κάνει. Είναι μια παραδοχή του τελικού αντίκτυπου των πράξεων και των σκέψεών μας -- τι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "κάνει. Είναι μια παραδοχή του τελικού αντίκτυπου των πράξεων και των σκέψεών μας -- τι"

Transcript

1 υγκέντρωση απογεύματος Κυριακής 3 Απριλίου 2011 Εγώ, όσους αγαπώ, τους ελέγχω και τους περνάω από παιδεία Από τον Πρεσβύτερο Σοντ Κριστόφερσον Σης Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων Ο Επουράνιος Πατέρας μας είναι Θεός που περιμένει πολλά από εμάς. Οι προσδοκίες του για εμάς εκφράζονται από τον Τιό Σου Ιησού Χριστό με αυτά τα λόγια: «Θέλω λοιπόν να είστε τέλειοι, ακριβώς όπως είμαι εγώ ή όπως είναι τέλειος ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς» (Νεφί Γ 12:48). Προτείνει να μας κάνει αγίους, ώστε να μπορούμε «[να μείνουμε σε] σελέστια δόξα» (Δ&Δ 88:22) και να «κατοικήσουμε στην παρουσία του» (Μωυσή 6:57). Γνωρίζει τι απαιτείται και γι αυτό, για να κάνει εφικτή την αλλαγή μας, παρέχει τις εντολές και τις διαθήκες Σου, τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος και, κυρίως, την εξιλέωση και ανάσταση του Αγαπητού Τιού Σου. ε όλα αυτά, ο σκοπός του Θεού είναι ώστε εμείς, τα παιδιά Σου, να μπορέσουμε να βιώσουμε υπέρτατη χαρά, να είμαστε με Εκείνον παντοτινά και να γίνουμε όπως και Εκείνος ακόμα. Πριν από μερικά χρόνια, ο Πρεσβύτερος Ντάλιν ουκς, εξήγησε: «Η τελική κρίση δεν είναι απλώς μια αποτίμηση ενός συνόλου καλών και κακών πράξεων -- τι έχουμε κάνει. Είναι μια παραδοχή του τελικού αντίκτυπου των πράξεων και των σκέψεών μας -- τι έχουμε γίνει. Δεν αρκεί ο καθένας απλώς να πράττει χωρίς ειλικρίνεια και σκέψη. Οι εντολές, οι διατάξεις και οι διαθήκες του ευαγγελίου δεν είναι ένας κατάλογος χρημάτων που απαιτείται να κατατεθούν σε κάποιον ουράνιο λογαριασμό. Σο ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού είναι ένα σχέδιο το οποίο μάς δείχνει πώς να γίνουμε αυτό που επιθυμεί ο Επουράνιος Πατέρας μας»1. Δυστυχώς, πολλοί σύγχρονοι χριστιανοί δεν αναγνωρίζουν ότι ο Θεός απαιτεί πραγματικά από εκείνους που πιστεύουν σε Αυτόν, βλέποντάς Σον περισσότερο σαν υπηρέτη που «καλύπτει τις ανάγκες τους όταν τον καλούν» ή σαν ένα θεραπευτή, ο ρόλος του οποίου είναι να βοηθά τους ανθρώπους «να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους»2. Είναι μια θρησκευτική άποψη, η οποία «δεν ισχυρίζεται ότι αλλάζει ζωές»3. «Αντιθέτως», δηλώνει ένας συγγραφέας, «ο Θεός που απεικονίζεται τόσο στις εβραϊκές, όσο και στις χριστιανικές γραφές, δε ζητά απλώς δέσμευση αλλά την ίδια τη ζωή μας. Ο Θεός τής Βίβλου αναφέρεται σε θέματα ζωής και θανάτου, όχι για το καλό και ευγενικό και ζητά εξιλαστήρια αγάπη, όχι μια ουδέτερη στάση συγκεκριμένης δέσμευσης σε κάτι»4.

2 Θα ήθελα να μιλήσω για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και πρακτική που πρέπει να υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να καλύψουμε τις υψηλές προσδοκίες του Επουράνιου Πατέρα μας. Είναι το εξής: να αποδεχθούμε πρόθυμα και μάλιστα να επιζητούμε να διορθωθούμε. Είναι ζωτικής σημασίας να διορθωθούμε, αν θέλουμε να συμμορφώσουμε τη ζωή μας «[σε έναν τέλειο άνθρωπο, δηλαδή] σύμφωνα με το μέτρο της δωρεάς του Χριστού» (Προς Εφεσίους 4:13). Ο Παύλος μίλησε για ουράνια διόρθωση ή τιμωρία: «Επειδή, όποιον ο Κύριος αγαπάει, τον περνάει από παιδεία» (Προς Εβραίους 12:6). Μολονότι είναι συχνά δύσκολο να ανθέξουμε, πραγματικά θα πρέπει να αγαλλιάζουμε διότι ο Θεός θεωρεί ότι αξίζει ο χρόνος και ο κόπος του να μας διορθώσει. Η ουράνια τιμωρία έχει τουλάχιστον τρεις σκοπούς: (1) να μας πείσει να μετανοήσουμε, (2) να μας εξευγενίσει και να μας εξαγνίσει και (3) να επιδιορθώσει κατά καιρούς την πορεία μας στη ζωή προς αυτό που ο Θεός ξέρει ότι είναι μια καλύτερη οδός. υλλογιστείτε πρώτα απ όλα τη μετάνοια, την απαραίτητη προϋπόθεση για συγχώρηση και καθαρισμό. Ο Κύριος διακήρυξε: «Εγώ, όσους αγαπώ, τους ελέγχω και τους περνάω από παιδεία γίνε, λοιπόν, ζηλωτής και μετανόησε» (Αποκάλυψη 3:19). Και πάλι είπε: «Και ο λαός μου χρειάζεται να τιμωρηθεί μέχρι να μάθει υπακοή, αν είναι ανάγκη, με αυτά τα οποία υποφέρει» (Δ&Δ 105:6. Βλέπε, επίσης, Δ&Δ 1:27). ε μία αποκάλυψη των τελευταίων ημερών, ο Κύριος πρόσταξε τέσσερις ανώτερους ηγέτες της Εκκλησίας να μετανοήσουν (όπως θα μπορούσε να προστάξει πολλούς από εμάς), διότι δε δίδασκαν επαρκώς τα παιδιά τους «σύμφωνα με τις εντολές» και διότι έπρεπε να είναι στο σπίτι «πιο επιμελείς και να νοιάζονται περισσότερο» (βλέπε Δ&Δ 93:41-50). Ο αδελφός του Ιαρέδ στο Βιβλίο του Μόρμον, μετανόησε όταν ο Κύριος στάθηκε μέσα σε σύννεφο και μίλησε με εκείνον «για διάστημα τριών ωρών και τον μάλωσε γιατί δε θυμόταν να επικαλείται τον Κύριο» (Εθέρ 2:14). Επειδή ανταποκρίθηκε τόσο πρόθυμα στην αυστηρή επίπληξή του, ο αδελφός του Ιαρέδ έλαβε αργότερα το προνόμιο να δει και να λάβει διδασκαλία από τον Λυτρωτή στην προθνητή μορφή του (βλέπε Εθέρ 3:6-20). Ο καρπός τής τιμωρίας του Θεού είναι μετάνοια που οδηγεί σε χρηστότητα (βλέπε Προς Εβραίους 12:11). Εκτός από το να ενεργοποιήσει τη μετάνοιά μας, αυτή καθαυτή η εμπειρία να υπομείνουμε την τιμωρία, μπορεί να μας εξευγενίσει και να μας προετοιμάσει για μεγαλύτερα πνευματικά προνόμια. Είπε ο Κύριος: «Ο λαός μου πρέπει να δοκιμαστεί στα πάντα, ώστε να είναι έτοιμοι να λάβουν τη δόξα που έχω γι αυτούς, τη δόξα της ιών. Και εκείνος που δε θα ανθέξει την επίπληξη, δεν είναι άξιος για τη βασιλεία μου» (Δ&Δ 136:31). ε ένα άλλο σημείο είπε: «Γιατί όλοι όσοι δεν ανθέξουν την τιμωρία, αλλά με απαρνηθούν, δεν μπορούν να εξαγνιστούν» (Δ&Δ 101:1-5. Βλέπε, επίσης, Προς Εβραίους 12:10). πως ο Πρεσβύτερος

3 Πωλ Σζόνσον είπε αυτό το πρωί, θα πρέπει να προσέξουμε να μην δυσανασχετούμε με τα πράγματα που μας βοηθούν να δείχνουμε τη θεία φύση. Οι οπαδοί τού Άλμα εδραίωσαν μια κοινότητα της ιών στο Ήλαμ, όμως σύρθηκαν σε αιχμαλωσία. Δεν άξιζε να βασανιστούν --το αντίθετο μάλιστα-- όμως το χρονικό λέει: «Κι όμως ο Κύριος το κρίνει σωστό να επιπλήττει το λαό του. Μάλιστα, δοκιμάζει την υπομονή τους και την πίστη τους.»πάντως -- όποιος βασίζεται σ εκείνον αυτός θα υψωθεί κατά την τελευταία ημέρα. Μάλιστα, και έτσι ήταν μ αυτόν το λαό» (Μωσία 23:21-22). Ο Κύριος τούς ενδυνάμωσε και ελάφρυνε τα βάρη τους, στο σημείο όπου μόλις που τα καταλάβαιναν στην πλάτη τους και κατόπιν, τελικά, τους ελευθέρωσε (βλέπε Μωσία 24:8-22). Η πίστη τους ενδυναμώθηκε υπέρμετρα από την εμπειρία τους και από τότε κι έπειτα απολάμβαναν μια ξεχωριστή σχέση με τον Κύριο. Ο Θεός χρησιμοποιεί μια άλλη μορφή τιμωρίας ή διόρθωσης για να μας καθοδηγήσει προς ένα μέλλον που δεν μπορούμε να οραματιστούμε, αλλά που Εκείνος ξέρει ότι είναι ο καλύτερος δρόμος για εμάς. Ο Πρόεδρος Χιού Μπράουν, άλλοτε μέλος των Δώδεκα και σύμβουλος στην Πρώτη Προεδρία, μίλησε για μια προσωπική εμπειρία. Επρόκειτο να αγοράσει ένα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα στον Καναδά πριν από πολλά χρόνια. Ξεκινώντας να καθαρίσει και να επισκευάσει την ιδιοκτησία του, είδε ένα θάμνο που έβγαζε μούρα, ο οποίος είχε ψηλώσει πάνω από 1,8 μέτρα, όμως δεν είχε μούρα, γι αυτό τον κλάδεψε σχεδόν σύρριζα και άφησε μόνο κάποια μικρά απομεινάρια. Σότε είδε μια σταγόνα σαν δάκρυ επάνω στο καθένα από αυτά τα απομεινάρια, λες και ο θάμνος έκλαιγε και σαν να τον άκουσε να λέει: «Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Είχα τόσο πολύ ψηλώσει. Και τώρα με έκοψες. Κάθε φυτό στον κήπο θα με κοιτά περιφρονητικά. Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Νόμιζα ότι ήσουν ο κηπουρός εδώ». Ο Πρόεδρος Μπράουν απήντησε: «Κοίτα, μικρέ θάμνε, είμαι ο κηπουρός εδώ και ξέρω τι θέλω να γίνεις. Δε σκοπεύω να σε κάνω δέντρο για καρπό ή δέντρο για σκιά. Θέλω να είσαι θάμνος που βγάζει μούρα και μια μέρα, μικρέ θάμνε, όταν θα είσαι φορτωμένος με καρπό, θα πεις, σ ευχαριστώ, κύριε Κηπουρέ, που με αγαπούσες τόσο, ώστε να με κλαδέψεις».

4 Χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος Μπράουν ήταν ανώτερος αξιωματικός στον καναδικό στρατό, υπηρετώντας στην Αγγλία. ταν κάποιος ανώτερος αξιωματικός σκοτώθηκε στη μάχη, ο Πρόεδρος Μπράουν ήταν υποψήφιος να προαχθεί σε στρατηγό και κλήθηκε στο Λονδίνο. μως παρά το ότι είχε πλήρη προσόντα για την προαγωγή, του την αρνήθηκαν διότι ήταν Μορμόνος. Ο στρατηγός διοικητής είπε κάτι, όπως: «Αξίζεις το βαθμό, όμως δεν μπορώ να σου τον δώσω». Αυτό για το οποίο ο Πρόεδρος Μπράουν είχε περάσει 10 χρόνια ελπίζοντας, προσευχόμενος και προετοιμαζόμενος, γλίστρησε μέσα από τα χέρια του εκείνη τη στιγμή, εξαιτίας της πρόδηλης διάκρισης. υνεχίζοντας την ιστορία του, ο Πρόεδρος Μπράουν θυμήθηκε: «Μπήκα στο τρένο και πήρα το δρόμο της επιστροφής με συντετριμμένη την καρδιά, με πίκρα στην ψυχή μου. ταν έφθασα στη σκηνή μου έριξα το καπέλο μου πάνω στο κρεβάτι εκστρατείας. Έσφιξα τις γροθιές μου και σήκωσα τα χέρια στον ουρανό. Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό, Θεέ; είπα. Έκανα τα πάντα για να το επιτύχω. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω --που θα έπρεπε να κάνω-- και δεν το έκανα. Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Ήμουν πικρός σαν χολή.»και τότε άκουσα μια φωνή και αναγνώρισα τον τόνο αυτής της φωνής. Ήταν η δική μου φωνή και η φωνή έλεγε: Είμαι ο κηπουρός εδώ. Ξέρω τι θέλω να κάνεις. Η πίκρα έφυγε από την ψυχή μου και γονάτισα πλάι στο κρεβάτι να ζητήσω συγχώρηση για την αγνωμοσύνη μου.» Και τώρα, σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, κοιτάζω ψηλά [στον Θεό] και λέω: ε ευχαριστώ, κύριε Κηπουρέ, που με αγαπούσες τόσο, ώστε να με πονέσεις»5. Ο Θεός ήξερε τι επρόκειτο να γίνει ο Χιού Μπράουν και τι έπρεπε να του συμβεί και ανακατεύθυνε την πορεία του, ώστε να τον προετοιμάσει για την άγια ιδιότητα του αποστόλου. Εάν ειλικρινώς επιθυμούμε και προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τις υψηλές προσδοκίες του Επουράνιου Πατέρα μας, Εκείνος θα διασφαλίσει ότι θα λάβουμε όλη τη βοήθεια που χρειαζόμαστε είτε είναι παρηγορητική, ενδυναμωτική είτε υπό μορφή τιμωρίας. Εάν είμαστε ανοικτοί σε αυτό, η απαιτούμενη διόρθωση θα έρθει με πολλές μορφές και από πολλές πηγές. Μπορεί να έρθει κατά τη διάρκεια των προσευχών μας καθώς ο Θεός μιλά στο νου και την καρδιά μας μέσω του Αγίου Πνεύματος (βλέπε Δ&Δ 8:2). Μπορεί να έλθει υπό μορφήν προσευχών που έχουν ως απάντηση το όχι ή διαφορετικά από αυτό που αναμέναμε.

5 Η τιμωρία μπορεί να έλθει καθώς μελετούμε τις γραφές και θυμούμαστε τις ανεπάρκειες, την ανυπακοή ή απλώς θέματα που παραμελήθηκαν. Η διόρθωση μπορεί να έρθει μέσω άλλων, ειδικά εκείνων που είναι εμπνευσμένοι από τον Θεό να προωθήσουν την ευτυχία μας. Απόστολοι, προφήτες, πατριάρχες, επίσκοποι και άλλοι έχουν τεθεί στην Εκκλησία σήμερα, όπως ακριβώς στην αρχαία εποχή «για την τελειοποίηση των αγίων, για το έργο της διακονίας, για την οικοδομή του σώματος του Χριστού» (Προς Εφεσίους 4:12). Ίσως μερικά από αυτά που ειπώθηκαν σε τούτη τη συνέλευση έφθασαν σε εσάς ως κάλεσμα μετάνοιας ή αλλαγής, τα οποία, αν τους δώσετε προσοχή, θα σας ανυψώσουν σε υψηλότερη θέση. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο ως μέλη τής Εκκλησίας. Είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που ο ωτήρας ίδρυσε μια εκκλησία. Ακόμα κι όταν συναντούμε μικροπρεπή κριτική από άτομα που έχουν λίγη εκτίμηση ή αγάπη για εμάς, μπορεί να βοηθήσει αν ασκήσουμε αρκετή πραότητα για να τα ζυγίσουμε και να ξεχωρίσουμε οτιδήποτε ίσως μας ωφελήσει. Η διόρθωση, ελπίζουμε απαλή, μπορεί να έρθει από τον ή τη σύζυγο. Ο Πρεσβύτερος Ρίτσαρντ κοτ, ο οποίος μόλις μας μίλησε, θυμάται μία εποχή στις αρχές του γάμου του, όταν η σύζυγός του Σζανίν, τον συμβούλευσε να κοιτάζει ευθέως τους ανθρώπους όταν τους μιλούσε. «Κοιτάς στο πάτωμα, στο ταβάνι, στο παράθυρο, οπουδήποτε εκτός από τα μάτια τους», είπε. Έβαλε στην καρδιά του εκείνη την απαλή επίπληξη και έγινε πολύ αποδοτικότερος όταν συμβούλευε και εργαζόταν με τον κόσμο. Ως άνθρωπος που υπηρέτησε ως πλήρους απασχόλησης ιεραπόστολος υπό τη διεύθυνση του Προέδρου κοτ, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κοιτάζει τον άλλον κατευθείαν στα μάτια στις συζητήσεις του. Μπορώ, επίσης, να προσθέσω πως όταν κάποιος χρειάζεται διόρθωση, εκείνο το βλέμμα μπορεί να είναι πολύ διεισδυτικό. Οι γονείς μπορούν και πρέπει να διορθώνουν, ακόμα και να επιπλήττουν, εάν δεν θέλουν να παραστρατήσουν τα παιδιά τους στο έλεος ενός ανήλεου εναντίου και των υποστηρικτών του. Ο Πρόεδρος Μπόιντ Πάκερ παρατήρησε πως όταν ένα άτομο σε θέση να διορθώσει κάποιο άλλο, αποτυγχάνει να το πράξει, σκέπτεται τον εαυτό του. Θυμηθείτε ότι εκείνη η επιτίμηση θα πρέπει να έρχεται εγκαίρως, με αυστηρότητα ή σαφήνεια, «όταν το υπαγορεύει το Άγιο Πνεύμα, και ύστερα δείχνοντας από εκεί και πέρα αύξηση αγάπης προς εκείνον τον οποίο επιτίμησες, μην τυχόν και σε θεωρήσει ότι είσαι εχθρός του» (Δ&Δ 121:43). Θυμηθείτε πως αν αντισταθούμε στη διόρθωση, οι άλλοι ίσως διακόψουν να την προσφέρουν παρά την αγάπη τους για εμάς. Εάν επανειλλημένα αποτύχουμε να ενεργήσουμε στην επίπληξη ενός στοργικού Θεού, τότε και Εκείνος ακόμα θα παραιτηθεί της προσπάθειας.

6 Έχει πει: «Σο Πνεύμα μου δε θα αγωνίζεται πάντα μαζί με τον άνθρωπο» (Εθέρ 2:15). Σελικά, μεγάλο μέρος της τιμωρίας μας πρέπει να έρθει από μέσα μας -- πρέπει να διορθώνουμε τον εαυτό μας. Ένας από τους τρόπους που ο αποθανών αγαπητός συνάδελφός μας, Πρεσβύτερος Σζόζεφ Γουέρθλιν έγινε ο αγνός και ταπεινός μαθητής που ήταν, ήταν διότι ανέλυε τη συμπεριφορά του σε κάθε ανάθεση και καθήκον. την επιθυμία του να ευχαριστήσει τον Θεό, απεφάσισε να προσδιορίσει τι μπορούσε να κάνει καλύτερα και μετά, με επιμέλεια, εφήρμοζε κάθε μάθημα που μάθαινε. λοι μας μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υψηλές προσδοκίες του Θεού, όσο σπουδαία ή μικρή είναι η ικανότητα και το ταλέντο μας. Ο Μορόνι επιβεβαιώνει: «Και αν αρνηθείτε από τους εαυτούς σας κάθε ανοσιότητα και αγαπάτε το Θεό με όλη τη δύναμή σας, το νου και την ισχύ σας, τότε είναι η χάρη του [Θεού] αρκετή για σας, ώστε με τη χάρη του να γίνετε τέλειοι με το Χριστό» (Μορόνι 10:32). Αποτελεί επιμελή, αφοσιωμένη προσπάθεια από μέρους μας, η οποία φέρνει αυτή την ενδυναμωτική χάρη που μας καθιστά ικανούς, μια προσπάθεια η οποία οπωσδήποτε περιλαμβάνει υποταγή στο τιμωρό χέρι του Θεού και ειλικρινή, ανεπιφύλακτη μετάνοια. Ας προσευχηθούμε για την εμφορούμενη από αγάπη διόρθωσή Σου. Είθε ο Θεός να σας στηρίζει στην προσπάθειά σας να εκπληρώσετε τις υψηλές προσδοκίες Σου και να σας χαρίσει πλήρη ευτυχία και ειρήνη που φυσιολογικά ακολουθούν. Ξέρω ότι εσείς κι εγώ μπορούμε να γίνουμε ένα με τον Θεό και τον Χριστό. Για τον Επουράνιο Πατέρα μας και τον Αγαπητό Τιό Σου και τη γεμάτη χαρά δυνατότητα που έχουμε χάρη σε Εκείνους, ταπεινά και με πεποίθηση καταθέτω μαρτυρία στο όνομα του Ιησού Χριστού, αμήν. ημειώσεις 1. Ντάλιν ουκς, The Challenge to Become, Liahona, Ιαν. 2001, Kenda Creasy Dean, Almost Christian, What the Faith of Our Teenagers Is Telling the American Church (2010), Dean Almost Christian, 30. Βλέπε, επίσης, Christian Smith and Melinda Lundquist Denton, Soul Searching: The Religious and Spiritual Lives of American Teenagers (2005), Dean Almost Christian, Hugh B. Brown, The Currant Bush, Liahona, Μάρτ. 2002, 22, 24.

»Για τον λόγο ότι, μέσα σ αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε, Επειδή, και δικό του γένος είμαστε»1.

»Για τον λόγο ότι, μέσα σ αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε, Επειδή, και δικό του γένος είμαστε»1. υγκέντρωση απογεύματος αββάτου 2 Απριλίου 2011 Εδραιώνοντας ένα σπιτικό επικεντρωμένο στον Φριστό Από τον Πρεσβύτερο Ρίτσαρντ Μέινς Σων Εβδομήκοντα τις αρχές της υπηρέτησής μου ως νέου ιεραποστόλου στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Βιβλίο του Μόρμον ως προσωπικός οδηγός

Το Βιβλίο του Μόρμον ως προσωπικός οδηγός Μήνυμα της Πρώτης Προεδρίας, Σεπτέμβριος 2010 Από τον Πρόεδρο Χένρυ Άιρινγκ Πρώτο Σύμβουλο στην Πρώτη Προεδρία Το Βιβλίο του Μόρμον ως προσωπικός οδηγός Όλοι μας, όταν νιώθουμε αυξημένη πνευματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language)

Η Ουράνια Γλώσσα. (The heavenly language) Η Ουράνια Γλώσσα (The heavenly language) 'Εχετε ταξιδέψει ποτέ σε μιά χώρα, όπου η γλώσσα είναι διαφορετική από τη δική σας; Μπορεί να μάθετε λίγο τη γλώσσα και ακόμα να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

Πιο επιμελείς και να νοιάζονται περισσότερο στο σπίτι Πρεσβύτερος Ντέιβιντ Μπέντναρ Της Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων

Πιο επιμελείς και να νοιάζονται περισσότερο στο σπίτι Πρεσβύτερος Ντέιβιντ Μπέντναρ Της Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων Πιο επιμελείς και να νοιάζονται περισσότερο στο σπίτι Πρεσβύτερος Ντέιβιντ Μπέντναρ Της Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων Μπορούμε να γίνουμε πιο επιμελείς και να νοιαζόμαστε περισσότερο στο σπίτι καθώς είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση Ιεροσύνης 2 Απριλίου 2011. Ιερά κλειδιά της Ααρωνικής Ιεροσύνης Από τον Λάρρυ Γκίμπσον Πρώτο Σύμβουλο της Γενικής Προεδρίας Νέων Ανδρών

Συγκέντρωση Ιεροσύνης 2 Απριλίου 2011. Ιερά κλειδιά της Ααρωνικής Ιεροσύνης Από τον Λάρρυ Γκίμπσον Πρώτο Σύμβουλο της Γενικής Προεδρίας Νέων Ανδρών Συγκέντρωση Ιεροσύνης 2 Απριλίου 2011 Ιερά κλειδιά της Ααρωνικής Ιεροσύνης Από τον Λάρρυ Γκίμπσον Πρώτο Σύμβουλο της Γενικής Προεδρίας Νέων Ανδρών Ένας εκ των υιών μου, σε ηλικία 12 ετών, απεφάσισε να

Διαβάστε περισσότερα

Η ουσία της ιδιότητας του μαθητή Από την Σίλβια Όλρεντ Πρώτη σύμβουλο στη γενική προεδρία της Ανακουφιστικής Εταιρείας

Η ουσία της ιδιότητας του μαθητή Από την Σίλβια Όλρεντ Πρώτη σύμβουλο στη γενική προεδρία της Ανακουφιστικής Εταιρείας Συγκέντρωση πρωινού Κυριακής 3 Απριλίου 2011 Η ουσία της ιδιότητας του μαθητή Από την Σίλβια Όλρεντ Πρώτη σύμβουλο στη γενική προεδρία της Ανακουφιστικής Εταιρείας Από τις απαρχές του χρόνου ο Κύριος δίδαξε

Διαβάστε περισσότερα

Η επιλογή να είμαστε ευγνώμονες

Η επιλογή να είμαστε ευγνώμονες ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΏΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΊΑΣ, ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 2011 Από τον Πρόεδρο Χένρυ Άιρινγκ Πρώτο σύμβουλο στην Πρώτη Προεδρία Η επιλογή να είμαστε ευγνώμονες Ο Πατέρας μας στους Ουρανούς μας προσέταξε να είμαστε ευγνώμονες

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό.

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Το διάγραμμα του χρόνου Εποχή Αβραάμ Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου Γέννηση Ιησού Χριστού Άλωση Κων/πολης 2000 1900 1800 1700 1600 1500 1400

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38)

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στον Γυμνότοπο την 1/6/2003) 1. Το δράμα του σκοταδιού Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μίλησε για έναν «τυφλό εκ

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό

Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πνευματική Δύναμη και το Υπερφυσικό Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται,

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος και Φιλήμονας

Παύλος και Φιλήμονας Παύλος και Φιλήμονας Έχετε ποτέ διαβάσει την επιστολή του Παύλου προς τον Φιλήμονα; Είναι η πιο μικρή επιστολή του Παύλου. Μόλις και μετά βίας γεμίζει μια σελίδα Α4! Δεν το πιστεύετε; Ας τι διαβάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανικές Πρακτικές

Χριστιανικές Πρακτικές Χριστιανικές Πρακτικές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Χριστιανικές Πρακτικές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ.

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. Ι. (151) Όλα τα πράγµατα είναι αντίλαλοι της Φωνής του Θεού. 2 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο

Διαβάστε περισσότερα

υγκέντρωση απογεύματος αββάτου 2 Απριλίου 2011 Αντιμετωπίστε το μέλλον με πίστη Από τον Πρεσβύτερο Ράσελ Νέλσον Σης Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων

υγκέντρωση απογεύματος αββάτου 2 Απριλίου 2011 Αντιμετωπίστε το μέλλον με πίστη Από τον Πρεσβύτερο Ράσελ Νέλσον Σης Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων υγκέντρωση απογεύματος αββάτου 2 Απριλίου 2011 Αντιμετωπίστε το μέλλον με πίστη Από τον Πρεσβύτερο Ράσελ Νέλσον Σης Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, σας ευχαριστώ για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης Reality of Faith- Greek Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης ΣΉΜΑ 11: 22-26 Απαντά σε 22 και ο Ιησούς saith το unto τους, ΈΧΕΙ ΠΊΣΤΗ στο ΘΕΌ. 23 Για verily λέω το unto

Διαβάστε περισσότερα

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 1 Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 Αγαπητοί μου Αδελφοί, λίγες ημέρες μετά από τη λαμπρή πανήγυρη της Ανάστασης του Κυρίου, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά εορτάζουμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

υγκέντρωση πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Οπαδοί του Χριστού Από τον Πρεσβύτερο Γουόλτερ Γκονζάλες Σης Προεδρίας των Εβδομήκοντα

υγκέντρωση πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Οπαδοί του Χριστού Από τον Πρεσβύτερο Γουόλτερ Γκονζάλες Σης Προεδρίας των Εβδομήκοντα υγκέντρωση πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Οπαδοί του Χριστού Από τον Πρεσβύτερο Γουόλτερ Γκονζάλες Σης Προεδρίας των Εβδομήκοντα Σον περασμένο Οκτώβριο, η σύζυγός μου και εγώ συνοδεύσαμε τον Πρεσβύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που εργάζεται για όλους Ο Απόστολος Παύλος, ο διδάσκαλος Ο Σαούλ ήταν ένας πολύ μορφωμένος Ιουδαίος, που ζούσε στην Παλαιστίνη, μια χώρα πολύ κοντά στο νησί μας.

Διαβάστε περισσότερα

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo!

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo! Σε παρακαλούμε, Κύριε, χάρη στη μεσιτεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ, να διατηρείς σταθερά τις οικογένειές μας στην αγάπη και στην ειρήνη σου. Από αγνή Παρθένο, μια νύχτα μυστική

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή στο κενό Μπάρμπαρα Τόμπσον Δεύτερη σύμβουλος στην Προεδρία της Ανακουφιστικής Εταιρείας

Προσοχή στο κενό Μπάρμπαρα Τόμπσον Δεύτερη σύμβουλος στην Προεδρία της Ανακουφιστικής Εταιρείας Προσοχή στο κενό Μπάρμπαρα Τόμπσον Δεύτερη σύμβουλος στην Προεδρία της Ανακουφιστικής Εταιρείας Τα κενά μπορούν να είναι μια υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να βελτιωθούμε ή, αν τα αγνοήσουμε,

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις του

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως».

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». 23/12/2018 Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

υγκέντρωση Πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Να γίνουμε σαν μικρό παιδί Από την Σζιν τίβενς Πρώτη ύμβουλο στην Γενική Προεδρία της Προκαταρκτικής

υγκέντρωση Πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Να γίνουμε σαν μικρό παιδί Από την Σζιν τίβενς Πρώτη ύμβουλο στην Γενική Προεδρία της Προκαταρκτικής υγκέντρωση Πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Να γίνουμε σαν μικρό παιδί Από την Σζιν τίβενς Πρώτη ύμβουλο στην Γενική Προεδρία της Προκαταρκτικής Ο Επουράνιος Πατέρας μας, στην μεγάλη Σου σοφία και αγάπη,

Διαβάστε περισσότερα

Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου

Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου του David Batty Εγχειρίδιο Μαθητών Έκδοση 5 Να αγαπώ και να Αποδέχομαι τον εαυτό μου Εγχειρίδιο Μαθητών 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου; Εισαγγελέας Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο; Ναι, τον γνωρίζω καλά. Δουλεύουμε μαζί, τα τελευταία 8 χρόνια, στο ταμείο της Τράπεζας «Goliath». Και έχουμε μια, αρκετά στενή, φιλική σχέση. To θύμα το γνωρίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας):

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας): ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 99. Παρ ότι η δεύτερη ευχή είναι συγκροτημένη με το προοίμιό της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα προοίμια, ιδιαίτερα με εκείνα που σε περίληψη περιγράφουν το Μυστήριο της Σωτηρίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Φανερωμένη Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης μας συγκεντρώνει και μας φέρνει σήμερα εδώ. Σήμερα εορτάζει η Παναγία, η μητέρα μας, η Ελπίδα

Φανερωμένη Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης μας συγκεντρώνει και μας φέρνει σήμερα εδώ. Σήμερα εορτάζει η Παναγία, η μητέρα μας, η Ελπίδα Φανερωμένη 2017.09.24 Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης μας συγκεντρώνει και μας φέρνει σήμερα εδώ. Σήμερα εορτάζει η Παναγία, η μητέρα μας, η Ελπίδα μας και εμείς οι χριστιανοί της Σύρου, αλλά και ευλαβείς

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

«Αν είσαι συ ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε και μια επιγραφή από επάνω του: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων».

«Αν είσαι συ ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε και μια επιγραφή από επάνω του: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων». «Αν είσαι συ ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτό σου». Υπήρχε και μια επιγραφή από επάνω του: «Αυτός είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων». Ένας απ τους σταυρωμένους κακούργους τον βλαστημούσε λέγοντας: «Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση απογεύματος Κυριακής 3 Απριλίου Το θαύμα της εξιλεώσεως Από τον Πρεσβύτερο Σκοτ Γκρόου Των Εβδομήκοντα

Συγκέντρωση απογεύματος Κυριακής 3 Απριλίου Το θαύμα της εξιλεώσεως Από τον Πρεσβύτερο Σκοτ Γκρόου Των Εβδομήκοντα Συγκέντρωση απογεύματος Κυριακής 3 Απριλίου 2011 Το θαύμα της εξιλεώσεως Από τον Πρεσβύτερο Σκοτ Γκρόου Των Εβδομήκοντα Ενώ προετοίμαζα την ομιλία μου για αυτή τη συνέλευση, έλαβα ένα τρομερό τηλεφώνημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού)

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) 1 Ιουνίου 2019 Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Και τον ρώτησαν οι μαθητές του: Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, για να γεννηθεί τυφλός;»

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά

Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά Γρηγόριος Ξενόπουλος, Η γάτα του παπά Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 226) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2019

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2019 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2019 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen. Η ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού

ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΟΙΝΟ 1 Η αποκατάσταση των πάντων διά του Ιησού Χριστού 72. Το προοίμιο που ακολουθεί χρησιμοποιείται στις Λειτουργίες που είτε δεν Θεέ παντοδύναμε και αιώνιε, Δι αυτού ευδόκησες να αποκαταστήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14)

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14) Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ (Λουκ. 18, 10-14) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στη Γραμμενίτσα στις 20/2/2000) 1. Αδάμ πού κατάντησες; Ο Θεός μάς απευθύνει πολλά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία ΜΑΘΗΜΑ 24 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Άγιο Πνεύμα και Πνευματικότητα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Άγιο Πνεύμα και Πνευματικότητα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Άγιο Πνεύμα και Πνευματικότητα Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει τα λόγια: «Σε βαπτίζω στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» είτε έχουμε βαπτιστεί είτε όχι (δείτε Ματθ. 28/κη

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος.

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος. Όνομα Ημερομηνία Μάθημα Υπακοή σε Ανθρώπους Διαγώνισμα 5 η Έκδοση Βαθμολογία Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος (1 βαθμός η κάθε μια) Οδηγίες: Βάλε ένα X εάν η απάντηση είναι σωστή. Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική 28/12/2018 Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Σκέψεις στην ανατολή του νέου χρόνου Σκέψεις καρδιάς κατέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος

Διαβάστε περισσότερα

καθήκον μου προς τον Θεό

καθήκον μου προς τον Θεό Εκπληρώνοντας το καθήκον μου προς τον Θεό Για φέροντες την Ααρωνική Ιεροσύνη Εκπληρώνοντας το καθήκον μου προς τον Θεό Για φέροντες την Ααρωνική Ιεροσύνη Έκδοση της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων

Διαβάστε περισσότερα

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί.

Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Την περασμένη Κυριακή αρχίσαμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Γάμο της Κανά, όπου το νερό μετατράπηκε σε κρασί. Το θαύμα αυτό μας δείχνει ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος για αλλαγή στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο

Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο 31 Ιανουαρίου 2019 Μητρ.Λεμεσού: Όταν δεν υπάρχει η ειρήνη του Θεού, τότε ζηλεύουμε και φοβόμαστε ο ένας τον άλλο / Επικαιρότητα Όταν ο άνθρωπος έχει ειρήνη μέσα του και βεβαιωθεί η ψυχή του ότι όντως

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

υγκέντρωση πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Η εξιλέωση μπορεί να θεραπεύσει κάθε πόνο Από τον Πρεσβύτερο Κεντ Ρίτσαρντς Σων Εβδομήκοντα

υγκέντρωση πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Η εξιλέωση μπορεί να θεραπεύσει κάθε πόνο Από τον Πρεσβύτερο Κεντ Ρίτσαρντς Σων Εβδομήκοντα υγκέντρωση πρωινού αββάτου 2 Απριλίου 2011 Η εξιλέωση μπορεί να θεραπεύσει κάθε πόνο Από τον Πρεσβύτερο Κεντ Ρίτσαρντς Σων Εβδομήκοντα Ως χειρουργός, ανεκάλυψα ότι ένα σημαντικό μέρος του επαγγελματικού

Διαβάστε περισσότερα

Ένα έξοχο μέλος της Εκκλησίας μιλούσε με

Ένα έξοχο μέλος της Εκκλησίας μιλούσε με ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΏΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΊΑΣ, ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2011 Από τον Πρόεδρο Ντίτερ Ούχτντορφ Δεύτερο σύμβουλο στην Πρώτη Προεδρία Γενική Συνέλευση Δεν είναι μια συνηθισμένη ευλογία Ένα έξοχο μέλος της Εκκλησίας μιλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Υπακοή στον Θεό. του David Batty. Οδηγός Μελέτης 5η Έκδοση

Υπακοή στον Θεό. του David Batty. Οδηγός Μελέτης 5η Έκδοση Υπακοή στον Θεό του David Batty Οδηγός Μελέτης 5η Έκδοση Υπακοή στο Θεό Οδηγός Μελέτης 5 η Έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γέροντας Ιωσήφ εμφανίσθηκε πολλές φορές μετά την κοίμηση του

Ο Γέροντας Ιωσήφ εμφανίσθηκε πολλές φορές μετά την κοίμηση του 2 Οκτωβρίου 2019 Ο Γέροντας Ιωσήφ εμφανίσθηκε πολλές φορές μετά την κοίμηση του / Αφιέρωμα στον Γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή Γέροντας Εφραίμ, Προηγούμενος Ι.Μ. Φιλοθέου Α Αργότερα, μας είπε ο παπα-εφραίμ ο Κατουνακιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Η αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιστορία της Εταιρείας Η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών χιλιαστών, είναι μια πολυεθνική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: Η ουσία της Εκκλησίας. Διδ. Εν. 15

Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: Η ουσία της Εκκλησίας. Διδ. Εν. 15 Συναγμένοι στη Θεία Ευχαριστία: Η ουσία της Εκκλησίας Διδ. Εν. 15 α) Η εξάπλωση της Εκκλησίας Μετά την Πεντηκοστή, η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στον κόσμο, η Εκκλησία, ζει και κινείται σε μια

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη συνέλευση περιοχής στη Ρομανί!

Πρώτη συνέλευση περιοχής στη Ρομανί! Πρώτη συνέλευση περιοχής στη Ρομανί! Μέρος Τρίτο Σελίδα 1 "Να Επιζητείτε Ειρήνη και να την Επιδιώκετε" --1. Πέτρου 3:11 Στο διάλειμμα, χαρήκαμε πολύ που είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε με τόσους

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενειακό πνεύμα: ουτοπία ή πραγματικότητα;

Οικογενειακό πνεύμα: ουτοπία ή πραγματικότητα; Οικογενειακό πνεύμα: ουτοπία ή πραγματικότητα; Κάθε χρόνο, μέσα στο μήνα Ιανουάριο υπάρχει η εβδομάδα αφιερωμένη στην προσευχή για την ενότητα των χριστιανών. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας χριστιανοί

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα