ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ"

Transcript

1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Γενικά Σελ. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ-ΖΙΤΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ζίου-Ζίτσου (J.J.I.F.) ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ιανουάριος 2011

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΓΕΝΙΚΑ... 4 Παράγραφος 1 Αναφορά και εφαρμογή των κανονισμών... 4 Παράγραφος 2 Ενδυμασία και ατομικές απαιτήσεις διαγωνιζομένων... 4 Παράγραφος 3 Αγωνιστικός χώρος και εξοπλισμός... 4 Παράγραφος 4 Προπονητές... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (FIGHTING SYSTEM)... 6 Παράγραφος 5 Γενικά... 6 Παράγραφος 6 Εξοπλισμός... 6 Παράγραφος 7 Κατηγορίες κιλών... 7 Παράγραφος 8 Διαιτητές... 7 Παράγραφος 9 Γραμματείες... 7 Παράγραφος 10 Διαδικασία του αγώνα... 7 Παράγραφος 11 Εφαρμογή των όρων HAJIME, ΜΑΤΤΕ, "SONOMAMA" και "YOSHI"... 8 Παράγραφος 12 Βαθμολογία... 9 Παράγραφος 13 Ποινές Παράγραφος 14 Ολοκλήρωση του αγώνα Παράγραφος 15 Εύκολη νίκη και αποχώρηση από τον αγώνα Παράγραφος 16 Τραυματισμός, αδιαθεσία ή ατύχημα Παράγραφος 17 Ομαδικοί αγώνες Παράγραφος 18 Αναπληρωματικοί σε ομαδικό διαγωνισμό Παράγραφος 19 Απαγορεύσεις στις κατηγορίες ηλικίας-12 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO SYSTEM) Παράγραφος 20 Γενικά Παράγραφος 21 Εξοπλισμός Παράγραφος 22 Κατηγορίες Παράγραφος 23 Κριτήρια Βαθμολογίας Παράγραφος 24 Διαδικασία του αγώνα 18 Παράγραφος 25 Βαθμολογία Παράγραφος 26 Κριτές Παράγραφος 27 Εύκολη νίκη και αποχώρηση από τον αγώνα Παράγραφος 28 Τραυματισμός, αδιαθεσία, ατύχημα Παράγραφος 29 Ομαδικοί αγώνες Παράγραφος 30 Περιορισμούς στις κατηγορίες ηλικίας-12 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Παράγραφος 31 Περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς Παράγραφος 32 Έναρξη εφαρμογής 20 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Α' ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO ATTACKS) Β' ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ' ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ31 ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΩΝ (FIGHTING SYSTEM)

3 Α' ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1. ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 1. Αυτοί οι κανόνες είναι η πιστή μετάφραση του κανονισμού αγώνων που εξουσιοδότησε το Συμβούλιο της JJIF για εφαρμογή από της 1 Ιανουαρίου Τα παρακάτω έχουν εφαρμογή σε διεθνείς αγώνες στο αγωνιστικό σύστημα (fighting system) και σύστημα επιθέσεων τεχνικών αυτοάμυνας (duo system). 3. Ολες οι αναφορές στον όρο ο διαιτητής εννοούν τον ή τη διαιτητή. Επίσης στον όρο ο αθλητής εννοούν τον αθλητή ή την αθλήτρια. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2. ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ 1. Οι αθλητές θα φοράνε στολή του Ζίου-Ζίτσου (Ju-Jitsu Gi) καλής ποιότητας, η οποία πρέπει να είναι καθαρή και σε καλή κατάσταση. Ο κάθε αθλητής θα φορά κόκκινη ή μπλε ζώνη. 2. Το σακάκι πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει τους γοφούς και να συγκρατείται με τη ζώνη, η οποία δένεται γύρω από τη μέση. 3. Τα μανίκια πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά ώστε να μπορεί ο αντίπαλος να τα πιάσει και αρκετά μακριά ώστε να καλύπτουν τον μισό βραχίονα, όχι όμως τον καρπό. Τα μανίκια δεν θα είναι σηκωμένα και γυρισμένα. 4. Το παντελόνι θα είναι φαρδύ και αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει τη μισή κνήμη. Οι άκρες του παντελονιού δεν θα είναι σηκωμένες ή γυρισμένες. 5. Η ζώνη θα είναι δεμένη με τετράγωνο κόμπο, αρκετά σφιχτή ώστε να εμποδίζει το σακάκι να είναι χαλαρό και αρκετά μακριά ώστε να γυρίζει δύο φορές γύρω από τη μέση και να αφήνει 15 εκατοστά από κάθε πλευρά του κόμπου. 6. Οι γυναίκες απαιτείται να φορούν λευκό μπλουζάκι τύπου T-shirt ή αθλητικό στηθόδεσμο κάτω από το σακάκι. Οι άνδρες δεν επιτρέπεται να φορούν τίποτα κάτω από το σακάκι τους. 7. Οι αθλητές θα έχουν κομμένα νύχια στα χέρια και τα πόδια. 8. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να φορούν οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει ή να θέσει σε κίνδυνο τον αντίπαλο ή τον εαυτό τους (πχ σκουλαρίκια κλπ). 9. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να φορούν γυαλιά. Η χρήση φακών επαφής επιτρέπεται με ευθύνη των αθλητών. 10. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να είναι πιασμένα με μαλακό λάστιχο. 11. Σε περίπτωση που αθλητής δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω τότε δεν του επιτρέπεται να αγωνισθεί. Δίδεται το δικαίωμα να συμορφωθεί όμως εντός δύο λεπτών για κάθε ενδεχόμενη αλλαγή που θα απαιτηθεί.

4 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 1. Ο Αγωνιστικός χώρος θα είναι 12x12 μέτρα και θα είναι καλυμμένος με στρώματα τύπου ζίουζίτσου (tatami), γενικά χρώματος πράσινο. 2. Ο Αγωνιστικός χώρος θα είναι χωρισμένος σε δύο ζώνες. 3. Η Αγωνιστική περιοχή θα είναι πάντοτε 8x8 μέτρα. 4. Ο χώρος έξω από την Αγωνιστική περιοχή θα ονομάζεται περιοχή Ασφαλείας και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα σε πλάτος. 5. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κοινή περιοχή Ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρχουν δύο συνεχόμενοι αγωνιστικοί χώροι, οι οποίοι εφάπτονται μεταξύ τους, 6. Δίδεται η δυνατότητα, σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες, η περιοχή μέσα στην περιοχή Ασφαλείας να είναι 6x6 μέτρα. Επιτρέπεται, σε διεθνείς αγώνες, η χρήση από κοινού της περιοχής Ασφαλείας δυο εφαπτόμενων Αγωνιστικών χώρων εφόσον οι Αγωνιστικές περιοχές να έχουν απόσταση μεταξύ τους 3 μέτρα τουλάχιστον. 7. Η απόσταση μεταξύ γραμματείας και αγωνιστικού χώρου θα είναι δύο (2) μέτρα, επίσης μεταξύ αγωνιστικού χώρου και κοινού τρία (3) μέτρα. 1. Αγωνιστική Περιοχή 2. Περιοχή Ασφαλείας Ο Αγωνιστικός Χώρος ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ 1. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ένας αθλητής μπορεί να καθοδηγείται μόνο από έναν προπονητή ή βοηθό προπονητή, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στην προκαθορισμένη θέση (συνήθως σε καρέκλα δίπλα στον αγωνιστικό χώρο). 2. Αν ένας προπονητής επιδείξει κακή συμπεριφορά (προς τους αθλητές, τους διαιτητές, το κοινό ή οποιονδήποτε άλλον), ο κεντρικός διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο για το υπόλοιπο του αγώνα. 3. Αν η απρεπής συμπεριφορά ενός προπονητή συνεχιστεί, οι διαιτητές μπορούν να αποφασίσουν την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο για το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 5 Β' ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (FIGHTING SYSTEM) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5. ΓΕΝΙΚΑ 1. Το Αγωνιστικό Σύστημα (Fighting System) είναι ο ευγενικός αγώνας δύο αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονται με βάση τους κανονισμούς του Ζίου-Ζίτσου. 2. Το Αγωνιστικό Σύστημα (Fighting System) αποτελείται από 3 μέρη: 1 ο Μέρος: Γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα. 2 ο Μέρος: Ρίψεις, κατεβάσματα, κλειδώματα, και στραγγαλισμοί. 3 ο Μέρος: Τεχνικές εδάφους, κλειδώματα και στραγγαλισμοί. Οι αθλητές πρέπει να είναι τεχνικά ενεργοί πριν προχωρήσουν στο επόμενο Μέρος. Μία ενέργεια θεωρείται τεχνικά έγκυρη όταν ο αθλητής την εκτελέσει με καλή ισορροπία και ελεγχόμενους συνδυασμούς. 3. Οι επιθέσεις στο 1 ο Μέρος είναι περιορισμένης ισχύος και μόνο στις περιοχές κεφάλι, κοιλιακή χώρα, στήθος και πλευρά. 4. Επιτρέπονται όλοι οι στραγγαλισμοί εκτός από εκείνους που γίνονται με τα δάχτυλα. 5. Ο χρόνος του αγώνα είναι 3 λεπτά. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR), σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR) και αφού συμβουλευτούν τον Διαιτητή Γραμματείας (TR), θα αποφασίσουν αν η τελευταία ενέργεια έγινε πριν ή μετά το τέλος της διάρκειας του αγώνα. 6. Όταν ένας αθλητής αγωνίζεται σε συνεχόμενους αγώνες, μπορεί να ζητήσει διάλειμμα μέχρι 5 λεπτά ανάμεσα στους αγώνες. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 1. Ο διοργανωτής παρέχει χρονόμετρα, κόκκινες και μπλε ζώνες αγώνων, πίνακες ένδειξης των αποτελεσμάτων, χαρτιά για λίστες και φόρμες αγώνων, χώρο για τους διαιτητές και την τεχνική επιτροπή. 2. Οι αθλητές απαιτείται να φορούν μαλακά και κοντά γάντια και μαλακά προστατευτικά ποδιών (κνήμης και ραχιαίας επιφάνειας άκρου ποδός), τα οποία θα είναι του ίδιου χρώματος (κόκκινα ή μπλε) με τη ζώνη που φορά ο αθλητής την ώρα που αγωνίζεται. 3. Τα προστατευτικά θα είναι από μαλακό αφρώδες υλικό και πάχους 1 2 εκατοστών. Δεν θα επιτραπεί σε αθλητή να αγωνιστεί με ακατάλληλα προστατευτικά. Δίδεται όμως σε αυτόν χρόνος δύο (2) λεπτών για να εμφανιστεί με κατάλληλα, τιμωρείται όμως με shido για την καθυστέρηση του αγώνα. 4. Τα προστατευτικά θα είναι σε καλή κατάσταση και θα έχουν το κατάλληλο μέγεθος. 5. Επιτρέπεται η χρήση προστατευτικού γεννητικών οργάνων (σπασουάρ). Οι γυναίκες μπορούν να φορούν προστατευτικό στήθους. 6. Τα προστατευτικά ποδιών, χεριών, στήθους και γεννητικών οργάνων θα φοριούνται κάτω από τη στολή (Gi). 7. Οι αθλητές που φορούν σιδεράκια στα δόντια, επιβάλλεται να φορούν προστατευτικό δοντιών (μασελάκι). Για τους υπόλοιπους το προστατευτικό είναι προαιρετικό.

6 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 6 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΙΛΩΝ Οι κατηγορίες ανδρών και γυναικών τόσο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ηπειρωτικούς Αγώνες υπό την αιγίδα της JJIF όσο και στα Εθνικά Πρωταθλήματα φαίνονται στο Παράρτημα Γ. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ 1. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στην Αγωνιστική περιοχή και διευθύνει τον αγώνα. 2. Οι Περιφερειακοί Διαιτητές (SR) βοηθούν τον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και κινούνται πάνω στην περιοχή Ασφαλείας. Πρέπει να βρίσκονται στις πλευρές έτσι ώστε να παρακολουθούν τον αγώνα όσο γίνεται καλύτερα και να απονέμουν βαθμούς. 3. Ο Διαιτητής Γραμματείας είναι υπεύθυνος για την γραμματεία. Δηλώνει προφορικά τους πόντους και τις ποινές στην γραμματεία και ενημερώνει τον Κεντρικό Διαιτητή για την λήξη του χρόνου του αγώνα, για τον χρόνο ελέγχου στο έδαφος (Osae-Komi) και για τον χρόνο σε περίπτωση τραυματισμού. 4. Στους τελικούς αγώνες μπορεί να υπάρξουν 2 Διαιτητές Γραμματείας, εφόσον το επιτρέψει ο αριθμός των Διαιτητών και γίνει σε όλους τους τελικούς αγώνων της διοργάνωσης. Γενικά η Διαιτησία θα πρέπει να απαρτίζεται από Διαιτητές διαφόρων συλλόγων (χωρών). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ 1. Οι Γραμματείες τοποθετούνται απέναντι από τον Κεντρικό Διαιτητή (MR) κατά την έναρξη του αγώνα. 2. Οι Γραμματείες θα αποτελούνται από 2 Kαταγραφείς της βαθμολογίας και έναν Xρονομέτρη. 3. Ο ένας από τους 2 Kαταγραφείς, καταγράφει τη βαθμολογία σε χαρτί ενώ ο άλλος σε ηλεκτρονικό πίνακα. 4. Αν υπάρξει διαφωνία της βαθμολογίας ανάμεσα στους 2 Kαταγραφείς, τότε υπερισχύει εκείνη που είναι καταγραμμένη στο χαρτί. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1. Οι αθλητές στέκονται αντιμέτωποι στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, σε απόσταση 2 μέτρων περίπου ο ένας από τον άλλον. Ο αθλητής με την κόκκινη ζώνη στέκεται στη δεξιά πλευρά του Κεντρικού Διαιτητή (MR). Με υπόδειξη του Κεντρικού Διαιτητή (MR) οι αθλητές υποκλίνονται πρώτα προς τους διαιτητές και στη συνέχεια μεταξύ τους. 2. Όταν ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνήσει Hajime ξεκινάει ο αγώνας στο 1 ο Μέρος. 3. Μόλις υπάρξει επαφή μεταξύ των δύο αντιπάλων (αρπαγή), ξεκινάει το 2 ο Μέρος. Γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα δεν επιτρέπονται παρά μόνο εφόσον γίνουν ταυτόχρονα με την αρπαγή. 4. Μόλις και οι δύο αθλητές βρεθούν με τα δύο γόνατα στο έδαφος ή ο ένας αθλητής καθίσει ή ξαπλώσει τότε ο αγώνας συνεχίζεται στο 3 ο Μέρος. Εάν ένας αθλητής επανειλημμένα γονατίζει (αποφεύγοντας πιθανή ρίψη από τον αντίπαλο) θα τιμωρείται με passivity. Δεν επιτρέπεται η ανύψωση ενός αντιπάλου ο οποίος είναι ξαπλωμένος, για εκτέλεση τεχνικής

7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 7 ρίψης. Σε αυτή την περίπτωση ο Κεντρικός Διαιτητής σταματάει τον Αγώνα αναφωνώντας Matte. 5. Οι αθλητές μπορούν να αλλάζουν μεταξύ των τριών Μερών του αγώνα αλλά θα πρέπει να είναι και τεχνικά δραστήριοι σε κάθε Μέρος. Ως τεχνικά δραστήριοι νοείται: Στο Πρώτο μέρος πρέπει να είναι πραγματικά ενεργοί στην προσπάθεια εκτέλεσης συνδυασμών με λακτίσματα και πυγμών-κτυπημάτων εναντίων του αντιπάλου. Στο Δεύτερο μέρος πρέπει να είναι πραγματικά ενεργοί στην προσπάθεια για συγκράτηση, ρίψη ή κατέβασμα του αντιπάλου. Στο Τρίτο μέρος πρέπει να είναι πραγματικά ενεργοί στην προσπάθεια της συγκράτησης του αντιπάλου ή απεμπλοκής από αυτόν μετά από συγκράτηση, χωρίς όμως να έχει αυτό αποτέλεσμα την κατανάλωση όλου του χρόνου του αγώνα στο έδαφος. 6. Εάν ένας από τους αθλητές επιτίθεται βιαστικά στον αντίπαλό του χωρίς να εφαρμόζει τεχνικές κινήσεις ή αν είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του (Mubobe), ο διαιτητής του δίνει τεχνική ποινή και ο αγώνας συνεχίζεται στο 1 ο Μέρος. 7. Οι ρίψεις πρέπει να εκτελούνται στην Αγωνιστική περιοχή. Ο αντίπαλος μπορεί να πέσει στην περιοχή Ασφαλείας εφόσον δεν προκύπτει κίνδυνος τραυματισμού από τον τρόπο της εκτέλεσης της ρίψης 8. Στο τέλος του αγώνα, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώνει τον νικητή. Στη συνέχεια δίνει εντολή για υπόκλιση, πρώτα οι αθλητές μεταξύ τους και στη συνέχεια προς τους διαιτητές, οι οποίοι στέκονται σε σειρά στην Περιοχή Ασφαλείας απέναντι από τον Διαιτητή Γραμματείας (TR). 9. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) με τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR) θα πρέπει να αποφασίζουν, μετά την συμβολή του Διαιτητή Γραμματείας (TR) εάν μία τελευταία τεχνική έλαβε μέρος εντός του χρόνου του αγώνα ή όχι. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ HAJIME, MATTE, SONOMAMA ΚΑΙ YOSHI 1. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Hajime για να ξεκινήσει ένας αγώνας ή για την επανεκκίνησή του μετά το Matte. 2. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Matte όταν θέλει να τον διακόψει, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α. Όταν ο ένας ή και οι δύο αθλητές βρεθούν τελείως εκτός της Αγωνιστικής Περιοχής στο 1 ο ή 2 ο Μέρος. β. Εάν και οι δύο αθλητές βρεθούν τελείως εκτός της Αγωνιστικής Περιοχής στο 3 ο Μέρος. γ. Για να δώσει ποινή στον έναν ή και στους δύο αθλητές, στο 1 ο Μέρος. δ. Όταν ο ένας ή και οι δύο αθλητές τραυματιστούν ή αδιαθετήσουν. ε. Σε περίπτωση που αθλητής δεν μπορεί να δηλώσει παραίτηση (tapping) κατά τη διάρκεια ενός στραγγαλισμού ή κλειδώματος. στ. Όταν λήξει ο χρόνος ενός Ελέγχου Εδάφους (Osae-komi). ζ. Όταν χαθεί η επαφή στο 2 ο ή 3 ο Μέρος και οι αθλητές δεν συνεχίσουν στο 1 ο Μέρος από μόνοι τους. η. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) το κρίνει απαραίτητο (π.χ. να δώσει μία κρίση ή ένας αθλητής να φτιάξει τη στολή του). θ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το κρίνει απαραίτητο ένας από τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR), ο οποίος χτυπάει παλαμάκια. Σε αυτή τη περίπτωση ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) υποχρεούται να σταματήσει τον Αγώνα

8 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 8 ι. Όταν τελειώσει ο αγώνας. 3. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Sonomama για να σταματήσει προσωρινά τον αγώνα. Σε αυτή τη περίπτωση οι αγωνιζόμενοι «παγώνουν» στις θέσεις τους. Sonomama ανακοινώνεται: α. Για να δώσει στον έναν ή και στους δύο αθλητές προειδοποίηση για παθητικό παιχνίδι στο 2 ο ή στο 3 ο Μέρος. β. Για να δώσει στον έναν ή και στους δύο αθλητές ποινή στο 2 ο ή στο 3 ο Μέρος. γ. Οποιαδήποτε στιγμή το κρίνει απαραίτητο. 4. Οι αθλητές θα συνεχίσουν τον Αγώνα ακριβώς στη θέση που βρίσκονταν στην αναφώνηση Sonomama από τον Διαιτητή. Για να συνεχίσουν οι αθλητές οι Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί Yoshi. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Η βαθμολογία πρέπει να δίδεται από την πλειοψηφία των Διαιτητών, άρα τουλάχιστον από τους δύο που βρίσκονται στον Αγωνιστικό χώρο. Εάν έχει δοθεί διαφορετική βαθμολογία από τους Διαιτητές τότε δίδεται ό μέσος όρος της βαθμολογίας. Σε περίπτωση που ο ένας δεν παρατηρήσει μια ενέργεια, τότε θα γραφτεί η χαμηλότερη από τις δύο βαθμολογήσεις που έχουν δοθεί. 1. Οι ακόλουθοι βαθμοί μπορούν να δοθούν στο 1 ο Μέρος: (Γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα με επαναφορά χεριού (Hikite) και επαναφορά ποδιού (Hikiashi), με καλή ισορροπία και έλεγχο). Ένα λάκτισμα το οποίο πιάστηκε από τον αντίπαλο δεν μπορεί να μετρηθεί ως ippon. α. Μία γροθιά, ένα χτύπημα ή ένα λάκτισμα χωρίς απόκρουση 1 Ippon (2 Βαθμοί) β. Μία γροθιά, ένα χτύπημα ή ένα λάκτισμα με μερική απόκρουση 1 Wazari (1 Βαθμός) 2. Οι ακόλουθοι βαθμοί μπορούν να δοθούν στο 2 ο Μέρος: (Ρίψεις, κατεβάσματα, κλειδώματα και στραγγαλισμοί) α. Στην περίπτωση στραγγαλισμών και κλειδωμάτων όπου ο 1 Ippon (2 Βαθμοί) αθλητής δεν μπορεί να παραιτηθεί και ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) πρέπει να διακόψει τον αγώνα αναφωνώντας Matte. β. Στραγγαλισμοί και κλειδώματα με παραίτηση 1 Ippon (2 Βαθμοί) γ. Μία τέλεια ρίψη ή ένα τέλειο κατέβασμα 1 Ippon (2 Βαθμοί) δ. Μία μη τέλεια ρίψη ή ένα μη τέλειο κατέβασμα 1 Wazari (1 Βαθμός) Τέλεια ρίψη μπορεί να είναι οποιαδήποτε ρίψη ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλος πέσει στο έδαφος με την πλάτη ή το στομάχι. 3. Οι ακόλουθοι βαθμοί μπορούν να δοθούν στο 3 ο Μέρος: (Τεχνικές εδάφους, κλειδώματα και στραγγαλισμοί) α. Στην περίπτωση στραγγαλισμών και κλειδωμάτων όπου ο 1 Ippon (3 Βαθμοί) αθλητής δεν μπορεί να παραιτηθεί και ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) πρέπει να διακόψει τον αγώνα αναφωνώντας Matte. β. Έλεγχος Εδάφους (Osae-Komi), στραγγαλισμοί και κλειδώματα 1 Ippon (3 Βαθμοί) με παραίτηση. γ. Έλεγχος Εδάφους (Osae-Komi) διάρκειας 15 δευτερολέπτων 1 Ippon (2 Βαθμοί) δ. Έλεγχος Εδάφους (Osae-Komi) διάρκειας δευτερολέπτων 1 Wazari (1 Βαθμός)

9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ Ένας Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) που θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, επιτρέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του ακόμα και μετά τη λήξη της διάρκειας του αγώνα. Αν χαθεί ο Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) πριν από τα 15 δευτερόλεπτα, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώνει Τoketa. 6. Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) μπορεί να ανακοινωθεί μόνο αν: α. Ο ελεγχόμενος αθλητής είναι ξαπλωμένος. β. Τα πόδια του επιτιθέμενου αθλητή είναι ελεύθερα. γ. Ο ελεγχόμενος αθλητής είναι ακινητοποιημένος και ο επιτιθέμενος αθλητής τον ελέγχει καλά. Ο Έλεγχος Εδάφους (Osae-kοmi) συνεχίζεται ακόμη και όταν: α. Ο ελεγχόμενος αθλητής μπορεί να πιάσει το πόδι του επιτιθέμενου αθλητή. β. Ο ελεγχόμενος αθλητής μπορεί να γυρίσει στο πλάι ή την πλάτη του. 7. Σε περίπτωση που τα σώματα και των δύο αθλητών είναι εκτός της Αγωνιστικής περιοχής, τότε ο Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi) σταματά. 8. Οι τεχνικές Sankaku-jime και Juji-gatame νοούνται ως Έλεγχος Εδάφους (Osae-komi), εφόσον υπάρχει πλήρης έλεγχος του πάνω μέρος του σώματος του αμυνόμενου αθλητή. 9. Η τεχνική Sankaku-jime θα πρέπει να γίνεται πάντα με ένα χέρι ανάμεσα στα διασταυρωμένα πόδια. 11. Ευθεία κλειδώματα ποδιών, με έλεγχο του άνω σώματος του αντιπάλου, νοούνται ως Ελεγχο Εδάφους (Osae-komi). Σε περίπτωση που ο αμυνόμενος καταφέρει να περιστρέψει το σώμα του τότε σταματά ο Έλεγχος Εδάφους και ο Κεντρικός Διαιτητής ανακοινώνει Toketa. 12. Βαθμοί για διαφορετικές τεχνικές δεν δίνονται αθροιστικά, π.χ. ένας Έλεγχος Εδάφους (Oasekomi) που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα και μία παραίτηση από κλείδωμα χεριού δεν μας δίνουν ένα Wazari και ένα Ippon. Αυτό μπορεί μόνο να συμβεί αν ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) έχει σταματήσει τον Έλεγχο Εδάφους (Osae-komi) ανακοινώνοντας Toketa. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13. ΠΟΙΝΕΣ 1. Οι ποινές δίνονται από τους διαιτητές κατά πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον από 2 διαιτητές. 2. Οι Ελαφρά Απαγορευμένες Ενέργειες τιμωρούνται με Shido και ο αντίπαλος παίρνει 1 βαθμό (1 wazaari). Οι παρακάτω ενέργειες νοούνται ως Ελαφρά Απαγορευμένες Ενέργειες : α. Εάν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δείχνουν αδράνεια, παθητικό παιχνίδι ή μικρές τεχνικές παραβάσεις. β. Εάν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν προστατεύουν τον εαυτό τους, Μubobe. γ. Η εσκεμμένη έξοδος από την Αγωνιστική περιοχή με τα δύο πόδια ή όλο το σώμα. δ. Το εσκεμμένο σπρώξιμο του αντιπάλου έξω από την Αγωνιστική περιοχή. ε. Η σκόπιμη εφαρμογή γροθιών, χτυπημάτων ή λακτισμάτων στο 2 ο Μέρος. στ. Οποιαδήποτε ενέργεια μετά την ανακοίνωση Matte ή Sonomama. ζ. Η εφαρμογή γροθιών, χτυπημάτων ή λακτισμάτων στα πόδια του αντιπάλου (κάτω από την ζώνη). η. Η εφαρμογή γροθιών, χτυπημάτων ή λακτισμάτων στον αντίπαλο ενώ βρίσκεται στο έδαφος.

10 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 10 θ. Τα κλειδώματα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. ι. Τα κλειδώματα με τεντωμένα πόδια διασταυρωμένα γύρω από τα νεφρά. Ια. Η εφαρμογή στραγγαλισμού με γυμνά χέρια και δάκτυλα. ιβ. Εάν ένας αθλητής προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο ανέτοιμος και καθυστερήσει την έναρξη του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί η ποινή αφού γίνει η διαδικασία του χαιρετισμού των δύο αθλητών πριν την έναρξη του αγώνα με την εκφώνηση Hajime. ιγ. Εάν ένας αθλητής εσκεμμένα καθυστερεί τη διάρκεια του αγώνα (π.χ. για να διορθώσει τη στολή του, βγάζει τη ζώνη ή τα γάντια του χωρίς λόγω κ.λ.π.). Ως αδράνεια/παθητικό παιχνίδι στο 1 ο Μέρος νοείται: Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν δείχνουν ενεργητικότητα για να κερδίσουν βαθμούς. Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές πηγαίνουν κατευθείαν στο 2 ο ή το 3 ο Μέρος. Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν κάνουν συνδυασμούς πριν πάνε στο επόμενο Μέρος. Ως αδράνεια/παθητικό παιχνίδι στο 2 ο Μέρος νοείται: Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν δείχνουν ενεργητικότητα για να κερδίσουν βαθμούς. Αν ο ένας οι και οι δύο αθλητές εμποδίζουν τις επιθέσεις ή τις κινήσεις του αντιπάλου ή αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές πηγαίνουν εσκεμμένα στο έδαφος. Αν ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν περνούν στο 2 ο Μέρος και είναι ενεργοί μόνο στο 1 ο Μέρος. Αν ένας αθλητής εκτελέσει εσκεμμένα μια ψεύτικη τεχνική ρίψης αυτοθυσίας με σκοπό μόνο να σπάσει την επαφή. Ως αδράνεια/παθητικό παιχνίδι στο 3 ο Μέρος νοείται: Αν ο ένας οι και οι δύο αθλητές δεν δείχνουν ενεργητικότητα για να κερδίσουν βαθμούς. Εάν ένας αθλητής αδρανεί ξανά μετά από επανειλημμένες ποινές shido μπορεί να τιμωρηθεί με Chui, ως περιφρόνηση, όπως αναγράφεται στην υποπαράγραφο 13.3.γ. 3. Οι Απαγορευμένες Ενέργειες θα τιμωρούνται με Chui και ο αντίπαλος θα παίρνει 2 βαθμoύς (2 wazari): α. Η εκτέλεση επιθέσεων όπως γροθιές, χτυπήματα, λακτίσματα ή σπρώξιμο με πολύ σκληρό τρόπο. Πχ. μια εκτέλεση κτυπήματος το οποίο βρίσκει αντίσταση από το σώμα/κεφάλι του αντιπάλου αθλητή αντί να επαναφέρεται απόλυτα με τον έλεγχο του επιτιθέμενου. Επίσης και όταν το κεφάλι του αμυνόμενου μετακινηθεί, από το μέγεθος της επαφής του κτυπήματος. β. Η εσκεμμένη ρίψη του αντιπάλου από την Αγωνιστική Περιοχή εκτός Περιοχής Ασφαλείας. γ. Η περιφρόνηση των εντολών του Κεντρικού Διαιτητή (MR). δ. Οι άσκοπες κραυγές, νοήματα, παρατηρήσεις ή μορφασμοί, προς τον αντίπαλο, τους Διαιτητές, τη γραμματεία ή το κοινό. ε. Η εκτέλεση κινήσεων χωρίς έλεγχο, όπως κυκλικές γροθιές και κλωτσιές που δεν σταματούν ακόμα και αν δεν χτυπήσουν τον αντίπαλο. Επίσης, όταν μετά από μία ρίψη ο αντίπαλος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει αμέσως. στ. Η εκτέλεση ευθειών γροθιών ή λακτισμάτων στο κεφάλι και πρόσωπο. 4. Σε περίπτωση δύο Απαγορευμένων Ενεργειών, ο αθλητής χάνει τον αγώνα με Hansokumake. 5. Οι παρακάτω ενέργειες νοούνται ως Αυστηρά Απαγορευμένες Ενέργειες : α. Η εκτέλεση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να τραυματίσει τον αντίπαλο.

11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 11 β. Η ρίψη ή η προσπάθεια ρίψης του αντιπάλου με οποιοδήποτε κλείδωμα ή στραγγαλισμό. Προσοχή στις εφαρμοζόμενες τεχνικές, πχ η τεχνική kote gaeshi θεωρείται ως τεχνική κατεβάσματος του αντιπάλου. γ. Η πραγματοποίηση οποιουδήποτε κλειδώματος στον αυχένα ή τη σπονδυλική στήλη. δ. Η εκτέλεση περιστροφικού κλειδώματος στο γόνατο ή το πόδι. 6. Την πρώτη φορά που ένας αθλητής εκτελέσει μια Αυστηρά Απαγορευμένη Ενέργεια θα τιμωρείται με Hansoku-make. Χάνει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλος παίρνει 14 βαθμούς ή την βαθμολογία την οποία ήδη έχει σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη από Την δεύτερη φορά που ένας αθλητής τιμωρηθεί με Hansoku-make, θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο της διοργάνωσης. 8. Εάν ένας αθλητής συμπεριφερθεί αντιαθλητικά μετά τη λήξη ενός αγώνα τότε, εφόσον οι διαιτητές του συγκεκριμένου αγωνιστικού χώρου συμφωνήσουν ομόφωνα, ο αθλητής θα αποβάλλεται από το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Θα ενημερώσουν τον Υπεύθυνο Διαιτησίας της διοργάνωσης και εκείνος με τη σειρά του θα ενημερώσει τον Υπεύθυνο της Διοργάνωσης για την απόφασή τους, ζητώντας του να κάνει τις ανάλογες ανακοινώσεις. Από τον αθλητή που θα αποβάλλεται θα αφαιρούνται όλες οι νίκες καθώς και τα μετάλλια που τυχόν έχει κερδίσει. 9. Αν και οι δυο αθλητές τιμωρηθούν με Hansoku-Μake, τότε ο αγώνας θα επαναληφθεί. 10. Τεχνικές οι οποίες δημιουργούν αιμορραγία (όχι από προϋπάρχουσα πληγή) θα πρέπει να αξιολογηθούν, ανάλογα την περίπτωση, από τον Κεντρικό και Περιφερειακούς Διαιτητές, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ποινής (πχ. ως Απαγορευμένη ενέργεια ή αυστηρά Απαγορευμένη ενέργεια). 11. Τεχνικές κτυπημάτων στο κεφάλι (εκτός τα ευθεία κτυπήματα) οι οποίες έχουν ελαφρά επαφή ή είναι μέχρι 10 εκ. σε απόσταση βαθμολογούνται. Επαφή κτυπήματος στο σώμα θεωρείται η επιδερμικά ελεγχόμενη επαφή, αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί ως επαφή με σκληρό τρόπο. Ένα άλλο κριτήριο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι σε περίπτωση που ένα κτύπημα εκληφθεί ως επαφή με σκληρό τρόπο λόγω της κίνησης του αμυνόμενου προς το κτύπημα. Σε αυτή την περίπτωση δεν εκλαμβάνεται υπαιτιότητα του επιτιθέμενου αλλά ίσως και ποινή στον αμυνόμενο ως επισφαλής (mubobi). 12. Λάθη που γίνονται κατά την σημείωση των πόντων και ποινών θα διορθώνονται από τον Κεντρικό Διαιτητή, τους περιφερειακούς Διαιτητές και Διαιτητή γραμματείας. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1. Ένας αθλητής μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα πριν από το τέλος του χρόνου, εφόσον έχει κερδίσει από 1 Ippon και στα 3 Μέρη. Αυτό ονομάζεται Full-Ippon. Σε αυτήν την περίπτωση ο ηττημένος παίρνει 0 βαθμούς και ο νικητής 14 ή την βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από Ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος του αγώνα κερδίζει τον αγώνα. 3. Εάν οι αθλητές είναι ισοπαλία μετά το τέλος του αγώνα (Hikiwake), κερδίζει αυτός που έχει έχει συγκεντρώσει τα ippon στα περισσότερα Μέρη της βαθμολογίας του. Σε περίπτωση που υπάρχει πάλι ισοπαλία τότε κερδίζει αυτός που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα Ιppon στο σύνολο των βαθμών του. 4. Εάν η βαθμολογία είναι ίση ακόμα και μετά τα παραπάνω, διεξάγεται παράταση μετά από ένα λεπτό διάλλειμμα (λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες πόντους και ποινές), διάρκειας δύο

12 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 12 (2) λεπτών ή ίσης με το ½ της διάρκειας του κανονικού αγώνα (κυρίως σε διασυλλογικούς αγώνες). Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση ισοπαλίας ξανά. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15. ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 1. Η Εύκολη Nίκη (Fusen-Gachi) δίνεται στον αθλητή, από τον κεντρικό Διαιτητή, του οποίου ο αντίπαλος δεν εμφανίζεται για να αγωνιστεί ύστερα από 3 κλήσεις μέσα σε 3 λεπτά (ο νικητής παίρνει 14 βαθμούς). 2. Η Νίκη με Αποχώρηση (Kiken-Gachi) δίνεται στον αθλητή, από τον κεντρικό Διαιτητή, του οποίου ο αντίπαλος αποχωρεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση ο αποχωρών παίρνει 0 βαθμούς και ο νικητής 14 ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ Ή ΑΤΥΧΗΜΑ 1. Σε κάθε περίπτωση που ένας αγώνας σταματήσει εξαιτίας τραυματισμού του ενός ή και των δύο αντιπάλων, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) μπορεί να επιτρέψει μέχρι δύο (2) λεπτά περιθώριο χρόνου στον ή στους τραυματισμένους. Δύο (2) λεπτά είναι ο συνολικός χρόνος για κάθε αθλητή σε κάθε αγώνα. 2. Ο χρόνος των δύο (2) λεπτών ξεκινά ύστερα από εντολή του Κεντρικού Διαιτητή (MR). 3. Η απόφαση της νίκης ή της ήττας, όταν ένας αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα λόγω τραυματισμού, αδιαθεσίας ή ατυχήματος, παίρνεται από τον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και τους Περιφερειακούς Διαιτητές (SR) σύμφωνα με τις παρακάτω περιπτώσεις: α Όταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό είναι ο τραυματισμένος αθλητής, τότε χάνει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλός του παίρνει 14 ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14. β. Όταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό είναι ο μη τραυματισμένος αθλητής, τότε ο τελευταίος χάνει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλός του παίρνει 14 βαθμούς ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14. γ. Όταν είναι αδύνατο να καθοριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για τον τραυματισμό, ο μη τραυματισμένος κερδίζει τον αγώνα με 14 βαθμούς ή με τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από 14 και ο τραυματισμένος αθλητής παίρνει 0 βαθμούς. 4. Όταν ένας αθλητής αρρωστήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε θα χάσει τον αγώνα με 0 βαθμούς και ο αντίπαλος θα πάρει 14 βαθμούς ή τη βαθμολογία που ήδη υπάρχει, αν αυτή είναι μεγαλύτερη από Ο επίσημος γιατρός είναι αυτός που αποφασίζει αν ο τραυματισμένος μπορεί να συνεχίσει έναν αγώνα ή όχι. 6. Αν ένας αθλητής χάσει τις αισθήσεις του ή έχει σκοτοδίνη, τότε o αγώνας πρέπει να σταματήσει και ο αθλητής να αποβληθεί από την υπόλοιπη διοργάνωση. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17. ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ομαδικοί αγώνες είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και οι κανόνες είναι οι ίδιοι με αυτούς των ατομικών αγώνων.

13 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 13 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 1. Οι αναπληρωματικοί μπορούν να αντικαταστήσουν τους αθλητές που τραυματίστηκαν ή αδιαθέτησαν. 2. Οι αναπληρωματικοί πρέπει να ανήκουν στην ίδια ή χαμηλότερη κατηγορία κιλών από εκείνων που αντικαθιστούν. 3. Οι αναπληρωματικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αποκλεισμένους αθλητές. 4. Οι αναπληρωματικοί θα πρέπει να δηλώνονται και να ζυγίζονται μαζί με τους κανονικούς αθλητές. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12 και 15 Ιδιαίτερα για τους αγώνες των κατηγοριών -12 και -15 ισχύουν οι παραπάνω κανόνες με τις εξής επιπρόσθετες απαγορεύσεις και περιορισμούς. : 1. Κατηγορία ηλικίας 12 ( ετών) α. 2 ο Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Όλα τα κλειδώματα στο χέρι. Ολες οι τεχνικές στραγγαλισμού. Οι πτώσεις αυτοθυσίας (π.χ. tomoe-nage), εκτός της τεχνικής tani otoshi ως αντιτεχνική. Οι ρίψεις από τον ώμο με χαμηλή στάση (στα δύο (2) γόνατα). Οι ρίψεις με αρπαγή του αντιπάλου χαμηλά από τα πόδια με τα δύο χέρια (ryo ashi dori, morote gari). Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. Η πτώση πάνω στον αντίπαλο μετά από πραγματοποίηση ρίψης. β. 3 ο Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Όλα τα κλειδώματα στο χέρι ή στο πόδι. Όλοι οι στραγγαλισμοί. Οι τριγωνικές τεχνικές με το πόδι (sankaku waza). Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. 2. Κατηγορία ηλικίας 15 ( ετών) α. 2o Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Οι ρίψεις από τον ώμο με χαμηλή στάση (στα δύο (2) γόνατα) Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. Η πτώση πάνω στον αντίπαλο μετά από πραγματοποίηση ρίψης.

14 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 14 β. 3o Μέρος: Ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και επιπρόσθετα: Οι τριγωνικές τεχνικές με το πόδι (sankaku waza) Τα κεφαλοκλειδώματα χωρίς τουλάχιστον ένα (1) χέρι του αντιπάλου μέσα στο κλείδωμα. Σε περίπτωση που ένας αθλητής εκτελέσει μία από τις παραπάνω απαγορευμένες ενέργειες, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) σταματά τον αγώνα, κάνει την απαραίτητη σύσταση και αφού βεβαιώνεται ότι κατενόησε ο αθλητής την σύσταση ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς να δοθεί ποινή. Σε τυχόν επανάληψη της ενέργειας ή παρόμοιας ενέργειας, (πχ ρίψη αυτοθυσίας) τότε θα δίδεται ποινή αναλόγως της σοβαρότητας της ενέργειας.

15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 15 Γ' ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO SYSTEM) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20. ΓΕΝΙΚΑ 1. Το Σύστημα Τεχνικών Αυτοάμυνας (Duo System) έχει σκοπό να παρουσιάσει την άμυνα ενός αθλητή απέναντι σε ένα αριθμό προκαθορισμένων επιθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν από έναν αθλητή της ίδιας ομάδας. Οι επιθέσεις χωρίζονται σε 4 στήλες, των 5 επιθέσεων η κάθε μία. 1 η Στήλη: Επιθέσεις με αρπαγές 2 η Στήλη: Επιθέσεις με αγκαλιάσματα και κεφαλοκλειδώματα 3 η Στήλη: Επιθέσεις με γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα 4 η Στήλη: Επιθέσεις με όπλα 2. Πριν από κάθε επίθεση θα πρέπει να προηγείται μια προ-επίθεση, όπως σπρώξιμο, χτύπημα ή αρπαγή. Επίσης για την 3 η Στήλη ο επιτιθέμενος δύναται να εκτελέσει τεχνική κτυπήματος της αρεσκείας του πριν εκτελέσει την επιλεγμένη επίθεση που υπέδειξε ο Κεντρικός Διαιτητής. Επίσης η προ-επίθεση θα πρέπει να εκτελείται από τον επιτιθέμενο. 3. Κάθε επίθεση μπορεί να εκτελεστεί, με ελευθερία επιλογής της ομάδας, είτε με το δεξί χέρι ή με το αριστερό χέρι. 4. Η άμυνα εξαρτάται αποκλειστικά από τον αμυνόμενο (Tori). Είναι επιλογή των αθλητών ποιος θα εκτελεί επίθεση και ποιος άμυνα ή η εναλλαγή των ρόλων αυτών ακόμα και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της συγκεκριμένης στήλης. Επίσης, είναι επιλογή των αθλητών η στάση των ποδιών τους. 5. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) επιλέγει τυχαία 3 επιθέσεις από κάθε στήλη. Το επόμενο ζευγάρι εκτελεί τις ίδιες επιθέσεις αλλά με διαφορετική σειρά. 6. Κατά την πρώτη επίθεση κάθε στήλης ο αμυνόμενος (Tori) θα πρέπει να έχει τους κριτές στα δεξιά του. Μετά, η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά. Στην 4η στήλη, ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να ξεκινήσει την επίθεσή του και με τα δύο όπλα στα χέρια. 7. Η βαθμολογία δίδεται από τους κριτές μετά το τέλος κάθε στήλης επιθέσεων. Κατόπιν εντολής του Κεντρικού Διαιτητή (MR), ο οποίος αναφωνεί Hantei (κρίση), οι κριτές ανασηκώνουν τα βαθμολόγια πάνω από το κεφάλι τους. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) αναφωνεί την βαθμολογία των κριτών και έπειτα ζητεί την καταβίβαση της μικρότερης και μεγαλύτερης βαθμολογίας. 8. Εάν προκύψει, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώνει λανθασμένη επίθεση αναφωνώντας τον αριθμό της επίθεσης και ταυτόχρονα εκτελώντας την ανάλογη χειρονομία. 9. Όταν ένα ζευγάρι αθλητών αγωνίζεται σε συνεχόμενους αγώνες, μπορεί να ζητήσει διάλειμμα μέχρι 5 λεπτών ανάμεσα στους αγώνες. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 1. Ο διοργανωτής παρέχει χρονόμετρα, κόκκινες και μπλε ζώνες αγώνων, πίνακες ένδειξης των αποτελεσμάτων, χαρτιά για λίστες και φόρμες αγώνων, χώρο για τους διαιτητές και την τεχνική επιτροπή. 2. Η γραμματεία θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 2 άτομα.

16 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ Επιτρέπεται στους αθλητές η χρήση ενός μαλακού ράβδου 50 εκ περίπου και ενός πλαστικού μαχαιριού. Η ράβδος θα είναι μεταξύ πενήντα (50) και εβδομήντα (70) εκατοστά. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1. Ένα ζευγάρι μπορεί να σχηματιστεί από 2 αθλητές χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το βάρος και ηλικία. 2. Οι κατηγορίες θα αποτελείται από: Ανδρών (2 άνδρες), Γυναικών (2 γυναίκες) και Μικτό (1 άνδρα και 1 γυναίκα). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ 1. Οι κριτές θα πρέπει να προσέξουν και να βαθμολογήσουν τα ακόλουθα: α. Δυναμική επίθεση β. Ρεαλισμός γ. Έλεγχος δ. Αποτελεσματικότητα ε. Στάση στ. Ταχύτητα ζ. Ποικιλία τεχνικών 2. Η συνολική βαθμολογία θα πρέπει να δίνει περισσότερη έμφαση στην επίθεση και στο πρώτο μέρος της άμυνας. 3. Τα χτυπήματα θα πρέπει να είναι δυναμικά, με καλό έλεγχο και να γίνονται με φυσικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη πιθανή συνέχεια. 4. Οι ρίψεις και τα κατεβάσματα θα πρέπει να περιέχουν σπάσιμο της ισορροπίας του αντιπάλου και να είναι αποτελεσματικά. 5. Τα κλειδώματα και οι στραγγαλισμοί θα πρέπει να δείχνονται ευκρινώς και σωστά στους κριτές και να συνοδεύονται από παραίτηση του επιτιθέμενου (Uke). 6. Τόσο η επίθεση όσο και η άμυνα θα πρέπει να εκτελούνται με τεχνικό και ρεαλιστικό τρόπο. 7. Βαθμολογία Duo. Επίθεση Μείωση βαθμολογίας Λανθασμένη επίθεση Δύο (2) βαθμούς. Λαβή-πιάσιμο που δεν ήταν «κλειστή» Μισός (1/2) βαθμός. Προ-επίθεση και επίθεση οι οποίες δεν είναι σε λογική συνέχεια Μισός (1/2) βαθμός. Κακή ισορροπία Μισός (1/2) βαθμός. Αδύναμη επίθεση Μισός (1/2) βαθμός. Άστοχη επίθεση Μισός (1/2) βαθμός. Άμυνα και ρίψεις κατεβάσματα Μείωση βαθμολογίας Ανεπαρκής άμυνα Μισός (1/2) βαθμός. Χωρίς σπάσιμο της ισορροπίας Μισός (1/2) βαθμός. Οι ενέργειες είχαν εκτελεστεί πολύ γρήγορα Μισός (1/2) βαθμός. Ο Uke βοηθάει πηδώντας στην ρίψη Μισός (1/2) βαθμός. Τεχνική με θεατρινισμούς Μισός (1/2) βαθμός. Οι ενέργειες δεν συνδέονται μεταξύ τους με λογική Μισός (1/2) βαθμός. Φωνές χωρίς λόγω Μισός (1/2) βαθμός.

17 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 17 Έλεγχος στο έδαφος Μείωση βαθμολογίας Έλεγχος του όπλου Μισός (1/2) βαθμός. Ανεπαρκής έλεγχος (κλείδωματος ή πνιγμού) του Uke Μισός (1/2) βαθμός. Αστοχα κτυπήματα στον Uke Μισός (1/2) βαθμός. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1. Τα διαγωνιζόμενα ζευγάρια στέκονται αντιμέτωποι στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 2 περίπου μέτρων. Το ζευγάρι που έχει κληρωθεί πρώτο (1 ο Ζευγάρι), φοράει κόκκινες ζώνες και στέκεται δεξιά του Κεντρικού Διαιτητή (MR). Το ζευγάρι που έχει κληρωθεί δεύτερο (2 ο Ζευγάρι) φοράει μπλε ζώνες. Με υπόδειξη του Κεντρικού Διαιτητή (MR) οι αθλητές υποκλίνονται πρώτα στον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και μετά μεταξύ τους. Το 2 ο Ζευγάρι αποχωρεί από την αγωνιστική περιοχή και κάθεται στην περιοχή ασφαλείας. 2. Ο αγώνας αρχίζει όταν ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανακοινώσει την πρώτη επίθεση αναφωνώντας τον αριθμό της και ταυτόχρονα δείξει τον αριθμό με τα χέρια του, πρώτα στους αθλητές και στη συνέχεια στους κριτές. 3. Με την ολοκλήρωση των επιθέσεων της 1 ης στήλης, το 1 ο Ζευγάρι γονατίζει και ανακοινώνεται η βαθμολογία του. Στη συνέχεια αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο και κάθεται στην περιοχή ασφαλείας. Το 2 ο Ζευγάρι εκτελεί τις επιθέσεις της 1 ης στήλης και του ανακοινώνεται η βαθμολογία του. Το 2 ο Ζευγάρι εκτελεί τις επιθέσεις της 2 ης στήλης και αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο αφού του ανακοινωθεί η βαθμολογία του. Στη συνέχεια το 1 ο Ζευγάρι εκτελεί τις επιθέσεις της 2 ης στήλης και του ανακοινώνεται η βαθμολογία του. Το 1 ο Ζευγάρι εκτελεί πρώτα τις επιθέσεις της 3 ης στήλης κλπ και το 2 ο Ζευγάρι εκτελεί πρώτα τις επιθέσεις της 4 ης στήλης κλπ. 4. Με την ολοκλήρωση και των 4 στηλών ο αγώνας τελειώνει. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) καλεί τα ζευγάρια, τα οποία παίρνουν την ίδια θέση που είχαν στην αρχή του αγώνα. Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ρωτάει τη γραμματεία ποιο ζευγάρι είναι νικητής και το δείχνει ανασηκώνοντας το χέρι του και αναφωνώντας το χρώμα της ζώνης που φοράει το ζευγάρι που νίκησε. 5. Σε περίπτωση ισοπαλίας ( Hikiwake ), τότε ο αγώνας θα επαναληφθεί στήλη προς στήλη μέχρι να βγει νικητής. Το ζευγάρι με την μπλε ζώνη θα ξεκινήσει την 1 η στήλη. 6. Μετά την ανακοίνωση των νικητών από τον Κεντρικό Διαιτητή (MR), οι αθλητές υποκλίνονται πρώτα μεταξύ τους και μετά στον Κεντρικό Διαιτητή (MR). ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 25. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Η βαθμολογία είναι από το 0 έως το 10 (με μισούς αριθμούς ενδιάμεσα). 2. Η μεγαλύτερη και η μικρότερη βαθμολογία διαγράφονται. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 26. ΚΡΙΤΕΣ Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από 5 αναγνωρισμένους διαιτητές, ο καθένας από διαφορετική χώρα (σε περίπτωση διεθνών αγώνων).

18 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 18 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 27. ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 1. Η Εύκολη Νίκη (Fusen-Gachi) δίνεται στο διαγωνιζόμενο ζευγάρι, από τον Κεντρικό Διαιτητή, του οποίου οι αντίπαλοι δεν εμφανίζονται για να αγωνιστούν ύστερα από 3 κλήσεις, μέσα σε 3 λεπτά. Το νικηφόρο ζευγάρι θα πάρει δώδεκα (12) βαθμούς ενώ το άλλο θα πάρει μηδέν (0). 2. Η Νίκη με Αποχώρηση (Kiken-Gachi) δίνεται στο διαγωνιζόμενο ζευγάρι, από τον Κεντρικό Διαιτητή, του οποίου οι αντίπαλοι αποχωρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση το ζευγάρι που αποχώρησε θα πάρει μηδέν (0) και το νικηφόρο ζευγάρι θα πάρει δώδεκα (12) βαθμούς. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ, ΑΤΥΧΗΜΑ 1. Σε περίπτωση τραυματισμού, αδιαθεσίας ή ατυχήματος, το ζευγάρι έχει δικαίωμα ανάπαυσης το πολύ δύο (2) λεπτών πριν συνεχίσει (ο συνολικός χρόνος για κάθε ζευγάρι σε κάθε αγώνα είναι δύο (2) λεπτά). 2. Εάν το ζευγάρι δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα μετά από τραυματισμό, η απόφαση της Νίκης με αποχώρηση (Kiken-Gachi) δίνεται στο άλλο ζευγάρι από τον Κεντρικό Διαιτητή,. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 29. ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι ομαδικοί αγώνες είναι δυνατόν και οι κανόνες είναι ίδιοι με εκείνους των ατομικών αγώνων. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 30. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ -12 ΚΑΙ-15. Ιδιαίτερα για τους αγώνες των κατηγοριών -12 και -15 ισχύουν οι παραπάνω κανόνες με τους εξής επιπρόσθετους περιορισμούς. : 1. Για την κατηγορία -12 θα εκτελούνται τρεις επιθέσεις, ελεύθερης επιλογής, από τις δύο κατηγορίες (στήλες). 2. Για την κατηγορία -15 θα εκτελούνται τρεις επιθέσεις, ελεύθερης επιλογής, από τις τρεις πρώτες κατηγορίες (στήλες). 3. Η κατηγορία -12 ισχύει μόνο για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα και τα κύπελα

19 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 19 Δ' ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 31. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ 1. Όποια περίπτωση προκύψει η οποία δεν καλύπτεται από τους κανονισμούς, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μετά από κοινή απόφαση του Κεντρικού Διαιτητή (MR) και των κριτών. 2. Ο Διαιτητής γραμματείας δεν έχει ψήφο στην απόφαση αλλά μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό πρόσωπο. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 32. ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Το Συμβούλιο της JJIF έθεσε τους παραπάνω κανόνες για εφαρμογή από τις 28 Αυγούστου Οι παρόντες κανονισμοί καταργούν προηγούμενες εκδόσεις. Οι αλλαγές στις τεχνικές DUO θα μπουν σε εφαρμογή από την 1 η Ιανουαρίου 2011.

20 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 20 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α' ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ HAJIME Έναρξη του αγώνα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) στέκεται ανάμεσα στους αθλητές με τα δύο χέρια παράλληλα και αναφωνεί hajime. Η φωνή του πρέπει να είναι δυνατή και επιβλητική. MATTE Λήξη ή διακοπή του αγώνα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) στέκεται απέναντι από τη γραμματεία, με τεντωμένο χέρι στο ύψος του ώμου, ανοιχτή την παλάμη του όπως στον πίνακα και αναφωνεί matte. Η φωνή του πρέπει να είναι δυνατή και επιβλητική. IPPON 2 points 2 βαθμοί Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) υψώνει το δεξί ή το αριστερό του χέρι (ανάλογα αν δίνει τον βαθμό στον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή αντίστοιχα), ακριβώς ευθεία και πάνω από το κεφάλι του. IPPON 3 points 3 βαθμοί Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) υψώνει το χέρι του όπως και πριν (ανάλογα αν δίνει τον βαθμό στον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή αντίστοιχα), αλλά επιδεικνύει καθαρά τους 3 βαθμούς με τα τρία δάχτυλά του. WAZARI 1 Βαθμός Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) προεκτείνει οριζόντια το αριστερό ή το δεξί του χέρι (ανάλογα αν δίνει τον βαθμό στον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή αντίστοιχα). Η παλάμη του θα πρέπει να είναι ανοιχτή και να κοιτάζει το έδαφος. Ο βαθμός θα πρέπει να διακρίνεται καθαρά από τη γραμματεία. CANCEL Ακύρωση κρίσης Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) κινεί το δεξί του χέρι δεξιά αριστερά, πάνω από το κεφάλι του, αφού πρώτα δείξει ποια απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Η κίνηση θα πρέπει να διακρίνεται καθαρά από τον Διαιτητή Γραμματείας (TR).

21 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 21 PASSIVITY Αδράνεια Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) στρέφει κυκλικά τα χέρια του από τον αγκώνα και κάτω, μπροστά στο στήθος του. UNCONTROLLED TECHNIQUE Κίνηση χωρίς έλεγχο Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) κινεί οριζόντια το κόκκινο ή το μπλε χέρι του, με λυγισμένο τον αγκώνα, μπροστά από το σώμα του (η περιγραφή της ενέργειας πρέπει να ακολουθεί μετά από αυτή την κίνηση και πριν την ποινή). MUBOBE Αθλητής σε σύγχυση ή επικίνδυνος για τον εαυτό του Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) προτάσσει τα χέρια του οριζόντια με γροθιές, όπως στην εικόνα, και αναφωνεί με δυνατή και καθαρή φωνή Μubobe STRAIGHT PUNCH TO THE HEAD Ευθύ χτύπημα στο κεφάλι Ο Κεντρικός Διαιτητής κινεί τη γροθιά του προς το κεφάλι. HARD CONTACT Σκληρό χτύπημα στον αντίπαλο Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει το χτύπημα με τη γροθιά του στην παλάμη του άλλου χεριού του (για τον κόκκινο αθλητή τη δεξιά γροθιά, για τον μπλε την αριστερή). GRIP AND PUNCH Αρπαγή και χτύπημα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει με το ένα χέρι την αρπαγή του ρούχου (gi) και με το άλλο τη γροθιά.

22 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 22 GOING OUT OF THE FIGHTING AREA Έξοδος εκτός αγωνιστικής περιοχής. [κίνηση Περιφερειακού Διαιτητή (SR)] Ο Περιφερειακός Διαιτητής (SR) υποδεικνύει την έξοδο στον Κεντρικό Διαιτητή (MR) έτσι ώστε εκείνος να δράσει ανάλογα. PUSHING OUT Σπρώξιμο εκτός αγωνιστικού χώρου Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει και με τα δύο χέρια οριζόντια το σπρώξιμο ενός αθλητή έξω από την αγωνιστική περιοχή THROWING OUT OF THE CONTESTANT AREA Ρίψη εκτός αγωνιστικού χώρου Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει με το δεξί ή το αριστερό του χέρι (ανάλογα αν η ρίψη έγινε από τον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή) τη ρίψη ενός αθλητή από την αγωνιστική περιοχή στην περιοχή έξω από την περιοχή ασφαλείας. UNNECESSARY CALLS, REMARKS Άσκοπες παρατηρήσεις, χειρονομίες Ο Διαιτητής γυρίζει προς τον κόκκινο ή τον μπλε αθλητή και με τον δείκτη του χεριού του προεκταμένο κάνει την κίνηση που φαίνεται στην εικόνα. OSAE-KOMI Έλεγχος Εδάφους Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει τους αθλητές, με το κόκκινο ή το μπλε χέρι (ανάλογα αν τον έλεγχο τον έχει ο κόκκινος ή ο μπλε αθλητής). Η παλάμη του θα είναι ανοικτή και θα κοιτάζει προς τα κάτω. Με δυνατή και καθαρή φωνή αναφωνεί Osae-Komi. Το χέρι παραμένει στην ίδια θέση όσο διαρκεί ο έλεγχος εδάφους. TOKETA Απώλεια Ελέγχου Εδάφους Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) κινεί δεξιά-αριστερά το κόκκινο ή μπλε χέρι (ανάλογα ποιος αθλητής ήταν σε θέση Ελέγχου Εδάφους (Osae-Komi). Η παλάμη θα είναι ανοικτή, κάθετα προς τους αθλητές και ανακοινώνει με δυνατή και καθαρή φωνή "TOKETA".

23 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 23 AIUCHI Ταυτόχρονη ενέργεια και των δύο αθλητών Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) λυγίζει τα χέρια του οριζόντια, μπροστά στο σώμα του και ενώνει τις γροθιές του με τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα. PENALTY Ποινή, Shido, Chui, Hansoku-make Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει με το ανάλογο χέρι τον αθλητή που έκανε την παράβαση, με κλειστή γροθιά, προεκταμένο δείκτη και του ανακοινώνει την ποινή. I DID NOT SEE Ο διαιτητής δεν είδε Ο διαιτητής καλύπτει στιγμιαία τα μάτια του, με τις δύο παλάμες ανοικτές RESETTING THE GI Αποκατάσταση της στολής Ο διαιτητής γυρίζει προς τον αθλητή και διασταυρώνει τα χέρια μπροστά στο σώμα του, με ανοικτές παλάμες. FULL IPPON Κίνηση του Διαιτητή Γραμματείας (TR) Ο Δαιτητής Γραμματείας ανακοινώνει τη λήξη του αγώνα φωνάζοντας με δυνατή και καθαρή φωνή Time. Στη συνέχεια κάνει την κίνηση της εικόνας στον Κεντρικό Διαιτητή (MR) και ταυτόχρονα του δείχνει το χρώμα ή τον νικητή. HANTEI Κρίση Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) ανασηκώνει ευθεία ψηλά το χέρι του, με τεντωμένη την παλάμη η οποία κοιτάζει πλάγια.

24 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 24 HIKΙWAKE Ισοπαλία Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) διασταυρώνει τα χέρια του μπροστά από το στήθος, με τις παλάμες ανοικτές και ανακοινώνει Ισοπαλία. ANNOUNCEMENT OF ΤΗΕ WINNER Ανακοίνωση του νικητή Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) σηκώνει το δεξί ή το αριστερό του χέρι (ανάλογα ποιος αθλητής είναι ο νικητής) προς τα επάνω, σε γωνία 45 μοιρών και ανακοινώνει με δυνατή και καθαρή φωνή "νικητής" SONOMAMA Προσωρινή παύση του αγώνα Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) χτυπάει με δύναμη την πλάτη των αθλητών ενώ αυτοί αγωνίζονται και αναφωνεί με δυνατή και καθαρή φωνή Sonomama. YOSHI Επανέναρξη του αγώνα Αφού ανακοινωθεί ο λόγος για τον οποίο διεκόπη ο αγώνας προσωρινά, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δίνει εντολή στους αθλητές να συνεχίσουν τον αγώνα, από το σημείο που είχαν ακινητοποιηθεί, χτυπώντας τους ελαφρά στην πλάτη και αναφωνεί με δυνατή και καθαρή φωνή "Yoshi". MEDICAL TIME Χρόνος ανάρρωσης Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) σχηματίζει τις παλάμες του σε σχήμα "T" και ο χρόνος ανάρρωσης αρχίζει. WΑSTING TIME Σπατάλη χρόνου Ο Κεντρικός Διαιτητής δείχνει τον καρπό του με κλειστή γροθιά και τον δείκτη του σε προέκταση.

25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Βασικές Κινήσεις Διαιτησίας Σελ. 25 LIGHT FORBIDDEN ACT Ελαφρώς απαγορευμένη ενέργεια Στις ελαφρώς απαγορευμένες ενέργειες που τιμωρούνται με Shido, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) χτυπά ελαφρά τον βραχίονά του με ανοικτή παλάμη. DISREGARD MR's INSTRUCTIONS Περιφρόνηση των εντολών του Κεντρικού Διαιτητή (MR) Ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) έχοντας κλειστές τις γροθιές του και τους δείκτες σε προέκταση, δείχνει τα αυτιά του. BREAK Διάλειμμα Σε περίπτωση ισοπαλίας και πριν τον επόμενο γύρο, ο Κεντρικός Διαιτητής (MR) δείχνει το σήμα "OK" προς τη γραμματεία, με τον αντίχειρα προς τα πάνω και κατευθύνει τους αθλητές εκτός αγωνιστικού χώρου, για διάλειμμα.

26 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Επιθέσεις Τεχνικών Αυτοάμυνας (Duo System Attacks) σελ. 26 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β' ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (DUO ATTACKS) 1 η ΣΤΗΛΗ: Επιθέσεις με Αρπαγή (Πριν από κάθε επίθεση πρέπει να προηγείται μια προ-επίθεση) Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) κρατεί τον αμυνόμενο (Tori) από το χέρι. Το ένα χέρι είναι στο αντιβράχιο και το άλλο στον καρπό. Να σπρώξει ή να τραβήξει. Να ελέγξει το μπροστινό χέρι του Tori. Να κινητοποιήσει τον αμυνόμενο. Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) αρπάζει το πέτο στο Gi του αμυνόμενου (Tori) με το χέρι του. Να έρθει κοντά στον αντίπαλο για την επόμενη κίνηση. Να σπρώξει, να τραβήξει ή να ακινητοποιήσει τον αντίπαλο, ίσως για να τον χτυπήσει στη συνέχεια. Αρπαγή: Ο επιτιθέμενος (Uke) τοποθετεί και τα δύο του χέρια γύρω από τον λαιμό του αμυνόμενου (Tori) έχοντας τον μέτωπο ή πλάτη προσπαθώντας να τον στραγγαλίσει. Πρόσθεση: Να σπρώξει τον Tori προς τα πίσω. Να ακινητοποιήσει τον Tori. Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) τοποθετεί και τα δύο του χέρια στο λαιμό του αμυνόμενου (Tori) για στραγγαλισμό. Ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να μετα-κινήσει τον αμυνόμενο (Tori) στη σωστή θέση ή ο Tori μπορεί να μετακινηθεί μόνος του στη σωστή θέση. Να σπρώξει ή να ακινητοποιήσει τον Tori. Αρπαγή: Πρόθεση: Ο επιτιθέμενος (Uke) επιτίθεται στην πλευρά του αμυνόμενου (Tori) αρπάζοντάς τον από το ρούχο (Gi) στον ώμο, με το χέρι του. Αυτού του είδους η αρπαγή είναι ελεύθερη. Ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να μετακινήσει τον αμυνόμενο (Tori) στη σωστή θέση ή ο αμυνόμενος (Tori) μπορεί να μετακινηθεί μόνος του στη σωστή θέση. Να σπρώξει, να τραβήξει ή να ακινητοποιήσει τον Tori. Γενικά σχόλια: Τα χέρια και οι αρπαγές πρέπει να είναι κλειστά.

27 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ Επιθέσεις Τεχνικών Αυτοάμυνας (Duo System Attacks) σελ. 27 η ΣΤΗΛΗ: Επιθέσεις με αγκαλιάσματα και πνιγμοί 2 (Πριν από κάθε επίθεση πρέπει να προηγείται μια προ-επίθεση) Ο επιτιθέμενος (Uke) αγκαλιάζει τον αμυνόμενο (Tori) από την εμπρόσθια πλευρά κάτω ή πάνω από τα χέρια. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Το κεφάλι του επιτιθέμενου (Uke) ακουμπάει πάνω στον ώμο του αμυνόμενου (Tori). Πριν την επίθεση, ο αμυνόμενος (Tori) θα πρέπει να έχει τα χέρια του σε φυσική στάση. Ο επιτιθέμενος (Uke) αγκαλιάζει τον αμυνόμενο (Tori) από την πίσω πλευρά κάτω ή πάνω από τα χέρια του. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Το κεφάλι του επιτιθέμενου (Uke) ακουμπάει πάνω στον ώμο του Tori. Πριν την επίθεση, ο αμυνόμενος (Tori) θα πρέπει να έχει τα χέρια του σε φυσική στάση. Ο επιτιθέμενος (Uke) αρπάζει τον αμυνόμενο (Tori) από τον λαιμό με το χέρι από το πλάι. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Πρόθεση: Να στραγγαλίσει τον αμυνόμενο (Tori) ή να του κάνει τεχνική ρίψης. Ο επιτιθέμενος (Uke) αρπάζει τον λαιμό του αμυνόμενου (Tori) με το χέρι από μπροστά. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Πρόθεση: Να στραγγαλίσει τον αμυνόμενο (Tori) ή να του κάνει τεχνική ρίψης. Ο επιτιθέμενος (Uke) εφαρμόζει την τεχνική Hadaka Jime με το χέρι του. Η αρπαγή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα χέρια να κλείνουν σφιχτά. Ο επιτιθέμενος (Uke) μπορεί να μετακινήσει τον αμυνόμενο (Tori) στη σωστή θέση ή ο αμυνόμενος (Tori) μπορεί να μετακινηθεί μόνος του στη σωστή θέση. Πρόθεση: Να στραγγαλίσει τον αμυνόμενο (Tori) ή να του σπάσει την ισορροπία. Γενικά σχόλια: Τα χέρια θα πρέπει να είναι κλειστά και οι αρπαγές σφιχτές.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ SOO BAHK DO TANG SOO DO ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ SOO BAHK DO TANG SOO DO ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ SOO BAHK DO TANG SOO DO ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΟΡΜΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΖΩΝΕΣ) 10 GUP Κιτσο Χιονγκ Ιλ μπου 9-8 GUP Κιτσο Χιονγκ Ιλ μπου Κιτσο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1. Προγράμματα 1.1. Κάθε πρόγραμμα Τραμπολίνο απαρτίζεται από 10 ασκήσεις. 1.2. Δεν επιτρέπεται η επαναληπτική προσπάθεια ενός προγράμματος. 1.2.1. Εάν υπάρχει φανερή ενόχληση στην εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 AΘΗΝΑ, 19/02/2014 AΡ.ΠΡΩΤ.: 4102-3 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Αθλητικά Σωματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Όλα τα Αθλητικά Σωματεία Μέλη της Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ. Γ.Γ.Α. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ «Top Fight League» & Novice KICK LIGHT - LOW KICK - K1 RULES - MUAY THAI - HAPKIDO Ο Α.Σ. " ΜΥΡΩΝΑΣ " ανακοινώνει την διοργάνωση διασυλλογικών αγώνων «TFL»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ( ) ( ) ΟΜΑΔΙΚΑ KUMITE

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ( ) ( ) ΟΜΑΔΙΚΑ KUMITE Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 : Ώρα έναρξης Αγώνων - >>>> 9:00 Παίδων Κορασίδων 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005-2004 & 2003 Ατομικά Kata Kumite Ομαδικά Kata - Kumite Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 : Ώρα

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α -Β -Γ -Δ -Ε 2009-2012

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α -Β -Γ -Δ -Ε 2009-2012 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α -Β -Γ -Δ -Ε 2009-2012 Ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2009 1 Άρθρο 1: ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 AΘΗΝΑ, 31/12/2015 AΡ.ΠΡΩΤ.: 4216-1 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Αθλητικά Σωματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΕΙΜ Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πρώτο πόντο, το σκορ είναι: 15-0 Εάν κερδίσει και δεύτερο πόντο, το σκορ είναι: 30-0 Όταν κερδίσει τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΦΟΑ) ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α και Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΦΟΑ) ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α και Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΦΟΑ) ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α και Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017 Α ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Στο Πρωτάθλημα της Α Εθνικής συμμετέχουν 12 ομάδες της προηγούμενης χρονιάς και 4 ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ Αρ.μητρώου Αθλητικής αναγνώρισης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΟΧ-088 AΘΗΝΑ, 12/12/2016 AΡ.ΠΡΩΤ.: 4270-3099 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Όλα τα Αθλητικά Σωματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4 ΟΥ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ- ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 2008 Άρθρο 1: ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10 Έκδοση 2009 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ FIVB ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ I. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο σηµειωτής πρέπει να ελέγξει εάν έχουν συµπληρωθεί κατάλληλα οι γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή ως επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια μήκους 2,74 μ. πλάτους 1,525 μ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω.

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Σκοπός σας είναι να είστε ο πρώτος παίκτης που θα ξεφωρτωθεί όλες του τις κάρτες. Το τοτέμ τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP FINALS 2015 ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP FINALS 2015 ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 4ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP FINALS 2015 ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Αγαπητοί συνάδελφοι, προπονητές, Άλλος ένας κύκλος του πρωταθλήματος JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP κλείνει.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχάριοι 6 Kyu (Άσπρη ζώνη)

Αρχάριοι 6 Kyu (Άσπρη ζώνη) Πρόγραµµα τεχνικής Εκµαθησης ο Αρχάριοι 6 Kyu (Άσπρη ζώνη) Βασικές δεξιότητες-πτωσεις 1. Ushiro Ukemi 2. Yoko Ukemi 3. Mae Mawari Ukemi Tachi-waza-Τεχνικες Από Ορθια Θεση 4. Osoto-otoshi 5. De-ashi -barai

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Β ΟΔΒΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 103 ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΕΣ 56 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 43 ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ 13 1. Πόσα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2014 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2014 2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2014 2015 Περιεχόμενα 1 Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 ΜΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 6 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΩ

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 43974

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 11,12,13 & 14 εκεµβρίου

Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 11,12,13 & 14 εκεµβρίου ηλώσεις συµµετοχής έως 05/12/2014 Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11,12,13 & 14 εκεµβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθληµάτων Πάλης, Άνω Λιόσια) Low Kick: Ανδρών Γυναικών & Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών & Εφήβων Νεανίδων Κ1:

Διαβάστε περισσότερα

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια.

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΚΤΑΜΠΑΛΟ 1. Σκοπός του παιχνιδιού. Το παιγνίδι παίζεται µε δηλωµένα χτυπήµατα και παίζεται µε µια άσπρη µπίλια και δεκαπέντε αριθµηµένες µπίλιες από το 1 ως το 15. Ο ένας παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΩΝΩΝ TEAM RACING

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΩΝΩΝ TEAM RACING ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΩΝΩΝ TEAM RACING Οι αγώνες team racing θα γίνονται σύµφωνα µε τους Κανόνες Αγώνων Ιστιοπλοΐας όπως αλλάζουν από αυτό το Παράρτηµα. Αν χρησιµοποιηθούν διαιτητές πρέπει να δηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Λ. Βεΐκου 121-125 Γαλάτσι, Αθήνα, Τηλ. / Fax: 210 2915 489 e-mail: info@fightclubgalatsi.gr /www.fightclubgalatsi.gr

Λ. Βεΐκου 121-125 Γαλάτσι, Αθήνα, Τηλ. / Fax: 210 2915 489 e-mail: info@fightclubgalatsi.gr /www.fightclubgalatsi.gr Αγαπητοί συνάδελφοι, δάσκαλοι και αθλητές, Το πρωτάθλημα JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2013 με μέγα χορηγό την εταιρεία Ολλανδικού εξοπλισμού JOYA HELLAS, επιστρέφει και αναμένεται με ακόμη περισσότερη

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΩΝΩΝ TEAM RACING

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΩΝΩΝ TEAM RACING ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΩΝΩΝ TEAM RACING Οι αγώνες team racing θα γίνονται σύμφωνα με τους Κανόνες Αγώνων Ιστιοπλοΐας όπως αλλάζουν από αυτό το Παράρτημα. D1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΩΝ D1.1 Αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2015 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Αγαπητοί συνάδελφοι, προπονητές, Για έβδομη συνεχή χρονιά, το Fight Club Galatsi και η Theofanous Elite Team είναι συνεπής στο ραντεβού

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος;

1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; 2 1. Ποια η απόσταση από το σημείο του πέναλτι μέχρι τη γραμμή του τέρματος; 10 μ (11 γιάρδες). 11 μ (12 γιάρδες). 9 μ (10 γιάρδες). 12 μ (13 γιάρδες). 2. Τα κοντάρια με σημαία που τοποθετούνται στο κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17. Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17. Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΜΟΥ ΡΟΖΟΥ 17 Αριθ.Πρωτ. 457 Βόλος 6/10/2014 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΠΣΘ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΡΟ-ΤΖΟΥΝΙΟΡ-ΜΙΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2015 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

EWUF SANDA QINGDA (ΕΛΑΦΡΙΑ ΕΠΑΦΗ)

EWUF SANDA QINGDA (ΕΛΑΦΡΙΑ ΕΠΑΦΗ) ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ 11.1) Σελ. 1 από 24 EΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ SANDA - QINGDA (EWUF) ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ 11.1) Σελ. 2 από 24 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το SANDA QINGDA (μάχη ελαφριάς επαφής) είναι σχεδιασμένο να φροντίζει

Διαβάστε περισσότερα

3 rd EUROPEAN KING OF TAEKWON-DO

3 rd EUROPEAN KING OF TAEKWON-DO ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3 rd EUROPEAN KING OF TAEKWON-DO Οι διοργανωτές Αθλητικός Σύλλογος Νεάπολης Μακεδονική Δύναμη, Αθλητικός Σύλλογος Λευκός Πύργος και η εταιρία αθλητικών ειδών TOPTEN μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 14 & 15 Δεκεμβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Πάλης, Άνω Λιόσια)

Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 14 & 15 Δεκεμβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Πάλης, Άνω Λιόσια) Δηλώσεις συμμετοχής έως 06/12/2013 Α & Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14 & 15 Δεκεμβρίου (Κλειστό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Πάλης, Άνω Λιόσια) Low Kick: Ανδρών Γυναικών & Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών & Εφήβων Νεανίδων Κ1: Ανδρών

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι, δάσκαλοι και αθλητές,

Αγαπητοί συνάδελφοι, δάσκαλοι και αθλητές, Αγαπητοί συνάδελφοι, δάσκαλοι και αθλητές, Το πρωτάθλημα JOYA KICK BOXING CHAMPIONSHIP 2013 με μέγα χορηγό την εταιρία Ολλανδικού εξοπλισμού JOYA FIGHT GEAR, συνεχίζεται με ακόμη περισσότερη δράση, θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ 2017-2020 1. Ατομικός Αγώνας 1.1. Οι αγώνες Τραμπολίνο συνδυάζουν τρία (3) προγράμματα από δέκα (10) ασκήσει το καθένα. 1.1.1. Ένα πρόγραμμα τραμπολίνο χαρακτηρίζεται από υψηλά, με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ (Έκδοση Μάιος 2007)

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ (Έκδοση Μάιος 2007) Μ Ε Ρ Ο Σ Τ Ε Τ Α Ρ Τ Ο KANONEΣ ANAMETPHΣHΣ ΣTH ΣΠAΘH TPOΠOΣ ME TON OΠOIO ΔIΔONTAI TA KTYΠHMATA Τ.70. 1. H σπάθη είναι όπλο νύξης και σπαθισμών με την κόψη ή με τη ράχη. 2. Όλα τα κτυπήματα που δίδονται

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο wheelchair basketball

Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο wheelchair basketball Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό wheelchair basketball Σοφία Μπάτσιου Οκτώβρης 2013 Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό (Wheelchair basketball) Άτομα με κινητικά προβλήματα Αναπηρικό Ο αγώνας διεξάγεται στο γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

2 nd EUROPEAN KING OF TAEKWON-DO

2 nd EUROPEAN KING OF TAEKWON-DO ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2 nd EUROPEAN KING OF TAEKWON-DO Ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκός Πύργος σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Νεάπολης Μακεδονική Δύναμη και την εταιρία αθλητικών ειδών TOPTEN μετά την επιτυχημένη

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2010

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2010 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2010 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Cyprus Beach Volley 2010, είναι η επίσημη διοργάνωση Beach Volley για το 2010 που

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

NE WAZA Judo Jujitsu Γνωστό ως "Brazilian" Κανόνες ιαιτήσιας

NE WAZA Judo Jujitsu Γνωστό ως Brazilian Κανόνες ιαιτήσιας NE WAZA Judo Jujitsu Γνωστό ως "Brazilian" Κανόνες ιαιτήσιας 2010 Περιεχόμενα 1 Ορισμός σελίδα 3 2 Φύλο σελίδα 3 3 Ηλικιακές Κατηγορίες σελίδα 3 4 Εθνικότητες σελίδα 3 5 Βαθμίδες Ζωνών σελίδα 4 6 Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του PASP-OPAP BEACH SOCCER 2016, διοργανώνει σε συνεργασία με το CYPRUSACADEMIES.COM, το 1ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί:

Με την παρουσία αυτή η ΚΕΔ /ΕΠΟ επιχειρεί: Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει σήμερα 01/04/2014 τους Κανόνες του Παιχνιδιού σε ένα σύνολο 800 ερωτήσεων απαντήσεων που περιλαμβάνουν το σύνολο των Κανόνων.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή επίσης,σαν επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια µήκους 2,74 µ. πλάτους 1,525 µ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH VOLLEYBALL CYPRUS BEACH VOLLEY 2015 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Cyprus Beach Volley 2015, είναι η επίσημη διοργάνωση Beach Volley για το 2015 που

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα