ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ"

Transcript

1 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Ενημερωτικό εκπαιδευτικό υλικό για την κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι. Επιμέλεια παρουσίασης: Βασιλοπούλου Σμαράγδα

2 Τα υλικά που θα χρειαστούμε πριονίδι Οικιακά οργανικά απορρίμματα τριφύλλι κλαδιά Χλωρά πράσινα φύλλα

3 Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά ( πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια κ.ά.) Φλούδες ή υπολείμματα από φρούτα (καρπούζια, μπανάνες, πεπόνια, μήλα κ.ά.) Σημ.: Καλό θα ήταν ν' αποφεύγονται τα πολλά λεμόνια, πορτοκάλια και άλλα φρούτα με όξινη γεύση. Ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.ά. Οργανικά λιπάσματα (κοπριές από φυτοφάγα ζώα, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.ά.) Στάχτη από τζάκι Χαρτιά κουζίνας (χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας κ.ά.) Πριονίδι από μη εμποτισμένο ή βαμμένο ξύλο Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ Τσόφλια αυγών (θρυμματισμένα) Αγριόχορτα από κήπους (χωρίς σπόρους)

4 Μεταλλικά αντικείμενα (καρφιά, βελόνες, κονσέρβες κ.λ.π.) Χαρτί τουαλέτας, πάνες, χαρτιά ποτισμένα με χημικές ουσίες Υλικά από αλουμίνιο, πλαστικό Γυαλιά Ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρι, κόκαλα, τυριά) Λάδια, σάλτσες και λίπη Γαλακτομικά προϊόντα Ζυμαρικά ή ψωμιά (Δε διαλύονται εύκολα, προκαλούν διάφορες ζυμώσεις, όπως μπλε μύκητες και προσελκύουν τρωκτικά) Χοντρά κλαδιά Χημικές ουσίες Άρρωστα φύλλα ή φυτά Φύλλα ευκαλύπτου (είναι τοξικά)

5 Η ΥΓΡΑΣΙΑ : Εάν δεν είναι αρκετή, παρεμποδίζεται η μικροβιακή δραστηριότητα, ενώ, αντίθετα, εάν είναι μεγάλη, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον αερισμό των υλικών. Ο ΑΕΡΑΣ : Χρειάζεται οπωσδήποτε αέρας, γι αυτό οι κάδοι που χρησιμοποιούνται διαθέτουν ανοίγματα. Επίσης, κάπου κάπου να ανακατεύονται τα υλικά που έχουμε ρίξει. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : Αλλάζει καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της κομποστοποίησης, λόγω της ύπαρξης διαφόρων μικροοργανισμών (βακτηρίων, μυκητών, γαιοσκώληκων κ.ά.). Όταν κυμαίνεται από 45 ο - 55 ο C και πάνω, η κομποστοποίηση προχωρά. Θα ολοκληρωθεί όταν πέσει πιο χαμηλά. Ο ΧΡΟΝΟΣ : Το ώριμο κομπόστ θα είναι έτοιμο περίπου μετά από 4 με 6 μήνες, ανάλογα και με τα υλικά του σωρού (χωρίς την προσθήκη επιταχυντών).

6 Η «τροφή» των μικροοργανισμών πρέπει να είναι ισορροπημένη και όλα τα απαραίτητα γι αυτούς θρεπτικά συστατικά να βρίσκονται στα οργανικά απόβλητα στην κατάλληλη αναλογία: Η αναλογία Άνθρακα (C) προς Άζωτο (N) είναι: 3 προς 1, δηλαδή, 3 μέρη ξυλώδη (καφέ) και 1 μέρος πράσινα μαλακά απορρίμματα. Ο άνθρακας χρειάζεται για να δώσει ενέργεια στους μικροοργανισμούς και το άζωτο για να δώσει πρωτεΐνες. Υλικά πλούσια σε άνθρακα (τα «καφέ»): χαρτί, πριονίδι, ροκανίδι, άχυρα, κλαδιά, αυγά, στάχτη καυσόξυλων, ξηροί καρποί κ.ά. Υλικά πλούσια σε άζωτο (τα «πράσινα»): χόρτα, λαχανικά, απορρίμματα της κουζίνας, γρασίδι, φρέσκα φύλλα, διάφορες κοπριές (εκτός, φυσικά, των ζώων της πόλης, λ.χ. σκύλων, γατών), υπολείμματα και φίλτρα του καφέ κ.ά. Σημ.: Εάν υπερισχύει ο άνθρακας, η αποσύνθεση επιβραδύνεται. Εάν έχουμε πολλά υλικά με άζωτο, τότε θα δημιουργηθούν οσμές.

7 Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για το στήσιμο του κομποστοποιητή; (Φωτ. από έντυπο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης)

8 Τα βήματα για την κατασκευή του κομποστοποιητή Σκαλίζουμε λίγο τον κήπο μας στο σημείο που θα μπει ο κομποστοποιητής. Επιλέγουμε 4 ξύλινες παλέτες. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τις πλευρές ενός τετραγώνου, ενώνοντας με σύρμα ανά δύο τις παλέτες μεταξύ τους. Εάν θέλουμε, κρατούμε ως έχει το τετράγωνο σχήμα ή αφήνουμε κάπως ελεύθερη την τέταρτη παλέτα, έτσι ώστε να υπάρχει μια «πόρτα» στο σχήμα μας. Σημ.: Το ιδανικό μέγεθος της κατασκευής είναι: βάση 1x1 μ., ύψος 0,70x1μ.

9 Τα θετικά του ξύλινου κομποστοποιητή Το ξύλο ως υλικό είναι πολύ χρήσιμο για κηπουρικές εργασίες. Επιτρέπει τον αερισμό του περιεχομένου του, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχημένη αερόβια κομποστοποίηση. Αφήνει τη βροχή να διαπεράσει το υλικό που περιέχει. Το ξύλο θεωρείται «φιλικό» προς το περιβάλλον, εφόσον μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αποδομηθεί και θα επιστρέψει πάλι στη γη. Επαναχρησιμοποιείται αντί να πεταχτεί στα σκουπίδια και στη συνέχεια να θαφτεί στο ΧΥΤΑ. Έχει σταθερότητα. Είναι ανθεκτικό. Δε μας επιβαρύνει οικονομικά. Για την κατασκευή του δε χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες.

10 Μαζεύουμε ξερά κλαδάκια από τους κήπους του Δήμου. Τα τοποθετούμε στο κάτω μέρος του κομποστοποιητή. Σημ.: Τα κλαδιά και τα ξερά φύλλα θα βοηθήσουν στον αερισμό των υλικών και ταυτόχρονα θα απορροφήσουν τα υγρά απορροής των νωπών υλικών του κομποστοποιητή. Μαζεύουμε φύλλα ξερά και τα ρίχνουμε πάνω από τα κλαδιά.

11 Έχουμε μαζέψει υπολείμματα από τα οικιακά οργανικά απορρίμματα. Τα ρίχνουμε στον κομποστοποιητή και τα απλώνουμε παντού.

12 Μαζεύουμε φρέσκα φύλλα δέντρων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θρυμματιστή, για να κόψουμε τα φύλλα. Τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στον κομποστοποιητή.

13 Πάνω από τα φρέσκα φύλλα ρίχνουμε πάλι ξερά κλαδάκια ή πριονίδι. Τα υλικά που έχουμε συγκεντρώσει χρειάζονται και λίγο πότισμα. Ρίχνουμε νερό σε όλο το μέρος του κομποστοποιητή.

14 Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Ξαναρίχνουμε οργανικά απορρίμματα. Εάν είναι κάπως μεγάλα σε μέγεθος, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σειρά έχει το τριφύλλι. Το απλώνουμε κι αυτό πάνω από τα άλλα υλικά.

15 Καθώς συγκεντρώνουμε κατά στρώσεις τα ίδια υλικά (φρέσκα φύλλα, ξερά κλαδιά κ.λ.π.), ο σωρός μεγαλώνει. Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε και λίγο πριονίδι.

16 Ρίχνουμε πάλι φύλλα και μπορούμε να μετρήσουμε τώρα και τη θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί. Με το θρυμματιστή έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε μικρά κομμάτια υλικών, έτσι ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αποσύνθεσή τους.

17 ...μερικές πληροφορίες για τη θερμοκρασία του κομπόστ Αν η θερμοκρασία στο κέντρο του σωρού είναι ίδια με αυτήν που έχουμε στο εξωτερικό περιβάλλον, τότε η διαδικασία της κομποστοποίησης ΔΕΝ προχωρά. Η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το κομπόστ είναι περίπου C. Aν η θερμοκρασία περάσει τους 75 C, τα υλικά «καίγονται» και δεν προκύπτει κομπόστ. Πιθανότατα, έχουμε ρίξει πολλά υλικά με υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου (N). Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε έχουμε ρίξει πολλά υλικά που έχουν ως βάση τον άνθρακα (C).

18 Καλύπτουμε το πάνω μέρος του κομποστοποιητή με μια ξύλινη παλέτα. Εάν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό φύλλο και βάζουμε από πάνω του μια λινάτσα ή ένα παλιό χαλάκι. Ο κομποστοποιητής μας είναι έτοιμος! Ανά τακτά διαστήματα φροντίζουμε να ανακατεύουμε το σωρό. Όποτε συγκεντρώνουμε επιπλέον υλικά, τα ρίχνουμε μέσα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα 4-5 μηνών το κομπόστ θα είναι έτοιμο! Εάν επιθυμούμε πιο γρήγορα αποτελέσματα, ρίχνουμε μέσα γαιοσκώληκες.

19 Χρήσιμες συμβουλές Προσέχουμε να εναλλάσσονται τα χλωρά με τα ξηρά υλικά ώστε να υπάρχει ποικιλία. Μετά από την προσθήκη των νωπών (π.χ. φλούδια κ.λ.π.) καλό θα ήταν να ρίχνουμε λίγο χώμα, γιατί θα απορροφήσει την υγρασία και τις μυρωδιές και συγχρόνως θα εμβολιάσει με οργανισμούς και σκουλήκια το χώρο για να γίνει η ζύμωση. Φροντίζουμε έτσι ώστε τα υλικά που ρίχνουμε να είναι μικρού μεγέθους. Ο κακός αερισμός στον κομποστοποιητή θα δυσχεράνει τη διαδικασία, γι' αυτό φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά το σωρό με τα υλικά. Το περιεχόμενο του κομποστοποιητή δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ξηρό, αλλά ούτε και πολύ υγρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να παρέμβουμε ως εξής: α) Εάν είναι ξηρό, ρίχνουμε μια ποσότητα χλωρών πράσινων υλικών. β) Εάν είναι υγρό, ρίχνουμε ξερά κλαδιά ή φύλλα. Εάν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά, προσθέτουμε καφέ υλικά και αερίζουμε τα υλικά, ανακατεύοντάς τα. Το ώριμο κομπόστ θα είναι: καστανό σκούρο, υγρό, θρυμματισμένο και θα έχει ένα ευχάριστο άρωμα γης. Έχουμε συγκεντρωμένα σε μια γωνιά του χώρου μας υλικά που πιθανόν να μην τα βρίσκουμε εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου (π.χ. ξερά κλαδιά ή άλλα περισσεύματα από κλαδέματα κήπων ή δημόσιων χώρων). Σε μια κούτα ή όποιον άλλο αποθηκευτικό χώρο επιλέξουμε στην κουζίνα μας, μαζεύουμε καθημερινά τα οργανικά υπολείμματα και γράφουμε και μια ανάλογη πινακίδα: «Εδώ πετάμε μόνο υλικά για Κομποστοποίηση».

20 Οι φωτογραφίες είναι από το βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων (ΚΕΚΔΑ) με θέμα: «Οικιακή Κομποστοποίηση» στο πλαίσιο του Έργου: «Δράσεις σε γειτονιές». (Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων, 20 έως 30 Μαϊόυ 2013). Ομάδες: «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Κομποστούληδες», «Αναγέννηση». Οργάνωση εργαστηρίου: Βασιλοπούλου Σμαράγδα, Τσιμάκη Περσεφόνη, Δεσύλλας Μάριος

21 Εικόνα ενός οικιακού κομποστοποιητή Πηγή: diko-mou-kompost.html

22 Άλλα είδη κομποστοποιητών Πλαστικός κομποστοποιητής Μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο του σχολείου ή στην πρασιά του σπιτιού. Οι ειδικές εγκοπές που διαθέτει βοηθούν στον αερισμό του κάδου. Χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακάτεμα στα υλικά. Το έτοιμο κομπόστ το παίρνουμε από το συρταράκι του κάδου στο κάτω μέρος.

23 Κομποστοποιητής περιστρεφόμενου κάδου ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Τοποθετούμε τον κομποστοποιητή σε μια επίπεδη θέση που να εξασφαλίζει τη θερμοκρασία από τον ήλιο και την προστασία από τον αέρα. Μαζεύουμε τα υλικά, τα ρίχνουμε μέσα και αφήνουμε να εξελιχθεί η αποσύνθεση. Η σύνθεση των υλικών: 3/4 καφέ υλικά και 1/4 πράσινα. Φροντίζουμε να τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο χώμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης. Σε σχέση με το νερό, το μίγμα να είναι υγρό, όχι όμως βρεγμένο. Περιστρέφουμε τον κομποστοποιητή κάθε 2 μέρες. Για να αποφύγουμε την πολλή υγρασία, ανοίγουμε το καπάκι για λίγες ώρες. Το έτοιμο κομπόστ θα το τοποθετήσουμε στο χώμα άνοιξη ή φθινόπωρο. Όταν αδειάσουμε τον κάδο, αφήνουμε μια μικρή ποσότητα κομπόστ για να τη χρησιμοποιήσουμε ως μαγιά για την επόμενη φορά.

24 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Μειώνει την ποσότητα των οργανικών αποβλήτων που οδηγούνται στους απλούς κάδους και μετά στους ΧΥΤΑ. Χρησιμοποιείται στη γεωργία και την κηπουρική. Ελαττώνει τη χρήση των χημικών λιπασμάτων. Το κομπόστ κάνει το χώμα πιο ανθεκτικό στη διάβρωση, εμπλουτίζει τα συστατικά του και βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς συστήματος ριζών.

25 Ενδεικτικές πηγές για την κομποστοποίηση ΒΙΒΛΙΑ 1) Άλκιμος, Αν. (2000). Κομπόστ-Οικολογικό εργαστήριο χουμοποίησης της βιομάζας, εκδ. Ψύχαλου, Αθήνα. 2) Λαζαρίδη, Κ., Παυλόπουλος, Κ. (2001). Ολοκληρωμένη Διαχείριση Οργανικών Αποβλήτων και Υπολειμμάτων, Χαροκόπειο Παν/μιο, Αθήνα. 3) Scott, Nicky (2008). Ένας πρακτικός οδηγός για το σπίτι, εκδ. Ψύχαλου, Αθήνα. 4) Stell, Elizabeth (2000). Τα μυστικά του γόνιμου εδάφους, εκδ. Ψύχαλου, Αθήνα. 5) Thompson, Ken (2008). Tα Μυστικά του Κομπόστ, Σταμούλης, Αθ., Αθήνα. 6) Φουντής, Φ., Μάιερ, Π., Πανάγος, Γ. (1987). Κομπόστ-το εμβόλιο γονιμότητας του εδάφους, Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας, Αθήνα. 7) Appelhof, Mary (1982). Worms Eat My Garbage. Kalamazoo, Michigan: Flower Press. 8) Dindal, Daniel L. (1972). Ecology of Compost. Syracuse, New York: N.Y. State Council of Environmental Advisors and SUNY College of Environmental Science and Forestry. 9) Favoino, Enzo & Hogg, Dominic (2008). The potencial role of compost in reducing greenhouse Gases, SAGE, ISWA. 10)Golueke, Clarence G.(1972). Composting: A Study of the Process and its Principles. Emmaus: Rodale Press. 11)Martin, Deborah-Gershuny, Grace (1992). Rodale Book of Composting: Easy Methods for Every Gardener, Rodale Press. 12)Minnich, Jerry and Marjorie Hunt (1979). The Rodale Guide to Composting. Emmaus, Pennsylvania: Rodale Press.

26 ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 1)Αντωνιάδη, Κάτια, Πώς καθάρισαν με τα σκουπίδια: Έρευνα σε 4 χώρες της Ευρώπης, Ελευθεροτυπία, , 2)Γκλιάος, Κων., Οδηγός Κομποστοποίησης, Πολύγυρος, 2004, https://docs.google.com/document/d/151xewhkjqvmlge1zpxvvw-... 3)Ελαφρού Γιάν., Κομποστοποίηση στην Αθήνα, Καθημερινή, 4)Ζαβιτσάν, Γ., Δωρεάν λίπασμα από τα σκουπίδια, ΟΙΚΟ, )Ζημαρίτη, Ι., Κομποστοποίηση-Λίπασμα ποιότητας από σκουπίδια, περ. Περιβάλλον 21, )Η Κομποστοποίηση ως λύση για τα αστικά απόβλητα, Σ.Ε.Κ., 7)Θεοφιλόπουλος, Γ., Φυσικοχημικές ιδιότητες οικιακού κομπόστ, περ. Σκουπίδια και Ανακύκλωση,τ. 26, )Καβασίλη, Σταμ., Κομποστοποίηση, , 9)Κεραμιτζόγλου, Γιώργ., Τα πρώτα δειλά βήματα της Κομποστοποίησης, ΣΚΑΪ.gr 10)Κόντη, Αλέξ., Έρχεται η κομποστοποίηση, , 11)Μαρκετάκη, Βαν., Οικιακή Κομποστοποίηση, , 12)Μπουγάνη, Παναγ., Aντί ΧΥΤΑ Κομποστοποίηση, Ελευθεροτυπία, )Nικητέα, Γεωργ., Κομποστοποίηση και κομποστοποιητές, ecoview.gr, )Οικιακή Κομποστοποίηση, περ. Κηπουρική για όλους, τ. 1, Σεπτέμβριος/Οκτώβριος )Οι χωματερές «τρώνε» ανακύκλωση και κομποστοποίηση, , DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=215504&catID=5

27 16)Πόλεις χωρίς σκουπίδια,οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Μεσόγειος SOS, WWF, )Συνοικιακή κομποστοποίηση στην Καλαμάτα, Re think, , Project.gr 18)Tαβουλάρη, Κων., Composting:Γενικές αρχές-μέθοδος του σωρού, περ. ΔΗΩ, τ. 59, )Bouche, J., Urban worm composting without a yard, , 20)Heida, Jeanne, How to start your own composting system, , 21)Summerfield, Morgan, How to bkild a simple compost bin, , ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ 1) Οικιακή Κομποστοποίηση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Δήμος Ελευσίνας 2) Φτιάξε το δικό σου κομπόστ στο σπίτι, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης 3) Αντιγράφοντας τη Φύση, ΚΠΕ Νάουσας 4) Aντί σκουπίδια...λίπασμα, ΚΠΕ Καρπενησίου 5) Φύση χωρίς σκουπίδια : Αντί σκουπίδια, λίπασμα, ΕΕΠΦ 6) Οικιακή Κομποστοποίηση, Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ 1) Έδαφος, ένας ολόκληρος κόσμος, εκδ. Καλειδοσκόπιο 2) Το έδαφος στηρίζει τη ζωή, εκδ.: Φίλοι Μουσείου Γουλανδρή ΒΙΝΤΕΟ 1) Δημιουργία κομποστοποιητή-οι κηπουροί του mega, 2) Eργαστήριο Οικιακής Κομποστοποίησης ΚΠΕ Δραπετσώνας,

28 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (τελευταία πλοήγηση: ) 1) (Ιnternational Solid Waste Association) 2)http://sek-hellas.gr/index.php/kompostopoiisi 3) 4) 5) 6) 7) biokipos.blogspot.gr/p/blog-page.html 8) 9) 10) 11)www.gardenorganic.org.uk/composting/index.php 12)www.dep.state.pa.us/dep/deputate/airwaste/wm/recycle/FACTS/Compost.htm 13)www.compostable.info/about.htm 14)www.dailydump.org 15)www.scribd.com/doc/ /Composting Easy Methods for every Gardener 16)www.wikihow.com/Compost 17)www.wikihow.com/Build-a-Compost-Bin 18)http://journeytoforever.org/compost_link.html 19)www.biokipos.gr/basis.html

«Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αριθμός μελών ομάδας:... Μέλη:......... Γραμματέας:... Όνομα ομάδας:... ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Ο κήπος του ΚΠΕ Τα φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Κ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των oργανικών οικιακών αποβλήτων/ Οφέλη, Εφαρμογές στη χώρα μας και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος WASMAN, το οποίο προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία και τη διάδοση ορθών

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» ή «ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» Το «κομπόστ» και ο «χούμος» είναι το παλαιότερο φυσικό λίπασμα στον κόσμο. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

«ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» ή «ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» Το «κομπόστ» και ο «χούμος» είναι το παλαιότερο φυσικό λίπασμα στον κόσμο. ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Δραπετσώνας-Τροιζήνας-Μεθάνων «ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» ή «ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οργανικό λίπασμα

ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οργανικό λίπασμα ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Οργανικό λίπασμα Επιμέλεια : Ασπασία Απέργη Περίδα Μάιος 2005 Τι είναι το κόμποστ; Το κόμποστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κομποστοποίησης

Οδηγός Κομποστοποίησης Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Οδηγός Κομποστοποίησης Πως θα βελτιώσουμε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίμματα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 1

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Κομποστοποίηση

Οικιακή Κομποστοποίηση Οικιακή Κομποστοποίηση Από το 2011 ξεκίνησε και στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων πιλοτικά, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διανομή κάδων, με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Λαμιέων είναι η προστασία και η φροντίδα του Περιβάλλοντος, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη ζωή την καθημερινότητα και την ίδια μας την ύπαρξη. Σε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα

Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ιεύθυνση Α/θµιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Σκοπός του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Δημοτών της Περιφέρειας Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση: Τεχνητή Ανακύκλωση Οργανικών Υλικών

Κομποστοποίηση: Τεχνητή Ανακύκλωση Οργανικών Υλικών Εισαγωγικό Σημείωμα Το 60% των καθημερινών σκουπιδιών ενός μέσου Ευρωπαϊκού Σπιτιού αποτελείται από οργανικά υλικά. Τα άχρηστα αυτά υλικά που κατά κανόνα σήμερα καταλήγουν στον σκουπιδοντενεκέ της γειτονιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Τι είναι η κομποστοποίηση; Πρόκειται για μια φυσική διεργασία, κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί - ή για την ακρίβεια ορισμένα γκρουπ μικροοργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor. Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor. Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Οδηγίες Χρήσεως Bio-Actor Οικιακός κάδος διαλογής Κάδος διαλογής 10 λίτρων Έκδοση με ποδομοχλό Ο οικιακός κάδος

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα. Συντονιστές καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση

Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση http://wasptool.hua.gr www.envitech.org Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση Το έργο LIFE10 ENV/GR/622

Διαβάστε περισσότερα

2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 2. ΚΟΜΠΟΣΤ(A) ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Οι γεωργικές πρακτικές σήµερα εξακολουθούν κατά κανόνα να απηχούν την παραδοσιακή άποψη ότι το έδαφος είναι µία αδρανής µάζα,

Διαβάστε περισσότερα

Σωτηρία του περιβάλλοντος ένας τρόπος ζωής

Σωτηρία του περιβάλλοντος ένας τρόπος ζωής Σωτηρία του περιβάλλοντος ένας τρόπος ζωής Η ομάδα μας : Μαρία Τσιρίκου Ειρήνη Παύλου Ελένη Σίδερη Γιώργος Βασιλόπουλος Δημήτρης Δημητρόπουλος Η καθηγήτρια μας: Λουκοπούλου Νεκταρία 1 o Γενικό Λύκειο Παραλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

φρούτα και λαχανικά Γευστικά, τραγανά, αρωματικά Αρωματικές τομάτες, καρότα γλυκά σαν ζάχαρη, τραγανή

φρούτα και λαχανικά Γευστικά, τραγανά, αρωματικά Αρωματικές τομάτες, καρότα γλυκά σαν ζάχαρη, τραγανή Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Υλικά που προτιμούνται ή αποφεύγονται για την κομποστοποίηση.

1.2. Υλικά που προτιμούνται ή αποφεύγονται για την κομποστοποίηση. 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 1.1. Τι είναι κομποστοποίηση - Τι ονομάζεται compost. Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΦΑΤΜΕ- ΤΙΝΑ ΜΩΧΑΜΕΤ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συγχαρητήρια για την αγορά σας! Αυτό το συναρπαστικό νέο σύστημα δημιουργίας λιπάσματος είναι αποτέλεσμα χρόνων έρευνας και ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα ευεργετήματα των σκουληκιών

Διαβάστε περισσότερα

Η φάρμα σκουληκιών Can-Ο-Worms κατασκευάζεται στην Αυστραλία από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Η φάρμα σκουληκιών Can-Ο-Worms κατασκευάζεται στην Αυστραλία από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ Can-Ο-Worms Συγχαρητήρια για την αγορά σας! Αυτό το συναρπαστικό νέο σύστημα δημιουργίας λιπάσματος είναι αποτέλεσμα χρόνων έρευνας και ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα ευεργετήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ ΤΩΝ ΚΛΑΔΟΚΑΘΑΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Η φύση ως πρότυπο Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό εδάφους, υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΝΕΟΣ Ο ΗΓΟΣ 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Στρατηγική του προγράµµατος αυτού είναι: Να αναπτυχθούν στο µεγαλύτερο δυνατό βαθµό όλες

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία. Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών

Αειφορία. Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών Αειφορία Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΜΑΙΟΣ 2014 ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές και καθηγητές

Διαβάστε περισσότερα