η εφημερίδα του 7ου ημοτικού Σχολείου Αθηνών, φύλλο 3 η τελευταία λέ η του ΣΤ 2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "η εφημερίδα του 7ου ημοτικού Σχολείου Αθηνών, φύλλο 3 η τελευταία λέ η του ΣΤ 2"

Transcript

1 η εφημερίδα του 7ου ημοτικού Σχολείου Αθηνών, φύλλο 3 η τελευταία λέ η του ΣΤ 2

2 η τελευταία λέξη του ΣΤ 2 έτος: 1 ο αριθμός φύλλου: 3 τιμή: 1 ευρώ Γυμνάσιο, ερχόμαστεεε! (βραβευμένοι) Κυρίες και κύριοι! Η εφημερίδα μας, «η τελευταία λέξη του ΣΤ 2», κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στην κατηγορία «καλύτερη επιλογή θεμάτων». Να σημειώσουμε ότι οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό ξεπέρασαν τις 500. Έγραψαν χαρακτηριστικά τα ΝΕΑ: «ΓΙΝΟΝΤΑΙ εργασίες στο σχολείο τους. Τις καταγράφουν. Γίνεται εκδήλωση στο σχολείο τους. Την καταγράφουν. Γίνεται κατάληψη στο διπλανό σχολείο. Και αυτήν την καταγράφουν και διατυπώνουν τις ενστάσεις τους απογοητεύτηκαν από τις ζημιές που αντίκρισαν. Μπορεί το έντυπό τους να είναι τυπωμένο σε απλό χαρτί (ασπρόμαυρο), όμως το περιεχόμενο αποζημιώνει του αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε, όπως γράφουν, «η εφημερίδα μας απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (που ξέρουν να διαβάζουν). Περιέχει σχεδόν τα πάντα». Πράγματι, πρόκειται για εφημερίδα με μεγάλη ποικιλία που σπάνια συναντάει κανείς σε μαθητικές προσπάθειες. Δημοσιεύουν έρευνα για την ηχορρύπανση και τη ζωή στις πολυκατοικίες. Επίσης, το έντυπό τους έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στη διατροφή -και πράγματι έχουν κάνει δουλειά. Για παράδειγμα, ένα από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν είναι η διατροφή στη λογοτεχνία. Την ποικιλία στην εφημερίδα τους συμπληρώνει η στήλη των «βιβλιοφάγων» και των κινηματογραφόφιλων». Στην κατηγορία «καλύτερη επιλογή θεμάτων» βραβεύτηκε η Τελευταία Λέξη. τελευταία λέξη σελ. 2 Κατά μέσο όρο, 100 άνθρωποι πνίγονται και πεθαίνουν κάθε χρόνο με το στυλό τους.

3 Το βραβείο του Διαγωνισμού. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Οι συνεργάτες-εκπαιδευτικοί της Τελευταίας Λέξης, Αντιόπη Φραντζή και Λευτέρης Βογιατζιδάκης, επί τω έργω. Τελειώνοντας με το τρίτο φύλλο αυτό το θαυμάσιο ταξίδι (γυμνάσιο, ερχόμαστε!) θα θέλαμε να πούμε σ όλους τους αναγνώστες και σε όσους βοήθησαν αυτή την προσπάθεια ένα φωναχτό «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» Τα παιδιά του ΣΤ 2 Ρεπόρτερ και ανταποκριτές (γράφουν): Άγγλου Φιόρη, Βέρση Άντρια, Κασσάπ Φατούμα, Μαρκουλάκη Χριστίνα, Οικονομάκη Μαρία, Σακκά Ιωάννα, Σιγιάννη Λητώ, Φλέγκα Αικατερίνη-Κυβέλη, Κολιός Αλκαίος, Λούπης Γιάννης, Τοκέρο Κρίστοφερ, Χάινο Φάμπιο, Μάριος Μεσέλη Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Αντιόπη Φραντζή, Λευτέρης Βογιατζιδάκης Επικοινωνία: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Σπύρου Μερκούρη 20, Τηλέφωνο-φαξ: , mail@7dim-athin.att.sch.gr τελευταία λέξη σελ. 3 Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

4 Από τη ζωή του Σχολείου Γιορτή 25ης Μαρτίου. Η γιορτή της ΣΤ 1 και ΣΤ 2 για την 25η Μαρτίου, έγινε φέτος, σε συνεργασία με τη ΣΤ του 1ου Δ.Σ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των διπλανών Γυμνασίων και Λυκείων. Άντε, και του χρόνου!!! Στο Βοτανικό Κήπο. Όλο το σχολείο επισκεφτήκαμε το Βοτανικό Κήπο. Αν δεν έχετε πάει, πηγαίνετε οπωσδήποτε! Είναι καταπληκτικά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες! Το 7ο ημοτικό στο Βοτανικό Κήπο. Χορωδία. Η χορωδία του 1ου και 7ου Δ.Σ. Αθηνών με μαθητές της Ε και ΣΤ Τάξης, με τη μουσικό μας Κωνσταντίνα Μπέτσου, πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικών Χορωδιών, που διοργανώθηκε από το Δήμο Αθηναίων και τον Ο.Ν.Α. στις 13 Απριλίου στο κινηματοθέατρο ΑΤΤΙΚΟΝ με θέμα: «Ένα τραγούδι για την Αθήνα». Ετοιμάζουν cd. Στο στούντιο ηχογράφησης βρίσκονται αυτή την περίοδο οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ Τάξης (όταν κυκλοφορήσει η εφημερίδα μας αναμένεται να έχει κυκλοφορήσει και το cd). Με τη βοήθεια της μουσικού Κωνσταντίνας Μπέτσου ηχογραφούν τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης «Εκλογές των ζώων» της δασκάλας της Δ Τάξης, Αγγελικής Καραπάνου. Γήπεδο η Σπύρου Μερκούρη. Στις 13 Απριλίου έγιναν και αθλητικοί αγώνες δίπλα στο σχολείο μας, Σπύρου Μερκούρη και Ευτυχίδου. Οι «ΑΠΙΘΑΝΕΣ» (Άλκηστη, Δανάη, Βαγγελίτσα και Ισιδώρα) της Δ Τάξης κατέλαβαν τη 2η θέση στο μπάσκετ, ενώ τα «ΑΓΟΡΙΑ» (Χρήστος, Έκτορας, Φίλιππος και Αντριάν) την 6η θέση. Ήταν ωραίοι οι δρόμοι της γειτονιάς μας χωρίς αυτοκίνητα! Όλοι δικοί μας... Κι άλλες διακρίσεις! Συμμαθητές διακρίθηκαν στους Αγώνες Στίβου «Αθηναϊκά Κύπελλα», που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και ο Ο.Ν.Α., στις 5 Απριλίου, στο Αθλητικό Κέντρο «Α. Τρίτσης» (Γκράβα). Η Άγγλου Φιόρη πήρε μετάλλιο και κατέλαβε τη 3η θέση στο δρόμο 60 μέτρων για κορίτσια (9.08) και ο Κολιός Αλκαίος κατέλαβε τη 5η θέση στο μπαλάκι για αγόρια (25.49 μ.). Επίσης, διακρίθηκαν η Αγγελοπούλου Νεφέλη στο άλμα εις μήκος για κορίτσια (2.46 μ.) και ο Χάινο Φάμπιο στο δρόμο 60 μέτρων για αγόρια (9.54) και στο άλμα εις μήκος για αγόρια (2.77 μ.). τελευταία λέξη σελ. 4 «Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη» μονάχα έξι έκανα λάθη σε κάθε πράξη.

5 Από τη ζωή του Σχολείου Εμείς ανακυκλώνουμε. Εσείς; Το αφιέρωμα του 2ου φύλλου της εφημερίδας μας στην ανακύκλωση είχε επιτυχία! Ήρθε στο Σχολείο από το Δήμο Αθηναίων, καινούργιος ειδικός κάδος για να μαζεύουμε εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να ενημερώσουμε πιο συστηματικά τα παιδιά και των δύο σχολείων του συγκροτήματός μας (1 ο και 7 ο Δ.Σ. Αθηνών). Έτσι, οργανώσαμε μια παρουσίαση στη διάρκεια της οποίας: Διαβάζαμε στα παιδιά μια από τις «Σκουπιδοϊστορές» που είχαμε γράψει στο προηγούμενο τεύχος. Προβάλλαμε ένα power point που είχαμε φτιάξει οι ίδιες και ενημέρωνε για το ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οφέλη της ανακύκλωσης κλπ.. Τέλος, κλείναμε την παρουσίαση με ένα διαδραστικό παιχνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που βοηθούσε στο να ξανασκεφτούμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να διαλέξουμε πιο φιλικές στο περιβάλλον συμπεριφορές. Την παρουσίαση κάναμε σε όλες τις τάξεις και των δύο σχολείων, με πολύ καλά σχόλια και αποτελέσματα. Φιόρη, Ιωάννα, Κυβέλη-Αικατερίνη Μαθήτριες του ΣΤ 2 ενημερώνουν για την ανακύκλωση. Θέλω κι εγώ τέτοια εκδρομή! Η Ε Τάξη πήγε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας από τις 15 έως τις 17 Μαΐου. Και πέρασαν φανταστικά! Το Σχολείο ομορφαίνει. Όμορφες μαθητικές ζωγραφιές και σχέδια διακοσμούν τους τοίχους του Σχολείου μας. Οι διάδρομοί μας θυμίζουν πια γκαλερί! Ζωγραφιές και σχέδια των μαθητών ομορφαίνουν τους τοίχους του Σχολείου μας. τελευταία λέξη σελ. 5 Ο αναπτήρας εφευρέθηκε πριν από τα σπίρτα.

6 Αφιέρωμα: Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ τι ξέρουμε, πώς τη βιώνουμε και πώς την αντιμετωπίζουμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας του ΣΤ 1 και του ΣΤ 2 Φαινόμενα βίας στη σχολική κοινότητα έχουν παρατηρηθεί από πολύ παλιά με διάφορες μορφές: λεκτική, σωματική, ψυχολογική-συναισθηματική, σεξουαλική, βανδαλισμός. Θύτες και θύματα προέρχονται από κάθε κοινωνική ομάδα της σχολικής κοινότητας. Συχνά, επίσης, η έκφραση της βίας έχει στόχο το σχολικό κτίριο και τη σχολική περιουσία. Τι γίνεται όμως στο δικό μας σχολείο; Τα δύο τμήματα της έκτης, ΣΤ 1 και ΣΤ 2, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να ερευνήσουμε το φαινόμενο αυτό στο χώρο μας. Μας βοήθησαν οι δάσκαλοί μας: Αντιόπη Φραντζή, Μαρία Στιβαχτή και Λευτέρης Βογιατζιδάκης. «Φαινόμενα βίας έχουν παρατηρηθεί από πολύ παλιά στα σχολεία». ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ; Αρχικά έγινε συζήτηση στις τάξεις για τη σχολική βία. Προσπαθήσαμε να την ορίσουμε, μιλήσαμε για τα πιθανά αίτια και τις λύσεις. Οι περισσότερες και οι περισσότεροι δώσαμε ορισμούς που αναφέρονται σ όλες τις μορφές σχολικής βίας. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, σχολική βία είναι: -Όταν ένα παιδί κοροϊδεύει το άλλο, του δίνει χαστούκι, το απειλεί. -Το ξύλο, οι βρισιές οι κοροϊδίες, οι απειλές. -Όταν ένα παιδί θα χτυπήσει ένα συμμαθητή του, θα το βρίσει και θα το φοβίσει. -Η σχολική βία διαδίδεται μέσω της δήθεν μαγκιάς που νομίζουν ότι έχουν μερικοί. Αν το μάγκα τον χτυπήσουν κατά λάθος, τότε αυτός θα τον αρχίσει στις γρήγορες και στο μπινελίκι. -Τα παιδιά μπορούν να κοροϊδεύουν κάποιον για το πόσο κοντός ή ψηλός είναι, για το πόσο αδύνατος ή χοντρός, για το πόσο καλός ή κακός είναι. Μήπως έχει γίνει και σ εσάς; Επίσης, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τους «θύτες» και τα «θύματα»: -Συνήθως θύτες είναι τα μεγάλα παιδιά προς τα μικρά ή οι «μάγκες» προς τους «σπασίκλες». -«Προσωπικά πιστεύω ότι τις πιο πολλές φορές θύτες είναι τα αγόρια και θύματα τα κορίτσια». -Συνήθως, θύτες είναι τα μεγάλα παιδιά ή οι μάγκες και τα θύματα τα μικρά ή οι μη μάγκες ή τα παιδιά που έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, π.χ. φορούν γυαλιά ή σιδεράκια. τελευταία λέξη σελ. 6 ιάβασε το βιβλίο: Μίλα μη φοβάσαι-3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο, Ελένη ικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου, εκδ. Εταιρεία Ψυχοκινητικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, Αθήνα 2008, σελ. 72.

7 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ; Έπειτα, ψάξαμε και για τις αιτίες. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, η σχολική βία μπορεί να οφείλεται: -στη ψυχολογική πίεση και τα ψυχολογικά προβλήματα -στα προβλήματα στην οικογένεια (καυγάδες γονέων) -στις επιρροές από άλλα παιδιά, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες -στις διακρίσεις (χώρα καταγωγής, φύλο, εξωτερικά χαρακτηριστικά) -στην πίεση από τους δασκάλους και τα μαθήματα -στην απογοήτευση από φιλίες -στις συνεχείς συμβουλές -στη ζήλεια -στα νεύρα ή την κακή αγωγή -στην πλάκα, το πείραγμα ΤΙ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Τι μπορεί, επομένως, να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα; Από τις συζητήσεις καταλήξαμε στο ότι τα παιδιά χρειάζονται: «να έχουν κάποιον να μιλάνε», «να είναι ενημερωμένα», «να έχουν ελεύθερο χρόνο», «να έχουν υποστήριξη», «να έχουν παρέα», «να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου», «να αναπτύξουν μια καλή «σχέση» με γονείς, δασκάλους και συμμαθητές». Σκίτσο της Άντρια που τονίζει ότι «χοντροί», «κοντοί» και «ψηλοί» είναι άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα. ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Έπειτα, γράψαμε βιωματικά κείμενα γύρω από περιστατικά της καθημερινής σχολικής ζωής. Τα κείμενά μας τα διαβάσαμε, τα σχολιάσαμε και υπογραμμίσαμε τα κοινά τους σημεία. «Μια σύγκριση για τον εαυτό μου» «όταν ο διάδρομος είχε αδειάσει άρχισε να με κοροϊδεύει. Εγώ εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα, γιατί δεν μου άρεσε καθόλου να μου λένε κάτι για τον εαυτό μου και την εμφάνισή μου». Σοφία «Τσακωμοί» «Εκεί που παίζαμε ποδόσφαιρο ένα παιδί έβαλε τρικλοποδιά στον αντίπαλό του και άρχισαν να βρίζουν και οι δυο και μετά από λίγο άρχισαν τις μπουνιές, πλακωθήκανε καλά. Βέβαια, τους χωρίσαμε, γιατί αν δεν τους χωρίζαμε, θα είχαμε σοβαρό ατύχημα. Όχι πως δεν είχαμε, αλλά πιο ασήμαντο. Δηλαδή, ο ένας έβγαλε αίμα από το στόμα και έκλαιγε και ο άλλος απλά πονούσε». Άρης τελευταία λέξη σελ. 7 Προσπάθησε να μπαίνεις στη θέση του άλλου!

8 «Περίεργες συμπεριφορές» «Μέσα σε ένα καυγά πιστεύω πως όλοι φταίνε. Και αυτός που άρχισε, αλλά και εκείνος που το συνεχίζει». Νίκος «Οι επιπολαιότητες των παιδιών» «Πολλές φορές στο σχολείο για ασήμαντα πράγματα τα παιδιά βρισκόμαστε να παίζουμε ξύλο και να χτυπάμε ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, στα διαλείμματα που τα αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο συχνά παίζουν και ξύλο.ακόμα ξέρω παιδιά που κοροϊδεύουν ρατσιστικά παιδιά που δεν είναι από την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ άσχημο και μπορεί να στεναχωρήσει τον άλλον. Επίσης, πολλά παιδιά κάνουν τους έξυπνους και θεωρούν μαγκιά να βρίζεις και να χτυπάς. Δηλαδή, έρχονται στα καλά καθούμενα και σε βρίζουν (αυτό έχει συμβεί και σ εμένα και μετά, αν τους πεις τίποτα, σε βρίζουν περισσότερο ή σε βαράνε. Άλλος λόγος που μπορεί να παίζουν ξύλο κάποια παιδιά είναι πως μπορεί κάτι να τους έχει στεναχωρήσει ή να τους έχει θυμώσει στο σπίτι τους και να έχουν κρατήσει το θυμό τους και να ξεσπάνε Κάποια άλλα παιδιά (που νομίζουν μάλλον πως είναι τέλεια) προσπαθούν να βρουν ένα μικρό ελάττωμα στην εμφάνιση κάποιου και να τον κοροϊδέψουν». Κατερίνα Παναγοπούλου Το σκίτσο ενώνει σε μια λέξη τρεις έννοιες-κλειδιά: ξένος, χώρια και στενοχώρια δημιουργώντας μια νέα λέξη, την «ξενοχόρια (όποιος από όλα αυτά εμείνει στην ορθογραφία, δεν κατάλαβε την ουσία). «Ο ρατσισμός δεν είναι καλός» Πάνω στον καυγά το άλλο παιδί έβρισε το φίλο μου, τη χώρα του, τον πρόσβαλε με ρατσιστικά λόγια και ο φίλος μου εκνευρίστηκε και τον χτύπησε κι αυτός. Εγώ στενοχωρήθηκα και για τους δυο, αλλά περισσότερο για το φίλο μου, γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και να κοροϊδεύουμε κάποιο παιδί επειδή είναι από άλλη χώρα. Ευφραίμ «Οι ξένοι «στη Δ τάξη μου είπε η «χ» ότι οι «ξένοι» δεν παίρνουν καλούς βαθμούς και δε μπορούν να πάρουν ποτέ Α και παίρνουν μόνο Β. Φυσικά, αυτό με πείραξε πάρα πολύ και άρχισα να κλαίω». Αλεξάνδρα τελευταία λέξη σελ. 8 «δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και να κοροϊδεύουμε κάποιο παιδί επειδή είναι από άλλη χώρα».

9 Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ Στη συνέχεια, τα παιδιά του ΣΤ 1 αποφασίσαμε και αναλάβαμε να κάνουμε μια έρευνα στους μαθητές και τις μαθήτριες και των δύο σχολείων, το 7 ο και το 1 ο, για το θέμα αυτό. Για το σκοπό αυτό, φτιάξαμε και μοιράσαμε ερωτηματολόγιο σε 226 παιδιά (122 κορίτσια και 104 κορίτσια), από όλες τις τάξεις. Έπειτα, συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε τα αποτελέσματα σε στατιστικούς πίνακες. Μετά, μαζευτήκαμε, ΣΤ 1 και ΣΤ 2 μαζί, και προσπαθήσαμε να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα, να βγάλουμε δηλαδή κάποια συμπεράσματα και να κάνουμε κάποιες προτάσεις. Μαθητές της ΣΤ 1 βοηθούν μικρότερους μαθητές στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Πίνακας 1 Εχεις τσακωθεί στο σχολείο; σχεδόν κάθε μέρα 3% πολύ συχνά 11% μερικές φορές 67% ποτέ 19% ποτέ μερικές φορές πολύ συχνά σχεδόν κάθε μέρα Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, περίπου 7 στα 10, απάντησε ότι έχει τσακωθεί στο σχολείο «μερικές φορές», 11% απάντησε «πολύ συχνά», 19% απάντησε «ποτέ» (δηλαδή 2 στα 5 παιδιά δεν έχουν τσακωθεί ποτέ στο σχολείο) και 3% απάντησε «σχεδόν κάθε μέρα». Επομένως, συμπεραίνουμε ότι στο Σχολείο μας δεν υπάρχει έντονη σχολική βία, αλλά καθημερινοί μικροτσακωμοί. τελευταία λέξη σελ. 9 «Οι δάσκαλοι μεταδίδουν άγχος στα παιδιά σε σχέση με το διάβασμα». Κρίστοφερ, Μαρία, Σοφία, Αλεξάνδρα

10 Πίνακας 2 Σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου στο Σχολείο; σχεδόν κάθε μέρα 6% πολύ συχνά 14% μερικές φορές 48% ποτέ 32% ποτέ μερικές φορές πολύ συχνά σχεδόν κάθε μέρα Τα μισά περίπου παιδιά (48%) απάντησαν ότι «μερικές φορές» νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους στο Σχολείο και 32% απάντησε «ποτέ». Επομένως, συμπεράνουμε ότι περισσότερα παιδιά σχεδόν κάθε μέρα τσακώνονται, παρά δέχονται συναισθηματική βία (που πληγώνει πολύ περισσότερο). Πίνακας 3 Τι κάνεις συνήθως όταν βρεθείς μπλεγμένη ή μπλεγμένος σε ένα καυγά; βρισιές το συζητώ με τους γονείς 12% δε δίνω σημασία 17% το λέω στη διευθύντρια 9% το λέω στη δασκάλα 21% βρισιές 9% κλωτσιές μπουνιές 9% συζήτηση 20% δε λέω τόποτα 3% κλωτσιές μπουνιές συζήτηση δε λέω τόποτα το λέω στη δασκάλα το λέω στη διευθύντρια το συζητώ με τους γονείς δε δίνω σημασία Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι περισσότεροι το λένε στη δασκάλα (21%), αλλά και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό το συζητά (20%). Επίσης, 18% των παιδιών αντιδρά επιθετικά με κλωτσιές και βρισιές, ενώ 17% δε δίνουν σημασία. Λίγοι το λένε στους γονείς τους (12%). Κατά τη γνώμη μας, περισσότερα παιδιά το λένε στη δασκάλα τους αντί για τη διευθύντρια, επειδή ή φοβούνται τη διευθύντρια, ή επειδή πηγαίνουν στο δάσκαλο/λα που έχει εφημερία, ή επειδή βαριούνται να ανέβουν τη σκάλα, ή επειδή πηγαίνουν στη διευθύντρια όταν το θέμα είναι πολύ σοβαρό. τελευταία λέξη σελ. 10 «Μήπως τα αγόρια μεγαλώνουμε να είμαστε πιο επιθετικά και τα κορίτσια πιο ευαίσθητα;».

11 Πίνακας 4 Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ένας καυγάς; 14% 9% 2% 5% βρισιές κλωτσιές μπουνιές συζήτηση δε λέω τίποτα 44% το λέω στη δασκάλα 22% το λέω στη διευθύντρια το συζητώ με τους γονείς 4% Περίπου τα μισά παιδιά από τα 226 που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ξέρουν ότι η συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει ένας καυγάς, αν και τα περισσότερα δεν το κάνουν. Επίσης, υπάρχει ένα ποσοστό 7% που πιστεύει ότι οι βρισιές και το ξύλο είναι ο καλύτερος τρόπος, γι αυτό και αντιδρούν έτσι. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το σημερινό περιβάλλον του σχολείου μας δεν είναι ένα περιβάλλον βίας, αλλά μάλλον ένα περιβάλλον με συχνούς τσακωμούς και καυγάδες. Ακόμα ένας χώρος, όπου τα παιδιά αισθάνονται πολύ συχνά άσχημα για τον εαυτό τους εξαιτίας της συμπεριφοράς άλλων. Φαίνεται να υπάρχει διαφορά στον τρόπο που τα αγόρια και τα κορίτσια αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τη σχολική επιθετικότητα, αλλά και τα συναισθήματά τους. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν τους σωστούς κανόνες συμπεριφοράς, όμως δεν τους τηρούν. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΟΧΙ στις σκηνές βίας μέσα στην οικογένεια και μπροστά στα παιδιά! ΟΧΙ στον καταναγκασμό για μελέτη! ΟΧΙ στη λεκτική βία μέσα στο αυτοκίνητο! ΟΧΙ στις πολλές σκηνές βίας στα έργα! ΝΑΙ σε προγράμματα εκπαίδευσης σχετικά με τη σχολική βία! ΝΑΙ στα στέκια νεολαίας και τη ψυχαγωγία! ΝΑΙ στο παιδικό δωμάτιο που είναι χώρος χαλάρωσης και ελευθερίας! ΝΑΙ στα εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά προγράμματα!». Κατερίνα-Κυβέλη, Νίκος, Σίλα, Χριστίνα «να υπάρχουν στα σχολεία ψυχολόγοι και να πηγαίνουν τα παιδιά να λένε τα προβλήματά τους. Θα ήταν καλό οι δάσκαλοι να ενθαρρύνουν τα παιδιά που έχουν δυσκολίες, να συζητούν μαζί τους για τα προβλήματα στο σπίτι, αλλά και να είναι πιο σκληροί σε κάποια παιδιά έτσι ώστε να μην κάνουν ό,τι θέλουν...». Άρτεμη, Κατερίνα Παναγοπούλου, Αλκαίος, Ευφραίμ, Ζάννα «Οι γονείς να προσπαθούν να λύνουν τα προβλήματά τους πιο ήρεμα ώστε τα παιδιά να μην μεταφέρουν επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο. Οι συμμαθητές του παιδιού που έχει το πρόβλημα, αντί να το απομονώνουν, να προσπαθούν να το κάνουν να καταλάβει ότι δε λύνονται όλα με τη βία. Οι γονείς δεν πρέπει να καλλιεργούν στο μυαλό του παιδιού την ιδέα ότι πρέπει να είναι σκληρός και να εντυπωσιάζει». Αγάπη, Νεφέλη, Ελένη, Άρης τελευταία λέξη σελ. 11 «Οι λύσεις να γραφτούν και να τυπωθούν σε αφίσες για να ενημερωθούν όλοι». Αγάπη, Νεφέλη, Ελένη, Άρης

12 Συνέντευξη με την ψυχίατρο Ιωάννα Πεδιαδιτάκη Από τη Νεφέλη Αγγελοπούλου Πώς σας φάνηκαν τα αποτελέσματα της έρευνάς μας; Θεωρώ ότι ήτανε μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που βοήθησε και μπορεί να βοηθήσει παραπέρα τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν το πρόβλημα της σχολικής βίας και να προβληματιστούν ακόμα παραπέρα με το διάλογο Τι σας έκανε περισσότερη εντύπωση στα αποτελέσματα; Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε δυο σημεία. Πρώτον, φαίνεται ότι μια σημαντική μερίδα παιδιών εμπιστεύονται το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους, είτε γιατί είναι καθημερινή τους τακτική, είτε γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι το σωστό, άσχετα με αυτό που κάνουν. Φαίνεται να εμπιστεύονται γονείς και τους δασκάλους, όπως και τις δικές τους δυνατότητες στο διάλογο. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό όπλο για την ζωή τους. Δεύτερον, υπάρχει μια σημαντική μερίδα παιδιών, που θεωρούν ότι ο διάλογος δε λύνει προβλήματα, δεν εμπιστεύονται γονείς και δασκάλους και είτε δεν αντιδρούν, απορροφώντας το πρόβλημα, είτε θεωρούν ότι το λύνουν με τη βία. Νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το «γιατί». Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να κουβεντιάσουμε ψάχνοντας τις αιτίες που μπορεί ένα παιδί να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Να ενισχύσουμε το διάλογο και να ενδυναμώσουμε την εμπιστοσύνη στους σημαντικούς μεγάλους (γονείς-δάσκαλοι). Φαίνεται από τα αποτελέσματα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών απάντησε ότι «σχεδόν κάθε μέρα νιώθει άσχημα για τον εαυτό του». Τι σκέφτεστε για αυτό; Σκέφτομαι πάρα πολλά, όπως πάρα πολλά σκέφτονται και τα ίδια τα παιδιά, που θεωρώ ότι μπορούν να μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για τα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι πολλές φορές η διαφορετικότητα είναι αποκρουστική, παράξενη και μη αποδεχτή. Όμως όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να κουβεντιάζουμε, να κάνουμε παρέα, να βρίσκουμε κοινούς στόχους, να είμαστε φίλοι, να αγαπιόμαστε. Δε χρειάζεται να είμαστε ίδιοι, ούτε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, ούτε να έχουμε τα ίδια ήθη και έθιμα. Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα. Πιστεύετε ότι όλα τα παιδιά απάντησαν ειλικρινά στα ερωτηματολόγιά μας; Δεν πιστεύω ότι έχει κανένα νόημα αυτό. Άρχισε μια κουβέντα πολύ σημαντική, προβληματίστηκαν και θα προβληματιστούν ακόμα παραπέρα, συζητώντας πώς ο καθένας θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος. Νομίζω ότι πολλά παιδιά έχουν ήδη προβληματιστεί αν η άποψη που εξέφρασαν συμπίπτει με τη συμπεριφορά τους Σκίτσο της Κατερίνας-Κυβέλης που απεικονίζει τους μαθητές του ΣΤ 2. «Φίλοι για πάντα». τελευταία λέξη σελ. 12 «Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα». Ιωάννα Πεδιαδιτάκη

13 Η στήλη των «βιβλιοφάγων» Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ήταν 28 Οκτώβρη του Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να ναι και στ αλήθεια; Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με του γονείς του, την αδερφή του, τον παππού του και την χελώνα του, το Θοδωρή. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στον μεγάλο του περίπατο μ όλες τις αληθινές του περιπέτειες, από τον Οκτώβριο του 1940 ως τον Οκτώβριο του 1944 που η Ελλάδα απελευθερώθηκε. To βιβλίο της Άλκης Ζέη συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Από τις εκδόσεις Κέδρος. Κατερίνα-Κυβέλη ΕΡΑΓΚΟΝ Οι μαγικοί δράκοι επηρέαζαν τα πάντα γύρω τους με παράξενους τρόπους. Οι δρακοκαβαλάρηδες ήταν τα πιο κοντινά τους άτομα κι είχαν την εμπειρία όσων συνέβαιναν. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια ήταν η μακροζωία. Οι δρακοκαβαλάρηδες ζούσαν εκατοντάδες χρόνια Ο Έραγκον, χωριατόπαιδο που ζει στη μαγική χώρα Αλαγαισία, βρίσκει ένα αυγό δράκου. Όταν ξεμυτά, τον μεγαλώνει σαν κατοικίδιο! Σε λίγο χρόνο η ζωή του παιδιού αλλάζει και αναγκάζεται να μπει σε έναν επικίνδυνο νέο κόσμο. Καβάλα στον φτερωτό δράκο του, με οδηγούς ένα αρχαίο σπαθί και έναν γέρο παραμυθά, ο Έραγκον ξεκινά μια πάλη με τη σκοτεινή αυτοκρατορία που κυβερνά ένας διεφθαρμένος τύραννος. Μια φανταστική περιπέτειαδιεθνές μπεστ σέλερ του 18χρονου Κρίστοφερ Παολίνι από τις εκδόσεις Πατάκη. Ειρήνη- Μαρία Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ Το βραβευμένο έργο του Ντον Ρόσα που αφηγείται το «Βίο και την Πολιτεία» της πιο διάσημης-«τσιγκούνας» πάπιας, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Από τις εκδόσεις Νέα Ακτίνα. Κατερίνα-Κυβέλη ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ Πανέμορφες ιστορίες για ωκεανίδες, νηρηίδες, γοργόνες, νύμφες, κορίτσια μεγαλωμένα, πλανεμένα κι άλλοτε επικίνδυνα για το μυαλό μας. Ξεμυαλίζουν εύκολα τα τελευταία ελεύθερα αγόρια που έχουν απομείνει. Σου κλείνουν το μάτι από τα θαλασσινά τους λημέρια, τις λίμνες και τις υγρές σπηλιές και σε παίρνουν στη μυθική ζωή τους. Της Στέλλας Βλαχοπούλου από τις εκδόσεις Κέδρος. Ειρήνη-Μαρία Ο ΑΕΤΟΚΑΒΑΛΑΡΗΣ Ο μικρός Χαόγιου ήταν σίγουρος ότι τον πατέρα του τον είχε πάρει ένας χαρταετός, για να τον πάει στον ουρανό. Είχε μόνο ένα όνειρο: να πάει κοντά του! Έπρεπε να το πετύχει για να απαλλάξει τη μαμά του από ένα νέο γάμο που δεν ήθελε. Ένα γοητευτικό και εξωτικό παραμύθι που σε ταξιδεύει στον άγνωστο και μυστηριακό πολιτισμό της μακρινής Κίνας. Της Τζεραλντίν Μακογκρέν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ειρήνη-Μαρία τελευταία λέξη σελ. 29 «Στις σχολικές τάξεις συμβαίνει κάτι λογικά παράδοξο: ρωτά αυτός που ξέρει και καλείται να απαντήσει αυτός που αγνοεί!».

14 Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο... ΣΤ 2 (σχολικό έτος ) Λένε ότι τα μαθητικά τα χρόνια και οι πρώτες δασκάλες και δάσκαλοι ποτέ δεν ξεχνιούνται. Έτσι κι εμείς, για να υποβοηθήσουμε τις μνήμες, κάναμε κάτι σαν αναμνηστικό λεύκωμα Το ΣΤ 2 με το δάσκαλο της Τάξης, κ. Στέφανο Κρικέλη. Όρθιοι (από αριστερά): Γιάννης Λούπης, Αλκαίος Κολιός, Κρίστοφερ Τοκέρο, Φάμπιο Χάινο και Μάριος Μεσέλη. Καθιστές (από αριστερά): Λητώ Σιγιάννη, Φιόρη Άγγλου, Μαρία-Ειρήνη Οικονομάκη, Κατερίνα Φλέγκα, Ιωάννα Σακκά, Φατούμα Κασσάμπ, Χριστίνα Μαρκουλάκη, Άντρια Βερσή. τελευταία λέξη σελ. 14 Το χταπόδι, όσο περίεργο και αν ακούγεται, έχει 3 καρδιές.

15 Φιόρη Άγγλου ημερομηνία γέννησης: 27 Μαΐου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός, Barcelona Άντρια Βερσή ημερομηνία γέννησης: 17 Δεκεμβρίου 1995 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: αθλητισμός, μουσική, ζωγραφική δε μου αρέσουν τα θρησκευτικά το 7 ο Δημοτικό Σχολείο λέει για εμένα πολλά το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα, δάσος και ο καθένας το δικό του υπολογιστή ο ιδανικός δάσκαλος θα έβγαζε τα παιδιά έξω και θα έκανε το μάθημα αστείο δεν έχω κάνει ποτέ καράτε θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη μου μέρα στο σχολείο αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στην τελευταία μέρα της Ε Τάξης θα μου λείψει το θρανίο μου δε θα μου λείψει η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά, τεχνικά, γυμναστική δε μετανιώνω για τίποτα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά και στο Πλανητάριο κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Θυμάμαι τη μέρα που εμείς, η ΣΤ Τάξη του 7ου, μαγειρεύαμε στον ουρανό λαχταριστές πατάτες. στο γυμνάσιο θα κάνω κι άλλους φίλους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έκανα το σχολείο να αρχίζει 9 και 10 το πρωί μου αρέσει: να βγαίνω βόλτα με την κολλητή μου δε μου αρέσει η φασολάδα το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο! το ιδανικό σχολείο θα λειτουργούσε μόνο μια φορά το μήνα και θα κάναμε 5 ώρες διάλειμμα και 1 τεχνικά ο ιδανικός δάσκαλος: η κυρία Μαριλένα, η κυρία Μπέτη, η κυρία Αντιόπη, η κυρία Μαρία και ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα: όταν έπεσε ο Αλκαίος από την καρέκλα και όταν γίναμε κολλητές με την Χριστίνα αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στην Ε Τάξη με την κυρία Μαριλένα θα μου λείψουν οι χαζομάρες μας δε θα μου λείψουν τα τεστ της ιστορίας το αγαπημένο μου μάθημα: τεχνικά, γυμναστική, διάλειμμα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Μαγειρέψαμε τα όνειρά μας και τα χτίσαμε σιγά σιγά στον ουρανό. στο γυμνάσιο θα προσέχω!!! τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Θα μάλωνα τα παιδιά για να πάρω το αίμα μου πίσω τελευταία λέξη σελ. 15 «ο ιδανικός δάσκαλος δε θα φώναζε πολύ εύκολα» Λ.Σ.

16 Φατούμα Κασσάμπ ημερομηνία γέννησης: 25 Νοεμβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Όποια κερδίζει Αλκαίος Κολιός ημερομηνία γέννησης: 24 Ιανουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: η καρμπονόρα και το παστίτσιο δε μου αρέσει το κουνουπίδι και οι μπάμιες το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο το ιδανικό σχολείο είναι το 7ο ο ιδανικός δάσκαλος η κυρία Μαριλένα και ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα και αντιγραφή από άλλον θα θυμάμαι για πάντα τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έσωζα τον Τιτανικό θα μου λείψει το βρισίδι με τους συμμαθητές μου δε θα μου λείψει το δημοτικό το αγαπημένο μου μάθημα: η ιστορία η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Οι τάξεις του 7ου μαγειρεύουν στον ουρανό. στο γυμνάσιο θα κάνω καινούριους φίλους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης ή υπουργός παιδείας; Αν ήμουν δασκάλα δε θα έκανα μάθημα και αν ήμουν υπουργός παιδείας δε θα έφτιαχνα σχολεία γελάω όταν θυμάμαι που ο Αλκαίος έπεσε με την καρέκλα πάνω σε δύο γλάστρες μου αρέσει: το ποδόσφαιρο δε μου αρέσει το μπαλέτο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο κάποτε θα κατεδαφιστεί το ιδανικό σχολείο θα πρέπει να κατεδαφιστεί ο ιδανικός δάσκαλος: είναι ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ μπαλέτο θα θυμάμαι για πάντα: τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα ξανά στην Α Τάξη θα μου λείψει το σχολείο δε θα μου λείψουν οι φίλοι μου το αγαπημένο μου μάθημα: θρησκευτικά η αγαπημένη μου εκδρομή: στο Πλανητάριο στο γυμνάσιο θα μαθαίνω τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα άλλαζα τα πάντα! γελάω όταν θυμάμαι που η Φατούμα έφαγε μια τούμπα κι έπεσε πάνω στη Φιόρη. τελευταία λέξη σελ. 16 «το ιδανικό σχολείο θα είχε κυλιόμενες σκάλες Ι.Σ.

17 Ιωάννης Λούπης ημερομηνία γέννησης: 4 Ιουνίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Θρασύβουλος Χριστίνα Μαρκουλάκη ημερομηνία γέννησης: 18 Μαΐου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: το hot-dog δε μου αρέσουν οι μπάμιες το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι μεγάλο το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν μακρομάλλης δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα το θρανίο μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα κοιμόμουν περισσότερο θα μου λείψει το βρισίδι με τους συμμαθητές μου δε θα μου λείψει το πάτωμα το αγαπημένο μου μάθημα: το διάλειμμα η αγαπημένη μου εκδρομή: ήταν η τελευταία κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Όταν μαγειρεύω μπάμιες και κοιτάω τον ουρανό θα θυμάμαι την τάξη μου στο 7ο στο γυμνάσιο θα πάρω καλούς βαθμούς τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δάσκαλος της τάξης; Θα κοιμόμουν περισσότερο μου αρέσει: να βγαίνω βόλτα με την κολλητή μου και να παίζω με φίλους δε μου αρέσει να μένω μέσα γιατί βαριέμαι το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι για εμένα το ιδανικό σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε όλη τη μέρα γυμναστική και διαλείμματα ο ιδανικός δάσκαλος: ήταν η κυρία Μαριλένα δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα (ούτε και θέλω να κάνω) θα θυμάμαι για πάντα: πόσο ωραία ήταν στην Ε Τάξη αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα τα πάντα εκτός από τους γονείς και τους φίλους θα μου λείψει ο κύριος Στέφανος, η κυρία Αντιόπη και όλοι οι δάσκαλοι δε θα μου λείψουν τα αγόρια της τάξης το αγαπημένο μου μάθημα: γλώσσα, γυμναστική και φυσικά τα διαλείμματα μετανιώνω για ό,τι δεν έχω κάνει η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα προσπαθήσω να μην παρασυρθώ από κανέναν και καμία τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης ή διευθύντρια του σχολείου; Αν ήμουν δασκάλα, θα έβγαζα τα παιδιά έξω να παίξουν. Αν ήμουν διευθύντρια, θα χτυπούσα το κουδούνι για έξω χωρίς να χτυπήσω το κουδούνι για μέσα τελευταία λέξη σελ. 17 «το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα, δάσος και ο καθένας το δικό του υπολογιστή» Φ.Α.

18 Μάριος Μεσέλη ημερομηνία γέννησης: 19 Απριλίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ειρήνη-Μαρία Οικονομάκη ημερομηνία γέννησης: 4 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ρεάλ-Παναθηναϊκός μου αρέσει: να παίζω ποδόσφαιρο δε μου αρέσει να κάνω τεστ το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το πιο καλό σχολείο ο ιδανικός δάσκαλος θα μας έβγαζε συνεχώς έξω στο προαύλιο δεν έχω κάνει ποτέ μαθήματα για μπάσκετ θα θυμάμαι για πάντα τον κύριο Στέφανο αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα και πάλι στην Α Τάξη δε θα μου λείψουν τα κορίτσια της ΣΤ το αγαπημένο μου μάθημα: είναι η Γλώσσα η αγαπημένη μου εκδρομή: στο Βοτανικό Κήπο στο γυμνάσιο θα γίνω ο καλύτερος μαθητής τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δάσκαλος της τάξης; Θα άλλαζα τη διακόσμηση στην τάξη. μου αρέσει: να ακούω μουσική δε μου αρέσει το μάθημα των θρησκευτικών το 7 ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται στη Σπ. Μερκούρη 20 το ιδανικό σχολείο θα είχε μέσα κρεβάτια, θα άφηνε τους μαθητές άμα θέλουν να κοιμούνται και καθένας θα είχε το δικό του υπολογιστή ο ιδανικός δάσκαλος: θα έβγαζε τα παιδιά όλες τις ώρες έξω δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα: την πρώτη μέρα στο δημοτικό αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στο πάρτι που είχε κάνει η τάξη μου στην κυρία Μαριλένα για τα γενέθλιά της δε θα μου λείψει το ατέλειωτο μάθημα των μαθηματικών το αγαπημένο μου μάθημα: φυσική, γυμναστική η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Αύριο η τελευταία τάξη του 7ου Δημοτικού θα πάει να μαγειρέψει μπάμιες στον ουρανό. στο γυμνάσιο θα προσπαθήσω να κάνω πολλούς φίλους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα διευθύντρια του σχολείου; Θα μεγάλωνα τη διάρκεια των διαλειμμάτων τελευταία λέξη σελ. 18 «Αν ήμουν διευθύντρια, θα χτυπούσα το κουδούνι για έξω χωρίς να χτυπήσω το κουδούνι για μέσα» Χ.Μ.

19 Ιωάννα Σακκά ημερομηνία γέννησης: 21 Ιουνίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Λητώ Σιγιάννη ημερομηνία γέννησης: 20 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: το διάβασμα, ο στίβος, το σχολείο, τα αγγλικά δε μου αρέσει το βόλεϊ, οι κούκλες, οι πόλεμοι, οι σεισμοί το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι τέλειο το ιδανικό σχολείο θα είχε κυλιόμενες σκάλες ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν έτσι όπως είναι τώρα δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα τους συμμαθητές μου, τους δασκάλους μου και τις διευθύντριές μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα πολλά πράγματα δε θα μου λείψουν τα τεστ το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά, ιστορία, φυσική, γλώσσα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Στην Γ Τάξη του 7ου τα παιδιά μαγείρεψαν σαλάτα και πέταξαν στον ουρανό στο γυμνάσιο θα είναι πιστεύω χάλια! θυμάμαι στην Α Τάξη που η κυρία Τζωρτζίνα έστειλε το Φάμπιο στο Νηπιαγωγείο κι εκείνος απάντησε ότι δεν τον θέλουν μου αρέσει: να χορεύω δε μου αρέσει να με κοροϊδεύουν το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το τελειότερο σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε κούνιες στην αυλή του ο ιδανικός δάσκαλος δε θα φώναζε πολύ εύκολα δεν έχω κάνει ποτέ κλεψιά θα θυμάμαι για πάντα: την παιδική μου ηλικία στο 7ο Δημοτικό Σχολείο αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα πάλι από την αρχή τη ζωή μου θα μου λείψουν οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί μου δε θα μου λείψει κάτι συγκεκριμένο το αγαπημένο μου μάθημα: ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά μετανιώνω για πολλά η αγαπημένη μου εκδρομή: στα Μουσεία στο γυμνάσιο θα αλλάξω τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα μου τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Δε θα άλλαζα τίποτα, γιατί είναι ωραία μες στην τάξη μου. τελευταία λέξη σελ. 19 «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα και πάλι στην Α Τάξη» Μ.Μ.

20 Κρίστοφερ Τοκέρο ημερομηνία γέννησης: 23 Δεκεμβρίου 1995 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Κατερίνα-Κυβέλη Φλέγκα ημερομηνία γέννησης: 3 Μαρτίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: ο αθλητισμός δε μου αρέσει το σχολείο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο έχει ωραίο προαύλιο το ιδανικό σχολείο θα ήταν συνεχώς κλειστό ο ιδανικός δάσκαλος είναι ο κύριος Στέφανος δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα τις ωραίες μέρες που περάσαμε στο δημοτικό αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα διόρθωνα όλα τα ορθογραφικά λάθη που έχω κάνει θα μου λείψει η καρέκλα μου δε θα μου λείψει το θρανίο μου το αγαπημένο μου μάθημα: γυμναστική μετανιώνω που δεν έκανα μια κοπάνα η αγαπημένη μου εκδρομή: στο Πλανητάριο κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο η τάξη ΣΤ 2 μαγειρεύει στον ουρανό στο γυμνάσιο θα γίνω καλός μαθητής τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έκλεινα όλα τα σχολεία γελάω όταν θυμάμαι ένα συμμαθητή μου που έπεσε από την καρέκλα μου αρέσει: η μουσική δε μου αρέσουν οι φακές το 7 ο Δημοτικό Σχολείο θα μου μείνει αξέχαστο το ιδανικό σχολείο θα έχει πισίνα ο ιδανικός δάσκαλος δε θα είναι αυστηρός δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα: τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στη μέρα που γεννήθηκα θα μου λείψει η παρέα μας δε θα μου λείψουν καθόλου τα μαθήματα το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα τεχνικά μετανιώνω για όλα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα είμαι λιγότερο τσαπατσούλα τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα διευθύντρια του σχολείου; Θα έβαζα πιο πολύ πράσινο. θυμάμαι που σε δυο κορίτσια (δε λέω ονόματα) στέλνανε κάτι χαρτάκια με απειλές και βρισιές και τους σκίζανε τα βιβλία τελευταία λέξη σελ. 20 «Θα μεγάλωνα τη διάρκεια των διαλειμμάτων» Ε.-Μ.Ο.

21 Φάμπιο Χάινο ημερομηνία γέννησης: 23 Νοεμβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός «δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα» «το ιδανικό σχολείο είναι το 7 ο» μου αρέσει: το παρκούρ και το μπάσκετ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο έχει τεράστιο προαύλιο το ιδανικό σχολείο θα με μορφώνει ο ιδανικός δάσκαλος θα με μαθαίνει δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα ότι ξεχνάω να βάζω τόνους αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στην Α Τάξη θα μου λείψει η τάξη μου δε θα μου λείψει καθόλου το 1ο το αγαπημένο μου μάθημα: είναι η γυμναστική μετανιώνω που είμαι τόσο καλό παιδί η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Θα μαγειρέψω το 1ο με την τάξη μου, θα βάλω μια δόση ουρανό και μετά θα βγει ένα φαγητό μούρλια. στο γυμνάσιο θα βάζω τόνους τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα άλλαζα το πρόγραμμα σε γυμναστική-διάλειμμα, γυμναστική-διάλειμμα και πάει λέγοντας «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έσωζα τον Τιτανικό» «ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν μακρομάλλης» «θα θυμάμαι για πάντα το θρανίο μου» «στο γυμνάσιο θα πάρω καλούς βαθμούς» «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα διόρθωνα όλα τα ορθογραφικά λάθη που έχω κάνει» τελευταία λέξη σελ. 21 «το ιδανικό σχολείο θα πρέπει να κατεδαφιστεί» Α.Κ.

22 Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο... ΣΤ 1 (σχολικό έτος ) Λένε ότι τα μαθητικά τα χρόνια και οι πρώτες δασκάλες και δάσκαλοι ποτέ δεν ξεχνιούνται. Έτσι κι εμείς, για να υποβοηθήσουμε τις μνήμες, κάναμε κάτι σαν αναμνηστικό λεύκωμα Το ΣΤ 1 με τη δασκάλα της Τάξης, κ. Μαρία Στιβαχτή. Όρθιες-όρθιοι (από αριστερά): Αλεξάνδρα Μιχάλκοβα, Ευφραίμ Ζαρίφης, Νίκος Λαζάρου, Νεφέλη Αγγελοπούλου, Σίλα Τσιρογιάννη, Άρης Αβντουλάρι. Καθιστές (από αριστερά): Σοφία Γαρδίκη, Άρτεμη Κουλουρά, Ζάννα Βερονίκη, Ελένη Παναγοπούλου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Αγάπη Μαράντου. τελευταία λέξη σελ. 22 Η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα βυθίζεται στο έδαφος μια σπιθαμή το χρόνο καθώς, όταν χτίστηκε, οι μηχανικοί δεν είχαν υπολογίσει το βάρος των βιβλίων που θα γέμιζαν το κτίριο.

23 Νεφέλη Αγγελοπούλου ημερομηνία γέννησης: 19 Ιουνίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ζάννα Βερονίκη ημερομηνία γέννησης: 31 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: το βόλεϊ και το μπάσκετ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε μεγαλύτερα διαλείμματα και θα άρχιζε αργότερα, ίσως στις ο ιδανικός δάσκαλος δε θα έβαζε ασκήσεις δεν έχω κάνει ποτέ σκανταλιές (ψέμαααα!!!) θα θυμάμαι για πάντα τους δασκάλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δε θα άλλαζα τίποτα θα μου λείψει η κυρία Μαρία και η κυρία Σοφία δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά και φυσική μετανιώνω: δε μετανιώνω για τίποτα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά (όλες τις χρονιές) κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Όταν κοιτώ τον ουρανό σκέφτομαι τις καλύτερες τάξεις που πέρασα στο 7ο Δημοτικό (μέχρι και μαγειρική κάναμε κάποια στιγμή) στο γυμνάσιο θα σκέφτομαι συνέχεια το δημοτικό τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Το σχολείο θα άρχιζε στις και θα τελείωνε στις Τα βιβλία θα τα άφηναν στο σχολείο και δε θα έβαζα ασκήσεις δε θα ξεχάσω ποτέ στην Ε Τάξη το πάρτιέκπληξη που κάναμε στην κυρία Σοφία μου αρέσει: να χορεύω και να παίζω βόλεϊ δε μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο δεν έχω κάνει ποτέ σκι, κατάδυση και ποδηλασία θα θυμάμαι για πάντα: αυτά τα χρόνια γιατί είναι τα καλύτερα θα μου λείψει η δασκάλα μας δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα είναι η ιστορία και η γυμναστική η αγαπημένη μου εκδρομή ήταν στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Ο ουρανός φαινόταν πολύ ωραίος από την τάξη μας, από τη μεριά του 7ου, την ώρα που μαγειρεύαμε. στο γυμνάσιο θα προσπαθήσω να κάνω πολλούς φίλους το πιο αστείο περιστατικό στο δημοτικό ήταν το πρωταπριλιάτικο αστείο που κάναμε στην κύρια μας!!! τελευταία λέξη σελ. 23 «στο γυμνάσιο θα είναι πιο αυστηρά και θα μας πειράζουν όλοι επειδή θα είμαστε οι μικρότεροι» Κ.Π.

24 Σοφία Γαρδίκη ημερομηνία γέννησης: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ευφραίμ Ζαρίφης ημερομηνία γέννησης: 9 Ιανουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: ΑΕΚ μου αρέσει: το τένις δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να ξεκινά στις το πρωί ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν αυτός που δε θα μας έκανε μάθημα δεν έχω κάνει ποτέ πιτζάμα-πάρτι θα θυμάμαι για πάντα τις γιαγιάδες μου ας γυρνούσα το χρόνο πίσω να γνωρίσω τις γιαγιάδες μου θα μου λείψει ο γάτος μου δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: τα τεχνικά μετανιώνω: που είπα ψέματα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα ήθελα να είναι καλύτερα τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης; Αν ήμουν δασκάλα, δε θα έβαζα πολλά μαθήματα στα παιδιά μου αρέσει: ο αθλητισμός και η μουσική δε μου αρέσουν οι αδικίες στο παιχνίδι το 7 ο Δημοτικό Σχολείο θα το θυμάμαι πάντα το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να είναι καθαρό, να έχει ασανσέρ, σκάλα κινδύνου και ένα χώρο με παρτέρια για λουλούδια ο ιδανικός δάσκαλος θα πρέπει να έχει μεταδοτικότητα και όρεξη για μάθηση δεν έχω κάνει ποτέ αδικίες στους φίλους μου θα θυμάμαι για πάντα: την τάξη μου και τους φίλους μου θα μου λείψει το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά του δημοτικού μάλλον δε θα μου λείψουν τα μαθήματα και τα τεστ το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά, γεωγραφία, ιστορία η αγαπημένη μου εκδρομή αυτή που πηγαίναμε κάθε χρόνο στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα συνεχίσω να είμαι καλός μαθητής, όπως και στο δημοτικό τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έβγαζα νόμο τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο στις 9.00 και να σχολάνε στις τελευταία λέξη σελ. 24 «στο γυμνάσιο θα είμαι καλός μαθητής» Ν.Λ.

25 Άρτεμη Κουλουρά ημερομηνία γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Νίκος Λαζάρου ημερομηνία γέννησης: 29 Μαΐου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός μου αρέσει: η πίτσα, οι σοκολάτες, το τζατζίκι, ο στίβος, το τένις, ο χορός και μ αρέσουν πάρα πολύ τα παιδάκια δε μου αρέσει να κάνω μαθηματικά, να φωνάζει η μαμά και το μάθημα των γαλλικών το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το πιο καλό σχολείο το ιδανικό σχολείο θα είχε πισίνα, πιο πολλά διαλείμματα και θα άρχιζε στις 9 ή στις 10 ο ιδανικός δάσκαλος θα είχε χιούμορ, θα έκανε καλές κατασκευές, θα έβαζε λιγότερα τεστ δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση θα θυμάμαι για πάντα τη φετινή χρονιά, γιατί ήταν η πιο τέλεια αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα τότε που ήμουν μικρή (2-5 χρονών) θα μου λείψει το δημοτικό, γιατί στο γυμνάσιο θα έχουμε πιο πολλά τεστ, και η κυρία Μαρία δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: φυσική, διάλειμμα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά στο γυμνάσιο θα ήθελα να είμαι με τα περισσότερα παιδιά της τάξης μου, δε θέλω να χωριστούμε! τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης ή υπουργός παιδείας; Δε θα έβαζα ούτε ένα τεστ, θα έκανα κατασκευές, θα τους πήγαινα εκδρομές, θα τους έκανα πιο πολλά διαλείμματα. Και αν ήμουν υπουργός, θα έφερνα κανένα χάρτη της προκοπής! μου αρέσει: πιο πολύ το μπάσκετ δε μου αρέσει η ρυθμική και ο στίβος το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι κουλ το ιδανικό σχολείο θα είχε γήπεδο μπάσκετ ο ιδανικός δάσκαλος δε θα έβαζε τεστ και θα μας πήγαινε βόλτα δεν έχω κάνει ποτέ bunging jumping θα θυμάμαι για πάντα: τους δασκάλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα πήγαινα στο νηπιαγωγείο θα μου λείψει όλο το Σχολείο το αγαπημένο μου μάθημα είναι η ιστορία μετανιώνω για την εκδρομή στο Μουσείο Μπενάκη η αγαπημένη μου εκδρομή ήταν στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Ο ουρανός φαίνεται πολύ ωραίος από την τάξη του 7ου την ώρα που μαγειρεύω. στο γυμνάσιο θα είμαι καλός μαθητής τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δάσκαλος της τάξης; Θα άλλαζα τις ώρες και τα μαθήματα. το πιο αστείο περιστατικό στο δημοτικό ήταν όταν αλλάξαμε τάξεις με την άλλη έκτη την πρωταπριλιά τελευταία λέξη σελ. 25 «δεν έχω κάνει ποτέ σκανταλιές (ψέμαααα!!!)» Ν.Α.

26 Αγάπη Μαράντου ημερομηνία γέννησης: 23 Οκτωβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός Αλεξάνδρα Μιχάλκοβα ημερομηνία γέννησης: 22 Δεκεμβρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός μου αρέσει: το βόλεϊ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο το ιδανικό σχολείο θα είχε πολύ λίγες ώρες με μαθήματα ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν δάσκαλος χωρίς τεστ θα θυμάμαι για πάντα το δημοτικό αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα ήθελα να γίνω 6 χρονών θα μου λείψει η παρέα μου δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: μαθηματικά και φυσική μετανιώνω που δεν έκανα κάποια πράγματα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Ο ουρανός ήταν πολύ ωραίος στην τάξη του 7ου όταν μαγειρεύαμε στο γυμνάσιο θα ήθελα να είμαι μόνο με τους φίλους μου τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα φρόντιζα να περνούν καλά τα παιδιά δε θα ξεχάσω ποτέ το πάρτι-έκπληξη στη δασκάλα μου μου αρέσει: να παίζω βόλεϊ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο το 7 ο Δημοτικό Σχολείο θα μου λείψει του χρόνου το ιδανικό σχολείο θα ήταν να ξυπνούσαμε στις 12, να πηγαίναμε στη 1 και να σχολάγαμε στις 4 ο ιδανικός δάσκαλος δε θα έβαζε τιμωρίες δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνα θα θυμάμαι για πάντα τους συμμαθητές μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα τον κόσμο θα μου λείψουν οι φίλες και οι φίλοι μου δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα είναι η γλώσσα η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Στην τάξη, όταν μαγειρεύω, νιώθω ότι είμαι στον 7ο ουρανό στο γυμνάσιο θα ήταν ωραίο να μην αλλάζουμε κάθε ώρα δάσκαλο τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα δασκάλα της τάξης, διευθύντρια ή υπουργός παιδείας; Αν ήμουν δασκάλα, θα έβγαζα τα παιδιά έξω μια φορά την εβδομάδα. Αν ήμουν διευθύντρια, θα ζητούσα από την ΣΤ να με βοηθά. Αν ήμουν υπουργός, δεν ξέρω τι θα έκανα δε θα ξεχάσω ποτέ που ήρθαν δυο ασθενοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα τελευταία λέξη σελ. 26 «το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να ξεκινά στις το πρωί» Σ.Γ.

27 Κατερίνα Παναγοπούλου ημερομηνία γέννησης: 17 Φεβρουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός Ελένη Παναγοπούλου ημερομηνία γέννησης: 17 Φεβρουαρίου 1996 αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός ΟΛΕ! μου αρέσει: η σοκολάτα γάλακτος, το παγωτό, να παίζω με τους φίλους μου, να γελάω και να ακούω μουσική δε μου αρέσει να μου λέει η μαμά τι να κάνω, να κλαίω, τα μαθηματικά, τα γαλλικά και τα μαθήματα για το σπίτι το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο ο ιδανικός δάσκαλος θα κάνει πολλά αστεία, θα μας καταλαβαίνει και δε θα βάζει τεστ δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση θα θυμάμαι για πάντα το καλοκαίρι του 2007 που έγινα πρόσκοπος αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα ξαναπήγαινα στην αρχή της χρονιάς θα μου λείψει το δημοτικό, γιατί στο γυμνάσιο θα είναι πιο αυστηρά και θα μας πειράζουν όλοι επειδή θα είμαστε οι μικρότεροι δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: φυσική η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Δε μου ρχεται τίποτα! στο γυμνάσιο θα γνωρίσω καινούρια παιδιά τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα διευθύντρια του σχολείου; Θα έκανα τα διαλείμματα πιο μεγάλα, θα έβαζα πισίνες στο σχολείο και θα διοργάνωνα πολλές εκδρομές και εκδηλώσεις δε θα ξεχάσω ποτέ που μια φορά ένα παιδάκι στο Ολοήμερο είχε κάνει κακά πάνω του μου αρέσει: να τρώω παγωτό, να είμαι με τους φίλους μου, να γελάω, να ζωγραφίζω το θρανίο, να ακούω μουσική δε μου αρέσει να κάνω μαθηματικά και να φωνάζει η δασκάλα το ιδανικό σχολείο θα είχε χαρούμενους και κουλ δασκάλους ο ιδανικός δάσκαλος θα γελούσε συνέχεια, θα έκανε πλάκες, θα μας καταλάβαινε όλους, θα μας δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη πτώση θα μου λείψει το θρανίο μου, οι φίλοι μου, η δασκάλα μου, το να είσαι ο πιο μεγάλος δε θα μου λείψει το μάθημα των γαλλικών το αγαπημένο μου μάθημα: το διάλειμμα μετανιώνω που έσβησα το θρανίο, γιατί ήταν υπέροχο η αγαπημένη μου εκδρομή στον Κουταλά (περνάμε πάντα τέλεια) στο γυμνάσιο θα ήθελα να πάω στο 28 ο, να είμαι με τους φίλους μου και να περάσω καλά τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα καταργούσα τα μαθηματικά, την ιστορία και τα θρησκευτικά. Θα διαμόρφωνα τέλεια τα σχολεία και θα έβαζα μόνο καλούς δασκάλους δε θα ξεχάσω ποτέ το περσινό μπουγέλο (* Φέτος αφήστε μας να παίξουμε ξανά μπουγέλο. Θα μας μείνει ως η καλύτερη τελευταία ανάμνηση) τελευταία λέξη σελ. 27 «ο ιδανικός δάσκαλος θα πρέπει να έχει μεταδοτικότητα και όρεξη για μάθηση» Ε.Ζ.

28 Σίλα Τσιρογιάννη ημερομηνία γέννησης: 25 Αυγούστου 1996 αγαπημένη ομάδα: Ολυμπιακός Άρης Αβντουλάρι ημερομηνία γέννησης: 31 Ιουλίου 1996 αγαπημένη ομάδα: ΠΑΟ, Μάνστεστερ μου αρέσει: το βόλεϊ δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι ωραίο το ιδανικό σχολείο θα είχε πιο μεγάλο προαύλιο και συνέχεια διάλειμμα ο ιδανικός δάσκαλος δε θα μας έκανε μάθημα δεν έχω κάνει ποτέ κακά πράγματα θα θυμάμαι για πάντα τους φίλους μου αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα γινόμουν δασκάλα και δε θα έκανα μάθημα στα παιδιά θα μου λείψει η τάξη μου το αγαπημένο μου μάθημα: γυμναστική μετανιώνω: που δεν έκανα αταξίες η αγαπημένη μου εκδρομή: στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Έτσι όπως μαγειρεύω κοιτάω τον ουρανό και σκέφτομαι την τάξη του 7ου. στο γυμνάσιο θα κάνω ό,τι θέλω τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Θα έκλεινα για πάντα τα σχολεία μου αρέσει: το ποδόσφαιρο και λίγο το μπάσκετ δε μου αρέσει το βόλεϊ και το χάντμπολ το 7 ο Δημοτικό Σχολείο είναι το καλύτερο!!! το ιδανικό σχολείο θα είχε γήπεδα 5 χ 5 και ασανσέρ ο ιδανικός δάσκαλος θα ήταν αυτός που θα έλεγε: «σήμερα θα βγούμε έξω πέντε ώρες και μετά θα κάνουμε μια ώρα εικαστικά» δεν έχω κάνει ποτέ ιππασία (και ούτε θέλω να κάνω ποτέ) θα θυμάμαι για πάντα το 7ο Δημοτικό θα μου λείψει η κυρία Μαρία και η γυμναστική (α! και τα λίγα τεστ) δε θα μου λείψουν τα μαθηματικά το αγαπημένο μου μάθημα: γεωγραφία η αγαπημένη μου εκδρομή στον Κουταλά κάνε μια πρόταση με τις λέξεις: ουρανός, τάξη, 7ο, μαγειρεύω: Το 7ο Δ.Σ. είναι το καλύτερο, έχει πολλές τάξεις, βλέπεις και τον ουρανό! στο γυμνάσιο θα έχει δύσκολες εξετάσεις τι θα άλλαζες αν ήσουν για μια βδομάδα υπουργός παιδείας; Για μια εβδομάδα δε θα είχε καθόλου σχολείο δε θα ξεχάσω ποτέ τότε που νομίζαμε ότι είχε μπει βόμβα στο Σχολείο τελευταία λέξη σελ. 28 «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα άλλαζα τον κόσμο» Α.Μ.

29 Ανοικτή επιστολή στο Δήμαρχο Αθηναίων Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την καθαριότητα θα θέλαμε να σας πούμε και τις δικές μας ανησυχίες. Ξέρουμε ότι ζούμε σε μια πόλη στην οποία το πράσινο είναι ελάχιστο, με πολλά αυτοκίνητα και αυξημένη ρύπανση. Μας άρεσε πολύ η ιδέα και η πρότασή σας να υπάρχουν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών λουλούδια και μικρά δέντρα. Μας άρεσε επειδή έτσι θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου που θα ομορφύνουν και θα βοηθήσουν το περιβάλλον. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ιδέα θα θέλαμε ο Δήμος να ενδιαφερθεί για τους χώρους του Σχολείου μας. Να μας παραχωρήσει με μικρό κόστος, ή ακόμα και δωρεάν, γλάστρες με λουλούδια, που θα έχουμε τη χαρά να περιποιηθούμε. Θα θέλαμε, επίσης, να σας πούμε να εφαρμόσετε πιο αυστηρούς νόμους για αυτούς που καταπατούν και κόβουν άσκοπα το πράσινο. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε το γράμμα αυτό και θα θέλαμε να πάρετε υπόψη σας τις προτάσεις μας. Με τιμή, οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΣΤ 2 Η αφίσα μας πήρε το 1ο βραβείο Η αφίσα που έφτιαξε η Ομάδα Πληροφορικής του 7ου Δ.Σ., με τη βοήθεια του καθηγητή Κωνσταντίνου Κορομήνα, κέρδισε το 1 ο βραβείο στο «Διαγωνισμό Αφίσας με Περιβαλλοντικό Μήνυμα» στην κατηγορία «Διαχείριση Απορριμμάτων» που διοργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α Δ/νσης. τελευταία λέξη σελ. 29 Το πιο μεγάλο χαρτονόμισμα του κόσμου φτιάχτηκε στην Κίνα το 14 αιώνα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του παιδιού Άρθρο 12 Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Οι μεγάλοι πρέπει να ακούν και να παίρνουν σοβαρά υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Θέμα: Περιγραφή προσώπου Τίτλος: «ο παππούς μου» Α. ΠΡΟΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Φάση Αυθεντικοποίησης (3Χ40 λεπτά) Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος Γ4 «Έτσι λέει το Σύνταγμα. Και δε βρίσκω ποιο είναι αυτό που κερδίζω όταν ο καθηγητής σταματάει το μάθημα για να μου κάνει ένα σωρό παρατηρήσεις. Τι κερδίζουμε όταν απλά περνάμε μια διδακτική ώρα με γέλια

Διαβάστε περισσότερα

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Λίγα λόγια για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εδώ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α. Τσιάμης, Μ.Α., CPsychol Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Ο εαυτός μας Τι μπορούμε να κάνουμε Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας Πως αντιδρούμε σε καταστάσεις ή περιβάλλοντα Είδη / Τύποι «Εαυτού»

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Οι μεγάλοι θυμούνται τα δικά τους σχολικά χρόνια Ο παππούς μου ονομάζεται Μιχάλης Νεοφύτου. Πήγαινε στο ίδιο δημοτικό με εμένα. Τότε όμως υπήρχαν μόνο δύο αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου υπό έμφαση στόχου: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», το Σχολείο μας θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος

H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος H Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο Α1 Γυμνάσιο Χέρσου Σχ. Έτος 2013-14 Η μεταφορά στο σχολείο Στο μάθημα πάντα προσέχουμε!!!!! Καθημερινή εξέταση Διαβάζουμε για να μην έχουμε τα παρακάτω φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ἡ παιδεία, καθάπερ εὐδαίμων χώρα, πάντα τ ἀγαθά φέρει. μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σωκράτης (469-399 π.χ., Φιλόσοφος) 0 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN:

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN: Η συγγραφή-εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ2 τμήματος του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο:

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ. Τα 11 παιδιά πήραν µέρος από 1 φορά σε διαµεσολάβηση, τα υπόλοιπα 4 από 2 και το ένα 4 φορές. Στην ερώτηση: Γιατί ζήτησες διαµεσολάβηση;

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ. Τα 11 παιδιά πήραν µέρος από 1 φορά σε διαµεσολάβηση, τα υπόλοιπα 4 από 2 και το ένα 4 φορές. Στην ερώτηση: Γιατί ζήτησες διαµεσολάβηση; ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ Στο ερωτηµατολόγιο των εµπλεκοµένων της σχολικής χρονιάς 2010-2011 απάντησαν 16 παιδιά: 6 Αγόρια και 10 κορίτσια. Από αυτά τα 8 ήταν από την Α τάξη, τα 6 από τη Β και το 1 από τη Γ τάξη. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί μας φίλοι κι αγαπητές μας φίλες γεια σας!!! Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία και θα θέλαμε να σας παρουσιαστούμε κι εμείς με τον ίδιο περίπου

Αγαπητοί μας φίλοι κι αγαπητές μας φίλες γεια σας!!! Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία και θα θέλαμε να σας παρουσιαστούμε κι εμείς με τον ίδιο περίπου Αγαπητοί μας φίλοι κι αγαπητές μας φίλες γεια σας!!! Χαρήκαμε πολύ για την γνωριμία και θα θέλαμε να σας παρουσιαστούμε κι εμείς με τον ίδιο περίπου τρόπο Είμαστε τα παιδιά της 1 ης ομάδας Είμαι η Πωλίνα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα των μαθητών της ΣΤ τάξης με θέμα : «Το διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης»

Έρευνα των μαθητών της ΣΤ τάξης με θέμα : «Το διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Μελίτη -53100

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Α. Κείμενο: Μαρούλα Κλιάφα, Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς. 1 Δεκεμβρίου. Αγαπημένη μου φίλη Ελένη,

Α. Κείμενο: Μαρούλα Κλιάφα, Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς. 1 Δεκεμβρίου. Αγαπημένη μου φίλη Ελένη, Α. Κείμενο: Μαρούλα Κλιάφα, Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς 1 Δεκεμβρίου Αγαπημένη μου φίλη Ελένη, Έλαβα το γράμμα σου και χάρηκα πολύ, γιατί φοβόμουνα πως με την αλλαγή της διεύθυνσης μπορούσε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Μια σειρά 10 Μαθημάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης που στοχεύουν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Διατυπώνω τη γνώμη μου για το σχολείο μου

Διατυπώνω τη γνώμη μου για το σχολείο μου 3 ο Γυμνάσιο Βόλου Διατυπώνω τη γνώμη μου για το σχολείο μου Μάρτιος 2014 Νίκη Ρηγάκη Διευθύντρια 3 ου Γυμνασίου Βόλου Κοινωνιολόγος Εισαγωγή Η καταγραφή της γνώμης των μαθητών για το σχολείο τους, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Αριθμός Προγράμματος: JUST/2014/RDAP/AG/BULL/7698 Αυτό το υλικό έχει εκδοθεί με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα