Βιογραφικό Σηµείωµα Πρόδροµου Χ. Παπαβασιλείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βιογραφικό Σηµείωµα Πρόδροµου Χ. Παπαβασιλείου"

Transcript

1 Βιογραφικό Σηµείωµα Πρόδροµου Χ. Παπαβασιλείου Γεννήθηκε στις 12 Μαίου 1919 στο χωριό Λιµνιά της Επαρχίας Αµµοχώστου, 6 χιλιόµετρα από την Αµµόχωστο, από γονιούς γεωργούς. Μετά τη συµπλήρωση της ηµοτικής του Εκπαίδευσης φοίτησε στο Εµπορικό Λύκειο Αµµοχώστου από το οποίο αποφοίτησε τον Ιούνιο του Στο εµπορικό Λύκειο πρωτοστάτησε στη δηµιουργία "Μαθητικής Κοινότητας" και υπηρέτησε σαν ο Πρώτος Γραµµατέας της Επιτροπής της. Η "Μαθητική Κοινότητα" δηµιούργησε µια Σχολική Βιβλιοθήκη και εξέδιδε ένα Σχολικό Περιοδικό, τη "Μαθητική Φωνή", ένα από τα πρώτα Μαθητικά Περιοδικά στην Κύπρο. Μετά την αποφοίτησή του προσλήφθηκε τον Οκτώβρη του 1937 από τον Εµπορικό Οίκο Α ΕΛΦΟΙ ΓΑΛΑΝΟΥ στον οποίο υπηρέτησε µέχρι τον Ιούνιο του Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στα Γραφεία του Οίκου Α ΕΛΦΟΙ ΓΑΛΑΝΟΥ µελέτησε Οικονοµικά δι αλληλογραφίας µε το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΛΜΑΝ του Λονδίνου. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Κυπριακού Συντεχνιακού Κινήµατος από το 1937 και υπηρέτησε σαν ο Πρώτος Γραµµατέας της Συντεχνίας Εµπορικών Υπαλλήλων Αµµοχώστου. Αργότερα το 1938 εκλέγηκε και υπηρέτησε σαν ο Πρώτος Γραµµατέας της Επιτροπής όλων των Συντεχνιών Αµµοχώστου και Μέλος της πενταµελούς Γραµµατείας της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής (Π.Σ.Ε) Βέβαια, όπως και όλοι οι αξιωµατούχοι τότε των Συντεχνιών, πρόσφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά χωρίς µισθό. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του Β Παγκοσµίου Πολέµου ( ) υπηρέτησε σαν Μέλος του Κεντρικού Συµβουλίου Καθορισµού Τιµών στην Κύπρο αντιπροσωπεύοντας το Συντεχνιακό Κίνηµα. Από τον Απρίλιο του 1941, µέχρι τον Αύγουστο του 1948, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του, ήταν Μέλος του ΑΚΕΛ, και Μέλος τόσο της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Αµµοχώστου, όσο και Μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Τον εκέµβριο του 1942 ο Κυβερνήτης της Κύπρου Sir Charles Woolley του πρότεινε τη θέση του Μέλους του Συµβουλευτικού του Συµβουλίου την οποία δεν αποδέχθηκε και εισηγήθηκε στον Κυβερνήτη γραπτώς να προκηρύξει εκλογές για το Σώµα αυτό ώστε οι απόψεις που εξέφραζαν τα Μέλη να αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Λαού.

2 - 2 - Εκλέγηκε για πρώτη ηµοτικός Σύµβουλος Αµµοχώστου µε το Συνδυασµό του ΑΚΕΛ µε ήµαρχο τον αείµνηστο Αδάµο Αδάµαντος τον Απρίλιο του 1943 και για δεύτερη φορά τον Μάιο του 1946 πάλι µε το Συνδυασµό του ΑΚΕΛ και υποψήφιο τον αείµνηστο Αδάµο Αδάµαντος (αµέσως µετά την αποστράτευσή του). Το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιουνίου του 1943 κατατάγηκε στο Κυπριακό Σύνταγµα σαν ένας από τα 11 Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για υπηρεσία στο Εξωτερικό µε τις Βρετανικές υνάµεις. Αποσπάσθηκε στην Νο. 1 Ramped Cargo Lighter Company Royal Enginners η οποία υπηρέτησε στην Αίγυπτο, την Βόρεια Αφρική (Λιβύη), την Ιορδανία ( Ακαπα) και την Ελλάδα. Προήχθη σε Λοχία ιοίκησης της Μονάδας του (Orderly Room Sergeant). Kατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας του στην Αίγυπτο συνάντησε πολλούς Εβραίους στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Royal Army Service Corps και στο Royal Army Ordinance Corps µε τους οποίους ανάπτυξε στενή φιλία. Συζητούσαν πάντα το µέλλον των Εβραίων σε µια ελεύθερη πατρίδα και το µέλλον των Κυπρίων σε µια Ανεξάρτητη Κύπρο. Αποστρατεύτηκε στις 6 Μαίου 1946 και στη 31 η Μαίου 1946 δηµιούργησε µε 2 φίλους του από την Αµµόχωστο τον Οίκο ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ για ενασχόληση µε Ναυτιλιακές Εργασίες, Εκτελωνίσεις, Φορτώσεις και τον Τουρισµό. Οι σχέσεις του µε Εβραίους και Εβραικές Οργανώσεις άρχισαν τον Αύγουστο του Στις 6 Αυγούστου 1946 δέκτηκε την επίσκεψη του Αείµνηστου Charles Passman, τότε Γενικού ιευθυντή της American Jewish Joint Distribution Committee στα Βαλκάνια που τον πληροφόρησε ότι ζήτησε να τον δει για συµβουλές και βοήθεια µε τη σύσταση των Αποστράτων Εβραίων φίλων του. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε ο κ. Passman οι Βρετανοί αποφάσισαν να δηµιουργήσουν στην Κύπρο Στρατόπεδα Προσφύγων για να µεταφέρουν χιλιάδες Εβραίους Πρόσφυγες που επέζησαν του Ολοκαυτώµατος και άλλους Εβραίους θύµατα του Πολέµου που έφθαναν στην Παλαιστίνη µε Πλοία για µόνιµη εγκατάσταση στην Αγία Γή.

3 - 3 - Εθεσε αδίστακτα τις υπηρεσίες του στη διάθεση του κ. Passman και οργάνωσε, ύστερα από πολλές δυσκολίες και τριήµερη αναµονή τις επαφές του µε τον Κυβερνήτη της Κύπρου Sir Charles Woolley. H εγγραφή της American Jewish Joint Distribution Committee σαν Φιλανθρωπικού Ιδρύµατος για την εξασφάλιση, χωρίς δασµό, όλων των Εισαγωγών Τροφίµων, ειδών Ρουχισµού και οτιδήποτε άλλο είχε σχέση µε τα Στρατόπεδα Εβραίων Προσφύγων όπως επίσης Αποβαθρικών, Μεταφορικών κτλ. είταν δική του εισήγηση. Επικοινώνησε µε το ήµαρχο αείµνηστο Αδάµο Αδάµαντο, τις Συντεχνιακές και Αγροτικές Οργανώσεις και σχηµατίστηκε ένα Κοινό Μέτωπο που απαίτησε από τη Κυβέρνηση το κλείσιµο των στρατοπέδων και την εγκατάσταση των Εβραίων Προσφύγων στη Γη των ονείρων τους. Οι διαµαρτυρίες του ήµου Αµµοχώστου, όλων των Οργανώσεων της Αµµοχώστου και όλης της Κύπρου, άσχετα από ιδεολογικό προσανατολισµό, ήταν καθηµερινό φαινόµενο, χωρίς όµως αποτέλεσµα. Η αλληλεγγύη των Εβραικών Οργανώσεων από όλες τις χώρες του Κόσµου στους Εβραίους Πρόσφυγες των Στρατοπέδων της Κύπρου ήταν κάτι το αξιοθαύµαστο. Οι επισκέψεις Εβραίων Αξιωµατούχων για παράδειγµα της αείµνηστης Γκόλτα Μέιρ, υψηλών προσωπικοτήτων, ανθρώπων των γραµµάτων, ποιητών ήταν καθηµερινό φαινόµενο. Ολοι ήθελαν να βοηθήσουν και να εµψυχώσουν τους πρόσφυγες. Πριν την άφιξη των πρώτων 1400 προσφύγων στο Λιµάνι της Αµµοχώστου στις 13 Αυγούστου του 1946 η American Jewish Joint Distribution Committee µε ιευθυντή τον αείµνηστο Μόρις Λάουπ και τους βοηθούς του έφθασαν στην Αµµόχωστο µε οµάδες από Γιατρούς, Νοσοκόµους, ασκάλους και ιοικητικό Προσωπικό. Το Jewish Agency έστειλε για αντιπρόσωπό του, ένα πολύ δυναµικό Ραβίνο, τον αείµνηστο Rabbi Shreibaum που αργότερα τον αντικατέστησε ένας άλλος εξαίρετος άνθρωπος, ο αείµνηστος Αvraham Silberberg. Η µικρή Εβραική κοινότητα της Κύπρου µε επί κεφαλής την Πρόεδρο της αείµνηστη κα Ιτα Πέρσιτζ, τον Γραµµατέα και Ταµία αείµνηστους Γκάπυ Μπέρτυ και Φέλιξ Γιεσιουρούν πρόσφεραν µεγάλη βοήθεια.

4 - 4 - Ο κυπριακός λαός γενικά και ειδικά ο λαός της Αµµοχώστου αντέδρασαν έντονα στη δηµιουργία Στρατοπέδων για τους Εβραίους πρόσφυγες και µε υποµνήµατα και διαµαρτυρίες απαιτούσαν συνεχώς να αφεθούν ελεύθεροι και να κλείσουν τα Στρατόπεδα. Η πείρα που κέρδισε ο Πρόδροµος Παπαβασιλείου ήταν τεράστια και οι φιλικές σχέσεις που δηµιουργήθηκαν τόσο µε την American Jewish Joint Distribution Committee όσο και µε το Jewish Agency ήταν πολύ βαθιές και αγκαλιάζουν µέχρι σήµερα τους δυο λαούς. Ο Πρόδροµος Παπαβασιλείου παντρεύτηκε τον Γεννάρη του 1949 τη Λέλλα το γένος Γεωργίου Σαββίδη από την Αµµόχωστο και έχει 2 παιδιά τον Χριστάκη και την Λίνα, και 5 εγγόνια. Τον Μάιο του 1951 δηµιούργησε µε συνεργάτες του την Εταιρεία SHOHAM (CYPRUS) LTD., που ανέλαβε την αντιπροσώπευση στην Κύπρο της Ναυτιλιακής Εταιρείας ZIM ISTRAEL ΝΑVIGATION CO LTD που εξυπηρετεί έκτοτε παγκόσµια τις εισαγωγές και εξαγωγές της Κύπρου. Το Σεπτέµβριο του 1972 δηµιούργησε µε Συνεργάτες του την Εταιρεία ΚΥPROTOURS LTD., που ανάλαβε το 1976 την αντιπροσώπευση αεροπορικής εταιρείας EL AL που εξυπηρετεί την Αεροπορική Κίνηση από και προς την Κύπρο. Ο Παπαβασιλείου υπηρέτησε το ήµο Αµµοχώστου 9 χρόνια σαν ηµοτικός Σύµβουλος, 11 χρόνια σαν Αντιδήµαρχος και 9 χρόνια σαν ηµαρχεύων. Ένα σύνολο 29 χρόνων. Αποσύρθηκε λόγω ηλικίας το Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1937 ως 1974 η Αµµόχωστος αναπτύχθηκε από µια µικρή πόλη των 7,000 κατοίκων σε µια πολύ προοδευτική πόλη των 50,000 κατοίκων µε το λιµάνι της να είναι το κύριο λιµάνι της Κύπρου, διακινώντας γύρω στο 70% των εισαγωγών και εξαγωγών της Κύπρου και τα ξενοδοχεία της και τουριστικά της διαµερίσµατα να ελέγχουν γύρω στο 80% του τουρισµού της Κύπρου, µέχρι τις καταραµένες µέρες της τούρκικης εισβολής και κατοχής. Υπηρέτησε 9 χρόνια ( ) σαν Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωσης ήµων Κύπρου. Υπηρέτησε για περίπου 25 χρόνια στο Συµβούλιο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

5 - 5 - Υπηρέτησε για 27 χρόνια στην Εκτελεστική Επιτροπή της Οµοσπονδίας Εµπόρων και Βιοµηχάνων Κύπρου Ο.Ε.Β. Υπηρέτησε 3 χρόνια στο Συµβούλιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και 3 χρόνια στο Συµβούλιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύµατος Κύπρου. Υπηρέτησε σαν Πρόεδρος του Ροταριανού Οµίλου Αµµοχώστου, του Συνδέσµου Ναυτικών Πρακτόρων, του Κυπριακού Οργανισµού Αναπτύξεως Γης (3 χρόνια), και του Κεντρικού Φορέα Ισότιµης Κατανοµής Βαρών (8 χρόνια). Στις 20 Ιουλίου 1974, την πρώτη µέρα της πρώτης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο βρισκόταν στην Αγγλία µε τη γυναίκα του για να παρακολουθήσουν την τελετή αποφοίτησης του γιου του Χριστάκη από το Πανεπιστήµιο ΥΟRΚ. Οι συγκοινωνίες, αεροπορικές και ατµοπλοικές, από και προς την Κύπρο διακόπηκαν. Με εισήγηση του Γενικού ιευθυντή της Ισραηλίτικης Ναυτιλιακής Εταιρείας ΖΙΜ κ. Υehuda Rothem πήγε µε τη γυναίκα του στο Ισραήλ. Η Ναυτική Σχολή της Χάιφα διέθεσε δωρεάν το µικρό εκπαιδευτικό σκάφος "Galim" µε πλήρωµα 5 εθελοντές φίλους τόσο του κ. Rothem όσο και του ιδίου. Τους Captain David Maimon του Kibbutz Ein Harod Captain Nathan Cohen του Κibbutz Daphna Mr Amnon Unger, Eng. του Κibbutz Sdot Yam Mr Nissim Cohen του Kibbutz Magan Michael και Μr. Gilead Amir του Κibbutz Sdot Yam. που τους µετάφεραν στη Λάρνακα την 31/7/1974 (το λιµάνι της Αµµοχώστου ήταν κλειστό). Μετά τη δεύτερη τούρκικη εισβολή και την κατάληψη της Αµµοχώστου από τα τουρκικά στρατεύµατα εγκαταστάθηκε µε την οικογένειά του στη Λεµεσό όπου η εταιρεία του είχε υποκατάστηµα αποβλέποντας πάντοτε στην επιστροφή του και όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, τα χωριά και τις πόλεις τους. Ενωσε τις δυνάµεις του µε τους άλλους πρόσφυγες. Σχηµατίστηκαν τοπικές επαρχιακές και Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων.

6 - 6 - Εκλέγηκε από τον πρώτο µήνα της προσφυγιάς Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων που διέµεναν στη Λεµεσό και Επαρχία Λεµεσού και Μέλος της Γραµµατείας της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων (Π.Ε.Π.). Υπηρέτησε ενεργά για 20 περίπου χρόνια ( ). Ολοι συµφωνούν ότι οι πρόσφυγες και οι προσφυγικές τους οργανώσεις στήριξαν το κράτος στα τόσο δύσκολα χρόνια που περάσαµε µετά την τούρκικη εισβολή και κατοχή. Την κίνηση για την προώθηση φιλίας και συνεργασίας µε το Ισραήλ υπηρετεί από το Τον Κύπρο Ισραηλιτικό Σύνδεσµο Φιλίας υπηρετεί από το 1969, µέρα της ίδρυσής του. Σήµερα µε απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Κυπροισραηλιτικού Συνδέσµου (Φεβρουάριος 2002) είναι εφ όρου ζωής Επίτιµος Πρόεδρος του. Είναι ο Πρόεδρος των Εταιρειών της οµάδας SHOHAM. H Ενωση ήµων Κύπρου τον τίµησε µε χρυσή πλάκα. Ο ήµος Αµµοχώστου τον τίµησε µε το χρυσό µετάλλιο της πόλης. Τον τίµησαν µε µετάλλια ή πλακέτα Η Οµοσπονδία Εµπόρων και Βιοµηχάνων Κύπρου (Ο.Ε.Β.) Το Εµπορικό Επιµελητήριο Αµµοχώστου Ο Ροταριανός Οµιλος Αµµοχώστου Η Λέσχη Lions Αµµοχώστου Η Ναυτιλιακή Εταιρεία ZIM Η Αεροπορική Εταιρεία ΕΛ ΑΛ To Πανεπιστήµιο της Χάιφα του παρέδωσε στις 6/5/1995 σε ειδική τελετή το Carmel Award of Merit. O Oργανισµός Keren Hayessod του Ισραήλ του παρέδωσε το 1998 µε την ευκαιρία της 50 ης Επετείου της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ ειδικό Αναµνηστικό ώρο µε ειδική αφιέρωση. Ο Οργανισµός του Κeren Kayemeth Le Israel φύτευσε στο όνοµα του στην Ιερουσαλήµ το 1969 και το 1987 στη Ναζαρέτ µικρό άλσος από πεύκα.

7 - 7 - Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ µε την ευκαιρία των 50 χρόνων του Κράτους τού παρέδωσε Πιστοποιητικό Αναγνώρισης των Υπηρεσιών του στο Ισραήλ υπογραµµένο από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ µε τις υπογραφές του Προέδρου κ. Εζερ Βάιτζµαν και του κ. Αριέλ Σιαρόν, τότε Υπουργού Εξωτερικών τον διόρισε στις 26/1/99 Επίτιµο Πρόξενο του Ισραήλ την Κύπρο "εις ένδειξη ειλικρινούς εκτίµησης και ευγνωµοσύνης για τη βοήθειά του και το θάρρος του στους Εβραίους Πρόσφυγες στα Στρατόπεδα στην Κύπρο το ". Την 12 Νοεµβρίου 2003, ο Κυπροισραηλιτικός Σύνδεσµος Φιλίας σε ειδική τελετή, υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου Αξιοτίµου κας Φωτεινής Τάσσου Παπαδοπούλλου, του επέδωσε ειδική πλάκα "ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την ανεκτίµητη προσφορά του, την ανιδιοτελή προσπάθειά του και για την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων µεταξύ των Λαών της Κύπρου και του Ισραήλ από το 1946". /ΦΠ Λεµεσός, 30/3/2004 Letters/biogr. sim. papavas.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στρασβούργο, 27 Σεπτεµβρίου 2006 ECRML (2006) 3 ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος Α. Έκθεση της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ

ΣΟΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ Σελίδες από την Ιστορία του Β Παγκοσµίου Πολέµου ΣΟΝΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΟΥ Η πρώτη Ελληνίδα Αλεξιπτωτίστρια Κείµενο: Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Σ. Φωτόπουλος Επίτιµος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ KAI BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ KAI BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ KAI BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ2010 Επικοινωνία Λεωφ. Γρίβα Διγενή 38 & Oδός Δεληγιώργη 3 Τ.Κ. 21455, 1509 Λευκωσία Τηλ.: 22889600, Φαξ 22667433, Λευκωσία, Κύπρος e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Κυριάκου. Σε Τρία Μέρη: Μέρος Πρώτο: Περίοδος 1940 1960. (Ο αγώνας για την Ένωση) Μέρος Δεύτερο: Περίοδος 1960 1974.

Ανδρέας Κυριάκου. Σε Τρία Μέρη: Μέρος Πρώτο: Περίοδος 1940 1960. (Ο αγώνας για την Ένωση) Μέρος Δεύτερο: Περίοδος 1960 1974. Ανδρέας Κυριάκου Σε Τρία Μέρη: Μέρος Πρώτο: Περίοδος 1940 1960. (Ο αγώνας για την Ένωση) Μέρος Δεύτερο: Περίοδος 1960 1974. (Χρόνοι ανεξαρτησίας, αλλά και ενωσολογίας) Μέρος Τρίτο: Περίοδος 1974 1987.

Διαβάστε περισσότερα

ÛÂÏ MEPO O IO EK OTHΣ: I IOKTHΣIA: 25721268, 99332165. e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org.cy

ÛÂÏ MEPO O IO EK OTHΣ: I IOKTHΣIA: 25721268, 99332165. e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org.cy άγιος αθανάσιος ενηµερωτική εφηµερίδα ήµου Αγίου Αθανασίου Τεύχος 5 / Ιούνιος 2006 Mεγαλώνει χωρίς να γερνά Η διεύρυνση των δυνατοτήτων πολύπλευρης ανάπτυξης του Αγίου Αθανασίου, που δηµιούργησε η ανακήρυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δελτίο. Δωρεάν διάθεση βιβλίου ΠΣΣΕ Όλα για το Παιδί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δελτίο. Δωρεάν διάθεση βιβλίου ΠΣΣΕ Όλα για το Παιδί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δελτίο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 73 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ISSN 1450-1295 (print), ISSN 1986-3829 (online) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Δωρεάν διάθεση βιβλίου ΠΣΣΕ Όλα για το Παιδί στο Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 6

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 6 . Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή τα νέα μας Έντυπο επικοινωνίας του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης Έκδοση 39η Απρίλιος 2014 Σελίδα 6 1

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Κωφών. Πορεία Εξήντα Χρόνων. Σχολή Κωφών

Σχολή Κωφών. Πορεία Εξήντα Χρόνων. Σχολή Κωφών Σχολή Κωφών Πορεία Εξήντα Χρόνων Σχολή Κωφών Σχολή Κωφών - Πορεία Εξήντα Χρόνων Συντονισμός και Εποπτεία Χρύσω Στυλιανού, Διευθύντρια Σχολής Κωφών Επιμέλεια έκδοσης Ευφροσύνη Κατσουρά, Λειτουργός Υ.Α.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ευρώπη: Κύπρος 2011

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ευρώπη: Κύπρος 2011 Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ευρώπη: Κύπρος 2011 Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ευρώπη Κ ύ π ρ ο ς 2 0 1 1 ISBN 978-9963-43-948-5 Υπεύθυνος Λειτουργός Γιάννα Κορέλλη, Λειτουργός

Διαβάστε περισσότερα

A. Tsokkos Hotels Public Ltd

A. Tsokkos Hotels Public Ltd Leaders in Tourism TM A. Tsokkos Hotels Public Ltd Ετήσια Έκθεση 2011 πρωταράς αγία νάπα πάφος sharm el sheikh Tsokkos Group renaissance wellness & spa SAKURA 桜 ristorante italiano Mykonos greek Tavern

Διαβάστε περισσότερα

αρ.τεύχους 110 / Μάρτιος 2014

αρ.τεύχους 110 / Μάρτιος 2014 αρ.τεύχους 110 / Μάρτιος 2014 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΑΗΚ Έχει λεχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το προσωπικό αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΑΗΚ. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έκθεση 2012. Περιεχόµενα. Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2. ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3

Ετήσια Έκθεση 2012. Περιεχόµενα. Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2. ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3 Ετήσια Έκθεση 2012 Ετήσια Έκθεση 2012 Περιεχόµενα Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2 ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3 Βασικά Οικονοµικά Στοιχεία Οµίλου 4 Χαιρετισµός Προέδρου 5-6 Χαιρετισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (Π.Ο.Π.) ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ Κ..Σ. 2005-2008 ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Κ..Σ. 2008-2011 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 Στασάνδρου 7, 3ος όροφος, 1060 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Τηλ: 22758622,

Διαβάστε περισσότερα

Χολαργός, Απρίλιος 2002 Χρήστος Σ. Φωτόπουλος Αντιστράτηγος ε.α

Χολαργός, Απρίλιος 2002 Χρήστος Σ. Φωτόπουλος Αντιστράτηγος ε.α ΠΡΟΛΟΓΟΣ Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1950, είχα τη μοναδική εύνοια της τύχης να γνωρίσω, απόστρατο πια, τον αείμνηστο Στρατηγό Χριστόδουλο Τσιγάντε, όταν υπηρετούσα, ως νεαρός τότε υπολοχαγός, στις

Διαβάστε περισσότερα

Χορηγός Έκδοσης: KPMG

Χορηγός Έκδοσης: KPMG Συντακτική Επιτροπή Άθως Δ. Τηλλυρής: Έρευνα και Συγγραφή Αφιερώματος (Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΒΕΛ) Γιαννάκης Χριστοδούλου: (Επίτιμος Πρόεδρος ΕΒΕΛ) Χρήστος Αναστασιάδης: Συντονισμός και Συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. ο τύπος. Οι Μαρωνιτες στην Κυθρέα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΟΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. ο τύπος. Οι Μαρωνιτες στην Κυθρέα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΟΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ο τύπος www.typosmaroniton.com ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ MHNIAIA ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 113 - ΕΤΟΣ 2014 - ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΑΝΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Έμπρακτα στο πλευρό των Μαρωνιτών η πρώτη κυρία

Διαβάστε περισσότερα

τα νέα της Λαπήθου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

τα νέα της Λαπήθου ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 32 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ Εκδήλωση για Λαπηθιώτες τελειόφοιτους και άριστους μαθητές Λυκείων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Η εξάρτηση της πατρίδας μας πουθενά αλλού δεν έχει αφήσει τόσο βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της όσο στην Κύπρο. Η Κύπρος τουρκοποιείται.

Εισαγωγή Η εξάρτηση της πατρίδας μας πουθενά αλλού δεν έχει αφήσει τόσο βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της όσο στην Κύπρο. Η Κύπρος τουρκοποιείται. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑ ΑΣ Κ Υ Π Ρ Ο Σ Α.Σ.Κ.Ε. 3 Α Θ Η Ν Α 2 0 0 3 1 Εισαγωγή Η Κύπρος είναι ένας ελληνικός τόπος, που κράτησε την ελληνικότητά του για 3 χιλιετίες, αν και στο μεγαλύτερο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ 01-ΠΡΩΤΗ 13/02/2012 1:56 ΜΜ Page 1 O Π O I O Σ E Λ E Y Θ E P A Σ Y Λ Λ O Γ A T A I Σ Y Λ Λ O Γ A T A I K A Λ A P ή γ α ς Φ ε ρ α ί ο ς 1 ΕΥΡΩ Ο Μιρντάκοβιτς εκτροχίασε την Ομόνοια (2-1) και την έριξε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΟΓ ΟΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΟ ΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΟΓ ΟΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΟ ΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΟΓ ΟΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΟ ΟΣ Σεπτέµβριος 2004 3 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Σελίδες ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ 4-44 Α. Εισαγωγή 5-7 Β. Νοµοθετικό έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ. Η Συντεχνία προτού πάρει τη σημερινή οργανωτική της μορφή πέρασε από διάφορα άλλα στάδια και μορφές.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ. Η Συντεχνία προτού πάρει τη σημερινή οργανωτική της μορφή πέρασε από διάφορα άλλα στάδια και μορφές. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ Η Συντεχνία προτού πάρει τη σημερινή οργανωτική της μορφή πέρασε από διάφορα άλλα στάδια και μορφές. Στις 11/1/1940 ιδρύθηκε η Συντεχνία Εργατών Μεταφορών Λεμεσού, στις 26/4/1940

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ISSN 1986-2555 ISSN1986-2563 (on line) ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 15 Φεβρουάριος 2015 Κοινό μέτωπο Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ & ΤΡΑΠΕΖΕΣ 4 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:

ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ & ΤΡΑΠΕΖΕΣ 4 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ 24 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙ ΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 1 & 2 ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ 3 ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ & ΤΡΑΠΕΖΕΣ 4 ΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ 5-8 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2. ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3. Χαιρετισµός Πρώτου Εκτελεστικού ιευθυντή 7-8

Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2. ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3. Χαιρετισµός Πρώτου Εκτελεστικού ιευθυντή 7-8 Ετήσια Έκθεση 2011 Περιεχόµενα Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2 ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3 Βασικά Οικονοµικά Στοιχεία Οµίλου 4 Χαιρετισµός Προέδρου 5-6 Χαιρετισµός Πρώτου Εκτελεστικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η Φ.Ε. ιδρύει το πρώτο σχολείο θηλέων Το πρώτο σχολείο θηλέων Ίδρυση νηπιαγωγείου Ίδρυση βιβλιοθήκης Η πρώτη αναγνώριση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ. Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας

ΤΟ ΘΕΜΑ. Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας ο τύπος ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΤΟΣ: 2014 ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΤΟ ΘΕΜΑ Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας Δεν έγινε ειδική αναφορά στα Μαρωνίτικα χωριά. Το θέμα τοποθετήθηκε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2. ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3. Χαιρετισµός Πρώτου Εκτελεστικού ιευθυντή 7

Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2. ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3. Χαιρετισµός Πρώτου Εκτελεστικού ιευθυντή 7 Ετήσια Έκθεση 2013 Περιεχόµενα Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 2 ιοικητικό Συµβούλιο και Εκτελεστική ιεύθυνση 3 Βασικά Οικονοµικά Στοιχεία Οµίλου 4 Χαιρετισµός Προέδρου 5 Χαιρετισµός Πρώτου Εκτελεστικού

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου

Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας Κύπρου 1 Έρευνα Υλικού Ναδίνα Παφίτου, Ελένη Οδυσσέως, Αυγούστα Αυγουστή, Έρση Δημητριάδη, Μάρω Λεβέντη - Κληρίδη Κείμενο Ναδίνα Παφίτου Συντονισμός Έκδοσης Ναδίνα Παφίτου Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ÛÂÏ MEPO O IO VLADIMIROVICH KICHIKOV EK OTHΣ: I IOKTHΣIA: 25721268, 99332165. e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org.

ÛÂÏ MEPO O IO VLADIMIROVICH KICHIKOV EK OTHΣ: I IOKTHΣIA: 25721268, 99332165. e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org. ο άγιος αθανάσιος ενηµερωτική εφηµερίδα ήµου Αγίου Αθανασίου Τεύχος 7 / Οκτώβριος 2007 Κυριάκο Ιωάννου σ ευχαριστούµε! Αρχαία Ολυµπία 2007 Προστατεύουµε το Περιβάλλον και τον Πολιτισµό. Μην επιτρέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισµένων- Αγνοουµένων-Παθόντων για την ενότητα θεµάτων που περιλαµβάνονται στο

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισµένων- Αγνοουµένων-Παθόντων για την ενότητα θεµάτων που περιλαµβάνονται στο Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισµένων- Αγνοουµένων-Παθόντων για την ενότητα θεµάτων που περιλαµβάνονται στο επισυνηµµένο παράρτηµα και τα οποία αφορούν τις αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών

Διαβάστε περισσότερα