Eπιδράσεις του Διαδικτύου στην Εφηβική Τγεία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Eπιδράσεις του Διαδικτύου στην Εφηβική Τγεία"

Transcript

1 Eπιδράσεις του Διαδικτύου στην Εφηβική Τγεία Υλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Επιστημονική Τπεύθυνη Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) Έδρα UNESCO Εφηβικής Τγείας και Ιατρικής Φωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο Α' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία οφία»

2 ύγχρονη Σεχνολογία - Διαδίκτυο Οι ζωές μας βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία. Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας γίνεται μέσω διαδικτύου και μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας και της διασκέδασης παρέχεται από Internet & video games. Από το νέο αυτό κόσμο της τεχνολογίας επηρεάζονται κυρίως τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι. Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του παιδιού και του εφήβου έχει μεγαλύτερη πλαστικότητα και σφυρηλατείται περισσότερο από την εμπειρία συγκριτικά με τον εγκέφαλο ενός ενηλίκου - ανησυχίες για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους. Με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, προκύπτουν ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορεί επηρεάζει το διαδίκτυο τα παιδιά και τους εφήβους.

3 Κοινωνική Δικτύωση Σα sites κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν ή αναστέλλουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και των εφήβων? Ποιοι είναι οι κίνδυνοι?

4 Κοινωνική Δικτύωση Έφηβοι: μακράν οι πιο άπληστοι χρήστες των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης UK ~ 1/5 (22%) χρηστών internet 16+ και ~ 1/2 (49%) προεφήβων και εφήβων 8-17 ετών έχουν προφίλ σε site κοινωνικής δικτύωσης Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ευκαιρίες που προσφέρει η διαδικτυακή επικοινωνία για επιλεκτική παρουσίαση και αποκάλυψη της ταυτότητας σε άλλους (αυτοπαρουσίαση και αυτοαποκάλυψη)

5 Κοινωνική Δικτύωση Εντούτοις τα ίδια χαρακτηριστικά της διαδικτυακής επικοινωνίας που την καθιστούν ελεγχόμενη και ελκυστική στους εφήβους, μπορούν να τους εκθέσουν σε κινδύνους: δυνατότητα πρόσβασης και ανωνυμίας μπορεί να τους εκθέσει σε διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) - σεξουαλική παρενόχληση ή απλά να αποτρέπει την ανάπτυξη μη διαδικτυακών φιλικών σχέσεων και διαπροσωπικών κοινωνικών δεξιοτήτων.

6 Κοινωνική Δικτύωση 3 κύριες πτυχές ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης μπορούν να επηρεαστούν από τη διαδικτυακή επικοινωνία: Σαυτότητα Οικειότητα εξουαλικότητα

7 Σαυτότητα Ευεργετική επίδραση της διαδικτυακής επικοινωνίας στην αυτοεκτίμηση, που σχετίζεται με θετική ανταπόκριση στο προφίλ μια αίσθηση ελέγχου των blogs και προσωπικών ιστοσελίδων Ωστόσο, η προβληματική χρήση διαδικτύου επιδρά αρνητικά στην υγεία

8 Οικειότητα & Υιλίες Μελέτες μετά το 1995: η εντονότερη χρήση internet ανάμεσα στους εφήβους σχετίζεται με μειωμένη κοινωνική σύνδεση και ευημερία. Εντούτοις την περίοδο εκείνη της υιοθέτησης του διαδικτύου, λίγοι έφηβοι είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο γεγονός που καθιστούσε δύσκολη τη συντήρηση της διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον έκτοτε αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες (facebook, instant messaging) που ενθαρρύνουν την επικοινωνία με τους υπάρχοντες φίλους.

9 Οικειότητα & Υιλίες Κατά την τελευταία δεκαετία, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά παρά αρνητικά: Διαδικτυακή επικοινωνία αποτελεί ερέθισμα για κοινωνική σύνδεση και ευημερία των εφήβων. ημαντική επισήμανση: χρήση διαδικτύου για τη διατήρηση υφισταμένων σχέσεων, ενώ η χρήση για την αναζήτηση νέων φίλων σχετίζεται με λιγότερη ευημερία.

10 Οικειότητα & Υιλίες Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) υχνό και υπό διερεύνηση πρόβλημα : 10-35% Παιδιά των οποίων οι γονείς εμπλέκονται λιγότερο με την ενασχόλησή τους στο διαδίκτυο έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν δράστες ενώ τα παιδιά που παίρνουν περισσότερα ρίσκα στο διαδίκτυο έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν θύματα.

11 Διαδικτυακός Εκφοβισμός Σόσο τα θύματα όσο και οι δράστες του διαδικτυακού εκφοβισμού έχουν την τάση να υιοθετούν τέτοιους ρόλους και εκτός διαδικτύου, και τα θύματα πιθανώς να αντιμετωπίζουν ευρύτερα προβλήματα, παρά μόνο αφέλεια σχετικά με το διαδίκτυο. Οι παρεμβάσεις, που συχνά δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να είναι περισσότερο αποδοτικές εφόσον δεν επικεντρώνονται μόνο στο πώς χρησιμοποιείται το διαδίκτυο αλλά είναι ευρύτερες.

12 εξουαλικότητα Οι έφηβοι συχνά στρέφονται στο internet για πληροφόρηση και συζήτηση για συναισθηματικά, ηθικά και κοινωνικά θέματα σχετικά με το sex. Πολλοί ομοφυλόφιλοι (gay, lesbian) έφηβοι/ες θεωρούν τη διαδικτυακή επικοινωνία ασφαλέστερη όσον αφορά τη διατήρηση ιδιωτικότητας, για να συζητήσουν προβλήματα σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη δημοσιοποίησή του. Κίνδυνος σεξουαλικής παρενόχλησης US (2006) ~ 2% σεξουαλικών εγκλημάτων κατά εφήβων σχετίζονταν με internet. Νέοι: όχι σε ιδιαίτερο κίνδυνο από την αλληλεπίδραση σε ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης.

13 εξουαλικότητα Δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων που σχετίζονται με το internet δεν ταιριάζουν στον κοινό χαρακτηρισμό των predators που χρησιμοποιούν απάτη και βία για να εξαναγκάσουν σε σεξουαλική επίθεση ή παιδεραστία. Αντιθέτως, τα εγκλήματα που εμπλέκονται ενήλικες και νεαροί συχνά αφορούν βιασμό π.χ ενήλικοι δράστες που γνωρίζουν, αναπτύσσουν σχέσεις με και ανοιχτά αποπλανούν ανήλικους εφήβους. Προσπάθεια οι μικρότεροι έφηβοι να ενημερώνονται και να αναπτύσσουν δεξιότητες αποφυγής, αντί να στοχεύονται τα ίδια τα sites κοινωνικής δικτύωσης.

14 εξουαλικότητα Η ανάρτηση προσωπικών προφίλ στα site κοινωνικής δικτύωσης έχει θεωρηθεί δυνητικά επικίνδυνη αν και αυτό δεν υποστηρίζεται από τις περισσότερες μελέτες. Οι νέοι δέχονται σεξουαλική παρενόχληση περισσότερο μέσω των μηνυμάτων ή διαδικτυακής επικοινωνίας (chatrooms) παρά μέσω sites κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να υποστηρίζονται να αναπτύσσουν γενικές δεξιότητες επίγνωσης και αποφυγής αντί να απέχουν από τα sites κοινωνικής δικτύωσης. Σο ιστορικό μη διαδικτυακής σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς τους νέους να λάβουν καθοδήγηση ώστε να αναπτύξουν τέτοιες δεξιότητες.

15 Κοινωνική Δικτύωση - υμπεράσματα Διαδικτυακή επικοινωνία που υποστηρίζει υπάρχουσες φιλίες μπορεί να ωφελήσει την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική σύνδεση Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα ώστε να θεωρηθεί πως από μόνα τους τα sites κοινωνικής δικτύωσης και η διαδικτυακή επικοινωνία συνιστούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά και τους εφήβους Παιδιά και έφηβοι, μη διαδικτυακά θύματα, είναι πιο ευάλωτοι στους κινδύνους του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) και της σεξουαλικής αναζήτησης

16 Τπερβολική χρήση διαδικτύου - Excessive internet use Είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε το internet τόσο πολύ; Ποιες δραστηριότητες συνήθως εμπλέκονται στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου;

17 Τπερβολική χρήση διαδικτύου Μέτρια χρήση της διαδικτυακής επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει ευεξία. Ανησυχίες σχετικά με εξάρτηση από το διαδίκτυο internet addiction. Προβληματική χρήση διαδικτύου: όχι αυτή που ξεπερνά ένα ημερήσιο όριο αλλά όταν αυτή γίνεται καταναγκαστική, παρεμβαίνει στις φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο δεν μπορεί πλέον να το ελέγξει.

18 Τπερβολική χρήση διαδικτύου υνήθως συνοδεύεται από απόσυρση (συναισθήματα θυμού, έντασης και/ή κατάθλιψης όταν η πρόσβαση δεν είναι διαθέσιμη) αντοχή στην υπερβολική χρήση (επιδίωξη καλύτερου εξοπλισμού και περισσοτέρων ωρών χρήσης) αρνητικές επιπτώσεις (τσακωμούς, κακές επιδόσεις, απομόνωση και κόπωση) Χρήση > 3 ωρών την ημέρα έχει συσχετιστεί με προβλήματα όρασης στα παιδιά

19 Τπερβολική χρήση διαδικτύου US, Europe: επιπολασμός ~ 1.5% - 8.2% στο γενικό πληθυσμό Αποτυχία διάκρισης του σκοπού υπερβολικής χρήσης Μελέτη σε άτομα που αναζήτησαν βοήθεια: Ενήλικες: υπερβολική πρόσβαση στην πορνογραφία ή τη διαδικτυακή επικοινωνία λόγω απιστίας Νέοι: παιχνίδια

20 Τπερβολική χρήση διαδικτύου Ακόμα και η εντατική χρήση internet για επικοινωνία με την οικογένεια ή φίλους φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στην πιθανότητα να γίνει προβληματική η διαδικτυακή χρήση. Αντί αυτού, σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της προβληματικής χρήσης: μειωμένη αυτοεκτίμηση άγχος χρήση για αναζήτηση αίσθησης (sensation-seeking)

21 Τπερβολική χρήση διαδικτύου Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι πραγματικός εθισμός αλλά πιθανώς το αποτέλεσμα άλλων διαταραχών - κατάθλιψη, φάση ενός προβλήματος ζωής Επίσης ορισμένοι από τους βασικούς κινδύνους του εθισμού στο διαδίκτυο (συζυγικά, ακαδημαϊκά, επαγγελματικά προβλήματα, στέρηση ύπνου) μπορεί να αποτελούν αιτίες παρά αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης.

22 Τπερβολική χρήση διαδικτύου υσχέτιση με κατάθλιψη και άγχος αλλά και αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπισή τους Ανασκόπηση 22 μελετών: Γνωσιακή - υμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) μέσω υπολογιστή μπορεί να παρέχει αποτελεσματική, αποδεκτή και πρακτική φροντίδα σε αυτούς που σε άλλη περίπτωση θα παρέμεναν χωρίς θεραπεία Ανασκόπηση 9 τυχαιοποιημένων μελετών που χρησιμοποίησαν internet για θεραπεία εθισμών: αποτελεσματική προσέγγιση για την επίτευξη θετικών συμπεριφορικών αλλαγών

23 Τπερβολική χρήση διαδικτύου Αν και παραμένει αμφισβητήσιμο κατά πόσον αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να αντικαταστήσουν τη θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο (face-to-face) με τον ειδικό, το internet ξεκάθαρα παρέχει ένα σταθερό, πρακτικό περιβάλλον για την παροχή υπηρεσιών σε πληθυσμούς απομακρυσμένους με ειδικές ανάγκες σε άτομα που επιθυμούν να μην εκτίθενται με την παρουσία τους

24 Τπερβολική χρήση διαδικτύου Γνωρίζουμε πως... Η χρήση internet μπορεί να θεωρηθεί προβληματική όταν συστηματικά παρεμβαίνει στη φυσιολογική καθημερινή ζωή και είναι δύσκολο να ελεγχθεί Η διαδικτυακή επικοινωνία με την οικογένεια και υπάρχοντες φίλους δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβληματική χρήση Παράγοντες κινδύνου για προβληματική χρήση του internet περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος & χρήση για αναζήτηση αίσθησης (sensation-seeking) Σο internet μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία παρέχοντας διαδικτυακή θεραπευτική αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών - κατάθλιψη, άγχος & εθισμοί

25 Τπερβολική χρήση διαδικτύου Δε γνωρίζουμε εάν... Τπάρχει συγκεκριμένο κατώφλι ωρών στο internet για τον καθορισμό της χρήσης ως προβληματικής Η υπερβολική χρήση internet αποτελεί ψυχική διαταραχή

26 INTERNET GAMING DISORDER Πέμπτη έκδοση Διαγνωστικού και τατιστικού Εγχειριδίου των Χυχικών Διαταραχών Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) Internet Gaming Disorder δεν περιλαμβάνεται στην κύρια λίστα των ψυχικών διαταραχών αλλά στο παράρτημα ΙΙΙ ως μια κατάσταση που απαιτεί περισσότερη κλινική έρευνα και εμπειρία για να θεωρηθεί μια τυπική διαταραχή

27 INTERNET GAMING DISORDER Internet: αναπόσπαστο, αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων - αποστολή μηνυμάτων, ειδήσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ. Ορισμένοι υπεραπασχολούνται με συγκεκριμένες εφαρμογές του Internet, ειδικότερα τα διαδικτυακά παιχνίδια. Οι gamers παίζουν καταναγκαστικά, με αποκλεισμό άλλων ενδιαφερόντων και η επίμονη και επαναλαμβανόμενη διαδικτυακή τους δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα κλινικά σημαντική βλάβη ή θλίψη.

28 INTERNET GAMING DISORDER Σα άτομα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή ή εργασιακή τους λειτουργικότητα εξαιτίας του χρόνου που ξοδεύουν στο παιχνίδι. Βιώνουν συμπτώματα απόσυρσης όταν αποτραβηχτούν από το παιχνίδι. Σα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από Ασιατικές χώρες (Κίνα) και κέντρα που αντιμετωπίζουν νεαρά αγόρια.

29 INTERNET GAMING DISORDER Οι έρευνες δείχνουν πως όταν τα άτομα αυτά απορροφώνται στα Internet games, συγκεκριμένα μονοπάτια του εγκεφάλου τους διεγείρονται με τον ίδιο άμεσο και έντονο τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο εγκέφαλος του χρήστη από μια συγκεκριμένη ουσία. Σο παιχνίδι προκαλεί μια νευρολογική αντίδραση που επηρεάζει τα συναισθήματα ευχαρίστησης και αμοιβής και το αποτέλεσμα, σε ακραίες καταστάσεις, εκδηλώνεται ως εθιστική συμπεριφορά. Για την ώρα, τα κριτήρια της διαταραχής περιορίζονται στο Internet gaming και δεν περιλαμβάνουν τη γενική χρήση του internet, τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια (online gambling) ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

30 υλλογή Πληροφοριών Σο internet επανακαλωδιώνει τον εγκέφαλό μας και πρέπει αυτό να μας απασχολεί;

31 υλλογή Πληροφοριών Μελέτη με functional (MRI) για το πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος σε 24 άτομα ετών όταν χρησιμοποιούν το internet υγκριτικά με την ανάγνωση κειμένου, η αναζήτηση στο internet οδήγησε σε περισσότερο εκτεταμένη ενεργοποίηση νευρικών κυκλωμάτων σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων και τους σύνθετους συλλογισμούς (μετωπιαίο λοβό, έλικα προσαγωγίου, ιππόκαμπο) μόνο όμως στους συμμετέχοντες με προηγούμενη εμπειρία στο internet Small, Am J Geriatr Psychiatry 2009

32 υλλογή Πληροφοριών Η προηγούμενη εμπειρία με το internet πιθανώς να μεταβάλλει την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε περιοχές που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων και τους σύνθετους συλλογισμούς Μετά 5 μέρες εκπαίδευσης για 1 ώρα την ημέρα οι μη έμπειροι συμμετέχοντες εμφάνισαν παρόμοιες ενεργοποιήσεις με τους έμπειρους? επανακαλωδίωσαν τον εγκέφαλό τους μετά μόνο 5 ώρες στο internet? Σι μπορεί να συμβεί στους πιο εύπλαστους εγκεφάλους των παιδιών όταν περνούν 8 ώρες την ημέρα στα high-tech παιχνίδια? Small, Am J Geriatr Psychiatry 2009

33 υλλογή Πληροφοριών Οποιαδήποτε μορφή μάθησης προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο, το internet επιτρέπει πρόσβαση σε μια άπειρη πηγή μαθησης. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σε σχέση με τα βιβλία είναι η ποικιλία των μέσων παροχής πληροφοριών: ακουστικών, εικόνες, video, κείμενο, κλπ. Η ποικιλία αυτή θεωρείται σημαντικό εκπαιδευτικό πλεονέκτημα, αφού π.χ. η προσθήκη εικόνων στο κείμενο μπορεί να ενισχύσει την απομνημόνευση του κειμένου. Η ενίσχυση της μνήμης πιθανώς να σχετίζεται με την επιπρόσθετη εγκεφαλική δραστηριότητα που παράγεται από την ποικιλία των μέσων παροχής πληροφοριών. Η ποικιλία των μέσων παροχής πληροφοριών από μόνη της δεν εγγυάται βελτίωση της μνήμης μακροπρόθεσμα

34 υλλογή Πληροφοριών Γνωρίζουμε πως... Σο internet είναι μια χρήσιμη πηγή μάθησης και όλες οι πηγές μάθησης σχετίζονται με εγκεφαλικές μεταβολές Δε γνωρίζουμε εάν... Οι μηχανές αναζήτησης είναι πιο αποτελεσματικές στο να επανακαλωδιώσουν τον εγκέφαλό μας από άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις

35 Οι επιπτώσεις της παθολογικής χρήσης του διαδικτύου στην ψυχική υγεία των εφήβων Ξ. Ανυφαντή, Υ. Μπακοπούλου, Γ. Φρούσος κοπός μελέτης: διερεύνηση συσχέτισης ανάμεσα στην παθολογική ή προβληματική χρήση διαδικτύου και στην εμφάνιση ψυχολογικών-συμπεριφοριστικών προβλημάτων σε εφήβους υμμετέχοντες: Έφηβοι/ες ηλικίας ετών που προσέρχονται στο Ε.Κ.Ε.Ι.

36 ΕΤΦΑΡΙΣΨ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ΜΕ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ. Παπαδοπούλου Ελένη Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος, MSc.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ΜΕ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ. Παπαδοπούλου Ελένη Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος, MSc. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ΜΕ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ Παπαδοπούλου Ελένη Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος, MSc. Βία και επιθετικότητα Επιθετικότητα Αναπόσπαστο μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιμέλεια: Σκαρλάτου Π. Μαρία Α.Μ.72

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιμέλεια: Σκαρλάτου Π. Μαρία Α.Μ.72 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΕΠΑΕ ΔΔΠΜΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Απόψεις και στάσεις μαθητών/μαθητριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΣΙΓΚΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Α.Μ. 20130042 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα Επιστημονική ημερίδα «Προαγωγή Υγείας στο σχολείο ευαίσθητα θέματα: ψυχική υγεία, σεξουαλική υγεία, εξαρτήσεις» Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 9:00 14:30 Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Γαβριηλίδου Δέσποινα (ΑΕΜ 10569)

Γαβριηλίδου Δέσποινα (ΑΕΜ 10569) Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Γαβριηλίδου Δέσποινα (ΑΕΜ 10569) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δρ. Σταύρος Βαλσαμίδης

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Περιεχόμενα Εισαγωγή Διδακτικοί Στόχοι

Περίληψη Περιεχόμενα Εισαγωγή Διδακτικοί Στόχοι Περίληψη Ως θέμα της ερευνητικής εργασίας έχουμε επιλέξει το ακανθώδες φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της ερευνάς μας ανατρέξαμε σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες με κυριότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Λαμπαδάριος - Τουπεκτζής Μάξιμος - Αλέξανδρος ΜΑΙΟΣ 2013 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Λαμπαδάριος - Τουπεκτζής Μάξιμος - Αλέξανδρος ΜΑΙΟΣ 2013 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Λαμπαδάριος - Τουπεκτζής Μάξιμος - Αλέξανδρος ΜΑΙΟΣ 2013 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πετασάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert ΤΜΗΜΑ Β1 12/5/2014

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert ΤΜΗΜΑ Β1 12/5/2014 qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «e-ασφαλεια ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Μ. 10086 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στα Πληροφοριακά Συστήματα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος Θεσσαλονίκη 2009 Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προπονητών Γ Κατηγορίας Γυμναστικής. Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας

Σχολή Προπονητών Γ Κατηγορίας Γυμναστικής. Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γ Κατηγορίας Γυμναστικής Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Νεκτάριος Α.Μ. Σταύρου Λέκτορας Αθλητικής Ψυχολογίας & Κινητικής Συμπεριφοράς Εργαστήριο Αθλητικής Ψυχολογίας & Κινητικής Συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΙΑ ΙΚΤΥΟ) ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΖΑΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Α.Ε.Μ:1382 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χατζής Βασίλειο ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Ευχαριστώ όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μυρσίνη Δημητρίου Μαρία Παλιανιώτη Σεπτέμβριος 2011 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πετασάκης

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Ψυχολογία. Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων. Βασιλική Γιαννούλη. Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχολική Ψυχολογία. Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων. Βασιλική Γιαννούλη. Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχολική Ψυχολογία Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. Σχολική ένταξη και εκπαίδευση μαθητών με νοητική καθυστέρηση : οι απόψεις των ειδικών εκπαιδευτικών

Διπλωματική εργασία. Σχολική ένταξη και εκπαίδευση μαθητών με νοητική καθυστέρηση : οι απόψεις των ειδικών εκπαιδευτικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διπλωματική εργασία Σχολική ένταξη και εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΑΡΦΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΕΜ 1087 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Γεωργία Οικονόμου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011. ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Γεωργία Οικονόμου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011. ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Ιιη Τ Λ«ΑΐΑΚ!ΐρυΓκΠΙΐΡ«ψΓι[«1' ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γεωργία Οικονόμου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αναλυτική προσέγγιση του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης ανηλίκων, μέσα από τις εμπειρίες επαγγελματιών εργαζομένων σε φορείς κοινωνικής προστασίας. Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας

Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2006 197 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Α. ΞΥΠΟΛΥΤΑ-ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ Internet: Οφέλη και κίνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Αικατερίνη από την σπουδάστρια

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία

Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία Όνομα ομάδας : Οι Άσσοι 2012-2013 4 ο ΓΕΛ Αθηνών Τάξη Α1 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα εργασία με θέμα «Εξαρτήσεις από το τζόγο

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014 2014 15 Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας στα πλαίσια των ευκαιριών επιμόρφωσης προσφέρει στα μέλη του σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα που προτείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

H παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία

H παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία H παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία Η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στην εφηβεία αποκτά όλο και μεγαλύτερη έκταση διεθνώς. Τα τυχερά παιχνίδια θεωρούνται ως κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας :ενδοσχολική βία Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Κατερίνα Από τον Σπουδαστή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΜΘ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΜΘ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΜΘ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ Θέμα πτυχιακής εργασίας : H χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2012 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ 14/10/2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα