ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ"

Transcript

1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ζίου-Ζίτσου (J.J.I.F.) ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ιανουάριος 2011

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΓΕΝΙΚΑ... 4 Παράγραφος 1 Αναφορά και εφαρμογή των κανονισμών... 4 Παράγραφος 2 Ενδυμασία και ατομικές απαιτήσεις διαγωνιζομένων... 4 Παράγραφος 3 Αγωνιστικός χώρος και εξοπλισμός... 4 Παράγραφος 4 Προπονητές... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (FIGHTING SYSTEM)... 6 Παράγραφος 5 Γενικά... 6 Παράγραφος 6 Εξοπλισμός... 6 Παράγραφος 7 Κατηγορίες κιλών... 7 Παράγραφος 8 Διαιτητές... 7 Παράγραφος 9 Γραμματείες... 7 Παράγραφος 10 Διαδικασία του αγώνα... 7 Παράγραφος 11 Εφαρμογή των όρων HAJIME, ΜΑΤΤΕ, "SONOMAMA" και "YOSHI"... 8 Παράγραφος 12 Βαθμολογία... 9 Παράγραφος 13 Ποινές Παράγραφος 14 Ολοκλήρωση του αγώνα Παράγραφος 15 Εύκολη νίκη και αποχώρηση από τον αγώνα Παράγραφος 16 Τραυματισμός, αδιαθεσία ή ατύχημα Παράγραφος 17 Ομαδικοί αγώνες Παράγραφος 18 Αναπληρωματικοί σε ομαδικό διαγωνισμό Παράγραφος 19 Απαγορεύσεις στις κατηγορίες ηλικίας-12 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO SYSTEM) Παράγραφος 20 Γενικά Παράγραφος 21 Εξοπλισμός Παράγραφος 22 Κατηγορίες Παράγραφος 23 Κριτήρια Βαθμολογίας Παράγραφος 24 Διαδικασία του αγώνα 18 Παράγραφος 25 Βαθμολογία Παράγραφος 26 Κριτές Παράγραφος 27 Εύκολη νίκη και αποχώρηση από τον αγώνα Παράγραφος 28 Τραυματισμός, αδιαθεσία, ατύχημα Παράγραφος 29 Ομαδικοί αγώνες Παράγραφος 30 Περιορισμούς στις κατηγορίες ηλικίας-12 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Παράγραφος 31 Περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς Παράγραφος 32 Έναρξη εφαρμογής 20 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Α' ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO ATTACKS) Β' ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ' ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ31 ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΩΝ (FIGHTING SYSTEM)

3 Α' ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1. ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 1. Αυτοί οι κανόνες είναι η πιστή μετάφραση του κανονισμού αγώνων που εξουσιοδότησε το Συμβούλιο της JJIF για εφαρμογή από της 1 Ιανουαρίου Τα παρακάτω έχουν εφαρμογή σε διεθνείς αγώνες στο αγωνιστικό σύστημα (fighting system) και σύστημα επιθέσεων τεχνικών αυτοάμυνας (duo system). 3. Ολες οι αναφορές στον όρο ο διαιτητής εννοούν τον ή τη διαιτητή. Επίσης στον όρο ο αθλητής εννοούν τον αθλητή ή την αθλήτρια. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2. ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ 1. Οι αθλητές θα φοράνε στολή του Ζίου-Ζίτσου (Ju-Jitsu Gi) καλής ποιότητας, η οποία πρέπει να είναι καθαρή και σε καλή κατάσταση. Ο κάθε αθλητής θα φορά κόκκινη ή μπλε ζώνη. 2. Το σακάκι πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει τους γοφούς και να συγκρατείται με τη ζώνη, η οποία δένεται γύρω από τη μέση. 3. Τα μανίκια πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά ώστε να μπορεί ο αντίπαλος να τα πιάσει και αρκετά μακριά ώστε να καλύπτουν τον μισό βραχίονα, όχι όμως τον καρπό. Τα μανίκια δεν θα είναι σηκωμένα και γυρισμένα. 4. Το παντελόνι θα είναι φαρδύ και αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει τη μισή κνήμη. Οι άκρες του παντελονιού δεν θα είναι σηκωμένες ή γυρισμένες. 5. Η ζώνη θα είναι δεμένη με τετράγωνο κόμπο, αρκετά σφιχτή ώστε να εμποδίζει το σακάκι να είναι χαλαρό και αρκετά μακριά ώστε να γυρίζει δύο φορές γύρω από τη μέση και να αφήνει 15 εκατοστά από κάθε πλευρά του κόμπου. 6. Οι γυναίκες απαιτείται να φορούν λευκό μπλουζάκι τύπου T-shirt ή αθλητικό στηθόδεσμο κάτω από το σακάκι. Οι άνδρες δεν επιτρέπεται να φορούν τίποτα κάτω από το σακάκι τους. 7. Οι αθλητές θα έχουν κομμένα νύχια στα χέρια και τα πόδια. 8. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να φορούν οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει ή να θέσει σε κίνδυνο τον αντίπαλο ή τον εαυτό τους (πχ σκουλαρίκια κλπ). 9. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να φορούν γυαλιά. Η χρήση φακών επαφής επιτρέπεται με ευθύνη των αθλητών. 10. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να είναι πιασμένα με μαλακό λάστιχο. 11. Σε περίπτωση που αθλητής δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω τότε δεν του επιτρέπεται να αγωνισθεί. Δίδεται το δικαίωμα να συμορφωθεί όμως εντός δύο λεπτών για κάθε ενδεχόμενη αλλαγή που θα απαιτηθεί.

4 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 1. Ο Αγωνιστικός χώρος θα είναι 12x12 μέτρα και θα είναι καλυμμένος με στρώματα τύπου ζίουζίτσου (tatami), γενικά χρώματος πράσινο. 2. Ο Αγωνιστικός χώρος θα είναι χωρισμένος σε δύο ζώνες. 3. Η Αγωνιστική περιοχή θα είναι πάντοτε 8x8 μέτρα. 4. Ο χώρος έξω από την Αγωνιστική περιοχή θα ονομάζεται περιοχή Ασφαλείας και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα σε πλάτος. 5. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κοινή περιοχή Ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρχουν δύο συνεχόμενοι αγωνιστικοί χώροι, οι οποίοι εφάπτονται μεταξύ τους, 6. Δίδεται η δυνατότητα, σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες, η περιοχή μέσα στην περιοχή Ασφαλείας να είναι 6x6 μέτρα. Επιτρέπεται, σε διεθνείς αγώνες, η χρήση από κοινού της περιοχής Ασφαλείας δυο εφαπτόμενων Αγωνιστικών χώρων εφόσον οι Αγωνιστικές περιοχές να έχουν απόσταση μεταξύ τους 3 μέτρα τουλάχιστον. 7. Η απόσταση μεταξύ γραμματείας και αγωνιστικού χώρου θα είναι δύο (2) μέτρα, επίσης μεταξύ αγωνιστικού χώρου και κοινού τρία (3) μέτρα. 1. Αγωνιστική Περιοχή 2. Περιοχή Ασφαλείας Ο Αγωνιστικός Χώρος ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ 1. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ένας αθλητής μπορεί να καθοδηγείται μόνο από έναν προπονητή ή βοηθό προπονητή, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στην προκαθορισμένη θέση (συνήθως σε καρέκλα δίπλα στον αγωνιστικό χώρο). 2. Αν ένας προπονητής επιδείξει κακή συμπεριφορά (προς τους αθλητές, τους διαιτητές, το κοινό ή οποιονδήποτε άλλον), ο κεντρικός διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο για το υπόλοιπο του αγώνα. 3. Αν η απρεπής συμπεριφορά ενός προπονητή συνεχιστεί, οι διαιτητές μπορούν να αποφασίσουν την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο για το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 5 Β' ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (FIGHTING SYSTEM) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5. ΓΕΝΙΚΑ 1. Το Αγωνιστικό Σύστημα (Fighting System) είναι ο ευγενικός αγώνας δύο αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονται με βάση τους κανονισμούς του Ζίου-Ζίτσου. 2. Το Αγωνιστικό Σύστημα (Fighting System) αποτελείται από 3 μέρη: 1 ο Μέρος: Γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα. 2 ο Μέρος: Ρίψεις, κατεβάσματα, κλειδώματα, και στραγγαλισμοί. 3 ο Μέρος: Τεχνικές εδάφους, κλειδώματα και στραγγαλισμοί. Οι αθλητές πρέπει να είναι τεχνικά ενεργοί πριν προχωρήσουν στο επόμενο Μέρος. Μία ενέργεια θεωρείται τεχνικά έγκυρη όταν ο αθλητής την εκτελέσει με καλή ισορροπία και ελεγχόμενους συνδυασμούς. 3. Οι επιθέσεις στο 1 ο Μέρος είναι περιορισμένης ισχύος και μόνο στις περιοχές κεφάλι, κοιλιακή χώρα, στήθος και πλευρά. 4. Επιτρέπονται όλοι οι στραγγαλισμοί εκτός από εκείνους που γίνονται με τα δάχτυλα. 5. Ο χρόνος του αγώνα είναι 3 λεπτά. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR), σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR) και αφού συμβουλευτούν τον Διαιτητή Γραμματείας (TR), θα αποφασίσουν αν η τελευταία ενέργεια έγινε πριν ή μετά το τέλος της διάρκειας του αγώνα. 6. Όταν ένας αθλητής αγωνίζεται σε συνεχόμενους αγώνες, μπορεί να ζητήσει διάλειμμα μέχρι 5 λεπτά ανάμεσα στους αγώνες. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 1. Ο διοργανωτής παρέχει χρονόμετρα, κόκκινες και μπλε ζώνες αγώνων, πίνακες ένδειξης των αποτελεσμάτων, χαρτιά για λίστες και φόρμες αγώνων, χώρο για τους διαιτητές και την τεχνική επιτροπή. 2. Οι αθλητές απαιτείται να φορούν μαλακά και κοντά γάντια και μαλακά προστατευτικά ποδιών (κνήμης και ραχιαίας επιφάνειας άκρου ποδός), τα οποία θα είναι του ίδιου χρώματος (κόκκινα ή μπλε) με τη ζώνη που φορά ο αθλητής την ώρα που αγωνίζεται. 3. Τα προστατευτικά θα είναι από μαλακό αφρώδες υλικό και πάχους 1 2 εκατοστών. Δεν θα επιτραπεί σε αθλητή να αγωνιστεί με ακατάλληλα προστατευτικά. Δίδεται όμως σε αυτόν χρόνος δύο (2) λεπτών για να εμφανιστεί με κατάλληλα, τιμωρείται όμως με shido για την καθυστέρηση του αγώνα. 4. Τα προστατευτικά θα είναι σε καλή κατάσταση και θα έχουν το κατάλληλο μέγεθος. 5. Επιτρέπεται η χρήση προστατευτικού γεννητικών οργάνων (σπασουάρ). Οι γυναίκες μπορούν να φορούν προστατευτικό στήθους. 6. Τα προστατευτικά ποδιών, χεριών, στήθους και γεννητικών οργάνων θα φοριούνται κάτω από τη στολή (Gi). 7. Οι αθλητές που φορούν σιδεράκια στα δόντια, επιβάλλεται να φορούν προστατευτικό δοντιών (μασελάκι). Για τους υπόλοιπους το προστατευτικό είναι προαιρετικό.

6 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΙΛΩΝ Οι κατηγορίες ανδρών και γυναικών τόσο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ηπειρωτικούς Αγώνες υπό την αιγίδα της JJIF όσο και στα Εθνικά Πρωταθλήματα φαίνονται στο Παράρτημα Γ. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ 1. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στην Αγωνιστική περιοχή και διευθύνει τον αγώνα. 2. Οι Περιφερειακοί Διαιτητές (SR) βοηθούν τον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και κινούνται πάνω στην περιοχή Ασφαλείας. Πρέπει να βρίσκονται στις πλευρές έτσι ώστε να παρακολουθούν τον αγώνα όσο γίνεται καλύτερα και να απονέμουν βαθμούς. 3. Ο Διαιτητής Γραμματείας είναι υπεύθυνος για την γραμματεία. Δηλώνει προφορικά τους πόντους και τις ποινές στην γραμματεία και ενημερώνει τον Κεντρικό Διαιτητή για την λήξη του χρόνου του αγώνα, για τον χρόνο ελέγχου στο έδαφος (Osae-Komi) και για τον χρόνο σε περίπτωση τραυματισμού. 4. Στους τελικούς αγώνες μπορεί να υπάρξουν 2 Διαιτητές Γραμματείας, εφόσον το επιτρέψει ο αριθμός των Διαιτητών και γίνει σε όλους τους τελικούς αγώνων της διοργάνωσης. Γενικά η Διαιτησία θα πρέπει να απαρτίζεται από Διαιτητές διαφόρων συλλόγων (χωρών). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ 1. Οι Γραμματείες τοποθετούνται απέναντι από τον Κεντρικό Διαιτητή (MR) κατά την έναρξη του αγώνα. 2. Οι Γραμματείες θα αποτελούνται από 2 Kαταγραφείς της βαθμολογίας και έναν Xρονομέτρη. 3. Ο ένας από τους 2 Kαταγραφείς, καταγράφει τη βαθμολογία σε χαρτί ενώ ο άλλος σε ηλεκτρονικό πίνακα. 4. Αν υπάρξει διαφωνία της βαθμολογίας ανάμεσα στους 2 Kαταγραφείς, τότε υπερισχύει εκείνη που είναι καταγραμμένη στο χαρτί. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1. Οι αθλητές στέκονται αντιμέτωποι στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, σε απόσταση 2 μέτρων περίπου ο ένας από τον άλλον. Ο αθλητής με την κόκκινη ζώνη στέκεται στη δεξιά πλευρά του Κεντρικού Διαιτητή (MR). Με υπόδειξη του Κεντρικού Διαιτητή (MR) οι αθλητές υποκλίνονται πρώτα προς τους διαιτητές και στη συνέχεια μεταξύ τους. 2. Όταν ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνήσει Hajime ξεκινάει ο αγώνας στο 1 ο Μέρος. 3. Μόλις υπάρξει επαφή μεταξύ των δύο αντιπάλων (αρπαγή), ξεκινάει το 2 ο Μέρος. Γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα δεν επιτρέπονται παρά μόνο εφόσον γίνουν ταυτόχρονα με την αρπαγή. 4. Μόλις και οι δύο αθλητές βρεθούν με τα δύο γόνατα στο έδαφος ή ο ένας αθλητής καθίσει ή ξαπλώσει τότε ο αγώνας συνεχίζεται στο 3 ο Μέρος. Εάν ένας αθλητής επανειλημμένα γονατίζει (αποφεύγοντας πιθανή ρίψη από τον αντίπαλο) θα τιμωρείται με passivity. Δεν επιτρέπεται η ανύψωση ενός αντιπάλου ο οποίος είναι ξαπλωμένος, για εκτέλεση τεχνικής

7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 7 ρίψης. Σε αυτή την περίπτωση ο Κεντρικός Διαιτητής σταματάει τον Αγώνα αναφωνώντας Matte. 5. Οι αθλητές μπορούν να αλλάζουν μεταξύ των τριών Μερών του αγώνα αλλά θα πρέπει να είναι και τεχνικά δραστήριοι σε κάθε Μέρος. Ως τεχνικά δραστήριοι νοείται: Στο Πρώτο μέρος πρέπει να είναι πραγματικά ενεργοί στην προσπάθεια εκτέλεσης συνδυασμών με λακτίσματα και πυγμών-κτυπημάτων εναντίων του αντιπάλου. Στο Δεύτερο μέρος πρέπει να είναι πραγματικά ενεργοί στην προσπάθεια για συγκράτηση, ρίψη ή κατέβασμα του αντιπάλου. Στο Τρίτο μέρος πρέπει να είναι πραγματικά ενεργοί στην προσπάθεια της συγκράτησης του αντιπάλου ή απεμπλοκής από αυτόν μετά από συγκράτηση, χωρίς όμως να έχει αυτό αποτέλεσμα την κατανάλωση όλου του χρόνου του αγώνα στο έδαφος. 6. Εάν ένας από τους αθλητές επιτίθεται βιαστικά στον αντίπαλό του χωρίς να εφαρμόζει τεχνικές κινήσεις ή αν είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του (Mubobe), ο διαιτητής του δίνει τεχνική ποινή και ο αγώνας συνεχίζεται στο 1 ο Μέρος. 7. Οι ρίψεις πρέπει να εκτελούνται στην Αγωνιστική περιοχή. Ο αντίπαλος μπορεί να πέσει στην περιοχή Ασφαλείας εφόσον δεν προκύπτει κίνδυνος τραυματισμού από τον τρόπο της εκτέλεσης της ρίψης 8. Στο τέλος του αγώνα, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώνει τον νικητή. Στη συνέχεια δίνει εντολή για υπόκλιση, πρώτα οι αθλητές μεταξύ τους και στη συνέχεια προς τους διαιτητές, οι οποίοι στέκονται σε σειρά στην Περιοχή Ασφαλείας απέναντι από τον Διαιτητή Γραμματείας (TR). 9. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) με τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR) θα πρέπει να αποφασίζουν, μετά την συμβολή του Διαιτητή Γραμματείας (TR) εάν μία τελευταία τεχνική έλαβε μέρος εντός του χρόνου του αγώνα ή όχι. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ HAJIME, MATTE, SONOMAMA ΚΑΙ YOSHI 1. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Hajime για να ξεκινήσει ένας αγώνας ή για την επανεκκίνησή του μετά το Matte. 2. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Matte όταν θέλει να τον διακόψει, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α. Όταν ο ένας ή και οι δύο αθλητές βρεθούν τελείως εκτός της Αγωνιστικής Περιοχής στο 1 ο ή 2 ο Μέρος. β. Εάν και οι δύο αθλητές βρεθούν τελείως εκτός της Αγωνιστικής Περιοχής στο 3 ο Μέρος. γ. Για να δώσει ποινή στον έναν ή και στους δύο αθλητές, στο 1 ο Μέρος. δ. Όταν ο ένας ή και οι δύο αθλητές τραυματιστούν ή αδιαθετήσουν. ε. Σε περίπτωση που αθλητής δεν μπορεί να δηλώσει παραίτηση (tapping) κατά τη διάρκεια ενός στραγγαλισμού ή κλειδώματος. στ. Όταν λήξει ο χρόνος ενός Ελέγχου Εδάφους (Osae-komi). ζ. Όταν χαθεί η επαφή στο 2 ο ή 3 ο Μέρος και οι αθλητές δεν συνεχίσουν στο 1 ο Μέρος από μόνοι τους. η. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) το κρίνει απαραίτητο (π.χ. να δώσει μία κρίση ή ένας αθλητής να φτιάξει τη στολή του). θ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το κρίνει απαραίτητο ένας από τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR), ο οποίος χτυπάει παλαμάκια. Σε αυτή τη περίπτωση ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) υποχρεούται να σταματήσει τον Αγώνα

8 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 8 ι. Όταν τελειώσει ο αγώνας. 3. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Sonomama για να σταματήσει προσωρινά τον αγώνα. Σε αυτή τη περίπτωση οι αγωνιζόμενοι «παγώνουν» στις θέσεις τους. Sonomama ανακοινώνεται: α. Για να δώσει στον έναν ή και στους δύο αθλητές προειδοποίηση για παθητικό παιχνίδι στο 2 ο ή στο 3 ο Μέρος. β. Για να δώσει στον έναν ή και στους δύο αθλητές ποινή στο 2 ο ή στο 3 ο Μέρος. γ. Οποιαδήποτε στιγμή το κρίνει απαραίτητο. 4. Οι αθλητές θα συνεχίσουν τον Αγώνα ακριβώς στη θέση που βρίσκονταν στην αναφώνηση Sonomama από τον Διαιτητή. Για να συνεχίσουν οι αθλητές οι Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Yoshi. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Η βαθμολογία πρέπει να δίδεται από την πλειοψηφία των Διαιτητών, άρα τουλάχιστον από τους δύο που βρίσκονται στον Αγωνιστικό χώρο. Εάν έχει δοθεί διαφορετική βαθμολογία από τους Διαιτητές τότε δίδεται ό μέσος όρος της βαθμολογίας. Σε περίπτωση που ο ένας δεν παρατηρήσει μια ενέργεια, τότε θα γραφτεί η χαμηλότερη από τις δύο βαθμολογήσεις που έχουν δοθεί. 1. Οι ακόλουθοι βαθμοί μπορούν να δοθούν στο 1 ο Μέρος: (Γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα με επαναφορά χεριού (Hikite) και επαναφορά ποδιού (Hikiashi), με καλή ισορροπία και έλεγχο). Ένα λάκτισμα το οποίο πιάστηκε από τον αντίπαλο δεν μπορεί να μετρηθεί ως ippon. α. Μία γροθιά, ένα χτύπημα ή ένα λάκτισμα χωρίς απόκρουση 1 Ippon (2 Βαθμοί) β. Μία γροθιά, ένα χτύπημα ή ένα λάκτισμα με μερική απόκρουση 1 Wazari (1 Βαθμός) 2. Οι ακόλουθοι βαθμοί μπορούν να δοθούν στο 2 ο Μέρος: (Ρίψεις, κατεβάσματα, κλειδώματα και στραγγαλισμοί) α. Στην περίπτωση στραγγαλισμών και κλειδωμάτων όπου ο 1 Ippon (2 Βαθμοί) αθλητής δεν μπορεί να παραιτηθεί και ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) πρέπει να διακόψει τον αγώνα αναφωνώντας Matte. β. Στραγγαλισμοί και κλειδώματα με παραίτηση 1 Ippon (2 Βαθμοί) γ. Μία τέλεια ρίψη ή ένα τέλειο κατέβασμα 1 Ippon (2 Βαθμοί) δ. Μία μη τέλεια ρίψη ή ένα μη τέλειο κατέβασμα 1 Wazari (1 Βαθμός) Τέλεια ρίψη μπορεί να είναι οποιαδήποτε ρίψη ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλος πέσει στο έδαφος με την πλάτη ή το στομάχι. 3. Οι ακόλουθοι βαθμοί μπορούν να δοθούν στο 3 ο Μέρος: (Τεχνικές εδάφους, κλειδώματα και στραγγαλισμοί) α. Στην περίπτωση στραγγαλισμών και κλειδωμάτων όπου ο 1 Ippon (3 Βαθμοί) αθλητής δεν μπορεί να παραιτηθεί και ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) πρέπει να διακόψει τον αγώνα αναφωνώντας Matte. β. Έλεγχος Εδάφους (Osae-Komi), στραγγαλισμοί και κλειδώματα 1 Ippon (3 Βαθμοί) με παραίτηση. γ. Έλεγχος Εδάφους (Osae-Komi) διάρκειας 15 δευτερολέπτων 1 Ippon (2 Βαθμοί) δ. Έλεγχος Εδάφους (Osae-Komi) διάρκειας δευτερολέπτων 1 Wazari (1 Βαθμός)

9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ Ένας Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) που θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, επιτρέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του ακόμα και μετά τη λήξη της διάρκειας του αγώνα. Αν χαθεί ο Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) πριν από τα 15 δευτερόλεπτα, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώνει Τoketa. 6. Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) μπορεί να ανακοινωθεί μόνο αν: α. Ο ελεγχόμενος αθλητής είναι ξαπλωμένος. β. Τα πόδια του επιτιθέμενου αθλητή είναι ελεύθερα. γ. Ο ελεγχόμενος αθλητής είναι ακινητοποιημένος και ο επιτιθέμενος αθλητής τον ελέγχει καλά. Ο Έλεγχος Εδάφους (Osae-kοmi) συνεχίζεται ακόμη και όταν: α. Ο ελεγχόμενος αθλητής μπορεί να πιάσει το πόδι του επιτιθέμενου αθλητή. β. Ο ελεγχόμενος αθλητής μπορεί να γυρίσει στο πλάι ή την πλάτη του. 7. Σε περίπτωση που τα σώματα και των δύο αθλητών είναι εκτός της Αγωνιστικής περιοχής, τότε ο Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) σταματά. 8. Οι τεχνικές Sankaku-jime και Juji-gatame νοούνται ως Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi), εφόσον υπάρχει πλήρης έλεγχος του πάνω μέρος του σώματος του αμυνόμενου αθλητή. 9. Η τεχνική Sankaku-jime θα πρέπει να γίνεται πάντα με ένα χέρι ανάμεσα στα διασταυρωμένα πόδια. 11. Ευθεία κλειδώματα ποδιών, με έλεγχο του άνω σώματος του αντιπάλου, νοούνται ως Ελεγχο Εδάφους (Osae-komi). Σε περίπτωση που ο αμυνόμενος καταφέρει να περιστρέψει το σώμα του τότε σταματά ο Έλεγχος Εδάφους και ο Κεντρικός Διαιτητής ανακοινώνει Toketa. 12. Βαθμοί για διαφορετικές τεχνικές δεν δίνονται αθροιστικά, π.χ. ένας Έλεγχος Εδάφους (Oasekomi) που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα και μία παραίτηση από κλείδωμα χεριού δεν μας δίνουν ένα Wazari και ένα Ippon. Αυτό μπορεί μόνο να συμβεί αν ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) έχει σταματήσει τον Έλεγχο Εδάφους (Osae-komi) ανακοινώνοντας Toketa. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13. ΠΟΙΝΕΣ 1. Οι ποινές δίνονται από τους διαιτητές κατά πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον από 2 διαιτητές. 2. Οι Ελαφρά Απαγορευμένες Ενέργειες τιμωρούνται με Shido και ο αντίπαλος παίρνει 1 βαθμό (1 wazaari). Οι παρακάτω ενέργειες νοούνται ως Ελαφρά Απαγορευμένες Ενέργειες : α. Εάν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δείχνουν αδράνεια, παθητικό παιχνίδι ή μικρές τεχνικές παραβάσεις. β. Εάν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν προστατεύουν τον εαυτό τους, Μubobe. γ. Η εσκεμμένη έξοδος από την Αγωνιστική περιοχή με τα δύο πόδια ή όλο το σώμα. δ. Το εσκεμμένο σπρώξιμο του αντιπάλου έξω από την Αγωνιστική περιοχή. ε. Η σκόπιμη εφαρμογή γροθιών, χτυπημάτων ή λακτισμάτων στο 2 ο Μέρος. στ. Οποιαδήποτε ενέργεια μετά την ανακοίνωση Matte ή Sonomama. ζ. Η εφαρμογή γροθιών, χτυπημάτων ή λακτισμάτων στα πόδια του αντιπάλου (κάτω από την ζώνη). η. Η εφαρμογή γροθιών, χτυπημάτων ή λακτισμάτων στον αντίπαλο ενώ βρίσκεται στο έδαφος.

10 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 10 θ. Τα κλειδώματα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. ι. Τα κλειδώματα με τεντωμένα πόδια διασταυρωμένα γύρω από τα νεφρά. Ια. Η εφαρμογή στραγγαλισμού με γυμνά χέρια και δάκτυλα. ιβ. Εάν ένας αθλητής προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο ανέτοιμος και καθυστερήσει την έναρξη του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί η ποινή αφού γίνει η διαδικασία του χαιρετισμού των δύο αθλητών πριν την έναρξη του αγώνα με την εκφώνηση Hajime. ιγ. Εάν ένας αθλητής εσκεμμένα καθυστερεί τη διάρκεια του αγώνα (π.χ. για να διορθώσει τη στολή του, βγάζει τη ζώνη ή τα γάντια του χωρίς λόγω κ.λ.π.). Ως αδράνεια/παθητικό παιχνίδι στο 1 ο Μέρος νοείται: Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν δείχνουν ενεργητικότητα για να κερδίσουν βαθμούς. Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές πηγαίνουν κατευθείαν στο 2 ο ή το 3 ο Μέρος. Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν κάνουν συνδυασμούς πριν πάνε στο επόμενο Μέρος. Ως αδράνεια/παθητικό παιχνίδι στο 2 ο Μέρος νοείται: Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν δείχνουν ενεργητικότητα για να κερδίσουν βαθμούς. Αν ο ένας οι και οι δύο αθλητές εμποδίζουν τις επιθέσεις ή τις κινήσεις του αντιπάλου ή αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές πηγαίνουν εσκεμμένα στο έδαφος. Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν περνούν στο 2 ο Μέρος και είναι ενεργοί μόνο στο 1 ο Μέρος. Αν ένας αθλητής εκτελέσει εσκεμμένα μια ψεύτικη τεχνική ρίψης αυτοθυσίας με σκοπό μόνο να σπάσει την επαφή. Ως αδράνεια/παθητικό παιχνίδι στο 3 ο Μέρος νοείται: Αν ο ένας οι και οι δύο αθλητές δεν δείχνουν ενεργητικότητα για να κερδίσουν βαθμούς. Εάν ένας αθλητής αδρανεί ξανά μετά από επανειλημμένες ποινές shido μπορεί να τιμωρηθεί με Chui, ως περιφρόνηση, όπως αναγράφεται στην υποπαράγραφο 13.3.γ. 3. Οι Απαγορευμένες Ενέργειες θα τιμωρούνται με Chui και ο αντίπαλος θα παίρνει 2 βαθμoύς (2 wazari): α. Η εκτέλεση επιθέσεων όπως γροθιές, χτυπήματα, λακτίσματα ή σπρώξιμο με πολύ σκληρό τρόπο. Πχ. μια εκτέλεση κτυπήματος το οποίο βρίσκει αντίσταση από το σώμα/κεφάλι του αντιπάλου αθλητή αντί να επαναφέρεται απόλυτα με τον έλεγχο του επιτιθέμενου. Επίσης και όταν το κεφάλι του αμυνόμενου μετακινηθεί, από το μέγεθος της επαφής του κτυπήματος. β. Η εσκεμμένη ρίψη του αντιπάλου από την Αγωνιστική Περιοχή εκτός Περιοχής Ασφαλείας. γ. Η περιφρόνηση των εντολών του Κεντρικού Διαιτητή (MR). δ. Οι άσκοπες κραυγές, νοήματα, παρατηρήσεις ή μορφασμοί, προς τον αντίπαλο, τους Διαιτητές, τη γραμματεία ή το κοινό. ε. Η εκτέλεση κινήσεων χωρίς έλεγχο, όπως κυκλικές γροθιές και κλωτσιές που δεν σταματούν ακόμα και αν δεν χτυπήσουν τον αντίπαλο. Επίσης, όταν μετά από μία ρίψη ο αντίπαλος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει αμέσως. στ. Η εκτέλεση ευθειών γροθιών ή λακτισμάτων στο κεφάλι και πρόσωπο. 4. Σε περίπτωση δύο Απαγορευμένων Ενεργειών, ο αθλητής χάνει τον αγώνα με Hansokumake. 5. Οι παρακάτω ενέργειες νοούνται ως Αυστηρά Απαγορευμένες Ενέργειες : α. Η εκτέλεση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να τραυματίσει τον αντίπαλο.

11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 11 β. Η ρίψη ή η προσπάθεια ρίψης του αντιπάλου με οποιοδήποτε κλείδωμα ή στραγγαλισμό. Προσοχή στις εφαρμοζόμενες τεχνικές, πχ η τεχνική kote gaeshi θεωρείται ως τεχνική κατεβάσματος του αντιπάλου. γ. Η πραγματοποίηση οποιουδήποτε κλειδώματος στον αυχένα ή τη σπονδυλική στήλη. δ. Η εκτέλεση περιστροφικού κλειδώματος στο γόνατο ή το πόδι. 6. Την πρώτη φορά που ένας αθλητής εκτελέσει μια Αυστηρά Απαγορευμένη Ενέργεια θα τιμωρείται με Hansoku-make. Χάνει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλος παίρνει 14 βαθμούς ή την βαθμολογία την οποία ήδη έχει σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη από Την δεύτερη φορά που ένας αθλητής τιμωρηθεί με Hansoku-make, θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο της διοργάνωσης. 8. Εάν ένας αθλητής συμπεριφερθεί αντιαθλητικά μετά τη λήξη ενός αγώνα τότε, εφόσον οι διαιτητές του συγκεκριμένου αγωνιστικού χώρου συμφωνήσουν ομόφωνα, ο αθλητής θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Θα ενημερώσουν τον Υπεύθυνο Διαιτησίας της διοργάνωσης και εκείνος με τη σειρά του θα ενημερώσει τον Υπεύθυνο της Διοργάνωσης για την απόφασή τους, ζητώντας του να κάνει τις ανάλογες ανακοινώσεις. Από τον αθλητή που θα αποβάλλεται θα αφαιρούνται όλες οι νίκες καθώς και τα μετάλλια που τυχόν έχει κερδίσει. 9. Αν και οι δυο αθλητές τιμωρηθούν με Hansoku-Μake, τότε ο αγώνας θα επαναληφθεί. 10. Τεχνικές οι οποίες δημιουργούν αιμορραγία (όχι από προϋπάρχουσα πληγή) θα πρέπει να αξιολογηθούν, ανάλογα την περίπτωση, από τον Κεντρικό και Περιφερειακούς Διαιτητές, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ποινής (πχ. ως Απαγορευμένη ενέργεια ή αυστηρά Απαγορευμένη ενέργεια). 11. Τεχνικές κτυπημάτων στο κεφάλι (εκτός τα ευθεία κτυπήματα) οι οποίες έχουν ελαφρά επαφή ή είναι μέχρι 10 εκ. σε απόσταση βαθμολογούνται. Επαφή κτυπήματος στο σώμα θεωρείται η επιδερμικά ελεγχόμενη επαφή, αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί ως επαφή με σκληρό τρόπο. Ένα άλλο κριτήριο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι σε περίπτωση που ένα κτύπημα εκληφθεί ως επαφή με σκληρό τρόπο λόγω της κίνησης του αμυνόμενου προς το κτύπημα. Σε αυτή την περίπτωση δεν εκλαμβάνεται υπαιτιότητα του επιτιθέμενου αλλά ίσως και ποινή στον αμυνόμενο ως επισφαλής (mubobi). 12. Λάθη που γίνονται κατά την σημείωση των πόντων και ποινών θα διορθώνονται από τον Κεντρικό Διαιτητή, τους περιφερειακούς Διαιτητές και Διαιτητή γραμματείας. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1. Ένας αθλητής μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα πριν από το τέλος του χρόνου, εφόσον έχει κερδίσει από 1 Ippon και στα 3 Μέρη. Αυτό ονομάζεται Full-Ippon. Σε αυτήν την περίπτωση ο ηττημένος παίρνει 0 βαθμούς και ο νικητής 14 ή την βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από Ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος του αγώνα κερδίζει τον αγώνα. 3. Εάν οι αθλητές είναι ισοπαλία μετά το τέλος του αγώνα (Hikiwake), κερδίζει αυτός που έχει έχει συγκεντρώσει τα ippon στα περισσότερα Μέρη της βαθμολογίας του. Σε περίπτωση που υπάρχει πάλι ισοπαλία τότε κερδίζει αυτός που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα Ιppon στο σύνολο των βαθμών του. 4. Εάν η βαθμολογία είναι ίση ακόμα και μετά τα παραπάνω, διεξάγεται παράταση μετά από ένα λεπτό διάλλειμμα (λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες πόντους και ποινές), διάρκειας δύο

12 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 12 (2) λεπτών ή ίσης με το ½ της διάρκειας του κανονικού αγώνα (κυρίως σε διασυλλογικούς αγώνες). Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση ισοπαλίας ξανά. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15. ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 1. Η Εύκολη Nίκη (Fusen-Gachi) δίνεται στον αθλητή, από τον κεντρικό Διαιτητή, του οποίου ο αντίπαλος δεν εμφανίζεται για να αγωνιστεί ύστερα από 3 κλήσεις μέσα σε 3 λεπτά (ο νικητής παίρνει 14 βαθμούς). 2. Η Νίκη με Αποχώρηση (Kiken-Gachi) δίνεται στον αθλητή, από τον κεντρικό Διαιτητή, του οποίου ο αντίπαλος αποχωρεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση ο αποχωρών παίρνει 0 βαθμούς και ο νικητής 14 ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ Ή ΑΤΥΧΗΜΑ 1. Σε κάθε περίπτωση που ένας αγώνας σταματήσει εξαιτίας τραυματισμού του ενός ή και των δύο αντιπάλων, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) μπορεί να επιτρέψει μέχρι δύο (2) λεπτά περιθώριο χρόνου στον ή στους τραυματισμένους. Δύο (2) λεπτά είναι ο συνολικός χρόνος για κάθε αθλητή σε κάθε αγώνα. 2. Ο χρόνος των δύο (2) λεπτών ξεκινά ύστερα από εντολή του Κεντρικού Διαιτητή (MR). 3. Η απόφαση της νίκης ή της ήττας, όταν ένας αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα λόγω τραυματισμού, αδιαθεσίας ή ατυχήματος, παίρνεται από τον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR) σύμφωνα με τις παρακάτω περιπτώσεις: α Όταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό είναι ο τραυματισμένος αθλητής, τότε χάνει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλός του παίρνει 14 ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14. β. Όταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό είναι ο μη τραυματισμένος αθλητής, τότε ο τελευταίος χάνει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλός του παίρνει 14 βαθμούς ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14. γ. Όταν είναι αδύνατο να καθοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για τον τραυματισμό, ο μη τραυματισμένος κερδίζει τον αγώνα με 14 βαθμούς ή με τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14 και ο τραυματισμένος αθλητής παίρνει 0 βαθμούς. 4. Όταν ένας αθλητής αρρωστήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε θα χάσει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλος θα πάρει 14 βαθμούς ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από Ο επίσημος γιατρός είναι αυτός που αποφασίζει αν ο τραυματισμένος μπορεί να συνεχίσει έναν αγώνα ή όχι. 6. Αν ένας αθλητής χάσει τις αισθήσεις του ή έχει σκοτοδίνη, τότε o αγώνας πρέπει να σταματήσει και ο αθλητής να αποβληθεί από την υπόλοιπη διοργάνωση. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17. ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ομαδικοί αγώνες είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και οι κανόνες είναι οι ίδιοι με αυτούς των ατομικών αγώνων.

13 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 13 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 1. Οι αναπληρωματικοί μπορούν να αντικαταστήσουν τους αθλητές που τραυματίστηκαν ή αδιαθέτησαν. 2. Οι αναπληρωματικοί πρέπει να ανήκουν στην ίδια ή χαμηλότερη κατηγορία κιλών από εκείνων που αντικαθιστούν. 3. Οι αναπληρωματικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αποκλεισμένους αθλητές. 4. Οι αναπληρωματικοί θα πρέπει να δηλώνονται και να ζυγίζονται μαζί με τους κανονικούς αθλητές. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12 και 15 Ιδιαίτερα για τους αγώνες των κατηγοριών -12 και -15 ισχύουν οι παραπάνω κανόνες με τις εξής επιπρόσθετες απαγορεύσεις και περιορισμούς. : 1. Κατηγορία ηλικίας 12 ( ετών) α. 2 ο Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Όλα τα κλειδώματα στο χέρι. Ολες οι τεχνικές στραγγαλισμού. Οι πτώσεις αυτοθυσίας (π.χ. tomoe-nage), εκτός της τεχνικής tani otoshi ως αντιτεχνική. Οι ρίψεις από τον ώμο με χαμηλή στάση (στα δύο (2) γόνατα). Οι ρίψεις με αρπαγή του αντιπάλου χαμηλά από τα πόδια με τα δύο χέρια (ryo ashi dori, morote gari). Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. Η πτώση πάνω στον αντίπαλο μετά από πραγματοποίηση ρίψης. β. 3 ο Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Όλα τα κλειδώματα στο χέρι ή στο πόδι. Όλοι οι στραγγαλισμοί. Οι τριγωνικές τεχνικές με το πόδι (sankaku waza). Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. 2. Κατηγορία ηλικίας 15 ( ετών) α. 2o Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Οι ρίψεις από τον ώμο με χαμηλή στάση (στα δύο (2) γόνατα) Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. Η πτώση πάνω στον αντίπαλο μετά από πραγματοποίηση ρίψης.

14 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 14 β. 3o Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Οι τριγωνικές τεχνικές με το πόδι (sankaku waza) Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. Σε περίπτωση που ένας αθλητής εκτελέσει μία από τις παραπάνω απαγορευμένες ενέργειες, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) σταματά τον αγώνα, κάνει την απαραίτητη σύσταση και αφού βεβαιώνεται ότι κατενόησε ο αθλητής την σύσταση ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς να δοθεί ποινή. Σε τυχόν επανάληψη της ενέργειας ή παρόμοιας ενέργειας, (πχ ρίψη αυτοθυσίας) τότε θα δίδεται ποινή αναλόγως της σοβαρότητας της ενέργειας.

15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 15 Γ' ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO SYSTEM) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20. ΓΕΝΙΚΑ 1. Το Σύστημα Τεχνικών Αυτοάμυνας (Duo System) έχει σκοπό να παρουσιάσει την άμυνα ενός αθλητή απέναντι σε ένα αριθμό προκαθορισμένων επιθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν από έναν αθλητή της ίδιας ομάδας. Οι επιθέσεις χωρίζονται σε 4 στήλες, των 5 επιθέσεων η κάθε μία. 1 η Στήλη: Επιθέσεις με αρπαγές 2 η Στήλη: Επιθέσεις με αγκαλιάσματα και κεφαλοκλειδώματα 3 η Στήλη: Επιθέσεις με γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα 4 η Στήλη: Επιθέσεις με όπλα 2. Πριν από κάθε επίθεση θα πρέπει να προηγείται μια προ-επίθεση, όπως σπρώξιμο, χτύπημα ή αρπαγή. Επίσης για την 3 η Στήλη ο επιτιθέμενος δύναται να εκτελέσει τεχνική κτυπήματος της αρεσκείας του πριν εκτελέσει την επιλεγμένη επίθεση που υπέδειξε ο Κεντρικός Διαιτητής. Επίσης η προ-επίθεση θα πρέπει να εκτελείται από τον επιτιθέμενο. 3. Κάθε επίθεση μπορεί να εκτελεστεί, με ελευθερία επιλογής της ομάδας, είτε με το δεξί χέρι ή με το αριστερό χέρι. 4. Η άμυνα εξαρτάται αποκλειστικά από τον αμυνόμενο (Tori). Είναι επιλογή των αθλητών ποιος θα εκτελεί επίθεση και ποιος άμυνα ή η εναλλαγή των ρόλων αυτών ακόμα και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της συγκεκριμένης στήλης. Επίσης, είναι επιλογή των αθλητών η στάση των ποδιών τους. 5. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) επιλέγει τυχαία 3 επιθέσεις από κάθε στήλη. Το επόμενο ζευγάρι εκτελεί τις ίδιες επιθέσεις αλλά με διαφορετική σειρά. 6. Κατά την πρώτη επίθεση κάθε στήλης ο αμυνόμενος (Tori) θα πρέπει να έχει τους κριτές στα δεξιά του. Μετά, η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά. Στην 4η στήλη, ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να ξεκινήσει την επίθεσή του και με τα δύο όπλα στα χέρια. 7. Η βαθμολογία δίδεται από τους κριτές μετά το τέλος κάθε στήλης επιθέσεων. Κατόπιν εντολής του Κεντρικού Διαιτητή (MR), ο οποίος αναφωνεί Hantei (κρίση), οι κριτές ανασηκώνουν τα βαθμολόγια πάνω από το κεφάλι τους. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί την βαθμολογία των κριτών και έπειτα ζητεί την καταβίβαση της μικρότερης και μεγαλύτερης βαθμολογίας. 8. Εάν προκύψει, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώνει λανθασμένη επίθεση αναφωνώντας τον αριθμό της επίθεσης και ταυτόχρονα εκτελώντας την ανάλογη χειρονομία. 9. Όταν ένα ζευγάρι αθλητών αγωνίζεται σε συνεχόμενους αγώνες, μπορεί να ζητήσει διάλειμμα μέχρι 5 λεπτών ανάμεσα στους αγώνες. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 1. Ο διοργανωτής παρέχει χρονόμετρα, κόκκινες και μπλε ζώνες αγώνων, πίνακες ένδειξης των αποτελεσμάτων, χαρτιά για λίστες και φόρμες αγώνων, χώρο για τους διαιτητές και την τεχνική επιτροπή. 2. Η γραμματεία θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 2 άτομα.

16 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ Επιτρέπεται στους αθλητές η χρήση ενός μαλακού ράβδου 50 εκ περίπου και ενός πλαστικού μαχαιριού. Η ράβδος θα είναι μεταξύ πενήντα (50) και εβδομήντα (70) εκατοστά. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1. Ένα ζευγάρι μπορεί να σχηματιστεί από 2 αθλητές χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το βάρος και ηλικία. 2. Οι κατηγορίες θα αποτελείται από: Ανδρών (2 άνδρες), Γυναικών (2 γυναίκες) και Μικτό (1 άνδρα και 1 γυναίκα). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ 1. Οι κριτές θα πρέπει να προσέξουν και να βαθμολογήσουν τα ακόλουθα: α. Δυναμική επίθεση β. Ρεαλισμός γ. Έλεγχος δ. Αποτελεσματικότητα ε. Στάση στ. Ταχύτητα ζ. Ποικιλία τεχνικών 2. Η συνολική βαθμολογία θα πρέπει να δίνει περισσότερη έμφαση στην επίθεση και στο πρώτο μέρος της άμυνας. 3. Τα χτυπήματα θα πρέπει να είναι δυναμικά, με καλό έλεγχο και να γίνονται με φυσικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη πιθανή συνέχεια. 4. Οι ρίψεις και τα κατεβάσματα θα πρέπει να περιέχουν σπάσιμο της ισορροπίας του αντιπάλου και να είναι αποτελεσματικά. 5. Τα κλειδώματα και οι στραγγαλισμοί θα πρέπει να δείχνονται ευκρινώς και σωστά στους κριτές και να συνοδεύονται από παραίτηση του επιτιθέμενου (Uke). 6. Τόσο η επίθεση όσο και η άμυνα θα πρέπει να εκτελούνται με τεχνικό και ρεαλιστικό τρόπο. 7. Βαθμολογία Duo. Επίθεση Μείωση βαθμολογίας Λανθασμένη επίθεση Δύο (2) βαθμούς. Λαβή-πιάσιμο που δεν ήταν «κλειστή» Μισός (1/2) βαθμός. Προ-επίθεση και επίθεση οι οποίες δεν είναι σε λογική συνέχεια Μισός (1/2) βαθμός. Κακή ισορροπία Μισός (1/2) βαθμός. Αδύναμη επίθεση Μισός (1/2) βαθμός. Άστοχη επίθεση Μισός (1/2) βαθμός. Άμυνα και ρίψεις κατεβάσματα Μείωση βαθμολογίας Ανεπαρκής άμυνα Μισός (1/2) βαθμός. Χωρίς σπάσιμο της ισορροπίας Μισός (1/2) βαθμός. Οι ενέργειες είχαν εκτελεστεί πολύ γρήγορα Μισός (1/2) βαθμός. Ο Uke βοηθάει πηδώντας στην ρίψη Μισός (1/2) βαθμός. Τεχνική με θεατρινισμούς Μισός (1/2) βαθμός. Οι ενέργειες δεν συνδέονται μεταξύ τους με λογική Μισός (1/2) βαθμός. Φωνές χωρίς λόγω Μισός (1/2) βαθμός.

17 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 17 Έλεγχος στο έδαφος Μείωση βαθμολογίας Έλεγχος του όπλου Μισός (1/2) βαθμός. Ανεπαρκής έλεγχος (κλείδωματος ή πνιγμού) του Uke Μισός (1/2) βαθμός. Αστοχα κτυπήματα στον Uke Μισός (1/2) βαθμός. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1. Τα διαγωνιζόμενα ζευγάρια στέκονται αντιμέτωποι στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 2 περίπου μέτρων. Το ζευγάρι που έχει κληρωθεί πρώτο (1 ο Ζευγάρι), φοράει κόκκινες ζώνες και στέκεται δεξιά του Κεντρικού Διαιτητή (MR). Το ζευγάρι που έχει κληρωθεί δεύτερο (2 ο Ζευγάρι) φοράει μπλε ζώνες. Με υπόδειξη του Κεντρικού Διαιτητή (MR) οι αθλητές υποκλίνονται πρώτα στον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και μετά μεταξύ τους. Το 2 ο Ζευγάρι αποχωρεί από την αγωνιστική περιοχή και κάθεται στην περιοχή ασφαλείας. 2. Ο αγώνας αρχίζει όταν ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώσει την πρώτη επίθεση αναφωνώντας τον αριθμό της και ταυτόχρονα δείξει τον αριθμό με τα χέρια του, πρώτα στους αθλητές και στη συνέχεια στους κριτές. 3. Με την ολοκλήρωση των επιθέσεων της 1 ης στήλης, το 1 ο Ζευγάρι γονατίζει και ανακοινώνεται η βαθμολογία του. Στη συνέχεια αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο και κάθεται στην περιοχή ασφαλείας. Το 2 ο Ζευγάρι εκτελεί τις επιθέσεις της 1 ης στήλης και του ανακοινώνεται η βαθμολογία του. Το 2 ο Ζευγάρι εκτελεί τις επιθέσεις της 2 ης στήλης και αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο αφού του ανακοινωθεί η βαθμολογία του. Στη συνέχεια το 1 ο Ζευγάρι εκτελεί τις επιθέσεις της 2 ης στήλης και του ανακοινώνεται η βαθμολογία του. Το 1 ο Ζευγάρι εκτελεί πρώτα τις επιθέσεις της 3 ης στήλης κλπ και το 2 ο Ζευγάρι εκτελεί πρώτα τις επιθέσεις της 4 ης στήλης κλπ. 4. Με την ολοκλήρωση και των 4 στηλών ο αγώνας τελειώνει. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) καλεί τα ζευγάρια, τα οποία παίρνουν την ίδια θέση που είχαν στην αρχή του αγώνα. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ρωτάει τη γραμματεία ποιο ζευγάρι είναι νικητής και το δείχνει ανασηκώνοντας το χέρι του και αναφωνώντας το χρώμα της ζώνης που φοράει το ζευγάρι που νίκησε. 5. Σε περίπτωση ισοπαλίας ( Hikiwake ), τότε ο αγώνας θα επαναληφθεί στήλη προς στήλη μέχρι να βγει νικητής. Το ζευγάρι με την μπλε ζώνη θα ξεκινήσει την 1 η στήλη. 6. Μετά την ανακοίνωση των νικητών από τον Κεντρικό Διαιτητή (MR), οι αθλητές υποκλίνονται πρώτα μεταξύ τους και μετά στον Κεντρικό Διαιτητή (MR). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 25. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Η βαθμολογία είναι από το 0 έως το 10 (με μισούς αριθμούς ενδιάμεσα). 2. Η μεγαλύτερη και η μικρότερη βαθμολογία διαγράφονται. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 26. ΚΡΙΤΕΣ Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από 5 αναγνωρισμένους διαιτητές, ο καθένας από διαφορετική χώρα (σε περίπτωση διεθνών αγώνων).

18 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 18 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 27. ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 1. Η Εύκολη Νίκη (Fusen-Gachi) δίνεται στο διαγωνιζόμενο ζευγάρι, από τον Κεντρικό Διαιτητή, του οποίου οι αντίπαλοι δεν εμφανίζονται για να αγωνιστούν ύστερα από 3 κλήσεις, μέσα σε 3 λεπτά. Το νικηφόρο ζευγάρι θα πάρει δώδεκα (12) βαθμούς ενώ το άλλο θα πάρει μηδέν (0). 2. Η Νίκη με Αποχώρηση (Kiken-Gachi) δίνεται στο διαγωνιζόμενο ζευγάρι, από τον Κεντρικό Διαιτητή, του οποίου οι αντίπαλοι αποχωρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση το ζευγάρι που αποχώρησε θα πάρει μηδέν (0) και το νικηφόρο ζευγάρι θα πάρει δώδεκα (12) βαθμούς. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ, ΑΤΥΧΗΜΑ 1. Σε περίπτωση τραυματισμού, αδιαθεσίας ή ατυχήματος, το ζευγάρι έχει δικαίωμα ανάπαυσης το πολύ δύο (2) λεπτών πριν συνεχίσει (ο συνολικός χρόνος για κάθε ζευγάρι σε κάθε αγώνα είναι δύο (2) λεπτά). 2. Εάν το ζευγάρι δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα μετά από τραυματισμό, η απόφαση της Νίκης με αποχώρηση (Kiken-Gachi) δίνεται στο άλλο ζευγάρι από τον Κεντρικό Διαιτητή,. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 29. ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι ομαδικοί αγώνες είναι δυνατόν και οι κανόνες είναι ίδιοι με εκείνους των ατομικών αγώνων. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 30. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ -12 ΚΑΙ-15. Ιδιαίτερα για τους αγώνες των κατηγοριών -12 και -15 ισχύουν οι παραπάνω κανόνες με τους εξής επιπρόσθετους περιορισμούς. : 1. Για την κατηγορία -12 θα εκτελούνται τρεις επιθέσεις, ελεύθερης επιλογής, από τις δύο κατηγορίες (στήλες). 2. Για την κατηγορία -15 θα εκτελούνται τρεις επιθέσεις, ελεύθερης επιλογής, από τις τρεις πρώτες κατηγορίες (στήλες). 3. Η κατηγορία -12 ισχύει μόνο για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα και τα κύπελα

19 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 19 Δ' ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 31. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ 1. Όποια περίπτωση προκύψει η οποία δεν καλύπτεται από τους κανονισμούς, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μετά από κοινή απόφαση του Κεντρικού Διαιτητή (MR) και των κριτών. 2. Ο Διαιτητής γραμματείας δεν έχει ψήφο στην απόφαση αλλά μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό πρόσωπο. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 32. ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το Συμβούλιο της JJIF έθεσε τους παραπάνω κανόνες για εφαρμογή από τις 28 Αυγούστου Οι παρόντες κανονισμοί καταργούν προηγούμενες εκδόσεις. Οι αλλαγές στις τεχνικές DUO θα μπουν σε εφαρμογή από την 1 η Ιανουαρίου 2011.

20 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 20 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α' ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ HAJIME Έναρξη του αγώνα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) στέκεται ανάμεσα στους αθλητές με τα δύο χέρια παράλληλα και αναφωνεί hajime. Η φωνή του πρέπει να είναι δυνατή και επιβλητική. MATTE Λήξη ή διακοπή του αγώνα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) στέκεται απέναντι από τη γραμματεία, με τεντωμένο χέρι στο ύψος του ώμου, ανοιχτή την παλάμη του όπως στον πίνακα και αναφωνεί matte. Η φωνή του πρέπει να είναι δυνατή και επιβλητική. IPPON 2 points 2 βαθμοί Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) υψώνει το δεξί ή το αριστερό του χέρι (ανάλογα αν δίνει τον βαθμό στον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή αντίστοιχα), ακριβώς ευθεία και πάνω από το κεφάλι του. IPPON 3 points 3 βαθμοί Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) υψώνει το χέρι του όπως και πριν (ανάλογα αν δίνει τον βαθμό στον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή αντίστοιχα), αλλά επιδεικνύει καθαρά τους 3 βαθμούς με τα τρία δάχτυλά του. WAZARI 1 Βαθμός Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) προεκτείνει οριζόντια το αριστερό ή το δεξί του χέρι (ανάλογα αν δίνει τον βαθμό στον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή αντίστοιχα). Η παλάμη του θα πρέπει να είναι ανοιχτή και να κοιτάζει το έδαφος. Ο βαθμός θα πρέπει να διακρίνεται καθαρά από τη γραμματεία. CANCEL Ακύρωση κρίσης Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) κινεί το δεξί του χέρι δεξιά αριστερά, πάνω από το κεφάλι του, αφού πρώτα δείξει ποια απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Η κίνηση θα πρέπει να διακρίνεται καθαρά από τον Διαιτητή Γραμματείας (TR).

21 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 21 PASSIVITY Αδράνεια Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) στρέφει κυκλικά τα χέρια του από τον αγκώνα και κάτω, μπροστά στο στήθος του. UNCONTROLLED TECHNIQUE Κίνηση χωρίς έλεγχο Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) κινεί οριζόντια το κόκκινο ή το μπλε χέρι του, με λυγισμένο τον αγκώνα, μπροστά από το σώμα του (η περιγραφή της ενέργειας πρέπει να ακολουθεί μετά από αυτή την κίνηση και πριν την ποινή). MUBOBE Αθλητής σε σύγχυση ή επικίνδυνος για τον εαυτό του Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) προτάσσει τα χέρια του οριζόντια με γροθιές, όπως στην εικόνα, και αναφωνεί με δυνατή και καθαρή φωνή Μubobe STRAIGHT PUNCH TO THE HEAD Ευθύ χτύπημα στο κεφάλι Ο Κεντρικός Διαιτητής κινεί τη γροθιά του προς το κεφάλι. HARD CONTACT Σκληρό χτύπημα στον αντίπαλο Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει το χτύπημα με τη γροθιά του στην παλάμη του άλλου χεριού του (για τον κόκκινο αθλητή τη δεξιά γροθιά, για τον μπλε την αριστερή). GRIP AND PUNCH Αρπαγή και χτύπημα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει με το ένα χέρι την αρπαγή του ρούχου (gi) και με το άλλο τη γροθιά.

22 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 22 GOING OUT OF THE FIGHTING AREA Έξοδος εκτός αγωνιστικής περιοχής. [κίνηση Περιφερειακού Διαιτητή (SR)] Ο Περιφερειακός Διαιτητής (SR) υποδεικνύει την έξοδο στον Κεντρικό Διαιτητή (MR) έτσι ώστε εκείνος να δράσει ανάλογα. PUSHING OUT Σπρώξιμο εκτός αγωνιστικού χώρου Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει και με τα δύο χέρια οριζόντια το σπρώξιμο ενός αθλητή έξω από την αγωνιστική περιοχή THROWING OUT OF THE CONTESTANT AREA Ρίψη εκτός αγωνιστικού χώρου Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει με το δεξί ή το αριστερό του χέρι (ανάλογα αν η ρίψη έγινε από τον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή) τη ρίψη ενός αθλητή από την αγωνιστική περιοχή στην περιοχή έξω από την περιοχή ασφαλείας. UNNECESSARY CALLS, REMARKS Άσκοπες παρατηρήσεις, χειρονομίες Ο Διαιτητής γυρίζει προς τον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή και με τον δείκτη του χεριού του προεκταμένο κάνει την κίνηση που φαίνεται στην εικόνα. OSAE-KOMI Έλεγχος Εδάφους Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει τους αθλητές, με το κόκκινο ή το μπλε χέρι (ανάλογα αν τον έλεγχο τον έχει ο κόκκινος ή ο μπλε αθλητής). Η παλάμη του θα είναι ανοικτή και θα κοιτάζει προς τα κάτω. Με δυνατή και καθαρή φωνή αναφωνεί Osae-Komi. Το χέρι παραμένει στην ίδια θέση όσο διαρκεί ο έλεγχος εδάφους. TOKETA Απώλεια Ελέγχου Εδάφους Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) κινεί δεξιά-αριστερά το κόκκινο ή μπλε χέρι (ανάλογα ποιος αθλητής ήταν σε θέση Ελέγχου Εδάφους (Osae-Komi). Η παλάμη θα είναι ανοικτή, κάθετα προς τους αθλητές και ανακοινώνει με δυνατή και καθαρή φωνή "TOKETA".

23 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 23 AIUCHI Ταυτόχρονη ενέργεια και των δύο αθλητών Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) λυγίζει τα χέρια του οριζόντια, μπροστά στο σώμα του και ενώνει τις γροθιές του με τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα. PENALTY Ποινή, Shido, Chui, Hansoku-make Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει με το ανάλογο χέρι τον αθλητή που έκανε την παράβαση, με κλειστή γροθιά, προεκταμένο δείκτη και του ανακοινώνει την ποινή. I DID NOT SEE Ο διαιτητής δεν είδε Ο διαιτητής καλύπτει στιγμιαία τα μάτια του, με τις δύο παλάμες ανοικτές RESETTING THE GI Αποκατάσταση της στολής Ο διαιτητής γυρίζει προς τον αθλητή και διασταυρώνει τα χέρια μπροστά στο σώμα του, με ανοικτές παλάμες. FULL IPPON Κίνηση του Διαιτητή Γραμματείας (TR) Ο Δαιτητής Γραμματείας ανακοινώνει τη λήξη του αγώνα φωνάζοντας με δυνατή και καθαρή φωνή Time. Στη συνέχεια κάνει την κίνηση της εικόνας στον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και ταυτόχρονα του δείχνει το χρώμα ή τον νικητή. HANTEI Κρίση Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανασηκώνει ευθεία ψηλά το χέρι του, με τεντωμένη την παλάμη η οποία κοιτάζει πλάγια.

24 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 24 HIKΙWAKE Ισοπαλία Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) διασταυρώνει τα χέρια του μπροστά από το στήθος, με τις παλάμες ανοικτές και ανακοινώνει Ισοπαλία. ANNOUNCEMENT OF ΤΗΕ WINNER Ανακοίνωση του νικητή Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) σηκώνει το δεξί ή το αριστερό του χέρι (ανάλογα ποιος αθλητής είναι ο νικητής) προς τα επάνω, σε γωνία 45 μοιρών και ανακοινώνει με δυνατή και καθαρή φωνή "νικητής" SONOMAMA Προσωρινή παύση του αγώνα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) χτυπάει με δύναμη την πλάτη των αθλητών ενώ αυτοί αγωνίζονται και αναφωνεί με δυνατή και καθαρή φωνή Sonomama. YOSHI Επανέναρξη του αγώνα Αφού ανακοινωθεί ο λόγος για τον οποίο διεκόπη ο αγώνας προσωρινά, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δίνει εντολή στους αθλητές να συνεχίσουν τον αγώνα, από το σημείο που είχαν ακινητοποιηθεί, χτυπώντας τους ελαφρά στην πλάτη και αναφωνεί με δυνατή και καθαρή φωνή "Yoshi". MEDICAL TIME Χρόνος ανάρρωσης Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) σχηματίζει τις παλάμες του σε σχήμα "T" και ο χρόνος ανάρρωσης αρχίζει. WΑSTING TIME Σπατάλη χρόνου Ο Κεντρικός Διαιτητής δείχνει τον καρπό του με κλειστή γροθιά και τον δείκτη του σε προέκταση.

25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 25 LIGHT FORBIDDEN ACT Ελαφρώς απαγορευμένη ενέργεια Στις ελαφρώς απαγορευμένες ενέργειες που τιμωρούνται με Shido, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) χτυπά ελαφρά τον βραχίονά του με ανοικτή παλάμη. DISREGARD MR's INSTRUCTIONS Περιφρόνηση των εντολών του Κεντρικού Διαιτητή (MR) Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) έχοντας κλειστές τις γροθιές του και τους δείκτες σε προέκταση, δείχνει τα αυτιά του. BREAK Διάλειμμα Σε περίπτωση ισοπαλίας και πριν τον επόμενο γύρο, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει το σήμα "OK" προς τη γραμματεία, με τον αντίχειρα προς τα πάνω και κατευθύνει τους αθλητές εκτός αγωνιστικού χώρου, για διάλειμμα.

26 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Επιθέσεις Τεχνικών Αυτοάμυνας (Duo System Attacks) σελ. 26 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β' ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO ATTACKS) 1 η ΣΤΗΛΗ: Επιθέσεις με Αρπαγή (Πριν από κάθε επίθεση πρέπει να προηγείται μια προ-επίθεση) Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) κρατεί τον αμυνόμενο (Tori) από το χέρι. Το ένα χέρι είναι στο αντιβράχιο και το άλλο στον καρπό. Να σπρώξει ή να τραβήξει. Να ελέγξει το μπροστινό χέρι του Tori. Να κινητοποιήσει τον αμυνόμενο. Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) αρπάζει το πέτο στο Gi του αμυνόμενου (Tori) με το χέρι του. Να έρθει κοντά στον αντίπαλο για την επόμενη κίνηση. Να σπρώξει, να τραβήξει ή να ακινητοποιήσει τον αντίπαλο, ίσως για να τον χτυπήσει στη συνέχεια. Αρπαγή: Ο επιτιθέμενος (Uke) τοποθετεί και τα δύο του χέρια γύρω από τον λαιμό του αμυνόμενου (Tori) έχοντας τον μέτωπο ή πλάτη προσπαθώντας να τον στραγγαλίσει. Πρόσθεση: Να σπρώξει τον Tori προς τα πίσω. Να ακινητοποιήσει τον Tori. Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) τοποθετεί και τα δύο του χέρια στο λαιμό του αμυνόμενου (Tori) για στραγγαλισμό. Ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να μετα-κινήσει τον αμυνόμενο (Tori) στη σωστή θέση ή ο Tori μπορεί να μετακινηθεί μόνος του στη σωστή θέση. Να σπρώξει ή να ακινητοποιήσει τον Tori. Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) επιτίθεται στην πλευρά του αμυνόμενου (Tori) αρπάζοντάς τον από το ρούχο (Gi) στον ώμο, με το χέρι του. Αυτού του είδους η αρπαγή είναι ελεύθερη. Ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να μετακινήσει τον αμυνόμενο (Tori) στη σωστή θέση ή ο αμυνόμενος (Tori) μπορεί να μετακινηθεί μόνος του στη σωστή θέση. Να σπρώξει, να τραβήξει ή να ακινητοποιήσει τον Tori. Γενικά σχόλια: Τα χέρια και οι αρπαγές πρέπει να είναι κλειστά.

27 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Επιθέσεις Τεχνικών Αυτοάμυνας (Duo System Attacks) σελ. 27 η ΣΤΗΛΗ: Επιθέσεις με αγκαλιάσματα και πνιγμοί 2 (Πριν από κάθε επίθεση πρέπει να προηγείται μια προ-επίθεση) Ο επιτιθέμενος (Uke) αγκαλιάζει τον αμυνόμενο (Tori) από την εμπρόσθια πλευρά κάτω ή πάνω από τα χέρια. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Το κεφάλι του επιτιθέμενου (Uke) ακουμπάει πάνω στον ώμο του αμυνόμενου (Tori). Πριν την επίθεση, ο αμυνόμενος (Tori) θα πρέπει να έχει τα χέρια του σε φυσική στάση. Ο επιτιθέμενος (Uke) αγκαλιάζει τον αμυνόμενο (Tori) από την πίσω πλευρά κάτω ή πάνω από τα χέρια του. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Το κεφάλι του επιτιθέμενου (Uke) ακουμπάει πάνω στον ώμο του Tori. Πριν την επίθεση, ο αμυνόμενος (Tori) θα πρέπει να έχει τα χέρια του σε φυσική στάση. Ο επιτιθέμενος (Uke) αρπάζει τον αμυνόμενο (Tori) από τον λαιμό με το χέρι από το πλάι. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Πρόθεση: Να στραγγαλίσει τον αμυνόμενο (Tori) ή να του κάνει τεχνική ρίψης. Ο επιτιθέμενος (Uke) αρπάζει τον λαιμό του αμυνόμενου (Tori) με το χέρι από μπροστά. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Πρόθεση: Να στραγγαλίσει τον αμυνόμενο (Tori) ή να του κάνει τεχνική ρίψης. Ο επιτιθέμενος (Uke) εφαρμόζει την τεχνική Hadaka Jime με το χέρι του. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να μετακινήσει τον αμυνόμενο (Tori) στη σωστή θέση ή ο αμυνόμενος (Tori) μπορεί να μετακινηθεί μόνος του στη σωστή θέση. Πρόθεση: Να στραγγαλίσει τον αμυνόμενο (Tori) ή να του σπάσει την ισορροπία. Γενικά σχόλια: Τα χέρια θα πρέπει να είναι κλειστά και οι αρπαγές σφιχτές.

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια.

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΚΤΑΜΠΑΛΟ 1. Σκοπός του παιχνιδιού. Το παιγνίδι παίζεται µε δηλωµένα χτυπήµατα και παίζεται µε µια άσπρη µπίλια και δεκαπέντε αριθµηµένες µπίλιες από το 1 ως το 15. Ο ένας παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17. Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17. Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17 Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΡΟ-ΤΖΟΥΝΙΟΡ-ΜΙΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2015 Η

Διαβάστε περισσότερα

αμαξίδιο Αντισφαίριση με αναπηρικό Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 δυναμικό άθλημα, που απαιτεί

αμαξίδιο Αντισφαίριση με αναπηρικό Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 δυναμικό άθλημα, που απαιτεί Αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 Αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο δυναμικό άθλημα, που απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική φυσική κατάσταση, ταχύτητα, αντανακλαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

NE WAZA Judo Jujitsu Γνωστό ως "Brazilian" Κανόνες ιαιτήσιας

NE WAZA Judo Jujitsu Γνωστό ως Brazilian Κανόνες ιαιτήσιας NE WAZA Judo Jujitsu Γνωστό ως "Brazilian" Κανόνες ιαιτήσιας 2010 Περιεχόμενα 1 Ορισμός σελίδα 3 2 Φύλο σελίδα 3 3 Ηλικιακές Κατηγορίες σελίδα 3 4 Εθνικότητες σελίδα 3 5 Βαθμίδες Ζωνών σελίδα 4 6 Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί:

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί: Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει σήμερα 01/04/2014 τους Κανόνες του Παιχνιδιού σε ένα σύνολο 800 ερωτήσεων απαντήσεων που περιλαμβάνουν το σύνολο των Κανόνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙKH OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙKH OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙKH OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1. ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗ 1. Η Επιτροπή Διαιτησίας (Ε.Δ.) της Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ. είναι μέρος της οργάνωσης και σύνθεσής της και προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Cyprus Beach Volley 2015, είναι η επίσημη διοργάνωση Beach Volley για το 2015 που

Διαβάστε περισσότερα

Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 14 & 15 Δεκεμβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Πάλης, Άνω Λιόσια)

Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 14 & 15 Δεκεμβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Πάλης, Άνω Λιόσια) Δηλώσεις συμμετοχής έως 06/12/2013 Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14 & 15 Δεκεμβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Πάλης, Άνω Λιόσια) Low Kick: Ανδρών Γυναικών & Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών & Εφήβων Νεανίδων Κ1: Ανδρών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ 9.0 ΕΓΚΥΡΟ ΑΠΟ 1.1.2015

ΕΚΔΟΣΗ 9.0 ΕΓΚΥΡΟ ΑΠΟ 1.1.2015 ΕΚΔΟΣΗ 9.0 ΕΓΚΥΡΟ ΑΠΟ 1.1.2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ KUMITE ΑΡΘΡΟ 1: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΘΡΟ 2: ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΑΡΘΡΟ 3: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ KUMITE

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω.

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Σκοπός σας είναι να είστε ο πρώτος παίκτης που θα ξεφωρτωθεί όλες του τις κάρτες. Το τοτέμ τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

# 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 44260

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Αγαπητοί συνάδελφοι, προπονητές, Για έβδομη συνεχή χρονιά, το Fight Club Galatsi και η Theofanous Elite Team είναι συνεπής στο ραντεβού

Διαβάστε περισσότερα

Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο wheelchair basketball

Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο wheelchair basketball Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό wheelchair basketball Σοφία Μπάτσιου Οκτώβρης 2013 Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό (Wheelchair basketball) Άτομα με κινητικά προβλήματα Αναπηρικό Ο αγώνας διεξάγεται στο γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή επίσης,σαν επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια µήκους 2,74 µ. πλάτους 1,525 µ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ JU-JITSU

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ JU-JITSU ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ JU-JITSU Ιστορία To Ju-Jitsu (Ζίου-Ζίτσου), αποτελεί την πιο πολύπλευρη πολεμική τέχνη που υπάρχει σήμερα. Κάποιος που γνωρίζει καλά αυτή την πολεμική τέχνη, είναι ικανός να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ: Αρχική Στάση : Αριστερό γόνατο στο πάτωμα και δεξί πόδι λυγισμένο σχηματίζοντας μια γωνία 90 μοιρών, Εισπνέεις καθώς σηκώνεις το αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες

Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ FIFA Εγκύκλιος αρ. 1322 Ζυρίχη, 25 Οκτωβρίου 2012 SG/bru Ετήσια Συνέλευση Εργασιών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), 2 Οκτωβρίου 2012 αποφάσεις και οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014

Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014 Κανόνες Παιχνιδιού 2013/2014 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016 Καρδίτσα 12-8-2015 Αριθμ.πρωτ. 824 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016 Η Ε.Π.Σ.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ έχοντας υπόψη : 1. Την Αθλητική Νομοθεσία που ισχύει σήμερα, 2. Το καταστατικό της

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013

Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 Κανόνες Παιχνιδιού 2012/2013 2 FEDERATION INTERNATIONALE DE FOOTBALL ASSOCIATION (FIFA) ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (FIFA) Πρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Joseph S. Blatter (Ελβετία) Jerome Valcke

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 12 ΠΑΙΚΤΕΣ (7 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ 5 ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ) ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το γήπεδο 2. Μόνιµα εξαρτήµατα 3. Η µπάλα 4. Η ρακέτα 5. Το σκορ

Διαβάστε περισσότερα

Serve It Smash It Win It Love It

Serve It Smash It Win It Love It ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2 ο TENNIS4U Junir Tennis Open 2015 Το TENNIS4U.gr προκηρύσσει το 2 ο Tennis 4u Junir Tennis Open Απρίλιος 2015. Έναρξη Αγώνων Η έναρξη των αγώνων θα γίνει από Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ της ΟΤΟΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ «ΟΤΟΕ TENNIS OPEN 2014» ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ TENNIS CLUB 2 31 ΜΑΪΟΥ 2014

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ της ΟΤΟΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ «ΟΤΟΕ TENNIS OPEN 2014» ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ TENNIS CLUB 2 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ της ΟΤΟΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ «ΟΤΟΕ TENNIS OPEN 2014» ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ TENNIS CLUB 2 31 ΜΑΪΟΥ 2014 Απρίλιος 2014 Χώρος και οργάνωση Έδρα ΔΗΜ. ΑΘΛ. ΕΓΚ. ΑΥΛΑΚΙΟΥ (ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ), Τ.Κ. 19003 Τηλέφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΜΠΙΛΙΑΡ ΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΜΠΙΛΙΑΡ ΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΜΠΙΛΙΑΡ ΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 16 Ιουλίου 2012 Οµοσπονδία Μπιλιάρδου Κύπρου CYPBF Σελίδα - 2 - από 14 Contents Κανονισμοί... - 3 - Γενικές οδηγίες για της αγωνιστικές

Διαβάστε περισσότερα

3 O Π ΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Π ΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUDOKU 09

3 O Π ΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Π ΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUDOKU 09 www.e-sudoku.gr 1 3O ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUDOKU 2 MAIOY 2009 Οι παρόντες κανονισμοί συντάχθηκαν λαμβάνοντας υπ όψιν τους επίσημους κανονισμούς του παιχνιδιού καθώς και τους κανονισμούς της World Puzzle

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

# 44266 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 44266 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 44266 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 44266

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011 Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑΣ Ο Βορράς και η Ανατολή κάθονται στην ίδια πλευρά του χωρίσματος, καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ευθύνη του Βορρά να τοποθετήσει

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βασικά Θέματα της Διαιτησίας στο Μπριτζ με τη Μορφή Διαγραμμάτων Ροής

Τα Βασικά Θέματα της Διαιτησίας στο Μπριτζ με τη Μορφή Διαγραμμάτων Ροής Τα Βασικά Θέματα της Διαιτησίας στο Μπριτζ με τη Μορφή Διαγραμμάτων Ροής Επιμέλεια: Κούρτης Δημήτρης Περίπτωση Α: Νόμος 27 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΓΟΡΑ Νόμος 27Α Θέλει ο αντίπαλος αριστερά να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΔIΑ ΤΗΣ ΜAΧΗΣ - ΕΠΙΣΚOΠΗΣΗ

ΠΕΔIΑ ΤΗΣ ΜAΧΗΣ - ΕΠΙΣΚOΠΗΣΗ Τα Πεδία της μάχης είναι μια νέα εμπειρία τουρνουά του League of Legends που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ομάδα και να αναμετρηθείτε με άλλες ομάδες από τη χώρα σας. Δεν έχει σημασία η θέση σας στην

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2009 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Εγκεκριμένοι από το 31 ο Συνέδριο της FIVB -2008 Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel.

Διαβάστε περισσότερα

1ο Χειμερινό Κύπελλο Marblehead 15/3/2015 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ

1ο Χειμερινό Κύπελλο Marblehead 15/3/2015 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ 1ο Χειμερινό Κύπελλο Marblehead 15/3/2015 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ 1. ΚΑΝΟΝΕΣ Οι αγώνες θα διέπονται από: 1.1 Τους Κανόνες Αγώνων Ιστιοπλοΐας RRS 2013-2016 όπως τροποποιούνται από το παράρτημα Ε για τα τηλεκατευθυνόμενα

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 1. ΣΤΟΧΟΣ Το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ διοργανώνει τουρνουά ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ με την Αιγίδα της ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ και στόχος του είναι η ψυχαγωγία και η άθληση των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία ΚΕΦ.9.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 9.ΙΙ.- ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΦΟΡΤΙΩΝ Σύγχρονη Εργονοµία 1 Αυτόµατος Προσδιορισµός Ορίων Ανύψωσης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ Ο ΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟ ΕΚΤΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΠΌ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ 2015 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Ν Ω Σ Η Α Μ Ε Ρ Ι Κ Α Ν Ι Κ Ο Υ Μ Π Ι Λ Ι Α Ρ Δ Ο Υ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Επιμέλεια Ανδρικόπουλος Πέτρος Πρόλογος Η (HPBU Hellenic Pocket Billiard Union), με απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Α ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Παίκτης Οποιοσδήποτε παίζει Badminton (Αντιπτέριση). Match Ο βασικός αγώνας στην Αντιπτέριση μεταξύ αντιπάλων πλευρών ενός ή δύο παιχτών η κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑ - ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

ΕΔΑ - ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΕΔΑ - ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η εξέταση αυτή αποβλέπει σε μια πρώτη επιλογή των σκύλων που θα προπονηθούν για να αποτελέσουν την Εθνική Ομάδα του Ομίλου Κυνοφίλων Ντόμπερμαν Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ / ΤΡΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ / ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (J.J.I.F.), την 27/11/2010 στην Αγ., Πετρούπολη της Ρωσίας, το πρόγραμμα των διεθνών διοργανώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014-2015 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014-2015 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 2014-2015 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Πίνακας περιεχομένων Στόχος Πρωταθλήματος...3 Κατηγορίες Τμημάτων...4 Τρόπος Διεξαγωγής...4 Γήπεδα-Χώροι Διεξαγωγής Αγώνων...4 Ημέρες Ώρες Τέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ www iopor.com e-mail: info @ iopor.com ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ BIC TECHNO- RS:X 21-22/02/2015 Αρτέμιδα υπό την αιγίδα της ΕΙΟ με την αρωγή των ΝΟΑΣ και ΝΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

http://users.sch.gr/oxyzoglou

http://users.sch.gr/oxyzoglou ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΗ & ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΕΥ-ΖΗΝ» Θέμα: Η σηµασία της αξιολόγησης για τους μαθητές τριες και πως πραγματοποιείται Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2014 Νίκος Οξύζογλου Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2009-2012

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2009-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ HELLENIC GYMNASTIC FEDERATION ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ 2009-2012 Ρυθμική Γυμναστική Τεχνική Επιτροπή FONDEE 1881 Έκδοση 01.01.2009 FIG Μετάφραση : Πάχτα Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; Α. 10 μ (11 γιάρδες). Β. 11 μ (12 γιάρδες). Γ. 9 μ (10 γιάρδες). Δ. 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

International rules of Water Polo

International rules of Water Polo International rules of Water Polo ΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Υ Α Τ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Association of Hellenic Water Polo Referees ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΙΤΗΤΩΝ Υ ΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ελληνική έκδοση) IT IS OFFERED FREE

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13

Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ 2012-2013 Τροποποιήσεις Κανόνων Ποδοσφαίρου 2012-13 126 η Ετήσια Γενική Συνάντηση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) 3 Μαρτίου 2012 Pennyhill Park Hotel, Surrey,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

«1o KAVOURI TENNIS CLUB OPEN SERIES» (ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩN)

«1o KAVOURI TENNIS CLUB OPEN SERIES» (ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩN) «1o KAVOURI TENNIS CLUB OPEN SERIES» (ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩN) 21 27/ 06 / 15 Το Καβούρι Tennis Club, προκηρύσσει το «Δ τουρνουά Διπλών Ανδρών / Γυναικών, 1 Ο KAVOURI TENNIS CLUB OPEN SERIES». Το οποίο εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ TAEKWON DO ITF

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ TAEKWON DO ITF INTERNATIONAL TAEKWON DO FEDERATION ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑ TAEKWON DO ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ TAEKWON DO ITF ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Ενότητα 1 η Γενικά 6 Άρθρο 1 ο Ορισμός των αγώνων 6 Άρθρο 2 ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαρτίου 2014 Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας (ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ) 9:00 π.μ.

29 Μαρτίου 2014 Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας (ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ) 9:00 π.μ. 29 Μαρτίου 2014 Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας (ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ) 9:00 π.μ. Αριθ. Πρωτ. 317 7/3/2014 Ανδρών Γυναικών + 18 Νέων Ανδρών - Νέων Γυναικών 16-17 Ετών (1997-1998) Εφήβων Νεανίδων 14 15 Ετών (1999-2000)

Διαβάστε περισσότερα

4Η ΡΕΓΚΑΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΟΡΟΥ OPTIMIST,LASER, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ DIVISION 2 KAI OPEN, CATAMARAN ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 12-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

4Η ΡΕΓΚΑΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΟΡΟΥ OPTIMIST,LASER, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ DIVISION 2 KAI OPEN, CATAMARAN ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 12-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 4Η ΡΕΓΚΑΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΟΡΟΥ OPTIMIST,LASER, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ DIVISION 2 KAI OPEN, CATAMARAN ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 12-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ 1. ΚΑΝΟΝΕΣ 1.1 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. Ε.Κ.Α.Β. 7 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: 11/05/2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ν41 31-03-2015 455,10 22-05-2015 ΤΕΜΑΧΙΑ:1 381.30 22-05-2015 209,10

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. Ε.Κ.Α.Β. 7 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: 11/05/2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ν41 31-03-2015 455,10 22-05-2015 ΤΕΜΑΧΙΑ:1 381.30 22-05-2015 209,10 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Ε.Κ.Α.Β. Ε.Κ.Α.Β. 7 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: 11/05/2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΟΛΗΣ/ ΙΑΚΗΡΥΞΗ Σ Ν41 31-03-2015 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΤΟΛΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤ ΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑ Α ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ TRIAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TRIAL 2.ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3.ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 4.ΣΗΜΑΝΣΗ (ΧΑΡΑΞΗ)ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ TRIAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TRIAL 2.ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3.ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 4.ΣΗΜΑΝΣΗ (ΧΑΡΑΞΗ)ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ TRIAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TRIAL 2.ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3.ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 4.ΣΗΜΑΝΣΗ (ΧΑΡΑΞΗ)ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 5.ΤΜΗΜΑΤΑ(ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ) 6.ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 7.ΕΚΚΙΝΗΣΗ 1 / 14 8.ΒΑΘΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΚΡΗΤΗΣ OPTIMIST LASER 4.7 & ΔΙΑΣΥΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΠΑΛΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΚΡΗΤΗΣ OPTIMIST LASER 4.7 & ΔΙΑΣΥΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΠΑΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΚΡΗΤΗΣ OPTIMIST LASER 4.7 & ΔΙΑΣΥΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΠΑΛΑ ΧΙΟΣ 21 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ 1. ΚΑΝΟΝΕΣ 1.1 Οι αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ "Τεχνικές και κινητικές απαιτήσεις καθώς και γρήγοροι βηματισμοί " Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ:Σχέδιο 1 9/11/2009 3:00 µµ Σελίδα 1 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ HELLENIC STROKE ORGANIZATION ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ. A.I.A. της Aμαξοδήγησης.

ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ. A.I.A. της Aμαξοδήγησης. ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ A.I.A. της Aμαξοδήγησης. 1. Τι γίνεται στο dressage όταν αφότου χτυπήσει το κουδούνι καθυστερεί να μπεί ή μπαίνει 10 λεπτά νωρήτερα; Α. Αποκλείεται. Β. Χαιρετάει και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 5 15351 ΠΑΛΛΗΝΗ ΤΗΛ: 210.60.32.948 210.60.32.909 /FAX: 210.60.30.924 Αρ. πρωτ.1024 Προς Όλα τα σωματεία μας Παλλήνη 30/07/2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Κύριε Πρόεδρε,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ Διασυλλογικός αγώνας ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥΛΗ 2013 για σκάφη Finn, LASER,LASER RADIAL,LASER 4,7 470, 420, Dragon 16-17/2/2013

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ Διασυλλογικός αγώνας ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥΛΗ 2013 για σκάφη Finn, LASER,LASER RADIAL,LASER 4,7 470, 420, Dragon 16-17/2/2013 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ Διασυλλογικός αγώνας ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥΛΗ 2013 για σκάφη Finn, LASER,LASER RADIAL,LASER 4,7 470, 420, Dragon 16-17/2/2013 1. ΚΑΝΟΝΕΣ 1.1 Οι αγώνες θα διέπονται από τους κανόνες όπως αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ :45 ΕΥΡΩ / ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ :45 ΕΥΡΩ / ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 6Χ6 1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ :1 ο EXPRESS ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ :1 ΜΗΝΑΣ ΕΝΑΡΞΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΛΗΞΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 3.ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : PALLINI CLUB, ΑΜΑΖΩΝΟΣ 4, ΠΑΛΛΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ 2014 14 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 02:30μμ, απογευματινό σκέλος

ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ 2014 14 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 02:30μμ, απογευματινό σκέλος ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ 2014 Τόπος διεξαγωγής Στον `Ομιλο Λευκωσίας 14 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Πρόγραμμα Εγγραφή 9:30 πμ, Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 Πρώτη ημερίδα Δεύτερη ημερίδα 10:00 πμ, Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

JUNIOR S B (γεν. 2004-06)

JUNIOR S B (γεν. 2004-06) JUNIOR S B (γεν. 2004-06) ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. Για την εύρυθμη και ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά συγκροτείται Επιτροπή Πρωταθλήματος που αποτελείται από δύο μέλη του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ., δύο μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0213 «Χιονοδρομία ΙΙΙ» 4η Διάλεξη:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ Γιάννης Αθαναηλίδης - Κώστας Κολωνιάρης - Χάρης Παπάζογλου. Τεχνική Διεύθυνση Μάνος Μουλιανιτάκης. Κανόνες και Κανονισμοί 2013

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ Γιάννης Αθαναηλίδης - Κώστας Κολωνιάρης - Χάρης Παπάζογλου. Τεχνική Διεύθυνση Μάνος Μουλιανιτάκης. Κανόνες και Κανονισμοί 2013 Ε.Φ.Ο.Α. ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ Γιάννης Αθαναηλίδης - Κώστας Κολωνιάρης - Χάρης Παπάζογλου Τεχνική Διεύθυνση Μάνος Μουλιανιτάκης Κανόνες και Κανονισμοί 2013 Αγόρια-Κορίτσια κάτω των 12/14/16/18 Ετών Εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SUPER LEAGUE. Άρθρο 1 Γενικά

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SUPER LEAGUE. Άρθρο 1 Γενικά ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SUPER LEAGUE Άρθρο 1 Γενικά 1. Ο Κανονισμός Στολών ορίζει τα κριτήρια έγκρισης της ποδοσφαιρικής στολής καθώς και τις προϋποθέσεις για τη διαφήμιση των χορηγών του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ BEACH VOLLEYBALL

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ BEACH VOLLEYBALL ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ BEACH VOLLEYBALL ΠΑΝΕΛΛΗΝΙA ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BEACH VOLLEY 2014 Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης OAKA Ανοιχτό Κολυμβητήριο Σπύρου Λούη, 151 23 Μαρούσι 210.68.01.992

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός. Αγωνιστική περίοδος

Κανονισμός. Αγωνιστική περίοδος Κανονισμός Αγωνιστική περίοδος 2014-2015 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Οι παρακάτω βασικές αρχές του RespectCUP είναι απαράβατοι κανόνες οδηγίες που διέπουν το τουρνουά και ισχύουν σε όλη την διάρκεια της αγωνιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 5 o ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΑΙΟΛΟΣ 2014 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 5 o ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΑΙΟΛΟΣ 2014 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2014 ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μέλος της European Wind Energy Association Αθήνα, Απρίλιος 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 5 o ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΑΙΟΛΟΣ 2014 στο πλαίσιο των εορταστικών

Διαβάστε περισσότερα

Σμύρνης 14, Ζωγράφου 15772 Τηλ.: 2107794375 E-mail: foinikas.liatsis@gmail.com. Προκήρυξη

Σμύρνης 14, Ζωγράφου 15772 Τηλ.: 2107794375 E-mail: foinikas.liatsis@gmail.com. Προκήρυξη Προκήρυξη Παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατάβασης (DHI), το σωματείο Π.Α.Ο. ΦΟΙΝΙΚΑΣ και η Ένωση Ποδηλατιστών Γρεβενών διοργανώνουν αγώνα κατάβασης open. Γενικό Πρόγραμμα Αγώνα: Σάββατο 11/10/2014

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία παιγνίων Δημήτρης Χριστοφίδης Εκδοση 1η: Παρασκευή 3 Απριλίου 2015. Παραδείγματα Παράδειγμα 1. Δυο άτομα παίζουν μια παραλλαγή του σκακιού όπου σε κάθε βήμα ο κάθε παίκτης κάνει δύο κανονικές κινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Πρόεδρος: Καφφές Ηλίας Αντιπρόεδρος: Τσαγκαμίλης Ανδρέας Γεν. Γραμματέας: Δημόπουλος Αλέξανδρος Ειδ. Γραμματέας: Παντελάκης Ηρακλής Ταμίας: Πόδας Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα και προετοιμασία για τέσσερις παίκτες

Περιεχόμενα και προετοιμασία για τέσσερις παίκτες Ένα παιχνίδι του Peter Prinz για 2-4 παίκτες Σαν αρχαιολόγοι, οι παίκτες αποκτούν την γνώση που απαιτείται για να ξεκινήσουν αποστολές σε Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Κρήτη και Ελλάδα. Ποιός έχει τη δύναμη να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.Εντολές κίνησης

Κεφάλαιο 1.Εντολές κίνησης Προγραμματίζω με το ΒΥΟΒ 1 Κεφάλαιο 1.Εντολές κίνησης Από το μάθημα της Φυσικής γνωρίζουμε ότι κίνηση σημαίνει αλλαγή της θέσης ενός αντικειμένου. Οι εντολές κίνησης που μας παρέχει το ΒΥΟΒ χωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ "Η στάση του σώματός μας όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, είναι πολύ σημαντική. Μια κακή στάση μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, για παράδειγμα, στη μέση, στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (2015)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (2015) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (2015) ΕΙΣΑΓΩΓΗ O παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2015. Θα ισχύει μέχρι να ανακοινωθεί νεότερος. Όπου αναφέρονται οι όροι «παίκτης, αθλητής, αγωνιζόμενος, κτλ.»

Διαβάστε περισσότερα