IMS- eportfolio. Subtitle. Ζαχαράκη Αικατερίνα. Άδεια:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "IMS- eportfolio. Subtitle. Ζαχαράκη Αικατερίνα. Άδεια:"

Transcript

1 IMS- eportfolio Subtitle Άδεια: Ζαχαράκη Αικατερίνα

2 Τι είναι το Portfolio; Είναι μια μέθοδος που έχει τις αρχές της στην «αυθεντική αξιολόγηση» και βασίζεται στην παρατήρηση και την ποιοτική αξιολόγηση, αλλά και στην αυτοαξιολόγηση. Σύμφωνα με τη μέθοδο του Portfolio, οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν τον προσωπικό τους φάκελο. Έτσι, ο κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί την πορεία του εαυτού του» και να αυτοαξιολογείται, χρησιμοποιώντας στοιχεία τόσο από τη μαθητική όσο και από την εξωσχολική του ζωή, που τον βοηθούν στην αναπτυξιακή και εξελικτική του πορεία μέσα και έξω από το σχολείο. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ένα Portfolio μπορεί να είναι σχολικές εργασίες, διαγωνίσματα, πιστοποιητικά, έπαινοι, ασκήσεις, στοιχεία από προσωπικές δραστηριότητες κ.α κι έτσι ο ίδιος ο μαθητής σχηματίζει μια συνολική εικόνα του εαυτού του, εφόσον σε αυτόν το φάκελο περιέχονται τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» του από τις γνώσεις, τις δραστηριότητες και τις μαθησιακές του εμπειρίες.

3 Σύγκριση του Portfolio με τα τεστ αξιολόγησης Το σύνολο των στοιχείων που παρουσιάζονται στο Portfolio αφορούν πραγματικά παραδείγματα για τις προσωπικές ικανότητες του ατόμου, και επομένως αυτός ο φάκελος παρουσιάζει μια άλλη διάσταση πέρα από τα γραπτά tests δεξιοτήτων ή από άλλους τρόπους αυτοδιερεύνησης και αυτοαξιολόγησης. Μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως ένα προσωπικό αρχείο που καταμαρτυρεί και καταγράφει τις δεξιότητες των μαθητών είτε ως ένα «πορτρέτο» ανάπτυξης και εξέλιξης των μαθητών κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους ή ακόμα και κατά τη διάρκεια περισσότερων του ενός σχολικών ετών. Ενώ, δηλαδή, το αποτέλεσμα ενός κλασικού test ή διαγωνίσματος αξιολογεί το μαθητή τη συγκεκριμένη μέρα και στιγμή, με όλους τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει, το Portfolio απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται σταδιακά η μαθησιακή πορεία του ατόμου.

4 Από το Portfolio στο e-portfolio Η ιδέα της εκμάθησης βασιζόμενη στα portfolios δεν είναι καινούρια. Στην πραγματικότητα σε πολλές χώρες η έννοια του portfolio καθιερώθηκε στην καλλιτεχνική εκπαίδευση εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα. Τα portfolios υπήρξαν το βασικό εργαλείο παρουσίασης δουλειάς των καλλιτεχνών, και χρησιμοποιούνταν ως απόδειξη της επαγγελματικής τους επάρκειας καθώς και της εργασίας που είχαν ολοκληρώσει. Ακόμη περισσότερο, σε πολλά επαγγελματικά και πρακτικά ζητήματα ισχύει μια μακρά παράδοση στην παραγωγή και επίδειξη αντικειμένωντεχνουργημάτων (artifacts), που αναπτύσσονται μέσω της συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευόμενου σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί, ότι ένα βιογραφικό σημείωμα αποτελεί κατά μια σημαντική έννοια ένα portfolio, το οποίο παρέχει το προφίλ ενός ατόμου σε συνάρτηση με τα επιτεύγματά και τις εμπειρίες του και σε πολλές περιπτώσεις αποδείξεις αυτών των επιτευγμάτων.

5 Τι είναι το e-portfolio; «Ένα ηλεκτρονικό portfolio, γνωστό και ως eportfolio είναι μια συλλογή από ηλεκτρονικές αποδείξεις συγκεντρωμένες και διαχειριζόμενες από το χρήστη, συνήθως στον παγκόσμιο ιστό. Αυτές οι ηλεκτρονικές αποδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν κείμενο, ηλεκτρονικά αρχεία όπως έγγραφα του Word ή αρχεία pdf της Adobe, εικόνες, πολυμέσα, καταχωρήσεις ιστολογίου (blog entries) και υπερσυνδέσεις. Τα eportfolios εκτός από αποδείξεις των ικανοτήτων του χρήστη, είναι και πλατφόρμες για αυτό-έκφραση που αν είναι στο Διαδίκτυο (online) μπορούν να διατηρηθούν δυναμικά στη διάρκεια του χρόνου. Μερικές εφαρμογές eportfolio επιτρέπουν διάφορους βαθμούς προσβασιμότητας στο κοινό, οπότε το ίδιο Portfolio μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς» (Wikipedia, 2007).

6

7 Τι είναι το e-portfolio-2; «Αυτό που παράγεται όταν κάποιος συλλέγει, επιλέγει, ερμηνεύει κριτικά και/ή παρουσιάζει τις αποδείξεις του για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το τι έχει μάθει, γνωρίζει και μπορεί ή πρέπει να κάνει, μια συλλογή από προϊόντα μάθησης, κριτικής ή ερμηνείας αυτών των προϊόντων και αναπαράσταση των σχέσεων μεταξύ και ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα και τις ερμηνείες τους. Αυτές οι σχέσεις μπορεί να χρειάζεται να επιβεβαιωθούν από μια τρίτη αρχή και να είναι αμετάκλητες, το σύνολο των προϊόντων, ερμηνειών και σχέσεων παρουσιάζεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Πολλαπλά eportfolios μπορούν να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας τα ίδια δεδομένα διαμέσου ενός συστήματος eportfolio» (Cambridge, 2003)

8

9 Τι είναι το e-portfolio-3; «Ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών βασισμένο στον παγκόσμιο ιστό, που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα και υπηρεσίες. Ο εκπαιδευόμενος δομεί και διατηρεί μία ψηφιακή αποθήκη από αντικείμενα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει την επάρκεια των γνώσεών του και τους συλλογισμούς του. Έχοντας πρόσβαση στις καταχωρήσεις που έχει πραγματοποιήσει στην ψηφιακή αποθήκη, λαμβάνοντας ανάδραση και κριτικές οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την ατομική τους πρόοδο, να σχεδιάσουν την καριέρα και να αναπτύξουν το βιογραφικό τους. Η διαπίστευση της προγενέστερης και/ή μεταγενέστερης εμπειρίας και ο έλεγχος πρόσβασης καθιστούν το eportfolio ως ένα ισχυρό εργαλείο» (eportfolio Portal, 2004).

10 Εκπαιδευτικά Πρότυπα και Προδιαγραφές Πρότυπα είναι προδιαγραφές (specifications) ή οδηγίες (guidelines) οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, όπως για παράδειγμα ο Διεθνής Οργανισμός για την Προτυποποίηση (International Organization for Standardization, ISO), μέσω μιας καθορισμένης διαδικασίας πιστοποίησης.

11 Είδη Προτύπων Πιστοποιημένα (de jure): Είναι πρότυπα βασισμένα σε κανόνες, νόμους, ρυθμίσεις ή μη διφορούμενες προδιαγραφές οι οποίες έχουν εκδοθεί από επαγγελματικούς οργανισμούς επιμελητήρια. (π.χ. ISO 9000, SSL). Για τη δημιουργία «πιστοποιημένων» προτύπων απαιτείται η ύπαρξη οργανισμών και διαδικασιών πιστοποίησης. Πχ: το πρότυπο SCORM που αναπτύχθηκε από τον οργανισμό ADL και το Learning Object Metadata της IEEE LTSC. Εκ των πραγμάτων (de facto): Είναι πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί από μεγάλο αριθμό χρηστών. Για τη δημιουργία de facto προτύπων δεν απαιτείται οργανισμός πιστοποίησης. Πχ: η μορφοποίηση.doc της Microsoft και η μορφοποίηση.pdf της Adobe για έγγραφα. Εσωτερικά: Είναι κανόνες προτεινόμενοι και ακολουθούμενοι από συγκεκριμένες ομάδες χρηστών. Η ιδανική κατάσταση είναι όταν ένα πιστοποιημένο πρότυπο είναι ταυτόχρονα και εκ των πραγμάτων (π.χ. HTTP).

12 Πρότυπα και Συστήματα Ηλ.Μάθησης Η ανάπτυξη διεθνών προτύπων στο χώρο των Μαθησιακών Τεχνολογιών συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση έξι «ιδιοτήτων» που αφορούν τα συστήματα ή το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής μάθησης: Διαλειτουργικότητα (Interoperability): Συνεργασία / συνδιαλλαγή μεταξύ συστημάτων. Επαναχρησιμοποίηση (Reusability): Επαναχρησιμοποίηση πόρων σε διάφορες περιπτώσεις / συ-στήματα / συνθήκες. Ευκολία στη Μάθηση / Διαχείριση Πόρων (Manageability): Αποδοτική παρακολούθηση /υποστήριξη μαθησιακών δραστηριοτήτων. Προσβασιμότητα (Accessibility): Εύκολος εντοπισμός μαθησιακών πόρων. Αντοχή στο χρόνο / Διάρκεια (Durability): Εξασφάλιση ότι το πρότυπο δεν είναι παρωχημένο και συμβατότητα με πρότερες εκδόσεις. Αποδοτικότητα (Affordability). Αποτελεσματική και ανταποδοτική επένδυση στη μαθησιακή τε-χνολογία.

13 Πρότυπα στο χώρο των ΤΠΕ Το 1999 ο φορέας προτυποποίησης ISO/IEC JTC1 ίδρυσε την υποεπιτροπή SC36 για την αντιμετώπιση των αναγκών προτυποποίησης στο χώρο των μαθησιακών τεχνολογιών. Σκοπός της επιτροπής αυτής είναι «η προτυποποίηση στο χώρο των τεχνολογιών της πληροφορικής για τη μάθηση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση με σκοπό την υποστήριξη ατόμων, ομάδων και οργανισμών και την επίτευξη διαλειτουργικότητας και επαναχρησιμοποίησης των πόρων και των εργαλείων».

14 Οργανισμοί Εκπαιδευτικών Προτύπων Η SC36 συνεργάζεται στενά με αρκετούς οργανισμούς ανάπτυξης προδιαγραφών που αναπτύσσουν δράση τόσο στον αμερικάνικο όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι οργανισμοί αυτοί είναι: ΙΕΕΕ LTSC (Learning Technology Standards Committee). ADL (Advanced Distributed Learning). AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). IMS (IMS Global Learning Consortium). Infoterm (International Information Centre for Terminology). LETSI (International Federation for Learning-Education-Training Systems Interoperability).

15 Γιατί χρειαζόμαστε πρότυπα στις ΤΠΕ Η ύπαρξη ευρέως αποδεκτών και ανοικτών και προτύπων έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς όσοι εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και τις τεχνολογίες μάθησης να μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται, να διαθέτουν και να προσπελαύνουν μαθησιακό περιεχόμενο με έναν κοινό τρόπο. Σε μια ιδανική κατάσταση όλοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αλλά και γενικότερα οι χρήστες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες ηλεκτρονικής μάθησης, θα έπρεπε να υιοθετήσουν εκπαιδευτικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη διαχείριση μαθησιακού περιεχομένου, καθιστώντας έτσι εφικτή και ενεργή τη διαμοίραση και επαναχρησιμοποίηση μαθησιακών αντικειμένων (Sonwalkar, 2002a Sonwalkar, 2005b Hanisch & Straber, 2003). Οι

16 Είδη προτύπων και προδιαγραφών στις ΤΠΕ Διαλειτουργικότητα ερωτήσεων και τεστ. Διαλειτουργικότητα μαθησιακών εργαλείων, συστημάτων, εφαρμογών του Παγκόσμιου Ιστού. Διαλειτουργικότητα μαθησιακών αναλύσεων. Προσβασιμότητα. Ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο. Σχεδίαση μάθησης. Μεταφερσιμότητα και οργάνωση εκπαιδευτικού περιεχομένου. Ιδιαίτερες προσπάθειες στους παραπάνω τομείς έχουν γίνει από τον οργανισμό IMS

17 IMS e-portfolio Το IMS eportfolio δημιουργήθηκε για να κάνει τα eportfolios διαλειτουργικά μεταξύ διάφορων συ-στημάτων και ιδρυμάτων. Η προδιαγραφή eportfolio: Καθιστά την προώθηση της δια βίου μάθησης σημαντική σε πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Κάνει την ανταλλαγή χαρτοφυλακίων από το εκπαιδευτικό ίδρυμα (π.χ. σχολείο) στον εργασιακό χώρο ευκολότερη. Επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και τους θεσμούς την καλύτερη καταγραφή των αρμοδιοτήτων. Ενισχύει τη μαθησιακή εμπειρία και βελτιώνει την ανάπτυξη των εργαζομένων.

18 Αναγκαιότητα προτύπων στο e-portfolio Μία από τις πιο αναπόφευκτες τάσεις στα eportfolios είναι η προτυποποίηση (standardization) τους. Παρουσιάζεται ως μια αναγκαία εξέλιξη με στόχο να υιοθετήσει η ευρύτερη αγορά τη χρήση των eportfolio. Τα πρότυπα στα eportfolios είναι αναγκαία για να εξασφαλίσουν τη μεταφερσιμότητα (portability) τους ανάμεσα σε διαφορετικές εφαρμογές, για να επιτρέψουν τη σύγκριση τους μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και για τη διαλειτουργικότητα (interoperability) των εφαρμογών με άλλα συστήματα. Τα πρότυπα αυτά θα πρέπει, καταρχήν, να εγγυώνται την τεχνική διαλειτουργικότητα δεδομένων και υπηρεσιών. Η κύρια πρόθεση των προτύπων είναι να επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα των eportfolio. Για να είναι δυνατή πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η πακετοποίηση και η διαχείριση περιεχομένου για τη μεταφορά του μαθησιακού περιεχομένου από ένα σύστημα σε άλλο.

19 Πακετοποίηση περιεχομένου Η πακετοποίηση περιεχομένου συνίσταται στη συγκέντρωση δομικών μαθησιακών μονάδων (courselets) από διάφορες πηγές. Η κατάλληλη οργάνωση των μονάδων, ώστε αυτές να αποτελούν ένα μαθησιακό πακέτο (course package), αφορά σε λειτουργίες διαχείρισης περιεχομένου. Αντίστοιχα, είναι πιθανή η αποσύνθεση μαθησιακών πακέτων στα συνιστάμενα μέρη τους, ώστε μερικά από αυτά να χρησιμοποιηθούν στη σύνθεση άλλων πακέτων. Οι σημαντικότερες προδιαγραφές και πρότυπα για την πακετοποίηση και διαχείριση περιεχομένου είναι το IMS Content Packaging Information Model και το SCORM.

20 IMS Content Packaging Information Model To IMS Content Packaging Information Model είναι προδιαγραφές του IMS Global Learning Consortium (IMS, 2007). Ο οργανισμός IMS ιδρύθηκε το 1977 ως project στα πλαίσια της πρωτοβουλίας National Learning Infrastructure Initiative της Educause (Educause, 2007) και αφορά στην ανάπτυξη προδιαγραφών για τον ορισμό δομών μαθησιακών πόρων, που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ μαθησιακού περιεχομένου και συστημάτων διαχείρισης μάθησης. O οργανισμός IMS έχει ορίσει ένα ιδεατό πλαίσιο (IMS Content Framework) το οποίο περιγράφει τα βασικά συστατικά, τη δομή, τις λειτουργίες και τις αλληλεπιδράσεις (τόσο με ανθρώπους, όσο και με άλλα συστήματα) που αφορούν στη σχεδίαση συστημάτων πακετοποίησης και διαχείρισης περιεχομένου και έχει αναπτύξει μια προδιαγραφή ειδικά για το θέμα αυτό, το IMS Content Packaging Information Model. Το IMS πακέτο είναι ένα λογικός κατάλογος που αναπαριστά μονάδες επαναχρησιμοποιούμενου μαθησιακού περιεχομένου. Περιέχει φυσικά αρχεία που δομούν το μαθησιακό περιεχόμενο, όπως έγγραφα και αρχεία πολυμέσων, και επίσης μεταδεδομένα (metadata) που περιγράφουν τους δεσμούς ανάμεσα στα αρχεία και όλη τη δομή του πακέτου.

21 Πακέτο ανταλλαγής αρχείου PIF

22 SCORM Το SCORM (Sharable Content Object Reference Model) αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α, ως σύνολο προτύπων και προδιαγραφών της πρωτοβουλίας Advanced Distributed Learning (ADL) Ιnitiative (ADL, 2007), μερικές από τις οποίες αναπτύχθηκαν τις προγενέστερες δεκαετίες από τους οργανισμούς AICC, IEEE, ARIANDE και IMS. Το πρότυπο επικεντρώνεται στο να παρέχει διαλειτουργικότητα, προσβασιμότητα, και επαναχρησιμοποίηση μαθησιακού περιεχόμενου, που βασίζεται στο διαδίκτυο. Βασίζεται σε ευρέως αποδεκτές τεχνολογίες προτύπων όπως η XML και η Javascript. Το SCORM εισάγει Αντικείμενα Διαμοιράσιμου Περιεχομένου (Sharable Content Objects - SCOs), τα οποία αναπαριστούν ατομικές μαθησιακές μονάδες, που συνιστούν ένα μάθημα SCORM. Η χρήση των SCOs επιτρέπει την επαναχρησιμοποίησή τους σε περισσότερα μαθήματα και επίσης τη δημιουργία εξατομικευμένων μαθημάτων που δομούνται δυναμικά για ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες του μαθητή.

23

24 Europortfolio Το Ινστιτούτο EIfEL (European Institute for E- Learning) είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική ευρωπαϊκή επαγγελματική οργάνωση, που έχει ως αποστολή την υποστήριξη οργανισμών, κοινοτήτων και ατόμων στη δημιουργία μια οικονομίας γνώσεων και μιας κοινωνίας μάθησης μέσω καινοτόμων και κριτικών πρακτικών, συνεχιζόμενης επαγγελματική ανάπτυξης και μέσω της χρήσης γνώσεων, πληροφοριών και τεχνολογιών μάθησης (EIfEL, 2007). Ηγείται της ένωσης Europortfolio (The European Consortium for the Digital Portfolio), που αποτελεί έναν κοινό τόπο για τα eportfolios στην Ευρώπη και συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς.

25 Ιδρυτικά μέλη Europortfolio To European Schoolnet, που στόχος του είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη ευκαιριών μάθησης για νέους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, μέσω επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα. Μέλη του είναι 26 υπουργεία παιδείας, η Ευρωπαϊκή επιτροπή (European Commission) και εταίροι βιομηχανιών ΤΠΕ. Το κέντρο CETIS (Centre for Technical Interoperability Standards) έχει ήδη πραγματοποιήσει μία αξιοσημείωτη δουλειά στα eportfolios. Αντιπροσωπεύει τη UK Higher and Further Education σε διεθνείς πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών προτύπων, όπως ο οργανισμός IMS Global Learning Consortium, η επιτροπή CEN/ISSS, η επιτροπή IEEE και ο οργανισμός ISO και χρηματοδοτείται από την επιτροπή JISC (Joint Information Systems Committee). Ο οργανισμός Stichting IMS Global Learning Consortium-Europe, το ευρωπαϊκό παράρτημα του οργανισμού IMS Learning Global Consortium.

26 e-strategies Europortfolio Το Europortfolio συνεισφέρει στον ορισμό και στην υλοποίηση η-στρατηγικών (e-strategies) που συμβάλλουν στην πρόοδο καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών. Επίσης, ενθαρρύνει την υιοθέτηση τεχνικών προτύπων που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ eportfolio συστημάτων και άλλων πληροφοριακών συστημάτων, θεωρώντας ότι η διαλειτουργικότητα είναι το κλειδί για την μεγιστοποίηση στο πλήθος και στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα eportfolios.

27 EPICC (EPortfolio Initiatives Coordination Committee) Στόχοι του project EPICC Το όραμα ενός Ευρωπαϊκού eportfolio και μιας δήλωσης στρατηγικής μέσω της υπογραφής του Memorandum of Understanding από όλους τους ενδιαφερόμενους. Ένα δίκτυο από επαγγελματίες και οργανισμούς που εμπλέκονται σε πρωτοβουλίες για eportfolio, το European eportfolio Consortium. Ο ορισμός των λειτουργικών απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού eportfolio. Διαλειτουργικά πρότυπα, που θα διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ eportfolio και πρωτοβουλιών σχετικές με eportfolio με ποικίλα πληροφοριακά συστήματα και υπηρεσίες, κοινότητες κ.λπ. Πλατφόρμες επίδειξης, που παρουσιάζουν πως μπορούν να υλοποιηθούν τα πρότυπα για eportfolio ώστε να παρέχουν υπηρεσίες eportfolio, που οδηγούν σε μελλοντικές ανοικτού κώδικα πλατφόρμες.

28 IMS Global Learning Consortium Παγκόσμια, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που παρέχει ηγετική καθοδήγηση στον καθορισμό και την ανάπτυξη βιομηχανιών τεχνολογίας μάθησης και εκπαίδευσης μέσω της συνεργατικής υποστήριξης προτύπων, καινοτομιών, καλών πρακτικών μάθησης και αναγνώρισης των επιδράσεων τους. Περιλαμβάνει περισσότερα από 100 συμβαλλόμενα μέλη, συνδρομητικούς οργανισμούς και συμμαχίες, που προέρχονται από κάθε τομέα της παγκόσμιας κοινωνίας μάθησης και παρέχει μια αμερόληπτη δημόσια συζήτηση, στην οποία τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους για να συνηγορήσουν για τη χρήση της τεχνολογίας στην υποστήριξη της μάθησης και της εκπαίδευσης (IMS, 2007).

29 IMS Global Learning Consortium και eportfolio Eρευνά «τη δυνατότητα τα eportfolios να είναι διαλειτουργικά ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα και ιδρύματα» και έχει δημοσιεύσει τον Ιούνιο του 2005 την έκδοση 1.0 των προδιαγραφών για eportfolio (IMS eportfolio, 2005). Για να διευθετήσουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθούν, οι προδιαγραφές επικεντρώνονται, σύμφωνα με το κέντρο CETIS, «σε δύο γενικούς τύπους πληροφοριών που μπορεί να θέλουμε να συλλέξουμε σε ένα eportfolio: αντικείμενα-τεχνουργήματα που δημιουργούνται από αυτόν στον οποίο αναφέρεται το portfolio (δηλαδή, το «υποκείμενο»), και τυπικές εγγραφές επιτευγμάτων του υποκειμένου» (CETIS, 2007). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αξία των προτύπων στην ανάπτυξη των eportfolio πρέπει να σταθμιστεί με την ελευθερία και τη χρηστικότητα των εργαλείων που παρέχονται στους τελικούς χρήστες.

30 Προδιαγραφές IMS για eportfolio Ο οργανισμός IMS Global Learning Consortium αναπτύσσει και προάγει την υιοθέτηση ανοικτών τεχνικών προδιαγραφών, που υποστηρίζουν τη διαλειτουργικότητα στη μαθησιακή τεχνολογία. Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές του για ένα eportfolio: Υποστηρίζουν την πρόοδο της δια βίου μάθησης, σημαντική για πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Κάνουν τη μετάβαση της ανταλλαγής των portfolio από το σχολείο στην εργασία ευκολότερη. Επιτρέπουν σε εκπαιδευτές και ιδρύματα να εντοπίζουν καλύτερα ικανότητες και επάρκεια. Αυξάνουν τη μαθησιακή εμπειρία και βελτιώνουν την εξέλιξη των εργαζομένων.

31 Προδιαγραφές IMS για eportfolio-2 Οι προδιαγραφές του IMS eportfolio περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέρη το καθένα με δικά του σαφή ορισμένα πλαίσια (IMS eportfolio, 2005): IMS Information Model IMS eportfolio Binding IMS eportfolio Best Practice Guide IMS Rubric Specification Σύμφωνα με τις παραπάνω προδιαγραφές, ένα μοντέλο δεδομένων έχει ληφθεί υπόψη για την ανταλλαγή των δεδομένων, το οποίο περιγράφεται από το IMS Information Model. Η διαλειτουργικότητα των Portfolio επιτυγχάνεται ορίζοντας το Portfolio ως ένα IMS Πακέτο Περιεχομένου (Content Package). Στο πακέτο αυτό ταξινομούνται τα διάφορα μέρη του Portfolio. Η μετατροπή και σύνδεση (binding) του Portfolio σε IMS Πακέτο Περιεχομένου περιγράφεται στο έγγραφο IMS eportfolio Binding. Επίσης, όλες οι συσχετισμένες με το Portfolio πληροφορίες, όπως για παράδειγμα οι σχέσεις, καθορίζονται επίσης μέσα στο IMS Πακέτο Περιεχομένου. Στην ουσία το αρχείο manifest του IMS Πακέτο Περιεχομένου είναι μια αναπαράσταση σε XML του Portfolio, με κάθε ένα από τα μέρη του portfolio να αναπαρίστανται ως πόροι (resources) στο πακέτο περιεχομένου

32

33 Γραφική παράσταση παραδείγματος minimal portfolio

34 Πακέτο περιεχομένου ενός Portfolio Το σύνολο των πόρων περιέχει το πηγαίο υλικό, που περιγράφεται ως μέρος του portfolio, όπως για παράδειγμα δείγματα δουλειάς, αντίγραφα πιστοποιητικών κλπ.

35 Πακετοποίηση περισσότερων από ένα Portfolio Το IMS Πακέτο Περιεχομένου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή περισσοτέρων από ένα Portfolio. Κάθε Portfolio ορίζεται στο δικό του πακέτο περιεχομένου, δηλαδή έχει το δικό του αρχείο manifest. Σύνολο από Portfolios ανταλλάσσονται δημιουργώντας ένα υψηλού επιπέδου πακέτο περιεχομένου, στο οποίο κάθε portfolio πακέτο είναι πόρος.

36 Προδιαγραφές IMS για eportfolio-2 Στο έγγραφο IMS Best Practice and Implementation Guide περιγράφονται οι προδιαγραφές που υποστηρίζουν και καθοδηγούν σε πρακτικές, που προάγουν τη διαλειτουργικότητα (interoperability) και τη διάρκεια (durability) ενός Portfolio, ενώ στο έγγραφο Rubrics Specification περιγράφονται οι προδιαγραφές που αφορούν στους κανόνες αξιολόγησης (rubrics) ενός Portfolio.

37 Παράδειγμα χρήσης IMS eportfolio Υποβολή ενός eportfolio σε ένα Εξωτερικό Σύστημα Αξιολόγησης Αφήγηση Ένας μαθητής εγγράφεται σε ένα πρόγραμμα σπουδών προετοιμασίας για άσκηση ενός επαγγέλματος. Το πρόγραμμα μαθημάτων οδηγεί σε βεβαιωμένα και πιστοποιημένα προσόντα για το συγκεκριμένο επάγγελμα και απαιτεί κάθε μαθητής να υποβάλλει ένα eportfolio, που να αποδεικνύει την πλήρωση αυτών των προσόντων σε ένα σύστημα αξιολόγησης του ιδρύματος πριν την αποφοίτηση. Ο μαθητής έχει συλλέξει αποδείξεις της επίδοσης του σύμφωνα με τα αντίστοιχα κριτήρια σε ένα προσωπικό eportfolio εργαλείο. Χρησιμοποιεί το eportfolio για να στείλει μια όψη (view) του, που να περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγηση από το αντίστοιχο σύστημα. Το σύστημα ενσωματώνει το eportfolio με τις αντιστοιχίσεις ανάμεσα σε αποδείξεις και κριτήρια.

38 Παράδειγμα χρήσης IMS eportfolio-2 Συμμετέχοντες Ενδιαφερόμενοι Μαθητής: Προεπαγγελματίας που χρησιμοποιεί το eportfolio για να αποδείξει επάρκεια προσόντων προκειμένου να αιτηθεί επαγγελματική βεβαίωση. Διδακτικό προσωπικό: Χρησιμοποιεί το eportfolio για να αξιολογήσει την επάρκεια των μαθητών όσον αφορά στο πρόγραμμα σπουδών. Διαχειριστές προγράμματος: Συντάσσουν και διαμοιράζουν τις αποδείξεις του eportfolio με τους οργανισμούς πιστοποίησης. Οργανισμοί Πιστοποίησης: Χρειάζονται έγκυρες μεθόδους για την πιστοποίηση των υποψηφίων.

39 Παράδειγμα χρήσης IMS eportfolio-3 Προϋποθέσεις Ο μαθητής έχει εγγραφεί σε ένα επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών. Η διδασκόμενη ύλη του προγράμματος σπουδών εμπλέκει τους εκπαιδευόμενος σε ένα πεδίο δραστηριοτήτων, που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποδείξουν την επάρκεια των προσόντων τους, όπως καθορίζεται από την επαγγελματική εξουσία στο πεδίο αυτό. Ο μαθητής ολοκληρώνει τις δραστηριότητες που καθορίζονται από το πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων, ο εκπαιδευόμενος έχει δημιουργήσει ένα eportfolio συγκεντρώνοντας και ασκώντας κριτική στη αποδείξεις που αφορούν στη μάθησή του μέσω ενός προσωπικού εργαλείου για eportfolio. Ο μαθητής συλλέγει ένα υποσύνολο των αποδείξεων και τα αντιστοιχίζει με τα πρότυπα που καθορίζονται από το πρόγραμμα σπουδών. Ενεργοποίηση (Trigger) Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, ο μαθητής δίνει εντολή στο eportfolio εργαλείο να στείλει την συγκεκριμένη όψη (view) του eportfolio του στο σύστημα αξιολόγησης.

40 Παράδειγμα χρήσης IMS eportfolio-4 Κύριο σενάριο επιτυχίας Το προσωπικό εργαλείο για eportfolio εξάγει ένα αντίγραφο μιας όψης, που περιέχει όλες τις αποδείξεις και τις σχέσεις μεταξύ των στοιχείων και μεταξύ στοιχείων και προτύπων. Το προσωπικό εργαλείο για eportfolio εργαλείο στέλνει αυτήν την όψη στο σύστημα αξιολόγησης. Το σύστημα αξιολόγησης εισάγει αυτήν την όψη, που περιέχει όλες τις αποδείξεις, τις σχέσεις και τα πρότυπα. Το σύστημα αξιολόγησης αντιστοιχίζει τις αποδείξεις και τις σχέσεις με τα πρότυπα, που αναπαρίστανται ήδη μέσα στο σύστημα. Εναλλακτικό σενάριο Μετά την εξαγωγή της όψης από το eportfolio εργαλείο, ο μαθητής την αποθηκεύει σε ένα φορητό μέσο και την αποστέλλει σε ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού. Το μέλος του διδακτικού προσωπικού δίνει εντολή στο σύστημα αξιολόγησης να εισάγει τη συγκεκριμένη όψη του eportfolio. Διαμοίραση ενός eportfolio με άλλο eportfolio σύστημα

41 Τελευταία έκδοση IMS e-portfolio Version 1.0. Final Specification Ιούνιος 2005

42 Exabis eportfolio Το Exabis eportfolio είναι ένα block που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (course management system) Moodle (Moodle, 2007), η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για ανάγκες τηλεκπαίδευσης. Επιτρέπει την εργασία των χρηστών του Moodle με ένα eportfolio μέσω του Moodle. Το block πρέπει να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά σε κάθε μάθημα ή στην αρχική σελίδα από το διαχειριστή της πλατφόρμας. Οι χρήστες μπορούν έπειτα να διεκπεραιώσουν τις εργασίες αναφορικά με το eportfolio στα διάφορα μαθήματα που παρακολουθούν, χρησιμοποιώντας το εξατομικευμένο σύστημα κατηγοριών (category-system) που προσφέρει

43 Exabis eportfolio-2 Το Exabis eportfolio παρέχει τη λειτουργικότητα (functionality) ενός eportfolio τόσο για καθηγητές, όσο και για μαθητές και υπόκειται στην άδεια GPL - General Public License, όπως και το Moodle. Πρόκειται, δηλαδή, για λογισμικό ανοικτού κώδικα. Είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα moodlekurse.org ( και είναι προϊόν της αυστριακής εταιρείας «Exabis internet solutions» (Exabis, 2007) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Τέχνης και Κουλτούρας της Αυστρίας Οι μαθητές μπορούν να χτίσουν το eportfolio τους συλλέγοντας ιστοσυνδέσμους (weblinks), αρχεία (files) και σημειώσεις (notes) μέσω ενός εξατομικευμένου συστήματος κατηγοριών που καθορίζουν οι ίδιοι. Οι καταχωρήσεις του eportfolio μπορούν να δημοσιευθούν σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους, για παράδειγμα σε έναν καθηγητή ή σε μαθητές που συμμετέχουν στα μαθήματα μέσω του Moodle, ή απευθείας σε χρήστες του Ίντερνετ. Επίσης, μπορεί να ασκηθεί κριτική στις καταχωρήσεις και να υποβληθούν σχόλια από άλλα άτομα, καθώς και να εισαχθούν εργασίες που έχουν υποβληθεί ήδη μέσω του Moodle.

44 To eportfolio μπορεί να αποθηκευτεί ως πακέτο μορφής SCORM (Shareable Courseware Object Reference Model), ένα προτυποποιημένο σχήμα και μορφή αρχείου για τη μεταφορά δεδομένων μαθησιακού χαρακτήρα, και να εξαχθεί ώστε να μπορεί να 43 Exabis eportfolio-3 χρησιμοποιηθεί από άλλες πλατφόρμες για περαιτέρω εργασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μαθητές που συνεχίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και θέλουν να μεταφέρουν το eportfolio τους σε ένα άλλο διαφορετικό σύστημα, καθώς και για μαθητές που αιτούνται μια θέση εργασίας και μπορούν να αποδείξουν τι έχουν πραγματοποιήσει ολοκληρώνοντας τις σπουδές με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο eportfolio τους.

45 Πίνακες του Exabis eportfolio block στη βάση δεδομένων του Moodle

46 Hanisch, F., & Straβer, W. (2003). Adaptability and interoperability in the field of highly interactive web-based courseware. Computers & Graphics, 27(4), Sonwalkar, N. (2002a). Demystifying Learning Technology Standards. Part II: Acceptance and Implementa-tion. Syllabus, 15(9), Sonwalkar, N. (2002b). Demystifying Learning Technology Standards: Part I: Development and Evolution. Syllabus, 15(8), Wikipedia, (2007). Electronic portfolio. Πηγές-1 IMS, (2007). IMS Global Learning Consortium. Europortfolio, (2007). European Consortium for the Digital Portfolio.

47 Πηγές-2 CETIS, (2007). Centre for Educational Technology Interoperability Standards: Portfolio. Υποστήριξη τηλεκπαίδευσης με χρήση eportfolio, Παπαχαραλάμπους Παναγιώτης, Θεσσαλονίκη 2008 Τεχνολογίες και Πρότυπα για την Υποστήριξη Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων Διαδικτύου, ΤΣΙΑΤΣΟΣ, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Θεσσαλονίκη 2016 Το Portfolio ως μέσον ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητών: Μια πρόταση Τερέζα Φωτιάδου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ιούλιος 2001

Εκπαιδευτικά Πρότυπα: Τρέχουσα κατάσταση και Προβληµατισµοί

Εκπαιδευτικά Πρότυπα: Τρέχουσα κατάσταση και Προβληµατισµοί Εκπαιδευτικά Πρότυπα: Τρέχουσα κατάσταση και Προβληµατισµοί Τσιάτσος Θρασύβουλος και Προδροµή Αλεξάνδρα Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης tsiatsos@csd.auth.gr, aprodrom@csd.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Μάθηση & Συστήματα που τη διαχειρίζονται

Ηλεκτρονική Μάθηση & Συστήματα που τη διαχειρίζονται Κύκλος Εκπαίδευσης «Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης & Ηλεκτρονική Αξιολόγηση» Ηλεκτρονική Μάθηση & Συστήματα που τη διαχειρίζονται Κατερίνα Γεωργούλη ΤΕΙ Αθήνας Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιολόγηση του μαθητή Βασικός στόχος της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

E-Portfolios: Επισκόπηση, Σύγκριση και Αξιολόγηση Συστημάτων E-Portfolios

E-Portfolios: Επισκόπηση, Σύγκριση και Αξιολόγηση Συστημάτων E-Portfolios E-Portfolios: Επισκόπηση, Σύγκριση και Αξιολόγηση Συστημάτων E-Portfolios ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΙΟΝΑ ΡΩΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Ασημακόπουλος Αντίρριο 2015 Πίνακας περιεχομένων 1. Ε-Portfolio...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Χαρούλα Αγγελή cangeli@ucy.ac.cy Τμήμα Επιστημών της Αγωγής 1 Το περιβάλλον της συνεργασίας Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία. Κώστας Τσιμπάνης. Κέντρο Λειτουργίας Διαχείρισης Δικτύου. Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Η Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία. Κώστας Τσιμπάνης. Κέντρο Λειτουργίας Διαχείρισης Δικτύου. Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Α σ ύ γ χ ρ ο ν η Τ η λ ε κ π α ί δ ε υ σ η κ α ι Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ή Δ ι α δ ι κ α σ ί α Τίτλος Η Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία Κώστας Τσιμπάνης Στοιχεία Συντάκτη Κέντρο Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Κλειώ Σγουροπούλου

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Κλειώ Σγουροπούλου ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κλειώ Σγουροπούλου Έρευνα, Καινοτομία & Πρότυπα Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 21 02 Κλειώ Σγουροπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Προεπισκόπηση Παρουσίασης Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Εισαγωγή Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

Το Open Eclass ως Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης

Το Open Eclass ως Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Θερινό Σχολείο, 14 20 Ιουλίου 2014 Το Open Eclass ως Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Βάλια Τριπερίνα Γιώργος Φουρτούνης Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας Περιγραφή 2 Συστήματα διαχείρισης μάθησης Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έργου EUfolio

Αποτελέσματα Έργου EUfolio http://www.eufolio.eu Αποτελέσματα Έργου EUfolio Ημερίδα «Ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη Μαθησιακή Διαδικασία Λευκωσία, 16 Μαΐου 2015 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Ανακεφαλαίωση. Χαράλαμπος Καραγιαννίδης. Διάλεξη Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή.

Ανακεφαλαίωση. Χαράλαμπος Καραγιαννίδης. Διάλεξη Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή. Διάλεξη 12-13 Ανακεφαλαίωση Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 12-13: Ανακεφαλαίωση 1/20 10/1/2017 Σύνοψη μαθήματος 1. Εισαγωγή 2. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά. Τα βασικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία μαθημάτων είναι:

Βασικά. Τα βασικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία μαθημάτων είναι: Εισαγωγή στο Moodle Βασικά Τα βασικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία μαθημάτων είναι: Τα Μπλόκ (Blocks) Οι δραστηριότητες (Activities) Οι πόροι (Resources) Moodle Μπλοκς (Blocks)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην υποχρεωτική εκπαίδευση «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 -Οριζόντια Πράξη» Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην υποχρεωτική εκπαίδευση Αθανάσιος Τζιμογιάννης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Πακέτο Εργασίας «Ψηφιακή Βάση ιαχείρισης Γεωγνώσης (e-repository of Geoscience Content)»

6 ο Πακέτο Εργασίας «Ψηφιακή Βάση ιαχείρισης Γεωγνώσης (e-repository of Geoscience Content)» 6 ο Πακέτο Εργασίας «Ψηφιακή Βάση ιαχείρισης Γεωγνώσης (e-repository of Geoscience Content)» Ένα µεγάλο µέρος του Προγράµµατος Σπουδών της Σχολής ΑΤΜ αφορά την εκπαίδευση σε ποικίλα αντικείµενα που άπτονται

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Οικονόμου Άντρη Αβρααμίδου Χριστόδουλος Τασουρής 21/02/2014. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Αναστασία Οικονόμου Άντρη Αβρααμίδου Χριστόδουλος Τασουρής 21/02/2014. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ΓΕ09.019: Καλές πρακτικές και ιδέες για την εφαρμογή και αξιοποίηση ηλεκτρονικών φακέλων εργασίας (eportfolios) στη μαθησιακή διαδικασία και αξιολόγηση Αναστασία Οικονόμου Άντρη Αβρααμίδου Χριστόδουλος

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Κατάρτιση

Πρότυπα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Κατάρτιση Πρότυπα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη Μάθηση, την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Κλειώ Σγουροπούλου email: csgouro@teiath.gr Κλειώ Σγουροπούλου Εμπειρογνώμονας στηντυποποίηση Μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης ΚΑΡΠΑΤΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Εκπαιδευτικά Πρότυπα και Επαναχρησιµοποίηση εκπαιδευτικού περιεχοµένου» (Learning Standards and Learning Content Reusability)

«Εκπαιδευτικά Πρότυπα και Επαναχρησιµοποίηση εκπαιδευτικού περιεχοµένου» (Learning Standards and Learning Content Reusability) «Εκπαιδευτικά Πρότυπα και Επαναχρησιµοποίηση εκπαιδευτικού περιεχοµένου» (Learning Standards and Learning Content Reusability) Προδροµή Αλεξάνδρα Επιβλέπων: Θρασύβουλος Τσιάτσος, Λέκτορας Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από το

επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από το Η χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση: Εμπειρίες και καλές πρακτικές Ηχρήση της πλατφόρμας moodle στη διαδικτυακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννα Κομνηνού

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ Ανάπτυξη ιστολογίου Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 3.1 Τo διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών 3.2 Αξιοποίηση- αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών 3.3 Σχεδίαση μαθημάτων με τη χρήση του διαδικτύου To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Standards for e-learning. Περιεχόµενα. Εκπαίδευση από Απόσταση:

Standards for e-learning. Περιεχόµενα. Εκπαίδευση από Απόσταση: Εκπαίδευση από Απόσταση: Πρότυπα Μαθησιακής Τεχνολογίας - Standards for e-learning Περιεχόµενα Υλικό για διάβασµα και αναφορά Ποιες ανάγκες µας οδηγούν στα πρότυπα? Τι ακριβώς είναι τα πρότυπα? Πρότυπα

Διαβάστε περισσότερα

Κομβικών Δεξιοτήτων. Αξιολόγηση. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού #ATS2020

Κομβικών Δεξιοτήτων. Αξιολόγηση. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού #ATS2020 Αξιολόγηση Κομβικών Δεξιοτήτων Ενίσχυση των κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών, μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Η Συµβολή των Προτύπων Μαθησιακής Τεχνολογίας για την Αποτελεσµατική Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Η Συµβολή των Προτύπων Μαθησιακής Τεχνολογίας για την Αποτελεσµατική Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Η Συµβολή των Προτύπων Μαθησιακής Τεχνολογίας για την Αποτελεσµατική Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Ιωάννης Αποστολάκης 1, Μαριάνθη Καρατζά 2 1 Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

νος Κλουβάτος Κων/νος Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μαθητών με ανομοιογενή χαρακτηριστικά Αξιολόγηση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας

νος Κλουβάτος Κων/νος Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μαθητών με ανομοιογενή χαρακτηριστικά Αξιολόγηση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας Κων/νος νος Κλουβάτος Σύμβουλος 3 η ς Περιφέρειας Δημ. Εκπ/σης Ν. Κυκλάδων Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μαθητών με ανομοιογενή χαρακτηριστικά Αξιολόγηση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας Μορφές αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κατερίνα Κασιμάτη Επίκ. Καθηγήτρια, Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ερωτήσεις.. Πώς το παραδοσιακό διδακτικό πλαίσιο διαμορφώνει το αξιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Τηλεκπαίδευσης

Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Εισαγωγή στα Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Λεωνίδας Φραγγίδης fragidis@teicm.gr Στόχοι Μαθήματος Εξοικείωση με τους ρόλους μίας Πλατφόρμας Ασύγχρονης Εκπαίδευσης Διαχειριστής 2 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕ στη Διδακτική των γλωσσών - Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας

ΤΠΕ στη Διδακτική των γλωσσών - Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΠΕ στη Διδακτική των γλωσσών - Πολύγλωσσα ψηφιακά περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας Ενότητα 1: Γενική Εισαγωγή στο μάθημα Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Διοικητικής Επάρκειας και Ετοιμότητας Υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Διοικητικής Επάρκειας και Ετοιμότητας Υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρόγραμμα Πιστοποίησης Διοικητικής Επάρκειας και Ετοιμότητας Υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Επιστημονικός Υπεύθυνος: Παντελής Γεωργογιάννης Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακός εμπλουτισμός σχολικών εγχειριδίων: Ένα βήμα για τη νοηματοδοτημένη παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ

Ψηφιακός εμπλουτισμός σχολικών εγχειριδίων: Ένα βήμα για τη νοηματοδοτημένη παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ Ψηφιακός εμπλουτισμός σχολικών εγχειριδίων: Ένα βήμα για τη νοηματοδοτημένη παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ Τάσος Μικρόπουλος Συντονιστής ψηφιακού εμπλουτισμού βιβλίων Φυσικής H ψηφιακή στρατηγική για την

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ 1 Η Επαγγελματική αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία της Στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Τηλεκπαίδευσης

Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Εισαγωγή στα Σ υστήματα Τηλεκπαίδευσης Λ εωνίδας Φραγγίδης f r agidis@teicm.gr Στόχοι Μαθήματος Εξοικείωση με τους ρόλους μίας Πλατφόρμας Ασύγχρονης Εκπαίδευσης Διαχειριστής 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA

PROJECT n SE01-KA PROJECT NAME: EQAVET in PRACTICE. EQAVET in Practice. Project No: SE01-KA EQAVET in Practice Project No: 2015-1-SE01-KA202-012245 Κατευθυντήριες Οδηγίες Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας για επίτευξη καλών μαθησιακών αποτελεσμάτων 1 Θέμα: Όραμα και Πολιτική Περιοχή ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και αξιολόγηση δεξιοτήτων του 21 ου αιώνα

Ανάπτυξη και αξιολόγηση δεξιοτήτων του 21 ου αιώνα Ανάπτυξη και αξιολόγηση δεξιοτήτων του 21 ου αιώνα Αναστασία Οικονόμου Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Από τον εκπαιδευτικό στο μαθητή Από τη γνώση αποκλειστικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο Παρουσίαση από τις: Φροσούλα Πατσαλίδου, ερευνήτρια, & Μαίρη Κουτσελίνη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Κάργα Σουλτάνα MSc Πληροφορικός skarga@uom.gr Κατσάνα Αικατερίνη MSc Πληροφορικός akatsana@uom.gr «18 ο Συνάντηση Εκπαιδευτικών για θέματα Τ.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία»,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Αξιολόγηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Ανάπτυξη παιδαγωγικών και διδακτικών δεξιοτήτων στη Γενική, Ειδική και Διαπολιτισμική Αγωγή, με έμφαση στην Καινοτομία και

Διαβάστε περισσότερα

«Ηθική Σκέψη και Πράξη» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α.

«Ηθική Σκέψη και Πράξη» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet

στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet Αναφορά Οριζόντια Υποστήριξη στα Ζητήματα Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet 2 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΙΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Τι είναι η πιστοποίηση Η Πιστοποίηση επαγγελματιών είναι η διαδικασία επιβεβαίωσης και επικύρωσης των δεξιοτήτων φυσικών προσώπων επαγγελματιών μέσα από τη χρήση διεθνών προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Σχολείο 2.0. Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος

Ψηφιακό Σχολείο 2.0. Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος Βασικές έννοιες Υποδομές H ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Γκίκας Καθηγητής ΠΕ01 Γυµνασίου Προαστίου Καρδίτσας Υπ. Δρ. Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ.

Αλέξανδρος Γκίκας Καθηγητής ΠΕ01 Γυµνασίου Προαστίου Καρδίτσας Υπ. Δρ. Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. Αλέξανδρος Γκίκας Καθηγητής ΠΕ01 Γυµνασίου Προαστίου Καρδίτσας Υπ. Δρ. Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ. Τι θα παρουσιάσουµε; Εικονικές Ψηφιακές Τάξεις Εναλλακτική µέθοδο διδασκαλίας µε Τ. Π. Ε. Διαδικτυακά Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση ανοιχτού περιεχομένου για χρήση του στην εκπαίδευση

Διαχείριση ανοιχτού περιεχομένου για χρήση του στην εκπαίδευση Διαχείριση ανοιχτού περιεχομένου για χρήση του στην εκπαίδευση Σ. Κατσούλης (1) & Α. Ανδρεάτος (2) 1/ Μηχανικός Λογισμικού, Αρετής 11, Γλυφάδα Αττικής 16674 stav@securexpance.com 2/ Τομέας Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Οδηγός εκπαιδευόμενων

Ηλεκτρονικός Οδηγός εκπαιδευόμενων Ηλεκτρονικός Οδηγός εκπαιδευόμενων Το παρόν εγχειρίδιο ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους για τις δυνατότητες απόκτησης νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμαμτος του

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Καινοτομία και Δημιουργικότητα

Ερευνητική Καινοτομία και Δημιουργικότητα Ερευνητική Καινοτομία και Δημιουργικότητα Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η E - E M P L O Y ER S Ο Μ Α Δ Α 9 M I D N I G H T _ E X P R E S S Σ Κ Ο Υ Λ Η Κ Α Ρ Η Α Ρ Ι Α Δ Ν Η Π Ο Λ Υ Μ Ε Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση µε Φάκελο Εργασιών (Portfolio και e-portfolio) Η Μαθησιακή Αποτίµησή Τη. Χιονίδου Μοσκοφόγλου Μαρία

Αξιολόγηση µε Φάκελο Εργασιών (Portfolio και e-portfolio) Η Μαθησιακή Αποτίµησή Τη. Χιονίδου Μοσκοφόγλου Μαρία Αξιολόγηση µε Φάκελο Εργασιών (Portfolio και e-portfolio) Η Μαθησιακή Αποτίµησή Τη Χιονίδου Μοσκοφόγλου Μαρία ουκάκη Γ. Σπύρο Μαντζανάρη. Κωνσταντίνο ΠΤ Ε Αιγαίου Pierce College Ερευνητή Εκπ/κό.Ε. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008... 4 3. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Eνταξης... 5 4. Το ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

2 η Ενότητα: Τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Μάθησης

2 η Ενότητα: Τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Μάθησης Ηλεκτρονική Μάθηση Θεωρητικές προσεγγίσεις και εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί Αθανάσιος Τζιμογιάννης ajimoyia@uop.gr Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ενότητα 2: Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής, Intercollege ECVET Expert Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε.

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε. Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλουτισμός σχολικών εγχειριδίων με μαθησιακά αντικείμενα: το μεθοδολογικό πλαίσιο των ομάδων σχεδιασμού ανάπτυξης

Εμπλουτισμός σχολικών εγχειριδίων με μαθησιακά αντικείμενα: το μεθοδολογικό πλαίσιο των ομάδων σχεδιασμού ανάπτυξης ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Αξιοποίηση Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για τη Διδασκαλία Γνωστικών Αντικειμένων Κέρκυρα, 18.06.15 Εμπλουτισμός σχολικών εγχειριδίων με μαθησιακά αντικείμενα: το μεθοδολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Ηλεκτρονικής Μάθησης

Μορφές Ηλεκτρονικής Μάθησης Ηλεκτρονική Μάθηση Μορφές Ηλεκτρονικής Μάθησης Σύγχρονη Ηλεκτρονική Μάθηση Εικονική αίθουσα διδασκαλίας Τεχνολογίες Τηλεδιάσκεψης Ασύγχρονη Ηλεκτρονική Μάθηση Ηλεκτρονική Μάθηση σε Εξατομικευμένο Ρυθμό

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» Εαρινό Εξάμηνο 2010

«ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» Εαρινό Εξάμηνο 2010 «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» Εαρινό Εξάμηνο 2010 Απόστολος Κώστας Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Πληροφορικής, Υ.Δ. Π.Τ.Δ.Ε. Email: apkostas@aegean.gr Πρόγραμμα Μαθημάτων 1 ο - 18 Μαρ Αρχές Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης.

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης. Leonardo da Vinci 2013-1-FR1-LEO05-48134 AGROSKILL Μεταφορά μεθόδων επικύρωσης της άτυπης μάθησης ΕΕΚ σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας Εθνική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

School Education Gateway

School Education Gateway School Education Gateway Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρώπης για τη σχολική εκπαίδευση 09/12/2016, Αθήνα Κων/νος Μαγγιώρος, Στέλεχος ΙΚΥ/ Εθνική Μονάδα Συντονισμού, Πρόγραμμα ERASMUS+ Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

SUPPORT SERVICES EPALE CY

SUPPORT SERVICES EPALE CY 8 Ιουνίου 2018 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία Η πλατφόρμα EPALE Λειτουργίες και Εργαλεία Μαρία Παρμακλή Συντονίστρια EPALE Κύπρου NATIONAL SUPPORT SERVICES EPALE CY Τι είναι η EPALE; t is EPALE? Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη των Τεχνολογιών και Υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Oμάδα Ά

Εξέλιξη των Τεχνολογιών και Υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Oμάδα Ά Εξέλιξη των Τεχνολογιών και Υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Oμάδα Ά Εισαγωγή Η ολοένα και αυξανόμενη πρόοδος στις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Παγκόσμιου Ιστού Web, διευκολύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Παράρτημα Βόλου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΙIΙ Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (self-assessment) Η ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου http:// e-learning.sch.gr http://opensoft.sch.gr Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαργαρίτης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του έργου MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική

Παρουσίαση του έργου MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική Έργο MENTEP Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική Παρουσίαση του έργου MENTEP (Mentoring Technology Enhanced Pedagogy) Καθοδηγώντας μια Τεχνολογικά Υποστηριζόμενη Παιδαγωγική ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 3/10/2016

Αξιολόγηση. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 3/10/2016 Αξιολόγηση Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 3/10/2016 Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Τι γνωρίζουν οι μαθητές; (Pellegrino, Chudowsky) Σε ποιο βαθμό; Τι δεν μάθανε; Βάσει ενδείξεων Τι λένε Τι κάνουν Βοηθά να δούμε αν πετύχαμε

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης. Καθηγητή

Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης. Καθηγητή Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης Moodle για τον Καθηγητή Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Μεικτής Μάθησης για τα Μαθηματικά της Γ Λυκείου

Μοντέλο Μεικτής Μάθησης για τα Μαθηματικά της Γ Λυκείου Μοντέλο Μεικτής Μάθησης για τα Μαθηματικά της Γ Λυκείου Ηµερίδα Μαθηµατικών: «Γεωµετρία - Ανάλυση, Αρµονική Αλληλεπίδραση για την Επίλυση Μαθηµατικών Προβληµάτων» Θεσσαλονίκη 2 Απριλίου 2011 Ελληνογαλλική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών Περιεχόμενο Προγράμματος Η σημασία του εκπαιδευτικού υλικού είναι κομβική σε μια εκπαιδευτική διαδικασία καθώς συμβάλλει τόσο στην κατανόηση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης Διάλεξη 2 Open eclass Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 2: elearning Envs, Open eclass 1/18 4/10/2016 Σύνοψη μαθήματος 1. Εισαγωγή 2. Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ.Δ.Β.Μ. - Ε.Κ.Π.Α.) σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

8 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 8 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Συμμετοχικός ιστός στην εκπαίδευση: δύο μελέτες περίπτωσης με τη χρήση wiki και ιστολογίου Δέγγλερη

Διαβάστε περισσότερα

... Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

... Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε)

Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε) Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΤΠΕ-Ε) Τεχνολογίες Μάθησης Learning Technologies 2015 Τι είναι; Πρόκειται για διεπιστημονική Κατεύθυνση σπουδών που εστιάζει στις Τεχνολογίες Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #5: ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς

Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Συνεχής επιμόρφωση χωρίς φραγμούς Ζούμε στην περίοδο όπου η διαρκής επιμόρφωση έχει γίνει απαραίτητη. Τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές ανάγκες για γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια, σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καθηγητής Αθανάσιος Τζιμογιάννης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΙΤΥΕ «Διόφαντος» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη

Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη Scientix has received funding from the European Union s H2020 research and innovation programme project Scientix 3 (Grant agreement N. 730009),

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΣΙΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

στα ελληνικά ΑΕΙ Λάζαρος Μεράκος Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet

στα ελληνικά ΑΕΙ Λάζαρος Μεράκος Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet στα ελληνικά ΑΕΙ Λάζαρος Μεράκος Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet Ανοικτά Μαθήματα «ελεύθερη και δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που είναι οργανωμένο ως αυτοτελές

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρτιτλος. Ονομα. ιδιότητα Αθήνα, Ημ/νια

Υπέρτιτλος. Ονομα. ιδιότητα Αθήνα, Ημ/νια Υπέρτιτλος Ονομα. ιδιότητα Αθήνα, Ημ/νια Αποτελείται από 13 Υποέργα (4 Αυτεπιστασίας/ Ιδίων Μέσων, 7 Ανοιχτής διαδικασίας και 2 Προμηθειών) με συνολικό προϋπολογισμό 7.735.090,00. Η Πράξη: Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες.

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο: Σύγχρονες προσεγγίσεις αξιολόγησης ΓΙΑ τη μάθηση μέσα από τη διαδικασία eportfolio (ηλεκτρονικός φάκελος επιτευγμάτων)

Εργαστήριο: Σύγχρονες προσεγγίσεις αξιολόγησης ΓΙΑ τη μάθηση μέσα από τη διαδικασία eportfolio (ηλεκτρονικός φάκελος επιτευγμάτων) Εργαστήριο: Σύγχρονες προσεγγίσεις αξιολόγησης ΓΙΑ τη μάθηση μέσα από τη διαδικασία eportfolio (ηλεκτρονικός φάκελος επιτευγμάτων) Αναστασία Οικονόμου Προϊστάμενη Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Άντρη

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία Περιεχόμενα Α Β Γ Δ Ε Πλαίσιο Πολιτικής για την ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση)

Διαβάστε περισσότερα