Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων. Multicasting in Mobile Network- Πολυεκπομπή σε Κινητά Δίκτυα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων. Multicasting in Mobile Network- Πολυεκπομπή σε Κινητά Δίκτυα"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων Καθηγητής: Α.Α. Οικονομίδης University of Macedonia Master Information Systems Networking Technologies Professor: A.A. Economides Multicasting in Mobile Network- Πολυεκπομπή σε Κινητά Δίκτυα Ιωσηφίδης Ελευθέριος mis087 Φεβρουάριος 2009

2 Preface Third generation networks are being deployed to replace existing secondgeneration networks and to provide enhanced services to mobile users. These new networks promise to provide a global wireless infrastructure that will free users from the confines of static communication networks. The ubiquity of the underlying network will allow users to access the Internet from anywhere at anytime. As users adjust to the concept of a ubiquitous communication infrastructure, they will desire to run applications and access services that they currently have available to them on conventional wireline networks. In particular, one class of application that consumers will likely desire to use on 3G networks are group-oriented applications whereby groups of users can interact with each other. In conventional IP networks, the use of multicast networking techniques is most appropriate for group-oriented applications since multicasting exploits the distribution of group members in the network to minimize packet duplication. The use of multicast in 3G networks, however, is at an early stage of development and is a direction for further research and development. 1 Εισαγωγή Η ανάπτξη των δικτύων τρίτης γενιάς (3G Networks) αποσκοπεί στην αντικατάσταση των δικτύων δευτέρας γενιάς, με σκοπό την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους χρήστης κινητής τηλεφωνίας. Τα νέα αυτά δίκτυα έχουν ως στόχο την δημιουργία μιας παγκόσμιας υποδομής που θα αποδεσμεύσει τους χρήστες από τους περιορισμούς των στατικών δικτύων. Τα νέα δίκτυα επιτρέπουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο από οποιαδήποτε τοποθεσία και ανά πάσα στιγμή. Η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες θα εξοικειώσει τους χρήστες με την πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύου και εφαρμογές όπως αυτές υφίστανται και στα συμβατικά ενσύρματα δίκτυα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδικτυακές εφαρμογές που αφορούν στην αλληλεπίδραση ομάδων χρηστών. Στα συμβατικά IP δίκτυα έχει καθιερωθεί η χρήση multicasting τεχνικών, οι οποίες βασίζονται σε αλγορίθμους που λαμβάνοντας υπόψη την χωροθέτηση των χρηστών, επιτυγχάνουν την ελαχιστοποίηση των επαναλαμβανόμενων πακέτων. 1 1 Winlab, Rutgers University, 2003, 'Survey of 3G Multicast'

3 Προβλήματα στην Multicast δρομολόγηση mobile δικτύων 1 Η βασική δυσκολία στην multicast δρομολόγηση σε ασύρματα mobile δίκτυα έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα στον εντοπισμό και καθορισμό των αποδεκτών των δεδομένων και της αποδοτικής ταυτόχρονης εξυπηρέτησης τους. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η δρομολόγηση σε ΜΑΝΕΤs πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα παρακάτω προβλήματα : Δυσκολία προσδιορισμού και εντοπισμού των αποδεκτών από τις πηγές μετάδοσης των πακέτων. Οι αποδέκτες δεν γνωρίζουν ποιες είναι και που βρίσκονται οι πηγές. Η παρακολούθηση των πηγών μετάδοσης και των αποδεκτών της πληροφορίας είναι μια πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία που είναι επιρρεπής σε σφάλματα. Αναλυτικότερα η δρομολόγηση σε MANETs είναι δυσκολότερη από ότι στα σταθερά καθώς η κινητικότητα προκαλεί συχνές αλλαγές στην τοπολογία του δικτύου και απαιτεί πιο ισχυρούς και ευέλικτους μηχανισμούς για την αναζήτηση και συντήρηση των διαδρομών. Όταν τα τερματικά του δικτύου μετακινούνται, οι ήδη υπάρχουσες διαδρομές μπορεί να διακοπούν. Το χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζεται δυναμικά και να προσδιορίζει νέες εφικτές διαδρομές. Παράλληλα στα κινητά δίκτυα με δεδομένη τη διαρκώς μεταβαλλόμενη τοπολογία, ακόμη και αυτή η διατήρηση της συνδεσιμότητας (connectivity) αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς επίσης και η αποφυγή δημιουργίας βρόγχων (loops). Στα παραπάνω προστίθενται και δυσχέρειες και περιορισμούς που είναι εγγενείς στα κινητά δίκτυα όπως είναι το χαμηλό εύρος ζώνης, υψηλό ποσοστό σφαλμάτων και τα όρια στην κατανάλωση ενέργειας, που καθιστούν την δρομολόγηση μια σύνθετη διαδικασία. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζονται σχηματικά οι διάφοροι τρόποι μετάδοσης δεδομένων. Σχήμα 1 : Σχηματική παράσταση Broadcast, Multicast και Unicast. 2 1 Elias C. Efstathiou and George C. Polyzos, 2002, Mobile Multicast Group communications in a wireless Internet. 2 Xun Shi & Xuan(William) Zhang, 2004, Multicast Routing in MANETs.

4 Εν συνεχεία θα επιχειρηθεί η παρουσίαση των προτύπων και των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους υλοποιείται η δρομολόγηση, μέσω πρωτόκολλων και αλγορίθμων για εφαρμογές multicasting σε ασύρματα και κινητά δίκτυα εξετάζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε περίπτωση. Η αρχιτεκτονική των ασύρματων δικτύων 1 Έχουν προταθεί διάφορα ανταγωνιστικά πρότυπα για τις ασύρματες επικοινωνίες τρίτης γενιάς (3G), τα ευρύτερα διαδεδομένα είναι τα UMTS: είναι συντομογραφία του Universal Mobile Telecommunications System. Πρόκειται για μία τεχνολογία της τρίτης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα σήμερα. Το UTMS αναφέρεται επίσης ως το 3GSM ώστε να τονισθεί η συμμαχία μεταξύ της τεχνολογίας 3G και του προτύπου GSM. 2 Σχήμα 2 : Αρχιτεκτονική του UMTS 3 CDMA2000: γνωστό και ως IMT-CDMA Multi Carrier (1X/3X). Πρόκειται για μία τεχνολογία τρίτης γενιάς (3G), που προέκυψε από την σταδιακή εξέλιξη του 1 Winlab, Rutgers University, 2003, Network Architecture & Protocols 2 3G and UMTS Frequently Asked Questions Available at: 3 UMTS Architecture available at :

5 CDMAone. Η συγκεκριμένη τεχνολογία παρέχει στους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G) την δυνατότητα να αναβαθμίσουν χωρίς προβλήματα τα δίκτυά τους σε δύο φάσεις. Οι δυνατότητες της πρώτης φάσης περιγράφονται με το πρότυπο 1X, το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητες που φθάνουν τα 144 kbps. Η δεύτερη φάση του CDMA2000 ονομάζεται 3X και επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητες που φθάνουν τα 2 Mbps, αλλά και την παροχή προηγμένων multimedia υπηρεσιών. 1 Σχήμα 3: Αρχιτεκτονική CDMA CDMA2000 Development Group (CDG) available at: 2 CDMA2000 Architecture available at :

6 Τύποι Multicast δρομολόγησης Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για την multicast δρομολόγηση: Tree-based Mash-based Hybrid Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τις ακολουθούμενες διαδρομές για την προώθηση των πακέτων μέσα στο δίκτυο. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις βασίζονται σε διαφορετικές παραδοχές ενώ η Hybrid είναι ένας συνδυασμός τους. Tree-based: Για κάθε ζεύγος πομπού και δέκτη καθορίζεται μία μοναδική διαδρομή (path). Το network tree που σχηματίζεται με αυτό τον τρόπο συνδέει κάθε τερματικό που συμμετέχει στο δίκτυο με την πηγή των πακέτων μέσω μιας ιεραρχικής δομής. Παραδείγματα πρωτοκόλλων αυτού του τύπου είναι τα AMRoute και AMRIS. Mash-based: Για κάθε ζεύγος πομπού και δέκτη καθορίζονται πολλαπλές διαδρομές. Παραδείγματα πρωτοκόλλων που βασίζονται σε αυτή την προσέγγιση είναι τα ODMRP και CAMP. 1 Επίσης ένας διαχωρισμός γίνεται σε σχέση με τον αν χρησιμοποιείται proactive ή reactive μέθοδος δρομολόγησης. Proactive Routing Protocols: Τα πρωτόκολλα αυτά διατηρούν διαδρομές προς όλους τους προορισμούς, ανεξαρτήτως με το εάν οι διαδρομές αυτές χρησιμοποιούνται ή όχι. Το αδύνατο σημείο των πρωτοκόλλων αυτών είναι ότι καταναλώνουν άσκοπα bandwidth, αφού μηνύματα ελέγχου συνεχίζουν να αποστέλλονται ακόμα και όταν δεν υπάρχει κυκλοφορία δεδομένων. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι ότι οι εξυπηρετητές μπορούν να ανακτήσουν γρήγορα πληροφορία για τις πιθανές διαδρομές και να εκκινήσουν ταχύτερα μια συνεδρία(session). Παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι το Global State Routing (GSR). Reactive Routing Protocols: Στα συγκεκριμένα πρωτόκολλα δεν είναι απαραίτητη η αναζήτηση και διατήρηση διαδρομών στις οποίες δεν γίνεται μεταφορά δεδομένων, συνεπώς το overhead είναι αρκετά μικρότερο. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα τους, καθώς όπως έχει ήδη αναφερθεί οι περιορισμοί στους πόρους αποτελούν βασικό πρόβλημα στα MANETs. Παραδείγματα σε αυτήν την κατηγορία είναι τα ακόλουθα : Dynamic Source Routing (DSR), Ad hoc On-Demand Distance Vector (AODV) Routing, Location-Aided Routing (LAR). Hybrid Routing Protocols: Πρόκειται για μια προσέγγιση που επιχειρεί να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά των δύο προηγουμένων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η περιοχή του δικτύου χωρίζεται σε ζώνες. Κάθε συμμετέχουσα τερματική συσκευή κατατάσσεται σε 1 Xun Shi & Xuan(William) Zhang, 2004, Multicast Routing in MANETs.

7 μία ζώνη με κριτήριο την απόσταση της από κάποιο αποστολέα. Καθορίζεται μια απόσταση d μετρούμενη σε hops από τον εκάστοτε αποστολέα, για τις συσκευές εντός της συγκεκριμένης διαμέτρου το υβριδικό πρωτόκολλο χρησιμοποιεί μια proactive μέθοδο, ενώ για αυτές που βρίσκονται εκτός reactive. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατηγορίας αυτής είναι το ZRP. Σχήμα 4: Μεθοδολογίες δρομολόγησης σε MANETs. 1 1 Networks and Telecommunications Research Group available at :

8 ADMR (Adaptive Demand-Driven Multicast Routing) 1 Όπως υποδηλώνεται και από το όνομα πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που προσαρμόζεται δυναμικά με βάση την εκάστοτε ζήτηση στο δίκτυο. Το πρωτόκολλο αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για την χρήση σε Ad-Hoc δίκτυα. Η διαδικασία της multicasting δρομολόγησης στο ADMR διατηρείται για ομάδες στις οποίες τουλάχιστον ένας δέκτης και ένας αποστολέας βρίσκονται στο δίκτυο. Κάθε πακέτο δεδομένων προωθείται διαμέσου της διαδρομής με την μικρότερη καθυστέρηση από τον αποστολέα στους παραλήπτες. Δεν απαιτείται από τους αποστολείς των πακέτων να διακόπτουν την εκπομπή των δεδομένων και επιπλέον οι αποδέκτες προσαρμόζονται δυναμικά στα πρότυπα του αποστολέα και την υφιστάμενη κινητικότητα στο δίκτυο. Επιπλέον το ADMR εντοπίζει πότε η κίνηση στο δίκτυο είναι ιδιαίτερα υψηλή ώστε να συντηρηθεί με αποτελεσματικότητα η κατάσταση της multicast εκπομπής και καταφεύγει σε network flooding για ένα μικρό χρονικό διάστημα έως ότου η υψηλή κίνηση να παρέλθει. Παραδοχές Το πρωτόκολλο βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές: Κόμβοι (nodes) που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με άλλους κόμβους μέσα στο ad-hoc δίκτυο προσαρμόζονται πλήρως με τις απαιτήσεις του πρωτόκολλου. Λόγου χάρη προωθούν τα πακέτα και σε άλλες nodes. Η διάμετρος του δικτύου είναι μικρή. Με άλλα λόγια μεσολαβεί ένα πλήθος μεταξύ 5 και 10 hops, για την μεταφορά ενός πακέτου από το ένα άκρο στο δια μετρικά αντίθετο. Οι κόμβοι (nodes) είναι σε θέση να διακρίνουν τα κατεστραμμένα πακέτα και να τα απορρίψουν. To ADMR λειτουργεί μόνο σε αμφίδρομες συνδέσεις. Κάθε multicast προώθηση για δοθέν group G και αποστολέα S αναπαρίσταται με την μορφή δέντρου του οποίου η ρίζα βρίσκεται στο S. Δομή Δεδομένων Στο ADMR η κατάσταση της προώθησης των πακέτων διατηρείται τοπικά από κάθε κόμβο στους ακόλουθους τρεις πίνακες: 1 Jorjeta Jetcheva, David B. Johnson, 2001, 'Adaptive Demand-Driven Multicast Routing in Multi-Hop Wireless Ad Hoc Networks'

9 Πίνακας αποστολέα (Sender Table) : Περιέχει μία εγγραφή για κάθε multicast group για την οποία ο συγκεκριμένος κόμβος αποτελεί ενεργό αποστολέα. Κάθε έγγραφη κρατάει και τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην μετάδοση διακριτών πακέτων από τον κόμβο και αποστέλλει πληροφορίες σχετικές με το τελευταίο πακέτο που μετέδωσε. Membership Table: Περιέχει μια καταχώρηση για κάθε συνδυασμό διευθύνσεων για τις οποίες η εν λόγω node είναι είτε αποστολέας είτε παραλήπτης. (Πίνακας Κόμβου) Node Table: Περιέχει πληροφορίες για κάθε node του δικτύου από την οποία έχει λάβει πακέτα. Κάθε εγγραφή του εν λόγω πίνακα περιλαμβάνει. Κάθε εγγραφή περιέχει και το Sequence Number της κεφαλίδας του τελευταίου πακέτου που έλαβε, καθώς και μια αναπαράσταση προηγούμενων Sequence Numbers πακέτων του εκάστοτε αποστολέα. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται ο εντοπισμός και η απόρριψη ταυτόσημων πακέτων. Το ADMR αποτελείται από τρεις φάσεις: 1. Φάση εγκατάστασης της κατάστασης multicasting (Multicast State Setup). 2. Φάση προώθησης των multicast πακέτων (Multicast Packet Forwarding). 3. Φάση διατήρησης της multicast κατάστασης (Multicast State Maintenance). Multicast State Setup Η φάση αυτή ξεκινά κάθε φορά που είτε: Ένας Multicast αποστολέας S αρχίζει την εκπομπή προς μια ομάδα παραληπτών G για την οποία υφίσταται τουλάχιστον ένας αποδέκτης στο δίκτυο. Ένας δέκτης εισέρχεται σε ένα group G για το οποίο υφίσταται τουλάχιστον μία πηγή στο δίκτυο. Όταν μια εφαρμογή που τρέχει σε έναν αποστολέα S στέλνει ένα multicast πακέτο με προορισμό ένα group G, χωρίς να υφίσταται μια κατάσταση δρομολόγησης για τον εν λόγω αποστολέα και ομάδα, το επίπεδο δρομολόγησης προσθέτει μια κεφαλίδα (header) στο πακέτο δεδομένων και το προωθεί προς όλες τις άλλες nodes πλην αυτής από την οποία το παρέλαβε (Network Flooding). Κάθε παραλήπτης ενός τέτοιου πακέτου το επαναπροωθεί εκτός και εάν ήδη έχει προωθήσει ένα αντίγραφο του. Επιπροσθέτως καταγράφονται στις εγγραφές του Node Table η MAC διεύθυνση του αποστολέα από τον οποίο το έχει λάβει και ο Sequence Number της κεφαλίδας του ADMR πακέτου. Η πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται τόσο για τον εντοπισμό διπλότυπων πακέτων, όσο και για την αποστολή πακέτων πίσω στον S. Κάθε φορά που προωθείται ένα πακέτο δημιουργείται μια εγγραφή στον πίνακα Membership Table για την πηγή S και το group G, η οποία υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο node λειτουργεί ως αποστολέας από την συγκεκριμένη πηγή και την συγκεκριμένη ομάδα.

10 Το σύνολο των δρομολογίων από τον πομπό των πακέτων S προς τους δέκτες G σχηματίζει το δέντρο προώθησης (Forwarding Tree). Ένα παράδειγμα τέτοιου δέντρου παρουσιάζεται στο Σχήμα 1. Σχήμα 1: Παράδειγμα Forwarding Tree για το πρωτόκολλο ADMR. 1 Multicast Packet Forwarding Σε αυτή τη φάση καθορίζεται ο τρόπος προώθησης των πακέτων μέσα στο δίκτυο. Συγκεκριμένα κάθε πακέτο σε μια multicast μετάδοση μεταδίδεται ανάλογα με την πληροφορία που βρίσκεται στην κεφαλίδα του. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγεται μέθοδος tree-flood. Σε αυτή την περίπτωση το πακέτο προωθείται μόνο σε nodes που περιέχονται στο multicast forwarding tree που περιγράφηκε προηγουμένως και περιέχουν τον αποστολέα S και την ομάδα παραληπτών G. Στο σχήμα 2 που ακολουθεί παρουσιάζεται ο συγκεκριμένος τρόπος προώθησης δεδομένων στο ADMR. 1 Interoperability Laboratory for Security in Ad-Hoc Networks, 2001, 'Ad-Hoc Routing Protocols' available at :

11 Σχήμα 2: Μετάδοση πακέτων στο ADMR 1 Κατά την παραλαβή ενός πακέτου από ένα τερματικό σταθμό ελέγχεται η εγγραφή στον Membership Table που αφορά την πηγή και την ομάδα του ώστε να αποφασιστεί αν θα επαναπροωθηθεί ή όχι. Εάν στην κεφαλίδα υπάρχει ένδειξη για network flood τότε το πακέτο μεταδίδεται προς όλες τους άλλους τερματικούς σταθμούς πλην αυτού από τον οποίο τον οποίο ελήφθη. Multicast State Maintenance Αυτή η φάση όπως υποδηλώνεται και από το όνομα είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της multicast κατάστασης. Ο μηχανισμός αυτός αποσκοπεί στην παρακολούθηση του Forwarding Tree, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι διακοπές στις συνδέσεις (Link Breaks) και να διορθώνονται όποτε κάτι τέτοιο συμβαίνει. Προφανώς το στάδιο αυτό της συντήρησης του δικτύου ξεκινά ταυτόχρονα με την αρχή της multicast μετάδοσης και συνεχίζεται για όσο η πηγή εξακολουθεί να αποστέλλει πακέτα και υπάρχουν χρήστες στο δίκτυο που τα παραλαμβάνουν. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω μιας εγγραφής στο header της μετάδοσης η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ενδιάμεσο διάστημα (inter-packet time) το οποίο μεσολαβεί για να φτάσουν νέα πακέτα από την πηγή S προς την ομάδα αποδεκτών G. Αυτός ο χρόνος επιτρέπει στα μέλη του δικτύου να αντιλαμβάνονται πότε έχει διακοπεί η μετάδοση δεδομένων από την πηγή ή έχει χαθεί η σύνδεση με κάποιον ενδιάμεσο κόμβο έτσι ώστε να αποφασιστεί ο προσωρινός τερματισμός της multicast μετάδοσης. Κάθε φορά που ένας κόμβος (node) εντοπίζει μια απώλεια σήματος επιχειρεί να επισκευάσει το Forwarding Tree. Σε αυτό το διάστημα πριν επιχειρήσει μια τοπική διόρθωση του σφάλματος αποστέλλει σε όλους τους αποδέκτες που βρίσκονται κάτω από αυτόν στο Forwarding Tree, (δηλαδή αυτούς 1 Interoperability Laboratory for Security in Ad-Hoc Networks, 2001, 'Ad-Hoc Routing Protocols' available at :

12 για τους οποίους παρεμβάλλεται με ένα hop από την πηγή S) ένα πακέτο που ονομάζεται Repair Notification ενημερώνοντας για την απώλεια του σήματος. Πλεονεκτήματα του ADMR Το βασικό πλεονέκτημα του ADMR είναι η δυνατότητα προσαρμογής του στις εκάστοτε συνθήκες. Το ADMR μπορεί να μεταβαίνει από κατάσταση multicast routing σε network flooding όταν η κίνηση στο δίκτυο είναι αυξημένη και να επανέρχεται όταν αυτή μειωθεί. Επιπλέον ένα σημαντικό στοιχείο του ADMR είναι ότι σε σχέση με άλλα πρωτόκολλα έχει μικρότερο packet overhead από τα περισσότερα, γεγονός που το καθιστά πιο αποδοτικό. AMRIS: Ad Hoc Multicast Routing Protocol Utilizing Increasing ID Numbers 1 Το AMRIS είναι ένα πρωτόκολλο καθοδηγούμενο από την υφιστάμενη ζήτηση στο δίκτυο. Η λειτουργία του βασίζεται στην δημιουργία ενός κοινού δέντρου διανομής, που επιτρέπει την υποστήριξη πολλαπλών αποστολέων και δεκτών σε μια multicast συνεδρία. Το βασικό χαρακτηριστικό που διακρίνει το AMRIS από τα άλλα multicast πρωτόκολλα είναι η ύπαρξη μιας ξεχωριστής διεύθυνσης (multicast session member id) για κάθε συμμετέχοντα στο δίκτυο. Στην συνέχεια για την ταυτότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί η συντομογραφία msm-id. Η msm-id παρέχει σε κάθε τερματική εγκατάσταση έναν αριθμό προσδιοριστικό σε σχέση με την λογική του θέση στο δέντρο διανομής. Κάθε τερματικός σταθμός -πλην φυσικά του root- που συνδέεται πρέπει να έχει ένα πατέρα με αριθμό msm-id μικρότερο από αυτόν, δηλαδή σε ψηλότερη θέση στο multicast delivery tree. Διαδικασία υπολογισμού του msm-id. Προφανώς η τιμή του msm-id δεν είναι σταθερή αλλά υπολογίζεται από κάθε τερματική εγκατάσταση δυναμικά για κάθε νέα multicast συνεδρία. Αυτό γίνεται κατά την φάση εγκατάστασης της multicast εκπομπής ως εξής : 1. Αρχικά οι αποστολείς (senders) επιλέγουν το τερματικό Sid που θα έχει το μικρότερο msm-id. 2. Ακολούθως υπολογίζονται οι τιμές των msm-id των υπολοίπων με κριτήριο την απόσταση τους από τον Sid. Οι τιμές των msm-id αυξάνουν όσο απομακρύνονται από τον Sid. Η χρησιμότητα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι ότι η ταυτότητα msm-id επιτρέπει στα συμμετέχοντες στο δίκτυο που για κάποιο λόγο έχουν αποσυνδεθεί από το δέντρο διανομής (λόγου χάρη απομάκρυνση) να ξανασυνδεθούν σε τοπικό επίπεδο. 1 Xun Shi & Xuan(William) Zhang, 2004, 'Multicast Routing in MANETs'

13 Neighbour-Status table Πρόκειται για ένα πίνακα στον οποίο αποθηκεύεται μια λίστα με τα στοιχεία των γειτονικών nodes και των msm-id τους. Κάθε node στέλνει κατά περιοδικά διαστήματα ένα σήμα με την τρέχουσα msm-id του για να γνωστοποιήσει την θέση του στις γείτονες του. Tree Initialization Mechanism Είναι ο απαραίτητος μηχανισμός για την εκκίνηση μιας multicast συνεδρίας και την διαφήμιση της μέσα στο ad-hoc δίκτυο. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο υλοποιείται το δέντρο διανομής των πακέτων, αφού οι nodes που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συνεδρία χαρακτηρίζονται I-nodes και περνούν στη φάση του initialization, ενώ οι μη συμμετέχουσες χαρακτηρίζονται U-nodes και παραμένουν εκτός. Σχήμα : Φάση Initialization AMRIS 1 1 Xun Shi & Xuan(William) Zhang, 2004, 'Multicast Routing in MANETs'

14 Tree Maintenance Mechanism Ο συγκεκριμένος μηχανισμός επιτυγχάνει στην διατήρηση του δέντρου μεταφοράς των δεδομένων με τον εξής τρόπο : οι nodes που κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αποκόπτονται από το δέντρο διανομής, δύνανται να επανασυνδεθούν με την εκτέλεση μιας ρουτίνας επανακατασκευής του κλάδου (Branch Reconstruction Routine). Για τον εντοπισμό της απώλειας ενός συνδέσμου το AMRIS χρησιμοποιεί ένα σήμα που αποστέλλεται μεταξύ των γειτονικών nodes. Κάθε node αποστέλλει αυτό το σήμα ανά περιοδικά διαστήματα και λαμβάνει το αντίστοιχο από όλες τις γειτονικές. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του AMRIS. AMRIS Shared Delivery Tree Τοπολογία Μη αποθήκευση ολόκληρης της τοπολογίας του δικτύου Πλεονεκτήματα Απλή τοπολογία και μικρό overhead Μειονεκτήματα Ευαίσθητο στην κινητικότητα ZRP Zone Routing Protocol 1 Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που χαρακτηρίζεται ως υβριδικό αφού συνδυάζει χαρακτηριστικά και των proactive αλλά και των reactive πρωτοκόλλων. Αποσκοπεί στη μείωση του μεγάλου overhead που αποτελεί τη βασικότερη αδυναμία των proactive πρωτοκόλλων και την ελάττωση του χρόνου απόκρισης που αποτελεί πρόβλημα για τα reactive πρωτόκολλα. Λειτουργεί ως εξής η περιοχή του δικτύου χωρίζεται σε ζώνες. Μια ζώνη ορίζεται από έναν αρχικό αποστολέα και εκτείνεται σε μια διάμετρο συγκεκριμένου αριθμού hops από αυτόν. Εδώ ξεκινά και ο διαχωρισμός των χρησιμοποιούμενων πρωτοκόλλων: Εντός της ζώνης χρησιμοποιείται το proactive πρωτόκολλο IARP (Intra-zone Routing Protocol). Μεταξύ διαφορετικών ζωνών χρησιμοποιείται ένα reactive πρωτόκολλο IERP (Interzone Routing Protocol). 1 Carlos Pomalaza-Ráez, 2003, Ad Hoc Networks Routing

15 Σχήμα : Διαχωρισμός σε ζώνες στο ZRP. 1 Μια διαδρομή σε ένα προορισμό εντός της τοπικής ζώνης μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα από τον αποθηκευμένο proactive πίνακα της ζώνης αυτής και το πακέτο να προωθηθεί άμεσα. Για διαδρομές εκτός της τοπικής ζώνης η δρομολόγηση γίνεται με την reactive μέθοδο. Δηλαδή η πηγή των δεδομένων γύρω από την οποία υλοποιείται η ζώνη στέλνει ένα σήμα στους συνοριακά nodes της, στο οποίο περιέχονται η διεύθυνση της, η διεύθυνση του προορισμού των δεδομένων καθώς και ένας μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός. Ακολούθως ο παραλήπτης του σήματος αυτού ελέγχει την δική του γειτονιά για να εντοπίσει εάν ο πιθανός παραλήπτης βρίσκεται σε αυτήν και επιστρέφει ένα σήμα στην πηγή των δεδομένων με την αντίστροφη διαδρομή. Επιπλέον χαρακτηριστικά του ZRP είναι τα εξής: Κάθε αίτημα για δρομολόγηση συνήθως επιστρέφει περισσότερες από μια εφικτές διαδρομές. Το πρωτόκολλο χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα αυτά για να επιλέξει την βέλτιστη. Οι ζώνες είναι πιθανό να αλληλοεπικαλύπτονται κάθε κόμβος (node) του δικτύου δύναται να μέλος σε παραπάνω από μία από αυτές. Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει για πιθανά διπλά αιτήματα και να τα απορρίπτει. Ένα απλό παράδειγμα για το πρωτόκολλο ZRP είναι το ακόλουθο. (Σχήμα) 1 Carlos Pomalaza-Ráez, 2003, Ad Hoc Networks Routing

16 Σχήμα : Παράδειγμα Zone Routing Protocol 1 1. Η πηγή S επιθυμεί να στείλει ένα πακέτο στον προορισμό D. 2. H πηγή S ελέγχει αν ο D βρίσκεται εντός της ζώνης της, εάν ναι γνωρίζει ήδη μια διαδρομή προς αυτόν. 3. Επειδή ο D δεν βρίσκεται στην περιοχή του S ένα σήμα αποστέλλεται στους συνοριακούς H, C, G. 4. Η διαδικασία συνεχίζεται ομοίως και από αυτούς ώσπου φτάνουμε στον Β. 5. Ο Β συνοριακός του H εντοπίζει τον D στην περιοχή του και απαντά στο ερώτημα αποστέλλοντας την διαδρομή S H B D. 1 Carlos Pomalaza-Ráez, 2003, Ad Hoc Networks Routing

17 Βιβλιογραφία 1. Winlab, Rutgers University, 2003, 'Survey of 3G Multicast', Networks. 2. Winlab, Rutgers University, 2003, Emerging Wireless Technologies and the Future Interne t. 3. Yoan Miché, 2005, Multicast in the Mobile Environment and 3G Next Generation Wireless Networks. 4. Upkar Varshney, 2002, Multicast over wireless Networks 5. Elias C. Efstathiou and George C. Polyzos, 2002, Mobile Multicast Group communications in a wireless Internet. 6. CDMA2000 Development Group (CDG) available at: 7. CDMA2000 Architecture available at : 8. Xun Shi & Xuan(William) Zhang, 2004, Multicast Routing in MANETs. 9. Carlos Pomalaza-Ráez, 2003, Ad Hoc Networks Routing.

Ad Hoc Routing Πρωτόκολλα. Κατηγορίες και κύρια πρωτόκολλα

Ad Hoc Routing Πρωτόκολλα. Κατηγορίες και κύρια πρωτόκολλα Ad Hoc Routing Πρωτόκολλα Κατηγορίες και κύρια πρωτόκολλα Αναγκαιότητα WSN Routing Algor. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των WSN δεν συνιστάται η χρήση αντίστοιχων αλγορίθμων που συναντιόνται σε άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Δροµολόγηση (Routing)

Δροµολόγηση (Routing) Δροµολόγηση (Routing) Περίληψη Flooding Η Αρχή του Βέλτιστου και Δυναµικός Προγραµµατισµός Dijkstra s Algorithm Αλγόριθµοi Δροµολόγησης Link State Distance Vector Δροµολόγηση σε Κινητά Δίκτυα Δροµολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολόγηση (Routing)

Δρομολόγηση (Routing) Δρομολόγηση (Routing) Περίληψη Flooding Η Αρχή του Βέλτιστου και Δυναμικός Προγραμματισμός ijkstra s Algorithm Αλγόριθμοi Δρομολόγησης Link State istance Vector Δρομολόγηση σε Κινητά Δίκτυα Δρομολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4 Πρωτόκολλα Δρομολόγησης

Εργαστήριο 4 Πρωτόκολλα Δρομολόγησης Εργαστήριο 4 Πρωτόκολλα Δρομολόγησης. Εισαγωγή Η παρούσα εργαστηριακή άσκηση έχει ως σκοπό την εξοικείωση με τα πρωτόκολλα δρομολόγησης τα οποία χρησιμοποιούνται στα Ad-Hoc δίκτυα, καθώς και την συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 Δρομολόγηση Εισαγωγή Ιεραρχική δρομολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (MIS0419) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ :Dr. Μ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ :Dr. Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ AD-HOC ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

AODV - SD ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ AODV ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ AD HOC ΔΙΚΤΥΑ SIMULATION WITH J-SIM

AODV - SD ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ AODV ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ AD HOC ΔΙΚΤΥΑ SIMULATION WITH J-SIM AODV - SD ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ AODV ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ AD HOC ΔΙΚΤΥΑ SIMULATION WITH J-SIM MANETS MANETS = Mobile Ad Hoc Networks Δεν υπάρχει fixed network infrastructure

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΚΠΟΜΠΗ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΙΚΤΥΑ (MANET)( ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ

ΠΟΛΥΕΚΠΟΜΠΗ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΙΚΤΥΑ (MANET)( ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΠΟΛΥΕΚΠΟΜΠΗ ΣΕ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΙΚΤΥΑ (MANET)( ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΙΚΤΥΑ Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε την δυνατότητα της ανάπτυξης ασύρµατων δικτύων υπολογιστών δηµιουργώντας κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP Απαιτήσεις διαδικτύωσης Τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η διαδικτύωση Πρωτόκολλα διαδικτύωσης Αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335α Δίκτυα Υπολογιστών Καραγκούνης Δημήτρης

ΗΥ335α Δίκτυα Υπολογιστών Καραγκούνης Δημήτρης ΗΥ335α Δίκτυα Υπολογιστών Καραγκούνης Δημήτρης Θέματα Ιεραρχία του διαδικτύου Αυτόνομα Συστήματα (AS) BGP : βασικές έννοιες και λειτουργία Τύποι μηνυμάτων BGP Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα BGP Τι γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

T.E.I. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

T.E.I. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ T.E.I. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ & ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ RIP ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΙΩΑΝΝΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Πρωτόκολλα ροµολόγησης: Αρχές Λειτουργίας του OSPF (Open Shortest Path First)

Ενότητα 4. Πρωτόκολλα ροµολόγησης: Αρχές Λειτουργίας του OSPF (Open Shortest Path First) Ενότητα 4 Πρωτόκολλα ροµολόγησης: Αρχές Λειτουργίας του OSPF (Open Shortest Path First) Πρωτόκολλα ροµολόγησης Πρωτόκολλα ιανύσµατος Απόστασης Πρωτόκολλα Κατάστασης Ζεύξης Πρωτόκολλα ιανύσµατος Απόστασης

Διαβάστε περισσότερα

σχεδιαστικές προκλήσεις, θεωρία γράφων

σχεδιαστικές προκλήσεις, θεωρία γράφων Δομή παρουσίασης 1. Εισαγωγή στις κατανεμημένες εφαρμογές: σχεδιαστικές προκλήσεις, θεωρία γράφων 2. Χαρακτηριστικά και πεδία εφαρμογών: ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά που απαιτούν τη χρήση αλγορίθμων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

8 η ιάλεξη: σε δίκτυα δεδομένων

8 η ιάλεξη: σε δίκτυα δεδομένων Εργαστήριο ικτύων Υπολογιστών 8 η ιάλεξη: Βασικές αρχές δρομολόγησης Βασικές αρχές δρομολόγησης σε δίκτυα δεδομένων ρομολόγηση (Routing) Μεταφορά μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου από μία πηγή σε ένα προορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς Τεχνολογίες WAN και Δρομολόγηση LAN Επεκτείνεται μόνον σε ένα κτίριο ή ομάδα κτιρίων WAN (Wide Area Network) Επεκτείνονται σε μεγάλες περιοχές MAN Ενδιάμεσο ως προς το μέγεθος της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 Δρομολόγηση Εισαγωγή Ιεραρχική δρομολόγηση - Αυτόνομα συστήματα Δρομολόγηση αυτόνομου

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - ορολογία. Προώθηση (forwarding): Δρομολόγηση (routing):

Εισαγωγή - ορολογία. Προώθηση (forwarding): Δρομολόγηση (routing): Δρομολόγηση Ι Εισαγωγή - ορολογία Προώθηση (forwarding): Οι συσκευές διαδικτύωσης (γέφυρες, δρομολογητές, κ.τ.λ.) προωθούν πακέτα δεδομένων στα κατάλληλα μονοπάτια βάσει των πινάκων δρομολόγησης (routing

Διαβάστε περισσότερα

3.6 Δρομολόγηση 1 22 /

3.6 Δρομολόγηση 1 22 / 3.6 Δρομολόγηση 1 / 22 Το επίπεδο Διαδικτύου (στο μοντέλο TCP/IP), εκτός από τη διευθυνσιοδότηση, είναι επιφορτισμένο και με τη δρομολόγηση των αυτοδύναμων πακέτων (datagrams) ώστε να εξασφαλίσει την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 16: Πολυεκπομπή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 16: Πολυεκπομπή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 16: Πολυεκπομπή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων 2 Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων 3.1 Γενικά Με το όρο τοπολογία δικτύου αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κόμβοι ενός δικτύου. Οι τοπολογίες διακρίνονται σε φυσικές και λογικές. Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Γ. Διάρθρωση. Σκοπός της Δρομολόγησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Γ. Διάρθρωση. Σκοπός της Δρομολόγησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Γ Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων 2 3 Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Ε.Παπαπέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Δρομολόγηση στο Internet (II) Αλγόριθμοι Distance Vector (Bellman) Αλγόριθμοι Link State (Dijkstra)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Δρομολόγηση στο Internet (II) Αλγόριθμοι Distance Vector (Bellman) Αλγόριθμοι Link State (Dijkstra) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Δρομολόγηση στο Internet (II) Αλγόριθμοι Distance Vector (Bellman) Αλγόριθμοι Link State (Dijkstra) Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 2/11/2015 Άδεια Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 /

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Γ Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 /

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Β. Μάγκλαρης.

Β. Μάγκλαρης. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Δρομολόγηση Επιπέδου IP στο Internet Άμεση Έμμεση Δρομολόγηση Δρομολόγηση εντός Αυτόνομης Περιοχής (IGP) Δρομολόγηση μεταξύ Αυτονόμων Περιοχών (BGP) Αλγόριθμοι Distance Vector (Bellman)

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators)

1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators) 1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators) Οι επαναλήπτες λειτουργούν στο φυσικό επίπεδο του OSI μοντέλου. Χρησιμεύουν για την ενίσχυση των σημάτων που μεταφέρονται στο δίκτυο. Ένα σήμα μπορεί να ταξιδέψει

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ AD HOC ΔΙΚΤΥΑ. Γενικά

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ AD HOC ΔΙΚΤΥΑ. Γενικά ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ HO ΔΙΚΤΥΑ Μάιος Βάιος Νάσος Γραβάνης Γιάννης Γενικά Τι είναι; Η τυχαία οργάνωση κόμβων χωρίς κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομα Συστήματα (ΑΣ)

Αυτόνομα Συστήματα (ΑΣ) Δρομολόγηση ΙI Αυτόνομα Συστήματα (ΑΣ) Αυτόνομο σύστημα ονομάζουμε εκείνο που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι ένα σύνολο δρομολογητών και δικτύων υπό τη διαχείριση ενός και μόνο οργανισμού Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή. Κινητό τηλέφωνο Πως λειτουργεί η κινητή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ Ενότητα # 3: Integrated Services (IntServ) II Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα

Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα 1 Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα εύκολη, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ένα σύνθετο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 20 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7 Δίκτυα ΙΙ Κεφάλαιο 7 Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος επικοινωνίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Το κεφάλαιο εστιάζεται στο Επίπεδο Δικτύου του OSI (το οποίο είδατε στο μάθημα της Β Τάξης). Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (MANETS) Γεωργαλή Ζωή ME13059 Επιβλέπων Καθηγητής: Μηλιώνης

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα Δίκτυα Μικρής Εμβέλειας (7) Αγγελική Αλεξίου

Ασύρματα Δίκτυα Μικρής Εμβέλειας (7) Αγγελική Αλεξίου Ασύρματα Δίκτυα Μικρής Εμβέλειας (7) Αγγελική Αλεξίου alexiou@unipi.gr 1 Ασύρματα AdHoc Δίκτυα 2 Ασύρματα AdHoc Δίκτυα Σχηματίζονται από ασύρματες μονάδες (που μπορεί να είναι κινητές) Χωρίς (απαραίτητα)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Πρωτόκολλα δρομολόγησης

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Πρωτόκολλα δρομολόγησης ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ Πρωτόκολλα δρομολόγησης Εσωτερικά πρωτόκολλα δρομολόγησης Interior Routing Protocols Distance-vector routing Link-state routing Exterior Routing Protocols 2 Δίκτυα Η/Υ ΙΙ Distance-Vector

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ενότητα 7: Δρομολόγηση (Μέρος 3) Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Σημειώσεις μαθήματος: Χρήσιμοι Σύνδεσμοι http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Επικοινωνία με μηνύματα Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Επικοινωνία με ανταλλαγή μηνυμάτων Η επικοινωνία με μηνύματα είναι ο πιο ευέλικτος τρόπος αλληλεπίδρασης σε κατανεμημένα συστήματα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (Kεφ. 10) ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΑΚΕΤΩΝ Τεχνική Μεταγωγής Μέγεθος Πακέτου Σύγκριση Μεταγωγής Κυκλώµατος και Μεταγωγής Πακέτου Εξωτερική και Εσωτερική Λειτουργία Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας Μηχανισμοί κατηγοριοποίησης Χρονοπρογραμματισμός Μηχανισμοί αστυνόμευσης Ενοποιημένες υπηρεσίες Διαφοροποιημένες υπηρεσίες Τεχνολογία Πολυμέσων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δίκτυα Μεταγωγής & Τεχνικές Μεταγωγής Σε Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δίκτυα Μεταγωγής & Τεχνικές Μεταγωγής Σε Δίκτυα Ευρείας Περιοχής ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δίκτυα Μεταγωγής & Τεχνικές Μεταγωγής Σε Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Στο σημερινό μάθημα ασχολούμαστε με τις έννοιες: Τεχνικές Μεταγωγής o Μεταγωγή κυκλώματος o Μεταγωγή μηνύματος o Μεταγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Improving the performance of TCP in the case of packet reordering. Στρατάκη Μαρία

Improving the performance of TCP in the case of packet reordering. Στρατάκη Μαρία Improving the performance of TCP in the case of packet reordering Στρατάκη Μαρία Γενικές Πληροφορίες για το TCP/IP TCP (Transmission Control Protocol) IP (Internet Protocol) Χωρίζουν τα δεδομένα σε τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστικής Νοημοσύνης στις Ασύρματες Επικοινωνίες

Εφαρμογές Υπολογιστικής Νοημοσύνης στις Ασύρματες Επικοινωνίες ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Εφαρμογές Υπολογιστικής Νοημοσύνης στις Ασύρματες Επικοινωνίες Πτυχιακή εργασία Φοιτήτρια: Ριζούλη Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Γέφυρες

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Γέφυρες ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ Γέφυρες Γενικά Οι γέφυρες (bridges) είναι συσκευές που επιτυγχάνουν τη διασύνδεση ενός απλού τοπικού δικτύου με άλλα παρόμοια τοπικά δίκτυα. Μια γενικότερη συσκευή και για τη διασύνδεση με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (20-22) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (20-22) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (20-22) Π. Φουληράς Αυτοδύναμα Πακέτα IP και η Προώθησή τους Για να αντιμετωπισθεί η πιθανή ετερογένεια διαφόρων δικτύων που συνδέονται μέσω ενός δρομολογητή, ορίσθηκε μία μορφή πακέτων ανεξάρτητη

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα δικτυακών τεχνολογιών. Ethernet Internet ATM

Παραδείγµατα δικτυακών τεχνολογιών. Ethernet Internet ATM Παραδείγµατα δικτυακών τεχνολογιών Ethernet Internet ATM Τοπικά δίκτυα (LANs) Τα πιο απλά δίκτυα Κάθε υπολογιστής έχει όνοµα διεύθυνση δικτύου (Internet) διεύθυνση τοπικού δικτύου (Ethernet) alice 28 35

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Πτυχιακή Εργασία Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Σκοπός της σημερινής παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η δομή και ο τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου Hot Spot. Υπεύθυνος Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Άσκηση 6 η Δίκτυα Ethernet Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διδάσκων: Παπαπέτρου Ευάγγελος 2 1 Εισαγωγή Σκοπός της παρούσας άσκησης είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2011-20112 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 15 Δεκεμβρίου 2011 Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις 1. Θεωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Μειέηε θαη αλάιπζε επίδνζεο πξσηνθόιισλ δξνκνιόγεζεο ζε θηλεηά ad hoc δίθηπα κε βάζε ελεξγεηαθά θξηηήξηα ΓΗΠΛΩΜΑΣΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ

Μειέηε θαη αλάιπζε επίδνζεο πξσηνθόιισλ δξνκνιόγεζεο ζε θηλεηά ad hoc δίθηπα κε βάζε ελεξγεηαθά θξηηήξηα ΓΗΠΛΩΜΑΣΗΚΖ ΔΡΓΑΗΑ ΔΘΝΗΚΟ ΜΔΣΟΒΗΟ ΠΟΛΤΣΔΥΝΔΗΟ ΥΟΛΖ ΖΛΔΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΖΥΑΝΗΚΩΝ ΚΑΗ ΜΖΥΑΝΗΚΩΝ ΤΠΟΛΟΓΗΣΩΝ ΣΟΜΔΑ ΤΣΖΜΑΣΩΝ ΜΔΣΑΓΟΖ ΠΛΖΡΟΦΟΡΗΑ ΚΑΗ ΣΔΥΝΟΛΟΓΗΑ ΤΛΗΚΩΝ Μειέηε θαη αλάιπζε επίδνζεο πξσηνθόιισλ δξνκνιόγεζεο ζε θηλεηά ad

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα: Δίκτυα Η/Υ Στρώμα Δικτύου Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Adaptive Distributed Routing Algorithms & QoS in Mobile Networks. Καραβέτσιος Άκης MIS

Adaptive Distributed Routing Algorithms & QoS in Mobile Networks. Καραβέτσιος Άκης MIS Adaptive Distributed Routing Algorithms & QoS in Mobile Networks Καραβέτσιος Άκης MIS 1 Τι είναι τα MOBILE Networks Τα mobile δίκτυα είναι μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέψει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Kεφ. 16) ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Αυτόνοµα Συστήµατα Πρωτόκολλο Συνοριακών Πυλών OSPF ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ISA) Κίνηση ιαδικτύου Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Διανεμημένοι Αλγόριθμοι Δρομολόγησης και Ποιότητα Προσφερόμενων Υπηρεσιών στα Ασύρματα Κινητά (Mobile) Δίκτυα

Διανεμημένοι Αλγόριθμοι Δρομολόγησης και Ποιότητα Προσφερόμενων Υπηρεσιών στα Ασύρματα Κινητά (Mobile) Δίκτυα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ A. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ MASTER THESIS ΚΑΡΑΒΕΤΣΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B)

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) Anatomy of a Node B (HSDPA)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα ασύρματων

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» Τμήμα Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2013-14 Γεώργιος Ξυλωμένος Γεώργιος Δ. Σταμούλης Βασίλειος Σύρης Εισαγωγή Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αξιολόγηση Επιδόσεων Πρωτοκόλλων Δρομολόγησης για Ad Hoc Δίκτυα με Χρήση του Προσομοιωτή NS2

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αξιολόγηση Επιδόσεων Πρωτοκόλλων Δρομολόγησης για Ad Hoc Δίκτυα με Χρήση του Προσομοιωτή NS2 ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΙΩΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡ. Μ. : Μ9/98 (M.I.S.) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα