Ο ιονύσιος Σολωµός η γλώσσα της ελευθερίας ή η ελευθερία της γλώσσαςtp PT. Fatima Eloeva

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ιονύσιος Σολωµός η γλώσσα της ελευθερίας ή η ελευθερία της γλώσσαςtp PT. Fatima Eloeva"

Transcript

1 The Αναφέροµαι. Από 1 Ο ιονύσιος Σολωµός η γλώσσα της ελευθερίας ή η ελευθερία της γλώσσας Fatima Eloeva Πρόσφατα την προσοχή µου τράβηξε µια συζήτηση που έγινε µεταξύ των δύο αρχηγών 2 της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Ελλάδας. Το αντικείµενο της συζήτησης υπήρξε η σηµασία της λέξης TβίαT και η σωστή ερµηνεία αυτής της λέξης στα συµφραζόµενα του Εθνικού Ύµνου της Ελλάδας. Ο ένας από τους διαφωνούντες υποστήριζε ότι Tη βίαt στην προκειµένη περίπτωση σηµαίνει ορµή, βιασύνη (εποµένως πρόκειται για τηνt βίαt ο συνοµιλητής επέµεινε ότι 3 πρόκειται για βία «δύναµη, ορµή, χρήση δυνάµεως προς καταναγκασµόν» ). Την πρώτη παρατήρηση που µπορεί να κάνει κανείς σχετικά µε αυτήν την διαφωνία είναι ότι οι δύο σηµασίες της λέξης φανερά σχετίζονται. Από την άλλη είναι ενδεικτικό ότι στην προκειµένη περίπτωση µία ή άλλη εκδοχή της σηµασίας της λέξης έχει ως συνέπεια και την δικαιολόγηση συγκεκριµένου πολιτικού προγράµµατος και εδώ µπαίνουµε σε χώρο θέµατος «γλώσσα και εξουσία». Σκέφτηκα ότι αυτή η γλωσσολογική διαφωνία (που δεν είχε κατά τη γνώµη µου µια µοναδική και τελική λύση) θα παρουσίαζε ένα ιδανικό διδακτικό υλικό να χρησιµοποιηθεί στο µάθηµα Νεοελληνικής λεξικολογίας πάντα η αντίδραση και η αξιολόγηση σηµασίας και χρήσης µιας λέξης σε συγκεκριµένα συµφραζόµενα από τους φυσικούς φορείς (ακόµα και όταν είναι αρχηγοί των κοµµάτων) παρουσιάζει µεγάλο γλωσσολογικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι πιο φυσικοί φορείς και χρήστες της γλώσσας δείχνουν ορισµένες αµφιβολίες και ο ίδιος ο 4 χαρακτήρας αυτών των αµφιβολιών είναι πολύ ενδεικτικοί. Αυτή η διαφωνία περί του Εθνικού Ύµνου µου θύµισε τη δική µου αντίδραση όταν πρωτάκουσα (ή µάλλον πρωτοδιάβασα τον Ύµνο). Τότε ξέροντας ελάχιστα πράγµατα για τον Ύµνο, για τον συγγραφέα και στην ουσία και για την ίδια την Ελλάδα) ο ύµνος µου φάνηκε πολύ απρόοπτος µέχρι παράξενος, µε φόβισε αλλά ταυτόχρονα µε µάγεψε. Είναι ολοφάνερο ότι ο εθνικός ύµνος οποιουδήποτε κράτους παρουσιάζει άπειρες δυνατότητες για την σηµειωτική ανάλυση. Ο ύµνος λειτουργεί ως σύµβολο. Από τον Ύµνο µπορεί να µάθει κανείς πολλά πράγµατα για την χώρα την οποία αντιπροσωπεύει και συµβολίζει. Όντως ο Εθνικός Ύµνος της 1 research was supported by Russian Foundation of Humanities, Grant а. 2 στο Βήµα του 19 Απρίλη 2009.Χρωστάω στον P.Mackridge αυτήν την παραποµπή. (Όπως και πολλές άλλες πολύτιµες πληροφορίες για την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία). 3 ηµητράκου Νέον ορθογραφικόν ερµηνευτικόν λέξικόν, εν υπάρχει αµφιβολία ότι σηµασιολογικά οι δύο σηµασίες είναι στενά δεµένες. 4 την άλλη αυτό το περιστατικό µας δείχνει µε έναν σαφέστατο τρόπο ότι στην Ελλάδα σήµερα λείπει ένα ηλεκτρονικό κορπους της ελληνικής γλώσσας και η δηµιουργία ενός τέτοιου κόρπους θα ήταν πράγµατι µια υπόθεση εθνικής σηµασίας - αλλιώς θα µπορούσαµε να ελέγξουµε αµέσως όλα τα συµφραζόµενα της λέξης βία (στην εποχή του Σολωµού) και να δηµιουργήσουµε µια τεκµηριωµένη εικόνα. Τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά tezaurus καλύπτουν την αρχαία ελληνική και µεσαιωνική γλώσσα µέχρι τον 15 αιώνα.

2 Αναφέροµαι Ελλάδας είναι ένας παράξενος ύµνος στον ύµνο στην ουσία δεν λέγεται ούτε για την Ελλάδα 5 ούτε για τους Έλληνες (αναφέρονται µόνο τα κόκκαλά τους). Μια απίστευτη ένταση κυριαρχεί στο κείµενο είναι κάτι παραπάνω από την ένταση, κάτι που στην κατάσταση σηµερινής παγκοσµιοποίησης θα ονοµάζαµε το suspence. Ο Ύµνος πράγµατι µοιάζει µε ένα κινηµατογραφικό έργο. Η Ελευθερία δεν ονοµάζεται στην αρχή µόνο στο τέλος ακούµε: «Χαίρε, χαίρε ελευθεριά!». περιγράφεται µε έµµεσο, και όχι άµεσο τρόπο, έτσι ο Σολωµός καταφέρνει να φτάσει σε µια ακραία δραµατικότητα. Καταλαβαίνουµε ότι µας πλησιάζει κάτι τροµερό αλλά παράλληλα και ακαταµάχητα γοητευτικό. Μας τυφλώνει η λάµψη του σπαθιού και το γεγονός ότι ο ποιητής µιλάει για TκόψηT υπογραµµίζει τους αιµοβόρους σκοπούς της Ελευθερίας σε αυτήν την εκδοχή. Μας παραλύει ένα τροµακτικό TβλέµµαT ή µας φοβίζει το TπρόσωποT (επίσης σε αυτό το σηµείο υπάρχει µια ασάφεια, επειδή η λέξηt όψηt εδώ µάλλον σηµαίνει πρόσωπο αλλά ακριβώς αυτή η σηµασιολογική ρευστότητα προσθέτει στο έργο την εκφραστικότητα. Στο τέλος αντιλαµβανόµαστε ότι έχουµε να κάνουµε µε µια τροµερή Θεά και αυτή η Θεά είναι Ελευθερία. Η Ελευθερία που περιγράφεται από τον Σολωµό είναι µάλλον η Liberte του Delacrois, αλλά φαίνεται ακόµη πια σκληρή είναι µια βάκχη, τροµακτική και ανελέητη. Τώρα πέρασαν πολλά χρόνια και καταλαβαίνω ότι η παραξενιά, πολυσηµία και έλλειψη µιας σαφής εικόνας και σαφής µετάφρασης δεν ήταν αποκλειστικά συνέπια µιας ανεπάρκειας των δικών µου (ελάχιστων τότε) γνώσεων για τον ποιητή αντίθετα όσο περισσότερα γνωρίζω για τον Σολωµό, τόσο πιο µυστικός και παράξενος φαίνεται και είναι το σηµείο το οποίο κείται τουλάχιστον εν µέρει στην µιγαδική, υβριδική, οριακή του γλώσσα. Αναλύοντας την πρώτη στροφή διαπιστώνουµε πολλές απορίες που παραµένουν στην εκκρεµότητα, λειτουργούν ως καλλιτεχνικά µέσα ακριβώς επειδή δεν λύνονται ούτε δεν πρόκειται να λυθούν. Σε γνωρίζω από τη κόψη Του σπαθιού τη τροµερή Σε γνωρίζω από την όψη που µε βία περνάει τη γη. Απ` τα κόκκαλα βγαλµένη Των Ελλήνων τα ιερά Και σαν πρώτα ανδρειωµένη Χαίρε, χαίρε ελευθεριά! 5 εδώ αποκλειστικά στο κείµενο του Εθνικού Ύµνου και όχι στον Ύµνο εις την Ελευθερίαν στην ενότητα του.

3 Αφροδίτη ιδακτορική Peter Αφροδίτη Octave «oύµνος Προβλήµατα ερµηνείας αρχίζουν από την λέξη όψη δεν είναι καθόλου σαφές τι εννοείται ένα πρόσωπο, βλέµµα ή κάτι άλλο. Από τη συζήτηση για τη λέξη βία έχουµε αρχίσει. 6 Όπως παρατήρησε η Αθηνά Αθανασοπούλου, στην οποία χρωστάµε µια λεπτεπίλεπτη 7 ανάλυση του φαινοµένου της διγλωσσίας του Σολωµού to επίρρηµα «πρώτα» ο Σολωµός χρησιµοποιεί ακριβώς κατά το µοντέλο του ιταλικού prima, εποµένως εδώ έχουµε να κάνουµε µε την διαπλοκή βάθους. Ο ποιητής ξανάρχεται στη Ζάκυνθο ύστερα από µια απουσία που διαρκούσε χρόνια στα 1817 και γράφει τον Ύµνο στα 1923 εµπνευσµένος από την ελληνική επανάσταση. Ο Ύµνος σίγουρα δεν είναι από τα πιο πετυχηµένα έργα του Σολωµού. εν συγκρίνεται µε τα αριστουργήµατα που δηµιούργησε στην επόµενη φάση. Όπως σωστά παρατήρησε ο Peter 8 Μαckridge έχει λίγο-πολύ δηµοσιογραφικό ύφος, που αποτελείται εν µέρει από τη µυθοπλαστική πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάποιων επεισοδίων της επανάστασης ενσωµατωµένη σε µια στροφική δοµή που συνηθίζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες». Και πάντως φαίνεται ότι κανείς άλλος δεν έγραψε µε τόσο υποβλητικό αισθησιασµό, µε τέτοια λακωνικότητα και διαφάνεια. Ο Σολωµός παίρνει το χρίσµα του εθνικού ποιητή επί του Γεωργίου του Α, όταν ο Ύµνος εις την ελευθερίαν καθιερώνεται ως εθνικός ύµνος της Ελλάδας. Αυτό συµβαίνει στα Όµως στη συνείδηση των Επτανησίων ο Ζακύνθιος ποιητής είχε από νωρίς καθιερωθεί. Και όχι µόνο όταν πεθαίνει η µερίδα στον Αθηναϊκό Τύπο τον ονοµάζει εθνικό ποιητή της Ελλάδας. Ο Ύµνος εις την Ελευθερίαν είναι γραµµένος αποκλειστικά στα ελληνικά και δεν έχει 10 γνωστό «ιταλικό υπόστρωµα». Αναµφίβολα ήδη στον Ύµνο αναγνωρίζουµε τη γνήσια φωνή του εθνικού ποιητή. Η γλώσσα είναι η σκιά στην πλατωνική σπηλιά, αυτό το µοναδικό φαινόµενο που µας συνδυάζει µε τον κόσµο. Από την άλλη είµαστε στη θέση να πλάττουµε τη γλώσσα, να την αλλάξουµε. Η γλώσσα είναι η µοναδική ουσία που έχουµε την πολυτέλεια ελευθερίας φυσικά µιας σχετικής ελευθερίας και πάντως υπακούοντας την υπαγόρευση της γλώσσας κατά καιρούς της υπαγορεύουµε και ίδιοι. Τον τελευταίο καιρό οι ιδιαιτερότητες της διγλωσσίας του 6 Αθανασοπούλου. TΤα ελληνοϊταλικά του Σολωµού. Προβλήµατα περιγραφής και ερµηνείαςt ηµοσιεύθηκε στο περιοδ. Πορφύρας, τχ (αφιέρ. στον ιονύσιο Σολωµό), Ιούλ.-Σεπτ. 2000, σσ T 7 διατριβή της Α Αθανασοπούλου «Το πρόβληµα της διγλωσσίας Η περίπτωση του Σολωµού», Παν/µιο Κρήτης Φιλοσοφική Σχολή Τµήµα Φιλολογίας, Mackridge, Εκµάγεια της ποίησης, Σολωµός, Κάλβος, Καβάφης. Εστία, Αθανασοπούλου. ibid., Merlier, Exposition du centenaire de Solomos (Αθήνα 1957), σ. 54.

4 εδώ Eugenio 11 Σολωµού (η της διφυίας του) - όλο και περισσότερα κεντρίζουν την προσοχή ερευνητών. Κατά καιρούς τους αναγνώστες φόβιζε η υβριδική και µιγαδική γλώσσα του Σολωµού, τώρα τους τραβάει όλο και περισσότερα. Αυτή η µιγαδική γλώσσα από τη µια πλευρά ριζώνεται σε αντικειµενική γλωσσική κατάσταση των Επτανήσων. Ο Mackridge επισηµαίνει ότι «διγλωσσία του Σολωµού (δηλαδή η χρήση της ιταλικής και της ελληνικής) ήταν συνέπεια της διπλής πολιτισµικής κατάστασης που επικρατούσε στα Επτάνησα εξαιτίας της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης». Κατά τη γνώµη του οι πολύγλωσσες σάτιρες του Σολωµού αντανακλάνε µέχρι κάποιο σηµείο πραγµατική γλωσσολογική κατάσταση στα Επτάνησα. Μια εµπεριστατωµένη ανάλυση διαπλοκής επιφάνειας και βάθους σε διάφορα γλωσσολογικά επίπεδα πραγµατοποιεί η Αθανασοπούλου στη διατριβή της. Η ανάλυση της από γλωσσολογική πλευρά είναι άψογη, πάντως µου φαίνεται ότι στην προκειµένη περίπτωση στη περίπτωση του Σολωµού δεν έχουµε πλήρες δικαίωµα να µιλάµε για την περίπτωση της διαπλοκής είναι κάτι άλλο, κάτι παραπάνω. Και όπως η ποίηση του Σολωµού έχει φανερά µεταφυσικές διαστάσεις µεταφυσικές διαστάσεις έχει και η γλώσσα του. Εδώ µάλλον έχουµε να κάνουµε όχι τόσο µε την γλωσσολογική διαπλοκή par exellance στην πλήρη σηµασία του όρου αλλά µάλλον µε µια συνειδητή προσπάθεια αλλαγής της γλώσσας, γλωσσολογικού πειράµατος, τελειοποίησης της γλώσσας, δηµιουργίας µιας άλλης υψηλής µορφής της γλώσσας, την οποίαν ο Peter Mackridge ονοµάζει «αβραµική». Αυτή η γλωσσική συµπεριφορά έχει την άµεση σχέση µε το θέµα αυτού του άρθρου µε το θέµα της ελευθερίας και όπως φαίνεται καλύπτεται καλά µε την κατεύθυνση της φιλοσοφίας της γλώσσας που σχετίζεται µε τα ονόµατα του Wilhelm Humboldt, Karl Vossler, Benedetto Croce, µε τις γλωσσολογικές απόψεις του Eugenio Koseriou. Είναι οι ιδέες της γλώσσας σαν «ενέργειας και όχι έργου» (Humboldt), συνεχούς αλλαγής της γλώσσας και του ρόλου της πρωτοβουλίας των συµµετασχόντων στη παραγωγή της γλώσσας στην 12 πραγµατοποίηση αυτής της αλλαγής (Koseriou). Αυτή η θεωρία υπογραµµίζει τον ρόλο του αυτοσχεδιασµού, µιας δηµιουργικής πράξης στη διαµόρφωση του λογοτεχνικού στάνταρντ. Ο Lyons στη Θεωρητική εισαγωγή του στη γλωσσολογία ενδεικτικά παρατηρεί ότι οι αγγλόφωνοι γλωσσολόγοι περίπου ποτέ δεν αναφέρουν και δεν χρησιµοποιούν την θεωρία του Croce. Η περίπτωση του Σολωµού φαίνεται να είναι µια τέλεια απόδειξη της θεωρίας του Croce για τη σηµασία του ρόλου της προσωπικής δηµιουργικότητας και αυτοσχεδιασµού στην πραγµατοποίηση της γλωσσικής αλλαγής και διαµόρφωσης της λογοτεχνικής νόρµας. Και φαίνεται ότι εδώ µπαίνουµε στο χώρο της εθνογλωσσολογίας δεν φαίνεται καθόλου τυχαίο ότι το φαινόµενο του Σολωµού ριζώνεται (εν µέρει) στην ιταλική παράδοση. Εµένα µου φαίνεται ότι µια συναρπαστική διαδικασία είναι στο επίπεδο της διαπλοκής βάθους να αναλύουµε πως ο 11 συνειδητά αποφεύγω να µπαίνω στην γλωσσολογική συζήτηση για την ορολογία και τις έννοιες diglossia κατά τον Ferguson και της έννοιας του bilingualism. 12 Koseriou, Sincronia, diacronia e historia. El problem del cambio linguistic, Montevideo, 1958.

5 Σoλωµός καταφέρνει «να υψωθεί κατακόρυφα», όπως έγραψε στο περίφηµο γράµµα προς Τερτσέτη, δηλαδή να συνδυάσει τη γνώριµη γλώσσα και τη γνώριµη στιχουργική δοµή µε το εντελώς καινούργιο ύφος και την καινούργια σκέψη που είχε βρει στην ιταλική ποίηση και ύστερα στη γερµανική φιλοσοφία. Σηµαντικό είναι ότι ο Σολωµός συνειδητά µετατρέπει το εαυτό του στον αντικείµενο ενός γλωσσολογικού πειράµατος εποµένως όταν βρίσκουµε στα χειρόγραφα του ακραία µέχρι παραξενιάς παραδείγµατα της µιγαδικής γλώσσας φαίνεται ότι εν ψυχρώ (αν µπορούµε να πούµε κάτι τέτοιο για έναν ποιητή) συµπεριφέρεται σαν γιατρός που για να πιάσει την ουσία µιας αρρώστιας αφήνει την ίωση να περάσει στο αίµα του. Η διφυία και διγλωσσία του Σολωµού έγινε αντικείµενο µελέτης πολλών ερευνητών φαίνεται ότι να πάρει κάνεις µια γεύση της νεοελληνικής φιλολογίας αρκεί να µπει στη σολωµική προβληµατική. Πιστεύω ότι ο κατάλληλος όρος να εντοπίσουµε την διγλωσσία του Σολωµού θα ήταν ο όρος «καλλιτεχνική διγλωσσία». Κατά τη γνώµη µου το φαινόµενο δίγλωσσων δηµιουργών έχει εξαιρετική σηµασία στην ιστορία της παγκόσµιας λογοτεχνίας. Στην διαµόρφωση του ελληνικού λογοτεχνικού στάνταρντ της νεότερης Ελλάδας οι δίγλωσσοι συγγραφείς από τον Ανώνυµο Κύπριο ποιητή µέχρι τον Σαραντάρη έπαιξαν οριστικό ρόλο. Η εντύπωση που δηµιουργείται είναι ότι πρέπει κανείς να απαλλαγεί από τις αρχαϊστικές παρωπίδες µιας δήθεν καθόλα καθαρής γλώσσας, να αισθανθεί ελεύθερος, να χρησιµοποιήσει όλες του τις πνευµατικές και γλωσσικές δυνάµεις (ιδίως αν είναι δίγλωσσος), δηµιουργώντας στο τέλος µια ποιητική ιδιόλεκτο. Στο γνωστό έργο του «Λογοτεχνικό φαινόµενο» ο Ιουρι Τυνιάνοβ (ο βασικός θεωρητικός της ρωσικής σχολής των φορµαλιστών) διατυπώνει µια αρκετά απλή σκέψη - ότι η λογική ανάπτυξης της λογοτεχνίας βασίζεται σε ανανέωση, αλλά τα µέσα που διαθέτει η λογοτεχνία είναι σχετικά περιορισµένα, το υλικό που χρησιµοποιεί περίπου το ίδιο. Έτσι δηµιουργείται η ανάγκη να ψάχνουµε για ένα νέο υλικό ή για µια νέα combination για κάποια νέα µετρικά σχήµατα, νέα άρθρωση και επιτονισµό - άλλη diction. Πιθανόν και άλλα σχήµατα µεταφορικής χρήσης, αποκλίσεις από τη συντακτική δοµή, ασυνήθιστη χρήση λέξεων, ένα είδος γλωσσικής αλλοτρίωσης ή και αποξένωσης, µια ελεύθερη, δίχως φραγµούς χρήση µιας άλλης λογοτεχνικής παράδοσης τα φαινόµενα αυτά µας γοητεύουν και δηµιουργούν µια ανεπανάληπτη απόχρωση και µια µυστηριώδη ακτινοβολία. Ο ρωσικός 19 αιώνας βρίσκεται και αυτός σε µια κατάσταση διγλωσσίας και µάλιστα µιας διγλωσσίας σχετικά ασυνήθιστου τύπου. Οι περισσότεροι ρώσοι αριστοκράτες είχαν ως µητρική γλώσσα τους γλώσσα την γαλλική και συχνά δεν ήξεραν καν καλά ρωσικά. Σηµειωτέον ότι ακριβώς σε αυτή τη εποχή δηµιουργείται και ο ρωσικός λογοτεχνικός κανόνας. Έτσι στη

6 Αverintsev ρωσική ιστορία της λογοτεχνίας όπως και στην ελληνική έχουµε να κάνουµε µε δίγλωσσους δηµιουργούς. Ο ποιητής Βασίλης Ζουκόβσκι, για παράδειγµα, σύγχρονος του Σολωµού οι ηµεροµηνίες της ζωής τους περίπου συµπίπτουν. Η µητέρα του η ωραία µαυροµάτη Σάλµα ήταν µια Τουρκάλα αιχµάλωτη (της εποχής των Ρώσο Τουρκικών πολέµων), ενώ ο πατέρας ένας ρώσος αριστοκράτης. Όπως και ο Σολωµός αυτός µεγάλωσε στο κτήµα του πατέρα του µαζί µε του νόµιµους γιούς του και επηρεάστηκε πολύ από τη γερµανική φιλοσοφία και ποίηση. Η πρώτη του γλώσσα ήταν γερµανική. Γίνεται γνωστός - στην πρώτη σειρά µε τις µεταφράσεις του από τα γερµανικά. Αυτές οι µεταφράσεις έπαιζαν πολύ ιδιαίτερο ρόλο στα συµφραζόµενα της ρωσικής κουλτούρας τις έµαθαν απέξω, τις θαύµαζαν, τις θεωρούσαν απολύτως νέο λόγο στην ρωσική ποίηση, τον θαύµαζαν. Ο λαµπρός Ρώσος φιλόλογος Σεργκέι Αβεριντσεβ αφιέρωσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στις µεταφράσεις του Ζουκόβσκι - εύστοχα παρατηρώντας ότι όταν ο Ζουκόβσκι µεταφράζει ποιητικά κείµενα τα οποία στο πρωτότυπο παρουσιάζουν το πιο τέλειο που γράφτηκε στα γερµανικά (εννοεί το τραγούδι της Μινιόνας του Γκαίτε), οι µεταφράσεις του είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά τίποτα παραπάνω. Πάντως όταν µεταφράζει πολύ πιο µέτρια ποιήµατα (όπως τη ξεχασµένη από καιρό «Undina» του ντε Λα Μοτ Φουκέ) δηµιουργεί ένα πραγµατικό αριστούργηµα. Κατά τον Αβέριντσέβ «τον µαγεύει ένα σχέδιο, το οποίο θέλει ανάπτυξη και πραγµατοποίηση». Αυτό µπορεί να µας θυµίσει την υπόθεση του Ανώνυµου Κύπριου ποιητή. Φαίνεται ότι µεταφράζοντας τον Πετράρχη αισθάνεται πολύ πιο σφιγµένος και λιγότερα ελεύθερος από τις περιπτώσεις που παίρνει ως πρότυπο λιγότερα γνωστούς ποιητές και τότε δηµιουργεί αληθινά αριστουργήµατα. Μεταφράζοντας µάλλον καλύτερα να πούµε βιώνοντας ξανά ένα αχνό ποιητικό σχέδιο, ο Ζουκόβσκι στην κυριολεξία αλλάζει τα πάντα το µέτρο, το ρυθµό και σαν αποτέλεσµα δηµιουργεί µια νέα γλώσσα της ποίησης. Οι µεταφράσεις του χειραφετώντας από τα πρότυπα έχουν µια αυτάρκεια και µιαν αυτονοµία, χαρακτηριστικά που τους κάνει να ξεπερνούν τα πρότυπά τους. Έτσι λοιπόν προφανές ότι υπάρχουν καταπληκτικές συµπτώσεις στο βίο και το έργο του Βασίλη Ζουκόβσκι και του ιονύσιου Σολωµού. Και οι δύο είναι κυριολεκτικά διγένηδες, και αν επιτρέπεται ο «διγενισµός» τους είναι πιο ακραίος έχει και την ταξική ουσία µε τον πατέρα αριστοκράτη και την µητέρα πληβεία. από και οι δύο έχουν µια βαθιά σχέση µε τον γερµανικό ιδεαλισµό. Κατά κάποιο τρόπο και οι δύο ποιητές µας παρουσιάζουν την περίπτωση S., Μερικοί συλλογισµοί σχετικά µε τις µεταφράσεις του Ζουκόβσκι/ Ζουκόβσκι και η λογοτεχνία του τέλους του αιώνων, εκδ.v.trotski, 1988,σ

7 Μου του γνωστού παράδοξου του ροµαντισµού. Ο ροµαντισµός είναι µια απόλυτη έκφραση του προσωπικού ύφους από την άλλη µε έναν ακραίο τρόπο τείνει να αφοµοιώνει το ξένο στοιχείο σε περίπτωση του Ζουκόβσκι ένα ποίηµα που πρωτογράφτηκε σε µια ξένη γλώσσα γίνεται φαινόµενο της κουλτούρας στην οποία µεταφράστηκε. Σαν αποτέλεσµα µεταµορφώνει αυτήν την κουλτούρα. Εν τούτοις είναι πολύ δύσκολα να αποκαλούµε µεταφράσεις τα έργα του Ζουκόβσκι επειδή αντιµετωπίζονται σαν κάτι γνήσιο και απολύτως αυθόρµητο. Από την άλλη στην περίπτωση του Ζουκόφσκι έχουµε να κάνουµε µε ένα «λιµένα πρωτοειδωµένα», µε έναν λόγο που ειπώθηκε για την πρώτη φορά. Και µια τελευταία και κατά τη γνώµη µου πολύ ενδεικτική λεπτοµέρεια. Και ο Ζουκόβσκι και ο Σολωµός υπήρξαν συγγραφείς των εθνικών ύµνων των χώρων τους. Αλλά εδώ τελειώνει η οµοιότητα. Ο Σολωµός γράφει ένα δυναµικό κείµενο όπου δεν µιλάει καθόλου για την πατρίδα µιλάει για την Ελευθερία. Και αντιµετωπίζοντας την Ελευθερία σαν ένα είδος γλωσσολογικού ταµπού την ονοµάζει µόνο στο τέλος της στροφής «Χαίρε, ω χαίρε Ελευθεριά». 14 Η έννοια της ελευθερίας στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης είναι µια από τα πιο δύσκολα θέµατα. Στην συνείδηση και µάλλον στην υποσυνείδηση των ευρωπαίων η Ελλάδα συνδυάζεται µε την έννοια της ελευθερίας. O ευρωπαϊκός πολιτισµός στάθηκε τυχερός επειδή το µοντέλο της αθηναϊκής δηµοκρατίας (που υπήρξε µια φευγαλέα, στιγµιαία περίπτωση) µε περίπου θαυµατουργικό τρόπο έγινε πρότυπο του ευρωπαϊκού πολιτισµού. Το φαινόµενο του ελληνισµού, της ελληνικής ταυτότητας διαποτίζεται από την ιδέα της ελευθερίας. Και φαίνεται ενδεικτικό ότι από την αρχή η ιδέα της ελευθερίας λειτουργεί σε σύγκρουση των ιδεών, είναι αέναα αναβαλλόµενη. Στον Επιτάφιο του Περικλέους του Θουκυδίδη περιγράφεται η λειτουργία της δηµοκρατίας και εδώ µπαίνουµε σε πρώτη σύγκρουση η ελευθερία στηρίζεται σε µια σκληρή και αρκετά περίπλοκη οργάνωση, και περιγράφεται από τον Θουκυδίδη περίπου σαν µια ρουτίνα. Πάντως από την αρχή η ιδέα της ελευθερίας πραγµατοποιείται στην διαλεκτική σύγκρουση ο Πλάτων υποστηρίζει την ιδέα του φιλοσόφου-κυβερνήτη µπαίνοντας σε σύγκρουση µε τους Αθηναίους, ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη µιλάει για την ύπαρξη ανωτάτων ηθικών αρχών στους οποίους υπακούγεται αναγκαστικά οποιοσδήποτε έστω και απόλυτα δίκαιος νόµος. 14 φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η παράδοση παρουσίασης της ελευθερίας σαν ένα ταµπού κατά κάποιο τρόπο συνεχίζεται στο περίφηµο ποίηµα του Σεφέρη «Άρνηση», το οποίο χάρη στο ιδιοφυή µουσική του Θεοδωράκη αντιµετωπίζεται σαν ένα είδος εθνικού ύµνου των Ελλήνων Γράψαµε το όνοµα της λάθος και σβήστηκε η γραφή. Και ύστερα στο κείµενο ενός άλλου Ύµνου εις την Ελευθερία του τραγουδιού του Μάνου Λοΐζου (στοίχοι της Κοστούλας Μητροπούλου) «Ο δρόµος είχε τη δική του ιστορία» η ίδια παράδοση αποκτάει µια συνέχεια

8 Ο Ο Σωκράτης µε µια φαινοµενική άνεση κάνει µια απίστευτα δύσκολη επιλογή επιλέγει να πεθάνει για να αποδείξει στην αγαπηµένη πόλη του µε το συνηθισµένο παραδοξολογικό του ύφος την πραγµατική αξία της ελευθερίας. Στους «Ελεύθερους πολιορκηµένους» ο Σολωµός κάνει ένα πραγµατικό άλµα και καταφέρνει να δηµιουργήσει ένα «µέχρι παθήσεως» ωραίο και παράλληλα διαπεραστικά σοφό κείµενο που δίνει ορισµό της ελευθερίας: Μάγεµα η φύση κι όνειρο στην οµορφιά και χάρη... Με χίλιες βρύσεις χύνεται, µε χίλιες γλώσσες κραίνει 15 Όποιος πεθαίνει σήµερα, χίλιες φορές πεθαίνει. και αυτή η Ελευθερία βρίσκεται πολύ µακριά από την ανελέητη θεά του Ύµνου εις την Ελευθερία παρόλα που και αυτή επισκέπτεται τους ανθρώπους µόνο όταν παίρνουν συνειδητή απόφασή να πεθάνουν για αυτήν. Την απόφαση αυτήν οι πολιορκηµένοι παίρνουν εν πλήρει γνώσει της οµορφιάς του κόσµου. Είναι µια φευγαλέα, στιγµιαία περίπτωση όταν η ελευθερία της γλώσσας ταυτίζεται µε τη γλώσσα της ελευθερίας. 15 Γιώργος Βελούδης µας φέρνει καταπληχτικά παραδείγµατα επιρροής και άµεσων δανείων του κειµένου του Σολωµού από την γερµανική παράδοση, µεταξύ άλλων και του Klopstock «Fruelingsfeier (Βελουδής Γιώργος, ιονύσιος Σολωµός Ροµαντική ποίηση και ποιητική Οι γερµανικές πηγές. Αθήνα, Γνώση, 1989.) Aber du Fruelingwuermchen das gruenlichgolden neber mir spielsst Το σκουληκάκι βρίσκεται σ ώρα γλυκιά και εκείνο, Μάγεµα η φύσης κι όνειρο στην οµορφιά και χάρη». Εδώ πάλι αντιµετωπίζουµε το παράδοξο της µετάφρασης ο γνωστός στίχος των «Ελεύθερων πολιορκηµένων» που κάνει µια περίπου µηχανική επανάληψη του Klopstock είναι πυθανών από τα πιο γνήσια παραδείγµατα της ελληνικής ποίησης.

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 287 288 Η Γενιά του 30: ο όρος και η χρήση του 70 Η επικράτηση του όρου γενιά φαντάζει απόλυτη και κυριαρχική: φθάσαµε στην κατάχρηση ενός καταχρηστικού όρου. Γενιά του 1880, γενιά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Κείµενα Εργασίας, αρ. 6 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Ιανουάριος 2014 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ερευνητικών εργασιών Λεόντειο Λύκειο Πατησίων Σχολικό έτος: 2011-2012 Β Τετράμηνο

Πρόγραμμα ερευνητικών εργασιών Λεόντειο Λύκειο Πατησίων Σχολικό έτος: 2011-2012 Β Τετράμηνο 2012 Πρόγραμμα ερευνητικών εργασιών Λεόντειο Λύκειο Πατησίων Σχολικό έτος: 2011-2012 Β Τετράμηνο «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΧΟΥ» Μαθήτριες/τες ΑΝΤΩΝΙΟΥ Μ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥΔΗ Μ.ΒΛΑΧΟΣ Ι.ΓΑΛΑΝΗΣ Μ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Κοκκώνης

Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Κοκκώνης Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα Παράδοση και νεοτερικότητα. Η περίπτωση του λαουτιέρη Χρήστου Ζώτου Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ Μια online ουτοπία, που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εργαλείο γνώσης και εξισωτικής συνεργασίας που φτιάχτηκε ποτέ. Ηρακλής Μπογδάνος ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 3 Αντί εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν

Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Марксизм и современность» [Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή], No 1-2 (35-36), 2006, σ. 17-23. Αφενός, ο κόσμος οδηγείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100 Μια φιλολογική ματιά σε δυο έργα του Νίκου Ψημμένου (ένα κείμενο ποιητικό, αλλά και με έντονο φιλοσοφικό και πολιτικό στην ευρύτερη έννοιά του χαρακτήρα, και δυο σχετικά με αυτό δοκίμια) Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου,

Διαβάστε περισσότερα

Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού

Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού του ηµήτρη Χωλλ µε την βοήθεια και την καθοδήγηση της έσποινας Καταπότη για το µάθηµα Ανάλυση και Σύνθεση Κειµένου Τµήµα Πολιτισµικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ασυνάρτητες σκέψεις με μπολιασμένα ίσως και πρέπει (θεωρητική περίοδος άμεσης δράσης Ι.2)

ασυνάρτητες σκέψεις με μπολιασμένα ίσως και πρέπει (θεωρητική περίοδος άμεσης δράσης Ι.2) ασυνάρτητες σκέψεις με μπολιασμένα ίσως και πρέπει (θεωρητική περίοδος άμεσης δράσης Ι.2) *Επαναπροσέγγιση μπερδεμένων σκέψεων * (με βάση προηγούμενο κείμενο) γνωρίζοντας ότι δυστυχώς η ευτυχώς αυτές οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΓΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. όπως και για πολλά άλλα επιµέρους θέµατα που αφορούν τη λειτουργία EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 2001 Ευχαριστώ τους φοιτητές και φοιτήτριες του µαθήµατος «Μεθοδολογία των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τµήµα) Η ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 3 Σεπτεµβρίου 2005, ηµέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «διακοσμητικές εφαρμογές» αφορά μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων που μας περιβάλλουν και που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε ένα-ένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

2. Η διδασκαλία της Γεωµετρίας στο ελληνικό δηµοτικό σχολείο

2. Η διδασκαλία της Γεωµετρίας στο ελληνικό δηµοτικό σχολείο Εισαγωγή Η εργασία αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει µια εναλλακτική πρόταση για τη διδασκαλία της Γεωµετρίας στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού σχολείου, αντλώντας περιεχόµενα από τη λαϊκή παράδοση και λαµβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2002 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...4 0. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...6. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ...7 2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ...0

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΝΣΑΞΗ ΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ΤΝΣΑΞΗ ΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 3 4 Περίληψη γραπτού Λόγου Σι είναι η περίληψη; Είναι η συνοπτική και περιεκτική απόδοση, σε συνεχή λόγο, ενός κειμένου. Είναι ένα νέο κείμενο, που,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαπολιτισµικές διαφορές στο µάθηµα µετάφρασης ελληνικών κινέζικων µέσω των έργων του Καζαντζάκη. Jingjing Hu

Οι διαπολιτισµικές διαφορές στο µάθηµα µετάφρασης ελληνικών κινέζικων µέσω των έργων του Καζαντζάκη. Jingjing Hu Εισαγωγή Οι διαπολιτισµικές διαφορές στο µάθηµα µετάφρασης ελληνικών κινέζικων µέσω των έργων του Καζαντζάκη Jingjing Hu Ας αρχίσουµε µε λίγα λόγια από την διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στην Κίνα της

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κείμενα Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου - Τεύχος Α Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΚΟΡΙΝΑ ΘΕΟ ΩΡΑΚΑΚΗ Μ. ΠΑΠΑ Α: Κυρίες και κύριοι ξεκινάµε την απογευµατινή συνεδρίαση, µε την κα Κορίνα Θεοδωρακάκη στο συντονισµό.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Μαρία Παπαντωνίου Λογοπεδικός Μαρία Καμπούρογλου Λογοπεδικός Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ.... 3 ΟΡΙΣΜΟΙ..

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Ο "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΙΚΚΟΛΟ Ή πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΙΚΚΟΛΟ Ή πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο Ο "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΙΚΚΟΛΟ Ή πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο Τα λιγοστά, άλλα σημαντικότατα για την ιστορική τους αξία, θεατρικά κείμενα

Διαβάστε περισσότερα

B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΚΙΟΙΕΙΙ ΚΟΡΟΝΤΖΗ \ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Β.Ι. ΛΕΝΙΝ - ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π3.1.2 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: Προς μία ερμηνεία του πλατωνικού εὖ πράττειν

Η ΜΕΘΟΔΟΣ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: Προς μία ερμηνεία του πλατωνικού εὖ πράττειν Η ΜΕΘΟΔΟΣ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: Προς μία ερμηνεία του πλατωνικού εὖ πράττειν ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΤΑΝΔΡΑΣΟ Α.Μ.: 10 ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2012 1 ΕΤΦΑΡΙΣΙΕ ΚΑΙ ΜΝΕΙΕ Οφείλω να ευχαριστήσω τον γιατρό μου, Ανδρέα Πολυχρονόπουλο,

Διαβάστε περισσότερα