Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου"

Transcript

1 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3: Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

2 125

3 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Κεφάλαιο 3.1: Εισαγωγή στο Word Εκκίνηση του Word 2010 Μια από τις εφαρμογές του πακέτου εφαρμογών του Microsoft Office, είναι αυτή του κειμενογράφου «Word». Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε προκειμένου να διαβάσουμε ένα αρχείο κειμένου, να δημιουργήσουμε ένα νέο, ή να τροποποιήσουμε κάποιο υπάρχον. Το Word περιέχει εργαλεία που μας επιτρέπουν μορφοποίηση υψηλού επιπέδου, χρήση πολυμέσων (κυρίως εικόνων ή έτοιμων σχημάτων), αλλά και χαρακτηριστικά εκτύπωσης. Δημιουργώντας το Word 2010, η Microsoft εκτός από την βελτίωση της κορδέλας και της δυνατότητας αναζήτησης και περιήγησης, πρόσθεσε ή βελτίωσε ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία είναι η ταυτόχρονη συνεργασία πολλών ατόμων σε ένα έγγραφο, η ευκολότερη προσθήκη οπτικών εφέ σε ένα έγγραφο με τη δυνατότητα ορθογραφικού ελέγχου σε κείμενο που περιέχει οπτικά εφέ, η δυνατότητα μετάφρασης λέξεων ή φράσεων, περισσότερες επιλογές για εισαγωγή εντυπωσιακών διαγραμμάτων, νέα εργαλεία επεξεργασίας εικόνων ώστε να μην απαιτείται πρόσθετο λογισμικό, δυνατότητα ανάκτησης της εργασίας μας, εφόσον κλείσαμε κατά λάθος ένα έγγραφο, χωρίς να το αποθηκεύσουμε, η νέα προβολή «Microsoft Office Backstage», που διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στις δυνατότητες του Word και εμφανίζεται όταν κάνουμε κλικ στην καρτέλα «Αρχείο». Σε κάποιους υπολογιστές το Word 2010 μπορεί να έχει εγκατασταθεί με μία συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Εάν δεν υπάρχει συντόμευση, το ανοίγουμε ως εξής: 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Έναρξη» στην κάτω αριστερά γωνία της οθόνης. 2. Εάν το «Microsoft Word 2010» εμφανιστεί σε αυτό το μενού μπορούμε να το επιλέξουμε αμέσως. 3. Εάν δεν υπάρχει στο μενού, πατάμε «Όλα τα προγράμματα». Το μενού αναπτύσσεται για να μας δείξει μια λίστα προγραμμάτων και ομάδων προγραμμάτων που απεικονίζονται με εικονίδια μικρών φακέλων. 4. Πατάμε στο φάκελο με την ονομασία «Microsoft Office» για να δούμε τη λίστα προγραμμάτων. 5. Η λίστα των εφαρμογών της Microsoft η οποία θα εμφανιστεί, εξαρτάται από τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. 6. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο «Microsoft Word 2010». Ένα αρχείο της εφαρμογής του Word καλείται και έγγραφο. Τα έγγραφα του Word, στην έκδοση 2010, έχουν ως επέκταση «.docx» (διατηρώντας τη συμβατότητα με την έκδοση 2007). Βέβαια, μέσα από την εν λόγω εφαρμογή, μπορούμε να δημιουργήσουμε αρχεία διαφορετικών τύπων (π.χ. ιστοσελίδων), στην περίπτωση αυτή όμως θα δημιουργούνται και αρχεία με την κατάλληλη κάθε φορά επέκταση (για τις ιστοσελίδες είναι.htm).

4 127 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Η Οθόνη του Word 2010 Μόλις εκκινήσουμε το Word, ανοίγει η ακόλουθη οθόνη, με όλα τα στοιχεία που απεικονίζονται εδώ: Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει την προηγούμενη έκδοση του Word, παρατηρούμε ότι η καρτέλα «Αρχείο», έχει αντικαταστήσει το «Κουμπί Office». Επιπλέον, δεξιά από τη «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης», βλέπουμε τη «Γραμμή Τίτλου»,, η οποία μας ενημερώνει για το τρέχων ή ενεργό μας έγγραφο (δηλαδή το επιλεγμένο, π.χ. «Έγγραφο1»). Επίσης στα δεξιά της «Γραμμής Τίτλου», βλέπουμε τα «Βασικά Κουμπιά», η λειτουργία των οποίων, είναι: Ελαχιστοποίηση : Ελαχιστοποιεί την εφαρμογή, στη γραμμή εργασιών των Windows. Μεγιστοποίηση / Επαναφορά κάτω / : Μεγιστοποιεί το παράθυρο της εφαρμογής ώστε να καλύπτει ολόκληρη την οθόνη ή αν είναι ήδη μεγιστοποιημένο, το επαναφέρει στο αρχικό του μέγεθος. Κλείσιμο : Κλείνει την εφαρμογή του Word.

5 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Η καρτέλα «Αρχείο» Η καρτέλα «Αρχείο», που έχει αντικαταστήσει το «Κουμπί Office», είναι η έγχρωμη καρτέλα, συνήθως μπλε και βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία Word Μας δίνει πρόσβαση στο κύριο μενού του Word. Από εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βασικές λειτουργίες όπως να δημιουργήσουμε, να ανοίξουμε, να κλείσουμε και να εκτυπώσουμε αρχεία. Όταν κάνουμε κλικ στην καρτέλα «Αρχείο» ανοίγει το ακόλουθο μενού. Οι περισσότερες εντολές μας οδηγούν σε κάποιο παράθυρο διαλόγου. Αν για παράδειγμα επιλέξουμε «Άνοιγμα», εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου που μας ζητάει να διαλέξουμε ποιο αρχείο θα ανοίξουμε. Μπορούμε επίσης να δούμε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου, με τη χρήση του πλήκτρου «Alt», πατώντας το μία φορά είτε στην κεντρική σελίδα του Word (όπου εμφανίζονται οι συντομεύσεις για τις καρτέλες και τα βασικά εργαλεία) είτε ενώ έχουμε εμφανίσει το μενού της καρτέλας «Αρχείο» (όπου εμφανίζονται οι συντομεύσεις για τις εντολές του μενού). Επιπλέον μπορούμε να εμφανίσουμε το μενού της καρτέλας «Αρχείο», πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων «Alt» + «A».

6 129 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Η Κορδέλα Κοντά στο πάνω μέρος της οθόνης, βρίσκεται η Κορδέλα που παρέχει πρόσβαση σε μια ευρεία σειρά χρήσιμων στοιχείων ελέγχου. Αυτά είναι οργανωμένα σε Καρτέλες, μία μόνο από τις οποίες είναι ενεργή κάθε φορά. Στο παρακάτω παράδειγμα, η Κεντρική Καρτέλα προβάλλει μερικές βασικές λειτουργίες επεξεργασίας και μορφοποίησης. Αν πατήσουμε τον τίτλο της Καρτέλας Εισαγωγή για να την ενεργοποιήσουμε, θα δούμε ότι χωρίζεται σε επτά ενότητες (ή ομάδες). Κάνοντας διπλό κλικ στον τίτλο της ενεργής Καρτέλας θα αποκρύψουμε την Κορδέλα προσωρινά. Αυτή είναι μια χρήσιμη λειτουργία όταν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το μέγεθος του χώρου της οθόνης, προκειμένου να προβάλλουμε και να επεξεργαστούμε το έγγραφό μας. Με ένα κλικ σε οποιοδήποτε τίτλο καρτέλας, εμφανίζουμε την Κορδέλα προσωρινά ενώ με διπλό κλικ, επαναφέρουμε την Κορδέλα στο κανονικό της μέγεθος.

7 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Η Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης Η «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης» είναι η μικρή συλλογή εργαλείων στην κορυφή της οθόνης. Για να προσαρμόσουμε τη «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης», κάνουμε κλικ στο εικονίδιο «Προσαρμογή Γραμμής Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης» και επιλέγουμε μια εντολή ή «Περισσότερες Εντολές», για να εμφανίσουμε ολόκληρη τη λίστα. Στο παράθυρο που προβάλλεται, επιλέγουμε «Επιλογή εντολών από» για να εμφανίσουμε μια λίστα εντολών του Word. Μπορούμε να εμφανίσουμε αυτό το παράθυρο διαλόγου, κάνοντας κλικ στην καρτέλα «Αρχείο», πατώντας «Επιλογές» και επιλέγοντας στη συνέχεια «Γραμμή εργαλείων γρήγορης πρόσβασης». Εάν θέλουμε οι προσαρμογές μας να είναι καθολικές, θα πρέπει να είναι επιλεγμένη η εντολή «Για όλα τα έγγραφα» (1) κάτω από την εντολή «Προσαρμογή Γραμμής Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης». Εάν επιλέξουμε μια εντολή στη δεξιά λίστα, μπορούμε μετά να χρησιμοποιήσουμε τα πλήκτρα μετακίνησης προς τα επάνω και προς τα κάτω (2) για να αλλάξουμε τη σειρά με την οποία προβάλλονται τα εικονίδια στη «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης». Προσθέτουμε εικονίδια κάνοντας διπλό κλικ στην αριστερή λίστα ή πατώντας το εικονίδιο μία φορά και επιλέγοντας μετά το κουμπί «Προσθήκη>>» (3). Αφαιρούμε εικονίδια κάνοντας διπλό κλικ στη δεξιά λίστα ή πατώντας το εικονίδιο μία φορά και επιλέγοντας μετά το κουμπί «Κατάργηση» (3). Όταν ολοκληρώσουμε τις ενέργειες, πατάμε «OK» για να εφαρμοστούν οι αλλαγές μας ή «Άκυρο» για να μην καταχωρηθούν.

8 131 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Καρτέλες Εντολών Η Καρτέλα «Κεντρική», μας παρέχει πρόσβαση σε βασικές επιλογές επεξεργασίας και μορφοποίησης κειμένου. Η Καρτέλα «Εισαγωγή», μας επιτρέπει να εισάγουμε στοιχεία όπως απεικονίσεις και πίνακες. Η Καρτέλα «Διάταξη Σελίδας», μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε γενικές επιλογές διαμόρφωσης σελίδας όπως περιθώρια και στήλες ή να εισάγουμε ένα ενιαίο Θέμα στο έγγραφό. Η Καρτέλα «Αναφορές», που περιλαμβάνει Πίνακες Περιεχομένων, Ευρετήρια, Πηγές, Βιβλιογραφία, Λεζάντες και Πίνακες Αναφορών Νομολογίας. Η Καρτέλα «Στοιχεία Αλληλογραφίας», μας παρέχει πρόσβαση στις λειτουργίες Συγχώνευσης Αλληλογραφίας του Word. Η Καρτέλα «Αναθεώρηση», μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις αλλαγές και να χρησιμοποιούμε τα Εργαλεία Γλωσσικού Ελέγχου. Η Καρτέλα «Προβολή», όπου μπορούμε να επιλέξουμε μία προβολή καθώς και τα στοιχεία που θέλουμε να αποκρύψουμε.

9 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Η Μικρή Γραμμή Εργαλείων Όταν επιλέγουμε ένα τμήμα κειμένου, εμφανίζεται κοντά στην επιλογή μας, η «Μικρή Γραμμή Εργαλείων». Αυτή μας παρέχει άμεση πρόσβαση στις επιλογές μορφοποίησης κειμένου που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Για να χρησιμοποιήσουμε τη «Μικρή γραμμή εργαλείων»: 1. Πληκτρολογούμε ένα κείμενο και μετά το επιλέγουμε. 2. Ξεκινάμε τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από το επιλεγμένο κείμενο και κατόπιν σταδιακά μετακινούμαστε προς τα επάνω. Η «Μικρή γραμμή εργαλείων» εμφανίζεται αχνή πάνω από το κείμενο. Καθώς μετακινούμαστε προς τη «Μικρή γραμμή εργαλείων, αυτή γίνεται πιο συμπαγής. 3. Πατάμε ένα από τα στοιχεία ελέγχου της «Μικρής γραμμής εργαλείων» για να αλλάξουμε την εμφάνιση του επιλεγμένου μας κειμένου. Εάν δεν εμφανιστεί η «Μικρή γραμμή εργαλείων» όταν επιλέγουμε ένα τμήμα κειμένου με το ποντίκι, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο επιλεγμένο τμήμα κειμένου. Εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού περιβάλλοντος και η «Μικρή γραμμή εργαλείων» είναι ακριβώς από πάνω του.

10 133 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Η Γραμμή Κατάστασης Η «Γραμμή Κατάστασης» είναι η οριζόντια λωρίδα στο κάτω μέρος της οθόνης του Word. Συνήθως παρουσιάζει λεπτομέρειες γενικών ρυθμίσεων και επιλογές προβολής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση του επιπέδου ζουμ. Για να προσαρμόσουμε τη «Γραμμή κατάστασης»: 1. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω σε οποιοδήποτε σημείο της «Γραμμής Κατάστασης» για να εμφανίσουμε το μενού «Προσαρμογή γραμμής κατάστασης». 2. Όλες οι επιλογές της «Γραμμής κατάστασης» περιλαμβάνονται στη λίστα μαζί με τις τρέχουσες τιμές τους. 3. Πατάμε σε ένα στοιχείο του μενού για να το προσθέσουμε ή να το αφαιρέσουμε από τη «Γραμμή κατάστασης». 4. Κάνουμε κλικ εκτός μενού για να το κλείσουμε μόλις έχουμε τελειώσει την εργασία μας.

11 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Θεματικές Καρτέλες Οι «Θεματικές Καρτέλες» εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζεται. Έτσι η οθόνη του Word παραμένει λιτή και χωρίς περιττά στοιχεία αφού βλέπουμε μόνο τα εργαλεία τα οποία χρησιμεύουν στις εργασίες που εκτελούμε εκείνη τη στιγμή. Εάν για παράδειγμα επεξεργαζόμαστε έναν πίνακα, θα δούμε τις θεματικές καρτέλες για τα «Εργαλεία Πίνακα». Περιλαμβάνουν την καρτέλα με τα στοιχεία ελέγχου σχεδίασης και την καρτέλα με τα στοιχεία ελέγχου διάταξης. Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα «Εργαλεία Εικόνας» τα οποία εμφανίζονται όταν έχουμε επιλέξει μία εικόνα. Κάτω από τα Εργαλεία Εικόνας υπάρχει η καρτέλα «Μορφοποίηση», που μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε την εμφάνιση, το μέγεθος και τη θέση της εικόνας μας. Μερικές φορές θα δούμε την ίδια ομάδα στοιχείων ελέγχου σε παραπάνω από μία καρτέλα. Στο παραπάνω παράδειγμα, τα εργαλεία «Τακτοποίηση» ανήκουν στα «Εργαλεία Εικόνας / καρτέλα Μορφοποίηση». Μπορεί να παρατηρήσαμε ότι θα βρούμε αυτά τα εργαλεία και στην καρτέλα «Διάταξη σελίδας».

12 135 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Βοήθεια του Word 2010 Όταν μετακινούμε το ποντίκι πάνω από μία εντολή στην Κορδέλα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, εμφανίζεται ένα παράθυρο «επεξήγησης εργαλείων» το οποίο μας δείχνει την ονομασία της εντολής. Βλέπουμε επίσης μία επεξήγηση της λειτουργίας της. Το μικρό βέλος υποδεικνύει ότι αν πατήσουμε εκεί θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου. Εάν όμως απλά το καταδείξουμε με το ποντίκι, το παράθυρο «επεξήγησης εργαλείων» θα περιλαμβάνει μία προεπισκόπηση του διαλόγου, όπως αυτή στο ακόλουθο παράδειγμα. Για περισσότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο σχετικά με τις λειτουργίες του Word, πατάμε το πλήκτρο «F1» ή κάνουμε κλικ στο εικονίδιο στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Θα εμφανιστεί μία επεξήγηση του συγκεκριμένου στοιχείου ελέγχου. Εάν ο δείκτης του ποντικιού δεν είναι τοποθετημένος σε κανένα στοιχείο ελέγχου όταν πατάμε «F1», τότε εμφανίζεται το παράθυρο «Βοήθεια για το Word» με τη λειτουργία αναζήτησης. Εάν έχουμε ενεργή σύνδεση στο Διαδίκτυο, τότε μπορούμε να κάνουμε λήψη περιεχομένου βοήθειας της Microsoft από το «Office Online». Εάν ο δείκτης στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου «Βοήθεια» είναι στη θέση «Χωρίς Σύνδεση» τότε κάνουμε κλικ επάνω στο κουμπί και επιλέγουμε «Εμφάνιση περιεχομένου από το Office Online».

13 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Συλλογές Το σύμβολο υποδεικνύει ότι υπάρχει μία συλλογή αντικειμένων μέσα σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο ελέγχου. Η συλλογή «Στυλ Κειμένου» διαθέτει μια αυτόματη λειτουργία προεπισκόπησης η οποία μας επιτρέπει να δούμε τα εφέ ενός «Στυλ» πριν το χρησιμοποιήσουμε. Για να χρησιμοποιήσουμε τη συλλογή «Στυλ Κειμένου»: 1. Επιλέγουμε ένα τμήμα κειμένου στο έγγραφό μας. 2. Επιλέγουμε την καρτέλα «Κεντρική» στην κορδέλα, ώστε να είναι η ενεργή καρτέλα. 3. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο στην κάτω δεξιά γωνία των στοιχείων ελέγχου «Στυλ» και εμφανίζεται η συλλογή «Στυλ». 4. Καθώς καταδεικνύουμε ένα «Στυλ», το κείμενό μας αλλάζει και εμφανίζεται μία προεπισκόπηση του αποτελέσματος. 5. Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε το «Στυλ» μόνιμα στο κείμενο, τότε κάνουμε κλικ επάνω του. Διαφορετικά, εάν δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε το νέο «Στυλ», απλά μετακινούμε το δείκτη του ποντικιού οπουδήποτε αλλού. 6. Μόλις τελειώσουμε, πατάμε οπουδήποτε στην κορδέλα για να εξαφανιστεί η συλλογή «Στυλ».

14 137 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 Κεφάλαιο 3.2: Βασικές λειτουργίες του Word Δημιουργία εγγράφου Όταν ξεκινάμε το Word εμφανίζεται ένα νέο, κενό έγγραφο. Για να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο νέο έγγραφο κάνουμε κλικ στην καρτέλα «Αρχείο» πάνω αριστερά στην οθόνη για να ανοίξει το μενού και επιλέγουμε «Δημιουργία». Από τα «Διαθέσιμα πρότυπα» επιλέγουμε «Κενό έγγραφο» και πατάμε δεξιά, το κουμπί «Δημιουργία». Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα πρότυπα εγγράφου. Τα Πρότυπα είναι σαν τα κοινά αρχεία με τη διαφορά ότι αποθηκεύονται ως τύποι προτύπων με επέκταση «.dotx» και όχι ως τύποι αρχείων. Τα πρότυπα λειτουργούν ως προσχέδια για τυπικά έγγραφα τα οποία μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές. Για παράδειγμα μπορεί να πρόκειται για τυπικές εκθέσεις, αναφορές, επιστολές ή φαξ. Για να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο από το «Office.com», πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Δημιουργία». Από την ενότητα «Πρότυπα του Office.com», κάνουμε κλικ σε αυτό που θέλουμε ή επιλέγουμε την κατηγορία που επιθυμούμε και στη συνέχεια το επιθυμητό πρότυπο. Τέλος πατάμε το κουμπί «Λήψη», που βρίσκεται δεξιά. Θα έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο της Microsoft στο Διαδίκτυο, μόνο αν έχουμε ενεργή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση στο Διαδίκτυο, μπορούμε να περιηγηθούμε σε οποιαδήποτε online κατηγορία. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο από υπάρχον έγγραφο θα πρέπει καταρχίν να γνωρίζουμε ότι τα εγκατεστημένα πρότυπα βρίσκονται στην ενότητα «Δημιουργία» και δημιουργούν αντίγραφο του εαυτού τους όταν επιλέγονται. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κοινό έγγραφο με παρόμοιο τρόπο. Πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Δημιουργία». Από την ενότητα «Διαθέσιμα πρότυπα», επιλέγουμε «Δημιουργία από υπάρχον» και μετά επιλέγουμε το έγγραφο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα δημιουργηθεί ένα νέο έγγραφο, βασισμένο σε αντίγραφο του προηγούμενου εγγράφου. Για να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο από τα εγκατεστημένα πρότυπα, πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Δημιουργία». Από την ενότητα «Διαθέσιμα πρότυπα», επιλέγουμε «Δείγματα προτύπων», έπειτα κάνουμε κλικ σε αυτό που θέλουμε και πατάμε το κουμπί «Δημιουργία», στα δεξιά. Για να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο από την ενότητα «Τα πρότυπά μου», το Word μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τα δικά μας πρότυπα, πατώντας στην καρτέλα «Αρχείο», επιλέγοντας «Αποθήκευση ως» και πατώντας «Πρότυπο Word (*.dotx)». Θα αποθηκευτεί ένα αρχείο με την επέκταση «.dotx». Μπορούμε να δούμε τα πρότυπα που έχουμε δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά. Πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο», επιλέγοουμε «Δημιουργία» και από την ενότητα «Διαθέσιμα πρότυπα», επιλέγουμε «Τα πρότυπά μου». Έπειτα επιλέγουμε το επιθυμητό έγγραφο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θα χρησιμοποιηθεί ως απλό έγγραφο ή ως πρότυπο και στη συνέχεια πατάμε το κουμπί «ΟΚ» Άνοιγμα εγγράφου Πριν ανοίξουμε το Word, εάν εντοπίσουμε κάποιο αρχείο Word και κάνουμε διπλό κλικ πάνω του, τα Windows θα ξεκινήσουν αυτόματα το Word ανοίγοντας το αρχείο για επεξεργασία. Για να ανοίξουμε ένα έγγραφο μέσα από το Word, πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Άνοιγμα» ή «Ctrl+O». Από προεπιλογή, προβάλλονται όλα τα έγγραφα Word στον τρέχοντα φάκελο. Το Word μπορεί να ανοίξει διάφορους άλλους τύπους αρχείων. Για να τους δούμε, ανοίγουμε το αναδυόμενο μενού το οποίο γράφει «Όλα τα έγγραφα του Word» και επιλέγουμε τον επιθυμητό τύπο αρχείου.

15 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Αποθήκευση εγγράφου Ένας γρήγορος τρόπος αποθήκευσης, είναι το πάτημα του κουμπιού «Αποθήκευση» στη «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης». Το Word θα αποθηκεύσει το έγγραφό μας στον δίσκο χρησιμοποιώντας το τρέχον όνομα φακέλου. Η συντόμευση πληκτρολόγιου για την Αποθήκευση είναι «Ctrl+S». Άλλος τρόπος για να επιλέξουμε την αποθήκευση ενός εγγράφου, είναι από το μενού που εμφανίζεται, πατώντας στην καρτέλα «Αρχείο». Η επιλογή «Αποθήκευση ως», μας δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο αποθήκευσης, επιτρέποντάς μας να ορίσουμε όνομα φακέλου, τύπο, θέση και άλλες επιλογές. Πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Αποθήκευση ως». Εμφανίζεται ένα υπομενού, όπου πατάμε στην επιλογή «Έγγραφο του Word», για να αποθηκεύσουμε το έγγραφό μας στην προεπιλεγμένη μορφή της τρέχουσας έκδοσης του Word. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται, αν ενεργοποιήσουμε την επιλογή «Αποθήκευση Μικρογραφίας» θα μπορούμε να δούμε μια μικρή προεπισκόπηση της πρώτης σελίδας του εγγράφου όταν αναζητάμε φακέλους στα Windows. Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Αναζήτηση φακέλων» (αν βλέπουμε το κουμπί «Απόκρυψη φακέλων» σημαίνει ότι το κουμπί «Αναζήτηση φακέλων» είναι ήδη πατημένο) και περιηγούμαστε στον επιθυμητό φάκελο, διασφαλίζοντας ότι το όνομα αρχείου είναι σωστό και πατάμε «Αποθήκευση» Κλείσιμο εφαρμογής ή εγγράφου Για να κλείσουμε την εφαρμογή του Word, πατάμε το κουμπί «Κλείσιμο», που βρίσκεται στη «Γραμμή Τίτλου». Αν υπάρχουν παραπάνω από ένα έγγραφα ανοιχτά, θα κλείνουν ένα ένα κάθε φορά που πατάμε το κουμπί «Κλείσιμο» και θα κλείσει το Word όταν θα έχει μείνει μόνο ένα έγγραφο ανοιχτό. Εναλλακτικά πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και έπειτα πατάμε το κουμπί «Έξοδος». Με αυτόν τον τρόπο κλείνουν άμεσα, όλα τα ανοιχτά έγγραφα και κλείνει και το Word. Αν υπάρχουν έγγραφα που δεν έχουμε αποθηκεύσει, το Word μας ενημερώνει και μας ρωτάει αν επιθυμούμε να τα αποθηκεύσουμε, πριν την έξοδό μας, για να μη χαθούν Επιλογή κειμένου Επιλογή κειμένου γίνεται με τη βοήθεια του ποντικιού (αριστερό κλικ και σύρσιμο μέχρι να επιλεγεί όσο κείμενο θέλουμε) ή με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Μιας λέξης, με διπλό κλικ πάνω στη λέξη Μιας παραγράφου, με τριπλό κλικ πάνω στην παράγραφο Μιας γραμμής, με κλικ στα αριστερά της γραμμής Ενός τμήματος, με ένα κλικ στην αρχή του τμήματος και με πατημένο το πλήκτρο «Shift», άλλο ένα κλικ στο τέλος του τμήματος Όλου του κειμένου, από το τρέχον σημείο μέχρι την αρχή του εγγράφου, με το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+Shift+Home» Όλου του κειμένου, από το τρέχον σημείο μέχρι το τέλος του εγγράφου, με το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+Shift+End» Ολόκληρου του εγγράφου, με το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+A»

16 139 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Μετακίνηση μέσα στο έγγραφο Η Μετακίνηση μέσα στο έγγραφο γίνεται με τα πλήκτρα βέλους του πληκτρολογίου και επίσης με τα πλήκτρα ή τους συνδυασμούς πλήκτρων: «Home», το οποίο μας μετακινεί στην αρχή της τρέχουσας σειράς «End», το οποίο μας μετακινεί στο τέλος της τρέχουσας σειράς «Page Up», το οποίο μας μετακινεί μια σελίδα επάνω «Page Down», το οποίο μας μετακινεί μια σελίδα κάτω «Ctrl+Home», το οποίο μας μετακινεί στην αρχή του εγγράφου «Ctrl +End», το οποίο μας μετακινεί στο τέλος του εγγράφου Αναίρεση και Επανάληψη Χρησιμοποιούμε το κουμπί «Αναίρεση» από την «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης», ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+Z», για να αναιρέσουμε την τελευταία ενέργειά μας. Εναλλακτικά, ανοίγουμε το μενού «Αναίρεση» (το βέλος δίπλα από το κουμπί «Αναίρεση»), για να αναιρέσουμε περισσότερες ενέργειες. Για να επαναλάβουμε μια ενέργεια που αναιρέσαμε πρόσφατα, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+Y» ή χρησιμοποιούμε το κουμπί «Επανάληψη» Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης». στη «Γραμμή Εάν το κουμπί «Επανάληψη» είναι απενεργοποιημένο, δεν υπάρχουν άλλες ενέργειες προς επανάληψη Ορθογραφικός Έλεγχος Το Word έχει πρόσβαση σε διάφορα λεξικά αγγλικών και άλλων γλωσσών, τα οποία χρησιμοποιεί όταν πραγματοποιεί ορθογραφικούς ελέγχους. Για να ενεργοποιήσουμε τον ορθογραφικό έλεγχο: 1. Επιλέγουμε το κείμενο που θέλουμε να ελέγξουμε. 2. Επιλέγουμε την καρτέλα «Αναθεώρηση» και κάνουμε κλικ στο κουμπί «Ορθογραφικός & γραμματικός έλεγχος», στην περιοχή «Γλωσσικός έλεγχος». Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα ερωτηθούμε εάν επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο υπόλοιπο έγγραφο. Για να πραγματοποιήσουμε ορθογραφικό έλεγχο σε ολόκληρο το έγγραφο, δεν θα πρέπει να έχουμε επιλέξει κάποιο τμήμα κειμένου. 3. Εάν το Word εντοπίσει σφάλματα στο έγγραφό μας, θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου «Ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος». Το Word θα κάνει προτάσεις για τις ορθογραφικές διορθώσεις. Επιλέγουμε μία και πατάμε «Αλλαγή» ή «Αλλαγή όλων». Εάν η λέξη ήταν σωστή αλλά δεν υπήρχε στο λεξικό του Word, μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί «Προσθήκη στο λεξικό». Υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές: Αλλαγή (Change): για να αντικαταστήσουμε τη λανθασμένη λέξη με τη σωστή Αλλαγή όλων (Change All): για να αντικαταστήσουμε όλες τις εμφανίσεις της λανθασμένης λέξης με τη σωστή Παράβλεψη (Ignore): για να παραβλέψουμε την αντικατάσταση της λανθασμένης λέξης με τη σωστή Παράβλεψη όλων (Ignore All): για να παραβλέψουμε την αντικατάσταση όλων των εμφανίσεων της λανθασμένης λέξης με τη σωστή Προσθήκη (Add): της λέξης που διορθώσαμε στο λεξικό

17 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Εάν έχουμε επιλέξει το παράθυρο κειμένου «Γραμματικός έλεγχος» (π.χ. για έλεγχο της συμφωνίας υποκειμένου και ρήματος), το Word θα εφαρμόσει ένα σύνολο γραμματικών κανόνων στο κείμενό μας. Εάν το Word εντοπίσει ένα πιθανό γραμματικό σφάλμα, μπορούμε είτε να αποδεχθούμε μία από τις προτάσεις του, κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αλλαγή» είτε να αγνοήσουμε τη σύσταση, πατώντας «Παράβλεψη» ή «Παράβλεψη κανόνα», εφόσον δεν θέλουμε το Word να εφαρμόζει αυτόν τον κανόνα στο μέλλον. Εάν κάνουμε κλικ στο κουμπί «Επεξήγηση», εμφανίζεται το παράθυρο «Βοήθεια του Word» με μια περιγραφή του τρέχοντα κανόνα. Όταν ολοκληρώσουμε την ανάγνωση, κλείνουμε αυτό το παράθυρο. 5. Εάν θέλουμε να διακόψουμε τον ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο πριν ολοκληρωθεί, κάνουμε κλικ στο κουμπί «Άκυρο». 6. Μέσα στο παράθυρο «Ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος», πατάμε «Επιλογές» για να αναθεωρήσουμε ή να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται ο έλεγχος (μπορούμε να εμφανίσουμε αυτό το παράθυρο από την καρτέλα «Αρχείο» «Επιλογές» «Εργαλεία ελέγχου»). Με τον τρόπο αυτό έχουμε πρόσβαση σε μια σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες ομαδοποιούνται ξεχωριστά σε ενότητες ορθογραφίας και γραμματικής. Το κουμπί «Προσαρμοσμένα λεξικά...» παρέχει πρόσβαση στη λίστα των λέξεων που έχουμε προσθέσει κατά την εκτέλεση του ορθογραφικού ελέγχου. 7. Στην περιοχή «Κατά τη διόρθωση ορθογραφίας και γραμματικής στο Word», πατάμε «Ρυθμίσεις», όπου: Το παράθυρο «Ρυθμίσεις γραμματικής» περιλαμβάνει τρία σύνολα επιλογών. Το σύνολο «Απαιτούμενες» αφορά γενικούς κανόνες στίξης και διαστημάτων. Το σύνολο «Γραμματική» είναι μια λίστα ομάδων γραμματικών κανόνων. Το σύνολο «Στυλ» είναι μια λίστα λιγότερο αυστηρών κανόνων και η παράβαση αυτών των κανόνων εξαρτάται από το πόσο επίσημο είναι το τρέχον έγγραφο. 8. Πατάμε «ΟΚ» σε αυτό και στο παράθυρο «Επιλογές του Word» για να επιστρέψουμε στον ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο. 9. Όταν το Word ολοκληρώσει τον έλεγχο του εγγράφου μας, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επιβεβαίωσης Αυτόματος Συλλαβισμός Μπορούμε να ρυθμίσουμε την εφαρμογή, ώστε να αναδιπλώνει αυτόματα μια λέξη, όταν φτάνει στο δεξί περιθώριο ο δρομέας. Δηλαδή οι μεγάλες λέξεις, να μπορούν να χωρίζονται σε δύο γραμμές, αντί να μεταφερθεί ολόκληρη η λέξη στην επόμενη γραμμή, αφήνοντας έτσι μεγάλο κενό, μεταξύ δεξιού περιθωρίου και κειμένου, της επάνω σειράς. Επιλέγουμε την καρτέλα «Διάταξη σελίδας» και στην περιοχή «Διαμόρφωση σελίδας», πατάμε το κουμπί «Συλλαβισμός» (δεξιά από το κουμπί «Στήλες»). Αν στο αναδυόμενο μενού, επιλέξουμε «Επιλογές συλλαβισμού», εμφανίζεται το παράθυρο «Συλλαβισμός», όπου έχουμε τις ακόλουθες επιλογές: Αυτόματος συλλαβισμός: το επιλέγουμε. Συλλαβισμός λέξεων με ΚΕΦΑΛΑΙΑ: συνήθως το απενεργοποιούμε για να μην συλλαβίζει λέξεις με κεφαλαίους χαρακτήρες. Ζώνη συλλαβισμού: επιλέγουμε την ανώτερη απόσταση του δεξιού περιθωρίου, στην οποία θέλουμε να γίνεται ο συλλαβισμός του κειμένου. Περιορισμός συνεχόμενων ενωτικών σε: ορίζουμε το μέγιστο αριθμό των συνεχόμενων γραμμών που μπορούν να έχουν ενωτικό.

18 141 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Όνομα χρήστη Το όνομα χρήστη της εφαρμογής διαμορφώνεται από το λογαριασμό χρήστη, που χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στα Windows. Για να αλλάξουμε το όνομα χρήστη της εφαρμογής, επιλέγουμε διαδοχικά την καρτέλα «Αρχείο» -> «Επιλογές» «Γενικά». Στην ενότητα «Προσαρμογή του αντιγράφου του Microsoft Office», δίνουμε στο πεδίο «Όνομα χρήστη», το νέο όνομα χρήστη που θέλουμε και πατάμε «ΟΚ» Όνομα συντάκτη Το όνομα συντάκτη του εγγράφου δείχνει ποιος χρήστης, δημιούργησε ένα έγγραφο. Για να αλλάξουμε το όνομα του συντάκτη του εγγράφου, επιλέγουμε διαδοχικά την καρτέλα «Αρχείο» -> «Πληροφορίες». Πατάμε στα δεξιά το κουμπί «Ιδιότητες» (με το κάτω βέλος στα δεξιά του) και επιλέγουμε «Εμφάνιση παραθύρου εγγράφου». Στο παράθυρο «Ιδιότητες εγγράφου» που εμφανίζεται, δίνουμε στο πεδίο «Συντάκτης», το νέο όνομα του συντάκτη που θέλουμε. Έπειτα μπορούμε να κλείσουμε το παράθυρο αυτό Προκαθορισμένος φάκελος Ο προκαθορισμένος φάκελος ή η προεπιλεγμένη θέση αρχείου για το άνοιγμα και την αποθήκευση εγγράφων της εφαρμογής, είναι η βιβλιοθήκη «Έγγραφα». Δηλαδή κάθε φορά που θέλουμε να ανοίξουμε ή να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο, το Word χρησιμοποιεί αυτή την βιβλιοθήκη, ως προκαθορισμένη θέση. Για να αλλάξουμε τον προκαθορισμένο φάκελο για το άνοιγμα και την αποθήκευση εγγράφων της εφαρμογής, επιλέγουμε διαδοχικά την καρτέλα «Αρχείο» -> «Επιλογές» «Αποθήκευση». Στην ενότητα «Αποθήκευση εγγράφων», πατάμε το κουμπί «Αναζήτηση», δίπλα από το πεδίο «Προεπιλεγμένη θέση αρχείου». Στο νέο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε το νέο φάκελο που θέλουμε και πατάμε «ΟΚ» Πρόχειρο Το Πρόχειρο είναι μια περιοχή προσωρινής αποθήκευσης η οποία μπορεί να περιέχει κείμενο ή άλλα στοιχεία όπως εικόνες γραφικών. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μετακινήσουμε ή να αντιγράψουμε το κείμενο ή τα στοιχεία που έχουμε επιλέξει. Για να ανοίξουμε το πρόχειρο, επιλέγουμε την καρτέλα «Κεντρική» και στην ενότητα «Πρόχειρο», πατάμε το βέλος που υπάρχει δίπλα Ζουμ Τα στοιχεία ελέγχου ζουμ παρέχουν πολλούς τρόπους για να αλλάξουμε το μέγεθος της προβολής του εγγράφου μας. Υπάρχουν στοιχεία ελέγχου που μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε ζουμ κατά 100%, σε κλίμακα στην οποία χωράει μία σελίδα ανά οθόνη, σε κλίμακα όπου χωράνε δύο σελίδες ανά οθόνη ή σε κλίμακα στην οποία το πλάτος της σελίδας καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος της οθόνης. Στην περιοχή «Ζουμ» της καρτέλας «Προβολή», κάνουμε κλικ στο κουμπί «Ζουμ» και ανοίγει το αντίστοιχο παράθυρο διαλόγου. Διαλέγουμε μία από τις επιλογές ή εισάγουμε ένα ποσοστό αριθμητικά. Εάν κάνουμε κλικ στην επιλογή «Πολλές σελίδες», το κουμπί της μετατρέπεται σε αναδυόμενο μενού από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε έως 2 x 3 σελίδες για ταυτόχρονη προβολή. Πατάμε «ΟΚ» για να εφαρμόσουμε τη νέα ρύθμιση ζουμ.

19 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Εάν επιλέξουμε «Πλάτος κειμένου», η προβολή θα επεκταθεί ώστε το πλάτος του κειμένου σε αυτή τη σελίδα να γεμίσει το τρέχον παράθυρο. Αυτή είναι μία από τις πιο χρήσιμες επιλογές, καθώς κάνει το κείμενο όσο μεγαλύτερο γίνεται, χωρίς την ανάγκη οριζόντιας κύλισης Προβολές εγγράφου Το Word μας προσφέρει διάφορους τρόπους προβολής του εγγράφου μας, ανάλογα με την εργασία που θέλουμε να κάνουμε. Για να αλλάξουμε την προβολή του εγγράφου, επιλέγουμε την καρτέλα «Προβολή» και στην ενότητα «Προβολές Εγγράφου», επιλέγουμε την επιθυμητή προβολή. Υπάρχουν πέντε προβολές εγγράφου που μπορούμε να εφαρμόσουμε και είναι οι εξής: Η Προβολή «Ανάγνωσης Πλήρους Οθόνης» Η προβολή αυτή είναι σχεδιασμένη να μεγιστοποιεί το διαθέσιμο διάστημα για την ανάγνωση και την προσθήκη σχολίων. Χρησιμοποιούμε τα κουμπιά «Προηγούμενη σελίδα» και «Επόμενη σελίδα» για να μετακινηθούμε εμπρός και πίσω. Μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτή την προβολή χρησιμοποιώντας το μενού «Επιλογές προβολής». Εάν χρησιμοποιήσουμε τις επιλογές «Αύξηση μεγέθους κειμένου» και «Μείωση μεγέθους κειμένου», αυτό επηρεάζει μόνο την τρέχουσα προβολή και δεν αλλάζει μόνιμα το κείμενό μας. Ο δείκτης στο κέντρο του πάνω μέρους της οθόνης, εμφανίζει τον αριθμό της τρέχουσας σελίδας. Είναι επίσης αναδυόμενο μενού, το οποίο περιλαμβάνει μια γκάμα στοιχείων ελέγχου πλοήγησης. Μολονότι τα περισσότερα στοιχεία ελέγχου που εμφανίζονται σε άλλες προβολές δεν διατίθενται εδώ, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μια μικρότερη λίστα παρόμοιων λειτουργιών από το μενού «Εργαλεία» πάνω αριστερά, στην περιοχή της κύριας σελίδας. Μόλις ολοκληρώσουμε την εργασία μας, με την προβολή «Ανάγνωση πλήρους οθόνης», κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κλείσιμο», στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Η προβολή «Διάταξη Web» Μας δείχνει πώς θα έμοιαζε το έγγραφό μας εάν προβαλλόταν ως ιστοσελίδα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως ο Internet Explorer. Η προβολή «Διάρθρωση» Είναι χρήσιμη εάν θέλουμε να δομήσουμε το έγγραφό μας με τη χρήση επικεφαλίδων και υποκεφαλίδων, που αποδίδονται σε επίπεδα με εσοχές. Τα στοιχεία ελέγχου στην καρτέλα «Διάρθρωση», μας επιτρέπουν να μετακινούμαστε μεταξύ επιπέδων, να μετακινούμε γραμμές επάνω ή κάτω, κ.τ.λ. Η προβολή «Πρόχειρη» Χρησιμοποιείται για γρήγορη επεξεργασία του κειμένου. Ορισμένα στοιχεία του εγγράφου όπως κεφαλίδες και υποσέλιδα, δεν είναι ορατά σε αυτή την προβολή. Η προβολή «Διάταξη εκτύπωσης» Εμφανίζει το έγγραφο όπως ακριβώς θα εκτυπωθεί. Είναι και η προτιμότερη προβολή Χάρακας εγγράφου Ο χάρακας του εγγράφου μας βοηθάει να ευθυγραμμίσουμε κείμενο, γραφικά και άλλα στοιχεία του εγγράφου μας. Για να αποκρύψουμε ή να εμφανίσουμε το χάρακα του εγγράφου, επιλέγουμε την καρτέλα «Προβολή» και στην ομάδα «Εμφάνιση», επιλέγουμε ή καταργούμε την επιλογή της εντολής «Χάρακας».

20 143 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Εύρεση και αντικατάσταση Το Word μπορεί να ψάξει στο έγγραφό μας για λέξεις, ομάδες χαρακτήρων ή ακόμα και χαρακτηριστικά μορφοποίησης. Επιλέγουμε «Εύρεση» από την ομάδα «Επεξεργασία» της καρτέλας «Κεντρική» ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+F». Εισάγουμε αριστερά το κείμενο που θέλουμε να αναζητήσουμε και πατάμε το κουμπί «Enter». Εναλλακτικά, αν αντί να επιλέξουμε «Εύρεση», πατήσουμε το βέλος δίπλα από το κουμπί αυτό και επιλέξουμε «Πρόσθετα κριτήρια εύρεσης», εμφανίζεται το παράθυρο «Εύρεση και αντικατάσταση». Αν κάνουμε κλικ στο κουμπί «Επισήμανση Ανάγνωσης» και μετά επιλέξουμε «Επισήμανση Όλων», θα επισημανθούν όλα τα αντίστοιχα τμήματα κειμένου στο έγγραφο. Για να αντικαταστήσουμε το κείμενο, επιλέγουμε «Αντικατάσταση» από την ομάδα «Επεξεργασία» της καρτέλας «Κεντρική» ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+H». Εάν θέλουμε να ψάξουμε μόνο ένα μέρος του εγγράφου, τότε επισημαίνουμε το απαιτούμενο κείμενο, πριν επιλέξουμε «Εύρεση» ή «Αντικατάσταση». Αν πατήσουμε το κουμπί «Αντικατάσταση Όλων» θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο διαλόγου που θα μας ενημερώνει πόσες αντικαταστάσεις έγιναν. Αν πατήσουμε «Αντικατάσταση», οι αντικαταστάσεις γίνονται μια προς μια ενώ αν πατήσουμε «Αντικατάσταση όλων», όλες οι αντικαταστάσεις γίνονται αμέσως, αφού τις επιβεβαιώσουμε στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει. Το Word ξεκινάει να ψάχνει τη δοθείσα λέξη από το σημείο που βρίσκεται ο δείκτης του ποντικιού και μόλις φτάσει στο τέλος του εγγράφου, μας ρωτάει αν θέλουμε να ξεκινήσει από την αρχή, για να ελέγξει και το αρχικό τμήμα του εγγράφου Μη εκτυπώσιμοι χαρακτήρες Οι μη εκτυπώσιμοι χαρακτήρες ή σημάδια μορφοποίησης, είναι ειδικοί χαρακτήρες για την αλλαγή γραμμής, την αλλαγή σελίδας, την παράγραφο, τα κενά διαστήματα, τους στηλοθέτες, κτλ. Οι χαρακτήρες αυτοί δεν εκτυπώνονται αλλά μας βοηθούν κατά τη μορφοποίηση του εγγράφου μας. Για να εμφανίσουμε ή να αποκρύψουμε τους μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες του εγγράφου, πατάμε το κουμπί, από την ομάδα «Παράγραφος», της καρτέλας «Κεντρική» Εισαγωγή και μορφοποίηση εικόνας Για να εισάγουμε ένα γραφικό στο Word, κάνουμε κλικ στο σημείο που θέλουμε να εισαχθεί στο έγγραφό μας και επιλέγουμε από την ομάδα «Απεικονίσεις» της καρτέλας «Εισαγωγή», όπου έχουμε τις εξής κύριες επιλογές: Εικόνα, όπου μπορούμε να εισάγουμε μια εικόνα που είναι αποθηκευμένη στο σκληρό μας δίσκο. Εικόνες Clip Art, όπου εμφανίζεται το παράθυρο εργασιών «Έτοιμες εικόνες Clip Art» και μπορούμε να αναζητήσουμε εικόνες με βάση το όνομά τους και να ρυθμίσουμε, τι αποτελέσματα θέλουμε («Απεικονήσεις», «Φωτογραφίες», «Βίντεο», «Ήχος» ή όλα). Σχήματα, όπου επιλέγουμε κάποιο από τα υπάρχοντα σχήματα. SmartArt, όπου επιλέγουμε κάποιο από τα υπάρχοντα, για την οπτική κοινοποίηση πληροφοριών. Τα SmarArt μπορεί να είναι λίστες γραφικών, διαγράμματα και οργανογράμματα. Γράφημα, όπου επιλέγουμε κάποιο από τα διαθέσιμα γραφήματα.

21 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Μπορούμε να αντιγράψουμε ή να επικολλήσουμε μια εικόνα είτε σε ένα άλλο σημείο στο έγγραφό μας είτε σε ένα νέο έγγραφο. Για να μορφοποιήσουμε μια εικόνα είτε κάνουμε κλικ πάνω της και χρησιμοποιούμε τα στοιχεία ελέγχου, στη θεματική καρτέλα «Εργαλεία εικόνας» που εμφανίζεται είτε κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και επιλέγουμε «Μορφοποίηση εικόνας...». Στην καρτέλα «Εικόνα» μπορούμε π.χ. να αλλάξουμε το κοντράστ ή τη φωτεινότητα της εικόνας Προεπισκόπηση εκτύπωσης Πριν εκτυπώσουμε ένα έγγραφο μπορεί να θέλουμε να το δούμε στην οθόνη προκείμενου να διορθώσουμε λάθη που δεν είχαμε εντοπίσει νωρίτερα. Το Word προσφέρει τη λειτουργία «Προεπισκόπηση Εκτύπωσης» η οποία μας δείχνει τις σελίδες, ακριβώς όπως εκτυπώνονται, χωρίς καμία από τις τροποποιήσεις των κανονικών προβολών του Word. 1. Πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Εκτύπωση». Στην δεξιά πλευρά της οθόνης, βλέπουμε το έγγραφό μας σε «Προεπισκόπηση Εκτύπωσης». 2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία ελέγχου του ζουμ, που βρίσκονται στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης, για να μεγεθύνουμε ή να σμικρύνουμε τη σελίδα. 3. Λίγο πιο αριστερά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βέλη μετακίνησης σελίδας, για να μετακινηθούμε στην προηγούμενη ή στην επόμενη σελίδα του εγγράφου μας, που βλέπουμε σε προεπισκόπηση.

22 145 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Εκτύπωση εγγράφου Ένας γρήγορος τρόπος εκτύπωσης είναι το πάτημα του εικονιδίου «Γρήγορη εκτύπωση», στη «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης», εάν είναι διαθέσιμο. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, μπορούμε να πατήσουμε το βέλος, δεξιά από τη «Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης» και να επιλέξουμε από τη λίστα που εμφανίζεται, «Γρήγορη εκτύπωση», ώστε να προστεθεί. Με την εντολή αυτή θα εκτυπωθεί το τρέχον έγγραφο απευθείας στον προεπιλεγμένο εκτυπωτή. Όμως τις περισσότερες φορές θέλουμε να αναθεωρήσουμε τις ρυθμίσεις εκτύπωσης πριν εκτυπώσουμε το έγγραφό μας. Πατάμε στην καρτέλα «Αρχείο» και επιλέγουμε «Εκτύπωση» ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+P». Στο παράθυρο διαλόγου «Εκτύπωση», που εμφανίζεται: Στην περιοχή «Εκτύπωση», μπορούμε να επιλέξουμε σε πόσα αντίτυπα θα εκτυπώσουμε το έγγραφό μας και να πατήσουμε το κουμπί «Εκτύπωση» για να στείλουμε το έγγραφό μας, στον εκτυπωτή. Στην περιοχή «Εκτυπωτής», μπορούμε να επιλέξουμε τον εκτυπωτή που θα γίνει η εκτύπωση. Πατώντας στις «Ιδιότητες εκτυπωτή», ρυθμίζουμε κάποιες παραμέτρους του εκτυπωτή, αν θέλουμε να είναι πάντα σταθερές και να μην χρειάζεται να τις τροποποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να εκτυπώσουμε. Στην περιοχή «Ρυθμίσεις», στο κουμπί «Ιδιότητες εγγράφου» επιλέγουμε αν θα εκτυπωθούν όλες οι σελίδες, μόνο η τρέχουσα σελίδα, ένα συγκεκριμένο τμήμα κειμένου (το οποίο θα πρέπει να το έχουμε επιλέξει προηγουμένως) και άλλες επιλογές. Επίσης στο τμήμα «Σελίδες», αν θέλουμε να εκτυπωθούν μόνο κάποιες σελίδες, όπου αν δεν είναι συνεχόμενες, τις πληκτρολογούμε μία μια και τις χωρίζουμε με ερωτηματικό ενώ αν είναι συνεχόμενες, γράφουμε τον αριθμό της πρώτης και της τελευταίας και τις δηλώνουμε με παύλα. Πιο κάτω μπορούμε να επιλέξουμε αν η εκτύπωση θα γίνεται και στις δυο πλευρές ή μόνο σε μια πλευρά, αν θέλουμε να γίνεται συρραφή των σελίδων η όχι, τον προσανατολισμό του εγγράφου (οριζόντιος ή κατακόρυφος), το μέγεθος του χαρτιού στο οποίο θέλουμε να εκτυπώσουμε το έγγραφό μας (Α3, Α4, Α5, Letter, τύπου Legal, κτλ), τα περιθώρια της σελίδας και τον αριθμό των σελίδων που θέλουμε να εκτυπώνονται ανά φύλλο Διάταξη σελίδας Αυτή η περιοχή της καρτέλας «Διάταξη σελίδας» περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου για τα περιθώρια, το μέγεθος και τον προσανατολισμό, καθώς και για την αρίθμηση γραμμών, την προσθήκη σελίδας, τις αλλαγές ενότητας και την προσαρμογή του συλλαβισμού. Πιο συγκεκριμένα: Περιθώρια Στην ομάδα «Διαμόρφωση σελίδας», πατάμε το κουμπί «Περιθώρια» για να επιλέξουμε κάποιο από τη συλλογή ή επιλέγουμε «Προσαρμοσμένα περιθώρια» για να τα ορίσουμε μέσω ενός παράθυρου διαλόγου. Στήλες Από προεπιλογή, το κείμενό μας εμφανίζεται σε ανάπτυξη μίας στήλης στη σελίδα. Για να μεταβούμε σε διάταξη πολλαπλών στηλών, στην ομάδα «Διαμόρφωση σελίδας», πατάμε το κουμπί «Στήλες» και επιλέγουμε τον αριθμό της προτίμησής μας. Εάν κάνουμε την επιλογή μας από το αναδυόμενο μενού «Στήλες», θα έχουμε στήλες τυπικού μεγέθους. Για να ορίσουμε στήλες προσαρμοσμένου μεγέθους, επιλέγουμε «Περισσότερες στήλες» από το μενού. Στη συνέχεια, μπορούμε να καθορίσουμε το πλάτος και την απόσταση κάθε στήλης αριθμητικά.

23 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Διαμόρφωση σελίδας Μπορούμε να ρυθμίσουμε διάφορες παραμέτρους, για να προσαρμόσουμε τη σελίδα του εγγράφου όπως τη θέλουμε. Στην ομάδα «Διαμόρφωση σελίδας», πατάμε το βέλος που βρίσκεται δεξιά και εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Διαμόρφωση σελίδας», όπου: o o o Στην καρτέλα «Περιθώρια», μπορούμε να ρυθμίσουμε τα περιθώρια από τις τέσσερις πλευρές της σελίδας και να επιλέξουμε οριζόντιο ή κατακόρυφο προσανατολισμό εμφάνισης των σελίδων του εγγράφου. Στην καρτέλα «Χαρτί», μπορούμε να επιλέξουμε ένα μέγεθος χαρτιού από τα υπάρχοντα ή να ορίσουμε το νέο πλάτος και ύψος, του επιλεγμένου μεγέθους χαρτιού, που θέλουμε. Στην καρτέλα «Διάταξη», μπορούμε να ορίσουμε τα περιθώρια για την κεφαλίδα και το υποσέλιδο του εγγράφου, να προσθέσουμε περιγράμματα και σκίαση στο έγγραφό μας πατώντας στο κουμπί «Περιγράμματα...» ή να επιλέξουμε αρίθμηση γραμμών πατώντας στο κουμπί «Αρίθμηση γραμμών...».

24 147 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 Κεφάλαιο 3.3: Επεξεργασία κειμένου και μορφοποίηση Μεταφορά και Αντιγραφή κειμένου Μπορούμε να μεταφέρουμε ένα τμήμα κειμένου αν το επιλέξουμε και έχοντάς το επιλεγμένο, πατήσουμε το κουμπί «Αποκοπή», που βρίσκεται στην ομάδα «Πρόχειρο», της καρτέλας «Κεντρική» ή το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+Χ». Σε περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε το κείμενο και σε αυτή τη θέση αλλά και να το αντιγράψουμε σε κάποια άλλη θέση, πατάμε το κουμπί «Αντιγραφή», που βρίσκεται στην ομάδα «Πρόχειρο», της καρτέλας «Κεντρική» ή το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+C». Τέλος, επιλέγουμε με το ποντίκι το σημείο που θέλουμε να τοποθετήσουμε το κείμενο και πατάμε το κουμπί «Επικόλληση», που βρίσκεται στην ομάδα «Πρόχειρο», της καρτέλας «Κεντρική» ή το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+V». Τα παραπάνω ισχύουν για αντιγραφή και αποκοπή/μετακίνηση κειμένου τόσο εντός του ίδιου εγγράφου όσο και μεταξύ ανοιχτών εγγράφων Μορφοποίηση Κειμένου Για να μορφοποιήσουμε ένα κείμενο, το επιλέγουμε και ύστερα πατάμε το αντίστοιχο κουμπί που βρίσκεται στην ομάδα «Γραμματοσειρά», της καρτέλας «Κεντρική»: για να κάνουμε τους χαρακτήρες έντονους για να κάνουμε τους χαρακτήρες πλάγιους για να εφαρμόσουμε υπογράμμιση στους χαρακτήρες. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά του κειμένου καθώς και το μέγεθός της από τα κουμπιά «Γραμματοσειρά» και «Μέγεθος γραμματοσειράς» αντίστοιχα. Για να αλλάξουμε το χρώμα της γραμματοσειράς του κειμένου, πατάμε το κουμπί «Χρώμα γραμματοσειράς». Για να επισημάνουμε ένα τμήμα του κειμένου, το επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί «Χρώμα επισήμανσης κειμένου» «Κεντρική». που βρίσκεται στην ομάδα «Γραμματοσειρά», της καρτέλας Εναλλακτικά μπορούμε να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά, το στυλ της (έντονα, πλάγια, κτλ), το μέγεθός, το χρώμα της, το στυλ υπογράμμισής της ή/και να εφαρμόσουμε κάποια από τα διαθέσιμα εφέ (εκθέτης, δείκτης, κ.τ.λ.), πατώντας το βέλος που βρίσκεται δεξιά από την ομάδα «Γραμματοσειρά» Αλλαγή πεζών κεφαλαίων Πατώντας το κουμπί «Αλλαγή πεζών - κεφαλαίων», που βρίσκεται στην ομάδα «Γραμματοσειρά», της καρτέλας «Κεντρική» (έχοντας επιλέξει πρώτα το τμήμα του κειμένου που θέλουμε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές) μπορούμε: Να μετατρέψουμε το επιλεγμένο τμήμα σε πεζά γράμματα Να μετατρέψουμε το επιλεγμένο τμήμα σε κεφαλαία γράμματα Να εφαρμόσουμε στο επιλεγμένο τμήμα γράμματα τίτλου Να εφαρμόσουμε στο επιλεγμένο τμήμα εναλλαγή πεζών κεφαλαίων

25 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Στοίχιση παραγράφων Για να εφαρμόσουμε στοίχιση σε παράγραφο, αφού την επιλέξουμε, πατάμε το αντίστοιχο κουμπί που βρίσκεται στην ομάδα «Παράγραφος», της καρτέλας «Κεντρική»: για στοίχιση κειμένου αριστερά για στοίχιση κειμένου στο κέντρο για στοίχιση κειμένου στα δεξιά για ευθυγράμμιση κειμένου δεξιά και αριστερά Διάστιχο και διάστημα παραγράφων Διάστιχο είναι οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και διάστημα είναι οι αποστάσεις, πριν και μετά, από κάθε παράγραφο. Μπορούμε να αλλάξουμε το διάστιχο πατώντας το κουμπί «Διάστιχο», που βρίσκεται στην ομάδα «Παράγραφος», της καρτέλας «Κεντρική». Μετά επιλέγουμε πόσο ακριβώς διάστιχο θέλουμε (απλό, 1,5 γραμμή, διπλό, κ.λ.π.). Εναλλακτικά μπορούμε να ρυθμίσουμε το διάστιχο, πατώντας το βέλος που βρίσκεται δεξιά από την ομάδα «Παράγραφος». Μπορούμε να αλλάξουμε το διάστημα, πατώντας το βέλος που βρίσκεται δεξιά από την ομάδα «Παράγραφος». Μετά επιλέγουμε πόσο ακριβώς διάστημα θέλουμε και αν αυτό θα ισχύει πριν η μετά την παράγραφο Εσοχές παραγράφων Οι εσοχές μας δίνουν τη δυνατότητα να καθορίσουμε το ακριβές σημείο που θα τοποθετηθεί το κείμενό μας. Όταν εισάγουμε κείμενο σε μια παράγραφο, αυτό εισάγεται μεταξύ των περιθωρίων που έχουμε ορίσει. Αν όμως θέλουμε η πρώτη γραμμή της παραγράφου ή οι υπόλοιπες γραμμές, να αρχίζουν λίγο πιο έξω ή πιο μέσα από το περιθώριο, θα πρέπει να ορίσουμε την αντίστοιχη εσοχή, προεξοχή ή προεξοχή πρώτης γραμμής. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε δικές μας εσοχές, εάν δεν μας εξυπηρετούν οι προκαθορισμένες από το Word. Εσοχή είναι η απόσταση μεταξύ της αριστερής ή της δεξιάς πλευράς του κειμένου μιας παραγράφου και των περιθωρίων της σελίδας. Μπορούμε να πούμε ότι εσοχή είναι ένα πρόσθετο διάστημα μεταξύ των ορίων των παραγράφων και των περιθωρίων της σελίδας. Για να ορίσουμε εσοχές παραγράφων, πατάμε το βέλος που βρίσκεται δεξιά από την ομάδα «Παράγραφος», στην καρτέλα «Κεντρική». Στο παράθυρο διαλόγου «Παράγραφος» που εμφανίζεται, στην ενότητα «Εσοχές», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παρακάτω τύπους εσοχών: Αριστερή εσοχή Δεξιά εσοχή Πρώτη γραμμή (Ειδική), όπου η πρώτη γραμμή κειμένου της παραγράφου ξεκινάει πιο αριστερά από τις υπόλοιπες Προεξοχή (Ειδική), όπου η πρώτη γραμμή κειμένου της παραγράφου ξεκινάει πιο δεξιά από τις υπόλοιπες

26 149 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Στηλοθέτες Οι στηλοθέτες μας επιτρέπουν να στοιχίζουμε το κείμενο που εισάγουμε σε μια συγκεκριμένη στήλη, αντί για στοίχιση στο αριστερό περιθώριο, στο δεξιό περιθώριο ή στο κέντρο και ταυτόχρονα να αποφεύγουμε τη χρήση κενών διαστημάτων, που δημιουργούν προβλήματα στο κείμενο. Μπορούμε να ορίσουμε τους παρακάτω τύπους στηλοθετών: Αριστερός Στηλοθέτης: ευθυγραμμίζει το κείμενο που καταχωρούμε ώστε να ξεκινάει από το σημείο ορισμού του στηλοθέτη και να εκτείνεται προς τα δεξιά (προεπιλεγμένος τύπος στηλοθετών). Δεξιός Στηλοθέτης: ευθυγραμμίζει τη δεξιά πλευρά του κειμένου που καταχωρούμε με το σημείο ορισμού του στηλοθέτη. Το κείμενο εκτείνεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Στηλοθέτης με στοίχιση στο κέντρο: στοιχίζει το κείμενο που καταχωρούμε ώστε το μέσο του να συμπίπτει με το σημείο ορισμού του στηλοθέτη. Στηλοθέτης με στοίχιση στην υποδιαστολή: στοιχίζει τους αριθμούς που καταχωρούμε ώστε η υποδιαστολή κάθε αριθμού (,) να βρίσκεται στο σημείο ορισμού του στηλοθέτη. Λέγεται και δεκαδικός στηλοθέτης. Στηλοθέτης με εμφάνιση γραμμής: σχεδιάζει μια κατακόρυφη γραμμή, σε κάθε γραμμή κειμένου, στο σημείο ορισμού του στηλοθέτη. Για να ορίσουμε (εισάγουμε) ένα στηλοθέτη, πατάμε το βέλος που βρίσκεται δεξιά από την ομάδα «Παράγραφος», στην καρτέλα «Κεντρική» και στο πλαίσιο διαλόγου «Παράγραφος» που ανοίγει, πατάμε το κουμπί «Στηλοθέτες...», που βρίσκεται κάτω αριστερά. o o o Στο πλαίσιο «Θέση στηλοθετών», καταχωρούμε την απόσταση του στηλοθέτη από το αριστερό περιθώριο, σε εκατοστά και πατάμε «Ορισμός». Στο τμήμα «Στοίχιση» ορίζουμε τον τύπο του στηλοθέτη. Πατάμε το «ΟΚ» και ο στηλοθέτης που ορίσαμε εμφανίζεται τον οριζόντιο χάρακα.

27 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Για να διαγράψουμε ένα στηλοθέτη: o o o o Επιλέγουμε τις γραμμές του κειμένου που έχουν οριστεί στηλοθέτες. Αν δε το κάνουμε αυτό, με τα επόμενα βήματα θα διαγραφεί μόνο ο στηλοθέτης της παραγράφου στην οποία βρίσκεται το σημείο εισαγωγής. Πατάμε το βέλος που βρίσκεται δεξιά από την ομάδα «Παράγραφος», στην καρτέλα «Κεντρική» και στο πλαίσιο διαλόγου «Παράγραφος» που ανοίγει, πατάμε το κουμπί «Στηλοθέτες...», που βρίσκεται κάτω αριστερά. Επιλέγουμε το στηλοθέτη που θέλουμε να διαγράψουμε, από το πλαίσιο «Θέση στηλοθετών». Πατάμε «Απαλοιφή» και μετά «ΟΚ» ή «Απαλοιφή όλων» για να διαγράψουμε όλους τους στηλοθέτες. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το κείμενο από το οποίο θέλουμε καταργήσουμε το στηλοθέτη και σύρουμε το αντίστοιχο σημάδι στηλοθέτη, έξω από το χάρακα. Για να μετακινήσουμε ένα στηλοθέτη: o o Επιλέγουμε τις γραμμές του κειμένου για τις οποίες έχουμε ορίσει τους στηλοθέτες. Αν δε το κάνουμε αυτό, τότε θα μετακινηθεί μόνο ο στηλοθέτης της παραγράφου στην οποία βρίσκεται το σημείο εισαγωγής. Σύρουμε την ένδειξη του στηλοθέτη στον οριζόντιο χάρακα, ώστε να τοποθετηθεί στην επιθυμητή θέση. Για να τοποθετήσουμε άμεσα το σημείο εισαγωγής, στη στήλη του επόμενου στηλοθέτη, πατάμε το πλήκτρο «TAB» και αρχίζουμε την πληκτρολόγηση. Όταν πατήσουμε το πλήκτρο «Enter» για να εισάγουμε μια νέα παράγραφο, αυτή «κληρονομεί» τους στηλοθέτες αλλά και όλη τη μορφοποίηση της προηγούμενης παραγράφου.

28 151 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Ειδικά Σύμβολα Μπορούμε να εισάγουμε ειδικά σύμβολα σε οποιοδήποτε σημείο του κειμένου μας για να το εμπλουτίσουμε. Επιλέγουμε το σημείο του εγγράφου που θέλουμε να εισάγουμε το ειδικό σύμβολο και πατάμε το κουμπί «Σύμβολο», που βρίσκεται στην ομάδα «Σύμβολα» της καρτέλας «Εισαγωγή». Εκεί επιλέγουμε κάποιο από τα σύμβολα που εμφανίζονται ή πατάμε την εντολή «Περισσότερα σύμβολα» και ανοίγει το παράθυρο διαλόγου «Σύμβολο», όπου στην καρτέλα «Σύμβολα»: Στην πτυσσόμενη λίστα «Γραμματοσειρά», επιλέγουμε τη γραμματοσειρά που περιέχει το σύμβολο που θέλουμε και στο πλαίσιο από κάτω, μπορούμε να επιλέξουμε το σύμβολο που επιθυμούμε, μετακινούμενοι με την κάθετη μπάρα κύλισης. Στην πτυσσόμενη λίστα «Υποσύνολο», μπορούμε να επιλέξουμε το υποσύνολο που ανήκει το σύμβολο που θέλουμε να βρούμε, αν το γνωρίζουμε, ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των εμφανιζόμενων συμβόλων. Στο πλαίσιο «Σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα», μπορούμε να επιλέξουμε ένα σύμβολο άμεσα, εφόσον το είχαμε χρησιμοποιήσει ξανά, χωρίς να ψάχνουμε σε γραμματοσειρές και υποσύνολα. Στο πλαίσιο «Κωδικός χαρακτήρα», μπορούμε να εισάγουμε κατευθείαν τον κωδικό του συμβόλου (δεκαεξαδικό, ASCII, κ.τ.λ.) ανάλογα με την επιλογή που έχουμε κάνει στο πλαίσιο «από». Έτσι επιλέγεται κατευθείαν το σύμβολο, που αντιστοιχεί στον κωδικό που εισάγαμε, της επιλεγμένης γραμματοσειράς. Αφού επιλέξουμε το σύμβολο που θέλουμε, πατάμε το κουμπί «Εισαγωγή» και έπειτα το κουμπί «Άκυρο» για να κλείσει το παράθυρο διαλόγου και να δούμε το σύμβολο, στο κείμενό μας Κουκκίδες και Αρίθμηση Για να δημιουργήσουμε μία αριθμημένη λίστα ή μία λίστα Κουκκίδων, αφού επιλέξουμε την παράγραφο που θέλουμε, πατάμε αντίστοιχα τα κουμπιά «Κουκίδες» ή «Αρίθμηση», που βρίσκονται στην ομάδα «Παράγραφος» της καρτέλας «Κεντρική» και επιλέγουμε τη μορφή της λίστας που θέλουμε. Αν θέλουμε λίστα με κουκκίδες, μπορούμε να επιλέξουμε την μορφή των κουκκίδων ή να προσθέσουμε δική μας, πατώντας το βέλος, δίπλα από το κουμπί «Κουκίδες». Αν θέλουμε αριθμημένη λίστα, μπορούμε να επιλέξουμε το στυλ των αριθμών, τη γραμματοσειρά καθώς επίσης και από ποιον αριθμό θα ξεκινά η αρίθμηση, πατώντας το βέλος, δίπλα από το κουμπί «Αρίθμηση».

29 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Αντιγραφή μορφοποίησης Αν θέλουμε να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση ενός τμήματος του εγγράφου σε ένα άλλο, επιλέγουμε το κείμενο από το οποίο θέλουμε να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση, πατάμε το κουμπί «Πινέλο μορφοποίησης», στην ομάδα «Πρόχειρο», στην καρτέλα «Κεντρική» και επιλέγουμε το κείμενο στο οποίο θέλουμε να επικολλήσουμε τη μορφοποίηση. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πινέλο μορφοποίησης περισσότερες από μια φορές, θα πρέπει να κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο κουμπί «Πινέλο μορφοποίησης». Στο τέλος όμως θα πρέπει να το απενεργοποιήσουμε, κάνοντας πάνω του κλικ ή πατώντας το πλήκτρο «ESC» Απαλοιφή μορφοποίησης Για να καταργήσουμε τη μορφοποίηση μιας παραγράφου ή ενός τμήματος κειμένου, το επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί «Απαλοιφή μορφοποίησης» ομάδα «Γραμματοσειρά», στην καρτέλα «Κεντρική»., που βρίσκεται στην Έτσι καταργούνται όλες οι μορφοποιήσεις που έχουμε εφαρμόσει και μένει μόνο το απλό κείμενο.

30 153 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 Κεφάλαιο 3.4: Διαμόρφωση εγγράφων Ενότητες Οι ενότητες χρησιμοποιούνται, για τη διαφοροποίηση της διάταξης ενός εγγράφου μέσα σε μία σελίδα ή μεταξύ σελίδων. Όταν θέλουμε δηλαδή να ποικίλει η διάταξη ενός εγγράφου, μπορούμε να χωρίσουμε το έγγραφο σε ενότητες και να μορφοποιήσουμε την κάθε ενότητα με άλλο τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Η ενότητα είναι ένα τμήμα του εγγράφου, στο οποίο ορίζουμε κάποιες επιλογές μορφοποίησης της σελίδας και μας βοηθάει να δώσουμε κάποια δομή στο έγγραφό μας. Μπορούμε να δημιουργούμε διαφορετικές ενότητες, όταν θέλουμε να αλλάξουμε ιδιότητες για τη μορφοποίηση, όπως το πλήθος των στηλών, τις κεφαλίδες, τα υποσέλιδα ή τον προσανατολισμό της σελίδας. Το Word θεωρεί το έγγραφο ως μια ενιαία ενότητα, μέχρι να ορίσουμε αλλαγή ενότητας. Η αλλαγή ενότητας, αποθηκεύει τα στοιχεία αλλαγής της ενότητας, όπως είναι τα περιθώρια, ο προσανατολισμός της σελίδας, οι κεφαλίδες, τα υποσέλιδα και η αρίθμηση των σελίδων. Για παράδειγμα, μια ενότητα μπορεί να έχει τη δική της διάταξη στηλών. 1. Ενότητα μορφοποιημένη ως μία μόνο στήλη 2. Ενότητα μορφοποιημένη σε δύο στήλες Δεν είναι απαραίτητο μια ενότητα να ξεκινά σε νέα σελίδα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ενότητα στο σημείο εισαγωγής της ίδιας σελίδας. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν θέλουμε να υπάρχει διαφορετικός αριθμός στηλών, εντός της ίδιας σελίδας Τύποι αλλαγών σελίδας και ενότητας Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Εισαγωγή αλλαγής σελίδας και ενότητας», που βρίσκεται στην ομάδα «Διαμόρφωση σελίδας» της καρτέλας «Διάταξη σελίδας» και από τις υπάρχουσες εντολές, επιλέγουμε αυτή που θέλουμε. Αν επιλέξουμε «Σελίδα» (Αλλαγή σελίδας δηλαδή) τότε η νέα αυτή σελίδα λέγεται και «Μη αυτόματη αλλαγή σελίδας», καθώς αυτόματη αλλαγή είναι η νέα σελίδα που προσθέτει το Word, όταν φτάνουμε στην τελευταία γραμμή της σελίδας Εισαγωγή και διαγραφή μη αυτόματης αλλαγής γραμμής Μια μη αυτόματη αλλαγή γραμμής, τερματίζει την τρέχουσα γραμμή και συνεχίζει το κείμενο στην επόμενη γραμμή. Για παράδειγμα, όταν γράφουμε ποίημα, εισάγουμε μια μη αυτόματη αλλαγή γραμμής μετά από κάθε γραμμή, αντί να πιέζουμε το πλήκτρο «Enter». Οι μη αυτόματες αλλαγές γραμμής είναι σημάδια μορφοποίησης που κανονικά δεν είναι ορατά στο έγγραφό μας. Εάν θέλουμε να προβάλουμε αυτές τις αλλαγές, ενεργοποιούμε τους μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες. Για να εισάγουμε μια μη αυτόματη αλλαγή γραμμής: 1. Κάνουμε κλικ στο σημείο όπου θέλουμε να εισάγουμε μια αυτόματη αλλαγή γραμμής. 2. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Shift+Enter».

31 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Για να διαγράψουμε μια μη αυτόματη αλλαγή γραμμής: 1. Εμφανίζουμε τους μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες. 2. Εντοπίζουμε και επιλέγουμε τον χαρακτήρα που αντιστοιχεί στη μη αυτόματη αλλαγή γραμμής. 3. Πατάμε το πλήκτρο «Delete» Κεφαλίδες και Υποσέλιδα Η κεφαλίδα είναι η περιοχή, στο πάνω μέρος της σελίδας ενός εγγράφου και το υποσέλιδο είναι η περιοχή στο κάτω μέρος της σελίδας ενός εγγράφου, στις οποίες περιοχές, μπορούμε να εισάγουμε κείμενο, γραφικά, αρίθμηση σελίδων, ημερομηνία, ώρα, κ.τ.λ. Μπορούμε να έχουμε την ίδια κεφαλίδα ή/και υποσέλιδο σε ολόκληρο το έγγραφο ή διαφορετική κεφαλίδα και υποσέλιδο σε κάθε ενότητα του εγγράφου μας. Το κείμενο και τα αντικείμενα (γραφικά, γραφήματα, σχήματα, κ.τ.λ.) που εισάγουμε στην κεφαλίδα και το υποσέλιδο του εγγράφου, μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και να τα μορφοποιήσουμε, όπως ακριβώς και στο κύριο σώμα του εγγράφου. Για να προσθέσουμε κεφαλίδα ή υποσέλιδο: 1. Στην περιοχή «Κεφαλίδες & Υποσέλιδα» της καρτέλας «Εισαγωγή», πατάμε «Κεφαλίδα» ή «Υποσέλιδο». 2. Επιλέγουμε τον τύπο κεφαλίδας ή υποσέλιδου που θέλουμε και προστίθεται στο έγγραφό μας. Για να επεξεργαστούμε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο: 1. Στην περιοχή «Κεφαλίδες & Υποσέλιδα» της καρτέλας «Εισαγωγή», πατάμε «Κεφαλίδα» ή «Υποσέλιδο». Τώρα μπορούμε να επεξεργαστούμε κατευθείαν την περιοχή «Κεφαλίδα» ή «Υποσέλιδο» της σελίδας. 2. Εμφανίζεται η καρτέλα «Εργαλεία Κεφαλίδας & Υποσέλιδου». Από εδώ μπορούμε να προσαρμόσουμε τη θέση της κεφαλίδας και του υποσέλιδου, να προσθέσουμε αντικείμενα και να αποφασίσουμε εάν οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα θα πρέπει να ορίζονται διαφορετικά για μονές ή ζυγές σελίδες (αυτή η ρύθμιση είναι χρήσιμη εάν το έγγραφό μας εκτυπώνεται σε διπλή όψη). 3. Σε αυτή την καρτέλα, υπάρχει επίσης η περιοχή «Περιήγηση» η οποία μας επιτρέπει να μεταβούμε από την Κεφαλίδα στο Υποσέλιδο και αντίστροφα. Εάν το έγγραφό μας είναι χωρισμένο σε ενότητες, τότε οι Κεφαλίδες και τα Υποσέλιδα μπορούν να οριστούν ανεξάρτητα σε κάθε ενότητα. Για να εισάγουμε και να μορφοποιήσουμε αριθμούς σελίδων στην κεφαλίδα ή το υποσέλιδο: 1. Από την περιοχή «Κεφαλίδες & Υποσέλιδα» της καρτέλας «Εισαγωγή» ή την καρτέλα «Εργαλεία κεφαλίδας & υποσέλιδου», πατάμε το κουμπί «Αριθμός σελίδας» και επιλέγουμε «Μορφοποίηση αριθμών σελίδας». 2. Έτσι, εκτός από το να εισάγουμε αριθμούς σελίδων, μπορούμε και να προσαρμόσουμε αυτόματους αριθμούς σελίδων, που περιέχουν πολλές κεφαλίδες και υποσέλιδα. 3. Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Μορφή αρίθμησης σελίδων». Από εδώ επιλέγουμε τη μορφή των αριθμών (θα πρέπει πρώτα να έχουμε εισάγει αριθμούς σελίδων από το εικονίδιο «Αριθμός σελίδας». 4. Εάν το έγγραφό μας είναι χωρισμένο σε ενότητες τότε μπορούμε να προσαρμόσουμε την αρίθμηση των σελίδων σε αυτές. 5. Μπορούμε επίσης να εξαναγκάσουμε το έγγραφο ή την τρέχουσα ενότητα να ξεκινάει σε συγκεκριμένη σελίδα. Όλα τα έγγραφα έχουν τουλάχιστον μια ενότητα από προεπιλογή.

32 155 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 Για να κλείσουμε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο και να μεταβούμε στο κύριο σώμα του εγγράφου, όταν έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία, πατάμε «Κλείσιμο κεφαλίδων και υποσέλιδων» στη δεξιά πλευρά της καρτέλας «Εργαλεία κεφαλίδας & υποσέλιδου». Ένας άλλος τρόπος να κλείσουμε την επεξεργασία κεφαλίδων και υποσέλιδων είναι να κάνουμε διπλό κλικ στην περιοχή της κύριας σελίδας. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, εάν επεξεργαζόμαστε την κύρια σελίδα, μπορούμε γρήγορα να διορθώσουμε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο, κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε οποιοδήποτε από τα δύο. Για να καταργήσουμε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο του εγγράφου μας: 1. Μεταβαίνουμε στην κεφαλίδα ή στο υποσέλιδο. 2. Διαγράφουμε το κείμενο και ότι αντικείμενα έχουμε εισάγει. 3. Κλείνουμε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο Εισαγωγή Ημερομηνίας και Ώρας Μπορούμε να εισάγουμε ημερομηνία ή/και ώρα, στο κύριο σώμα, την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο του εγγράφου μας. Για να το κάνουμε αυτό: 1. Επιλέγουμε το σημείο του εγγράφου, που θέλουμε να εισάγουμε ημερομηνία ή και ώρα. 2. Στην περιοχή «Κείμενο», της καρτέλας «Εισαγωγή», πατάμε το κουμπί «Ημερομηνία & ώρα». 3. Κάνουμε κλικ σε μία από τις μορφές που εμφανίζονται στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει και μετά πατάμε «ΟΚ». 4. Εάν επιλέξουμε «Αυτόματη ενημέρωση» σε αυτό το παράθυρο διαλόγου τότε η τιμή ημερομηνία/ώρα ενημερώνεται όποτε αποθηκεύεται ή εκτυπώνεται το έγγραφο. 5. Μπορούμε επίσης να την επιλέξουμε απευθείας στο έγγραφό μας και να την ενημερώσουμε πατώντας «F9» (ενημέρωση). 6. Η τρέχουσα ημερομηνία η/και ώρα, σύμφωνα με το ρολόι του υπολογιστή, εισάγονται στην τρέχουσα θέση στο έγγραφό μας.

33 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Κεφάλαιο 3.5: Πίνακες Εισαγωγή Οι πίνακες μας επιτρέπουν να οργανώνουμε και να διαχειριζόμαστε κείμενο σε γραμμές και στήλες. Προσφέρουν έναν πιο οπτικό τρόπο εργασίας από το κανονικό κείμενο που μορφοποιείται με στηλοθέτες. Οι γραμμές αποτελούν τις εγγραφές του πίνακα ενώ οι στήλες αποτελούν τα πεδία. Οι συνδυασμοί των γραμμών και των κελιών του πίνακα, λέγονται κελιά Δημιουργία πίνακα Για να δημιουργήσουμε ή να εισάγουμε πίνακα: 1. Κάνουμε κλικ στο σημείο του εγγράφου μας, που θέλουμε να δημιουργήσουμε τον πίνακα. 2. Κάνουμε κλικ στο κουμπί «Πίνακας», στην ομάδα «Πίνακες», στην καρτέλα «Εισαγωγή». 3. Στο πλέγμα που εμφανίζεται, επιλέγουμε μια περιοχή για να ορίσουμε ένα αρχικό μέγεθος πίνακα. Στο σημείο εισαγωγής, εμφανίζεται ένας πίνακας με τις προσδιορισμένες διαστάσεις. 4. Εναλλακτικά, αν πατήσουμε το κουμπί «Πίνακας» και μετά επιλέξουμε «Εισαγωγή Πίνακα» από το υπομενού, εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Εισαγωγή πίνακα», όπου ορίζουμε το μέγεθος του πίνακα, δηλαδή των αριθμό των στηλών και των γραμμών που θα περιέχει. Επίσης μας παρέχονται κάποιες επιπλέον δυνατότητες που βρίσκονται στο πεδίο «Συμπεριφορά Αυτόματης Προσαρμογής» και πιο συγκεκριμένα: Σταθερό πλάτος στηλών: Ορίζει το πλάτος των στηλών του πίνακα. Η προκαθορισμένη επιλογή «Αυτόματο», συνεπάγεται ότι το πλάτος της σελίδας μας θα κατανεμηθεί ισότιμα στον αριθμό των στηλών που ορίσαμε. Αυτόματη Προσαρμογή στα περιεχόμενα: Ορίζει ότι το πλάτος των στηλών θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που εισάγονται μέσα σε αυτές. Αυτόματη Προσαρμογή στο παράθυρο: Ορίζει ότι το πλάτος του παράθυρου, το οποίο εξαρτάται από τον οριζόντιο χάρακα, θα κατανεμηθεί ισότιμα στον αριθμό των στηλών που ορίσαμε.

34 157 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Σχεδίαση πίνακα Ίσως προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο σχεδίασης πίνακα για να δημιουργήσουμε πίνακες. Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πίνακες με ακανόνιστο σχήμα. Για να δημιουργήσουμε ένα πίνακα με το εργαλείο σχεδίασης πίνακα, εργαζόμαστε ως εξής: 1. Πατάμε το κουμπί «Πίνακας», της ομάδας «Πίνακες», στην καρτέλα «Εισαγωγή» και επιλέγουμε «Σχεδίαση Πίνακα». 2. Κάνουμε κλικ και σύρουμε το ποντίκι μας για να ορίσουμε το συνολικό μέγεθος του πίνακα. 3. Παρατηρούμε ότι ενεργοποιείται η καρτέλα «Εργαλεία πίνακα/σχεδίαση» και ότι έχει επιλεχτεί το εργαλείο «Σχεδίαση πίνακα». Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω στο νέο μας πίνακα. 4. Κάνουμε κλικ και σύρουμε το ποντίκι οριζόντια στον πίνακα για να σχεδιάσουμε γραμμές. Όσο σέρνουμε το ποντίκι, εμφανίζεται μια διακεκομμένη γραμμή που μας δείχνει μια προεπισκόπηση της νέας γραμμής. 5. Τώρα σύρουμε το ποντίκι κάθετα για να σχεδιάσουμε τα όρια των στηλών. 6. Μπορούμε ακόμα και να σύρουμε το ποντίκι διαγώνια για να δημιουργήσουμε μια γραμμή που θα χωρίζει τα κελιά στα δύο. 7. Μπορεί να θελήσουμε κάποια στιγμή να διαγράψουμε μια γραμμή που έχουμε σχεδιάσει. Για να το πετύχουμε αυτό, επιλέξουμε το εργαλείο «Γόμα» και κάνουμε κλικ απευθείας πάνω στη γραμμή που θέλουμε να σβήσουμε. 8. Μόλις έχουμε σβήσει μια αρκετά μεγάλη γραμμή ή περιοχή με γραμμές, πατάμε στο κουμπί «Σχεδίαση Πίνακα». Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε νέες γραμμές σε αυτήν την περιοχή Επιλογή ή μετακίνηση μεταξύ κελιών, γραμμών, στηλών ή πίνακα Για να: Επιλέξουμε κελί: Κάνουμε κλικ στην αριστερή πλευρά του κελιού. Επιλέξουμε γραμμή: Κάνουμε κλικ στα αριστερά της γραμμής. Επιλέξουμε στήλη: Κάνουμε κλικ στην επάνω γραμμή του πλέγματος ή του περιγράμματος της στήλης. Επιλέξουμε πολλά κελιά, γραμμές ή στήλες: Σύρουμε το δείκτη του ποντικιού κατά μήκος του κελιού, της γραμμής ή της στήλης. Επιλέξουμε πολλά στοιχεία, τα οποία δεν βρίσκονται απαραίτητα σε σειρά: Κάνουμε κλικ στο πρώτο κελί, γραμμή ή στήλη που θέλουμε, πατάμε το πλήκτρο «Ctrl» και στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στα επόμενα κελιά, γραμμές ή στήλες που θέλουμε. Μετακινηθούμε στο επόμενο κελί: Πατάμε το πλήκτρο «TAB». Μετακινηθούμε στο προηγούμενο κελί: Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων «Shift+TAB». Επιλέξουμε ολόκληρο τον πίνακα: Στην προβολή διάταξης εκτύπωσης, κάνουμε κλικ στη λαβή μετακίνησης πίνακα ή σύρουμε το δείκτη του ποντικιού πάνω σε ολόκληρο τον πίνακα.

35 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Εισαγωγή κελιών, γραμμών ή στηλών Για να εισάγουμε κελιά, γραμμές ή στήλες: 1. Επιλέγουμε τα κελιά, τις γραμμές ή τις στήλες, πριν ή μετά από τις οποίες, θα κάνουμε την εισαγωγή. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην επιλογή μας και από το μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε «Εισαγωγή» και έπειτα ένα από τα ακόλουθα: «Εισαγωγή στηλών αριστερά» «Εισαγωγή στηλών δεξιά» «Εισαγωγή γραμμών επάνω» «Εισαγωγή γραμμών κάτω» «Εισαγωγή κελιών...» 3. Εναλλακτικά, μετά την επιλογή μας, επιλέγουμε στα «Εργαλεία πίνακα», την καρτέλα «Διάταξη» και στην περιοχή «Γραμμές & στήλες», πατάμε ένα από τα κουμπιά: «Εισαγωγή αριστερά» «Εισαγωγή δεξιά» «Εισαγωγή επάνω» «Εισαγωγή κάτω» ή κάνουμε κλικ στο βέλος, δεξιά από την περιοχή «Γραμμές & στήλες» και στο πλαίσιο διαλόγου «Εισαγωγή κελιών...» που εμφανίζεται, κάνουμε την επιλογή μας για την εισαγωγή κελιών Διαγραφή κελιών, γραμμών, στηλών ή πίνακα Για να διαγράψουμε κελιά, γραμμές, στήλες ή ολόκληρο τον πίνακα: 1. Επιλέγουμε τα κελιά, τις γραμμές, τις στήλες ή ολόκληρο τον πίνακα, που θέλουμε να διαγράψουμε. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην επιλογή μας και από το μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε ένα από τα ακόλουθα: «Διαγραφή γραμμών» «Διαγραφή στηλών» «Διαγραφή κελιών...» 3. Εναλλακτικά, μετά την επιλογή μας, πατάμε στο κουμπί «Διαγραφή», που βρίσκεται στην περιοχή «Γραμμές & στήλες», της καρτέλας «Διάταξη», στα «Εργαλεία πίνακα» και επιλέγουμε ένα από τα ακόλουθα: «Διαγραφή γραμμών» «Διαγραφή στηλών» «Διαγραφή κελιών...» (και έπειτα, κάνουμε κλικ στην επιλογή που επιθυμούμε) «Διαγραφή πίνακα» (για να διαγράψουμε ολόκληρο τον πίνακα)

36 159 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Τοποθέτηση πίνακα ως προς τη σελίδα Για να μετακινήσουμε τον πίνακα στη σελίδα: 1. Σε προβολή διάταξης εκτύπωσης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην επάνω αριστερή γωνία του πίνακα, μέχρι να εμφανιστεί η λαβή μετακίνησης πίνακα. 2. Σύρουμε τον πίνακα στη νέα θέση. Για να στοιχίσουμε τον πίνακα ως προς τη σελίδα: 1. Επιλέγουμε ολόκληρο τον πίνακα. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε «Ιδιότητες πίνακα» 3. Κάνουμε κλικ στην καρτέλα «Πίνακας» και επιλέγουμε τη στοίχιση που επιθυμούμε, στο πλαίσιο «Στοίχιση». 4. Εναλλακτικά, επιλέγουμε την καρτέλα «Κεντρική» και στην περιοχή «Παράγραφος» πατάμε το επιθυμητό κουμπί στοίχισης Αλλαγή μεγέθους ολόκληρου του πίνακα ή ενός μέρους του Για να αλλάξουμε το μέγεθος ολόκληρου του πίνακα: 1. Σε προβολή διάταξης εκτύπωσης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στον πίνακα, έως ότου εμφανιστεί η λαβή αλλαγής μεγέθους του πίνακα, στην κάτω δεξιά γωνία του. 2. Τοποθετούμε το δείκτη στη λαβή αλλαγής μεγέθους πίνακα, μέχρι να εμφανιστεί ένα διπλό βέλος. 3. Σύρουμε το όριο του πίνακα, μέχρι ο πίνακας να αποκτήσει το μέγεθος που θέλουμε. Για να αλλάξουμε το πλάτος μιας στήλης: 1. Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο όριο της γραμμής που θέλουμε να μετακινήσουμε, μέχρι να πάρει τη μορφή δείκτη αλλαγής μεγέθους και μετά σύρουμε το όριο μέχρι να αποκτήσει η στήλη το πλάτος που θέλουμε. 2. Για να ορίσουμε μια συγκεκριμένη τιμή για το πλάτος μιας στήλης, επιλέγουμε ένα κελί της στήλης. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Ιδιότητες πίνακα» και μετά κάνουμε κλικ στην καρτέλα «Στήλη». Ενεργοποιούμε τις επιλογές που θέλουμε. 3. Για να προσαρμόζονται οι στήλες ώστε να χωρούν αυτομάτως τα περιεχόμενα, κάνουμε δεξί κλικ στον πίνακα, επιλέγουμε από το μενού «Αυτόματη Προσαρμογή» και μετά πατάμε στην εντολή «Αυτόματη Προσαρμογή στα περιεχόμενα». 4. Για να προσαρμόζεται ο πίνακας αυτόματα στο μέγεθος του ενεργού παραθύρου ούτως ώστε τα περιεχόμενά του να είναι πάντα ορατά, κάνουμε δεξί κλικ στον πίνακα, πατάμε στο μενού «Αυτόματη Προσαρμογή» και μετά πατάμε στην εντολή «Αυτόματη Προσαρμογή στο παράθυρο». Για να αλλάξουμε το ύψος μιας γραμμής: 1. Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο όριο της γραμμής που θέλουμε να μετακινήσουμε, μέχρι να μετατραπεί σε δείκτη αλλαγής μεγέθους και μετά σύρουμε το όριο. 2. Για να ορίσουμε μια συγκεκριμένη τιμή για το ύψος μιας γραμμής, επιλέγουμε ένα κελί της γραμμής. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, επιλέγουμε «Ιδιότητες πίνακα» και μετά κάνουμε κλικ στην καρτέλα «Γραμμή». 3. Ενεργοποιούμε τις επιλογές που θέλουμε, μεταξύ των οποίων μπορούμε να ρυθμίσουμε και αν το ύψος της/των γραμμών, θα είναι ακριβώς ή τουλάχιστον ίσο με το μέγεθος που καθορίσαμε.

37 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Για να προσαρμόσουμε πολλές γραμμές ή στήλες ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος: 1. Επιλέγουμε τις στήλες ή τις γραμμές που θέλουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω τους, επιλέγουμε «Ιδιότητες πίνακα» και μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί «Ομοιόμορφη κατανομή στηλών» «Ομοιόμορφη κατανομή γραμμών». ή στο κουμπί Περιγράμματα και σκίαση πίνακα και κελιών Για να εφαρμόσουμε περιγράμματα η/και σκίαση σε ολόκληρο τον πίνακα ή σε συγκεκριμένη ομάδα κελιών: 1. Επιλέγουμε τον πίνακα ή τα κελιά που θέλουμε να εφαρμόσουμε περίγραμμα η/και σκίαση. 2. Κάνουμε «δεξί κλικ» πάνω στην επιλογή μας και επιλέγουμε «Περιγράμματα και σκίαση». 3. Στην καρτέλα «Περιγράμματα» μπορούμε να καθορίσουμε το στυλ (είδος υπογράμμισης, κτλ) των γραμμών, το χρώμα τους, το πλάτος τους, κ.τ.λ. 4. Στην καρτέλα «Σκίαση» μπορούμε να καθορίσουμε το χρώμα γεμίσματος και το μοτίβο. 5. Εναλλακτικά μπορούμε να εφαρμόσουμε περιγράμματα και σκίαση, επιλέγοντας την καρτέλα «Σχεδίαση», στα «Εργαλεία πίνακα» και πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά, στην περιοχή «Στυλ πίνακα» Συγχώνευση κελιών Για να συγχωνεύσουμε κελιά: 1. Επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε να συγχωνεύσουμε. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στα επιλεγμένα κελιά και επιλέγουμε «Συγχώνευση κελιών» ή επιλέγουμε την καρτέλα «Διάταξη», στα «Εργαλεία πίνακα» και πατάμε το κουμπί «Συγχώνευση κελιών», στην περιοχή «Συγχώνευση» Περιεχόμενα πίνακα Για να διαγράψουμε τα περιεχόμενα των κελιών: 1. Επιλέγουμε τις γραμμές, τις στήλες ή τα κελιά, των οποίων θέλουμε να διαγράψουμε τα περιεχόμενα. 2. Πατάμε το πλήκτρο «Delete». Για να στοιχίσουμε τα περιεχόμενα των κελιών: 1. Επιλέγουμε τις γραμμές, τις στήλες ή τα κελιά, των οποίων θέλουμε να στοιχίσουμε τα περιεχόμενα. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην επιλεγμένη περιοχή, επιλέγουμε «Στοίχιση κελιών» και κάνουμε την επιλογή μας (Αν π.χ. θέλουμε στοίχιση των περιεχομένων στο κέντρο των κελιών τους, επιλέγουμε το 2 ο εικονίδιο, στη δεύτερη σειρά). Για να περιστρέψουμε το κείμενο (κατεύθυνση κειμένου) των κελιών: 1. Επιλέγουμε τις γραμμές, τις στήλες ή τα κελιά, των οποίων θέλουμε να περιστρέψουμε τα περιεχόμενά τους. 2. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην επιλεγμένη περιοχή, επιλέγουμε «Κατεύθυνση κειμένου» και επιλέγουμε τον προσανατολισμό που θέλουμε.

38 161 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Εναλλακτικά επιλέγουμε την καρτέλα «Διάταξη», στα «Εργαλεία πίνακα», και στην ομάδα «Στοίχιση», πατάμε το κουμπί «Κατεύθυνση κειμένου» όσες φορές χρειαστεί. Για να μορφοποιήσουμε τα περιεχόμενα των κελιών: 1. Επιλέγουμε τα κελιά, των οποίων θέλουμε να μορφοποιήσουμε τα περιεχόμενα. 2. Στην ομάδα «Γραμματοσειρά», της καρτέλας «Κεντρική», εφαρμόζουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε (Γραμματοσειρά, μέγεθος, χρώμα, κ.τ.λ.) Στυλ πίνακα Για να αλλάξουμε το προκαθορισμένο στυλ πίνακα και να εφαρμόσουμε ένα στυλ της επιλογής μας: 1. Επιλέγουμε τον πίνακα ή κάνουμε κλικ μέσα στον πίνακα. 2. Επιλέγουμε την καρτέλα «Σχεδίαση», στα «Εργαλεία πίνακα» και στην περιοχή «Στυλ πίνακα», όταν δείχνουμε τα διάφορα στυλ με το ποντίκι, εμφανίζεται μια προεπισκόπηση του πίνακα με το στυλ που δείχνουμε. 3. Κάνουμε κλικ πάνω στο στυλ που θέλουμε, για να το εφαρμόσουμε στον πίνακα.

39 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Κεφάλαιο 3.6: Συγχώνευση αλληλογραφίας Εισαγωγή Η συγχώνευση αλληλογραφίας έχει σαν στόχο τη δημιουργία ομαδικών επιστολών, ετικετών, φακέλων ή καταλόγων. Στη διαδικασία της συγχώνευσης συμμετέχουν πάντοτε 3 αρχεία: Αρχείο προέλευσης δεδομένων Συνήθως είναι ένα αρχείο του Word, το οποίο αποτελείται από έναν πίνακα. Η πρώτη γραμμή του πίνακα αποτελείται από τις ετικέτες των πεδίων που καταγράφονται στις αντίστοιχες στήλες του πίνακα. Από αυτό το αρχείο αντλούμε τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο συγχωνευμένο έγγραφο. Εναλλακτικά, αντί του πίνακα του Word, το αρχείο αυτό μπορεί να είναι ένα φύλλο εργασίας του Excel ή ένα αρχείο βάσης δεδομένων της access, στην πρώτη γραμμή των οποίων, εμφανίζονται και πάλι οι ετικέτες των πεδίων. Κύριο έγγραφο Στο αρχείο αυτό δημιουργούμε τη μορφή του τελικού εγγράφου. Τοποθετούμε δηλαδή τα πεδία του αρχείου δεδομένων με τον τρόπο που θέλουμε να εμφανίζονται στις ετικέτες, στους φακέλους, κ.τ.λ. Συγχωνευμένο έγγραφο Είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης του αρχείου προέλευσης δεδομένων και του κυρίου εγγράφου και αποτελεί το στόχο της όλης διαδικασίας Διαδικασία Συγχώνευσης Αλληλογραφίας Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη ρύθμιση της συγχώνευσης αλληλογραφίας στο Word, αλλά ο ευκολότερος είναι να χρησιμοποιήσουμε τον οδηγό, ο οποίος μας καθοδηγεί στα διάφορα στάδια της διαδικασίας: 1. Δημιουργούμε σε ένα αρχείο του Word (ή του Excel ή της Access) τον πίνακα που περιέχει τη βάση δεδομένων. Το αρχείο αυτό το σώζουμε με κάποιο όνομα που υποδηλώνει τα περιεχόμενά του, π.χ. τηλεφωνικός κατάλογος ή παραβλέπουμε αυτό το βήμα αν υπάρχει από πριν το αρχείο δεδομένων. 2. Ανοίγουμε ένα καινούργιο κενό έγγραφο του Word, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία του κυρίου εγγράφου. 3. Επιλέγουμε την καρτέλα «Στοιχεία αλληλογραφίας», πατάμε στο κουμπί «Έναρξη συγχώνευσης αλληλογραφίας» που βρίσκεται στην περιοχή «Έναρξη συγχώνευσης αλληλογραφίας» και επιλέγουμε «Οδηγός συγχώνευσης αλληλογραφίας βήμα προς βήμα...». 4. Εμφανίζεται στα δεξιά το παράθυρο «Συγχώνευσης Αλληλογραφίας», όπου διακρίνονται τα έξι βήματα της διαδικασίας: 1ο. Επιλέγουμε τον τύπο του εγγράφου που εργαζόμαστε και μπορεί να είναι ένας εκ των: o o o o o Επιστολές Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Φάκελοι Ετικέτες Κατάλογος Παρατηρούμε ότι εμφανίζεται και μία σύντομη περιγραφή μετά την επιλογή του καθενός τύπου. Σε αυτό το παράδειγμα θα επιλέξουμε τις «Επιστολές».

40 163 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στην υπερσύνδεση «Επόμενο: Έγγραφο εκκίνησης», στο κάτω μέρος του παραθύρου «Συγχώνευση αλληλογραφίας». 2ο. Επιλέγουμε το έγγραφο έναρξης που μπορεί να είναι είτε το τρέχον έγγραφο που είναι ανοιχτό είτε ένα πρότυπο είτε ένα υπάρχον έγγραφο που βρίσκεται αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο. Αν δεν επιλέξουμε ως έγγραφο έναρξης το τρέχον, θα ανοίξει ένα πλαίσιο διαλόγου, από όπου θα πρέπει να επιλέξουμε το πρότυπο ή ένα υπάρχον έγγραφο. Κάνουμε κλικ στην υπερσύνδεση «Επόμενο: Επιλογή παραληπτών» για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. 3ο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ορίσουμε τους παραλήπτες της επιστολής: o o Εάν είχαμε προηγουμένως ορίσει λίστα, επιλέγουμε «Χρήση υπάρχουσας λίστας». Εάν χρησιμοποιούμε το Microsoft Outlook και έχουμε δημιουργήσει επαφές τις οποίες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, επιλέγουμε «Επιλογή από επαφές του Outlook». Αυτό μας επιτρέπει να επιλέξουμε τις επαφές από το Outlook που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε αν θα συμπεριλάβουμε όλους τους παραλήπτες ή να επιλέξουμε, εκείνους που μας ενδιαφέρουν. Όταν τελειώσουμε και με την επιλογή των παραληπτών, κάνουμε κλικ στην υπερσύνδεση με ονομασία «Επόμενο: Σύνταξη της επιστολής». 4ο. Μπορούμε να συντάξουμε την επιστολή μας, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη και να ενημερώσουμε το Word, σε ποιες θέσεις του κύριου εγγράφου (π.χ. επιστολές) θα τοποθετηθούν τα πεδία συγχώνευσης. Πατάμε στον υπερσύνδεσμο «Άλλα στοιχεία», του τμήματος «Σύνταξη της επιστολής». Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε το πεδίο που θέλουμε και πατάμε «Εισαγωγή». Αφού ολοκληρώσουμε με τη σύνταξη της επιστολής μας, κάνουμε κλικ στην υπερσύνδεση με ονομασία «Επόμενο: Προεπισκόπηση των επιστολών». 5ο. Πατώντας στα κουμπιά διπλού αριστερού και δεξιού βέλους, στο τμήμα «Προεπισκόπηση των επιστολών», μπορούμε να εμφανίσουμε στο κύριο έγγραφο, τους διάφορους παραλήπτες. Πατώντας στο κουμπί «Εξαίρεση του παραλήπτη», μπορούμε να εξαιρέσουμε τον τρέχοντα παραλήπτη από τη συγχώνευση. Έπειτα κάνουμε κλικ στην υπερ-σύνδεση με ονομασία «Επόμενο: Ολοκλήρωση της συγχώνευσης». 6ο. Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τη συγχώνευση της αλληλογραφίας, δηλαδή να συγχωνεύσουμε το κύριο έγγραφο με το αρχείο προέλευσης δεδομένων και να δημιουργήσουμε μία επιστολή για κάθε παραλήπτη. Το αποτέλεσμα της συγχώνευσης αλληλογραφίας μπορεί να εμφανιστεί σε ένα νέο έγγραφο η να σταλεί στον εκτυπωτή.

41 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word Κεφάλαιο 3.7: Στυλ Χαρακτήρων - Παραγράφων Δημιουργία εξελιγμένων τύπων Στυλ Μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο εξελιγμένους τύπους Στυλ, από την ομάδα «Στυλ» της καρτέλας «Κεντρική», ως εξής: 1. Ανοίγουμε τη «Συλλογή Στυλ», πατώντας το κουμπί στην κάτω δεξιά γωνία της ομάδας «Στυλ», στην καρτέλα «Κεντρική». 2. Εμφανίζεται μία λίστα προτεινόμενων στυλ. Εάν ενεργοποιήσουμε την επιλογή «Εμφάνιση Προεπισκόπησης», η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου «Στυλ», τότε τα διάφορα στυλ, εμφανίζονται μαζί με τις αντίστοιχες ιδιότητές τους. 3. Εάν αφήσουμε το ποντίκι να καταδείξει ένα συγκεκριμένο όνομα στυλ, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο σύνοψης. Αυτό περιγράφει τις βασικές ιδιότητες του στυλ. 4. Πατάμε «Επιλογές...» για να επιλέξουμε ποια στυλ θέλουμε να εμφανίζονται στο παράθυρο «Στυλ». Μπορούμε επίσης να ορίσουμε πώς θα εμφανίζονται και πώς θα ταξινομούνται.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word 1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word Το MS-Word, που είναι και αντικείμενο αυτών των σημειώσεων είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, που στις σελίδες του μπορεί να περιέχει εκτός από κείμενο, εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου 28. Microsoft Word 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Word, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί έναρξη έπειτα στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα 1 ο Εργαστήριο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάνθος Κωνσταντίνος, Πέτκος Γεώργιος Γραφείο 214 κτίριο Θ Τηλέφωνα 2310891570, 2310891652 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου Μάθημα 5ο Επεξεργαστής Κειμένου Σελίδα 60 από 106 Ένα πολύ χρήσιμο και αρκετά βασικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής κειμένου (LibreOffice Writer). Περιέχει όλα τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 1. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 2. ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Κάθε μενού έχει τις δικές της δυνατότητες, όπως για παράδειγμα μόλις πατήσετε το κουμπί κεντρική βγαίνουν τα εικονίδια των δυνατοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα 1 ο Εργαστήριο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάνθος Κωνσταντίνος Γραφείο 214 κτίριο Θ Τηλέφωνο 2310891570 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο manthosk@uom.gr Ώρες Γραφείου:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Publisher 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. 1) Έναρξη

Microsoft Word. 1) Έναρξη Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή Word ξεκινά και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office System Word 2007

Microsoft Office System Word 2007 Microsoft Office System Word 2007 Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΝΗ & ΤΙΤΙΚΑ-ΕΥΘΑΛΙΑ ΚΑΡΟΥΣΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου (Microsoft Word) Επεξεργασία κειμένου (Microsoft Word) 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. α. Χειρισμός εγγράφων.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 3 Επεξεργασία Κειµένου Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 3 Word Processing) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 14-20 (δεκατέσσερις έως είκοσι)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» Σημειώσεις για το Microsoft Word ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Παρουσίαση του WORD Τρόπος γραφής στο WORD 1. Ξενάγηση στο Microsoft Word 1.1 Άνοιγμα Ο ευκολότερος τρόπος εκκίνησης του Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Global Kids 3. Syllabus

Global Kids 3. Syllabus Global Kids 3 Syllabus Το εγκαταστημένο λογισμικό που απαιτείται για την εξεταστική διαδικασία του προγράμματος Globlakids 3 είναι: Microsoft Windows Σουίτα Microsoft Office GlobalCert A.E. Σόλωνος 108,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Word. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου. 1. Εισαγωγή. 2. Εκκίνηση του Word για Windows.

Word. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου. 1. Εισαγωγή. 2. Εκκίνηση του Word για Windows. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου Word 1. Εισαγωγή Η επεξεργασία γενικά είναι ο χειρισμός των δεδομένων μέσα σε ένα σύστημα Η/Υ. Αποτελεί το ζωτικό βήμα ανάμεσα στην λήψη των δεδομένων (είσοδος) και στην

Διαβάστε περισσότερα

Tech village School. Κωδικός Πακέτου: Word Εκπαιδευτική Ενότητα: 2. Επεξεργασία Κειμένου

Tech village School. Κωδικός Πακέτου: Word Εκπαιδευτική Ενότητα: 2. Επεξεργασία Κειμένου Tech Village School Κωδικός Πακέτου: Word Εκπαιδευτική Ενότητα: 2. Επεξεργασία Κειμένου Αυτή η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αποκτηθούν γνώσεις και δεξιότητες στην επεξεργασία κειμένου. Μετά το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Windows 8.1 1.1 Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Εισαγωγή 19 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 20 Κατηγορίες Υπολογιστών 21 Κύρια μέρη ενός Προσωπικού Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERMEDIATE Το Intermediate είναι εστιασμένο σε γνώσεις πληροφορικής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης Εργασία 7η 2 Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι σε θέση να χειρίζεται ί ά άνετα έ ένα πρόγραμμα ό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Προαπαιτούμενα - Συναπαιτούμενα -

Προαπαιτούμενα - Συναπαιτούμενα - Τίτλος Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τύπος μαθήματος Επεξεργασία Κειμένου CΕΠΚ 101 Υποχρεωτικό Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Όνομα Διδάσκοντα 1 ο Έτος /1 ο Εξάμηνο Δρ. Σταύρος Σιαηλής ECTS 5 Διαλέξεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου

Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία Κειμένου Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ιαγραφή πίνακα ή απαλοιφή των περιεχοµένων του...52 Συγχώνευση κελιών σε ένα, στον ίδιο πίνακα...53 ιαίρεση πίνακα και κελιών...53 Μετατροπή κειµένου

ιαγραφή πίνακα ή απαλοιφή των περιεχοµένων του...52 Συγχώνευση κελιών σε ένα, στον ίδιο πίνακα...53 ιαίρεση πίνακα και κελιών...53 Μετατροπή κειµένου ηµιουργία εγγράφου...3 ηµιουργία νέου, κενού εγγράφου...3 Από αντίγραφο υπάρχοντος εγγράφου...3 ηµιουργία επιστολής...3 ηµιουργία προτύπου εγγράφου...4 Μετατροπή εγγράφων...5 Μετατροπή ενός µόνο αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 18 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 24 Προβολές παρουσίασης... 28

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Πληκτρολογώ το διπλανό κείµενο. Επειδή το κείµενο αποτελείται από δύο παραγράφους πατάω το Enter µόνο στο τέλος της κάθε παραγράφου και όχι σε κάθε γραµµή 1. δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου (Word Processing)

Επεξεργασία Κειμένου (Word Processing) Επεξεργασία Κειμένου (Word Processing) Σεπτέμβριος 2017 Έκδοση 6.0 PEOPLECERT Ελλάς A.E - Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Κοραή 3, 105 64 Αθήνα, Τηλ.: 210 372 9100, Fax: 210 372 9101, e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικές Ρυθμίσεις Αρίθμηση Σελίδων Διαστάσεις Σελίδας και Περιθώρια Αρχείο Διαμόρφωση Σελίδας καρτέλα Χαρτί Μέγεθος Χαρτιού καρτέλα Περιθώρια

Αρχικές Ρυθμίσεις Αρίθμηση Σελίδων Διαστάσεις Σελίδας και Περιθώρια Αρχείο Διαμόρφωση Σελίδας καρτέλα Χαρτί Μέγεθος Χαρτιού καρτέλα Περιθώρια Αρχικές Ρυθμίσεις Αρίθμηση Σελίδων Ξεκινώντας την εργασία μας με ένα έγγραφο του Microsoft Word το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τα βασικά του στοιχεία που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση -

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Δυνατότητες του Word Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Μας προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον για την πληκτρολόγηση κειμένου, καθώς και πολλές δυνατότητες διόρθωσης, την επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του πληκτρολογίου

Χρήση του πληκτρολογίου Χρήση του πληκτρολογίου Τρόπος οργάνωσης των πλήκτρων... 2 Πληκτρολόγηση κειμένου... 3 Χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου... 3 Χρήση των πλήκτρων περιήγησης... 5 Χρήση του αριθμητικού πληκτρολογίου... 5

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint 2007. Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007. Καθορισμός του αριθμού των διαφανειών που χρειάζονται

PowerPoint 2007. Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007. Καθορισμός του αριθμού των διαφανειών που χρειάζονται PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Ονομασία και αποθήκευση της παρουσίασής σας Προσθήκη, αναδιάταξη και διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα