η εφημερίδα του 7ου ημοτικού Σχολείου Αθηνών, φύλλο 3 η τελευταία λέ η του ΣΤ 2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "η εφημερίδα του 7ου ημοτικού Σχολείου Αθηνών, φύλλο 3 η τελευταία λέ η του ΣΤ 2"

Transcript

1 η εφημερίδα του 7ου ημοτικού Σχολείου Αθηνών, φύλλο 3 η τελευταία λέ η του ΣΤ 2

2 η τελευταία λέξη του ΣΤ 2 έτος: 1 ο αριθμός φύλλου: 3 τιμή: 1 ευρώ Γυμνάσιο, ερχόμαστεεε! (βραβευμένοι) Κυρίες και κύριοι! Η εφημερίδα μας, «η τελευταία λέξη του ΣΤ 2», κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στην κατηγορία «καλύτερη επιλογή θεμάτων». Να σημειώσουμε ότι οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό ξεπέρασαν τις 500. Έγραψαν χαρακτηριστικά τα ΝΕΑ: «ΓΙΝΟΝΤΑΙ εργασίες στο σχολείο τους. Τις καταγράφουν. Γίνεται εκδήλωση στο σχολείο τους. Την καταγράφουν. Γίνεται κατάληψη στο διπλανό σχολείο. Και αυτήν την καταγράφουν και διατυπώνουν τις ενστάσεις τους απογοητεύτηκαν από τις ζημιές που αντίκρισαν. Μπορεί το έντυπό τους να είναι τυπωμένο σε απλό χαρτί (ασπρόμαυρο), όμως το περιεχόμενο αποζημιώνει του αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε, όπως γράφουν, «η εφημερίδα μας απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (που ξέρουν να διαβάζουν). Περιέχει σχεδόν τα πάντα». Πράγματι, πρόκειται για εφημερίδα με μεγάλη ποικιλία που σπάνια συναντάει κανείς σε μαθητικές προσπάθειες. Δημοσιεύουν έρευνα για την ηχορρύπανση και τη ζωή στις πολυκατοικίες. Επίσης, το έντυπό τους έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στη διατροφή -και πράγματι έχουν κάνει δουλειά. Για παράδειγμα, ένα από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν είναι η διατροφή στη λογοτεχνία. Την ποικιλία στην εφημερίδα τους συμπληρώνει η στήλη των «βιβλιοφάγων» και των κινηματογραφόφιλων». Στην κατηγορία «καλύτερη επιλογή θεμάτων» βραβεύτηκε η Τελευταία Λέξη. τελευταία λέξη σελ. 2 Κατά μέσο όρο, 100 άνθρωποι πνίγονται και πεθαίνουν κάθε χρόνο με το στυλό τους.

3 Το βραβείο του Διαγωνισμού. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Οι συνεργάτες-εκπαιδευτικοί της Τελευταίας Λέξης, Αντιόπη Φραντζή και Λευτέρης Βογιατζιδάκης, επί τω έργω. Τελειώνοντας με το τρίτο φύλλο αυτό το θαυμάσιο ταξίδι (γυμνάσιο, ερχόμαστε!) θα θέλαμε να πούμε σ όλους τους αναγνώστες και σε όσους βοήθησαν αυτή την προσπάθεια ένα φωναχτό «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» Τα παιδιά του ΣΤ 2 Ρεπόρτερ και ανταποκριτές (γράφουν): Άγγλου Φιόρη, Βέρση Άντρια, Κασσάπ Φατούμα, Μαρκουλάκη Χριστίνα, Οικονομάκη Μαρία, Σακκά Ιωάννα, Σιγιάννη Λητώ, Φλέγκα Αικατερίνη-Κυβέλη, Κολιός Αλκαίος, Λούπης Γιάννης, Τοκέρο Κρίστοφερ, Χάινο Φάμπιο, Μάριος Μεσέλη Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Αντιόπη Φραντζή, Λευτέρης Βογιατζιδάκης Επικοινωνία: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Σπύρου Μερκούρη 20, Τηλέφωνο-φαξ: , τελευταία λέξη σελ. 3 Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

4 Από τη ζωή του Σχολείου Γιορτή 25ης Μαρτίου. Η γιορτή της ΣΤ 1 και ΣΤ 2 για την 25η Μαρτίου, έγινε φέτος, σε συνεργασία με τη ΣΤ του 1ου Δ.Σ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των διπλανών Γυμνασίων και Λυκείων. Άντε, και του χρόνου!!! Στο Βοτανικό Κήπο. Όλο το σχολείο επισκεφτήκαμε το Βοτανικό Κήπο. Αν δεν έχετε πάει, πηγαίνετε οπωσδήποτε! Είναι καταπληκτικά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες! Το 7ο ημοτικό στο Βοτανικό Κήπο. Χορωδία. Η χορωδία του 1ου και 7ου Δ.Σ. Αθηνών με μαθητές της Ε και ΣΤ Τάξης, με τη μουσικό μας Κωνσταντίνα Μπέτσου, πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Χορωδιών, που διοργανώθηκε από το Δήμο Αθηναίων και τον Ο.Ν.Α. στις 13 Απριλίου στο κινηματοθέατρο ΑΤΤΙΚΟΝ με θέμα: «Ένα τραγούδι για την Αθήνα». Ετοιμάζουν cd. Στο στούντιο ηχογράφησης βρίσκονται αυτή την περίοδο οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ Τάξης (όταν κυκλοφορήσει η εφημερίδα μας αναμένεται να έχει κυκλοφορήσει και το cd). Με τη βοήθεια της μουσικού Κωνσταντίνας Μπέτσου ηχογραφούν τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης «Εκλογές των ζώων» της δασκάλας της Δ Τάξης, Αγγελικής Καραπάνου. Γήπεδο η Σπύρου Μερκούρη. Στις 13 Απριλίου έγιναν και αθλητικοί αγώνες δίπλα στο σχολείο μας, Σπύρου Μερκούρη και Ευτυχίδου. Οι «ΑΠΙΘΑΝΕΣ» (Άλκηστη, Δανάη, Βαγγελίτσα και Ισιδώρα) της Δ Τάξης κατέλαβαν τη 2η θέση στο μπάσκετ, ενώ τα «ΑΓΟΡΙΑ» (Χρήστος, Έκτορας, Φίλιππος και Αντριάν) την 6η θέση. Ήταν ωραίοι οι δρόμοι της γειτονιάς μας χωρίς αυτοκίνητα! Όλοι δικοί μας... Κι άλλες διακρίσεις! Συμμαθητές διακρίθηκαν στους Αγώνες Στίβου «Αθηναϊκά Κύπελλα», που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και ο Ο.Ν.Α., στις 5 Απριλίου, στο Αθλητικό Κέντρο «Α. Τρίτσης» (Γκράβα). Η Άγγλου Φιόρη πήρε μετάλλιο και κατέλαβε τη 3η θέση στο δρόμο 60 μέτρων για κορίτσια (9.08) και ο Κολιός Αλκαίος κατέλαβε τη 5η θέση στο μπαλάκι για αγόρια (25.49 μ.). Επίσης, διακρίθηκαν η Αγγελοπούλου Νεφέλη στο άλμα εις μήκος για κορίτσια (2.46 μ.) και ο Χάινο Φάμπιο στο δρόμο 60 μέτρων για αγόρια (9.54) και στο άλμα εις μήκος για αγόρια (2.77 μ.). τελευταία λέξη σελ. 4 «Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη» μονάχα έξι έκανα λάθη σε κάθε πράξη.

5 Από τη ζωή του Σχολείου Εμείς ανακυκλώνουμε. Εσείς; Το αφιέρωμα του 2ου φύλλου της εφημερίδας μας στην ανακύκλωση είχε επιτυχία! Ήρθε στο Σχολείο από το Δήμο Αθηναίων, καινούργιος ειδικός κάδος για να μαζεύουμε εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να ενημερώσουμε πιο συστηματικά τα παιδιά και των δύο σχολείων του συγκροτήματός μας (1 ο και 7 ο Δ.Σ. Αθηνών). Έτσι, οργανώσαμε μια παρουσίαση στη διάρκεια της οποίας: Διαβάζαμε στα παιδιά μια από τις «Σκουπιδοϊστορές» που είχαμε γράψει στο προηγούμενο τεύχος. Προβάλλαμε ένα power point που είχαμε φτιάξει οι ίδιες και ενημέρωνε για το ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οφέλη της ανακύκλωσης κλπ.. Τέλος, κλείναμε την παρουσίαση με ένα διαδραστικό παιχνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που βοηθούσε στο να ξανασκεφτούμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να διαλέξουμε πιο φιλικές στο περιβάλλον συμπεριφορές. Την παρουσίαση κάναμε σε όλες τις τάξεις και των δύο σχολείων, με πολύ καλά σχόλια και αποτελέσματα. Φιόρη, Ιωάννα, Κυβέλη-Αικατερίνη Μαθήτριες του ΣΤ 2 ενημερώνουν για την ανακύκλωση. Θέλω κι εγώ τέτοια εκδρομή! Η Ε Τάξη πήγε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας από τις 15 έως τις 17 Μαΐου. Και πέρασαν φανταστικά! Το Σχολείο ομορφαίνει. Όμορφες μαθητικές ζωγραφιές και σχέδια διακοσμούν τους τοίχους του Σχολείου μας. Οι διάδρομοί μας θυμίζουν πια γκαλερί! Ζωγραφιές και σχέδια των μαθητών ομορφαίνουν τους τοίχους του Σχολείου μας. τελευταία λέξη σελ. 5 Ο αναπτήρας εφευρέθηκε πριν από τα σπίρτα.

6 Αφιέρωμα: Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ τι ξέρουμε, πώς τη βιώνουμε και πώς την αντιμετωπίζουμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας του ΣΤ 1 και του ΣΤ 2 Φαινόμενα βίας στη σχολική κοινότητα έχουν παρατηρηθεί από πολύ παλιά με διάφορες μορφές: λεκτική, σωματική, ψυχολογική-συναισθηματική, σεξουαλική, βανδαλισμός. Θύτες και θύματα προέρχονται από κάθε κοινωνική ομάδα της σχολικής κοινότητας. Συχνά, επίσης, η έκφραση της βίας έχει στόχο το σχολικό κτίριο και τη σχολική περιουσία. Τι γίνεται όμως στο δικό μας σχολείο; Τα δύο τμήματα της έκτης, ΣΤ 1 και ΣΤ 2, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να ερευνήσουμε το φαινόμενο αυτό στο χώρο μας. Μας βοήθησαν οι δάσκαλοί μας: Αντιόπη Φραντζή, Μαρία Στιβαχτή και Λευτέρης Βογιατζιδάκης. «Φαινόμενα βίας έχουν παρατηρηθεί από πολύ παλιά στα σχολεία». ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ; Αρχικά έγινε συζήτηση στις τάξεις για τη σχολική βία. Προσπαθήσαμε να την ορίσουμε, μιλήσαμε για τα πιθανά αίτια και τις λύσεις. Οι περισσότερες και οι περισσότεροι δώσαμε ορισμούς που αναφέρονται σ όλες τις μορφές σχολικής βίας. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, σχολική βία είναι: -Όταν ένα παιδί κοροϊδεύει το άλλο, του δίνει χαστούκι, το απειλεί. -Το ξύλο, οι βρισιές οι κοροϊδίες, οι απειλές. -Όταν ένα παιδί θα χτυπήσει ένα συμμαθητή του, θα το βρίσει και θα το φοβίσει. -Η σχολική βία διαδίδεται μέσω της δήθεν μαγκιάς που νομίζουν ότι έχουν μερικοί. Αν το μάγκα τον χτυπήσουν κατά λάθος, τότε αυτός θα τον αρχίσει στις γρήγορες και στο μπινελίκι. -Τα παιδιά μπορούν να κοροϊδεύουν κάποιον για το πόσο κοντός ή ψηλός είναι, για το πόσο αδύνατος ή χοντρός, για το πόσο καλός ή κακός είναι. Μήπως έχει γίνει και σ εσάς; Επίσης, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τους «θύτες» και τα «θύματα»: -Συνήθως θύτες είναι τα μεγάλα παιδιά προς τα μικρά ή οι «μάγκες» προς τους «σπασίκλες». -«Προσωπικά πιστεύω ότι τις πιο πολλές φορές θύτες είναι τα αγόρια και θύματα τα κορίτσια». -Συνήθως, θύτες είναι τα μεγάλα παιδιά ή οι μάγκες και τα θύματα τα μικρά ή οι μη μάγκες ή τα παιδιά που έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, π.χ. φορούν γυαλιά ή σιδεράκια. τελευταία λέξη σελ. 6 ιάβασε το βιβλίο: Μίλα μη φοβάσαι-3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο, Ελένη ικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου, εκδ. Εταιρεία Ψυχοκινητικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, Αθήνα 2008, σελ. 72.

7 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ; Έπειτα, ψάξαμε και για τις αιτίες. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, η σχολική βία μπορεί να οφείλεται: -στη ψυχολογική πίεση και τα ψυχολογικά προβλήματα -στα προβλήματα στην οικογένεια (καυγάδες γονέων) -στις επιρροές από άλλα παιδιά, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες -στις διακρίσεις (χώρα καταγωγής, φύλο, εξωτερικά χαρακτηριστικά) -στην πίεση από τους δασκάλους και τα μαθήματα -στην απογοήτευση από φιλίες -στις συνεχείς συμβουλές -στη ζήλεια -στα νεύρα ή την κακή αγωγή -στην πλάκα, το πείραγμα ΤΙ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Τι μπορεί, επομένως, να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα; Από τις συζητήσεις καταλήξαμε στο ότι τα παιδιά χρειάζονται: «να έχουν κάποιον να μιλάνε», «να είναι ενημερωμένα», «να έχουν ελεύθερο χρόνο», «να έχουν υποστήριξη», «να έχουν παρέα», «να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου», «να αναπτύξουν μια καλή «σχέση» με γονείς, δασκάλους και συμμαθητές». Σκίτσο της Άντρια που τονίζει ότι «χοντροί», «κοντοί» και «ψηλοί» είναι άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα. ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Έπειτα, γράψαμε βιωματικά κείμενα γύρω από περιστατικά της καθημερινής σχολικής ζωής. Τα κείμενά μας τα διαβάσαμε, τα σχολιάσαμε και υπογραμμίσαμε τα κοινά τους σημεία. «Μια σύγκριση για τον εαυτό μου» «όταν ο διάδρομος είχε αδειάσει άρχισε να με κοροϊδεύει. Εγώ εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα, γιατί δεν μου άρεσε καθόλου να μου λένε κάτι για τον εαυτό μου και την εμφάνισή μου». Σοφία «Τσακωμοί» «Εκεί που παίζαμε ποδόσφαιρο ένα παιδί έβαλε τρικλοποδιά στον αντίπαλό του και άρχισαν να βρίζουν και οι δυο και μετά από λίγο άρχισαν τις μπουνιές, πλακωθήκανε καλά. Βέβαια, τους χωρίσαμε, γιατί αν δεν τους χωρίζαμε, θα είχαμε σοβαρό ατύχημα. Όχι πως δεν είχαμε, αλλά πιο ασήμαντο. Δηλαδή, ο ένας έβγαλε αίμα από το στόμα και έκλαιγε και ο άλλος απλά πονούσε». Άρης τελευταία λέξη σελ. 7 Προσπάθησε να μπαίνεις στη θέση του άλλου!

8 «Περίεργες συμπεριφορές» «Μέσα σε ένα καυγά πιστεύω πως όλοι φταίνε. Και αυτός που άρχισε, αλλά και εκείνος που το συνεχίζει». Νίκος «Οι επιπολαιότητες των παιδιών» «Πολλές φορές στο σχολείο για ασήμαντα πράγματα τα παιδιά βρισκόμαστε να παίζουμε ξύλο και να χτυπάμε ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, στα διαλείμματα που τα αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο συχνά παίζουν και ξύλο.ακόμα ξέρω παιδιά που κοροϊδεύουν ρατσιστικά παιδιά που δεν είναι από την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ άσχημο και μπορεί να στεναχωρήσει τον άλλον. Επίσης, πολλά παιδιά κάνουν τους έξυπνους και θεωρούν μαγκιά να βρίζεις και να χτυπάς. Δηλαδή, έρχονται στα καλά καθούμενα και σε βρίζουν (αυτό έχει συμβεί και σ εμένα και μετά, αν τους πεις τίποτα, σε βρίζουν περισσότερο ή σε βαράνε. Άλλος λόγος που μπορεί να παίζουν ξύλο κάποια παιδιά είναι πως μπορεί κάτι να τους έχει στεναχωρήσει ή να τους έχει θυμώσει στο σπίτι τους και να έχουν κρατήσει το θυμό τους και να ξεσπάνε Κάποια άλλα παιδιά (που νομίζουν μάλλον πως είναι τέλεια) προσπαθούν να βρουν ένα μικρό ελάττωμα στην εμφάνιση κάποιου και να τον κοροϊδέψουν». Κατερίνα Παναγοπούλου Το σκίτσο ενώνει σε μια λέξη τρεις έννοιες-κλειδιά: ξένος, χώρια και στενοχώρια δημιουργώντας μια νέα λέξη, την «ξενοχόρια (όποιος από όλα αυτά εμείνει στην ορθογραφία, δεν κατάλαβε την ουσία). «Ο ρατσισμός δεν είναι καλός» Πάνω στον καυγά το άλλο παιδί έβρισε το φίλο μου, τη χώρα του, τον πρόσβαλε με ρατσιστικά λόγια και ο φίλος μου εκνευρίστηκε και τον χτύπησε κι αυτός. Εγώ στενοχωρήθηκα και για τους δυο, αλλά περισσότερο για το φίλο μου, γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και να κοροϊδεύουμε κάποιο παιδί επειδή είναι από άλλη χώρα. Ευφραίμ «Οι ξένοι «στη Δ τάξη μου είπε η «χ» ότι οι «ξένοι» δεν παίρνουν καλούς βαθμούς και δε μπορούν να πάρουν ποτέ Α και παίρνουν μόνο Β. Φυσικά, αυτό με πείραξε πάρα πολύ και άρχισα να κλαίω». Αλεξάνδρα τελευταία λέξη σελ. 8 «δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και να κοροϊδεύουμε κάποιο παιδί επειδή είναι από άλλη χώρα».

9 Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ Στη συνέχεια, τα παιδιά του ΣΤ 1 αποφασίσαμε και αναλάβαμε να κάνουμε μια έρευνα στους μαθητές και τις μαθήτριες και των δύο σχολείων, το 7 ο και το 1 ο, για το θέμα αυτό. Για το σκοπό αυτό, φτιάξαμε και μοιράσαμε ερωτηματολόγιο σε 226 παιδιά (122 κορίτσια και 104 κορίτσια), από όλες τις τάξεις. Έπειτα, συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε τα αποτελέσματα σε στατιστικούς πίνακες. Μετά, μαζευτήκαμε, ΣΤ 1 και ΣΤ 2 μαζί, και προσπαθήσαμε να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα, να βγάλουμε δηλαδή κάποια συμπεράσματα και να κάνουμε κάποιες προτάσεις. Μαθητές της ΣΤ 1 βοηθούν μικρότερους μαθητές στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Πίνακας 1 Εχεις τσακωθεί στο σχολείο; σχεδόν κάθε μέρα 3% πολύ συχνά 11% μερικές φορές 67% ποτέ 19% ποτέ μερικές φορές πολύ συχνά σχεδόν κάθε μέρα Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, περίπου 7 στα 10, απάντησε ότι έχει τσακωθεί στο σχολείο «μερικές φορές», 11% απάντησε «πολύ συχνά», 19% απάντησε «ποτέ» (δηλαδή 2 στα 5 παιδιά δεν έχουν τσακωθεί ποτέ στο σχολείο) και 3% απάντησε «σχεδόν κάθε μέρα». Επομένως, συμπεραίνουμε ότι στο Σχολείο μας δεν υπάρχει έντονη σχολική βία, αλλά καθημερινοί μικροτσακωμοί. τελευταία λέξη σελ. 9 «Οι δάσκαλοι μεταδίδουν άγχος στα παιδιά σε σχέση με το διάβασμα». Κρίστοφερ, Μαρία, Σοφία, Αλεξάνδρα

10 Πίνακας 2 Σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου στο Σχολείο; σχεδόν κάθε μέρα 6% πολύ συχνά 14% μερικές φορές 48% ποτέ 32% ποτέ μερικές φορές πολύ συχνά σχεδόν κάθε μέρα Τα μισά περίπου παιδιά (48%) απάντησαν ότι «μερικές φορές» νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους στο Σχολείο και 32% απάντησε «ποτέ». Επομένως, συμπεράνουμε ότι περισσότερα παιδιά σχεδόν κάθε μέρα τσακώνονται, παρά δέχονται συναισθηματική βία (που πληγώνει πολύ περισσότερο). Πίνακας 3 Τι κάνεις συνήθως όταν βρεθείς μπλεγμένη ή μπλεγμένος σε ένα καυγά; βρισιές το συζητώ με τους γονείς 12% δε δίνω σημασία 17% το λέω στη διευθύντρια 9% το λέω στη δασκάλα 21% βρισιές 9% κλωτσιές μπουνιές 9% συζήτηση 20% δε λέω τόποτα 3% κλωτσιές μπουνιές συζήτηση δε λέω τόποτα το λέω στη δασκάλα το λέω στη διευθύντρια το συζητώ με τους γονείς δε δίνω σημασία Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι περισσότεροι το λένε στη δασκάλα (21%), αλλά και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό το συζητά (20%). Επίσης, 18% των παιδιών αντιδρά επιθετικά με κλωτσιές και βρισιές, ενώ 17% δε δίνουν σημασία. Λίγοι το λένε στους γονείς τους (12%). Κατά τη γνώμη μας, περισσότερα παιδιά το λένε στη δασκάλα τους αντί για τη διευθύντρια, επειδή ή φοβούνται τη διευθύντρια, ή επειδή πηγαίνουν στο δάσκαλο/λα που έχει εφημερία, ή επειδή βαριούνται να ανέβουν τη σκάλα, ή επειδή πηγαίνουν στη διευθύντρια όταν το θέμα είναι πολύ σοβαρό. τελευταία λέξη σελ. 10 «Μήπως τα αγόρια μεγαλώνουμε να είμαστε πιο επιθετικά και τα κορίτσια πιο ευαίσθητα;».

11 Πίνακας 4 Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ένας καυγάς; 14% 9% 2% 5% βρισιές κλωτσιές μπουνιές συζήτηση δε λέω τίποτα 44% το λέω στη δασκάλα 22% το λέω στη διευθύντρια το συζητώ με τους γονείς 4% Περίπου τα μισά παιδιά από τα 226 που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ξέρουν ότι η συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει ένας καυγάς, αν και τα περισσότερα δεν το κάνουν. Επίσης, υπάρχει ένα ποσοστό 7% που πιστεύει ότι οι βρισιές και το ξύλο είναι ο καλύτερος τρόπος, γι αυτό και αντιδρούν έτσι. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το σημερινό περιβάλλον του σχολείου μας δεν είναι ένα περιβάλλον βίας, αλλά μάλλον ένα περιβάλλον με συχνούς τσακωμούς και καυγάδες. Ακόμα ένας χώρος, όπου τα παιδιά αισθάνονται πολύ συχνά άσχημα για τον εαυτό τους εξαιτίας της συμπεριφοράς άλλων. Φαίνεται να υπάρχει διαφορά στον τρόπο που τα αγόρια και τα κορίτσια αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τη σχολική επιθετικότητα, αλλά και τα συναισθήματά τους. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν τους σωστούς κανόνες συμπεριφοράς, όμως δεν τους τηρούν. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΟΧΙ στις σκηνές βίας μέσα στην οικογένεια και μπροστά στα παιδιά! ΟΧΙ στον καταναγκασμό για μελέτη! ΟΧΙ στη λεκτική βία μέσα στο αυτοκίνητο! ΟΧΙ στις πολλές σκηνές βίας στα έργα! ΝΑΙ σε προγράμματα εκπαίδευσης σχετικά με τη σχολική βία! ΝΑΙ στα στέκια νεολαίας και τη ψυχαγωγία! ΝΑΙ στο παιδικό δωμάτιο που είναι χώρος χαλάρωσης και ελευθερίας! ΝΑΙ στα εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά προγράμματα!». Κατερίνα-Κυβέλη, Νίκος, Σίλα, Χριστίνα «να υπάρχουν στα σχολεία ψυχολόγοι και να πηγαίνουν τα παιδιά να λένε τα προβλήματά τους. Θα ήταν καλό οι δάσκαλοι να ενθαρρύνουν τα παιδιά που έχουν δυσκολίες, να συζητούν μαζί τους για τα προβλήματα στο σπίτι, αλλά και να είναι πιο σκληροί σε κάποια παιδιά έτσι ώστε να μην κάνουν ό,τι θέλουν...». Άρτεμη, Κατερίνα Παναγοπούλου, Αλκαίος, Ευφραίμ, Ζάννα «Οι γονείς να προσπαθούν να λύνουν τα προβλήματά τους πιο ήρεμα ώστε τα παιδιά να μην μεταφέρουν επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο. Οι συμμαθητές του παιδιού που έχει το πρόβλημα, αντί να το απομονώνουν, να προσπαθούν να το κάνουν να καταλάβει ότι δε λύνονται όλα με τη βία. Οι γονείς δεν πρέπει να καλλιεργούν στο μυαλό του παιδιού την ιδέα ότι πρέπει να είναι σκληρός και να εντυπωσιάζει». Αγάπη, Νεφέλη, Ελένη, Άρης τελευταία λέξη σελ. 11 «Οι λύσεις να γραφτούν και να τυπωθούν σε αφίσες για να ενημερωθούν όλοι». Αγάπη, Νεφέλη, Ελένη, Άρης

12 Συνέντευξη με την ψυχίατρο Ιωάννα Πεδιαδιτάκη Από τη Νεφέλη Αγγελοπούλου Πώς σας φάνηκαν τα αποτελέσματα της έρευνάς μας; Θεωρώ ότι ήτανε μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που βοήθησε και μπορεί να βοηθήσει παραπέρα τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν το πρόβλημα της σχολικής βίας και να προβληματιστούν ακόμα παραπέρα με το διάλογο Τι σας έκανε περισσότερη εντύπωση στα αποτελέσματα; Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε δυο σημεία. Πρώτον, φαίνεται ότι μια σημαντική μερίδα παιδιών εμπιστεύονται το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους, είτε γιατί είναι καθημερινή τους τακτική, είτε γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι το σωστό, άσχετα με αυτό που κάνουν. Φαίνεται να εμπιστεύονται γονείς και τους δασκάλους, όπως και τις δικές τους δυνατότητες στο διάλογο. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό όπλο για την ζωή τους. Δεύτερον, υπάρχει μια σημαντική μερίδα παιδιών, που θεωρούν ότι ο διάλογος δε λύνει προβλήματα, δεν εμπιστεύονται γονείς και δασκάλους και είτε δεν αντιδρούν, απορροφώντας το πρόβλημα, είτε θεωρούν ότι το λύνουν με τη βία. Νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το «γιατί». Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να κουβεντιάσουμε ψάχνοντας τις αιτίες που μπορεί ένα παιδί να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Να ενισχύσουμε το διάλογο και να ενδυναμώσουμε την εμπιστοσύνη στους σημαντικούς μεγάλους (γονείς-δάσκαλοι). Φαίνεται από τα αποτελέσματα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών απάντησε ότι «σχεδόν κάθε μέρα νιώθει άσχημα για τον εαυτό του». Τι σκέφτεστε για αυτό; Σκέφτομαι πάρα πολλά, όπως πάρα πολλά σκέφτονται και τα ίδια τα παιδιά, που θεωρώ ότι μπορούν να μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για τα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι πολλές φορές η διαφορετικότητα είναι αποκρουστική, παράξενη και μη αποδεχτή. Όμως όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να κουβεντιάζουμε, να κάνουμε παρέα, να βρίσκουμε κοινούς στόχους, να είμαστε φίλοι, να αγαπιόμαστε. Δε χρειάζεται να είμαστε ίδιοι, ούτε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, ούτε να έχουμε τα ίδια ήθη και έθιμα. Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα. Πιστεύετε ότι όλα τα παιδιά απάντησαν ειλικρινά στα ερωτηματολόγιά μας; Δεν πιστεύω ότι έχει κανένα νόημα αυτό. Άρχισε μια κουβέντα πολύ σημαντική, προβληματίστηκαν και θα προβληματιστούν ακόμα παραπέρα, συζητώντας πώς ο καθένας θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος. Νομίζω ότι πολλά παιδιά έχουν ήδη προβληματιστεί αν η άποψη που εξέφρασαν συμπίπτει με τη συμπεριφορά τους Σκίτσο της Κατερίνας-Κυβέλης που απεικονίζει τους μαθητές του ΣΤ 2. «Φίλοι για πάντα». τελευταία λέξη σελ. 12 «Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα». Ιωάννα Πεδιαδιτάκη

13 Η στήλη των «βιβλιοφάγων» Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ήταν 28 Οκτώβρη του Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να ναι και στ αλήθεια; Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με του γονείς του, την αδερφή του, τον παππού του και την χελώνα του, το Θοδωρή. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στον μεγάλο του περίπατο μ όλες τις αληθινές του περιπέτειες, από τον Οκτώβριο του 1940 ως τον Οκτώβριο του 1944 που η Ελλάδα απελευθερώθηκε. To βιβλίο της Άλκης Ζέη συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Από τις εκδόσεις Κέδρος. Κατερίνα-Κυβέλη ΕΡΑΓΚΟΝ Οι μαγικοί δράκοι επηρέαζαν τα πάντα γύρω τους με παράξενους τρόπους. Οι δρακοκαβαλάρηδες ήταν τα πιο κοντινά τους άτομα κι είχαν την εμπειρία όσων συνέβαιναν. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια ήταν η μακροζωία. Οι δρακοκαβαλάρηδες ζούσαν εκατοντάδες χρόνια Ο Έραγκον, χωριατόπαιδο που ζει στη μαγική χώρα Αλαγαισία, βρίσκει ένα αυγό δράκου. Όταν ξεμυτά, τον μεγαλώνει σαν κατοικίδιο! Σε λίγο χρόνο η ζωή του παιδιού αλλάζει και αναγκάζεται να μπει σε έναν επικίνδυνο νέο κόσμο. Καβάλα στον φτερωτό δράκο του, με οδηγούς ένα αρχαίο σπαθί και έναν γέρο παραμυθά, ο Έραγκον ξεκινά μια πάλη με τη σκοτεινή αυτοκρατορία που κυβερνά ένας διεφθαρμένος τύραννος. Μια φανταστική περιπέτειαδιεθνές μπεστ σέλερ του 18χρονου Κρίστοφερ Παολίνι από τις εκδόσεις Πατάκη. Ειρήνη- Μαρία Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ Το βραβευμένο έργο του Ντον Ρόσα που αφηγείται το «Βίο και την Πολιτεία» της πιο διάσημης-«τσιγκούνας» πάπιας, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Από τις εκδόσεις Νέα Ακτίνα. Κατερίνα-Κυβέλη ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ Πανέμορφες ιστορίες για ωκεανίδες, νηρηίδες, γοργόνες, νύμφες, κορίτσια μεγαλωμένα, πλανεμένα κι άλλοτε επικίνδυνα για το μυαλό μας. Ξεμυαλίζουν εύκολα τα τελευταία ελεύθερα αγόρια που έχουν απομείνει. Σου κλείνουν το μάτι από τα θαλασσινά τους λημέρια, τις λίμνες και τις υγρές σπηλιές και σε παίρνουν στη μυθική ζωή τους. Της Στέλλας Βλαχοπούλου από τις εκδόσεις Κέδρος. Ειρήνη-Μαρία Ο ΑΕΤΟΚΑΒΑΛΑΡΗΣ Ο μικρός Χαόγιου ήταν σίγουρος ότι τον πατέρα του τον είχε πάρει ένας χαρταετός, για να τον πάει στον ουρανό. Είχε μόνο ένα όνειρο: να πάει κοντά του! Έπρεπε να το πετύχει για να απαλλάξει τη μαμά του από ένα νέο γάμο που δεν ήθελε. Ένα γοητευτικό και εξωτικό παραμύθι που σε ταξιδεύει στον άγνωστο και μυστηριακό πολιτισμό της μακρινής Κίνας. Της Τζεραλντίν Μακογκρέν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ειρήνη-Μαρία τελευταία λέξη σελ. 29 «Στις σχολικές τάξεις συμβαίνει κάτι λογικά παράδοξο: ρωτά αυτός που ξέρει και καλείται να απαντήσει αυτός που αγνοεί!».

14 Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο... ΣΤ 2 (σχολικό έτος ) Λένε ότι τα μαθητικά τα χρόνια και οι πρώτες δασκάλες και δάσκαλοι ποτέ δεν ξεχνιούνται. Έτσι κι εμείς, για να υποβοηθήσουμε τις μνήμες, κάναμε κάτι σαν αναμνηστικό λεύκωμα Το ΣΤ 2 με το δάσκαλο της Τάξης, κ. Στέφανο Κρικέλη. Όρθιοι (από αριστερά): Γιάννης Λούπης, Αλκαίος Κολιός, Κρίστοφερ Τοκέρο, Φάμπιο Χάινο και Μάριος Μεσέλη. Καθιστές (από αριστερά): Λητώ Σιγιάννη, Φιόρη Άγγλου, Μαρία-Ειρήνη Οικονομάκη, Κατερίνα Φλέγκα, Ιωάννα Σακκά, Φατούμα Κασσάμπ, Χριστίνα Μαρκουλάκη, Άντρια Βερσή. τελευταία λέξη σελ. 14 Το χταπόδι, όσο περίεργο και αν ακούγεται, έχει 3 καρδιές.

15 Φιόρη Άγγλου ημερομηνία γέννησης: 27 Μαΐου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός, Barcelona Άντρια Βερσή ημερομηνία γέννησης: 17 Δεκεμβρίου 1995 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: αθλητισμός, μουσική, ζωγραφική δε μου αρέσουν τα θρησκευτικά το 7 ο Δημοτικό Σχολείο λέει για εμένα πολλά το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα, δάσος και ο καθένας το δικό του υπολογιστή ο ιδανικός δάσκαλος θα έβγαζε τα παιδιά έξω και θα έκανε το μάθημα αστείο δεν έχω κάνει ποτέ καράτε θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη μου μέρα στο σχολείο αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στην τελευταία μέρα της Ε Τάξης θα μου λείψει το θρανίο μου δε θα μου λείψει η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά, τεχνικά, γυμναστική δε μετανιώνω για τίποτα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά και στο Πλανητάριο κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Θυμάμαι τη μέρα που εμείς, η ΣΤ Τάξη του 7ου, μαγειρεύαμε στον ουρανό λαχταριστές πατάτες. στο γυμνάσιο θα κάνω κι άλλους φίλους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έκανα το σχολείο να αρχίζει 9 και 10 το πρωί μου αρέσει: να βγαίνω βόλτα με την κολλητή μου δε μου αρέσει η φασολάδα το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο! το ιδανικό σχολείο θα λειτουργούσε μόνο μια φορά το μήνα και θα κάναμε 5 ώρες διάλειμμα και 1 τεχνικά ο ιδανικός δάσκαλος: η κυρία Μαριλένα, η κυρία Μπέτη, η κυρία Αντιόπη, η κυρία Μαρία και ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα: όταν έπεσε ο Αλκαίος από την καρέκλα και όταν γίναμε κολλητές με την Χριστίνα αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στην Ε Τάξη με την κυρία Μαριλένα θα μου λείψουν οι χαζομάρες μας δε θα μου λείψουν τα τεστ της ιστορίας το αγαπημένο μου μάθημα: τεχνικά, γυμναστική, διάλειμμα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Μαγειρέψαμε τα όνειρά μας και τα χτίσαμε σιγά σιγά στον ουρανό. στο γυμνάσιο θα προσέχω!!! τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Θα μάλωνα τα παιδιά για να πάρω το αίμα μου πίσω τελευταία λέξη σελ. 15 «ο ιδανικός δάσκαλος δε θα φώναζε πολύ εύκολα» Λ.Σ.

16 Φατούμα Κασσάμπ ημερομηνία γέννησης: 25 Νοεμβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Όποια κερδίζει Αλκαίος Κολιός ημερομηνία γέννησης: 24 Ιανουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: η καρμπονόρα και το παστίτσιο δε μου αρέσει το κουνουπίδι και οι μπάμιες το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο το ιδανικό σχολείο είναι το 7ο ο ιδανικός δάσκαλος η κυρία Μαριλένα και ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα και αντιγραφή από άλλον θα θυμάμαι για πάντα τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έσωζα τον Τιτανικό θα μου λείψει το βρισίδι με τους συμμαθητές μου δε θα μου λείψει το δημοτικό το αγαπημένο μου μάθημα: η ιστορία η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Οι τάξεις του 7ου μαγειρεύουν στον ουρανό. στο γυμνάσιο θα κάνω καινούριους φίλους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης ή υπουργός παιδείας; Αν ήμουν δασκάλα δε θα έκανα μάθημα και αν ήμουν υπουργός παιδείας δε θα έφτιαχνα σχολεία γελάω όταν θυμάμαι που ο Αλκαίος έπεσε με την καρέκλα πάνω σε δύο γλάστρες μου αρέσει: το ποδόσφαιρο δε μου αρέσει το μπαλέτο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο κάποτε θα κατεδαφιστεί το ιδανικό σχολείο θα πρέπει να κατεδαφιστεί ο ιδανικός δάσκαλος: είναι ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ μπαλέτο θα θυμάμαι για πάντα: τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα ξανά στην Α Τάξη θα μου λείψει το σχολείο δε θα μου λείψουν οι φίλοι μου το αγαπημένο μου μάθημα: θρησκευτικά η αγαπημένη μου εκδρομή: στο Πλανητάριο στο γυμνάσιο θα μαθαίνω τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα άλλαζα τα πάντα! γελάω όταν θυμάμαι που η Φατούμα έφαγε μια τούμπα κι έπεσε πάνω στη Φιόρη. τελευταία λέξη σελ. 16 «το ιδανικό σχολείο θα είχε κυλιόμενες σκάλες Ι.Σ.

17 Ιωάννης Λούπης ημερομηνία γέννησης: 4 Ιουνίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Θρασύβουλος Χριστίνα Μαρκουλάκη ημερομηνία γέννησης: 18 Μαΐου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: το hot-dog δε μου αρέσουν οι μπάμιες το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι μεγάλο το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν μακρομάλλης δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα το θρανίο μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα κοιμόμουν περισσότερο θα μου λείψει το βρισίδι με τους συμμαθητές μου δε θα μου λείψει το πάτωμα το αγαπημένο μου μάθημα: το διάλειμμα η αγαπημένη μου εκδρομή: ήταν η τελευταία κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Όταν μαγειρεύω μπάμιες και κοιτάω τον ουρανό θα θυμάμαι την τάξη μου στο 7ο στο γυμνάσιο θα πάρω καλούς βαθμούς τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δάσκαλος της τάξης; Θα κοιμόμουν περισσότερο μου αρέσει: να βγαίνω βόλτα με την κολλητή μου και να παίζω με φίλους δε μου αρέσει να μένω μέσα γιατί βαριέμαι το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι για εμένα το ιδανικό σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε όλη τη μέρα γυμναστική και διαλείμματα ο ιδανικός δάσκαλος: ήταν η κυρία Μαριλένα δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα (ούτε και θέλω να κάνω) θα θυμάμαι για πάντα: πόσο ωραία ήταν στην Ε Τάξη αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα τα πάντα εκτός από τους γονείς και τους φίλους θα μου λείψει ο κύριος Στέφανος, η κυρία Αντιόπη και όλοι οι δάσκαλοι δε θα μου λείψουν τα αγόρια της τάξης το αγαπημένο μου μάθημα: γλώσσα, γυμναστική και φυσικά τα διαλείμματα μετανιώνω για ό,τι δεν έχω κάνει η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα προσπαθήσω να μην παρασυρθώ από κανέναν και καμία τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης ή διευθύντρια του σχολείου; Αν ήμουν δασκάλα, θα έβγαζα τα παιδιά έξω να παίξουν. Αν ήμουν διευθύντρια, θα χτυπούσα το κουδούνι για έξω χωρίς να χτυπήσω το κουδούνι για μέσα τελευταία λέξη σελ. 17 «το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα, δάσος και ο καθένας το δικό του υπολογιστή» Φ.Α.

18 Μάριος Μεσέλη ημερομηνία γέννησης: 19 Απριλίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ειρήνη-Μαρία Οικονομάκη ημερομηνία γέννησης: 4 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ρεάλ-Παναθηναϊκός μου αρέσει: να παίζω ποδόσφαιρο δε μου αρέσει να κάνω τεστ το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το πιο καλό σχολείο ο ιδανικός δάσκαλος θα μας έβγαζε συνεχώς έξω στο προαύλιο δεν έχω κάνει ποτέ μαθήματα για μπάσκετ θα θυμάμαι για πάντα τον κύριο Στέφανο αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα και πάλι στην Α Τάξη δε θα μου λείψουν τα κορίτσια της ΣΤ το αγαπημένο μου μάθημα: είναι η Γλώσσα η αγαπημένη μου εκδρομή: στο Βοτανικό Κήπο στο γυμνάσιο θα γίνω ο καλύτερος μαθητής τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δάσκαλος της τάξης; Θα άλλαζα τη διακόσμηση στην τάξη. μου αρέσει: να ακούω μουσική δε μου αρέσει το μάθημα των θρησκευτικών το 7 ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται στη Σπ. Μερκούρη 20 το ιδανικό σχολείο θα είχε μέσα κρεβάτια, θα άφηνε τους μαθητές άμα θέλουν να κοιμούνται και καθένας θα είχε το δικό του υπολογιστή ο ιδανικός δάσκαλος: θα έβγαζε τα παιδιά όλες τις ώρες έξω δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα: την πρώτη μέρα στο δημοτικό αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στο πάρτι που είχε κάνει η τάξη μου στην κυρία Μαριλένα για τα γενέθλιά της δε θα μου λείψει το ατέλειωτο μάθημα των μαθηματικών το αγαπημένο μου μάθημα: φυσική, γυμναστική η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Αύριο η τελευταία τάξη του 7ου Δημοτικού θα πάει να μαγειρέψει μπάμιες στον ουρανό. στο γυμνάσιο θα προσπαθήσω να κάνω πολλούς φίλους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα διευθύντρια του σχολείου; Θα μεγάλωνα τη διάρκεια των διαλειμμάτων τελευταία λέξη σελ. 18 «Αν ήμουν διευθύντρια, θα χτυπούσα το κουδούνι για έξω χωρίς να χτυπήσω το κουδούνι για μέσα» Χ.Μ.

19 Ιωάννα Σακκά ημερομηνία γέννησης: 21 Ιουνίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Λητώ Σιγιάννη ημερομηνία γέννησης: 20 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: το διάβασμα, ο στίβος, το σχολείο, τα αγγλικά δε μου αρέσει το βόλεϊ, οι κούκλες, οι πόλεμοι, οι σεισμοί το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι τέλειο το ιδανικό σχολείο θα είχε κυλιόμενες σκάλες ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν έτσι όπως είναι τώρα δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα τους συμμαθητές μου, τους δασκάλους μου και τις διευθύντριές μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα πολλά πράγματα δε θα μου λείψουν τα τεστ το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά, ιστορία, φυσική, γλώσσα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Στην Γ Τάξη του 7ου τα παιδιά μαγείρεψαν σαλάτα και πέταξαν στον ουρανό στο γυμνάσιο θα είναι πιστεύω χάλια! θυμάμαι στην Α Τάξη που η κυρία Τζωρτζίνα έστειλε το Φάμπιο στο Νηπιαγωγείο κι εκείνος απάντησε ότι δεν τον θέλουν μου αρέσει: να χορεύω δε μου αρέσει να με κοροϊδεύουν το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το τελειότερο σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε κούνιες στην αυλή του ο ιδανικός δάσκαλος δε θα φώναζε πολύ εύκολα δεν έχω κάνει ποτέ κλεψιά θα θυμάμαι για πάντα: την παιδική μου ηλικία στο 7ο Δημοτικό Σχολείο αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα πάλι από την αρχή τη ζωή μου θα μου λείψουν οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί μου δε θα μου λείψει κάτι συγκεκριμένο το αγαπημένο μου μάθημα: ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά μετανιώνω για πολλά η αγαπημένη μου εκδρομή: στα Μουσεία στο γυμνάσιο θα αλλάξω τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα μου τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Δε θα άλλαζα τίποτα, γιατί είναι ωραία μες στην τάξη μου. τελευταία λέξη σελ. 19 «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα και πάλι στην Α Τάξη» Μ.Μ.

20 Κρίστοφερ Τοκέρο ημερομηνία γέννησης: 23 Δεκεμβρίου 1995 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Κατερίνα-Κυβέλη Φλέγκα ημερομηνία γέννησης: 3 Μαρτίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: ο αθλητισμός δε μου αρέσει το σχολείο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο έχει ωραίο προαύλιο το ιδανικό σχολείο θα ήταν συνεχώς κλειστό ο ιδανικός δάσκαλος είναι ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα τις ωραίες μέρες που περάσαμε στο δημοτικό αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα διόρθωνα όλα τα ορθογραφικά λάθη που έχω κάνει θα μου λείψει η καρέκλα μου δε θα μου λείψει το θρανίο μου το αγαπημένο μου μάθημα: γυμναστική μετανιώνω που δεν έκανα μια κοπάνα η αγαπημένη μου εκδρομή: στο Πλανητάριο κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο η τάξη ΣΤ 2 μαγειρεύει στον ουρανό στο γυμνάσιο θα γίνω καλός μαθητής τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έκλεινα όλα τα σχολεία γελάω όταν θυμάμαι ένα συμμαθητή μου που έπεσε από την καρέκλα μου αρέσει: η μουσική δε μου αρέσουν οι φακές το 7 ο Δημοτικό Σχολείο θα μου μείνει αξέχαστο το ιδανικό σχολείο θα έχει πισίνα ο ιδανικός δάσκαλος δε θα είναι αυστηρός δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα: τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στη μέρα που γεννήθηκα θα μου λείψει η παρέα μας δε θα μου λείψουν καθόλου τα μαθήματα το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα τεχνικά μετανιώνω για όλα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα είμαι λιγότερο τσαπατσούλα τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα διευθύντρια του σχολείου; Θα έβαζα πιο πολύ πράσινο. θυμάμαι που σε δυο κορίτσια (δε λέω ονόματα) στέλνανε κάτι χαρτάκια με απειλές και βρισιές και τους σκίζανε τα βιβλία τελευταία λέξη σελ. 20 «Θα μεγάλωνα τη διάρκεια των διαλειμμάτων» Ε.-Μ.Ο.

21 Φάμπιο Χάινο ημερομηνία γέννησης: 23 Νοεμβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός «δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα» «το ιδανικό σχολείο είναι το 7 ο» μου αρέσει: το παρκούρ και το μπάσκετ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο έχει τεράστιο προαύλιο το ιδανικό σχολείο θα με μορφώνει ο ιδανικός δάσκαλος θα με μαθαίνει δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα ότι ξεχνάω να βάζω τόνους αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στην Α Τάξη θα μου λείψει η τάξη μου δε θα μου λείψει καθόλου το 1ο το αγαπημένο μου μάθημα: είναι η γυμναστική μετανιώνω που είμαι τόσο καλό παιδί η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Θα μαγειρέψω το 1ο με την τάξη μου, θα βάλω μια δόση ουρανό και μετά θα βγει ένα φαγητό μούρλια. στο γυμνάσιο θα βάζω τόνους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα άλλαζα το πρόγραμμα σε γυμναστική-διάλειμμα, γυμναστική-διάλειμμα και πάει λέγοντας «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έσωζα τον Τιτανικό» «ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν μακρομάλλης» «θα θυμάμαι για πάντα το θρανίο μου» «στο γυμνάσιο θα πάρω καλούς βαθμούς» «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα διόρθωνα όλα τα ορθογραφικά λάθη που έχω κάνει» τελευταία λέξη σελ. 21 «το ιδανικό σχολείο θα πρέπει να κατεδαφιστεί» Α.Κ.

22 Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο... ΣΤ 1 (σχολικό έτος ) Λένε ότι τα μαθητικά τα χρόνια και οι πρώτες δασκάλες και δάσκαλοι ποτέ δεν ξεχνιούνται. Έτσι κι εμείς, για να υποβοηθήσουμε τις μνήμες, κάναμε κάτι σαν αναμνηστικό λεύκωμα Το ΣΤ 1 με τη δασκάλα της Τάξης, κ. Μαρία Στιβαχτή. Όρθιες-όρθιοι (από αριστερά): Αλεξάνδρα Μιχάλκοβα, Ευφραίμ Ζαρίφης, Νίκος Λαζάρου, Νεφέλη Αγγελοπούλου, Σίλα Τσιρογιάννη, Άρης Αβντουλάρι. Καθιστές (από αριστερά): Σοφία Γαρδίκη, Άρτεμη Κουλουρά, Ζάννα Βερονίκη, Ελένη Παναγοπούλου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Αγάπη Μαράντου. τελευταία λέξη σελ. 22 Η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα βυθίζεται στο έδαφος μια σπιθαμή το χρόνο καθώς, όταν χτίστηκε, οι μηχανικοί δεν είχαν υπολογίσει το βάρος των βιβλίων που θα γέμιζαν το κτίριο.

23 Νεφέλη Αγγελοπούλου ημερομηνία γέννησης: 19 Ιουνίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ζάννα Βερονίκη ημερομηνία γέννησης: 31 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: το βόλεϊ και το μπάσκετ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε μεγαλύτερα διαλείμματα και θα άρχιζε αργότερα, ίσως στις ο ιδανικός δάσκαλος δε θα έβαζε ασκήσεις δεν έχω κάνει ποτέ σκανταλιές (ψέμαααα!!!) θα θυμάμαι για πάντα τους δασκάλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δε θα άλλαζα τίποτα θα μου λείψει η κυρία Μαρία και η κυρία Σοφία δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά και φυσική μετανιώνω: δε μετανιώνω για τίποτα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά (όλες τις χρονιές) κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Όταν κοιτώ τον ουρανό σκέφτομαι τις καλύτερες τάξεις που πέρασα στο 7ο Δημοτικό (μέχρι και μαγειρική κάναμε κάποια στιγμή) στο γυμνάσιο θα σκέφτομαι συνέχεια το δημοτικό τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Το σχολείο θα άρχιζε στις και θα τελείωνε στις Τα βιβλία θα τα άφηναν στο σχολείο και δε θα έβαζα ασκήσεις δε θα ξεχάσω ποτέ στην Ε Τάξη το πάρτιέκπληξη που κάναμε στην κυρία Σοφία μου αρέσει: να χορεύω και να παίζω βόλεϊ δε μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο δεν έχω κάνει ποτέ σκι, κατάδυση και ποδηλασία θα θυμάμαι για πάντα: αυτά τα χρόνια γιατί είναι τα καλύτερα θα μου λείψει η δασκάλα μας δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα είναι η ιστορία και η γυμναστική η αγαπημένη μου εκδρομή ήταν στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Ο ουρανός φαινόταν πολύ ωραίος από την τάξη μας, από τη μεριά του 7ου, την ώρα που μαγειρεύαμε. στο γυμνάσιο θα προσπαθήσω να κάνω πολλούς φίλους το πιο αστείο περιστατικό στο δημοτικό ήταν το πρωταπριλιάτικο αστείο που κάναμε στην κύρια μας!!! τελευταία λέξη σελ. 23 «στο γυμνάσιο θα είναι πιο αυστηρά και θα μας πειράζουν όλοι επειδή θα είμαστε οι μικρότεροι» Κ.Π.

24 Σοφία Γαρδίκη ημερομηνία γέννησης: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ευφραίμ Ζαρίφης ημερομηνία γέννησης: 9 Ιανουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: ΑΕΚ μου αρέσει: το τένις δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να ξεκινά στις το πρωί ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν αυτός που δε θα μας έκανε μάθημα δεν έχω κάνει ποτέ πιτζάμα-πάρτι θα θυμάμαι για πάντα τις γιαγιάδες μου ας γυρνούσα το χρόνο πίσω να γνωρίσω τις γιαγιάδες μου θα μου λείψει ο γάτος μου δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: τα τεχνικά μετανιώνω: που είπα ψέματα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα ήθελα να είναι καλύτερα τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Αν ήμουν δασκάλα, δε θα έβαζα πολλά μαθήματα στα παιδιά μου αρέσει: ο αθλητισμός και η μουσική δε μου αρέσουν οι αδικίες στο παιχνίδι το 7 ο Δημοτικό Σχολείο θα το θυμάμαι πάντα το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να είναι καθαρό, να έχει ασανσέρ, σκάλα κινδύνου και ένα χώρο με παρτέρια για λουλούδια ο ιδανικός δάσκαλος θα πρέπει να έχει μεταδοτικότητα και όρεξη για μάθηση δεν έχω κάνει ποτέ αδικίες στους φίλους μου θα θυμάμαι για πάντα: την τάξη μου και τους φίλους μου θα μου λείψει το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά του δημοτικού μάλλον δε θα μου λείψουν τα μαθήματα και τα τεστ το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά, γεωγραφία, ιστορία η αγαπημένη μου εκδρομή αυτή που πηγαίναμε κάθε χρόνο στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα συνεχίσω να είμαι καλός μαθητής, όπως και στο δημοτικό τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έβγαζα νόμο τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο στις 9.00 και να σχολάνε στις τελευταία λέξη σελ. 24 «στο γυμνάσιο θα είμαι καλός μαθητής» Ν.Λ.

25 Άρτεμη Κουλουρά ημερομηνία γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Νίκος Λαζάρου ημερομηνία γέννησης: 29 Μαΐου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: η πίτσα, οι σοκολάτες, το τζατζίκι, ο στίβος, το τένις, ο χορός και μ αρέσουν πάρα πολύ τα παιδάκια δε μου αρέσει να κάνω μαθηματικά, να φωνάζει η μαμά και το μάθημα των γαλλικών το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το πιο καλό σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα, πιο πολλά διαλείμματα και θα άρχιζε στις 9 ή στις 10 ο ιδανικός δάσκαλος θα είχε χιούμορ, θα έκανε καλές κατασκευές, θα έβαζε λιγότερα τεστ δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση θα θυμάμαι για πάντα τη φετινή χρονιά, γιατί ήταν η πιο τέλεια αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα τότε που ήμουν μικρή (2-5 χρονών) θα μου λείψει το δημοτικό, γιατί στο γυμνάσιο θα έχουμε πιο πολλά τεστ, και η κυρία Μαρία δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: φυσική, διάλειμμα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα ήθελα να είμαι με τα περισσότερα παιδιά της τάξης μου, δε θέλω να χωριστούμε! τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης ή υπουργός παιδείας; Δε θα έβαζα ούτε ένα τεστ, θα έκανα κατασκευές, θα τους πήγαινα εκδρομές, θα τους έκανα πιο πολλά διαλείμματα. Και αν ήμουν υπουργός, θα έφερνα κανένα χάρτη της προκοπής! μου αρέσει: πιο πολύ το μπάσκετ δε μου αρέσει η ρυθμική και ο στίβος το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι κουλ το ιδανικό σχολείο θα είχε γήπεδο μπάσκετ ο ιδανικός δάσκαλος δε θα έβαζε τεστ και θα μας πήγαινε βόλτα δεν έχω κάνει ποτέ bunging jumping θα θυμάμαι για πάντα: τους δασκάλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στο νηπιαγωγείο θα μου λείψει όλο το Σχολείο το αγαπημένο μου μάθημα είναι η ιστορία μετανιώνω για την εκδρομή στο Μουσείο Μπενάκη η αγαπημένη μου εκδρομή ήταν στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Ο ουρανός φαίνεται πολύ ωραίος από την τάξη του 7ου την ώρα που μαγειρεύω. στο γυμνάσιο θα είμαι καλός μαθητής τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δάσκαλος της τάξης; Θα άλλαζα τις ώρες και τα μαθήματα. το πιο αστείο περιστατικό στο δημοτικό ήταν όταν αλλάξαμε τάξεις με την άλλη έκτη την πρωταπριλιά τελευταία λέξη σελ. 25 «δεν έχω κάνει ποτέ σκανταλιές (ψέμαααα!!!)» Ν.Α.

26 Αγάπη Μαράντου ημερομηνία γέννησης: 23 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός Αλεξάνδρα Μιχάλκοβα ημερομηνία γέννησης: 22 Δεκεμβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: το βόλεϊ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο το ιδανικό σχολείο θα είχε πολύ λίγες ώρες με μαθήματα ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν δάσκαλος χωρίς τεστ θα θυμάμαι για πάντα το δημοτικό αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα ήθελα να γίνω 6 χρονών θα μου λείψει η παρέα μου δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά και φυσική μετανιώνω που δεν έκανα κάποια πράγματα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Ο ουρανός ήταν πολύ ωραίος στην τάξη του 7ου όταν μαγειρεύαμε στο γυμνάσιο θα ήθελα να είμαι μόνο με τους φίλους μου τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα φρόντιζα να περνούν καλά τα παιδιά δε θα ξεχάσω ποτέ το πάρτι-έκπληξη στη δασκάλα μου μου αρέσει: να παίζω βόλεϊ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο θα μου λείψει του χρόνου το ιδανικό σχολείο θα ήταν να ξυπνούσαμε στις 12, να πηγαίναμε στη 1 και να σχολάγαμε στις 4 ο ιδανικός δάσκαλος δε θα έβαζε τιμωρίες δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα τους συμμαθητές μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα τον κόσμο θα μου λείψουν οι φίλες και οι φίλοι μου δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα είναι η γλώσσα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Στην τάξη, όταν μαγειρεύω, νιώθω ότι είμαι στον 7ο ουρανό στο γυμνάσιο θα ήταν ωραίο να μην αλλάζουμε κάθε ώρα δάσκαλο τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης, διευθύντρια ή υπουργός παιδείας; Αν ήμουν δασκάλα, θα έβγαζα τα παιδιά έξω μια φορά την εβδομάδα. Αν ήμουν διευθύντρια, θα ζητούσα από την ΣΤ να με βοηθά. Αν ήμουν υπουργός, δεν ξέρω τι θα έκανα δε θα ξεχάσω ποτέ που ήρθαν δυο ασθενοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα τελευταία λέξη σελ. 26 «το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να ξεκινά στις το πρωί» Σ.Γ.

27 Κατερίνα Παναγοπούλου ημερομηνία γέννησης: 17 Φεβρουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ελένη Παναγοπούλου ημερομηνία γέννησης: 17 Φεβρουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός ΟΛΕ! μου αρέσει: η σοκολάτα γάλακτος, το παγωτό, να παίζω με τους φίλους μου, να γελάω και να ακούω μουσική δε μου αρέσει να μου λέει η μαμά τι να κάνω, να κλαίω, τα μαθηματικά, τα γαλλικά και τα μαθήματα για το σπίτι το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο ο ιδανικός δάσκαλος θα κάνει πολλά αστεία, θα μας καταλαβαίνει και δε θα βάζει τεστ δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση θα θυμάμαι για πάντα το καλοκαίρι του 2007 που έγινα πρόσκοπος αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα ξαναπήγαινα στην αρχή της χρονιάς θα μου λείψει το δημοτικό, γιατί στο γυμνάσιο θα είναι πιο αυστηρά και θα μας πειράζουν όλοι επειδή θα είμαστε οι μικρότεροι δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: φυσική η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Δε μου ρχεται τίποτα! στο γυμνάσιο θα γνωρίσω καινούρια παιδιά τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα διευθύντρια του σχολείου; Θα έκανα τα διαλείμματα πιο μεγάλα, θα έβαζα πισίνες στο σχολείο και θα διοργάνωνα πολλές εκδρομές και εκδηλώσεις δε θα ξεχάσω ποτέ που μια φορά ένα παιδάκι στο Ολοήμερο είχε κάνει κακά πάνω του μου αρέσει: να τρώω παγωτό, να είμαι με τους φίλους μου, να γελάω, να ζωγραφίζω το θρανίο, να ακούω μουσική δε μου αρέσει να κάνω μαθηματικά και να φωνάζει η δασκάλα το ιδανικό σχολείο θα είχε χαρούμενους και κουλ δασκάλους ο ιδανικός δάσκαλος θα γελούσε συνέχεια, θα έκανε πλάκες, θα μας καταλάβαινε όλους, θα μας δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση θα μου λείψει το θρανίο μου, οι φίλοι μου, η δασκάλα μου, το να είσαι ο πιο μεγάλος δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: το διάλειμμα μετανιώνω που έσβησα το θρανίο, γιατί ήταν υπέροχο η αγαπημένη μου εκδρομή στον Κουταλά (περνάμε πάντα τέλεια) στο γυμνάσιο θα ήθελα να πάω στο 28 ο, να είμαι με τους φίλους μου και να περάσω καλά τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα καταργούσα τα μαθηματικά, την ιστορία και τα θρησκευτικά. Θα διαμόρφωνα τέλεια τα σχολεία και θα έβαζα μόνο καλούς δασκάλους δε θα ξεχάσω ποτέ το περσινό μπουγέλο (* Φέτος αφήστε μας να παίξουμε ξανά μπουγέλο. Θα μας μείνει ως η καλύτερη τελευταία ανάμνηση) τελευταία λέξη σελ. 27 «ο ιδανικός δάσκαλος θα πρέπει να έχει μεταδοτικότητα και όρεξη για μάθηση» Ε.Ζ.

28 Σίλα Τσιρογιάννη ημερομηνία γέννησης: 25 Αυγούστου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός Άρης Αβντουλάρι ημερομηνία γέννησης: 31 Ιουλίου 1996 αγαπημένη ομάδα: ΠΑΟ, Μάνστεστερ μου αρέσει: το βόλεϊ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι ωραίο το ιδανικό σχολείο θα είχε πιο μεγάλο προαύλιο και συνέχεια διάλειμμα ο ιδανικός δάσκαλος δε θα μας έκανε μάθημα δεν έχω κάνει ποτέ κακά πράγματα θα θυμάμαι για πάντα τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα γινόμουν δασκάλα και δε θα έκανα μάθημα στα παιδιά θα μου λείψει η τάξη μου το αγαπημένο μου μάθημα: γυμναστική μετανιώνω: που δεν έκανα αταξίες η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Έτσι όπως μαγειρεύω κοιτάω τον ουρανό και σκέφτομαι την τάξη του 7ου. στο γυμνάσιο θα κάνω ό,τι θέλω τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έκλεινα για πάντα τα σχολεία μου αρέσει: το ποδόσφαιρο και λίγο το μπάσκετ δε μου αρέσει το βόλεϊ και το χάντμπολ το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο!!! το ιδανικό σχολείο θα είχε γήπεδα 5 χ 5 και ασανσέρ ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν αυτός που θα έλεγε: «σήμερα θα βγούμε έξω πέντε ώρες και μετά θα κάνουμε μια ώρα εικαστικά» δεν έχω κάνει ποτέ ιππασία (και ούτε θέλω να κάνω ποτέ) θα θυμάμαι για πάντα το 7ο Δημοτικό θα μου λείψει η κυρία Μαρία και η γυμναστική (α! και τα λίγα τεστ) δε θα μου λείψουν τα μαθηματικά το αγαπημένο μου μάθημα: γεωγραφία η αγαπημένη μου εκδρομή στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Το 7ο Δ.Σ. είναι το καλύτερο, έχει πολλές τάξεις, βλέπεις και τον ουρανό! στο γυμνάσιο θα έχει δύσκολες εξετάσεις τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Για μια εβδομάδα δε θα είχε καθόλου σχολείο δε θα ξεχάσω ποτέ τότε που νομίζαμε ότι είχε μπει βόμβα στο Σχολείο τελευταία λέξη σελ. 28 «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα τον κόσμο» Α.Μ.

29 Ανοικτή επιστολή στο Δήμαρχο Αθηναίων Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την καθαριότητα θα θέλαμε να σας πούμε και τις δικές μας ανησυχίες. Ξέρουμε ότι ζούμε σε μια πόλη στην οποία το πράσινο είναι ελάχιστο, με πολλά αυτοκίνητα και αυξημένη ρύπανση. Μας άρεσε πολύ η ιδέα και η πρότασή σας να υπάρχουν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών λουλούδια και μικρά δέντρα. Μας άρεσε επειδή έτσι θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου που θα ομορφύνουν και θα βοηθήσουν το περιβάλλον. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ιδέα θα θέλαμε ο Δήμος να ενδιαφερθεί για τους χώρους του Σχολείου μας. Να μας παραχωρήσει με μικρό κόστος, ή ακόμα και δωρεάν, γλάστρες με λουλούδια, που θα έχουμε τη χαρά να περιποιηθούμε. Θα θέλαμε, επίσης, να σας πούμε να εφαρμόσετε πιο αυστηρούς νόμους για αυτούς που καταπατούν και κόβουν άσκοπα το πράσινο. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε το γράμμα αυτό και θα θέλαμε να πάρετε υπόψη σας τις προτάσεις μας. Με τιμή, οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΣΤ 2 Η αφίσα μας πήρε το 1ο βραβείο Η αφίσα που έφτιαξε η Ομάδα Πληροφορικής του 7ου Δ.Σ., με τη βοήθεια του καθηγητή Κωνσταντίνου Κορομήνα, κέρδισε το 1 ο βραβείο στο «Διαγωνισμό Αφίσας με Περιβαλλοντικό Μήνυμα» στην κατηγορία «Διαχείριση Απορριμμάτων» που διοργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α Δ/νσης. τελευταία λέξη σελ. 29 Το πιο μεγάλο χαρτονόμισμα του κόσμου φτιάχτηκε στην Κίνα το 14 αιώνα.

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί μας φίλοι κι αγαπητές μας φίλες γεια σας!!! Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία και θα θέλαμε να σας παρουσιαστούμε κι εμείς με τον ίδιο περίπου

Αγαπητοί μας φίλοι κι αγαπητές μας φίλες γεια σας!!! Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία και θα θέλαμε να σας παρουσιαστούμε κι εμείς με τον ίδιο περίπου Αγαπητοί μας φίλοι κι αγαπητές μας φίλες γεια σας!!! Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία και θα θέλαμε να σας παρουσιαστούμε κι εμείς με τον ίδιο περίπου τρόπο Είμαστε τα παιδιά της 1 ης ομάδας Είμαι η Πωλίνα

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων»

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Σχολείο: 52 ο ΓΕΛ Αθηνών Σχολικό έτος: 2013-2014 Τετράμηνο: Β Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Τμήμα: Α 4 «Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Ομάδα Εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1 ...... «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» 3 ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Η µαγεία του βιβλίου

Η µαγεία του βιβλίου Η µαγεία του βιβλίου Χριστιάνα Αντρέου Παναγιώτα Χαραλάµπους για το βιβλίο Το βιβλίο, το βιβλίο είναι φίλος µου καλός. Το κρατώ και το διαβάζω, και λεπτό δε σταµατώ. Η µαγεία του µε ταξιδεύει στο δικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και να. εγκρίνει το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο και ο

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και να. εγκρίνει το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο και ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ Όλοι μας ανήκουμε σε μια κοινωνική ομάδα και γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και να εφαρμόζουμε τους κανόνες συμπεριφοράς της ομάδας μας. Με τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς που έχει εγκρίνει

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα»

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» ...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά», κάνει πράξη την ολιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!!

Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!! Μουσικό Σχολείο Λάρισας Τάσου Λειβαδίτη 20 Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!! Τα κείμενα που ακολουθούν είναι μαθητικές δημιουργίες και απαντούν στο ερώτημα «τι διαβάζουν τα παιδιά μας», μόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση Τιμή: 12 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις

Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Η ΚΛΗΤΙΚΗ: Λειτουργίες - Χρήσεις Όταν φωνάζουμε κάποιον ή του απευθύνουμε το λόγο, λέμε το όνομα του στην ΚΛΗΤΙΚΗ. Γιώργο, μ' ακούς: Καθίστε, κύριε Παυλίδη! Παιδιά! Ησυχία! Συχνά τον αποκαλούμε όχι με

Διαβάστε περισσότερα

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όνομα: Τάξη: χολείο: εικαστικό ημερολόγιό Το μου Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ΥΥΓ Δ ΛΤΜΥ ΔΥΘΥΝΗ ΔΗΜΤΗ ΔΥΗ ήλιος πατέρας µητέρα αδερφός εγώ αλωσόρισες φίλε μου στη 2η έκδοση του εικαστικού ημερολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου:

και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: και στο Δημοτικό Αποτυπώνω την περιβαλλοντική στάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου: Συμπληρώνω ερωτηματολόγιο και συλλέγω χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των συμμαθητών μου απέναντι στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Κεντρική Βιβλιοθήκη Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Δευτέρα 16 Ιουνίου, 11:00-1:00, το πρωί Πνευστά και κρουστά. Αντίθετοι κόσμοι κοινές μελωδίες Με τη συνοδεία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για τις μαθητικές κοινότητες

Ερωτηματολόγιο για τις μαθητικές κοινότητες Ερωτηματολόγιο για τις μαθητικές κοινότητες Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να δοθεί, κατά προτίμηση, σε μαθητές της Β και της Γ γυμνασίου και να αποτελέσει αφορμή για μια γόνιμη συζήτηση μαζί τους για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Τάξης μας

Το Τραγούδι της Τάξης μας Το ταξίδι ξεκινά Το Τραγούδι της Τάξης μας Είμαστε παιδιά καλά και μας αρέσουν τα γλυκά Είμαστε χαρούμενοι και φιλικοί, μας αρέσει η διασκέδαση και η γυμναστική Η σκανταλιά είναι στο μυαλό μας και το πείραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3 *Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο Δράση 3 * * Καλημέρα Σωτήρα * σου μιλάει η πέμπτη, * τάξη του δημοτικού σχολείου Σωτήρας. * πολύ μας υποτίμησες, εμείς μονάχα λίγο. * Σκεφτήκαμε Σωτήρα να σου πούμε

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα.

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αναπτυξιακό οικολογικό μοντέλο (εισήγηση, Έφη Γουργιώτου, λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό χολείο Φοιροκοιτίας χολική Φρονιά 2009-2010 2006-2010

Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό χολείο Φοιροκοιτίας χολική Φρονιά 2009-2010 2006-2010 Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό χολείο Φοιροκοιτίας χολική Φρονιά 2009-2010 2006-2010 ΜAΘΗΣΙΚΟ ΠΛΗΘΤΜΟ Κατά τη φετινή χρονιά στο σχολείο φοιτούν 62 παιδιά, 29 αγόρια και 33 κορίτσια. 35 30 25 20 15 10 5 0 ΠΛΗΘΤΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Μια τρελή οικογένεια Γιαν Προχάτσκα Εικονογράφηση: Φίλιπ Βέχτερ Μετάφραση: Ριάνα Μιχαλάκη Σελ. 86 Δραστηριότητες για τις Γ, Δ & Ε τάξεις Ο συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία.

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 4 Διάρκεια; 2.30 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά*

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Α. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Διαβάζουμε το κείμενο. Το αληθινό παραμύθι της βίας Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Η εκφοβιστική και επιθετική συμπεριφορά παιδιών εναντίον συμμαθητών τους είναι ένα πολύμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοπεποίθηση & Άγχος στα Παιδιά. Άντιμετώπιση Άγχους ΕΞετάσεων. Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μ.Α. Ψυχολόγος

Αυτοπεποίθηση & Άγχος στα Παιδιά. Άντιμετώπιση Άγχους ΕΞετάσεων. Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μ.Α. Ψυχολόγος Αυτοπεποίθηση & Άγχος στα Παιδιά Άντιμετώπιση Άγχους ΕΞετάσεων Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μ.Α. Ψυχολόγος Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για την επιτυχία του παιδιού σε όλους τους τομείς της ζωής του!!!

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (Στατιστική)

«ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (Στατιστική) ΝΤΑΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΜΗΜΑ: Π.Τ.Δ.Ε, ΠΑΤΡΑΣ 2012-13 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ε.ΚΟΛΕΖΑ «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» ΤΑΞΗ: ΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (Στατιστική) [1] Στόχοι της ενότητας(οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα