώπινες ανάγκες - αποθήκευση υγρών και στερεών,

Διαβάστε περισσότερα