Θέμα: Ομιλία απερχόμενου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα: Ομιλία απερχόμενου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής"

Transcript

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 Θέμα: Ομιλία απερχόμενου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής Μετά από 31 μήνες σκληρής δουλειάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, έχω την τιμή να παραδώσω τη σκυτάλη στον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, γνωστό για τη συμμετοχή του στους δημοκρατικούς αγώνες και τις προσπάθειες για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Σας εύχομαι κ. Ρουπακιώτη καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο έργο σας. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους Γενικούς Γραμματείς, την κ. Άννα Στρατινάκη, την κ. Αθηνά Δρέττα, την κ. Άννα Δαλλαπόρτα, τον κ. Χάλαρη Μιχάλη, Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, τους Διοικητές των Ταμείων και των Οργανισμών, τον κ. Σπυρόπουλο, τον κ. Πέτρουλα, τον κ. Κικίλια, τον κ. Βουδούρη, την κ. Κωττίδου, την κ. Τσιμπίδα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, κ. Σφυρόερα, τους υποδιοικητές των φορέων και τους προέδρους των άλλων ταμείων. Να ευχαριστήσω τους Γενικούς Διευθυντές και τα στελέχη του Υπουργείου και των φορέων, τους συνδικαλιστικούς φορείς. Να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο και στους εποπτευόμενους φορείς. Δώσαμε όλοι μαζί δύσκολες μάχες στην χειρότερη περίοδο που έζησε ποτέ η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Κληθήκαμε ως Υπουργείο να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος, που δεν μας αναλογούσε και αυτό το βάρος το σηκώσαμε όλοι μαζί και πιστεύω ότι τα καταφέραμε.

2 Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τα ταμεία για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, για να καταβάλλουν τις συντάξεις και τις άλλες παροχές. Καταφέραμε να προωθήσουμε μέσα σε 2,5 χρόνια αλλαγές που δεν είχαν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Δώσαμε αυτήν την περίοδο σκληρές μάχες σε πολύ δύσκολές συνθήκες και σε δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο ήταν με την Τρόικα και το δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας. Δεν μιλώ εδώ για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει μια χώρα όταν δανείζεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ. Αυτές είναι αυτονόητες. Μιλώ όμως για τις υπερβολικές, ακραίες πολλές φορές απαιτήσεις και μέτρα με σημαντικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών στην λογική μίας βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι προφανές ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν όλα σε μία χώρα μέσα σε δύο χρόνια. Το δεύτερο μέτωπο είναι εκείνο των πράγματι μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Προβλήματα δεκαετιών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένο ότι οι αλλαγές συναντούσαν την αντίσταση και την αντίδραση ορισμένων ομάδων συμφερόντων που για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σηκώνει ένα τεράστιο βάρος στην συνολική προσπάθεια που καταβάλει η χώρα. Τι παραλάβαμε Είναι γνωστό ότι όταν αναλάβαμε με τον κ. Λοβέρδο, στο τέλος του 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας χωρίς ακόμη να έχουν εκδηλωθεί όλες οι συνέπειες της κρίσης. Στο σημείο αυτό είχαμε φθάσει λόγω των ήδη μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων ήταν οι προκλητικές αυξήσεις στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, η απουσία πολιτικής βούλησης για θεσμοθέτηση νέων ενιαίων κανόνων απονομής των συντάξεων και των άλλων παροχών, η πλήρης απουσία σχεδίου για τη διασφάλιση των πόρων και του ελέγχου των δαπανών. Ενδεικτικό της μεγάλης δαπάνης είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ετών υπερδιπλασιάστηκαν οι δαπάνες υγείας κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της δαπάνης για φάρμακο.

3 Στο τέλος του 2009 τα ταμεία χρειάστηκαν 1,6 δις ευρώ επιπλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις. Το έλλειμμα των ταμείων είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ αφού απαιτούντο πλέον 500 περίπου εκατομμύρια το μήνα περισσότερα χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (πάνω από την τακτική επιχορήγηση ) για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος έχουν την αφετηρία τους πολλά χρόνια πίσω. Όμως η πενταετία και οι συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν εκείνη την περίοδο, έφεραν την χρεοκοπία προ των πυλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ από ένα ταμείο με ετήσιο πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ το 2004 είχε μετατραπεί το 2009 σε ελλειμματικό με ετήσιο έλλειμμα 1,4 δις ευρώ. Στα ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Ταμείο Εμπόρων) από ένα οριακό έλλειμμα το 2004, φθάσαμε σε έλλειμμα 600 εκ. ευρώ το Η ανατροπή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία αφού την ίδια περίοδο οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη (με πρώτη την δαπάνη στο φάρμακο) τριπλασιάστηκαν. Ήταν λοιπόν τα ταμεία σε δραματική κατάσταση και το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναστολή πληρωμών οφείλεται καθαρά και μόνο στη δυνατότητα που είχε μέχρι τότε η χώρα να δανείζεται και να καλύπτει τα μεγάλα ελλείμματα αυξάνοντας όμως παράλληλα το έλλειμμα της χώρας και το χρέος της. Αυτή η δεινή κατάσταση θα μπορούσε να ανατραπεί εάν δεν είχε αρχίσει παράλληλα και δεν συνεχιζόταν μέχρι σήμερα η μεγάλη κρίση στην οικονομία, με την μεγάλη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων. Τι κάναμε ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Υπήρξαν πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν και έγιναν αυτή την περίοδο γιατί αποτελούσαν επιλογή μας και περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Αυτή την περίοδο ( ) έγιναν οι μεγαλύτερες τομές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Έγιναν μεγάλες αλλαγές που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν απλά εξαγγελίες: 1. Δημιουργήσαμε τις βάσεις ενός νέου βιώσιμου και δίκαιου συστήματος για τη χώρα με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 3863 του Με ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους

4 - Με απόλυτα διαφανές και επαρκές σύστημα χρηματοδότησης από το κράτος και την καθιέρωση ενιαίας βασικής σύνταξης 360 ευρώ, ως αφετηρία για όλες τις συντάξεις που διαμορφώνονται στη συνέχεια ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές που καταβάλλονται. - Με θεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης ακόμα και με ένα χρόνο ασφάλισης. - Με τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή του «εργοσήμου» για την ασφάλιση των εργαζομένων κατ οίκον, τους εργάτες στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. - Με θέσπιση κανόνων που αποτρέπουν φαινόμενα καταστρατήγησης από υπηκόους άλλων χωρών που εργάζονται περιστασιακά στη χώρα μας. - Με σεβασμό στα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και την καθιέρωση ενιαίων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 2. Αντιμετωπίσαμε με τον πιο δίκαιο δυνατό τρόπο τα προβλήματα της διαδοχικής ασφάλισης που για πολλά χρόνια αποτελούσαν την μεγαλύτερη αδικία για τους ασφαλισμένους. Μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από το καλοκαίρι του 2010 οι ασφαλισμένοι σε δύο ή περισσότερα ταμεία παίρνουν τη σύνταξη που τους αναλογεί και όχι σύνταξη μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τους ασφαλισμένους σε ένα ταμείο. Ικανοποιήθηκε λοιπόν ένα δίκαιο αίτημα που έμενε σε εκκρεμότητα από Δημιουργήσαμε το Νέο Ενιαίο Φορέα Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για να καταστήσουμε τα ταμεία ισχυρό διαπραγματευτή για την αγορά υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της ασφάλισης και της υγείας που εξαγγέλθηκε τουλάχιστον 10 φορές από το 1983 και μετά, χωρίς ποτέ να γίνει ούτε ένα βήμα. Σήμερα όμως, ο Ενιαίος Φορέας για την Πρωτοβάθμια Υγεία είναι μια πραγματικότητα και παρά τις δυσκολίες και τις αντιστάσεις των συμφερόντων που ήθελαν το χώρο αυτό «ξέφραγο αμπέλι», προχωρούμε βήμα-βήμα στην λειτουργία ενός φορέα που εξασφαλίζει: - Απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων - Ισότιμη πρόσβαση για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων στις υπηρεσίες μέσα από την σύσταση περισσότερων από σημείων εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα και ελεύθερη επιλογή. - Ενιαίους κανόνες συνεργασίας με τους προμηθευτές, για τους παρόχους υγείας (ιατρούς, φαρμακεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, κλπ)

5 - Ανάπτυξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, αλλά και ειδικών προγραμμάτων για χρόνια πάσχοντες, για άτομα με αναπηρία για ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους κλπ). 4. Εγκαταστήσαμε και αξιοποιήσαμε όσο γινόταν πιο αποτελεσματικά το σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλάζοντας ριζικά παγιωμένες πρακτικές στην λειτουργία των φορέων και των υπηρεσιών τους. Μεταξύ αυτών είναι : - Η αξιοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής σάρωσης των συνταγών, αρχικά στο ΙΚΑ και στη συνέχεια σε όλα τα ταμεία, με την καθιέρωση ενιαίου συνταγολογίου. - Η εγκατάσταση για πρώτη φορά της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελούσε για μια δεκαετία το ζητούμενο για τον έλεγχο των συνταγών και των εξετάσεων. Τώρα είναι μια πραγματικότητα και στην ολοκλήρωση του θα αποτελεί το πλέον χρήσιμο εργαλείο για την σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών και τον έλεγχο των δαπανών. - Η δημιουργία της ενιαίας βάσης ελέγχου πληρωμής συντάξεων και η δυνατότητα να γνωρίζουμε για πρώτη φορά τον αριθμό των συνταξιούχων καθώς και τις συντάξεις που λαμβάνουν από κάθε ταμείο. - Η σύνδεση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων αρχικά ΙΚΑ ΟΑΕΔ και στη συνέχεια ΙΚΑ ΟΑΕΔ Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από την διασταύρωση των στοιχείων. - Η πληρωμή όλων των παροχών (συντάξεων, επιδομάτων, παροχών υγείας σε χρήμα κλπ) μέσα από το διατραπεζικό σύστημα «ΔΙΑΣ» και η εισαγωγή όλων των στοιχείων σε ηλεκτρονική βάση. - Η απογραφή όλων των συνταξιούχων αλλά και όλων των επιδοματούχων (οικογενειακών επιδομάτων, πρόνοιας, αναπηρίας, κλπ) που έδωσε για πρώτη φορά πλήρη εικόνα για το τι πληρώνουμε και σε ποιους. Οι παραπάνω δράσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εδώ και 2 χρόνια αποτελούν την αυτονόητη βέβαια αλλά ταυτόχρονα και την πιο αποτελεσματική διαρθρωτική αλλαγή. Για πρώτη φορά στην χώρα μας όλα αυτά που συζητούσαμε για δεκαετίες για συντάξεις σε πεθαμένους, για αναπήρους «μαϊμούδες» για επιδόματα σε χιλιάδες πολίτες που δεν τα δικαιούντο για πλαστές συνταγές, για βιβλιάρια ασθένειας στα χέρια των επιτήδειων, για

6 επιδόματα και άδειες ασθενείας χωρίς κανένα έλεγχο, για συνταξιούχους που έπαιρναν ΕΚΑΣ και άλλες παροχές, χωρίς να τις δικαιούνται, περνούν στο παρελθόν. Με όλα αυτά έχουμε οδηγηθεί σε μία μείωση της δαπάνης σε ετήσια βάση κατά 3,2 δις ευρώ μέχρι σήμερα και στην ολοκλήρωση τους μέχρι το τέλος του 2012 θα φθάσουμε στα 4,5 δις ευρώ (σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009). Χωρίς τα μέτρα αυτά και τα αποτελέσματα τους η μείωση των συντάξεων σήμερα θα ήταν 25% και πάνω από 30% μέχρι το τέλος του χρόνου από 12% που είναι σήμερα, με όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. 5. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά καθολικά για τους μεγαλοοφειλέτες, μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, με κατασχέσεις και προώθηση πλειστηριασμών και θεσμοθετήσαμε νέα αυστηρά μέτρα για τους παραβάτες, όπως είναι η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους οφείλουν από ευρώ και άνω. Καταφέραμε έτσι να εισπράξουμε τα τελευταία 2 χρόνια (2010,2011) ένα ποσό 1,9 δις ευρώ από καθυστερούμενες οφειλές, αφού ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών υποχρεώθηκε να υπαχθεί στην ρύθμιση και να πληρώσει οφειλές προς τα ταμεία. 6. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να κρίνονται με ενιαίο, δίκαιο, αντικειμενικό και απόλυτα διαφανή τρόπο, όσοι από τους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρώτη φάση λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που οφείλονται στο μεγάλο όγκο των εξετάσεων που καλούνται να καλύψουν και γίνονται προσπάθειες να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όμως, πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα πιστοποίησης της αναπηρίας, μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα χωρίς πελατειακές σχέσεις, χωρίς αναπήρους «μαϊμούδες». 7. Προωθήσαμε την ουσιαστική ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο ταμείο. Στόχος μας ήταν και είναι να προστατεύσουμε και να ισχυροποιήσουμε το δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης και να αποτρέψουμε σενάρια για ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια σύνταξη ή στην υποκατάσταση της από την ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα, οριοθετούμε τη σχέση της επικουρικής με την επαγγελματική ασφάλιση. Η επιλογή μας αυτή είναι επιλογή διάσωσης των επικουρικών ταμείων για να μπορούν να δίνουν συντάξεις και όλα τα επόμενα χρόνια. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων ήταν

7 επιβεβλημένη εκεί όπου υπήρχαν μεγάλα ελλείμματα και οι παροχές ήταν δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Βεβαία, θα ήταν πολύ πιο ήπιες οι μειώσεις αυτές εάν τα ταμεία δεν είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές λοιπόν και το συνολικό έργο που έγινε στο ασφαλιστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή και το επόμενο διάστημα θα φανούν ακόμα περισσότερο. Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και άγονων αντιπαραθέσεων και αναζητήσεων χάρη σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που αποτελούν ουσιαστική μεταρρύθμιση έχει βάλει στέρεα θεμέλια για ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό αναγνωρίζεται και από τα ευρωπαϊκά όργανα μετά την αξιολόγηση που έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2011 και καταγράφεται στην επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα σύστημα βέβαια που η βιωσιμότητα του δεν υπονομεύεται από τις δικές του παθογένειες και αδυναμίες, γιατί η βιωσιμότητα κάθε ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται καθοριστικά από την συνολική πορεία της χώρας, της βιώσιμης προοπτικής της οικονομίας της, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Είναι γεγονός όμως ότι, το μεγάλο έργο που έχει παραχθεί στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και τα αποτελέσματα του, βρίσκονται σήμερα στη σκιά των αποφάσεων και των επώδυνων μέτρων, που δεν ήταν στις επιλογές μας αλλά υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που η χώρα αντιμετώπισε αυτήν την περίοδο. Ένα από τα πιο επώδυνα μέτρα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν η μείωση των συντάξεων που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανάγκης για βίαιη δημοσιονομική αναπροσαρμογή της χώρας μας. Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα είναι από τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό ζουν με μοναδικό ή κύριο εισόδημα τη σύνταξη, που για την πλειοψηφία είναι χαμηλές. Επομένως, η όποια μείωση πλήττει καίρια το βιοτικό τους επίπεδο. Παράλληλα, ακόμα και για όσους έχουν σχετικά μεγάλες συντάξεις, δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι σε πολλές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι είναι συνταξιούχοι, έχουν σημαντικές υποχρεώσεις με παιδιά που σπουδάζουν, παιδιά άνεργα κλπ. Επομένως και για αυτούς η μείωση του εισοδήματος αποτελεί ιδιαίτερα επώδυνο μέτρο.

8 Οφείλουμε όμως να δώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος αλλά και των επιπτώσεων που είχαν τα μέτρα. Η εικόνα που παρουσιάζεται καθημερινά στο δημόσιο διάλογο είναι της πλήρους απαξίωσης των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος. Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε βάσιμα και να αποδείξουμε ότι παρά τα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι κατέρρευσαν τα έσοδα, τα ταμεία στάθηκαν και στέκονται όρθια, το κράτος στήριξε και στηρίζει τις συντάξεις και μέσα σε αυτήν την καταιγίδα της κρίσης που βιώνουμε, οι συνταξιούχοι και τα εισοδήματα τους προστατεύτηκαν και σωστά, περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν την δουλειά τους και έμειναν χωρίς εισόδημα Όταν υπάρχουν μειώσεις ακόμα και σε χαμηλά εισοδήματα της τάξης του 20% ή και 30%. Όταν οι μισθοί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί κατά 40%. Όταν τα έσοδα των ταμείων από εισφορές μειώθηκαν κατά 25%. Οι συντάξεις μειώθηκαν 12% μέσα στην τριετία με όλα τα μέτρα, ακόμη και με την περικοπή των δώρων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς που πήραμε τις αποφάσεις και πολύ περισσότερο οι συνταξιούχοι που τις υφίστανται, πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι, όμως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε με τις συντάξεις. Στην χώρα μας υπάρχουν συνταξιούχοι και καταβάλλονται συντάξεις. Μετά από όλα τα μέτρα λοιπόν της δύσκολης διετίας, - Για το 40% των συνταξιούχων δηλαδή για 1 εκ. συνταξιούχους δεν υπήρξε καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, για ένα μεγάλο μέρος από αυτούς υπήρξε και αύξηση μέχρι 7% (κυρίως συνταξιούχοι ΟΓΑ) - Για το 35% των συνταξιούχων δηλαδή για υπήρξε μείωση από λίγα ευρώ μέχρι 5% λόγω μείωσης των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι το 10% εάν συμπεριληφθεί και η μείωση των επικουρικών συντάξεων. - Για το 25% των συνταξιούχων ( περίπου) υπήρξε πράγματι μεγάλη μείωση και κυρίως για όσους έπαιρναν συντάξεις από ευρώ και άνω ή έχουν σύνταξη πάνω από ευρώ και ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Είναι βέβαια άδικο το μέτρο της μείωσης, αφού οι περισσότεροι από την κατηγορία αυτή των συνταξιούχων έχουν πληρώσει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και για πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η πραγματικότητα σε σχέση με τους συνταξιούχους.

9 Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι την ίδια περίοδο και παρά τις δυσκολίες, υπήρξε ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με βαριά αναπηρία, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις τους και να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους. Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι με βάση τα νέα δεδομένα, την κατάσταση της χώρας, της οικονομίας της και των επιπτώσεων για πολλές ομάδες του πληθυσμού, για τους συνταξιούχους προσπαθήσαμε και καταφέραμε (ειδικότερα για όσους έχουν χαμηλές ή μεσαίου επιπέδου συντάξεις) να προστατευτούν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία αυτό είναι γνωστό. Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό είναι τι αποτρέψαμε την ίδια περίοδο και πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Το πρώτο και βασικότερο είναι, ότι η απομάκρυνση της χώρας από το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας με όλα αυτά τα δυσάρεστα όντως μέτρα, απομάκρυνε και τον κίνδυνο αναστολής στην πληρωμή των συντάξεων. Κανένας δεν μπορεί και δεν θέλει να φανταστεί την ημέρα που τα ταμεία δεν θα πλήρωναν τις συντάξεις. Σε μία χώρα που χρειάζονται 31,5 δις ευρώ για συντάξεις κάθε χρόνο η πραγματική της χρεωκοπία θα ήταν η αδυναμία της να καταβάλλει συντάξεις σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους ή στην καλύτερη περίπτωση να καταβάλλει τη μισή σύνταξη ακόμα και για τον συνταξιούχο των 500 ευρώ. Αυτή θα ήταν η αρχή για την πραγματική καταστροφή της χώρας Δυστυχώς, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται αυτό τον κίνδυνο και το διακύβευμα για τη χώρα και τους πολίτες. Πέρα όμως από το κεντρικό αυτό θέμα είναι απαραίτητο να επισημάνουμε τι άλλο αποτρέψαμε είτε μέσα από την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων είτε μέσα από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Αποτρέψαμε λοιπόν: - Την παραπέρα μείωση των συντάξεων. Θα ήταν σήμερα κατά μέσο όρο στο 25% (από 12%) και 30% στο τέλος του Η μείωση αυτή απετράπη λόγω της δραστικής μείωσης της σπατάλης (3,2 δις ευρώ ετησίως μέχρι σήμερα). Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά καθολικά για οφειλέτες πάνω από ευρώ, τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης εισφορών (με κατάσχεση εις χείρας τρίτων, με εφαρμογή προγράμματος πλειστηριασμών, κλπ) - Τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις με το νέο σύστημα (Ν.3863/2010) από το 70% στο 45% (που πρότειναν οι εκπρόσωποι της Τρόικα). Το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 64% στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου νόμου.

10 - Την κατάργηση των συντάξεων χηρείας για όσους από τους επιζώντες έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών - Τη σύνδεση της βασικής σύνταξης και των κατώτατων ορίων συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία. - Την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο έτος στο 67ο έτος της ηλικίας. - Την κατάρρευση των επικουρικών ταμείων και την αναστολή της πληρωμής των συντάξεων μέσα από την μικρότερη δυνατή μείωση (και όχι αυτή που προέβλεπαν οι αναλογιστικές μελέτες) και την προώθηση μίας ουσιαστικής ενοποίησης των επικουρικών ταμείων. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ Η συνεχιζόμενη βαθειά ύφεση που πλήττει τη χώρα από το 2008, δημιούργησε ένα νέο ιδιαίτερα δυσμενές τοπίο και στην αγορά εργασίας. Η μεγάλη απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, η δραματική αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κρίσης και λιγότερο απόρροια των νομοθετικών παρεμβάσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Η απορρύθμιση και η νέα σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος. Το πρόβλημα ανατρέχει πολλά χρόνια πίσω με εντονότερα τα χαρακτηριστικά του την τελευταία δεκαετία. Οι βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα είναι μεταξύ άλλων: - Η απουσία αναπτυξιακού προσανατολισμού της χώρας και η εγκληματική αδράνεια, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες που καθήλωσαν τη χώρα σε ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό κρατικοδίαιτο μοντέλο. - Η απουσία ενός οργανωμένου κρατικού μηχανισμού και μίας Δημόσιας Διοίκησης, που αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη τροχοπέδη σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια. Εάν συνυπολογισθεί και η διαφθορά που παράγεται και ενισχύεται μέσα από την γραφειοκρατία, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. - Η απουσία σχεδιασμού για τη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Σε πολλές περιπτώσεις τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για εξυπηρέτηση πελατειακών αναγκών και την ενίσχυση της κατανάλωσης. - Η δραματική υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μετά την ένταξη στο ευρώ και χωρίς να υπάρχει πλέον η δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος. Το

11 2009 η Ελλάδα ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο παγκοσμίως έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μία χώρα που εισήγαγε προϊόντα αξίας 36 δις ευρώ περισσότερα από την αξία εκείνων που εξήγαγε. - Η απώλεια της αίσθησης του μέτρου και της αξίας του χρήματος μετά την ένταξη μας στο ευρώ και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια. Η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες ήταν ανεξέλεγκτα την τελευταία δεκαετία, για να ακολουθήσει η αύξηση μισθών και να δημιουργηθεί μία εικονική πραγματικότητα σε αντίθεση με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και την παραγωγική βάση. Στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, την υπογραφή του Μνημονίου και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Οικονομικής Σταθερότητας οι πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών και κυρίως της τελευταίας, πριν το 2010, πενταετίας ανήκουν πλέον στο παρελθόν. - Ο δανεισμός που σε βαθμό κατέληγε στην ενίσχυση της κατανάλωσης και στην διατήρηση προσωρινών μη βιώσιμων θέσεων εργασίας, δεν αποτελεί πλέον μέσο τόνωσης της αγοράς. - Οι προσλήψεις στο δημόσιο με κάθε είδους εργασιακή σχέση, έτσι ώστε να καλύπτεται το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στην αγορά εργασίας, έχει πάψει πλέον να αποτελεί όπλο στα χέρια της όποιας κυβέρνησης που εξυπηρετούσε και τις πελατειακές ανάγκες του πολιτικού συστήματος. Όλες αυτές οι πρακτικές, διατηρούσαν τη ψευδαίσθηση της ευημερίας και έκρυβαν το πρόβλημα για να έρθει τώρα η ώρα της αλήθειας και της αποκάλυψης της πραγματικότητας. Τι κάναμε για την αγορά εργασίας και την ανάσχεση της ανεργίας Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί οι ρυθμίσεις που έγιναν για την αγορά εργασίας, πολλές από τις οποίες δεν ήταν στις επιλογές μας αλλά ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε κεντρικό επίπεδο με τους δανειστές μας, πρέπει σε κάθε περίπτωση να θεωρηθούν ως το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο του προβλήματος. Σε μία χώρα με 1 εκατομμύριο ανέργους και με επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις αποδοχές των εργαζομένων, είναι αδύνατον με ένα νομοθετικό πλαίσιο, όσο και προστατευτικό και αν είναι, να αποτρέψεις την απορρύθμιση.

12 Η οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας περνάει μόνο μέσα από την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό επιμένουμε σε ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα κινείται στην κατεύθυνση αυτή και θα οδηγεί στην επαναφορά της χώρας σε πορεία ανάπτυξης. Ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν δημιουργεί από μόνο του αλλά «υποδέχεται» το πρόβλημα της ανεργίας, τα δύο τελευταία χρόνια αξιοποίησε και αξιοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να βάλει ανάχωμα στην αύξηση του ποσοστού και να συμβάλλει στην ανακούφιση των ανέργων, στον έλεγχο της αγοράς εργασίας: - Αναμορφώσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με την ψήφιση του Νόμου 3996, το καλοκαίρι του Παρά την μεγάλη μείωση του προσωπικού και την ελλιπή στελέχωση του, αυξήθηκε το ελεγκτικό έργο καθώς και ο αριθμός των τριμερών διαδικασιών για την επίλυση διαφόρων. Τη διετία αυξήθηκαν οι έλεγχοι κατά 12,5%, τα εργατικά ατυχήματα μειώθηκαν κατά 21,6% και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα κατά 50%. Είναι αποτελέσματα μίας προσπάθειας χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε πετύχει τον τελικό στόχο που επιδιώκουμε για έναν ακόμη πιο ουσιαστικό έλεγχο στην αγορά εργασίας. - Μετασχηματίσαμε τον ΟΑΕΔ από έναν οργανισμό προγραμμάτων stage και καταβολής επιδομάτων ανεργίας, σε έναν οργανισμό με προτεραιότητα στην εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Παραλάβαμε το 2009 έναν υπερχρεωμένο ΟΑΕΔ χωρίς αποθεματικά και δυνατότητες άσκησης πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης. - Σχεδιάσαμε και ενεργοποιήσαμε δεκάδες προγράμματα μέσα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αξιοποίηση πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων. Βρήκαμε το ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα στο 0,5% και σήμερα βρισκόμαστε στο 28%, ενώ με τις εντάξεις που έχουν γίνει αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2012 στο 55%. Παράλληλα οι εντάξεις προγραμμάτων σήμερα είναι στο 70% και μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι στο 100%. - Διαμορφώσαμε κανόνες απόλυτης διαφάνειας για την επιλογή των ωφελουμένων, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και αντικειμενική αξιολόγηση των προτάσεων, προκειμένου να εξαλείψουμε φαινόμενα πελατειακών σχέσεων. Αλλάξαμε τη σχέση χρηματοδότησης των προγραμμάτων προς όφελος του εργαζόμενου, για κάθε ώρα αυξήθηκε από 2 σε 5 ευρώ, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε από 12 σε 6 ευρώ η αποζημίωση του φορέα κατάρτισης.

13 - Θεσμοθετήσαμε το πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, έναν καινούργιο για την Ελλάδα τομέα που μπορεί να δημιουργήσει από σήμερα και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. - Δημιουργούμε για πρώτη φορά στη χώρα ένα βιώσιμο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με σταθερή χρηματοδότηση από τα ταμεία που αποτελεί το σημαντικό βήμα για την συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Διασφαλίζουμε όχι μόνο το σημερινό πρόγραμμα (για τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους) αλλά και την επέκταση του για επιπλέον ωφελούμενους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία κ.λ.π. - Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις κοινωνικές δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.λ.π.). Είναι προφανές ότι η αύξηση της ανεργίας λόγω της μεγάλης ύφεσης δεν μπορούσε να αποτραπεί και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις χώρες ακόμα και στις χώρες με μικρή ύφεση. Η ανεργία στην Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ 15ετίας τον τελευταίο χρόνο. Στην Ελλάδα με ύφεση που αθροιστικά ανέρχεται στο 17% από το 2008 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία θα μπορούσε η ανεργία να έχει ξεπεράσει το 26%. Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκεται στο 21% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα 68 συνολικά προγράμματα τα οποία υλοποιήσαμε και υλοποιούμε. Ωστόσο, το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγάλο και η οριστική λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τις επενδύσεις, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σοβαρά από σήμερα και για το επόμενο διάστημα. Ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν από την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ής Ιουνίου και τρέχοντα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι οι δράσεις αυτής της περιόδου, έχουν ως στόχο περισσότερο να αποτρέψουν παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης και λήψη νέων επώδυνων μέτρων αλλά και να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές απόλυτα αναγκαίες. Τέτοιες δράσεις αφορούν στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας και την πληρωμή μέσω των τραπεζών εισφορών - φόρων και μισθών. Στην προώθηση της ενοποίησης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, στην ολοκλήρωση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ (Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας),

14 στην προώθηση όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μέσα από την ΓΓΔΚΠ και τον ΟΑΕΔ, στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ταμείων προνοίας για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος, στον σχεδιασμό και την οριστικοποίηση του διάδοχου σχήματος για τις κοινωνικές παροχές μετά την κατάργηση των οργανισμών του ΟΕΚ και ΟΕΕ και την μεταφορά όλων των προνοιακών δομών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην υλοποίηση της διάταξης για τη στήριξη των ταμείων, μέσα από την μεταφορά περιουσίας στο ταμείο που προβλέπεται για το σκοπό αυτό. Κυρίες και Κύριοι, Μετά την λαϊκή ετυμηγορία όπως εκφράστηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, υπήρξε η ιστορική ευκαιρία για το σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που θα μπορούσε να θέσει νέες βάσεις στην πορεία της χώρας. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είμαστε στην επόμενη ημέρα και σε μία νέα προεκλογική περίοδο που εκ των πραγμάτων αναβάλει μία σειρά αποφάσεων και επιλογών. Όμως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ένα Υπουργείο καθημερινής προσπάθειας, προκειμένου να διασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι για την καταβολή των συντάξεων και των άλλων παροχών. Σας καλώ όλους, κάτω από τις εντολές της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να δώσετε με όλες σας τις δυνάμεις, τη μάχη για να αποτραπεί μία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ταμείων. Κυρίες και Κύριοι, ανέλαβα κυβερνητικά καθήκοντα πριν 31 μήνες στο δυσκολότερο Υπουργείο, στην χειρότερη περίοδο που έζησε μεταπολεμικά η χώρα. Σε μία περίοδο διαχείρισης κρίσης που επέβαλλε ειδικά στο Υπουργείο αυτό να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και θεωρώ ότι τα αποτρέψαμε.

15 Επέλεξα να μείνω στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και να μην λιποτακτήσω, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να την δίνω από οποιαδήποτε θέση. Ήμουν από τους Υπουργούς που δεν είχε την τύχη και την δυνατότητα να νιώσει ούτε μια μέρα χαλάρωσης. Σε μια άλλη περίοδο θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αποχωρώ σήμερα από την θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας απόλυτα το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και της προσπάθειας που πρέπει να ακολουθήσει. Το μεγάλο έργο που έχουμε επιτελέσει αυτήν την περίοδο και το οποίο σήμερα βρίσκεται στην σκιά των επώδυνων μέτρων που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε αλλά και μίας δημαγωγικής προσέγγισης των πραγμάτων, πιστεύω ότι αποτελεί μία στερεή βάση για την επόμενη ημέρα. Θέλω και πάλι να σας καλέσω, κάτω από τις οδηγίες του κ. Ρουπακιώτη να καταβάλετε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία ημέρα. Να σταθείτε, όπως κάνατε μέχρι σήμερα, στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς κανένα μικροπολιτικό εμπόδιο. Η ώρα της αλήθειας είναι ώρα για όλους μας.

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, στο 2 ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, στο 2 ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012

Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανεργία, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Στους ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟ - ΘΑΝΟ ΤΣΙΡΟ-ENET.GR

Στους ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟ - ΘΑΝΟ ΤΣΙΡΟ-ENET.GR Στους ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟ - ΘΑΝΟ ΤΣΙΡΟ-ENET.GR Περικοπή 30% στο τμήμα των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ για τα ελλειμματικά ταμεία προαναγγέλλει μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν την σύγκλιση του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ. του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2010

ΟΜΙΛΙΑ. του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.12.2009 ΟΜΙΛΙΑ του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2010 Ο Προϋπολογισμός, τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΪΟΣ 2010 1. Εισαγωγή Η Κοινωνική Ασφάλιση 19 ο και τον 20 ο αιώνα. αποτελεί τη κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ. Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή

Διαβάστε περισσότερα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές της επαρχίας είναι οι πρώτοι από τους επαγγελματίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη στην Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 Θέμα: Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη στην Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή

Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Οι θέσεις της Α Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη την Απασχόληση & την Κοινωνική Συνοχή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ Γραφιστικός Σχεδιασμός Εντύπου Άννα Καρακωνσταντή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Λένε ότι καταρρέουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ Η αλήθεια είναι ότι: Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ, πληρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

«Οι αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό

«Οι αλλαγές στο νέο Ασφαλιστικό ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 6 Τ.Κ. 106 71 ΤΗΛ.: 21036 37 726, 21036 23 583 FAX : 210 36 02 101 email : silsinate@hotmail.com Αθήνα 11.5.2016 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας

Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης Ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας Περιεχόμενα Το πλαίσιο της πολιτικής μας Μακροοικονομικό περιβάλλον και προβλέψεις Μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014. Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014. Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014 Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Βασικότερος και παράλληλα αναπόφευκτος κίνδυνος όλων των κοινωνιών αποτελεί η γήρανση του πληθυσμού. Για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η αλήθεια και τα παραμύθια τους για το ασφαλιστικό.

Η αλήθεια και τα παραμύθια τους για το ασφαλιστικό. ΟΙ ΝΕΕΣ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ;) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥΣ Η αλήθεια και τα παραμύθια τους για το ασφαλιστικό. Προέχει η εργασία και η προστασία των μισθών γιατί οι αξιοπρεπείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΕΚΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία. του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Ομιλία. του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: Ομιλία του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτου Σπυρόπουλου στο 4 ο Ετήσιο Συνέδριο Labor & Insurance του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: «Απασχόληση και Ασφάλιση: Δύο ζητήματα εθνικής προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατέξεις

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατέξεις ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο Σ/Ν «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατέξεις Η κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και τα δημοσιονομικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Ιστορική κρίση της αγοράς εργασίας ύψος της ανεργίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο (22.6%) πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΕΚΚΑ ΓΕΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου I. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΝΩΜΗΣ. Το βασικότερο εύρημα της έρευνας, αποτελεί η δυσαρέσκεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ.

Δελτίο Τύπου I. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΝΩΜΗΣ. Το βασικότερο εύρημα της έρευνας, αποτελεί η δυσαρέσκεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Αριστοτέλους 46, 104 33 Αθήνα, Τηλ. 210 8846852, Fax. 210 8846853 www.imegsevee.gr, info@imegsevee.gr Δελτίο

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας 10 Δεκεμβρίου 2009 Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Οικονομικά 2009 Έσοδα 2009 2008 2009 2009 εκ. εκ. 2008 εκ. 2008 (%) ΤΕΠ 1.460,0 1.718,5 258,5 15,0

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Λάρισα, 13/11/2009

Ομιλία στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Λάρισα, 13/11/2009 Ομιλία στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Λάρισα, 13/11/2009 Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ανάμεσα σε εκπροσώπους του δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης Απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Σύνοψη και συμπέρασμα Αντώνης Τορτοπίδης, οικονομολόγος 1 Φεβρουάριος 2009 Η σημερινή ύφεση της οικοδομικής

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2015

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2015 Τροπολογία Στο Σχέδιο Νόµου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑµεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Αννας Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση του Δικτύου με θέμα: Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός

Ομιλία Αννας Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση του Δικτύου με θέμα: Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός Ομιλία Αννας Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση του Δικτύου με θέμα: Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός Αθήνα, 18.01.2016 Το 2016 είναι και πάλι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά με μεγάλες ανασφάλειες που

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη 13 ο Economist Cyprus Summit 2 Νοεμβρίου 2017, Λευκωσία

Ομιλία Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη 13 ο Economist Cyprus Summit 2 Νοεμβρίου 2017, Λευκωσία Ομιλία Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη 13 ο Economist Cyprus Summit 2 Νοεμβρίου 2017, Λευκωσία Είναι εξαιρετική χαρά και τιμή να συμμετέχω και φέτος σε αυτό το σημαντικό, ετήσιο συνέδριο του Economist.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2014 Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 18 ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ», που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαλίτσης Κων/νος 23/7/2015 Αναπληρωτής Γραμματέας Υγείας Πρόνοιας & Κοιν. Μέριμνας ΑΝΕΛ Υπεύθυνος Υπο-Γραμματείας Κοιν.

Μιχαλίτσης Κων/νος 23/7/2015 Αναπληρωτής Γραμματέας Υγείας Πρόνοιας & Κοιν. Μέριμνας ΑΝΕΛ Υπεύθυνος Υπο-Γραμματείας Κοιν. Κοινωνική Ασφάλιση Μια προσέγγιση στρατηγικής για ουσιαστική μεταρρύθμιση Περιγραφή Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς κρίσης τα τελευταία τριάντα χρόνια με κυρίαρχο χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26 Μαΐου 2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αριθμ. πρωτ. 257 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ----------- Ταχ.Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Νοικοκυριό-ID. 50+ στην Ευρώπη. Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη

Νοικοκυριό-ID. 50+ στην Ευρώπη. Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη Νοικοκυριό-ID Ατομικό-ID Ημερομηνία Συνέντευξης: Ερευνητή ID: Όνομα Ερευνώμενου: 50+ στην Ευρώπη Η Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη Ερωτηματολόγιο για Συμπλήρωση από το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Αθήνα 27/11/2014 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για δυναμική διεκδίκηση των πόρων που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία. Με τη δημιουργία κοινού

Διαβάστε περισσότερα

καθήκοντά σας, θέλω λίγο να δούμε το τι ειπώθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό. Τη

καθήκοντά σας, θέλω λίγο να δούμε το τι ειπώθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό. Τη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο δελτίο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερα σημεία στο νέο ασφαλιστικό - Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης.

Κυριότερα σημεία στο νέο ασφαλιστικό - Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης. Κυριότερα σημεία στο νέο ασφαλιστικό - Εισφορά 20% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού, επαγγελματία κλπ.) για τον κλάδο σύνταξης. - Εισφορά 6,95% επί του εισοδήματος κάθε ασφαλισμένου (μισθωτού,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΣΙΤΙΚΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ - ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ <<ΡΕΤΙΡΕ>>

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΣΙΤΙΚΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ - ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ <<ΡΕΤΙΡΕ>> ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΣΙΤΙΚΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ - ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1.000 ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε και πώς θα έρθει το τελικό κείμενο για ψήφιση αλλά σύμφωνα με τα δυσάρεστα τελευταία νέα, οι συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για το Νόμο 2084 του 1992 (Νόμος Σιούφα), το Νόμο 3029 του 2002 (Νόμος Ρέππα) κ.λ.π.

Πρόκειται για το Νόμο 2084 του 1992 (Νόμος Σιούφα), το Νόμο 3029 του 2002 (Νόμος Ρέππα) κ.λ.π. Πηγή: taxheaven Ημερμομηνία καταχώρησης: Feb 27 2008 at 05:37:27 PM Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους από 1η Ιανουαρίου 2008 Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο,

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία 13.2.2017 A8-0037/1 1 Παράγραφος 6 α (νέα) 6α. Επισύρει την προσοχή στη μείωση του μεριδίου των μισθών στην ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα και στην αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Μπ.

Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Μπ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό

Διαβάστε περισσότερα

'Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά.

'Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά. Ολα τα σκληρά νέα μέτρα για την διάσωση της οικονομίας, και τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτά. Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει σχεδόν τις διαδικασίες που

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010

Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010 Σημείωμα για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 2/5/2010 Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Αφού η διοίκηση της Alpha Bank κάνει το ΚΟΡΟΪΔΟ... Εμείς κάνουμε ΑΓΩΝΑ μέχρι την τελική Ν Ι Κ Η!!!

Αφού η διοίκηση της Alpha Bank κάνει το ΚΟΡΟΪΔΟ... Εμείς κάνουμε ΑΓΩΝΑ μέχρι την τελική Ν Ι Κ Η!!! Αφού η διοίκηση της Alpha Bank κάνει το ΚΟΡΟΪΔΟ Εμείς κάνουμε ΑΓΩΝΑ μέχρι την τελική Ν Ι Κ Η!!! ΑΦΟΥ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ALPHA BANK ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ Ν Ι Κ Η!!! Ο σύλλογός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Στο πλαίσιο της μεγάλης διάρκειας συνάντησης (4 ωρών) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ , Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: /4 Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ , Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: /4 Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 Τ.Κ. 101 80, Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4 Fax: 210-3332559 e-mail: press@minfin.gr Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014 Δελτίο Τύπου Δήλωση του Αναπληρωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 10.10.2012 Βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν την εξαγγελία των νέων μέτρων μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός μας και κατάργησης του ελάχιστου κράτους πρόνοιας που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Α. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2009 Είναι η μοναδική διέξοδος για να επέλθει στην οικονομία και την αγορά ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΩΡΛ-9Λ2. Αθήνα, 5 / 8 / Αριθ. Πρωτ. : Φ / οικ / 790. ΠΡΟΣ : 1. ΙΚΑ ΕΤΑΜ Διοίκηση Αγ. Κωνσταντίνου Αθήνα

ΑΔΑ: ΒΛΩΡΛ-9Λ2. Αθήνα, 5 / 8 / Αριθ. Πρωτ. : Φ / οικ / 790. ΠΡΟΣ : 1. ΙΚΑ ΕΤΑΜ Διοίκηση Αγ. Κωνσταντίνου Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : B Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΝΙΑ PRESIDENT, HELLENIC BANK ASSOCIATION, CHAIRMAN OF THE BOARD OF DIRECTORS, NATIONAL BANK OF GREECE CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING & BUSINESS FINDING LIQUIDITY

Διαβάστε περισσότερα

: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 2009-2011: ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Σύνοψη και συµπέρασµα Αντώνης Τορτοπίδης, οικονοµολόγος 1 Η σηµερινή ύφεση της οικοδοµικής δραστηριότητας είναι πιθανό να ακολουθήσει ανάλογη πορεία

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μία επιπλέον ενημέρωση, παραθέτουμε κατωτέρω ορισμένες λεπτομέρειες :

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μία επιπλέον ενημέρωση, παραθέτουμε κατωτέρω ορισμένες λεπτομέρειες : Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μία επιπλέον ενημέρωση, παραθέτουμε κατωτέρω ορισμένες λεπτομέρειες : Α. Αποσπάσματα από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (Φ80020/οικ.29753/Δ15.531-30.6.2016):

Διαβάστε περισσότερα

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2012 1 Περιεχόμενα 1. Διαχρονικά Προβλήματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 25, 2013 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...»

«ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...» Αθήνα, 25/5/2015 Α.Π. 753 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΣΕΚΕΚ «ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...» Το ΔΣ του ΕΛΣΕΚΕΚ εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου να απεντάξει

Διαβάστε περισσότερα

www.interamerican.gr Ασφάλεια Ζωής Το πιο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της οικογένειάς σας!

www.interamerican.gr Ασφάλεια Ζωής Το πιο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της οικογένειάς σας! www.interamerican.gr Ασφάλεια Ζωής Το πιο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της οικογένειάς σας! Προστατεύστε την οικογένεια σας Η Ασφάλεια Ζωής αποτελεί κάτι εξαιρετικά πιο πολύτιμο από ένα οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα 26-29/10/2013

Επικαιρότητα 26-29/10/2013 Αθήνα 29-10-2013 Επικαιρότητα 26-29/10/2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΠΟΚΠ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 14/7/09 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Σταδίου Αθήνα. Τηλ: Fax:

ΠΟΠΟΚΠ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 14/7/09 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Σταδίου Αθήνα. Τηλ: Fax: ΠΟΠΟΚΠ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 14/7/09 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.2786 Σταδίου 31 105 59 Αθήνα Τηλ: 3313732 Fax: 3314179 Προς: συντάκτες εργατικού και ασφαλιστικού Ρεπορτάζ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Παρακολουθείστε στο επ όμενο διάστημα όλες τις εξελίξεις για το ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνια και πολιτικές φαρμάκου

Μνημόνια και πολιτικές φαρμάκου Μνημόνια και πολιτικές φαρμάκου Πρόταση για μια άλλη πολιτική φαρμάκου Παρέμβαση Γιάννη Μπασκόζου στο 1 ο Συνέδριο της ΠΕΦ Στην Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια, με επίκληση της ανάγκης αποπληρωμής του δημόσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ταμείων σύμφωνα με τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 Η προηγούμενη κατάσταση 2 Οι σταθερές αρχές Το ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης διέπεται από τιςεξήςσταθερέςαρχές: ημόσιος, καθολικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία. Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank. Στην εκδήλωση. Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία. Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank. Στην εκδήλωση. Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank Στην εκδήλωση Κλειστή Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ Electra Metropolis Hotel Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 1 Αγαπητά μέλη και διοίκηση του ΣΕΤΕ, Αισθάνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Μία πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων, που η Ελλάδα του χθες,

Διαβάστε περισσότερα

Προϋπολογισμός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 24 Νοεμβρίου, 2011

Προϋπολογισμός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 24 Νοεμβρίου, 2011 Προϋπολογισμός 2012 Μύθοι και Αλήθειες Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 24 Νοεμβρίου, 2011 Κύρια Μηνύματα 1. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζει την ασφάλιση των Συμβολαιογράφων ο Ν.4578/2016. Ανδρέα Π.Κουτσόλαμπρου. Δικηγόρου, Συμβούλου ΔΣΑ, Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Πως επηρεάζει την ασφάλιση των Συμβολαιογράφων ο Ν.4578/2016. Ανδρέα Π.Κουτσόλαμπρου. Δικηγόρου, Συμβούλου ΔΣΑ, Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων Πως επηρεάζει την ασφάλιση των Συμβολαιογράφων ο Ν.4578/2016 Ανδρέα Π.Κουτσόλαμπρου Δικηγόρου, Συμβούλου ΔΣΑ, Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων Προϊσταμένου Γ Τμήματος Δνσης Νομικών Υποθέσεων ΕΦΚΑ Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εργόσηµο. Το εργόσηµο εφαρµόζεται για τους περιστασιακά απασχολούµενους, όπως οι κηπουροί

Εργόσηµο. Το εργόσηµο εφαρµόζεται για τους περιστασιακά απασχολούµενους, όπως οι κηπουροί Εργόσηµο Το εργόσηµο εφαρµόζεται για τους περιστασιακά απασχολούµενους, όπως οι κηπουροί Τα πάνω κάτω σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και συντάξεις, αλλά και στον τρόπο υπολογισµού και καταβολής των ασφαλιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ (Ενημερωτικό Σημείωμα του Δικηγόρου Αθηνών Διονυσίου Ρίζου) Η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου δημιουργεί μια νέα εικόνα συνολικά για τις επιβαρύνσεις που υφίσταται ο δικηγόρος

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Αθήνα 9-9-2013 Επικαιρότητα 7-9/9/2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/2017 ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΣΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/2017 ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΣΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/2017 ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΣΥ Το αίτημα για ένα καθολικό γενικό σχέδιο υγείας το οποίο να παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ όλο τον πληθυσμό αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά Θέματα Μηχανικών Ιωάννης Γιαννακουδάκης, μηχανολόγος μηχανικός Αγγελική Μυρίλλα, πολιτικός μηχανικός Μαρία Σαρτζετάκη, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU. MISSION CHIEF for Greece, IMF THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ DELIA VELCULESCU MISSION CHIEF for Greece, IMF TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Εισαγωγή Οι δημόσιες συμβάσεις είναι ένα νομικό και αναπτυξιακό εργαλείο μέσω του οποίου το κράτος αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα αγαθά και υπηρεσίες ή αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016)

ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016) ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016) Από 1/1/2017 αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής των εισφορών των επαγγελματιών στον

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας Α.Γ.Σ.Σ.Ε

Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας Α.Γ.Σ.Σ.Ε Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας Α.Γ.Σ.Σ.Ε Βούλγαρη 1 104.37 ΤΗΛ. 210-5244908 210-5200367 FAX. 210-5244907 agsse2005@gmail.com site: www3gsse.gr ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ Η χρηματοπιστωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Του. Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Του. Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Του Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Το πολιτικό προσωπικό της χώρας βαρύνεται, μεταξύ άλλων, και για την καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος της

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο Συνέδριο ΠΕΟ. Εκπροσώπου της ΓΣΕΕ. Οικ. Γραμματέα Γ. Γεωργακόπουλου

Ομιλία στο Συνέδριο ΠΕΟ. Εκπροσώπου της ΓΣΕΕ. Οικ. Γραμματέα Γ. Γεωργακόπουλου Ομιλία στο Συνέδριο ΠΕΟ Εκπροσώπου της ΓΣΕΕ Οικ. Γραμματέα Γ. Γεωργακόπουλου Χαιρετίζω εκ μέρους του Προέδρου και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ το Συνέδριο της ΠΕΟ. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα που εκπροσωπώ

Διαβάστε περισσότερα

Εφημεριδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων - Σ.Υ.Α.Τ. Σύλλογος Υ Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 14:40

Εφημεριδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων - Σ.Υ.Α.Τ. Σύλλογος Υ Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 14:40 Εφημεριδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων - Σ.Υ.Α.Τ. Σύλλογος Υ Τη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων, στον οποίο θα ενοποιηθούν όλα τα Ταμεία, σε πρώτη φάση της κύριας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ:23 ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ:23 ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ:23 ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ:23 ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ! Το χάρτη όλων των δραματικών (23) περικοπών στις συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Για τον φορέα της (αν)ασφάλειας μας

Για τον φορέα της (αν)ασφάλειας μας Για τον φορέα της (αν)ασφάλειας μας Μέσα σε μια διαρκή πίεση από ολοένα και πιο δυσβάσταχτα μέτρα, το ασφαλιστικό έμεινε σκόπιμα έξω από κάθε συζήτηση σαν φυσιολογικό θύμα του κουρέματος του Δημόσιου χρέους.

Διαβάστε περισσότερα

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013

Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Κρατικός Προϋπολογισμός 2013 Χρήστος Σταϊκούρας Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2012 1 Περιεχόμενα 1. Διαχρονικά Προβλήματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ. ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛ-ΤΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ 40 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μετά την έκδοση των 2 πινάκων με τα νέα όρια ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος)

Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος) Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος) Χαιρετισµός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιµιλιανίδου στο 2 ο Ετήσιο Συνέδριο ενάντια στη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισµό,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το 2010 παρουσιάστηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο. Οι δύο βασικές συνιστώσες της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη

ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ: Ένας χρόνος λειτουργίας. Προβλήµατα και οφέλη Κυριάκος Σουλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Φωτεινή Γιαλαµά Υποψήφια Διδάκτωρ,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Γενικό Σύστημα Υγείας

Παρουσίαση Γενικό Σύστημα Υγείας Παρουσίαση Γενικό Σύστημα Υγείας 17 Ιουνίου 2014 Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Περιεχόμενα Α. Υφιστάμενη κατάσταση Β. Κύρια χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ Γ. Εισφορές και Συμπληρωμές Δ. Υποχρεώσεις με βάση το Μνημόνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Αποδοχές-Σύνταξη ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Παρούσα Αξία Εισφορών = Παρούσα Αξία Παροχών Εργασιακός βίος / Καταβολή Εισφορών Σύνταξη Συνταξιοδότηση ΕΤΗ 3 Αποδοχές-Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα