Προσδιορισμός της TCP. συμπεριφοράς των web εξυπηρετητών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προσδιορισμός της TCP. συμπεριφοράς των web εξυπηρετητών"

Transcript

1 Προσδιορισμός της TCP συμπεριφοράς των web εξυπηρετητών Σταύρος Βαλσαμίδης Υποψήφιος Διδάκτωρ Σωτήριος Κοντογιάννης Υποψήφιος Διδάκτωρ

2 Περίληψη Το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας σήμερα στο Διαδίκτυο ελέγχεται από το πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης (Transmission Control Protocol - TCP). Ως εκ τούτου, η απόδοση του TCP ασκεί σημαντική επίδραση στην συνολική απόδοση του Διαδικτύου. Έτσι η κυκλοφορία στο web αποτελεί την πλειοψηφία των TCP υλοποιήσεων στους σημερινούς web εξυπηρετητές. Πάντως, το TCP είναι ένα σύνθετο πρωτόκολλο με πολλές διαμορφώσιμες από τον χρήστη παραμέτρους και μια σειρά από διαφορετικές εφαρμογές. Επιπλέον η έρευνα συνεχίζει να παράγει τις νέες εξελίξεις στους μηχανισμούς ελέγχου συμφόρησης και τις επιλογές TCP και είναι χρήσιμο να επισημανθεί η ανάπτυξη αυτών των νέων μηχανισμών στο Διαδίκτυο. Σαν τελική θεώρηση, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη του τρέχοντος Διαδικτύου στηρίζονται στην εθελοντική χρήση των μηχανισμών ελέγχου συμφόρησης από τους τελικούς hosts. Επομένως είναι σημαντικό να εξεταστούν οι εφαρμογές TCP για την συμμόρφωση τους, στον έλεγχο συμφόρησης από το ένα άκρο στο άλλο. Έχει αναπτυχθεί ένα εργαλείο αποκαλούμενο TCP Εργαλείο Προσδιορισμού Συμπεριφοράς ΤΕΠΣ (TCP Behaviour Identification Tool - TBIT) για τον χαρακτηρισμό της TCP συμπεριφοράς ενός απομακρυσμένου web εξυπηρετητή. Εδώ, περιγράφεται το TBIT και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για τις TCP συμπεριφορές σημαντικών web εξυπηρετητών που λήφθηκαν χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο. Περιγράφεται επίσης η χρήση του TBIT για την ανίχνευση προβλημάτων και τη μη συμμόρφωση στις υλοποιήσεις TCP που αναπτύσσονται στους δημόσιους web εξυπηρετητές.

3 Εισαγωγή Έχει σχεδιαστεί ένα εργαλείο αποκαλούμενο TCP Εργαλείο Προσδιορισμού Συμπεριφοράς ΤΕΠΣ (TCP Behaviour Identification Tool - TBIT), για να χαρακτηρίζει τη TCP συμπεριφορά των απομακρυσμένων web εξυπηρετητών, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κάποιων ειδικών προνομίων σ αυτούς τους web εξυπηρετητές. Το TCP είναι ένα σύνθετο πρωτόκολλο με ένα φάσμα παραμέτρων διαμορφώσιμων από τον χρήστη. Στο βασικό πρωτόκολλο TCP έχουν προταθεί και αναπτυχθεί πολλές παραλλαγές. Οι παραλλαγές στο βασικό μηχανισμό ελέγχου συμφόρησης συνεχίζουν να αναπτύσσονται μαζί με τις νέες επιλογές TCP, όπως η Επιλεκτική Αναγνώριση (Selective Acknowledgment - SACK) και η Άμεση Γνωστοποίηση Συμφόρησης (Explicit Congestion Notification - ECN).

4 Ένα κίνητρο για το TBIT είναι να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως "είναι αυτό κατάλληλο για να αποτελέσει βάση της προσομοίωσης και της ανάλυσης Διαδικτύου σε ότι αφορά το TCP;" Ένα δεύτερο κίνητρο για το TBIT είναι να απαντηθούν οι ερωτήσεις όπως "ποια είναι τα αρχικά παράθυρα που χρησιμοποιούνται στις TCP συνδέσεις στο Διαδίκτυο".Tο αρχικό παράθυρο του TCP καθορίζει το ποσό των δεδομένων που μπορεί να διαβιβαστεί στον πρώτο χρόνο round-trip, μετά την εγκατάσταση μιας σύνδεσης TCP. Ένα τρίτο κίνητρο για το TBIT είναι να έχει την δυνατότητα εύκολα να επαληθευθεί ο έλεγχος συμφόρησης από το ένα άκρο στο άλλο στους host του Διαδικτύου. Ένα τέταρτο κίνητρο για το TBIT είναι να βοηθήσει στον προσδιορισμό και τη διόρθωση των λαθών που ανιχνεύονται στις υλοποιήσεις του TCP. Χρησιμοποιώντας το TBIT, ανιχνεύονται λάθη στα προϊόντα των Microsoft, Cisco, SUN και της ΙΒΜ και έχουν βοηθηθεί οι προμηθευτές στο να διορθώσουν τα λάθη.

5 Αρχιτεκτονική TBIT Ο στόχος του έργου TBIT είναι να αναπτυχθεί ένα εργαλείο για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά των σημαντικών web εξυπηρετητών TCP. Η πρώτη απαίτηση για την σχεδίαση του TBIT είναι ότι το TBIT θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει οποιοδήποτε web εξυπηρετητή, οποιαδήποτε στιγμή. Μια δεύτερη απαίτηση είναι ότι η κυκλοφορία που παράγεται από το TBIT δεν πρέπει να είναι εχθρική ή ακόμα και εμφανίζεται εχθρική ή έξω από την συνηθισμένη στον απομακρυσμένο web εξυπηρετητή που εξετάζεται. Οι υπογραφές αυτων των τακτικών είναι συνήθως εύκολο να αναγνωριστούν και πολλοί web εξυπηρετητές αναπτύσσουν firewalls για να ανιχνεύσουν και να εμποδίσουν τις ασυνήθιστες ακολουθίες πακέτων.

6 Η διαδικασία TBIT εγκαθιστά και διατηρεί μια σύνδεση TCP με τον απομακρυσμένο host εξ ολοκλήρου στο επίπεδο χρήστη. Η διαδικασία TBIT κατασκευάζει τα πακέτα TCP και χρησιμοποιεί τις απλές υποδοχές IP για να τα στείλει σε έναν απομακρυσμένο host. Εγκαθιστά επίσης ένα firewall για να αποτρέψει πακέτα από το απομακρυσμένο host στην προσέγγιση του πυρήνα της τοπικής μηχανής. Συγχρόνως, μια BSD Packet Filter (BPF) συσκευή φίλτρων πακέτων χρησιμοποιείται για να παραδώσει αυτά τα πακέτα στη διαδικασία TBIT.

7 Για την επεξήγηση, ας θεωρηθεί το πρόβλημα της μέτρησης της αρχικής τιμής του παραθύρου συμφόρησης (ICW) που χρησιμοποιείται από τους web εξυπηρετητές. Αυτή η τιμή είναι ο αριθμός των bytes που ένας αποστολέας TCP μπορεί να στείλει σε έναν παραλήπτη TCP, αμέσως μετά από την εγκατάσταση της σύνδεσης, πρίν λάβει οποιεσδήποτε ACKs από τον παραλήπτη. Το πρότυπο TCP [3] καθορίζει ότι για ένα δεδομένο Μέγιστο Μέγεθος Τμήματος (Maximum Segment Size - MSS) το ICW μπορεί να είναι το πολύ 2*MSS bytes και ένα εμπειρικό πρότυπο που επιτρέπει στο ICW να τεθεί: Min (4*MSS, max(2*mss, 4380)) bytes Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ιστοσελίδων είναι μεγέθους κάτω από 10KB η τιμή ICW μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην απόδοση του web εξυπηρετητή.

8 Η δοκιμή TBIT που μετράει την τιμή ICW που χρησιμοποιείται από έναν web εξυπηρετητή λειτουργεί ως εξής. Το TBIT ανοίγει μια απλή υποδοχή IP. Το TBIT ανοίγει μια συσκευή BPF και θέτει το φίλτρο έτσι ώστε να συλλάβει όλα τα πακέτα που πηγαίνουν και που προέρχονται από τον οικοδεσπότη Β. Το TBIT εγκαθιστά ένα firewall στο Α για να αποτρέψει οποιαδήποτε πακέτα έρχονται από τον host B από την προσέγγιση του πυρήνα στον host Α. Το TBIT στέλνει ένα πακέτο TCP SYN, με τη διεύθυνση προορισμού του host Β και μια θύρα προορισμού 80. Το πακέτο διαφημίζει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο παραλήπτη και επιθυμητό MSS. Ο σωρός TCP που τρέχει στον host Β θα δει αυτό το πακέτο και θα αποκριθεί με ένα SYN/ACK. Το SYN/ACK φθάνει στον host Α. To host firewall εμποδίζει τον πυρήνα να δει αυτό το πακέτο, ενώ η συσκευή BPF παραδίδει αυτό το πακέτο στη διαδικασία TBIT. Το TBIT δημιουργεί ένα πακέτο που περιέχει το αίτημα HTTP GET για τη σελίδα βάσης ("/"), μαζί με τον κατάλληλο πεδίο ACK αναγνωρίζοντας το SYN/ACK. Αυτό το πακέτο στέλνεται στον οικοδεσπότη Β. Μετά την λήψη του αιτήματος GET, ο host Β θα αρχίσει να στέλνει τα πακέτα δεδομένων για την ιστοσελίδα βάσης στον host Α. Το TBIT δεν αναγνωρίζει περαιτέρω πακέτα που στέλνονται από τον οικοδεσπότη Β. Ο σωρός TCP που τρέχει στον host Β θα είναι σε θέση μόνο να στείλει τα πακέτα που το t είναι μέσα στο ICW του και έπειτα κάνει time out, αναμεταδίδοντας τελικά το πρώτο πακέτο. Μόλις το TBIT δει αυτό το επανασταλμένο πακέτο, στέλνει ένα πακέτο με την ένδειξη RST να έχει τεθεί για τον host Β. Αυτό κλείνει τη σύνδεση TCP.

9 Τρία εμφανή χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής TBIT εμφανίζονται σε αυτήν την δοκιμή. Κατ' αρχήν, αυτή η δοκιμή μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε web εξυπηρετητή και δεν απαιτεί κάποια ειδικά προνόμια στον web εξυπηρετητή που εξετάζεται. Δεύτερον, σημειώνεται η δυνατότητα του TBIT να συνθέτει τα TCP πακέτα του. Αυτό επιτρέπει να συμπεραίνεται η τιμή ICW για οποιοδήποτε MSS, με τον καθορισμό των κατάλληλων επιλογών στο πακέτο SYN. Τέλος, η κυκλοφορία που παράγεται κατά τη διάρκεια της δοκιμής ICW θα εμφανιστεί να συμμορφώνεται με την TCP κυκλοφορία σε οποιαδήποτε οντότητα ελέγχου.

10 Η δοκιμή ενσωματώνει διάφορα μέτρα για να αυξηθεί η ευρωστία και να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της δοκιμής. Η ευρωστία σε σχέση με τα λάθη που προκαλούνται από τις απώλειες πακέτων είναι μια σημαντική απαίτηση. Η απώλεια του SYN, του SYN/ACK ή του πακέτου που φέρνει το αίτημα HTTP εξετάζεται κατά τρόπο παρόμοιο με το TCP, δηλαδή χρησιμοποιώντας τις επαναμεταδόσεις που προκαλούνται από τα timeouts. Είναι πιό δύσκολο να αντιμετωπιστεί η απώλεια πακέτων δεδομένων που στέλνονται από τον host Β. Μερικές απώλειες είναι ανιχνεύσιμες με την παρατήρηση ενός χάσματος στους αριθμούς σειράς των bytes δεδομένων που φθάνουν. Εάν το TBIT ανιχνεύσει ένα τέτοιο χάσμα στους αριθμούς σειράς, τερματίζει τη δοκιμή, χωρίς επιστροφή ενός αποτελέσματος. Πάντως, το TBIT δεν μπορεί πάντα να ανιχνεύει τα χαμένα πακέτα εάν τα διαδοχικά πακέτα στο τέλος του παραθύρου συμφόρησης χαθούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα του TBIT μπορεί να μην είναι σωστό. Κάποια ευρωστία σε σχέση με αυτό το λάθος μπορεί να επιτευχθεί με το τρέξιμο της δοκιμής πολλαπλές φορές. Μια άλλη περίπτωση είναι η ιστοσελίδα βάσης να μην είναι αρκετά μεγάλη να γεμίσει το αρχικό παράθυρο για ένα δεδομένο MSS.

11 Το TBIT σχεδιάστηκε σε αρθρωτή μορφή. Ένα πυρήνας συνόλου λειτουργιών χρησιμοποιείται για την σύνθεση, την αποστολή και τη λήψη των πακέτων TCP καθώς επίσης και για την καταγραφή δεδομένων και τις λειτουργικότητες στην διασύνδεση με τον χρήστη. Εξετάζονται πέντε άλλες: μια δοκιμή για να καθορίσει την έκδοση του αλγόριθμου ελέγχου συμφόρησης (Tahoe, Reno, NewReno κ.λ.π.), που τρέχουν στον απομακρυσμένο web εξυπηρετητή, μια δοκιμή για να αποφασίσει εάν ο απομακρυσμένος web εξυπηρετητής μειώνει το παράθυρο συμφόρησής του στο μισό σε απόκριση της απόρριψης πακέτου, μια δοκιμή για να καθορίσει εάν ο απομακρυσμένος web εξυπηρετητής υποστηρίζει το SACK και χρησιμοποιεί σωστά τις πληροφορίες SACK, μια δοκιμή για να καθορίσει εάν ο απομακρυσμένος ιστός υποστηρίζει την ECN και τελικά μια δοκιμή για να μετρήσει τη διάρκεια του χρόνου-αναμονής στον απομακρυσμένο web εξυπηρετητή.

12 Σχετική εργασία Μια πιθανή προσέγγιση για να αποσπαστεί και να προσδιοριστεί ενεργά η συμπεριφορά TCP θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα πρότυπο TCP στον πελάτη web για να ζητήσει την ιστοσελίδα από τον εξυπηρετητή και για να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο στο δίκτυο σύμφωνα με τις μεθόδους του Dummynet για να απορρίψει τα συγκεκριμένα πακέτα στη σύνδεση TCP (π.χ. όπως απορρίφθηκαν ACKs για τη δοκιμή ICW). Μια πιό σύνθετη εναλλακτική λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας προσομοιωτής όπως το NS στον τρόπο ανταγωνισμού για να απορρίψει τα συγκεκριμένα πακέτα από τη σύνδεση TCP. Πάντως και οι δύο αυτές οι προσεγγίσεις στερούνται ευελιξιών που θα ήταν επιθυμητές. Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να ελεγχθεί το μέγεθος πακέτων του αποστολέα TCP σε bytes, καθορίζοντας ένα μικρό μέγιστο μέγεθος τμήματος (Maximum Segment Size - MSS) στον παραλήπτη TCP.

13 Ένα σταθερό σύνολο hosts Διαδικτύου στο οποίο ο συντάκτης είχε λάβει ειδικά δικαιώματα, όπως η δυνατότητα στη σύνδεση και για να τρέξει το tcpdump. Μεγάλες μεταφορές αρχείων πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ζευγαριών των hosts που ανήκουν σε αυτό το σύνολο και τα ίχνη πακέτων που μεταφέρθηκαν καταγράφηκαν με τη χρησιμοποίηση του tcpdump και στους δύο hosts. Τα ίχνη αναλύθηκαν εκτός γραμμής, για να καθοριστεί η TCP συμπεριφορά των hosts που ενεπλάκησαν. Ο περιορισμός στους διαδικτυακούς hosts όπου θα μπορούσαν να ληφθούν τα απαραίτητα δικαιώματα, δεν θα επέτρεπε τις δοκιμές των web εξυπηρετητών σε ευρεία διάδοση. Δεύτερον, ορισμένες συμπεριφορές TCP των κόμβων τέλους, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο εάν το σωστό μοντέλο της απώλειας και καθυστέρησης εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς δεδομένων στο TCP.

14 Υλοποιήσεις TCP/IP σε τρία βασικά λειτουργικά συστήματα δηλαδή, το FreeBSD 4.0, τα Windows 2000 και το Linux (Slackware 7.0) Διάφορες ατέλειες, στις υλοποιήσεις TCP/IP των λειτουργικών συστημάτων που εξέτασαν. Η μεθοδολογία απαιτεί τον πλήρη έλεγχο και των δύο hosts στο τέλος, καθώς επίσης και των δρομολογητών μεταξύ των (για να εισαγάγουν την απώλεια και την καθυστέρηση),

15 Το NMAP είναι ένα εργαλείο για την αναγνώριση των λειτουργικών συστημάτων (ΛΣ) που τρέχουν στους απομακρυσμένους host στο Διαδίκτυο. Το NMAP ερευνά τις απομακρυσμένες μηχανές με ποικιλία, από συνηθισμένες και έξω από τις συνηθισμένες ακολουθίες πακέτων TCP/IP. Η απόκριση της απομακρυσμένης μηχανής σε αυτούς τους ελέγχους αποτελεί το αποτύπωμα του σωρού TCP/IP του απομακρυσμένου ΛΣ. Με τη σύγκριση του αποτυπώματος με μια βάση δεδομένων γνωστών αποτυπωμάτων, το NMAP είναι σε θέση να κάνει μια εικασία για το ΛΣ που τρέχει στον απομακρυσμένο host.

16 Το TBIT διαφέρει από το NMAP από πολλές απόψεις. Ο στόχος του NMAP είναι να ανιχνευθεί το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στον απομακρυσμένο host και όχι να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά TCP του απομακρυσμένου host. Κατά συνέπεια, η εξέταση NMAP δεν περιορίζεται στα πακέτα TCP μόνο. Πέρα από την αποτύπωση, το NMAP δεν συλλέγει καμία πληροφορία για τη TCP συμπεριφορά των απομακρυσμένων host. Έτσι πληροφορίες όπως η περιοχή τιμών ICW που παρατηρούνται στο Διαδίκτυο δεν μπορούν να ληφθούν χρησιμοποιώντας το NMAP. Επίσης, το NMAP χρησιμοποιεί έξω από τις συνηθισμένες σειρές πακέτων TCP/IP για αρκετούς από τους ελέγχους αποτυπωμάτων του, ενώ το TBIT χρησιμοποιεί μόνο τους κανονικούς χειρισμούς μεταφοράς δεδομένων TCP για να αποσπάσει τις πληροφορίες.

17 Υποστηρίζεται ότι ο προσδιορισμός του ΛΣ του απομακρυσμένου host δεν είναι αρκετός, επειδή το πρότυπο TCP καθορίζει διάφορες παραμέτρους, διαμορφούμενες από τον χρήστη. Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς του προμηθευτή, ο κώδικας TCP μπορεί να περιέχει μικρολάθη και ως εκ τούτου, η παρατηρηθείσα συμπεριφορά μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετική από τους ισχυρισμούς των προμηθευτών που φαίνεται στα σχετικά εγχειρίδια. Το TBIT έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, για να ανιχνεύσει την ανάλυση, τα εργαστηριακά πειράματα και τα εργαλεία αποτυπώσεων ΛΣ.

18 Η TCP συμπεριφορά των web εξυπηρετητών Μερικές από τις δοκιμές που υλοποιήθηκαν στο TBIT. Κεντρικοί υπολογιστές δικτύου που χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή Χρησιμοποιήθηκε έναν κατάλογος από web εξυπηρετητές με μοναδικές διευθύνσεις IP για λόγους θεώρησης. Ο κατάλογος λήφθηκε μέσω δύο πηγών: ίχνη δεδομένων από έναν web proxy και ο κατάλογος δημοσιεύθηκε στο 100hot.com.

19 Αρχική τιμή του παραθύρου συμφόρησης Έτρεξε αυτή η δοκιμή στον κατάλογο web εξυπηρετητών που περιγράφηκε παραπάνω. Το MSS τέθηκε σε 100 bytes. Εξετάστηκε κάθε εξυπηρετητής τρεις φορές. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια, θεωρήθηκαν τα αποτελέσματα μόνο από εκείνους τους εξυπηρετητές που εξετάστηκαν επιτυχώς τουλάχιστον δύο φορές και όλες οι επιτυχείς περιπτώσεις δοκιμής επέστρεψαν την ίδια απάντηση.

20 Αλγόριθμος ελέγχου συμφόρησης Υπάρχει μια σειρά συμπεριφορών ελέγχου συμφόρησης TCP στις αναπτυχθείσες υλοποιήσεις TCP, συμπεριλαμβανομένων των Tahoe, Reno, NewReno και το SACK, τα οποία χρονολογούνται από τα έτη 1988, 1990, 1996 και 1996 αντίστοιχα. Μια σύνδεση TCP δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιλογή SACK, εκτός αν και οι δύο κόμβοι στο τέλος είναι SACK-enabled. Ελλείψει του SACK, οι μηχανισμοί ελέγχου συμφόρησης TCP που χρησιμοποιούνται από έναν απομακρυσμένο host είναι πιθανό να είναι είτε Tahoe, είτε Reno, είτε NewReno. Ο μόνος τρόπος να καθοριστεί ποια χρησιμοποιείται από έναν συγκεκριμένο host είναι να παρατηρηθεί ένα ίχνος μιας σύνδεσης TCP που περιέχει απορρίψεις πακέτων προκαλώντας την επιθυμητή συμπεριφορά. Η χρησιμοποίηση της δυνατότητας του TBIT να δημιουργεί τεχνητές απορρίψεις πακέτων, έχει βοηθήσει στην σχεδίαση μιας δοκιμής που διακρίνει τους μηχανισμους ελέγχου συμφόρησης TCP μεταξύ των Tahoe, Reno και NewReno.

21 Η δοκιμή βασίζεται σε προσομοιώσεις που περιγράφονται στο [7]. Το TBIT εγκαθιστά μια σύνδεση με τον απομακρυσμένο web εξυπηρετητή, κατά τρόπο παρόμοιο με τη δοκιμή ICW που περιγράφεται στην παράγραφο 2. Στο MSS δίνεται μια μικρή τιμή (π.χ. 100 bytes) για να αναγκάσει τον απομακρυσμένο εξυπηρετητή να στείλει διάφορα πακέτα δεδομένων για τη δοκιμή, ακόμα κι αν η ζητούμενη ιστοσελίδα είναι μικρή σε μέγεθος.το TBIT δηλώνει ένα παράθυρο παραλήπτη 5*MSS. Το TBIT ζητά την ιστοσελίδα βάσης. Ο απομακρυσμένος εξυπηρετητής αρχίζει να στέλνει την ιστοσελίδα βάσης στον πελάτη TBIT σε πακέτα των 100-bytes. Το TBIT αναγνωρίζει κάθε πακέτο σύμφωνα με το πρωτόκολλο TCP [22], έως ότου παραληφθεί το 13ο πακέτο. Το TBIT απορρίπτει αυτό το πακέτο, όπως φαίνεται στις δοκιμές και στα σχήματα 1 (α)-1 (γ). Το TBIT λαμβάνει και αναγνωρίζει τα πακέτα 14 και 15. Τα ACKs για αυτά τα πακέτα θα είναι διπλές ACKs για το πακέτο 12. Το πακέτο 16 απορρίπτεται. Όλα τα περαιτέρω πακέτα αναγνωρίζονται κατάλληλα. Το TBIT κλείνει τη σύνδεση μόλις παραλαμβάνονται 25 πακέτα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των επαναμεταδόσεων.

22 Με βάση αυτό το ρεύμα 25 πακέτων, το TBIT μπορεί να καθορίσει τη συμπεριφορά ελέγχου συμφόρησης του απομακρυσμένου TCP. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της δοκιμής, η δοκιμή τερματίζεται χωρίς επιστροφή οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων εάν κάποια πακέτα χαθούν πέρα από τα πακέτα που απορρίφθηκαν από το ίδιο το TBIT. Η δοκιμή μπορεί να επιστρέψει ανακριβή αποτελέσματα, εάν προκληθεί ένα timeout ή μια επαναμετάδοση λόγω της σοβαρής απώλειας των ACKs που στέλνονται από το TBIT. Το MSS τέθηκε για 100 bytes, για να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό πακέτων για τη δοκιμή. Κάθε εξυπηρετητής εξετάστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για να εξασφαλιστεί ακρίβεια, εκθέτονται τα αποτελέσματα για έναν web εξυπηρετητή μόνο εάν η δοκιμή ήταν επιτυχής τουλάχιστον τρεις φορές και η απάντηση που ήρθε σε όλες τις επιτυχείς περιπτώσεις ήταν η ίδια.

23 Τύπος αλγόριθμων ελέγχου συμφόρησης Τύπος Αριθμός των web εξυπηρετητών NewReno ١٤٤١ Reno ١١٥٤ TahoeNoFR ١٠٢٤ Tahoe ٢٥١ Unidentified ٤٧ Total ٣٩١٧ Η κύρια έκπληξη ο αριθμός των web εξυπηρετητών που ήταν κατηγοριοποιημένοι ως "Tahoe χωρίς Fast Retransmit" Περισσότερο από 70% των web εξυπηρετητών που ταξινομήθηκαν από τη δοκιμή σαν Tahoe χωρίς γρήγορη επαναμετάδοση, αναγνωρίστηκαν από το NMAP στις εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows της Microsoft. Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας να βελτιστοποιηθεί η απόδοση TCP για μικρές ιστοσελίδες.

24 Παράδειγμα συμπεριφοράς ελέγχου συμφόρησης στο New Reno Παράδειγμα συμπεριφοράς ελέγχου συμφόρησης στο Reno

25 Παράδειγμα συμπεριφοράς ελέγχου συμφόρησης στο Tahoe με Fast Retransmit Παράδειγμα συμπεριφοράς ελέγχου συμφόρησης στο Tahoe χωρίς Fast Fast Retransmit

26 Ένα παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς όπου οι web εξυπηρετητές φαίνονται να τρέχουν διάφορες εκδόσεις του Digital (Compaq) Unix Δύο περιττές επαναμεταδόσεις

27 Πάνω από 78% των συστημάτων που αναγνωρίστηκαν από το TBIT να χρησιμοποιούν το NewReno τρέχουν τις νεώτερες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Linux ( ή νεότερων) και Solaris (2.6 ή νεότερων). Σχεδόν 60% των συστημάτων που αναφέρουν την παλαιότερη συμπεριφορά Reno φαίνονται να τρέχουν τις διάφορες εκδόσεις FreeBSD και BSDI. Πολλά από τα άλλα φαίνονται να τρέχουν τις διάφορες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows, αλλά με μεγάλες ιστοσελίδες βάσης. Πάνω από 67% των συστημάτων που αναφέρουν τη συμπεριφορά Tahoe, φαίνονται να τρέχουν τη έκδοση Linux (2.2 και προγενέστερη). Οι περισσότεροι (66%) των web εξυπηρετητών που ανήκουν στη "μη αναγνωρισμένη" κατηγορία χρησιμοποιούν την γρήγορη επαναμετάδοση για το πακέτο 13.

28 (α): Χωρίς ελάττωση παραθύρου (β): Με ελάττωση παραθύρου σε τέσσερα τμήματα

29 Συμμόρφωση στον Έλεγχο συμφόρησης Ένας αποστολέας TCP αναμένεται να διχοτομήσει το παράθυρο συμφόρησής του μετά από μια απώλεια πακέτων. Αυτή η συμπεριφορά TCP είναι το κλειδί στη σταθερότητα του Διαδικτύου. Αναπτύχθηκε μια δοκιμή του TBIT που ελέγχει αυτήν την συμπεριφορά και πραγματοποιείται ως εξής. Το TBIT εγκαθιστά μια σύνδεση με τον απομακρυσμένο εξυπηρετητή, χρησιμοποιώντας ένα μικρό MSS και ζητά την ιστοσελίδα βάσης. Το TBIT αναγνωρίζει όλα τα πακέτα έως ότου παραληφθεί το πακέτο 15. Εάν το απομακρυσμένο TCP έχει επιδείξει τη σωστή συμπεριφορά slowstart, το παράθυρο συμφόρησης πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ τμήματα αυτή τη στιγμή. Το TBIT απορρίπτει το Πακέτο 15. Το TBIT αναγνωρίζει όλα τα πακέτα κατάλληλα, στέλνοντας διπλές ACKs αναγνωρίζοντας το πακέτο 14, μέχρι το πακέτο 15 να επαναμεταδοθεί. Η επαναμετάδοση αναγνωρίζεται κατάλληλα. Μετά από αυτό, το TBIT δεν αναγνωρίζει άλλα πακέτα. Αυτό θα αναγκάσει τελικά τον απομακρυσμένο εξυπηρετητή σε time out και θα επαναμεταδώσει το πρώτο μη αναγνωρισμένο πακέτο. Μόλις το TBIT ανιχνεύσει αυτήν την επαναμετάδοση, κλείνει τη σύνδεση και τερματίζει τη δοκιμή.

30 Το μέγεθος του μειωμένου παραθύρου συμφόρησης, σε bytes, είναι η διαφορά μεταξύ του μέγιστου αριθμού σειράς που παραλαμβάνεται από το TBIT και του υψηλότερου αριθμού σειράς που αναγνωρίστηκε από το TBIT. Συγκρίνοντάς το με το μέγεθος του παραθύρου συμφόρησης πριν από τη μείωση (8 τμήματα), μπορεί να αποφασιστεί εάν το απομακρυσμένο TCP χρησιμοποιεί τον σύμφωνο έλεγχο συμφόρησης. Από τους 44 κεντρικούς υπολογιστές που δεν μείωσαν το παράθυρο συμφόρησής τους σε πέντε τμήματα ή λιγότερα, οι πιό πολλοί αναγνωρίστηκαν από το NMAP να τρέχουν ένα παλαιότερο σύστημα Solaris 2.5 ή Αναγωγή παράθυρου μετά από μια απώλεια πακέτου, από ένα παράθυρο οκτώ τμημάτων Παράθυρο μετά την απώλεια Αριθμός των web εξυπηρετητών ٥ τμήματα ή λιγότερα ٣٧٥٧ Περισσότερα από ٥ τμήματα ٢١٣ Σύνολο ٣٩٧٠

31 Απόκριση στις επιλεκτικές αναγνωρίσεις Διάφοροι σωροί TCP έχουν υλοποιήσει την επιλογή Επιλεκτικής Αναγνώρισης (Selective Acknowledgment) TCP (SACK). Είναι δυνατό να καθοριστεί από τα παθητικά ίχνη εάν ένα απομακρυσμένο TCP υποστηρίζει την επιλογή TCP SACK απλά με την παρατήρηση αν το πακέτο TCP SYN περιλαμβάνει την επιλογή SACK_PERMITTED.

32 Η ιδανική συμπεριφορά ενός αποστολέα SACK_enabled θα ήταν να ξαναστείλει τα πακέτα 15, 17 και 19 σε ένα και μόνο RTT και να μην στείλει οποιεσδήποτε περιττές επαναμεταδόσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν ενός παραλήπτη NewReno, ο οποίος θα πάρει τουλάχιστον τρεις χρόνους round trip για να στείλει όλες τις επαναμεταδόσεις.

33 Πριν πραγματοποιηθεί η δοκιμή στον κατάλογό των web εξυπηρετητών πρώτα ελέγχθηκαν, χρησιμοποιώντας μια άλλη απλή δοκιμή TBIT, για να φανεί ποιοι web εξυπηρετητές ήταν SACK_enabled. Αυτή η δοκιμή συνίσταται στην αποστολή ενός SYN με την επιλογή SACK PERMITTED και την εξέταση του επιστρεφόμενου SYN/ACK. Με βάση αυτήν την δοκιμή, προσδιορίστηκε ότι από το αρχικό σύνολο, 2953 web εξυπηρετητές ήταν SACK_enabled. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον πίνακα 3, βασίζονται σε αυτό το υποσύνολο. Η τιμή MSS τέθηκε στα 100 bytes. Κάθε host εξετάστηκε τρεις φορές και τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή μόνο εάν η δοκιμή ήταν επιτυχής τουλάχιστον δύο φορές και όλες οι επιτυχείς περιπτώσεις επέστρεψαν την ίδια απάντηση. Αποτέλεσμα Αριθμός των web εξυπηρετητών Επαληθευθείσα χρήση SACK ٤٤٠ Μη επαληθευθείσα χρήση SACK ١٠٣٧ Σύνολο ١٤٧٧ Δοκιμή SACK

34 Η συμπεριφορά που φαίνεται στο σχήμα αντιπροσωπεύει τη βέλτιστη χρήση των πληροφοριών SACK. Ο αποστολέας TCP επαναμεταδίδει και τα τρία πακέτα σε έναν και μόνο χρόνο round-trip και δεν αναμεταδίδει κάποια πακέτα άσκοπα. Τα αποτελέσματα NMAP δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους hosts που εμφανίζουν αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς τρέχουν νεώτερες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Linux (2.2.13) ή Solaris (2.6 ή νεότερο). Επαναναποστολές σε ένα RTT: Προαιρετική χρήση SACK

35 Η συμπεριφορά που φαίνεται στο σχήμα είναι ελαφρά λιγότερο βέλτιστη, καθώς ο αποστολέας παίρνει δύο χρόνους round trip για να επαναμεταδώσει τα χαμένα πακέτα, αλλά ο αποστολέας TCP κάνει ακόμα σαφή χρήση των πληροφοριών SACK. Ο αποστολέας δεν επαναμεταδίδει κάποια πακέτα άσκοπα. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς εμφανίζεται συνήθως από τους hosts που τρέχουν τις διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows 2000 και έχουν ελαφρά μεγάλες σελίδες βάσης. Οι αποστολείς που φαίνονται στην πρώτη σειρά του πίνακα 3, εμφανίζουν μια από αυτές τις δύο συμπεριφορές. Επαναναποστολές σε δύο RTTs: χρήση SACK

36 Στο σχήμα ο αποστολέας φαίνεται να παίρνει τρεις χρόνους round trip για να τελειώσει τις επαναμεταδόσεις. Αυτή είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά από έναν αποστολέα NewReno. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο αποστολέας TCP κάνει κάποια χρήση των πληροφοριών στα πακέτα SACK. Τα αποτελέσματα NMAP δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους hosts που εμφανίζουν αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς, τρέχουν τις διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Linux. Συμπεριφορά σαν New Reno: Χωρίς χρήση SACK

37 Στο σχήμα φαίνεται ένας αποστολέας που φαίνεται να αγνοεί όλες τις πληροφορίες SACK. Αυτό γίνεται επειδή ο αποστολέας χρησιμοποιεί ένα Time-out επαναμετάδοσης, αντί για γρήγορη επαναμετάδοση, για να επαναμεταδώσει το πακέτο 15. Ένας αποστολέας TCP πρέπει για να απορρίψει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τα blocks SACK μετά από ένα Timeout επαναμετάδοσης. Οι hosts που εμφανίζουν αυτήν την συμπεριφορά φαίνονται να τρέχουν διάφορες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows της Microsoft και φαίνονται να έχουν μικρές σελίδες βάσης. Tahoe χωρίς γρήγορη επαναποστολή

38 Απόκριση σε ECN Η Ρητή Γνωστοποίηση Συμφόρησης - ΡΓΣ (Explicit Congestion Notication -ECN) είναι ένας μηχανισμός για να επιτρέψει στους δρομολογητές να χαρακτηρίσουν τα πακέτα TCP για να δείξει τη συμφόρηση, αντί της απόρριψης των, όταν είναι δυνατό. Ενώ οι δρομολογητές που έχουν την δυνατότητα ECN δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί ευρέως, οι πιό πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Linux περιλαμβάνουν πλήρη υποστήριξη ECN. Μετά από αυτήν την ανάπτυξη των ECN-enabled τελικών κόμβων, υπήρξαν αρκετά παράπονα ότι οι hosts που έχουν την δυνατότητα ECN, δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε διάφορους ιστιακούς τόπους.

39 Εγκαθιστώντας μια σύνδεση TCP που έχει την δυνατότητα ECN περιλαμβάνει μια χειραψία μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη. Ένας πελάτης που έχει την δυνατότητα ECN θέτει τα flags ECN_ECHO και CWR στην κεφαλίδα του πακέτου SYN. Αυτό καλείται ECN-setup SYN/ACK. Εάν ο εξυπηρετητής έχει την δυνατότητα ECN, θα αποκριθεί με τη ρύθμιση ECN_ ECHO flag στο SYN/ACK. Από εκείνο το σημείο και μετά, όλα τα πακέτα στοιχείων που ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο hosts, εκτός από πακέτα, μπορούν να έχουν την δυνατότητα ECN θέτοντας το (ECT) bit στην κεφαλίδα IP. Εάν ένας δρομολογητής κατά μήκος της πορείας επιθυμεί να χαρακτηρίσει ένα τέτοιο πακέτο ως ένδειξη της συμφόρησης, κάνει έτσι με τη ρύθμιση του Congestion Experienced (CE) bit στην κεφαλίδα IP του πακέτου.

40 Η δοκιμή δεν προορίζεται να ελέγξει την πλήρη συμμόρφωση στα πρότυπα ECN [23] 1. Το TBIT κατασκευάζει ένα ECN-setup πακέτο SYN και το στέλνει στον απομακρυσμένο web εξυπηρετητή. Εάν το TBIT λάβει ένα SYN/ACK από τον απομακρυσμένο host, το TBIT προχωρά στο βήμα Εάν κανένα SYN/ACK δεν παραλαμβάνεται μετά από τρεις επαναπροσπάθειες (τρόπος αποτυχίας 1), ή εάν ένα πακέτο με RST παραληφθεί (τρόπος αποτυχίας 2), το TBIT καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο απομακρυσμένος εξυπηρετητής αναφέρει μια αποτυχία. Η δοκιμή ολοκληρώνεται. 4. Το TBIT ελέγχει για να δει εάν το SYN/ACK ήταν ένα ECN-setup SYN/ACK, με το ECN_ ECHO ενεργοποιημένο και το CWR flag απενεργοποιημένο unset. Εάν αυτό συμβεί, κατόπιν ο απομακρυσμένος web εξυπηρετητής διαπραγματεύεται τη χρήση ECN. Διαφορετικά, ο απομακρυσμένος εξυπηρετητής δεν έχει την δυνατότητα ECN. 5. Αγνοώντας εάν ο απομακρυσμένος web εξυπηρετητής, διαπραγματεύθηκε την χρήση ECN, το TBIT στέλνει ένα πακέτο δεδομένων που περιέχει ένα έγκυρο αίτημα HTTP, με τα bits ECT και CE ενεργοποιημένα στην κεφαλίδα IP. Εάν ένα ACK παραληφθεί, ελέγχεται για να δει εάν το ECN_ ECHO flag είναι ενεργοποιημένο. Εάν κανένα ACK δεν παραληφθεί μετά από τρις προσπάθειες, ή εάν το προκύπτον ACK δεν έχει το ECN_ ECHO flag ενεργοποιημένο (τρόπος αποτυχίας 3), το TBIT καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο απομακρυσμένος web εξυπηρετητής δεν υποστηρίζει το ECN σωστά.

41 Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγαλύτερο σύνολο hosts (περίπου ) για να διεκπεραιωθεί η δοκιμή. Περιέχει περισσότερους από hosts που χρησιμοποιούνται για άλλες δοκιμές. Η πρώτη σειρά εμφανίζει τους hosts που δεν υποστηρίζουν ECN, αλλά αλληλεπιδρούν σωστά με τους πελάτες που υποστηρίζουν ECN. Η δεύτερη και τρίτη σειρά παριστάνουν τους hosts που αρνούνται την πρόσβαση σε πελάτες που έχουν την δυνατότητα ECN. Η τέταρτη σειρά παριστάνει τους hosts που διαπραγματεύονται την υποστήριξη ECN, αλλά αποτυγχάνουν να αποκριθούν σε bits CE που τίθενται στα πακέτα δεδομένων. Αυτές οι τρεις περιπτώσεις, τρόποι αποτυχίας 1 μέχρι 3, είναι υλοποιήσεις που "χτύπησαν" και πρέπει να διορθωθούν. Η τέταρτη σειρά παριστάνει τους hosts που φαίνονται να υποστηρίζουν το ECN σωστά. 2 Διάρκεια Αριθμός των web εξυπηρετητών No wait ٢١٢٠ ٠ < ٢*MSL < ٦٤ ٣٧١٤ ٦٤ < ٢*MSL < ١٢٨ ١٥٠ ١٢٨ < ٢*MSL < ١٩٢ ١٢١ ١٩٢ < ٢*MSL < ٢٥٦ ١٠٢٠ ٢*MSL > ٣٢٠ ٢٢ Σύνολο ٢٤٠٣٠ Διάρκεια του χρόνου αναμονής

"Quality of Services - QoS"

Quality of Services - QoS Εργασία που υποβλήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος "Quality of Services - QoS" στον Επίκουρο Καθηγητή Τσαουσίδη Βασίλειο από τους Υποψήφιους Διδάκτορες Βαλσαμίδη Σταύρο Κοντογιάννη Σωτήριο Ξάνθη 2004 1 Προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Improving the performance of TCP in the case of packet reordering. Στρατάκη Μαρία

Improving the performance of TCP in the case of packet reordering. Στρατάκη Μαρία Improving the performance of TCP in the case of packet reordering Στρατάκη Μαρία Γενικές Πληροφορίες για το TCP/IP TCP (Transmission Control Protocol) IP (Internet Protocol) Χωρίζουν τα δεδομένα σε τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Αν συμβούν 2 duplicate ACKs αντί για timeout τι γίνεται σε αυτή την περίπτωσή;

Άσκηση 2. Αν συμβούν 2 duplicate ACKs αντί για timeout τι γίνεται σε αυτή την περίπτωσή; ΤCP protocol Άσκηση 1 Είναι το ίδιο να αυξάνεται το congestion window κατά μία μονάδα μετά τη λήψη από κάθε ΑCK πακέτου με το να αυξάνεται σε κάθε RTT; Αν δεν είναι το ίδιο σε ποια περίπτωση επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2011-20112 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 15 Δεκεμβρίου 2011 Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις 1. Θεωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP

ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP Άσκηση 1 η : Καθυστερήσεις Θεωρείστε μία σύνδεση μεταξύ δύο κόμβων Χ και Υ. Το εύρος ζώνης του συνδέσμου είναι 10Gbits/sec

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Transmission Control Protocol

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Transmission Control Protocol Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Transmission Control Protocol Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 Μηχανισμοί πρωτοκόλλων προσανατολισμένων σε σύνδεση Λογική σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1 I. Παράδειγμα 1: Απόδοση TCP με παράθυρο αποστολέα = 1 a. Ο μηχανισμός όπως έχει περιγραφεί ως τώρα στέλνει μόνο ένα πακέτο και σταματάει να μεταδίδει έως ότου πάρει το ack του πακέτου αυτού (λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη ΙΙI

Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη ΙΙI Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη ΙΙI Χρόνος επαναμετάδοσης Στην προηγούμενη διάλεξη είδαμε ότι: Η πρόβλεψη του χρόνου επαναμετάδοσης ενός πακέτου βάσει του εκθετικού μέσου παρατηρημένου χρόνου παράδοσης παλιότερων

Διαβάστε περισσότερα

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ Ερωτήσεις 7.3 Πρωτόκολλο TCP 1. Τι είναι το τµήµα (segment) στο πρωτόκολλο TCP; Από ποια µέρη αποτελείται; 2. Για ποιο σκοπό χρησιµοποιείται ο Αριθµός ειράς στην επικεφαλίδα ενός segment TCP; 3. την περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Kεφ. 17) TCP Υπηρεσίες TCP Μορφή Επικεφαλίδας TCP Μηχανισµοί TCP Πολιτικές Υλοποίησης TCP Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων Ενότητα 5: Ασφάλεια Δικτύων Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Το Πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol)

Κεφάλαιο 1 Το Πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol) Κεφάλαιο 1 Το Πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol) Η υλοποίηση του πρωτοκόλλου µεταφοράς TCP είναι προσανατολισµένη για ενσύρµατα δίκτυα δεδοµένων παρέχοντας µια ασφαλή µεταφορά δεδοµένων µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1 I. Παράδειγμα 1: Απόδοση TCP με παράθυρο αποστολέα = 1 a. Ο μηχανισμός όπως έχει περιγραφεί ως τώρα στέλνει μόνο ένα πακέτο και σταματάει να μεταδίδει έως ότου πάρει το ack του πακέτου αυτού (λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών

ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP Δίκτυα Υπολογιστών Υπηρεσίες μεταφοράς στο Internet αξιόπιστη, με τη σειρά παράδοση στον προορισμό: TCP έλεγχος συμφόρησης έλεγχος ροής εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 1 / 38 Παράδειγμα Έστω ότι θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αρχικά η εφαρμογή χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα του επιπέδου εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 4: Transmission Control Protocol - TCP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 4: Transmission Control Protocol - TCP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 4: Transmission Control Protocol - TCP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP Κεφάλαιο 7.3 Πρωτόκολλο TCP Πρωτόκολλο TCP Το πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (Transmission Control Protocol, TCP) είναι το βασικό πρωτόκολο του Επιπέδου Μεταφοράς του μοντέλου TCP/IP. Παρέχει υπηρεσίες προσανατολισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping

Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Διαχείριση Δικτύων Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Εργαστηριακή Άσκηση Εξοικείωση με τις εντολές ipconfig και ping Σημείωση : Η άσκηση αναφέρεται σε εντολές των Windows. Υπάρχουν παρόμοιες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης. Επικοινωνία µεταξύ δύο υπολογιστών οι οποίοι είναι απευθείας συνδεδεµένοι.

Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης. Επικοινωνία µεταξύ δύο υπολογιστών οι οποίοι είναι απευθείας συνδεδεµένοι. Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης Επικοινωνία µεταξύ δύο υπολογιστών οι οποίοι είναι απευθείας συνδεδεµένοι. Περίληψη Ζεύξεις σηµείου προς σηµείο (point-to-point links) Πλαισίωση (framing) Ανίχνευση και διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

7.9 ροµολόγηση. Ερωτήσεις

7.9 ροµολόγηση. Ερωτήσεις 7.9 ροµολόγηση Ερωτήσεις 1. Να δώσετε τον ορισµό της δροµολόγησης; 2. Από τι εξαρτάται η χρονική στιγµή στην οποία λαµβάνονται οι αποφάσεις δροµολόγησης; Να αναφέρετε ποια είναι αυτή στην περίπτωση των

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών

ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP Δίκτυα Υπολογιστών Υπηρεσίες μεταφοράς στο Internet αξιόπιστη, με τη σειρά παράδοση στον προορισμό: TCP έλεγχος συμφόρησης έλεγχος ροής εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP.

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP. 7.4 Πρωτόκολλο UDP & Ερωτήσεις 1. ε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο UDP, εναλλακτικά του TCP; 2. ε τι είδους εφαρμογές χρησιμοποιείται συνήθως το πρωτόκολλο UDP; Να δώσετε παράδειγμα μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α2. Να γράψετε τους αριθμούς 1-5 από τη Στήλη Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχηση.

Α2. Να γράψετε τους αριθμούς 1-5 από τη Στήλη Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχηση. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / Γ- ΕΠΑ.Λ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02- 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ-Α.ΚΑΤΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α. A1. Να γράψετε το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Λύσεις σειράς ασκήσεων επανάληψης

Δίκτυα Υπολογιστών Λύσεις σειράς ασκήσεων επανάληψης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής (1) Δίκτυα Υπολογιστών Λύσεις σειράς ασκήσεων επανάληψης Απρόκλητο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων 11.1. Εισαγωγή Η μετάδοση δεδομένων αναφέρεται στην μεταφορά κάποιας πληροφορίας από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, αφού πρώτα έχει μετασχηματισθεί σε ένα ηλεκτρομαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Λουκάς Ελευθέριος

Λουκάς Ελευθέριος Λουκάς Ελευθέριος eloukas05@aueb.gr Σκοπός Δ. Εργασίας Πορεία προς τη Λύση Multi Service Link Layer (MSLL) MSLL Πρωτόκολλα Πλήρους Ανάκαμψης MSLL Πρωτόκολλα Περιορισμένης Ανάκαμψης Σενάρια Προσομοίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. (σημειώστε πως 1KB = 2 10 bytes, 1Mbps = 10 6 bits/sec).

Άσκηση 1. (σημειώστε πως 1KB = 2 10 bytes, 1Mbps = 10 6 bits/sec). Άσκηση Υπολογίστε τον συνολικό χρόνο που απαιτείται για την μετάδοση ενός αρχείου 500KB πάνω από μια ζεύξη (Link), στις παρακάτω περιπτώσεις, θεωρώντας πως η καθυστέρηση μιας κατεύθυνσης (one way delay)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 654: ίκτυα Υπολογιστών Τελική Εξέταση 8 εκεµβρίου 2004 Η εξέταση αποτελείται από δύο µέρη. Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις του Μέρους Ι και 3 από

ΗΜΥ 654: ίκτυα Υπολογιστών Τελική Εξέταση 8 εκεµβρίου 2004 Η εξέταση αποτελείται από δύο µέρη. Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις του Μέρους Ι και 3 από ΗΜΥ 654: ίκτυα Υπολογιστών Τελική Εξέταση 8 εκεµβρίου 004 Η εξέταση αποτελείται από δύο µέρη. Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις του Μέρους Ι και από τις 6 ερωτήσεις του Μέρους ΙΙ Πάντοτε οι απαντήσεις σας θα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Επίπεδο Μεταφοράς Ιωάννης Κορίνθιος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Δίκτυα Υπολογιστών Επίπεδο Μεταφοράς Ιωάννης Κορίνθιος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Επίπεδο Μεταφοράς Ιωάννης Κορίνθιος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Σελ 1 Ιεραρχίες Πρωτοκόλλων σελ 2 Ιεραρχίες Πρωτοκόλλων Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που απαιτούνται για να επιτύχουμε την ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 9 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ TCP Congestion

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP. Δίκτυα Υπολογιστών ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Έλεγχος και Αποφυγή Συμφόρησης στο TCP Δίκτυα Υπολογιστών Περί συμφόρησης Δίκτυα Υπολογιστών Η συμφόρηση είναι αναπόφευκτη Συμβαίνει σε διαφορετικές κλίμακες από δύο πακέτα μέχρι πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 4 1. Γιατί η μεταφορά των δεδομένων δεν καλύπτεται επαρκώς από το Επίπεδο Δικτύου; Επειδή το επίπεδο δικτύου από τη φύση του είναι αναξιόπιστο, τα πακέτα φθάνουν καθυστερημένα,

Διαβάστε περισσότερα

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5)

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ, Α. ΙΛΕΡΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος συµφόρησης µε το Πρωτόκολλο TCP

Έλεγχος συµφόρησης µε το Πρωτόκολλο TCP Έλεγχος συµφόρησης µε το Πρωτόκολλο TCP 1. Έλεγχος συµφόρησης Το κύριο χαρακτηριστικό που παρουσιάζει το Πρωτόκολλο TCP είναι ότι υποστηρίζει µε αξιοπιστία µια υπηρεσία µεταφοράς µεταξύ δύο διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7 Οι σημειώσεις που ακολουθούν περιγράφουν τις ασκήσεις που θα συναντήσετε στο κεφάλαιο 7. Η πιο συνηθισμένη και βασική άσκηση αναφέρεται στο IP Fragmentation,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP);

Τι είναι το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP); 7.5. Πρωτόκολλο IP Τι είναι το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναμα πακέτα που μεταφέρονται ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.5 Πρωτόκολλο IP 38. Τι είναι το πρωτόκολλο ιαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναµα

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο ύνδεσης Δεδομένων (Data Link Layer DLL)

Επίπεδο ύνδεσης Δεδομένων (Data Link Layer DLL) 101001 101001 Επίπεδο ύνδεσης Δεδομένων (Data Link Layer DLL) Είναι το δεύτερο επίπεδο στη διαστρωμάτωση του OSI (μετρώντας από κάτω) Ασχολείται με την αποδοτική και αξιόπιστη επικοινωνία μεταξύ δύο γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.4 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα περιγράψαμε συνδέσεις, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP. Θυμηθείτε, ότι το TCP είναι υπεύθυνο για το τεμαχισμό των μηνυμάτων σε τμήματα και την επανασύνδεση τους στον προορισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Wireshark: TCP

Εργαστήριο Wireshark: TCP Εργαστήριο Wireshark: TCP Έκδοση: 2.0 2007 J.F. Kurose, K.W. Ross Μετάφραση - Απόδοση: Σ. Τσακιρίδου Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet Στο εργαστήριο αυτό θα εξετάσουµε λεπτοµερώς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΙΙ. Διδάσκων: Γεώργιος Ν. Μπάρδης

ΔΙΚΤΥΑ ΙΙ. Διδάσκων: Γεώργιος Ν. Μπάρδης ΔΙΚΤΥΑ ΙΙ Διδάσκων: Γεώργιος Ν. Μπάρδης Maagig Ip traffic with Access Lists Τα δίκτυα σχεδιάζονται για να µεταφέρουν την κυκλοφορία των χρηστών από µια θέση σε µια άλλη, σαν τους δρόµους που εξυπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ημέχρι τώρα περιγραφή των πρωτοκόλλων TCP/IP αποδεικνύει, ότι το πρωτόκολλο IP είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των αυτοδύναμων πακέτων στον προορισμό, που δηλώνεται από τη διεύθυνση προορισμού, αλλά δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (23-26) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (23-26) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (23-26) Π. Φουληράς Μηχανισμός Αναφοράς Σφαλμάτων (ICMP) Πρωτόκολλο Μηνυμάτων Ελέγχου Διαδικτύου (Internet Control Message Protocol) Απαραίτητο για κάθε τυπική υλοποίηση του IP Το ότι το IP προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11. Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25. Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης...

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11. Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25. Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης... Περιεχόμενα Εισαγωγή...7 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11 Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25 Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης...65 Κεφάλαιο 4 Μεταγωγή Δεδομένων και Δρομολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 7: Internet Control Message Protocol - ICMP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 7: Internet Control Message Protocol - ICMP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 7: Internet Control Message Protocol - ICMP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 2016 Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράµµα Σ, αν είναι σωστή, ή το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πρωτόκολλα Διαδικτύου 8 η Διάλεξη Δημοσθένης Κυριαζής Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 Σημερινή διάλεξη Σύνοψη 7ης διάλεξης Επίπεδο μεταφοράς Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναµεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δροµολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών Επικοινωνία από άκρο σε άκρο. Επικοινωνία από άκρο σε άκρο. Διάρθρωση

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών Επικοινωνία από άκρο σε άκρο. Επικοινωνία από άκρο σε άκρο. Διάρθρωση Δίκτυα Υπολογιστών Επικοινωνία από άκρο σε άκρο Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ Μηχ Η/Υ & Πληροφορικής, Παν Ιωαννίνων 1 Το Επίπεδο Μεταφοράς 2 Το πρωτόκολλο UDP 3 ΕΠαπαπέτρου (ΤμΜηχ Η/Υ & Πληροφορικής) ΠΛΥ606:

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής ροή πολυµέσων

Συνεχής ροή πολυµέσων Συνεχής ροή πολυµέσων Εισαγωγή ικτυακά πρωτόκολλα Πολυµέσα και δίκτυα Συνεχής ροή Ροή από εξυπηρετητές ιστοσελίδων Ροή από εξυπηρετητές µέσων Πρωτόκολλο RTSP Πρωτόκολλο RTP οµή πακέτων RTP Πρωτόκολλο RTCP

Διαβάστε περισσότερα

7.2 Τεχνολογία TCP/IP

7.2 Τεχνολογία TCP/IP 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Πώς χρησιµοποιείται σήµερα ο όρος TCP/IP; ε ποια πρωτόκολλα αναφέρεται και γιατί έχει επικρατήσει αυτή η ονοµασία; 2. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επικράτηση της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΚΥΡΙΑΚΗ 04/05/2014- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη Ι

Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη Ι Πρωτόκολλο TCP Διάλεξη Ι Εισαγωγή Οι υπηρεσίες μεταβίβασης δεδομένων ανάμεσα σε δύο επικοινωνούντες πόρους κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: Connectionless ή datagram Connection-oriented Οι υπηρεσίες της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ethereal: TCP

Εργαστήριο Ethereal: TCP Εργαστήριο Ethereal: TCP Έκδοση:1.0 2005 J.F. Kurose, K.W. Ross Μετάφραση - Απόδοση: Σ. Τσακιρίδου Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet Στο εργαστήριο αυτό θα εξετάσουµε λεπτοµερώς

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗΣ (Kεφ. 15) IPV6 ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΡ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επί του κεφ. 15 Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings, 6/e, 2000. ΕΥ -

Διαβάστε περισσότερα

Αποµακρυσµένη κλήση διαδικασιών

Αποµακρυσµένη κλήση διαδικασιών Αποµακρυσµένηκλήση διαδικασιών Τοπική κλήση διαδικασιών Αποµακρυσµένη κλήση διαδικασιών Μεταβίβαση παραµέτρων Πρωτόκολλα επικοινωνίας Αντιγραφή µηνυµάτων Προδιαγραφές διαδικασιών RPC στο σύστηµα DCE Κατανεµηµένα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7 Δίκτυα ΙΙ Κεφάλαιο 7 Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος επικοινωνίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Το κεφάλαιο εστιάζεται στο Επίπεδο Δικτύου του OSI (το οποίο είδατε στο μάθημα της Β Τάξης). Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ικτύου 4. Πρωτόκολλα απαραίτητα για δ. Ethernet τη ιαχείριση Φυσικού Μέσου ε. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Μονάδες 8

ικτύου 4. Πρωτόκολλα απαραίτητα για δ. Ethernet τη ιαχείριση Φυσικού Μέσου ε. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Μονάδες 8 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 9: ΈλεγχοςΡοήςΚλειστούΒρόχου(1) Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο Κατανεμημένα Συστήματα lalis@inf.uth.gr Μοντέλο δικτύου Το δίκτυο δέχεται και επιστρέφει πακέτα κάθε πακέτο μεταφέρει έναν περιορισμένο αριθμό bytes

Διαβάστε περισσότερα

SOS Ερωτήσεις Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ

SOS Ερωτήσεις Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ SOS Ερωτήσεις Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ Σκοπός των παρακάτω είναι να σας εφιστήσουν την προσοχή σε σημεία της ύλης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και σε κάποιες περιπτώσεις ένα ποσοστό απομνημόνευσης. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών Στρώμα Μεταφοράς (2) Διδάσκοντες: Δρ. Ευγενία Αδαμοπούλου, Δρ. Κώστας Δεμέστιχας

Δίκτυα Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών Στρώμα Μεταφοράς (2) Διδάσκοντες: Δρ. Ευγενία Αδαμοπούλου, Δρ. Κώστας Δεμέστιχας Δίκτυα Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών Στρώμα Μεταφοράς (2) Διδάσκοντες: Δρ. Ευγενία Αδαμοπούλου, Δρ. Κώστας Δεμέστιχας ΔΠΜΣ «Τεχνο- Οικονομικά Συστήματα» Τεχνολογία Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών TCP

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό

Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό Ανάδοχοι Φορέας Υλοποίησης Έργο ΛΑΕΡΤΗΣ Λογισμικό Δικτύων Οδηγίες αξιοποίησης για τον Εκπαιδευτικό Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Ανάδοχος φορέας: CONCEPTUM A.E. 1 Προσομοίωση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνίας Υπολογιστών

Δίκτυα Επικοινωνίας Υπολογιστών Δίκτυα Επικοινωνίας Υπολογιστών Ενότητα: Ασκήσεις για τις ενότητες 11 13 (Στρώμα Μεταφοράς) Ιωάννης Μοσχολιός Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σελίδα 2 Περιεχόμενα 1. Σκοποί ενότητας...

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Ασκήσεις επανάληψης

Δίκτυα Υπολογιστών. Ασκήσεις επανάληψης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής Δίκτυα Υπολογιστών Ασκήσεις επανάληψης 1. Κινητός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ(Α & Β ΟΜΑΔΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ(Α & Β ΟΜΑΔΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ(Α & Β ΟΜΑΔΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/2011 ΘΕΜΑ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις με Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ). 1. Στο μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής Συστήµατα Επικοινωνίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Πόσοι εµπλέκονται σε ένα Σύστηµα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής Συστήµατα Επικοινωνίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Πόσοι εµπλέκονται σε ένα Σύστηµα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής ίκτυα Η/Υ Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα Μοντέλο TCP/IP πολλές πολλοί N A N B Ενότητα E PC A PC B PC D PC E E A E B

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνίας Υπολογιστών Ενότητα 13: Στρώμα μεταφοράς

Δίκτυα Επικοινωνίας Υπολογιστών Ενότητα 13: Στρώμα μεταφοράς Δίκτυα Επικοινωνίας Υπολογιστών Ενότητα 13: Στρώμα μεταφοράς Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Συνιστώμενο Βιβλίο: Δικτύωση Υπολογιστών Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναμεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δρομολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων)

Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων) Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων) 1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής μετάδοσης; Σχεδιάστε ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό σήμα. Αναλογικά είναι τα σήματα τα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο μεταφοράς (transport layer)

Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο μεταφοράς (transport layer) Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο μεταφοράς (transport layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Επισκόπηση του επιπέδου μεταφοράς Υπηρεσίες επιπέδου μεταφοράς Επίπεδο μεταφοράς έναντι επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Πρωτοκόλλων

Επαλήθευση Πρωτοκόλλων Επαλήθευση Πρωτοκόλλων Περίληψη Προδιαγραφή και επαλήθευση Πρωτοκόλλων Μηχανές Πεπερασμένων Καταστάσεων (Finite State Machines) Petri-Nets 1 Μηχανές Πεπερασμένων Καταστάσεων (Finite State Machines) Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

υποστηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική ασφάλειας

υποστηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική ασφάλειας Firewalls Firewalls Τα firewalls (τοίχοι πυρασφάλειας ή πυρότοιχοι ή αναχώματα ασφαλείας ή φράγματα ασφαλείας) είναι ένα σύστημα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ του ιδιωτικού δικτύου και του δημοσίου δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Transmission Control Protocol. Transmission Control Protocol

Transmission Control Protocol. Transmission Control Protocol Transmission Control Protocol ρ. Κωνσταντίνος Σ. Χειλάς Transmission Control Protocol TCP δουλεύει στο επίπεδο µεταφοράς (transport layer) της σουίτας πρωτοκόλλων του TCP/IP Παρέχει αξιόπιστη (reliable)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Το πρωτόκολλο Διαδικτυου (Internet Protocol, ) είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/. Η λειτουργία του βασίζεται στην ιδέα των αυτοδύναμων πακέτων (datagrams), τα οποία μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων πάνω από αναξιόπιστο δίκτυο Κατανεμημένα Συστήματα lalis@inf.uth.gr Μοντέλο δικτύου* Το δίκτυο δέχεται και επιστρέφει πακέτα κάθε πακέτο μεταφέρει έναν περιορισμένο αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

3/40. (acknowledged connectionless), (acknowledged connection oriented) 4/40

3/40. (acknowledged connectionless), (acknowledged connection oriented) 4/40 Το επίπεδο συνδέσμου μετάδοσης δεδομένων Μιλτιάδης Αναγνώστου 5 Απριλίου 2013 1/40 Επίδραση του θορύβου Παραδείγματα 2/40 Τι κάνει το επίπεδο ζεύξης ή συνδέσμου μετάδοσης δεδομένων Χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Μοντέλο TCP/IP Ενότητα E ρ. Ε. Μάγκος Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα πολλές πολλοί N A N

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Υλοποίηση Εφαρμογής Μεταφοράς Αρχείων Βασισμένη στο Πρωτόκολλο SCTP Πειράματα Αξιολόγησης Πρωτοκόλλου. Φλωρίδης Μ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Υλοποίηση Εφαρμογής Μεταφοράς Αρχείων Βασισμένη στο Πρωτόκολλο SCTP Πειράματα Αξιολόγησης Πρωτοκόλλου. Φλωρίδης Μ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Υλοποίηση Εφαρμογής Μεταφοράς Αρχείων Βασισμένη στο Πρωτόκολλο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνίας και Υπολογιστών

Δίκτυα Επικοινωνίας και Υπολογιστών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Δίκτυα Επικοινωνίας και Υπολογιστών Ενότητα 7 : Πρωτόκολλα Μεταφοράς Γούδος Σωτήριος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Λογισμικό Δεδομένα Πακέτο Πακέτο Υλικό Πλαίσιο Bit Επίπεδο δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 10: Ethernet και ARP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 10: Ethernet και ARP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 10: Ethernet και ARP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

γ. Αυθεντικότητα (authentication) δ. Εγκυρότητα (validity) Μονάδες 5

γ. Αυθεντικότητα (authentication) δ. Εγκυρότητα (validity) Μονάδες 5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

HY-335a Project: microtcp *, μία lightweight TCP βιβλιοθήκη

HY-335a Project: microtcp *, μία lightweight TCP βιβλιοθήκη HY-335a Project: microtcp *, μία lightweight TCP βιβλιοθήκη Deadline πρώτης ϕάσης : 13 Δεκεμβρίου 2016, 23:59 * Εμπνευσμένο και υλοποιημένο από το Μανώλη Σουρλίγκα :) Γενική περιγραϕή Στο οικοσύστημα του

Διαβάστε περισσότερα