Παύλος Καλλιγάς Παύλος Καλλιγάς

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παύλος Καλλιγάς Παύλος Καλλιγάς"

Transcript

1 Παύλος Καλλιγάς Θεός και θεολογία στο έργο του Πλάτωνα Παρά την εντύπωση που επικρατούσε κατά την ύστερη αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, ο Πλάτων δεν παρουσιάζει στο έργο του μια συστηματική θεολογία. Οι ποικίλες αναφορές του στο θείο δεν είναι πάντοτε εύκολο να συνδυαστούν μεταξύ τους, και παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές μιας αντίληψης για τη φύση του Θεού που διακρίνεται κυρίως από την θεωρούμενη ως αδιάρρηκτη συνάφειά του με το Αγαθό. Η μοναδικότητα αυτού του τελευταίου ως της ύψιστης επιδίωξης των πάντων μάς επιτρέπει πάντως να χαρακτηρίσουμε τη σκέψη του ως θεμελιακά μονοθεϊστική. Ο Παύλος Καλλιγάς γεννήθηκε στην Αθήνα το Σπούδασε νομικά προτού στραφεί στη μελέτη της αρχαίας φιλοσοφίας. Ασχολήθηκε κυρίως με τη φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας και ειδικότερα με τον Νεοπλατωνισμό. Επιμελείται της έκδοσης των Εννεάδων του Πλωτίνου, με νεοελληνική μετάφραση και σχόλια, από την Ακαδημία Αθηνών, και ώς τώρα έχουν κυκλοφορήσει πέντε τόμοι της εργασίας αυτής. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της αρχαίας φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης διευθυντής σύνταξης του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων.

2 Βασίλης Κάλφας Είναι αναγκαίος ο Θεός στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη; Στην ανακοίνωση εξετάζεται η λειτουργικότητα του Πρώτου Κινούντος Ακινήτου στην οντολογία και την κοσμολογία του Αριστοτέλη. Γιατί εισάγεται και τι ακριβώς καλείται να εξηγήσει; Ειδικότερα, τίθεται το ερώτημα γιατί ο Αριστοτέλης επιλέγει να ονομάσει την πρώτη του αρχή «θεό», αποδίδοντάς της μάλιστα και ορισμένες ιδιότητες (ανθρωπομορφικού) υποκειμένου. Το ερώτημα αυτό οδηγεί στη διερεύνηση της στάσης του Αριστοτέλη απέναντι στη λαϊκή θρησκευτικότητα και απέναντι στην πλατωνική παράδοση. Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. Είναι πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και υπεύθυνος για τον υπό ίδρυση εκδοτικό οίκο τού ΑΠΘ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη στα νέα ελληνικά. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: 1) Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική Aνασυγκρότηση της Σύγχρονης Eπιστημολογίας, Σύγχρονα Θέματα, Θεσσαλονίκη 1983 Nήσος, Aθήνα ) (με τον M. Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, Kαρδαμίτσα, Aθήνα 1990, ) Πλάτων «Tίμαιος», Πόλις, Aθήνα 1995, ) Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Πόλις, Aθήνα ) Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Πόλις, Aθήνα ) (με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Ίδρυμα Nεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη ) Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. Βιβλίο Α, Πόλις, Aθήνα ) Aριστοτέλης «Περί γενέσως και φθοράς», Νήσος, Aθήνα 2011.

3 Κατερίνα Ιεροδιακόνου Η θεολογία των Στωικών Αν υπάρχει κάτι στον κόσμο που ο νους, το λογικό, η δύναμη και η εξουσία του ανθρώπου δεν μπορούν να δημιουργήσουν, αυτό που το δημιουργεί πρέπει να είναι ανώτερο από τον άνθρωπο. Αλλά τα ουράνια σώματα και καθετί που παρουσιάζει αιώνια κανονικότητα δεν μπορεί να δημιουργούνται από τον άνθρωπο. Άρα εκείνο που τα δημιουργεί είναι ανώτερο από τον άνθρωπο. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει αν όχι θεό; Κικέρων, De natura deorum 2,16 (μτφ. Σ. Δημόπουλος & Μ. Δραγώνα-Μονάχου) Το επιχείρημα αυτό είναι μόνο ένα από όσα παρουσιάζουν στα κείμενά τους οι Στωικοί για την ύπαρξη και φύση του θεού. Στα επιχειρήματα αυτά άλλωστε θα θεμελιώσουν τη θεολογία τους, που αποτελεί αποκορύφωμα της φυσικής φιλοσοφίας τους και καινοτομεί σε ζητήματα όπως για παράδειγμα: της έλλογης και υλικής σύστασης του θεού, της θείας πρόνοιας και της ύπαρξης του κακού, της συμπαθητικής σχέσης ανάμεσα στον υπερσελήνιο και τον υποσελήνιο κόσμο, της απόρριψης των θρησκευτικών τελετουργιών, της αλληγορικής ερμηνείας του παραδοσιακού δωδεκάθεου, του επιστημονικού κύρους της μαντικής και της αστρολογίας. Στα ζητήματα αυτά θα αναφερθώ συνοπτικά στην ομιλία μου για να σκιαγραφήσω τα βασικά χαρακτηριστικά της θεολογίας των Στωικών, τα οποία τη διακρίνουν από τις αντίστοιχες απόψεις των προηγούμενων και επόμενων φιλοσόφων και θεολόγων. Η Κατερίνα Ιεροδιακόνου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας στο Τμήμα ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι κυρίως στη φιλοσοφία της ελληνιστικής περιόδου, αλλά έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα που μελετούν θέματα στην αρχαία γνωσιολογία, την ιστορία της λογικής, την αρχαία ιατρική και τη βυζαντινή φιλοσοφία. Ετοιμάζει μια μονογραφία για τις φιλοσοφικές θεωρίες της φύσης και της αντίληψης των χρωμάτων στην αρχαιότητα.

4 Ελένη Περδικούρη Ο Θεός στον Πλωτίνο: Νοῦς ή Ἕν; Ο όρος «θεός» δεν χαρακτηρίζει κατ αποκλειστικότητα μια συγκεκριμένη οντότητα στον Πλωτίνο, αλλά χρησιμοποιείται για την περιγραφή του χώρου του νοητού εν γένει. Θείο είναι ό,τι εννοείται ως αιώνιο, άφθαρτο, αμετάβλητο. Είναι ωστόσο σαφές ότι η καθεμιά από τις δύο πρώτες αρχές της πλωτινικής φιλοσοφίας, το Εν και ο Νους, μπορεί με αξιώσεις να αποκληθεί «Θεός». Ο Νους είναι Θεός διότι, ως νοητός κόσμος, αφενός ταυτίζεται με την ολότητα της ουσίας και αφετέρου συνιστά τον «τόπο της αληθείας». Δηλαδή είναι και δημιουργός, ως το αρχέτυπο των αισθητών μορφών, και νομοθέτης, στο βαθμό που σ αυτόν εδράζεται ο κανόνας του αληθούς. Το Εν είναι Θεός ως η πηγή της ενότητας, ως το απώτατο αίτιο, ως «δύναμις πάντων». Ο Πλωτίνος ταυτίζει το Εν με το Αγαθό της «Πολιτείας» του Πλάτωνα, βεβαιώνοντας πως η φύση του Αγαθού είναι να είναι το εφετόν καθ εαυτό. Μπορεί όμως το αίτιο της ενότητας να λειτουργήσει ως εφετόν; Φαίνεται μάλλον πως για τον Πλωτίνο το Εν είναι εφετόν ως ελεύθερο και συνάμα αίτιο της ελευθερίας των άλλων. Η Ελένη Περδικούρη γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Έχει γράψει διδακτορική διατριβή για τη γνωσιοθεωρία του Πλωτίνου, άρθρα για την αρχαία φιλοσοφία και μία μελέτη της πραγματείας του Πλωτίνου «Περί ύλης» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλιο, Les éditions du cerf, υπό έκδοσιν). Συνδιευθύνει τη σειρά «Φιλοσοφία» των εκδόσεων της Εστίας με τον Γιώργο Φαράκλα. Είναι λέκτορας φιλοσοφίας της ύστερης αρχαιότητας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

5 Δημήτρης Καϊμάκης Ο Θεός της Πεντατεύχου Η εισήγηση θα ασχοληθεί με τον Θεό της Πεντατεύχου, έτσι όπως αυτός παρουσιάζεται κάτω από δύο βασικές παραστάσεις: 1) του Θεού των πατριαρχών με τις διάφορες ονομασίες που αυτός φέρει και 2) του Θεού που αποκάλυψε για πρώτη φορά το όνομά του στον Μωυσή, δηλαδή του Γιαχβέ. Ο Δημήτρης Καϊμάκης είναι καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1967) και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή της Λωζάνης, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, καθώς και στη Γαλλική Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ. Σπούδασε επίσης κλασική φιλολογία και βυζαντινολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Γερμανία). Είναι διδάκτορας φιλολογίας (1974) και θεολογίας (1983). Τα κυριότερα έργα του είναι: Der Psysiologus nach der ersten Redaktion, 1974, Die Kyraniden, 1976, Φιλόθεου Κόκκινου, Δογματικά Έργα, 1983, Παραδόσεις εκλογής και Δευτεροησαΐας 1983, Σιών και Ιερουσαλήμ στο Δευτεροησαΐα, 1984, Ο ναός του Σολομώντα, ιστορία θεολογία, 1984, Ψαλώ τω Θεώ μου, υπόμνημα σε εκλεκτούς ψαλμούς, 1990, Η ημέρα Κυρίου στους προφήτες της Π. Διαθήκης, 1991, Η ανάσταση των νεκρών στην Π. Διαθήκη, 1994, Θέματα παλαιοδιαθηκικής θεολογίας, 1999, Τα χειρόγραφα του Κουμράν, 2004, Τα ελοχίμ δε θα ταραχθούν εις τον αιώνα, 2005, Η ιουδαϊκή αποκαλυπτική γραμματεία και η θεολογία της, 2007, Σύντομο υπόμνημα στους Ψαλμούς, Συμμετείχε σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

6 Μυρτώ Θεοχάρους Ο Θεός σε αγωνία: το προφητικό βίωμα του θείου διλήμματος μεταξύ δικαιοσύνης και αγάπης Η εισήγηση εστιάζει στους λεγόμενους Κλασσικούς Προφήτες με ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλίο του Αμώς, όπου ο Θεός φαίνεται να εκτείνει τις προσδοκίες και τις ενέργειές του πέραν των ορίων του Ισραήλ. Απαιτεί και από άλλα έθνη την υποταγή σε συγκεκριμένες αρχές που δεν βασίζονται σε κάποια άμεση αποκάλυψη (Σινά) αλλά σε μια κοινώς αποδεκτή κατανόηση ανθρώπινης ηθικής. Τα εγκλήματα πολέμων και η αδικία στο διεθνές επίπεδο με τα οποία κατηγορούνται τα έθνη παραλληλίζονται με τη διάπραξη κοινωνικών αδικιών μέσα στον Ισραήλ, και θεωρούνται εξίσου αξιόποινα για τον Γιαχβέ εφόσον τον προκαλούν σε παρόμοια ανταπόκριση εθνικής καταστροφής. Παρόλα αυτά, κάθε άλλο παρά απαθής και ασυγκίνητος φαντάζει ο Θεός των προφητών. Η καταστροφή διεκδικεί τη θέση της τελευταίας λέξης με ανταγωνίστρια την ελπίδα. Οι προφήτες σε διάλογο μας αφήνουν με την εικόνα ενός Θεού σε ένταση για το μέλλον του Ισραήλ αλλά και των εθνών. Το εσωτερικό του δίλημμα μεταξύ αγάπης και δικαιοσύνης απέναντι στην ανθρωπότητα είναι το παράδοξο που ο ίδιος ο προφήτης σαρκώνει στο βίωμά του. Η Μυρτώ Θεοχάρους γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το Σπούδασε θεολογία στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο από το 2001 έως το 2005 και προχώρησε σε μεταπτυχιακό στις βιβλικές σπουδές στο Wheaton College, Illinois, από το 2005 έως το Το 2007 ξεκίνησε το διδακτορικό της στην Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα στα κείμενα των Εβδομήκοντα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το οποίο και ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του Από τον Σεπτέμβριο του 2010 διδάσκει στον τομέα Εβραϊκών και Παλαιάς Διαθήκης στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο.

7 Χρήστος Καρακόλης «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος...»: Το αποκλειστικά παλαιοδιαθηκικό υπόβαθρο μιας κατ εξοχήν φιλοσοφικής έννοιας και η ριζική επανερμηνεία της στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο Έχει διατυπωθεί η επιστημονική θέση ότι ο μοναδικός ως προς τη χριστολογική σημασία του ιωάννειος όρος «Λόγος» προέρχεται και νοηματοδοτείται από φιλοσοφικά ρεύματα της αρχαίας ελληνικής και της ελληνορρωμαϊκής εποχής. Θεωρούμε ότι η προσέγγιση αυτή είναι εσφαλμένη. Στο πρώτο μέρος της εισηγήσεώς μας εξετάζουμε τη δομή και το περιεχόμενο των ιωάννειων αναφορών στον Λόγο εντός του υμνικού προλόγου τού Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου (1,1-18) υπό το φως της σχετικής διήγησης της Γενέσεως. Στο δεύτερο μέρος εντοπίζουμε βασικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της ιωάννειας έννοιας του Λόγου και της παλαιοδιαθηκικής σοφιολογίας. Στο τρίτο μέρος εξετάζουμε τη λειτουργικότητα και τη σημασία του όρου «Λόγος» εντός της πλοκής, του δικτύου μεταφορών και της θεολογίας του τετάρτου ευαγγελίου. Συμπερασματικά επισημαίνουμε ότι ο Ιωάννης καινοτομεί, καθώς θεμελιώνει τη θεολογία του σε μια τρέχουσα φιλοσοφική έννοια του περιβάλλοντός του, την οποία κατανοεί σε αποκλειστικά βιβλικό πλαίσιο, ενώ συγχρόνως την επανερμηνεύει ριζικά, ώστε να μπορέσει να εκφράσει με τρόπο μοναδικό αυτό που μέχρι την εποχή της Καινής Διαθήκης ήταν για τη βιβλική σκέψη αδιανόητο: ότι ο απόλυτα υπερβατικός Θεός έγινε αληθινός άνθρωπος. Ο Χρήστος Καρακόλης είναι επίκουρος καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύθηκε στο αντικείμενο της Καινής Διαθήκης στα Πανεπιστήμια του Regensburg και της Τυβίγγης. Έχει χρηματίσει επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βέρνης και του Μονάχου. Είναι μέλος μεταξύ άλλων της Studiorum Novi Testamenti Societas, της Επιτροπής για τις Επιστημονικές Εκδόσεις της Γερμανικής Βιβλικής Εταιρίας και του Colloquium Oecumenicum Paulinum. Είναι επίσης μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Δελτίο Βιβλικών Μελετών και New Testament Studies, καθώς και των κριτικών εκδόσεων του κειμένου της Καινής Διαθήκης «Nestle-Aland» και «Greek New Testament». Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, στις παύλειες επιστολές, στην Κριτική του Κειμένου και στη Θεολογία της Καινής Διαθήκης.

8 Χαράλαμπος Ατματζίδης Μονοθεϊσμός και αρχέγονος χριστιανισμός - Το παράδειγμα του 1 Κορ 8,1-6 Στην παρούσα εισήγησή εξετάζεται πώς ο απ. Παύλος φτάνει στη διατύπωση της θέσης για έναν Θεό πατέρα και έναν κύριο Ιησού Χριστό σε μια περίοδο κατά την οποία συνυπάρχουν ο αυστηρός ιουδαϊκός μονοθεϊσμός, ο φιλοσοφικός ενοθεϊσμός και ο λαϊκός πολυθεϊσμός. Εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την διερεύνηση του θέματος είναι η συγχρονιστική και η διαχρονική προσέγγιση του κειμένου. Συγκεκριμένα επιχειρείται να φανεί πώς στο κείμενο του Παύλου και στο πλαίσιο της ρητορικής του αποστόλου λειτουργεί η αρχή των επαλλασσουσών ή επικοινωνουσών εννοιών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ή παράθεση από τον Παύλο συναφών εξωχριστιανικών κειμένων. Η μελέτη του όλου θέματος αναδεικνύει ότι ο Παύλος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων της χριστιανικής κοινότητας της Κορίνθου αναφέρεται στο θέμα παρεμπιπτόντως και κατά τρόπο διαπλαστικό και συμβάλλει στη διαμόρφωση του χριστιανικού μονοθεϊσμού. Ο Χαράλαμπος Γ. Ατματζίδης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει Ερμηνεία και Θεολογία της Καινής Διαθήκης. Γεννήθηκε στη Δράμα και σπούδασε θεολογία και νομικά στο Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Θεολογικές Σχολές του Mονάχου και της Oυτρέχτης. Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής σε σχολεία της Ελλάδας και της Γερμανίας. Διετέλεσε διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Μονάχου και Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων Καθηγητών. Είναι μέλος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, της Eλληνικής Eταιρείας Bιβλικών Σπουδών, της Επιστημονικής Επιτροπής των «Παυλείων» (ετήσιου συνεδρίου, υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Βέροιας), της SBL, της EABS και της SNTS. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του (από τις εκδόσεις Π. Πουρναρά): Η έννοια της δόξας στην παύλεια θεολογία, Θεσσαλονίκη 2000 Η εσχατολογία στη Β Επιστολή Πέτρου, Θεσσαλονίκη 2005 Κριτικές αναγνώσεις των βιβλικών κειμένων. Ερευνητικές επισκέψεις σε βιβλικά τοπία, Τόμοι Α & Β, Θεσσαλονίκη 2010 Από την βιβλική έρευνα στην πίστη της Εκκλησίας. Συνοπτική Θεολογία της Καινής Διαθήκης, Τόμος Α, Θεσσαλονίκη 2010.

9 π. Δημήτριος Μπαθρέλλος Ο Θεός της Βίβλου και ο Θεός των φιλοσόφων στην πατερική θεολογία Στο κείμενό μου εξετάζω τη σχέση ανάμεσα στο Θεό της Βίβλου και το θεό των φιλοσόφων όπως αυτή παρουσιάζεται στην πατερική σκέψη. Στο πρώτο μέρος του κειμένου αναφέρομαι συνοπτικά στη βιβλική παρακαταθήκη και ιδίως στον Παύλο. Στη συνέχεια παρουσιάζω, επίσης συνοπτικά, τη συχνά τεταμένη σχέση μεταξύ φιλοσοφίας και θεολογίας στη σκέψη ορισμένων Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων κυρίως της αρχαίας Εκκλησίας. Μετά απ' αυτό επισημαίνω σημεία σύγκλισης μεταξύ της φιλοσοφικής και της θεολογικής σκέψης για τον Θεό. Συγκεκριμένα αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στις αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού, στον παγανιστικό μονοθεϊσμό, στα θεϊστικά στοιχεία της πατερικής θεολογίας, και στη χρήση φιλοσοφικών όρων από την πατερική σκέψη. Στη συνέχεια εντοπίζω τα κύρια σημεία διαφοροποίησης της πατερικής από τη φιλοσοφική θεολογία, δηλαδή την κατανόηση του Θεού ως δημιουργού, καθώς και το τριαδικό και χριστολογικό δόγμα. Στο κλείσιμο του κειμένου αναφέρομαι στη σημασία που δίδεται από την σκέψη των Πατέρων της Εκκλησίας στην προσωπική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συστηματική θεολογία στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διδάκτορας του οποίου αναγορεύτηκε το Έχει διδάξει θεολογία στο Λονδίνο, το Καί - μπριτζ και την Πάτρα. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται το The Byzantine Christ: Person, Nature, and Will in the Christology of St Maximus the Confessor (Oxford: Oxford University Press, 2004) και διάφορα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι ιερέας της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

10 Θάνος Σαμαρτζής Ο Θεός ως actus purus στον Θωμά Ακυινάτη Σύμφωνα με τον Θωμά Ακυινάτη, μπορούμε να γνωρίσουμε ότι υπάρχει Θεός, δεν μπορούμε, όμως, να γνωρίσουμε τι είναι ο Θεός παρά μόνο προσεγγιστικά. Ανάμεσα στους πολλούς χαρακτηρισμούς που μπορούμε να αποδώσουμε στον Θεό, δύο είναι οι πιο ταιριαστοί: ο Θεός είναι το ίδιο το Είναι (ipsum Esse) και η αμιγής ενέργεια (actus purus). Οι δύο αυτές περιγραφές τού τι είναι ο Θεός λένε το ίδιο πράγμα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Περιγράφοντας τον Θεό ως το ίδιο το Είναι, ο Ακυινάτης παρουσιάζει μια ερμηνεία των εδαφίων του βιβλίου της Εξόδου, όπου ο Θεός αυτοσυστήνεται ως «ο Ων». Περιγράφοντάς τον, από την άλλη μεριά, ως αμιγή ενέργεια, ο Ακυινάτης αναδιατυπώνει τα πορίσματα της θεολογίας του Αριστοτέλη. Μέσα από τον ισχυρισμό ότι «ο Ων» είναι η αμιγής ενέργεια, ο Θεός της Βίβλου συναντά τον Θεό των φιλοσόφων. Για τον Ακυινάτη, η γνώση μας για τον Θεό δεν είναι άμεση αλλά πλάγια, καθώς είναι θεμελιωμένη στη γνώση που έχουμε για τα αισθητά πράγματα. Η κατανόηση της μεταφυσικής συγκρότησης της αισθητής πραγματικότητας μας οδηγεί στην κατανόηση του Θεού ως αμιγούς ενέργειας και στη συνέχεια ως του ίδιου του Είναι. Ο Θάνος Σαμαρτζής γεννήθηκε στην Αθήνα το Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Εργάζεται στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, όπου διευθύνει τη σειρά «Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη».

11 Παναγιώτης Κανταρτζής Λούθηρος, ο σταυρός του θεολόγου και ο θεολόγος του σταυρού Είναι ριζωμένη στον ανθρώπινο ψυχισμό η επιθυμία να αντιμετωπίζουμε μεγάλους στοχαστές και αναμορφωτές όπως ο Λούθηρος ως καινοτόμους ριζοσπάστες, απορρίπτοντας κάθε μορφή γενεαλογίας στη σκέψη τους. Αμφισβητώντας αυτόν τον αφελή ιδεολογικό ρομαντισμό, πληθαίνουν οι αναλύσεις που επιχειρούν να εξετάσουν τον Λούθηρο και τη θεολογία του μέσα στο πλαίσιο των τάσεων που είχαν διαμορφωθεί στη φιλοσοφική σκέψη του Μεσαίωνα. Εδώ όμως υπάρχει ο αντίθετος κίνδυνος, ένας κυνικός ιδεολογικός ντετερμινισμός το να δούμε, δηλαδή, τον Λούθηρο με έναν κλειστό και στατικό τρόπο ως απλό προϊόν της σκέψης και των ιδεών της εποχής του. Γι αυτό και υποστηρίζουμε ότι παρά τις διάφορες επιρροές στη διαμόρφωση της σκέψης του, ο Λούθηρος δίνει μια νέα απάντηση στο αιώνιο περί Θεού ερώτημα μέσα από τη διατύπωση της «θεολογίας του σταυρού». Μας προσκαλεί, δηλαδή, να δούμε τον Θεό κοιτώντας τόν Εσταυρωμένο. Η «θεολογία του σταυρού» αντιπαραβάλλεται προς τη «θεολογία της δόξας», που κατά τη γνώμη του χαρακτηρίζει τις διάφορες φιλοσοφικές απόπειρες για κατανόηση του Θεού. Τέλος, για τον Λούθηρο όλη αυτή η ενασχόληση δεν είναι μια απλή διανοητική άσκηση αλλά μια βαθιά υπαρξιακή αναζήτηση. Γι αυτό, και για να ακριβολογούμε, στα κείμενά του δεν μιλά για το πώς θα διατυπωθεί μια «θεολογία του σταυρού» αλλά για το τι σημαίνει να είναι κανείς «θεολόγος του σταυρού». Ο Παναγιώτης Κανταρτζής γεννήθηκε το 1967 στην Κατερίνη. Σπούδασε θεολογία στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο και παράλληλα κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη, στο Θεολογικό Σεμινάριο Gordon Conwell (MDiv) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (MST). Το 2006 υπέβαλε τη διδακτορική του εργασία με τίτλο Η Παράσταση του Γιαχβέ Πολεμιστή στο Βιβλίο του Ησαΐα και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρετεί πάνω από είκοσι χρόνια ως ποιμένας σε διάφορες Διαμαρτυρόμενες (Ευαγγελικές) εκκλησίες. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ποιμένας της Α Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, η οποία είναι και η αρχαιότερη Ευαγγελική Εκκλησία στην Ελλάδα με παρουσία πάνω από 150 χρόνια.

12 Θοδωρής Δρίτσας Ντεκάρτ και Πασκάλ O Ντεκάρτ και o Πασκάλ διχοτομούν τη νεότερη φιλοσοφία ίσως ακόμα πιο ριζοσπαστικά απ' ό,τι επιτυγχάνει η γνώριμη διάκριση εμπειριστών ορθολογιστών. Αφηρημένη και παραγωγική/κατασκευαστική η σκέψη του πρώτου, συγκεκριμένη και επαγωγική η σκέψη του δεύτερου, αμφότερες στηρίζονται και μετασχηματίζουν, με το δικό της τρόπο η καθεμία, παραδοχές και κοσμοεικόνες που κυριαρχούν σε όλη την πνευματική ατμόσφαιρα της εποχής τους, που επικαθορίζεται από τη σκέψη του Αυγουστίνου. Οι δυο τους συναντώνται στην αντίθεσή τους προς τη σχολαστική σε ό,τι αφορά τη συμπαγή ενότητα και διαφάνεια του ενός κόσμου. Η αλήθεια συνεπώς βρίσκεται και για τους δύο πίσω από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος την κρύβει. Η οδός της μεταφυσικής, που διανοίγει ο Ντεκάρτ, και έγκειται σε αυτή την αναγωγή πίσω από τα φαινόμενα, έχει το αντίστοιχό της στην οδό του Πασκάλ, αυτού του, κατά δήλωση του Λάιμπνιτς, «esprit très métaphysique». Η μεταφυσική ροπή όμως, που είναι και για τους δύο κίνηση πίσω από τα φαινόμενα, εκδηλώνεται με τόσο διαφορετικό τρόπο και με τόσο διαφορετικά ερείσματα, που ο Πασκάλ, στη διακήρυξη πίστης του, σε μια στιγμή που αγγίζει τα όρια της μυστικής εμπειρίας, δεν παραλείπει να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στον Θεό της Βίβλου και τον Θεό των φιλοσόφων. Ο Θοδωρής Δρίτσας γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης («Το πρόβλημα της θεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας στο έργο του Χομπς και του Καντ»), έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται ως μεταφραστής και επιμελητής, τόσο στο πεδίο των θετικών όσο και στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών.

13 Άρης Στυλιανού Ο Θεός του Σπινόζα Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Μπαρούχ Σπινόζα αρχίζει το opus magnum του, την περίφημη Ηθική, με ένα πρώτο μέρος που επιγράφεται Περί Θεού (De Deo). Είναι επίσης γνωστό ότι αφιερώνει το μεγαλύτερο τμήμα του εκτενέστερου βιβλίου του, της Θεολογικοπολιτικής πραγματείας, στην εξήγηση και ερμηνεία των Γραφών, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ θεολογίας, θρησκείας και φιλοσοφίας. Γνώστης από τους λίγους των ιερών κειμένων της ιουδαιοχριστιανικής παράδοσης, ο Σπινόζα αναμετρήθηκε σε όλη του τη ζωή με το ζήτημα του Θεού. «Ο Θεός ή η Φύση»: δικαιολογημένα έγινε διάσημη αυτή η διατύπωση, την οποία μπορούμε να διαβάσουμε στον πρόλογο του τέταρτου μέρους της Ηθικής. Λιγότερο γνωστό είναι πως πρόκειται για άπαξ, για διατύπωση που συναντάται μία και μόνη φορά στο έργο του ολλανδοεβραίου φιλοσόφου. Τι είναι λοιπόν ο Θεός για τον Σπινόζα; Μήπως έχουμε να κάνουμε με έναν οπαδό της αθεΐας, ή με έναν «άθεο ιουδαίο», σύμφωνα με τους εχθρούς του; Ή μήπως πρόκειται για φιλόσοφο «μεθυσμένο από Θεό», σύμφωνα με έναν άλλο χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε; Υπήρξε εντέλει άθεος ή μανιώδης ένθεος ο Σπινόζα; Στα προηγούμενα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε, ή έστω να δώσουμε κάποια στοιχεία για μιαν απάντηση. Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το Μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και στα Πανεπιστήμια Παρίσι-4 και Παρίσι-1 της Σορβόννης (Γαλλία). Διδάσκει φιλοσοφία στο Α.Π.Θ. από το Επίσης διδάσκει μετάφραση φιλοσοφικών κειμένων από τα γαλλικά προς τα ελληνικά στο ΕΚΕΜΕΛ. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει κάνει μεταφράσεις και επιμέλειες γαλλικών φιλοσοφικών βιβλίων. Μετέφρασε την Πολιτική Πραγματεία του Σπινόζα από τα λατινικά (Πατάκης, 1996). Έγραψε το βιβλίο Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου. Από τον Γκρότιους στον Ρουσσώ (Πόλις, 2006).

14 Κώστας Ανδρουλιδάκης Ο Καντ σε αναζήτηση του Θεού Το θέμα του Θεού κατά τον Καντ είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Θεμέλιο της αναζήτησης αποτελεί ο ορθός Λόγος σε διάκριση προς την πίστη και την αποκάλυψη. Κύρια σχετικά ζητήματα είναι η μέθοδος και το είδος της αντίστοιχης γνώσης, καθώς και το νόημα και το οντολογικό καθεστώς της έννοιας του Θεού. Ως προς τη μέθοδο, η αναζήτηση του Θεού συντελείται όχι βάσει του θεωρητικού αλλά του πρακτικού Λόγου ο Θεός είναι θέμα όχι της θεωρητικής γνώσης και της οντολογίας αλλά της ηθικής, της έλλογης πίστης και της ελπίδας. Ενώ είναι αβάσιμες οι θεωρητικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού, είναι αναγκαία η παραδοχή του ως αναγκαίου όρου της δυνατότητας του υψίστου (εγκόσμιου) αγαθού το οποίο επιτάσσει κατηγορηματικά η ηθική. Επιπλέον όμως συνυφαίνονται υπαρξιακά, βιωματικά και αισθητικά στοιχεία, όπως το εύθραυστο του ανθρώπου και το αίσθημα του υψηλού. Βασικό ερώτημα παραμένει αν η καντιανή έννοια του Θεού δηλώνει απλώς μια νοητή ιδέα και ένα ρυθμιστικό ιδεώδες ή μήπως έχει επιπλέον και οντολογική πραγματικότητα. Ο Κώστας Ανδρουλιδάκης είναι καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει: Φ. Σλάιερμαχερ, Για τη θρησκεία. Λόγοι προς τους μορφωμένους περιφρονητές της, εισ.-μτφρ.-σχόλια (Παπαζήσης, 1997) Δ. Σολωμού, Στοχασμοί (σε συνεργασία με τους Στ. Αλεξίου, M. Peri, Στιγμή, 1999) I. Kant, Κριτική της κριτικής δύναμης, εισ.-μτφρ.-σχόλια (Ιδεόγραμμα, 2002) I. Kant, Κριτική του πρακτικού Λόγου, μτφρ.-σημ.-επιλεγόμενα (Εστία, 2004) Φ. Σίλλερ, Περί της αισθητικής παιδείας του ανθρώπου, μτφρ.-σημ.-επιλεγόμενα (Ιδεόγραμμα, 2006) I. Kant, Η θρησκεία εντός των ορίων του Λόγου και μόνο, μτφρ.-σημ.-επιλεγόμενα (Πόλις, 2007) Ι. Καντ, Επιλογή από το έργο του, εισ.-επιλογή-μτφρ. (Στιγμή, 2008) Καντιανή ηθική. Θεμελιώδη ζητήματα και προοπτικές (Ιδεόγραμμα, Αθήνα 2010) Ι. Καντ, Μεταφυσική των ηθών (προσεχώς).

15 Γιάννης Πίσσης Οι διενέξεις για τον πανθεϊσμό, τον αθεϊσμό και το θεϊσμό στην κλασική γερμανική φιλοσοφία Οι τρεις διενέξεις με πρωταγωνιστή τον Γιακόμπι αποτυπώνουν μια ιστορική τομή στη σχέση της φιλοσοφίας με τη θετική θρησκεία. Την πρώτη διένεξη (Pantheismusstreit, 1785/86) σημάδεψε η θέση του Γιακόμπι πως κάθε συνεπής ορθολογική φιλοσοφία, που ακολουθεί το δρόμο της απόδειξης, καταλήγει στον σπινοζικό πανθεϊσμό, κατ ουσίαν στον αθεϊσμό. Στο επίκεντρο της δεύτερης διένεξης (Atheismusstreit, 1798/99) βρέθηκε η καντιανή ηθικοθεολογία στη μορφή που της έδωσε ο Φίχτε: αν ο Θεός δεν είναι παρά η «τάξη ενός ηθικού κόσμου», τότε όχι μόνο ο θεωρητικός αλλά πλέον και ο πρακτικός Λόγος φαίνεται να οδηγεί αναπόφευκτα σε μια θέση ασυμβίβαστη με τον παραδεδομένο θεϊσμό. Στη συνεπή φιλοσοφία το σπινοζισμό και κατόπιν τον «αντεστραμμένο σπινοζισμό» του «αληθινού Μεσσία του θεωρησιακού Λόγου» Φίχτε ο Γιακόμπι αντέτασσε μια «μη-φιλοσοφία» και διέσωζε το θεϊσμό με ένα «Salto mortale», ένα άλμα στην πίστη του κοινού νου. Στην πορεία της τρίτης διένεξης (Streit um die göttlichen Dinge, 1811/12), που ξεκίνησε με την επίθεση του Γιακόμπι στη «δεύτερη κόρη» της καντιανής φιλοσοφίας, τη φιλοσοφία του Σέλλινγκ, γίνεται όμως σαφές πως έχει πια καταστεί πρόβλημα ο προσδιορισμός και η υπεράσπιση του ίδιου του θεϊσμού. Ο Γιάννης Πίσσης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στην Αθήνα και φιλοσοφία στην Αθήνα και το Βερολίνο, όπου υποστήριξε το 2010 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την υπερβατολογική διαλεκτική του Καντ: Kants transzendentale Dialektik. Zu ihrer systematischen Bedeutung (Walter de Gruyter, Βερολίνο/Βοστώνη, υπό έκδοση).

16 Γιώργος Φαράκλας «Καὶ ὁ λόγος σὰρξ ἐγένετο». Η ορθολογικότητα του χριστιανισμού κατά τον Έγελο Πόσο παράδοξο είναι το άπειρο να είναι πεπερασμένο, ο των πάντων κτίστης να είναι επί ξύλου κρεμάμενος! Όμως ο Έγελος θεωρεί πως αυτό είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τον χριστιανισμό ως ορθολογική θρησκεία, πως η πίστη στην ενσάρκωση συμφωνεί με τα απαιτούμενα του ορθού λόγου. Φθάνει σε αυτή τη θέση μέσα από έναν νέο ορισμό του «απείρου», που στηρίζεται σε μια κριτική της έννοιας της υπερβατικότητας. Ό,τι κι αν σημαίνει η υιοθέτηση της θέσης του Έκχαρτ ότι δεν θα υπήρχα χωρίς τον θεό αλλά ούτε ο θεός χωρίς εμένα, ο θεός αυτός δεν είναι υπερβατικός ο μόνος μη υπερβατικός θεός είναι όμως ο ενσαρκωμένος. Επίπτωση μιας τέτοιας θέσης είναι ότι ακυρώνεται το παραδοσιακό εννοιολογικό πλαίσιο που στέγαζε τόσο όσους αρνούνταν την ενσάρκωση γιατί δεν είναι ορθολογική, όσο και όσους τη δέχονταν παρ όλο που δεν είναι ορθολογική, το οποίο οδηγούσε εγγενώς στο δίλημμα του Γιάκομπι: ορθός λόγος ή πίστη. Αυτή η ορθολογική αποκατάσταση έχει όμως ένα τίμημα: Όπως στον Αριστοτέλη αλλά και τους νεοπλατωνικούς, ο θεός ταυτίζεται με τη σκέψη. Γι αυτό πολλά σημεία του χριστιανικού δόγματος (θαύματα, αθανασία, ανάσταση) μάλλον δεν γίνονται δεκτά ως τέτοια αλλά ως εκφάνσεις μιας ελεύθερης κοινότητας ανθρώπων. Ο Γιώργος Φαράκλας γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Έχει γράψει τη διδακτορική διατριβή του για την πολιτική φιλοσοφία του Έγελου, βιβλία φιλοσοφίας (Machiavel, PUF 1997 Θέση και αλήθεια, Κριτική, 1997 Γνωσιοθεωρία και μέθοδος στον Έγελο, Εστία 2000 «Αυτό το πράγμα», Νήσος 2001 Νόημα και κυριαρχία, Εστία 2007) και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνδιευθύνει τη σειρά «Φιλοσοφία» των εκδόσεων της Εστίας με την Ελένη Περδικούρη. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία φιλοσοφίας, μεταξύ των οποίων και τη Φαινομενολογία του νου του Έγελου. Είναι καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

17 Βασιλική Τσακίρη Ο Θεός ως παράδοξο στη σκέψη του Κίρκεγκωρ Αναντίρρητα, η φιλοσοφία της ύπαρξης του Κίρκεγκωρ είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τηv αδιάλειπτη προσπάθεια του φιλοσόφου να σκιαγραφήσει το ευρύτερο δυνατό φάσμα των σχέσεων Θεού και ανθρώπου. Ο Θεός για τον Κίρκεγκωρ δεν αποτελεί μια αφηρημένη θεωρητική οντότητα, μια φιλοσοφική κατηγορία αναγκαία για την θεμελίωση ενός συστήματος ηθικής ή οντολογίας. Τουναντίον, αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η σχέση του «μοναδικού ατόμου» με έναν προσωπικό ζώντα Θεό, ήτοι έναν Θεό που εμφανίζεται ως Παράδοξο και ως σκάνδαλο για την ανθρώπινη σκέψη. Έτσι, ο Θεός από τη μία πλευρά εμφανίζεται ως ο «απόλυτα Άλλος» που υπερβαίνει και ακυρώνει κάθε προσπάθεια κατηγοριοποίησης και ορισμού, και από την άλλη ως ο Θεός που ενσαρκώνεται με έναν παράδοξο και ακατανόητο τρόπο και που υποφέρει και διώκεται κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής Του. Στην εισήγησή μου επιχειρώ να αναδείξω τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης ανθρώπου Θεού στη σκέψη του Κίρκεγκωρ μέσα από την ανάλυση των λεγόμενων «αισθητικών» και «θρησκευτικών» έργων του, δηλαδή των έργων εκείνων που υπέγραφε με ψευδώνυμα και αυτών που υπέγραφε με το όνομά του αντιστοίχως. Η Βασιλική Τσακίρη εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Howard Caygill και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (βάσει του ΠΔ. 407/80) και σήμερα διδάσκει ως ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Η διδακτορική της διατριβή έχει δημοσιευτεί σε αναθεωρημένη μορφή στα αγγλικά με τον τίτλο: Kierkegaard: Anxiety, Re - petition and Contemporaneity (Palgrave/Macmillan 2006).

18 Σταύρος Ζουμπουλάκης Αθήνα και Ιερουσαλήμ: Πού κατοικεί τελικά ο Σεστώφ; Ο Λέον Σεστώφ (Κίεβο 1866 Παρίσι 1938), στο δίλημμα που απασχολεί το συνέδριό μας, φαίνεται, στο τελευταίο βιβλίο του Αθήνα και Ιερουσαλήμ (1938), να συντάσσεται με τον Θεό της Βίβλου, θεωρώντας ότι ο Θεός των φιλοσόφων αποτελεί θρίαμβο του καταναγκασμού, της ωμής δύναμης. Πηγή της γνώσης του Θεού είναι η πίστη και η υπακοή στο θέλημά του, και όχι ο Λόγος και τα όριά του. Αν θέσουμε όμως τις πρώτες αυτές διαπιστώσεις υπό τη δοκιμασία σύνολου του έργου (και της ζωής) του Σεστώφ, διαπιστώνουμε ότι το θέμα της πίστης στον Θεό και της θρησκείας εν γένει είναι η πιο αινιγματική πλευρά αυτού του έργου του. Η απάντηση που θα προσπαθήσει να δώσει η εισήγηση στο ερώτημα που η ίδια έθεσε είναι πως ο Σεστώφ κατοικεί στην Ιερουσαλήμ ως Αθηναίος. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 διευθύνει το περιοδικό Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Έγραψε: Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ως άγγελος. Οι θεολογικές προϋποθέσεις της φτερωτής απεικόνισής του (Δόμος 1992). Ο Θεός στην Πόλη. Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική (Εστία 2002). Στη σκηνή του κόσμου. Από το Βελιγράδι στην Τεχεράνη (Εστία 2007). Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτότητα; (Εστία 2010). Ανίερη συγκυβέρνηση. Μια διάλεξη για την ελληνική κρίση (Πόλις 2011). Μετέφρασε: Εμμανουέλ Λεβινάς, Τέσσερις ταλμουδικές μελέτες (Πόλις 1995). Επιμελήθηκε: Ο μυθιστοριογράφος Παπαδιαμάντης. Συναγωγή κριτικών μελετών, σε συνεργασία με τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο (Εστία 2003). Πέτρος Κολακλίδης, Μελέτες, 2 τόμοι (Βικελαία Βιβλιοθήκη 2006). Ζήσιμος Λορεντζάτος, Collectanea (Δόμος 2009).

19 Νικόλαος Ασπρούλης Quid Athenae Hierosolymis? Το δίλημμα πίστη ή/και λογική στη θεολογία. Οι προτάσεις της ρωσικής θεολογικής και φιλοσοφικής σκέψης Η εισήγησή μας σκοπό έχει να παρουσιάσει κατά τρόπο κριτικό και διαλογικό τις επιμέρους προτάσεις-απαντήσεις κορυφαίων Ρώσων θεολόγων και θρησκειοφιλοσόφων στο διαχρονικό και πάντοτε άλυτο ερώτημα για τη σχέση πίστης και λογικής και τη θέση της τελευταίας στην προσέγγιση της χριστιανικής αποκάλυψης. Η κρισιμότητα του ερωτήματος στην ορθόδοξη συνάφεια καθίσταται πρόδηλη αν αναλογιστεί κανείς ότι συχνά η λογική τίθεται στον αντίποδα της πίστης ή τις πιο πολλές φορές αποπέμπεται ως ακατάλληλη οδός θεογνωσίας. Μέσα από μια συνοπτική περιδιάβαση σε ρεύματα (νεοπατερική θεολογία, σοφιολογία κ.ά) και πρόσωπα (Vl. Solov ev, P. Florenski, S. Bulgakov, G. Florovsky, Vl. Lossky, N. Berdyaev, P. Evdokimov κ.ά) της ρωσικής σκέψης του 20ού αιώνα, θα αναδειχθεί ότι συχνά ο λόγος και η πίστη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά φανερώνοντας την ποικιλία αλλά πρωτίστως το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της ορθόδοξης θεολογικής και θρησκειοφιλοσοφικής σκέψης. Ο Νικόλαος Ασπρούλης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα όπου και ζει με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ( ), έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ορθόδοξη θεολογία από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2007), και από το 2008 είναι υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου (Συγκριτική θεώρηση της θεολογικής μεθοδολογίας Ιωάννη Ζηζιούλα και Γεωργίου Φλωρόφσκυ). Από το 2003 υπηρετεί τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διδάσκοντας το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος είναι αποσπασμένος στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος. Εκτός από μέλος της επιστημονικής ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, είναι και μέλος του Τμήματος Σύνταξης στο περιοδικό Θεολογία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται σε θέματα συστηματικής θεολογίας και θεολογικής μεθοδολογίας με αφορμή το έργο σύγχρονων ορθόδοξων θεολόγων, όπως του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Γεωργίου Φλωρόφσκυ, Σ. Μπουλγκάκοφ, κ.ά. Άρθρα του πάνω στα θέματα αυτά έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

20 Στέλιος Βιρβιδάκης Μια νέα μορφή πανενθεϊσμού Στην εργασία αυτή εξετάζεται μια νέα φιλοσοφική προσέγγιση του ζητήματος της ύπαρξης του Θεού που προτείνεται από τον Mark Johnston στο πρόσφατο βιβλίο του Saving God (Princeton 2009). Ο Johnston, o οποίος απορρίπτει τις ισχυρές αθεϊστικές θέσεις πολλών σύγχρονων φιλοσόφων και διανοουμένων, ασκεί διεξοδική κριτική στην έννοια του Θεού που υιοθετείται από τις μεγάλες μονοθεϊστικές παραδόσεις. Η ανάλυσή του στηρίζεται στην ιδέα πως τα δόγματα τα οποία συνεπάγο νται δεσμεύσεις σε μια υπερφυσική διάσταση αποτελούν μια παραλλαγή ειδωλολατρείας. Η αντίληψη του Θεού που αναπτύσσεται στο έργο του προβάλλει ως μια μορφή πανενθεϊσμού συμβατή με μια εκλεπτυσμένη φυσιοκρατική θεώρηση της πραγματικότητας. Θα διερευνηθούν οι σχέσεις των τοποθετήσεων του Johnston με την κληρονομιά της φυσικής θεολογίας και της φιλοσοφίας της θρησκείας και θα επιδιωχθεί μια πρώτη αποτίμηση των βασικών του συμπερασμάτων και της συλλογιστικής που τα στηρίζει. O Στέλιος Βιρβιδάκης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Princeton. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει τη μονογραφία La robustesse du bien (Nîmes: Éditions Jacqueline Chambon, 1996) [σε ελληνική.μετάφραση, Η υφή της ηθικής πραγματικότητας (Αθήνα: Leader Books, 2009)], καθώς και σχολικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, κυρίως στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής, και της ιστορίας της φιλοσοφίας. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και του Eυρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, και εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας στη διοικούσα επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών.

21 π. Ευάγγελος Γκανάς Είναι η σύγχρονη ενασχόληση των φιλοσόφων με τον Παύλο καλά νέα για τους χριστιανούς; Τις τελευταίες δεκαετίες φιλόσοφοι, οι περισσότεροι με θητεία στο μαρξιστικό κίνημα, έδειξαν ένα απρόσμενο ενδιαφέρον για τη θεολογία του αποστόλου Παύλου, και ιδίως για την πολιτική σημασία της. Πρώτος από όλους τη συζήτηση εγκαινίασε ο Jacob Taubes, αναδεικνύοντας την πολιτική αιχμή της σκέψης του Παύλου και παρουσιάζοντάς τον ως τον νέο Μωυσή, το δημιουργό ενός νέου λαού, αλλά και ως το στοχαστή του οποίου η επίδραση αγγίζει ακόμα και τους Νέους Χρόνους. Ο Alain Badiou είδε στον Παύλο έναν ποιητικό στοχαστή του Συμβάντος (event) και μια φιγούρα του μαχητή, ενώ ο Giorgio Agamben τον κλασικό μεσσιανικό στοχαστή της δυτικής σκέψης, έναν πρόδρομο του Benjamin ο Slavoj Zizek, τέλος, είδε την παύλεια θεολογία ως το προαπαιτούμενο για έναν γνήσιο διαλεκτικό υλισμό. Η συζήτηση αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τους χριστιανούς θεολόγους. Στην ανακοίνωση παρουσιάζεται αυτή η συζήτηση στα πολύ βασικά της σημεία και γίνεται μια απόπειρα να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα του τίτλου. Ο π. Ευάγγελος Γκανάς γεννήθηκε στην Αθήνα το Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως εφημέριος στην ενορία του Οσίου Μελετίου Σεπολίων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά (Νέα Εστία, Σύναξη, Ίνδικτος, Co - gito) και σε συλλογικούς τόμους, και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες. Είναι έγγαμος και πατέρας έξι παιδιών.

102 Φιλοσοφίας Πάτρας

102 Φιλοσοφίας Πάτρας 102 Φιλοσοφίας Πάτρας Το Τμήμα Φιλοσοφίας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 206/1999 (Φ.Ε.Κ. 176/6-9-1999) και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αμιγώς φιλοσοφικό τμήμα στην Ελλάδα. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Θεολογίας. Αννα Κόλτσιου Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια

Τμήμα Θεολογίας. Αννα Κόλτσιου Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Αννα Κόλτσιου Νικήτα Αναπλ. Καθηγήτρια ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α. ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ανδρουλιδάκης Καθηγητής

Κώστας Ανδρουλιδάκης Καθηγητής Κώστας Ανδρουλιδάκης Καθηγητής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεννήθηκε το 1956 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978: πτυχίο Νομικής, 1982: άδεια άσκησης της δικηγορίας, από την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 2 η : Μεταφυσική ή Οντολογία Ι: Θεός Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η φιλοσοφία. Έννοια και περιεχόμενο 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η εξέλιξη της φιλοσοφίας και η οντολογία Ι. Εισαγωγή... 25 ΙΙ. Η προσωκρατική φιλοσοφία...

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ 1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1925 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. 1942 Αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2014-2015 Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) 27.08.2015 Πέµπτη Παιδαγωγικά Ι: Εισαγωγή στην παιδαγωγική επιστήµη Θ. Καραλής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας:

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας: Ιουδαϊσµός α) Παρουσίαση θρησκείας: Ο Ιουδαϊσµός είναι η παραδοσιακή θρησκεία των Εβραίων. Σύµφωνα µε τον ορθόδοξο Ιουδαϊσµό και τους βαθιά θρησκευόµενους Εβραίους, ο βιβλικός πατριάρχης Αβραάµ ήταν ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 (Διάρκεια Εξεταστικής Περιόδου:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ενότητα 1: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Α.Ε.Α.Θ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Συστηματική Θεολογία; Διάλεξη πρώτη από την σειρά Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περίληψη

Τι είναι η Συστηματική Θεολογία; Διάλεξη πρώτη από την σειρά Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περίληψη Τι είναι η Συστηματική Θεολογία; Διάλεξη πρώτη από την σειρά Οικοδομώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περίληψη Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Το Τμήμα προσφέρει πτυχίο «Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής» (με κατεύθυνση Φιλοσοφίας ή Παιδαγωγικής) με στόχο αφενός την κατάρτιση επιστημόνων στα αντικείμενα της Φιλοσοφίας

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Η ενότητα σώματος και ψυχής: το μυστήριο του Ευχελαίου (κεφ.27) Σχολείο:Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα Τάξη:Α Λυκείου Καθηγητής: Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Θεολογίας, ακαδ. έτος

Μαθήματα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Θεολογίας, ακαδ. έτος Μαθήματα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Θεολογίας, ακαδ. έτος 2014-2015 Άρθρο 6 Πρόγραμμα μαθημάτων 1. Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

120 Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής Θεσσαλονίκης

120 Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής Θεσσαλονίκης 120 Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής Θεσσαλονίκης Σκοπός Σκοπός αυτού του Τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε προσωπικό για την διδασκαλία των μαθημάτων της

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός Σελίδων: 5 - Ηµεροµηνία δηµοσίευσης:

Αριθµός Σελίδων: 5 - Ηµεροµηνία δηµοσίευσης: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Αριθµός Σελίδων: 5 - Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Στασίνου 36, Γραφ. 102, Στρόβολος 2003 Λευκωσία, Κύπρος Τηλ: 22378101- Φαξ:22379122 cms@cms.org.cy, www.cms.org.cy ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ. Επιλέγονται τρία (3) από τα παραπάνω προσφερόμενα μαθήματα. ΣΥΝΟΛΟ (επί των επιλεγομένων μαθημάτων) 30 Β ΕΞΑΜΗΝΟ

Α ΕΞΑΜΗΝΟ. Επιλέγονται τρία (3) από τα παραπάνω προσφερόμενα μαθήματα. ΣΥΝΟΛΟ (επί των επιλεγομένων μαθημάτων) 30 Β ΕΞΑΜΗΝΟ Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (), που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε., ανέρχονται σε 120. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ανά κατεύθυνση ως εξής: 1. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α Ε Τ Ο Σ : Μ α θ ή μ α τ α χ ε ι μ ε ρ ι ν ο ύ ε ξ α μ ή ν ο υ

Α Ε Τ Ο Σ : Μ α θ ή μ α τ α χ ε ι μ ε ρ ι ν ο ύ ε ξ α μ ή ν ο υ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 & ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ (σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν. 4316/2014) Α Ε Τ Ο Σ : Μ α θ ή μ α τ α

Διαβάστε περισσότερα

GEORGE BERKELEY ( )

GEORGE BERKELEY ( ) 42 GEORGE BERKELEY (1685-1753) «Ο βασικός σκοπός του Berkeley δεν ήταν να αμφισβητήσει την ύπαρξη των εξωτερικών αντικειμένων, αλλά να υποστηρίξει την άποψη ότι τα πνεύματα ήταν τα μόνα ανεξάρτητα όντα,

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου

Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου Αικατερίνη Καλέρη, Αν. Καθηγήτρια το μάθημα Αισθητική διδάσκεται στο 4ο έτος, Ζ εξάμηνο εισάγει στις κλασσικές έννοιες και θεωρίες της φιλοσοφίας της τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ Β' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Συγγραφείς 1. Δημήτριος Λ. Δρίτσας, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος 2. Δημήτριος Ν. Μόσχος, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Λυκείου Αναβύσσου 3. Στυλιανός Λ. Παπαλεξανδρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (16 Ο αι.)

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (16 Ο αι.) ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ (16 Ο αι.) 1. Από τον Έρασμο στο Textus Receptus Πρώτη έκδοση του ελληνικού κειμένου της Αγ. Γραφής η πολύγλωσση Κομπλουτιανή

Διαβάστε περισσότερα

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου)

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Εν αρχή ην ο Λόγος. (Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Στις νωπογραφίες της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα φαίνεται να απεικονίζονται μέρη του ανθρώπινου σώματος, όπως ο εγκέφαλος,

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Υπαπαντή του Κυρίου «θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών» (Λουκ. 2, 34-35) Διχογνωμία

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Α. Μ ά θ η μ α Ώρ/Εβδ. Κωδ. Τ ο μ έ α ς Δ ι δ ά σ κ ω ν Credits ECTS

Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Α. Μ ά θ η μ α Ώρ/Εβδ. Κωδ. Τ ο μ έ α ς Δ ι δ ά σ κ ω ν Credits ECTS ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ/ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (CREDITS) ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Παύλος. 1 Ο πολιτισμός ευαθείον του ανθρώπου, η φαντασία της προόδου και ο φετιχισμός της τεχνικής

Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Παύλος. 1 Ο πολιτισμός ευαθείον του ανθρώπου, η φαντασία της προόδου και ο φετιχισμός της τεχνικής ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Για τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Παύλος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ

Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) Πλάτων: Θεωρία των ιδεών (Υ) Μ. Μουζάλα 16:00-18:00 ΧΗ8 / ΑΠ2 / ΑΠ4 / ΑΠ8 06.06.2013

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα»

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Α] Ασκήσεις κλειστού τύπου (Σωστό Λάθος) Για τον Πλάτωνα οι καθολικές έννοιες, τα «καθόλου», δεν είναι πράγματα ξεχωριστά

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο - Ε Ρ Γ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι έγγαμος με ένα παιδί. ΣΠOYΔEΣ AKAΔHMAΪKOI TITΛOI

Β Ι Ο - Ε Ρ Γ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι έγγαμος με ένα παιδί. ΣΠOYΔEΣ AKAΔHMAΪKOI TITΛOI APIΣTOTEΛEIO ΠANEΠIΣTHMIO ΘEΣΣAΛONIKHΣ ΘEOΛOΓIKH ΣXOΛH TMHMA ΠOIMANTIKHΣ KAI KOINΩNIKHΣ ΘEOΛOΓIAΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια 18 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο λέμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΞΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΙΟΔΟ ΣΠΤΜΒΡΙΟ 1 25 ΣΠΤΜΒΡΙΟ 2015 ΠΑΝΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΟΛΟΓΙΑΣ Αριθμ.Πρωτ.: 1582 Ημερομηνία: 30/06/2015 Ημερομηνία Μάθημα Διδάσκων Ώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ: Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ: Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ: Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Τα φιλοσοφικά ερωτήματα: Δε μοιάζουν με τα επιστημονικά, γιατί δε γνωρίζουμε: από πού να ξεκινήσουμε την ανάλυσή τους ποια μέθοδο να ακολουθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθημάτων Π.Μ.Σ. Πρώτου Κύκλου. ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Α Εξάμηνο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Διδάσκων: Χ. Καραγιάννης, Λέκτωρ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πανιερώτατος ομιλεί στα Μ.Μ.Ε. συνοδευόμενος από τις Πρυτανικές Αρχές.

Ο Πανιερώτατος ομιλεί στα Μ.Μ.Ε. συνοδευόμενος από τις Πρυτανικές Αρχές. Ο Πανιερώτατος ομιλεί στα Μ.Μ.Ε. συνοδευόμενος από τις Πρυτανικές Αρχές. Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

10. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

10. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ 10. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ Συντονιστής: Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, Θεολόγος Νομικός, Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου Ιλίου 11. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ Σ Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 22/09/2015. ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μεταπτυχιακός Φοιτητής, ΕΚΠΑ): Σχέση Μηχανής και Ανθρώπου

Πέμπτη 22/09/2015. ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μεταπτυχιακός Φοιτητής, ΕΚΠΑ): Σχέση Μηχανής και Ανθρώπου Πέμπτη 22/09/2015 Χαιρετισμοί-Έναρξη Συνεδρίου (09:00-10:00) 1 η Συνεδρία (10:00-11:30) Συντονισμός: Κατερίνα Παρασκευοπούλου ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (Μεταπτυχιακός Φοιτητής, ΕΚΠΑ): Σχέση Μηχανής και Ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΞΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΑΡΙΟ-ΦΒΡΟΑΡΙΟ 19 ΙΑΝΟΑΡΙΟ-13 ΦΒΡΟΑΡΙΟ 2015 2η ΟΡΘΗ ΠΑΝΑΛΗΨΗ ΗΜΡ.ΚΔΟΣΗΣ 20/01/2015 (Σύμφωνα με το Προγράμμα Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας για το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ 1942 Ξεκινά η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής Οι σπουδές με βάση το νόμο 1268/1982 και 4009/2011 διαρθρώνονται σε 8 εξάμηνα (4 χρόνια) 1983 Σύμφωνα με το νόμο

Διαβάστε περισσότερα

7. Η θεωρία του ωφελιµ ισµ ού

7. Η θεωρία του ωφελιµ ισµ ού 7. Η θεωρία του ωφελιµ ισµ ού Α1. Ερωτήσεις γνώσης - κατανόησης 1. Ποιοι είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της θεωρίας του ωφελιµισµού και µε βάση ποιο κριτήριο θα πρέπει, κατ αυτούς, να αξιολογούνται οι πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Θεσ/νικη, 14/10/2015 Αριθμός Πρωτ. 388. Προς

Θεσ/νικη, 14/10/2015 Αριθμός Πρωτ. 388. Προς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικά Εξ. Διδ. Μον. Πιστ.Μον. Διδάσκων. 31Υ006 Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης

Υποχρεωτικά Εξ. Διδ. Μον. Πιστ.Μον. Διδάσκων. 31Υ006 Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης 1 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014 2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 31Υ006 Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης 31Υ007 Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη & 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Κώστας Θεριανός Δέσποινα Καρακατσάνη Μανώλης Κουτούζης

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Κώστας Θεριανός Δέσποινα Καρακατσάνη Μανώλης Κουτούζης ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ο Κώστας Θεριανός είναι κοινωνιολόγος και Διδάκτωρ των Επιστημών της Αγωγής. Εργάζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ενδιαφέροντα του εστιάζονται στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας "Το Βυζάντιο ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελλάδα" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Βυζαντινό Πολιτισμό Μαθητική Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ Οι ερωτήσεις προέρχονται από την τράπεζα των χιλιάδων θεμάτων του γνωστικού αντικειμένου των θεολόγων που επιμελήθηκε η εξειδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ανθρωπιστικών επιστημών Ηρώ Φραντζή

ανθρωπιστικών επιστημών Ηρώ Φραντζή Πληροφόρηση και επικοινωνία στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών έρευνα χρηστών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ Ηρώ Φραντζή Ανθρωπιστικές επιστήμες Litterae humaniores Humanities Geisteswissenschaften-Kulturwissenschaten

Διαβάστε περισσότερα

Η Παύλεια Θεολογία. Σωτηριολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Η Παύλεια Θεολογία. Σωτηριολογία. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η Σωτηριολογία Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Επίκουρη Καθηγήτρια Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Mατθαίος-Μάρκος-Λουκάς)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Mατθαίος-Μάρκος-Λουκάς) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Mατθαίος-Μάρκος-Λουκάς) Από τον 2ο αιώνα και εξής η λέξη ευαγγέλιο δηλώνει: τα βιβλία εκείνα της Καινής Διαθήκης που περιέχουν και αφηγούνται το γεγονός της

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Συνέδριο Κανόνες της Εκκλησίας και Σύγχρονες Προκλήσεις

Διεθνές Συνέδριο Κανόνες της Εκκλησίας και Σύγχρονες Προκλήσεις Διεθνές Συνέδριο Κανόνες της Εκκλησίας και Σύγχρονες Προκλήσεις Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλος, 8-11 Μαΐου 2014 Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλία (Μελισσάτικα) ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2014 17:30-18:00 Εγγραφή-Παραλαβή

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

α/α ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1. Αρχαία Εβραϊκή Γλώσσα Βελουδία Σιδέρη- Παπαδοπούλου

α/α ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1. Αρχαία Εβραϊκή Γλώσσα Βελουδία Σιδέρη- Παπαδοπούλου Εξάμηνο Α Μαθήματα Υποχρεωτικά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 σελ. 1 1. Αρχαία Εβραϊκή Γλώσσα Βελουδία Σιδέρη- Παπαδοπούλου 1/9/2011 Πέμπτη 9:00 Γραφείο 2. Εισαγωγή στην Κωνσταντίνος 7/9/2011 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικά Εξ. Διδ. Μον. Πιστ.Μον. Διδάσκων. 31Υ006 Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης

Υποχρεωτικά Εξ. Διδ. Μον. Πιστ.Μον. Διδάσκων. 31Υ006 Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2015-2016 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 31Υ006 Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης 31Υ007 Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη & 1ο 4 4 Σωτ. Δεσπότης Ιστορία Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

«Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη Με ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους διαχριστιανικούς διαλόγους και το μέλλον τους»

«Θεολογικές Σπουδές και Οικουμένη Με ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους διαχριστιανικούς διαλόγους και το μέλλον τους» Θεολογίας, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν οι καθηγητές του Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Κ. Δεληκωσταντής, καθώς και η Β. Σταθοκώστα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ο όρος διαθήκη Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις παλαιά διαθήκη και καινή διαθήκη. Σημαίνει συμφωνία (γάμου), που συντελέσθηκε ανάμεσα στο Θεό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 5/9/16 ΔΕΥΤΕΡΑ Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Μελη ΔΕΠ 12-14 ΑΠ2, ΑΠ4 13/9/16 ΤΡΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ευτέρα Πλάτων (Υ) Μ. Μουζάλα 14:00-16:00 ΑΠ2 / ΑΠ4 / ΑΠ8

Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ Ι ΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ευτέρα Πλάτων (Υ) Μ. Μουζάλα 14:00-16:00 ΑΠ2 / ΑΠ4 / ΑΠ8 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 & ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ σύµφωνα µε το άρθρο 39/ΦΕΚ 50-15/5/2015 για τους επί πτυχίω φοιτητές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

ÚıÔ ÔÍ ÛÙÔÓ 20fi ÈÒÓ. È ÏÔÁÔ ÙË ÚıÔ ÔÍ ÌÂ ÛË Î È Ó ÙÔÏ Δ ª. Ú Ú Ù μ Û ÏÂÈÔ Ú μ ÏÏÈ Ó ÙÔ ÕÁÁÂÏÔ. apple Î. ıëáëù

ÚıÔ ÔÍ ÛÙÔÓ 20fi ÈÒÓ. È ÏÔÁÔ ÙË ÚıÔ ÔÍ ÌÂ ÛË Î È Ó ÙÔÏ Δ ª. Ú Ú Ù μ Û ÏÂÈÔ Ú μ ÏÏÈ Ó ÙÔ ÕÁÁÂÏÔ. apple Î. ıëáëù ÚıÔ ÔÍ ÛÙÔÓ 20fi ÈÒÓ Δ ª Ú Ú Ù μ Û ÏÂÈÔ Ú μ ÏÏÈ Ó ÙÔ ÕÁÁÂÏÔ ÂÛapplefiÙË ˆÙ ÚÈÔ apple Î. ıëáëù È ÏÔÁÔ ÙË ÚıÔ ÔÍ ÌÂ ÛË Î È Ó ÙÔÏ Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 (Διάρκεια Εξεταστικής

Διαβάστε περισσότερα

Α Ε Τ Ο Σ : ( 1 ο Ε ξ ά μ η ν ο )

Α Ε Τ Ο Σ : ( 1 ο Ε ξ ά μ η ν ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 & ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ (σύμφωνα με: Ν.4218 παράγρ. 9, ΦΕΚ 268/10.12.2013) Α Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 3-2

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Επιστήμης του Φωτός

Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Επιστήμης του Φωτός Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Επιστήμης του Φωτός ΤΟΜΟΣ Β Γρηγόρης Βλασσάς Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Η Συμβολή του Φωτός στον Πολιτισμό και την Επιστήμη Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου 2

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING. Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων

Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING. Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων 1 Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων Αθήνα --- ευτέρα 16 Σε τεµβρίου 2013 2 Κύριε ήµαρχε, Κυρία Πρόεδρε του

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3

Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο. Διδ. Εν. 3 Θρησκεία: ένα παναθρώπινο φαινόμενο Διδ. Εν. 3 Η έννοια της θρησκείας Ο όρος «θρησκεία» συνδέεται με το φαινόμενο της θρησκείας γενικά και με τις επιμέρους θρησκείες ειδικότερα Με το πολυδιάστατο και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (Έκδοση: ) - Αριθµ. Σελ.: 13

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (Έκδοση: ) - Αριθµ. Σελ.: 13 ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 016-017 (Έκδοση: 07.10.16) - Αριθµ. Σελ.: 13 ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ Κωδικός Μάθηµα Αίθουσα Ηµέρα Διδασκαλίας Διδακτικές Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΠΟΣ Το διδακτορικό πρόγραμμα στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση αποσκοπεί στην εμβάθυνση και κριτική

Διαβάστε περισσότερα

138 Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Κρήτης (Ρέθυμνο)

138 Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Κρήτης (Ρέθυμνο) 138 Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Κρήτης (Ρέθυμνο) Σκοπός Το Τμήμα έχει σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε μαθήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα. 1 Υ101 1.Εισαγωγή και Κριτική του κειμένου της Κ.Δ. (101Υ) Ο βαθμός μεταφέρεται αυτούσιος 103Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Μάθημα. 1 Υ101 1.Εισαγωγή και Κριτική του κειμένου της Κ.Δ. (101Υ) Ο βαθμός μεταφέρεται αυτούσιος 103Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ένταξη φοιτητών στο νέο πρόγραμμα σπουδών. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και πριν και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016, θα ενταχθούν στο

Διαβάστε περισσότερα

Περί της Ταξινόμησης των Ειδών

Περί της Ταξινόμησης των Ειδών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Tel.: +30 2310998051, Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru Περί της Ταξινόμησης

Διαβάστε περισσότερα

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία 1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία προκριματική φάση 18 Φεβρουαρίου 2012 υπό την Αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ Διοργάνωση Τμήμα Φιλοσοφίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 1 η : Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ . ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Έτος Ίδρυσης: 7 ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΕΠ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ).... ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΔΑ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)....

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ.

Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Η γλώσσα της Κ.Δ. είναι η «κοινή» ελληνιστική, δηλαδή η δημώδης και η γλώσσα που ομιλείτο από τον 3 ο αι. π.χ. μέχρι τον 3 ο αι. μ.χ. Οι κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου και η πολιτική ενοποίηση του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) 06.06.2012 Τετάρτη Νεότερη γνωσιοθεωρία/μεταφυσική I (Υ) Δ. Αθανασάκης 09:00 06.06.2012 Τετάρτη Νεότερη πολιτική φιλοσοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 Στο σημείο αυτό του οδοιπορικού γνωριμίας με τις διάφορες μεθόδους αυτογνωσίας θα συναντήσουμε την Αστρολογία και θα μιλήσουμε για αυτή. Θα ερευνήσουμε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 MICROSOFT ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 2 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

CURRICULUM VITAE : Λ ά π π α Έ λ ε ν α Σ Π Ο Υ Δ Ε Σ

CURRICULUM VITAE : Λ ά π π α Έ λ ε ν α Σ Π Ο Υ Δ Ε Σ CURRICULUM VITAE ΕΠΙΘΕΤΟ: Λ ά π π α ΟΝΟΜΑ: Έ λ ε ν α ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ: Λάζαρος ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ: Αντιγόνη e-mail: lappael@edlit.auth.gr Σ Π Ο Υ Δ Ε Σ Αποφοίτησε από το 21 ο Λύκειο Αθηνών µε γενικό βαθµό απολυτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Στο πλαίσιο της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος - Η Πολιτεία και ο Πολίτης»,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Λέξεις και νόημα Η γλώσσα αποτελείται από λέξεις. Η λέξη είναι το μικρότερο τμήμα της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Στη σκιά του ζητήματος των ταυτοτήτων, το πρόβλημα της αναγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. διοργανώνει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. με θέμα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. διοργανώνει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. με θέμα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ διοργανώνει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 Χώρος Διεξαγωγής OTΕAcademy* Δ/νση Πέλικα

Διαβάστε περισσότερα

þÿš ¹½É½¹º ÃÄ ¹Çµ ± Ä Â š±¹½ þÿ ¹± º  ÃÄ š Á ½¹

þÿš ¹½É½¹º ÃÄ ¹Çµ ± Ä Â š±¹½ þÿ ¹± º  ÃÄ š Á ½¹ Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Health Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2015 þÿš ¹½É½¹º ÃÄ ¹Çµ ± Ä Â š±¹½ þÿ ¹± º  ÃÄ š Á ½¹ þÿ Šż Å,» ±Â þÿ Á̳Á±¼¼± µ»

Διαβάστε περισσότερα

«Από τη Βυζαντινή Οικουμένη στη Θράκη και στη Λογοτεχνία του Σήμερα»

«Από τη Βυζαντινή Οικουμένη στη Θράκη και στη Λογοτεχνία του Σήμερα» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Τετάρτη 1η Ιουνίου 2011, ώρα 19:00 Την Τετάρτη 1 η Ιουνίου, στις 19:00, πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θρακικής και Παράδοσης το καταληκτήριο μάθημα των τμημάτων Αρχαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 7/6/16 ΤΡΙΤΗ Πλάτων (Υ) Μ. Μουζάλα 18-20 ΑΑ 15/6/16 ΤΕΤΑΡΤΗ Γνωσιοθεωρία - Μεταφυσική

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές προϋποθέσεις απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης

Τυπικές προϋποθέσεις απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου εξειδίκευσης Εκπονώ διπλωματική ερευνητική εργασία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση: αυτό είναι εκπαιδευτική έρευνα; κι αν ναι, τι έρευνα είναι; Αντώνης Λιοναράκης 7-8 Ιουνίου 2008 Τυπικές προϋποθέσεις απόκτησης μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ Η πρώτη λέξη του

Διαβάστε περισσότερα

Εξάµηνο Α Μαθήµατα Υποχρεωτικά

Εξάµηνο Α Μαθήµατα Υποχρεωτικά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Εξάµηνο Α Μαθήµατα Υποχρεωτικά 1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗ ΒΕΛΟΥ ΙΑ ΣΙ ΕΡΗ-- 24/01/2011 ΕΥΤΕΡΑ 9:00 Α-Λ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑ Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΜΙΛΙΑ Κυρίες και Κύριοι, Είναι μοιραίο, όταν ακολουθείς ως ομιλητής τους συγκεκριμένους σπουδαίους προλαλήσαντες να πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο Ισχύς Νοεμβρίου 2016 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Διήμερο Συνέδριο Φιλοσοφίας του Δικαίου

Δίκαιο Ισχύς Νοεμβρίου 2016 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Διήμερο Συνέδριο Φιλοσοφίας του Δικαίου & Δίκαιο Ισχύς Διήμερο Συνέδριο Φιλοσοφίας του Δικαίου 25-26 Νοεμβρίου 2016 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Αίθουσα UNESCO (25/11, 10:45-19:00) & Cine Studio (26/11, 10:00-14:15) Χορηγός Επικοινωνίας Τμήμα Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 18/1/2016 Δευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία Α. Μιχαλάκης 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα