Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα"

Transcript

1 Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα Ευαγγελία Γιαννοπούλου 1, Μαρία αρδανού 2, Παναγιώτα ερβένη 3, Αντωνία ερµεντζή 4, ήµητρα Ζαχαράκη 5, Μαριάνθη Καλαφάτη 6, Παρασκευή Τσιρώνη 7, Άννα Φραντζή 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Μετεκπαιδευόµενες Νηπιαγωγοί ιδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθήνας Φοιτήτρια Τ.Ε.Α.Π.Η. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα εργασία αποτελεί µια εκπαιδευτική πρόταση η οποία αναφέρεται στο τι µπορεί να κάνει το σύγχρονο νηπιαγωγείο ώστε να ευαισθητοποιήσει τα µικρά παιδιά γύρω από το πρόβληµα επιβίωσης, αλλά και την προστασία των σπάνιων ζώων που έχουν αποµείνει και ζουν στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, το θέµα διερεύνησης προκύπτει από ένα τυχαίο έναυσµα που οδηγεί τα παιδιά και τη νηπιαγωγό, ως ισότιµο µέλος της οµάδας, να κάνουν τις προτάσεις σύµφωνα µε τις οποίες θα το επεξεργαστούν. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει ο σκελετός πάνω στον οποίο θα κινηθεί η έρευνα, όπως επίσης και ο διαχωρισµός των παιδιών σε µικρότερες οµάδες για την πιο αποτελεσµατική πρακτική εφαρµογή. Στη συνέχεια, τα παιδιά αναλαµβάνουν τη συγκέντρωση και την οργάνωση του υλικού που θα τα βοηθήσει και οργανώνονται οι επιµέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες στηρίζονται στους µαθησιακούς στόχους που έχει θέσει η οµάδα. Παράλληλα, γίνεται σύνδεση των παραπάνω δραστηριοτήτων µε τις επιµέρους µαθησιακές περιοχές όπως αυτές περιγράφονται στο ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών για το νηπιαγωγείο ( ΕΠΠΣ, 2003). Επιπλέον, η νηπιαγωγός κάνει αξιολόγηση καθ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εφαρµογής, γεγονός που επιτρέπει τυχόν αλλαγές ή αναπροσαρµογές των στόχων και των δράσεων και τέλος, µετά την ολοκλήρωση του προγράµµατος ελέγχει κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι εκπαιδευτικοί στόχοι µέσα από προτεινόµενες δραστηριότητες. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ: αειφορία, απειλούµενα είδη, οµαδοσυνεργατική µέθοδος, µαθησιακοί στόχοι, δραστηριότητες, διαθεµατική προσέγγιση, αξιολόγηση. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χώρα µας έχει την τύχη να φιλοξενεί µερικά από τα πιο όµορφα και συναρπαστικά είδη του ζωικού βασιλείου που είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η µεσογειακή φώκια, όπως επίσης και άλλα όχι τόσο γνωστά αλλά σπάνια είδη σαν το αγριόγιδο, τη βίδρα και τον ελληνικό ποιµενικό. Καθώς όµως τα χρόνια περνούν και η παρέµβαση του ανθρώπου στην ισορροπία του φυσικού συστήµατος γίνεται ολοένα πιο βίαιη και αλόγιστη, πολλά από τα ζώα που στο παρελθόν ζούσαν χωρίς προβλήµατα, στις µέρες µας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Με την εκτίµηση ότι τα σηµερινά παιδιά αποτελούν τους αυριανούς πολίτες, καταλαβαίνουµε πόσο σηµαντική είναι η ενηµέρωση και η σωστή αγωγή τους σε

2 ζητήµατα διατήρησης του φυσικού µας περιβάλλοντος. Ειδικότερα, λαµβάνοντας υπόψη τις αρχές της αειφορίας η σηµερινή εκπαίδευση οφείλει να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν πως η ανάπτυξη που βασίζεται στις ανάγκες του παρόντος πρέπει να γίνεται µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην πλήττεται η δυνατότητα των µελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες, όπως πολύ εύστοχα τονίζει ο ορισµός της αειφόρου ανάπτυξης (www.arcturos.gr, 2008). ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑΥΣΜΑ Μια επίσκεψη στο Αττικό πάρκο ή το Ζωολογικό µουσείο του Παν/µίου Αθηνών, ένα σχετικό βιβλίο ή εγκυκλοπαίδεια για τα ζώα, ένα ντοκυµαντέρ στην τηλεόραση, µια σχετική ταινία όπως η «Μαδαγασκάρη» θα µπορούσαν µεταξύ άλλων, να αποτελέσουν την αφορµή για την ενασχόληση των παιδιών µε το θέµα. Μετά το έναυσµα και τον σχετικό προβληµατισµό ακολουθεί συζήτηση στην ολοµέλεια όπου ακούγονται οι απόψεις όλων των παιδών µέσω ενός καταιγισµού ιδεών (brainstorming). Η νηπιαγωγός, ως ενεργό και ισότιµο µέλος της οµάδας, αναλαµβάνει υποστηρικτικό ρόλο και µε τις κατάλληλες ερωτήσεις παροτρύνει τα παιδιά να εµπλακούν στη διαδικασία, προσπαθώντας παράλληλα να διακρίνει τα στοιχεία εκείνα που τα κινητοποιούν και τα ενδιαφέρουν γύρω από το θέµα διερεύνησης. Από την παραπάνω δραστηριότητα προκύπτει ο σχεδιασµός του ιστογράµµατος, το οποίο περιλαµβάνει τις επιµέρους ενότητες του θέµατος µε τις οποίες επιθυµεί η οµάδα να ασχοληθεί, όπως φαίνεται στο σχήµα παρακάτω: Γνωριµία µε αυτά Αιχµαλωσία Εκµετάλλευση ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Από Τι και Γιατί Απειλούνται Καταφύγια Οργανώσεις Σχήµα 1: Ιστόγραµµα θεµατικής προσέγγισης Κατά τη διάρκεια της προηγούµενης συζήτησης όπως είπαµε η νηπιαγωγός διερευνά κατά πόσο το θέµα ενδιαφέρει τα παιδιά, για το λόγο αυτό δηµιουργεί δύο λίστες αναφοράς οι οποίες περιλαµβάνουν όλα εκείνα που εκείνα γνωρίζουν για το θέµα, καθώς και όλα αυτά που δε γνωρίζουν και επιθυµούν να µάθουν. Εποµένως το επόµενο βήµα περιλαµβάνει τα εξής: Τι γνωρίζουµε; Τι θέλουµε να µάθουµε; Πώς θα το πετύχουµε;

3 Καταγράφοντας τις ιδέες των νηπίων σχετικά µε το πώς θα καταφέρουµε να µάθουµε περισσότερα µε το θέµα που µας ενδιαφέρει, και τι σχετικό µπορούµε να κάνουµε εµείς στο νηπιαγωγείο, πιθανόν να προκύψουν τα ακόλουθα: Καταγραφή ιδεών: Να βρούµε βιβλία Να πάµε επίσκεψη κάπου για να µάθουµε περισσότερα για το θέµα Να ρωτήσουµε τους γονείς µας Να ψάξουµε πληροφορίες στο ιαδίκτυο Να φτιάξουµε δικά µας ζώα Να παίξουµε κουκλοθέατρο Να φτιάξουµε µια δικιά µας ιστορία Να µιµηθούµε όποιο ζώο µας αρέσει, κ.α. ηµιουργία οµάδων Λαµβάνοντας ως δεδοµένο ότι τα παιδιά είναι εξοικειωµένα στο να εργάζονται µε τη µέθοδο project, ακολουθεί η δηµιουργία οµάδων εργασίας ανάλογα µε την επιθυµία και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα ίδια, οι οποίες περιλαµβάνουν τις εξής: Οµάδα υπεύθυνη για την αναζήτηση και την µεταφορά από το σπίτι σχετικού µε το θέµα έντυπου υλικού (φωτογραφίες, αφίσες, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, σχετικά παραµύθια). Οµάδα υπεύθυνη για την αναζήτηση υλικού από το ιαδίκτυο (σύνδεση µε σχετικές ιστοσελίδες οργανώσεων προστασίας των απειλούµενων ζώων). Οµάδα για κατασκευές και χειροτεχνίες στην τάξη (οµαδικές εργασίες, κατασκευή κούκλας). Οµάδα συγγραφής και εικονογράφησης ανάλογης µε το θέµα µας ιστορίας. Οµάδα υπεύθυνη για να µετατρέψει το µαγαζάκι της τάξης σε σχετικό µε το θέµα µας χώρο, όπως π.χ. «Περίπτερο προστασίας ζώων που κινδυνεύουν» - Ταξινόµηση - Οργάνωση υλικού και υπεύθυνη για τη διαχείρισή του από τα υπόλοιπα παιδιά. Οµάδα υπεύθυνη για την οργάνωση επίσκεψης σε µέρος σχετικό µε το θέµα µας όπου µπορούµε να πάρουµε περισσότερες πληροφορίες. Ειδικότερα η οµάδα αυτή αναλαµβάνει αρµοδιότητες που έχουν να κάνουν µε τους στόχους της επίσκεψης, όπως : Βρίσκει πληροφοριακό υλικό για τον τόπο επίσκεψης που αποφασίστηκε από την οµάδα να είναι το Αττικό πάρκο ή ο Αρχέλων (το κέντρο περίθαλψης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας) ή το Μουσείο Ζώων του Παν/µίου Αθηνών. Ετοιµάζει γράµµα για να αποστείλουµε στο µέρος που θα επισκεφτούµε ώστε να ενηµερώσει για το ποιο νηπιαγωγείο είµαστε καθώς και το λόγο που θέλουµε να κάνουµε την συγκεκριµένη επίσκεψη. ηµιουργεί µια σχετική ανακοίνωση που θα πληροφορεί τους γονείς για την επίσκεψη και τα πλαίσια στα οποία θα γίνει. Συγκεντρώνει και καταγράφει όλες εκείνες τις ερωτήσεις που επιθυµεί να απευθύνει η οµάδα στους υπεύθυνους του κέντρου ή του πάρκου αντίστοιχα.

4 Εξασκείται στη χρήση του δηµοσιογραφικού κασετόφωνου µε τη βοήθεια του οποίου θα γίνει η συνέντευξη στους υπεύθυνους. Είναι υπεύθυνη για τη µεταφορά υλικού στον τόπο της επίσκεψης όπως χαρτιά Α4, χαρτόνια, µολύβια, µπογιές τα οποία θα βοηθήσουν τις καταγραφές στη δράση πεδίου. Επεξεργάζεται το υλικό που συγκέντρωσε στην επίσκεψη, ώστε να το παρουσιάσει σε όλη την οµάδα όταν θα επιστρέψουµε στο νηπιαγωγείο. Χειρίζεται τη φωτογραφική µηχανή ή κάµερα ώστε να έχουµε και οπτικοακουστικό υλικό από την επίσκεψη. ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι γενικοί στόχοι του προγράµµατος εντοπίζονται στο να υποβοηθήσουν το παιδί του νηπιαγωγείου: Να ευαισθητοποιηθεί σε θέµατα που έχουν να κάνουν µε την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού µας περιβάλλοντος. Να αναπτύξει ικανότητες που ευνοούν τη συµµετοχή και τη δράση για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβληµάτων. Να καλλιεργήσει το σεβασµό του απέναντι στο δικαίωµα που έχει κάθε ζωντανός οργανισµός της γης να ζει σε ένα ασφαλές και προστατευµένο περιβάλλον. Να αποκτήσει θετικές στάσεις και συµπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον. Να µάθει να εργάζεται οµαδικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ Τα παιδιά εξοικειώνονται µε την εργασία σε οµάδες (οµαδοσυνεργατική µέθοδος), τη µέθοδο Project, την έρευνα πεδίου, την παρατήρηση, την έρευνα και αυτενέργεια που προωθεί τη βιωµατική αγωγή. Μαθαίνουν να προσεγγίζουν τη γνώση διαθεµατικά, συνδέοντας τη δηλαδή µε διαφορετικά πεδία, επιστήµες και µαθησιακές περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να αποκτήσουν µια πιο σφαιρική άποψη της πραγµατικότητας και κατά συνέπεια µία ολιστική προσέγγιση της γνώσης. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Στόχος Να έρθουν σε γνωριµία µε τα ζώα της Ελλάδας που απειλούνται µε εξαφάνιση, να συλλέξουν σχετικές πληροφορίες από διάφορες πηγές ραστηριότητες Συγκεντρώνουµε και επεξεργαζόµαστε έντυπα που αναφέρονται στα ζώα που απειλούνται µε εξαφάνιση στη Ελλάδα όπως βιβλία, εγκυκλοπαίδειες π.χ. βιβλία από τη σειρά «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝ ΥΝΕΥΟΥΝ: Καφέ αρκούδα-λύκος» (Εκδόσεις Ερευνητές, 1995), εικόνες από το ιαδίκτυο καθώς και υλικό που παραλάβαµε από την επίσκεψη. (Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Τεχνολογία). Μαθαίνουµε για τον τόπο διαµονής τους, τον αναζητούµε στον χάρτη. (Κάντζου, 2005, σελ. 263). Τα νήπια παρατηρούν, περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των ζώων, το σώµα τους, µιµούνται τις φωνές τους. (Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα).

5 Μαθαίνουµε για τα µωρά και τις διαστάσεις τους. Παρατηρούµε τα ίχνη που αφήνουν και κάνουµε αντιστοιχίσεις των ζώων µε εικόνες από τις πατηµασιές τους (Κάντζου, 2005, σελ. 265), (Μαθηµατικά). ιαβάζουµε σχετικές ιστορίες, παραµύθια όπως «Τα τρία µικρά λυκάκια» του Ε. Τριβιζά (2003), σχετικούς µύθους του Αισώπου, ποιήµατα για τα ζώα αυτά, αναζητούµε τις λέξεις των ζώων αυτών µέσα στα διάφορα κείµενα, βρίσκουµε αινίγµατα και παροιµίες όπως: «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», «ο λύκος κι αν εγέρασε και άσπρισε το µαλλί του, ούτε τη γνώµη άλλαξε, ούτε την κεφαλή του», «πεινάει σα λύκος» - «έπεσε στο στόµα του λύκου» (Γλώσσα, Λογοτεχνία). ηµιουργούµε τη δική µας ιστορία µε ήρωες τα ζώα που κινδυνεύουν, την καταγράφουµε, γράφουµε τίτλο, την εικονογραφούµε και µπαίνει στη βιβλιοθήκη της τάξης. Επίσης τη δραµατοποιούµε ή την παίζουµε στο κουκλοθέατρο (Γλώσσα, Εικαστική και Θεατρική έκφραση). Φτιάχνουµε πίνακα αναφοράς µε τα ζώα που απειλούνται στον οποίο τοποθετούµε την εικόνα µαζί µε µια καρτέλα µε το όνοµά τους, ώστε τα παιδιά να ανατρέχουν σε αυτόν όταν χρειάζεται (Γραφή Ανάγνωση). Βρίσκουµε σχετικά τραγούδια όπως «Μια αρκούδα καφέ» από τη συλλογή Εδώ Λιλιπούπολη, (Χατζηδάκις, Κυπουργός, Πλάτωνος), το τραγουδάµε, το δραµατοποιούµε (Μουσική Αγωγή- ραµατική Τέχνη ). Παιχνίδια οµαδικά όπως «Περπατώ µες το δάσος», ελεύθερη κίνηση και µιµητική έκφραση µε µουσική όπως «Το Καρναβάλι των ζώων» του Σαιν Σανς (Φυσική - Μουσική Αγωγή). «Ποιο ζώο είµαι;» (Κάντζου, 2005, σελ. 265): Κάθε παιδί χωριστά και µε τη σειρά διαλέγει µια εικόνα ενός ζώου χωρίς να τη δείξει στους υπόλοιπους και το περιγράφει µέχρι η οµάδα να ανακαλύψει ποιο είναι αυτό, π.χ. «...το ζωάκι αυτό έχει καφέ γούνα, είναι πολύ καλός ψαράς και του αρέσει να τρώει µέλι» (αρκούδα). Όταν η οµάδα βρει ποιο ζώο είναι, το παιδί κάνει επαλήθευση δείχνοντας την εικόνα (Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος). Κρυπτόλεξο: εφόσον υπάρχει ο σχετικός πίνακας αναφοράς µε τις εικόνες και τα ονόµατα των ζώων που µας ενδιαφέρουν, τα παιδιά παίζουν µε κρυπτόλεξα προσπαθώντας να βρουν και να γράψουν το όνοµα του ζώου που κρύβεται στην εικόνα ή το επιτραπέζιο που έχει δηµιουργήσει η νηπιαγωγός για τις ανάγκες επεξεργασίας του συγκεκριµένου θέµατος (Γραφή-Ανάγνωση). Ενασχόληση µε σχετικά επιτραπέζια παιχνίδια όπως Παζλ µε ζώα, τόµπολες ζώων µε το µέρος που ζουν, µε τις τροφές τους ή µε τα µωρά τους. (Μαθηµατικά, Μελέτη Περιβάλλοντος). Στόχος Να µάθουν από τι και γιατί τα ζώα αυτά απειλούνται µε εξαφάνιση ραστηριότητες Συγκεντρώνουµε υλικό από τις σχετικές ιστοσελίδες των οργανώσεων εκείνων που έχουν σα στόχο να πληροφορούν για τους κινδύνους που απειλούν τα ζώα και να τα προστατεύουν όπως, Αρκτούρος: ΜΟΜ: MOFI: Η οµάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάσυρση υλικού από το ιαδίκτυο εργάζεται στον υπολογιστή της τάξης στην αντίστοιχη γωνιά (αν υπάρχει σύνδεση) µε τη βοήθεια της νηπιαγωγού, χωρίς βέβαια αυτό να σηµαίνει πως

6 αποκλείονται τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης εφόσον επιθυµούν να συµµετέχουν. Αυτό συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά απασχολούνται παράλληλα σε άλλες γωνιές. Προϋπόθεση για την παραπάνω δράση είναι τα παιδιά να έχουν ήδη εξοικειωθεί µε τις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή, καθώς και τη χρήση του πληκτρολογίου. Οι πληροφορίες που ανασύρονται από το ιαδίκτυο τυπώνονται άµεσα αν η γωνιά είναι εξοπλισµένη µε εκτυπωτή και επεξεργάζονται στην ολοµέλεια της τάξης µε την υπόλοιπη οµάδα. Τέλος οργανώνονται στον αντίστοιχο χώρο όπως ο φελοπίνακας, ή το µαγαζάκι που έχει µετατραπεί ανάλογα, όπως είδαµε νωρίτερα (Πληροφορική). Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης µε το ιαδίκτυο, κάτι αντίστοιχο µπορεί να γίνει στο σπίτι µε τη συµµετοχή των γονέων, εφόσον η νηπιαγωγός τους εξηγήσει πως η σηµασία αυτής της πρακτικής είναι να αφήσουν το παιδί να αυτενεργήσει και όχι να δράσουν εκείνοι αντί για το ίδιο, εποµένως ο ρόλος τους πρέπει να είναι καθαρά υποστηρικτικός (Πληροφορική). Ενηµερωνόµαστε για τις δράσεις των παραπάνω κέντρων για την προστασία και τη διατήρηση των ζώων που απειλούνται µε εξαφάνιση, αλλά και παίρνουµε ενεργά µέρος αν αυτό είναι δυνατόν σε όλη την προσπάθεια µέσω κάποιου προγράµµατος που απευθύνεται στα νηπιαγωγεία. Μαθαίνουµε ποια είναι τα «Καταφύγια των ζώων», όπως το Θαλάσσιο πάρκο των Σποράδων για τη µεσογειακή φώκια, το Περιβαλλοντικό κέντρο του Αρκτούρου, το Καταφύγιο του Λύκου όπου περιθάλπονται λύκοι που προέρχονται από αιχµαλωσία, το Εκτροφείο Ελληνικού Ποιµενικού για τη διατήρηση της φυλής το οποίο ιδρύθηκε στη Νάουσα και σήµερα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του περιβαλλοντικού κέντρου του Αρκτούρου στη Φλώρινα (Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος). Στόχος Να αντιληφθούν τις αρνητικές συνέπειες που έχει η ανθρώπινη παρέµβαση στη φύση και το κλίµα της γης, τη σηµασία της τροφικής αλυσίδας και τις επιπτώσεις που έχει στην ισορροπία του οικοσυστήµατος όταν αυτή διαταράσσεται. ραστηριότητες Κάνουµε αναφορά στις ενέργειες εκείνες του ανθρώπου που προκαλούν µεγάλες φυσικές καταστροφές και κατ επέκταση περιορισµό στο βιότοπο των άγριων ζώων όπως οι πυρκαγιές, ή η αλόγιστη οικοδόµηση και η υλοτοµία. ιαβάζουµε το παραµύθι «Το καµένο δάσος» της Βλαχοπούλου, Εκδόσεις Κέδρος (1997) και αφού θέσουµε τους σχετικούς προβληµατισµούς, το παίζουµε στο Κουκλοθέατρο µε κούκλες και σκηνικό που έχουµε κατασκευάσει οι ίδιοι (Λογοτεχνία, Θεατρική έκφραση). Συζητάµε για τη Χειµερία νάρκη της αρκούδας και τη σηµασία που έχει αυτή για την επιβίωση της. Θέτουµε τον προβληµατισµό σε σχέση µε την διατάραξη του κλίµατος η οποία οδήγησε µια χρονιά στο να µην καταφέρουν τα ζώα να κοιµηθούν στην Ελλάδα. Υποστηρίζουµε τα παιδιά να κάνουν υποθέσεις και να αναρωτηθούν τι επιπτώσεις θα έχει για τη ζωή όλων µας αν κάποια ζώα λόγω της υπερθέρµανσης του πλανήτη µας τελικά δεν καταφέρουν να επιβιώσουν (Μελέτη Περιβάλλοντος, Συναισθηµατική Αγωγή). Την παραπάνω συζήτηση ακολουθεί µια σχετική δραµατοποίηση, ένα παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά υποδύονται τις αρκούδες που δεν µπορούν να

7 κοιµηθούν, ή κάνουν µια ελεύθερη ζωγραφιά για να εκφράσουν τα συναισθήµατά τους ( ραµατική τέχνη-εικαστική έκφραση). Μελετάµε µέσα από σχετικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες την τροφική αλυσίδα, την απεικονίζουµε µε κατασκευές και εργασίες σε χαρτόνι που κρεµάµε στο φελοπίνακα και επισηµαίνουµε τη τεράστια σηµασία της για την ισορροπία στον πλανήτη µας (Μελέτη Περιβάλλοντος). Μαθαίνουµε µε τι τρέφονται τα ζώα, πως συνδέονται µεταξύ τους µε σχέσεις τροφής, τι µπορεί να συµβεί όταν οι σχέσεις αυτές διαταράσσονται ή διακόπτονται. Αναρωτιόµαστε αν στις µέρες µας η τροφή των ζώων είναι επαρκής για την επιβίωσή τους. Σύµφωνα µε τα παραπάνω, πραγµατοποιούµε τις εξής δραστηριότητες: Κάθε παιδί επιλέγει µια καρτέλα ζώου ή µια καρτέλα που απεικονίζει κάποια τροφή. Με το άκουσµα της µουσικής αρχίζει το κυνήγι της τροφής. Τα παιδιά αναζητούν την κάρτα που τα αντιπροσωπεύει και πιάνονται χέρι-χέρι. Πρώτα σχηµατίζουν ζευγάρια και σιγά-σιγά ενώνονται σε µεγαλύτερες οµάδες που αποτελούν τις τροφικές αλυσίδες (Μιχαλοπούλου, Χιωτάκη, 2001, σελ. 422), (Φυσική αγωγή, ραµατική τέχνη, Μελέτη Περιβάλλοντος). Τα παιδιά πιάνονται αγκαζέ και δηµιουργούν µια τεράστια αλυσίδα, κατόπιν παρατηρούµε και σχολιάζουµε τι συµβαίνει όταν ένα παιδί αφήσει το διπλανό του και η αλυσίδα κοπεί (Φυσική αγωγή, Συµβολικό παιχνίδι, Γλώσσα). Στόχος Να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες όλων των πλασµάτων της γης. Να προβληµατιστούν γύρω από το θέµα της αιχµαλωσίας και της εκµετάλλευσης των ζώων. ραστηριότητες: Παιχνίδι ρόλων (παραλλαγή δραστηριότητας από Καρατζά, Νικολούδη, 2006, σελ. 62): Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο οµάδες, µία των ζώων και µία των κυνηγών. Μερικά στεφάνια του ψυχοκινητικού θα είναι η «φυλακή» για τα ζώα που θα πιάνουν οι κυνηγοί και µε το σύνθηµα της νηπιαγωγού τα παιδιά που είναι οι κυνηγοί τρέχουν να πιάσουν τα παιδιά που είναι τα ζωάκια. Όταν ολοκληρωθεί το παιχνίδι και έχοντας περάσει όλα τα παιδιά από την οµάδα των ζώων που φυλακίζονται, γίνεται σχετική συζήτηση. Σε αυτή τα παιδιά καλούνται να εκφράσουν πώς ένοιωσαν όταν τα παιδιά-κυνηγοί τα έπιασαν και έπρεπε να αιχµαλωτιστούν. Επίσης τα παιδιά προσπαθούν να µπουν στη θέση των ζώων που βιώνουν την αιχµαλωσία στην πραγµατικότητα και όχι για να παίξουν απλά. Η νηπιαγωγός τα ενθαρρύνει να εκφραστούν µε τη βοήθεια σχετικών ερωτήσεων όπως: «πιστεύετε πως τα ζώα στεναχωριούνται;», «τους αρέσει όταν χάνουν το σπίτι τους ή µένουν σε κλουβί;» ( ραµατική τέχνη, Συναισθηµατική αγωγή). Τα παιδιά ανά δύο παίρνουν τους εξής ρόλους: το ένα είναι δηµοσιογράφος και το άλλο ένα ζώο που εκείνο θέλει. Εφόσον έχουν προηγηθεί όλες εκείνες οι πληροφορίες για τους κινδύνους και τις απειλές που αντιµετωπίζουν τα ζώα υπό εξαφάνιση, ο δηµοσιογράφος µε την µέθοδο του αυτοσχεδιασµού στη θεατρική έκφραση κάνει ερωτήσεις στο παιδί- ζώο που έχουν να κάνουν µε το

8 πώς επιβιώνει καθηµερινά αλλά και µε το τι νοιώθει για όλα αυτά που αντιµετωπίζει (Παιχνίδι ρόλων, Συναισθηµατική Αγωγή). Στόχος Να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχει ο κάθε άνθρωπος χωριστά για ό,τι συµβαίνει γύρω του, να υιοθετήσουν στάσεις ενεργού πολίτη, να αντιληφθούν την αποτελεσµατικότητα της οµαδικής εργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. ραστηριότητες Τα παιδιά αναλαµβάνουν µια καµπάνια ενηµέρωσης για τα ζώα της Ελλάδας που απειλούνται να εξαφανιστούν η οποία απευθύνεται στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου, δηλαδή στους γονείς και όλη την οικογένεια, στη γειτονιά, στο ήµο που ανήκει το νηπιαγωγείο. Στα πλαίσια αυτής πραγµατοποιούνται τα εξής: ηµιουργία αφίσας που θα περιλαµβάνει πληροφορίες, εικόνες, εργασίες των παιδιών γύρω από το θέµα η οποία θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του νηπιαγωγείου, στο ήµο και σε διάφορα κεντρικά σηµεία της πόλης (Γλώσσα, Εικαστικά). Την αφίσα µπορούν να συνοδεύουν και µικρά flyers (έντυπα) στα οποία µπορούµε να έχουµε γράψει απλά συνθήµατα δίπλα σε φωτογραφίες των ζώων που έχουµε πάρει από το ιαδίκτυο. Αφού τα φωτοτυπήσουµε τα δίνουµε σε εµπορικά µαγαζιά της περιοχής για να τα διανείµουν σε πελάτες (Γραφή, Εικαστικά, Πληροφορική). Τα παιδιά θα δηµιουργήσουν το «Ψηφιδωτό της αγάπης»: το κάθε ένα σε µία διαφορετική χαρτοπετσέτα, ύφασµα ή απλό χαρτί τύπου κάνσον σε πολλά χρώµατα «γράφει» µια ευχή, ένα σύνθηµα για τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν όπως π.χ. «προστατεύω τον λύκο» «φροντίζω την καφέ αρκούδα» «SOS για τα ζώα που απειλούνται» κ.α. Στη συνέχεια ενώνουµε όλα τα κοµµάτια δηµιουργώντας ένα µεγάλο πάτσγουορκ-ψηφιδωτό το οποίο µπορούµε να αναρτήσουµε σε εξωτερικό σηµείο του νηπιαγωγείου που θα είναι ορατό στους περαστικούς (Γραφή, Εικαστικά). ηµιουργούµε µια έκθεση µε όλα το πληροφοριακό υλικό, τις φωτογραφίες και τις εργασίες µας και καλούµε τους γονείς να έρθουν να την επισκεφτούν (Μελέτη περιβάλλοντος, Γλώσσα). Αν υπάρχει η δυνατότητα και το επιθυµούν τα παιδιά, µπορούµε να παρουσιάσουν την ίδια ηµέρα ένα µικρό θεατρικό που µπορεί να είναι η ιστορία που έγραψαν τα ίδια, ή όποιο άλλο σχετικό κείµενο και παραµύθι επεξεργαστήκαµε στα πλαίσια του προγράµµατος (Θεατρική έκφραση). Κάνουµε µια επίσκεψη σε διπλανό νηπιαγωγείο ή συστεγαζόµενο δηµοτικό και ενηµερώνουµε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την εργασία µας, τους σκοπούς και τις προσδοκίες µας. Παρουσιάζουµε όλο το υλικό του προγράµµατος και προτείνουµε κοινή δράση και συνεργασία σε θέµατα που αφορούν στο περιβάλλον. Το ίδιο µπορεί να συµβεί µε περισσότερα σχολεία µέσω ταχυδροµικής ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. (Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος, Πληροφορική). Αν υπάρχει εφηµερίδα του ήµου προτείνουµε να δηµοσιευτεί ένα γράµµα που να περιγράφει τις προτάσεις µας για την προστασία των απειλούµενων ζώων (Γιαγκουδάκη, Κωνσταντίνου, 2003, σελ. 48), ή τη συνολική πορεία

9 της προσπάθειας των σχολείων µας, ώστε να φτάσει το µήνυµα σε όσο περισσότερο κόσµο γίνεται, ενώ παράλληλα απευθύνουµε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους επιθυµούν να υποστηρίξουν το έργο µας. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Οι νηπιαγωγοί αξιολογούν το πρόγραµµα καθ όλη τη διάρκεια του, όπως συνιστά και ο Οδηγός της Νηπιαγωγού ( αφέρµου, Κουλούρη, Μπασαγιάννη, 2007), ώστε να γίνονται οι απαραίτητες παρεµβάσεις και αλλαγές όταν αυτό απαιτείται. Παράλληλα µε την ολοκλήρωση του, ελέγχουν και αξιολογούν µε ποικίλες δραστηριότητες τις παρακάτω παραµέτρους: Αν διατηρήθηκε το ενδιαφέρον των παιδιών µέσα στην πορεία του προγράµµατος. Αν προέκυψαν προβληµατισµοί, ερωτήµατα και απορίες από τα παιδιά. Αν εργάστηκαν όλα τα παιδιά µε προθυµία και ενθουσιασµό τόσο σε ατοµικό, όσο και σε οµαδικό επίπεδο. Αν απέκτησαν γνώσεις και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες προκειµένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Αν παρατηρήθηκε αλλαγή στις στάσεις απέναντι σε περιβαλλοντικά θέµατα και προβλήµατα. Αν υπήρξε ενδιαφέρον και ενεργή συµµετοχή από την πλευρά της οικογένειας των παιδιών. Αν το νηπιαγωγείο άνοιξε αποδοτικά στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, αν προέβαλε µε αποτελεσµατικό τρόπο τους σκοπούς και τις προσδοκίες του. Αν προέκυψαν προβλήµατα και περιορισµοί στις ενέργειες του νηπιαγωγείου και µε ποιο τρόπο αυτά θα µπορέσουν να αντιµετωπιστούν σε ανάλογες δράσεις στο µέλλον. Αν τα παιδιά εκδήλωσαν επιθυµία να εργαστούν ξανά σε ένα τέτοιο πλαίσιο µε κάποιο νέο θέµα που τα ενδιαφέρει. ραστηριότητες αξιολόγησης Με την ολοκλήρωση του προγράµµατος, η νηπιαγωγός συγκεντρώνει την οµάδα στην παρεούλα και µε τις κατάλληλες ερωτήσεις παροτρύνει τα παιδιά να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήµατά τους για τις δράσεις που ανέλαβαν. Καταγράφει τις απορίες και τους νέους προβληµατισµούς και κάνει σύγκριση µε εκείνους που είχε καταγράψει στην αρχική φάση του προγράµµατος, ώστε να ελέγξει αν έχει προκύψει κάτι καινούργιο στις στάσεις και τις απόψεις των παιδιών µετά την ενασχόλησή τους µε το θέµα προστασίας των ζώων που απειλούνται µε εξαφάνιση. Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν νέες προτάσεις που θα υλοποιούσαν ώστε να προστατευτούν τα ζώα που απειλούνται στην Ελλάδα, αν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τα ίδια αποφάσεις για την τύχη τους. Η νηπιαγωγός καταγράφει τις παραπάνω προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια «γράφονται» από τα παιδιά µε τη µορφή µικρού κειµένου που µπορούµε να αποστείλουµε ηλεκτρονικά σε όλες εκείνες τις οργανώσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος µε τις οποίες ήρθαµε σε επαφή.

10 Τα παιδιά κάνουν µια ελεύθερη οµαδική εργασία η οποία θα απεικονίζει τον κόσµο που εκείνα θα επιθυµούσαν να φιλοξενεί τα απειλούµενα µε εξαφάνιση ζώα, δίνουν ένα τίτλο στην εργασία αυτή και την αναρτούµε κοντά στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου. Το κάθε παιδί αναφέρει τις σχετικές µε το θέµα συζητήσεις που έκανε µε την οικογένεια ή τους φίλους του κατά τη διάρκεια του προγράµµατος. Η νηπιαγωγός σε ρόλο δηµοσιογράφου κάνει µια «δηµοσκόπηση» κατά την οποία καταγράφονται θέµατα που ενδιαφέρουν τα παιδιά και αποτελούν προτάσεις για µελλοντικές δράσεις σχετικές µε το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στις µέρες µας τα ζητήµατα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Όλοι µας, ενήλικες και παιδιά, γινόµαστε καθηµερινά µάρτυρες της ολοένα και πιο καταστροφικής παρέµβασης του ανθρώπου στην ισορροπία του οικοσυστήµατος. Η ευαισθητοποίηση του σηµερινού, αλλά και του µελλοντικού πολίτη και η καλλιέργεια του αισθήµατος της προσωπικής ευθύνης σε σχέση µε το περιβάλλον αποτελεί πλέον ανάγκη παρά επιλογή. Στην ανάγκη αυτή έρχεται να ανταποκριθεί η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση η οποία µέσα από τους στόχους της προσβλέπει στην καλλιέργεια ενός νέου ήθους, ικανού να επιφέρει αλλαγή στις σχέσεις του ανθρώπου µε τη φύση. Οι σχέσεις αυτές οφείλουν να µην είναι εχθρικές, αλλά αρµονικές και ισορροπηµένες ώστε οι µελλοντικές γενιές να έχουν τη δυνατότητα να απολαµβάνουν σε ικανοποιητικό βαθµό µια ποιότητα ζωής, και ακόµα πιο σηµαντικό, να βλέπουν το αύριο του πλανήτη µας µε αισιοδοξία. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Για τους εκπαιδευτικούς ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Μη κυβερνητική οργάνωση για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας της αειφορίας στην Ελλάδα, ηµεροµηνία ανάκτησης: 28/02/2008. Γιαγκουδάκη, Μ. Κωνσταντίνου, Α. (2003), Οικολογικά Παραµύθια: Πιλοτικό Πρόγραµµα, Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 33. αφέρµου, Χ., Κουλούρη, Π., Μπασαγιάννη, Ε. (2007), Οδηγός Νηπιαγωγού: Εκπαιδευτικοί σχεδιασµοί, ηµιουργικά περιβάλλοντα µάθησης, ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Οργανισµός Εκδόσεως ιδακτικών Βιβλίων, Αθήνα. Κάντζου, Ν. (2005), Ζώα υπό εξαφάνιση: Καθηµερινές διαθεµατικές δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο, τόµος Β, Εκδόσεις ίπτυχο, Αθήνα. Καρατζά, Μ. Νικολούδη, Φ. (2006), Ζώα υπό εξαφάνιση, Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 51. Μιχαλοπούλου, Κ. Χιωτάκη, Ε. (2001), ραστηριότητες για την ανακάλυψη και κατανόηση του περιβάλλοντος στην Προσχολική ηλικία, Βασική Βιβλιοθήκη Προσχολικής Εκπαίδευσης, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα. ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2003), ιαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραµµάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. Προγράµµατα σχεδιασµού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, Αθήνα. Για τα παιδιά (προτεινόµενα βιβλία)

11 Βλαχοπούλου, Σ. (1997), Το καµένο δάσος: Παιδί και Περιβάλλον, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. Baker, L. (2001), Η φώκια: Τα ζώα, Εκδόσεις Ερευνητές, Αθήνα. Harvard, C. (2003), Ο λύκος: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα. Faundez, A. (2005), Ζώα υπό εξαφάνιση, Εκδόσεις Σαββάλας, Αθήνα. Joukovski, V. (2003), Ο γκρίζος λύκος: Παραµυθολογοτεχνία, Εκδόσεις Ροές, Αθήνα. (1995) Ζώα που κινδυνεύουν: Καφέ αρκούδα, Εκδόσεις Ερευνητές, Αθήνα. (1995) Ζώα που κινδυνεύουν: Λύκος, Εκδόσεις Ερευνητές, Αθήνα. Καραγκούνη, Α. (1997), Εγώ η φώκια Μοναχός: SOS Χανόµαστε, Εκδόσεις Ακρίτας, Αθήνα. Λετρίδου, Β. (2003), Λύκος: Ζώα που κινδυνεύουν, Εκδόσεις Ερευνητές, Αθήνα. Ρίτσου, Ε. (2002), Η µεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. Τασάκου, Τ. (2001), Η µοναχική φώκια και το παλτό της κυρίας προέδρου: Σειρά Οικοπαραµύθια, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. Τριβιζάς, Ε. (2003), Τα τρία µικρά λυκάκια, Εκδόσεις Ελληνικά Γράµµατα, Αθήνα. Τracqui, V. (2003), Η καφέ αρκούδα: ο γίγαντας των βουνών, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ /ΝΣΕΙΣ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (µη κυβερνητική οργάνωση για ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας): ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας): GREENPEACE Hellas (µη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση): ΜΟΜ ( κέντρο µελέτης και προστασίας της µεσογειακής φώκιας): WWF Hellas (περιβαλλοντική οργάνωση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας):

Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ»

Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» Β ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» Ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών: α) Μαρία Βούζα β) Αννίτα Ανδρέου Τάξη: Νήπια Προνήπια Αριθμός μαθητών: 24 Στόχοι προγράμματος Να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΘΕΜΑ: «ΘΑ Τ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ;» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφόρμηση για το συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

"ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ"

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ "ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ" Με αφορμή το προτεινόμενο πρόγραμμα της Σχολικής Συμβούλου 19ης Περιφέρειας Π. Α. Ηρακλείου Κρήτης και Νίκης Δεληκανάκη για τον λύκο, την προσφορά παιδαγωγικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΟΥΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 24 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΜΙΑ 35100 EZOUNI@TEILAM.GR «ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα δύο σχολεία (23 ο

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 4 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 4 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 4 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ Ένταξη µαθήµατος στο αναλυτικό πρόγραµµα: Ευέλικτη ζώνη Περιβαλλοντική εκπαίδευση Τάξη: ΣΤ ηµοτικού Σχολείου Γνωστικά αντικείµενα: Γλώσσα, Μαθηµατικά, Αισθητική Αγωγή Θεµατική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 7 ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης Κλασικό Τμήμα Μαθητές:19 Υπεύθυνη Νηπιαγωγός: Κοϊνάκη Ευστρατία Θέμα: «Δουλεύουμε όλοι μαζί. Στον Πλανήτη δίνουμε ΖΩΗ!!!» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε μια προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

«ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-08 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ «ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΜΑΚΡΙ ΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΒΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α 1. ΝΙΚΟΛΑΙ ΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισµός- Αξιολόγηση του έργου «µια σταγόνα ταξιδεύει»

Απολογισµός- Αξιολόγηση του έργου «µια σταγόνα ταξιδεύει» Απολογισµός- Αξιολόγηση του έργου «µια σταγόνα ταξιδεύει» Η συνεργασία του ηµοτικού Σχολείου ηµητριτσίου και του A ηµοτικού Σχολείου Λατσιών της Κύπρου στα πλαίσια του etwinning ξεκίνησε στις αρχές εκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Γ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΛΩΣΣΑ-ΜΕΛΕΤΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ)

ΤΑΞΗ Γ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΛΩΣΣΑ-ΜΕΛΕΤΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 4ηςΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΑΞΗ Γ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20.06.2014 Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση(προσωρινή): Ηλία Ζερβού 10 Ταχ. Κώδικας : 28100

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής.

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής. ΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Η ιστορία του Κοµπιουτερούλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ερέθισµα για την εξοικείωση των παιδιών της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη. Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη

Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη. Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη PROJECT: «Όταν η γη θυμώνει!» ΑΦΟΡΜΗΣΗ Το ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Όταν η γη θυμώνει», αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 2 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ A ΕΝΟΤΗΤΑ Τάξη: ΣT ηµοτικού Ένταξη µαθήµατος στο αναλυτικό πρόγραµµα: Ευέλικτη ζώνη - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Γνωστικά αντικείµενα: Φυσικά, Γλώσσα, Αισθητική αγωγή Θεµατική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΦΛΩΡΙΝΑ 2014 1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ : ΠΟΥΓΑΡΙ ΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

Τα ζώα και εμείς. Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή & στο κέντρο προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων»

Τα ζώα και εμείς. Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή & στο κέντρο προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» Τα ζώα και εμείς Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή & στο κέντρο προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» Jacob Hoefnagel (1573-ca. 1632) Orpheus Charming the Animals, 1613 α Δημοτικού, Ψυχικό 2017 Τα ζώα αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/Τµήµα Αριθµός Μαθητών

Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη/Τµήµα Αριθµός Μαθητών 2.2. Φόρµα Μαθήµατος 2 ης Τηλεδιάσκεψης Το νερό νεράκι Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος και της Κύπρου ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΛΗΡΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΥΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2 ο 2/θ Νηπιαγωγείο Αιγινίου Τμήμα 1 ο Κλασικό Αριθμός νηπίων προνηπίων: 13 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το σποράκι πηγή Ζωής «Σποράκι εδώ - σποράκι εκεί χτίζεται μια νέα ζωή» Υπεύθυνη Νηπιαγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΝΤΥΠΟ Α ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Ιώ Παπαδηµητρίου 729 Παιδαγωγικές χρήσεις του ιαδικτύου στο νηπιαγωγείο Σηµείωση: Θα πρέπει εδώ να σηµειωθεί ότι στην προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Η έννοια της ανακύκλωσης» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πρακτική Άσκηση Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων Αν. Καθηγήτρια: Σοφία Αυγητίδου E-mail: saugitidoy@uowm.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση (βασική

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Με κόκκινο έχει προστεθεί, µε πράσινο έιναι εντάξει Α ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

4 η ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗ Α) Γενικά Στοιχεία 1) άσκαλοι (ες): Ένας δάσκαλος από κάθε σχολείο 2) Τόπος, χρόνος, αριθµός µαθητών Σχολείο Ηµεροµηνία ιδακτική Ώρα Τάξη Αριθµός Μαθητών 12 ο.σ. Αλεξανδρούπολης 08-06-09

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε.

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. στην Ελλάδα σχετίζεται καθαρά με τις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων 2012-2013 Σχολική Μονάδα:... Ονοματεπώνυμο Διευθυντή: ΔΗΜΟΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.......... ΤΗΛ:.. Email:.. FAX:... Προς Δ/νση ΠΕ Ν. Ηλείας Τμήμα Σχολικών

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟ ΟΜΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟ ΟΜΗ ΤΙΤΛΟΣ «Ο κύκλος του νερού» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το σενάριο µάθησης περιλαµβάνει δραστηριότητες που καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείµενα που προβλέπονται από το ΕΠΠΣ νηπιαγωγείου. Συγκεκριµένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΣΟΥ ΑΣ-ΚΡΗΤΗΣ)

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΣΟΥ ΑΣ-ΚΡΗΤΗΣ) Ο ΥΣΣΕΑΣ 2008 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Α ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΣΟΥ ΑΣ-ΚΡΗΤΗΣ Β ηµοτικό Σχολείο ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Πρασινίζω το σχολείο µου, πρασινίζω την πόλη µου! Το Εργαστήριο το σχολικό έτος 2004-2005, συνεργάστηκε µε το Πειραµατικό Νηπιαγωγείο Ν. Χηλής στο σχεδιασµό και την ανάπτυξη Προγράµµατος Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Β Δηµοτικό Σχολείο Λατσιών (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Αριθµός µαθητών/τριών: 127 Αριθµός εκπαιδευτικών: 15 Συνδετικός

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα

Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα 1 / θ Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Ε λ α τ ο χ ω ρ ί ο υ Π ρ ό γ ρ α μ μ α Π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή ς Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς ΘΕΜΑ: «ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ» Νήπια: 2 Προνήπια: 7 Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ακριβοπούλου Γεωργία Θεματικό Πεδίο: Πολιτιστικά προγράμματα (Λογοτεχνία) Τάξη : Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 Σχολείο:5 ο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η αποστολή: Οι στόχοι:

Η αποστολή: Οι στόχοι: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΔΙΝΑΜΑΡΚΑ Είναι το ανεξάρτητο Ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Διατηρούν στο ακέραιο την αυτοδιοίκησή τους και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις δικές τους προτεραιότητες. Ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΕΡΟΥΒΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Επιμορφωτής: ΠΕΛΛΑ ΠΑΠΑ 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΥΛΟΣΥΡΤΗ ΙΚΑΡΙΑ 2013-2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός», μια φράση που οδήγησε τους μικρούς μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!!

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!! Στην αρχή του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Δ τάξης αποφάσισαν, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης & μετά από σχετική ενημέρωση της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι μας, τα σκουπίδια» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ Η φύση και ο άνθρωπος. Οι φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Πιάστε τους! Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Πιάστε τους! Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Πιάστε τους! Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρία Παπαγιάννη Εικονογράφηση: Μιχάλης Κουντούρης Σελ. 260 Έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ραστηριότητες για την Ε & την

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα '

Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα ' Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα ' Φάση 1η: Προβληματισμός Επιλογή θέματος Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαίνονται. Χωρίς να το καταλάβουμε η

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΚΙΟΥ (E-SLATE)

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΚΙΟΥ (E-SLATE) ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΚΙΟΥ (E-SLATE) Βασιλοπούλου Ευαγγελία, Γιαννακόπουλος ηµήτρης, Εκπαιδευτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κώτση Αικατερίνη Συμμετοχή : Στεφανίδου Δέσποινα (Π.Ε. Αγγλικών) Τάξη: Δ3 Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 Επιλέξαμε ν ασχοληθούμε με τα Παραμύθια, καθώς είναι πάντα ευχάριστα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα οφέλη τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ 2015 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Οργάνωση δραστηριοτήτων ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΠΑ 2015 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Οργάνωση δραστηριοτήτων ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑ 2015 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Οργάνωση δραστηριοτήτων ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερομηνίες ΠΑ 2015-2016 Ημερομηνίες ΠΑ Έργο 15-18/3/2016 & 21-24/3/2016 Παρακολούθηση προγράμματος Νηπιαγωγείου 28/3-1/4/2015 & 4-8/3/2015 Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

2. Η νηπιαγωγός γράφει τη λέξη «δόντι» με μετράμε τις φωνούλες και τα γράμματα από τα οποία αποτελείται.

2. Η νηπιαγωγός γράφει τη λέξη «δόντι» με μετράμε τις φωνούλες και τα γράμματα από τα οποία αποτελείται. Φροντίζω τα δόντια μου Με αφορμή τη σαρακοστή και τα υγιεινά φαγητά, δίνουμε το έναυσμα στα παιδιά να μιλήσουν για τα δόντια τους, τι γνωρίζουν για αυτά και τι περισσότερο θα ήθελαν να μάθουν. Στόχοι Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Νους υγιής εν σώµατι υγιεί» 1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Δεκέµβριος2012-Απρίλιος 2013 Υπεύθυνη Προγράµµατος Αθηνά Τρέλλη «Νους υγιής εν σώµατι υγιεί» 1 ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Με το ξεκίνηµα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη Εκπαιδευτικό σενάριο Ο εαυτός μου και η οικογένειά μου

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη Εκπαιδευτικό σενάριο Ο εαυτός μου και η οικογένειά μου Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη Εκπαιδευτικό σενάριο Ο εαυτός μου και η οικογένειά μου Μπαλωμένου Μαρία mbalomenou@sch.gr Εκπαιδευτικός Περίληψη Το

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου Teachers For Europe 2016-2017 Τίτλος πρακτικής : «Διαβάζοντας.την Ευρώπη» «Reading Europe» Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου Επιβλέπων επιμορφωτής : Θεόδωρος Μπαρής Σχολείο Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ης ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2009 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος. 70 0 Δημοτικό Σχολείο Νομού Αττικής Αθήνας Δημοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ: Δραστηριότητες Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2003).

Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2003). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (2003). Δ.Ε.Π.Π.Σ. : Οργανωμένο σύστημα εργασίας, το οποίο σκιαγραφεί τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά, τις διαδικασίες με τις οποίες επιτυγχάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Σχεδίου Εργασίας Project

Σχεδιασμός Σχεδίου Εργασίας Project ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/Δ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ 7 ΗΣ ΠΕΡΙΦ. Δ.Ε. Ν. ΣΕΡΡΩΝ Ημερομηνία 14-10-2014 Σχεδιασμός Σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος,

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος, Τσιφτσιόπουλος Διονύσιος Τάξεις: Β, Γ, και Δ Αριθμός παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio )

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) Τα φύλλα εργασίας, που προτείνονται για χρήση του portfolio είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των νηπιαγωγών των Πειραματικών Νηπιαγωγείων του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ. και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύριος 2Π στη Δ τάξη

Ο κύριος 2Π στη Δ τάξη Ο κύριος 2Π στη Δ τάξη Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Μπλούχου Στεφανία Σχολικό έτος: 2015-2016 Δανειστική Εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π της Action Aid Η δανειστική εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π ταξιδεύει από το 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Θάλεια Καλαµπαλίκη Νηπιαγωγός - Φιλόλογος Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Δώσε κι άλλο χρόνο στον...ευρω-γόνο! Χριστοφορίδου Χρυσούλα. Επιβλέπουσα: Πέλλα Πέλλη Παππά. 1ο Δημοτικό Νέου Καρλοβασίου.

Δώσε κι άλλο χρόνο στον...ευρω-γόνο! Χριστοφορίδου Χρυσούλα. Επιβλέπουσα: Πέλλα Πέλλη Παππά. 1ο Δημοτικό Νέου Καρλοβασίου. Δώσε κι άλλο χρόνο στον...ευρω-γόνο! Χριστοφορίδου Χρυσούλα Επιβλέπουσα: Πέλλα Πέλλη Παππά 1ο Δημοτικό Νέου Καρλοβασίου Καρλόβασι Σάμου Μάιος 2014 1 Περίληψη Εργασίας Στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Σάμου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ Δημοτικό σχολείο Σκύδρας ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!»

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» 5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» Φωτεινή Παπαγερίδου Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Χριστοφορίδου- Ψυχολόγος Γιατί επιλέξαμε παραμύθι? Γιατί το παραμύθι

Διαβάστε περισσότερα

Για την οργάνωση των γωνιών το νηπιαγωγείο Τερπνής προτείνει:

Για την οργάνωση των γωνιών το νηπιαγωγείο Τερπνής προτείνει: Για την οργάνωση των γωνιών το νηπιαγωγείο Τερπνής προτείνει: Πριν από τη δηµιουργία των γωνιών συνέντευξη µε τους γονείς. Στην αρχή της χρονιάς οι γονείς κάθε παιδιού καλούνται ξεχωριστά στο νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ

ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΝΤΕ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ Α ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Ιώ Παπαδηµητρίου 757 Σηµείωση: Θα πρέπει εδώ να σηµειωθεί ότι στην προσχολική αγωγή δε συνηθίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Φάση 1: Διάγνωση Φάση 2: Οργάνωση Ετοιμασία Φάση 3: Εφαρμογή Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος ώστε να διαγνώσει τα διαφορετικά επίπεδα της τάξης του Μικρές, συντρέχουσες αξιολογήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012

ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012 ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012 Ο μαθητής μου σύμφωνα με συστηματική παρατήρηση διαπίστωσα ότι: είχε δυσκολία στην κοινωνική επαφή. Δεν ήξερε πώς να προσεγγίσει τα υπόλοιπα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U."

Τίτλος Εργασίας: Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U. Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U." Δράση Teachers4Europe 2016/17 Εκπαιδευτικός Υλοποίησης: Γεωργία Πάνου Σχολείο Υλοποίησης: 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα