ΧΗΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΗΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ"

Transcript

1 ΧΗΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ

2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΑ ΩΝ (SI) Χρόνος βασική µονάδα το δευτερόλεπτο (s) Ορίζεται ως η χρονική διάρκεια κύκλων ακτινοβολίας για µια συγκεκριµένη µετάπτωση του ατόµου του καισίου. Μήκος βασική µονάδα το µέτρο (m) Ορίζεται ως η απόσταση που διανύειτοφωςστοκενόσεχρόνοίσοµε το1/ του δευτερολέπτου. Μάζα βασική µονάδα είναι το χιλιόγραµµο (kg) Ορίζεται ως η µάζα ενός κυλίνδρου από πλατίνα και ιρίδιο που φυλάσσεται στο ιεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθµών στις Sevres της Γαλλίας. Θερµοκρασία βασική µονάδα το kelvin (K) Είναι ίσο µετο 1/273,15 της θερµοδυναµικής θερµοκρασίας του τριπλού σηµείου του νερού Ποσότητα ουσίας βασική µονάδα το γραµµοµόριο (mol) Ορίζεται ως το ποσό της ουσίας που αντιπροσωπεύεται από τόσες στοιχειώδεις µονάδες όσα είναι τα άτοµασε0,012 kg άνθρακα-12 (ισοδυναµεί µετο gram mole που χρησιµοποιείται στη χηµεία).

3 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΑ ΩΝ (ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟ) Χρόνος βασική µονάδα το δευτερόλεπτο (s) Μήκος βασική µονάδα το πόδι (ft) Είναι ίσο µε m Μάζα βασική µονάδα είναι η λίβρα µάζας (lb m ) Είναι ίση µε kg Θερµοκρασία βασική µονάδα το rankine (R) Είναι µε 1,8 K Ποσότητα ουσίας βασική µονάδα η γραµµοµοριακή λίβρα (lb mol) Είναι ίση µε 453,59237 mol

4 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΥΝΑΜΗ Η µονάδα δύναµης είναι το newton (N) και προκύπτει από τον δεύτερο νόµο του Νewton: 1 Ν = 1 kg m s -2 F= m α Άρα η µονάδα δύναµης είναι παράγωγη µονάδα των µονάδων µάζας, µήκους και χρόνου! Όταν α = g (επιτάχυνση της βαρύτητας) τότε η δύναµη αναφέρεται και ως βάρος.

5 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Η θερµοκρασία µετριέται µε γυάλινα θερµόµετρα που περιέχουν κάποιο υγρό το οποίο διαστέλλεται όταν θερµαίνεται. Ο τρόπος µε τον οποίο αντιστοιχίζονται αριθµητικές τιµές στους βαθµούς της θερµότητας είναι αυθαίρετος. Στην κλίµακα Celsius το σηµείο πάγου (σηµείο πήξης του νερού σε περιβάλλον κορεσµένου αέρα σε ατµοσφαιρική πίεση) αντιστοιχεί στο µηδέν και το σηµείο ατµού (δηλαδή το σηµείο βρασµού του καθαρού νερού σε ατµοσφαιρική πίεση) στο 100. Μπορεί κανείς να δηµιουργήσει ένα βαθµονοµηµένο θερµόµετρο βυθίζοντάς το σε ένα λουτρό πάγου και σηµειώνοντας το ύψος του υγρού ως σηµείο µηδέν, και κατόπιν βυθίζοντάς το σε νερό που βράζει και σηµειώνοντας το ύψος του υγρού ως σηµείο 100. Η απόσταση ανάµεσα στα δύο ύψη του υγρού διαιρεµένη σε 100 ίσα µέρη αντιπροσωπεύει 1 βαθµό. Όλα τα θερµόµετρα ανεξαρτήτως του ρευστού που περιέχουν δίνουν την ίδια ένδειξη για το µηδέν και το εκατό της κλίµακας εφόσον βαθµονοµηθούν µε τον τρόπο που αναφέραµε. Οι ενδιάµεσες τιµές όµως εξαρτώνται από το εµπεριέχων υγρό του θερµοµέτρου. Η κλίµακα kelvin βασίζεται στο ιδανικό αέριο ως θερµοµετρικό ρευστό.

6 Στη θερµοδυναµική όταν γίνεται αναφορά στην θερµοκρασία πάντα εννοείται η απόλυτη θερµοκρασία!

7 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΠΙΕΣΗ Η πίεση ορίζεται ως η δύναµη που εξασκείται σε ένα σώµα ανά µονάδα εµβαδού επιφανείας. Η βασική µονάδα πίεσης είναι το pascal (Pa) και είναι ίσο µε 1 N m -2. Η πίεση µετριέται συνήθως µε συσκευές οι οποίες βαθµονοµούνται από συσκευές παθητικού βάρους.

8

9 Από τη συσκευή παθητικού βάρους προκύπτει ότι µια κατακόρυφη στήλη ενός δεδοµένου ρευστού ασκεί λόγω βαρύτητας στη βάση της µια πίεση ευθέως ανάλογη του ύψους της στήλης Ηπίεση εκφράζεται ως ισοδύναµο ύψοςµιαςστήληςρευστού Το συµπέρασµα αυτό είναι η αρχή λειτουργίας των µανοµέτρων! ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα περισσότερα µετρητικά όργανα πίεσης δίνουν ενδείξεις οι οποίες είναι η διαφορά µεταξύ της πραγµατικής τιµής πίεσης και της πίεσης του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Οι τιµές αυτές της πίεσης είναι γνωστές ως σχετική πίεση (gauge pressure) και η απόλυτη τιµή της πίεσης προκύπτει µε την άθροιση της βαροµετρικής πίεσης. Στη θερµοδυναµική χρησιµοποιούνται πάντα τιµές απόλυτης πίεσης

10 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΕΡΓΟ Κάθε φορά που µια δύναµη δρα πάνω σε ένα σώµα για συγκεκριµένη απόσταση παράγεται έργο. Το έργο ορίζεται ως: dw = F dl Κατά σύµβαση το έργο θεωρείται θετικό όταν η µετακίνηση γίνεται στη φορά της δύναµης και αρνητικό όταν δύναµη και µετακίνηση έχουν αντίθετη φορά. Στη θερµοδυναµική το έργο παράγεται συνήθως µε µεταβολή του όγκου ενός ρευστού. Σε αυτήν την περίπτωση το έργο ορίζεται ως εξής: dw = -P A d (V/A) και όταν η διατοµή είναι σταθ. dw = -P dv Το αρνητικό πρόσηµο προκύπτει λόγω της σύµβασης που ορίσαµε προηγουµένως. Όταν το ρευστό συµπιέζεται η δύναµη και η µετακίνηση έχουν την ίδια φορά, και άρα το έργο είναι θετικό. Εφόσον όµως ο όγκος µειώνεται το αρνητικό πρόσηµο χρειάζεται ώστε το έργο να εµφανίζεται θετικό. Στην εκτόνωση το έργο είναι αρνητικό. Το έργο δεν αποθηκεύεται ποτέ σε ένα σώµα παρά µόνο µε τη µορφή ενέργειας!

11 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μία πολύ σηµαντική παράµετρος στη θερµοδυναµική είναι η ενέργεια. Η ενέργεια έχει πολλούς ορισµούς αλλά η απλούστερη προκύπτει από τη µηχανική και είναι η εξής: Ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώµατος να παράγει έργο (ενέργεια από τις λέξεις εν έργω)

12 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Η θερµότητα προέκυψε από την εµπειρική παρατήρηση ότι όταν ένα θερµό αντικείµενο έρχεται σε επαφή µε ένα ψυχρό το πρώτο κρυώνει και το δεύτερο θερµαίνεται και άρα κάτι θα πρέπει να µεταφέρεται από το ένα αντικείµενο στο άλλο. Αυτό που µεταφέρεται ονοµάζεται θερµότητα και συµβολίζεται µε Q. H θερµότητα µεταφέρεται κατά σύµβαση πάντα από υψηλότερη θερµοκρασία σε µία χαµηλότερη. Προκύπτει λοιπόν µε βάση τον παραπάνω συλλογισµό ότι η θερµοκρασία είναι η κινητήρια δύναµη µεταφοράς ενέργειας σε µορφή θερµότητας. Στην πραγµατικότητα ο ρυθµός µεταφοράς θερµότητας είναι ανάλογος της θερµοκρασιακής διαφοράς. Στην θερµοδυναµική η θερµότητα δεν θεωρείται ποτέ αποθηκευµένη σε ένα σώµα. Η θερµότητα όπως και το έργο εµφανίζεται µόνο µε τη µορφή ενέργειας σε κίνηση από ένα σώµα στο άλλο ή ανάµεσα σε ένα σύστηµα και το περιβάλλον του. Όταν σε ένα σώµα προσδίδεται θερµότητα αυτή αποθηκεύεται είτε ως δυναµική είτε ως κινητική ενέργεια των ατόµων και µορίων που αποτελούν το σώµα.

13 ΙΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Κάθε φυσικό µέγεθος βρίσκεται σε ορισµένη σχέση προς τα βασικά µεγέθη και µπορεί να παρασταθεί ως συνάρτηση αυτών. Αν τα βασικά µεγέθη είναι το µήκος, η µάζα και ο χρόνος τότε ισχύει: [Φ] = {L a M b T c } Η σχέση αυτή ονοµάζεται εξίσωση διαστάσεων του µεγέθους Φ ως προς τα µεγέθη L,M,και T. Οι εκθέτες των βασικών µεγεθών αποτελούν τις διαστάσεις του φυσικού µεγέθους Φ. Ο ορισµός των παράγωγων φυσικών µεγεθών στηρίζεται στην αρχη της διαστατικής οµοιογένειας των φυσικών τύπων. Σύµφωνα µε την αρχή αυτή οι φυσικοί τύποι είναι διαστατικά οµοιογενείς ανεξάρτητα από το χρησιµοποιούµενο σύστηµα µονάδων και άρα έτσι µπορεί κανείς να ελέγξει την ορθότητα των τύπων.

14 ΒΑΣΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Η µονάδα θερµότητας είναι το joule (J) που είναι η µονάδα ενέργειας του SI (1J = 1 Nm). Μέχρι το 1930 περίπου όµως οι ορισµοί των µονάδων θερµότητας βασίζονταν στις θερµοκρασιακές µεταβολές µιας µονάδας µάζας νερού. Έτσι χρησιµοποιούταν η θερµίδα (cal) που θεωρούταν η θερµότητα που απαιτείται να µεταφερθεί σε ένα γραµµάριο νερού για να αυξήσει την θερµοκρασία του κατά 1 ºC. Στο Αγγλοσαξωνικό σύστηµα η µονάδα θερµότητας ορίστηκε η βρετανική θερµική µονάδα Btu (British thermal unit) που είναι η ποσότητα της θερµότητας που απαιτείται να µεταφερθεί σε µία lb m για να αυξηθεί η θερµοκρασία κατά 1ºF. Ισχύει ότι 1 cal = 4,1840 J I Btu = 1055,04 J

15 Ο 1ος ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ JOULE Μεταξύ στην κορύφωση της βιοµηχανικής επανάστασης ο J. P. Joule πραγµατοποίησε µια σειρά πολύ απλών πειραµάτων µεγάλης ακριβείας. Το πιο γνωστό του πείραµα αφορά την τοποθέτηση γνωστών ποσοτήτων νερού σε καλά µονωµένο δοχείο µε µηχανική ανάδευση. Μετά από µέτρηση του καταναλώµενου έργου στον αναδευτήρα και καταγραφή της µεταβολής της θερµοκρασίας του νερού προέκυψε αντιστοιχία µεταξύ των. Προέκυψε επίσης ότι αν το θερµό νερό ερχόταν σε επαφή µε ένα ψυχρότερο σώµα, αποκτούσε και πάλι την αρχική του θερµοκρασία. Απεδείχθη λοιπόν ότι υπάρχει συγκεκριµένη ποσοτική σχέση µεταξύ έργου και θερµότητας και αυτό σηµαίνει ότι η θερµότητα είναι µορφή ενέργειας!!! ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ!

16 Ο 1ος ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ: Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η εσωτερική ενέργεια ορίζεται ως η ενέργεια που µπορεί να αποθηκευτεί σε ένα σύστηµα µέσω των µικροσκοπικών συστατικών του συστήµατος (άτοµα, µόρια, κλπ). Η εσωτερική ενέργεια δεν έχει σχέση µε την µακροσκοπική θέση (δυναµική ενέργεια) ή κίνηση (κινητική ενέργεια) του συστήµατος. Αυτές οι µορφές ενέργειας καλούνται Εξωτερική ενέργεια. ΠΡΟΣΟΧΉ Η εσωτερική ενέργεια είναι όµως κινητική ενέργεια µορίων και δυναµική ενέργεια που οφείλεται στις διαµοριακές δυνάµεις!

17 Ο 1ος ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΣ Αν και η ενέργεια έχει πολλές µορφές η ολική ποσότητά της είναι σταθερή και όταν χάνεται ενέργεια σε µια µορφή εµφανίζεται ταυτόχρονα µε άλλες µορφές Η εφαρµογή του 1ου νόµου σε µία διεργασία επιβάλλει το διαχωρισµό της περιοχής της διεργασίας σε δυο µέρη : το σύστηµα και το περιβάλλον του.

18 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Κλειστό σύστηµα Στο ΟΣ δεν επιτρέπεται να διέρχεται µάζα Αποµονωµένο σύστηµα Το ΟΣ είναι αδιαπέραστο και από µάζα και από ενέργεια Ανοιχτό σύστηµα Το ΟΣ διαπερνάται από µάζα ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ και ΕΡΓΟ αναφέρονται σε ενέργεια σε κίνηση ακριβώς πάνω στο ΟΣ.

19 Ο 1ος ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΣ Ο 1ος νόµος δεν αφορά µόνο ένα σύστηµα αλλά και το περιβάλλον του. Οπότε ισχύει ότι: (ενέργεια συστήµατος)+ (ενέργεια περιβάλλοντος) = 0 Αν το σύστηµα είναι κλειστό δεν υπάρχει µεταφορά εσωτερικής ενέργειας λόγω µεταβολής της µάζας οποιαδήποτε ανταλλαγή ενέργειας γίνεται µεθερµότητα ή έργο. Ισχύει λοιπόν ότι (ενέργεια περιβάλλοντος) = ±Q ±W (ενέργεια συστήµατος) = U t + Ε Κ + Ε Ρ U t + Ε Κ + Ε Ρ = ± Q ± W Κατά σύµβαση της IUPAC το έργο και η θερµότητα είναι θετικά όταν δίνονται από το περιβάλλον στο σύστηµα U t + Ε Κ + Ε Ρ =Q +W

20 Ο 1ος ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΣ Σε κλειστά συστήµατα πραγµατοποιούνται συχνά διεργασίες που δεν προκαλούν καµία µεταβολή στην εξωτερική ενέργεια, παρά µόνο στην εσωτερική: Για διαφορικές µεταβολές U t =Q +W du t =dq +dw

21 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ U t + Ε Κ + Ε Ρ =Q +W Από την µαθηµατική εξίσωση του 1ου νόµου προκύπτει ότι το πρώτο σκέλος χαρακτηρίζει µεταβολές των χαρακτηριστικών του συστήµατος ενώ το δεύτερο χαρακτηρίζει µεταβολές της ενέργειας του περιβάλλοντος. Η εσωτερική ενέργεια παριστάνει µεταβολές σε µοριακό ή µικροσκοπικό επίπεδο ή αλλιώς στην εσωτερική ή θερµοδυναµική κατάσταση του συστήµατος. Η θερµοδυναµική κατάσταση καθορίζεται από τις θερµοδυναµικές ιδιότητες του συστήµατος (θερµοκρασία, πίεση, πυκνότητα). Οι ιδιότητες αυτές δεν εξαρτώνται από την ιστορία του συστήµατος αλλά από τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδοµένη χρονική στιγµή στο σύστηµα. Οι ποσότητες που εµπίπτουν σε µια τέτοια κατηγοριοποίηση καλούνται ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΤΚΈΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. Το έργο και η θερµότητα εξαρτώνται από τη φύση της διεργασίας και δεν είναι καταστατικές συναρτήσεις. Επιπροσθέτως εξαρτώνται πλήρως από την ιστορία του συστήµατος. Σηµειώστε ότι ο χρόνος δεν αποτελεί θερµοδυναµική συντεταγµένη αλλά η µεταβολή του είναι αναπόφευκτη όποτε µεταφέρεται θερµότητα ή επιτελείται έργο!

22 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Το διαφορικό µιας καταστατικής συνάρτησης παριστάνει µία απειροελάχιστη µεταβολή στην τιµή της. Η ολοκλήρωση αυτού του διαφορικού οδηγεί σε µια πεπερασµένη διαφορά ανάµεσα στα όρια του ολοκληρώµατος. P 2 dp = P P P = P Τα διαφορικά του έργου και της θερµότητας δεν είναι απειροελάχιστες µεταβολές στην τιµή αλλά απειροελάχιστες ποσότητες και όταν ολοκληρώνονται δίνουν πεπερασµένες ποσότητες και όχι πεπερασµένες διαφορές! dq = Q dw = W

23 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Προκύπτει λοιπόν ότι παρόλο που σε διαφορετικές διεργασίες το έργο και η θερµότητα διαφέρουν, σε ένα κλειστό σύστηµα το άθροισµά τους είναι πάντοτε το ίδιο για όλες τις διεργασίες! Η εσωτερική ενέργεια είναι µία καταστατική συνάρτηση, εξαρτάται δηλαδή µόνο από την αρχική και την τελική κατάσταση του συστήµατος!!!

24 Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Με τον όρο ιδιότητα συστήµατος εννοούµε κάθε µακροσκοπικό χαρακτηριστικό του συστήµατος (µάζα, όγκος, εσωτερική ενέργεια, πίεση, θερµοκρασία). Οι αριθµητικές τιµές των ιδιοτήτων ενός συστήµατος όπως είπαµε πριν εξαρτώνται µόνο από την κατάσταση του συστήµατος και όχι την ιστορία του, και σε πολλές περιπτώσεις είναι άµεσα µετρήσιµες. Οι ιδιότητες κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες: Εκτατικές εξαρτώνται από την έκταση ή τη µάζα του συστήµατος Εντατικές είναι ανεξάρτητες της µάζας ή της έκτασης του συστήµατος Ειδικές είναι ο λόγος µιας εκτατικής ιδιότητας ως προς την µάζα του συστήµατος (αποτελούν εντατικές ιδιότητες) Γραµµοµοριακές είναι ο λόγος µιας εκτατικής ιδιότητας ως προς τον ολικό αριθµό τωνγραµµοµρίων του συστήµατος (αποτελούν επίσης εντατικές ιδιότητες)

25 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ 1ου ΝΟΜΟΥ Ένα αέριο περιέχεται στο εσωτερικό ενός κυλίνδρου και περιορίζεται από ένα έµβολο. Η αρχική πίεση του αερίου είναι 7 bar και ο όγκος είναι 0.10 m 3. Το έµβολο συγκρατείται από σύρτες που βρίσκονται στο τοίχωµα του κυλίνδρου. Η συσκευή τοποθετείται σε κενό. Ποια είναι η ενεργειακή µεταβολή της συσκευής, αν οι σύρτες αποµακρυνθούν ξαφνικά ώστε το αέριο να εκτονωθεί στο διπλάσιο του αρχικού του όγκου; Στο τέλος της διεργασίας το έµβολο συγκρατείται ξανά από σύρτες. Λύση : Α) Το πρόβληµα αναφέρεται στη συνολική συσκευή Άρα το σύστηµα είναι το αέριο, το έµβολο και τον κύλινδρο. Β) εν δρα εξωτερική δύναµη εν υφίσταται έργο (W=0) Γ) Το σύστηµα είναι σε κενό εν µεταφέρεται θερµότητα.(q=0) Από τον 1ο θερµοδυναµικό νόµο προκύπτει ότι η ολική ενέργεια του συστήµατος παραµένει αµετάβλητη. Άρα αφού δεν υπάρχει έργο και θερµότητα η ενεργειακή µεταβολή του συστήµατος είναι 0!

26 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ 1ου ΝΟΜΟΥ Ένα αέριο περιέχεται στο εσωτερικό ενός κυλίνδρου και περιορίζεται από ένα έµβολο. Η αρχική πίεση του αερίου είναι 7 bar και ο όγκος είναι 0.10 m 3. Το έµβολο συγκρατείται από σύρτες που βρίσκονται στο τοίχωµα του κυλίνδρου. Η συσκευή τοποθετείται σε ατµοσφαιρική πίεση kpa. Ποια είναι η ενεργειακή µεταβολή της συσκευής, αν οι σύρτες αποµακρυνθούν ξαφνικά ώστε το αέριο να εκτονωθεί στο διπλάσιο του αρχικού του όγκου; Στο τέλος της διεργασίας το έµβολο συγκρατείται ξανά από σύρτες. Να υποτεθεί ότι η µεταφορά θερµότητας µεταξύ συσκευής και ατµόσφαιρας είναι εξαιρετικά αργή σε σχέση µε την ταχύτητα της διεργασίας. Λύση : Α) Το πρόβληµα αναφέρεται στη συνολική συσκευή Άρα το σύστηµα είναι το αέριο, το έµβολο και τον κύλινδρο. Β) Η θερµότητα είναι πάλι µηδέν λόγω της αργής µεταφοράς Γ) Τώρα όµως παράγεται έργο σπρώχνοντας τον αέρα της ατµόσφαιρας. Έστω ότι Α η επιφάνεια του εµβόλου. Η δύναµη που ασκείται στο έµβολο από την ατµόσφαιρα είναι F = P atm A. Tο έργοπουπαράγεταιισούταιµετογινόµενο της δύναµης επί τη µετακίνηση του εµβόλου. Η µετακίνηση του εµβόλου είναι ίση µε τηµεταβολή του όγκου του αερίου δια την επιφάνεια του εµβόλου l= V/A

27 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ 1ου ΝΟΜΟΥ Το έργο που παράγεται από το σύστηµαείναι: F l = P atm A V/A = P atm V= ( ) = kpa m 3 Επειδή η φορά της δύναµης είναι αντίθετη στη φορά της µετακίνησης τι ισχύει; Το έργο είναι αρνητικό! W= kpa m 3 Οπότε αν εφαρµόσουµετον1ο νόµοέχουµε: U t =Q +W => U t = = kpa m 3 Συµπέρασµα. Η ολική ενέργεια του συστήµατος έχει µειωθεί κατά ένα ποσό ίσο µετοέργο που αποδόθηκε στο περιβάλλον.

28 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ 1ου ΝΟΜΟΥ Όταν ένα σύστηµα µεταφέρεται από µια κατάσταση α σε µια κατάσταση b όπως στο σχήµα ακολουθώντας τη διαδροµή acb, τότε εισέρχεται στο σύστηµαθερµότητα ίση µε 100 J και το σύστηµα παράγει έργο ίσο µε 40 J. Πόση θερµότητα εισέρχεται στο σύστηµα κατά µήκος της διαδροµής aeb αν το σύστηµα παράγει έργο 20 J; Το σύστηµαεπιστρέφειστοα ακολουθώντας τη διαδροµή bda. Εάν στο σύστηµα παράγεται έργο 30J, τότε το σύστηµα απορροφά ή απελευθερώνει θερµότητα και πόση;

29 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ 1ου ΝΟΜΟΥ Α) Εφαρµόζουµε τον1ο νόµο για τη διαδροµήαb U t ab =Q acb +W acb = = 60 J Η ποσότητα αυτή παριστάνει τη µεταβολή της εσωτερικής ενέργειας για τη µεταβολή της κατάστασης από το α στο b και ισχύει για οποιαδήποτε διαδροµή. Για την διαδροµή aeb ισχύει ότι U t ab =Q aeb +W aeb = Q aeb 20 = 60 => Q aeb = 80 J Β) Για τη διαδροµή bda εφαρµόζοντας πάλι τον 1ο νόµο έχουµε ότι U t ba =- Ut ab = - 60 = Q bda +W bda = Q bda +30 => Q bda = - 90 J Που σηµαίνει ότι το σύστηµα απελευθερώνει ενέργεια.

30 ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ΙΟΤΗΤΑ: Η ΕΝΘΑΛΠΙΑ Σε πολλές περιπτώσεις η εσωτερική ενέργεια δεν είναι χρηστικό µέγεθος για την περιγραφή πολλών πρακτικών εφαρµογών. Χρειάζεται τότε να οριστούν άλλες θερµοδυναµικές ιδιότητες που να συνδέονται µε την εσωτερική ενέργεια. Μία εξ αυτών των ιδιοτήτων είναι η Ενθαλπία η οποία ορίζεται ως: H t U t + PV t Η ενθαλπία είναι σηµαντική ιδιότητα στη θερµοδυναµική γιατί το άθροισµα U t + PV t εµφανίζεται πολύ συχνά σε προβλήµατα που περιλαµβάνουν διεργασίες ροής. Στη διαφορική µορφή της η ενθαλπία δίνεται ως dh= du+ d(pv) και για µία διαφορική µεταβολή µε ολοκλήρωση προκύπτει ότι Ιδιότητες της ενθαλπίας : 1) Είναι καταστατική συνάρτηση H = U + (PV) 2) Είναι εκτατική ιδιότητα (ηειδικήκαιηγραµµοµοριακή ενθαλπία είναι εντατική ιδιότητα)

31 ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ΙΟΤΗΤΑ: Παράδειγµα: Η ΕΝΘΑΛΠΙΑ Να υπολογιστούν τα U και H για την εξάτµιση 1 kg νερού σε σταθερή θερµοκρασία 100ºC και σταθερή πίεση kpa. Οι ειδικοί όγκοι του υγρού και του ατµού στις συνθήκες αυτές είναι m 3 kg -1 και m 3 kg -1. Για τη µεταβολή αυτή προστίθεται στο νερό θερµότητα ίση µε kj. Ως σύστηµα θεωρούµε το1 kg νερού. Υποθέτουµε ότι το ρευστό περιέχεται σε έναν κύλινδρο και περιορίζεται από ένα έµβολο που κινείται χωρίς τριβές και ασκεί µια σταθερή πίεση ίση µε kpa. Με την προσθήκη θερµότητας το νερό διαστέλλεται από τον αρχικό στον τελικό του όγκο και έτσι παράγεται έργο στο έµβολο. W = -P V = ( ) = kpa m 3 = k N m -2 m 3 = kj Εφόσον η θερµότητα είναι kj έχουµε µε τον1ονόµο ότι U =Q+W = = kj Για την περίπτωση της ενθαλπίας έχουµε ότι H= U+ (PV) και επειδή η πίεση παραµένει σταθερή τότε H = U+P V = U- W = Q =

32 MIA ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: ΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ O πρώτος νόµος όπως τον περιγράψαµε µαθηµατικά περιορίζεται σε διεργασίες που δεν περιλαµβάνουν ροή (σταθερής µάζας) αλλά µόνο µεταβολές της εσωτερικής ενέργειας. Στη βιοµηχανία όµως πολύ συχνά απαντώνται διεργασίες στις οποίες ένα ρευστό ρέει σε µόνιµη κατάσταση µέσα στα µηχανήµατα. Ας δούµε τώραµια εξιδανικευµένη περίπτωση όπου υπάρχει σταθεροποιηµένη ροή σε µόνιµη κατάσταση οι ρυθµοί ροής δεν µεταβάλλονται µε τοχρόνο δεν υπάρχει συσσώρευση µάζας ή ενέργειας σε κανένα σηµείο του συστήµατος.

33 Ως σύστηµαθεωρούµε µία µονάδα µάζας ρευστού και ας δούµετώρατιςµεταβολές που λαµβάνουν χώρα σε αυτή τη µονάδα µάζας καθώς ρέει µέσα στη συσκευή από το τµήµα 1 στο τµήµα 2. 1) Η µεταβολή της κινητικής ενέργειας της µονάδας µάζας του ρευστού είναι: E κ = 1 2 u u 2 1 = 1 2 u 2

34 MIA ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: ΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ταχύτητα εδώ ορίζεται ως η µέση ταχύτητα του ρευστού και είναι ίση µε τον ογκοµετρικό ρυθµό ροής δια την επιφάνεια διατοµής Η προσέγγιση αυτή είναι κατάλληλη για µια πλήρως ανεπτυγµένητυρβώδηροήπουείναι πρακτικώς και η µόνη περίπτωση στην οποία η κινητική ενέργεια είναι σηµαντικός παράγοντας. Η µεταβολή της δυναµικής ενέργειας ανά µονάδα µάζας ρευστού ανάµεσα στα τµήµατα 1 και 2 είναι: Ε Ρ = z 2 g z 1 g = g z Οπότε ο 1ος νόµοςστηγενικήτουµορφή είναι: 1 2 U + u + g z = Q + W 2 Όπου Q και W παριστάνουν όλη τη θερµότητα και το έργο που προσθαφαιρείται σε όλη τη µάζα του ρευστού

35 MIA ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: ΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΉ: Το W και W s είναι δύο διαφορετικά µεγέθη. Το W s είναι το αξονικό έργο και ο όρος αξονικό δηλώνει το έργο εκείνο που παράγεται ή καταναλώνεται από το ρευστό που ρέει µέσα σε ένα µηχάνηµα και µεταφέρεται από έναν άξονα που προεξέχει από το µηχάνηµα ο οποίος περιστρέφεται ή εκτελεί παλινδροµική κίνηση. Το W s είναι το έργο που ανταλλάσσει το σύστηµα µε το περιβάλλον του µέσω του άξονα αυτού. Το W αναφέρεται στο έργο που ανταλλάσσεται ανάµεσα στη µονάδα µάζας του ρευστού, η οποία θεωρείται ως σύστηµα, και στο ρευστό που βρίσκεται στις δύο πλευρές της µάζας αυτής. Το έργο αυτό παράγεται ή καταναλώνεται λόγω δυνάµεων πίεσης στα άκρα της συσκευής. Στο τµήµα 1 το περιβάλλον δίνει έργο στο σύστηµα που ισούται µε το γινόµενο της δύναµης επί τη µετατόπιση. Στο στο τµήµα 2 το σύστηµα προσδίδει έργο στο περιβάλλον που ισούται επίσης µε το γινόµενο της δύναµης επί τη µετατόπιση. Έχουµε λοιπόν ότι W! = F 1 l 1 =(P 1 A 1 )(V 1 /A 1 )=P 1 V 1 W 2 =- F 2 l 2 =- (P 2 A 2 )(V 2 /A 2 )= - P 2 V 2 Οπότε το συνολικό έργο στο σύστηµα είναι: W = W s + P 1 V 1 -P 2 V 2

36 MIA ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: ΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Οπότε µε αντικατάσταση στον 1ο νόµο έχουµε: 1 2 U + u + g z = Q + Ws + PV U + ( PV ) u + g z = Q + 2 P V 2 W s 2 Αλλά U + (PV)= Η, οπότε προκύπτει ότι 1 2 H + u + g z = Q + 2 W s Στην περίπτωση που κινητική και δυναµική ενέργεια είναι αµελητέες τότε: Η = Q + W s που είναι ισοδύναµη µε U t = Q + W

37 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: ΘΕΡΜΙ ΟΜΕΤΡΟ ΡΟΗΣ Ο 1ος νόµος µε τη χρήση της ενθαλπίας αντί της εσωτερικής ενέργειας χρησιµοποιείται σε διεργασίες ροής. Στις περισσότερες από αυτές τις εφαρµογές είναι απαραίτητες οι τιµές της ενθαλπίας. Όπως αναφέραµε η ενθαλπία είναι καταστατική συνάρτηση και ιδιότητα της ύλης και οι τιµές της εξαρτώνται µόνο από τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριµένη κατάσταση είναι εφικτός ο προσδιορισµός της ενθαλπίας και ο καταχωρισµός των τιµών της σε πίνακες. Η ενθαλπία εργαστηριακά µετριέται εύκολα µεέναθερµιδόµετρο ροής.

38 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: Στο θερµιδόµετρο ροής ισχύουν τα εξής: ΘΕΡΜΙ ΟΜΕΤΡΟ ΡΟΗΣ Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ένας ηλεκτρικός θερµαντήρας βυθισµένος σε ένα ρευστό που ρέει. Η συσκευή είναι σχεδιασµένη έτσι ώστε οι µεταβολές της κινητικής και της δυναµικής ενέργειας να είναι αµελητέες από το τµήµα 1 στο τµήµα 2. Επιπλέον δεν επιτελείται αξονικό έργο στο σύστηµα. Οπότε εφαρµόζοντας τον 1ο νόµο µε χρήσητης ενθαλπίας έχουµε ότι: Η = Η 2 Η 1 = Q Σε περίπτωση που υπάρχει καλή µόνωση µπορεί να υπολογιστεί εύκολα η θερµότητα και κατά συνέπεια η µεταβολή της ενθαλπίας.

39 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: Στο θερµιδόµετρο ροής που συζητήσαµε προηγουµένως ισχύουν τα εξής στοιχεία για το νερό: Ρυθµός ροής 4.15 g s -1, t 1 = 0 ºC, t 2 = 300 ºC, P 2 = 3 bar Ρυθµός προσθήκης θερµότητος από το θερµαντήρα W. Κατά τη διάρκεια της διεργασίας το νερό εξατµίζεται πλήρως. Να υπολογιστεί η ενθαλπία του ατµού σε θερµοκρασία 300 ºC και πίεση 3 bar αν η ενθαλπία του νερού σε υγρή κατάσταση στους 0 ºC είναι ίση µε µηδέν. Θεωρούµε ότι οι µεταβολές κινητικής και δυναµικής ενέργειας είναι ίσες µε 0. Επίσης δεν παράγεται ή καταναλώνεται αξονικό έργο. Άρα από τον 1ο νόµο έχουµε: H 2 -H 1 =Q H 2 =Q = (12740 J s -1 )/ (4.15 g s -1 )= 3070 J/g

40 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: Αέρας σε πίεση 1 bar και θερµοκρασία 25 ºCεισέρχεται σε ένα συµπιεστή µε χαµηλή ταχύτητα και εξέρχεται σε πίεση 3 bar. Στη συνέχεια εισέρχεται σε ένα ακροφύσιο όπου και αποκτά ταχύτητα 600 m s -1 στις αρχικές συνθήκες θερµοκρασίας και πίεσης. Αν το έργο συµπίεσης είναι 240 kj ανά kg αέρα, πόση θερµότηταθαπρέπεινααποµακρυνθεί κατά τη διάρκεια συµπίεσης. Εφόσον ο αέρας επανέρχεται στις αρχικές συνθήκες πίεσης και θερµοκρασίας δεν έχουµε κάποια µεταβολή στην ενθαλπία του. Επιπλέον η µεταβολή της δυναµικής ενέργειας θεωρούµε ότι είναι αµελητέα. Θεωρώντας επίσης την αρχική ταχύτητα του αέρα πολύ µικρή σε σχέση µε την τελική προκύπτει από τον 1ο νόµο ότι: Q = 1 2 u 2 2 W s Οπότε έχουµε ότι Q = 0.5 (600 2 ) 240 = = - 60 kj / kg -1 Έτσι για κάθε 1 kg αέρα που συµπιέζεται εκλύεται ποσότητα θερµότητας ίση µε 60 kj

41 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: Νερό θερµοκρασίας 200 ºF αντλείται από µία δεξαµενή αποθήκευσης µε ρυθµό 50 (gal min -1 ). Ο κινητήρας της αντλίας παρέχει έργο µε ρυθµό 2 ΗΡ. Το νερό διέρχεται από έναν εναλλάκτη θερµότητας όπου αποβάλλει θερµότητα µε ρυθµό (Btu min -1 ) και µεταφέρεται σε µια δεύτερη δεξαµενή αποθήκευσης που βρίσκεται 50 ft υψηλότερα της πρώτης. Ποια θα είναι η θερµοκρασία του νερού στη δεύτερη δεξαµενή; ίνεται η πυκνότητα του νερού στους 200 ºF ως 60.1 lb m ft -3. Πρόκειται για διεργασία σταθεροποιηµένης ροής σε µόνιµη κατάσταση οπότε εφαρµόζουµε τηγενικήµορφή του 1ου νόµου µε χρήση της ενθαλπίας. Η αρχική και η τελική ταχύτητα του υγρού στις δεξαµενές είναι αµελητέες οπότε µεταβολή της κινητικής ενέργειας µπορεί να θεωρηθεί 0. 1 ft 3 = 7.48 gal Ορυθµός ροής είναι λοιπόν 50*(60.1 /7.48) = 402 lb m min -1 απ όπου προκύπτει ότι Q = /402 = Btu lb m 1, 1 HP = Btu min -1 οπότε το αξονικό έργο είναι W s = 2*42.41/402 = 0.21 Btu lb m 1 Εάνθεωρηθείότιητοπικήεπιτάχυνσητηςβαρύτηταςείναι ft s -2 τότε η δυναµική ενέργεια είναι: g/g c * z=( /32.174)* (50/778.16)= 0.06 Btu lb m 1

42 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ: Από τον 1ο νόµο έχουµε ότι Η = Q + W s g/g c * z = Btu lb m 1 Απότουςπίνακεςατµού η ενθαλπία του νερού στους 200 ºF είναι Btu lb 1 m έτσι: Η =Η 2 Η 1 = Η = => Η 2 =68.74 Btu lb 1 m Οπότε τώρα πάµε πάλι στους πίνακες ατµού και βλέπουµε ότιηθερµοκρασία που αντιστοιχεί σε αυτήν την τιµή τηςενθαλπίαςείναι ºF Είναι επίσης εµφανές ότι η δυναµική ενέργεια και το αξονικό έργο εδώ είναι πολύ µικρές ποσότητες σε σχέση µε τηθερµότητα και θα µπορούσαν να παραληφθούν.

43 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Ο όρος ισορροπία δηλώνει γενικά µια στατική κατάσταση, δηλαδή την απουσία οποιασδήποτε µεταβολής (αλλαγής). Στη θερµοδυναµική όµως ισορροπία δεν σηµαίνει µόνο αυτό αλλά επίσης σηµαίνει και την απουσία οποιασδήποτε τάσης (προδιάθεσης) για αλλαγή σε µακροσκοπική κλίµακα. Επειδή γενικά η προδιάθεση για αλλαγή προκαλείται από κάποια κινητήρια δύναµη, η απουσία προδιάθεσης υποδηλοί και την απουσία κινητήριας δύναµης. Έτσι όλες οι δυνάµεις ενός τέτοιου συστήµατος εξισορροπούνται µεταξύ τους. Το αν θα συµβεί µεταβολή σε ένα σύστηµα εξαρτάται από την αντίστασή του και από την κινητήρια δύναµη. Πολλά συστήµατα παραµένουν σχεδόν αµετάβλητα ακόµα και κάτω από την επίδραση κινητήριων δυνάµεων µεγάλου µεγέθους επειδή η αντίστασή τους είναι µεγάλη. Το είδος της µεταβολής εξαρτάται από το είδος της δύναµης: Μηχανικές δυνάµεις Θερµικές Χηµικές Πυρηνικές ηλεκτροµαγνητικές Σε κατάσταση ισορροπίας όλες οι δυνάµεις εξισορροπούνται.

44 ΚΑΝΟΝΑΣ ΦΑΣΕΩΝ Γενικά έχουµεαναφέρεισεπροηγούµενα µαθήµατα ότι η κατάσταση ενός οµογενούς ρευστού είναι καθορισµένη αν γνωρίζουµε τιςτιµές δύο εντατικών θερµοδυναµικών ιδιοτήτων του (π.χ. πίεση και θερµοκρασία). Αντιθέτως σε συστήµατα δύο φάσεων που είναι σε ισορροπία αρκεί να καθοριστεί η τιµή µίας µόνο τέτοιας µεταβλητής. Ένα µίγµα νερού ατµού είναι σε ισορροπία στους 100 ºC όταν και µόνο όταν η πίεση είναι kpa. Αν µεταβληθεί η πίεση το σύστηµα παύει να είναι σε ισορροπία χωρίς αντίστοιχη µεταβολή της θερµοκρασίας. Προκύπτει το εξής ερώτηµα: Υπάρχει συσχέτιση µεταξύ των ανεξάρτητων µεταβλητών που πρέπει να καθοριστούν ώστε να προσδιοριστεί η εντατική κατάσταση ενός συστήµατος; Η απάντηση είναι ναι και προέκυψε από τον κανόνα των φάσεων που µε θεωρητικούς υπολογισµούς εισήγαγε το 1875 ο Josiah Willard Gibbs στις ΗΠΑ. F = 2 π + Ν Όπου F είναι οι ανεξάρτητες µεταβλητές (ή αλλιώς βαθµοί ελευθερίας), π είναι ο αριθµός φάσεων και Ν ο αριθµός των χηµικών ουσιών στο σύστηµα. Η εντατική κατάσταση του συστήµατος σε ισορροπία καθορίζεται αν προσδιοριστούν η θερµοκρασία, ή πίεσηκαιοισυστάσειςόλωντωνφάσεων.

45 ΚΑΝΟΝΑΣ ΦΑΣΕΩΝ Ως φάση ορίζεται µία οµογενής περιοχή της ύλης π.χ. Αέριο ή µίγµα αερίων, υγρό ή διάλυµαυγρών, κρύσταλλος στερεού, κλπ. Για την εφαρµογή του κανόνα των φάσεων δεν είναι απαραίτητο να είναι µία φάση συνεχής Ο κανόνας εφαρµόζεται και σε ασυνεχής φάσεις όπως µίγµατα φυσαλίδων σε υγρό, κρυσταλλικά στερεά διεσπαρµένασευγράήαέριακ.ο.κ. Στις περιπτώσεις αυτές συνυπάρχουν µία συνεχής φάση και µία ασυνεχής φάση (η διεσπαρµένη φάση). Οποιαδήποτε µεταβολή των ιδιοτήτων συµβαίνει απαραιτήτως στο όριο µεταξύ των δύο φάσεων. Για να εφαρµοστεί ο κανόνας των φάσεων πρέπει απαραιτήτως όλες οι φάσεις να βρίσκονται σε θερµοδυναµική ισορροπία. Ο ελάχιστος αριθµός βαθµών ελευθερίας ενός συστήµατος είναι 0. Όταν F=0 τότε το σύστηµαείναιαµετάβλητο και π = 2+Ν. Η τιµή του π είναι ο µέγιστος αριθµός φάσεων που µπορούν να υπάρξουν σε ισορροπία σε ένα σύστηµα που περιέχει Ν χηµικές ουσίες. Όταν Ν=1 (π.χ. νερό) τότε από τον κανόνα των φάσεων προκύπτει ότι π = 3, δηλαδή τρεις φάσεις είναι ο µέγιστος αριθµός φάσεων που συνυπάρχουν σε ισορροπία Αυτό ορίζεται ως το τριπλό σηµείο νερού (Τ=0.01 ºC P= bar). Οποιαδήποτε µεταβολή είτε στην πίεση είτε στην θερµοκρασία οδηγεί στην εξαφάνιση µίας τουλάχιστον φάσης!

46 ΚΑΝΟΝΑΣ ΦΑΣΕΩΝ Παράδειγµα: Πόσους βαθµούς ελευθερίας έχουν τα παρακάτω συστήµατα; 1) Νερό στην υγρή φάση σε ισορροπία µε τους ατµούς του 2) Νερό στην υγρή φάση σε ισορροπία ατµού και αζώτου 3) Υγρό διάλυµααλκοόληςσενερόσεισορροπίαµετουςατµούς του. 1. Το σύστηµαπεριέχειµία χηµική ουσία σε δύο φάσεις F = 2-π +Ν=2-2+1=1 Αυτό το αποτέλεσµα λέειότισεµία δεδοµένη πίεση το νερό έχει ένα µόνο σηµείο βρασµού, ή αλλιώς για κάθε θερµοκρασία υπάρχει µία συγκεκριµένη πίεση που το σύστηµαισορροπεί µεταξύ ατµού και υγρού. Για τυχαίο ζεύγος τιµών θερµοκρασίας και πίεσης το σύστηµα δε βρίσκεται απαραίτητα σε ισορροπία. 2. Το σύστηµα περιέχει δύο χηµικές ουσίες και δύο φάσεις άρα: F = 2-π +Ν=2-2+2=2 Από το αποτέλεσµα προκύπτει ότι η προσθήκη ενός αδρανούς αερίου σε ένα σύστηµα νερού σε ισορροπία µεταξύ ατµού και υγρού µεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του συστήµατος. Ηθερµοκρασία µπορεί να µεταβάλλεται ανεξάρτητα της πίεσης και αντιστρόφως. Όταν όµως καθοριστούν και οι δύο τιµές τότε το σύστηµα ισορροπεί σε µία συγκεκριµένη σύσταση ατµών! Αν δεχτούµε επίσης ότι το άζωτο έχει αµελητέα διαλυτότητα στην υγρή φάση τότε αρκεί να οριστεί η σύσταση της αέριας φάσης.

47 ΚΑΝΟΝΑΣ ΦΑΣΕΩΝ 3. Το σύστηµα περιέχει δύο χηµικές ουσίες και δύο φάσεις άρα: F = 2-π +Ν=2-2+2=2 Οι µεταβλητές του κανόνα των φάσεων είναι η θερµοκρασία, ηπίεσηκαιοισυστάσειςτων φάσεων.

48 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΙΕΡΓΑΣΙΑ Μια διεργασία ορίζεται ως αντιστρεπτή όταν η κατεύθυνσή της µπορεί να αντιστραφεί σε οποιοδήποτε σηµείο της µε µία απειροελάχιστη µεταβολή των εξωτερικών συνθηκών. Γενικά αντιστρεπτές διεργασίες ως επί το πλείστον δεν υφίστανται στη φύση αλλά στη θερµοδυναµική ο ορισµός τους διευκολύνει αφάνταστα τους υπολογισµούς και την ανάπτυξη εννοιών.

49 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΙΕΡΓΑΣΙΑ

50 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΙΕΡΓΑΣΙΑ Συνοψίζοντας µια διεργασία περιγράφεται ως αντιστρεπτή όταν είναι απαλλαγµένη από τριβές, αποµακρύνεται ελάχιστα από την ισορροπία (όλες οι µεταβολές είναι διαφορικές) και κατά την αποµάκρυνση αυτή περνά από διαδοχικές καταστάσεις ισορροπίας. Οι κινητήριες δυνάµεις που δρουν έχουν διαφορικό µέγεθος και η φορά της διεργασίας σε οποιοδήποτε σηµείο µπορεί να αντιστραφεί από µια διαφορική µεταβολή των εξωτερικών συνθηκών, προκαλώντας την επανάληψη της διεργασίας πάνω στην ίδια διαδροµή και οδηγώντας στην αποκατάσταση της αρχικής κατάστασης του συστήµατος και του περιβάλλοντος. Μια αντιστρεπτή διεργασία είναι ιδανική και αντιπροσωπεύει το όριο µιας πραγµατικής διεργασίας. Στη θερµοδυναµική το έργο µιας διεργασίας υπολογίζεται συνήθως για αντιστρεπτές διεργασίες επειδή έτσι είναι πιο εύκολη η µαθηµατική επίλυση. Το έργο µιας πραγµατικής διεργασίας υπολογίζεται σε καλή προσέγγιση από το έργο µιας αντιστρεπτής διεργασίας σε συνδυασµό µε τον κατάλληλο βαθµόαπόδοσης.

51 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΙΕΡΓΑΣΙΑ Παράδειγµα: Μια οριζόντια διάταξη εµβόλου-κυλίνδρου τοποθετείται σε ένα λουτρό σταθερής θερµοκρασίας. Το έµβολο κινείται µεαµελητέες τριβές, ενώ µια εξωτερική δύναµη το συγκρατεί στη θέση του. Η αρχική πίεση του αερίου µέσα στον κύλινδρο είναι 14 bar. Ο αρχικός όγκος του αερίου είναι V 1 =0.03 m 3. Η εξωτερική δύναµη που δρα στο έµβολο µειώνεται σταδιακά επιτρέποντας στο αέριο να εκτονωθεί µέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Πειραµατικά προκύπτει ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες ο όγκος του αερίου συνδέεται µε την πίεσή του έτσι ώστε το γινόµενο PV να είναι σταθερό. Να υπολογιστεί το έργο που παράγει το αέριο, αν η εξωτερική δύναµηαντίναµειωθεί σταδιακά µειώνεται απότοµαστη µισήαπότηναρχικήτηςτιµή. Λύση: Η διεργασία αρχικά όπως περιγράφεται είναι µηχανικά αντιστρεπτή. Ισχύει ότι PV=k => P=k/V και W = V V 1 2 PdV = k V V 1 2 dv V = k V ln V 2 1

52 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΙΕΡΓΑΣΙΑ Όµως V 1 =0.03 m 3 V 2 =0.06 m 3, k=pv=p 1 V 1 =(14*10 5 )*0.03= 42 kj Έτσι έχουµε ότι W= -42 *ln2 = kj Η τελική πίεση του συστήµατος είναι P 2 = k/v 2 =42/0.06=7 bar Στην 2η περίπτωση αφού η δύναµηέχειµειωθεί στο µισό, το αέριο εκτονώνεται απότοµα ενάντια σε µια σταθερή δύναµη που ισοδυναµεί µε πίεση7 bar. Τελικά το σύστηµα επιστρέφει σε κατάσταση ισορροπίας ίδια µε την τελική κατάσταση της αντιστρεπτής διεργασίας. Κατά συνέπεια η µεταβολή του όγκου είναι ίδια όπως και πριν και το έργο που παράγεται είναι η εξωτερική πίεση επί την µεταβολή του όγκου, ήτοι: W= -(7* 10 5 )( ) = 21 kj Η διεργασία αυτή δεν είναι προφανώς αντιστρεπτή και σε σύγκριση µετην αντιστρεπτή διεργασία έχει βαθµό απόδοσης21/ = ή 72.1%

53 ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗΣ Για ένα κλειστό σύστηµα n γραµµοµορίων ο 1ος νόµος εκφράζεται ως εξής: d(nu) = dq + dw Το έργο µιας µηχανικά αντιστρεπτής διεργασίας χωρίς ροή δίνεται από τη σχέση dw= -Pd(nV) Εάν µια τέτοια διεργασία γίνεται υπό σταθερό όγκο τότε προφανώς το έργο είναι ίσο µε 0. Αν γίνεται υπό σταθερή πίεση τότε µε ολοκλήρωση προκύπτει ότι W= -np V Αντικαθιστώντας στον 1ο νόµοέχουµε ότι d(nu) = dq - Pd(nV) Οπότε αν η διεργασία είναι µηχανικά αντιστρεπτή και υπό σταθερό όγκο χωρίς ροή τότε dq = d(nu) µε ολοκλήρωση Q = n U ηλαδή σε µια µηχανικά αντιστρεπτή διεργασία υπό σταθερό όγκο χωρίς ροή η θερµότητα που µεταφέρεται είναι ίση µε τηµεταβολή της εσωτερικής ενέργειας του συστήµατος.

54 ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗΣ Για µία διεργασία υπό σταθερή πίεση έχουµε ότι Αλλά η ενθαλπία ορίζεται ως Οπότε συνδυάζοντας έχουµε ότι d(nu) = dq - Pd(nV) nh = nu +P(nV) d(nh)=d(nu)+pd(nv) για σταθ. Πίεση dq = d(nη) µε ολοκλήρωση Q = n Η ηλαδή σε µια µηχανικά αντιστρεπτή διεργασία υπό σταθερή πίεση χωρίς ροή η θερµότητα που µεταφέρεται είναι ίση µε τηµεταβολή της ενθαλπίας του συστήµατος. Αν συγκρίνουµε τις δύο περιπτώσεις καταλαβαίνει κανείς ότι ο ρόλος της ενθαλπίας στις διεργασίες σταθερής πίεσης είναι ανάλογος µε το ρόλο της εσωτερικής ενέργειας σε διεργασίες σταθερού όγκου.

55 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) Όπως αναφέρθηκε προηγουµένως η θερµότητα εξετάζεται σε σχέση µε την επίδρασή της στο σώµα από ή προς το οποίο µεταφέρεται. Πάνω σε αυτό βασίζεται η ιδέα ότι κάθε σώµα έχει µια συγκεκριµένη χωρητικότητα θερµότητας (θερµοχωρητικότητα). Όσο µικρότερη η µεταβολή θερµότητας που προκαλείται από τη µεταφορά µιας δεδοµένης ποσότητας θερµότητας σε ένα σώµα τόσο µεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του σώµατος σε θερµότητα. Έτσι ορίζουµετηθερµοχωρητικότητα ενός σώµατος (ήαλλιώςτηνειδική θερµότητα) ως: C=dQ/dT Το µειονέκτηµα του ορισµού είναι ότι το C όπως και η θερµότητα εµφανίζεται ως µια ποσότητα που εξαρτάται από τη διεργασία και δεν είναι καταστατική συνάρτηση. Υποδηλώνεται λοιπόν ότι µπορούν να οριστούν περισσότερες της µιας ειδικές θερµότητες! Πρακτικά ορίζονται δύο ειδικές θερµότητες οι οποίες είναι καταστατικές συναρτήσεις!!! C V ( U/ T) V C P ( H/ T) P για σταθερό όγκο για σταθερή πίεση

56 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) Παρά το γεγονός ότι οι ορισµοί των C V και C Ρ δεν αναφέρονται σε κάποια διεργασία, ωστόσο καθένας από αυτούς επιτρέπει την απλή περιγραφή συγκεκριµένης διεργασίας. Για διεργασία σταθερού όγκου έχουµε ότι du= C V dt και ολοκληρώνοντας παίρνουµε U = T T 1 2 C V dt Και αν αντικαταστήσουµε στον1ο νόµο προκύπτει ότι Q = n U = n T T 1 2 C V dt Ας θεωρήσουµε τώραµία τυχαία διεργασία η οποία µεταβάλει τον όγκο του συστήµατος αλλά αρχικός και τελικός όγκος είναι ίσα µεγέθη. Μια τέτοια διεργασία δεν είναι σταθερού όγκου. Όµως οι µεταβολές των καταστατικών συναρτήσεων είναι ανεξάρτητες από τη διαδροµή και έχουν την ίδια τιµή για όλες τις διεργασίες που οδηγούν στις ίδιες τελικές συνθήκες. Γιατηνδιεργασίαπουαναφέραµε ισχύειεπίσηςότι U = T T 1 2 C V dt

57 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) ιότι U, C V, T είναι καταστατικές συναρτήσεις. Τι ισχύει όµως µετηθερµότητα; Παρόλο που η εσωτερική ενέργεια µπορεί να υπολογιστεί η θερµότητα σε αυτή τη διεργασία δεν είναι ίση µε n U! ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Αντίστοιχα µε τις διεργασίες σταθερού όγκου για διεργασίες σταθερής πίεσης ισχύουν τα ίδια για την ενθαλπία όπως για την εσωτερική ενέργεια: H = T T 1 2 C P dt Και για µια µηχανικά αντιστρεπτή διεργασία σταθερής πίεσης ισχύει ότι Q = n H = n T T 1 2 C P dt Αφού τα Η, Τ και C Ρ είναι καταστατικές συναρτήσεις η ενθαλπία µπορεί να υπολογιστεί µε τον τρόπο αυτό για µια οποιαδήποτε διεργασία µεταξύ µε αρχική και τελική πίεση Ρ 1 και Ρ 2, όχι όµως και η θερµότητα µετοέργο!

58 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) Παράδειγµα: Ένα αέριο θεωρείται ιδανικό, όταν ο όρος PV/T είναι σταθερός ανεξάρτητα από τις µεταβολές που υφίσταται το αέριο. Ένα τέτοιο αέριο έχει όγκο m 3 mol -1 στους 0ºC και σε πίεση 1bar. Στο πρόβληµα που ακολουθεί ο αέρας µπορεί να θεωρηθεί ως ιδανικό αέριο µε σταθερές ειδικές θερµότητες C V =(5/2) R και C Ρ =(7/2) R Όπου R=8.314 J mol -1 K -1 έτσι C V = J mol -1 K -1 και C Ρ = J mol -1 K -1 Οι αρχικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο αέρας είναι 1 bar και 25 ºC. Ο αέρας συµπιέζεται σε 5 bar στους 25 ºC µε δυο διαφορετικές µηχανικά αντιστρεπτές διεργασίες. Να υπολογιστεί η θερµότητα και το έργο που απαιτούνται καθώς και τα U και Η του αέρα για τις ακόλουθες διαδροµές: Α) Ψύξη υπό σταθερή πίεση και στη συνέχεια θέρµανση υπό σταθερό όγκο Β) Θέρµανση υπό σταθερό όγκο και στη συνέχεια ψύξη υπό σταθερή πίεση

59 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) U= (1*10 5 )( )=-4.058kJ Λύση: Καταρχάς αφού δεν δίνεται διαφορετικά ας θεωρήσουµε ως σύστηµα 1 γραµµοµόριο αέρα και ας υποθέσουµε ότι αυτό είναι σε ένα σύστηµαεµβόλου κυλίνδρου. Εφόσον οι διεργασίες είναι µηχανικά αντιστρεπτές µπορούµεναθεωρήσουµε πιθανές τριβές ως αµελητέες. Ο αρχικός όγκος του αέρα είναι: O τελικός όγκος είναι V 1 =( )(298.15/273.15)= m 3 V 2 =V 1 *(P 1 /P 2 )= *(1/5)= m 3 1)Στην 1η περίπτωση ο αέρας αρχικά ψύχεται σε σταθερή πίεση 1 bar µέχρι ο όγκος του να γίνει m 3. Στη συνέχεια όσο ο αέρας θερµαίνεται ο όγκος διατηρείται σταθερός στην τιµή αυτή. Η θερµοκρασία του αέρα µετά το τέλος της ψύξης είναι Τ= ( / )=59.63 Κ Κατά τη µεταβολή αυτή η πίεση παραµένει σταθερή. Οπότε έχουµε: Q= H=C P T=(29.099)( )=-6.941kJ Αφού U= H- (PV)= H-P V τότε

60 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (ΘΕΡΜΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) Στη συνέχεια της διεργασίας ο αέρας θερµαίνεται υπό σταθερό όγκο. Εφαρµόζοντας την εξίσωση της θερµοχωρητικότητας έχουµε ότι: U=Q= C V T=20.785( )=4.058 kj Η πλήρης διεργασία δίνεται από το άθροισµατωνεπιµέρους διεργασιών (ψύξη και θέρµανση) οπότε Και Q= = kj U= =0 kj Αφού ο 1ος νόµος εφαρµόζεται σε όλη τη διεργασία οπότε U=Q+W 0= W W=1.983 kj H εξίσωση H= U+ (PV) εφαρµόζεται επίσης σε όλη τη διεργασία. Όµως Τ 1 =Τ 2 και άρα P 1 V 1 =P 2 V 2 άρα (PV)=0 οπότε H= U=0

61 ΕΙ ΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 2. Και στην περίπτωση αυτή ο αέρας φτάσει στην ίδια τελική κατάσταση σε δύο στάδια. Στο πρώτο, ο αέραςθερµαίνεται υπό σταθερό όγκο ίσο µε τοναρχικόµέχρι η τελική πίεση να γίνει 5 bar. Στο δεύτερο στάδιο ο αέρας ψύχεται υπό σταθερή πίεση 5 bar µέχρι να φτάσει στην τελική του κατάσταση. Ηθερµοκρασία του αέρα µετά την θέρµανση είναι: Τ=298.15(5/1)= Κ Κατά τη θέρµανση ο όγκος παραµένει σταθερός και Q= U= C V T= ( )= kj Κατά την ψύξη η πίεση παραµένει σταθερή και Q= H=C P T=29.099( )= kj Επίσης U= H- (PV)= Η-Ρ V U = (5*10 5 )( )= kj Συνδυάζοντας τα δύο βήµατα έχουµε Q= = kj U = =0 kj W= U Q=0-(-9.915)=9.915 kj και H= U=0 Οι µεταβολές H και U είναι ίδιες και για τις δύο διαδροµές ενώ φαίνεται καθαρά ότι δεν συµβαίνει το ίδιο µετηθερµότητα και το έργο τα οποία εξαρτώνται άµεσα από τη διαδροµή.

62 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Οι τιµές ορισµένων θερµοδυναµικών ιδιοτήτων, όπως η εσωτερική ενέργεια και η ενθαλπία εκτιµώνται συχνά από ογκοµετρικά δεδοµένα. Έχουµε ήδη αναφερθεί στην ύπαρξη πινάκων και διαγραµµάτων που συνδέουν τις θερµοδυναµικές ιδιότητες µεταογκοµετρικά δεδοµένα.

63 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Είναι λοιπόν εµφανές ότι ο προσδιορισµός των ογκοµετρικών δεδοµένων είναι πολύ σηµαντικός στη θερµοδυναµική και στις βιοµηχανικές διεργασίες. Οι σχέσεις που συνδέουν την πίεση, τον όγκο και τη θερµοκρασία είναι πολύ σηµαντικές για τις µετρήσεις των ρευστών και η συνολική ενασχόληση µε τον προσδιορισµό αυτών των ιδιοτήτων καλείται συµπεριφορά PVT. Τα ρευστά κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:στα υγρά και στα αέρια. Η διάκριση µεταξύ αυτών των δύο δεν είναι πάντα τόσο σαφής όσο διαισθητικά φανταζόµαστε. Υπάρχει ένα σηµείο το οποίο καλείται ως κρίσιµο και σε αυτό το σηµείο ο διαχωρισµός των φάσεων είναι αδύνατος! Στη θερµοδυναµική είναι εφικτή η κατασκευή διαγραµµάτων φάσεων µεβάση πειραµατικές µετρήσεις τάσεων ατµών σε συντεταγµένες πίεσης-θερµοκρασίας που περιγράφουν όλες τις φάσεις της καθαρής ουσίας.

64 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ

65 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Ηκαµπύλη εξάτµισης 2 C καταλήγει στο κρίσιµο σηµείο C. Οι συντεταγµένες του σηµείου αυτού είναι η κρίσιµη πίεση και η κρίσιµηθερµοκρασία και είναι ουσιαστικά η υψηλότερη θερµοκρασία και πίεση που µπορεί µια καθαρή χηµική ουσία να βρεθεί σε ισορροπία υγρού-ατµών. Η περιοχή του ρευστού που υπάρχει σε µεγαλύτερες θερµοκρασίες και πιέσεις περιορίζεται από διακεκοµµένες γραµµές οι οποίες δεν παριστάνουν τη µετάβαση από µία φάση σε άλλη, αλλά αποτελούν όρια που καθορίζονται από τις έννοιες υγρό και αέριο. Γενικά ως φάση θεωρούµεέναυγρόπουµπορεί να εξατµιστεί σε αέριο µε µείωση της πίεσης υπό σταθερή θερµοκρασία, ένα αέριο που µπορεί να συµπυκνωθεί σε υγρό µε µείωση της θερµοκρασίας υπό σταθερή πίεση, κ.ο.κ. Όταν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις τότε το ρευστό δεν µπορεί να θεωρηθεί ούτε υγρό ούτε αέριο. Λόγω της ύπαρξης του κρίσιµου σηµείου µπορεί να κατασκευαστεί µια καµπύλη από την υγρή στην αέρια περιοχή η οποία να µην τέµνει το όριο κάποιας φάσης. Ηκαµπύλη αυτή παριστάνει µια σταδιακή µετάβαση από την υγρή στην αέρια φάση και αντίστροφα. Αν αυτή η καµπύλη έτεµνε την καµπύλη εξάτµισης τότε η ουσία θα εξατµιζόταν και οι ιδιότητές της θα µεταβάλλονταν απότοµα.

66 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Το διάγραµµαπίεσης-θερµοκρασίας δεν δίνει πληροφορίες άµεσα για τις µεταβολές του όγκου αλλά απλώς δείχνει τα όρια των µεταβολών. Σε ένα διάγραµµα πίεσηςόγκου, αυτά τα όρια εµφανίζονται ως επιφάνειες όπου συνυπάρχουν σε ισορροπία δύο φάσεις.

67 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ

68 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Είναι βολικότερο στο διάγραµµα PV να απεικονίζουµε και τις ισόθερµες καµπύλες. Κατά µήκος µιας ισόθερµης η θερµοκρασία είναι σταθερή.

69 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ

70 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Για τις µονοφασικές περιοχές του διαγράµµατος PV υπάρχει µία σχέση που συνδέει τα P, V, T, η οποία εκφράζεται ως εξής: f(p,v,t)=0 Συνάγεται δηλαδή ότι για κάθε καθαρό και οµογενές ρευστό σε κατάσταση ισορροπίας υπάρχει µια καταστατική εξίσωση που συνδέει την πίεση, το γραµµοµοριακό (ή τονειδικό) όγκο και τη θερµοκρασία. Η πιο απλή καταστατική εξίσωση είναι αυτή των ιδανικών αερίων η οποία ισχύει κατά προσέγγιση για τα αέρια σε χαµηλή πίεση. Η καταστατική εξίσωση µπορεί να επιλυθεί ως προς την πίεση, τη θερµοκρασία ή τον ειδικό όγκο εκφράζοντας οποιαδήποτε από αυτές τις ποσότητες σε συνάρτηση των άλλων δύο. Για παράδειγµα, αν το V θεωρηθεί συνάρτηση των T και P τότε V=V(P, T) και προκύπτει ότι: dv = V T P dt + V P Οι µερικές παράγωγοι στην εξίσωση του διαφορικού του όγκου έχουν φυσική σηµασία. Είναι µετρήσιµες ποσότητες και συνδέονται µεδύοπολύσηµαντικές ιδιότητες των υγρών: V 1. Το συντελεστή θερµικής διαστολής: β 1 V T 2. Το συντελεστή ισόθερµης συµπιεστότητας: T κ 1 V dp P V P T

71 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Με συνδυασµό της εξίσωσης του διαφορικού του όγκου µε τις εξισώσεις ορισµού των συντελεστών διαστολής και συµπιεστότητας προκύπτει ότι: dv/v=βdt-κdp Όταν βρισκόµαστε στην υγρή φάση οι ισόθερµες έχουν µικρή απόσταση µεταξύ τους και παρουσιάζουν µεγάλη κλίση. Αυτό σηµαίνει ότι οι µερικές παράγωγοι του διαφορικού του όγκου (και κατά συνέπεια και τα β,κ) έχουν µικρές τιµές. Η χαρακτηριστική αυτή συµπεριφορά των ρευστών (εκτός κρισίµου σηµείου) καλείται στη µηχανική των ρευστών µε τον όρο ασυµπίεστο ρευστό. Για ένα τέτοιο ρευστό τα β και κ είναι µηδέν. Στην πραγµατικότητα δεν υπάρχει ασυµπίεστο ρευστό, αλλά η έννοια βρίσκει δόκιµο έδαφος διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα ρεαλιστικό µοντέλο προσέγγισης για τη µελέτη της συµπεριφοράς των υγρών. Για τα ασυµπίεστα ρευστά δεν υπάρχει καταστατική εξίσωση PVT αφού ο όγκος είναι ανεξάρτητος της θερµοκρασίας και της πίεσης. Τα β και κ των πραγµατικών ρευστών εξαρτώνται σε µικρό βαθµόαπότηθερµοκρασία και την πίεση. Για µικρές µεταβολές Ρ και Τ είναι δυνατόν να θεωρηθούν σταθερά κατά προσέγγιση οπότε µε ολοκλήρωση του διαφορικού του όγκου προκύπτει: ln (V 2 /V 1 )= β(τ 2 -Τ 1 )-κ(ρ 2 -Ρ 1 ) Η προσέγγιση αυτή έχει λιγότερους περιορισµούς από την παραδοχή του ασυµπίεστου ρευστού.

72 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Παράδειγµα: Σε θερµοκρασία 20 ºC και πίεση 1bar η ακετόνη έχει τις ακόλουθες ιδιότητες: β = * 10-3 ºC -1, κ = 62 *10-6 bar -1, V = cm 3 g -1 Να υπολογιστούν: α) Ητιµή τουλόγου P T V β) Η πίεση που αναπτύσσεται όταν η ακετόνη θερµανθεί υπό σταθερό όγκο από τους 20 ºC και 1bar στους 30 ºC. γ) Η µεταβολή του όγκου όταν οι συνθήκες µεταβληθούν από 20 ºC και 1bar σε 0 ºC και 10 bar. Λύση: α) Ισχύει ότι dv/v=βdt-κdp. Όταν ο όγκος είναι σταθερός τότε dv =0. Άρα έχουµε βdt-κdp = 0 => (dp/dt) = β/κ=24 bar ºC -1 β) Αν υποθέσουµε ότι τα β και κ είναι σταθερά στο θερµοκρασιακό διάστηµατων10 ºC τότε η εξίσωση dv/v=βdt-κdp µε ολοκλήρωσηδίνει0= β Τ-κ Ρ => Ρ=(β/κ) Τ=240 bar Ρ 2 =Ρ 1 + Ρ=1+240=241 bar

73 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Λύση: γ) Θεωρώντας και πάλι ότι τα β και κ παραµένουν σταθερά στη µεταβολή των συνθηκών που αναφέρονται προκύπτει και πάλι ότι ln (V 2 /V 1 )= β(τ 2 -Τ 1 )-κ(ρ 2 -Ρ 1 )=(1.487 * 10-3 )(-20)(62 *10-6 )(9)= V 2 /V 1 = και άρα V 2 = *1.287=1.249 cm 3 g -1 Οπότε V= V 2 -V 1 = = cm 3 g -1

74 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Γενικά η συµπεριφορά PVT µιας καθαρής ουσίας είναι αρκετά πολύπλοκη και είναι δύσκολο να περιγραφεί µε µία απλή εξίσωση. Σε αρκετές περιπτώσεις όµως αυτό είναι εφικτό για τη συµπεριφορά αερίων. Γενικά σε σταθερή θερµοκρασία είδαµε ότιοόγκοςµειώνεται όσο αυξάνεται η πίεση. Για αέριο ή ατµότογινόµενο PV θα πρέπει να τείνει να µείνει σταθερό ανεξάρτητα από το αν µεταβάλλονται τα Ρ και V οπότε είναι πιο εύκολη η έκφραση της συµπεριφοράς µε µία εξίσωση. Η απλούστερη γενική εξίσωση που µπορεί να χρησιµοποιηθεί είναι η ανάπτυξη του PV µετηβοήθειαµιας δυναµοσειράςτουρωςεξής: PV= α +bp+cp 2 + Ας θέσουµε τώρα ότι οι σταθερές της δυναµοσειράς είναι ίσες µε b=αβ,c=αc,d=αd κλπ. Οπότε η εξίσωση γράφεται ως PV= α (1+Β P+C P 2 +D P 3 + ) Όπου τα α, Β, C, κλπ. Είναι σταθερά για µια συγκεκριµένη θερµοκρασία και χηµική ουσία. Παρά το γεγονός ότι το δεξί σκέλος της εξίσωσης έχει άπειρους όρους στην πράξη χρησιµοποιούνται µε ικανοποιητική προσέγγιση ορισµένοι όροι µόνο. Από πειραµατικές µετρήσεις έχει βρεθεί ότι οι δυο πρώτοι όροι αρκούν για χαµηλές πιέσεις. Όσο όµως αυξάνεται η πίεση τόσο περισσότεροι όροι είναι απαραίτητοι. Παρά το γεγονός ότι οι σταθερές Β, C, κλπ. εξαρτώνται από τη θερµοκρασία και τη χηµική ένωση, η σταθερά α είναι εξαρτηµένη µόνο από τη θερµοκρασία. Αυτό προκύπτει από πειραµατικές µετρήσεις µε χρήσηµιας συγκεκριµένης κατάστασης (π.χ.σηµείο βρασµού).

75 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Από το σχήµα φαίνεται ότι για όλα τα αέρια υπάρχει σύγκλιση στην τιµήτουγινοµένου PV καθώς Ρ 0. Στο όριο Ρ 0 ηεξίσωσητηςδυναµοσειράς παίρνει τη µορφή: lim( PV ) ( PV ) P 0 Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το α είναι ίδιο για όλα τα αέρια και εξαρτάται µόνο από τη θερµοκρασία (PV) * = α = f(t) * = α

76 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Λόγω της ιδιότητας αυτής τα αέρια είναι εξαιρετικά χρήσιµαστηθερµοµετρία επειδή οι οριακές τιµές του (PV) * χρησιµοποιούνται για τον καθορισµό µιας θερµοκρασιακής κλίµακας ανεξάρτητης από το είδος του θερµοµετρικού ρευστού (αερίου). Το µόνο που χρειάζεται είναι να οριστεί µία ποσοτική κλίµακα και η µορφή της συνάρτησης f(t) (και τα δύο βήµατα είναι αυθαίρετα). Η πιο απλή διαδικασία είναι να καθορίζεται το γινόµενο (PV) * ως ευθέως ανάλογο της Τ (PV) * = α = RT όπου R είναι η σταθερά της αναλογίας. Το τριπλό σηµείο του νερού είναι Κ οπότε(pv) * t = R Για µια οποιαδήποτε Τ ισχύει ότι (PV) * /(PV) * t = T/ T= (PV)* /(PV) * t Αυτή εξίσωση καθορίζει την κλίµακα Kelvin για τη θερµοκρασιακή περιοχή που οι τιµές (PV) * είναι πειραµατικά µετρήσιµες. Γενικά η κατάσταση ενός αερίου όταν Ρ 0 είναι ιδιάζουσα. Όσο µειώνεται η πίεση τόσο αποµακρύνονται τα µόρια µεταξύ τους µε αποτέλεσµα οιελκτικέςδιαµοριακές δυνάµεις να µικραίνουν. Ο όγκος των µορίων γίνεται όλο και πιο µικρό ποσοστό του συνολικού όγκου του αερίου. Στο σηµείο που η πίεση προσεγγίζει το µηδέν οι αποστάσεις των µορίων είναι άπειρες και οι όγκοι των µορίων αµελητέοι σε σχέση µε τον όγκο του αερίου. Στις συνθήκες αυτές όλα τα αέρια θεωρούνται ιδανικά.

77 ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Η σταθερά αναλογίας R ονοµάζεται παγκόσµια σταθερά των αερίων και η τιµήτης καθορίζεται από πειραµατικά δεδοµένα µέσω της εξίσωσης: R = (PV) * t / Επειδή όµως στην πράξη δεν είναι εφικτή η µέτρηση σε πίεση ίση µε το0, αυτές οι τιµές προκύπτουν µεπροέκτασηµετρήσεων σε διάφορες άλλες πιέσεις. Η τιµή του(pv) * t είναι cm 3 bar mol -1 R= / = cm 3 bar mol -1 K -1 Οπότε τώρα µπορούµε να ορίσουµε τηνεξίσωσηpv αντικαθιστώντας τον συντελεστή α µε το γινόµενο RΤ. Ζ PV/RT= 1+B P +C P 2 +D P Και ο αδιάστατος παράγοντας PV/RT ονοµάζεται παράγοντας συµπιεστότητας και συµβολίζεται µεζ. Εναλλακτικά αντί για την πίεση µπορούµεναχρησιµοποιήσουµεγιατηνανάπτυξητης δυναµοσειράς τον όγκο οπότε τότε το Ζ γράφεται ως B C D Z = V V V Αυτέςοιδύοεξισώσειςείναιγνωστέςωςενεργές ή δυναµικές εξισώσεις και οι συντελεστές αντίστοιχα ως ενεργοί ή δυναµικοί συντελεστές. Υπάρχει σύνδεση µεταξύ των συντελεστών πίεσης και όγκου ως εξής:

Θερμοδυναμική. Ενότητα 3: Ασκήσεις στη Θερμοδυναμική. Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ

Θερμοδυναμική. Ενότητα 3: Ασκήσεις στη Θερμοδυναμική. Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Θερμοδυναμική Ενότητα 3: Ασκήσεις στη Θερμοδυναμική Κυρατζής Νικόλαος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ 1. Τι εννοούµε λέγοντας θερµοδυναµικό σύστηµα; Είναι ένα κοµµάτι ύλης που αποµονώνουµε νοητά από το περιβάλλον. Περιβάλλον του συστήµατος είναι το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα Κεφάλαιο 20 Θερμότητα Εισαγωγή Για να περιγράψουμε τα θερμικά φαινόμενα, πρέπει να ορίσουμε με προσοχή τις εξής έννοιες: Θερμοκρασία Θερμότητα Θερμοκρασία Συχνά συνδέουμε την έννοια της θερμοκρασίας με

Διαβάστε περισσότερα

. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ . ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 1. Σε µια ισόθερµη µεταβολή : α) Το αέριο µεταβάλλεται µε σταθερή θερµότητα β) Η µεταβολή της εσωτερικής ενέργειας είναι µηδέν V W = PV ln V γ) Το έργο που παράγεται δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Δύναμη F F=m*a kgm/s 2. N = W / t 1 J / s = 1 Watt ( W ) 1 HP ~ 76 kp*m / s ~ 746 W. 1 PS ~ 75 kp*m / s ~ 736 W. 1 τεχνική ατμόσφαιρα 1 at

Δύναμη F F=m*a kgm/s 2. N = W / t 1 J / s = 1 Watt ( W ) 1 HP ~ 76 kp*m / s ~ 746 W. 1 PS ~ 75 kp*m / s ~ 736 W. 1 τεχνική ατμόσφαιρα 1 at Δύναμη F F=m*a kgm/s 2 1 kg*m/s 2 ~ 1 N 1 N ~ 10 5 dyn Ισχύς Ν = Έργο / χρόνος W = F*l 1 N*m = 1 Joule ( J ) N = W / t 1 J / s = 1 Watt ( W ) 1 1 kp*m / s 1 HP ~ 76 kp*m / s ~ 746 W 1 PS ~ 75 kp*m / s

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα 1. Θερμοδυναμική Ορισμοί. Έργο 3. Θερμότητα 4. Εσωτερική ενέργεια 5. Ο Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος 6. Αντιστρεπτή

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις. Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι

Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις. Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι Οι ιδιότητες των αερίων και καταστατικές εξισώσεις Θεόδωρος Λαζαρίδης Σημειώσεις για τις παραδόσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία Ι Τι είναι αέριο; Λέμε ότι μία ουσία βρίσκεται στην αέρια κατάσταση όταν αυθόρμητα

Διαβάστε περισσότερα

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937

Enrico Fermi, Thermodynamics, 1937 I. Θερµοδυναµικά συστήµατα Enrico Feri, herodynaics, 97. Ένα σώµα διαστέλλεται από αρχικό όγκο. L σε τελικό όγκο 4. L υπό πίεση.4 at. Να υπολογισθεί το έργο που παράγεται. W - -.4 at 5 a at - (4..) - -

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 Θέμα 1 Επιλέγοντας το κατάλληλο διάγραμμα φάσεων για ένα πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA.

V (β) Αν κατά τη μεταβολή ΓΑ μεταφέρεται θερμότητα 22J από το αέριο στο περιβάλλον, να βρεθεί το έργο W ΓA. Άσκηση 1 Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο διάγραμμα p V του σχήματος. (α) Αν δίνονται Q ΑΒΓ = 30J και W BΓ = 20J, να βρεθεί η μεταβολή της εσωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

M V n. nm V. M v. M v T P P S V P = = + = σταθερή σε παραγώγιση, τον ορισµό του συντελεστή διαστολής α = 1, κυκλική εναλλαγή 3

M V n. nm V. M v. M v T P P S V P = = + = σταθερή σε παραγώγιση, τον ορισµό του συντελεστή διαστολής α = 1, κυκλική εναλλαγή 3 Τµήµα Χηµείας Μάθηµα: Φυσικοχηµεία Ι Εξέταση: Περίοδος εκεµβρίου 04- (//04. ίνονται οι ακόλουθες πληροφορίες για τον διθειάνθρακα (CS. Γραµµοµοριακή µάζα 76.4 g/mol, κανονικό σηµείο ζέσεως 46 C, κανονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τράπεζα θεμάτων Β Θέμα ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ 16111 Ένα παιδί κρατάει στο χέρι του ένα μπαλόνι γεμάτο ήλιο που καταλαμβάνει όγκο 4 L (σε πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία Κεφάλαιο 7 Θερμοκρασία Θερμοδυναμική Η θερμοδυναμική περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία ή η κατάσταση ενός συστήματος μεταβάλλονται λόγω μεταφοράς ενέργειας. Η θερμοδυναμική ερμηνεύει με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 103 Α. ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 1. Ιδανικό αέριο εκτελεί διαδοχικά τις αντιστρεπτές μεταβολές ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ που παριστάνονται στο ακόλουθο διάγραμμα P-V. α. Αν δίνονται Q ΑΒΓ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εσωτερική ενέργεια: Το άθροισμα της κινητικής (εσωτερική κινητική ενέργεια ή θερμική ενέργεια τυχαία, μη συλλογική κίνηση) και δυναμικής ενέργειας (δεσμών κλπ) όλων των σωματιδίων (ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 8: Θερμοχωρητικότητα Χημικό δυναμικό και ισορροπία. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 8: Θερμοχωρητικότητα Χημικό δυναμικό και ισορροπία. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Θερμοχωρητικότητα Χημικό δυναμικό και ισορροπία Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η ανάπτυξη μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ

B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÅÐÉËÏÃÇ 1 B' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Δ Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Δ Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τράπεζα θεμάτων Δ Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 15949 Ποσότητα ιδανικού αέριου ίση με /R mol, βρίσκεται αρχικά σε κατάσταση ισορροπίας στην οποία έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Μονάδες - Τάξεις μεγέθους

ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Μονάδες - Τάξεις μεγέθους ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Μονάδες - Τάξεις μεγέθους Μονάδες ενέργειας 1 cal = 4,19 J Πυκνότητα νερού 1 g/cm 3 = 1000 Kg/m 3. Ειδική θερμότητα νερού c = 4190 J/Kg.K = 1Kcal/Kg.K = 1 cal/g.k

Διαβάστε περισσότερα

6.2. ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ, ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΕΣ

6.2. ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΠΗΞΗ, ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΕΣ 45 6.1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΦΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΦΑΣΕΩΝ Όλα τα σώµατα,στερεά -ά-αέρια, που υπάρχουν στη φύση βρίσκονται σε µια από τις τρεις φάσεις ή σε δύο ή και τις τρεις. Όλα τα σώµατα µπορεί να αλλάξουν φάση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Σχολικό Έτος 016-017 67 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΡΙΑ 1. Σχετικές Ατομικές και Μοριακές Μάζες Σχετική Ατομική Μάζα (Α r) του ατόμου ενός στοιχείου, ονομάζεται ο αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση α: Συντελεστής Joule Thomson (Τζουλ Τόμσον ) Αθανάσιος Τσεκούρας Τμήμα Χημείας Θεωρία 3 Μετρήσεις 6 3 Επεξεργασία Μετρήσεων 6 Σελίδα Θεωρία Η καταστατική εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΣΩΣΗ CLAUSIUS-CLAPEYRON ΘΕΩΡΙΑ

ΕΞΙΣΩΣΗ CLAUSIUS-CLAPEYRON ΘΕΩΡΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ CLAUSIUS-CLAEYRON ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. 3D Διάγραμμα Φάσης 2. Λανθάνουσα θερμότητα 3. Εξίσωση Clausius Clapeyron 4. Συμπιεστότητα 5. Θερμική διαστολή 6. Θερμοχωρητικότητα 1 στερεό στερεό+υγρό υγρό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 Το δοχείο του σχήματος είναι απομονωμένο (αδιαβατικά τοιχώματα). Το διάφραγμα χωρίζει το δοχείο σε δύο μέρη. Το αριστερό μέρος έχει όγκο 1 και περιέχει ιδανικό αέριο

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΟ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

EΡΓΟ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ EΡΓΟ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Διαδοση θερμοτητας και εργο είναι δυο τροποι με τους οποιους η ενεργεια ενός θερμοδυναμικου συστηματος μπορει να αυξηθει ή να ελαττωθει. Δεν εχει εννοια

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών

Φυσικοί μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών Φυσικοί μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών Ή εξάτμιση, η τήξη και η μετατροπή του γραφίτη σε διαμάντι αποτελούν συνηθισμένα παραδείγματα αλλαγών φάσης χωρίς μεταβολή της χημικής σύστασης. Ορισμός φάσης: Μια

Διαβάστε περισσότερα

3. Ν αποδειχθεί ότι σε ιδανικό αέριο : α=1/t και κ Τ =1/Ρ όπου α ο συντελεστής διαστολής και κ T ο ισόθερµος συντελεστής συµπιεστότητας.

3. Ν αποδειχθεί ότι σε ιδανικό αέριο : α=1/t και κ Τ =1/Ρ όπου α ο συντελεστής διαστολής και κ T ο ισόθερµος συντελεστής συµπιεστότητας. Φυσικοχηµεία / Β. Χαβρεδάκη Ασκήσεις Θερµοδυναµικής Εργο. Θερµότητα. Τέλεια µη τέλεια διαφορικά. Αρχη διατήρησης της ενέργειας.. α) όσετε την γενική µορφή της καταστατικής εξίσωσης τριών θερµοδυναµικών

Διαβάστε περισσότερα

διαιρούμε με το εμβαδό Α 2 του εμβόλου (1)

διαιρούμε με το εμβαδό Α 2 του εμβόλου (1) 1)Συνήθως οι πτήσεις των αεροσκαφών γίνονται στο ύψος των 15000 m, όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι 210 Κ και η ατμοσφαιρική πίεση 10000 N / m 2. Σε αεροδρόμιο που βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμού Θερμοδυναμική

Προσανατολισμού Θερμοδυναμική ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ 60 Ον/μο:.. Β Λυκείου Ύλη: Κινητική θεωρία αερίων Προσανατολισμού Θερμοδυναμική 8-2-2015 Θέμα 1 ο : 1. Η απόλυτη θερμοκρασία ορισμένης ποσότητας αερίου διπλασιάζεται υπό σταθερό όγκο.

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και 2 Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης

Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και 2 Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης Επανάληψη των Κεφαλαίων 1 και Φυσικής Γ Έσπερινού Κατεύθυνσης Φυσικά µεγέθη, µονάδες µετρήσεως (S.I) και µετατροπές P: Η πίεση ενός αερίου σε N/m (1atm=1,013 10 5 N/m ). : Ο όγκος τουαερίου σε m 3 (1m

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNO Η εντροπία είναι το φυσικό µέγεθος το οποίο εκφράζει ποσοτικά το βαθµό αταξίας µιας κατάστασης ενός θερµοδυναµικού συστήµατος. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η εντροπία

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος Εντροπία ιαθέσιμη ενέργεια Εξέργεια

εύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος Εντροπία ιαθέσιμη ενέργεια Εξέργεια εύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος Εντροπία ιαθέσιμη ενέργεια Εξέργεια Χαρακτηριστικά Θερμοδυναμικών Νόμων 0 ος Νόμος Εισάγει την έννοια της θερμοκρασίας Αν Α Γ και Β Γ τότε Α Β, όπου : θερμική ισορροπία ος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ (Μεταβατικές) ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ (Μεταβατικές) ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Έργο - Θερμότητα ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ (Μεταβατικές) ΕΡΓΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ (Κινητική, Δυναμική) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ (Εσωτερική [U], Ενθαλπία [Η]) Χαρακτηριστικά και Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

1 IΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ

1 IΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1 1 IΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ Θα αρχίσουμε τη σειρά των μαθημάτων της Φυσικοχημείας με τη μελέτη της αέριας κατάστασης της ύλης. Η μελέτη της φύσης των αερίων αποτελεί ένα ιδανικό μέσο για την εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

* Επειδή μόνο η μεταφορά θερμότητας έχει νόημα, είτε συμβολίζεται με dq, είτε με Q, είναι το ίδιο.

* Επειδή μόνο η μεταφορά θερμότητας έχει νόημα, είτε συμβολίζεται με dq, είτε με Q, είναι το ίδιο. ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Μονάδες - Τάξεις μεγέθους Μονάδες ενέργειας 1 cal = 4,19 J Πυκνότητα νερού 1 g/cm 3 = 1000 Kg/m 3. Ειδική θερμότητα νερού c = 4190 J/Kg.K = 1Kcal/Kg.K = 1 cal/g.k

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Μία θερμική μηχανή λειτουργεί μεταξύ των θερμοκρασιών T h 400 Κ και T c με T c < T h Η μηχανή έχει απόδοση e 0,2 και αποβάλλει στη δεξαμενή χαμηλής θερμοκρασίας θερμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μακροσκοπική ανάλυση ροής

Μακροσκοπική ανάλυση ροής Μακροσκοπική ανάλυση ροής Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Μακροσκοπική ανάλυση Όγκος ελέγχου και νόμοι της ρευστομηχανικής Θεώρημα μεταφοράς Εξίσωση συνέχειας Εξίσωση ορμής

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Ενθαλπία, Ειδική Θερµότητα και Ειδικός Όγκος Υγρού Αέρα

Ειδική Ενθαλπία, Ειδική Θερµότητα και Ειδικός Όγκος Υγρού Αέρα θερµοκρασία που αντιπροσωπεύει την θερµοκρασία υγρού βολβού. Το ποσοστό κορεσµού υπολογίζεται από την καµπύλη του σταθερού ποσοστού κορεσµού που διέρχεται από το συγκεκριµένο σηµείο. Η απόλυτη υγρασία

Διαβάστε περισσότερα

1bar. bar; = = y2. mol. mol. mol. P (bar)

1bar. bar; = = y2. mol. mol. mol. P (bar) Τµήµα Χηµείας Μάθηµα: Φυσικοχηµεία Ι Εξέταση: Περίοδος Σεπτεµβρίου -3 (7//4). Σηµειώστε µέσα στην παρένθεση δίπλα σε κάθε µέγεθος αν είναι εντατικό (Ν) ή εκτατικό (Κ): όγκος (Κ), θερµοκρασία (Ν), πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ενθαλπία. Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV

Ενθαλπία. Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV Ενθαλπία Ενθαλπία Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV Ενθαλπία Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται ως: Η=U+pV Αλλά ποια είναι η φυσική σηµασία της ενθαλπίας ; Ενθαλπία Ηενθαλπία (Η) συστήµατος ορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Παράρτηµα. Θερµοδυναµικής της ατµόσφαιρας

1. Παράρτηµα. Θερµοδυναµικής της ατµόσφαιρας 1. Παράρτηµα. Θερµοδυναµικής της ατµόσφαιρας Αδιαβατικές µεταβολές στην ατµόσφαιρα Ο ατµοσφαιρικός αέρας µπορεί να θεωρηθεί ως µίγµα δύο αερίων, του ξηρού αέρα ο οποίος αποτελεί ιδανικό αέριο, µε την γνωστή

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση

Ζήτημα 1 0. Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1 Επώνυμο... Όνομα... Αγρίνιο 1/3/2015 Ζήτημα 1 0 Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1) Η θερμότητα που ανταλλάσει ένα αέριο με το περιβάλλον θεωρείται θετική : α) όταν προσφέρεται από το αέριο στο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. κινητική + + δυναμική ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εσωτερική ενέργεια: Το άθροισμα της κινητικής (εσωτερική κινητική ενέργεια ή θερμική ενέργεια τυχαία, μη συλλογική κίνηση) και δυναμικής ενέργειας (δεσμών κλπ) όλων των σωματιδίων (ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. και d B οι πυκνότητα του αερίου στις καταστάσεις Α και Β αντίστοιχα, τότε

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. και d B οι πυκνότητα του αερίου στις καταστάσεις Α και Β αντίστοιχα, τότε ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α Θέµα ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Σύµφωνα µε την κινητική θεωρία των ιδανικών αερίων, η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. 2.1 Εισαγωγή

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. 2.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 1 2 2.1 Εισαγωγή ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Σύστημα: Ένα σύνολο σωματιδίων που τα ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα για να τα μελετήσουμε ονομάζεται σύστημα. Οτιδήποτε δεν ανήκει στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 11 Μαΐου 2006

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 11 Μαΐου 2006 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 11 Μαΐου 2006 Κλάδοι της Θερμοδυναμικής Χημική Θερμοδυναμική: Μελετά τις μετατροπές ενέργειας που συνοδεύουν φυσικά ή χημικά φαινόμενα Θερμοχημεία: Κλάδος της Χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ 1) Η αντιστρεπτή θερµοδυναµική µεταβολή ΑΒ που παρουσιάζεται στο διάγραµµα πίεσης όγκου (P V) του σχήµατος περιγράφει: α. ισόθερµη εκτόνωση β. ισόχωρη ψύξη γ. ισοβαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ 4

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ 4 ΘΕΜΑ 4 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 15984 Ποσότητα μονατομικού ιδανικού αερίου βρίσκεται στην κατάσταση θερμοδυναμικής ισορροπίας Α (ρ0, V0, To). Το αέριο εκτελεί αρχικά ισόθερμη αντιστρεπτή μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέμα Απομονωμένο σύστημα περνάει από κατάσταση με εντροπία S σε κατάσταση με εντροπία S. Αποδείξτε και σχολιάστε ότι ισχύει S S. Για οποιαδήποτε μηχανή (σύστημα που εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κεφάλαιο 2 ο. Σύντομη Θεωρία

Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου Κεφάλαιο 2 ο. Σύντομη Θεωρία Φυσική Προσανατολισμού Β Λυκείου 05-06 Κεφάλαιο ο Σύντομη Θεωρία Θερμοδυναμικό σύστημα είναι το σύστημα το οποίο για να το περιγράψουμε χρησιμοποιούμε και θερμοδυναμικά μεγέθη, όπως τη θερμοκρασία, τη

Διαβάστε περισσότερα

2 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNTΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

2 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNTΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα. O ος Θερμοδυναμικός Νόμος. Η Εντροπία 3. Εντροπία και αταξία 4. Υπολογισμός Εντροπίας

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διάλεξη Θερμοδυναμική

12 η Διάλεξη Θερμοδυναμική 12 η Διάλεξη Θερμοδυναμική Φίλιππος Φαρμάκης Επ. Καθηγητής 1 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Εισαγωγικά Προσέγγιση των μεγεθών όπως πίεση, θερμοκρασία, κλπ. με άλλο τρόπο (διαφορετικό από την στατιστική φυσική) Ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΟΥ

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 13 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΟΥ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ 1.1. Εσωτερική ενέργεια Γνωρίζουμε ότι τα μόρια των αερίων κινούνται άτακτα και προς όλες τις διευθύνσεις με ταχύτητες,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΘΧΜ) 1. ΣΚΟΠΟΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 2. ΘΕΜΕΛΙΑ

ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΘΧΜ) 1. ΣΚΟΠΟΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 2. ΘΕΜΕΛΙΑ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΘΧΜ) 1. ΣΚΟΠΟΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 2. ΘΕΜΕΛΙΑ 1 1. ΣΚΟΠΟΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Σκοπός της θερμοδυναμικής χημικής μηχανικής είναι η παροχή των κατάλληλων θεωρητικών γνώσεων και των

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α)

Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α) Α. ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ 1. Β1.3 Να αντιστοιχίσετε τις µεταβολές της αριστερής στήλης σε σχέσεις τις δεξιάς στήλης. 1) Ισόθερµη µεταβολή α) P = σταθ. V P 2) Ισόχωρη µεταβολή β) = σταθ. 3) Ισοβαρής µεταβολή γ) V

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος

Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος ος Θερμοδυναμικός Νόμος dq = de + dw Ε = U + E κιν + E δυν + Ε λοιπές Εκφράζει την αρχή διατήρησης της ενέργειας Συνδέει ποσότητες και ιδιότητες και επιτρέπει τον υπολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101,

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101, Ασκήσεις Άσκηση 1 Να συμπληρώσετε τα κενά κελιά στον επόμενο πίνακα των ιδιοτήτων του νερού εάν παρέχονται επαρκή δεδομένα. Στην τελευταία στήλη να περιγράψετε την κατάσταση του νερού ως υπόψυκτο υγρό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 www.pmoiras.weebly.om ΘΕΡΜΙΚΕΣ & ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Κυκλικές διαδικασίες 2. O 2ος Θερμοδυναμικός Νόμος- Φυσική Ερμηνεία 2.1 Ισοδυναμία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Θερμοδυναμική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Θερμοδυναμική Ενότητα 1 : Εισαγωγή Δρ Γεώργιος Αλέξης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ. Είδη ενέργειας ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ. Είδη ενέργειας ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Όλες οι χημικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν έκλυση ή απορρόφηση ενέργειας υπό μορφή θερμότητας. Η γνώση του ποσού θερμότητας που συνδέεται με μια χημική αντίδραση έχει και πρακτική και θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Τροφίμων. Θεμελιώδεις Έννοιες Μηχανικής. Μέρος 1 ο. Συστήματα μονάδων

Μηχανική Τροφίμων. Θεμελιώδεις Έννοιες Μηχανικής. Μέρος 1 ο. Συστήματα μονάδων Μηχανική Τροφίμων Θεμελιώδεις Έννοιες Μηχανικής Μέρος 1 ο Συστήματα μονάδων Διεθνές σύστημα (S.I). Έχει υιοθετηθεί αποκλειστικά στην μηχανική και τις επιστήμες. Οι τρεις βασικές μονάδες είναι το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΜΑ 2 1. Β.2 Ένα παιδί κρατάει στο χέρι του ένα μπαλόνι γεμάτο ήλιο που καταλαμβάνει όγκο 4 L (σε πίεση 1 atm και θερμοκρασία 27 C). Το μπαλόνι με κάποιο τρόπο ανεβαίνει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ - ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ - ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ -ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ - ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Τι γνωρίζετε για την καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων; Η καταστατική εξίσωση των αερίων είναι µια σχέση που συνδέει µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

[6] Να επαληθευθεί η εξίσωση του Euler για (i) ιδανικό αέριο, (ii) πραγματικό αέριο

[6] Να επαληθευθεί η εξίσωση του Euler για (i) ιδανικό αέριο, (ii) πραγματικό αέριο [1] Να βρεθεί ο αριθμός των ατόμων του αέρα σε ένα κυβικό μικρόμετρο (κανονικές συνθήκες και ιδανική συμπεριφορά) (Τ=300 Κ και P= 1 atm) (1atm=1.01x10 5 Ν/m =1.01x10 5 Pa). [] Να υπολογισθεί η απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

V P P. [3] (α) Να δειχθεί ότι για ένα υδροστατικό σύστημα ισχύει: P V

V P P. [3] (α) Να δειχθεί ότι για ένα υδροστατικό σύστημα ισχύει: P V ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΦΥΣΙΚΗ I) 1 [1] Θεωρώντας την εσωτερική ενέργεια ενός υδροστατικού συστήματος σα συνάρτηση των Τ και, αποδείξτε τις παρακάτω εξισώσεις: d d dq (1) β () β κ ) ( κ () [] Θεωρώντας την εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή

Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή 6 Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα 6. Θερμοδυναμικό μ σύστημα Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή (πραγματική ή φανταστική) επιφάνεια. Ανοικτό σύστημα: Αν από την οριακή αυτή επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Φορτισμένο σωματίδιο αφήνεται ελεύθερο μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο χωρίς την επίδραση της βαρύτητας. Το σωματίδιο: α. παραμένει ακίνητο. β. εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί Κεφάλαιο 2. Το Πρώτο Θερμοδυναμικό Αξίωμα... 35

Περιεχόμενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί Κεφάλαιο 2. Το Πρώτο Θερμοδυναμικό Αξίωμα... 35 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1. Θεμελιώδεις Αρχές και Ορισμοί... 13 1.1 Tι Είναι Θερμοδυναμική...13 1.2 Σύστημα...14 1.3 Θερμοδυναμικά Καταστατικά Μεγέθη...14 1.4 Εντατικά, Εκτατικά και Ειδικά Καταστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι. Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος. Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος Σογομών Μπογοσιάν Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η περιγραφή των ορισμών και των θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Προβλήματα μεταφοράς θερμότητας παρουσιάζονται σε κάθε βήμα του μηχανικού της χημικής βιομηχανίας. Ο υπολογισμός των θερμικών απωλειών, η εξοικονόμηση ενέργειας και ο σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις (3) ) Q = nrt ln V 1. W = Q = nrt ln U = 0 (5). Q = nc V T (8) W = 0 (9) U = nc V T (10)

Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις (3) ) Q = nrt ln V 1. W = Q = nrt ln U = 0 (5). Q = nc V T (8) W = 0 (9) U = nc V T (10) Θερμοδυναμική 1 1 Θερμοδυναμική 11 Τυπολόγιο Θερμοδυναμικής Πίνακας 1: Οι Μεταβολές Συνοπτικά Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις Ισόθερμη Μεταβολή Νόμος oyle = σταθερό (1) 1 1 = 2 2 (2) Q = nrt ln ( 2 W =

Διαβάστε περισσότερα

Παππάς Χρήστος. Επίκουρος καθηγητής

Παππάς Χρήστος. Επίκουρος καθηγητής Παππάς Χρήστος Επίκουρος καθηγητής 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Η χημική θερμοδυναμική ασχολείται με τις ενεργειακές μεταβολές που συνοδεύουν μια χημική αντίδραση. Προβλέπει: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης)

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία - Θερμότητα (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία Ποσοτικοποιεί την αντίληψή μας για το πόσο ζεστό ή κρύο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός & Πρόρρηση. Θερμοδυναμικών Ιδιοτήτων

Υπολογισμός & Πρόρρηση. Θερμοδυναμικών Ιδιοτήτων Υπολογισμός & Πρόρρηση Θερμοδυναμικών Ιδιοτήτων d du d Θερμοδυναμικές Ιδιότητες d dh d d d du d d dh U A H G d d da d d dg d du dq dq d / d du dq Θεμελιώδεις Συναρτήσεις περιέχουν όλες τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική

Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική Ενότητα 4: Πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής Εφαρμογή σε κλειστά συστήματα Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θετ.- τεχ. κατεύθυνσης

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θετ.- τεχ. κατεύθυνσης 1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θετ.- τεχ. κατεύθυνσης ΘΕΜΑ 1 ο : Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις να βρείτε τη μια σωστή απάντηση: 1. Μια ποσότητα ιδανικού αέριου εκτονώνεται ισόθερμα μέχρι τετραπλασιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Θερμοδυναμική. Μη Αντιστρεπτότητα και ο 2ος Θ.ν. Διδάσκων : Καθηγητής Γ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Θερμοδυναμική. Μη Αντιστρεπτότητα και ο 2ος Θ.ν. Διδάσκων : Καθηγητής Γ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θερμοδυναμική Μη Αντιστρεπτότητα και ο 2ος Θ.ν. Διδάσκων : Καθηγητής Γ. Φλούδας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

F 2 ( F / T ) T T. (β) Να δείξετε ότι µετασχηµατισµός Legendre της J(1/T,V) που δίνει το

F 2 ( F / T ) T T. (β) Να δείξετε ότι µετασχηµατισµός Legendre της J(1/T,V) που δίνει το [1] Να αποδειχθούν οι παρακάτω εξισώσεις: F ( F / T ) U = F T = T T T V F CV T = T V G G T H = G T = T ( / ) T P T P G CP T = T P [] Μπορούµε να ορίσουµε ένα άλλο σετ χαρακτηριστικών συναρτήσεων καθαρής

Διαβάστε περισσότερα

R T ενώ σε ολοκληρωµένη, αν θεωρήσουµε ότι οι ενθαλπίες αλλαγής φάσεως είναι σταθερές στο διάστηµα θερµοκρασιών που εξετάζουµε, είναι

R T ενώ σε ολοκληρωµένη, αν θεωρήσουµε ότι οι ενθαλπίες αλλαγής φάσεως είναι σταθερές στο διάστηµα θερµοκρασιών που εξετάζουµε, είναι Τµήµα Χηµείας Μάθηµα: Φυσικοχηµεία Ι Εξετάσεις: Περίοδος Σεπτεµβρίου 007-0 (.9.00) Θέµα. Η τάση ατµών του στερεού µονοξειδίου του άνθρακα σε 60 K είναι.6 kpa και σε 65 K είναι. kpa. Η τάση ατµών του υγρού

Διαβάστε περισσότερα

PV=nRT : (p), ) ) ) : :

PV=nRT  : (p), ) ) ) :     : Μιχαήλ Π. Μιχαήλ 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1.Τι ονοµάζουµε σύστηµα και τι περιβάλλον ενός φυσικού συστήµατος; Σύστηµα είναι ένα τµήµα του φυσικού κόσµου που διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο κόσµο µε πραγµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική- Κεφάλαιο Μηχανικής των Ρευστών

Φυσική- Κεφάλαιο Μηχανικής των Ρευστών Φυσική- Κεφάλαιο Μηχανικής των Ρευστών 1 Νοεµβρίου 2013 Το κεφάλαιο αυτό είναι επηρεασµένο από τους [3], [4], [2], [1]. Στερεά Υγρά Αέρια Καταστάσεις Υλης Βασική δοµική µονάδα: το Μόριο. καθορίζει χηµικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 2006 Ώρα: 10:30 13.00 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. α) Η πυκνότητα του υλικού υπολογίζεται από τη m m m σχέση d

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΘΕΩΡΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Μελέτη Ισόχωρης μεταβολής 2. Μελέτη Ισοβαρής μεταβολής 3. Μελέτη Ισόθερμης μεταβολής 4.

Διαβάστε περισσότερα

Ογκομετρική (PVT) συμπεριφορά καθαρών ρευστών

Ογκομετρική (PVT) συμπεριφορά καθαρών ρευστών Ογκομετρική (PT) συμπεριφορά καθαρών ρευστών Ογκομετρική (PvT) συμπεριφορά Α.Θ Παπαϊωάννου, Θερμοδυναμική: ΤΟΜΟΣ I, Αθήνα, 007 PvT ιάγραμμα για το νερό 3 ιαγράμματα φάσεων καθαρών ουσιών Α.Θ. Παπαϊωάννου,

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας 1. Τι ονομάζεται θερμοκρασία; Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα ονομάζεται θερμοκρασία. 2. Πως μετράμε τη θερμοκρασία;

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις (3) ) Q = nrt ln V 1. W = Q = nrt ln U = 0 (5). Q = nc V T (8) W = 0 (9) U = nc V T (10)

Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις (3) ) Q = nrt ln V 1. W = Q = nrt ln U = 0 (5). Q = nc V T (8) W = 0 (9) U = nc V T (10) Θερμοδυναμική 1 1 Θερμοδυναμική 11 Τυπολόγιο Θερμοδυναμικής Πίνακας 1: Οι Μεταβολές Συνοπτικά Μεταβολή Q, W, ΔU Παρατηρήσεις Ισόθερμη Μεταβολή Νόμος oyle = σταθερό (1) 1 1 = 2 2 (2) Q = nrt ln ( 2 W =

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική ΦΥΣΙΚΗ Νίκος Παπανδρέου papandre@aua.gr Γραφείο 27 Εργαστήριο Φυσικής Κτίριο Χασιώτη 1ος όροφος ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ e-class!!!! Μηχανική και Θερμοδυναμική κεκλιμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τράπεζα θεμάτων. Β Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΡΙΤΣΑ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τράπεζα θεμάτων Β Θέμα ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 16111 Στο πιο κάτω διάγραμμα παριστάνονται τρεις περιπτώσεις Α, Β και Γ αντιστρεπτών μεταβολών τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Θερμότητα - διαφάνειες , Σειρά 1

Θερμότητα - διαφάνειες , Σειρά 1 Θερμότητα - διαφάνειες 007-8, Σειρά Βιβλιογραφία (ενδεικτική) H.D. Young, Πανεπιστημιακή Φυσική Τόμος Α, (5-, 5-, 5-3, 5-5, 5-6, 6-, 6-, 6-4, 7-, 7-, 7-3, 7-4, 7-5, 7-6, 7-7,7-8) Σημειώσεις καθ. Κου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΑΕΡΙΟ VAN DER WAALS ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΑΕΡΙΟ VAN DER WAALS ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΑΕΡΙΟ AN DER WAALS ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΑΣΚΗΣΗ Αέριο an der Waals ν moles συμπιέζεται ισόθερμα από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΙΣΟΧΩΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΙΣΟΧΩΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Δοχείο περιέχει ιδανικό αέριο υπό πίεση Ρ 1 =2atm και θερμοκρασία Τ 1 =300Κ. Αφαιρούμε με κάποιο τρόπο από το δοχείο 0,8Kg αερίου οπότε η πίεση στο δοχείο γίνεται Ρ 2 =0,95atm και η θερμοκρασία Τ 2 =285Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. 2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. Μια ουσία της οποίας η χημική σύσταση παραμένει σταθερή σε όλη της την έκταση ονομάζεται καθαρή ουσία. Δεν είναι υποχρεωτικό να

Διαβάστε περισσότερα

Ο δεύτερος νόμος Παραδείγματα αυθόρμητων φαινομένων: Παραδείγματα μη αυθόρμητων φαινομένων: συγκεκριμένο χαρακτηριστικό

Ο δεύτερος νόμος Παραδείγματα αυθόρμητων φαινομένων: Παραδείγματα μη αυθόρμητων φαινομένων: συγκεκριμένο χαρακτηριστικό Ο δεύτερος νόμος Κάποια φαινόμενα στη φύση συμβαίνουν αυθόρμητα, ενώ κάποια άλλα όχι. Παραδείγματα αυθόρμητων φαινομένων: α) ένα αέριο εκτονώνεται για να καταλάβει όλο το διαθέσιμο όγκο, β) ένα θερμό σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα

Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα 6 Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα 6. Θερμοδυναμικό σύστημα Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή (πραγματική ή φανταστική) επιφάνεια. Ανοικτό σύστημα: Αν από την οριακή αυτή επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ 1 Ο

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ 1 Ο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 1 ο κεφάλαιο: «Κινητική Θεωρία των Αερίων» ο κεφάλαιο: «O 1 ος θερµοδυναµικός νόµος» ΘΕΜΑ 1 Ο 1Α Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Σηµειώστε τη σωστή από τις προτάσεις που ακολουθούν. 1) Κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 1. Ένα κιλό νερού σε θερμοκρασία 0 C έρχεται σε επαφή με μιά μεγάλη θερμική δεξαμενή θερμοκρασίας 100 C. Όταν το νερό φτάσει στη θερμοκρασία της δεξαμενής,

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές.

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές. ΜΑΘΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Θέµα 1 ο α) Ορισµένη ποσότητα ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί µεταβολή AB από την κατάσταση A (p, V, T ) στην κατάσταση B (p, V 1, T ). i) Ισχύει V 1 = V. ii) Η µεταβολή παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα