Τεύχος 130 Σεπτέµβρης 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 130 Σεπτέµβρης 2012"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 130 Σεπτέµβρης 2012 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Nomograms ορυφόροι... SZSISO... N.V.I.S... Awards... GTC Cup... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας ( 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΟΙ ΟΡΥΦΟΡΟΙ & LEO Γράφει ο Ντίνος Ψιλογιάννης SV1DB din.boxmail@gmail.com Όλα ξεκίνησαν από την φαντασία ενός συγγραφέα του Άγγλου Sir Arthur Charles Clarke, γεννηµένος το 1917 µας άφησε στις 19 Μαρτίου του Σπούδασε Φυσική και µαθηµατικά στο Kings College του Λονδίνου, Υπηρέτησε σαν υποσµηναγός στην RAF την περίοδο µε ειδικότητα στα ραντάρ και τις τηλεπικοινωνίες. Το 1945 είχε την φαεινή ιδέα της χρήσεως δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την χρήση αναµεταδόσεως των ραδιοκυµάτων σε µεγάλες περιοχές της γης. Kαι µάλιστα µε 3 δορυφόρους να καλύπτουν όλη την υδρόγειο. Η ιδέα του αυτή υλοποιήθηκε µετά από 20 περίπου χρόνια και προς τιµή του η ζώνη αυτή των γεωστατικών δορυφόρων ονοµάσθηκε CLARKE BELT.

3 Sir Arthur Clarke στο σπίτι του στο Κολόµπο της Sri Lanka ( Κευλάνης). Σελίδα 3 Ας δούµε λοιπόν τι είναι οι γεωστατικοί δορυφόροι, ανάλογα µε το ύψος των τεχνιτών δορυφόρων από την γη αυτοί εξυπηρετούν και αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο µεγαλύτερος και φυσικός δορυφόρος της γης είναι η Σελήνη σε απόσταση τροχιάς km θέλει 27 ηµέρες και 7 ώρες για µία πλήρη περιστροφή γύρω από την γη.τεχνητοί δορυφόροι στην πλειονότητά τους είναι χαµηλής τροχιάς LΕΟ (Low Earth Orbit) όπως και οι ραδιοερασιτεχνικοί. Σε ένα ύψος µεταξύ 320 έως 640 km. Οι Τροχιές τους είναι σχεδόν όλες ηµικλινείς πολλές διέρχονται πάνω από τους πόλους και άλλες έχουν ελλειπτική τροχιά µε µία µικρή απόσταση από την γη, το ονοµαζόµενο Περίγειο και µία µεγάλη έλλειψη στο διάστηµα Απόγειο. Αυτή η τροχιά ονοµάζεται Molniya, και διατηρεί για µεγάλη χρονική διάρκεια την επικοινωνία σε ένα εξ ίσου µεγάλο τµήµα της γης. Η Τρίτη κατηγορία είναι οι γεωστατικοί δηλαδή οι δορυφόροι που περιστρέφονται στο ύψος του Ισηµερινού σε αυστηρά συγκεκριµένη απόσταση km και µε ταχύτητα 3076 m/s. Aυτή είναι µια µεγάλη ταχύτητα 3 km σε ένα δευτερόλεπτο ή 184 km σε ένα λεπτό ή km την ώρα... Είναι επίσης οι θέσεις για κάθε χώρα-δορυφόρο συγκεκριµένες και φυσικά δεν µπορεί να «πετάξει» ο καθένας τον γεωστατικό δορυφόρο του στην ζώνη Clarke... αυτές είναι 300. Oι γεωστατικοί δορυφόροι περιστρέφονται µε την αυτή ταχύτητα της γης σε 23 ώρες 56 πρώτα και 4 δευτερόλεπτα για µία ηµερησία περιστροφή, κάθε εκτροπή διορθώνεται από τα συστήµατα (µε µικρούς αντιδραστήρες) του δορυφόρου έτσι όλες οι επίγειες κεραίες τον βλέπουν σε ένα σταθερό σηµείο πάνω από τον Ισηµερινό. Οι χώρες πάνω από τον 60 παράλληλο έχουν πρόβληµα διότι οι κεραίες τους σκοπεύουν στον ορίζοντα µε µεγάλο τµήµα της δέσµης- ακτινοβολίας να διέρχεται από την ατµόσφαιρα µε απώλειες λόγω νεφών βροχής, χιονόπτωσης κλπ ατµοσφαιρικών φαινοµένων. Αντίθετα οι χώρες στον Ισηµερινό έχουν τις κεραίες στραµµένες στο Ζενίθ γι αυτό και τα παραβολικά κάτοπτρα έχουν στο κέντρο τους µικρό άνοιγµα για την απορροή των υδάτων της βροχής!!!

4 Σελίδα 4 Ο πρώτος γεωστατικός δορυφόρος κατασκευάστηκε από την Hughes Aircraft Company µε τον µηχανικό Harold Rosen το όνοµά του ήταν Syncom στις 26 Ιουλίου του Την επόµενη χρονιά ο δεύτερος γαιοστατικός Syncom 2 τηλεπικοινωνιακός εγκαινιάσθηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ John F. Kennedy µε ζωντανή επικοινωνία µε την Αφρική στη Νιγηρία µε τον Πρόεδρο Abubakar. Syncom από την Hughes Aircraft Company. H µεγάλη επιτυχία ήταν η πρώτη τηλεοπτική κάλυψη των Ολυµπιακών αγώνων του Τόκυο στην Αµερική µέσω του Syncom 3 που είχε θέση στο µέσον του Ειρηνικού Ωκεανού στην ιεθνή γραµµή αλλαγής ηµέρας. Και µετάδωσε ζωντανά τους αγώνες τηλεοπτικά. Ένα διάγραµµα ακτινοβολίας του Astra που είναι φυσιολογικό για όλη την Ευρώπη και έχει µία έξαρση για να καλύψει τους Γερµανούς στην Πελοπόννησο!!! Αυτά και εάν δεν είναι Γερµανικά... «µέσα»... Από τότε µέχρι σήµερα εκατοντάδες γεωστατικοί δορυφόροι έχουν παρελάσει από την ζώνη Clarke, διότι όλοι έχουν ένα όριο ζωής και αυτό εξαρτάται κυρίως τα καύσιµα διορθώσεως της θέσεώς τους, όταν σωθούν (10-12 χρόνια) αρχίζουν να χάνουν την σταθερότητά τους και οι σταθµοί στην γη πρέπει να έχουν σύστηµα tracking παρακολουθήσεως, θυµάµαι πριν αρκετά χρόνια µερικούς Ρωσικούς δορυφόρους που έκαναν (οχτάρια) µετά από αυτή την φάση µπαίνουν στην ατµόσφαιρα και «καίγονται». Η χρήση των γεωστατικών δορυφόρων έχει µεγάλη εξάπλωση στην δορυφορική τηλεόραση που συνεχώς αυξάνεται και έχουµε φθάσει στο σηµείο σε µία θέση πχ 19,2 µοίρες ανατολικά να υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 7 δορυφόροι.

5 Στην τροχιά των km 7 δορυφόροι απέχουν µεταξύ τους για λόγους ασφάλειας µερικές εκατοντάδες µέτρα αλλά από την γή η απόσταση αυτή είναι αµελητέα στην ουσία. Έτσι έχουµε πληθώρα καναλιών σε µία θέση... Στην ζώνη Clarke υπάρχουν δορυφόροι για πολλές χρήσεις µετά τους τηλεοπτικούς έχουµε τους καθαρά τηλεπικοινωνιακούς που συνδέουν τις Ηπείρους µε χιλιάδες κυκλώµατα φωνής και δεδοµένων. Τα τελευταία χρόνια άρχισε και η δορυφορική σύνδεση για το Internet, µε την δυνατότητα αυτή ακόµη και αποµακρυσµένες περιοχές χωρίς καµία υποδοµή απέκτησαν «γρήγορο» ADSL. Σελίδα 5 Στην κατηγορία όµως των δορυφόρων χαµηλής τροχιάς υπάρχουν χιλιάδες που εξυπηρετούν πάσης φύσεως Υπηρεσίες και Ιδιωτικά δίκτυα. Θα αναφέρω τα κυριότερα: To σύστηµα ευρέσεως της θέσεως το γνωστό GPS ( Global Positioning System) που ξεκίνησε για στρατιωτικούς σκοπούς και σήµερα υπάρχει στα περισσότερα αυτοκίνητα και στην «τσέπη» κάθε οδοιπόρου, αναβάτη, εξερευνητή. Το σύστηµα GPS µε 32 δορυφόρους χαµηλής τροχιάς και φορητή συσκευή. Το σύστηµα δορυφορικών τηλεφώνων Iridium που καλύπτει ολόκληρη την υδρόγειο ακόµη και τους πόλους (τους οποίους δεν καλύπτει το Inmarisat λόγω της γεωστατικής τροχιάς τους). Mε 4 δορυφόρους. ΦΟΡΗΤΟ ΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ INMARSAT

6 Σελίδα 6 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ INMARSAT 66 ορυφόροι του συστήµατος Iridium και δορυφορικό τηλέφωνο Το κυψελοειδές σύστηµα καλύψεως ολόκληρης της υδρογείου από 66 δορυφόρους σε χαµηλή τροχιά οι οποίοι κινούνται. Αξιοσηµείωτο είναι ότι κάθε περιοχή στα όριά της υπερκαλύπτεται από 6 παραπλήσιους δορυφόρους για απόλυτη αξιοπιστία της συνδέσεως.

7 Σελίδα 7 Παραστατικό διάγραµµα αποστάσεων δορυφορικών συστηµάτων από την γη. Ο εξωτερικός κύκλος είναι οι γεωστατικοί δορυφόροι ακολουθούν οι ΜΕΟ και µετά οι LEO. Στην πάνω κάθετη εµφανίζονται οι ώρες περιστροφής, στον κάτω οι ταχύτητες, στον οριζόντιο αριστερό η ακτίνα σε µίλια και στον δεξιό το ύψος από την επιφάνεια της θαλάσσης. Οι ραδιοερασιτεχνικοί δορυφόροι από το 1961 µέχρι σήµερα που ξεκίνησαν σαν απλός Beacon και σήµερα καλύπτουν όλα τα είδη εκποµπής voice, data, CW,SSTV, Packet κλπ. OSCAR OSCAR P3E 2007

8 Σελίδα 8 Οι µετεωρολογικοί ΝΟΑΑ που µας δίνουν την εικόνα της γης από το διάστηµα και προβλέπουν σε πραγµατικό χρόνο την κίνηση των νεφών, καταιγίδων, τυφώνων µε έγκαιρη προειδοποίηση. Οι γεωδαιτικοί που αφορούν την επιφάνεια αλλά και το υπέδαφος της γης, οι Φωτογραφικοί που έχουν την δυνατότητα να φωτογραφίζουν κάθε σηµείο της υδρογείου για χαρτογραφικές εργασίες GIS και λοιπά στοιχεία. Βέβαια δεν λείπουν και οι Στρατιωτικοί που εκτός των Tactical επικοινωνιών εξυπηρετούν και άλλες εργασίες... Γενικά οι δορυφόροι καλύπτουν ένα σοβαρό µέρος της σύγχρονης ζωής µας και είναι πλέον αναπόσπαστο κοµµάτι της. Οι δικοί µας δορυφόροι OSCAR (Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio) µε την AMSAT να έχει την διαχείριση των περισσότερων γιατί πλέον πολλές οµάδες από όλο τον κόσµο συνεισφέρουν και κατασκευάζουν τµήµατα ή και ολόκληρους δορυφόρους για ραδιοερασιτεχνική χρήση έχουµε προχωρήσει αρκετά τεχνολογικά. Θυµάµαι το 1975 όταν έγινα µέλος της AMSAT τι ενδιαφέρον είχαµε όλοι για την φάση 3C που θα έδινε δυνατότητες πρωτοποριακές για εκείνα τα χρόνια. Σε επόµενο τεύχος θα αναφερθούµε αναλυτικά για τα ερασιτεχνικά δορυφορικά συστήµατα και την εκµετάλλευση των επικοινωνιών µε τους δορυφόρους OSCAR. SV1DB Κ. Ψιλογιάννης.

9 Σελίδα 9 2 ο GTC CW Cup Η Επιτροπή του GTC CW Cup σας υπενθυµίζει ότι το 2 ο GTC CW Cup θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου UTC έως και τις 7 Οκτωβρίου UTC. Θα είµαστε όλοι εκεί και θα χαρούµε ιδιαίτερα να σας ακούσουµε στον αέρα. Ήταν πράγµατι θαυµάσιο να δούµε τόσο πολλά νέα µέλη να εγγράφονται στο GTC έπειτα από τη διεξαγωγή του 1 ου GTC CW Cup, µε αποτέλεσµα η σηµερινή λίστα µελών της Ελληνικής Λέσχης Τηλεγραφίας να αριθµεί πλέον 282 µέλη (έως τις 19 Σεπτεµβρίου 2012)!! Για το φετινό GTC CW Cup, εφαρµόζονται οι ανανεωµένοι κανονισµοί που σας επισυνάπτουµε και επίσης υπάρχει ειδικό λογισµικό για contest, που υποστηρίζει το GTC CW Cup και γράφτηκε από τον Kresimir, 9A5K, το οποίο διατίθεται δωρεάν από το επίσηµο site του GTC. Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισµικό ακολουθώντας το εξής link: Στους νικητές των κατηγοριών Α και Β θα απονεµηθεί, ξανά αυτή τη χρονιά, από ένα πανέµορφο τρόπαιο!! Σας παρακαλούµε να διαβάσετε προσεκτικά τους νέους κανονισµούς και να συµµορφωθείτε µε αυτούς!! Ελπίζουµε να σας ακούσουµε κατά τη διεξαγωγή του 2 ου GTC CW Cup!

10 Σελίδα 10 SZ2SISO 11ο Aegean VHF Contest 2012 Μέχρι τώρα, από τους έντεκα (11) διαγωνισµούς Aegean VHF, έχω λάβει µέρος µόνο σε τέσσερεις (4), και καµία φορά µε το προσωπικό µου διακριτικό, θέλοντας να δώσω βαρύτητα-παρών σε κάποιο θεσµό ή σε κάποιο γεγονός: 2007: SZ2TSL µε το διακριτικό της Ε.Ρ.Β.Ε. (Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος) 2009: SX2CM µε το Special Call για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο 2011: SX0A µε το Special Call για τους Special Olympics Athens : SZ2SISO µε το διακριτικό του Σ.Ι.Σ.Ο. (Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχηµάτων) Προσωπική µου γνώµη είναι ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση-ευκαιρία, ειδικά σε πανελλαδικό επίπεδο θα πρέπει να ενεργούµε µε τον τρόπο για τον οποίο γίνονται αυτοί οι διαγωνισµοί (VHF Aegean, και Field Day) δηλαδή σε κατάσταση «/p». ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, δηλ. για την καραµέλα που πιπιλίζουµε κάθε φορά που µας ρωτάν τί είναι, τί κάνουν, τί χρειάζονται οι Ρ/Ε. Και όταν λέµε «/p» να κυριολεκτούµε. Ρίξτε µια µατιά στους όρους της RSGB της DARC και της ΕΕΡ. ε διαφέρουν και πολύ, αλλά όταν κάθε φορά λέµε «ωχ αδερφέ», γιατί να µε ζαλίζει η γεννήτρια αφού η πρίζα της εκκλησίας είναι δίπλα, γιατί να κοιµηθώ µε τ αστέρια αφού το καταφύγιο έχει και σεντονάκια, «ωχ αδερφέ» και σε οτιδήποτε άλλο µας χαλά τη βόλεψη. Στη δύσκολη στιγµή όµως θα ψάχνουµε το manual της γεννήτριας, δε θα είµαστε προετοιµασµένοι για καταστάσεις εκστρατείας στο ύπαιθρο γιατί τότε τίποτε ΕΝ θα είναι επί χάρτου αλλά σε πραγµατικές συνθήκες.

11 Σελίδα 11 Τέλος πάντων, έχω µοιραστεί αυτές τις απόψεις µου αρκετές φορές και σε πηγαδάκια και σε ταβερνάκια και σε άρθρα και ελπίζω αυτοί που «µυγιάζονται» αυτή τη στιγµή να τις λάβουν υπ όψιν τους. Βρέθηκα στο ΣΙΣΟ για πολλούς λόγους, ο κυριότερος ήταν µία αποτυχηµένη απόπειρα για να απεµπλακώ από το Ραδιοερασιτεχνισµό, επειδή κάνα δυο-τρεις φάσεις-µυστήριοι τύποι προσπάθησαν να µε αποσυντονίσουν ή τέλος πάντων δεν εκπέµπαµε στο ίδιο µήκος κύµατος και έτσι είπα «...να την κάνω». Θα ησύχαζαν και τ αυτάκια µου από το QRM της XYL, αλλά µπλέχτηκα περισσότερο και έτσι τώρα «πατώ σε δύο βάρκες» το ΡαδιοΕρασιτεχνισµό και τις Αντίκες. Οι συγκινήσεις στις αναπαλαιώσεις Ιστορικών Οχηµάτων είναι πολλές, αλλά κύριοι. «Ραδιοερασιτεχνισµός uber alles, Ο Βασιλιάς των hobbies, µία ατέρµονη ασχολία που τείνει στο άπειρο. Και ειδικά οι δραστηριότητες εκστρατείας που είναι οι αγαπηµένες µου. Πολλά τα σηµεία «συντονισµού» µε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ι.Σ.Ο., Γιώργο Ηλιάδη (SV2WL), ρ/ε εκ των δεινοσαύρων όπως τον λέω, ο οποίος µάλλον έψαχνε έναν «λοξό» σαν κι εµένα για να µου χρεώσει µε Χρεωστικό 108 τον Τοµέα Β, (βιβλιογραφία, θεωρητική-πρακτική εκπαίδευση και εφαρµογή). Έχοντας πλέον στην κατοχή µου, όχι ένα βαλιτσάκι ΟΕΑ, αλλά ένα όχηµα παντός καιρού, παντός εδάφους, πλήρως εξοπλισµένο µε ποµποδέκτες κεραίες και πύργους για άµεση «τάξη» σε όλες τις µπάντες αξιοπρεπώς, αλλά και αρκετή δόση όρεξης και τρέλλλλας, η υπόθεση είναι εύκολη. Οι υποψήφιες θέσεις «τάξης» ήταν περιορισµένες και λόγω οικονοµικής στενότητας σε µικρή ακτίνα από τα QTH λόγω υψηλής κατανάλωσης (30lt/100km) των οχηµάτων µας. Επιλέχθηκε η κορυφογραµµή της Βαύδου Χαλκιδικής µε υψόµετρο 980µ ASL µε αρκετά καλό ορίζοντα, ειδικά προς το Νότο έχοντας οπτική επαφή µε όλες τις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Μελανό σηµείο του διαγωνισµού είναι ότι συµπίπτει µε τις καλοκαιρινές άδειες ή τις εξορµήσεις Σ/Κ για τα «µπάνια του λαού» και έτσι οι παρέα συνήθως είναι αποδεκατισµένη. Τελικά στο SZ2SISO/p, έδωσαν το παρών οι SV2WL (Γιώργος), SV2HQF (Θεµιστοκλής), SV2GWY ( ηµήτριος) και οι υποψήφιοι SY Λουκάς και Στέργιος. «Επανάληψη, µήτηρ πάσης µαθήσεως»

12 Σελίδα 12 Όλο το κεραιοσύστηµα 6/2/0.7/2m µε το mast στριµώχθηκε σε έναν PVC σωλήνα Φ120 (ως συνηθίζω) για εύκολη και ασφαλή µεταφορά. Έτσι στήθηκαν σε χρόνο 18 από τον Θεµιστοκλή SV2HQF τα παρακάτω: µία απλή κάθετη Diamond Χ-50 (FM) για τις τοπικές επικοινωνίες, µία ιδιοκατασκευή 8 el yagi γ-match VHF (SSB). Ανάλαφρη κεραία, εφόσον τα παρασιτικά στοιχεία της είναι µπρούτζινες βέργες πάχους 2mm, µία κεραία που µε συνόδευσε και θα µε συνοδεύει σε όλες µου τις εκστρατείες, µία επίσης ιδιοκατασκευή της τελευταίας στιγµής, η 3 el.yagi γ-match 6m (SSB). Αυτή έγινε στην κυριολεξία την τελευταία στιγµή, επαληθεύοντας για άλλη µια φορά το ρητό που λέω συχνά: «έχω το πέταλο, δεν αγοράζω κι ένα άλογο?» Κάπου στην αποθήκη µου είχα βρει το γ-match µιας «αλλήθωρης» 2Μετρικής beam της ECO, και «ακουµπώντας» κάνα 30άρι σε αλουµίνια άλλαξε περιοχή εργασίας. µία δωρεά του SV2BFN, µία Quagi λίιιιιιγο έως πολύ πειραγµένη για SSB, τέσσερεις κάθοδοι 25µ Aircel 7. Κάποιες λεπτοµέρειες του 12µετρου τηλεσκοπικού πύργου που είχαν επισηµανθεί κατά τη διάρκεια του J42SISO (9/2011), βελτιώθηκαν κι έτσι σε 3 οι κεραίες ήταν «στο ύψος τους» QRV. Η κύρια παροχή ενέργειας ήταν από την «νέα» στον εξοπλισµό Ηλεκτρογεννήτρια inverter 2.65kVA, η δευτερεύουσα παροχή ήταν ένα «νέο» επίσης απόκτηµα-κατασκευή, ένα ex-military case (τί άλλο φυσικά) που φιλοξενούσε οκτώ (8) συσσωρευτές 12V/7Ah + 1*12V/5Ah, Σύνολο 12V/62,6Ah. Τρίτη και τελευταία πηγή ενέργειας οι δύο (2) συσσωρευτές του Volvo 12V/85Ah σε σειρά που οδηγούν ένα converter 24V/13.8V/400W. Αν ξεπεράσω το πρόβληµα χώρου την επόµενη φορά θα έχω ένα Φ/Β πάνελ REC/245W που µου περίσσεψε από εγκατάσταση. Από υλικοτεχνική υποδοµή δεν είχαµε πολλά κενά. Ένα έλειπε και αυτό ήταν διάδοση που µπορεί να χαρακτηριστεί από κακή έως ανύπαρκτη, ειδικά σε κάποιες µπάντες. Σίγουρα οι επαφές και η παρέα, είτε εκεί, είτε κάποιες εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά είχαν τη µαγεία τους, αλλά προσωπικά, ο προγραµµατισµός και η προετοιµασία εβδοµάδων αυτής της αποστολής για το πρώτο µισάωρο «τάξης» και του 1 ου QSO ήταν όλο το Contest.

13 Σελίδα 13 Από τη στιγµή που άρχισε η αποκαθήλωση των κεραιών, κουβεντιάζαµε για την προετοιµασία του Field Day 2012, ακόµα και αυτή τη στιγµή (24/8, 02:48) θέλω να δοκιµάσω ένα (νεοαποκτηθέν) (στρατιωτικό τι άλλο) δίπολο Racal EMP (1~30MHz) και µερικές ακόµα βελτιώσεις που έκανα στη Spiderbeam, αλλά όπως µου είχε πει ένας Γέροντας στο Ορος, «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά». Από τις 4/8 είµαι «οριζόντια πόλωση» λόγω δισκοπάθειας, και παρ όλη την προσπάθεια, παρ όλα τα φάρµακα τις φυσικοθεραπείες και τις ενέσεις (εννοείτε για µουλάρια) το θεωρώ απίθανο να είµαι QRV. Από τις φωτογραφίες παίρνετε µια γεύση από την προετοιµασία και την παρέα µας, αλλά πολύ καλύτερα στο videaκι αν ακολουθήσετε το παρακάτω link sto youtube: Υγείαν κι Ευλογείαν (..λέµε εµείς οι Πόντιοι) De SV2GWY / Demetrius

14 Σελίδα 14 NOMOGRAMS & Nomographs Τα Νοµογράµµατα είναι γραφικές παραστάσεις που χρησιµοποιούνται για τον γρήγορο υπολογισµό διαφόρων µεγεθών στηρίζονται πάνω σε πολύπλοκους τύπους που πολλές φορές θέλουν την βοήθεια και άλλων σταθερών και µη µεγεθών ή ακόµη χρήση λογάριθµων και ανώτερων µαθηµατικών, ολοκληρωµάτων, διαφορικών εξισώσεων κλπ. Κυρίως χρησιµοποιούνται από τους µηχανικούς αλλά και απλούς θιασώτες των ηλεκτρονικών υπολογισµών που έχουν σχέση µε την ραδιοσυχνότητα (RF) τα στάσιµα κύµατα (VSWR) τον ταχύ υπολογισµό εκατοντάδων παραµέτρων κεραιών, διαδόσεως, υπολογισµού κεραιών, υπολογισµού παραµέτρων, άµεση µετατροπή µονάδων κλπ. Στο παρόν άρθρο παραθέτουµε τα κυριότερα Νοµογράµµατα αυτά που κάθε ερασιτέχνης µπορεί µε µια µατιά να µάθει τα µεγέθη και τις τιµές γραφικά χωρίς περίπλοκους τύπους. Η λέξη νοµόγραµµα προέρχεται από το Ελληνικό Νόµος + Γραµµή, επίσης πολλοί τα ονοµάζουν και Νοµογραφήµατα (Nomographs). O Γάλλος µηχανικός Philbert Maurice d Ocange ( ) χρησιµοποίησε και έφτιαξε πολλά νοµογράµµατα για να βοηθήσει τους µηχανικούς ώστε µε γρήγορες και απλές κινήσεις να έχουν άµεσο και σωστό αποτέλεσµα. Η µετατροπή µε µια «µατιά» συχνότητας µήκους κύµατος, από τα µακρά µέχρι τα µικροκύµατα, στην µία πλευρά είναι το µήκος κύµατος, σε µέτρα, εκατοστά, χιλιοστά και µικρότερες τιµές και στην άλλη η συχνότητα σε Hz, khz, MHz, GHz, THz,PHz.

15 Σελίδα 15

16 Σελίδα 16 Είµαστε στην µέση ενός QSO και ο ανταποκριτής µας αναφέρει την θερµοκρασία της περιοχής του πολλές χώρες εξακολουθούν να χρησιµοποιούν το Αγγλοσαξονικό σύστηµα πόδια αντί µέτρα Fahrenheit αντί Κελσίου κλπ. Τι θα κάνετε θα λύσετε τον τύπο µετατροπής? θα ανοίξετε τον υπολογιστή για τις µετατροπές? ή θα ρίξετε µια γρήγορη µατιά στο νοµογράφηµα κατωτέρω που µπορείτε άνετα να τυπώσετε και να το έχετε στο shack. Είναι φανερό πόσο εύχρηστα είναι τα νοµογράµµατα. Και φυσικά δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Για µεγαλύτερη ευκρίνεια και σε χαρτί µιλλιµετρέ. Εδώ φαίνονται οι δεκαδικές διαβαθµίσεις των βαθµών Κελσίου ανά ένα βαθµό /mm.

17 Σελίδα 17 Το ίδιο πρόβληµα υπάρχει και στα µίλια µε τα χιλιόµετρα στο τεύχος 117 είχαµε κάνει την διευκρίνιση µίλια εδάφους και θαλάσσης (1609 m και 1852 m).

18 Σελίδα 18 Για αυτούς που ασχολούνται µε τις κατασκευές αλλά και την επισκευή ηλεκτρονικών πολύ συχνά έχουν µικροπροβλήµατα στην τιµή και την ισχύ µιας αντιστάσεως π.χ. σε ένα κύκλωµα και µάλιστα όταν δεν υπάρχει και ηλεκτρονικό σχέδιο... Για να γίνει πιο κατανοητό έχουµε δύο παραδείγµατα : Μία αντίσταση (cathode bias ) έχει καεί... το συνολικό ρεύµα της λυχνίας είναι 60 ma, το (grid bias είναι -18 V ) φέρουµε την γραµµή από τα αριστερά (18) και διαβάζουµε στην µεσαία κλίµακα την τιµή της ισχύος 1 Watt. Για την τιµή σε Ohms ξεκινάµε από το 18 της αριστερής κλίµακας και το 60 στην άκρα δεξιά (scale 2) η µεσαία µας δίνει τα Ohms, Προσοχή η κλίµακα είναι λογαριθµική αυτά είναι 300.

19 Σελίδα 19 Ένα άλλο απλό νοµόγραµµα µας δίνει την τιµή δύο παράλληλων αντιστάσεων. Στόν ένα κάθετο και στον οριζόντιο είναι οι τιµές των αντιστάσεων και στον πλάγιο το αποτέλεσµα Ohms παράλληλα κάνουν 24 Ohms.

20 Σελίδα 20 Εδώ έχουµε τις απώλειες σε db των επιστρεφόµενων ή ανακλωµένων και αντιστρόφως.

21 Σελίδα 21 Λόγος στάσιµων (VSWR) σε αντιστοιχία των απωλειών των ανακλωµένων σε db.

22 Σελίδα 22 Τάσεις VSWR σε ποσοστιαία % αύξηση τάσεως στην γραµµή

23 Σελίδα 23 VSWR σε συντελεστή µειώσεως ισχύος και απώλειες σε db.

24 Σελίδα 24 Όταν φυσάει άνεµος µε 30 Knots δηλαδή 55 km/h και η θερµοκρασία είναι 20 0 C αίσθηµα είναι C. Τότε το Mε 0 0 C και την ίδια ταχύτητα είναι C.

25 Σελίδα 25 Nοµόγραµµα επιρροής του επιδερµικού φαινοµένου µε τα αντίστοιχα υλικά σε σχέση µε την συχνότητα (προσοχή στον συντελεστή επί 100 και επί 0,1) ανάλογα µε την περίπτωση.

26 Σελίδα 26 Απολαβή (gain) συντελεστής για διόρθωση σε κεραίες κυκλικής πολώσεως.

27 Σελίδα 27 Απόσταση σε km ή miles εξασθένιση σε db, σε συνάρτηση µε την συχνότητα.

28 Σελίδα 28 Νοµόγραµµα R-L-C-f για υπολογισµό κυκλωµάτων.

29 Σελίδα 29 Νοµόγραµµα µε εξασθένιση σήµατος λόγω βροχής σε Οριζόντια ή κατακόρυφη πόλωση η πρώτη κίµακα είναι σε mm/h (χιλιοστά ανα ώρα Βροχής) η δεύτερη απώλειες σε db/km και οι δύο οφιοειδής GHz V ή Η.

30 Σελίδα 30 Οπτική επαφή µεταξύ δύο σταθµών αναλόγως ύψους κεραιών και Αποστάσεως σε µίλια.

31 Σελίδα 31 Οπτική επαφή µεταξύ σταθµών σε µεγάλα ύψη (αεροσκάφος)

32 Σελίδα 32 db gain παραβολικών κεραιων σε συνάρτηση διαµέτρου-συχνότητος στο παράδειγµα κεραία 1,80 m στους 3 GHz έχει 32 db gain.

33 Σελίδα 33 To φαινόµενο κορυφής στην διάδοση χωρίς οπτική επαφή απόσταση σε km ή µίλια, ύψος κορυφής σε πόδια ή µέτρα, συχνότητα, και απώλειες της ζεύξεως σε db.

34 Σελίδα 34 Tα νοµογράµµατα είναι εκατοντάδες και επί παντός θέµατος είναι αδύνατον να τα αναρτήσουµε όλα στο 5-9 report, εάν κάποιος θέλει για συγκεκριµένο θέµα ας επικοινωνήσει στο και θα έχετε το αντίστοιχο. Ένα πολύ διαδεδοµένο είναι το Smith Chart αυτό είναι το µοναδικό γράφηµα που επιλύει όλα τα θέµατα κεραιών,γραµµών, στάσιµων, προσαρµογών, κλπ Το θέµα είναι µεγάλο και θα αναλυθεί σε προσεχές τεύχος διότι απαιτεί µία πιο απλή «γλώσσα» για να γίνει κατανοητό από το ευρύ κοινό και όχι µόνο από τους επαίοντες. Είναι τόση η χρήση του που ακόµη και συσκευές έχουν κατασκευασθεί µε οθόνη όπως το Smith chart. Κυκλοφορούν και προγράµµατα στους Η/Υ που κάνουν πιο προσιτή την χρήση του. Κλασικός Smith chart και 3D για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αναλυτής µε οθόνη Smith chart Η µεγαλύτερη πληθώρα νοµογραµµάτων είναι στα διάφορα τεχνικά εγχειρίδια των στρατιωτικών που κυρίως θέλουν να δώσουν άµεση λύση σε πολύπλοκους υπολογισµούς χωρίς να είναι και όλο το προσωπικό αναγκαστικά επιστηµονικό. Έτσι µε απλά γραφήµατα έχουν γρήγορες απαντήσεις για την διάδοση σε επικοινωνίες LOS, ζεύξεις µε ενδιάµεσα εµπόδια, κλπ. Η τεχνολογία προχωρεί και πρέπει να είµαστε ενήµεροι από τα πρώτα στάδια µέχρι σήµερα. 73 SV1DB K. Ψιλογιάννης

35 N. V. I. S. Near-vertical incidence skywave Σχεδόν Κάθετα Ανακλώµενο Ουράνιο Κύµα. Σελίδα 35 Γράφει ο SV1NK Μάκης Μανωλάτος One of Aegean DX group Πω πω τι γράφουν πάλι στο 5-9report, απίστευτα πράγµατα!!! Ανώδυνη εισαγωγή! Η κεραία του ραδιοερασιτεχνικού σταθµού µας εκπέµπει ένα ραδιοκύµα βραχέων κυµάτων, το οποίο καθώς αποµακρύνεται από την κεραία ακολουθεί δύο ευδιάκριτους δρόµους διάδοσης: Ένα δρόµο παράλληλα προς την επιφάνεια της γης, και για το λόγο αυτό λέγεται κύµα εδάφους ή ground wave ή surface wave, και ένα «ανηφορικό» δρόµο που οδηγεί το ραδιοκύµα της κεραίας µας στην Ιονόσφαιρα. Αυτό το ραδιοκύµα το ονοµάζουµε «Ουράνιο» κύµα γιατί κυριολεκτικά ανεβαίνει στα ουράνια και είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία σαν Sky Wave, ή Skip Wave. Οι τρεις φάσεις της ραδιοεπικοινωνίας HF, επικοινωνία µε κύµα εδάφους, ζώνη σιγής, ζώνη µακρινής επικοινωνίας.

36 Σελίδα 36 Πραγµατικό παράδειγµα κάλυψης επάνω στο χάρτη της Ευρώπης, µε κύµα εδάφους, ζώνη σιγής, και ζώνη επικοινωνίας. Το κύµα εδάφους έχει µικρή σχετικά εµβέλεια, πρακτικά είναι ωφέλιµο για κάποιες δεκάδες χιλιόµετρα. Από κάποιο σηµείο και µετά η ισχύς του µειώνεται τόσο πολύ, που πλέον δεν είναι ακουστό, στις εικόνες των παραδειγµάτων χρωµατίζεται µε καφέ χρώµα. ΤΖΙΠ εφοδιασµένο µε NVIS Loop Antenna.

37 Σελίδα 37 Από το σηµείο αυτό και για µια απόσταση που συνήθως φτάνει κάποιες εκατοντάδες χιλιόµετρα, το Ραδιοκύµα του σταθµού µας δεν είναι ακουστό από κανένα σταθµό, η ζώνη αυτή λέγεται ζώνη σιγής ή νεκρή περιοχή. Στις εικόνες των παραδειγµάτων χρωµατίζεται µε θαλασσί χρώµα. Εργοστασιακή δίπολη κεραία ΜΗΖ, κατάλληλη για NVIS επικοινωνία. Τέλος τα σήµατα του σταθµού µας αρχίζουν να ακούγονται ξανά σε µια µακρινή, µεγάλη περιοχή το πλάτος της οποίας δεν είναι σταθερό, ούτε και η ένταση των σηµάτων µας. Αυτή η περιοχή είναι η περιοχή µακρινής επικοινωνίας µας, και χρωµατίζεται µε πράσινο χρώµα. Το ιδανικό θα ήταν ο σταθµός µας να ακουγόταν από την κεραία µας έως τη µέγιστη δυνατή απόσταση χωρίς να µεσολαβεί η ζώνη σιγής. Αυτό πρακτικά συµβαίνει σε λίγες περιπτώσεις όταν ο σταθµός εκπέµπει ισχυρό κύµα εδάφους, και η ανάκλαση του ουράνιου κύµατος γίνεται χαµηλά στην ιονόσφαιρα. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις στο σηµείο συµβολής των δύο σηµάτων έχουµε διαλείψεις. Ο κανόνας είναι: κύµα εδάφους -> ζώνη σιγής -> ζώνη µακρινής επικοινωνίας. Η ζώνη σιγής είναι ένα µεγάλο πρόβληµα γιατί δηµιουργεί µια νεκρή περιοχή εκατοντάδων χιλιοµέτρων µέσα στην οποία ενδεχοµένως να υπάρχει ζωτική ανάγκη ασύρµατης επικοινωνίας. Τη λύση αυτού του προβλήµατος την αναζήτησαν από την πρώτη στιγµή ένα απίστευτο πλήθος ενδιαφεροµένων, όπως ο στρατός, εµπορικές επιχειρήσεις, διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, ραδιοερασιτέχνες, και σχετικά πρόσφατα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τι ακριβώς ζητούν; Στην πραγµατικότητα το κύµα εδάφους και η ζώνη σιγής να γίνουν µια συνεχόµενη επικοινωνιακή ζώνη, ώστε να υπάρχει συνεχόµενη και αδιάλειπτη επικοινωνία, και εδώ αρχίζει το πρόβληµα. Το κύµα εδάφους από κάποιο σηµείο και µετά θα «αδυνατήσει» εξαιτίας της απορρόφησης που υφίσταται από το έδαφος, επιπλέον η καµπυλότητα και το ανάγλυφο της γης καθιστούν αδύνατη τη µόνιµη διάδοση του κύµατος παράλληλα µε την επιφάνεια της γης, και τέλος όλες οι κεραίες έχουν µια γωνία εκποµπής η οποία όσο µικρή και να είναι κάποια στιγµή ανυψώνει το ραδιοκύµα και το στέλνει «µακριά» από την επιφάνεια της γης.

38 Σελίδα 38 Κεραία τύπου «V» κατάλληλη για NVIS QSO µεταξύ 1.8 και 10 ΜΗΖ. Συµπέρασµα: Πρακτικά είναι αδύνατο να επιµηκύνουµε την εµβέλεια του κύµατος εδάφους ώστε να καλύψει την ζώνη σιγής, τι µπορούµε λοιπόν να κάνουµε; Τη λύση αυτού ακριβώς του προβλήµατος ερεύνησαν οι ενδιαφερόµενοι και κατέληξαν ότι η µόνη πρακτική λύση είναι το φαινόµενο NVIS. NVIS Αφού λοιπόν δεν είναι δυνατόν να επιµηκύνουµε την εµβέλεια του κύµατος εδάφους, η επόµενη λογική λύση είναι να περιορίσουµε την εµβέλεια του Ουράνιου κύµατος ή κύµατος χώρου. Όλοι γνωρίζουµε ότι όσο µικρότερη είναι η γωνία εκποµπής της κεραίας µας, τόσο µεγαλύτερη εµβέλεια έχει ο σταθµός µας, άρα όσο µεγαλύτερη γωνία εκποµπής έχει η κεραία µας, τόσο µικρότερη εµβέλεια θα έχει ο σταθµός µας. Αν κατορθώσουµε να εκπέµψουµε µε τόσο µεγάλη γωνία ώστε εκεί που τελειώνει η εµβέλεια του κύµατος εδάφους να αρχίζει η εµβέλεια του Ουράνιου κύµατος τότε.λύσαµε το πρόβληµα! Θα έχουµε συνεχόµενη επικοινωνία από την κεραία µας, µέχρις το τέλος της τέως ζώνης σιγής. είτε την επόµενη εικόνα Στο NVIS το κύµα εδάφους και η τέως ζώνη σιγής αποτελούν µια ενιαία περιοχή επικοινωνίας.

39 Ας δούµε πώς γίνεται αυτό µε τη βοήθεια του επόµενου σχήµατος. Σελίδα 39 Η κεραία του σταθµού εκπέµπει δύο ευδιάκριτα ραδιοκύµατα, ένα κύµα εδάφους που κινείται παράλληλα µε την επιφάνεια του εδάφους έως ότου εξασθενήσει και πρακτικά η έντασή του µηδενιστεί, και ένα Ουράνιο κύµα το οποίο εκπέµπεται µε τόσο µεγάλη γωνία, ώστε το άλµα του στην ιονόσφαιρα είναι τόσο µικρό ώστε καλύπτει από το σηµείο που τελειώνει η εµβέλεια του κύµατος εδάφους και για µερικές εκατοντάδες χιλιόµετρα. Με τον τρόπο αυτό δηµιουργείται µια ενιαία τηλεπικοινωνιακή περιοχή χωρίς ζώνη σιγής! Τα προβλήµατα της επικοινωνίας NVIS Για µια επικοινωνία NVIS οι συντελεστές που πρέπει να συνεργαστούν αρµονικά για να έχουµε επιτυχηµένη επικοινωνία κοντινής απόστασης είναι: Η συχνότητα. Αυτό που εµείς οι ραδιοερασιτέχνες ονοµάζουµε στις συζητήσεις µας «Συχνότητα» στην πραγµατικότητα είναι ένα ηλεκτροµαγνητικό κύµα ή πιο απλά ραδιοκύµα το οποίο για να ανακλαστεί στην ιονόσφαιρα απαιτεί µια ορισµένη κρίσιµη ποσότητα ιονισµού, διαφορετικά την διαπερνά και αρχίζει να ταξιδεύει στο. ιάστηµα! Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο µεγαλύτερο βαθµό ιονισµού χρειάζεται για να επιστρέψει πίσω στην γη, ειδικά όταν εκπέµπεται κάθετα ή σχεδόν κάθετα, για το λόγο αυτό ΜΟΝΟ οι χαµηλές συχνότητες από ΜΗΖ το πολύ είναι κατάλληλες για NVIS.

40 Σελίδα 40 Η επιλογή της περιοχής συχνοτήτων µεταξύ 1.8 και 10 ΜΗΖ δεν αφορά µόνο την ευκολία µε την οποία θα ανακλαστούν στην ιονόσφαιρα, αλλά και την απόσταση που καλύπτει το κύµα εδάφους τους µε ικανοποιητική ένταση σηµάτων. Οι πολύ υψηλές συχνότητες δεν µπορούν να καλύψουν µεγάλες αποστάσεις µε το κύµα εδάφους οπότε υπάρχει κίνδυνος να δηµιουργηθεί µια ανεπιθύµητη ζώνη σιγής µεταξύ του σηµείου που η ένταση του κύµατος εδάφους µηδενίζεται και του σηµείου όπου η ένταση των Ραδιοκυµάτων NVIS είναι ικανοποιητική για επικοινωνία. Όσο µικρότερη είναι η συχνότητα που επιλέγουµε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουµε για ικανοποιητική επικοινωνία µέσω NVIS, σε µικρές και µέσες αποστάσεις. Η γωνία εκποµπής ύψος κεραίας. Κάθε κεραία έχει µια χαρακτηριστική γωνία εκποµπής-λήψης που επιτρέπει στους ραδιοερασιτέχνες να την κατατάξουν στις DXικές ή όχι κεραίες. H γωνία εκποµπής των κεραιών NVIS κυµαίνεται µεταξύ 60 ~ 90 µοιρών.

41 Σελίδα 41 Μια κεραία θεωρείται Dx-ική αν µπορεί να στείλει το ραδιοκύµα της µε πολύ χαµηλή γωνία, µόλις µερικών µοιρών, στην ιονόσφαιρα για να έχουµε τη µέγιστη δυνατή εµβέλεια. Στις επικοινωνίες NVIS οι Dx-ικές κεραίες είναι ανεπιθύµητες, αντίθετα κατάλληλες είναι οι κεραίες µε όσο το δυνατό υψηλότερη γωνία εκποµπής και συνεπώς µικρό άλµα. Για να καταλάβετε, µια Dx-ική κεραία εκποµπής έχει γωνία εκποµπής 3 0 µοίρες, µια κεραία κατάλληλη για επικοινωνία NVIS έχει γωνία 70 0 µοίρες. Για τέτοια διαφορά συζητάµε! Η γωνία εκποµπής στις επικοινωνίες NVIS είναι ίσως ο σηµαντικότερος παράγοντας επιτυχίας, δείτε προσεκτικά το επόµενο σχήµα, εδώ φαίνεται καθαρά ότι, όταν η κεραία µας εκπέµπει µε γωνία 87 µοίρες, θα έχουµε ραδιοεπικοινωνία µε άλλους σταθµούς µετά από 25 Km, µε 85 µοίρες, δηλαδή µε µικρότερη γωνία εκποµπής, η επικοινωνία µας θα αρχίσει σε διπλάσια απόσταση στα 50 Km, και µε γωνία εκποµπής 80 µοιρών η επικοινωνία µας θα αρχίσει 100 Km µακριά από την κεραία µας. Εποµένως, για να έχουµε συνεχόµενη επικοινωνία θα πρέπει αντίστοιχα το κύµα εδάφους να είναι ικανοποιητικά δυνατό για 25,50 και 100 Κm ώστε από το σηµείο που θα πάψει να ακούγεται ικανοποιητικά η επικοινωνία µας να συνεχίζεται µε το δυνατό σήµα NVIS. Σχέση εκποµπής- απόσταση κάλυψης. γωνίας ιευκρίνιση: Επικοινωνίες NVIS πραγµατοποιούνται όχι µόνο από σταθµούς βάσεως, αλλά και από κινητούς ή υπαίθριους σταθµούς. Εργοστασιακή κεραία mobile, κατάλληλη για επαφές NVIS. Για να πραγµατοποιήσουµε QSO µέσω NVIS η κεραία µας θα πρέπει να έχει µια γωνία εκποµπής µεταξύ 50 και 90 µοιρών.όλα καλά, αλλά πώς µπορούµε να υπολογίσουµε την απόσταση από την κεραία µας που θα προσγειωθεί το ραδιοκύµα µας επιστρέφοντας από την ιονόσφαιρα και θα αρχίσουµε να κάνουµε QSO;Εδώ θα χρειαστούµε ένα απλό υπολογισµό που θα τον κάνει για εµάς η αριθµοµηχανή του υπολογιστή µας!

42 Σελίδα 42 Η απόσταση d υπολογίζεται από τον τύπο: hf2 d=( ) *2 tan X Όπου: d = Η απόσταση µεταξύ της κεραίας του ποµπού και της ζώνης επικοινωνίας NVIS χ = Η γωνία εκποµπής της κεραίας. Tan = H εφαπτοµένη της γωνίας εκποµπής της κεραίας. hf2 = Το ύψος που βρίσκεται το Ίονοσφαιρικό στρώµα F2. Παράδειγµα: Έστω ότι έχουµε µια κεραία που εκπέµπει µε γωνία 70 µοιρών, και το ιονοσφαιρικό στρώµα F2 βρίσκεται σε ύψος 300 Km. Από πού θα αρχίσει η επικοινωνία NVIS; Βήµα 1 ο Τοποθετούµε τις τιµές επάνω στον τύπο: 300 Κm d = ( )*2 => tan 70 0 Βήµα 2 ο Ανοίξτε την εφαρµογή Calculator ή αριθµοµηχανή του υπολογιστή σας. Και επιλέξτε την επιστηµονική!!!!! µορφή της

43 Σελίδα 43 Επιλέξτε επιστηµονική Scientific. Πιέστε το πλήκτρο tan Πληκτρολογήστε το αριθµό 70 που είναι οι µοίρες της γωνίας εκποµπής της κεραίας, και πιέστε το πλήκτρο tan. Η αριθµοµηχανή θα υπολογίσει την εφαπτοµένη των 70 µοιρών, και θα µας δώσει τον αριθµό 2,74. Με αυτό τον αριθµό θα αντικαταστήσουµε το tan 70 0 δηλαδή tan 70 0 = 2,74, έτσι ο τύπος µας θα γίνει..

44 Σελίδα 44 Αυτή είναι η τιµή της εφαπτοµένης των 70 µοιρών. Οπότε διαιρούµε το 300/2.74 = 109, Κm d = ( )*2 => 2,74 Και τέλος πολλαπλασιάζουµε το 109,48 * 2 = 218,96 Km. Άρα µε ύψος F2 στα 300 Km και γωνία εκποµπής 70 µοιρών, NVIS QSO θα έχουµε από 218 Km απόσταση από κεραία µας και µετά. Τόσο απλό! είτε τώρα έναν ενδεικτικό πίνακα για διάφορα ύψη του F2 αλλά µε σταθερή γωνία εκποµπής 70 µοιρών. Ύψος F2 150 Km -> 110 Km Άλµα 200 Km -> 146 Km 250 Km -> 183 Km 300 Km -> 219 Km 350 Km -> 255 Km 400 Km -> 292 Km 450 Km -> 328 Km είτε τώρα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Κρατώντας το ύψος του στρώµατος F2 σταθερό στα 300 Κm θα µεταβάλουµε τη γωνία εκποµπής από 90 ~ 50 µοίρες. Γωνία 89 µοιρών -> 10,5 Km Άλµα -> 219 Km -> 346 Km -> 500 Km Βλέπετε ότι µια κεραία µε γωνία εκποµπής 50 µοιρών δηµιουργεί άλµα 500 Km, ποιος ραδιοερασιτεχνικός σταθµός και σε ποια συχνότητα µπορεί να δηµιουργήσει κύµα εδάφους 500 Km ώστε να µην υπάρχει ζώνη σιγής; Υπό κανονικές συνθήκες µάλλον κανένας, τουλάχιστον µε τα Ελληνικά δεδοµένα.

45 Σελίδα 45 Εκτός από τη γωνία εκποµπής της κεραίας, καθοριστικό ρόλο έχει το ύψος της κεραίας από το έδαφος. Πειραµατικά έχει αποδειχθεί ότι η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι (1/20)*λ, και η µέγιστη (1/8)*λ. Αν για παράδειγµα θέλουµε να κάνουµε QSO µέσω NVIS στα 40m, τότε : Το µέσο µήκος κύµατος της περιοχής ΜΗΖ είναι 42,25m Άρα το ελάχιστο ύψος που θα τοποθετήσουµε την κεραία είναι: Και το µέγιστο: 42,25/20=2,12 m 42,25/8=5.28 m. Εύκολο ε; µια απλή διαίρεση µε την αριθµοµηχανή των Windows/Linux Αν θέλετε να ασχοληθείτε πραγµατικά µε τις επικοινωνίες NVIS θα χρειαστείτε οπωσδήποτε το ιονόγραµµα που εκδίδει το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδα: Η σελίδα του Αστεροσκοπείου που έχει το Link.

46 Τα ιονοσφαιρικά στρώµατα. Η ιονόσφαιρα αποτελείται από τα εξής ιονοσφαιρικά στρώµατα: D = Σχηµατίζεται σε ύψος περίπου Km κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Το µόνο που κάνει είναι να απορροφά την ενέργεια των ραδιοκυµάτων που το διαπερνούν είτε πηγαίνουν προς την ιονόσφαιρα, είτε επιστρέφουν από την ιονόσφαιρα πίσω στην γη. Με δύο λόγια µόνο ζηµιά κάνει στην ασύρµατη επικοινωνία!! Ε = Σχηµατίζεται σε ύψος Km και υπάρχει νύχτα µέρα. Σε αυτό ανακλώνται κυρίως χαµηλές συχνότητες κατά κανόνα κάτω από 10 ΜΗΖ. F = Σχηµατίζεται σε ύψος Km. Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής ηµέρας το στρώµα διασπάται σε F1 και F2, ενώ το βράδι τα δύο στρώµατα ενώνονται σε ένα ενιαίο στρώµα (F). Το χειµώνα το στρώµα παραµένει ενιαίο όλο το 24ωρο. Ανακλά όλες τις συχνότητες µέχρι τους 30 ΜΗΖ. (Και βάλε ) Σελίδα 46 Κάθε ιονοσφαιρικό στρώµα ανάλογα µε τον βαθµό ιονισµού του µπορεί να ανακλάσει µέχρι µια ορισµένη συχνότητα η οποία εκπέµπεται κάθετα προς αυτό. Η συχνότητα αυτή δεν είναι ποτέ σταθερή, αλλά εξαρτάται από την ώρα του εικοσιτετραώρου, την εποχή του έτους, και την ηλιακή δραστηριότητα. είτε την επόµενη εικόνα Οι µεγαλύτερες συχνότητες από την κρίσιµη συχνότητα «διαφεύγουν» στο διάστηµα ενώ οι µικρότερες επιστρέφουν στη Γη. Υπάρχει κάθε στιγµή µια συχνότητα που ονοµάζεται «κρίσιµη συχνότητα» που αν την εκπέµψουµε κάθετα (γωνία εκποµπής από την κεραία 90 0 µοίρες) δεν µπορεί να ανακλαστεί από τον ιονισµό του στρώµατος και το διαπερνά. Αν αυτό συµβεί στο στρώµα <Ε> το ραδιοκύµα το διαπερνά και φτάνει στο στρώµα F2, οπότε αυτή η συχνότητα είναι η κρίσιµη συχνότητα του στρώµατος <Ε>. Και για το στρώµα F2 υπάρχει µια κρίσιµη συχνότητα την οποία αν την εκπέµψουµε κατακόρυφα το διαπερνά και «χάνεται» στο διάστηµα. Αυτή είναι η κρίσιµη συχνότητα του στρώµατος F2.

47 Σελίδα 47 Τώρα, πολλές φορές ως κρίσιµη συχνότητα αναφέρεται η τελευταία συχνότητα που µπορεί να ανακλάσει πίσω στην γη ένα ιονοσφαιρικό στρώµα. Και τα δύο είναι σωστά αν λάβουµε υπόψη µας ότι η διαφορά τους είναι ελάχιστη, και προσωπικά συµφωνώ µε αυτήν την τελευταία άποψη, ότι δηλαδή κρίσιµη συχνότητα είναι η τελευταία συχνότητα που ανακλά πίσω στην γη ένα ιονοσφαιρικό στρώµα. Πώς όµως µπορούµε να διαλέξουµε την καλύτερη συχνότητα για NVIS επικοινωνία; Σαν Ραδιοερασιτέχνες έχουµε τις εξής συχνότητες στην διάθεσή µας: ΜΗΖ περιοχή συχνοτήτων 160m ΜΗΖ περιοχή συχνοτήτων 40m ΜΗΖ περιοχή συχνοτήτων 30m. Και µια παραδοχή! Η ανάκλαση γίνεται στο στρώµα F2. O Καλύτερος τρόπος για να επιλέξουµε την ιδανική συχνότητα για NVIS QSO είναι να την υπολογίσουµε ως εξής: Ιδανική NVISf = Κρίσιµη συχνότητα στρώµατος F2-10% τόσο δύσκολο, για παράδειγµα: Από το Αστεροσκοπείο Αθηνών( πληροφορούµαστε ότι η κρίσιµη συχνότητα του στρώµατος F2 είναι ΜΗΖ οπότε η ιδανική συχνότητα για να δοκιµάσουµε επικοινωνία NVIS είναι: Ιδανική NVIS = Κρίσιµη συχνότητα (Κρίσιµη συχνότητα * 0,1) Ιδανική συχνότητα NVIS = ΜΗΖ (4.200 * 0,1) => Ιδανική συχνότητα NVIS = MHZ 0,42 MHZ => Ιδανική συχνότητα NVIS = 3,780 ΜΗΖ. Άρα αν δοκιµάσουµε στα 80m τη συγκεκριµένη ώρα όπου η κρίσιµη συχνότητα στο F2 είναι ΜΗΖ έχουµε πολλές ελπίδες να πραγµατοποιήσουµε επιτυχηµένα NVIS QSO στα 80m. Και επειδή οι συχνότητες οι δικές µας είναι σταθερές µπορούµε να θεωρήσουµε ότι: 160m Έχουµε NVIS QSO όταν η κρίσιµη συχνότητα είναι: ΜΗΖ 40m Έχουµε NVIS QSO όταν η κρίσιµη συχνότητα είναι: MHZ 30m Έχουµε NVIS QSO όταν η κρίσιµη συχνότητα είναι: MHZ. Τα 60m Η περιοχή συχνοτήτων από ΜΗΖ έχει διερευνηθεί από ένα πλήθος διαφορετικών χρηστών σε τέτοιο σηµείο, ώστε γνωρίζουν ακόµη και σε επίπεδο 1ΚΗΖ τι ακούγεται, που ακούγεται, πώς ακούγεται, ποιοι το χρησιµοποιούν κλπ. Σε διάστηµα δεκαετιών αποδείχτηκε ότι η ιδανική περιοχή συχνοτήτων για επικοινωνίες NVIS είναι η περιοχή των 5 ΜΗΖ µε µήκος κύµατος 60m. εν είναι τυχαίο ότι όλοι οι στρατοί του κόσµου χρησιµοποιούν την περιοχή ΜΗΖ για τις τοπικές επικοινωνίες τους στα βραχέα κύµατα.

48 Σελίδα 48 Τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες να δοθεί µια περιοχή συχνοτήτων στα 60m στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη. Ήδη αρκετές χώρες έχουν παραχωρήσει ορισµένα κανάλια µε διαµόρφωση USB για δοκιµές διάδοσης, αξιολόγησης κεραιών, οργάνωση υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών κλπ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τεύχος 107 του 5-9report.gr σελίδες και πιστέψτε µε αξίζει να πιείτε ένα καφεδάκι διαβάζοντας αυτό το άρθρο ειδικά αν είστε νέος συνάδελφος. Αν ανήκετε στους βιαστικούς και ανυπόµονους ραδιοερασιτέχνες ψάξτε σύµφωνα µε τον παρακάτω πίνακα για να ακούσετε ραδιοερασιτεχνικούς σταθµούς από γειτονικές χώρες. Τα ραδιοερασιτεχνικά Ευρωπαϊκά κανάλια. (Οι Έλληνες µόνο ακρόαση). Ιονόγραµµα της περιοχής ΜΗΖ

49 Σελίδα 49 Η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών πρωτοπόρος και στα 60m έχει τοποθετήσει ένα µοντέρνο Ραδιοφάρο Beacon στην συχνότητα MHz δείτε τις επόµενες ενδιαφέρουσες πληροφορίες

50 Κατάλληλες γεωγραφικές περιοχές NVIS. Σελίδα 50 Η επικοινωνία µέσω NVIS συχνοτήτων βασίζεται σε πολύ λεπτές Ιονοσφαιρικές ισορροπίες, οι οποίες δεν υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη, αλλά ΜΟΝΟ στις Εύκρατες περιοχές και των δύο ηµισφαιρίων που βρίσκονται µεταξύ µοιρών. Όπως εύκολα φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, οι µόνες περιοχές στις οποίες υπάρχει φαινόµενο NVIS είναι οι περιοχές µεταξύ 30 και 60 0 Μοιρών στο Βόρειο Ηµισφαίριο, και -30 έως στο Νότιο Ηµισφαίριο. Εντελώς ακατάλληλες για NVIS επικοινωνίες είναι οι πολικές και οι τροπικές περιοχές του πλανήτη! 5 Η ισχύς του ποµπού. Πειραµατικά αλλά και στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι για µια αξιόπιστη επικοινωνία µέσω NVIS απαιτείται ισχύς µεγαλύτερη από 10 Watt, βεβαίως υπάρχουν και αναφορές που αναφέρουν NVIS QSO µε 5 WATT, αλλά αφορούσαν τόσο κοντινές προς την κεραία επαφές ώστε εύκολα δηµιουργείται η υποψία ότι επρόκειτο για QSO µε το κύµα εδάφους και όχι µε κύµα χώρου NVIS. 6. Η κεραία εκποµπής. Ας ξεκαθαρίσουµε από την αρχή ορισµένες αλήθειες. Όσοι έχουν κεραίες µε κατακόρυφη πόλωση ΕΝ µπορούν να πραγµατοποιήσουν NVIS QSO. Όσοι έχουν τις κεραίες τους πολύ ψηλά από το έδαφος, δεν µπορούν να κάνουν NVIS QSO. Το ύψος της κεραίας από το έδαφος θα πρέπει να κυµαίνεται µεταξύ (1/20)*λ και (1/8)*λ. Αυτό σηµαίνει ότι µια multiband κεραία δεν είναι κατάλληλη για NVIS QSO επειδή σε µια συχνότητα το ύψος της από το έδαφος θα είναι κατάλληλο. Για παράδειγµα ένα δίπολο µε Trap για τις περιοχές σε µια συχνότητα θα έχει το κατάλληλο ύψος από το έδαφος. Για παράδειγµα αν το δίπολο είναι τοποθετηµένο στα 5 µέτρα ύψος µπορεί να χρησιµοποιηθεί για NVIS QSO στα 40m 7ΜΗΖ. Αν δεν υπάρχει η κατάλληλη εδαφική υποδοµή τα αποτελέσµατα των προσπαθειών µας για NVIS QSO δεν θα είναι όσο επιτυχηµένα θα µπορούσαν. Με την ευρεία έννοια όλα τα ραδιοερασιτεχνικά δίπολα που είναι τοποθετηµένα αρκετά χαµηλά µπορούν µε µεγαλύτερο ή µικρότερο βαθµό επιτυχίας να ανταποκριθούν σε επικοινωνίες NVIS. Άλλωστε αρκετοί συνάδελφοι από αυτούς οι οποίοι συνοµιλούν µόνιµα στα 80 και 40m έχουν συνοµιλήσει αρκετές φορές µέσω NVIS χωρίς καν να το ξέρουν!

51 Σελίδα 51 Όσοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες έχουν πραγµατικά λόγο για 24ωρη NVIS επικοινωνία, µετά από δοκιµές θα καταλήξουν σε µια συχνότητα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους, και δεν θα κουραστούν πολύ. Τα 160m µόνο το βράδυ προσφέρονται για επικοινωνία, το πρωί το στρώµα D δεν επιτρέπει τη διάδοσή τους. Τα 30m είναι πρακτικά µόνο για CW mode που δεν προσφέρεται για ευχάριστη και ξεκούραστη συνοµιλία. Τα 60m δε µας έχουν δοθεί ακόµη οπότε δεν µπορούµε να τα χρησιµοποιήσουµε, τι µας έµειναν; Τα 80 και 40m! Για λόγους µάλλον πρακτικούς πολλοί συνάδελφοι δεν µπορούν να κατασκευάσουν µια κεραία υπολογίσιµης απόδοσης για τα 80 m λόγω των µεγάλων διαστάσεων που έχει, ενώ όλοι οι συνάδελφοι εισαγωγικής κατηγορίας «SY» δεν µπορούν να εκπέµψουν εκεί επειδή δεν έχουν δικαίωµα εκποµπής σε αυτή την µπάντα. Οπότε τι µας µένει; Τα 40m! Για τα 40m οι δίπολες κεραίες κάθε είδους έχουν µήκος περίπου 20m ίσως και λίγο µεγαλύτερο, και το ύψος τοποθέτησης τους είναι από 2,38 5,28m. Συνήθως τοποθετούνται ανάµεσα σε δύο ιστούς τηλεοράσεως που έχουν ύψος περίπου 4m. Με δύο λόγια για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες τα 40m είναι ίσως η καλύτερη µπάντα για τους πειραµατισµούς τους. Βέβαια και οι δοκιµές στα 80m για όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να εκπέµψουν εκεί θα είναι εντυπωσιακά ευχάριστες και χρήσιµες. Μη ξεχνάτε ότι κάθε QTH έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες σε σχέση µε τα QTH των ανταποκριτών του, εποµένως διαφορετικά αποτελέσµατα θα έχει κάποιος που εκπέµπει µε ένα δίπολο λ/2 για τα 80m, διαφορετικά κάποιος που εκπέµπει µε µια T2FD ευρείας ζώνης, διαφορετικά κάποιος που εκπέµπει µε µια G5RV κλπ. Η υποδοµή Για να δοκιµάσουµε επικοινωνίες NVIS µε εξαιρετικά αποτελέσµατα απαιτείται κατάλληλη υποδοµή. Στην πραγµατικότητα κατασκευάζουµε µια κατευθυνόµενη κεραία της οποίας ο ανακλαστήρας βρίσκεται κοντά στο έδαφος και το οδηγό στοιχείο είναι η δίπολη κεραία µας. Μονωτικοί αποστάτες 40 cm συγκρατούν και τεντώνουν το σύρµα του ανακλαστήρα. Σε απόσταση λ/20 έως λ/8 τοποθετούµε το οδηγό στοιχείο της κεραίας µας δηλαδή µια δίπολη κεραίας οποιουδήποτε τύπου. Για να είµαστε και τυπικά σωστοί το ύψος τοποθέτησης του οδηγού στοιχείου από τον κατευθυντήρα είναι: 160m Ελάχιστο ύψος λ/20 = 8,28m και µέγιστο λ/8 = 20,71m 80m Ελάχιστο ύψος λ/20 = 4m και µέγιστο λ/8 = 10m 40m Ελάχιστο ύψος λ/20 = 2,38m και µέγιστο λ/8 = 5,28m Η κεραία Η κεραία µπορεί να είναι δίπολη οποιουδήποτε τύπου, στην επόµενη εικόνα βλέπετε µια T2FD! τοποθετηµένη στη θέση του οδηγού στοιχείου!

52 Μια «κατευθυνόµενη» δύο στοιχείων που σκοπεύει κατακόρυφα το Ιονοσφαιρικό στρώµα F2. Σελίδα 52 Στο επόµενο σχήµα φαίνεται η κατακόρυφη, κατευθυνόµενη κεραία που κατασκευάζουµε για επικοινωνία NVIS. Με κόκκινο χρώµα φαίνεται µια διπολική κεραία τύπου Zeep η οποία τεντώνεται και τοποθετείται σε ύψος λ/20 ~ λ/8 επάνω από ένα µεταλλικό ανακλαστήρα (πράσινο χρώµα) µονωµένο από το έδαφος. Ο ανακλαστήρας τοποθετείται και τεντώνεται 40~50 cm επάνω από το έδαφος, ενώ το οδηγό στοιχείο της κεραίας τοποθετείται λ/8 ~ λ20 µακριά από τον ανακλαστήρα και όχι από το έδαφος! Σας διευκρινίζω ότι η κεραία NVIS είναι το σύνολο ανακλαστήρα οδηγού στοιχείου, και όχι µόνο το οδηγό στοιχείο. Η NVIS είναι µια BEAM 2 στοιχείων που αποτελείται από έναν ανακλαστήρα και ένα οδηγό στοιχείο που µπορεί να είναι οποιαδήποτε διπολική κεραία, εκτός από Long ή Random Wire.

53 Σελίδα 53 Ένα από τα µεγάλα πλεονεκτήµατα της διάδοσης NVIS είναι ότι τα ραδιοκύµατα διαδίδονται σαν το νερό ενός σιντριβανιού! Έτσι η ένταση και η ποιότητα του σήµατος µας είναι ανεξάρτητη από το ανάγλυφο του εδάφους µεταξύ της κεραίας µας και της κεραίας των ανταποκριτών µας! Καταπληκτικό ε; Κατά τη γνώµη µου το ισχυρό «χαρτί» δεν είναι η εξάλειψη ή ο δραστικός περιορισµός της ζώνης σιγής, αλλά το γεγονός ότι µέσω του φαινόµενου NVIS όπου τα ραδιοκύµατα κυριολεκτικά έρχονται σαν «βροχή» από την Ιονόσφαιρα έχουµε πολύ καλή επικοινωνία σε περιοχές που περικλείονται από βουνά. Τα ραδιοκύµατα «έρχονται» κυριολεκτικά ουρανοκατέβατα!

54 Σελίδα 54 Η άποψή µου είναι ότι η NVIS επικοινωνία είναι κατάλληλη για σταθµούς που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές όπου η διάδοση των ραδιοκυµάτων εµποδίζεται από ορεινούς όγκους. εν υπάρχουν «συνταγές» για την αγορά ή την κατασκευή µιας επιτυχηµένης κεραίας NVIS, ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος να γνωρίζουµε εκ των προτέρων ποια συχνότητα είναι κατάλληλη για αυτού του είδους της επικοινωνίες. Μόνο µε δοκιµές µπορεί ο ενδιαφερόµενος να καταλήξει στην κατάλληλη κεραία που θα του εξασφαλίσει την επικοινωνία που χρειάζεται. Η 24ωρη διάδοση των συχνοτήτων NVIS Όπως ήδη σας ανέφερα η περιοχή συχνοτήτων MHZ έχει χιλιοµελετηθεί και χιλιοερευνηθεί από πολλούς ενδιαφερόµενους, έτσι έχει προκύψει ένα πρακτικό 24ωρο ρολόι που αφορά τη διάδοση των ραδιοκυµάτων σε σχέση µε την ώρα του εικοσιτετραώρου. είτε το ρολόι µας λοιπόν. Από την ανατολή του ηλίου και µέχρι τις 10 περίπου το πρωί τα 80m είναι ίσως η ενδεδειγµένη συχνότητα για NVIS, από τις 10 περίπου το πρωί και λίγο µετά τη δύση του ήλιου οι συχνότητες από 5-7 ΜΗΖ (60-40m) ενδείκνυνται για NVIS επικοινωνία. Επειδή στην Ελλάδα οι 5 ΜΗΖ είναι ακόµη όνειρο θερινής νυκτός οι 7 ΜΗΖ είναι µονόδροµος για τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες. Από τη δύση του ηλίου και µέχρι περίπου τις 10 το βράδυ οι 3.5 ΜΗΖ είναι πρόθυµοι να µας βοηθήσουν στα NVIS QSO µας, ενώ από τις 10 το βράδυ και µέχρι την ανατολή του ήλιου τα 160m είναι η καλύτερη NVIS συχνότητα επικοινωνίας. Η επικοινωνία NVIS γι αυτούς που την έχουν πραγµατική ανάγκη.

55 Αυτό το άρθρο το διαβάζουν τριών ειδών ραδιοερασιτέχνες: Σελίδα 55 Αυτοί που απλά ενδιαφέρονται να εµπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Αυτοί που τους ενδιαφέρει η έρευνα και οι δοκιµές και που ήδη βολιδοσκοπούν τις προθέσεις της XYL για να εγκαταστήσουν µια κεραία NVIS για δοκιµή. Αυτοί που πραγµατικά έχουν ανάγκη να κατασκευάσουν µια κεραία NVIS που θα τους δώσει διέξοδο για να πραγµατοποιούν ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες µέσα από περιοχές που περιστοιχίζονται από ψηλά βουνά και µάλιστα πολύ κοντά στο QTH του. Για αυτούς τους τελευταίους που η NVIS επικοινωνία θα τους βοηθήσει να ανοίξουν νέους ορίζοντες, τους προτρέπω να δοκιµάσουν να κατασκευάσουν την κεραία που φαίνεται στο επόµενο σχήµα. Σε αντίθεση µε τις συνηθισµένες κεραίες NVIS, η προτεινόµενη έχει τη δυνατότητα να στείλει το σήµα του σταθµού τους τόσο κοντά, ώστε να µπορέσουν να επικοινωνήσουν µε σταθµούς που κανονικά θα βρίσκονταν µέσα στη ζώνη σιγής, αλλά και µε Dx σταθµούς! (Μην φανταστείτε τα νησιά galapagos στα 40m και µε 10 Watt SSB. Ήµαρτον ) 40m NVIS Super Antenna H Super κεραία είναι µια κατευθυνόµενη κεραία µε τρεις ανακλαστήρες οι οποίοι κατευθύνουν τη δέσµη των ραδιοκυµάτων στις 90 0 µοίρες +/ µοίρες µε άλλα λόγια η δέσµη των ραδιοκυµάτων µας καλύπτει ένα τόξο από 55 ~ 90 0 µοίρες. Έτσι οι χαµηλές γωνίες από µοίρες καλύπτουν τις Dx περιοχές, και από τις Local τοπικές περιοχές. Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται από το βαθµό επιτυχίας της όλης κατασκευής, αλλά και από το ύψος των ορεινών όγκων της περιοχής του QTH και το σπουδαιότερο, πόσο κοντά στο QTH βρίσκονται αυτοί οι ορεινοί όγκοι. Στο σχήµα που ακολουθεί φαίνεται η όλη κατασκευή. Super κεραία για τα 40m NVIS. Η κεραία σε συνδυασµό µε τη συχνότητα των 40m µπορεί να προσφέρει επικοινωνία από πολύ κοντινές αποστάσεις, ίσως και λιγότερο από 10Km έως Κm. Βέβαια τα πάντα εξαρτώνται από τις εκάστοτε συνθήκες, οι αναφορές από ραδιοερασιτέχνες που έχουν δοκιµάσει τη συγκεκριµένη κεραία έδωσαν εµβέλεια από /400 Κm µε ισχύ δοκιµών από Watt.

56 Τι να προσέξετε Σελίδα 56 Όσοι αποφασίσουν να κατασκευάσουν την κεραία είτε για δοκιµή είτε γιατί πραγµατικά την χρειάζονται, θα πρέπει να δοκιµάσουν µε ιδιαίτερη προσοχή τα εξής: Οι ανακλαστήρες θα πρέπει να είναι τεντωµένοι και σε ύψος 40 ~ 50cm από το έδαφος, υποστηριζόµενοι από µονωτικούς πασσάλους. Οι αποστάσεις µεταξύ των ανακλαστήρων είναι κρίσιµες οπότε προσέξτε να µην έχουν απόκλιση. Όσο αποκλίνετε εσείς, τόσο µεταβάλλεται η γωνία εκποµπής της κεραίας, µείνετε όσο πιο κοντά στο 1, 82 γίνεται. Προσέξτε το ύψος της κεραίας από τους ανακλαστήρες. Μετράµε από τον ανακλαστήρα και όχι από το έδαφος, αν δεν µπορείτε να τοποθετήσετε την κεραία στο ύψος των 2,12 µέτρων µπορείτε να την ανυψώσετε έως τα 5 µέτρα µε ανάλογη µεταβολή της γωνίας εκποµπής. Το µήκος των ανακλαστήρων αρκεί να είναι όσο και του οδηγού στοιχείου, ΟΧΙ µικρότερο, ακόµη καλύτερα είναι αν οι ανακλαστήρες είναι 5% µεγαλύτεροι από το οδηγό στοιχείο. Η κεραία που θα χρησιµοποιήσετε για οδηγό στοιχείο µπορεί να είναι µια οποιαδήποτε διπολική κεραία που ήδη χρησιµοποιείτε. Εποµένως είναι ήδη συντονισµένη και προσαρµοσµένη στην γραµµή µεταφοράς. Η συµπεριφορά της κεραίας σας θα αλλάξει µε την τοποθέτησή της χαµηλά στο έδαφος, και επάνω από τους αγώγιµους ανακλαστήρες. Η µεταβολή αυτή µεταφράζεται σε αύξηση των στάσιµων κυµάτων τα οποία θα τα ελαττώσετε µε τη βοήθεια ενός antenna tuner. Τα στάσιµα κύµατα εξαρτώνται όχι µόνο από την απόσταση οδηγού στοιχείου ανακλαστήρων, αλλά και από την εκπεµπόµενη ισχύ. Όσο µεγαλύτερη είναι η ισχύς εκποµπής, τόσο περισσότερα στάσιµα κύµατα έχουµε. Έτσι αν συντονίσετε την NVIS κεραία σας µε 5-10Watt και δοκιµάσετε να εκπέµψετε µε 100 ή 400 Watt θα δείτε ότι τα στάσιµα έχουν αλλάξει δραµατικά! Κάθε φορά που από µια µικρότερη ισχύ ανεβαίνετε σε µια µεγαλύτερη πρέπει να επανασυντονίζετε το tuner σας. Όσοι αποφασίσουν να δοκιµάσουν επαφές NVIS απλά κατεβάζοντας την κεραία τους ποιο κοντά στο έδαφος. Μην περιµένετε θαύµατα! η µητέρα ΓΗ είναι θαυµατουργή µε τα κηπευτικά! αλλά µε την RF δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά. Προτιµήστε το γυµνό χώµα από το χορταριασµένο, αν το βρέξετε καλό κάνει, κακό δεν κάνει! Σε κάθε περίπτωση το έδαφος κάτω από την κεραία θα πρέπει να είναι επίπεδο. Το ύψος της κεραίας δεν πρέπει να είναι µικρότερο από 2,12m από το Ε ΑΦΟΣ, ούτε µεγαλύτερο από 5,28m. Αν χρησιµοποιήσετε αναδιπλωµένα δίπολα το µέτρηµα της ελάχιστης ή µέγιστης γίνεται από τον αγωγό που βρίσκεται προς την πλευρά του εδάφους. Επίλογος Με την βοήθεια του Θεού και την ανοχή της XYL, φτιάξαµε µια κεραία Super NVIS µε τρεις ανακλαστήρες ή µια κανονική κεραία NVIS µε ένα ανακλαστήρα, ή µια «πρόχειρη» κεραία χωρίς ανακλαστήρα. Τι περιµένουµε; Οι πρώτοι µια διέξοδο για επικοινωνία από δύσκολες ορεινές περιοχές γεµάτες ορεινούς ψηλούς όγκους. Οι δεύτεροι καλύτερης ποιότητας κοντινές επικοινωνίες µέχρι 500 Km περίπου. Οι τρίτοι απλά δοκιµάζουν και βλέπουν τι συµβαίνει στην ένταση των σηµάτων και το ύψος των στάσιµων κυµάτων όταν ανεβοκατεβάζεις µια διπολική κεραία! Εύχοµαι σε όλους όσους ασχοληθούν καλή επιτυχία! Μη βγάζετε βιαστικά συµπεράσµατα αν δεν περάσει ένα ικανό χρονικό διάστηµα, και αν δεν κάνετε αρκετές δοκιµές. de SV1NK Μάκης

Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές

Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Tις σηµαντικότερες κατηγορίες δορυφορικών τροχιών Τους παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή συγκεκριµένης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1. Πότε έχουμε σφαιρική διάδοση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος; απ Αν θεωρήσουμε μια κεραία εκπομπής ως σημειακή πηγή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας (μπορούμε να κάνουμε αυτή την υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Ποιες είναι οι ζώνες συχνοτήτων που χρησιµοποιούνται στις δορυφορικές

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων Εφαρμογές ραδιοφωνίας

4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων Εφαρμογές ραδιοφωνίας 4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων 4.4.1 Εφαρμογές ραδιοφωνίας 1 / 27 Στις εφαρμογές της ραδιοφωνίας το σήμα απευθύνεται σε πολλούς δέκτες, οι οποίοι ως προς το σύστημα εκπομπής έχουν τυχαία θέση. 2 / 27 Πρέπει λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

Antenna tuners: Πόσο οφελούν;

Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με «ιδανικά κυκλώματα» αφού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, η γνώμη μου είναι πως είναι καλό να ξεκινήσουμε με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων.

Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 101 10. Άσκηση 10 Doppler Radar. Μεταφορά σήµατος µε την βοήθεια των µικροκυµάτων. 10.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7.1 GPS και άλλα συστήµατα προσδιορισµού θέσης GNSS Παράλληλα µε το GPS η πρώην Σοβιετική Ένωση προχώρησε στη δηµιουργία ενός παρόµοιου συστήµατος προσδιορισµού θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Παπαδοπούλου Σοφιάννα. Περίληψη

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Παπαδοπούλου Σοφιάννα. Περίληψη ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Παπαδοπούλου Σοφιάννα Περίληψη Οι δορυφόροι είναι ουράνια σώματα τα οποία μπορεί να μεταφέρουν είτε μια εικόνα ή οτιδήποτε άλλο. Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί για να εξηγήσει σε τι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕΛΗΝΗ. Όνοµα : Παπαγεωργίου ηµήτριος Τµήµα : Ειδική Αγωγή Έτος : Α

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕΛΗΝΗ. Όνοµα : Παπαγεωργίου ηµήτριος Τµήµα : Ειδική Αγωγή Έτος : Α ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕΛΗΝΗ Όνοµα : Παπαγεωργίου ηµήτριος Τµήµα : Ειδική Αγωγή Έτος : Α 1. ιδακτική Ενότητα Η προτεινόµενη διδακτική ενότητα αναφέρεται στους δορυφόρους

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα. και. Ορατό Φως

Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα. και. Ορατό Φως Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα και Ορατό Φως Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα Το σύνολο των ΗΜ κυµάτων αποτελεί το Ηλεκτροµαγνητικό Φάσµα Το ορατό φως Το ορατό φως Το ορατό φως αποτελεί ένα πολύ µικρό κοµµάτι του Ηλεκτροµαγνητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 007 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ZHTHMA Στις ερωτήσεις έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Κυκλική κίνηση Κυκλική κίνηση. Ομάδα Β.

2.1. Κυκλική κίνηση Κυκλική κίνηση. Ομάδα Β. 2.1.. 2.1.. Ομάδα Β. 2.1.Σχέσεις μεταξύ γραμμικών και γωνιακών μεγεθών στην ΟΚΚ. Κινητό κινείται σε περιφέρεια κύκλου ακτίνας 40m με ταχύτητα μέτρου 4m/s. i) Ποια είναι η περίοδος και ποια η συχνότητά

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι:

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: ΗΛΙΑΚΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: Οριζόντια Κατακόρυφα Ισημερινά Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας αλλά και κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό.

ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 91 9. Άσκηση 9 ιάθλαση. Ολική ανάκλαση. ιάδοση µέσα σε κυµατοδηγό. 9.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε τα φαινόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ 1. Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. 5 Συστήματα συντεταγμένων

Κεφάλαιο 5. 5 Συστήματα συντεταγμένων Κεφάλαιο 5 5 Συστήματα συντεταγμένων Στις Γεωεπιστήμες η μορφή της γήινης επιφάνειας προσομοιώνεται από μια επιφάνεια, που ονομάζεται γεωειδές. Το γεωειδές είναι μια ισοδυναμική επιφάνεια του βαρυτικού

Διαβάστε περισσότερα

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ Ασκ. 5 (σελ 354) Το πλάτος του μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος ειναι 5.4 * 10 7 Τ. Υπολογίστε το πλάτος του ηλεκτρικού πεδίου, αν το κύμα διαδίδεται (a) στο κενό και (b) σε ένα μέσο στο

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscorses.wordpress.com/ Βασικές Έννοιες Ένα σώμα καθώς κινείται περνάει από διάφορα σημεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Ροζ δορυφόροι Ερωτήσεις 1) Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων 2)Στρατιωτικές χρήσεις δορυφόρων; 3)Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα 4)Πως θα είναι στο μέλλον; Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα αστρονομικών συντεταγμένων και χρόνος ΑΣΚΗΣΗ 1 η (α) Να εξηγηθεί γιατί το αζιμούθιο της ανατολής και της δύσεως του Ηλίου σε ένα τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση

4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση 4.3 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση 1 / 28 Γενικά Ο τρόπος διάδοσης των ραδιοκυμάτων εξαρτάται σημαντικά από τη συχνότητα (f). Αυτό δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση και λεπτομερέστερο σχολιασμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz.

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz. ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz. Εισαγωγή Έχει παρατηρηθεί, ότι η εξασθένηση των ραδιοκυµάτων και µικροκυµάτων, που προκύπτει από βλάστηση, µπορεί σε ορισµένες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΚΥΜΑΤΑ Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασµένες; α Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει µήκη κύµατος µεγαλύτερα από

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Η βαθµίδα εισόδου του επίγειου σταθµού ενός συστήµατος δορυφορικών επικοινωνιών που εξυπηρετεί υπηρεσίες εύρους 50ΚΗz φαίνεται στο σχήµα που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Ανάκλαση Κάτοπτρα Διάθλαση Ολική ανάκλαση Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου Μετατόπιση ακτίνας Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ - Ανάκλαση Επιστροφή σε «γεωμετρική οπτική» Ανάκλαση φωτός ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] Τι είναι το Google Earth Το Google Earth είναι λογισμικό-εργαλείο γραφικής απεικόνισης, χαρτογράφησης και εξερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (SW3ORA) Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μία εύκολη κατασκευή, αλλά πολύ χρήσιμη για όλους τους ραδιοερασιτέχνες. Θα προσπαθήσω με

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Καμπυλόγραμμες Κινήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης, Φυσικός http://phyiccore.wordpre.com/ Βασικές Έννοιες Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να μελετάμε απλές κινήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Θέµα 1 (25 µονάδες) Ένα εκκρεµές µήκους l κρέµεται έτσι ώστε η σηµειακή µάζα να βρίσκεται ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικός Σταθμός της ΕΜΥ

Δορυφορικός Σταθμός της ΕΜΥ Δορυφορικός Σταθμός της ΕΜΥ Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι πολικής τροχιάς πετούν σε σταθερό ύψος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, καταγράφοντας με πολύ μεγάλη ακρίβεια την δομή

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό των ερωτήσεων και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό των ερωτήσεων και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ιαγώνισµα φυσικής Γ λυκείου σε όλη την υλη Θέµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό των ερωτήσεων και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.Μονοχρωµατική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 13 Απριλίου, 2014 Ώρα: 10:00-13:00 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση. Γενικές οδηγίες: 1.

Διαβάστε περισσότερα

20 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

20 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 20 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Αφιερωµένη στη µνήµη της Φυσικού Σύλβιας Γιασουµή Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2006 Ώρα: 10:30-13:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από έξι

Διαβάστε περισσότερα

t 0 = 0: α. 2 m β. 1 m

t 0 = 0: α. 2 m β. 1 m ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θέµα 1 ο 1. Μονοχρωµατική ακτίνα φωτός µεταβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ 0 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ Α τις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συµπληρώνει σωστά. Α. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες

Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Από το στοιχειώδες δίπολο στις κεραίες Τι ξέρουμε Έχουμε μελετήσει ένα στοιχειώδες (l

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23/4/2009

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23/4/2009 ΕΠΩΝΥΜΟ:........................ ΟΝΟΜΑ:........................... ΤΜΗΜΑ:........................... ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ : 270727 222594 ΑΡΤΑΚΗΣ 12 Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ : 919113 949422 www.syghrono.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M,

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M, ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΛΞΗΣ Ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας μελετώντας τις κινήσεις των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και τον δημοσίευσε το 1686. Από την ανάλυση των δεδομένων αυτών ο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Οποτε ακούτε ραδιόφωνο, βλέπετε τηλεόραση, στέλνετε SMS χρησιµοποιείτε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ). Η ΗΜΑ ταξιδεύει µε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες

Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Μάθηµα 6 ο : ορυφορικές κεραίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τα βασικά χαρακτηριστικά των δορυφορικών κεραιών Τους σηµαντικότερους τύπους κεραιών που χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι κοινωνικό χόμπυ με ανθρώπινη πλευρά γιατί βασίζεται στην επικοινωνία.

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι κοινωνικό χόμπυ με ανθρώπινη πλευρά γιατί βασίζεται στην επικοινωνία. Ραδιοερασιτεχνισμός 1 Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα μοναδικό διεθνώς καταξιωμένο, γοητευτικό, ενδιαφέρον και συναρπαστικό χόμπυ με επιστημονικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία

κατευθυντήρες Οδηγούµενα στοιχεία Η κεραία Spiderbeam σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώµονα τις ανάγκες και τις επιθυµίες ενός DXer. Πρόκειται για µία πλήρη, full-size τρίµπαντη κεραία yagi, φτιαγµένη από σύρµα και fiberglass. Το συνολικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

α. n 1 > n 2 β. n 2 > n 1. γ. n 1 = n 2 δ. n 2 = 2n 1. β. 2u cm. http://www.epil.gr

α. n 1 > n 2 β. n 2 > n 1. γ. n 1 = n 2 δ. n 2 = 2n 1. β. 2u cm. http://www.epil.gr ΘΕΜΑ 1ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕTΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

δ) µειώνεται το µήκος κύµατός της (Μονάδες 5)

δ) µειώνεται το µήκος κύµατός της (Μονάδες 5) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 011-01 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 η (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/1/11 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη διάδοση Εισαγωγή Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος, κατευθυντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 2 ο : ορυφόρος και δορυφορική διαστηµική πλατφόρµα

Μάθηµα 2 ο : ορυφόρος και δορυφορική διαστηµική πλατφόρµα Μάθηµα 2 ο : ορυφόρος και δορυφορική διαστηµική πλατφόρµα Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τη δοµή ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου καθώς και το έργο που επιτελεί Την οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ Οδηγός χρήσης Φωτοβολταϊκό πάνελ Πρόκειται για πάνελ υψηλής απόδοσης ισχύος από 10Wp έως 230Wp (ανάλογα με το μοντέλο). Ένα τέτοιο πάνελ παράγει σε μια καλοκαιρινή μέρα, αντίστοιχα από 50 Watt/h (βατώρες)

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση πλανητών Νόµοι του Kepler

Κίνηση πλανητών Νόµοι του Kepler ΦΥΣ 111 - Διαλ.29 1 Κίνηση πλανητών Νόµοι του Keple! Θα υποθέσουµε ότι ο ήλιος είναι ακίνητος (σχεδόν σωστό αφού έχει τόσο µεγάλη µάζα και η γη δεν τον κινεί).! Οι τροχιές των πλανητών µοιάζουν κάπως σα

Διαβάστε περισσότερα

Z U REC (cm) (V) i =log(z) y i =log(u REC ) x i x i y i 10 74,306 1,000 1,871 1,000 1, ,528 1,079 1,796 1,165 1, ,085 1,146 1,749

Z U REC (cm) (V) i =log(z) y i =log(u REC ) x i x i y i 10 74,306 1,000 1,871 1,000 1, ,528 1,079 1,796 1,165 1, ,085 1,146 1,749 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΣΚΗΣΗ 3) - set 00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΗ Ονοµατεπώνυµο: Γηρούσης Θεόδωρος

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Ηλεκτρομαγνητικό κύμα Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα (ραδιοκύμα) αποτελεί το μέσο μεταφοράς της πληροφορίας που εκπέμπεται (ακτινοβολείται) στο χώρο από

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3 ΜΑΪOY 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010

Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010 Νίκος Μαζαράκης Αθήνα 2010 Οι χάρτες των 850 Hpa είναι ένα από τα βασικά προγνωστικά επίπεδα για τη παράµετρο της θερµοκρασίας. Την πίεση των 850 Hpa τη συναντάµε στην ατµόσφαιρα σε ένα µέσο ύψος περί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ. Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει

ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ. Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ Γενικά Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει να κάνει, αφού στήσει το τηλεσκόπιό του, είναι να τοποθετήσει ένα προσοφθάλµιο και να κοιτάξει

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ ΣΙΚ Η ΚΑ ΤΕ ΥΘ ΥΝ ΣΗ Σ

Φ Υ ΣΙΚ Η ΚΑ ΤΕ ΥΘ ΥΝ ΣΗ Σ ΔΙΩΝΙΣΜ: Μ Θ Η Μ : www.paideia-agrinio.gr ΤΞΗΣ ΛΥΕΙΟΥ Φ Υ ΣΙ Η ΤΕ ΥΘ ΥΝ ΣΗ Σ Ε Π Ω Ν Τ Μ Ο :..... Ο Ν Ο Μ :...... Σ Μ Η Μ :..... Η Μ Ε Ρ Ο Μ Η Ν Ι : 23 / 0 3 / 2 0 1 4 Ε Π Ι Μ Ε Λ ΕΙ Θ ΕΜ Σ Ω Ν : ΥΡΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2007

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2007 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2007 Θέμα 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Η κατακόρυφη ενός τόπου συναντά την ουράνια σφαίρα σε δύο υποθετικά σηµεία, που ονοµάζονται. Ο κατακόρυφος κύκλος που περνά. αστέρα Α ονοµάζεται

Η κατακόρυφη ενός τόπου συναντά την ουράνια σφαίρα σε δύο υποθετικά σηµεία, που ονοµάζονται. Ο κατακόρυφος κύκλος που περνά. αστέρα Α ονοµάζεται Sfaelos Ioannis Τα ουράνια σώµατα φαίνονται από τη Γη σαν να βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια µιας γιγαντιαίας σφαίρας, απροσδιόριστης ακτίνας, µε κέντρο τη Γη. Τη φανταστική αυτή σφαίρα τη λέµε "ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ.Π. Γ Λυκείου / Το Φως 1. Η υπεριώδης ακτινοβολία : a) δεν προκαλεί αμαύρωση της φωτογραφικής πλάκας. b) είναι ορατή. c) χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων. d) έχει μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A. Οι δορυφόροι του συστήµατος GPS. GPS Block Ι. GPS Block ΙΙ και ΙΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A. Οι δορυφόροι του συστήµατος GPS. GPS Block Ι. GPS Block ΙΙ και ΙΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A Οι δορυφόροι του συστήµατος GPS GPS Block Ι Η σειρά δορυφόρων GPS Block Ι (Demonstration) ήταν η πρώτη σειρά δορυφόρων και είχε δοκιµαστικό χαρακτήρα, ακολουθήθηκε από την επόµενη επιχειρησιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ & ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Στόχοι κεφαλαίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ & ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Στόχοι κεφαλαίου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ & ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Στόχοι κεφαλαίου Ορισµός και περιγραφή του τρόπου επικοινωνίας δεδοµένων ίακριση µορφών σήµατος και τρόπων µετάδοσής τους Παρουσίαση ειδικού υλικού και µέσων µετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

0,00620 = 6, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ. Γενικοί Κανόνες για τα Σημαντικά Ψηφία

0,00620 = 6, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ. Γενικοί Κανόνες για τα Σημαντικά Ψηφία ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ Είναι απαραίτητο να πούμε μερικά πράγματα για μια επαναλαμβανόμενη πηγή προβλημάτων και δυσκολιών: τα σημαντικά ψηφία. Τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη όπου οι αριθμοί και οι σχέσεις μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 06 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε τον

Διαβάστε περισσότερα