ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ *

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ *"

Transcript

1 ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ * Α) ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ α) Γενικώς - Τρεις εσφαλμένες αντιλήψεις 1) Υπάρχουν σχετικά με την διαταγή πληρωμής, εκτός άλλων, οι ακόλουθες τρεις εσφαλμένες, ευρέως μάλιστα διαδεδομένες, αντιλήψεις, οι οποίες συνδυαζόμενες καθιστούν αφόρητη την θέση των οφειλετών. 2) Πρώτη ότι η διαδικασία εκδόσεως διαταγής πληρωμής είναι ο εύκολος τρόπος αποκτήσεως τίτλου εκτελεστού. Πράγματι όμως από τα οριζόμενα στον νόμο είναι ο δύσκολος τρόπος. Μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει η αίτηση να περιέχει όσα στοιχεία πρέπει να περιέχει η αγωγή, όπως κατωτέρω αναπτύσσεται, και το αναμφισβήτητο ότι η απόδειξη γίνεται με έγγραφα. Ενώ κατά τον συνδυασμό των άρθρων 623, 394 2, 395 ΚΠολΔ απαγορεύεται η απόδειξη με δικαστικά τεκμήρια, όπερ ατυχέστατα σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται. 3) Δεύτερη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται να ακυρώνονται οι διαταγές πληρωμής. Έτσι όμως υφίσταται παράβαση του εφαρμοστέου νόμου, που έχει τεθεί για να εφαρμόζεται. Και επίσης παράβαση του άρθρου 20 1 Σ. 4) Τρίτη ότι σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς ενδελεχή έλεγχο, εκδίδονται διαταγές πληρωμής, ενώ δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, με την σκέψη ότι ο οφειλέτης ας ασκήσει ανακοπή. Όμως αυτό αποτελεί, εκτός άλλων, ευθεία παράβαση του άρθρου 628 ΚΠολΔ. β) Γίνονται δεκτές τρεις απόψεις 5) Για το θέμα αυτό εξ άλλου έχουν γίνει δεκτές τρεις (3) απόψεις 1. 6) Μια άποψη ότι θα πρέπει στην αίτηση να παρατίθενται όλα τα κονδύλια χρεώσεων και πιστώσεων του λογαριασμού, από την αντιπαραβολή των οποίων προκύπτει το αιτούμενο ποσόν. 7) Η δεύτερη άποψη για την οποία το κατωτέρω τμήμα της ΑΠ 1 Ε. Ποδηματά, σε Κεραμεύς Κονδύλης Νίκας ΚΠολΔ 626 αρ, 10, 9, 14 αντιστοίχως οι τρεις απόψεις.

2 370/ ) Η τρίτη άποψη ότι αρκεί να παρατίθεται στην αίτηση το αιτούμενο ποσόν και να επισυνάπτεπται απόσπασμα από τα βιβλία του αιτούντος, όταν έχει συμφωνηθεί μεταξύ δανειστή και οφειλέτη, ότι θα αποδεικνύουν τα αποσπάσματα από τα βιβλία του δανειστή. γ) Τα μερικότερα θέματα 9) Αρχίζοντας το γράψιμο για το γενικότερο αυτό θέμα, και για τις τρεις (3) απόψεις που υποστηρίζονται γι' αυτό, είχαμε την πρόθεση να αποτελείτο από μικρό αριθμό σελίδων, ώστε να δημοσιευθεί σε νομικό περιοδικό. 10) Όμως γράφοντας διεπιστώσαμε ότι ήσαν πολύ περισσότερα τα μερικότερα θέματα που έπρεπε να αναπτύξομε που μερικά έχομε αναπτύξει. Ίσως δε, όταν ολοκληρωθεί το γράψιμο για όλα αυτά τα μερικότερα θέματα, να αποτελέσει ένα σχετικό βιβλίο. 11) Στο παρόν περιλαμβάνεται σχετικά συνοπτικώς η ανάπτυξη μόνον για την μία από τις τρεις απόψεις, που έχει δεχθεί μεταξύ άλλων η ΑΠ 370/2012, της οποίας το σχετικό τμήμα της παραθέτομε κατατωτέρω. 12) Τα μερικότερα θέματα που στο παρόν θα αναπτύξομε είναι: α) Αντί προλόγου Τρεις απόψεις, β) Η ΑΠ 370/2012, γ) Έπρεπε ερμηνεία, δ) Ερμηνεία Η άποψή μας, ε) Θεωρία Εξατομικεύσεως, στ) Τυπικότης, ζ) Δεν είναι ο εύκολος τρόπος, η) Δυνατότητες οφειλέτη. Β) Η ΑΠ 370/ ) Η ΑΠ 370/2012, όπως και πολλές άλλες αποφάσεις έχει δεχθεί κατά λέξη: «Σύμφωνα με το άρθρο 626 παρ. 2 ΚΠολΔ, το δικόγραφο της αίτηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής πρέπει να περιέχει: α) όσα ορίζουν τα άρθρα 118 και 117, ως και το άρθρο 119 παρ.1 ΚΠολΔ, β) αίτηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής και γ) την απαίτηση και το ακριβές ποσό των χρημάτων ή των χρεογράφων με τους τυχόν οφειλόμενους τόκους των οποίων ζητείται η καταβολή. Η διάταξη αυτή, διαφοροποιείται από τη σχετική για το περιεχόμενο της αγωγής διάταξη του άρθρου 216 παρ 1 του ΚΠολΔ, και δεν απαιτεί, όπως εκείνη, τον ουσιαστικό ή συγκεκριμένο προσδιορισμό της ιστορικής βάσης, αλλ' αρκείται στην έκθεση εκείνων μόνον των περιστατικών που εξατομικεύουν την απαίτηση από άποψη του αντικειμένου της, του είδους, και του τρόπου της 2 ΑΠ 370/2012 ΕΕμπΔ 2012/661.

3 γέννησης της και δικαιολογούν την ύπαρξη αντίστοιχης συγκεκριμένης οφειλής εκείνου κατά του οποίου απευθύνεται η αίτηση, προς τον αιτούντα.». 2) Δηλαδή η άνω απόφαση έχει δεχθεί: 3) (α) Ότι η διάταξη για την αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής διαφοροποιείται από την διάταξη για το περιεχόμενο της αγωγής. 4) (β) Ότι δεν εφαρμόζεται στην αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής η θεωρία του συγκεκριμένου ή ουσιαστικού προσδιορισμού που εφαρμόζεται για την ιστορική βάση της αγωγής. 5) (γ) Ότι στην αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής εφαρμόζεται η θεωρία της εξατομικεύσεως. 6) (δ) Δηλαδή δέχεται ότι εφαρμόζεται άλλη θεωρία στην αγωγή και άλλη στην αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής. Γ) ΕΠΡΕΠΕ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 1) Για να διαπιστωθεί, ανακαλυφθεί, το νόημα ενός κανόνα δικαίου, χρησιμοποιείται η ερμηνεία του κανόνα αυτού 3, με πρώτη την γραμματική ερμηνεία, που γίνεται με βάση το νόημα των λέξεων, τις οποίες έχει χρησιμοποιήσει ο νομοθέτης. Αυτό είναι λογικό, αφού ο νομοθέτης, ως το μόνο πολιτειακό όργανο που είναι αρμόδιο για να εκφράσει τη ρυθμιστική βούληση της Πολιτείας το πράττει με το σύνολο των λέξεων, με τις οποίες εκφράζει τη βούληση του προς τους κοινωνούς του δικαίου, έτσι αυτοί να μπορούν να κατανοούν τους κανόνες δικαίου και ακολούθως να συμμορφώνονται προς αυτούς 4. 2) Εξ άλλου οι κανόνες δικαίου αποτελούν μέρος μιας γενικότερης ρυθμίσεως (συστήματος). Το οποίο σύστημα παρουσιάζει αλληλουχία και συνοχή των διαφόρων στοιχείων του συστήματος. Τα στοιχεία δε ενός συστήματος τελούν σε συστηματική σχέση τόσο μεταξύ τους όσο και με το συνολικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο κανόνας δικαίου, θα πρέπει να ερμηνεύεται κατά τρόπο, ώστε να βρίσκεται σε αρμονία με τους λοιπούς κανόνες του συστήματος και με το συνολικό σύστημα. Συνεπώς σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να επιλέγεται η ερμηνεία με την οποία επιτυγχάνεται η αρμονική ένταξη του ερμηνευόμενου κανόνα στο ορισμένο σύστημα, στο οποίο 3 K. Σημαντήρας, Γ. Αρχαί, έκδοση Γ', αναθεωρημένη, σελ. 112, αρ. 157 και εκεί παραπομπές. 4 Απ. Γεωργιάδης, Γεν. Αρχαί, έκδοση Γ' σελ 56 επ, Παν. Παπανικολάου, Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Δικαίου, 2000, σελ. 131 επ.

4 έχει εντάξει ο νομοθέτης τον ερμηνευόμενο κανόνα 5. 3) Ο θεσπίζων δηλαδή τους νομικούς κανόνες νομοθέτης, είναι το αρμόδιο όργανο για να εκφράζει την ρυθμιστική βούληση της Πολιτείας. Προβαίνει δε, ιδίως ο δημοκρατικά νομιμοποιούμενος νομοθέτης, στις ρυθμίσεις με χρήση της καθομιλουμένης γλώσσας, για να γίνονται κατανοητοί από όλους, για να υπάρχει έτσι ασφαλής επικοινωνία και να επιτυγχάνεται ασφάλεια δικαίου, ισότητα στη δικαστική μεταχείριση ομοίων περιπτώσεων και υπακοή του δικαστή στις αξιολογικές αποφάνσεις του νομοθέτη 6. 4) Οι αποφάσεις δε των Δικαστηρίων θα πρέπει να έχουν ορθά ερμηνεύσει τους νόμους και να γίνονται κατανοητές από τους κοινωνούς κλπ όπως αμέσως πιο πάνω ανεφέρθη. 5) Όμως η άνω απόφαση ΑΠ 370/2012 δεν έχει προβεί, με την αναφερόμενη έννοια, στην ερμηνεία των νομικών εννοιών, που έχει κρίνει ότι είναι εφαρμοστέες. 6) Έτσι όσα εδέχθη, ως άνω, η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετούν τις αναφερθείσες αμέσως πιο πάνω επιδιώξεις, της κατανοήσεως από όλους τους κοινωνούς, της ασφαλούς επικοινωνίας, της ασφάλειας δικαίου και της ισότητος. 7) Κάνει δε εντύπωση ότι δεν γίνεται γραμματική τουλάχιστον ερμηνεία των αναφερομένων στην απόφαση νομικών διατάξεων, για να γίνει η άποψη αυτή κατανοητή, έτσι να πείσει και να καθοδηγήσει τα Δικαστήρια, αλλά σε μία Δημοκρατική Πολιτεία και τους πολίτες γενικώς 7. Δ) ΕΡΜΗΝΕΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ 1) Κατωτέρω προβαίνομε σε γραμματική ερμηνεία των εφαρμοστέων για την αγωγή και την αίτηση διατάξεων. Θεωρούμε, και νομίζομε ορθώς, ότι προς ερμηνεία είναι μόνον οι νομικές έννοιες ορισμένος, σαφής, νομικά βάσιμος και ουδέν έτερον. Δεν νομίζομε δε ότι με βάση άλλη ερμηνευτική μέθοδο 8 θα μπορούσε να γίνει άλλη ερμηνεία των εφαρμοστέων διατάξεων και των άνω εννοιών ή να συναχθεί διαφορετικό από το συμπέρασμα που συνάγομε και κατωτέρω παραθέτομε. 5 Απ. Γεωργιάδης, Γεν. Αρχαί, έκδοση Γ' σελ Π. Παπανικολάου, Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Δικαίου, 2000, σελ. 132, Π. Σούρλας, Θεμελιώδη ζητήματα της μεθοδολογίας του Δικαίου, μέρος Α, 1986, σελ. 89, 29, Π. Παπανικολάου, Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Δικαίου, 2000, αρ. 52, σελ Παν. Παπανικολάου, Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Δικαίου, 2000, σελ. 131, 186, 230, 291.

5 α) Εφαρμοζόμενα στην αγωγή 2) Η αγωγή γενικώς πρέπει να περιέχει 3) Κατά το άρθρο εδ α «σαφή έκθεση των γεγονότων που θεμελιώνουν σύμφωνα με τον νόμο την αγωγή...». 4) Το άρθρο 216 ΚΠολΔ ακόμη ορίζει ότι η αγωγή πρέπει να περιέχει τα στοιχεία του άρθρου 118 ΚΠολΔ, μεταξύ των οποίων, κατά το άρθρο 118 αρ 4 ΚΠολΔ, να είναι σαφής και ορισμένη. 5) Έτσι η αγωγή θα πρέπει να είναι σαφής, ορισμένη και σύμφωνη με το νόμο (νομικά βάσιμη). 6) Κατά τα αναφερθέντα το στοιχείο του ορισμένου για την αγωγή, δεν ορίζεται στο άρθρο 216 ΚΠολΔ, αλλά ορίζεται από το άρθρο 118 αρ. 4 ΚΠολΔ. β) Εφαρμοζόμενα άρθρα στην αίτηση 7) Η αίτηση κατά τα άρθρα και 629 ΚΠολΔ πρέπει 8) Να περιέχει κατά το άρθρο όσα ορίζονται στο άρθρο ) Κατά δε το άρθρο 118 αρ 4 ΚΠολΔ να περιέχει το αντικείμενο του δικογράφου κατά τρόπο σαφή και ορισμένο. 10) Να είναι κατά το άρθρο 629 ΚΠολΔ, νομικά βάσιμη. 11) Έτσι η αίτηση, θα πρέπει να είναι σαφής, ορισμένη και νομικά βάσιμη, όπως ακριβώς και η αγωγή. γ) Το άρθρο 118 ΚΠολΔ στα ένδικα μέσα και ένδικα βοηθήματα 12) Στο άρθρο 118 ΚΠολΔ παραπέμπουν ως εφαρμοστέο τα άρθρα όλων των ενδίκων μέσων και όλων των ενδίκων βοηθημάτων. 13) Έτσι παραπέμπει το άρθρο 520 ΚΠολΔ, κατά το οποίο «Το έγγραφο της έφεσης πρέπει να περιέχει τα στοιχεία που απαιτούνται κατά τα άρθρα 118 έως 120 και τους λόγους της έφεσης». 14) Γίνεται καθολικά δεκτό ότι οι λόγοι της εφέσεως είναι τα παράπονα του εκκαλούντος. Οι λόγοι δε θα πρέπει να είναι σαφείς και ορισμένοι 9. Οι νομικές έννοιες σαφείς και ορισμένοι δεν περιέχονται στο άνω άρθρο Σ. Σαμουήλ Η Έφεση έκδοση Ε', αρ. 99επ, 549 επ.

6 ΚΠολΔ, αλλά λαμβάνονται από το άρθρο 118 αρ. 4 ΚΠολΔ. 15) Επίσης παραπέμπει στο άρθρο 118 ΚΠολΔ το άρθρο 566 ΚΠολΔ για τους λόγους αναιρέσεως, που θα πρέπει με βάση το άρθρο 118 αρ. 4 ΚΠολΔ να είναι σαφείς και ορισμένοι. Οι νομικές δε έννοιες σαφείς και ορισμένοι λαμβάνονται από το άρθρο 118 αρ. 4 ΚΠολΔ 16) Ακόμη παραπέμπει στο άρθρο 118 ΚΠολΔ το άρθρο 547 ΚΠολΔ, για την αναψηλάφηση, το άρθρο γενικώς για την ανακοπή (άρθρο 632, 933 ΚΠολΔ κλπ). Και βέβαια, όπως ανεφέρθη, η αγωγή και η αίτηση. δ) Σημασία των 17) Ορισμένος είναι ο εντός ορίων ευρισκόμενος. 18) Σαφής δε είναι ο ακριβής, ο έχων καθαρότητα νοημάτων. ε) Συμπέρασμα 19) Έτσι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος με βάση την γραμματική, ως άνω, ερμηνεία, να ερμηνεύεται το άρθρο 118 αρ 4 ΚΠολΔ διαφορετικά σε όλα τα ένδικα μέσα και ένδικα βοηθήματα, μεταξύ των οποίων στην αγωγή, να σημαίνει δε ότι θα πρέπει να είναι σαφής και ορισμένη και να ερμηνεύεται διαφορετικά στην αίτηση, στην οποία κατ' εξαίρεση να μην σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σαφής και ορισμένη. 20) Ενώ δεν συντρέχει νόμιμος λόγος, να ερμηνεύεται διαφορετικά το άρθρο 118 αρ 4 ΚΠολΔ, ούτε με βάση την τελολογική ερμηνεία. Διότι η διαταγή πληρωμής είναι με την έκδοσή της εκτελεστή ενώ δεν είναι εκτελεστή σε άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία- ώστε θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη βεβαιότης ότι πράγματι υπάρχει η απαίτηση. Γι' αυτό προβλέπεται η απόδειξη της απαιτήσεως και του ποσού να γίνεται μόνον με έγγραφα. 21) Άρα τόσο η αγωγή, όσο και η αίτηση θα πρέπει να είναι σαφής και ορισμένη και ακόμη νομικά βάσιμη. 22) Ώστε κατά τη γνώμη μας η αίτηση δεν αρκείται σε ολιγότερα στοιχεία από όσα ορίζονται για την αγωγή, αλλά απαιτούνται ακριβώς τα ίδια στοιχεία στην αγωγή και στην αίτηση, ως άνω 10. Ε) ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΕΩΣ 10 Όμοια υποστηρίζει Σπ. Τσαντίνης Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, 2002, σελ. 63.

7 α) Η θεωρία της εξατομικεύσεως 1) Η θεωρία της εξατομικεύσεως διαφοροποιείται από την θεωρία του ουσιαστικού ή συγκεκριμένου προσδιορισμού σε τρία σημεία. 2) Όμως ουδένα από τα τρία αυτά σημεία δεν προβλέπονται στα άρθρα 623 επ ΚΠολΔ και στην διαδικασία εκδόσεως διαταγής πληρωμής. 3) Τα τρία αυτά σημεία διαφοροποιήσεως της θεωρίας της εξατομικεύσεως είναι τα ακόλουθα. 4) Πρώτο. Βάση της αγωγής κατά τη θεωρία της εξατομικεύσεως αποτελεί το δικαίωμα Ενώ δεν είναι η έννομη σχέση, ήτοι το αίτημα και η ιστορική βάση που πρέπει να είναι σαφής και ορισμένη. Απαίτηση δε, που αναφέρει το άρθρο 623 ΚΠολΔ, δεν είναι μόνον το ποσόν, αλλά και η ιστορική και νομική βάση, στις οποίες θεμελιώνεται η αξίωση προς παροχή του ποσού χρημάτων 13. 5) Δεύτερο. Ακόμη στην θεωρία της εξατομικεύσεως αποτελεί καθήκον του δικαστή το δικαίωμα να το υπαγάγει σε όλους τους ενδεχόμενα εφαρμοστέους ουσιαστικούς κανόνες 14. 6) Τρίτο. Ότι επιτρέπεται η συμπλήρωση της αγωγής με τις προτάσεις, σε πολύ ευρύτερη έκταση από ότι επιτρέπει το άρθρο 224 ΚΠολΔ 15. β) Για την αγωγή 7) Είναι καθολική η άποψη της θεωρίας και της νομολογίας ότι στην Ελλάδα για την αγωγή δεν εφαρμόζεται η θεωρία της εξατομικεύσεως, αλλά η θεωρία του ουσιαστικού ή του συγκεκριμένου κανόνα δικαίου 16. 8) Αυτό ακριβώς για την αγωγή δέχεται, στο παρατιθέμενο πιο πάνω τμήμα της, και η ΑΠ 370/2012, ότι εφαρμόζεται η θεωρία του ουσιαστικού ή συγκεκριμένου κανόνα δικαίου. γ) Για την αίτηση 11 W. Habscheid, σε μετάφραση Ν. Παϊσίδου Δ 1985/195, ΟλΑΠ 10/1997 η μειοψηφία της. 12 Καλ. Μακρίδου, Η αόριστη αγωγή, έκδοση Δ, σελ. 91 αναφέρει το βιωτικό συμβάν. 13 ΑΠ 334/2006 ΧρΙΔ 2006/ W. Habscheid, σε μετάφραση Ν. Παϊσίδου Δ 1985/195, ΟλΑΠ 10/1997 η μειοψηφία της. 15 Γ. Ράμμος ΕγχΑστΔικΔικαίου, Τόμος Α, σελ Γ. Ράμμος ΕγχΑστΔικΔικαίου, Τόμος Α, σελ. 437, Γ. Μητσόπουλος ΕλλΔικ 1995/1, Καλ. Μακρίδου Αόριστη Αγωγή, έκδοση Δ, σελ. 20, Καλ. Μακρίδου ΕλλΔικ 2008/821 (327), Αθαν. Αθανασάς- Χρ. Αθανασά-Ιωαν. Αθανασάς, Διαταγή Πληρωμής, έκδοση Γ, αρ. 16 επ.

8 9) Με βάση, όσα πιο πάνω αναφέρομε, ότι η αίτηση πρέπει να είναι σαφής, ορισμένη και νομικά βάσιμη, όπως η αγωγή, θα πρέπει να δεχθούμε και για την αίτηση ότι εφαρμόζεται και στην αίτηση η θεωρία του συγκεκριμένου ή του ουσιαστικού κανόνα δικαίου. δ) ΟλΑΠ 10/ ) Στην ΟλΑΠ 10/ ήτο κυρίαρχο το θέμα ποια θεωρία ήτο η εφαρμοστέα για το περιεχόμενο, την ιστορική βάση της αιτήσεως για έκδοση διαταγής πληρωμής. 11) Η μειοψηφία δύο Αρεοπαγιτών εξέφρασε την άποψη ότι ενδιαφέρει το δικαίωμα και ότι το δικαστήριο εξ επαγγέλματος εξετάζει όλες τις δυνατές νομικές θεμελιώσεις, κατά λέξη δε ότι «το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να ερευνά εξ επαγγέλματος όλες τις δυνατές νομικές θεμελιώσεις των προβαλλομένων ισχυρισμών για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι το επικαλούμενο δικαίωμα». 12) Η πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι «Έτσι εάν η απαίτηση, για την οποία εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής, έχει και άλλη νομική θεμελίωση, πέραν εκείνης που υποβλήθηκε με τη σχετική αίτηση και στην οποία στηρίχθηκε η διαταγή πληρωμής, η απόδειξη της διαφορετικής αυτής νομικής θεμελίωσης δεν μπορεί να θεμελιώσει ισχυρισμό εκείνου, κατά του οποίου στρέφεται η ανακοπή προς απόρριψη της ανακοπής εφόσον για την έκδοση της διαταγής πληρωμής δεν είχε γίνει επίκληση 18 της έννομης σχέσης με τη διαφορετική αυτή νομική θεμελίωση. 13) Ακολούθως εδέχθη ότι «Ούτε όμως το δικαστήριο που δικάζει την ανακοπή μπορεί αυτεπαγγέλτως να λάβει υπόψη και να εξετάσει την ύπαρξη και την απόδειξη της απαίτησης με τη διαφορετική νομική θεμελίωση... Μια τέτοια αλλαγή, κατά τη δίκη της ανακοπής, της νομικής θεμελίωσης της απαίτησης αποτελεί ανεπίτρεπτη, κατ' ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 224 ΚΠολΔ, μεταβολή της βάσης της ανακοπής...». 14) Έτσι η πλειοψηφία για την αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής απέκρουσε την εφαρμογή της θεωρίας της εξατομικεύσεως και εδέχθη εφαρμογή της θεωρίας του ουσιαστικού ή συγκεκριμένου κανόνα δικαίου. 17 ΟλΑΠ 10/1997 Πρόεδρος ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, Εισηγητής ο Αρεοπαγίτης Α. Κρομμύδας, ΝοΒ 1998/326 = ΕλλΔικ 1997/ Δέχεται έτσι ότι είναι αναγκαία η επίκληση πραγματικών γεγονότων, για να αποτελούν παραδεκτώς αντικείμενο αποδείξεως

9 γ) Αδύνατη η συμπλήρωση της αιτήσεως 15) Η εξέταση της αιτήσεως και η συζήτηση για αοριστία της τίθεται μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής. Ενώ ουδέν θέμα τίθεται, και ουδόλως ενδιαφέρει εδώ, όταν η αίτηση έχει συμπληρωθεί κατόπιν υποδείξεως του Δικαστή, κατά το άρθρο 627 ΚΠολΔ. 16) Είναι δε έτσι εσφαλμένη η άποψη που υποστηρίζει ότι συμπλήρωμα της θεωρίας της εξατομικεύσεως στην αίτηση είναι η δυνατότητα συμπληρώσεως της αιτήσεως, κατά το άρθρο 627 ΚΠολΔ. 17) Ώστε θα πρέπει πάλι να διευκρινισθεί ότι, μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής, οπότε τότε επαναλαμβάνομε τίθεται θέμα αν είναι ορισμένη ή αόριστη η αίτηση, ουδεμία δυνατότητα συμπληρώσεως της αιτήσεως υφίσταται, αφού πρώτον ο Δικαστής που εκδίδει την διαταγή πληρωμή έχει απεκδυθεί της εξουσίας του και δεύτερον δεν προβλέπονται προτάσεις ή κάτι ανάλογο, που κατ' αυτό τον τρόπο να μπορούσε να συμπληρωθεί η αίτηση 19. Αυτά δε είναι ίδια με οποιαδήποτε θεωρία και αν εφαρμοσθεί. 18) Συμπέρασμα, μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής, που τότε εξετάζεται αν είναι ορισμένη ή όχι η αίτηση, είναι η αίτηση ορισμένη ή αόριστη, χωρίς να είναι δυνατή η συμπλήρωσή της. δ) Σε άκυρη επιταγή 19) Επιχείρημα ότι δεν εφαρμόζεται για το περιεχόμενο της αιτήσεως για έκδοση διαταγής πληρωμής η θεωρία της εξατομικεύσεως συνάγεται σε άκυρη επιταγή. 20) Δηλαδή, όπως πιο πάνω ανεφέρθη, με εφαρμογή της θεωρίας της εξατομικεύσεως, ο Δικαστής υποχρεούται το δικαίωμα να υπαγάγει σε όλους τους ενδεχόμενους εφαρμοστέους ουσιαστικούς κανόνες, έτσι δε να βρει τον εφαρμοστέο. 21) Ώστε σε άκυρη επιταγή, με εφαρμογή της θεωρίας της εξατομικεύσεως, ο Δικαστής δεν θα απορρίψει την αίτηση, που έχει βάση έγκυρη επιταγή, αλλά θα εκδώσει διαταγή πληρωμής για άκυρη επιταγή πχ για αφηρημένη αναγνώριση χρέους, που δεν επικαλείται στην αίτηση του ο αιτών. Αλλά τέτοια άποψη δεν έχει ρητώς υποστηριχθεί από κανένα Αθαν. Αθανασάς Δ 2009/ Ενώ η ΟλΑΠ 10/1997 έχει αποκρούσει τέτοια άποψη, δεχθείσα ότι εξετάζεται μόνον η επικληθείσα στην αίτηση βάση, διότι άλλως υπάρχει παράβαση του άρθρου 224 ΚΠολΔ που εφαρμόζεται

10 ΣΤ) ΤΥΠΙΚΟΤΗΣ 1) Υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να περιορισθεί η τυπικότης και έτσι η εξέταση των περιπτώσεων αοριστίας της αιτήσεως. 2) Συγκεκριμένα σε σημείωση για την ΑΠ 370/2012 υποστηρίζεται ότι «Η απόφαση είναι απόλυτα ορθή και ανταποκρίνεται στις αξιώσεις εκσυγχρονισμού του δικαστικού μας μηχανισμού απαγκιστρωμένου από τις τυπολατρικές στρεβλώσεις...» 21. 3) Είναι προφανές εδώ ότι υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη της έννοιας της τυπικότητος. 4) Δεν πρόκειται γι' αυτό που λέμε ότι κάποιος είναι τυπικός, ότι ενεργεί με τυπικότητα, ώστε τόσο ο τυπικός, όσο και κάποιος άλλος, που δεν ενεργεί με τυπικότητα, ίσως κάνουν και οι δύο το ορθό, το επιτρεπτό. 5) Τυπικότητα εδώ σημαίνει πιστή εφαρμογή του νόμου, ενώ ο διαφορετικός τρόπος εφαρμογής αποτελεί παράβαση του νόμου. Αντί άλλης αναπτύξεως αναφέρομε τις γνώμες θεωρητικών. α) Γ. Μητσόπουλος 22 6) Αναφέρει ότι «Το χαρακτηριστικόν όμως στοιχείον το οποίον εν τη ζητήσει της αληθείας άπαντα εις της δικανικήν αλλ' ουχί και εις την ιστορικής πορείαν προς γνώσιν, είναι η διαλεκτική μορφή της δίκης, ώστε εκ της θέσεως και αντιθέσεως, του λόγου και αντιλόγου, να δημιουργούνται αι διαδοχικαί εκείναι φάσεις, δια των οποίων δύναται να αχθή ο δικαστής εις ακριβή ανασύστασιν των γεγονότων. Τελεί δε η διαλεκτική μορφή της δίκης εν αμέσω συναρτήσει και προς την τήρησιν των καθιερούμενων εν τη διαδικασία τύπων, διότι η τήρησης αυτών όχι μόνον προστατεύει τον δικαστήν εξ ενδεχομένων αυθαιρεσιών τόσο αυτού όσον και των διαδίκων, αλλά και αποτελεί εγγύησιν ασκήσεως βασικών δικαιωμάτων των διαδίκων κατά την διαδικασίαν, ώστε να αποτρέπονται εκπλήξεις και πλάναι και να διασφαλίζεται ούτω η καθ' ωρισμένην τάξιν και μέθοδον πορεία προς γνώσιν και απόφασιν. Το λεχθέν δε υπό του Jhering, ότι η τυπικότης είναι η δίδυμος αδελφή της αναλογικώς. Δηλαδή, κατά την γνώμη μας, εδέχθη εφαρμογή του άρθρου 106 ΚΠολΔ. 21 Η άποψη αυτή εμμέσως πλην σαφώς δέχεται ότι η άνω απόφαση είναι ορθή, μόνον αν γίνει δεκτή απαγκίστρωση από τυπολατρικές στρεβλώσεις, άλλως δεν είναι ορθή, και έτσι ενισχύει τις απόψεις μας. 22 Γ. Μητσόπουλος, Λόγος εκφωνηθείς κατά την επίσημον υποδοχή του ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών ( ), Μελέτες ΙΙ, 1997, σελ. 3 (12)=Νο Β 1988/273.

11 ελευθερίας, εις ουδένα κλάδον του δικαίου εκδηλούται εντονώτερον του δικονομικού». 7) Και ίσως να υποστηρίζετο ότι οι απόψεις αυτές σήμερα είναι ξεπερασμένες. 8) Όμως τα ίδια, ως άνω, υποστηρίζουν ακόμη και στα βιβλία των, που εκυκλοφόρησαν το 2013, οι Κ. Καλαβρός και Δημ. Μανιώτης β) Κ. Καλαβρός 9) Ο Κ. Καλαβρός είχε υποστηρίξει «Έτσι στην πραγματικότητα μπορεί το σύστημα της αυστηρής απόδειξης να έχει έντονο το στοιχείο της τυπικότητος, το οποίο, όμως, καθεαυτό αποτελεί ταυτοχρόνως και στοιχείο ελευθερίας και, έτσι, στοιχείο προστασίας των διαδίκων». Παραπέμπει δε σε σημ. 16 σε Jhering. 23». 10) Σε βιβλίο του δε ο Κ. Καλαβρός 24 υποστηρίζει «Έτσι, στην πολιτική δίκη εκδηλώνεται με πλήρη αρμονία η αρχή, ότι η τυπικότητα είναι η δίδυμη αδελφή της ελευθερίας» και προβάλλει επιτακτική την ανάγκη συνδυασμού του τυπικού με το ελαστικό στοιχείο, το οποίο σε τελευταία ανάλυση, δίδει και το μέτρο του νομικού, αλλά και του γενικότερου πολιτισμού της συγκεκριμένης, κάθε φορά έννομης τάξης. 11) Στον πρόλογο δε του άνω βιβλίου του ο Κ. Καλαβρός αναφέρει ότι «Η εξισορρόπηση του τυπικού με το ελαστικό στοιχείο συντελείται στην πολιτική δίκη μέσω της αρχής της διάθεσης και της αρχής της συζήτησης, δηλαδή μέσω των αιτήσεων και των ισχυρισμών των διαδίκων, όπως ρυθμίζονται από την πολιτική δικονομία» ) Δέχεται έτσι σαφέστατα ο Κ. Καλαβρός ότι ο νόμος η πολιτική δικονομία, ρυθμίζει τόσο την τυπικότητα, όσο και την ελαστικότητα, ώστε δεν είναι κάτι που έρχονται από έξω για να διορθώσουν το νόμο. Είναι και για τις δύο ο νόμος που τις καθορίζει. γ) Δημ. Μανιώτης 13) Σχετικώς ο Μανιώτης αναφέρει «Συνεπώς συμβάλλει στην υλοποίηση του δικαιώματος η αυστηρή και τυπική διαδικασία αποδείξεως, με την οποία 23 Κ. Καλαβρός Χρ.ΙΔ 2005/5 24 Κ. Καλαβρός Αιτήσεις και ισχυρισμοί στην πολιτική δίκη 2013 σελ Κ. Καλαβρός Αιτήσεις και ισχυρισμοί στην πολιτική δίκη, 2013, στον πρόλογο.

12 περιορίζεται στα ανθρωπίνως δυνατά όρια επιρροή κριτηρίων ασχέτως προς την διαπίστωση γεγονότων. Η ανάγκη προστασίας της ασφάλειας του δικαίου χαρακτηρίζει και την αποδεικτική διαδικασία. Σκοπός της τυπικής διαδικασίας παραμένει πάντοτε η εγγύηση της δικαστικής προστασίας» ) Επομένως ο νόμος είναι νόμος και είναι όλοι υποχρεωμένοι ναι τον εφαρμόζουν, μέχρις ότου κατά νόμιμο τρόπο τροποποιηθεί. δ) Σε άλλα 14 Κράτη της Ε.Ε 15) Από μελέτη που έγινε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών σε 15 τότε κράτη της ΕΕ 27 προκύπτει ότι στα 14 κράτη, μεταξύ των οποίων στην Γερμανία, η διαταγή πληρωμής δεν είναι με την έκδοσή της εκτελεστή, αλλά καθίσταται εκτελεστή μόνο αν δεν ασκηθεί ανακοπή. 16) Μόνο δε στην Ελλάδα, από τα 15 κράτη, η διαταγή πληρωμής είναι με την έκδοση της εκτελεστή, ενώ η άσκηση ανακοπής δεν αναστέλλει την εκτελεστότητα. 17) Αυτή η σημαντική διαφορά επιβάλλει διαφοροποιήσεις στις άλλες διατάξεις, για την διαταγή πληρωμής και στο περιεχόμενο της αιτήσεωςς, σε σχέση με τα άλλα 14 κράτη της Ε.Ε. 18) Έτσι στη Γερμανία είναι αρμονικές, σύμμετρες μεταξύ των οι διατάξεις, όπου αντίστοιχα προς το ότι δεν είναι εκτελεστή κλπ ως άνω η διαταγή πληρωμής, ορίζεται ότι δεν απαιτείται ούτε η ενεργητική νομιμοποίηση 28. Δηλαδή διευκολύνεται ο δανειστής να μην είναι η αίτηση του σαφής, ορισμένη και νομικά βάσιμη, αλλά στερείται του ευεργετήματος γι' αυτόν να είναι αμέσως εκτελεστή η διαταγή πληρωμής (οχλήσεως όπως ονομάζεται). 19) Στην Ελλάδα όμως για να υπάρχει η αναγκαία αρμονία, η συμμετρία και η ισότης κατά το άρθρο 4 1 Σ, ορθώς επιβάλλεται να είναι σαφής, ορισμένη και νομικά βάσιμη η αίτηση. Οποιαδήποτε παρέκκλιση διαταράσσει την αρμονία, τη συμμετρία και την τυπικότητα, με την αναφερθείσα πιο πάνω ορθή έννοια της. 20) Διαφορετικά υπάρχει παράβαση τόσο των άρθρων 623 επ ΚΠολΔ, 26 Δημ. Μανιώτης, Αρχές του δικαίου αποδείξεως στην πολιτική δίκη, 2013 σελ Ολόκληρη η μελέτη με τίτλο ΕΥΡΟΔΙΚΟΓΡΑΦΑ θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Αντ, Σάκκουλα ενώ για την μελέτη αυτή Ν. Κλαμαρής ΕλλΔικ 2005/ Σπ. Τσαντίνης, Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, 2002, σελ. 155.

13 όσο και του άρθρου 4 1 Σ για την ισότητα, όσο και το άρθρο 20 1 Σ για την παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής εννόμου προστασίας 29. Ζ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ α) Κατά τον νόμο 1) Η διαδικασία εκδόσεως διαταγής πληρωμής είναι απλώς ο προβλεπόμενος από τον νόμο ταχύς τρόπος αποκτήσεως τίτλου εκτελεστού για χρηματικές απαιτήσεις. 2) Όμως δεν είναι, με βάση την νομοθεσία, ο εύκολος τρόπος ή ο χωρίς κανόνες τρόπος αποκτήσεως τίτλου εκτελεστού, όπως αυτό από πολλούς πιστεύεται ή και συχνά στην πράξη εφαρμόζεται. Ούτε επιτρέπεται να διευκολύνεται η έκδοση διαταγής πληρωμής κατά παράβαση του νόμου. Εξ άλλου η ισχύουσα νομοθεσία υπερβολικά, και μάλιστα σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, έχει διευκολύνει τον δανειστή στην διαδικασία εκδόσεως διαταγής πληρωμής. 3) Αντίθετα, όπως πιο πάνω ανεφέρθη, είναι η διαδικασία εκδόσεως διαταγής πληρωμής είναι η με σαφής και ορισμένους κανόνες διαδικασία. 4) Μάλιστα θα μπορούσαμε να ειπούμε ότι, λόγω της αυστηρής αποδεικτικής διαδικασίας, που προβλέπεται είναι, με βάση τον νόμο, η δύσκολη διαδικασία, σε σχέση με την διαδικασία της αγωγής, αφού επιτρέπεται η απόδειξη μόνο με έγγραφα. β) Περιεχόμενο της αιτήσεως 5) Το περιεχόμενο της αιτήσεως δεν είναι όποιο ο αιτών δανειστή θέλει. Αλλά θα πρέπει η αίτηση να περιέχει όλα τα στοιχεία, όμοια με τα στοιχεία της αγωγής, ώστε η αίτηση να είναι σαφής, ορισμένη και νομικά βάσιμη, όπως πιο πάνω ανεφέρθη. 6) Σε έλλειψη κάποιου αναγκαίου στοιχείου 30 ή ασάφειας ως προς αυτό η αίτηση είναι αόριστη και η διαταγή πληρωμής είναι ακυρωτέα. Με την προϋπόθεση, όπως δέχεται η κρατούσα άποψη, να προταθεί η αοριστία αυτή από τον καθ' ου η διαταγή πληρωμής με παραδεκτή ανακοπή του άρθρου 632 ή Γενικώς για το άρθρο 20 1 Σ, Δ 1982/561 επ, όπου πρακτικά συνεδρίου Συνδέσμου Ελλήνων Δικονομολόγων, Γ. Μητσόπουλος Πολιτική Δικονομία, τόμος Α, 1972, σελ 77, Ν. Κλαμαρής Σ. Κουσούλης- Σ. Πανταζόπουλος, Πολιτική Δικονομία, 2012, σελ Εφ.Αθ 5253/2012 ΔΕΕ 2012/69-72, Αθ. Αθανασάς-Χρ. Αθανασά-Ιωαν. Αθανασάς, Σχόλια στην ΕφΑθ 5253/2012 ΔΕΕ 2013/707.

14 ΚΠολΔ και με σαφή και ορισμένο για την συγκεκριμένη αοριστία λόγο. γ) Ειδικώς απαγορεύονται τα δικαστικά τεκμήρια 7) Από το συνδυασμό δε των άρθρων 623, 394 2, 395 ΚΠολΔ, συνάγεται ότι στην έκδοση διαταγής πληρωμής απαγορεύεται η απόδειξη με μάρτυρες. Και το σημαντικότερο, που είναι μεγάλο το ενδιαφέρον στις περιπτώσεις της διαταγής πληρωμής, ότι στην έκδοση διαταγής πληρωμής απαγορεύεται επίσης η απόδειξη με δικαστικά τεκμήρια, τόσο του άρθρου 339 ΚΠολΔ, όσο και του άρθρου ΚΠολΔ. 8) Απαγορεύονται δε τόσο τα δικαστικά τεκμήρια ως αποδεικτικά μέσα του άρθρου 339 ΚΠολΔ, όσο και ως μέθοδος δικαστικού συλλογισμού, του άρθρου ΚΠολΔ 31. 9) Όμως η απαγόρευση χρήσεως δικαστικών τεκμηρίων δεν τηρείται και έτσι πολλές διαταγές πληρωμής είναι ακυρωτέες. 10) 'Έτσι είναι ακυρωτέα η διαταγή πληρωμής που δέχεται ότι η πληρεξουσιότης προς τρίτο επιτρέπεται να δοθεί προφορικώς ) Ομοίως είναι ακυρωτέα η διαταγή πληρωμής που δέχεται ότι τα εμπορεύματα είχε παραλάβει υπάλληλος του επιχειρηματία ) Σε περιπτώσεις όπως η άνω εσφαλμένως, έστω σιωπηρώς, γίνονται δεκτές διάφορες ερμηνείες με βασική σκέψη ότι θα πρέπει να διευκολύνεται η έκδοση διαταγής πληρωμής 34. β) Στην πράξη 31 Ιωαν. Τέντες σε Κεραμεύς Κονδύλης Νίκας, ΚΠολΔ 339 αρ. 8 επ, 336 αρ 11, δέχεται ότι η απόδειξη με δικαστικά τεκμήρια, του άρθρου 339 και ΚΠολΔ προϋποθέτει ότι επιτρέπεται η απόδειξη με μάρτυρες. 32 Η 3794/2012 Μ.Πρ.Αθ αδημοσίευτη, εδέχθη ότι δεν ήτο αναγκαίο έγγραφο για απόδειξη πληρεξουσιότητας από τον οφειλέτη προς τρίτο, για παραλαβή εμπορευμάτων, με την σκέψη ότι κατά το άρθρο ΑΚ η δήλωση υποβάλλεται στον τύπο που απαιτείται για την δικαιοπραξία την οποία αφορά η πληρεξουσιότητα με αντίλογο μας ότι στο άρθρο ΑΚ ορίζεται ότι «Εφόσον δεν συνάγεται κάτι άλλο...» και εδώ στο άρθρο 623 ΚΠολΔ ορίζεται ότι για διαταγή πληρωμής αποδεικνύεται με έγγραφο η απαίτηση. 33 Έτσι η Ειρ. Ιλίου 512/2013 ΔΕΕ 2013/1193 με σημείωση Ε. Περάκη. Στην υπόθεση αυτή η απόφαση αναφέρει ότι είχε προταθεί λόγος ανακοπής ότι δεν υπήρχε έγγραφη απόδειξη. 34 Η Εφ.Αθ. 5253/2012 ΔΕΕ 2013/69 εδέχθη αφ' ενός ότι στην αίτηση δεν ανεφέρετο η ενεργητική νομιμοποίηση του αιτούντος κομιστή της επιταγής, αφ' ετέρου όμως ότι ο ανακόπτων δεν ισχυρισθεί ότι είχε υποστεί βλάβη και απέρριψε την ανακοπή με αντίλογο Αθ, Αθανασάς Χρ. Αθανασά Ιωαν. Αθανασάς ΔΕΕ 2013/707, ότι θα έπρεπε να γίνει δεκτή η ανακοπή και να ακυρωθεί η διαταγή πληρωμής, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση γι' αυτό αν είχε ο ανακόπτων υποστεί βλάβη,διότι επρόκειτο για απαράδεκτη και όχι για άκυρη πράξη.

15 9) Τα αμέσως πιο πάνω είναι τα ισχύοντα με βάση το νόμο. 10) Εν τούτοις είναι διαδεδομένη, όπως ανεφέρθη, η εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι ο εύκολος τρόπος η έκδοση διαταγής πληρωμής, σε σχέση μάλιστα προς την αγωγή. Και ακόμη ότι θα πρέπει να διευκολύνεται η έκδοση διαταγής πληρωμής και να αποφεύγεται να ακυρώνεται η ακυρωτέα διαταγή πληρωμής. 11) Με την άνω εσφαλμένη αντίληψη, Δικαστές εκδίδουν διαταγές πληρωμής σε περιπτώσεις που δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Συνηθέστερα, όταν δεν αποδεικνύεται η απαίτηση με έγγραφα, όπως πρέπει. Μάλιστα τόσο οι Δικαστές που εκδίδουν τις διαταγές, όσο και οι Δικαστές που δικάζουν την ανακοπή εθισμένοι στους κανόνες αποδείξεως σε δίκη με βάση αγωγή και ίσως ανεπαισθήτως, χρησιμοποιούν πολύ συχνά για την απόδειξη δικαστικά τεκμήρια, που η χρήση των, όπως ανεφέρθη, κατά τον συνδυασμό των άρθρων 623, 394 2, 395 ΚΠολΔ, απαγορεύεται στην διαταγή πληρωμής. 12) Επίσης οι οφειλέτες και οι δικηγόροι των, έχοντες τις ίδιες ανωτέρω εσφαλμένες αντιλήψεις, θεωρούν ότι δεν έχουν δυνατότητα να αμυνθούν επιτυχώς, ασκώντας παραδεκτή και βάσιμη ανακοπή. γ) Εκτελεστότης 13) Πιο πάνω έχομε αναφέρει ότι η νομοθεσία έχει υπερβολικά ευνοήσει τον αιτούντα δανειστή, και αυτό καταφαίνεται από τα κατωτέρω. 14) Η διαταγή πληρωμής κατά τα άρθρα 631 και ΚΠολΔ είναι εκτελεστή αμέσως με την έκδοσή της, ενώ με την άσκηση ανακοπής του άρθρου 632 ΚΠολΔ δεν αναστέλλεται η εκτελεστότης. 15) Όπως δε ανεφέρθη πιο πάνω, κατ' εξαίρεση στην Ελλάδα από όλα τα άλλα 14 κράτη της Ε.Ε., για τα οποία μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, η διαταγή πληρωμής είναι με την έκδοση της εκτελεστή. Ενώ, κατά το άρθρο 724 ΚΠολΔ, η διαταγή πληρωμής είναι τίτλος για εγγραφή προσημειώσεως και συντηρητικής κατασχέσεως. Έτσι πράγματι με κατάσχεση και εγγραφή προσημειώσεως ο δανειστής έχει πλήρως κατοχυρώσει την απαίτηση του, ενώ έχει ο οφειλέτης περιέλθει αναπάντεχα σε δυσχερή θέση. 16) Όμως αυτές οι επωφελέστατες για τον δανειστή δυνατότητες, θα πρέπει να αντισταθμίζονται κατά το άρθρο 4 Σ με αντίστοιχες υποχρεώσεις του δανειστή. Και αυτές εν μέρει τις ορίζουν τα άρθρα 623 επ. ΚΠολΔ, μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει η αίτηση να είναι σαφής, ορισμένη, νομικά βάσιμη και να

16 αποδεικνύεται η απαίτηση και το οφειλόμενο ποσόν μόνον με έγγραφα. 17) Για να υπήρχε πάντως η διατρέχουσα την φύση αρμονία και συμμετρία, θα έπρεπε με την άσκηση της ανακοπής του άρθρου 632 ΚΠολΔ να αναστέλλετο η εκτελεστότης της διαταγής πληρωμής, όπως αυτό ίσχυε πριν την τροποποίηση του άρθρου (τότε άρθρου 653 2) ΚΠολΔ με το ΝΔ 958/ ) Είναι σημαντικά, για την επιβεβαίωση της εύνοιας υπέρ των δανειστών, όσα αναφέρονται στην Εισηγητική Έκθεση, που μας ενημερώνουν ότι πράγματι η άνω τροποποίηση για την μη αναστολή της εκτελεστότητος έγινε κατόπιν πιέσεων της πράξεως 35 και όχι με βάση νομικά κριτήρια, όπως έπρεπε. 19) Στην Εισηγητική Έκθεση της Επιτροπής Λ. Κανελλάκου για την τροποποίηση του άνω άρθρου 36 αναφέρεται «η δε τροποποίησις της παρ. 2 εγένετο δια να περιορίση τας επί σκοπώ αναστολής της εκτελέσεως της διαταγής πληρωμής ασκούμενης ανακοπής και να προσδοθή ούτω ουσιαστικώτερον περιεχόμενον εις τον θεσμόν της διαταγής πληρωμής, ο οποίος πράγματι απέδωσεν αγαθά αποτελέσματα». 20) Συγκλονιστικά και πλήρως αποκαλυπτικά είναι όσα για την προσωπική κράτηση αναφέρονται στην Εισηγητική Έκθεση 37 «Τέλος προστετέα εις τας ουσιώδεις τροποποιήσεις η επαναφορά της προσωπικής κρατήσεως ως μέσου αναγκαστικής εκτελέσεως προς είσπραξιν ωρισμένων απαιτήσεων. Αυτή ανταποκρίνεται εις καθολικόν αίτημα του εμπορικού κόσμου και εις υποδείξεις αρμοδίων παραγόντων», 21) Οι αμέσως πιο πάνω απόψεις για υποδείξεις αρμοδίων παραγόντων κλπ,, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, άρθρα 4 1, 20 1 Σ. Ενώ, καίτοι δεν γράφεται, ίσχυσαν και για τις αναφερθείσες τροποποιήσεις των διατάεξω για τη διαταγή πληρωμής. α) Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 22) Από το έτος 1981 το ΔΕυρΚ, για υποθέσεις διαταγής πληρωμής που θα πρέπει να επιδοθούν σε άλλο από το εκδώσαν Κράτος μέλος της Κοινότητας, έχει δεχθεί: 23) Και ότι γι' αυτό, με βάση τις Συβάσεις Βρυξελλών και Λουγκάνο, η 35 Γ. Διαμαντόπουλος Ζητήματα Διαταγής Πληρωμής 2002, σελ. 66 σημ Εισηγητική Έκθεση ΚΝοΒ 1971/929 (939). 37 Εισ. Έκθεση ΚΝοΒ 1971/

17 επίδοση της διαταγή πληρωμής εκπληρώνει τις συνέπειες της επιδόσεως της αγωγής ) Ότι γι' αυτό η παροχή στον οφειλέτη της δυνατότητος για μεταγενέστερη άμυνα δεν δικαιολογεί επαρκώς το ανεκτό της στέρησης της προηγούμενης δικαστικής ακροάσεως ) Ότι για να χαρακτηρισθεί ένα δικόγραφο εισαγωγικό έγγραφο της δίκης,θα πρέπει να προηγείται χρονικά και να μην έπεται από την έκδοση εκτελεστού τίτλου ) Ότι εκτελείται δε η διαταγή πληρωμής, αφού επιδοθεί και παρέλθει η προθεσμία ασκήσεως ανακοπής, χωρίς ο οφειλέτης να ασκήσει ανακοπή ) Έχει υποστηριχθεί ότι τα αναφερόμενα ισχύουν και για την Ελληνική διαταγή πληρωμής, με βάση το άρθρο 20 1 Σ Ώστε η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής θα πρέπει να γίνεται, όταν, αφού έχει επιδοθεί η διαταγή πληρωμής, έχει παρέλθει η προθεσμία της ανακοπής, χωρίς να έχει ο οφειλέτης ασκήσει ανακοπή του άρθρου 632 ή 633 ΚΠολΔ ή αφού έχει η ανακοπή του απορριφθεί. 28) Αλλά και αν δεν γίνει δεκτή η αμέσως πιο πάνω άποψη και έτσι να μην αναστέλλεται η εκτελεστότης της διαταγής πληρωμής θα πρέπει η άποψη αυτή να γίνει δεκτή προς την κατεύθυνση να ερμηνεύονται τα άρθρα 623 επ. ΚΠολΔ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αφ' ενός σύμφωνα με το άρθρο 20 1 Σ, αφ' ετέρου σύμφωνα με το άρθρο 4 1 Σ. Με σκοπό να ερμηνεύονται, κυρίως τα άρθρα και αντίστοιχα 632 ΚΠολΔ κατά τον ίδιο τρόπο, ώστε να έχουν τόσο ο δανειστής, όσο και ο οφειλέτης τα ίδια διαδικαστικά δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. 29) Διότι, όπως ερμηνεύονται από την νομολογία μεταξύ των οποίων την 38 Γ. Διαμαντόπουλος, Ζητήματα Διαταγής Πληρωμής, 2000, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, σελ 62 σημ Γ. Διαμαντόπουλος, Ζητήματα Διαταγής Πληρωμής, 2000, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, σελ 65 σημ. 52 και στη σελ 103 αποφάσεις ΔευρΚ. 40 Γ. Διαμαντόπουλος, Ζητήματα Διαταγής Πληρωμής, 2000, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, σελ 71, 65 σημ. 52 αναφέρει ότι τα ίδια ισχύουν και στο πλαίσιο του Ελληνικού δικαίου, όπως έυστοχα επισημάινεται από Ν.Νίκα σε ΕπισκΕΔ 1996/ Ν. Νίκας, Αναγκαστική Εκτέλεση Ι Γενικό μέρος 2010, σελ. 97, 373 και εκεί παραπομπές, Γ. Διαμαντόπουλος, Ζητήματα Διαταγής Πληρωμής, 2000, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, σελ 62, Ν. Νίκας, Αναγκαστική Εκτέλεση Ι Γενικό μέρος 2010, σελ. 97, 373, Κ. Μπέης Πολιτική Δικονομία άρθρο 631 σελ Γενικώς για το άρθρο 20 1 Σ, Δ 1982/561 επ, όπου πρακτικά συνεδρίου Συνδέσμου Ελλήνων Δικονομολόγων, Γ. Μητσόπουλος Πολιτική Δικονομία, τόμος Α, 1972, σελ 77, Ν. Κλαμαρής Σ. Κουσούλης- Σ. Πανταζόπουλος, Πολιτική Δικονομία, 2012, σελ. 217.

18 ΑΠ 370/2012, τα άρθρα ΚΠολΔ και 632 υφίσταται παράβαση των άνω άρθρων 20 1 Σ και 4 1 Σ. 30) Αφού ο μεν αιτών, κατά το άρθρο ΚΠολΔ, δικαιούται να περιλάβει στην αίτηση του για έκδοση διαταγής πληρωμής, οσαδήποτε λιγότερα θέλει στοιχεία, σε σχέση με τα στοιχεία που πρέπει να περιλάβει στην αντίστοιχη αγωγή του. 31) Ενώ ο οφειλέτης, για να είναι η ανακοπή του άρθρου 632 ΚΠολΔ ορισμένη, θα πρέπει οι λόγοι ανακοπής να είναι σαφείς και ορισμένοι, όπως ισχύει για την αγωγή. 32) Έτσι υπάρχει όχι απλώς απαγορευόμενη υπέρ του δανειστή εύνοια 44 αλλά παράνομη και αντισυνταγματική ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου. Η) ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ 1) Ο οφειλέτης, κατά τα αναφερόμενα, ευρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού κατά παράβαση βασικών κανόνων δικαίου, άρθρα 4, 20 1 Σ, η διαταγή πληρωμής είναι αμέσως με την έκδοσή της εκτελεστή, ενώ δεν αναστέλλεται η εκτελεστότης της με την άσκηση ανακοπής του άρθρου 632 ΚΠολΔ. 2) Παρ' όλα αυτά ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά με βάση τα αναπτυχθέντα, ότι η αίτηση θα πρέπει να πληρεί τουλάχιστον τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 216 ΚΠολΔ για την αγωγή. Αυτή τη σχέση με την αγωγή, την αναφέρομε, απλώς και μόνον, διότι όλοι μας έχομε εξοικειωθεί στον χειρισμό υποθέσεων αγωγών, ώστε αποτελεί η σκέψη αυτή καλό καθοδηγητικό κανόνα ενεργειών. 3) Πολύ σημαντικό ακόμη σημείο, για άμυνα του οφειλέτη, είναι το αναφερθέν ότι η απόδειξη γίνεται μόνον με έγγραφα, ενώ απαγορεύεται η απόδειξη με δικαστικά τεκμήρια. Όμως πολύ συχνά η απόδειξη σε διαταγή πληρωμής έχει γίνει με δικαστικά τεκμήρια, ώστε η διαταγή πληρωμής είναι ακυρωτέα, διότι έτσι η αίτηση είναι αναπόδεικτη, αρκεί να προταθεί τέτοιος σαφής και ορισμένος λόγος. 4) Χρειάζεται προσοχή κατά την σύνταξη της ανακοπής, αφού, κατά την κρατούσα άποψη, η υπόθεση μεταφέρεται στο Δικαστήριο που δικάζει την ανακοπή του άρθρου 632 ή 633 ΚΠολΔ, μέσα στα όρια των λόγων ανακοπής, οι 44 Ε. Ποδηματά σε Κεραμεύς-Κονδυλης-Νίκας, ΚΠολΔ 626 αρ. 9 ότι η απλή εξατομίκευση είναι «επιεικέστερη για τον αιτούντα».

19 οποίοι θα πρέπει να είναι σαφείς και ορισμένοι. 5) Έτσι το σπουδαίο για τον οφειλέτη είναι, αφού πάρει από την δικογραφία της διαταγής πληρωμής, αντίγραφο της αιτήσεως και των επισυναπτόμενων εγγράφων, να μελετήσει, όπως σε κάθε άλλη υπόθεση, την αίτηση και τα έγγραφα, να εντοπίσει τα υπάρχοντα λάθη και να ασκήσει ορισμένη και σαφή ανακοπή και αντίστοιχα αίτηση αναστολής κατά το άρθρο 632 ΚΠολΔ. Χωρίς οπωσδήποτε να παραδεχθεί ότι η διαταγή πληρωμής, αφού εξεδόθη, είναι έγκυρη. Αθήναι, 30/12/2013 ΘΕ 47 /3 Αθανάσιος Αθανασάς Χριστίνα Αθανασά Ιωάννης Αθανασάς

Σχόλια στην Εφ.Αθ. 5253/2012 Η άνω Εφ.Αθ. 5253/2012 εδημοσιεύθη στο ΔΕΕ 2013 σελ. 69 72. Είχε δικάσει έφεση του υπέρ ου η διαταγή πληρωμής, που είχε

Σχόλια στην Εφ.Αθ. 5253/2012 Η άνω Εφ.Αθ. 5253/2012 εδημοσιεύθη στο ΔΕΕ 2013 σελ. 69 72. Είχε δικάσει έφεση του υπέρ ου η διαταγή πληρωμής, που είχε Σχόλια στην Εφ.Αθ. 5253/2012 Η άνω Εφ.Αθ. 5253/2012 εδημοσιεύθη στο ΔΕΕ 2013 σελ. 69 72. Είχε δικάσει έφεση του υπέρ ου η διαταγή πληρωμής, που είχε εκδοθεί με βάση επιταγή εκδόσεως του καθ' ου η διαταγή

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 1349/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Α1' Πολιτικό Τμήμα

Αριθμός 1349/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Α1' Πολιτικό Τμήμα Αριθμός 1349/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Α1' Πολιτικό Τμήμα Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Βασίλειο Λυκούδη, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Ιωάννη Σίδερη, Νικόλαο Λεοντή, Γεώργιο Γεωργέλλη και Δημήτριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ [02]

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ [02] ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ [02] ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ [02.01.---] Γέσιου Φαλτσή Π. Η Ομοδικία εις την Πολιτικήν Δίκην Κουτσούκος Ν. Η Προσεπίκληση του Δικονομικού

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Αριθμός ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Αριθμός 10 1997 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές : Στέφανο Ματθία, Πρόεδρο, Ευάγγελο Ρίκο,Αγησίλαο Μπακόπουλο,και Γεώργιο Βελλή, Αντιπροέδρους, Θεόδωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 218/2016 Α2 Τμ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 218/2016 Α2 Τμ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Δεν είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής για απαίτηση, η οποία προέρχεται από διαφορά δημοσίου δικαίου, όπως είναι και οι διαφορές από την εξωσυμβατική ευθύνη του Δημοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Νάξου. Με αυτό το περιεχόμενο ο λόγος αυτός της εφέσεως είναι επαρκώς ορισμένος και το Εφετείο, το οποίο έκρινε ομοίως απορρίπτοντας τον περί

Νάξου. Με αυτό το περιεχόμενο ο λόγος αυτός της εφέσεως είναι επαρκώς ορισμένος και το Εφετείο, το οποίο έκρινε ομοίως απορρίπτοντας τον περί Αριθμός 27 /2000 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Α' Πολιτικό Τμήμα ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Γεώργιο Βελλή -Αντιπρόεδρο, Ανδρέα Κατσίφα, Κωνσταντίνο Κωστήρη, Πέτρο Κακκαλή και Δημήτριο Λινό, Αρεοπαγίτες.

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 2013/ΤΕΥΧΟΣ 2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών. ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών

ΕΤΟΣ 2013/ΤΕΥΧΟΣ 2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών. ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών ΕΤΟΣ 2013/ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών ΔΙΑΤΑΓH ΠΛΗΡΩΜHΣ - ΑΡΝHΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤAΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΠH ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΖHΤΗΣΗ ΤΗΣ - ΑΠOΔΕΙΞΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος στην τέταρτη έκδοση... 9 Προλογικό σημείωμα των συγγραφέων... 13 Πρόλογος... 19 Συνοπτικός πίνακας περιεχομένων... 27 Αναλυτικός πίνακας περιεχομένων... 31 Συμπεράσματα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 3614303, 3613274

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 925/2002 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ζ' Πολιτικό Τμήμα

Αριθμός 925/2002 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ζ' Πολιτικό Τμήμα Αριθμός 925/2002 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ζ' Πολιτικό Τμήμα ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Γεώργιο Κάπο, Αντιπρόεδρο, Κωνσταντίνο Βαρδαβάκη, Στυλιανό Πατεράκη, Γεράσιμο Σιμόπουλο και Ρωμύλο Κεδίκογλου,

Διαβάστε περισσότερα

Ατελώς (Άρθρο 30 του ν. 40: ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ατελώς (Άρθρο 30 του ν. 40: ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ατελώς (Άρθρο 30 του ν. 40: ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ (Κατ άρθρο 632 Κ.Πολ.Δικ) Του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος. Συντομογραφίες.. Γενική Εισαγωγή. 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος. Συντομογραφίες.. Γενική Εισαγωγή. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος. Συντομογραφίες.. ΙΧ XVII Γενική Εισαγωγή. 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η προθεσμία αναψηλαφήσεως Ι. Εισαγωγή.. 5 ΙΙ. Οι υπ αριθμ. 564/2006, 78/2007 και 746/2008 αποφάσεις του Αρείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 210 9569815 ΦΑΞ : 210

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Oργάνωση της δικαιοσύνης - Πορτογαλία

Oργάνωση της δικαιοσύνης - Πορτογαλία Oργάνωση της δικαιοσύνης - Πορτογαλία ΕΝ ΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε αιτήσεις διόρθωσης ουσιαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν.4329/2015 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν.4329/2015 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν.4329/2015 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗ *********************** Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β' 53/02-06-2015) ο Νόμος 4329/2015 με τίτλο «Έκδοση διαταγής πληρωμής Α Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός απόφασης. ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές)

Αριθμός απόφασης. ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ Αριθμός απόφασης 63 /2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) Αποτελούμενο από τον Δικαστή Δημήτριο Μάκρη, Πρόεδρο Πρωτοδικών και

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Περίληψη Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της νομιμότητας - Αρχή της χρηστής διοίκησης - Αρχή της ασφάλειας του δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 Σελ. Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων επί αυτοκινητικού ατυχήματος, στο οποίο ενεπλάκη αυτοκίνητο του δημοσίου [Παρατηρήσεις υπό ΕφΘεσ 2013/1994]... 17 2.

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ν Ω Μ Ο Δ Ο Τ Η Σ Η

Γ Ν Ω Μ Ο Δ Ο Τ Η Σ Η ΠΑΝΟ ΕΤΓΟΤΡΖ-ΓΗΚΖΓΟΡΟ ΑΘΖΝΩΝ ΝΟΜΗΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ ΚΔΝΣΡΗΚΖ ΔΝΩΖ ΓΖΜΩΝ ΚΑΗ ΚΟΗΝΟΣΖΣΩΝ ΔΛΛΑΓΟ ΜΠΟΤΜΠΟΤΛΗΝΑ 9-11 (2 ος όροφος) ΑΘΖΝΑ ΣΖΛ:210-8259140-1-FAX: 210-8259235 ΚΗΝ:6977506705 E-mail: pzygouris@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος του Καθηγητού Ν. Κ. Κλαμαρή. Προλογικό σημείωμα της συγγραφέως...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος του Καθηγητού Ν. Κ. Κλαμαρή. Προλογικό σημείωμα της συγγραφέως... ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος του Καθηγητού Ν. Κ. Κλαμαρή Προλογικό σημείωμα της συγγραφέως... Σελ. ΙΧ ΧΙΙΙ I. Έννοια, αναγκαιότητα και κοινωνική λειτουργία της αναγκαστικής εκτελέσεως αλλοδαπών αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ. β. Του Π.Δ. 111/14 (ΦΕΚ Α 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ. β. Του Π.Δ. 111/14 (ΦΕΚ Α 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών». ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 21-12-2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 539 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β1 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο. Διοικητικές προσφυγές. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Διοικητικό Δίκαιο. Διοικητικές προσφυγές. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Διοικητικές προσφυγές Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ιστορικά Λειτουργική αποστολή της ρυθμίσεως Επισκόπηση των ρυθμίσεων 8-15α Αρχές της ρυθμίσεως και συγκρουόμενα

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ιστορικά Λειτουργική αποστολή της ρυθμίσεως Επισκόπηση των ρυθμίσεων 8-15α Αρχές της ρυθμίσεως και συγκρουόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Αριθ. περιθ. 1-11 Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ιστορικά 1-4 2. Λειτουργική αποστολή της ρυθμίσεως 5-7 3. Επισκόπηση των ρυθμίσεων 8-15α 4. Αρχές της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Δικαστή Σοφία - Αλεξάνδρα Ζήκου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που ορίσθηκε κατόπιν νόμιμης κλήρωσης. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός απόφασης 226/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές)

Αριθμός απόφασης 226/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ Αριθμός απόφασης 226/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) Αποτελούμενο από τον Δικαστή Δημήτριο Μακρή, Πρόεδρο Πρωτοδικών, τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει, ως γνωστόν, συνδυασμό συνδυαστικής γνώσης της εξεταστέας ύλης και θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Διαβάστε περισσότερα

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Πέτρος Αλικάκος Πρωτοδίκης, Δρ.Ν. Άρθρο 17 Προσαρμόζεται ως προς τις οικογενειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΕΝΙΚΩΣ σελ. 2 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ - ΑΡΘΡΟ 1 Α) Κείμενο άρθρου 1 επιταγής... Β) Έγκυρη επιταγή Αναγκαία στοιχεία Σχέση με συναλλαγματική...

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΥΛΗΣ

Α. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΥΛΗΣ Α. ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΥΛΗΣ ΕΦΕΣΗ Α ΑΙΤΗΜΑ. Παραίτηση 206. Όχι μεταβολή της βάσης της αγωγής 209. ΑΝΑΣΤΟΛΗ εφεσιβληθείσας απόφασης 107, 137. ΑΝΕΚΚΛΗΤΕΣ αποφάσεις. Μη προσβαλλόμενες με ένδικα μέσα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τακτική διαδικασία όλων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 6537/2001

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 6537/2001 ΠoλΠρωτΑθ 6537/2001 Σύμβαση πιστώσεως σε ανοικτό λογαριασμό. Αλληλόχρεος λογαριασμός. Ανατοκισμός. Εφόσον δεν υπήρξε ιδιαίτερη συμφωνία ως προς την υποχρέωση καταβολής τόκου επί των τόκων υπερημερίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 20 / Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία διότι σε σύνολο 7 μελών βρέθηκαν παρόντα 6.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 20 / Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία διότι σε σύνολο 7 μελών βρέθηκαν παρόντα 6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 20 / 2015 Στα Ψαχνά Ευβοίας, σήμερα την 29 η του μηνός Ιουλίου του έτους 2015, ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη και ώρα 13: 00 μ. μ, η Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ LEGAL INSIGHT ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝ ΕΠΙΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ Θοδωρής Γιαννατσής Εταίρος-Διαχειριστής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 2422/2012

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 2422/2012 ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 2422/2012 (...) ΙΙ. Με την απευθυνόμενη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από 11.3.2010 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης.../2010 αγωγή, που άσκησε η ενάγουσα ανώνυμη εταιρία με την

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ. Αριθμός απόφασης 443/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές)

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ. Αριθμός απόφασης 443/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ Αριθμός απόφασης 443/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) Αποτελούμενο από το Δικαστή Δημήτριο Μακρή, Πρόεδρο Πρωτοδικών, τον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης)

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) Πρόεδρος: Μ. Τατσέλου Δικηγόρος: Α. Αγγελίδης Το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής ή η επικύρωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε., Υπ. Δ.Ν ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) Πηγες Διοικητικου Δικαιου Ως πηγή διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015)

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τακτική διαδικασία όλων των πρωτοβάθµιων δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Δικαίωμα δικαστικής προστασίας Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 1118/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Β1' Πολιτικό Τμήμα

Αριθμός 1118/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Β1' Πολιτικό Τμήμα Αριθμός 1118/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Β1' Πολιτικό Τμήμα Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Σπυρίδωνα Ζιάκα, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Βαρβάρα Κριτσωτάκη, Ανδρέα Δουλγεράκη, Νικόλαο Πάσσο και Δημήτριο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων Ανταγωνισμός Ελεγκτικές εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑ(ΟΥ

το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑ(ΟΥ Αριθμός 11/2017 το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑ(ΟΥ (Α2' Τμήμα - ως Συμβούλιο) ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Ιωσήφ Τσαλαγανίδη Προεδρεύοντα Αρεοπαγίτη (λόγω κωλύματος της Αντιπροέδρου και του αρχαιοτέρου

Διαβάστε περισσότερα

Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011.

Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011. Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011. Α. Την 25/10/2012 περιήλθε στην Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής και έλαβε αριθμ. πρωτ. 157658/387 το ανωτέρω σχετικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα: 31-10-2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3606 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Απρίλιος 2012 Π. Σ. Α.

Πρόλογος. Απρίλιος 2012 Π. Σ. Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Όσο οι εναλλακτικές μορφές επιλύσεως των διαφορών βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα και η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης επαγγέλλεται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗ & ΣΥΝ Τρίτη, 06 Νοέμβριος :00

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗ & ΣΥΝ Τρίτη, 06 Νοέμβριος :00 ΠΡΟΣ 'Ολο το προσωπικό του Νοσοκομείου ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σε απάντηση ερωτήματος που μου ετέθη από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αναφορικά με το ζήτημα της παραγραφής των αξιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Α. Έννοια Β. Πηγές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Α. Έννοια Β. Πηγές. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Α. Έννοια Β. Πηγές. 2. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Α. Έννοια και διακρίσεις Β. Διακρίσεις και σύνθεση πολιτικών δικαστηρίων Γ. Χρόνος απονομής της δικαιοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ Άρθρο 1801 : Γενικές διατάξεις περί υποβολής παραπόνων. 1. Κάθε στρατιωτικός του Π.Ν. έχει το δικαίωµα να υποβάλει παράπονο σύµφωνα µε τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕ 2693/2018 [ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Α.Ε.Π.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΩΝ]

ΣΤΕ 2693/2018 [ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Α.Ε.Π.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΩΝ] ΣΤΕ 2693/2018 [ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Α.Ε.Π.Ο. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΘΗΝΩΝ] Περίληψη -Νομίμως ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανανεώσεως της αρχικής Α.Ε.Π.Ο. με την υποβολή αιτήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 15-9-2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 313 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β1 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 25/08/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Αριθμός απόφασης: 286 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β1 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Χουρδάκης Ευστράτιος Σελίδα 1

Περιεχόμενα. Χουρδάκης Ευστράτιος Σελίδα 1 Περιεχόμενα Τεκμήριο νομιμότητας... 2 Διοικητικός καταναγκασμός... 2 Παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας... 2 Σύνθετη διοικητική ενέργεια:... 3 Αρχή της νομιμότητας της διοίκησης.... 3 Αρχή της υπεροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 599/2012 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ

ΣτΕ 599/2012 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ ΣτΕ 599/2012 Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 9 Ιουνίου 2011, με την εξής σύνθεση: Γ. Σταυρόπουλος, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Γ Τμήματος, Ν. Μαρκουλάκης,

Διαβάστε περισσότερα

*ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 5

*ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 5 -- 57 -- *ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η.Π. 15/01/1996/ΑΧ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 1996 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. Αριθ. Πρωτ.: 1061933/4970-21/0016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 16η (Εισ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Ι. Ο προβληματισμός για την αρχή της αμεσότητας

Εισαγωγή Ι. Ο προβληματισμός για την αρχή της αμεσότητας Εισαγωγή Ι. Ο προβληματισμός για την αρχή της αμεσότητας Αφορμή για την παρούσα μελέτη έδωσε η συνεχής προσπάθεια του ιστορικού νομοθέτη για επίτευξη της αρχής της αμεσότητας από την ισχύ του ΚΠολ μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 21/10/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4247 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :30. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4. Αρθρο :31. Αρθρο 30.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :30. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4. Αρθρο :31. Αρθρο 30. + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :30 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :1 Αρθρο 30 Συμβιβασμός

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ακτή Μιαούλη & Μ. Μπότσαρη 2-8 Τ.Κ.: 185 38, Πειραιάς Πληροφορίες: Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜονΠρωτΑθ 4870/2006 Πρόεδρος: Δημήτριος Μάκος Γραμματέας: Χρυσάνθη Βαρβαρέσου Δικηγόροι: Γεώργιος Καπόγιαννης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου

ΜονΠρωτΑθ 4870/2006 Πρόεδρος: Δημήτριος Μάκος Γραμματέας: Χρυσάνθη Βαρβαρέσου Δικηγόροι: Γεώργιος Καπόγιαννης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου ΜονΠρωτΑθ 4870/2006 Πρόεδρος: Δημήτριος Μάκος Γραμματέας: Χρυσάνθη Βαρβαρέσου Δικηγόροι: Γεώργιος Καπόγιαννης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.. (α) Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 632 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Επιµέλεια εγγράφου: Χάρης Σιµόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 21 ο /30-7-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 836/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 21 ο /30-7-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 836/2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 21 ο /30-7-2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 836/2012 ΘΕΜΑ: 95 ο ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: Παραίτηση από το ένδικο μέσο της αναίρεσης

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 95/2013 ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αριθμός 95/2013 ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Αριθμός 95/2013 ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Αποτελούμενο από τους Δικαστές, Ναπολέοντα Ζούκα, Πρόεδρο Εφετών, Μαρία Τζέρμπου, Λεωνίδα Χατζησταύρου-Εισηγητή, Εφέτες και τη Γραμματέα Αλεξάνδρα Μπουραδάμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ, ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Α ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :15. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :6. Αρθρο :16

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :15. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :6. Αρθρο :16 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :15 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4 Αρθρο 15 Διορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ.

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ. ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ: «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΗ» 15-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ, ΕΦΕΤΗΣ. ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ Καθαρότητα στη σκέψη Σαφήνεια στην έκφραση Η μία σκέψη να εισάγει την άλλη Η προηγούμενη σκέψη να τεκμηριώνει την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α )

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α ) Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α ) Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων Γ.Γ.Δ.Ε. Μ. Πρινιωτάκη Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 2134/2014 [ΥΑ για την παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς]

ΣτΕ 2134/2014 [ΥΑ για την παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς] ΣτΕ 2134/2014 [ΥΑ για την παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς] Περίληψη -Επιτρέπεται η διαδοχική επιβολή του προβλεπόμενου

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014 Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014 Σύνθεση: Προεδρεύων: Μέλη:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) Παραίτηση από Δικόγραφο και Δικαίωμα αγωγής 2 Περιεχόμενα (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) Περιεχόμενα Α. ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠολΔ Άρθρα 294 - Παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

την ύπαρξη και την άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος γιατί αποτελούσαν κενό γράμμα, αφού πρόθεση του

την ύπαρξη και την άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος γιατί αποτελούσαν κενό γράμμα, αφού πρόθεση του Το δικαίωμα δικαστικής προστασίας 20 παρ.1 Σ Εισαγωγή Η τήρηση του Συντάγματος από αυτούς που ασκούν την κρατική εξουσία, δηλαδή από τα όργανα του κράτους εξαρτάται κατά πολύ από το εάν υπάρχουν και λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.» ----------. ---------- Άρθρο 1 Δικαιούμενοι στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 2582/2016 [Μη επιβολή με ΓΠΣ προσδιορισμένου πολεοδομικού βάρους σε ακίνητο εκτός σχεδίου]

ΣτΕ 2582/2016 [Μη επιβολή με ΓΠΣ προσδιορισμένου πολεοδομικού βάρους σε ακίνητο εκτός σχεδίου] ΣτΕ 2582/2016 [Μη επιβολή με ΓΠΣ προσδιορισμένου πολεοδομικού βάρους σε ακίνητο εκτός σχεδίου] Περίληψη -Σε περίπτωση κατά το οποίο το Γ.Π.Σ., κατά την διατύπωση και το όλο περιεχόμενό του, περιέχει σαφείς

Διαβάστε περισσότερα

Ειρθεσ 8971/2006. Δικαστής: Μαριάννα Κουϊνέλη. Δικηγόροι: Χ. Ματζιώρης - Α. Αργυριάδης.

Ειρθεσ 8971/2006. Δικαστής: Μαριάννα Κουϊνέλη. Δικηγόροι: Χ. Ματζιώρης - Α. Αργυριάδης. Ειρθεσ 8971/2006 Δικαστής: Μαριάννα Κουϊνέλη. Δικηγόροι: Χ. Ματζιώρης - Α. Αργυριάδης. Οι ενάγοντες, με δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στην αρχή της συζήτησης της κρινόμενης αγωγής, που καταχωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 27/01/2017. Αριθμός απόφασης: 862

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 27/01/2017. Αριθμός απόφασης: 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 27/01/2017 Αριθμός απόφασης: 862 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ A4 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κωδ. : 17671, Καλλιθέα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ. ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Περί ισχύος προσωρινής διαταγής επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων από συμβασιούχους)

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ. ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Περί ισχύος προσωρινής διαταγής επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων από συμβασιούχους) ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Περί ισχύος προσωρινής διαταγής επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων από συμβασιούχους) Της Παναγιώτας Αποστολοπούλου του Αποστόλου, Δικηγόρου Αθηνών (ΑΜ Δ.Σ.Α. 24.183),

Διαβάστε περισσότερα

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 # εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ 1]ΙΣΤΟΡΙΚΟ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 2]ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 3]ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 4]ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΚΑΙΟΥ 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο εργασία 1η σχεδιαγραµµα 1)εισαγωγή:έννοια γενικών συνταγµατικών αρχών 2)ειδικότερα, η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος α)έννοια β)καθιέρωση της αρχής γ)εκταση εφαρµογής και σχέση α.25παρ3σ και 281 ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: H έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Περιεχόμενο: H έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση Περιεχόμενο: H έννομη προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, LL.M., Υπ. Δ.Ν. Η ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ Η έννομη προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης. Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου

Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης. Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου 06.04.2017 Ά. 25 ΚΔΔ Έννοια Προβλέπεται από ειδικές διατάξεις (όργανα προθεσμία) τυπική προσφυγή Ασκείται κατά εκτελεστών

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας : Άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγµατος( Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας) Σχολιασµός Αποφ. 40/1998 Α.Π

Θέµα εργασίας : Άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγµατος( Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας) Σχολιασµός Αποφ. 40/1998 Α.Π Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρα Σελ. Κεφάλαιο Α. Δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων 1-6 1 Κεφάλαιο Β. Προσδιορισμός της αξίας του αντικειμένου της δίκης 7-11 2 Κεφάλαιο Γ. Καθ ύλην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ AΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΑΣ Δικηγόρος Με τη συνεργασία ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Α. ΑΘΑΝΑΣΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Α. ΑΘΑΝΑΣΑ Δικηγόρων ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι αντιμετωπίζει ο αιτών και ο καθ ου από την αίτηση μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Α. Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής

Α. Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α, Β Τηλ. : 210 3605159, 210 3635044 Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ. Κώδικας : 10184, Αθήνα Α.Δ.Α: Αθήνα, 13/4/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2003-2004 Υπεύθυνος Καθηγητής: Ανδρέας ηµητρόπουλος Μάθηµα: Συνταγµατικό ίκαιο ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΘΟ ΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 24-12-2013 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/24-12-2013 Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Δικαστές: Β. Ταουσιάνη, Πρόεδρος Εφετών, Μαρία Αντζουλάτου και Χριστίνα Μπέκου Εφέτες Δ.Δ.

Δικαστές: Β. Ταουσιάνη, Πρόεδρος Εφετών, Μαρία Αντζουλάτου και Χριστίνα Μπέκου Εφέτες Δ.Δ. Δικαστές: Β. Ταουσιάνη, Πρόεδρος Εφετών, Μαρία Αντζουλάτου και Χριστίνα Μπέκου Εφέτες Δ.Δ. * * * * * Δημόσιο Έργο Διαγωνισμός Προσωρινή Δικαστική Προστασία Ν. 3886/2010 Έννομο συμφέρον Η δεκαήμερη προθεσμία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 104/2014 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Kοινοποίηση

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 104/2014 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Kοινοποίηση Διαμεσολάβηση 104/2014 Σελίδα 1 ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 104/2014 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Προς 1) Τμήμα Εσόδων Δ/νσης Οικονομικών esoda@cityofathens.gr 2) Κυρία *** *** *** Kοινοποίηση 1) Γραφείο Δημάρχου mayor@cityofathens.gr

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2004 (26.03) (OR. en) 7562/04 LIMITE JUR 142 COPEN 33

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2004 (26.03) (OR. en) 7562/04 LIMITE JUR 142 COPEN 33 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 17 Μαρτίου 2004 (26.03) (OR. en) 7562/04 LIMITE PUBLIC 142 COPEN 33 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στις : Εργασίες της ομάδας «συνεργασία επί ποινικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, εκπροσωπουμένης από

Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, εκπροσωπουμένης από την την PLAUMANN ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΟΚ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ της 15ης Ιουλίου 1963* Στην υπόθεση 25/62, Plaumann & Co., Αμβούργο, εκπροσωπούμενη από την Harald Ditges, δικηγόρο Κολωνίας, με αντίκλητο στο

Διαβάστε περισσότερα