III. ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ. 1. Η απώλεια βάρους ανακουφίζει από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "III. ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ. 1. Η απώλεια βάρους ανακουφίζει από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου."

Transcript

1 215 III. ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ Υπεύθυνοι: Αναστάσιος Κουτσοβασίλης, Ειδικός Παθολόγος, Κατερίνα Παπαδημητρίου, Νοσηλεύτρια Π.Ε, Γιώργος Γιαννικόπουλος, Ειδικός Παθολόγος,, Βασίλης Βαρδιάμπασης, Γενικός Ιατρός 1. Η απώλεια βάρους ανακουφίζει από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή επιβεβαιώνει την κλινική παρατήρηση ότι η απώλεια βάρους είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια του ύπνου. Οι 264 συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι και είχαν διαβήτη τύπου 2 και μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια του ύπνου. 125 συμμετέχοντες αντιμετωπίσθηκαν με δίαιτα και άσκηση για ένα χρόνο και έχασαν κατά μέσο όρο 10,8 κιλά. Οι μάρτυρες, οι οποίοι είχαν τρεις ομαδικές συνεδρίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη (εκπαίδευση και υποστήριξη), έχασαν μόλις 0,6 κιλά. Τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα απώλειας βάρους (από 23 στα 18 επεισόδια υποάπνοιας ή άπνοιας την ώρα) και επιδεινώθηκαν στην ομάδα ελέγχου (από 23 στα 28). Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική, λένε οι συντάκτες του άρθρου. Έκπληξη επίσης αποτέλεσε το γεγονός ότι οι μάρτυρες είχαν αυτήν την επιδείνωση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Περαιτέρω αναλύσεις προτείνουν ότι η απώλεια βάρους λειτουργεί καλύτερα για τους άνδρες και για τα άτομα με σοβαρή άπνοια του ύπνου κατά την έναρξη. Σε αυτόν τον μέσης ηλικίας πληθυσμό, αυτοί που έχασαν τουλάχιστον 10 κιλά βελτιώθηκαν περισσότερο. Η άπνοια του ύπνου σχετίζεται με την υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, κακή ποιότητα της ζωής, καθώς και πρώιμο θάνατο, λένε οι συντάκτες. Οι προοπτικές είναι πιθανόν να είναι ακόμη χειρότερες για τους ανθρώπους που έχουν και διαβήτη. Η απώλεια βάρους, αν διατηρηθεί, μοιάζει με έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ανακούφιση από το πρόβλημα και θα μπορούσε να έχει πρόσθετα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Μόνο το 5% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσε μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) κατά τη διάρκεια της μελέτης. Arch Intern Med 2009;169:

2 216 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2. Η μέτρηση της προκαλσιτονίνης συμβάλει στον έλεγχο της συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Η προκαλσιτονίνη είναι δείκτης του ορού για βακτηριακές λοιμώξεις και αποτελεί δυνητικά χρήσιμο οδηγό για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών στα άτομα με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη δείχνει ότι η αντιμετώπιση με βάση τη μέτρηση της προκαλσιτονίνης μπορεί να μειώσει την έκθεση των ασθενών στα αντιβιοτικά και να τους προστατεύσει από ανεπιθύμητες ενέργειες, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το κλινικό αποτέλεσμα. Όλοι οι συμμετέχοντες ασθενείς προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Oι θεράποντες ιατροίστην ομάδα παρέμβασης χρησιμοποιούσαν έναν αλγόριθμο που βασίζονταν στην συγκέντρωση προκαλσιτονίνης ορού για να αποφασίσουν εάν θα συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά. Οι θεράποντες ιατροί της ομάδας ελέγχου χρησιμοποιούσαν αλγόριθμο με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Μετά από 30 ημέρες, μια παρόμοια αναλογία των δύο ομάδων είχε πεθάνει ή είχε εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή είχε επαναλαμβανόμενη λοίμωξη [15,4% (103/671) της ομάδας της προκαλσιτονίνης έναντι 18,9% (130/688) της ομάδας ελέγχου, διαφορά -3,5%, διάστημα εμπιστοσύνης 95% -7,6% έως 0,4%]. Οι μάρτυρες έλαβαν αντιβιοτικά για τρεις ημέρες περισσότερο σε σχέσημε τους ασθενείς της ομάδας της προκαλσιτονίνης (8,7 ημέρες έναντι 5,7 ημερών) και ήταν πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες [28.1% (193/688) έναντι 19,8% (133/671), -8,2%, -12,7% έως -3,7%). Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων σε αυτήν τη μελέτη είχε πνευμονία της κοινότητας.τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, αλλά προκαταρκτικά. Περαιτέρω δοκιμές σε άλλους πληθυσμούς θα πρέπει να γίνουν και θα πρέπει να εξετάσουν το κόστος, καθώς και την αποτελεσματικότητα. JAMA 2009; 302:

3 ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ 3. Ο ήπιος διαβήτης της κύησης αξίζει θεραπευτικής αντιμετώπισης. 217 Η υπεργλυκαιμία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη ενέχει κινδύνους τόσο για την ίδια τη μητέρα όσο και για το μωρό. Ακόμη και ήπιος διαβήτης της κύησης συσχετίστηκε με χειρότερη έκβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια πρόσφατη μελέτη. Οι γυναίκες είχαν φυσιολογική συγκέντρωση γλυκόζης νηστείας, αλλά ηπίως διαταραγμένες τιμές στην δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της κύησης. Οι 473 γυναίκες που τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν τη συνήθη αγωγή είχαν μεγαλύτερα μωρά (3408 g έναντι 3302 g, Ρ<0,001), περισσότερες καισαρικές (33,8% έναντι 26,9%, P=0,02), υψηλότερο κίνδυνο για δυστοκία ώμων (4% έναντι 1,5%, P=0,02), και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπερτασικών συνβαμάτων (13,6% έναντι 8,6%, P=0,01) από τις 485 γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν με ενεργή παρακολούθηση, δίαιτα και επιλογή ινσουλινοθεραπείας. Δεν σημειώθηκαν νεογνικοί θάνατοι σε καμία ομάδα και η δραστική θεραπεία δεν είχε καμία επίδραση σχετικά με το συνδυασμό των θανάτων, των τραυματισμών κατά τη διάρκεια της γέννησης, την υπερχολερυθριναιμία, την υπογλυκαιμία και την υπερινσουλιναιμία (32,4% έναντι 37%). Μόνον 37 γυναίκες στην ομάδα θεραπείας χρειάστηκαν ινσουλίνη. Οι υπόλοιπες αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς με διατροφικές συμβουλές και καθημερινό αυτοέλεγχο. Η ομάδα θεραπείας απέκτησε σημαντικά λιγότερο βάρος από την ομάδα ελέγχου (2,8 kg έναντι 5 kg, Ρ<0,001). Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μελέτη που προτείνει οτι οι γυναίκες με ήπιο διαβήτη κύησης πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται. Η πρώτη μελέτη από την Αυστραλία που δημοσιεύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, έδειξε ότι οι έγκυες που έλαβαν θεραπεία είχαν λιγότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου και καλύτερη ποιότητα ζωής. N Engl J Med 2009; 361:

4 218 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 4. Νέα θεραπεία αποτυγχάνει να βελτιώσει τις προοπτικές για ενήλικες με ιό ΗIV. Η ιντερλευκίνη 2 είναι η κυτοκίνη που παρατείνει τη ζωή των Τ- λεμφοκυττάρων και μπορεί να αυξήσει τα CD-4 λεμφοκύτταρα σε φορείς του ιού HIV. Δύο δοκιμές επιβεβαίωσαν το παραπάνω αποτέλεσμα, αλλά αυτή η αύξηση των CD-4 λεμφοκυττάρων δεν προκάλεσε καμία διαφορά στη γενική/συνολική εξέλιξη της ασθένειας ή την επιβίωση. Οι δύο δοκιμές περιλάμβαναν ενήλικες με υψηλότερο (μέση τιμή 457κύτταρα/κ.ε.) ή χαμηλότερο (202κύτταρα/ κ.ε.) βασικό αριθμό CD-4+ και ακολουθήθηκαν δύο διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές σε συνδυασμό με την αντιρετροϊκή θεραπεία (ΑRT). Καμία αγωγή, ωστόσο, δεν μείωσε τα περιστατικά ευκαριακής ασθένειας ή θανάτου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης για επτά έως οκτώ έτη (μέσος όρος κινδύνου σχετιζόμενου με αντιρετροϊκή θεραπεία μόνο: 0,91%, 95%, κλινική έρευνα 0,7 έως 1,18 και 0,94, 0,75 έως 1,16). Ο αριθμός των CD4+ ήταν συνεχώς υψηλότερος στις ομάδες θεραπείες και στις δύο δοκιμές, και αυτή η διαφορά θα έπρεπε, κατά τους ερευνητές, να είχε περιορίσει τα περιστατικά της ευκαιριακής ασθένειας ή θανάτου κατά ποσοστό 20% τουλάχιστον. Μία εξήγηση είναι ότι η ιντερλευκίνη 2 περιλαμβάνει λάθος κατηγορία CD4+ λεμφοκυττάρων- ή κύτταρα με λάθος αντιγονική ειδικότητα ή κύτταρα που δεν «δούλεψαν» όταν ενεργοποιήθηκαν. Ή, πιθανόν, οι γνωστές τοξικότητες της ιντερλευκίνης εξουδετέρωσαν τυχόν ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι, τα παραπάνω όμως αποτελέσματα, όπως υποστηρίζουν, μας υπενθυμίζουν, ότι οι βελτιώσεις στα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν συνεπάγονται πάντοτε και βελτίωση στο κλινικό αποτέλεσμα. Για την έρευνα νέων θεραπειών, οι δοκιμές δεν πρέπει να βασίζονται σε υποκατάστατους δείκτες, όπως ο αριθμός των CD4+. N Engl J Med 2009;361:

5 ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ Η παρακεταμόλη μειώνει την ανταπόκριση των παιδιών στους εμβολιασμούς. Σε πολλά παιδιά, παγκοσμίως, χορηγείται παρακεταμόλη για την πρόληψη του πυρετού μετά τον εμβολιασμό (ανοσοποίηση). Η πρακτική αυτή θα πρέπει μάλλον να σταματήσει, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σε δίδυμες δοκιμές, η προληπτική χορήγηση παρακεταμόλης εμπόδισε την ανοσολογική απόκριση των παιδιών σε καθιερωμένους εμβολιασμούς. Το αποτέλεσμα εξέπληξε. Τα παιδιά στα οποία χορηγήθηκε παρακεταμόλη αμέσως μετά τους εμβολιασμούς, είχαν σημαντικά χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση στο 10δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο καθώς και στα εμβόλια εναντίον του αιμόφιλου της γρίπης, της διφθερίτιδας, του τέτανου και του κοκκύτη, σε σχέση με τα παιδιά στα οποία δεν χορηγήθηκε παρακεταμόλη. Επίσης, η προληπτική χορήγηση παρακεταμόλης μείωσε την ανταπόκριση ύστερα από τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι δοκιμές έγιναν από τη GlaxoKlineSmith για τον έλεγχο της παρακεταμόλης ως αντιπυρετικού, και επιβεβαίωσαν ότι το φάρμακο προλαμβάνει τον πυρετό, όταν χορηγείται κανονικά κατά τη διάρκεια 24ωρου μετά τον εμβολιασμό. Η ανοσολογική απόκριση ήταν δευτερεύων προβληματισμός. Οι ερευνητές διασταύρωσαν τα απροσδόκητα αποτελέσματα με αναλυθέντα στοιχεία 10 προηγούμενων δοκιμών, και διαπίστωσαν εκ νέου τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης χορήγησης παρακεταμόλης και της μείωσης της ανοσολογικής απόκρισης. Και στις δύο πρόσφατες δοκιμές, τα περισσότερα παιδιά πέτυχαν συγκεντρώσεις αντισωμάτων αρκετά υψηλές ώστε να προστατευθούν από την ασθένεια- οι εμβολιασμοί είχαν αποτέλεσμα, παρόλο που στο παιδί είχε χορηγηθεί παρακεταμόλη. Ένας συγγραφέας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι επιπλοκές για το συνολικό πληθυσμό φαίνεται να είναι πιο σοβαρές. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων είναι σημαντικές για την παρεμπόδιση μετάδοσης σοβαρών λοιμώξεων, περιλαμβανομένων της γρίπης (H influenzae) και το στρεπτόκοκκο της πνευμονίας. Μέχρι να γνωρίσουμε περισσότερα, τα παραπάνω ευρήματα δίνουν ισχυρή επιχειρηματολογία ενάντια στη συνηθισμένη χρήση παρακεταμόλης σε παιδιά που εμβολιάζονται. Lancet 2009;374:

6 220 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 6. Η Σημασία της Έγκαιρης Έναρξης της Επεμβατικής Θεραπείας στο ΟΕΜ Ασθενείς με ΟΕΜ που μεταφέρονται σε νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό και εξειδικευμένους γιατρούς για να υποβληθούν αμέσως σε αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, που θεωρείται η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του ΟΕΜ, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων. Πολλοί από αυτούς υποβάλλονται εν συνεχεία σε αγγειοπλαστική. Για το πότε και σε ποιους επιβάλλεται η αγγειοπλαστική μετά από τη θρομβολυτική θεραπεία στο ΟΕΜ, δεν είναι απολύτως διευκρινισμένο και γι αυτό το λόγο έγινε η παρακάτω μελέτη. Στη μελέτη συμμετείχαν 1059 ασθενείς με ΟΕΜ που υποβλήθηκαν σε θρομβολυτική θεραπεία σε νοσοκομεία που δεν είχαν την ικανότητα να υποβάλλουν τους ασθενείς σε άμεση αγγειοπλαστική. Εφαρμόστηκαν δύο στρατηγικές θεραπείας. Η μία στρατηγική ήταν η άμεση μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο και η εφαρμογή της αγγειοπλαστικής μέσα σε 6 ώρες μετά τη θρομβολυτική θεραπεία. Η δεύτερη στρατηγική ήταν μόνο θρομβολυτική θεραπεία ή/και αγγειοπλαστική εφόσον ήταν αναγκαία σε άμεση φάση ή σε δεύτερη απώτερη φάση. Στις πρώτες 30 ημέρες από το έμφραγμα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική αμέσως μετά τη θρομβολυτική θεραπεία παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές σε ποσοστό 11%, ενώ οι άλλοι που ακολούθησαν συντηρητικότερη θεραπεία παρουσίασαν επιπλοκές σε ποσοστό 17,2%. Warren J. Cantor, David Fitchett, Bjug Borgundvaag, et al. N Engl J Med 2009; 360:

Συννοσηρότητα και θεραπεία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακή νόσος

Συννοσηρότητα και θεραπεία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακή νόσος Συννοσηρότητα και θεραπεία Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 24: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση της συννοσηρότητας ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και εξατομίκευση της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

5. Τελικές συστάσεις, βαθμός τεκμηρίωσης και σύστασης με υποστηρικτικό κείμενο

5. Τελικές συστάσεις, βαθμός τεκμηρίωσης και σύστασης με υποστηρικτικό κείμενο 5. Τελικές συστάσεις, βαθμός τεκμηρίωσης και σύστασης με υποστηρικτικό κείμενο Διάγνωση και διαγνωστικά εργαλεία Διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 1: Συστήνεται να γίνεται σπιρομέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα «Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης ασθενών με χρόνιες

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η Σύνθεση. Ιικό φορτίο & Τ4

Ποια είναι η Σύνθεση. Ιικό φορτίο & Τ4 Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα εφόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση 34: Η χορήγηση β αναστολέων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και κατόπιν συνεργασίας με ειδικούς (IV).

Σύσταση 34: Η χορήγηση β αναστολέων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και κατόπιν συνεργασίας με ειδικούς (IV). β αναστολείς Σύσταση 34: Η χορήγηση β αναστολέων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και κατόπιν συνεργασίας με ειδικούς (IV). Βαθμός τεκμηρίωσης: IV Βαθμός σύστασης: A Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ MabThera 100 mg πυκνό διάλυµα για παρασκευή διαλύµατος προς έγχυση 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Στην Ελλάδα, πάνω από 3.000 άτομα έχουν κάποιο σύνδρομο θαλασσαιμίας. Αν και οι ασθενείς έχουν ποικίλα κοινά προβλήματα υγείας, ζουν με την ασθένειά τους με τελείως διαφορετικούς τρόπους. Οι θαλασσαιμίες

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση 30: Συστήνεται η διερεύνηση για αλλεργική ρινίτιδα στους ασθενείς με άσθμα.

Σύσταση 30: Συστήνεται η διερεύνηση για αλλεργική ρινίτιδα στους ασθενείς με άσθμα. Αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα Σύσταση 30: Συστήνεται η διερεύνηση για αλλεργική ρινίτιδα στους ασθενείς με άσθμα. Βαθμός τεκμηρίωσης: III-3 Βαθμός σύστασης: A Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της GINA

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Tracleer 62,5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυμμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 18 (1), 2007 31. Το πρώτο σχιζοφρενικό επεισόδιο: Φαρμακοθεραπεία και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις. Γ.Δ. Γαρύφαλλος

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 18 (1), 2007 31. Το πρώτο σχιζοφρενικό επεισόδιο: Φαρμακοθεραπεία και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις. Γ.Δ. Γαρύφαλλος ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 18 (1), 2007 31 Aνασκόπηση Review Το πρώτο σχιζοφρενικό επεισόδιο: Φαρμακοθεραπεία και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις Γ.Δ. Γαρύφαλλος Β' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα επιτρέψει τον ταχύ προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπνευστική υγεία στην Ευρώπη. Δεδομένα και εικόνες. Καλύτερη κατανόηση των πνευμονικών νοσημάτων καί της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη

Η αναπνευστική υγεία στην Ευρώπη. Δεδομένα και εικόνες. Καλύτερη κατανόηση των πνευμονικών νοσημάτων καί της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη Η αναπνευστική υγεία στην Ευρώπη Δεδομένα και εικόνες Καλύτερη κατανόηση των πνευμονικών νοσημάτων καί της φροντίδας υγείας στην Ευρώπη Όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο «Αναπνευστική Υγεία στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Η μελέτη EPIPTOSI

Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Η μελέτη EPIPTOSI Πρωτότυπη Εργασία Επιδημιολογική μελέτη ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα Η μελέτη EPIPTOSI Χρίστος Π. Καρβούνης 1, Νίκος Νίκας 2, Έλενα Πανίττι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Enbrel 25 mg κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε φιαλίδιο περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική διαχείριση μέτριας-σοβαρής κατάθλιψης

Θεραπευτική διαχείριση μέτριας-σοβαρής κατάθλιψης Θεραπευτική διαχείριση μέτριας-σοβαρής κατάθλιψης Σύσταση 6: Σε άτομα με μέτρια και σοβαρή κατάθλιψη οι Γενικοί Ιατροί και οι άλλοι Ιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συστήνεται να χορηγούν αντικαταθλιπτική

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα.

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα. 1 Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης Ομάδα Εργασίας: Βασιλική Ελένη Δημήτρης Σοφία Θοδωρής Γιώργος Αλέξανδρος Μαρίνα Ειρήνη Δέσποινα Ειρήνη Χριστίνα Χριστίνα Μαρίνα Μαρία Κωνσταντίνα Ηλίας Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικοί Κίνδυνοι στην Καθημερινή Α ναισθησιολογική Πράξη

Επαγγελματικοί Κίνδυνοι στην Καθημερινή Α ναισθησιολογική Πράξη 120 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΊΑΠΚΗΣ ΙΑΊ'ΡΙΚΗΣ Επαγγελματικοί Κίνδυνοι στην Καθημερινή Α ναισθησιολογική Πράξη ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΡΑΜΠΑ Οι αναισθησιολόγοι ως γιατροί της πρώτης γραμμής είναι παρόντες τόσο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Lantus 100 μονάδες/ml ενέσιμο διάλυμα σε φιαλίδιο 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε ml περιέχει 100

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Eporatio 1.000 IU/0,5 ml ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Μία προγεμισμένη

Διαβάστε περισσότερα

14 Νοεμβρίου-Παγκόσμια ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

14 Νοεμβρίου-Παγκόσμια ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη 14 Νοεμβρίου-Παγκόσμια ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα γενέθλια του Frederick Banting, o οποίος σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση. Πρόλογος: Professor Sir George Alberti

Έκθεση. Πρόλογος: Professor Sir George Alberti Έκθεση Πρόλογος: Professor Sir George Alberti Συμμετέχοντες συγγραφείς: Dr. Vivian Fonseca Tulane University School of Medicine, USA Dr. Andreas Liebl Centre for Diabetes and Metabolism, Germany Professor

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης

Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης

Διαβάστε περισσότερα

5. Τελικές συστάσεις, βαθμός τεκμηρίωσης και σύστασης με υποστηρικτικό κείμενο

5. Τελικές συστάσεις, βαθμός τεκμηρίωσης και σύστασης με υποστηρικτικό κείμενο 5. Τελικές συστάσεις, βαθμός τεκμηρίωσης και σύστασης με υποστηρικτικό κείμενο Διάγνωση και διαγνωστικά εργαλεία Αναγνώριση Ανίχνευση της κατάθλιψης σε ομάδες υψηλού κινδύνου Σύσταση 1: Συστήνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών µε Σακχαρώδη ιαβήτη τύπου 2

Κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών µε Σακχαρώδη ιαβήτη τύπου 2 Κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών µε Σακχαρώδη ιαβήτη τύπου 2 Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία Τµήµα Σακχαρώδη ιαβήτη Αθήνα 2003 Εισαγωγικά Στοιχεία Ο ορισµός του Σακχαρώδη

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία

Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία Mε την υποστήριξη της Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία Αυτή η απευθύνει έκκληση σε όλους τους ασχολούμενους με την Οδοντιατρική και στην Υγεία να δράσουν με σκοπό την πρόληψη,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Δια.Μ.Αντ.Ι

Ερευνητικό Πρόγραμμα Δια.Μ.Αντ.Ι ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ιάσκεψη Τύπου ηµοσιογραφική Εστία Παρασκευή 7 Μαρίου 2008 * ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: METHOTREXATE/PFIZER Δισκία 2,5 mg/tab Διάλυμα για ένεση/έγχυση 1000 mg/40 ml bottle 1.2 Σύνθεση: Δραστική ουσία: Methotrexate

Διαβάστε περισσότερα

BINOCRIT ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ

BINOCRIT ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ BINOCRIT ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ Binocrit 1.000 IU/0,5 ml ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα 1 Binocrit 3.000 IU/0,3 ml ενέσιμο διάλυμα σε

Διαβάστε περισσότερα