Τεύχος 146 Ιανουάριος 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 146 Ιανουάριος 2014"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 146 Ιανουάριος 2014 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Passive Repeater WARC 12m... ίπολα... DX νέα......η η κάρτα... Awards... Sx8aeg... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας ( 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή. ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΑΘΛΟΝ ; Το πρώτο Τρίαθλον, ένας κατεξοχήν "Ελληνικός" διαγωνισµός, έγινε το Εµπρός για το δεύτερο, που θα είναι ακόµη καλύτερο. Στο διαγωνισµό αυτό οι Ελληνικοί σταθµοί είναι ιδιαίτερα σηµαντικοί, αφού δίνουν περισσότερους πόντους και µετρούν ως πολλαπλασιαστές. Συνεπώς είναι πολύ σηµαντικό να είναι το δυνατόν περισσότεροι Ελληνικοί σταθµοί στον αέρα, ώστε να υπάρχει ακόµη περισσότερο ενδιαφέρον για το διαγωνισµό. Παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία για όλους τους παραπάνω λόγους, να ζήσετε το πρώτο σας pileup, όσο µικρός κι αν είναι ο σταθµός σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να νιώσετε αυτή τη συγκίνηση... Εµπρός λοιπόν... Ο διαγωνισµός αρχίζει στις 2 ώρα Ελλάδας, ξηµερώµατα Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου 2014 µε CW. Στις 10 το πρωί θα περάσουµε στο SSB και στις 6 το απόγευµα του Σαββάτου (πάντα ώρα Ελλάδας) θα συνεχίσουµε µε 8 ώρες RTTY. ΠΡΟΣΟΧΗ: φέτος αρχίζουµε µε CW, µετά SSB και στο τέλος RTTY. Μελετήστε τους κανονισµούς (αφού έτσι αποκτά ακόµη περισσότερο ενδιαφέρον για σας ο διαγωνισµός) κι ετοιµαστείτε να νιώσετε τη χαρά της συµµετοχής σ' ένα διεθνή διαγωνισµό... και πού ξέρεις; ίσως κερδίσετε και το µεγάλο δώρο... dx-contest.gr

2 Σελίδα 2 BROADBAND & SHORT DIPOLES α. ΙΠΟΛΑ λ/2 ΜΕ ΕΥΡΟΣ και β. ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Γράφει ο Ντίνος Ψιλογιάννης. SV1DB din.boxmail@gmail.com Α. Η διπολική κεραία είναι µία κλασική απλή - αλλά και αποδοτική κεραία, δεν απαιτεί ιδιαίτερες ρυθµίσεις και όταν τοποθετηθεί σε αντίστοιχο χαµηλό ύψος λ/8 ή και λ/4 µπορεί εύκολα να µας δώσει ακτινοβολία για τις υψηλές γωνίες των 70 0 έως 90 0, για επικοινωνίες µέχρι 500 km και όταν την υψώσουµε πάνω από λ/2 και λ τότε οι χαµηλές γωνίες ακτινοβολίας της είναι κάτω των 45 0 µέχρι και 8 0 κατάλληλες για DX και όχι µόνο. Το δίπολο είναι µια κεραία που σε όλες τις συχνότητες από τις χαµηλές µέχρι και τις πολύ υψηλές δεν θα σας «προδώσει». Το µόνο που µπορούµε να το χαρακτηρίσουµε σαν αρνητικό στοιχείο είναι το µικρό σχετικά εύρος του, λόγω της µικρής διατοµής του σύρµατος που είναι συνήθως γύρω στα 2 mm, και ειδικά στις χαµηλές συχνότητες όπου το εύρος είναι µόνο µερικοί khz για το αντίστοιχο µήκος του λ/2 του µήκους κύµατος. Αυτό συµβαίνει γιατί έχει υψηλό Q στην συχνότητα συντονισµού του. Αυτά τα δύο αρνητικά µπορούµε να τα διαχειρισθούµε µε αντίστοιχη µεταβολή των φυσικών διαστάσεών του. Έτσι εάν «παχύνουµε» το δίπολο θα κερδίσουµε 8% εύρος συχνότητας δηλαδή θα έχουµε στα άκρα της περιοχής των 3,5 έως 3,8 MHz κάτω από 1,5:1 SWR! Αλλά και λόγω του πάχους ελάττωση -5% στο µήκος των 40,54m σε 38,5 m, είναι σοβαρό ειδικά για όσους δεν έχουν τον αντίστοιχο χώρο. Το εγχείρηµα δεν είναι δύσκολο το πάχος των 30 cm του δίπολου µπορεί εύκολα να το κατασκευάσουµε µε 6 παράλληλα σύρµατα σε κυλινδρική µορφή µε αποστάτες και να τερµατίζουν σε µορφή κόλουρου κώνου. Στα σχέδια φαίνονται οι λεπτοµέρειες της κατασκευής. Η απόσταση µεταξύ των συρµάτων είναι 15 cm η δε συνολική διάµετρος των 6 συρµάτων 30 cm. To υλικό που στηρίζει τα σύρµατα µπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά αρκεί να είναι ανθεκτικά στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, πάγος, αέρας, υπεριώδης ακτινοβολία κλπ.) Κόντρα πλακέ θαλάσσης Σωλήνες Φ 300 Λάµα αλουµίνιου

3 Σελίδα 3 Αλλά και αντοχή στην τάνυση των συρµάτων για να µην έχουµε µεγάλη «κοιλιά» λόγω και του σχετικού βάρους των συρµάτων ειδικά στις πολύ χαµηλές συχνότητες των 1800 και 3500 khz, που τα µήκη των δίπολων είναι της τάξεως των 80 και 40 µέτρων αντίστοιχα.

4 Σελίδα 4 Σας παραθέτω ορισµένα µεγέθη το δίπολο στους 3,75 ΜΗz έχει µήκος 40 m το βάρος εάν χρησιµοποιήσουµε χάλκινο αγωγό 2 mm πάχος είναι 28 gr ανά τρέχον µέτρο και για τα 40 m = 1,12 kg x 6 = 6,72 kg συνολικό βάρος, αυτό το βάρος για να στηριχθεί το δυνατόν οριζόντια θέλει µία σχετική τάνυση.

5 Σελίδα 5 Τροχαλία Σχοινί Dacron Mονωτήρας Θα σας πρότεινα τροχαλίες και στα δύο σηµεία αναρτήσεως και µετά τους µονωτήρες συνθετικό σχοινί από Dacron 6mm ή άλλα υλικά που δεν πολυµερίζονται µε την ηλιακή ακτινοβολία. Σφυκτήρας Ροδάντζα Eντατήρας µε κλειδί σε αµφότερα τα άκρα για εύκολη σύνδεση. Για την περαιτέρω τάνυση µπορείτε να βάλετε και εντατήρες το δυνατόν µακρύτερους για να υπάρχει περιθώριο τανύσεως µιας και το Συνθετικό σχοινί έχει µεγαλύτερη επιµήκυνση από τα σύρµατα. Η ποιο απλή λύση για τους αποστάτες είναι ξύλινα πηχάκια διατοµής 40 x 12 mm σε µορφή Χ αλλά από «σκληρό» και ανθεκτικό ξύλο, ή κόντρα πλακέ θαλάσσης που έχει µεγάλη αντοχή λεπτοµέρειες κατασκευής στο σχετικό σχέδιο. Άλλη λύση υλικού είναι το αλουµίνιο σε λάµα διαστάσεων 30 x 5 mm Το µορφοποιούµε σε εξάγωνο πλευράς 15 cm σε µία µεγγενη αφού µε ένα µολύβι σηµειώσουµε πρώτα τα σηµεία που θα το λυγίσουµε και αφού ανοίξουµε τις τρύπες για την στερέωση των συρµάτων, µε σφυκτήρες συρµατόσχοινου. Σε µία πλευρά θα κλείσουµε το εξάγωνο στεφάνι µε βίδες ανοξείδοτες όπως φαίνεται στο σχέδιο Μ 6x20 mm. Η στήριξη των συρµάτων για να µη έχουµε ολίσθηση κατά την τάνυση γίνεται µε σφυκτήρες συρµατόσχοινων µικρούς για να µη παραµορφώνετε το σύρµα, Μία περαιτέρω προστασία είναι να περάσουµε σωληνάκια από ψιλό αλουµίνιο ή έτοιµα χάλκινα προεκτάσεως καλωδίων, ώστε στην σύσφιξη να µη τραυµατίζουµε το σύρµα, αλλά να διατηρούµε και τις αποστάσεις µεταξύ των στεφανιών περίπου 3 m µεταξύ τους. Εάν χρησιµοποιήσετε ξύλινα στηρίγµατα θα ανοίξετε τρύπες στις άκρες και σε αµφότερες τις πλευρές θα πρεσάρετε σωλήνακια για να σταθεροποιήσετε τα σύρµατα σχέδιο 3. Στις άκριες των δίπολων συστρέφουµε τα 6 σύρµατα και τα περνάµε σε ένα χάλκινο σωληνάκι διαµέτρου 10 mm και µήκους 7 cm ή σε µεγάλο κος σαν το σχέδιο ώστε να στηριχθεί µε µία βίδα ή ναυτικό κλειδί στον µονωτήρα.

6 Σελίδα 6 Προτείνω να χρησιµοποιήσετε για τα σύρµατα της κεραίας καλώδιο πολύκλωνο εύκαµπτο µονωµένο, τύπου NYAF των 2,5 mm 2 (d=1,8 mm) είναι µαλακό και εύκολο στην όλη τάνυσή του για οµοιόµορφη όψη της κεραίας. Τα χαρακτηριστικά του είναι: ΝΥΑF 2,5 mm 2, 50 αγωγοί x 0,25 mm, V, 0,8 mm µόνωση, συνολική διάµετρος 3,9 mm, βάρος 35gr/m. Με την µέθοδο αυτή διατηρούµε την αιολική ταλάντωση της κεραίας χωρίς να καταπονείται το υλικό και µε επακόλουθο το κόψιµό του. Άλλη µέθοδος για τα στεφάνια είναι πλαστικοί σωλήνες µεγάλης διατοµής αποχετεύσεως Φ 300 βαρέως τύπου µε 5mm πάχος τουλάχιστον συνήθως έχουν χρώµα πορτοκαλί, υπάρχουν και υδρεύσεως σε χρώµα µπλέ. Κόβουµε φέτες των 20 mm µε τροχό ή πριόνι, και ανοίγουµε δύο τρύπες ανά 15 cm για να στηρίξουµε τον σφυκτήρα µε το καλώδιο βλέπε σχέδιο1. Η όλη κατασκευή καλό είναι να γίνει στο επίπεδο του 1,5 m ώστε να µπορέσετε να συναρµολογήσετε τα σύρµατα και τα στεφάνια και να τανύσετε την όλη κατασκευή πριν την ανάρτησή της.

7 Σελίδα 7 BalUn διαφόρων κατασκευαστών Ο κεντρικός µονωτήρας µπορεί να είναι και του BalUn 1:1 αλλά οι ξεχωριστοί µονωτήρες κάνουν την όλη κατασκευή ανεξάρτητη από κάθε µελλοντική συντήρηση χωρίς να χρειάζεται η αποσυναρµολόγηση των κυρίως συρµάτων. Β. ΙΠΟΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Για περιπτώσεις µε λιγότερο διατιθέµενο χώρο από τον φυσικό λ/2 που απαιτείται υπάρχει και η λύση αντί το δίπολο να είναι από το κοινό χάλκινο σύρµα που έχει velocity factor 0.99 να το αντικαταστήσουµε µε οµοαξονικό καλώδιο που έχει velocity factor 0,66 άρα το δίπολό µας είναι µικρότερο χωρίς πηνία και ελαττωµένη απόδοση απλά αντί 2mm αγωγό τοποθετούµε RG-213 οµοαξονικό καλώδιο. ΣΧΕ ΙΟ 5 Το µήκος λοιπόν του δίπολου είναι για τα 40 µέτρα (7100 khz) λ/2 21,12 m µε 2 mm χάλκινο σύρµα και µε coaxial 17,63 m δηλαδή 3,48 µέτρα πιο κοντό! Νοµίζω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιµάσετε ειδικά εσείς που δεν έχετε χώρο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε συχνότητα ειδικά στις χαµηλές που τα µήκη είναι απαγορευτικά για τις σύγχρονες κατοικίες. Οπως φαίνεται και στο σχέδιο 5 οι άκριες του coaxial ενώνονται µεταξύ εσωτερικού αγωγού και πλέγµατος. Το δίπολο στους 1850 khz είναι 81 m ενώ εάν το κατασκευάσετε µε οµοαξονικό 67,70 m δηλαδή 13,29 m µικρότερο τώρα νοµίζω ότι πολλοί θα ανέβετε στην ταράτσα για να µετρήσετε τις νέες διαστάσεις σας... Και µια και αντικαταστήσαµε τα σύρµατα και «συρρικνώσαµε» τα δίπολα ας εκµεταλλευτούµε τα οµοαξονικά και για άλλες παρεµφερείς χρήσεις όπως τα Radials των κατακόρυφων και Ground plane και εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας το συµβατικό µήκος του λ/4 radial επί το velocity factor του νέου radial µε οµοαξονικό ή απλούστερα επί 0,165 λ, τα 10,56 m για τους 7,1 ΜΗz γίνονται 8,81 m µε coaxial. Εδώ η άκρη του radial µένει ανοιχτή.bέβαια το coaxial είναι πιο ακριβό αλλά εάν δεν έχετε χώρο τι άλλο µπορείτε να κάνετε???

8 Σελίδα 8 Τώρα εάν δεν θέλετε να φτιάξετε το «παχουλό» δίπολο υπάρχει και εδώ εναλλακτική λύση, βέβαια θα έχετε το ίδιο σχεδόν εύρος για τους 3,5 µέχρι 3,8 ΜΗz αλλά το µήκος θα είναι το ίδιο µε του κανονικού δίπολου. Στο σχέδιο 6 φαίνεται πως µπορούµε να κάνουµε το δίπολο των 80 µέτρων να έχει εύρος 300 khz µε µέγιστο 1,5:1 στις άκριες της περιοχής σε συνδιασµό οµοαξονικού και σύρµατος. Στο σχέδιο 7 φαίνονται οι καµπύλες των 3 κεραιών µε πράσινο το δίπολο µε οµοαξονικό καλώδιο. Η µπλε για το απλό δίπολο, και η κόκκινη για το δίπολο των 6 συρµάτων τύπου κλωβού. Είναι εµφανές ότι για όσους χρησιµοποιούν ολόκληρη την περιοχή για CW και SSB ή άλλα MODES η δυνατότητα των διπολικών ευρείας συχνότητας λειτουργίας είναι πολύ χρήσιµη. εν αποµένει παρά την κατασκευάσετε σε όποια συχνότητα επιθυµήτε. Ότι συµπληρωµατική πληροφορία θέλετε στο µου : din.boxmail@gmail.com 73 και καλή χρονιά sv1db K. Ψιλογιάννης.

9 Σελίδα 9 WARC BAND S ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ 12m Γράφει ο SV1NK Μάκης Μανωλάτος sv1nk@hotmail.com 12m Τα 12m συµπεριλαµβάνονται ΚΑΙ στις DXpedition, και για όλα τα Mode. Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας. Αν τα 30m, σας «ξύπνησαν» το ενδιαφέρον για το CW και τα ψηφιακά mode, και αν τα 17m σας «ανέβασαν τον DX-ικό πυρετό» στα ύψη, τα 12m θα σας εντυπωσιάσουν µε την ικανότητα της διάδοσής τους, αλλά και τα ασύλληπτα QSO που µπορείτε να κάνετε ακόµη και µε ισχύ QRP! Αν και ανήκει στις WARC BANDS δεν έχει καµιά οµοιότητα µε τις άλλες δύο (30 και 17m), αντίθετα είναι πολύ κοντά στην συµπεριφορά της Citizens Band 11m! και αρκετά αποστασιοποιηµένη από τα 10m. Πρόκειται για µια µπάντα µε σχετικά περιορισµένη χρηστικότητα, όχι µόνο λόγω του µικρού εύρους της, αλλά κυρίως εξαιτίας του έντονου ιονισµού που απαιτείται για τη διάδοσή τους. Ας τη δούµε λοιπόν αναλυτικά.

10 Σελίδα 10 Τα 12m καταλαµβάνουν τη ζώνη συχνοτήτων µεταξύ ΜΗΖ, και το µέσο µήκος κύµατος είναι 12 µέτρα και 2 εκατοστά! (12,02m). Το Band Plan ανά περιοχή IARU µπορείτε να το δείτε στην επόµενη εικόνα Το Band Plan των 12m και για τις τρεις περιοχές της IARU. Τα 12m µπήκαν στη ζωή των ραδιοερασιτεχνών το 1980, δηλαδή πριν 33 χρόνια. Το αστείο είναι ότι ακόµη και σήµερα πολλοί θεωρούν τις WARC BANDS «νέες» µπάντες! Με βάση αυτή τη λογική λοιπόν τα 12m είναι µια νέα µπάντα µε ζωή τριών µόλις ηλιακών κύκλων (11 χρόνια κάθε κύκλος Χ 3 κύκλοι = 33 χρόνια). Σε αυτά τα 33 χρόνια µάθαµε πολλά για τη διάδοση και τη συµπεριφορά των 12m, σε όλες τις φάσεις τις ηλιακής δραστηριότητας, από το ελάχιστο στο µέγιστο, και πάλι απ την αρχή. Αποκτήθηκε λοιπόν µια πλούσια γνώση για την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, και σήµερα µπορούµε να πούµε ότι ναι, ξέρουµε αρκετά για την διάδοση των 12m, τόσα, όσα χρειαζόµαστε για να απολαύσουµε υπέροχα QSO µε χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

11 Η διάδοση Σελίδα 11 Η διάδοση των 12m είναι σχεδόν πανοµοιότυπη µε την διάδοση των 11m, εποµένως όσοι συνάδελφοι προέρχονται από την Citizen Band, ή είναι ακόµη ενεργοί CB-ers ήδη ξέρουν τη συµπεριφορά της, τουλάχιστον σε ένα πολύ µεγάλο µέρος. Η απογευµατινή διάδοση των 12m, χάρµα οφθαλµών. Τα 12m είναι συχνότητα ηµέρας, όπως είναι και τα 17m, µε τη διαφορά ότι απαιτείται αρκετά µεγαλύτερη ποσότητα ιονισµού για να ανακλαστεί πίσω στη γη από το στρώµα <F>, µε µέση απόσταση απλού άλµατος 1600 Km. Τα στρώµατα <D> και <Ε> είναι εντελώς διάφανα για τα 12m που περνούν από µέσα ανενόχλητα, δε συµβαίνει όµως το ίδιο όταν υπάρχει Εs Ε σποραδικό στρώµα. Εδώ τα 12m ανακλώνται πίσω στη γη ακριβώς όπως γίνεται µε τα 10 και 11m, η περίοδος όπου εµφανίζονται τα Es ανοίγµατα στα 12m αρχίζουν στα τέλη της άνοιξης, και διαρκούν ακόµη και µέχρι την αρχή του χειµώνα.

12 Σελίδα 12 Στη φωτισµένη πλευρά της γης και στη γκρίζα ζώνη έχουµε µοναδική διάδοση. Στη σκοτεινή πλευρά, τίποτε! Η καλύτερη περίοδος για DX στα 12m είναι λίγο πριν, κατά, και λίγο µετά το µέγιστο του 11 ους ηλιακού κύκλου. Ανάλογα µε τον αριθµό των ηλιακών κηλίδων, το «λίγο» µπορεί να είναι και ένας ολόκληρος χρόνος οπότε για τρία συνολικά χρόνια τα 12m έχουν µια καταπληκτική διάδοση. Όπως βλέπετε και εσείς, το θα είναι οι καλύτερες χρονιές για QSO στους 24 ΜΗΖ. Η καταπληκτική αυτή διάδοση στα 12m επιτρέπει QSO σε οποιοδήποτε σηµείο του πλανήτη µε σχεδόν οποιονδήποτε τύπο κεραίας, ακόµη και µε ισχύ QRP. Εδώ επαληθεύεται η ραδιοερασιτεχνική «ρήση»: Όταν έχει διάδοση δεν χρειάζεσαι ισχύ, το σήµα «πάει µόνο του!». Κατά τη διάρκεια του ηλιακού µέγιστου η µπάντα είναι δυνατόν να µείνει ανοιχτή αρκετές ώρες µετά τη δύση του ηλίου επιτρέποντας µοναδικά QSO, ειδικά σε όσους χρησιµοποιούν κεραίες ΒΕΑΜ. Η επιφάνεια του ηλίου όπως φωτογραφήθηκε από το : NASA's Solar Dynamic Observatory.

13 Σελίδα 13 υστυχώς µετά το ηλιακό µέγιστο αρχίζει η πορεία προς το ηλιακό ελάχιστο, και µαζί του το σταδιακό κλείσιµο της µπάντας. Η µπάντα αρχίζει να κλείνει σταδιακά από τα Βόρεια γεωγραφικά πλάτη, και σταδιακά προχωρά προς τα µεσαία και χαµηλά. Κατά την περίοδο της ελάχιστης ηλιακής δραστηριότητας η µπάντα πρακτικά «κλείνει» τελείως εκτός από κάποια σποραδικά ανοίγµατα που οδηγούν σε σύντοµα διισηµερινά QSO. Κατά τη διάρκεια της ελάχιστης ηλιακής δραστηριότητας η µπάντα είναι πρακτικά ακατάλληλη για µακρινά και εξωτικά QSO. Τα µόνα QSO που µπορούν να γίνουν είναι κοντινά, και οφείλονται στο σχηµατισµό βραχύβιων σχηµατισµών στο Es, ή στη δηµιουργία ευνοϊκών τροποσφαιρικών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών µηνών. Mode Τα 12m είναι µια µπάντα που φιλοξενεί όλα τα mode, από το κλασσικό CW, και το παραδοσιακό SSB, έως τα υπερσύγχρονα ψηφιακά mode. Η µπάντα είναι µικρή σε σχέση µε τις ανταγωνίστριες των 15m που έχει εύρος 450 ΚΗΖ, και των 10m που έχει εύρος 2,9 ΜΗΖ. Έχει εύρος µόλις 100 ΚΗΖ, και το Band Plan της είναι το εξής: To Band Plan που ισχύει στην Ελλάδα. Παρά το µικρό της εύρος µπορεί να φιλοξενήσει 82 σταθµούς CW/DIGI µε πλάτος σηµάτων 500 ΗΖ, και 22 σταθµούς SSB µε πλάτος 2,7 ΚΗΖ. Έχοντας µηδενικό θόρυβο η µπάντα είναι ιδανική για οποιαδήποτε DX-ική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε mode, για το λόγο αυτό έχει σηµαντική δραστηριότητα. Εξοπλισµός Οι 24 ΜΗΖ συµπεριλαµβάνονται σε ΟΛΟΥΣ τους ραδιοερασιτεχνικούς ποµποδέκτες σαν στάνταρ περιοχή συχνοτήτων και όχι µόνο Είναι µια µπάντα τόσο «συγγενείς» µε τους 27 ΜΗΖ, ώστε πολλοί ποµποδέκτες τύπου «Export Model» την συµπεριλαµβάνουν σαν µια από τις παραµετροποιούµενες περιοχές λειτουργίας τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό γιατί ραδιοερασιτέχνες µε οικονοµικές δυσκολίες µπορούν να χαρούν τα 12m µε αυτούς τους χαµηλού κόστους ποµποδέκτες.

14 Κεραίες. Σελίδα 14 Η µπάντα των 24 ΜΗΖ συµπεριλαµβάνεται σε πολλές multiband κεραίες του εµπορίου. Τη µπάντα τη βρίσκουµε στον στάνταρ εξοπλισµό σε κάθε είδους κεραίες, όπως κατακόρυφες, κατευθυνόµενες, αλλά και σε δίπολα περιστρεφόµενα ή συρµάτινα. Αρκετοί κατασκευαστές διαθέτουν στο εµπόριο monobander κεραίες για τους 24 ΜΗΖ, ενώ πολλοί ραδιοερασιτέχνες χρησιµοποιούν κεραίες C.B. τις οποίες «τροποποιούν» έτσι ώστε αντί για τους 27, να εργάζονται στους 24 ΜΗΖ. 24 ΜΗΖ monobander antenna. Tα 12m βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις σύγχρονης σχεδίασης πολυµπαντικές κεραίες.

15 Ιδιοκατασκευασµένες κεραίες για τους 24 ΜΗΖ. Σελίδα 15 Είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσει ο οποιοσδήποτε ραδιοερασιτέχνης κεραίες κάθε τύπου και είδους για τους 24 ΜΗΖ, κυρίως λόγω των µικρών διαστάσεων που έχουν, και του χαµηλού τους κόστους. Ιδιοκατασκευασµένες κεραίες. Είναι η τελευταία λύση για να εκπέµψει ένας ραδιοερασιτέχνης στα 12m και να ανακαλύψει τη γοητεία τους. Το χαµηλό κόστος κατασκευής, και οι σχετικά µικρές διαστάσεις της κεραίας για τα 12m, οδηγούν στην εύκολη κατασκευή ενός πλήθους και είδους κεραιών. Yagi, Quad, Moxon, αλλά και δίπολα ή κατακόρυφες monoander, ή multiband µπορούν να κατασκευαστούν µε ελάχιστα χρήµατα και εγγυηµένη επιτυχία. ίπολο λ/2 Ιδιοκατασκευασµένo δίπολο για τα 12m. Είναι η αγαπηµένη κεραία των ραδιοερασιτεχνών και χρησιµοποιείται σε όλες τις περιοχές συχνοτήτων στα H.F. µε δεδοµένη επιτυχία. Στους 24 ΜΗΖ οι δίπολες κεραίες λ/2 έχουν να επιδείξουν µεγάλες επιτυχίες αρκεί να είναι τοποθετηµένες ψηλά, τεντωµένες, και χωρίς στάσιµα. Οι διαστάσεις ενός διπόλου για τους 24 ΜΗΖ είναι οι εξής: Οι διαστάσεις του διπόλου για τους 24 ΜΗΖ.

16 COBWEBB ANTENNA Σελίδα 16 Αυτή η ελάχιστα γνωστή κεραία στους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες έχει µικρές διαστάσεις, και το µοναδικό χαρακτηριστικό να είναι πανκατευθυντική µεν, µε οριζόντια πόλωση δε! Cobwebb antenna, µια κεραία πανκατευθυντική µε οριζόντια πόλωση και πολύ καλή απόδοση, ιδανική για τους κατοίκους των πόλεων. Στην επόµενη εικόνα φαίνεται το βασικό σχέδιο κατασκευής της κεραίας για τους 24 ΜΗΖ Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στο τεύχος 133 του 5-9report.gr σελίδες

17 Σελίδα 17 Αν είστε από αυτούς που προτιµούν τις κατακόρυφες κεραίες ή ο ελεύθερος χώρος στην ταράτσα επιτρέπει την εγκατάσταση µόνο µιας κάθετης κεραίας, το επόµενο σχέδιο θα σας δώσει την ευκαιρία να εκπέµψετε µε κατακόρυφη πόλωση στα 12m Σχέδιο και διαστάσεις κατακόρυφης κεραίας λ/4 για τα 12m. Αν υπάρχει η οικονοµική και τεχνική δυνατότητα κατασκευής µιας κατευθυνόµενης κεραίας η Yagi και η Moxon είναι οι ευκολότερες επιλογές.

18 Η Yagi Σελίδα 18 Μεταβάλλοντας το µήκος του οδηγού στοιχείου, τα στάσιµα «έρχονται» στο 1:1 Moxon, εύκολη κατασκευή χαµηλού κόστους, µε πολύ καλό λόγο F/B. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε την Moxon µπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος 119, σελίδες

19 AWARDS Βραβεία. Σελίδα 19 Αναµφισβήτητα η χαρά ενός QSO, ποτέ δεν είναι ολοκληρωµένη αν δεν αποκτηθεί η πολύτιµη QSL κάρτα, που επιβεβαιώνει ότι πράγµατι «έγινε» το QSO. Αυτή λοιπόν η πολύτιµη QSL κάρτα θα µας ανοίξει το δρόµο για να αποκτήσουµε το βραβείο ή τα βραβεία που µε τόσο πάθος πασχίζουµε να αποκτήσουµε ώστε να νοιώσουµε δικαιωµένοι για τους κόπους, και τα έξοδα που ενδεχοµένως έχουµε κάνει προκειµένου να το ή τα αποκτήσουµε. Στα 12m δεν είναι και τόσο εύκολο να το αποκτήσετε, για δοκιµάστε και θα δείτε. Και για τα 12m το περίφηµο DXCC, είναι µια πρόκληση που δεν µπορεί να αγνοήσει κανένας θιασώτης των 12m. Απαιτούνται οι QRL κάρτες από 100 χώρες για να κοσµήσει τον τοίχο του Shack σας. Περισσότερα στο: Το Work All States, είναι ένα βραβείο που θα χρειαστεί να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας για να το αποκτήσετε. Απαιτείται µεγάλη προσπάθεια για το κατακτήσετε αν σκεφτείτε ότι ουσιαστικά έχετε µόνο τρία χρόνια σε κάθε ηλιακό κύκλο για να ικανοποιήσετε τις προϋποθέσεις για την απόκτησή του.

20 Σελίδα 20 Όπως βλέπετε στην εικόνα βρισκόµαστε στην άνοδο προς το ηλιακό µέγιστο οπότε µην χάνετε χρόνο, αρχίστε τώρα την αναζήτηση των DX σταθµών που απαιτούνται για την απόκτηση του βραβείου και καλή επιτυχία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο:

21 Σελίδα 21 To WAS είναι ένα βραβείο που απαιτεί αρκετές ώρες «πάνω» από τον ποµποδέκτη, και συχνή παρακολούθηση των 12m στο DXMAPS.COM Ένα εύκολο αλλά πολύ ενδιαφέρον βραβείο είναι το «24 ΜΗΖ-100» που βλέπετε στην επόµενη εικόνα και που πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: Για την απόκτησή του απαιτείται η επιβεβαιωµένη επικοινωνία - QSO µε 100 διαφορετικούς σταθµούς στους 24 ΜΗΖ. Μόνο αυτό! 100 διαφορετικοί σταθµοί, δεν είναι απίστευτα δύσκολο, αντίθετα θα έλεγα είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό. Η προσωπική µου άποψη είναι να αρχίσετε µε την απόκτηση αυτού του βραβείου και µετά να προχωρήσετε στα δυσκολότερα.

22 Σελίδα 22 Λιτό και σχετικά εύκολο, µπορεί να αποκτηθεί ακόµη και από ραδιοερασιτέχνες που δεν έχουν ακριβό εξοπλισµό. Το Work All Zones WAZ, είναι από τα «βαριά χαρτιά» στο χώρο των ραδιοεραστεχνών και έχει ιδιαίτερη αξία η απόκτησή του. Απευθύνεται σε ραδιοερασιτέχνες «επιπέδου», για τους οποίους το DXing είναι τρόπος ζωής, και η βράβευσή τους είναι η κορωνίδα της προσπάθειάς τους. Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:

23 Σελίδα 23 WAZ, ένα από τα «βαριά» χαρτιά στον κόσµο των AWARD και µε ιδιαίτερη αξία στα 12m. Αν είστε λάτρεις του DX-ing και τα ραδιοερασιτεχνικά βραβεία αποτελούν την κορύφωση των προσπαθειών σας, τα 12m, θα σας δώσουν την δυνατότητα να αποκτήσετε ένα πλήθος καρτών QSL, που θα σας οδηγήσουν στην κατάκτηση βραβείων µε ιδιαίτερη αξία. ιαδικτυακή υποστήριξη. Όπως συµβαίνει µε όλες τις άλλες συχνότητες έτσι και τα 12m υποστηρίζονται από πλήθος ιστοσελίδων. Οι περισσότερο γνωστές είναι:

24 Σελίδα 24 Σχεδόν σε κάθε µπάντα υπάρχει πάντοτε και ένας Ελληνικός σταθµός. Εδώ βρήκαµε τον Τάσο SV2HZT ένα συνάδελφο µε πλούσια ραδιοερασιτεχνική δράση. ( H ιστοσελίδα που άλλαξε τα δεδοµένα στο χώρο του DX Cluster, υποστηρίζει τους 24 ΜΗΖ και αποτελεί ένα σοβαρό βοήθηµα για τον κάθε DX-er. Τη δεδοµένη στιγµή τη χώρα µας στα 12m αντιπροσωπεύει ο Αντώνης SV1DAR. ( SV1DAR).

25 Σελίδα 25 Για όσους αγαπούν το λογισµικό, η καλύτερη ίσως επιλογή είναι το γνωστό πρόγραµµα RX CLUS που µπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα: 1/11/2013 (καλό µήνα κιόλας) το απογευµατινό traffic στους 24 ΜΗΖ. Το πατείς µε πατώ σε γίνεται! Επίλογος Οι WARC BANDS είναι µια οµάδα περιοχών συχνοτήτων των βραχέων κυµάτων που απευθύνονται στους ραδιοερασιτέχνες που αγαπούν το DX, αλλά όχι τα Contest, µε συµφωνία «κυρίων» οι µπάντες των και 12m δεν συµπεριλαµβάνονται σε κανένα Contest. Η κάθε µια περιοχή WARC έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν µοναδική και ενδιαφέρουσα. Για πολλά χρόνια είχαν τον τίτλο των «βοηθητικών» περιοχών θεωρώντας ότι κύριες ή πρωτεύουσες συχνότητες για τους ραδιοερασιτέχνες ήταν τα 3, ΜΗΖ.

26 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 26 Με την πάροδο των χρόνων οι «νέες» αυτές περιοχές συχνοτήτων καθιερώθηκαν και απέκτησαν ένα µεγάλο αριθµό ραδιοερασιτεχνών, που γίνονται ακόµη περισσότεροι όσο πλησιάζουµε στο ελάχιστο της ηλιακής δραστηριότητας. Τα 12m είναι µια περιοχή συχνοτήτων συγγενής µε την Citizen Band και τις ιδιότητές της, πολλοί ποµποδέκτες τύπου «Export model» την συµπεριλαµβάνουν σαν µια παραµετροποιούµενη συχνότητα λειτουργίας, δίνοντας στους ραδιοερασιτέχνες τη δυνατότητα να εργαστούν στους 24 ΜΗΖ µε ποµποδέκτες χαµηλού κόστους. Υπάρχει µια µεγάλη γκάµα κατασκευαστών που διαθέτουν κεραίες που είτε συµπεριλαµβάνουν την µπάντα µαζί µε άλλες - multiband, είτε κατασκευάζουν κεραίες ειδικά για τους 24 ΜΗΖ - monobander. Έχοντας πολύ καλή διάδοση την ηµέρα και ειδικά κοντά στο µέγιστο του ηλιακού κύκλου, είναι µια µπάντα µε µεγάλο ενδιαφέρον, που γίνεται ακόµη µεγαλύτερο από την απόκτηση καλαίσθητων και κλιµακούµενης δυσκολίας βραβείων. Αγαπητοί συνάδελφοι εύχοµαι σε όλους να είστε καλά, να χαίρεστε τις οικογένειές σας, το χόµπι µας, και εξερευνήστε τις WARC BANDS! Θα σας ενθουσιάσουν µε τις ιδιοτροπίες τους και την ιδιαίτερη συµπεριφορά τους. Πολλά 73 de SV1NK Μάκης

27 Σελίδα db gain!!! PASSIVE REPEATER Γράφει ο Ντίνος Ψιλογιάννης. SV1DB Nαι σωστά διαβάζετε 125 db gain έχει αυτό το παθητικό επίπεδο κάτοπτρο χωρίς καµία τροφοδοσία Τα παθητικά κάτοπτρα πρωτοεµφανίστηκαν το 1954 για να καλύψουν σηµεία όπου η οπτική επαφή δύο ή περισσότερων σηµείων ήταν αδύνατη λόγω µορφολογικών, γεωγραφικών ή ακόµη και κτιρίων που εµποδίζουν στην οπτική - Line of site (LOS) σύνδεσή τους. Έτσι η λύση ήρθε από τους τηλεπικοινωνιακούς µηχανικούς των τηλεφωνικών εταιρειών της εποχής Bell, ITT, GTE, που ακόµη οι δορυφορικές επικοινωνίες δεν είχαν πάρει το µεγάλο µερίδιο που κατέχουν σήµερα. Τότε όλες οι επίγειες επικοινωνίες βασικά τηλεφωνικές για να αποκτήσουν µεγάλης χωρητικότητας κυκλώµατα των καναλιών που απαιτούσαν µεγάλο εύρος συχνοτήτων άρχισαν να «ανεβαίνουν» σε συχνότητες πάνω από τα χαµηλά UHF των 300 και 900 ΜΗz και να περνούν στους GigaHertz 2, 5, 8, 10 και µέχρι 30 παράλληλα οι ισχύς των δικτύων έγινε µικρότερη και βέβαια οι κεραίες λόγω των µικρών διαστάσεων σχεδόν όλες παραβολικές. Αντίστοιχα µε τις µικροκυµατικές πλέον συχνότητες ακολούθησαν και οι φυσικές αρχές της ζεύξεως µικροί λοβοί ακτινοβολίας,fresnel zone, αλλά και απώλειες ζεύξεως σε αρκετά db, δηµιουργήθηκαν ανάγκες αναµεταδοτών, όταν οι αποστάσεις ήταν µεγάλες και δύο σταθµοί δεν µπορούσαν να τις καλύψουν ακόµη και µε µεγάλα κάτοπτρα 3 και 4 µέτρων µε πλέον των 60 db gain... Πολλές όµως ζεύξεις έπρεπε να περάσουν βουνά µε µεγάλα υψόµετρα και δυσµενείς καιρικές συνθήκες τον χειµώνα και οι αναµεταδότες απαιτούσαν υποδοµές παροχή ενέργειας πρόσβαση µε οδικό δίκτυο κλπ. που έκαναν την υλοποίηση όχι µόνο δύσκολη αλλά και απαγορευτική στο κόστος συντήρησης.

28 Σελίδα 28 Έθεσαν την φυσική συµπεριφορά των µικροκυµάτων που στην ουσία συµπεριφέρονται- σαν το οπτικό φως κάτω από τις ίδιες αρχές της ανακλάσεως και έτσι γεννήθηκαν οι παθητικοί αναµεταδότες Passive Repeaters ή και πιο απλά Ράδιο-καθρέπτες Radio Mirrors... Η όλη αρχή λειτουργίας τους είναι απλή βασιζόµενη στην διάδοση του οπτικού φάσµατος και τις ανακλάσεις του. Εάν από µία πηγή η δέσµη προσπέσει σε γωνία µεγαλύτερη των 40 0 τότε έχουµε ανάκλαση µε µηδενική απώλεια ισχύος αντίθετα αναλόγως των διαστάσεων της επιφάνειας έχουµε gain µέχρι και 130 db! Σχέδιο 1. Όταν η γωνία είναι κάτω των 40 0 τότε ο ανακλαστήρας απαιτεί µεγάλες διαστάσεις και η µόνη εφικτή λύση είναι η χρήση διπλής ανάκλασης σε πολύ µικρή απόσταση m και εδώ η απώλεια είναι µηδενική, σχέδιο 2.

29 Σελίδα 29 Παθητικοί ανακλαστήρες σε διάφορες γωνίες µηδενική συντήρηση και µηδενική τροφοδοσία. Στο σχέδιο 3, φαίνονται οι γεωµετρικές λεπτοµέρειες της δέσµης, η ανάκλαση και τα µεγέθη της όλης υποδοµής οι αντίστοιχες γωνίες α και θ, η γωνία µεταξύ των ανακλαστήρων α/2, και οι διαστάσεις που έχει η όλη εγκατάσταση σε σχέση µε το µήκος και πλάτος των ανακλαστήρων w και l 1,2. Στο σχέδιο 4, ποιο απλή απεικόνιση της ανάκλασης µονού και διπλού ανακλαστήρα.

30 Σελίδα 30 Στο σχέδιο 5 έχουµε τις αντίστοιχες γωνίες θ και α και αναλόγως του λόγου L/W του ανακλαστήρα, για απλή ανάκλαση ερυθρά καµπύλη και διπλού ανακλαστήρα πράσινες.

31 Σελίδα 31 Με τα διαγράµµατα αυτά έχουµε µια ταχεία λύση των αντίστοιχων µεγεθών. Η εφαρµογή των υπολογισµών δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη αλλά όσοι θέλετε λεπτοµέρειες στο µου: και αυτό για να µην σας «ζαλίζουµε» µε τύπους και εναλλακτικές λύσεις που πιθανόν να θέλετε να εφαρµόσετε θεωρητικά ή πρακτικά.

32 Σελίδα 32 Την λύση των παθητικών αναµεταδοτών έχει εφαρµόσει και ο ΟΤΕ από πολλά χρόνια σε ιδιάζουσες συνθήκες Νησιών και ορεινών σηµείων. Άλλη εγκατάσταση υπάρχει ακόµα στο Κάτω Σούλι στην Αττική επάνω στο λόφο που εξυπηρετούσε την εκεί Αµερικανική Τηλεπικοινωνιακή βάση Είναι το µόνο «λάφυρο» που µένει εκεί τα τελευταία 50 χρόνια και φαίνεται στην φωτογραφία, πίσω από την συρµάτινη µόνιµη Λογαριθµική περιοδική, η οποία βέβαια δεν υπάρχει (5-9 report τεύχος 113 Απρίλιος του 2011 σελίδα 6, -ένα λευκό τετράγωνο κοντά στην κορυφογραµµή). Είναι από αλουµίνιο µε χαλύβδινη βάση... και απορώ πως οι «συλλέκτες» µετάλλων δεν το έχουν πάρει είδηση ακόµη να το απαλλοτριώσουν! Ακόµη ένα υπάρχει στην Ηλιούπολη πάνω από το παλαιό αεροδρόµιο του Ελληνικού, είναι υψηλά στον λόφο και εξυπηρετούσε τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του Αεροδροµίου. Με τα παθητικά κάτοπτρα έχουµε µια χειροπιαστή λύση πως οι πολύ υψηλές συχνότητες συµπεριφέρονται και µε πόσο απλό τρόπο µπορούµε να τις αναδροµολογήσουµε κατά βούληση. εν είναι τόσο το εφ άπαξ κόστος τους, αλλά η µηδενική συντήρηση της λύσεως αυτής, εφ όρου ζωής! Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην παθητική ανάκλαση όπως σε υψηλούς ιστούς αντί η παραβολική κεραία να είναι στην κορυφή µε ακριβό coaxial και απώλειες την τοποθετούµε στην βάση και έχουµε την λεγόµενη διάταξη «περισκοπίου». Ειδική εφαρµογή έχει και σε ιστούς «µονωµένους» ραδιοφωνίας ή εκποµπής που είναι πολλή δαπανηρή η µόνωση µιας κεραίας σε ένα ιστό εκποµπής. Ιστός µε µικρούς ανακλαστήρες στην κορυφή. Παραστατική εικόνα της ανακλώµενης δέσµης από την κεραία µέσω παθητικού ανακλαστήρα.

33 Σελίδα 33 ύο παθητικά στην οροφή υδατοδεξαµενής στις εγκαταστάσεις της Ιταλικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (RAI) Κατασκευαστικό σχέδιο από την πατέντα που κατατέθηκε το Πολλοί ραδιοερασιτέχνες χρησιµοποιούν παθητικά τύπου περισκοπίου, σε υψηλές συχνότητες πάνω από 2 GHz και ειδικά στους 10 GHz είναι ποιο εύχρηστη η χρήση τους χωρίς τις απώλειες µεγάλων δαπανηρών οµοαξονικών γραµµών. Ειδικά για τις µικροκυµατικές συχνότητες η λύση αυτή είναι η πλέον οικονοµική. Μερικά παθητικά Reflectors χρειάζονται στην Σελήνη για να έχουµε άριστη αναµετάδοση... Πρέπει να είναι βέβαια, λίγο µεγάλα αλλά η τεχνολογία προοδεύει και σε λίγο καιρό όλα µπορεί να είναι εφικτά. Βέβαια οι απώλειες των km δεν είναι αµελητέες αλλά εάν έχει κατάλληλη ανακλαστική επιφάνεια η ανάκλαση θα έχει και gain... 73, Κ.Ψιλογιάννης sv1db

34 Σελίδα 34 Ο ΠΑΠΑΦΟΥΝΗΣ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΣ : ΕΓΩ Η ΚΑΡΤΑ! - σου µιλάω για µαλλιά! - τι µαλλιά και τρίχες µου τσαµπουνάς! εδώ ξεκίνησες την ιστορία πριν τόσα τεύχη κι έκατσα εγώ η έρµη να σε ακούσω τι νοµίζεις ότι είσαι, µια κάρτα είσαι, που µπήκε σε έναν φάκελο να πάει στον ειρηνικό, δηλαδή ένα τέτοιο ταξίδι πόσο να το έκανες? άντε να έκανες δέκα, άντε δεκαπέντε ηµέρες κι εσύ τώρα µου λες ότι κόλλησες µε έναν άλλο φάκελο και µου το γυρνάς σε θρίλερ µε λιοντάρια και αίµατα πραγµατικά αναρωτιέµαι ποια είναι τα όρια αυτής της ιστορίας µήπως µπορείς να µου απαντήσεις?

35 Σελίδα 35 - κοίτα να δεις πραγµατικά τώρα εκεί που τελειώνουν τα όρια της φαντασίας αρχίζουν τα όρια της δικής µου περιπέτειάς ή να στο πω κι αλλιώς ο Παπαφούνης δεν µπορείς να φανταστείς σε τι περιπέτειες θα µε µπλέξει µε την αρρωστηµένη φαντασία του κι εγώ δεν πίστευα ότι θα µπορούσα να αντέξω τέτοιες περιπέτειεςή ότι θα βγει αλώβητο το χάρτινο κορµί µου αλλά, να που άντεξα και κάθοµαι τώρα και στα διηγούµαι και ξέρεις ποιο είναι το ωραίο? ότι ποτέ δεν τα είπα σε κανέναν αλλά µε χτύπησε η µοναξιά βλέπεις µόνη ούτε στον παράδεισο! - δεν αφήνεις τον παράδεισο να µου µιλήσεις για το ζιµπάµπουεεεεεε!!!!!!!!!!!! - εεεεεεεεε ναι, το ζιµπάµπουε εκεί που λες που κολλήσαµε µε τον άλλο τον φάκελο και ο νέγρος πήρε το τηλέφωνο, αµέσως κάνει µία έτσι και µε χώνει στην αριστερή εσωτερική τσέπη ακριβώς δίπλα από την µασχάλη του πω πω ιδρωτίλα που µύριζε, κόντεψα να ξεράσω και στο καπάκι ξανατηλεφωνάει και τον ακούω να λέει ότι σε λίγο ξεκινάει για να παραδώσει την τροφή και συνεχίζει ότι δεν άκουσε το αφεντικό να είναι στα καλά του και φοβάται µη γίνει καµιά στραβή µια ανατριχίλα µε διαπέρασε από άκρη σε άκρη εγώ, η κάρτα του Παπαφούνη, επειδή η µοίρα του κολλητού φακέλου είναι να γίνει τροφή θα πρέπει να γίνω κι εγώ αδύνατον και - και? - και ο θηριώδης νέγρος σε τριανταοκτώ λεπτά φεύγει από εκεί και µπαίνει σε ένα µεγάλο αµάξι το κατάλαβα από το κλείσιµο της πόρτας λες και έπεσε κανονιά! που µε πάει άραγες? αναρωτήθηκα γιατί η µοίρα µου να είναι παντρεµένη µε τον άλλον φάκελο θα σωθώ να πάω να δω τον ειρηνικό? σκέφτηκα - - τσιµουδιά? βούβα? - τέλειωνε µωρή µην παίζεις µε την αγωνία µου - νταξ η ιδρωτίλα του δεν παιζόταν µε τίποτε σου µιλάω για βρώµα προσπαθούσα απεγνωσµένα να κουνηθώ µα εκεί έµενα την έτρωγα την µπίχλα του κανονικά και ταυτόχρονα άρχιζα σιγά-σιγά να µουσκεύωµια που ποτάµια ιδρώτας έτρεχε από την µασχάλη του πάλι καλά που ήµουν κολληµένη από την έξω µεριά και µε προστάτευε ο άλλος! - ποιος άλλος? - ο άλλος µωρή, ο φάκελος! - ααα! - µε παρακολουθείς ή - σε παρακολουθώ µα νιώθω κάπως παράξενα πρωτόγνωρα θα έλεγα - λογικό µου ακούγεται εσύ δεν είσαι συνηθισµένη σε τέτοιες καταστάσεις για σένα όλα κύλησαν νορµάλ µπήκες σ έναν φάκελο κι έφτασες χωρίς να συµβεί το παραµικρό ενώ εγώ που λες ο ιδρώτας να τρέχει νερό το αµάξι να τρέχει µε χίλια και να κοπανάει στις λακκούβες το σώµα του να κουνιέται πέρα δώθε έτσι απότοµα που οδηγούσε η αγωνία µου ναβρίσκεται εκτός ορίων και σε µία ώρα ακριβώς κάνει µία έτσι και πατάει απότοµα το φρένο και σταµατήσαµε ανοίγει την πόρτα, κατεβαίνει κι αρχίζει να περπατάει γρήγορα ξάφνου σταµατάει, χώνει την χερούκλα του δίπλα στην µασχάλη του µας ακουµπά, και συνεχίζει φτάνοντας σε µία πόρτα την χτυπάει και - και? - και ανοίγει η πόρτα ενώ µία γυναικεία βραχνή γεροντίστικη φωνή του λέει : - άργησες Τζακ το αφεντικό είναι νευριασµένο σε περιµένει στο γραφείο του

36 Σελίδα 36 - εγώ στα όρια της λιποθυµίας από τον φόβο µου προσπαθώ να δώσω κουράγιο στον εαυτό µου σκεφτόµενη ότι κάπου θα υπάρχει Θεός να µε βοηθήσει να ξεµπερδέψω που λες, µπαίνει µέσα, περπατάει εικοσιοκτώ βήµατα αφού προηγουµένως έστριψε σε έναν δεξί και έναν αριστερό διάδροµο και χτυπάει ξανά µανά άλλη πόρτα ενώ η χερούκλα ξαναµπαίνει µέσα και µε χουφτώνει για να µε βγάλει έξω σκάσε είπα τον εαυτό µου, εσύ δεν έχεις καµιά δουλειά εδώ, κατά τύχη βρίσκεσαι εδώ µάταια προσπαθούσα να καθησυχάσω το ιδρωµένο µου κορµί πάλι καλά που ήµουν από την άλλη µεριά και δεν είµαι εντελώς µούσκεµα σκεφτόµουνα ο άλλος φάκελος θα ήταν παπί τις σκέψεις µου σταµάτησε το άνοιγµα της πόρτας και ο νέγρος µπαίνει σε ένα γραφείο ενώ ταυτόχρονα µε/µας κρατάει στην τεράστια παλάµη του πω πω δεν σου λέω τίποτα όπως µε κράταγε είδα την γραφειάρα του και µια πολυθρόνα µαύρη που πάνω της καθόταν η πιο τροµακτική φάτσα που έχω αντικρύσει µακρόστενο µουσάτο πρόσωπο µε δύο κρεατοελιές, µία ακριβώς δίπλα στο δεξί µάτι που κουνιόταν κάθε φορά που ανοιγόκλεινε τα µάτια του και µία στο δεξί ρουθούνι µία χαρακιά στο αριστερό µάγουλο µε το που τον είδα κατουρήθηκα πάνω µου - τον έφερες τον φάκελο, ψιθύρισε - µµµµάλιστα αφεντικό, τον έφερα, τραύλισε ο νέγρος - σκίστον τότε και διάβασε µου µε προσοχή τον κωδικό τι περιµένεις - ααααµέσως και παίρνει ένα µαχαίρι από το γραφείο βλέπω την µαχαίρα και ξανακατουριέµαι πάει είπα θα µε κόψει κοµµάτια να µε δώσει τροφή στο λιοντάρι και κάνει µία έτσι και σκίζει ο βλάκας εµένα, σκίζει µωρή τον δικό µου φάκελο ο στραβός, ο τύφλας ακούς µωρηηηηή? - µ έχεις τρελάνει, κοντεύω να κατουρηθώ κι εγώ, δεν ξέρω τι είναι, αλλά πρέπει να συµβαίνει όταν φοβάσαι πππολυυυυυύ - ακριβώς φόβος άπειρος που λες θυµάµαι ότι έτρεµα σαν να µε χτύπησε ηλεκτροφόρο χέλι την ώρα που µε γράπωσαν οι ιδρωµένες δακτύλες του, µε πλησίασε στις µατάρες του και από τα κάτασπρα δόντια του άρχισε να ψελλίζει : - ες βι του εφ πι γιου κονφίρµςτι του οου UTCJULY mCW τι ηλιθιότητες είναι αυτές?... γκάριξε ο ασχηµάντρας και σηκώθηκε όρθιος στηρίζοντας το τεράστιο κορµί του στις δύο του παλάµες ακουµπισµένες στο γραφείο, ενώ λαιµός και κρανίο πετάχτηκαν µπροστά τόσο απότοµα που νόµιζες ότι θα ξεκολλήσουν - µα αφεντικό αυτός είναι ο κωδικός σου το ρκίζοµαι να σου τον ξαναπώ? - φέρε εδώ να δω ηλίθιε νέγρε... προτείνοντας την δεξιά του παλάµη σαν να ήθελε να τον πνίξει - ωχ θα µε πάρει τώρα η ασχηµόφατσα και επειδή δεν θα του αρέσω θα µε δώσει τροφή στο λιοντάρι σκέφτηκα µε αρπάζει και µε γαζώνει κυριολεκτικά µε το αδίστακτο βλέµµα του - σε πληρώνω για να µου λύνεις τα προβλήµατα και όχι για να µου δηµιουργείς βρε βλάκα µήπως έφερες λάθος φάκελο φέρε µου να δω τον φάκελοοοοοοο! - πάρε αφεντικό - η ασχηµόφατσα που λες µε παράτησε πάνω στο γραφείο µισή να ακουµπώ προς τα µέσα και µισή προς τα έξω και έτσι όπως κοίταξα προς τα κάτω βλέπω και τι να δω? - τι τι? Συνεχίζεται

37 Σελίδα 37 DX NEWS Το DX Calendar δηµοσιεύεται κάθε µήνα. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται ώστε να είναι το δυνατόν ποιο πρόσφατο. Έτσι όλες οι DX πληροφορίες του να είναι εντός των προθεσµιών. Όπως θα δείτε το DX Calendar έχει τρείς στήλες. Η πρώτη στήλη µε τίτλο «PERIOD till xx/xx» αναφέρετε στην ηµεροµηνία της DX πληροφορίας. Από την ηµέρα πού διαβάζετε τό ηµερολόγιο, έως την ηµεροµηνία τέλους της δραστηριοποίησης (till ηµεροµηνία). Η δεύτερη στήλη µε τίτλο «CALL» αναφέρετε στην DX πληροφορία, µε επιγραµµατικά ότι χρειάζεται να ξέρετε γύρω από αυτή. Η τρίτη στήλη µε τίτλο «REF xxxx» αναφέρεται µε έναν αριθµό στο Bulletin όπου πρέπει να ανατρέξετε εάν θέλετε να δείτε επί πλέον λεπτοµέρειες γύρω από την DX πληροφορίες. Για να δείτε την data base πού περιέχονται µε τους αριθµούς τους τά DX Bulletins πρέπει να επισκεφτείτε το: Εάν κάποια από τις ενεργοποιήσεις σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και θέλετε να είστε ακόµη ποιο µεθοδικοί µιά απλή αλλά καλή ιδέα είναι νά επισκεφτείτε τό DX SUMMIT και στο πεδίο search να βάλετε το call sign και να το ψάξετε στο mode και στην µπάντα πού σας ενδιαφέρει τις ηµεροµηνίες πού αναφέρει το 425 DX News ότι θα δραστηριοποιηθεί Καλό κυνήγι και πολλά new one! 73 to all of you! ******************************************************************* =========================== *** D X N E W S *** ******* CALENDAR ******* =========================== Edited by I1JQJ & IK1ADH Direttore Responsabile I2VGW

38 DX NEWS Σελίδα 38 SV2ASP/Athos Όπως µας πληροφόρησε ο γέροντας Απολλώ, µετά από εξαιρετικά ισχυρούς ανέµους πού έπληξαν τον Άθωνα, η κεραία του καταστράφηκε και αυτό έχει σαν συνέπεια να σταµατήσει τις εκποµπές για άγνωστο χρονικό διάστηµα. Το Aegean DX group στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, πρόθηµα θα παράσχει κάθε βοήθεια για να ξαναβγεί στον αέρα το συντοµότερο δυνατόν, το SV2ASP/A το οποίο είναι το µοναδικό χαρακτηριστικό κλήσεως από τον Άθωνα πού επίσηµα αναγνωρίζεται από το DXCC. Την στιγµή πού γράφονται οι παρά πάνω γραµµές ο γέροντας Απολλώ µας πληροφόρησε ότι γερµανός συνάδελφος παραχώρησε µια ολοκαίνουρια 7bands Beam κεραία η οποία ήδη έχει φθάσει στον Άθωνα. Μιά από τις πολυαναµενόµενες DXpedition είναι η FT5ZM πού θα πραγµατοποιηθεί από το νησί AMSΤERDAM πού βρίσκετε µεταξύ Ανταρκτικής και Νοτίου Αφρικής. Τά τελευταία νέα από το 425DX News Bulletin No1182είναι: FT/Z - On 21 December the FT5ZM team reported that "all the equipment the Amsterdam Island DXpedition team shipped to New Zealand is now aboard the MV Braveheart". The vessel was expected to sail for Fremantle, Australia on 26 December. Team members will begin arriving in Fremantle on 9 January, and will depart for their 9-day voyage on the 15th. Once ashore, they will have 18 days to set up, conduct the Expedition and tear down for departure. "We've not yet reached our financial goals", the team says, "but with your continued support, that goal is in sight". Visit for late breaking news and updates. [TNX K0IR] Επίσης µια σηµαντικότατη DXpedition προγραµµατίζεται στα τέλη του 2014, από το νησί Tromelin πού και αυτό βρίσκεται στην ίδια περιοχή µε την νήσο Amsterdam. Περισσότερα διαβάστε παρά κάτω, από το 425DX News Bulletin No1182. FT/T - Activated for the first time in 1954 (FB8BK/T) and for the last time in 2000 (FR/F6KDF/T), Tromelin Island (AF-031) is one of the top ten Most Wanted DXCC Entities. Landing and operating permissions for the joint effort by the Radio Club de Provins and the Lyon DX Gang [425DXN 1154] have been granted, and Tromelin will be back on the amateur radio bands from 30 October to 10 November Six operators (Franck F4AJQ, Flo F5CWU, Fred F5ROP, Eric F5SIH, Seb F5UFX and Michel FM5CD) will be QRV on metres CW, SSB and RTTY with four stations. The organizers estimate a budget in the range of USD 90,000 (with logistics taking a major share of it), and fundraising has started. Visit for regular updates and information on how to contribute to this expensive project. [TNX F5NQL]

39 Σελίδα 39 ************************************************************************** Το DX Calendar δηµοσιεύεται κάθε µήνα. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται ώστε να είναι το δυνατόν ποιο πρόσφατο. Έτσι όλες οι DX πληροφορίες του να είναι εντός των προθεσµιών. Όπως θα δείτε το DX Calendar έχει τρείς στήλες. Η πρώτη στήλη µε τίτλο «PERIOD till xx/xx» αναφέρετε στην ηµεροµηνία της DX πληροφορίας. Από την ηµέρα πού διαβάζετε τό ηµερολόγιο, έως την ηµεροµηνία τέλους της δραστηριοποίησης (till ηµεροµηνία). Η δεύτερη στήλη µε τίτλο «CALL» αναφέρετε στην DX πληροφορία, µε επιγραµµατικά ότι χρειάζεται να ξέρετε γύρω από αυτή. Η τρίτη στήλη µε τίτλο «REF xxxx» αναφέρεται µε έναν αριθµό στο Bulletin όπου πρέπει να ανατρέξετε εάν θέλετε να δείτε επί πλέον λεπτοµέρειες γύρω από την DX πληροφορίες. Για να δείτε την data base πού περιέχονται µε τους αριθµούς τους τά DX Bulletins πρέπει να επισκεφτείτε το: Εάν κάποια από τις ενεργοποιήσεις σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και θέλετε να είστε ακόµη ποιο µεθοδικοί µιά απλή αλλά καλή ιδέα είναι νά επισκεφτείτε τό DX SUMMIT και στο πεδίο search να βάλετε το call sign και να το ψάξετε στο mode και στην µπάντα πού σας ενδιαφέρει τις ηµεροµηνίες πού αναφέρει το 425 DX News ότι θα δραστηριοποιηθεί Καλό κυνήγι και πολλά new one! 73 to all of you! Το Aegean DX group έχει την γραπτή άδεια τών I1JQJ & IK1ADH & I2VGW συντακτική οµάδα τού 425 DX NEWS για αναδηµοσίευση του 425 DX NEWS CALΕNDAR, στο 5-9 Report. Grazie amici. 11 January 2014 A.R.I. DX Bulletin No 1184 =========================== *** D X N E W S *** ******* CALENDAR ******* =========================== Edited by I1JQJ & IK1ADH Direttore Responsabile I2VGW PERIOD CALL REF till 11/01 8Q7SM: Maldives (AS-013) 1183 till 11/01 ZS9MADIBA: special callsign 1180 till 12/01 5H1VC: Zanzibar Island (AF-032) 1182 till 13/01 CS2EUSEBIO: special callsign 1184 till 13/01 OG0A: Aland Islands (EU-002) 1183 till 14/01 W1AW/4: South Carolina 1183 till 14/01 W1AW/7: Utah 1183

40 Σελίδα 40 January S79ACR: Mahe (AF-024), Seychelles 1179 till 03/02 9M2MRS: Penang Island (AS-015) 1176 till 07/02 R1980M and R1980L: special callsigns 1178 till 08/02 DP1POL: Neumayer III Station (Antarctica) 1180 till February VK0JJJ: Mawson station (Antarctica) 1135 till February ZS7V: SANAE IV station (Antarctica) 1136 till 01/03 FK8RO: New Caledonia (OC-032) 1176 till 18/03 JG8NQJ/JD1: Minami Torishima (OC-073) 1178 till 31/03 Sochi 2014 Winter Olympics Activity Days 1183 till 06/04 RI1ANR: Novo Runway, Antarctica 1173 till 15/04 4S7KKG: Sri Lanka (AS-003) 1176 till 25/04 VP8BTU: Falkland Islands (SA-002) 1177 till May JW2US: Bear Island (EU-027) 1178 till 14/08 HF0RN and HF120MK: M. Kolbe memorial stations 1181 till 14/08 SN0MMK, SN0RN, SN120MK: M. Kolbe memorial stations 1181 till 14/08 SN120MMK and SN75RN: M. Kolbe memorial stations 1181 till August ZD9G: Gough Island (AF-030) 1174 till 31/10 ZM90DX: special callsign (New Zealand) 1167 till 20/11 AF1G/C6A: Andros Island (NA-001), Bahamas 1183 till 31/12 CW30A and CV3D: special callsigns 1183 till 31/12 DB50FIRAC: special event callsign 1182 till 31/12 DJ60DXMB: special callsign 1184 till 31/12 DL60JMZ: special event callsign 1182 till 31/12 DQ25GRENZE: special callsign 1184 till 31/12 LM1814: special event callsign 1182 till 31/12 W100AW: ARRL's centennial special callsign 1179 till 31/12 YT0PUPIN: special callsign 1183 till December 5Z4/LA4GHA: Kenya 1145 till December 6O0LA: Somalia 1145 till 01/02/2015 RI1ANC: Vostok Station, Antarctica 1173 till Feb 2015 DP0GVN: Neumayer III Station (Antarctica) 1180 till Feb 2015 RI1ANT: Mirny Station, Antarctica /01-12/01 FM/SP7VC, FM/SP3IPB, FM/SQ7OYL: Martinique (NA-107) /01-14/01 YF1AR/0: Payung Besar Island (OC-177) /01-19/01 ZF2PG: Cayman Islands (NA-016) /01-22/01 C5WP: The Gambia /01-25/01 N4D: special event callsign (Puerto Rico) /01-19/01 TO3JA: Martinique (NA-107) /01-16/01 J79VC and J79PB: Dominica (NA-101) /01-21/01 W1AW/0: Nebraska /01-21/01 W1AW/3: Delaware /01-30/01 XW8BM: Laos /01-December D2SG: Angola /01-18/01 FG/SP7VC, FG/SP3IPB, FG/SQ7OYL: Guadeloupe (NA-102) /01-27/01 KG4AS and KG4SS: Guantanamo Bay /01-29/01 PJ2/K8ND and PJ2T: Curacao (SA-099) /01-22/01 VP2MPG and VP2MTK: Montserrat (NA-103) /01-23/01 ZF2KO, ZF2JS, ZF2FU: Cayman Islands (NA-016) /01 V26/SP7VC, V26/SP3IPB: Antigua (NA-100) /01-05/02 V4/W3UR: St Kitts (NA-104) /01-17/02 V47AJ: St Kitts (NA-104) /01-29/01 J79VC and J79PB: Dominica (NA-101) /01-29/01 PY0F/PP1CZ: Fernando de Noronha (SA-003) /01-11/02 FT5ZM: Amsterdam Island (AF-002) /01-30/11 GA, MA, 2A: special prefixes (Scotland) /01-05/02 TY1TT: Benin /01-07/02 J79JG: Dominica (NA-101) 1181 January VY0/VE3VID: Igloolik Island (NA-174) 1182 January ZX8DX: Ilha Grande de Santa Isabel (SA-025) /02-23/02 TM11AAW: special callsign (France) /02-12/02 S9TF: Principe Island (AF-044) /02-28/02 LZ1950SAS: special callsign /02-13/02 5I0DX, 5I0AM, 5I0WL, 5H3AN: Zanzibar Island (AF-032) /02-10/02 VK5MAV/p: Kangaroo Island (OC-139) /02-09/02 5C2P: Morocco /02-02/03 XV2BM: Vietnam 1184

41 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 41 15/02-04/03 II3CV: special callsign /02-07/03 A35AX: Tongatapu (OC-049) and Vava'u (OC-064) /03-11/03 VK9X/K7CO: Christmas Island (OC-002) /03-31/03 LZ1246SIT: special callsign /03-17/03 XF1T: Isla Cocinas (NA-189) /03-09/04 VK9MT: Mellish Reef (OC-072) /04-30/04 LZ1808SNS: special callsign /05-31/05 LZ1555WNS: special callsign /06-30/06 LZ1816PAS: special callsign /07-31/07 LZ1810PPW: special callsign /08-31/08 LZ1680MTS: special callsign /09-30/09 LZ37MP: special callsign /10-31/10 LZ1375IKA: special callsign /10-10/11 Tromelin Island (AF-031) /11-30/11 LZ1164SIM: special callsign /12-31/12 LZ1784SMH: special callsign 1184 January 2015 VK0EK: Heard Island 1181 Sep-Oct 2015 ZD9TT: Tristan da Cunha (AF-029) 1181 ************************************************************************** 425 DX NEWS HOME PAGE: DX NEWS MAGAZINE: ************************************************************************** Direttore Responsabile Gabriele Villa, I2VGW Giornalista Professionista - Tessera n Ordine Nazionale dei Giornalisti Roma, Italia **************************************************************************

42 5-9 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Σ ε λ ί δ α 42 Greek Islands On The Air GIOTA award programme. GIOTA 10 HELLENIC ISLANDS Απαιτούνται 10 επιβεβαιωµένες επαφές από 10 Ελληνικά νησιά και τουλάχιστον από ένα από: Βόρειο Αιγαίο. Νότιο Αιγαίο. Θάλασσα ωδεκανήσου. Κρητικό Πέλαγος. Ιόνιο Πέλαγος. GIOTA POSEIDON AWARD - 30 HELLENIC ISLANDS Απαιτούνται 30 επιβεβαιωµένες επαφές από 30 Ελληνικά νησιά και τουλάχιστον από ένα από: Βόρειο Αιγαίο. Νότιο Αιγαίο. Θάλασσα ωδεκανήσου. Κρητικό Πέλαγος. Ιόνιο Πέλαγος. Περισσότερες πληροφορίες:

43 Σελίδα 43 Greek Islands On The Air GIOTA award programme. DXpeditioners GIOTA DXpeditioners Award 3 GREEK ISLANDS Απαιτείτε η ενεργοποίηση 3 νησιών σε οποιοδήποτε Ελληνικό Πέλαγος. GIOTA DXpeditioners «ODYSSEY» Award 6 GREEK ISLANDS Απαιτείτε η ενεργοποίηση 6 νησιών σε οποιοδήποτε Ελληνικό Πέλαγος. Περισσότερες πληροφορίες:

44 5-99 Report Το κυβερνοπεριοδικό του Αιγαίου Page 44 Αν έχετε στην περιοχή σας συναδέλφους χωρίς πρόσβαση στο ιαδίκτυο τυπώστε το "5-9 Report" και δώστε τους.

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match 1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match Το σύστημα Gamma Match, μας επιιτρέπει να συντονίσουμε ένα δίπολο έτσι ώστε να έχει 1:1 στάσιμα (SWR). Το μόνο δύσκολο, είναι να βρούμε τη σωστή θέση του. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύοντας ιστορίες

Μαγειρεύοντας ιστορίες λέξεις Έξυπνες ιδέες κλειδιά ΕλΕνη Σβορώνου Μαγειρεύοντας ιστορίες Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα δημιουργική γραφή αρχή - μέση - τέλος Ακολούθησε τις οδηγίες, άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου, ξεδίπλωσε

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Μέσα Μετάδοσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης αποτελεί τη φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τη ζωή! Έφτασα εδώ με το ένστικτό μου, κι αυτό ξέρει Είμαι εγώ και είμαι καλά Κάθε εμπόδιο

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου ISBN: 978-618-5144-54-8 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr www.vakxikon.gr 2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!.

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!. ΟΔΗΓΊΕΣ Ξεκινώντας τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σανίδες από κρεβάτι οι οποίες έχουν πλάτος συνήθως 10 εκατοστά και πάχος περίπου 2 εκατοστά, επέλεξα αυτό το υλικό γιατί είναι εύκολο να το βρείτε καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΡΑΙΑ SWISS QUAD ΤΟΥ HB9CV

Η ΚΕΡΑΙΑ SWISS QUAD ΤΟΥ HB9CV Γράφει ο Ντίνος Νομικός-SV1GK Η ΚΕΡΑΙΑ SWISS QUAD ΤΟΥ HB9CV Για τον Rudolf Baumgartner HB9CV αναφερθήκαμε επισταμένως σε προηγούμενο άρθρο, όπου και μελετήσαμε την κεραία του, που ήταν μια παραλλαγή της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ. (µια ενασχόληση δηµιουργίας) Νικόλας ονταδάκης

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ. (µια ενασχόληση δηµιουργίας) Νικόλας ονταδάκης ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ (µια ενασχόληση δηµιουργίας) Νικόλας ονταδάκης Λίγα λόγια για αρχή Ηράκλειο 17/9/2010 Γεννήθηκα το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης όπου ζω και εργάζοµαι ως τεχνικός µηχανών γραφείου. Ασχολούµαι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τα βασικά χαρακτηριστικά των δορυφορικών κεραιών Τους σηµαντικότερους τύπους κεραιών που χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 Πρόκειται για µία κατασκευή σχετικά απλή η οποία όµως απαιτεί χρόνο και µεράκι. Σκοπός της είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν.

Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν. Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν. Μεγαλώσαμε λίγο και υπήρξαμε παιδιά. Φωνάζαμε, τσακωνόμασταν, γνωρίζαμε, βρίζαμε, παίζαμε, χαιρόμασταν,

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου

Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Οδηγός κατασκευής θαλάµου έκθεσης τυπωµένων µε λάµπα υδραργύρου Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή ενός θαλάµου έκθεσης φωτοευαίσθητων πλακετών για την µεταφορά τυπωµένων κυκλωµάτων από ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννα Κυρίτση Η μπουγάδα του Αι-Βασίλη Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης ξυπνά απ τα χαράματα. Έξι μόνο μέρες μένουν ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κι ένα σωρό δουλειές τον

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα 3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα Υλικά που χρειαζόµαστε δύο χαρτόκουτες, µία εξωτερική µεγαλύτερη και µία εσωτερική µικρότερη, µε βάση τουλάχιστον 38 38 εκ. ένα φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Σε μια αυλή, ζούσαν καμιά δεκαριά γαλοπούλες, μαύρες και με μακριούς λαιμούς κι όλη την ώρα φώναζαν γλου-γλου-γλου. Αχώριστες ήταν και τριγυρνούσαν και τσιμπολογούσαν. Κι έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκατασκευή μονοσωλήνιου ιστού 2'' και όχι μόνο.

Ιδιοκατασκευή μονοσωλήνιου ιστού 2'' και όχι μόνο. Ιδιοκατασκευή μονοσωλήνιου ιστού 2'' και όχι μόνο. Κατασκευή από τους : senius (#10636), nasos765 (#9664), djbill (#10787). Για την κάτωθι κατασκευή ιστού χρειάστηκαν τα παρακάτω υλικά : Τούμπο νεροσωλήνας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν

Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν Το Ηµερολόγιο των Μάγιας και τα Χρήµατα Από τον ρ. Καρλ Τζοχάν Κάλλεµαν Λοιπόν, ήθελα να µιλήσω για δυο πράγµατα που νοµίζω δεν συνδέονται πάντα αλλά, πραγµατικά θα τους άξιζε µια σύνδεση. Το ένα είναι

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!!

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Με αυτή τη μικρή αναφορά θα μάθεις πώς να παίζεις γρήγορα σε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΤΗΣ DVB-T MPEG-4 ReDi 100 Σύντοµος οδηγός για να ξεκινήσετε αµέσως, να παρακολουθείτε ψηφιακή τηλεόραση Περιλαµβάνει: Σύνδεση µε την τηλεόραση, Εκκίνηση για πρώτη φορά & Αναζήτηση καναλιών,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK WINDOM ANTENNA Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK ΙΣΤΟΡΙΑ Η κεραία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1929 στο περιοδικό QST. Συγγραφέας του άρθρου ήταν ένας ερασιτέχνης από το Reynoldsburg

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των μέσων μετάδοσης

Περιγραφή των μέσων μετάδοσης Περιγραφή των μέσων μετάδοσης 1 Χάλκινο Καλώδιο: Το χάλκινο καλώδιο είναι ένα συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων και αποτελείται είτε από συμπαγές χάλκινο σύρμα, είτε από νήματα χάλκινου σύρματος. Είναι τοποθετημένα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρεμα τύχη ή γνώσεις και εμπειρία ; Δημοσιεύθηκε από nickos74-29/05/ :56

Ψάρεμα τύχη ή γνώσεις και εμπειρία ; Δημοσιεύθηκε από nickos74-29/05/ :56 Ψάρεμα τύχη ή γνώσεις και εμπειρία ; Δημοσιεύθηκε από nickos74-29/05/2011 16:56 Ψάρεμα τύχη ή γνώσεις και εμπειρία ; Δεν πιστεύω ότι μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα αυτό εκτός αν απαντήσεις ως εξής : Θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα