Χρήση MPEG-2 πάνω σε ΑΤΜ Αναγνωστάκη Φωτεινή 2004

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρήση MPEG-2 πάνω σε ΑΤΜ Αναγνωστάκη Φωτεινή 2004"

Transcript

1 Χρήση MPEG-2 πάνω σε ΑΤΜ Αναγνωστάκη Φωτεινή 2004 Πτυχιακή Εργασία μέρος των απαιτήσεων του τμήματος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

2 Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια να κατανοήσουμε το τηλεπικοινωνιακό πρότυπο ΑΤΜ καθώς και το MPEG-2 πρότυπο μετάδοσης ποιοτικής συμπίεσης, που έχει καθοριστεί για επικοινωνία βίντεο πάνω σε ΑΤΜ. Τα θέματα που θα αναπτύξουμε είναι τα εξής : Περιγραφή στόχων εφαρμογών του ΑΤΜ. Εισαγωγή στο MPEG και στις μορφοποιήσεις του MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 και MPEG-7. Επικοινωνία με χρήση του MPEG-2 πάνω στο ΑΤΜ. Εισαγωγή στο MPEG-2. Στοιχεία από τα οποία αποτελείται και η λειτουργία του. Εισαγωγή στην επικοινωνία με χρήση του MPEG-2 πάνω στα πρωτόκολλα ALL 1 και ALL 5.

3 1ΑTM Δίκτυο 11.1 Εισαγωγή στο ΑΤΜ Δίκτυο Ο Ασύγχρονος Τρόπος Μεταφοράς (ATM Asynchronous Transfer Mode) είναι μια τεχνολογία μεταγωγής και πολυπλεξίας της πληροφορίας πάνω απο ένα φυσικό μέσο Η δομή του ATM Η Βασική ιδέα πίσω από το ATM είναι η μεταφορά όλης της πληροφορίας σε μικρά, καθορισμένου μήκους πακέτα που ονομάζονται κελιά (cells). Τα κελιά έχουν μήκος 53 byte, εκ των οποίων τα 5 είναι η επικεφαλίδα και τα υπόλοιπα 48 είναι το ωφέλιμο φορτίο (payload), όπως φαίνεται στο σχήμα 1-2.

4 Επικεφαλίδα Δεδομένα Χρήστη Σχήμα 1.2 ATM cell. Byte Εφαρμογές της τεχνολογίας ATM Υπάρχουν πολλές εφαρμογές στις οποίες η τεχνολογία ΑΤΜ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κυριότερες από αυτές είναι : Τηλεσυνδιάσκεψη (Video Conferencing) Συνδιάσκεψη από γραφείο σε γραφείο (Desktop Conferencing) Εικονοτηλέφωνο (Videophone) Ήχος / Εικόνα κατά παραγγελία (Audio/Video On Demand) Εικονικά τοπικά δίκτυα (VLAN: Virtual LANs)

5 1.4 Στόχος του ΑΤΜ Βασικός στόχος του ΑΤΜ ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου το οποίο θα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως : Φωνή Πακέτα δεδομένων (SMDS, IP, FR) Βίντεο Εφαρμογές εικόνας (imaging) Εξομοίωση κυκλωμάτων (circuit emulation)

6 2.1 Τι είναι το MPEG 2 Εισαγωγή στις μορφοποιήσεις MPEG Το MPEG είναι μια σειρά προτύπων συμπίεσης βίντεο και ήχου που καθορίζονται από την Oμάδα Eμπειρογνωμόνων Kινούμενης Eικόνας (Moving Pictures Experts Group MPEG) από τον Διεθνή Οργανισμό Προτύπων (ISO). Το πρότυπο του MPEG αποτελείται από τρία μέρη κωδικοποίηση βίντεο, κωδικοποίηση ήχου και συστήματα που περιλαμβάνουν τις πληροφορίες για τον συγχρονισμό των streams βίντεο και ήχου. Τόσο η συμπίεση ήχου όσο και η συμπίεση βίντεο MPEG στηρίζεται στην απώλεια κάποιων πληροφοριών προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό στοιχείων (data rate) οι πληροφορίες που απορρίπτουν επιλέγονται για να είναι οι λιγότερο εύκολα αντιληπτές από την ανθρώπινη ακοή ή τα οπτικά συστήματα.

7 Έπειτα το μειωμένο στοιχείο συμπιέζεται με τεχνικές συμπίεσης στοιχείων με τις λιγότερες απώλειες. 2.2 Τι είναι το MPEG-1 Το MPEG-1, καθορίστηκε το 1988 και είναι το πρώτο πρότυπο αυτής της οικογένειας. Το MPEG-1 συμπιέζει αρχεία βίντεο και ήχου για να χωρέσουν σε bandwidth (data rate) 1,5 Mbps. Η δύναμη του MPEG-1 είναι η σχετική υψηλή ποιότητα βίντεο και ήχου, σε αναλογίες υψηλής συμπίεσης και χαμηλά bit rates (bandwidth). Το MPEG-1 επίσης χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ταινιών σε CD- ROM του προτύπου CD-i και CD-Video.

8 2.3 Τι είναι το MPEG-2 Το MPEG-2 είναι μια συμβατή επέκταση του MPEG-1. Καθορίστηκε το 1990 για να εκπροσωπήσει επαρκώς την συμπλεκόμενη αναμετάδοση βίντεο (interlaced broadcasting video) στα 4 έως 6 Mbps. Το MPEG-2 παρέχει έναν υψηλότερο βαθμό ποιότητας για εφαρμογές ψυχαγωγίας, για τις οποίες η προηγούμενη συμπίεση MPEG-1 είχε αποδειχτεί μή αποδεκτή. Το MPEG-2 σχεδιάστηκε για να παράγει εικόνες υψηλής ποιότητας σε υψηλά bit-rates, ενώ επίσης εξυπηρετεί ένα μεγάλο βαθμό από εφαρμογές και αναλύσεις. Επίσης προορίζεται για υψηλής ποιότητας εφαρμογές βίντεο, όπως ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση, DVD, cable networks, και video games. Είναι γεγονός ότι το MPEG-2 έχει γίνει το πρότυπο συμπίεσης για το DVD.

9 2.4 Τι είναι το MPEG-4 Το MPEG-4 αναπτύχθηκε από το MPEG και προορίζεται για τηλεδιάσκεψη μέσης ανάλυσης με χαμηλούς ρυθμούς πλαισίων (10 πλαίσια/sec) και χαμηλό εύρος ζώνης (64 Kbps). Προωθεί εντυπωσιακά την συμπίεση ήχου, επιτρέποντας τη διανομή του περιεχομένου και τις υπηρεσίες από χαμηλά εύρη ζώνης σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας δια μέσου ευρυζωνικών, ασύρματων μέσων και μέσων αποθήκευσης. Παρέχει ένα τυποποιημένο πλαίσιο για πολλές άλλες μορφές μέσων συμπεριλαμβανομένου του κειμένου, των εικόνων, animation, 2D και των 3D τρισδιάστατων αντικειμένων-που μπορούν να παρουσιαστούν αλληλεπιδραστικά.

10 Σχήμα 2.4 Το οικοσύστημα του MPEG-4 ελευθερώνει τα πολυμέσα για διανομή, δια μέσου οποιουδήποτε δικτύου σε χρήστες οποιασδήποτε συσκευής.

11 2.5 Τι είναι το MPEG-7 Το MPEG-7 προσφέρει ένα περιεκτικό σύνολο από οπτικοακουστικά εργαλεία περιγραφής (Description Tools) για να δημιουργήσουν περιγραφές οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τις εφαρμογές, επιτρέποντας την αναγκαία αποτελεσματική και αποδοτική πρόσβαση στο περιεχόμενο των πολυμέσων Ποια είναι τα προβλεπόμενα στοιχεία του MPEG-7 Η δουλειά του MPEG-7 φαίνεται σαν να είναι σε τρία μέρη : 1) Οι Περιγραφείς (D), καθορίζουν την σύνταξη και την σημασιολογία κάθε χαρακτηριστικού γνωρίσματος. 2) Τα Σχέδια Περιγραφής (DS), διευκρινίζουν την δομή και την σημασιολογία της σχέσης μεταξύ των συστατικών τους, τα οποία μπορεί να είναι και Περιγραφείς και Σχέδια Περιγραφής.

12 3) Η Γλώσσα Καθορισμού Περιγραφής (DDL), καθορίζει την σύνταξη των MPEG-7 εργαλείων περιγραφής και επιτρέπει την δημιουργία νέων Σχεδίων Περιγραφής και πιθανώς, νέων Περιγραφών και να επιτρέψει την επέκταση και την τροποποίηση των υπαρχόντων Σχεδίων Περιγραφής. Σχήμα Τα βασικά στοιχεία του MPEG-7

13 Το σχήμα δείχνει την σχέση μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του MPEG-7 που παρουσιάζονται παραπάνω. Η Γλώσσα Καθορισμού Περιγραφής επιτρέπει τον ορισμό των εργαλείων περιγραφής του MPEG-7, δηλαδή των Περιγραφών και των Σχεδίων Περιγραφής, παρέχοντας το νόημα για να κατασκευάσουμε τους Περιγραφείς μέσα στα Σχέδια Περιγραφής. Η Γλώσσα Καθορισμού Περιγραφής επίσης επιτρέπει την επέκταση για ειδικές εφαρμογές από ιδιαίτερα Σχέδια Περιγραφής. Τα εργαλεία περιγραφής παρουσιάζονται ως περιγραφές σε μορφή κειμένου (XML) χάρις στη Γλώσσα Καθορισμού Περιγραφής.

14 3 MPEG-2 πάνω σε ATM 3.1 Ανασκόπηση Ένα από τα αρχικά κίνητρα για την σύνδεση ευρυζωνικών δικτύων στον εγχώριο εξοπλισμό, είναι η διανομή υπηρεσιών βίντεο υψηλής ποιότητας. Η τεχνολογία που περιβάλλει τις νέες υπηρεσίες βίντεο βρίσκεται σε μια γρήγορη κατάσταση ανάπτυξης. Οι κατασκευαστές που αναπτύσσουν εφαρμογές βίντεο και οι πωλητές λειτουργικών συστημάτων, αναπτύσσουν μεθόδους υψηλής ποιότητας για την επικοινωνία με βίντεο. Το ATM έχει σχεδιαστεί για την ταυτόχρονη υποστήριξη βίντεο, φωνής και δεδομένων. Επί του παρόντος, τα μόνα πρότυπα μετάδοσης ποιοτικής συμπίεσης τα οποία έχουν καθοριστεί για επικοινωνία βίντεο πάνω σε ATM, είναι το MPEG-2.

15 Στο σχήμα εικονογραφούνται οι υπηρεσίες βίντεο οι οποίες μπορούν να παραχθούν μέσω δικτύων επικοινωνίας, περιλαμβάνοντας ηλεκτρικά καλώδια, οπτικές ίνες και ραδιοκύματα. Το MPEG-2 είναι η τυποποίηση για την συμπίεση και το πακετάρισμα υψηλής ποιότητας βίντεο. Είναι πολύ χρήσιμο σε μία τηλεόραση και σε μία βιομηχανία ψυχαγωγίας η οποία απαιτεί την μετάδοση πολλών stream βίντεο. Μία εικονογράφηση της χρήσης ενός δικτύου ATM για την διανομή υπηρεσιών βίντεο, παρουσιάζεται στο σχήμα Τα cell του ATM μπορούν να σταλούν στον εγχώριο εξοπλισμό χρησιμοποιώντας το ATM πάνω σε HFC ή ATM πάνω σε DSL, το οποίο παρουσιάζεται στο σχήμα Τα αναδυόμενα set top boxes που περιέχουν modems, έχουν σχεδιαστεί για MPEG-2 stream μεταφοράς πάνω σε ATM.

16 Σχήμα Οι υπηρεσίες βίντεο που παρέχονται από δίκτυα επικοινωνίας περιλαμβάνουν μετάδοση βίντεο, video-on-demand, εκμάθηση από απόσταση και πολλά άλλα.

17 Σχήμα Δίκτυο για την μεταφορά βίντεο

18 Σχήμα Το βίντεο μεταδίδεται στα σπίτια χρησιμοποιώντας DSL ή HFC.

19 3.2 Προϊόντα και υπηρεσίες Η μετάδοση βίντεο είναι μεγάλη επιχείρηση. Υπάρχουν πολλά νέα προϊόντα και υπηρεσίες διαθέσιμες για το αλληλεπιδραστικό βίντεο. Μια από τις μεγαλύτερες είναι οι υπηρεσίες video on-demand (VoD). Άλλες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τα εξής : Εγχώριες αγορές, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να συμβουλευτούν ένα τηλεοπτικό κατάλογο και να επιλέξουν τα προϊόντα. Συνδιάσκεψη μέσω βίντεο. Εκμάθηση από απόσταση. Πρόσβαση στο διαδίκτυο. Video games κ.α.

20 3.3 Επικοινωνία - Packetization στο σύστημα MPEG Μια εισαγωγή στο σύστημα MPEG-2 Το επίπεδο του συστήματος του MPEG-2 πακετάρει streams βίντεο και ήχου και μεταφέρει τα δεδομένα του βίντεο από τον κωδικοποιητή στον αποκωδικοποιητή. Τα συστήματα MPEG-2 εκτελούν ένα διπλό επίπεδο πολυπλεξίας όπως φαίνεται στο σχήμα Τ Το πρώτο επίπεδο παράγει τα στοιχειώδη streams (packetized elementary streams-pes) τα πακετοποιημένα streams βίντεο, ήχου, δεδομένων και ελέγχου στα MPEG-2 συστήματα τα οποία παράγονται από τα στοιχειώδη streams. Το PES περιέχει timestamps για την παρουσίαση των διαφορετικών streams που απαιτούν συγχρονισμό π.χ βίντεο, ήχο και ιδιωτικά δεδομένα

21 Το δεύτερο επίπεδο παράγει streams συστήματος που εξαρτώνται από το προοριζόμενο μέσο επικοινωνίας. Υπάρχουν δύο τύποι από MPEG-2 streams συστήματος : 1) το stream μεταφοράς (transport stream-ts) και Τ2) το stream προγράμματος (program stream-ps). Το MPEG-2 stream προγράμματος ειδικεύεται για ένα μέσο χωρίς λάθη, όπως η τοπική αποθήκευση, ενώ το MPEG-2 stream μεταφοράς χρησιμοποιείται για περιβάλλοντα επιρρεπή σε λάθη. Το δεύτερο επίπεδο παρέχει τις λειτουργίες για να πολυπλέξει πολλαπλά προγράμματα σε ένα ενιαίο stream μεταφοράς. Με άλλα λόγια οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται σε MPEG-2 για την μεταφορά, είναι η δειγματοληψία από τα συνεχόμενα streams δεδομένων και οι μηχανισμοί πολυπλεξίας οι οποίοι παράγουν δυαδικά πακέτα από streams.

22 Σχήμα Δομή δύο επιπέδων του συστήματος MPEG-2

23 Η διάταξη για το PES παρουσιάζεται στο σχήμα : Το ID των streams διευκρινίζει τον τύπο του στοιχειώδους stream. Το μήκος του πακέτου του PES διευκρινίζει τον αριθμό των bytes στο πακέτο του PES. Ο αναρριχώμενος έλεγχος διευκρινίζει τον τρόπο αναρρίχησης. Ένα bit προτεραιότητας 1 αντιπροσωπεύει μια υψηλή προτεραιότητα και μια χαμηλή προτεραιότητα αντιπροσωπεύεται από ένα 0. Το μήκος δεδομένων της επικεφαλίδας του PES, διευκρινίζει τον αριθμό των bytes που χρησιμοποιούνται και για τους προαιρετικούς τομείς και για το γέμισμα των bytes στην επικεφαλίδα. Το PTS είναι η παρουσίαση του time stamp και το DTS είναι το αποκωδικοποιημένο time stamp. To ESCR είναι το στοιχειώδες stream αναφοράς ρολογιού, το οποίο δείχνει τον προοριζόμενο χρόνο άφιξης στον αποκωδικοποιητή συστήματος στόχου (STD).

24 Το ποσοστό του στοιχειώδους stream (ES), διευκρινίζει το ποσοστό στο οποίο το STD λαμβάνει το PES. Ο κυκλικός έλεγχος πλεονασμού του PES (CRC) είναι για τον έλεγχο λαθών. Το πρόγραμμα του μετρητή ακολουθίας πακέτων, μετρά τον αριθμό των streams συστημάτων. Τα P-STD, διευκρινίζουν το μέγεθος του buffer του STD. Τα bytes γεμίσματος χρησιμοποιούνται για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της επικοινωνίας των δικτύων. Τα bytes δεδομένων των πακέτων του PES -το ωφέλιμο φορτίο PESαντιπροσωπεύουν το συμπιεσμένο stream βίντεο, καθώς επίσης και τα streams ήχου και δεδομένων.

25 Πακέτο Πρόθεμα Κωδικός αρχής (24) Stream ID (8) PE μήκος πα- κέτου (16) 10 (2) Έλεγχος αναρ- ρίχησης (2) Προ- τεραιό- τητα (1) PES μήκος επι- κεφαλί- δας δεδο- μένων (8) PTS (33) DTS (33) ESCR (24) ES ανα- λογία (22)... PS CRC (16). PES ιδιω- τικά δεδο- μένα (128) Τομέας επι- κεφαλί- δας πακέτου (8) Πρό- γραμμα ακο- λουθίας πακέτου (7) P-STD buffer (16) PES τομέας επέκτασης (8) Bytes γεμίσματος PES bytes δεδομένων πακέτου Σχήμα Διάταξη του PES

26 Το stream του βίντεο αποτελείται από : Μια επικεφαλίδα ακολουθίας. Μια επέκταση ακολουθίας και τα σχετικά δεδομένα. Μια ακολουθία περιέχει πολλαπλές ομάδες εικόνων (GOPs). Ένα GOP περιέχει διάφορες εικόνες. Μια εικόνα περιέχει διάφορα κομμάτια Ένα κομμάτι περιέχει μερικά macroblocks. Η ακολουθία του κώδικα τέλους δείχνει το τέλος μιας ακολουθίας.

27 Επικεφαλίδα ακολουθίας Επέκταση_ ακολουθίας, επέκταση_ και_ δεδομένα_ χρήστη(0) Επικεφαλίδα, ομάδας_ από_ εικόνα, επέκταση_ και_ δεδομένα_ χρήστη(1) Επικεφαλίδα_ εικόνας, επέκταση_ κωδικοποίησης_ εικόνας, επέκταση_ και_ δεδομένα_ χρήστη(2) Δεδομένα εικόνας περιλαμβάνοντας_ κομμάτια Τέλος ακολουθίας Κομμάτια περιλαμβάνοντας macro-blocks Σχήμα Διάταξη του βίντεο bitstream.

28 3.3.2 Το MPEG-2 Stream Μεταφοράς Το stream μεταφοράς σχεδιάζεται για περιβάλλοντα επιρρεπή σε λάθη, τέτοια όπως είναι με απώλειες ή θορυβώδη μέσα. Ως εκ τούτου, τα stream μεταφοράς χρησιμοποιούνται για την μετάδοση MPEG-2 πάνω σε δίκτυα επικοινωνίας όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την επίγεια και τηλεοπτική μετάδοση μέσω δορυφόρου, την καλωδιακή τηλεόραση και το ασύρματο καλώδιο. Χρησιμοποιείται επίσης για την καταγραφή στη μαγνητοταινία. Το MPEG-2 stream μεταφοράς ονομάζεται υπό αυτή την μορφή, επειδή παρέχει την εισαγωγή στο επίπεδο μεταφοράς στο πρότυπο αναφοράς του OSI. Το TS είναι πολυπλεξία δεύτερου επιπέδου, αφού τα streams βίντεο και ήχου πρώτα πακετοποιούνται σε PES πακέτα και έπειτα σε πακέτα μεταφοράς. Τέλος, τα πακέτα μεταφοράς πολυπλέκονται.

29 Σχήμα Κωδικοποιητής MPEG-2 stream μεταφοράς Το stream μεταφοράς συνδυάζει ένα ή περισσότερα PES με μία ή περισσότερες ανεξάρτητες χρονικές βάσεις σε ένα ενιαίο stream. Το transport stream αποτελείται από ένα αριθμό καθορισμένου μεγέθους, 188-byte, πακέτων μεταφοράς που μεταφέρουν το ωφέλιμο φορτίο που προέρχεται από πολλαπλά MPEG-2 stream προγράμματος.

30 Επειδή το MPEG-2 μεταφέρεται πάνω στο ATM, το AAL 1 cell ωφέλιμου φορτίου είναι 47 bytes, και επομένως τέσσερα cell αρμόζουν στο 188-byte πακέτο μεταφοράς. Επικεφαλίδα πακέτου Stream μεταφοράς 188 bytes Επικεφαλίδα πακέτου Stream μεταφοράς Ωφέλιμο φορτίο : PES πακέτο ή PSI δεδομένα Sync byte (8) Δείκτης μετα φοράς λάθους (1) Δείκτης μονάδας αρχής ωφέλιμου φορτίου (1) Έλεγχος αναρρίχησης μεταφοράς (2) Προ- τεραιότητα μεταφοράς (1) PID (13) Έλεγχος τομέα προσαρμογής (2) Μετρητής συνέχειας (4) Τομέας προσαρμογής (προ- αιρετικός) Σχήμα Διάταξη του stream μεταφοράς. Ο αριθμός μέσα στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει τον αριθμό των bits

31 Μετά από μια απώλεια πακέτων, ένας αποκωδικοποιητής μπορεί εύκολα να ξανασυγχρονιστεί, με την ανίχνευση του sync byte στην αρχή κάθε πακέτου TS όπως φαίνεται στο σχήμα Υπάρχει ένας προαιρετικός τομέας προσαρμογής και ο έλεγχος για αυτόν τον τομέα δείχνει εάν υπάρχει ένας τομέας ή/και ένα ωφέλιμο φορτίο προσαρμογής. Ο δείκτης μεταφοράς λάθους της επικεφαλίδας δείχνει στο αδιόρθωτο bit λάθους σε αυτό το πακέτο TS. Ένας δείκτης έναρξης μονάδας ωφέλιμων φορτίων 1 δείχνει ότι το ωφέλιμο φορτίο περιέχει πακέτα PES, διαφορετικά, το ωφέλιμο φορτίο είναι απλά ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης πληροφορίας (PSI). Ο προσδιοριστής πακέτων (PID) προσδιορίζει τον τύπο του ωφέλιμου φορτίου σε ένα πακέτο TS και ο μετρητής συνοχής μετρά τον αριθμό των TS πακέτων με το ίδιο PID.

32 Ένα MPEG-2 stream μεταφοράς μεταφέρει ένα αριθμό στοιχειωδών stream και οι οδηγίες που απαιτούνται για να συνδέσουν ένα ιδιαίτερο στοιχειώδες stream με τα συγκεκριμένα προγράμματα, ολοκληρώνονται μέσω της χρήσης μιας περιγραφής κάθε προγράμματος που φέρεται μέσα στο MPEG-2 stream μεταφοράς. Αυτή η περιγραφή απαιτεί συνήθως έναν ιδιαίτερο πίνακα γνωστό ως πίνακας προγράμματος χαρτών, ο οποίος πρέπει να δοθεί για κάθε ένα πρόγραμμα και στέλνεται περιοδικά. Δεδομένου ότι το TS διαμορφώνεται άμεσα από τα PES πακέτα, τα stream προγράμματος μπορούν να αναδημιουργηθούν από αυτά τα TSs. Τα πακέτα του MPEG-2 stream μεταφοράς, μεταφέρουν δύο τύπους πληροφοριών : 1. Τις συμπιεσμένες πληροφορίες MPEG-2, οι οποίες αποτελούνται από τα στοιχειώδη stream βίντεο, ήχου ή δεδομένων. Αυτά τα στοιχειώδη streams μπορούν να συγχρονιστούν στενά για τα ψηφιακά προγράμματα τηλεόρασης, ή να μη συγχρονιστούν για το κατέβασμα του λογισμικού ή των παιχνιδιών.

33 2. Τους σχετικούς πίνακες συσχέτισης σημάτων, οι οποίοι περιέχουν μια περιγραφή για το πώς τα στοιχειώδη streams συνδυάζονται για να κατασκευάσουν τα προγράμματα, καθώς επίσης και μία περιγραφή αυτών των προγραμμάτων. Αυτοί οι πίνακες, που υποδεικνύονται από τον δείκτη εκκίνησης μονάδων ωφέλιμου φορτίου, είναι PSI που περιέχουν τους δείκτες των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στην πολυπλεξία, η οποία ομαδοποιεί τα PES πακέτα για να διαμορφώσει ένα ενιαίο πρόγραμμα. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν τους πίνακες ένωσης προγράμματος, τους πίνακες χαρτών προγράμματος, τους πίνακες πληροφοριών δκτύων και τους υπό όρους πίνακες πρόσβασης. Αυτοί οι πίνακες μεταφέρονται σε τμήματα και κάθε τμήμα PSI είναι ένα κομμάτι ενός πίνακα PSI.

34 4 Τα πρωτόκολλα του στρώματος AAL στο ΑΤΜ 4.1 Γενικά Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο το κατά πόσον το ΑΤΜ διαθέτει στρώμα μεταφοράς. Από τη μια πλευρά, το στρώμα ΑΤΜ έχει τη λειτουργικότητα ενός στρώματος δικτύου και υπάρχει ένα άλλο υπερκείμενό του στρώμα (το AAL), που κατά κάποιον τρόπο καθιστά το AAL στρώμα μεταφοράς. Το στρώμα του ΑΤΜ απλώς στέλνει cells των 53 byte το ένα μετά το άλλο. Δεν διαθέτει έλεγχο λαθών, ούτε έλεγχο ροής, ούτε κάποιο άλλο έλεγχο. Συνεπώς, δεν προσαρμόζεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις που χρειάζονται οι περισσότερες εφαρμογές. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα η ITU καθόρισε ένα από άκρο σε άκρο στρώμα πάνω από το στρώμα ΑΤΜ.

35 Αυτό το στρώμα προσαρμογής ΑΤΜ, ονομάζεται AAL (ATM Adaptation Layer). Ο στόχος του AAL είναι να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες σε προγράμματα εφαρμογών και να τα θωρακίσει από τους μηχανισμούς κατάτμησης των δεδομένων σε cells στην αφετηρία και συναρμολόγησής τους στον προορισμό Όταν η ITU άρχισε να ορίζει το AAL, διαπίστωσε ότι διαφορετικές εφαρμογές είχαν διαφορετικές απαιτήσεις, έτσι οργάνωσε κάποιες υπηρεσίες που ονομάζονται A, B, C και D. Τα πρωτόκολλα του AAL λειτουργούν με βάση αυτές τις κατηγορίες υπηρεσιών, δηλαδή από το AAL 1 έως το AAL 4 αντίστοιχα. Αργότερα το AAL 3 και το AAL 4 συγχωνεύτηκαν στο AAL ¾ επειδή οι τεχνικές απαιτήσεις τους ήταν παρόμοιες. Ωστόσο, αργότερα διαπίστωσαν ότι κανένα απ αυτά δεν ήταν αρκετά καλό. Γι αυτό ορίστηκε ένα νέο πρωτόκολλο, το AAL 5.

36 Συγχρονισμός Κλάση A Κλάση B Κλάση C Κλάση D Απαιτείται Ροή bit Σταθερή Μεταβλητή Σύνδεση Δεν απαιτείται Προσανατο λισμός στη σύνδεση Ασύνδετη Πρωτόκολλο Τύπος 1 Τύπος 2 Τύπος 3/4 Τύπος 5 Τύπος 3/4 Σχήμα 4.1 Οι αρχικές κατηγορίες υπηρεσιών που υποστηρίζονται από το AAL Η δομή του στρώματος προσαρμογής του ΑΤΜ Το στρώμα AAL διαιρείται στο υποστρώμα τεμαχισμού και συναρμολόγησης (SAR) και στο υποστρώμα σύγκλισης (CS). Το SAR τεμαχίζει τα πακέτα σε κελιά στην πλευρά μετάδοσης και τα ξαναβάζει στη θέση τους στην πλευρά του προορισμού. Το υποστρώμα CS στην κορυφή, παρέχει την κατάλληλη διεπαφή στο αμέσως πιο πάνω στρώμα.

37 υπόστρωμα σύγκλισης (τμήμα που εξαρτάται από την υπηρεσία) υπόστρωμα σύγκλισης(κοινό τμήμα) υπόστρωμα τεμαχισμού και συναρμολόγησης Στρώμα ΑΤΜ Φυσικό στρώμα Σχήμα Το μοντέλο ΑΤΜ όπου φαίνεται το στρώμα προσαρμογής του ΑΤΜ και τα υποστρώματά του. 4.2 Χαρτογράφηση MPEG-2 στο AAL Η τεχνική χαρτογράφησης Το AAL 1 χρησιμοποιεί το υποστρώμα σύγκλισης και το υποστρώμα SAR. Οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες που παρέχονται από το AAL 1 περιλαμβάνουν :

38 Το AAL 1 cell αποτελείται από : 1. Την μονάδα δεδομένων του πρωτοκόλλου SAR (PDU). 2. Το PCI που περιλαμβάνει τον τομέα αριθμού ακολουθίας (SN) και την προστασία αριθμού ακολουθίας (SNP) για το CRC και για το parity (ισότητα). 5 bytes 4 bits 4 bits 47 bytes Cell επικεφαλίδα SN τομέας SNP τομέας SAR-PDU ωφέλιμο φορτίο ATM ωφέλιμο φορτίο cell : 48 bytes Σχήμα Η δομή του ALL 1 cell.

39 3. μεταφορά των πληροφοριών δομής μεταξύ της πηγής και του προορισμού, και αποκατάσταση της δομής πηγής δεδομένων στο δέκτη. 4. ανίχνευση και χειρισμός των λαθών. 5. χειρισμός της μεταβολής καθυστέρησης κελιών (cells) και της καθυστέρησης συγκέντρωσης κελιών ωφέλιμων φορτίων. To AAL 1 παρέχει δύο τρόπους λειτουργιών : μια μη δομημένη μεταφορά δεδομένων και μια δομημένη μεταφορά δεδομένων. Η μη δομημένη μεταφορά δεδομένων μεταφέρει τα δεδομένα bit προς bit και το ρολόι είναι συγχρονισμένο για ένα ιδιαίτερο bit. Αντίθετα, η μη δομημένη μεταφορά δεδομένων είναι byte προς byte και το ρολόι είναι συγχρονισμένο για ένα ιδιαίτερο byte. Ο χρονισμός της πληροφορίας είναι σημαντικός για τον συγχρονισμό των streams βίντεο και ήχου και για τη διαχείριση αποκωδικοποιητών buffer για να αποφύγουν την υποχείλιση ή την υπερχείλιση των buffer.

40 Το πρότυπο χρονισμού του συστήματος MPEG-2 παρουσιάζεται στο σχήμα Υπάρχουν δύο τύποι timestamps στο MPEG-2 : 1. Ο πρώτος τύπος είναι ένα timestamp αναφοράς σε 27 MHz που βρίσκεται : α. στο PES β. στο stream προγράμματος γ. στον τομέα προσαρμογής του stream μεταφοράς. 2. Ο δεύτερος τύπος timestamp καλείται timestamp αποκωδικοποίησης (DTS), ή timestamp παρουσίασης (PTS), το οποίο έχει ανάλυση 90 KHz στην επικεφαλίδα PES. Δείχνουν τον ακριβή χρόνο όταν stream βίντεο ή ήχου πρέπει να αποκωδικοποιηθεί ή να παρουσιαστεί. Τα DTSs και τα PTSs δεν είναι σχετικά εάν τα timestamp αναφοράς δεν είναι παρόντα. Τα DTSs και τα PTSs παρεμβάλλονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα streams βίντεο, ήχου και δεδομένων.

41 Σχήμα Πρότυπο χρονισμού του συστήματος MPEG-2

42 4.3 Χαρτογράφηση MPEG-2 στο AAL Επισκόπηση των προτύπων του φόρουμ του ΑΤΜ Αναπτύσσοντας τεχνικές προδιαγραφές που επιτρέπουν τη χρήση των οπτικοακουστικών υπηρεσιών πολυμέσων (AMS) για τα στρώματα προσαρμογής του ΑΤΜ, είναι μια εστίαση από την ομάδα εργασίας πτυχών και εφαρμογών (SA&A) από την τεχνική επιτροπή του φόρουμ του ΑΤΜ. Το φόρουμ του ΑΤΜ ολοκλήρωσε μια προδιαγραφή αποκαλούμενη Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες Πολυμέσων : Προδιαγραφή 1.0 Video on Demand τον Δεκέμβριο του Η προδιαγραφή AMS VoD 1.0 του φόρουμ του ΑΤΜ τυποποιεί ένα απλό σχέδιο πακετοποίησης (packing) για την μετάδοση βίντεο χρησιμοποιώντας το AAL 5. Συγκεκριμένα γίνεται μια χαρτογράφηση των MPEG-2 streams μεταφοράς σε AAL 5 πρωτόκολλο μονάδας δεδομένων (PDU).

43 4.3.3 Προσαρμογή AAL 5 Το κρίσιμο μέρος της προδιαγραφής της προσαρμογής του AMS VoD είναι η αντιστοίχηση των MPEG-2 stream μεταφοράς σε ΑΤΜ cells. Ν πακέτα stream μεταφοράς χαρτογραφούνται σε ένα AAL 5 SDU με μήκος Ν*188 bytes. Η τιμή του Ν μπορεί να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της κλήσης setup χρησιμοποιώντας το AAL 5 maximum Μονάδα Υπηρεσίας-Δεδομένων Υποστρωμάτων (CPCS- SDU) μία διαδικασία διαπραγμάτευσης για συνεστραμμένα εικονικά κυκλώματα (SVC). Όπως φαίνεται στο σχήμα η προκαθορισμένη τιμή για το Ν είναι δύο και το μέγεθος CPCS-SDU είναι 376 bytes για μόνιμα εικονικά κυκλώματα (PVC). Οι πελάτες και ο εξυπηρετητής πρέπει να συμφωνούν σε άλλες τιμές του Ν. Το AMS VoD 1.0 απαιτεί ότι όλος ο εξοπλισμός πρέπει να υποστηρίξει Ν=2 ώς το βασικό επίπεδο για τη διαλειτουργικότητα. Αυτή η χαρτογράφηση περιγράφεται ώς εξής : ένα AAL 5 CSPS-PDU που περιέχει δύο πακέτα SPTS ή 376 bytes, μαζί με το CPCS-PDU των 8 bytes

44 και το AAL 5 CPCS-SDU που περιέχει 384 bytes, αρμόζει ακριβώς σε οκτώ ATM cells.οι διαδικασίες προσαρμογής περιλαμβάνουν : 1. το ποσοστό προσαρμογής για τη διατήρηση του ακριβούς ποσοστού παραγωγής cell, 2. πολυπλεξία για το συνδυασμό των πολλαπλών streams σε ένα VC, 3. διαμόρφωση κυκλοφορίας για τη συμμόρφωση με τη σύμβαση κυκλοφορίας, 4. κατάτμηση PDU και επανασυναρμολόγηση (SAR), 5. συσσώρευση SDU για την άφιξη κάθε TS που ανήκει στο ίδιο SDU, 6. αποσύνδεση SDU για τη διαμόρφωση μεμονωμένου TSs και 7. άλλες διαδικασίες προσαρμογής βασισμένες στα συγκεκριμένα δίκτυα, όπως SONET.

45 Σχήμα Διάταξη του AAL 5 PDU (Protocol Data Unit) περιλαμβάνοντας δύο TS (transport stream) πακέτα.

46 5 Παραδείγματα MPEG-2 πάνω στο ΑΤΜ 5.1 Επισκόπηση του συστήματος ARMIDA Η ARMIDA που είναι το ακρωνύμιο για τις εφαρμογές που ανακτούν τις πληροφορίες πολυμέσων που κατανέμονται πάνω στο ΑΤΜ, είναι ένα πειραματικό σύστημα για την αλληλεπιδραστική ανάκτηση των πληροφοριών πολυμέσων από τις μακρινές βάσεις δεδομένων πάνω σε δίκτυα του ΑΤΜ. Οι δομές υλικού και λογισμικού της ARMIDA είναι σύμφωνες με το σύστημα προτύπου αναφοράς που διευκρινίζεται από το ψηφιακό ακουστικό οπτικό συμβούλιο (DAVIC) για τις interactive υπηρεσίες πολυμέσων και τις εφαρμογές. Ως αποτέλεσμα αυτής της τυποποίησης, ένα τερματικό της ARMIDA είναι επίσης ικανό να ανακτήσει τηλεοπτικά προγράμματα που προσαρμόζονται στα ψηφιακά τηλεοπτικά πρότυπα αναμετάδοσης (DVB).

47 Σχήμα Επισκόπηση του συστήματος της ARMIDA. Σχήμα Hardware (υλικό) τελικού χρήστη του συστήματος της ARMIDA.

48 5.2 Επισκόπηση του ATIUM TM μέσω του συστήματος VIA 188 Αυτό το παράδειγμα συστήματος επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο κωδικοποιούμε και αποκωδικοποιούμε MPEG-2 streams βίντεο σε πραγματικό χρόνο, ο οποίος είναι διαφορετικός από τις υπηρεσίες ανάκτησης πολυμέσων, οι οποίες χρησιμοποιούν τις προκωδικοποιημένες πληροφορίες. Από τον Ιούνιο του 1996, τα συστήματα AG έχουν πωλήσει ένα προϊόν γνωστό ως ATIUM VIA 188 στην επιχείρηση και την εκπαίδευση για υψηλής ποιότητας εκμάθηση από απόσταση σε ευρεία ζώνη, συνεδρίαση μέσω βίντεο, τηλεϊατρική και πρόσβαση μεγάλης ταχύτητας στο διαδίκτυο. Αυτό το προϊόν προσφέρει δεδομένα και MPEG-2 συμπιεσμένο βίντεο, ταυτόχρονα, πάνω σε ΑΤΜ AAL 5, καθώς επίσης και σύνδεση LAN/WAN. Περιέχει επίσης και έναν κωδικοποιητή και αποκωδικοποιητή MPEG-2.

49 Σχήμα Το σύστημα VIA 188 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές εφαρμογές, περιλαμβάνοντας εκμάθηση από απόσταση, συνδιάσκεψη υψηλής ποιότητας, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εφαρμογές τηλεϊατρικής και κλήτευση.

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. MPEG 2 bitstream και πολυπλεξία

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. MPEG 2 bitstream και πολυπλεξία ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 3 MPEG 2 bitstream και πολυπλεξία 2 Μικρότερο δομικό στοιχείο: Το block 8x8 με τους συντελεστές DCT είτε για τη φωτεινότητα ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 1.2 Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας Παροχή υπηρεσιών τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω πλατφόρμας

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1 Δίκτυα ATM Εισαγωγή Εικονικά κυκλώματα Πακέτα και κελιά Δρομολόγηση και προώθηση Ιεραρχία πρωτοκόλλων Επίπεδα προσαρμογής Ποιότητα υπηρεσίας Υποστήριξη IP Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση βίντεο (MPEG)

Κωδικοποίηση βίντεο (MPEG) Κωδικοποίηση βίντεο (MPEG) Εισαγωγή στο MPEG-2 Κωδικοποίηση βίντεο Κωδικοποίηση ήχου Ροή δεδοµένων Εισαγωγή στο MPEG-4 οµή σκηνών Κωδικοποίηση ήχου και βίντεο Τεχνολογία Πολυµέσων 11-1 Εισαγωγή στο MPEG-2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Επιβλέπων καθηγητής:τσιαντης Λεωνίδας Τμήμα τηλεπληροφορικής και διοίκησης Τ.ε.ι Ηπειρου Άρτα 2005 Σπουδαστές: Κοτρώτσιος Λουκάς Παλιάτσας θεόδωρος Θέματα Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΑΤΜ ΚΑΙ FRAME RELAY (Kεφ. 11) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΜ ΣΤΡΩΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΤΜ (AAL) FRAME RELAY ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επί του κεφ. 11 Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων,

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής 6.6 Frame Relay 6.7 ATM 6.8 xdsl 6.9 Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα 6.10 Κριτήρια Επιλογής τεχνολογιών WAN Σελ. 205-216 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 1.2 Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τοµείς Εθνικής Προτεραιότητας Παροχή υπηρεσιών τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος µέσω πλατφόρµας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

' J. Χρήση MPEG-2 πάνω σε ΑΤΜ. Αναγνωστάκη Φωτεινή

' J. Χρήση MPEG-2 πάνω σε ΑΤΜ. Αναγνωστάκη Φωτεινή ' J J Χρήση MPEG-2 πάνω σε ΑΤΜ Φεβρουάρ ιος 2004 Αναγνωστάκη Φωτεινή Α/Α. lol( Χρήση MPEG-2, πανω σε ΑΤΜ Αναγνωστάκη Φωτεινή 2004 Πτυχιακή Εργασία μέρος των απαιτήσεων, του τμηματος Τηλεπληροφορικής &

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μηχανισμών Ελέγχου Ροής Πληροφορίας Σε Δίκτυα Atm

Ανάπτυξη Μηχανισμών Ελέγχου Ροής Πληροφορίας Σε Δίκτυα Atm Ανάπτυξη Μηχανισμών Ελέγχου Ροής Πληροφορίας Σε Δίκτυα Atm Μέτσιος Κων/νος Εξαμ. Ι Παπαδοπούλου Μαρία Εξαμ. Ι Επιβλέπων καθηγητής: Αναλυτή Κατερίνα Ορισμός του BISDN BISDN σημαίνει Broadband Integrated

Διαβάστε περισσότερα

DVB (DVB-S, DVB-C, DVB-T, DVB-H)

DVB (DVB-S, DVB-C, DVB-T, DVB-H) 1 Το DVB (Digital Video Broadcasting) αναφέρεται στην µετάδοση ψηφιακού βίντεο και περιλαµβάνει τα εξής συστήµατα µετάδοσης: 1. Τα δορυφορικά συστήµατα DVB-S και DVB-S2 2. Το καλωδιακό σύστηµα DVB-C 3.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 22: Δίκτυα ATM Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 22: Δίκτυα ATM Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 22: Δίκτυα ATM Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΤΜ FRAME RELAY

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΤΜ FRAME RELAY ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ:ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΤΜ FRAME RELAY Επόπτης καθηγητής πτυχιακής εργασίας Λάππας

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή. Σύγχρονες τάσεις στις τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες αιχμής, ΤΕΕ, Αθήνα, 10 Ιαν., 2006 2

Ιστορική Αναδρομή. Σύγχρονες τάσεις στις τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες αιχμής, ΤΕΕ, Αθήνα, 10 Ιαν., 2006 2 Σύγχρονες τεχνικές μετάδοσης σημάτων video & audio Ιστορική Αναδρομή Αναλογική Τηλεόραση Συστήματα PAL, SECAM, NTSC Εύρος Ζώνης Σήματος 6MHz, Καναλιού 8MHz Μετάδοση μέσω ασυρματικών ζεύξεων μέσω ΟΕ και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl)

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 1 / 36 Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line (Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Κωδικοποίηση εντροπίας Διαφορική κωδικοποίηση Κωδικοποίηση μετασχηματισμών Στρωματοποιημένη κωδικοποίηση Κβαντοποίηση διανυσμάτων Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα. Συμπίεση δεδομένων Κωδικοποίηση MPEG. Δρ. Γεώργιος Π. Παυλίδης ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Πολυμέσα. Συμπίεση δεδομένων Κωδικοποίηση MPEG. Δρ. Γεώργιος Π. Παυλίδης ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυμέσα Συμπίεση δεδομένων Κωδικοποίηση MPEG Δρ. Γεώργιος Π. Παυλίδης Συμπίεση Δεδομένων Περιεχόμενα Γνωστοίαλγόριθμοισυμπίεσης MPEG Χρησιμοποίηση Εφαρμογές Εκμάθηση Σχεδίαση Διασύνδεση χρήστη Υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα πάνω από κινητά δίκτυα

Πολυμέσα πάνω από κινητά δίκτυα Πολυμέσα πάνω από κινητά δίκτυα Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2016 1 Πολυμέσα σε ασύρματα δίκτυα Οι πολυμεσικές επικοινωνίες μέσω φορητών συσκευών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Πρόσβασης Ευρείας Ζώνης

ίκτυα Πρόσβασης Ευρείας Ζώνης ίκτυα Πρόσβασης Ευρείας Ζώνης Ασκήσεις/Παραδείγµατα Λειτουργίας Πρωτοκόλλων Κατωτέρων Στρωµάτων, Τµήµα Επιστήµης & Τεχνολογίας Τηλ/νιών PDH Το πλαίσιο του ρυθµού Ε αποτελείται από 32 κανάλια φωνής κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Ορισμός Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide Area Network, WAN) είναι ένα σύνολο υπολογιστών που εκτείνονται σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Κωδικοποίηση εικόνας

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Κωδικοποίηση εικόνας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 2 Κωδικοποίηση εικόνας Ακολουθία από ψηφιοποιημένα καρέ (frames) που έχουν συλληφθεί σε συγκεκριμένο ρυθμό frame rate (π.χ. 10fps,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.4 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα περιγράψαμε συνδέσεις, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP. Θυμηθείτε, ότι το TCP είναι υπεύθυνο για το τεμαχισμό των μηνυμάτων σε τμήματα και την επανασύνδεση τους στον προορισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών

Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών Ποιότητα υπηρεσιών Βίντεο κατ' απαίτηση Πολυεκπομπή Βίντεο-συνομιλία Στοιχεία και προβλέψεις CISCO Το 60% της κίνησης δεδομένων στα Δίκτυα Κινητών αφορούσε σε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1)

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1) Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1) Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧ.Η/Υ ΕΜΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧ.Η/Υ ΕΜΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, Δρ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧ.Η/Υ ΕΜΠ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» h>p://www.medianetlab.gr Μέρος του προγράμματος «Ψηφιακές Επικοινωνίες» του Ι.Π&Τ. Κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα Περιεχόµενα Εισαγωγή Επικοινωνία εδοµένων Αναλογική vs. Ψηφιακή Μετάδοση ιαµόρφωση σήµατος Κανάλια επικοινωνίας Κατεύθυνση και ρυθµοί µετάδοσης Ασύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής ροή πολυµέσων

Συνεχής ροή πολυµέσων Συνεχής ροή πολυµέσων Εισαγωγή ικτυακά πρωτόκολλα Πολυµέσα και δίκτυα Συνεχής ροή Ροή από εξυπηρετητές ιστοσελίδων Ροή από εξυπηρετητές µέσων Πρωτόκολλο RTSP Πρωτόκολλο RTP οµή πακέτων RTP Πρωτόκολλο RTCP

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Μήνυμα μήκους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς Συνδεσμική Δικτύωση και ΑΤΜ Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι τηλεφωνικές εταιρείες διεπίστωσαν ότι η επικοινωνία φωνής θα απέφερε σταδιακά μειωμένο περιθώριο κέρδους Απεφάσισαν

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΑΤΜ ΚΑΙ FRAME RELAY (Kεφ. 11) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ATM ΛΟΓΙΚΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ ΑΤΜ ΚΕΛΙΑ ΑΤΜ ΜΕΤΑ ΟΣΗ ΚΕΛΙΩΝ ΑΤΜ Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονομαστικά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP.

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP. 7.4 Πρωτόκολλο UDP & Ερωτήσεις 1. ε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο UDP, εναλλακτικά του TCP; 2. ε τι είδους εφαρμογές χρησιμοποιείται συνήθως το πρωτόκολλο UDP; Να δώσετε παράδειγμα μιας

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων. Ενότητα #3: Ιδιότητες μέσων Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμη των Υπολογιστών

Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων. Ενότητα #3: Ιδιότητες μέσων Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμη των Υπολογιστών Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων Ενότητα #3: Ιδιότητες μέσων Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμη των Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzanκαι Firoyz Mosharraf(2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 5 Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση Επίγεια τηλεόραση: Η ασύρματη εκπομπή και λήψη του τηλεοπτικού σήματος αποκλειστικά από επίγειους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Βασικές τεχνικές κωδικοποίησης Κωδικοποίηση Huffman Κωδικοποίηση µετασχηµατισµών Κβαντοποίηση διανυσµάτων ιαφορική κωδικοποίηση Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Εισαγωγή

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Εισαγωγή ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 1 Εισαγωγή Το μάθημα «Αρχές Ψηφιακής Τηλεόρασης» εξετάζει τις τεχνολογίες και τους μηχανισμούς που παρεμβάλλονται για να διανεμηθεί

Διαβάστε περισσότερα

1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33

1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33 1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33 Η ανάγκη της τυποποίησης 2 / 33 Το μοντέλο στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής δικτύου, του διεθνή οργανισμού τυποποίησης (ISO) 3 / 33 Μοντέλο αναφοράς διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

Πεδία Πλαισίου SONET (I)

Πεδία Πλαισίου SONET (I) ίκτυα Πρόσβασης Ευρείας Ζώνης Τεχνολογίες Φυσικού Στρώµατος: SONET/SDH, Τµήµα Επιστήµης & Τεχνολογίας Τηλ/νιών Πεδία Πλαισίου SONET (I) 1 Πεδία Πλαισίου SONET (II) Framing: A1, A = 11110110 00101000 Σηµατοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

CBT Computer Based Training POI Points Of Information POS Points Of Sales

CBT Computer Based Training POI Points Of Information POS Points Of Sales ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Ένας Χρήστης CBT Computer Based Training POI Points Of Information POS Points Of Sales Πολλοί Χρήστες People-to-People Multimedia Applications (επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Λύση: Λύση:

Εισαγωγή. Λύση: Λύση: Εισαγωγή 1. Μία συλλογή πέντε δρομολογητών πρόκειται να συνδεθεί με ένα υποδίκτυο σημείου προς σημείο. Μεταξύ κάθε ζεύγους δρομολογητών, οι σχεδιαστές μπορούν να τοποθετήσουν είτε μια γραμμή υψηλής ταχύτητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Συρμοί Μεταφοράς

Κεφάλαιο 5 Συρμοί Μεταφοράς Κεφάλαιο 5 Συρμοί Μεταφοράς Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο το πρότυπο MPEG (και συγκεκριμένα το MPEG-2) προτυποποιεί τον μηχανισμό δημιουργίας πακέτων τα οποία σχηματίζουν τους

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονοµαστικά τις τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ευρείας Ζώνης Ενότητα 4: Ασύγχρονη Μετάδοση - ορισμός επιπέδων και υπηρεσιών

Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ευρείας Ζώνης Ενότητα 4: Ασύγχρονη Μετάδοση - ορισμός επιπέδων και υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ευρείας Ζώνης Ενότητα 4: Ασύγχρονη Μετάδοση - ορισμός επιπέδων και υπηρεσιών Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης

Κεφάλαιο 7. ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης ΕΠΑΛ Σύμης Εφαρμογές πληροφορικής Ερωτήσεις επανάληψης Κεφάλαιο 7 1. Σε τι διαφέρει ο Η/Υ από τις υπόλοιπες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές; Που οφείλεται η δυνατότητά του να κάνει τόσο διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6)

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6) ΕΠΑ.Λ. Άµφισσας Τάξη : Γ Σχολικό Έτος : 2014-2015 Τοµέας : Πληροφορικής Μάθηµα : ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ιδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΘΕΩΡΙΑ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Διατάξεων Εκπομπής σε Συστήματα Ψηφιακής Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας

Ανάλυση Διατάξεων Εκπομπής σε Συστήματα Ψηφιακής Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Ανάλυση Διατάξεων Εκπομπής σε Συστήματα Ψηφιακής Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας Φλώρος Άγγελος ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Εισαγωγή Τι είναι τα πολυµέσα Ποιοι εµπλέκονται στα πολυµέσα Χαρακτηριστικά των µέσων Απαιτήσεις πολυµέσων Ιδιότητες πολυµέσων Μετάδοση πολυµέσων οµή συστηµάτων πολυµέσων Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 6: Οργάνωση πληροφορίας, και κρυπτογραφία

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 6: Οργάνωση πληροφορίας, και κρυπτογραφία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 6: Οργάνωση πληροφορίας, και κρυπτογραφία Δρ. Νικόλαος- Αλέξανδρος Τάτλας Τμήμα Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 8: ΜΙΣΘΩΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ- Leased Lines (Θ) Οι μισθωμένες γραμμές είναι κατάλληλες για ασφαλείς συνδέσεις με σταθερή χωρητικότητα. Διακρίνονται σε Αναλογικές

Διαβάστε περισσότερα

γ. Αυθεντικότητα (authentication) δ. Εγκυρότητα (validity) Μονάδες 5

γ. Αυθεντικότητα (authentication) δ. Εγκυρότητα (validity) Μονάδες 5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Δίκτυα. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Δίκτυα ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Εισαγωγή Η επικοινωνία, ως ανταλλαγή πληροφοριών, υπήρξε ένας από τους θεμέλιους λίθους της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού Η μετάδοση πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ταχεία ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων (xdsl,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης

Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης Επικοινωνία μεταξύ δύο υπολογιστώνοιοποίοιείναι απευθείας συνδεδεμένοι. Περίληψη Ζεύξεις σημείου προς σημείο (point-to-point links) Πλαισίωση (framing) Ανίχνευση και διόρθωση σφαλμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση

ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Κατάρτιση και Πιστοποίηση σε βασικές εξιότητες και Κατάρτιση σε Προηγµένες εξιότητες στη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Εργαζόµενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγωγή (Switching)

Μεταγωγή (Switching) Μεταγωγή (Switching) Πως σχηματίζουμε διαδίκτυα Περίληψη Μεταγωγή Κυκλωμάτων (Circuit switching) Μεταγωγή Πακέτων (Packet switching) Μεταγωγή Εικονικών Κυκλωμάτων (Virtual circuit switching) Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΚΥΡΙΑΚΗ 04/05/2014- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ: Κυκλικός Έλεγχος Πλεονασμού CRC codes Cyclic Redundancy Check codes Ο μηχανισμός ανίχνευσης σφαλμάτων στις επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες

Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2016 1 Στρώματα πρωτοκόλλων Άνοιξη 2016 2 Πρωτόκολλα μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΓΤΠ 61 Πληροφορική Πολυμέσα Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο Παρουσίαση 13-12-2009 Δροσοπούλου Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 20: Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 20: Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 20: Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 01-1

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 01-1 Εισαγωγή Τι είναι τα πολυμέσα; Χαρακτηριστικά των μέσων Ιδιότητες συστημάτων πολυμέσων Δομή συστημάτων πολυμέσων Δικτυακά συστήματα πολυμέσων Μετάδοση πολυμέσων Απαιτήσεις πολυμέσων Ποιοι εμπλέκονται στα

Διαβάστε περισσότερα