ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ: συγκλίσεις και αντιπαλότητες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ: συγκλίσεις και αντιπαλότητες"

Transcript

1 ΔΙΠΕ, Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήµιο Σαµοθράκη, 05-23/07/2010 ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ: συγκλίσεις και αντιπαλότητες ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ Δρ. Βιολογίας

2 ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1ο ΜΕΡΟΣ: Οικολογική σηµασία της γεωργίας 2ο ΜΕΡΟΣ: Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας 3ο ΜΕΡΟΣ: Κοινή Αγροτική Πολιτική & Περιβάλλον 4ο ΜΕΡΟΣ: Γεωργία & Ορνιθοπανίδα

3 1ο ΜΕΡΟΣ Οικολογική σηµασία της γεωργίας

4 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Η γεωργία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναµη που επηρεάζει την τοπογραφική και βιολογική ποικιλότητα της Ευρώπης, διαµορφώνοντας εδώ και χιλιάδες χρόνια το φυσικό τοπίο της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Η αγροτική γη καλύπτει το 50% της επικράτειας της Ε.Ε. (των 25 χωρών). Οι αγροτικές εκτάσεις της Ευρώπης εξαπλώνονται από τα εκτεταµένα βοσκοτόπια της Βορειοδυτικής Ευρώπης και τις εκτενείς αγροτοδασικές περιοχές της Σκανδιναβικής Χερσονήσου έως τα µικτά γεωργοκτηνοτροφικά συστήµατα της Μεσογείου. Όσον αφορά την Ελλάδα, το µεγαλύτερο τµήµα της καταλαµβάνεται από ελαιώνες, αµπέλια, οπωρώνες, αροτραίες καλλιέργειες και ορεινά λιβάδια. Η πλειοψηφία των αγροτικών εκτάσεων της Ελλάδας (περίπου 60%) είναι συγκεντρωµένες σε ηµιορεινές και ορεινές περιοχές και χαρακτηρίζονται από µικρούς κλήρους γης, αναβαθµίδες στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές και µεγάλης έκτασης βοσκότοπους.

5 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Το δίκτυο NATURA 2000 καλύπτει πάνω από το 15% των εκτάσεων της Ευρώπης και τα περισσότερα από τα οικοσυστήµατα που περιλαµβάνει βρίσκονται σε αγροτικές και δασικές περιοχές (60% εκ του συνόλου των περιοχών). Σχεδιάστηκε από την Ε.Ε. µε σκοπό να προστατευθούν τα πιο σηµαντικά οικοσυστήµατα και η βιοποικιλότητα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής επικράτειας. Βάση για τη δηµιουργία του δικτύου αποτέλεσε η κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για «τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων». Το δίκτυο περιλαµβάνει τις «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης» οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τα Κράτη Μέλη σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραπάνω οδηγίας και τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» οι οποίες έχουν ταξινοµηθεί σύµφωνα µε τις διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για «την προστασία των άγριων πουλιών».

6 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

7 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Η εξέλιξη της γεωργίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο ξεκίνησε πριν από χρόνια, µε τη λήξη της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, οπότε το κλίµα της γης βελτιώθηκε σηµαντικά και οι κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης ελευθερώθηκαν από τους πάγους. Είδη φυτών των νοτιότερων περιοχών εξαπλώθηκαν προς βορρά και οι νότιες περιοχές απέκτησαν εύκρατο κλίµα. Οι πρώτες καλλιέργειες σιτηρών στη λεκάνη της Μεσογείου χρονολογούνται από το π.χ. µε την εγκατάλειψη των µετακινήσεων των ανθρώπων-κυνηγών, που µέχρι τότε ακολουθούσαν τις µεταναστεύσεις των µεγάλων ζώων. Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε συγκεκριµένες περιοχές και άρχισαν να καλλιεργούν σιτηρά και να εξηµερώνουν ζώα. Τα δάση, που είχαν πλέον καλύψει ένα µεγάλο τµήµα της Ευρώπης, άρχισαν να υλοτοµούνται για τη δηµιουργία καλλιεργήσιµης γης, ήδη, από το π.χ. Τότε άρχισε να διαµορφώνεται και το αγροτικό τοπίο της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί τη πιο σηµαντική ανθρώπινη επέµβαση στο φυσικό περιβάλλον της ηπείρου.

8 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

9 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

10 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Η µεγάλη ποικιλία των τοπίων συντηρεί και ένα µεγάλο αριθµό ειδών πανίδας και χλωρίδας, πολλά από τα οποία εξαρτώνται άµεσα για την επιβίωση τους από τη συνέχιση των παραδοσιακών µορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κατά µέσο όρο, το 65% των πεταλούδων της Ευρώπης ζουν σε αγροτικές εκτάσεις µε παραδοσιακές µορφές καλλιέργειας, ποσοστό που κυµαίνεται από 10% στη Φιλανδία έως 80% στην Ολλανδία. Περίπου είδη φυτών της ευρωπαϊκής ηπείρου εξαρτώνται άµεσα από τις γεωργικές πρακτικές και παρατηρούνται τόσο σε αγροτικά όσο και σε ηµιφυσικά περιβάλλοντα. Η µεγάλη έκταση και ποικιλία των αγροτικών οικοσυστηµάτων της ευρωπαϊκής υπαίθρου συντηρεί και έναν µεγάλο αριθµό πουλιών, στα οποία περιλαµβάνονται 173 είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας.

11 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

12 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Η πλειονότητα των αγροτικών τοπίων είναι µωσαϊκά από γεωργικές εκµεταλλεύσεις, ηµι-φυσικές εκτάσεις, ανθρώπινες κατασκευές και σε ορισµένες περιπτώσεις φυσικά οικοσυστήµατα. Μέσα στα τοπία αυτά υπάρχουν «γραµµικά» ηµιφυσικά περιβάλλοντα που, συνήθως, οριοθετούν τα άκρα των καλλιεργειών και τα οποία αποτελούνται κυρίως από φυτοφράκτες (δένδρα ή/και θάµνους), ακαλλιέργητες λωρίδες στα άκρα των αγρών, βλάστηση στα αρδευτικά κανάλια, ασυγκόµιστα περιθώρια των καλλιεργειών, κ.α. και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «δοµικά στοιχεία του αγροτικού τοπίου» και αποτελούν ζωτικής σηµασίας χώρους για τη διατήρηση της αγρίας ζωής µέσα στις γεωργικές εκτάσεις

13 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Τα δοµικά στοιχεία του αγροτικού τοπίου σε αροτραίες καλλιέργειες τα παρακάτω: Α. τα όρια των αγρών (pre-existing boundary) που µπορεί να είναι φυτοφράκτες (δένδρα ή/και θάµνοι), άλλου είδους φράκτες, τοίχοι, ξερολιθιές, χαντάκια, αρδευτικά κανάλια, κ.α. Β. οι ακαλλιέργητες λωρίδες (field margin strip) στα άκρα των χωραφιών είναι πολύ σηµαντικοί χώροι για πολλά είδη λουλουδιών, πεταλούδων και άλλων εντόµων, πουλιών, µικρών θηλαστικών κ.α. Γ. οι παρυφές των καλλιεργειών (crop edge) οι οποίες µπορεί να διατηρούνται ασυγκόµιστες ή να εφαρµόζεται σε αυτές ειδική διαχείριση για την προστασία της άγριας ζωής (conservation headlands), και Δ. οι κύριες καλλιεργούµενες εκτάσεις (main crop).

14 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Κύρια δοµικά στοιχεία του αγροτικού τοπίου σε αροτραίες καλλιέργειες

15 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Περιβάλλοντος έχει χαρακτηρίσει τα αγροτικά οικοσυστήµατα που συντηρούν µεγάλους αριθµούς ειδών χλωρίδας και πανίδας ως αγροτικά συστήµατα υψηλής οικολογικής αξίας για τη βιοποικιλότητα, «οι περιοχές της Ευρώπης στις οποίες οι αγροτικές δραστηριότητες (γεωργία και κτηνοτροφία) αποτελούν κύρια (συνήθως τη βασική) χρήση γης και όπου αυτές (οι αγροτικές δραστηριότητες) υποστηρίζουν ή σχετίζονται είτε µε µεγάλη ποικιλία ειδών και βιοτόπων, είτε µε την παρουσία ειδών ευρωπαϊκού σηµασίας από άποψη προστασίας ή και µε τα δύο».

16 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Τα αγροτικά συστήµατα υψηλής οικολογικής αξίας για τη βιοποικιλότητα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες µε βάση τις κατηγορίες χρήσεων γης του CORINE 2000: Τύπος 1) Αγροτική γη που καλύπτεται σε µεγάλο ποσοστό από ηµιφυσική βλάστηση, Τύπος 2) Αγροτική γη στην οποία κυριαρχούν είτε καλλιέργειες όπου εφαρµόζονται ήπιες γεωργικές πρακτικές ή ένα µωσαϊκό από ηµιφυσικές εκτάσεις και καλλιεργούµενη γη και µικρής κλίµακας στοιχεία και Τύπος 3) Αγροτική γη που στηρίζει σπάνια είδη ή µεγάλη αναλογία ευρωπαϊκών ή παγκοσµίων πληθυσµών ειδών.

17 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

18 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

19 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Οι περιοχές αυτές συγκεντρώνονται κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο και σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και περιλαµβάνουν κυρίως περιοχές µε παραδοσιακές καλλιέργειες όπου γίνεται εφαρµογή ήπιων καλλιεργητικών µεθόδων µε περιορισµένη χρήση αγροχηµικών ουσιών και ηµιφυσικές εκτάσεις, όπως τα ορεινά λιβάδια εκτατικής κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιοχές είναι τα µικτά γεωργοκτηνοτροφικά συστήµατα dehesas στην Ισπανία και montados στην Πορτογαλία, οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Μεσογείου, τα ορεινά βοσκοτόπια κ.α., τα οποία συντηρούν ένα µεγάλο αριθµός ειδών πουλιών και άλλων άγριων ζώων.

20 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Είναι αξιοσηµείωτό το γεγονός ότι το µεσογειακό τοπίο, παρότι είναι ένα καθαρά ανθρωπογενές περιβάλλον, συµπεριλαµβάνεται στη λίστα του IUCN µε τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη σε βιοποικιλότητα. Ιδιαίτερα οι ηµιορεινές και ορεινές περιοχές της Μεσογείου αποτελούν παραδείγµατα περιοχών όπου, για χιλιάδες χρόνια, η γεωργία και η κτηνοτροφία συνυπάρχουν µε µια πλούσια άγρια ζωή. Οι πολλοί, µικροί αγροί, που χωρίζονται µεταξύ τους µε φυτοφράκτες, σε συνδυασµό µε την παρουσία διάσπαρτων συστάδων δένδρων δηµιουργούν ένα ετερογενές τοπίο το οποίο αποτελεί σηµαντικό ενδιαίτηµα για τα πουλιά, κυρίως τα µεταναστευτικά είδη, που χρησιµοποιούν σε µεγάλο βαθµό τους χώρους αυτούς.

21

22 Χώρα Οικολογική σηµασία της γεωργίας Ποσοστό αγροτικών εκτάσεων (%) Παραδοσιακά συστήµατα γεωργίας & κτηνοτροφίας Ισπανία 82 Βοσκοτόπια και ανοιχτά δάση (dehesas) και εκτατική κτηνοτροφία, παραδοσιακοί ελαιώνες, ξηρικές καλλιέργειες Ελλάδα 61 Νοµαδικά κτηνοτροφικά συστήµατα (µετακινήσεις ζώων ανάµεσα σε ορεινά και πεδινά βοσκοτόπια), παραδοσιακοί ελαιώνες, µικτά γεωργοκτηνοτροφικά συστήµατα σε νησιά και ορεινές περιοχές Πορτογαλία 60 Στέπες σιτηρών, δασολίβαδα µε σιτηρά που βόσκονται (montados), κτηνοτροφία σε ορεινά λιβάδια Πολωνία 60 Παραδοσιακά µικτά γεωργικά συστήµατα (mixed farming) Ιρλανδία 35 Παραδοσιακά µικτά γεωργικά συστήµατα (mixed farming) Ιταλία 31 Ορεινά λιβάδια, παραδοσιακοί ελαιώνες, δασολίβαδα που βόσκονται, πεδινές στέπες Γαλλία 25 Υγρολίβαδα και φρυγανότοποι (π.χ. garrigue και maquis) Μεγάλη Βρετανία 25 Ορεινά βοσκοτόπια και τυρφώνες, θίνες και τέλµατα Ουγγαρία 23 Μικτά γεωργικά συστήµατα (mixed tanya holdings), παραδοσιακοί βοσκότοποι

23 Οικολογική σηµασία της γεωργίας Τα κτηνοτροφικά συστήµατα µε τις παραδοσιακές εποχικές µετακινήσεις κοπαδιών αιγοπροβάτων από τα ορεινά στα πεδινά και αντίστροφα, διαµόρφωσαν σε σηµαντικό βαθµό το φυσικό περιβάλλον και τη βλάστηση της ενδοχώρας (δασοτόπια και ορεινά λιβάδια) στις Μεσογειακές χώρες. Παράλληλα, ευνόησαν την παρουσία µεγάλων πτωµατοφάγων αρπακτικών πουλιών και ειδών των ανοιχτών απλικών εκτάσεων.

24 Οικολογική σηµασία της γεωργίας

25 Οι µικτές γεωργοκτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας είναι από τα πιο σηµαντικά αγροτικά οικοσυστήµατα της Μεσόγειου και της Ευρώπης. Στις ετήσιες καλλιέργειες, κατά την άνοιξη, βρίσκουν τροφή είδη που φωλιάζουν και άλλα που µεταναστεύουν. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία µε τις εποχιακές µετακινήσεις των κοπαδιών στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, συντηρεί τους πληθυσµούς των µεγάλων πτωµατοφάγων αρπακτικών τα οποία τρέφονται µε νεκρά οικόσιτα ζώα. Στις πολυετείς καλλιέργειες κυριαρχούν τα αµπέλια και οι ελιές και πολλά οπωροφόρα δένδρα. Εδώ ξεχειµωνιάζουν είδη τα οποία τρέφονται µε καρπούς και έντοµα. Στις πεδινές και ηµιορεινές περιοχές της Ελλάδας, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, συναντώνται σε ανοιχτές χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες, σπάνια είδη όπως ο πελαργός, το κιρκινέζι, κ.ά. Πολύ σηµαντικοί βιότοποι για τα πουλιά, ιδιαίτερα στα µικρά νησιά του Αιγαίου είναι και οι κήποι µε εποχιακά λαχανικά και οπωροφόρα δένδρα. Σε αυτές τις «οάσεις» ξεκουράζονται και βρίσκουν τροφή, ιδιαίτερα κατά τη µετανάστευση, πολλά µόνιµα και µεταναστευτικά είδη.

26

27 2ο ΜΕΡΟΣ Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας

28 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Τα αγροτικά συστήµατα µε διάφορες ήπιες βελτιωτικές πρακτικές έχουν διατηρηθεί και υποστηρίξει 300 γενεές ανθρώπων για περίπου χιλιάδες χρόνια χωρίς σηµαντικές εξωτερικές εισροές και, τουλάχιστον, µέχρι τα µέσα του 20ου αιώνα υποστήριζαν και µια πλούσια άγρια ζωή. Τις τελευταίες 5 δεκαετίες η βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστηµάτων της Ευρώπης έχουν µειωθεί δραµατικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εντατικοποίηση της γεωργίας

29 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Κατά τον 20ο αιώνα η βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστηµάτων της Ευρώπης έχει υποστεί σηµαντική µείωση. Η γεωργία θεωρείται σε παγκόσµιο επίπεδο η δεύτερη πιο σηµαντική απειλή, µετά την υλοτόµηση των δασών, για την εξαφάνιση παγκοσµίως απειλούµενων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η µείωση της βιοποικιλότητας των αγροοικοσυστηµάτων της Ευρώπης οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην εντατικοποίηση της γεωργίας από την εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στις χώρες της Ε.Ε.

30 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές έχουν οδηγήσει σε εγκατάλειψη των παραδοσιακών και ήπιων µορφών καλλιέργειας και σε εκµηχάνιση (χρήση γεωργικών µηχανηµάτων) των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, µε παράλληλη χρήση µεγάλων ποσοτήτων αγροχηµικών ουσιών (λιπάσµαταφυτοφάρµακα). Η εκµηχάνιση της παραγωγής έχει οδηγήσει στην καταστροφή των δοµικών στοιχείων του αγροτικού τοπίου που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πολλά ηµιφυσικά οικοσυστήµατα, όπως τα λιβάδια και τα βοσκοτόπια, µετατρέπονται σε γεωργικές εκτάσεις εντατικής εκµετάλλευσης τόσο σε πεδινές όσο και σε ηµιορεινές περιοχές, ή δέχονται «βελτιωτικές» επεµβάσεις για αύξηση των αποδόσεων τους, καθώς οι απαιτήσεις για παραγωγή ζωικών προϊόντων αυξάνεται συνεχώς και οδηγεί στην εγκατάσταση µονάδων εντατικής κτηνοτροφίας και τον ενσταυλισµό των αγροτικών ζώων.

31 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Οι πιέσεις από τη γεωργία είναι πολύ έντονες ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές, όπου τεράστιες εκτάσεις µε πεδινά δάση έχουν αποψιλωθεί και υγρότοποι έχουν αποξηρανθεί και µετατραπεί σε καλλιέργειες. Οι πεδινές περιοχές δέχονται και τη µεγαλύτερη ποσότητα αγροχηµικών ουσιών για την αύξηση της παραγωγής µε καταστρεπτικές συνέπειες για το οικοσύστηµα. Ποσότητες νιτρικών πάνω 50 κιλά/εκτάριο/έτος στο έδαφος µπορεί να οδηγούν σε κατάρρευση της βιοποικιλότητας.

32 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Παραδοσιακή Γεωργία Βιοποικιλότητα Εντατική Γεωργία Εντατικοποίηση της Γεωργίας

33 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Oι λιγότερο παραγωγικές, αναφερόµενες και ως «µειονεκτικές», περιοχές της ευρωπαϊκής υπαίθρου, που χαρακτηρίζονται, κυρίως, από παραδοσιακές γεωργοκτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, ερηµώνουν εξαιτίας της γήρανσης του αγροτικού πληθυσµού και της µετανάστευσης των νέων στα αστικά κέντρα, ή σε ορισµένες περιπτώσεις µετατρέπονται σε εντατικές µονάδες αγροτικής εκµετάλλευσης. Οι περιοχές αυτές είτε εγκαταλείπονται εντελώς και καταλαµβάνονται από θαµνώδη ή/και δενδρώδη βλάστηση, οπότε µειώνεται η ετερογένεια του τοπίου λόγω της δάσωσης των ανοιχτών περιοχών ή αντικαθίστανται µε εξειδικευµένα κτηνοτροφικά συστήµατα, φυτείες δασοπονικών ή δενδροκοµικών ειδών.

34 Εξέλιξη & οικολογική σηµασία της γεωργίας Αλλαγές στη γεωργία Α. Εντατικοποίηση (Intensification) Οµογενοποίηση (Rationalisation) Κακή διαχείριση (Mis-management) Β. Εγκατάλειψη (Abandonment) Επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα Καταστροφή των δοµικών στοιχείων του αγροτικού τοπίου και των βιοτόπων που είναι σηµαντικοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα τα ηµιφυσικά αγροοικοσυστήµατα (π.χ. λιβάδια) σε πεδινές περιοχές. Απώλεια της βιοποικιλότητας (αυτοφυής χλωρίδα και πανίδα) λόγω της ρύπανσης που οδηγεί σε κατάρρευση των οικοσυστηµάτων, µέσω της καταστροφής των οικολογικών σχέσεων και των τροφικών πλεγµάτων, στα οποία περιλαµβάνονται οι θηρευτές, οι επικονιαστές, η µικροπανίδα του εδάφους, κ.α. Απώλεια της αγροτικής γενετικής ποικιλότητας ειδών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες (ντόπιες ποικιλίες αγροτικών φυτών και αυτόχθονες φυλές κτηνοτροφικών ζώων). Απώλεια της βιοποικιλότητας λόγω της καταστροφής τω ηµι-φυσικών αγροοικοσυστηµάτων και των «φυσικών χώρων» που αυτά διατηρούν. Απώλεια της τοπογραφικής ποικιλότητας και των ανοικτών εκτάσεων, κυρίως, σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές λόγω δάσωσης αυτών. Απώλεια της αγροτικής γενετικής ποικιλότητας (αγροτικά φυτά και φυλές κτηνοτροφικών ζώων).

35 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας

36 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας

37 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Στην ελληνική ύπαιθρο, η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει σηµειωθεί µε την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 1981 και την εφαρµογή της ΚΑΠ στους διάφορους τοµείς της αγροτικής παραγωγής, είναι ιδιαίτερα έντονη στις πεδινές περιοχές όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εφαρµογή των προγραµµάτων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών - χωρίς να λαµβάνονται υπ όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής- και η σύνδεση της παραγωγής µε τη λήψη επιδοτήσεων, σε συνδυασµό µε τον αναδασµό της αγροτικής γης οδήγησαν σε µετάβαση από τις ήπιες παραδοσιακές σε σύγχρονες µορφές εντατικής καλλιέργειας. Είδη όπως το βαµβάκι -η ευρωπαϊκή εξάπλωση του οποίου εντοπίζεται, κυρίως, στην Ελλάδα- και η ελιά έχουν κυριαρχήσει, το πρώτο ιδιαίτερα σε πεδινές περιοχές όπως ο Θεσσαλικός κάµπος και η ελιά στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Τα δυο αυτά είδη καλύπτουν χιλιάδες στρέµµατα µονοκαλλιεργειών και η υπερεντατική καλλιέργεια τους έχει οδηγήσει σε καταστροφή πολλών ηµιφυσικών οικοσυστηµάτων και µεγάλου µέρους των δοµικών στοιχείων του αγροτικού τοπίου.

38 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Αναδασµός της αγροτικής γης

39 Τάσεις της σύγχρονης γεωργίας Στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, που η παραγωγικότητα είναι µικρή, η γεωργία εγκαταλείπεται µε συνέπεια τη διάβρωση των εδαφών που συντηρούσαν το γόνιµο χώµα και το νερό και αντικατάσταση των αγροτικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων από δασική ή θαµνώδη βλάστηση, που έχει συχνά µικρότερη βιοποικιλότητα από τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Παρότι η κτηνοτροφία έχει µειωθεί σηµαντικά σε πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, σε άλλες όπως η Κρήτη έχει αυξηθεί υπερβολικά κυρίως, λόγω του καθεστώτος των επιδοτήσεων που εφαρµόστηκε για την κτηνοτροφία από την ΚΑΠ. Στις περιοχές όπου γίνεται υπερβόσκηση συχνές είναι και οι πυρκαγιές, κυρίως, από κτηνοτρόφους για την δηµιουργία βοσκοτόπων, οι οποίες οδηγούν σε υποβάθµιση των οικοσυστηµάτων αυτών η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι µη αναστρέψιµη καθώς καταστρέφεται η βλάστηση και χάνεται το γόνιµο έδαφος.

40 3ο ΜΕΡΟΣ Κοινή Αγροτική Πολιτική & Περιβάλλον

41 ΚΑΠ & Περιβάλλον Η γεωργία θεωρείται ως ένας από τους πιο σηµαντικούς οικονοµικούς τοµείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς της αναλογεί ένα µεγάλο ποσοστό του προϋπολογισµού της Ε.Ε., αλλά και γιατί ένα µεγάλο τµήµα του πληθυσµού και της έκτασης της επηρεάζονται από τις αγροτικές δραστηριότητες. Η εφαρµογή µιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα πλαίσια της ενωµένης Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε, αρχικά, από την ανάγκη να διασφαλιστεί το ταχύτερο δυνατό η εξασφάλιση τροφίµων σε µια περίοδο ανεπάρκειας, µετά τον Β παγκόσµιο πόλεµο, και για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του αγροτικού πληθυσµού. Η ΚΑΠ στόχευε στην αύξηση της παραγωγής µε την εντατικοποίηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, πρακτική που οδήγησε σταδιακά σε υπερπαραγωγή προϊόντων και σε εξάρτηση των αγροτών από τις επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονταν αναλογικά µε το ύψος της παραγωγής, ενώ αγνοήθηκε εντελώς η περιβαλλοντική διάσταση των αγροτικών οικοσυστηµάτων.

42 ΚΑΠ & Περιβάλλον Σηµαντικές αλλαγές στην ΚΑΠ: 1992: Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα 1999: Αειφόρος ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών (2 ος Πυλώνας ΚΑΠ) 2003: Ενιαία ενίσχυση ανά εκµετάλλευση & Πολλαπλή συµµόρφωση 2005: Προστασία της βιοποικιλότητας και διατήρηση γεωργικών και δασοπονικών συστηµάτων υψηλής φυσικής αξίας 2008: Διαγνωστικός έλεγχος της ΚΑΠ

43 ΚΑΠ & Περιβάλλον Η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 συµπεριέλαβε, για πρώτη φορά, την υποχρέωση των κρατών-µελών να «ενσωµατώσουν» την προστασία του περιβάλλοντος στις αγροτικές πολιτικές τους µέσα από τα «συνοδευτικά µέτρα για την ύπαιθρο». Σε αυτά περιλαµβάνονταν τα Γεωργο-Περιβαλλοντικά Μέτρα (ΓΠΜ) του Αγρο-Περιβαλλοντικού Κανονισµού 2078/92 και οι πριµοδοτήσεις για την εκτατικοποίηση σε ορισµένους τοµείς της κτηνοτροφίας, µέτρα που αποτέλεσαν σηµείο καµπής για την αλλαγή της ΚΑΠ σε σχέση µε το περιβάλλον.

44 ΚΑΠ & Περιβάλλον Η µεταρρύθµιση της ΚΑΠ το 1999 περιλάµβανε την υιοθέτηση κανονισµών που προωθούσαν ακόµη περισσότερο την περιβαλλοντική διάσταση της γεωργίας. Οι Κανονισµοί 1257/1999 (για την αγροτική ανάπτυξη) και 1259/1999 («οριζόντιος κανονισµός» που καλύπτει όλες τις άµεσες πληρωµές που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ), οι οποίοι περιλαµβάνονταν στην Αγροτική Αναπτυξιακή Στρατηγική της «Agenda 2000» (Πρόγραµµα Δράσης 2000), συνέβαλαν στην ένταξη περιβαλλοντικών απαιτήσεων στις νέες µεταρρυθµίσεις της ΚΑΠ του Από το Πρόγραµµα Δράσης 2000 και µετά η ΚΑΠ αναδιοργανώθηκε σε 2 τοµείς δραστηριότητας και εκτός από τον 1ο Πυλώνα -που αφορούσε στην πολιτική στήριξης της αγοράς και του εισοδήµατος- απέκτησε και έναν 2ο (Πυλώνα) που αφορά στην αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στηρίζεται στις αρχές της «πολλαπλής συµµόρφωσης», της «ορθής γεωργικής πρακτικής», της «άµεσης στήριξης εισοδήµατος» και του «διαφορισµού».

45 ΚΑΠ & Περιβάλλον Το Πρόγραµµα Δράση 2000 διατήρησε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραµµάτων για τα κράτη µέλη. Επιπλέον, στα σχέδια για την αγροτική ανάπτυξη (Κανονισµός 1257/1999), που εντάσσονται στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα, τα κράτη µέλη όρισαν και τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ) σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδοo για την προστασία του περιβάλλοντος. Σηµαντικό στοιχείο της αναθεώρησης του 1999 ήταν και η αναφορά στη διαχείριση αγροτικών περιοχών µε µεγάλη αξία για τη βιοποικιλότητα, πολλές από τις οποίες είναι ενταγµένες στο δίκτυο των περιοχών NATURA 2000.

46 ΚΑΠ & Περιβάλλον Οι κανονισµοί που υιοθετήθηκαν το 2003 (Κανονισµός 1782/2003 και 1783/2003) για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη της υπαίθρου περιλαµβάνουν σηµαντικές µεταρρυθµίσεις σχετικά µε την εφαρµογή των αρχών της «Agenda 2000» και αντιπροσωπεύουν τις πιο ριζικές αλλαγές στην ΚΑΠ από τη δηµιουργία της, το Σύµφωνα µε αυτούς, οι ενισχύσεις για πολλά προϊόντα αποσυνδέονται από την παραγωγή και αυξάνονται οι άµεσες πληρωµές στους γεωργούς, ανεξάρτητα του είδους και του όγκου παραγωγής. Οι νέες ενισχύσεις αποτελούν την ονοµαζόµενη «ενιαία ενίσχυση ανά εκµετάλλευση» και προϋπόθεση για την καταβολής της είναι η «πολλαπλή συµµόρφωση» των γεωργών, δηλαδή, η τήρηση κανόνων για το περιβάλλον, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, προτύπων υγιεινής και διατήρησης του φυσικού τοπίου (Κανονισµός 1782/2003). Η «πολλαπλή συµµόρφωση», καθώς και ο «διαφορισµός» καθίστανται πλέον υποχρεωτικά µέτρα για τις χώρες της Ε.Ε.

47 ΚΑΠ & Περιβάλλον Η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση γεωργικών και δασοπονικών συστηµάτων υψηλής φυσικής αξίας εντάσσονται στις προτεραιότητες του Άξονα 2 των Κοινοτικών Στρατηγικών Κατευθυντήριων Γραµµών. Οι προτεραιότητες αυτές έχουν ενσωµατωθεί στο νέο Κανονισµού Αγροτικής Ανάπτυξης του 2005 (Κανονισµός 1698/2005) για την αεφορική διαχείριση των αγροτικών και δασικών γαιών. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το έχει ορίσει µια σειρά από µέτρα, τα οποία τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να εντάξουν στα εθνικά προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Σε αυτά περιλαµβάνονται και οι ενισχύσεις NATURA 2000, οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, οι δασοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και η στήριξη για µη παραγωγικές επενδύσεις, µέτρα µέσα από τα οποία µπορεί να γίνει εφικτή και η χρηµατοδότηση του δικτύου NATURA 2000.

48 ΚΑΠ & Περιβάλλον Οι τελευταίες εξελίξεις για τη γεωργία στην Ε.Ε. αφορούν τον «Διαγνωστικό Έλεγχο» της ΚΑΠ που ισχύει από το Μεταξύ των άλλων µέτρων, προβλέπεται η κατάργηση της αγρανάπαυσης και η απλοποίηση της πολλαπλής συµµόρφωσης. Αποσυνδέεται η χορήγηση άµεσων ενισχύσεων στους γεωργούς. Προστίθενται νέες απαιτήσεις ώστε να διασφαλιστούν τα περιβαλλοντικά οφέλη της αγρανάπαυσης και να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισµός της ΚΑΠ ώστε να αντιµετωπιστούν οι νέες προκλήσεις όπως η κλιµατική αλλαγή.

49 ΚΑΠ & Περιβάλλον Η ενσωµάτωση των γεωργοπεριβαλλοντικών µέτρων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. -πέραν της ενίσχυσης των αγροτώνδιασφαλίζει και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς τα µέτρα αυτά συµβάλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας µέσα στα αγροτικά οικοσυστήµατα και σήµερα, επιπλέον, στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής. Γεωργοπεριβαλλοντικά µέτρα άρχισαν να εφαρµόζονται σε εθνικό επίπεδο στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, ήδη, από τα µέσα τις δεκαετίας του 1980 (Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Γερµανία), ενώ τα µέτρα αυτά απέκτησαν µια πιο ευρεία εφαρµογή µέσα στη δεκαετία του 1990 µε την υιοθέτηση, όπως ήδη αναφέρθηκε, του Αγρο- Περιβαλλοντικού Κανονισµού 2078/92. Σύµφωνα µε τους κανονισµούς αυτούς στους αγρότες που συµµετέχουν στα µέτρα καλύπτεται το κόστος εφαρµογής και δίνονται αντισταθµιστικές αποζηµιώσεις ενδεχόµενης απώλειας από την εφαρµογή αυτών. Ελάχιστη περιβαλλοντική δέσµευση που πρέπει να τηρούν οι αγρότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα είναι η εφαρµογή των ΚΟΓΠ που σχεδιάστηκαν για τον κανονισµό 1927/1999.

50 ΚΑΠ & Περιβάλλον Ποσοστό (%) από την αγροτική γη που καλύπτεται από οργανική γεωργία ανά χώρα της ΕΕ, από το 2000 έως το 2007 (Eurostat, 2009).

51 4ο ΜΕΡΟΣ Γεωργία & Ορνιθοπανίδα

52 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Ο άνθρωπος έχει διαµορφώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια το ευρωπαϊκό τοπίο µέσω των αγροτικών δραστηριοτήτων του, µετατρέποντας τα φυσικά οικοσυστήµατα σε ηµιφυσικά περιβάλλοντα όπως τα χορτολίβαδα, τα δασολίβαδα, τα θαµνοτόπια, αλλά και σε εντελώς τεχνητά οικοσύστηµα όπως οι ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες. Η άγρια ζωή κατόρθωσε να προσαρµοστεί σε πολλά από αυτά και, σε κάποιες περιπτώσεις, εξαρτάται πλέον από τη διατήρηση τους. Σηµαντικός είναι ο αριθµός ειδών της ορνιθοπανίδας που έχουν προσαρµοστεί σε αυτά και υπάρχουν είδη των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τη διατήρηση των βιοτόπων αυτών.

53 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Τα αγροτικά οικοσυστήµατα έχουν χωριστεί σε 7 κατηγορίες µε βάση τις κύριες χρήσεις γης σε αυτά: 1. Αροτραίες καλλιέργειες και λειµώνες, 2. Πρωτογενείς και δευτερογενείς στέπες, 3. Ορεινά λιβάδια, 4. Υγρολίβαδα, 5. Ορυζώνες, 6. Πολυετείς καλλιέργειες 7. Δασολίβαδα

54 Τύπος Αγροτικού Οικοσυστήµατος Αροτραίες καλλιέργειες και λειµώνες (βελτιωµένα χορτολίβαδα) Στέπες (Ποολίβαδα, Ψευδοστέπες) Ορεινά Λιβάδια Υγρολίβαδα Ορυζώνες Πολυετείς Καλλιέργειες Δασολίβαδα Περιγραφή Βιοτόπων Αγροτικές εκτάσεις που οργώνονται και καλλιεργούνται για την παραγωγή τροφίµων, καθώς και λιβαδικές εκτάσεις που έχουν βελτιωθεί µε χρήση φυτοφαρµάκων, λιπασµάτων και άρδευσης. Ανοιχτές εκτάσεις µε χαµηλή βλάστηση, χωρίς δένδρα, φυσικές ή ανθρωπογενείς. Οι ψευδοστέπες αποτελούνται από εκτατικές, µικτές καλλιέργειες σιτηρών ή κτηνοτροφικών φυτών, ή χορτολίβαδα, όπου γίνεται αµειψισπορά και αγρανάπαυση. Εκτάσεις µε λιβάδια και θαµνώδη βλάστηση που βρίσκονται πάνω από τα δασο-όρια. Εποχιακή βόσκηση από κοπάδια που µεταφέρονται από τα πεδινά. Λιβαδικές εκτάσεις που κατακλύζονται περιοδικά µε νερό, και περιλαµβάνουν εκτάσεις γύρω από ποτάµια και λίµνες που πληµµυρίζουν, και παράκτια τέλµατα που βόσκονται. Καλλιέργειες ρυζιού που πληµµυρίζουν περιοδικά και καλύπτουν εκτάσεις σε µεγάλους υγρότοπους της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Εκτάσεις µε δεντρώδεις καλλιέργειες που οι καρποί συγκοµίζονται σε ετήσια βάση όπως οι ελαιώνες, τα αµπέλια και οι οπωρώνες. Στα όρια των καλλιεργειών εκτεταµένοι φυτοφράκτες. ασωµένες, ηµι-φυσικές εκτάσεις µε βελανιδιές και ελιές, µε ανοικτή δοµή που χρησιµοποιούνται ως βοσκοτόπια (χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι τα dehesas στην Ισπανία, τα Montados στην Πορτογαλία και τα εκτεταµένα Βελανιδοδάση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας). Χαρακτηριστικά Είδη Πουλιών Προτεραιότητας Κοκκινολαιµόχηνα, Βασιλαετός, Κιρκινέζι, Ορτυκοµάνα, Αγριόγαλος, Λευκοπελαργός, Βλάχος, Γκιώνης. Βασιλαετός, Κιρκινέζι, Χαµωτίδα, Αετογερακίνα, Λιβαδοπέρδικα, Γαλιάντρα, Μικρογαλιάντρα, Πετροτριλίδα, Χαλκοκουρούνα. Γυπαετός, Όρνιο, Ορτυκοµάνα, Πετροκότσυφας,Χρυσαετός, Σπιζαετός, Πετροπέρδικα. Κραυγαετός, Νανόχηνα, Ορτυκοµάνα, Βουρλοποταµίδα, Διπλοµπεκάτσινο, Οχθοτούρλι. Νυχτοκόρακας, Χουλιαροµύτα, Χαλκόκοτα Κρυπτοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Λευκοπελαργός,Νεροχελίδονο. Γκιώνης, Λιοστριτσίδα, Κοκκινοκεφαλάς,Παρδαλοκεφαλάς, Βλάχος, Ωρφεοστριτσίδα. Βασιλαετός, Σταυραετός, Χαλκοκουρούνα, Μελισσοφάγος, Πράσινος Δρυοκολάπτης, Τσαλαπετεινός,Γκιώνης, Δεντροσταρήθρα, Λαλοτσιροβάκος.

55

56 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Τα πούλια των αγροτικών οικοσυστηµάτων περιλαµβάνουν είδη που προσαρµόστηκαν και έχουν εξειδικευθεί να ζουν σε αυτά σε κάποια στάδια του βιολογικού τους κύκλου για να τραφούν ή να φωλιάσουν, όπως η γαλιάντρα, το κιρκινέζι, κ.α., και είδη που απαντώνται σε µεγαλύτερο εύρος βιότοπων όπως η γερακίνα. Τα περισσότερα είδη πουλιών των αγροτικών οικοσυστήµατων έχουν καταγραφεί σε αροτραίες καλλιέργειες και στέπες, ενώ οι ορυζώνες και τα ορεινά λιβάδια συγκεντρώνουν τα λιγότερα είδη. Οι στεπικές εκτάσεις και τα ορεινά λιβάδια είναι οι πιο σηµαντικοί βιότοποι για τα πουλιά που έχουν εξειδικευθεί να ζουν σε τέτοια περιβάλλοντα και εξαρτούν άµεσα την επιβίωση τους από αυτά. Η σηµασία της µελέτης των πουλιών σε αγροτικά οικοσυστήµατα είναι πολύ µεγάλη, αφού στις µέρες µας το 1/3 των εκτάσεων, προς εκµετάλλευση, της γης καταλαµβάνεται από τη γεωργία.

57 Τύπος Βιοτόπου Αροτραίες Καλλιέργειες και Λιβάδια Αριθµός Ειδών σε Αγροτικά Οικοσυστήµατα της Ευρώπης Σύνολο Ειδών Αριθµός ειδών που έχουν τον κύριο πληθυσµό τους στο βιότοπο αυτό Συνολικός αριθµός ειδών προτεραιότητας Αριθµός ειδών µε Δυσµενές Καθεστώς Διατήρησης (16%) * Στέπες (35%) Υγρολίβαδα 64 3 (5%) Πολυετείς Καλλιέργειες 59 0 (0%) Δασολίβαδα 56 2 (4%) Ορεινά Λιβάδια (29%) Ορυζώνες 36 1 (5%) *ο αριθµός στην παρένθεση είναι το ποσοστό από το συνολικό αριθµό ειδών στο συγκεκριµένο βιότοπο

58 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Χαρακτηριστικό είδος των αγροοικοσυστηµάτων που προσαρµόστηκε και έχει εξειδικευθεί να ζει σε αυτά σε κάποια στάδια του βιολογικού του κύκλου για να τραφεί ή να φωλιάσει είναι ο αγριόγαλος (Otis tarda) Προσαρµόστηκε στα αγροτικά οικοσυστήµατα της Ευρώπης από τις πρωτογενούς διαδοχής στέπες που αποτελούν τον φυσικό του βιότοπο και διατηρούνταν για αιώνες από τα διάφορα φυτοφάγα θηλαστικά σε δευτερογενείς στέπες και εκτατικές καλλιέργειες σιτηρών, οι οποίες σήµερα διατηρούνται σε αυτή τη µορφή από τη βόσκηση των κτηνοτροφικών ζώων και τις ήπιες γεωργικές πρακτικές. Καθώς οι φυσικοί βιότοποι του αγριόγαλου έχουν πλέον σχεδόν εξαφανιστεί στην Ευρώπη, η επιβίωση του εξαρτάται άµεσα από τη διατήρηση των συγκεκριµένων αγροτικών οικοσυστηµάτων.

59 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Άλλο παράδειγµα ειδών που προσαρµόστηκαν από το φυσικό περιβάλλον τους στα αγροτικά είναι οι κεφαλάδες, οι οποίοι ζούσαν αρχικά σε δάση µε φυσικά ανοίγµατα που δηµιουργούνταν µε φυσικές διεργασίες όπως οι φωτιές και οι ανεµοθύελλες. Η υλοτόµηση των δασών και η δηµιουργία ανοικτών καλλιεργούµενων εκτάσεων µε φυτοφράκτες και συστάδες δένδρων γύρω από τους αγρούς έχουν δηµιουργήσει χώρους που µοιάζουν µε τους φυσικούς βιότοπους των ειδών αυτών, τα οποία φωλιάζουν πλέον σε φυτοφράκτες ή δέντρα και τρέφονται στις χαµηλές καλλιέργειες.

60 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα 173 είδη της ορνιθοπανίδας που ζουν στα αγροτικά οικοσυστήµατα της ευρωπαϊκής υπαίθρου -αριθµός που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του συνολικού αριθµού των πουλιών της Ευρώπης- βρίσκονται σήµερα υπό καθεστώς προστασίας. Πολλά από αυτά τα είδη εξαρτώνται άµεσα από τις γεωργικές δραστηριότητες για τη συµπλήρωση του βιολογικού τους κύκλου. Το 70% αυτών των ειδών (116) είναι απειλούµενα και ορισµένα κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, λόγω των δραµατικών µειώσεων των πληθυσµών τους στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Τα πιο σηµαντικά αγροτικά οικοσυστήµατα για τα απειλούµενα είδη της Ευρώπης είναι οι στεπικές εκτάσεις (ποολίβαδα, στέπες σιτηρών, κλπ).

61 Συγκεντρωτική κατανοµή 102 ειδών προτεραιότητας της ορνιθοπανίδας που ζουν σε αγροτικά οικοσυστήµατα και βρίσκονται υπό Δυσµενές Καθεστώς Διατήρησης στην Ευρώπη

62 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Η σηµαντικότητα των αγροτικών περιοχών για την ορνιθοπανίδα φαίνεται από το ότι ένα µεγάλο ποσοστό αυτών περιλαµβάνονται στο δίκτυο των Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ευρώπης (ΣΠΠΕ). Οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί βάσει κριτηρίων που έχει ορίσει το BirdLife International και στοχεύουν στη προστασία της ορνιθοπανίδας. Στο πλαίσιο σχεδιασµού του δικτύου NATURA 2000 των χωρών της Ε.Ε, ένα σηµαντικό τµήµα των ΣΠΠΕ έχουν αποκτήσει σήµερα καθεστώς ειδικής προστασίας (Ζώνες Ειδικής Προστασίας- ΖΕΠ). Στο 65% των ΣΠΠΕ περιλαµβάνονται και αγροτικές δραστηριότητες (γεωργία και κτηνοτροφία), χωρίς όµως να αποτελούν την κύρια χρήση γης σε αυτές τις περιοχές. Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν την κύρια ανθρώπινη δραστηριότητα σε 17% των ΣΠΠΕ. Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, εκτός από την εντατικοποίηση και η εγκατάλειψη των αγροτικών πρακτικών θεωρείται σηµαντική απειλή για τα πουλιά σε 609 ΣΠΠ της Ευρώπης, καθώς χάνονται σηµαντικά χαρακτηριστικά των οικοσυστηµάτων αυτών των περιοχών που ευνοούν τη διατήρηση υψηλής βιοποικιλότητας.

63 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Ποσοστό των Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ευρώπης (ΣΠΠΕ) στις χώρες της Ευρώπης που απειλούνται από την εντατικοποίηση της γεωργίας

64 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Όσον αφορά τις Σηµαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας υπάρχουν 196 ΣΠΠΕ, το 90% των οποίων περιλαµβάνουν αγροτικές χρήσεις γης, ποσοστό πολύ µεγαλύτερο από αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης. Η εντατικοποίηση της γεωργίας αποτελεί σηµαντική απειλή για το 50% των ΣΠΠ της Ελλάδας, ενώ για το 27% των περιοχών αυτών η εντατικοποίηση της γεωργίας θεωρείται ως η σηµαντικότερη απειλή για τα πουλιά. Οι κύριοι πυρήνες του µεγαλύτερου ποσοστού των ΣΠΠ της Ελλάδας έχουν µετατραπεί σε ΖΕΠ και έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000.

65 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα

66 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα

67 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Τα πουλιά θεωρούνται ως οι πλέον αξιόπιστοι βιολογικοί δείκτες (bio-indicators) για την µελέτη της επίδρασης της σύγχρονης γεωργίας στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Έχουν µελετηθεί αρκετά σε σχέση µε άλλες οµάδες οργανισµών και αντανακλούν τις επιπτώσεις από τις αρνητικές επιδράσεις και σε άλλα είδη (φυτά, έντοµα, µικρά θηλαστικά), Πολλά είδη βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραµίδας και αλληλεπιδρούν έντονα µε το περιβάλλον τους (π.χ. αρπακτικά πουλιά).

68 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Τα δεδοµένα παρακολούθησης των πουλιών σε βάθος χρόνου χρησιµοποιούνται και ως δείκτες της γενικής κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Οι δείκτες αυτοί παρέχουν µια ουσιαστική βάση για τη αξιολόγηση της προόδου της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών στόχων, όπως ήταν η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το Είναι αξιοσηµείωτο ότι ο δείκτης των αγροτικών πουλιών (Farmland Bird Index) περιλαµβάνεται στους δοµικούς και αειφορικούς δείκτες ανάπτυξης της Ε.Ε., ενώ σε ορισµένες χώρες της Ε.Ε. αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες της ποιότητας ζωής (π.χ. Μεγάλη Βρετανία).

69 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Population Index (1980=100) Other common birds (25) Common forest birds (33) Common farmland birds (19) 40 EBCC/RSPB/BirdLife/Statistics Netherlands Year Population index (1990=100%) Year

70 Απειλές από την εντατικοποίηση της Γεωργίας για τα Πουλιά 1. Αυξηµένη χρήση φυτοφαρµάκων και λιπασµάτων που οδηγεί σε µείωση της τροφής (εντοµοπανίδα, σπόροι), αλλά και άµεση δηλητηρίαση των πουλιών. 2. Μείωση της ετερογένειας των βιοτόπων, λόγω αύξησης του µεγέθους των αγροτεµαχίων και µηχανοποίησης των καλλιεργειών. 3. Καταστροφή των φυτοφρακτών, µεγάλων δέντρων, µικρών λιµνών και άλλων δοµικών στοιχείων του αγροτικού τοπίου που θεωρούνται ως µη-παραγωγικοί χώροι. 4. Αύξηση των εντατικών και µείωση των εκτατικών καλλιεργειών σιτηρών και άλλων ετήσιων καλλιεργειών. 5. Αλλαγή του χρόνου θερίσµατος των σιτηρών (πρώιµες συγκοµιδές και µε περισσότερες κοπές) και καταστροφή των φωλιών ειδών που φωλιάζουν στο έδαφος. 6. Κάψιµο των υπολειµµάτων των καλλιεργειών που παίζουν σηµαντικό ρόλο στην επιβίωση των πουλιών παρέχοντας τους τροφή, ιδιαίτερα κατά τους χειµερινούς µήνες. 7. Εντατικοποίηση της διαχείρισης ηµι-φυσικών οικοσυστηµάτων, όπως τα χορτολίβαδα και οι βοσκότοποι, µε δηµιουργία λειµώνων και αποξήρανση των υγρολίβαδων. 8. Μείωση του αριθµού των κτηνοτροφικών ζώων ελεύθερης βοσκής και αύξηση του ποσοστού ενσταυλισµού αυτών. 9. Αλλαγή των παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών (αντικατάσταση των σανοδεµάτων από τα σιλό). 10. Εγκατάλειψη της γεωργίας στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές και δάσωση εκτάσεων µε µεγάλη ετερογένεια και οικολογική αξία. Πληθυσµοί Πουλιών Είδη πουλιών και ποσοστό % µείωσης του πληθυσµού τους την περίοδο Καληµάνα -63,5% Τρυγόνι -60,6% Κουκουβάγια -58,1% Σταρήθρα -39,7% Χελιδόνι -24,5% Κιτρινοσουσουράδα -34,1% Ψαρόνι -48,7% Βουνοσπουργίτης -82,1% Μαυρολαίµης -14,6% Βραχοκιρκίνεζο -14,7% Φανέτο -52,1% Φλώρος -15,7% Καµποτσίχλονο -66,2% Χρυσοτσίχλονο -39,3% Μειώσεις των πληθυσµών των πουλιών των Αγροτικών οικοσυστηµάτων της Ευρώπης την περίοδο Σύνολο ειδών (139) ασικά είδη (41) Αγροτικά είδη (20) Μεγάλη Μείωση Μέτρια Μείωση Μικρή Μείωση

71 Καταστροφή ηµι-φυσικών αγροτικών εκτάσεων Εγγειοβελτιωτικά έργα για άρδευση των αγρών Αύξηση των ενσταυλισµένων ζώων «Βελτίωση» Λιβαδιών/ τεχνητοί λειµώνες Αποξήρανση υγρολίβαδων Αλλαγή καλλιεργητικών πρακτικών Αλλαγή στα καλλιεργούµενα είδη Μετατόπιση της εποχής συγκοµιδής Αυξηµένη χρήση φυτοφαρµάκων Αυξηµένη χρήση λιπασµάτων Εγκατάλειψη µικτών καλλιεργειών Απώλεια/ µείωση των Περιθωρίων των αγρών Μηχανοποίηση καλλιεργειών Γεωργικές Πρακτικές* Είδος Πουλιού Κιρκινέζι Χ ΧΧ ΧΧ Χαµωτίδα ΧΧ ΧΧ ΧΧ ΧΧ Λιβαδοπέρδικα Χ ΧΧ? ΧΧ Χ Πετροτριλίδα Χ ΧΧ ΧΧ Καληµάνα ΧΧ ΧΧ ΧΧ Χ ΧΧ Χ Μπεκατσίνι ΧΧ Χ Τρυγόνι Χ ΧΧ ΧΧ Σταρήθρα Χ ΧΧ ΧΧ ΧΧ ΧΧ ΧΧ Χ Τσίχλα ΧΧ Χ Σταχτοµυγοχάφτης Χ? Αετοµάχος? ΧΧ Χ Χ ΧΧ ΧΧ ΧΧ Ψαρόνι Χ Σπιτοσπουργίτης Χ Χ Χ Χ? Χωραφωσπουργίτης Χ Χ Χ Χ? Φανέτο Χ Χ Χ Χ? Χ Γαλιάντρα Χ ΧΧ ΧΧ ΧΧ ΧΧ? ΧΧ Καλαµοτσίχλονο Χ Χ Χ Χ? Χ Καµποτσίχλονο Χ Χ Χ Χ Χ Χ? Χ *Πρακτικές εντατικοποίησης της γεωργίας και επιπτώσεις τους στα πουλιά στις πεδινές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης (ΧΧ= σοβαρή ένδειξη αρνητικής επίπτωσης, Χ= πιθανή αρνητική επίπτωση,? = ενδεχόµενη αρνητική επίπτωση)

72 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Η πλούσια γνώση που υπάρχει σχετικά µε πουλιά τα οποία ζουν σε αγροτικά οικοσυστήµατα έχει αξιοποιηθεί για την αξιολόγηση γεωργοπεριβαλλοντικών µέτρων, τα οποία στοχεύουν όχι µόνο στη διατήρηση της άγριας πανίδας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των τροφίµων και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος και, συνολικά, στην αειφορική διαχείριση των αγροτικών οικοσυστηµάτων. Τα πουλιά εντάσσονται στους οικολογικούς δείκτες για την αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας εφαρµογής διαφόρων γενικών γεωργοπεριβαλλοντικών µέτρων όπως η βιολογική (οργανική) γεωργία, η περιοδική αγρανάπαυση γεωργικών εκτάσεων, η εκτατικοποίηση της βόσκησης, η διατήρηση της βιοποικιλότητας (αυτοφυής χλωρίδα και πανίδα) µε τη δηµιουργία και διατήρηση φυσικών χώρων µέσα στο αγροτικό τοπίο, κ.α.

73 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Οι οργανικές καλλιέργειες έχουν συνήθως µικρότερο µέγεθος, περιβάλλονται από φυτοφράκτες µεγαλύτερου ύψους και πλάτους και έχουν ακαλλιέργητα περιθώρια µε περισσότερα δένδρα σε σχέση µε τις συµβατικές εκµεταλλεύσεις. Επίσης, λόγω των ήπιων µορφών διαχειρίσεις των εκτάσεων µε βιολογικές καλλιέργειες, η παρουσία των πουλιών στα ασυγκόµιστα περιθώρια και τις παρυφές των αγρών είναι σηµαντικά µεγαλύτερη συγκριτικά µε τις συµβατικές καλλιέργειες όπου τέτοιοι φυσικοί χώροι απουσιάζουν εντελώς. Σηµαντικό ρόλο στην παρουσία των πουλιών παίζει και η µη χρησιµοποίηση ζιζανιοκτόνων που, εκτός από την αυτοφυή χλωρίδα, σκοτώνουν και τη µικροπανίδα, η οποία αποτελεί την τροφή πολλών ειδών πουλιών.

74 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Μεγάλη είναι η οικολογική αξία της αγρανάπαυσης -γεωργοπεριβαλλοντικό µέτρο που εισήχθηκε στην Ε.Ε. για τη µείωση των πλεονασµάτων της αγροτικής παραγωγής- καθώς αυτές οι εκτάσεις παρέχουν χώρους για φωλιάζοντα είδη σε µεγάλο εύρος εκτάσεων και λειτουργούν αντισταθµιστικά, κατά έναν τρόπο, ως προς τις γεωργικές πρακτικές που έχουν καταστρέψει σηµαντικούς βιοτόπους των αγροτικών πουλιών. Οι αγραναπαύσεις καλύπτονται κατά τους καλοκαιρινούς µήνες µε άγρια αυτοφυή βλάστηση που συντηρεί µια πλούσια µικροπανίδα, καθώς δεν γίνεται εφαρµογή αγροχηµικών ουσιών, και αποτελούν σηµαντική πηγή τροφής και καταφύγιο για τα πουλιά, προσοµοιάζοντας µε τα φυσικά χορτολιβαδικά οικοσυστήµατα. Οι εκτάσεις σε αγρανάπαυση είναι ιδιαίτερα σηµαντικές για τα σποροφάγα πουλιά, ιδιαίτερα όταν διατηρείται µεγάλη ποικιλία από αγριόχορτα που παράγουν πολλούς σπόρους.

75 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Στα προγράµµατα για τη διατήρηση των πουλιών περιλαµβάνονται προγράµµατα για την προστασία παγκόσµια απειλούµενων ειδών (κιρκινέζι, αγριόγαλος), ή βιοτόπων (ορυζώνες, δασολίβαδα, σιτηρά κ.α.) που είναι ιδιαίτερα σηµαντικοί για την ορνιθοπανίδα.

76 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Βρετανία Χώρα Είδος Διάρκεια Αποτελέσµατα Πετροτριλίδα Χαµωτίδα Σιρλοτσίχλονο Αύξηση από 150 ζευγάρια το 1991 σε 233 το Η µείωση του είδους ήταν ραγδαία ανάµεσα στο 1940 και ,2% ετήσια αύξηση του πληθυσµού, συγκριτικά µε την ετήσια µείωση, κατά 3,5%, πριν την εφαρµογή των µέτρων Αύξηση του πληθυσµού του είδους κατά 82% σε περιοχές όπου έγινε εφαρµογή των µέτρων. Πορτογαλία Στεπικά είδη Αύξηση των πληθυσµών του κιρκινεζιού, του αγριόγαλου και της ορτυκοµάνας. Ισπανία Παρυδάτια-υδρόβια σε ορυζώνες Αύξηση ειδών (π.χ. ερωδιοί) σε οργανικές καλλιέργειες ρυζιού και σε ορυζώνες µε χειµερινή κατάκλυση των χωραφιών. Ιταλία Είδη σε υγρολίβαδα Αύξηση στους πληθυσµούς ειδών όπως η νανοµουγκάνα, ο πορφυροτσικνιάς ο καλαµοκανάς, κ.α.

77 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Από τα πιο επιτυχηµένα παραδείγµατα εφαρµογής γεωργοπεριβαλλοντικων προγραµµάτων για την προστασία ειδών της ορνιθοπανίδας θεωρείται το πιλοτικό πρόγραµµα που ξεκίνησε από το 1992 από την RSBP (BirdLife Μεγάλης Βρετανίας) και την περιβαλλοντική οργάνωση English Nature στη Μεγάλη Βρετανία, για το σιρλοτσίχλονο στη περιοχή του Devon της Νότιας Αγγλίας. Το σιρλοτσίχλονο είναι ένα είδος που απαντάται σε πεδινές αγροτικές εκτάσεις µε φυτοφράκτες και ψηλά δένδρα, τρέφεται µε σπόρους και έντοµα και γενικά έχει πολύ εξειδικευµένες απαιτήσεις ως προς το βιότοπο στον οποίο ζει. Κατά τη δεκαετία του 1980 ο πληθυσµός του είδους στη Μεγάλη Βρετανία υπέστη δραµατική µείωση, λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και συµπεριλήφθηκε στην Κόκκινη Λίστα για τα πουλιά της χώρας καθώς το 1989 είχαν αποµείνει µονάχα 114 ζευγάρια, κυρίως, στη Νότια Αγγλία.

78 Γεωργία & Ορνιθοπανίδα Μετά από εφαρµογή του προγράµµατος αυτού ο πληθυσµός του σιρλοτσίχλονου αυξήθηκε στα 453 ζευγάρια στις περιοχές εφαρµογής του µέτρου, µέσα στα επόµενα 6 χρόνια. Με βάση τα τελευταία δεδοµένα η αύξηση του είδους στη Μ. Βρετανία είναι σήµερα 700% σε σχέση µε τον αρχικό πληθυσµό Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σηµαντικό το γεγονός ότι το 89% των αγροτών που έλαβαν µέρος στο πρόγραµµα θεωρούν σηµαντική τη συµµετοχή τους σε αυτό όχι µόνο για την χρηµατική αποζηµίωση, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

79 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ωλενός, Ακράτα

ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ωλενός, Ακράτα ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ωλενός, Ακράτα Από τα αρχαία χρόνια, η γεωργία συνεχώς «απαλλοτριώνει» περιοχές από την άγρια φύση. τέως λίμνη Αγουλινίτσα Η Γεωργία κατακερματίζει το βιότοπο των ειδών που χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ)

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) εμφανίζεται ως έννοια για πρώτη φορά το 1993 (Baldock et al., 1993). επιβεβαιώνει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ ορισμένων τύπων γεωργικών δραστηριοτήτων και των "φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής σε όλες τις μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζωντανών

Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής σε όλες τις μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζωντανών Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής σε όλες τις μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών (χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών) και των

Διαβάστε περισσότερα

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Πώς μπορεί να καλυφθεί η απουσία του κράτους; Κρίνα Μπελεάν Δικηγόρος ΔΣ Χανίων Περιβαλλοντολόγος, MSc Στην Ελλάδα, οι κατ εξοχήν αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Νίκος ιαµαντίδης, Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος

ρ. Νίκος ιαµαντίδης, Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ & ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ρ. Νίκος ιαµαντίδης, Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος Βακάκης και Συνεργάτες Σύµβουλοι για Αγροτική Ανάπτυξη ΑΕ 1. Η έννοια τη διαχείρισης προστατευόµενων

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική περιγραφή των πιέσεων που ασκεί η γεωργία στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοπτική περιγραφή των πιέσεων που ασκεί η γεωργία στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτική περιγραφή των πιέσεων που ασκεί η γεωργία στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρήσιμη θα ήταν, πριν ασχοληθούμε με την αγροπεριβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε., μια συνοπτική αναφορά στις πιέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα & Αγροτικά Οικοσυστήματα

Βιοποικιλότητα & Αγροτικά Οικοσυστήματα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μακρή Μαρία, Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Περιβαλλοντολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

http://www.eu-water.eu

http://www.eu-water.eu 5ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu "Οικονομικά κίνητρα για την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης νερού και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ Ο (2007 2013) ΑΘΗΝΑ 14 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ Ο (2007 2013) ΑΘΗΝΑ 14 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΣΣΑΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ 4 Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ Ο (2007 2013) ΑΘΗΝΑ 14 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΓΤΑΑ) ΚΑΝ.. 1698/2005 ΕΠΙΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα και η διαχείριση του νερού

Τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα και η διαχείριση του νερού Τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα και η διαχείριση του νερού Γιώργος Βλάχος Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρµογών Αγροτικών Συστηµάτων Αγροτικής Κοινωνιολογίας Τµήµα Αγροτικής Οικονοµίας και Ανάπτυξης Γεωπονικό Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες περιοχές

Διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες περιοχές ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ-ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ-ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ «Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» 20 Νοεμβρίου 2015, Κομοτηνή Διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE

ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α ΑΣΟΓΕΩΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE Βασίλειος Π. Παπαναστάσης Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γεωργική Πολιτική και Αγροτική Ανάπτυξη (2007-2013)

Κοινή Γεωργική Πολιτική και Αγροτική Ανάπτυξη (2007-2013) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κοινή Γεωργική Πολιτική και Αγροτική Ανάπτυξη (2007-2013) 1. Κοινή Γεωργική Πολιτική 1.1. Μεταρρύθµιση της ΚΓΠ Τον Ιούνιο 2003 εγκρίθηκε µια εκ θεµελίων µεταρρύθµιση της Κοινής Γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης Κ. Μαντζανάς Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας Σχολή ασολογίας και Φ. Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα, δράσεις του ΠΑΑ με προτεραιότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές

Μέτρα, δράσεις του ΠΑΑ με προτεραιότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές Μέτρα, δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 με προτεραιότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές 8.3 Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων 8.4 Αποκατάσταση ζημιών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Σημεία της Διαμόρφωσης της Εθνικής Πρότασης για τη νέα ΚΑΠ

Βασικά Σημεία της Διαμόρφωσης της Εθνικής Πρότασης για τη νέα ΚΑΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 04 Ιουνίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε τα βασικά σημεία της διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Γεωργίας Κλάδος Χρήσης Γης και Ύδατος

Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Γεωργίας Κλάδος Χρήσης Γης και Ύδατος Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Γεωργίας Κλάδος Χρήσης Γης και Ύδατος Εμπειρίες από το υφιστάμενο έγγραφο 2004-2006 για την αγροπεριβαλλοντική ανάπτυξη, η νέα προγραμματική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2018 Κάποτε Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η βιοποικιλότητα στην Ευρώπη βρισκόταν σε κρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή Προτεραιότητες Π1: Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια εικόνα του περιβάλλοντος Θεοδότα Νάντσου WWF Ελλάς

Παγκόσµια εικόνα του περιβάλλοντος Θεοδότα Νάντσου WWF Ελλάς Παγκόσµια εικόνα του περιβάλλοντος Θεοδότα Νάντσου WWF Ελλάς Παγκόσµια προβλήµατα Αιτίες της περιβαλλοντικής καταστροφής Λύσεις Τι γίνεται στην Ελλάδα; Ορισµοί Πρόβληµα: Απώλεια βιοποικιλότητας Περίπου

Διαβάστε περισσότερα

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα)

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μακρομάνταλο στην Άνδρο. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Οικολογία Ζιζανίων

Βιολογία Οικολογία Ζιζανίων Βιολογία Οικολογία Ζιζανίων Μάθημα 9 και Νέο Ευρωοαϊκό Γεωργικό Περιβάλλον Η ζιζανιολογία στο νέο ευρωπαϊκό γεωργικό περιβάλλον Ποιο είναι το νέο ευρωπαϊκό γεωργικό περιβάλλον ; ΚΑΠ (ή ΚΓΠ) Οδηγίες Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Απειλούμενα είδη vs Ανάπτυξη: Αξίζει η προστασία σε καιρό κρίσης;

Απειλούμενα είδη vs Ανάπτυξη: Αξίζει η προστασία σε καιρό κρίσης; Απειλούμενα είδη vs Ανάπτυξη: Αξίζει η προστασία σε καιρό κρίσης; Προστασία άγριας πανίδας = προστασία περιοχών Συνεπώς το ερώτημα «Προστασία αγριας πανίδας ή ανάπτυξη;» σημαίνει «προστασία περιοχών ή

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία

Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μάιος 2014 Η δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων και εκτρεφόμενων μελισσών που αναφέρεται τα τελευταία χρόνια στην

Διαβάστε περισσότερα

Τα γεωργοδασοκομικά (αγροδασικά) συστήματα αποτελούν μια παραδοσιακή μορφή χρήσης της γης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Τα γεωργοδασοκομικά (αγροδασικά) συστήματα αποτελούν μια παραδοσιακή μορφή χρήσης της γης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές. 8.2.8.3.2. 8.2 Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα Επιμέρους μέτρο: 8.2 - στήριξη για την εγκατάσταση και συντήρηση γεωργοδασοκομικών συστημάτων 8.2.8.3.2.1. Περιγραφή του τύπου πράξης Τα γεωργοδασοκομικά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή

Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την κλιματική αλλαγή Προτεραιότητες 1: Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στην γεωργία, τη δασοπονία και τις αγροτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠ Εθνικές Επιλογές

ΚΑΠ Εθνικές Επιλογές ΚΑΠ 2014-2020 Εθνικές Επιλογές 2 Εθνικές Επιλογές : Συνδεδεμένες ενισχύσεις Στρατηγικός σχεδιασμός : Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο - Επάρκεια στην εσωτερική αγορά. Βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης

Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη; Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης Βασίλης Γκισάκης Δρ, Γεωπόνος Βιολογική Γεωργία Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Βλοντάκης. Γεωπόνος-Περιβ/λόγος-Βιοκαλλιεργητής

Γ. Βλοντάκης. Γεωπόνος-Περιβ/λόγος-Βιοκαλλιεργητής Περιοχές NATURA: Προστασία και αναβάθμιση των τοπικών φυσικών πόρων - βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία Γ. Βλοντάκης Γεωπόνος-Περιβ/λόγος-Βιοκαλλιεργητής Περιοχές δικτύου NATURA 2000 Φυσικοί πόροι Έδαφος

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο Καρπενήσι 4-6 Σεπτεµβρίου 2002 Λιβαδοπονία και ανάπτυξη ορεινών περιοχών

3 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο Καρπενήσι 4-6 Σεπτεµβρίου 2002 Λιβαδοπονία και ανάπτυξη ορεινών περιοχών 3 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο Καρπενήσι 4-6 Σεπτεµβρίου 2002 Λιβαδοπονία και ανάπτυξη ορεινών περιοχών Συµπεράσµατα Συµβολή των λιβαδιών στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών Τα λιβάδια της χώρας αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Αγροτική Πολιτική και Υδατικοί Πόροι

Κοινή Αγροτική Πολιτική και Υδατικοί Πόροι Κοινή Αγροτική Πολιτική και Υδατικοί Πόροι Παύλος. Πέζαρος, Σωτήρης Κουτσοµήτρος ιεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων Θέµατα 1. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η εξέλιξή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων Ι

Διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων Ι Διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων Ι Διάλεξη : Διατήρηση και προστασία βιοποικιλότητας Επίκουρος Καθηγητής Σπυρίδων Ντούγιας Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 18:00-21:00 Ώρα για εξ αποστάσεως συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ Στη χώρα μας, οι κύριες χρήσεις γης είναι Λιβάδια Γεωργικές εκτάσεις Δάση Ιδιαίτερα στον ορεινό και

Διαβάστε περισσότερα

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες)

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Πλούσκα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Βιτάλι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Άνδρου. Πρόκειται για εκβολή ποταμού

Διαβάστε περισσότερα

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος)

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) Περιγραφή Η εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βιτάλι στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

H ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γεωργία είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται µε την καλλιέργεια του εδάφους της γης µε σκοπό την παραγωγή φυτ

H ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γεωργία είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται µε την καλλιέργεια του εδάφους της γης µε σκοπό την παραγωγή φυτ ΗΓΕΩΡΓΙΚΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ Α 2 H ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Γεωργία είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται µε την καλλιέργεια του εδάφους της γης µε σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/0216(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Bronis Ropė (PE629.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/0216(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Bronis Ropė (PE629. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 2018/0216(COD) 03.12.2018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 410-446 Σχέδιο γνωμοδότησης (PE629.641v01-00) Θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου (11.07) (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου (11.07) (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Ιουλίου (11.07) (OR. en) 11783/14 ENER 352 ENV 667 TRANS 360 AGRI 494 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Για το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.1: βιολογική γεωργία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013

Δράση 1.1: βιολογική γεωργία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 Άξονας 2 : Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων Μέτρο 2.1.4 : Γεωργό-περιβαλλοντικές ενισχύσεις Δράση 1.1: βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Γενικά σχόλια Το κείµενο παρουσιάζεται σε γενικές γραµµές ικανοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 2 η Άσκηση Μέτρηση της βιοποικιλότητας με τη χρήση δεικτών Εισηγητής: Δρ Γιώργος Καρρής

Διαβάστε περισσότερα

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας 19 Αυγούστου 2018 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Μέσα από μία πορεία εξέλιξης 35 εκατομμυρίων χρόνων η καφέ αρκούδα, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ορνιθοπανίδα Μεσογείου 1/4 366 είδη στη Μεσόγειο 500 είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 1. Ενίσχυση της ελκυστικότητας του αγροτικού χώρου μέσω βελτίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) Το 2015 θεωρείται μια πολύ σημαντική χρονιά για τα δάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τουλάχιστον τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 103 στ) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1, ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) 1234/2007 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 103 στ) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1, ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) 1234/2007 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΑΠ- ΕΝ ΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ Β Πληροφορίες: Ε. Μπουσίου /νση: Αχαρνών 2 Τηλέφωνο: 210-2124208 Fax: 210-5246258 E

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Άγιοι Δέκα, 10-05-2017 Ελισάβετ Γεωργοπούλου Βιολόγος Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης LIFE13 INF/GR/000188

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα

Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα 1 Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα Αλεξιάδης, Σ. (Ph.d. in Regional Economics) Κοκκίδης, Σ. (Πτυχιούχος Στατιστικής) Σπανέλλης, Λ. (MSc στην Στατιστική) * Εισαγωγή Ο αγροτικός τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρα 36 (α) (ii) και 37 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 64 και σηµείο 5.3.2.1.2 Παράρτηµα II του Κανονισµού (ΕΚ) 1974/2006

Άρθρα 36 (α) (ii) και 37 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 64 και σηµείο 5.3.2.1.2 Παράρτηµα II του Κανονισµού (ΕΚ) 1974/2006 5.3.2.1.2. Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών µε µειονεκτήµατα, εκτός των ορεινών περιοχών ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών µε µειονεκτήµατα, εκτός των ορεινών περιοχών ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

74,6 100 59,4 EΕ 25 = 63,1 % (2004) 10,5 EΕ-25 = 9,2 % (2004) 2,9 17,5 % (1999/2000) 0,13 SI) = 0,18 5 (2003) 82,0 EΕ- 25 = 100

74,6 100 59,4 EΕ 25 = 63,1 % (2004) 10,5 EΕ-25 = 9,2 % (2004) 2,9 17,5 % (1999/2000) 0,13 SI) = 0,18 5 (2003) 82,0 EΕ- 25 = 100 Παράρτηµα 1. Κατάλογος κοινών δεικτών βάσης, εκροών, αποτελεσµάτων και επιπτώσεων I. Κοινοί δείκτες βάσης 1. είκτες βάσης σε σχέση µε τους στόχους / Όχι *1 Οικονοµική ανάπτυξη Κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε µονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή

Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή Μιχάλης Βραχνάκης, Γεώργιος Ζαβάκος, Αχιλλέας Τσισρούκης, Περικλής Μπίρτσας, Δημήτριος Ζιάνης, Βασίλειος Αρέτος Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ (Καρδίτσα), ΤΕΙ Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Αρβανίτης Παντελής Δασολόγος, PhD Δ/νση Δασών Ηρακλείου τηλ 2810264962. email: p.arvanitis@apdkritis.gov.gr NATURA 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ Χειμερινό εξάμηνο 2009 2010 Κ. Ποϊραζίδης Διαμόρφωση προτύπων ΕΙΣΗΓΗΣΗ 3 Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου; Το χωρικό πρότυπο επηρεάζει τις οικολογικές διεργασίες (δυναμική των πληθυσμών,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ Α. Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστηµίου Αθηνών Η παρακολούθηση των ειδών της πανίδας µιας προστατευόµενης περιοχής είναι µια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία γιατί ο αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία AND002 - Έλος Άχλα Περιγραφή Το έλος Άχλα βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του οικισμού Στενιές της Άνδρου. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422345000 και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Όλα τα έμβια όντα συνυπάρχουν με αβιοτικούς παράγοντες με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν οργανισμοί: 1. Αυτότροφοι (Δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 1 - ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 1 - ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟ 1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 1 Η μείωση της ρύπανσης που προκαλεί η γεωργία Η προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας Η διατήρηση της βιοποικιλότητας των αγροτικών οικοσυστημάτων και του

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Αρχάνες, 17-03-2017 Ελισάβετ Γεωργοπούλου PhD Βιολόγος Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης LIFE13 INF/GR/000188

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρα 36 (α) (i) και 37 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 64 και σηµείο 5.3.2.1.1 Παράρτηµα II, του Κανονισµού (ΕΚ) 1974/2006

Άρθρα 36 (α) (i) και 37 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 64 και σηµείο 5.3.2.1.1 Παράρτηµα II, του Κανονισµού (ΕΚ) 1974/2006 5.3.2.1.1. Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά µειονεκτήµατα ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά µειονεκτήµατα ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 36 (α) (i) και 37 του

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Δρ. Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank LIFE NATURA THEMIS, Ηράκλειο, 10.04.2019 Δομή της παρουσίασης Η απώλεια της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠ

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠ Είχαμε και παλιότερα αναφερθεί στους βοσκότοπους, τον ανεκτίμητο αυτό πόρο για την κτηνοτροφία μας, το ρόλο τους στη βιωσιμότητα της, με την καταλυτική συμβολή τους στη μείωση του κόστους παραγωγής. Είχαμε

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα»

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» «Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ-Κύπρος 24/01/2015 Μηνάς Παπαδόπουλος Τομέας Πάρκων και Περιβάλλοντος Τμήμα Δασών ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση προτύπων. 21 March Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου;

Διαμόρφωση προτύπων. 21 March Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου; Διαμόρφωση προτύπων Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου; Το χωρικό πρότυπο επηρεάζει τις οικολογικές διεργασίες (δυναμική των πληθυσμών, τη βιοποικιλότητα, οικοφυσιολογικές διεργασίες των οικοσυστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία. Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Λογιστικές Υπηρεσίες ΠΑΑ

Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία. Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Λογιστικές Υπηρεσίες ΠΑΑ Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης Λογιστικές Υπηρεσίες ΠΑΑ 2014-2020 Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» Μέτρο 11 Βιολογικές καλλιέργειες Υπομέτρο 11.1 Υπομέτρο 11.2 Ενισχύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα λιβάδια είναι φυσικά οικοσυστήματα με πολλαπλούς σκοπούς ή χρήσεις Βοσκήσιμη Ύλη (Κύρια Χρήση) Κτηνοτροφικά ζώα, Άγρια πανίδα, Μέλισσες Βιοποικιλότητα, Αναψυχή Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.Π. 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Κ.Α.Π. 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Καρανικόλας Κ.Α.Π. Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΚΣΠ) 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) Άμεσες Ενισχύσεις Μέτρα Αγοράς 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Αγροτική Πολιτική και βιοποικιλότητα Αγροτική ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές

Κοινή Αγροτική Πολιτική και βιοποικιλότητα Αγροτική ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές Κοινή Αγροτική Πολιτική και βιοποικιλότητα Αγροτική ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές Γιάννης Φερμαντζής Προϊστάμενος Τμήματος Προστασίας Φυσικού Κεφαλαίου Γεωργίας Δ/νση Χωροταξίας Περιβάλλοντος &

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 10 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 10 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 10 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ Εαρινό 2010 2011 2011 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ 1 Η βλάστηση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του υγροτοπικού συστήματος καθορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

AND011 - Έλος Καντούνι

AND011 - Έλος Καντούνι AND011 - Έλος Καντούνι Περιγραφή Το έλος Καντούνι βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά στο όριο του χωριού Κόρθι στην Άνδρο. Πρόκειται για υποβαθμισμένη εκβολή που τροφοδοτείται από έναν ρύακα σχεδόν μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης

Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης Σεμινάριο Βάμος 25-11-2008 Γεωργία- Διατροφή- Ποιότητα ζωής ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης Κλεόνικος Σταυριδάκης Υπεύθ. Α/θμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου Εισαγωγή Η

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές σηµειώσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το µέλλον της ΚΓΠ

Βασικές σηµειώσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το µέλλον της ΚΓΠ MEMO/10/587 Βρυξέλλες, 18 Νοεµβρίου 2010 Βασικές σηµειώσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το µέλλον της ΚΓΠ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήµερα ανακοίνωση για το µέλλον της ΚΓΠ, µε τίτλο «Η ΚΓΠ µε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND003 - Λίμνη Ατένη Περιγραφή Η λίμνη Ατένη βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422344000 και με το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η σχέση και αλληλεξάρτηση µεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος είναι άµεση και δυναµική. Η γεωργία βασίζεται στη διαθεσιµότητα και παραγωγική ικανότητα των φυσικών πόρων,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ι ΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τίτλος δράσης ιαχείριση και Εμπορία Αρωματικών και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡ ΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ. ρ. Ε. Σταυρινός Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων ιοικ. Τοµέας Κοιν. Πόρων & Υποδοµών

ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡ ΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ. ρ. Ε. Σταυρινός Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων ιοικ. Τοµέας Κοιν. Πόρων & Υποδοµών ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡ ΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ρ. Ε. Σταυρινός Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων µ ιοικ. Τοµέας Κοιν. Πόρων & Υποδοµών ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Αξίες και προκλήσεις στον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας;

Διαβάστε περισσότερα

Β7-0079/177. Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Β7-0079/177. Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 6.3.2013 Β7-0079/177 Τροπολογία 177 João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Patrick Le Hyaric, Marie-Christine Vergiat, Marisa Matias, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL Εντολή για διοργανικές

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ *Φέρουσα χωρητικότητα Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική προβατοτροφία

Βιολογική προβατοτροφία Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δράση για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα

Δράση για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα Δράση για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 Η δράση έχει στόχο τη μείωση της ρύπανσης από τα λιπάσματα και τη βελτίωση της ποιότητας των

Διαβάστε περισσότερα

econtentplus programme Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δρ. Δημήτριος Αντωνόπουλος Φυτπροστασία στη Βιολογική Γεωργία

econtentplus programme Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δρ. Δημήτριος Αντωνόπουλος Φυτπροστασία στη Βιολογική Γεωργία Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme http://www.organic-edunet.eu 1 Η Φυτοπροστασία στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας Εισαγωγικές έννοιες Δρ. Δημήτριος Αντωνόπουλος PhD Γεωπονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2018 Πρόσκληση για το μέτρο βιολογικής κτηνοτροφίας ύψους 200 εκατ. ευρώ Δημοσιεύτηκε η δράση

Διαβάστε περισσότερα

«Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;»

«Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;» «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;» Μοίρες, 28-02-2017 «Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών» Ελισάβετ Γεωργοπούλου PhD Βιολόγος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικές δραστηριότητες στον χώρο

Οικονοµικές δραστηριότητες στον χώρο Τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ειδικό Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασµού Εργαστήριο επιλογής χειµερινού εξαµήνου, Πάτρα 2016 Οικονοµικές δραστηριότητες στο χώρο Βασίλης Παππάς, Καθηγητής vpappas@upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Λιβάδια - Θαµνότοποι

Λιβάδια - Θαµνότοποι ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Λιβάδια - Θαµνότοποι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέµβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άµεσα µε τον υπερπληθυσµό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Εθνική Νοµοθεσία Α. Νόµος 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» Εθνική Νοµοθεσία Α. Νόµος 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» Το 1986 η εθνικήνοµοθεσία

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικές Ποικιλίες. Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία. Πηνελόπη Μπεμπέλη

Τοπικές Ποικιλίες. Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία. Πηνελόπη Μπεμπέλη Τοπικές Ποικιλίες Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία Πηνελόπη Μπεμπέλη Τοπικές Ποικιλίες (Εγχώριοι Πληθυσμοί) Είναι ετερογενείς πληθυσμοί Είναι τοπικά προσαρμοσμένοι Έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα