Τ.Ε.Ι Λαμίας Τμήμα Ηλεκτρονικής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τ.Ε.Ι Λαμίας Τμήμα Ηλεκτρονικής"

Transcript

1 Τ.Ε.Ι Λαμίας Τμήμα Ηλεκτρονικής 2 η ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μπαρμπάκος Δημήτριος Τζούτζης Έλτον-Αντώνιος Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Κώτσος Λαμία 2013

2 Περιεχόμενα 1. Οπτική πηγή 1.1 Χαρακτηριστικές καμπύλες 2. Πομπός 2.1 Ρεύμα προπόλωσης 2.2 Ρύθμιση της εκπεμπόμενης ισχύος 2.3 Kυματομορφές του μεταδιδόμενου κύματος 3. Οπτικός ανιχνευτής 3.1 Ευαισθησία 4. Δέκτης 4.1 Ανάλυση κυματομορφής 4.2 Κόρος του δέκτη 5. Διασπορά στο Mode 5.1 Μήκος οπτικής ίνας και άπλωμα παλμού 6. Σχεδίαση ζεύξης 6.1 Διαχείρηση ισχύος σε οπτικά συστήματα.(περιθωριο ΙΣΧΥΟΣ) 7. Mετάδοση δεδομένων 7.1 Ασύγχρονη μετάδοση δεδομένων

3 1. Οπτική πηγή 1.1. Χαρακτηριστικές καμπύλες Τροφοδοτούμε την διάταξη και αποσυνδέουμε τον ηλεκτρικό συνδετήρα J 1 ενώ στη θέση του ηλεκτρικού συνδετήρα J 2 συνδέουμε ένα μιλιαμπερόμετρο. Συνδέουμε βολτόμετρο δια μέσου της LED, και ύστερα συνδέουμε στη LED με τον μετρητή ισχύος μέσω της πολύτροπης οπτικής ίνας 200/230μm. Mεταβάλλοντας το trimmer πόλωσης, μετράμε το ρεύμα Ι F που διατρέχει τη LED, την V F σε αυτήν και την οπτική ισχύ εξόδου P out. Πέρνουμε τις παρακάτω μετρήσεις: A/A I F (ma) V F (mv) P out (dbm) Απο τις πειραματικές μετρήσεις σχεδιάζουμε την καμπύλη ισχύος που παρέχεται απο την LED σαν συνάρτηση του ρεύματος οδήγησης.

4 Επίσης απο τις πειραματικές μετρήσεις σχεδιάζουμε την καμπύλη πιλοτικού ρεύματος σαν συνάρτηση της τάσης V F. Συμπέρασμα: Aντικαθιστώντας την πολύτροπη οπτική ίνα 200/230μm με διαβαθνισμένη 50/125μm, μονότροπη 10/125μm ή πλαστική(pvc) 500/530μm θα δούμε ότι οι συναρτήσεις θα είναο ελαφρώς μετατοπισμένες. 2. Πομπός 2.1. Ρεύμα προπόλωσης Τροφοδοτούμε την διάταξη και συνδέουμε τον ηλεκτρικό συνδετήρα J 1 ενώ στη θέση του ηλεκτρικού συνδετήρα J 2 τον οποίο αποσυνδέουμε, συνδέουμε ένα μιλιαμπερόμετρο. Συνδέουμε βολτόμετρο δια μέσου της LED, και ύστερα συνδέουμε στη LED με τον μετρητή ισχύος μέσω της πολύτροπης οπτικής ίνας 200/230μm. Συνδέουμε την TTL είσοδο στα 0 Volt. Συμπέρασμα: Βλέπουμε ότι το μετρούμενο ρεύμα I F δεν είναι μηδέν, είναι 4.5μA. Δηλαδή το ρεύμα προπόλωσης είναι 4.5μA.

5 2.2. Ρύθμιση της εκπεμπόμενης ισχύος Τροφοδοτούμε την διάταξη και συνδέουμε τον ηλεκτρικό συνδετήρα J 1 ενώ στη θέση του ηλεκτρικού συνδετήρα J 2 τον οποίο αποσυνδέουμε, συνδέουμε ένα μιλιαμπερόμετρο. Συνδέουμε βολτόμετρο δια μέσου της LED, και ύστερα συνδέουμε στη LED με τον μετρητή ισχύος μέσω της πολύτροπης οπτικής ίνας 200/230μm. Συνδέουμε την TTL είσοδο στα +5 Volt. Το μετρούμενο ρεύμα Ι F εξαρτάται απο τη ρύθμιση του trimmer BIAS και ως εκ τούτου και η οπτική ισχύς εξόδου της LED. Πέρνουμε τις παρακάτω μετρήσεις: A/A I F (ma) P out (dbm) Απο τις πειραματικές μετρήσεις σχεδιάζουμε την καμπύλη ισχύος που παρέχεται απο την LED σαν συνάρτηση του ρεύματος οδήγησης.

6 2.3. Kυματομορφές του μεταδιδόμενου κύματος T1μs, T100ns=0.1μs, Άρα το εύρος ζώνης (bandwidth) είναι απο 1-10MHz Oscilloscope out(απεικόνιση παλμογράφου στην έξοδο) : Συμπέρασμα: Στον κόρο έχουμε αύξηση της τάσης μέσω του Τrimmer,άρα αύξηση και του ρεύματος I F που έχει σαν αποτέλεσμα και αύξηση της τάσης στα άκρα του LED.

7 3. Οπτικός ανιχνευτής 3.1. Ευαισθησία Μετράμε την οπτική ισχύ που παρέχεται από τις 2 οπτικές γεννήτριες: Συνδέουμε την οπτική γεννήτρια στο 1 ο παράθυρο 850nm με τον οπτικό ελεγκτή (tester) μέσω της διαβαθμισμένης τεχνητής οπτικής ίνας 50/125μm και μετράμε την ισχύ που δημιουργείται. 850nm dbm 2.83 mw P(μW)= ( ) Συνδέουμε την οπτική γεννήτρια στο 2 ο παράθυρο 1300nm με τον οπτικό ελεγκτή (tester) μέσω της διαβαθμισμένης τεχνητής οπτικής ίνας 50/125μm και μετράμε την ισχύ που δημιουργείται. 1300nm -30.1dbm 0.97 mw Συμπέρασμα: Η ισχύς στο πρώτο παράθυρο θα είναι μεγαλύτερη απο την ισχύ που παρέχεται στο δεύτερο παράθυρο. Τροφοδοτούμε την διάταξη και συνδέουμε την οπτική γεννήτρια στο 1 ο παράθυρο 850nm με τον ανιχνευτή μέσω της διαβαθμισμένης τεχνητής οπτικής ίνας 50/125μm, συνδέοντας ένα βολτόμετρο στο σημείο nm 1818 mv (Vout τελεστικού APD) Συνδέουμε την οπτική γεννήτρια στο 2 ο παράθυρο 1300nm με τον ανιχνευτή μέσω της διαβαθμισμένης τεχνητής οπτικής ίνας 50/125μm, συνδέοντας ένα βολτόμετρο στο σημείο nm 1783 mv (Vout τελεστικού APD) Συμπέρασμα: Στο πρώτο παράθυρο είναι μεγαλύτερη η τάση που παρέχεται, επίσης βλέπουμε ότι όσο χαλαρώνεις το connector-α ελαττώνεται και η τάση καθώς από 1840mV φτάνει στα 1788mV μέχρι που αποκόπτεται τελείως

8 4. Δέκτης 4.1. Ανάλυση κυματομορφής Δέκτης T5div200ns=1000ns=1μs, T5div20ns=100ns=0.1μs, Dutycycle=0.2=20% pigtail/πολύτροπο 200/230μm 3.5m Τροφοδοτούμε την διάταξη και συνδέουμε τους συνδετήρες J 1 και J 2, συνδέουμε την έξοδο της TTL γεννήτριας (σημείο 1) με την είσοδο του πομπού (σημείο 2) θέτοντας τη συχνότητα της γεννήτριας στην ελάχιστη τιμή που είναι f min =1Mhz. Συνδέουμε τη LED και τη φωτοδίοδο με την χρήση της πολύτροπης τεχνητής οπτικής ίνας 200/230μm. Συνδέουμε τον παρμογράφο στα σημεία 2,3,4,5,6 και εξετάζουμε αντίστοιχα την κυματομορφή του TTL, την αντίστοιχη κυματομορφή του ρεύματος που διατρέχει την LED και την κυματομορφή της τάσης που ανιχνεύεται απο την μονάδα φωτοδίοδος+ενισχυτή ανάδρασης. Oscilloscope out(απεικόνιση παλμογράφου): Στο σημείο 2 βλέπουμε το εκπεμπόμενο παλμό ο οποίος έχει συχνότητα f min =1MHz, στο σημείο 3 βλέπουμε την τάση στα άκρα του LED V(LED) το οποίο έχει υποστεί κυμάτωση (ripple) ενώ στο σημείο 4 βλέπουμε την τάση στα άκρα της φωτοδιόδου V(photodiode) το οποίο εκτός απο τη κυμάτωση (ripple) που έχει υποστεί, έχει και μειωμένο πλάτος, περίπου στα 500mV. Eύκολα διακρίνουμε οτί στήν έξοδο (σημείο 5) είναι πεσμένο το πλάτος (απο 5V στα 4V) και επίσης το σήμα είναι απλωμένο, έχει υποστεί διασπορά δηλαδή, επίσης το ίδιο βλέπουμε και στο Vout συμπλήρωμα (σημείο 6 - ανάποδο της εισόδου) καθώς το πλάτος είναι απο -1.25V μέχρι +1.25V

9 4.2. Κόρος του δέκτη Τροφοδοτούμε την διάταξη και συνδέουμε τους συνδετήρες J 1 και J 2, συνδέουμε την έξοδο της TTL γεννήτριας (σημείο 1) με την είσοδο του πομπού (σημείο 2) θέτοντας τη συχνότητα της γεννήτριας στην ελάχιστη τιμή που είναι f min =1Mhz. Συνδέουμε τη LED και τη φωτοδίοδο με τον ανιχνευτή μέσω της πολύτροπης τεχνητής οπτικής ίνας 200/230μm. Συνδέουμε τον παρμογράφο στα σημεία 3 και 4 και ανιχνεύουμε τη κυματομορφή του ρεύματος που διατρέχει την LED και την κυματομορφή της τάσης που ανιχνεύεται απο την μονάδα φωτοδίοδος+ενισχυτή ανάδρασης. Για να μην είναι το ρεύμα πόλωσης της LED και η εκπεμπόμενη ισχύς μεγάλα, και ο ανιχνευτής να είναι σε κόρο, ρυθμίζουμε ελαφρά την πόλωση ή μετακινούμε την οπτική ίνα λίγο πιο μακριά απο τον ανιχνευτή ή την LED.

10 Συμπέρασμα: Στο σημείο 4 έχουμε την έξοδο με ενισχυτή με ανάδραση.όταν ο ανιχνευτής δουλεύει κοντά στον κόρο, οι λαμβανόμενοι παλμοί απλώνουν πολύ. Μεταβάλλοντας το ποτενσιόμετρο πόλωσης παρατηρείται αύξηση του ρεύματος και οδηγείται ο φωτοδέκτης στο κόρο, έτσι επιλέγουμε σημείο λειτουργίας στο μέσον του

11 5. Διασπορά στο Mode 5.1. Μήκος οπτικής ίνας και άπλωμα παλμού Μια ποιοτική ανάλυση του φαινομένου της διασποράς στην οπτική ίνα είναι η εξής : - Τροφοδοτούμε την πειραματική διάταξη. - Συνδέουμε τους ακροδέκτες J1 και J2. - Συνδέουμε την έξοδο της TTL γεννήτριας με την είσοδο του πομπού και θέτουμε τη συχνότητα της γεννήτριας στο ελάχιστο,που είναι περίπου 1 μsec. - Στη συνέχεια συνδέουμε την LED με την φωτοδίοδο μέσω pigtail 200m 200/230 step index.σε αυτή την ίνα γίνεται πίο εμφανές το φαινόμενο. - Με τη βοήθεια του παλμογράφου ρυθμίζουμε το ρεύμα πόλωσης της LED ώστε ο ανιχνευτής να μην είναι στη περιοχή του κόρου. - Απ τις μετρήσεις παρατηρούμε ότι οι παλμοί που λαμβάνουμε είναι περίπου 20 nsec πλατύτεροι από αυτούς της εκπομπής.όσο μεγαλώνει η συχνότητα τόσο πιο εμφανές γίνεται το φαινόμενο. Ανάλογα με τον τύπο οπτικής ίνας που χρησιμοποιούμε εμφανίζεται και η διασπορά.λιγότερη γίνεται στην Graded index οπτική ίνα και ακόμα λιγότερη στη μονότροπη.

12 6. Σχεδίαση ζεύξης 6.1. Διαχείρηση ισχύος σε οπτικά συστήματα.(περιθωριο ΙΣΧΥΟΣ) Pt = Ισχύς εκπομπής LED Pr = Ισχύς λήψης APD Al1 = Ισχύς που εξασθενεί λόγω fiber στο κομμάτι l1 PL = απώλεια ισχύος στο συνδετήρα Al2 = ισχύς που εξασθενεί λόγω fiber στο κομμάτι l2 Pr : ευαισθησία δέκτη (dbm) Pm = Pt Pr ( Περιθώριο ισχύος ) ( )

13 Ο τύπος που εκφράζει τις απώλειες ισχύος λόγω συνδέσεων με fiber διαφορετικών διαμέτρων είναι : ( ) Με D1 και και D2 διαμέτρους. Ο τύπος που εκφράζει απώλειες ισχύος λόγω σύνδεσης fiber με διαφορετικά ΝΑ(αριθμητικά ανοίγματα) : ( )

14 7. Mετάδοση δεδομένων 7.1. Ασύγχρονη μετάδοση δεδομένων Η μεταδόσεις δεδομένων που μελετάμε παρακάτω χωρίζονται σε ασύγχρονη και σύγχρονη. Αρχικά,για την ασύγχρονη μετάδοση.στη μετάδοση σειριακών δεδομένων τα δεδομένα μεταδίδονται ως στάθμες τάσης (N-R-Z, Non Return Zero). Στη περίπτωση της ασύγχρονης μετάδοσης,το σήμα δε συνοδεύεται απο κάποιο ρολόϊ και ο δέκτης θα δίνει μια μόνο κυματομορφή σχεδόν παρόμοια μ αυτή που παρέχεται από τη μονάδα μετάδοσης. -Επιλέγουμε μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα = 1.2 Kbits / sec. -Ελέγχουμε τις κυματομορφές για διαφορετικά σήματα μετάδοσης. -Παρατηρούμε ότι ακολουθίες από συνεχόμενα 0 ή 1 δεν μπορούν να μεταδοθούν.ο λόγος είναι ότι η συνεχής συνιστώσα κόβεται στη λήψη από έναν συμπυκνωτή. -Ελέγχουμε τον ρυθμό σφαλμάτων (BER,Bit-Error-Rate) με ψευδοτυχαία ακολουθία. Συγκεκριμένα για μετάδοση σε παλμούς το 55% είναι λάθος ( περίπου λάθη ). Για μετάδοση σε παλμούς το 45% είναι λάθος ( περίπου λάθη). Στην μετάδοση ψευδοτυχαίας ακολουθίας το BER είναι 25%.

15 Στη περίπτωση σύγχρονης μετάδοσης,το σήμα δεδομένων συνοδεύεται από σήμα ρολογιού σύγχρονο με τα δεδομένα και με συρόμενο μέτωπο αντίστοιχο των διαστημάτων των bit. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται κατάλληλη κωδικοποίηση για εισαγωγή εναλλαγών στη κυματομορφή. Δύο κύρια παραδείγματα είναι η κωδικοποίηση Manchester και ο διφασικός κώδικας (BMC). Η κωδικοποίηση Manchester Τα αποτελέσματα με την χρήση κωδικοποίησης Manchester είναι BER 34% για μετάδοση 0, BER 40% για μετάδοση 1 και για μετάδοση BER 50%.

16 Βιβλιογραφία: [1]Εργαστηριακές Ασκήσεις Οπτικών Επικοινωνιών, Δρ.Βασίλης Κώτσος [2]www.wikipedia.org

Συστήματα Μετάδοσης & ίκτυα Οπτικών Ινών

Συστήματα Μετάδοσης & ίκτυα Οπτικών Ινών EΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Μετάδοσης & ίκτυα Οπτικών Ινών www.telecom.ntua.gr/photonics Ηρακλής Αβραμόπουλος Photonics Communications Research

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ. Συστήματα Οπτικών Τηλεπικοινωνιών. Ιωάννης Δ. Τσαλαμάνης (MEng, PhD) Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ. Συστήματα Οπτικών Τηλεπικοινωνιών. Ιωάννης Δ. Τσαλαμάνης (MEng, PhD) Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ Συστήματα Οπτικών Τηλεπικοινωνιών Ιωάννης Δ. Τσαλαμάνης (MEng, PhD) Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ Καβάλας, 2011 1. Εισαγωγή στις Οπτικές Επικοινωνίες... 1

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Τμήμα Ηλεκτρονικής

Τ.Ε.Ι Λαμίας Τμήμα Ηλεκτρονικής Τ.Ε.Ι Λαμίας Τμήμα Ηλεκτρονικής 1 η ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μπαρμπάκος Δημήτριος Τζούτζης Έλτον-Αντώνιος Περιεχόμενα 1.Μέτρηση αριθμητικού ανοίγματος (ΝΑ) οπτικής ίνας. 2.Οπτικό ανακλασύμετρο O.T.D.R(Optical

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ. Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου. Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ. Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου. Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνείο Κρήτης Εργαστήριο Δομής της Ύλης & Φυσικής Λέιζερ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή εργασία Τίτλος: Ανάλυση της τεχνολογίας των οπτικών ινών & των δικτύων οπτικών ινών

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικές Επικοινωνίες. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκων: Θωμάς Καμαλάκης (thkam@hua.gr)

Οπτικές Επικοινωνίες. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκων: Θωμάς Καμαλάκης (thkam@hua.gr) Οπτικές Επικοινωνίες Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Διδάσκων: Θωμάς Καμαλάκης (thkam@hua.gr) ΠαρουσίασητουΜαθήματος «ΟπτικέςΕπικοινωνίες» Εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Για πολλά χρόνια, ο μόνος τρόπος μετάδοσης ενός σήματος ήταν σε αναλογική μορφή. Αυτό σημαίνει πως το σήμα έχει άπειρες τιμές τάσης. Επίσης ένα σήμα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου και Συλλογής Δεδομένων

Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου και Συλλογής Δεδομένων 7 Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου και Συλλογής Δεδομένων Εισαγωγή Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και συλλογής δεδομένων κάθε ορόφου, φιλοξενείται στην σφαίρα τιτανίου στο κέντρο της εξαγωνικής δομής και ποντίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ηλεκτρονικά ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ηλεκτρονικά ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 86 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...3 1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ...6 1.1 ΓΕΝΙΚΑ: Τελεστικοί Ενισχυτές...6 1.2 Ο ιδανικός τελεστικός ενισχυτής...6 1.3 Υποθέσεις για την Ανάλυση των Ιδανικών Τελεστικών Ενισχυτών...7 1.4

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνία ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8: Το Φυσικό Επίπεδο

ίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνία ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8: Το Φυσικό Επίπεδο ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η ιδάσκουσα: Παντάνο Ρόκου Φράνκα Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8 η : Το Φυσικό Επίπεδο Το Φυσικό Επίπεδο ιάδοση Σήµατος Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα Οπτικές Ίνες Γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μελέτη και προσομοίωση ψηφιακών φίλτρων για δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό πομποδέκτη με χρήση διαμόρφωσης 16-QAM.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μελέτη και προσομοίωση ψηφιακών φίλτρων για δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό πομποδέκτη με χρήση διαμόρφωσης 16-QAM. TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με θέμα Μελέτη και προσομοίωση ψηφιακών φίλτρων για δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΕΚΤΗ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ QPSK

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΕΚΤΗ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ QPSK ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ" ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΕΚΤΗ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Από τα Επιστημονικά στα Εκπαιδευτικά πρότυπα και πειράματα Το «Κβαντικό Φως» στο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

Από τα Επιστημονικά στα Εκπαιδευτικά πρότυπα και πειράματα Το «Κβαντικό Φως» στο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 5 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ Β Πειραματική Διδασκαλία της Φυσικής Από τα Επιστημονικά στα Εκπαιδευτικά πρότυπα και πειράματα

Διαβάστε περισσότερα

Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing).

Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing). Κεφάλαιο 4 Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing). Οι ενδείξεις (τάσεις εξόδου) των θερμοζευγών τύπου Κ είναι δύσκολο να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 3: Μέσα Μετάδοσης Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης είναι ο φορέας μέσα από τον οποίο λαμβάνει χώρα η μετάδοση των σημάτων. Για να κατανοήσουμε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΔΕΚΤΗ ΔΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ-ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΡΜΑΝΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων. Ανάλυση Τεχνολογίας Οπτικών Ινών και Δικτύων Οπτικών Ινών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων. Ανάλυση Τεχνολογίας Οπτικών Ινών και Δικτύων Οπτικών Ινών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Ανάλυση Τεχνολογίας Οπτικών Ινών και Δικτύων Οπτικών Ινών Παναγογιαννόπουλος Σ. Χρήστος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΣΥΖΕΥΞΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΦΩΤΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΥΚΛΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΣΥΖΕΥΞΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΦΩΤΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΥΚΛΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΖΕΥΞΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΥΚΛΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΙΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παλμοκωδικής Διαμόρφωσης (PCM)

Θεωρία Παλμοκωδικής Διαμόρφωσης (PCM) Κεφάλαιο 2 ο Θεωρία Παλμοκωδικής Διαμόρφωσης (PCM) 1 Εισαγωγή στα συστήματα μετάδοσης ψηφιακής πληροφορίας Ο σκοπός των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών είναι να μεταφέρουν υψηλής ποιότητας σήματα πολυμέσων (φωνής,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αξιολόγηση Τμήματος Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών Πελοποννήσου, Μοντελοποίηση και Προτάσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ LASER» ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ LASER» ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ LASER» ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πειραματική Και Θεωρητική Μελέτη Αισθητήρων Οπτικών Ινών Με Σταδιακά Απογυμνωμένα Φράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι οι Οπτικές Ίνες

Τι είναι οι Οπτικές Ίνες Οπτικές Ίνες Τι είναι οι Οπτικές Ίνες μικρές αμελητέου πάχους γυάλινες ίνες που μεταφέρουν (κωδικοποιημένα) φωτεινά σήματα σε μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστη απώλεια. ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Είναι η αμέσως επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ενότητα # 6: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί ενότητας Εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Φοιτητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΠΟΡΛΙ ΑΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΙ 9 Πορλιδάς ηµήτριος www.porlidas.gr dporli@physics.auth.gr Τελεστικοί Ενισχυτές Κυκλώµατα Πειραµατικές Μετρήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ OTDR- FUSION SPLICER

ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ OTDR- FUSION SPLICER ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΚΤΥΑ - ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ OTDR- FUSION SPLICER

Διαβάστε περισσότερα