ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΘΕΜΑ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΘΕΜΑ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»"

Transcript

1 ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΘΕΜΑ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ: ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2 Οι περιφέρειες της χώρας μας δυστυχώς είναι τελευταίες στην κατάταξη από πλευράς ανάπτυξης, με τα χαμηλότερα ποσοστά, η Ήπειρος με 51%, η Δυτική Ελλάδα με 53% κ η Πελοπόννησος με 55%.

3 Ο Δήμος Αστακού περιλαμβάνει έντεκα δημοτικά διαμερίσματα, με συνολικό πληθυσμό κατοίκους. Τα χωριά του Δήμου βρίσκονται στην ενδοχώρα, συνεπώς κανένα από αυτά δεν είναι παραθαλάσσιο. Οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων είναι αγροτικές και κτηνοτροφικές.

4

5

6 Καθ όλη τη διάρκεια του 19 ου αιώνα ο Αστακός λειτουργεί ως εμπορικό, διοικητικό και επικοινωνιακό κέντρο, κάτι που τον διαφοροποιεί από τα άλλα αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ενδοχώρας και εμπορικών κέντρων-λιμανιών, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Η πόλη αστικοποιείται γρήγορα με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που τον διαφοροποιεί από την ενδοχώρα. Τούτο δικαιολογεί και το πρώτο σχέδιο πόλεως (1862) από Βαυαρούς στρατιωτικούς μηχανικούς, καθώς και τα νεοκλασικά αρχοντικά της πόλης. Μεγάλος είναι ο αριθμός εμπόρων και ναυτικών από τα Επτάνησα και τεχνιτών από την Ήπειρο που συμμετέχουν στο κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης. Λιμάνι Αστακού

7 Με τη κρίση όμως της οικονομίας, στη δεκαετία του 50, ο τόπος παρακμάζει. Οι εμπορικές δραστηριότητες σταματούν και ο πληθυσμός της αστικής τάξης μετατοπίζεται σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο). Η μέχρι τότε έντονη ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου με άλλα αστικά κέντρα εξασθενεί, ενώ νέοι χερσαίοι δρόμοι ανοίγονται. Κατάλοιπα της οικονομικής ευμάρειας είναι τα παλιά αρχοντικά, που χαρακτηρίζουν καθοριστικά τη φυσιογνωμία της πόλης και απετέλεσαν το έναυσμα, μαζί με το λιμάνι, να ανακηρυχθεί η πόλη του Αστακού ιστορικός τόπος και τα κτίρια αυτά, με πολλά άλλα, να είναι πλέον διατηρητέα. Όψη του κτιριακού μετώπου στην παραλία.

8 Οι δραστηριότητες των κατοίκων στο γεωργικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα, η ύπαρξη εμπορίου και των Δημόσιων Υπηρεσιών, που εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή και η κίνηση του λιμανιού δίνουν στην πόλη ιδιαίτερη ζωντάνια. Ο Αστακός, φιλοδοξεί να κατακτήσει τη θέση που του ανήκει. Γενικά, εμείς θέλουμε να παρέμβουμε στην παραδοσιακή αυτή πόλη, γιατί πιστεύουμε ότι η δημιουργία της Ιόνιας οδού σε συνδυασμό με τη λειτουργία του διεθνούς εμπορικού λιμανιού Πλατυγιάλι Αστακού, μπορούν, αν αξιοποιηθούν σωστά να συντελέσουν στη γένεση μιας νέας οικονομικής πραγματικότητας, συνυφασμένη με τη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας το φυσικό πλούτο, την αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά, το έδαφος, το κλίμα και τις δυνατότητες της περιοχής, αφού βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Με λίγα λόγια, η δημιουργία του μεγάλου αυτού λιμανιού (που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια) σε συνδυασμό με τη γραφικότητα του Αστακού μπορεί να συντελέσουν ώστε να αναπτυχθεί ο τόπος τουριστικά έχοντας μάλιστα υπόψη ότι λειτουργεί και σαν κόμβος για Κεφαλονιά, Ιθάκη, Μύτικα και Λευκάδα.

9 Πλατυγιάλι Αστακού

10

11

12 Μπαίνοντας από το δρόμο του Μεσολογγίου, κατευθυνόμενοι προς την οδό Βασιλέως Γεωργίου, κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά μας, βλέπουμε ανεκμετάλλευτες, τσιμεντένιες, απρόσωπες και άχαρες εκτάσεις γης και πεζοδρόμια, χωρίς κανένα νόημα και καθόλου καλαισθησία. Ακόμα και το γήπεδο ποδοσφαίρου που κατασκευάστηκε περίπου το 90, έχει ξεχαστεί χωρίς καμία ιδιαίτερη περιποίηση. Το μόνο αξιοσημείωτο που συναντά κανείς στην είσοδο της πόλης, είναι ο όμορφος παραδοσιακός ανεμόμυλος, που δυστυχώς βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης, όπως άλλωστε και ο περιβάλλον χώρος. Ανεμόμυλος στην είσοδο της πόλης

13 Συνεχίζοντας τη Βασιλέως Γεωργίου, κατευθυνόμενοι σιγά - σιγά προς το λιμάνι του Αστακού, το μόνο που έχουμε για θέα, είναι το περίπου τεσσάρων μέτρων πλάτους, τσιμεντένιο ακατέργαστο πεζοδρόμιο με τα εγκαταλελειμμένα- διαλυμένα παγκάκια και αγαπημένους μεν, μισοπεθαμένους δε φοίνικες ανά περίπου τρία μέτρα κατά μήκος του πεζοδρομίου, το οποίο καταλήγει σε κάτι ογκώδεις, τεράστιες πέτρες. Είναι περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι όλη αυτή η διαδρομή είναι παραθαλάσσια και κάποιο ίχνος πρασίνου ότι έχει δημιουργήσει η μητέρα γη! Τελειώνοντας την οδό, οδηγούμαστε στο λιμάνι, όπου ίσως είναι το μόνο που δεν έχει ξεχαστεί εντελώς, αφού εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή ένα υπέροχο γεύμα- δείπνο στις οικογενειακές ψαροταβέρνες με θέα τα ψαροκάικα, τα ιστιοπλοϊκά και την υπέροχη, γαληνευτική μπλε θάλασσα. Πίσω ακριβώς από τα καφέ και τα εστιατόρια, στις οδούς Ιωάννη Μεταξά Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αυγούστου, βρίσκεται η αγορά. Εκεί εκτός από τα λιγοστά μικρομάγαζα με τουριστικά είδη, ο κόσμος της κωμόπολης κάνει τα καθημερινά και όχι μόνο ψώνια του. Ανεβαίνοντας άλλον ένα δρόμο, συναντάμε και την κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, η οποία ονομάστηκε έτσι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αντικρίζει. Ελαφρώς λοξά και δεξιά της πλατείας, υπάρχει και το σχολείο του Αστακού, στην οδό Αγρινίου, αρκετά κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό είναι το κέντρο του Αστακού και η παραθαλάσσια ζώνη του, όπου εμείς θέλουμε να παρέμβουμε.

14

15 Δήμος Σύνολο ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Οικονομικώς ενεργός πληθυσμός Απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001 Θέση στο επάγγελμα Εργοδότες Εργαζόμενοι για δικό τους λογαριασμό Μισθωτοί Συμβοηθούντ α και μη αμειβόμενα μέλη νοικοκυριου Νέοι Αστακός Ποσοστά 6,13 6,88% 36,02% 30,05% 20,92% %

16

17 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

18 Παρατηρούμε συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού από το 1920 έως το 1971, αλλά μετά τη κρίση έρχεται και η μετατόπισή του, σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Επίσης από τις αεροφωτογραφίες είναι φανερό ότι όσον αφορά την πολεοδομία του, διάφορες αλλαγές έγιναν όταν ο Αστακός ήταν στην περίοδο της ακμής του. Οι αλλαγές, αφορούσαν κυρίως το λιμάνι και δεν ήταν μεγάλες. Έγιναν δηλαδή επιχωματώσεις, κατασκευάστηκε ξενοδοχειακή μονάδα και ακτή κολύμβησης και άλλα που αναφέρονται αναλυτικότερα παρακάτω. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ Εξέλιξη πληθυσμού, επεξεργασία στοιχείων ΕΣΥΕ

19 Από το 1961 ως το 2001 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 902 κατοίκους (26% μείωση), εν αντιθέσει με το τι συνέβαινε από το 1920 ως το 1961, όπου αυξήθηκε κατά 1055 κατοίκους (30% αύξηση).

20 Αυτό μπορούμε να πούμε ότι συνέβη διότι από το 20 ως το 61 ήταν περίοδος ανάπτυξης για τον τόπο. Όπως έχει είδη αναφερθεί ο Αστακός ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι και γινόταν εμπόριο βελανιδιού από το γνωστό βελανιδόσασος (δάσος Μάνινας), που βρίσκεται λίγο έξω από τον Αστακό. Έτσι από πολλές περιοχές της Ελλάδας πήγαιναν άνθρωποι για να βρουν δουλειά και να αρχίσουν μια καινούρια ζωή. Επίσης εκείνη την περίοδο έγινε αποξήρανση του έλους Λεσινίου, όπου δόθηκε μεγάλη έκταση γης προς εκμετάλλευση (καλλιέργεια). Ακόμα λόγω του εμφυλίου ο κόσμος αισθάνονταν μεγαλύτερη ασφάλεια στις επαρχιακές πόλεις και έβρισκε πιθανότατα καταφύγιο σε αυτές. Με την πάροδο όμως του χρόνου οι συνθήκες άλλαξαν, η πολιτική άλλαξε. Το εμπόριο βελανιδιού σταμάτησε και οι νέες καταστάσεις έδειχναν περισσότερες ευκαιρίες και δουλειές στις μεγάλες πόλεις. Έτσι από το 1961 και μετά ο κόσμος αναγκάστηκε να ακολουθήσει τις καινούριες συνθήκες. Έπρεπε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό π.χ. Γερμανία και τα μεγάλα αστικά κέντρα π.χ. Αθήνα.

21 Από το χάρτη του 1961 βλέπουμε ότι γενικά η ζωή της πόλης αναπτύσσεται στο κέντρο και φαίνεται σα να υπάρχει ιπποδάμειο σύστημα πολεοδόμησης. Ο πληθυσμός της πόλης είναι κάτοικοι.

22 Το 1971 ο πληθυσμός επέρχεται στους κατοίκους και παρατηρείται μια επέκταση της πόλης προς τα δυτικά. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά.

23 Το 1981 οι κάτοικοι είναι Η πόλη συνεχίζει την δυτική επέκτασή της. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον αρχίζει μια διαμόρφωση του παραθαλάσσιου μετώπου. Γίνονται επιχωματώσεις και δημιουργείται παραθαλάσσιος δρόμος. Γενικά έχουμε μια αναδιαμόρφωση στην είσοδο της πόλης.

24 Την εικοσαετία , ο πληθυσμός συνεχίζει την πτώση του και επέρχεται πλέον στους κατοίκους. Ωστόσο η δόμηση καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την πόλη, πλην ενός λόφου πρασίνου και ενός κομματιού στα δυτικά της πόλης.

25 Αστακός το 1961 Αστακός το 1971 Αστακός το 1981 Αστακός το 2001 Βαρκά

26 Από τα πολεοδομικά σχέδια, που υπάρχουν παραπάνω φαίνεται ότι ο Αστακός δομήθηκε εξαρχής με πυρήνα το λιμάνι του, που τροφοδοτούσε την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, γι αυτό και οι μεγαλύτερες επεμβάσεις έγιναν στο λιμάνι του και γενικότερα στο παραθαλάσσιο μέτωπό του. Κατά κύριο λόγο στο κέντρο της πόλης (αγορά) δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες αλλαγές από το 1961 έως και το 2001, εξαιρουμένων κάποιων ελάχιστων πεζοδρομήσεων και διαπλατύνσεων πεζοδρομίων. Συγκεκριμένα πεζοδρομήθηκε ένα μικρό κομμάτι στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και έγινε διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Καραόλη Δημητρίου. Τη δεκαετία δεν υπήρξε καμία μεταβολή στη μορφή του λιμανιού, φαίνεται μόνο μία αναδιαμόρφωση του τοπίου στην είσοδο της πόλης, στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Βαρκά και σιγά σιγά η πόλη επεκτείνεται προς το δυτικό της τμήμα. Η πολεοδομία του φαίνεται να έχει ιπποδάμειο σύστημα (τα οικοδομικά τετράγωνα δημιουργούνται έτσι ώστε να υπάρχει κάναβος) τουλάχιστον στην «πόλη» που αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται. Από το 1971 έως το 2001 οι σημαντικότερες αλλαγές γίνονται στο λιμάνι και συγκεκριμένα στο παραθαλάσσιο τμήμα στην είσοδο της πόλης.

27

28 Οι παρεμβάσεις μας θα είναι απλές, αλλά πιστεύω καθοριστικές, ώστε να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά και η πολυτέλεια αυτού του τόπου, που αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά κρυμμένη, ίσως και ξεχασμένη. Παρεμβάσεις μικρές, χωρίς να αναστατώνουν τις ζωές των κατοίκων, αλλά να εναρμονίζονται πλήρως με αυτές, βελτιώνοντας την ποιότητά της. Αρχίζουμε δημιουργώντας πράσινο και αυτό θα γίνει μπαίνοντας στον Αστακό, εκεί που αυτή τη στιγμή, βρίσκεται και ο παραδοσιακός ανεμόμυλος. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα πάρκο, με γέφυρες και μονοπάτια, που θα χαρίζουν στιγμές δροσιάς, ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης, ηρεμίας και γαλήνης. Με ειδικά διαμορφωμένο τρόπο από το πάρκο θα κατευθύνεσαι, είτε πεζός, είτε με ποδήλατο, μέσα πάντα στο πράσινο, στο λιμάνι. Οι δρόμοι που περικλείονται από την αγορά ( ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ, ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και μέρος της οδού ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ), θα πεζοδρομηθούν.

29 Κεντρικός άξονας Άξονας ήπιας κυκλοφορίας Πεζόδρομοι Parking

30 Ξεκινάμε, λοιπόν με τους δρόμους. Παραπάνω, με μαύρο χρώμα, φαίνεται ο κεντρικός άξονας κυκλοφορίας, διπλής κατεύθυνσης, από όπου θα γίνεται η είσοδος και η έξοδος στη πόλη του Αστακού. Έτσι θα μπορεί κανείς εύκολα να φτάνει στο λιμάνι, από όπου γίνεται και ο απόπλους του πλοίου για Ιθάκη και Κεφαλονιά. Πολύ κοντά στο λιμάνι, (γκρι χρώμα) δημιουργείται χώρος στάθμευσης -Parking- ώστε να εξυπηρετούνται προσωρινά οι ταξιδιώτες. Με φούξια, δηλώνονται οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, μονόδρομοι οι οποίοι μπορούν να συνοδεύονται από ποδηλατοδρόμους. Ακριβώς επειδή αναφερόμαστε σε μια μικρή πόλη, όπου μπορούμε και είναι εφικτό επιζητούμε την αποφυγή του αυτοκινήτου και τη χρήση άλλων μέσων μεταφοράς. Με ροζ χρώμα, αναφερόμαστε στους πεζόδρομους. Όπως φαίνεται, ολόκληρο το κέντρο πεζοδρομείται από το λιμάνι έως και την εκκλησία, έτσι ώστε η κίνηση να γίνεται ελεύθερα από πεζούς, οι οποίοι θα θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους ή τις δουλειές τους στα μαγαζιά ή απλά να πιουν τον καφέ τους ή να φάνε στη παραλία με θέα τη θάλασσα.

31

32 Και φτάσαμε λοιπόν στη παραλία, το λιμάνι και το υπόλοιπο παραθαλάσσιο μέτωπο. Αρχίζουμε πλακοστρώνοντας το χώρο (καφέ), στους μόλους, το χώρο που περικλείουν, και το λιμάνι μπροστά από τους χώρους ψυχαγωγίας και τοποθετείται γραμμικό πράσινο με ζαρντινιέρες, παρτέρια ή δέντρα και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία. Αφήνοντας το λιμάνι δημιουργούμε μονοπάτι περιπάτου (καφέ χρώμα) και ποδηλατοδρόμου (μωβ χρώμα), όπου οι άνθρωποι εκεί θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους, δίπλα στη θάλασσα και το πράσινο.

33

34

35 Παραπάνω φαίνεται η συνολική ιδέα της παρέμβασής μας. Βλέπουμε ότι πλέον οι δρόμοι έχουν χωριστεί σε κύριους και δευτερεύοντες. Έτσι διευκολύνονται οι μεν με το αυτοκίνητο να οδηγηθούν, στο λιμάνι ή την έξοδο της πόλης από τον κεντρικό δρόμο, ή να φτάσουν σπίτι τους από τους άξονες ήπιας κυκλοφορίας, οι δε πεζοί κινούνται στους πεζοδρόμους ή κάνουν τον περίπατό τους στο λιμάνι, ανενόχλητοι, από αυτοκίνητα ή κάποιου άλλου είδους μηχανοκίνητου οχήματος. Με αυτό τον τρόπο έχει η διαχωριστεί πλήρως η κίνηση των πεζών από αυτών με αυτοκίνητα. Επίσης οριοθετείται ο χώρος που μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον παραθεριστικές κατοικίες ή χώροι φιλοξενίας και πού πρέπει να σταματήσει η δόμηση ώστε να προστατευτούν οι καλλιέργειες.

36 Αεροφωτογραφία, Αστακός 1985

37

38 Από τη σύγκριση της αεροφωτογραφίας του 85 και αυτής του 2009, παρατηρούμε την επέκταση της πόλης, χωρίς κανένα σεβασμό στη φύση και την καλλιεργήσιμη έκταση. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να μπουν κάποια όρια στην ανεξέλεγκτη δόμηση. Ο κεντρικός δρόμος λειτουργεί σαν φυσικό όριο, για τα «σύνορα» της πόλης, ωστόσο υπάρχουν κάποια μέρη που πρέπει να προστατευτούν, όπως είναι ο λόφος πρασίνου, που βρίσκεται πολύ κοντά στη κεντρική πλατεία και οι εκτάσεις μπαίνοντας στη πόλη.

39

40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

41 Δάπεδο από σκυρόδεμα, βατό από ελαφρά οχήματα Το παραπάνω παράδειγμα αναφέρεται σε κατασκευή δαπέδου από οπλισμένο σκυρόδεμα Β-160 (C 12/16 ) με διπλό πλέγμα STIV T.131 με πάχος 10εκ. Εδράζεται σε ισχυρά συμπυκνωμένο χώμα και είναι ικανό να δεχθεί μόνο ελαφρά οχήματα.

42 Δάπεδο από σκυρόδεμα, βατό από βαριά οχήματα Ένα δάπεδο ικανό να φέρει οποιουδήποτε βάρους όχημα, φαίνεται παραπάνω και αποτελείται από σκυρόδεμα Β-160, πάχους 17εκ. με οπλισμό από διπλό πλέγμα STIV T.131. Η τοποθέτησή του γίνεται σε χαλίκι 3Α, πάχους 17εκ, το οποίο στρώνεται σε τρεις φάσεις, με καλό κατάβρεγμα και συμπίεση με οδοστρωτήρα. Κάτω από το χαλίκι 3Α υπάρχει πολύ καλά συμπυκνωμένο χώμα.

43 Δάπεδο από σκυρόδεμα και αρμούς από τούβλα Για να είναι βατή η επιφάνεια του σκυροδέματος και από ελαφρά οχήματα, τότε κάτω από την επίστρωση των τούβλων, δημιουργείται βάση από σκυρόδεμα 10εκ πάχους τουλάχιστον. Έτσι αποφεύγονται οι παραμορφώσεις της επιφάνειας από υποχώρηση της βάσης. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στο σχέδιο, δημιουργείται διακοπή της συνέχειας του δαπέδου με αρμό από συμπαγή διακοσμητικά τούβλα δαπέδου. Πέρα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υλικά όπως κυβόλιθοι, σχιστόπλακες κ.α.

44 Δάπεδα από πλάκες πεζοδρομίου Τσιμεντόπλακες πάχους τουλάχιστον 5εκ και συνηθέστερες διαστάσεις 50Χ50εκ ή 25Χ50εκ διαφόρων χρωμάτων. Στον πεζό προσφέρουν ασφάλεια λόγω της αντιολισθητικής τους επιφάνειας. Τοποθετούνται σε στρώμα από σκυρόδεμα Β-160, πάχους 8 με 10εκ, οπλισμένο με πλέγμα STIV T.131 και σε ασβεστοκονίαμα πάχους 2.5εκ. Πριν τη σκυροδέτηση απαιτείται πολύ καλή συμπύκνωση, με μηχανικά ή χειροκίνητα μέσα, του χώματος. Πλάκες πεζοδρομίου, διαφορετικών σχηματισμών και αποχρώσεων

45 Δάπεδα από σχιστόπλακες Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με την παραπάνω. Οι σχιστόπλακες έχουν πάχος 2 με 4εκ και το σχήμα τους είναι ορθογωνισμένο ή ακανόνιστο.

46 Δάπεδα από τούβλα Τα τούβλα τοποθετούνται σε οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 10εκ, με τη χρήση ασβεστοκονιάματος πάχους 2,5εκ. Περισσότερο χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διακοσμητικών στοιχείων, παρά για τη συνολική στρώση της επιφάνειας. Δάπεδα από τούβλα. Φαίνεται η αρμονική τους σύνθεση με άλλα υλικά, όπως φυσικοί λίθοι, σκυρόδεμα κ.α.

47 ΚΑΘΙΣΤΙΚΑ Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες, όπως: καθιστικά με ή χωρίς πλάτη και μπράτσα στηρίξεως, σταθερά ή μετακινούμενα και ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους σε μεταλλικά, ξύλινα, χτιστά από πέτρα ή τούβλα ή από σκυρόδεμα. Όσον αφορά τα καθιστικά είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν κατά το σχεδιασμό τους τα ανθρωπομετρικά στοιχεία, για να έχουμε λειτουργικά και χρηστικά αποτελέσματα, δηλ. Ύψος καθιστικού 40 ως 42εκ από το επίπεδο του εδάφους Μήκος Πολλαπλάσιο των 50εκ ή d=50χa, a{2,3,4&5max} Κλίση πλάτης Πλάτος καθιστικού 103 ως 107 ο δεξιόστροφη γωνία σε σχέση με το επίπεδο του εδάφους 42 ως 47εκ

48 Καθιστικά σε Αμερική και Ευρώπη

49 ΦΩΤΙΣΜΟΣ Στη διαμόρφωση του ελεύθερου χώρου και των πεζοδρόμων, ο φωτισμός παίζει και αυτός πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να εντάσσεται αρμονικά στο χώρο που θα τοποθετηθεί. Χωρίζονται σε ενδοδαπέδια, επί του εδάφους και υπέρ το έδαφος. Χρησιμοποιούνται συνήθως αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, λόγω χαμηλού κόστους και επειδή καλύπτουν τις απαιτήσεις στα έργα.

50 Φωτιστικά με κάτοπτρα, στους πεζόδρομους της Βιέννης

51 Διάφοροι τύποι με ανάλογα μορφολογικά χαρακτηριστικά, στους πεζόδρομους της Αθήνας

52 ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ, ΣΤΕΓΑΣΕΙΣ Ανάλογα με τα υλικά κατασκευής, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: κατασκευές από ξύλο, μέταλλο, μπετόν και σύνθετες (συνδυασμός διαφόρων υλικών). Συνήθως συνοδεύουν τα καθίσματα, μιας και προσφέρουν τη σκιά τους, κυρίως τους ζεστούς μήνες. Πέργκολες από ξύλο: ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον, απαιτούν όμως συχνή συντήρηση και προσοχή στην επιλογή του ξύλου και τη θεμελίωσή του. Μεταλλικές πέργκολες: μπορούν να δημιουργηθούν αξιόλογες κατασκευές. Όπως και οι ξύλινες, χρειάζονται συχνή συντήρηση μιας και παρουσιάζουν πρόβλημα διάβρωσης, αφού βρίσκονται εκτεθειμένες σε συνθήκες περιβάλλοντος. Από μπετόν: δίνουν ενδιαφέροντα αισθητικά και αρχιτεκτονικά αποτελέσματα. Από διαφορετικά δομικά υλικά: τις συναντάμε σε μοντέρνες αναπλάσεις και αρχιτεκτονικές επεμβάσεις.

53 Πέργκολα από συνδυασμό υλικών. Speyer, Γερμανία

54 ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ Το υγρό στοιχείο, το νερό, είτε σε ελεύθερη κίνηση παραπλεύρως αυτής των πεζών, είτε συναρτήσει γλυπτικής παρεμβολής, έχει σαν ακόλουθο από τη μία την αίσθηση της ελευθερίας, της ζωής και της κίνησης και από την άλλη μας μεταφέρει ακούσματα και εικόνες, που μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο στο φυσικό περιβάλλον. Πλαστικές παρεμβολές σε συνδυασμό με το νερό Αριστερά Wien και δεξιά Italy

55 Zurich Switzerland

56 Rathausrlatz, Βιέννη

57 Freiburg, Γερμανία Παραπλεύρως της κίνησης των πεζών διέρχονται κανάλια με νερό

58 ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ Το πράσινο είναι αναγκαίο στοιχείο για τη δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος, για αρχιτεκτονικούς και λειτουργικούς λόγους. Προσφέρει οξυγόνο, σκιά και χρώμα. Διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Φύτευση σε κινητά στοιχεία, ζαρντινιέρες. Βέβαια με αυτή την επιλογή περιορίζεται το είδος φύτευσης, διότι οι ρίζες των φυτών δεν έχουν αρκετό χώρο ανάπτυξης. Αυτή η επιλογή γίνεται όταν επιθυμείται μεταβλητότητα στη λειτουργία του κάθε χώρου, όπως να απαγορεύει την είσοδο τροχοφόρων, για κάποιες τουλάχιστον ώρες. Ζαρντινιέρα στου Ψυρρή, Αθήνα

59 Φύτευση σταθερή. Σε αυτή την περίπτωση προεπιλέγονται οι θέσεις των φυτών και συμβάλουν στη συνθετική άποψη του χώρου. Φυτεύσεις δέντρων στον πεζόδρομο και στο διευρυμένο πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους, Καλαμάτα

60 Πολύ σημαντική είναι η τοποθέτηση προστατευτικού μεταλλικού πλέγματος στο επίπεδο του πεζοδρομίου, ο λόγος έγκειται στο γεγονός της χρηστικής ιδιοκτησίας από τους πεζούς αυτής της επιφάνειας.

61 Άρδευση Για τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των πεζοδρόμων, σημαντικό ρόλο παίζει η άρδευση των φυτών. Στους μικρούς πεζόδρομους και όπου γίνεται τα συνεργεία του δήμου ποτίζουν τα φυτά. Σε άλλες περιπτώσεις προτιμάται η αυτόματη άρδευση.

62 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Σκοπός μας είναι η επέμβαση στον Αστακό και η ανάπλαση, αναδιαμόρφωση του, όχι για να αναστατώσουμε τις ζωές των κατοίκων και την εξάπλωση της τουριστικής δραστηριότητας, ως κάτι παροδικό. Μιλάμε για μια ήσυχη μικρή πόλη, με κύρια δραστηριότητα του μόνιμου πληθυσμού τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία. Εμείς θέλουμε να προστατέψουμε τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε λίγη τουριστική ζωντάνια, αλλά όχι με την έννοια του παροδικού τουρισμού, αλλά με την παραθεριστική. Δεν επιζητούμε τουρίστες της μιας βδομάδας, που θα τα κάνουν όλα άνω κάτω για να διασκεδάσουν. Επιζητούμε οικογένειες και παρέες, που θα πάνε για να ηρεμήσουν και να απολαύσουν τις χαρές και ομορφιές της φύσης. Για το λόγο αυτό κάνουμε μια συλλογική επέμβαση, που αφορά ολόκληρο τον Αστακό, τον βλέπουμε δηλαδή σαν σύνολο, σαν μια ολόκληρη πόλη και δεν επεμβαίνουμε τμηματικά, σε κάποια μόνο σημεία, όπως γινόταν μέχρι και σήμερα και που ουσιαστικά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ήταν σα να μην έγιναν ποτέ, αφού όταν έφτιαχναν κάποιο κομμάτι της πόλης, για να προχωρήσουν έπειτα σε κάποιο άλλο σημείο, πέρναγαν τόσα χρόνια που το προηγούμενο ήταν ήδη πάρα πολύ παλιό. Εμείς δώσαμε μια λύση, χωροταξική. Δείξαμε πώς ήταν πριν από χρόνια, πώς είναι σήμερα και πώς θα μπορούσε να γίνει με λίγη καλή θέληση. Μιλάμε, για μια αρκετά ρεαλιστική άποψη, με ικανοποιητικό οικονομικό κόστος, προστατεύοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αναδεικνύοντας το φυσικό πλούτο, που έχει η πόλη.

63 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ NEUFERT- Οικοδομική και αρχιτεκτονική σύνθεση 1996 ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- Αρχιτέκτων μηχανικός- Έρευνα Πολεοδομικών προτύπων & συστήματα Αστικών Μεταφορών- Αθήνα 1977 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΩΣΗΦ- Άτομα μειωμένης κινητικότητας και χώρος 1992 Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης ΑΕ, Αθήνα 2000 ΥΠΕΧΩΔΕ-Στοιχεία Διαμόρφωσης Ελεύθερων Χώρων-Διεύθνση Κατασκευής Έργων-Αθήνα 1988 ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΖΑΒΑΝΤΗΣ-Πολεοδομική Ανάπλαση Περιοχών Κατοικίας ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΗΣ- Πολεοδομία VSΜεταφορές-Από την απόκλιση στη σύγκλιση Αθ. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-Πολεοδομικός σχεδιασμός, Για μια βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού Χώρου ΠΗΓΕΣ Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού- αεροφωτογραφίες Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας Internet

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΓΚΟΡΝΤΙΕΝΚΟ ΜΑΡΙΑ (Α.Μ.34039) ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η πεζοδρόμηση μεγάλων αστικών δρόμων και η αξία τους στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις καθώς και η συμβολή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Α ΜΕΡΟΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 1 Α ΜΕΡΟΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 4 2. Περιοχή μελέτης. 4 2.1. Οριοθέτηση... 4 2.2. Η θέση της περιοχής στην ευρύτερη περιοχή... 4 2.3. Διαχωρισμός της περιοχής μελέτης σε υποπεριοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΓΙΑΝΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΓΙΑΝΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΓΙΑΝΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ν. ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ, Μ. ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΟΔΙΚΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Παρεμβάσεων και Εφαρμογή Μέτρων και Πολιτικών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Νέας Σμύρνης

Μελέτη Παρεμβάσεων και Εφαρμογή Μέτρων και Πολιτικών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Νέας Σμύρνης Δ Η Μ Ο Σ Ν Ε Α Σ Σ Μ Υ Ρ Ν Η Σ Μελέτη Παρεμβάσεων και Εφαρμογή Μέτρων και Πολιτικών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Νέας Σμύρνης Α ΦΑΣΗ Έκθεση Περιβαλλοντικής Αποτίμησης Ιούλιος 2009 ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΕΥΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή. 2.

«Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΕΥΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή. 2. ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚ.ΕΤΟΣ: 2008-2009 ΜΑΘΗΜΑ : Περιβαλλοντικές συνιστώσες του σχεδιασμού και της οικιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΕΡΓΟ: ΘΕΣΗ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΟΥΔΡΟΥ ΜΟΥΔΡΟΣ Δ. ΛΗΜΝΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ: ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ φοιτητές: Μιχαηλίδου Λητώ Μπούχλη Μαρία υπεύθυνος καθηγητής: Σεχίδης Λάζαρος ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου(Παράρτημα Δράμας) έτος: 2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΟΚΟΜΗ

ΟΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΟΚΟΜΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 155 ΟΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΟΚΟΜΗ (Περίληψη Διπλωματικής) ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ Επιβλέποντες καθηγητές: Εύη Αθανασίου Νίκος Κομνηνός

Διαβάστε περισσότερα

Ανακτώντας τη χαμένη φυσιογνωμία των ορεινών οικισμών. Μια πρόταση για τον οικισμό του Μετσόβου

Ανακτώντας τη χαμένη φυσιογνωμία των ορεινών οικισμών. Μια πρόταση για τον οικισμό του Μετσόβου Ανακτώντας τη χαμένη φυσιογνωμία των ορεινών οικισμών. Μια πρόταση για τον οικισμό του Μετσόβου Χριστίνα Λέκκα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. Λευκοθέα Μάρη, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ελισάβετ Σαρρή, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Δ Α Φ Ν Η

Δ Ι Κ Τ Υ Ο Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Δ Α Φ Ν Η ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Φολέγανδρο Ερευνητής: Γεώργιος Καρακατσάνης Επικοινωνία: Τηλέφωνο: 6945552243 E-mail: karakas11361@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Ρ Α Ξ Η µε αριθ. 41 του ηµοτικού Συµβουλίου της µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΜΝΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΜΝΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ Α. Τ. Ε. Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σ. ΤΕ. Γ. ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΜΝΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΟΥΜΟΥΡΑΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: DR ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοτεχνικά κελύφη. μια εν δυνάμει κληρονομιά. Τσατίρη Ζωή Πηγή

Βιοτεχνικά κελύφη. μια εν δυνάμει κληρονομιά. Τσατίρη Ζωή Πηγή Βιοτεχνικά κελύφη μια εν δυνάμει κληρονομιά Τσατίρη Ζωή Πηγή Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος 2012 επιβλέπων καθηγητής: Στ. Λεφάκη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Πρόταση επανάχρησης διατηρητέου κτηρίου στο

Διαβάστε περισσότερα

4. Πλατεία Αιγύπτου 49 5. Πλατεία Λαυρίου 53 6. Πλατεία Ομονοίας 57 7. Πλατεία Δημαρχείου ή Κοτζιά 61 8. Πλατεία Κοραή 65 9. Πλατεία Συντάγματος 69

4. Πλατεία Αιγύπτου 49 5. Πλατεία Λαυρίου 53 6. Πλατεία Ομονοίας 57 7. Πλατεία Δημαρχείου ή Κοτζιά 61 8. Πλατεία Κοραή 65 9. Πλατεία Συντάγματος 69 Ευχαριστούμε τον κ. Ευάγγελο Ευαγγελινό για την πολύτιμη καθοδήγησή του σε όλη τη διάρκεια της έρευνάς μας, και την κα. Φλώρα Μπουγιατιώτη για τις πληροφορίες που μας παρείχε ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «Καταγραφή της πολεοδομικής και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των αξιόλογων οικισμών του Νομού Λασιθίου για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ 8 Θεωρίες για τη σύγχρονη πόλη ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Ανδρουλακάκη Ελευθερία, Χαρμαλιά Κωνσταντίνα Ακαδ. Έτος: 2007 2008 Εισαγωγή Σκοπός της εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Συγκριτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου Συγκριτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου ΤΕΙ Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Τομέας Β Δομοστατικού Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. της Πελαγίας Καλαντζή. πτυχιούχου του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διπλωματική εργασία. της Πελαγίας Καλαντζή. πτυχιούχου του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Πανεπιστημίου Αιγαίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάνατζμεντ Τουρισμού Διπλωματική εργασία της Πελαγίας Καλαντζή πτυχιούχου του τμήματος Ναυτιλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 _00. Εισαγωγή _01. Κλιματική αλλαγή: Μετριασμός και προσαρμογή _02. Τοπικές μεταφορές _03. Πράσινες Αστικές Περιοχές που ενσωματώνουν την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΥΚΤΙΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΥΚΤΙΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΥΚΤΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΤΣΕΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΚΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ.τριβελασ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : MΕΤΑΤΡΟΠΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Η ΑΛΛΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ. Α) κυκλική πόλη. Β) η περιβαλλοντική ένταξη των παραδοσιακών οικισµών

ΑΞΟΝΕΣ. Α) κυκλική πόλη. Β) η περιβαλλοντική ένταξη των παραδοσιακών οικισµών ƒ 006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια του µεταπτυχιακού προγράµµατος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΠΟ- ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ» και έχει τίτλο : Περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

ήµος Βόλου Υφιστάµενη κατάσταση

ήµος Βόλου Υφιστάµενη κατάσταση ήµος Βόλου Υφιστάµενη κατάσταση URBAN GREEN AS A KEY FOR SUSTAINABLE CITIES Γεωγραφικά και πληθυσµιακά χαρακτηριστικά πόλης: Η πόλη του Βόλου ανήκει στις έξι µεγαλύτερες πόλεις του ελληνικού χώρου (πέµπτη

Διαβάστε περισσότερα